Written by serenity | September 29th, 2017

Hujung minggu lepas, Afdlin Shauki ialah antara 155 orang yang menerima darjah kebesaran dan pingat dari Istana Pahang bersempena keputeraan Sultan Pahang yang membawa gelaran Datuk.

Bagimanapun, terdapat cakap-cakap kurang menyenangkan mendakwa Afdlin membeli gelaran tersebut, tambahan pula dia dikatakan antara yang lantang membidas di media sosial tatkala pelawak Zizan Razak membuat jenaka mengenai ‘Datuk beli’ sebagai pengacara di malam pelaksanaan Festival Filem Malaysia yang baru berlangsung.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Malam tadi, Afdlin melalui akaun Instagramnya telah menulis panjang mengenai dakwaan dia telah ‘membeli’ gelaran Datuk tersebut.

Assalammualaikum. Lewat malam ni aku berfikir. Masih rasa macam dalam alam mimpi. Tak pernah berlaku dalam sejarah industri hiburan ini apa yg berlaku pada kami. Tak sangka yang 4 orang sahabat satu angkatan dapat mencapai kurnia ini sewaktu kami semua masih hidup.

I am so proud of my brothers. Peduli apa orang nak kata. Baju tu memang kami beli. Tapi kurnia kami tidak.

Kurnia ini bukan kami cari. Kami hanya buat yang terbaik dalam hidup kami untuk memberi nafkah terbaik untuk keluarga kami. Tapi dalam perjalanan itu, ada manafaat juga yang di berikan kepada masyarakat.

Terima kasih kepada pihak Istana yg memberi pengiktirafan kepada kami sebagai anak seni, usahawan dan sukarelawan. Allah SWT saja tahu apa yg kita sudah buat dengan bakat, tenaga dan harta kami selama ini.

Kami bermula dari bawah dgn penuh kesusahan. Kami bukan tak pernah jatuh dan bangun. Dengan berbekalkan kepercayaan pada diri sendiri, keinginan untuk menghibur dan memberi manafaat, kami sampai ke tempat ini.

Kini kami masih berusaha. Masih belajar. Masih memberi manafaat. Semoga kami dapat memberi peransang kepada sesiapa sahaja yang tak percaya yang seorang budak Flat Sri Sabah boleh merubah hidup keluarganya dan menjadi pemangkin perubahan dalam industri atau masyarakat sekelilingnya.

Terima kasih kepada yNg menyokong kerja-kerja kami selama ini. In Shaa Allah kami akan terus memberi yg terbaik dan membawa perubahan positif pada industri kami dan masyarakat Malaysia.

Percayalah! You can do it too!! Aku bersyukur pada Allah SWT dan sangat merasa rendah diri di atas pemberian-Nya ini.

Afdlin yang ini seorang usahawan memulakan karier sebagai penyanyi untuk Roslan Aziz Production sekitar 90-an dan kemudian membabitkan diri sebagai pelakon sebelum menceburi bidang pengarahan filem.

Bagaimanapun, Afdlin sebelum ini memberitahu telah berhenti mengeluarkan filem kerana sambutan kurang memberangsangkan penonton filem Malaysia terhadap filem tempatan dan memulakan perniagaannya dalam bidang pakaian. – beautifulnara.com

35 responses to Datuk Afdlin Shauki Nafi Beli Gelaran, Tak Peduli Apa Kata Orang

  1. Anonymous says:

    lantak ko lah…jgn nk terasa lak..sentap lak jdi bahan ketawa org.

    7

    1
    • minah jambu say NO to drugs says:

      bagos ! nak beli datuk ke ape ke peduli sama orang..susah tkde orang tolong so buat happe kite nak senangkn orang lain yg tkde kene mengena ngan kite ! orang yg tk senang tengok datuk afdlin dapat gelaran datu ada jam ROLEX tak ?

      5

      2
    • anonymous says:

      pfffttt… sekadar pangkat Dato’ , tans sri , pehin , datuk kat negara2 Malayo polynesian Austronesian ne apalah sangat.. lainlah dpt noble awards…. king fahd awards arh Islam.. tu bru hebattttt dan ku respect

      11

      1
      • minah jambu say NO to drugs says:

        itu king ! afdlin tu dia rakyat biasa jangan di samakn hamlau !!

        0

        7
        • Daniel says:

          Bodoh.. Bukan king lah yang dapat Noble awards and king fahd awards tu.. Tu semua orang dapat asalkan yang berjasa.. Tpi arah Dunia.. In humanities , education , social , world peace etc..

          7

          1
      • Jojoba says:

        Nobel Prize nama award tu. Bukan Noble…kot ye pun nak mengata bior betol.

        2

        1
        • Anon says:

          Dua2 boleh paggil .my Lecturer and mst of my friends d UK called this Award as nobel awards

          1

          1
        • OrgUKkoponnakUKjugakk says:

          eh anon nampak naw bimbo nye. Nobel vs Noble. bukan prize vs awards. UK la sangattttt

          1

          0
  2. Che ah says:

    U deserve it afdlin. Orang nampak kerja keras dan usaha anda membantu yang memerlukan. Jangan berhenti buat amal. Teruskan usaha.

    9

    7
    • bibik says:

      pala hotak ko he deserve.

      4

      7
      • Ko peduli ape? says:

        X faham knp org x suke die, afdlin ni mkn duit ko ke?, curi gf ko ke?, rampas tunag ko ke?, gunakn ko ke?hati jgn hitam sgt, nmpk sgt kedengkian tu teruk. Di beli ke x die x musnahkn famli jo pun x meyusahkn ko n famli pun. U GO AFDLIN!!!

        7

        4
        • betul tu says:

          kann? aku pun mcm dalam hati..eh lantakla dia nak dapat datuk ke ape ..apsal netizen ni nak kecoh eh? mcm ehh busuuknyee hati ngko eh..

          8

          0
    • Ko peduli ape? says:

      X faham knp org x suke die, afdlin ni mkn duit ko ke?, curi gf ko ke?, rampas tunag ko ke?, gunakn ko ke?hati jgn hitam sgt, nmpk sgt kedengkian tu teruk. Di beli ke x die x musnahkn famli jo pun x meyusahkn ko n famli pun. U GO AFDLIN!!!

      6

      3
  3. Anonymous says:

    tak layak langsung. jasa apa pada negara ? jasa menambah tahap obes!

    6

    1
    • Bodoh ke apa says:

      X faham knp org x suke die, afdlin ni mkn duit ko ke?, curi gf ko ke?, rampas tunag ko ke?, gunakn ko ke?hati jgn hitam sgt, nmpk sgt kedengkian tu teruk. Di beli ke x die x musnahkn famli jo pun x meyusahkn ko n famli pun. U GO AFDLIN!!!

      Jaga je la badan sendiri, x yah sibuk bdan die. Die x mintak duit ko pun, die x mkn duit org pun.

      3

      3
  4. Tan sri says:

    EEE DATO GEMOK????

    4

    3
  5. bibik says:

    jual bon and the tot ke nak dpt gelaran datuk tu aflin oiiiiiii

    2

    3
  6. hahaha says:

    Konpem beli..dato pahang uolls…hahaha…

    4

    1
  7. Anonymos says:

    Hampa kena faham. Bila seseorang dikurnia gelaran dato, depa ADA tanggungjawab utk bayar kepada negeri sejumlah Wang every month. Maksudnya duit sumbangan utk negeri lebih kurang camtu lah. Semakin byk kurnia dato diberi, semakin byk income negeri. Fhm ka fhm?

    5

    0
    • dato' pun mohon BR1M says:

      biar betik?? penerima gelaran dato semua nak cari mana duit nak bagi sumbangan kepada istana.. ada dato’ tu penerima br1m.. company mereka dah gulung tikar, mereka pun hutang keliling pinggang diisytihar bankrap dan muflis.. bukankah itu dipanggil sudah jatuh ditimpa tangga..

      4

      0
  8. Lala says:

    Datuk Patinggi Keduli Tun Tan Seri Donat Tramp

    1

    0
  9. melati says:

    K J ..tak minat gelaran Dato pun tapi peminat Ramai Peminat….. bangga sgt Dato watper kalau kais pagi…tanya kwn2 yg keje kt Bank berapa byk Dato yg Blacklist…!!!

    6

    0
  10. makenon says:

    saye nk kentot tp taik yg kuar,bukan angin..camne tue?

    1

    0
  11. Kaka says:

    Afdlin ni nmpk gak jasa n sumbangan dlm bidang kemanusiaan..tp si awie yg byk kontroversi tu dpt dato’ dr pahang tu mmg mnimbulkn keraguan..ac mizal penipu gelang pn mudah sgt dpt gelaran..apapon bile pingat tu dr pahang smua org tau la camne…ketua2 kongsi gelap yg bergelar Datuk pn hasil sumbngn pahang..so lu pikir la sndri! Yg menerima pingat takyah sentap2..tak smua yg membeli tp mmg boleh dibeli..

    9

    0
    • mak c kina says:

      btl3..aku setuju…time ac dpt dato dlu pun aku musykil sbb time tu dia kan ada kes mahkamah psl nafkah anak yg xwife dia tuntut tu..mcm tu pun blh lepas dpt dato..dah la masuk mahkamah,ckp plak xmampu nk bg ank duit belanja..mcmne tu?..

      1

      0
  12. Anonymous says:

    10 tahun akan datang.. Populasi gelaran dato dlm malaysia ni meliputi seperempat rakyat malaysia.

    2

    0
  13. Anonymous says:

    Ada yang hargai jasa dia. Dapatlah datukship. Kadang ada jasa orang yang kita tak tahu terutama yang berbakti pada masyarakat. Tak payah kutuk. Pikirkan yang baik baik. Tahniah Dt Afdlin!

    0

    1
  14. kreuk says:

    afdlin ni aku boleh terima la jugak kenapa dia dapat datuk. dia dah lama dlm industri. ada karya2 dia yg tak lekang dari ingatan penonton. ada projek kemasyarakatan dia. ada visi sendiri dlm industri seni. jd tak wajar la kot nk pertikai yg ni. cuma ada je yg tak tau hujung pangkal, kaki scam sana sini tau2 dpt datuk, tu yg wajar dipertikaikan.
    apa2 pun tahniah afdlin.

    3

    0
  15. Anonymous says:

    kalo dapat datuk dr pahang memang orang tak heran weh… orang biase pn berlambak dapat gelaran datuk.. kt pahang area uma aku tu kt kampong je pon.. ramai gila dapat datuk

    2

    0
  16. Ketua Kawad says:

    alaa… kau jadi ketua kawad pun dapat dato’.
    apalah sangat pangkat afdlin ni

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Yb Khairi Jamaludin x ada sapa pun nak bg Dato’…lg berjasa dr artis2 ni

    0

    0

Leave a Comment

Optional