Written by Bella | June 14th, 2017

Pagi tadi jutawan kosmetik popular, Datuk Aliff Syukri telah berkongsi kejadian dimana pembantu rumahnya ditangkap mencuri.  Berang dengan perbuatan pembantu rumah tersebut, Datuk Aliff memuat naik video secara LIVE di akaun Facebooknya.

Pembantu rumah yang berasal dari  Indonesia itu  telah mencuri kain sutera bertatahkan batu Swarovski , wang berjumlah RM100 dan beberapa helai pakaian. Namun, ada juga sesetengah netizen yang mengkritik Datuk Aliff sengaja ingin menunjukkan kemewahan yang beliau ada apabila menyatakan setiap harga barang yang dicuri.

Video tersebut sehingga  saat ini sudah mendapat lebih 1 juta tontonan dan 11,808 perkongsian. Kesudahan kejadian tersebut tidak diketahui kerana video terakhir menunjukkan pembantu rumah tersebut merayu dengan Datuk Aliff agar beliau tidak dibawa ke balai polis.

Apa-apa pun,  kami berpendapat perkongsian Datuk Aliff ini juga ada kebaikannya kepada mereka yang mempunyai pembantu rumah agar ia menjadi iktibar dan pengajaran untuk mereka.

62 responses to Datuk Aliff Syukri Berang Pembantu Rumah Curi Barang, Buat Video Live Di Facebook

  1. Jemah Kongo says:

    Knp mengaibkn org sampai camtu? Ko pun otak level maid tu juga..

    21

    6
    • Anonymous says:

      Mcm x sekolah dato sotong ni. Agree with u..

      6

      14
    • Anonymous says:

      Dia bukan aibkan orang..ini bukti buat polis tangkap si pencuri..dan biar dia dihukum..kalau kena batang hidung kau pasti lagi teruk kau kerjakan dia kan??.

      55

      1
      • Saje reply says:

        Setiap org deserve second chance. Bole je Cakap elok2 and nk buat vid pun xyh la upload bagi semua org tgk, tu la yg kita panggil buka aib. Nak bagi pengajaran pun gunala otak. Bila jadi cmni org tak kesian dato tu, tp kesian maid tu. salah sbb curi tp kenapa mesti buat live vid? Satu Malaysia ni keje polis ke cmne nk bagi tnjuk live. Niat dia salah da Kat situ . Allah nampak

        16

        18
        • Anonymous says:

          Mana ko tau ini 1st time maid tu curi? Org mencuri ni dia bukan tiba2 je tapi dari kecik lagi dah biasa panjang tangan. Aku tak rasa Dato tu salah pun sebab ko ingat murah ke nak bawak maid datang Malaysia? Dato tu manusia, bukan malaikat mcm ko. Ada masa dia akan meletop. I’ve been through what Dato had been through ok. Kalau tak penah kena, takyah gatal jadi ustaz/ustazah instant.

          44

          1
        • Anonymous says:

          So u nak Cakap dato tu x salah la aibkan orang? Cmtu? Ha dah kenapa pulak ustazah instant? Sebut nama Allah je kena kecam ustazah instant ek? Kalau xnk org reply komen ko, and kalau x dpt terima pendapat org lain jgn komen. Asalnya mmg dato tu x salah sbb bukan dia yg mencuri tp bila dia upload bg satu Malaysia tgk tu salah . Org Cakap pasal buka aib skrg ni wei bukan psl sape salah sape tak. Ape yg dato tu buat org lain bole ikut faham x? So lepas ni kalau maid curi org lain pun live jgk. So ko nk sokong jgk ke cmne? Sedih tol org susah paham ni

          0

          5
        • Anonymous says:

          To Anonymous June 15, 2017 at 7:27 pm, ko kata org, ko pon spesis susah nk faham. Kalau ko takleh terima pendapat org lain, ko pon takyah menggedik nak komen kat sini. Bodoh.

          1

          0
      • Bach says:

        Kalau jadikan bukti utk police, just tunjuk je la kat polis. Kenapa perlu rakam and sebarkan video dia marahkan maid tu? Walaupun maid tu bersalah, dia tak berhak mengaibkan orang tu sebegitu rupa. Just because he has tons of cash, doesn’t mean he’s a ‘King’, to do whatever he please and like?

        35

        2
      • Alahai Alep says:

        Boleh buat bukti untuk hantar kat Polis, tapi perlu ke share dgn public?? Kau nak kerjakan dia ke, belasah ke, tak perlu share dgn public! Memalukan perangai muslim camni

        9

        1
      • Buasir yang Ranum says:

        g je report polis..xpayah nak facebook sgt..
        klu ye pon..xyah tunjuk muka maid tu.

        6

        2
    • iq says:

      motip aliff viral, live fb, ? product & diri dah makin tak laku, makin org menyampahhh, buatlahhh perangai2 pelik for dpt intention public….
      gila tahap dewa

      14

      3
    • iq says:

      motip aliff viral, live fb, ? product & diri dah makin tak laku, makin org menyampahhh, buatlahhh perangai2 pelik for dpt intention public….
      gila tahap dewa kann

      5

      7
    • kimmidoll says:

      Senang macam nie.. Kalau video tuh bersifat BUKA AIB seseorang, kenapa kau sebok tengok? tengok sampai habis pulak tuhh.. Jadi jangan macam faham! Syik nak salah kan orang jek kerja manusia nie.

      7

      0
      • Mabedah says:

        Betol. Dorang ni mmg tunggu mana2 public figure buat drama sikit, terus nak bash. Pdhal time keje guna internet jugak. Bkn mulia mana tp nasihat org tu mcm dorang ni terbaik luar dalam. Benda ni jd aib bila org rasa benda tu aib. Pdhal kalau tgk dari sudut positif, takde aib mana pun. Bukan korang akan kenal pun kalau jumpa maid tu tepi jalan. Bersepah muka mcm maid tu.

        12

        0
    • Munzirun Mukminin says:

      Aku kesian kat maid tu. Dlm masa sama aku x kisah. Bia jd pengajaran ke yg len. Org kita mkin lame mkin baik ke foreigner. Tgk brae nyk pendatang asing kt negara kita dh. Xde kesedaran untuk tanggani.
      Pendatang asing/sah paling ramai bekerja adalah dekat tapak pembinaan. Aku tahu sebab aku kerja sektor ni n banyak bsembang dgn diaorang. Bleh beza yg dtg kerja dgn ikhlas dgn x ikhlas. Yg ikhlas rata2 xde pasport n byk buat masalah. Yg mcm ni aku pnggil polis n imgresen angkut je. Sedarlah rakyat malaysia !

      10

      0
    • Anonymous says:

      mmg x boleh buat baik la maid indon ni. kuang ajar. tak sedar dek untung mencuri lagi. x boleh baik la korang ni. padan muka indon2 ni majikan cina je ajar sbb kuaang ajar sgt. mmg dia org kalau ada 100 org 1 org je yg betul2 baik dan ikhlas.

      1

      0
  2. Anonymous says:

    Kita bayar agen beribu . Jangan bagi chance. Lapor pada polis. Kita ajar dia orang ni.

    44

    0
    • Anonymous says:

      Kalu dah bayar gaji ciput buat dia mcm hamba abdi..mmg layak ko kena curi. Dato ni mmg blagak. Suka menghina org secara sibdiran dan pandang rendah pada org. Tengok cara dia ckp dgn org lain sudahla… tak beradap kekadang.

      4

      23
      • saje je says:

        mane tau gaji maid die ciput? die bayar kat agen da beribu, pergi luar negara bwk jugak maid tapi buat perangai mcm ni..maid dulu pun same jugak..macam2 dah dibagi, mencuri, lari pulak tu..memanglah die mengamok

        14

        1
      • haha says:

        erk? gaji ciput? mana ko tau? semua maid yang datang kat malaysia ni dah ada basic gaji okay. Kalau datang dari Indonesia, kerajaan sana dah buat MOU dengan Malaysia kena bagi basic gaji sekian2 untuk maid diorang. Banyak woo. Dah tu siap beli baju raya, bagi makan, bagi duduk rumah besar, macam2 dapat woo. itu pun nak mencuri jugak ke? tak bersyukur wei

        11

        0
        • wekkkkkkk says:

          itu hari ada trdgr, maid dri indon minta basic RM1000.00 utk bulanan dri gomen, 1 ribu ni byk tau, sbb apa, mereka semua ditggung oleh majikan, tmpt tingl & maknan & keprluan diri mcm sympo dn swaktu dgnnya..kalau baju x tahulah…byk tau 1 ribu. Itu mana yg tiggl dgn majikan. Ada yg snggup tingl kt luar, tapi hari2 dtg ke rumh majikan, tapi lepas siap hbis keja, mereka part time lak harian atau weekend, katakn cuci rmh/bsuh bju dibyr rm70 kot utk 4 jam buat keja…mereka lebih suka mcm ni..x terkongkong di rmh majikn, tapi x mengapalah, asalkn jgn pjg tgn..

          6

          0
      • mak jemah says:

        sejak bila harga maid murah? paling cikai 700 tu pon makan pakai sewa rumah semua tak byr. kau ni bercakap sah2 tak pernah pakai maid

        0

        0
  3. Anonymous says:

    Allah kasi petunjuk… duit x dpt beli common sense dan berperikemanusiaan!

    24

    3
  4. melati says:

    Sedangkn nabi ampunkan umat. Yang ko islam tak reti bersabar ke? Motif memalukan maid tu sampai cam tu. Besar sgt ke dosa dia? Mcm lah dia dah jolok bontot gay ko tu?

    4

    15
  5. meetomato says:

    mmg betul byr agen beribu-ribu…bukannya dpt duit balik pun dr agen kalau maid lari dr rumah. kite nak diorang bantu kat rumah, bknnya gi mencuri. amanah tu mesti ade…kalau sekali dua dh mencuri tu, bye2 je la wpun rugi byr beribu2

    30

    1
  6. Angerik says:

    Tutuplah aib org nescaya Allah akan tutup aib kita..sepatutnya tak pyh viral pun..kalau nak repot ..repot teruslah

    7

    4
  7. beauty and the beast says:

    okay da tu dato alif cuma kasi post video, Dari lain2 majikan da mungkin letak2 saterika, belasah d badan tu bibik dorang

    15

    1
  8. kreuk says:

    Dalam Islam ada hukum hudud. sebagai CONTOH- dimana penzina (belum berkahwin) akan disebat 100kali di khalayak umum, pencuri akan dipotong tangannya, juga dikalayak umum. bila dah buat jenayah, ini bukan soal aib lagi dah. aib itu mcm kekurangan/kelemahan seseorang yg membuatkan dia berbeza dari majoriti yg lain. berbeza dengan kes jenayah. jadi jangan guna alasan nak menjaga aib. tak ada dlm kes ni. cuma tidak bermakna aku setuju tindakan Dato’ Aliff Shukri ni pi buat video live pasal ni. Benda jenayah ada orang2 dlm bidang kuasa dia utk siasat n uruskan hal ni. tak perlu ambil tindakkan sendiri. report polis, biar polis yg siasat. tapi bila sebar video umum mcm ni, sama la mcm kes org cabul dalam tandas wanita itu hari, yg mana dia cuba heret org awam yg xde kaitan dgn kes utk jadi hakim, bezanya instead of mendatangkan kecederaan fizikal, ia boleh mengundang ‘kecedaraan’ dari segi psikologi. kesimpulannya, ada kes n bukti, serahkan pada pihak berkuasa, jangan ajak org lain jadi hakim. sekian. salam ramadhan malam2 terakhir, semoga kita semua berjaya mendapat lailatul qadr.

    3

    1
  9. Anonymous says:

    Aku SOKONG buat laporan polis. Bukan not forgiving tapi kita semua kena ambil tindakan. My experience maid pertama aku bagus. kerja dg famili aku 20 tahun. Maid ke2 bagus. kerja 10 tahun. Then my nightmares bermula. Bayar ejen beribu. Maid ke 3 kerja 1 bln. Pagi buta sibuk bermekap dan FB dengan boyfren walau ada suami. Maid ke4 kerja 5 bln, pagi bayar gaji, ptg dah nk pinjam duit. Maid ke 6 Kita train tapi dia malas degil dan busy watsapp. Maid ke 7 dpt yg terbaik … aku jadi maid aku sendiri.

    23

    0
    • Mat Ronggeng says:

      Pengalaman mak aku punya maid, no 1 bagus. Budak lagi. Dia jaga arwah nenek aku sakit sampai akhir hayat… Tapi dia rindu family dia, dia nak balik. The.n no 2, 4,5,6 seterus nya semua jenis pencuri… No 3 boleh lah… Yg lain semua adapt jenis mentality robin hood yg mencuri tu agenda mereka. Curi dari orang berada tu takpe. Vonggok punya mentality. Tak sedar diri. Orang bayar beribu ribu kat agent. Gaji diaorang dah lah bersih. Tak payah keluar duit Sewa rumah. Makan tanggung. Break cangkung….lagi nak mencuri. Report je polis. Kalau tak hantar balik agent..dia gi rumah org lain dia.mencuri lagi. Jenis bonggok.

      9

      0
      • Anonymous says:

        org yang pernah kena dgn perangai maid je faham…duit dah keluar byk..keje sekejap dah nak lari..ujian bulan ramadhan

        2

        0
        • fronthe_truestory says:

          mcm tu kena “hold” dulu lah duit mereka, mcm yg saya ckp, bagi mana yg perlu je utk blanja dn hntr kpg…kalau gji RM800.00 bagi jelh RM400.00, selebihnya “bila dia nk balik kpg atau contract dh tmt” baru bgi baki semua..insyALLAH x kn lari nyer…

          0

          0
      • Anonymous says:

        bagus ke kalau jaga boleh sampai arwah?

        0

        0
  10. Mak Jemah Pemalu says:

    Nape kena aibkan die? Memang kita tak duduk tempat dato tu.Xsalah amik video tpi utk dijadikan sebagai bukti jela.bukan utk sebaran umum. Nak plak ko kan dato terkenal hbis semua org tau muka die.

    2

    7
  11. aku says:

    niat share sebagai iktibar…logik! tp bila ko share siap dgn gambar pembantu rumah yg tgh merayu2 kat ko ….BODOH ok! ko setel dalaman sudah la, bawak p report police,…ko nak live, ko live sensorang! tak perlu nak aibkan dia lagi. bangang tu simpan skit boleh tak??? niat tak menghalalakan cara lol!

    3

    2
  12. Anonymous says:

    maid indonesia mmg penipu, pemalas, pencuri…mmg bg kat diorg…sy ckp base on experienced.. pernah ada 8 org maid yg silih ganti…

    4

    3
  13. fromthe_truestory says:

    aku x penah mgalami ada maid, sbb gaji aku ciput, TAPI nak jdikan pengajaran, aku pnh dgr dri slh satu org cina di tmpt keja tntg maid ni, saya rasa DA buat mcm ni, setiap bulan gaji yg DA bagi tu jgn bagi dia bulat2 semua, katakanlh gaji dia RM800.00, katakan pada dia, gaji setiap bulan DA tak akan bayar, tapi jika mahu wang bagitau je berapa nk pakai, cukup tahun atau maid nak balik kampung, baru jumlahkan semua brapa baki, mungkin mcm ni dia x akan mncuri dan balik lari sbb DA dh pegang semua “lum sum”duit dia.

    1

    0
    • Anonymous says:

      tapi cina kejam sgt…ada cleaner yg pernah keje maid cerita gaji kena potong sebulan bila dia mintak call kampung…bkn kes dera2 maid ni cina ke semua…tgk komen kat nst dulu ada cina muslim cakap ada cina suruh potong babi jgk

      0

      0
  14. kepohci says:

    1. mencuri tu berdosa
    2. membuka aib tu juga berdosa

    dato’ alif boleh rekod untuk bukti tapi cukuplah untuk simpanan sendiri atau bukti ke mahkamah. tak perlu buat live video.

    si pencuri walaupun dia memanglah pencuri, dia masih ada keluarga yang perlu di jaga aibnya. dia seorang yang buat salah, bila diviralkan macam ni seluruh keluarga tanggung malu.

    5

    1
  15. fromthe_truestory says:

    aku x penah mgalami ada maid, sbb gaji aku ciput, TAPI nak jdikan pengajaran, aku pnh dgr dri slh satu org cina di tmpt keja tntg maid ni, saya rasa DA buat mcm ni, setiap bulan gaji yg DA bagi tu jgn bagi dia bulat2 semua, katakanlh gaji dia RM800.00, katakan pada dia, gaji setiap bulan DA tak akan bayar, tapi jika mahu wang bagitau je berapa nk pakai, cukup tahun atau maid nak balik kampung, baru jumlahkan semua brapa baki, mungkin mcm ni dia x akan mncuri dan balik lari sbb DA dh pegang semua “lum sum”duit dia.

    1

    0
    • fromthe_truestory says:

      jadi bila dia mencuri DA x perlulah malukan maid, potong je duit maid tu, sbb maid dh mencuri dn ada bukti segala mcm. ..baru berhentikan bila semua dh potong, ha baru padan muka maid tu..buat lagi pragai

      1

      1
  16. miss_oppppssssss says:

    Tau Dato ni byk duit tapi xperlu nak live segala… Kalau ada org kata sebagai bukti, rekod jerla and save tapi kenapa perlu LIVE? dah sah2 LIVE tuh utk tontonan umum…. Mmg dia ni jenis xda kemanusiaan rasanya… Sebab kucing dia yg dodi tuh pun dia x reti nak jaga….

    1

    2
  17. eton says:

    kelakar je tindakan dia. Marah sambil record sendiri sebab nak tunjuk untuk tatapan umum. Bawak pergi balai polis je la.

    1

    0
  18. zura says:

    Orang yang pernah ada pembantu rumah indonesia msti tahu…diorang ni mmg x leh bagi muka…bila kena tangkap mula lah merayu dan meraung bagai..tapi bila nak buat x pikir ada anak kat kampung…saya pernah ada maid sampai orang yang ke 7 …hanya 1 orang jer yang betul2 ok..tapi ada tibi pulak…kna hntar balik yang lain semua nyer hangus..sedangkan kita buat dia mcm ahli keluarga sendiri..tapi still lari lah…mencuri lah….mmg dah btullah cara tu…

    5

    1
  19. Minah Kilang says:

    Kalau follow dato alif ada lagi satu video yg tunjuk kenapa dia marah sgt..sbb maid tu fitnah maid sorang lagi yg curi..dato alif siap minta maaf dekat maid yg kena fitnah tu smpai cium tangan maid tu..dan paksa maid2 pencuri tu minta maaf dekat maid yg kena fitnah..kekadang dato alif ni mmg nak cipta kontroversi je sbb post kat fb..tp rasanya tindakan dia tu betul tapi cara dia mmg over..kalau tak over bukan dato alif la namanya

    6

    0
  20. wekkkkkkk says:

    apa2 pun baik2 DA , tkut kena menderam nnti..tapi saya percaya mcm DA ni msti ada “PENDINDING DIRI”…supaya org yg busuk hati ada di mana2, kalau mereka2 tujutujukan pada DA…agar melantun balik kena pada si penghntar..ada mcm ni tau manusia, masih ada lgi..jgn x caya.

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Memang ler video tu mengaibkan. Tapi klu dah sakit hati mcm mana?. Biar semua tenguk video sebagai pengajaran dan majikan pula jgn berlembut. Tak dinafikan ramai maid indon yg bagus. Tapi maid aku malas. Dia dg FB dan gayut siang mlm. Bila aku tegur maid lari dan ngadu bukan2 pd ejen. So ejen kata salah aku dan ejen kata tak ada ganti. Tup tup ejen bagi maid tu pd majikan lain dan ejen buat duit lagi rm15k . Yessss, Maid dan ejen take advantage cos majikan malas susah2 dan ramai majikan pula sanggup bayar kerana perlu maid. Now naid dah very demanding. Mereka nk kerja jaga anak saja. Dulu maid jiran aku bertahun kerja kemas rumah saja. Jiran aku tu bangun masak pagi buta sebelum gi kerja kerana maid kata tak tau masak. Tak usah kelentong la wahai maid. Abis tu klu tak tau masak suami anak2 ko makan apa?

    Come on Malaysians dah lama aku nk cakap. we hv to help each other. Kita dah bayar 15k (kawan aku bayar rm18k!) so kita MESTI viralkan klu ada maid yang mencuri atau yang lari agar jgn susahkan majikan lain . Jangan kesian!!! Kita yang rugi berbelas ribu ni siapa nak kesian?

    2

    0
  22. Anonymous says:

    Allah SWT Maha kuasa. Kita berdoa agar tuhan kembalikan khianat Kezaliman dan kejahatan kepada pengkhianat penzalim dan penjahat. Aamin.

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Patutpun DA viralkan biar semua tenguk sebagai pengajaran. Majikan pun jgn berlembut baik sgt. We Malaysians kna saling bantu. Klu ada maid yang mencuri viralkan. Klu ada Maid Yg lari pun kita viralkan kerana kita dah bayar berbelas ribu. Sapa nk ganti? Maid ngadu bukan2 pd ejen. Kita yg salah. And maid nowadays very demanding. Nk kemas rumah saja tak nau jaga anak. Jiran aku bangun pagi buta nk masak cos maid kata tak tahu masak! Aku bgtau maid tu. Suami dan anak2 ko mkn apa klu ko tak masak?

    1

    0
    • wekkkkkkk says:

      lbih baik bini mask, jgn bagi maid msk, kalau ada maid, suruh dia sediakn kn je semua, mcm potong syur, siang ikan, hiris bwg dn etc..bila si bini boss balik keja (kalau keja) nti bini boss akan terus msk je, sbb semua dh dibersihkan, TAPI JGN SESEKALI BGI MAID MASAK…biarlh si bini boss masak. Maid buat keja yg lain..itu lagi bagus. Biar kita fikir yg buruk dulu.

      0

      0
  24. miss_oppppssssss says:

    Memanglah maid indon ni xperlu dibagi muka sangat…. Tu aku setuju sbb bayar agent ni bukan ratus2.. Ribu riban…. Ko wat live nak tunjuk muka maid tuh… Amik foto jerla… Ni nak ‘live’ kan maid tuh merayu2 sembah kat kaki ko…. Ugut nak penjarakan dan biar maid tuh x bagi jumpa anak dia lagi dah….

    Yang xtahan, siap sebut ‘SWAROVSKI’ segala kat maid tuh….. Aku terhidu ada unsur riak kat situ….

    2

    0
  25. anon says:

    haha dia nya tahap riak tak boleh nak diukurdah
    dia nya marah sehingga segala benda harta dia cerita kat situ
    utk apa ???
    sudah2 lah buat perangai bangang tu
    yg mencuri tu mmg salah
    yg merakam dan terus mengaibkan org tu ?? apa cerita ??

    1

    0
  26. ujang says:

    siap buat video bagai ….
    tak perlu buat gitu tak boleh ke …..sesama ko dgn maid tu settlekan sendiri ….
    banyak cara nak hukum orang ….

    1

    0
  27. peratijangantakperati says:

    Dia ni nak tunjuk harta byk yg dia ada ke ape?
    Kalau iye pun motif awak tu nak kantoikan maid , tak yah la sampai mengaibkan maid awak sendiri…
    dia pun ada rasa malu n maruah diri walaupun hanya org gaji.

    Riak satu macam la kau ni dato..
    Cubalah tgk org lain yang ada pangkat Dato…tak der la riak mcm kau…

    Education kurang jadi camni lah..

    Haihh!

    2

    0
  28. aish says:

    semua benda nak share..some things need to be private.unless video tu buat untuk jadikan warning ke..atau untuk ingatkan orang lain supaya hati2x ke..so much drama…buat video promote barang untuk bisnes sudah lah..

    2

    0
  29. dayang says:

    Sy pun x sokong sgt tindakan DA, tapi DA marah sgt sbb maid tu mencuri pastu ade niat nk lari balik Indon. Pengalaman aku maid maid indon mmg semua mentaliti nk mencuri. Datang Malaysia cari la rezeki betul2. Hmmm

    0

    1
  30. pengajaran hidup says:

    aku nak kongsi satu kisah benar yang aku tgk sendiri untuk jadi pengajaran buat korang…bukan nak buka aib atau diskriminasi kepada mana2 pihak ni sekadar pengkongsian dan pengajaran.. kisahnya camni…jiran rumah aku dulu tu ada bini perempuan indon, sorg anak lelaki dari perkahwinan first dgn perempuan melayu dan dua org anak dengan pempuan indon tu. Masa aku dan family mula2 pindah sebelah rumah die..aku selalu tgk pempuan indon tu belasah anak tiri die yang lelaki, umur budak tu sebaya dengan aku masa tu 15 tahun. Budak tu selalu kene pukul, kene pukul dengan kayu blutilah getah paip lah kadang2 sampai meraung kt halaman rumah die kesian aku tgk, patutlah kt sekolah budak tu duduk kelas yang corot, die selalu kene pukul kat kepala sampai jadi biul x leh belajar… pastu kalau makan,mak tiri indon tak bagi makan semeja dengan die dgn family…budak tu kene duduk kt lantai mkn kt bawah.. cam binatang die buat anak tiri die…masa baru2 pindah tu mak aku buat baik jelah dgn pempuan indon tu.. die selalu bertandang umah aku sampai kiteorg naik rimas ..aku memang benci tgk muka die so aku x layan die wat bodoh jer. disebabkan mak aku kesian tgk anak tiri die tu mak aku nasihatlah die tak patut wat camtu kesian budak tu.. tapi pempuan indon tu x leh terima die terus cari pasal dgn mak aku… die bawak mulut satu kg ckp mak aku ni kaki mengata lah apelh.. so lepas tu mak aku tak nak lah kawan dgn die. tapi die tak berenti cari pasal, die suruh laki die dok ceroboh kawasan umah aku tanam pokok pudinglah lah pokok pisang lah..mak aku bengang lah sebab yang laki die tanam tu sebelah tinggap rumah aku then asyik intai2 dalam rumah.. ape lagi mak aku mengamuklah serang die..kiteorg joint sekali maki die..,mak aku siap ugut lagi klu die kacau kiteorg lagi die nak report imegresen sb pempuan indon tu xde ic dan permit jenis pendatang haram sebab kt kg org kg tak amik port sgt….tp mak aku ade gak report polis pasal die dera anak tiri die tapi polis tak amik tindakan..biaselah polis kg kene suap agaknye. Pastu pempuan indon dan laki die senyap lah x kacau kiteorg dah. Aku igt dah xde ape..tapi dalam setahun pastu mak aku sakit..tetibe kene rasuk..igtkan rumah aku berhantu ke ape ke..rupe2 nye pempuan indon tu pegi bomoh buat mak aku (ni menurut ckp org yang mengubat mak aku lah)..die bayar bomoh indon kerjakan mak aku..tapi kuasa tuhan macam mana die buat pun mak aku x mati dan kiteorg usahakan jgk hantar die berubat..tp tulah bomoh ape die pakai aku pun tak tau..sampai skg mak aku x baik lagi still sakit lagi…org2 kg pun ade ckp..pempuan indon tu dulu masa nk dptkan laki die die dah bomoh kan bini first laki die tu sampai bercerai.. pastu mak mentua die pun die buat sampai mati..then laki die pon die bodohkan bagi makan nasi pakai air basuhan darah period..tu org kg ckplah…aku tak tau lh kesahihan cerita tersebut. Moral of the story…jgn cari pasal dgn org indon ni..diorg kuat main ilmu hitam..kalau kene sekali merana lah hidup bertahun2. Kalau betul die buat mak aku semoga Allah beri die kesempatan untuk bertaubat. Aku tak berdendam cuma jadi takut bila berkaitan dengan org2 indon ni…trauma tgk penderitaan mak aku. By the way kiteorg dah lama pindah dari umah tu tapi pempuan indon tak guna tu abis2 lagi kerjakan mak aku..kejam sungguh hati manusia ni hal kecik pun sampai nk pakai ilmu hitam.

    2

    1
    • wekkkkkkk says:

      ya betul, mmg dia org kuat menderam…mcm citer kt kg aku jugk. Janda tu kaya, byk harta tanah / wang, sbb arwh suami amat rajin keja. janda tu umur dlm 60an..ada pekrja indon utk kutip kelapa swit dia, salah stu pekerja tu suka kat janda tu, kawanlah, dn nak kawen, tapi di tentang oleh kuarga janda, maka jandapun dengar ckp, lpas tu janda tu kawen sedara sndiri di kpg aku tu jugak. Si lelaki indon merajuk bawa diri, lepas je janda tu kawen dgn sedara dia, terus jadi gila..duduk kt dlm rmh..berak merata2, tak mau mandi, anak2 pun dh tak tau mcm mana nk buat, sbb dh tak ingat apa2 katanya..lpas tu laki baru tu tak tahan, maka berasinglah rumah, maka janda tu hiduplah dlm kegilaan dlm rmh yg besr banglo tu di jaga oleh anak2…moral the story…mcm mana boleh gila lepas kawen..dn indon tu dh balik indon…so sudah semestinya nyalah…kena, kena, kena kan.

      0

      0
  31. Yun says:

    Yg curi boleh je dihukum ikut law..yg dh viral n aibkn maid itu agak sensitif smpi kiamat pn kau x bole patah balik biarpn minta maaf…ingat kau pn ada anak x tau lagi future mcm mana…duit hilang boleh je dicari ganti apalagi terlajak kaya..maruah ni susah nk ckp la klu dh dlm internet…

    1

    0
  32. Hmmm says:

    Hmm bg aku, Dato’ tak perlu publish kat public vid nie sbb mengaibkn. Tunjukkn kat polis je. Yang penting wajib report polis. Salah tetap salah. Nk comment pasal perangai Dato’ aku tak berani. sbb aku tak pernah berckp even kenal die nie. Tp aku suka dgn bini dia. Sangat humble gila, walaupun Datin, tp die layan customer mcm kwn2 da lama n baik gila. huhu kbye

    0

    0
  33. mak jemah says:

    kalau bagi muka mmg akan melarat. takpayah nak pungpang mcm baik sgt, kalau ko kat tempat dia pon, ko buat benda sama. apa beza yang tukang viral makcik baling selipar, org edar kurma bagai tu? yg salah tetap salah. aku ada pengalaman gini. siap ada nak hantar surat kat kampung utk santaukan ktorg anak beranak pon ada. kadang2 ada yg mmg pijak kepala. makan pakai bagi, tapi nak jugak mencuri!

    0

    0
  34. Seri says:

    Elok bagi pengajaran camni Kat org gaji tu.. korang Takde pekerja kuat mencuri mmg la korang Tak paham..dia dah seronok mencuri dia nak buat lagi dan lagi dan lagi.. Untungla mencuri takyah kerja susah2 dapat tudung swavoski.. org Jenis hidup terdesak mmg camni..susah nak sedarkan diorang, camni je caranya supaya dia serik taknak buat lagi..

    0

    0

Leave a Comment

Optional