Written by AbangNara | February 24th, 2011

daphne iking masuk islam

Terima kasih kepada Jejai dan Redmummy yang telah mengesahkan berita gembira Daphne Iking memeluk Islam. Mereka berdua dengan gaya paparazi terlatih telah bertanyakan keconfirman cerita ini kepada Daphne Iking directly semasa event ABUSE semalam. Anda berdua memang layak jadi paparazi terhebat Malaysia!!!
daphne iking masuk islamDan satu lagi berita yang telah disahkan ialah Daphne Iking sudah pun berkahwin dengan seorang lelaki Melayu. Semalam Daphne Iking hadir bersama suaminya ke event ABUSE. Identiti suaminya masih tidak dapat dikenal pasti. Tapi gambar lelaki di atas dan di bawah ialah suami Daphne Iking.

daphne iking masuk islam
Tahniah kepada Daphne atas perkahwinan dan selamat datang ke keluarga Islam. Semoga segalanya dipermudahkan.

daphne iking masuk islam

Nama Islam Daphne Iking ialah Dahlia Eleanor Iking. Khabarnya suami Daphne ialah ialah Azmi (Joe), bekas Managing Director untuk Redberry Group.

144 responses to Daphne Iking Sah Masuk Islam, Sudah Berkahwin Dengan Lelaki Melayu

  1. laranur says:

    Yang terbaik untuk saudara baru kita. Semoga bahagia.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 69 Thumb down 11
  2. moumo says:

    alhamdulillah

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 14
    • jawatengik says:

      alhamdulillah… bertambah sorg lagi umat islam kt muka bumi nie…. jgn islam pada nama dah laa… mintak jauh… nauzubillah~

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 13
      • Bull says:

        Tu bukan menaikkan motivasi dia, tu menjatuhkan aje..Sabarlah dulu..Iman tu Allah saja yang mengukurnya, bukan anda.. Sabar ye..Bawak bertenang..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 11
        • Rhue says:

          Betul kata Bull… dia orang baru.. kna pupuk perlahan2 tapi berterusan… Kita yang dah lama ni yang kena tengok samada dah ok ke x..

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 5
        • rosh says:

          kes dia lum settle lagi kan??…hrp suami dia dpt membimbing seorg is3 ke jln yg di redhai dan di berkati Allah…dan semoga dia terus kekal sebagai seorang Islam…

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
        • Bertambah la umat.. says:

          sabar la ye..jgn kite mengukur saudari baru ini bertudung ke ,tutup aurat ke…kite yg lame lah perlu beringat dan menjadi contoh kepada saudara baru….sedangkan banyak lagi umat kita di luar sana yg tidak layak dijadikan contoh…..

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  3. ANIGONI says:

    Alhamdulillah…semoga suami nya akan dapat bimbing dia…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 12
  4. ef..bee..ai says:

    Alhamdulillah….Marhaban…..bertambah lagi ummah.
    Jadilah hamba yg disayangi Allah….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 21 Thumb down 12
    • hijau says:

      sape yg dislike ni ha?ko tak suke ke daphni msuk islam?tak phm la aku ngan sglintir org2 yg mcm ni

      Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 12
  5. lavender says:

    Alhamdulillah…seorang lg dah jadi saudara kita..semoga semua nya di rahmati allah..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 17 Thumb down 15
  6. lely says:

    Alhamdulillah…bertambah lagi umat islam…sama2 kita doa spaya dia mgikut ajaran islam yg betol…termasuk kita sndiri..amin…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 23 Thumb down 14
  7. kerapu says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 80
  8. Shasha says:

    alhamdulillah. i like her. she is so generous and kind. give her chance. maybe it takes time to change. dont critic but pray for her happiness and improvement in future.

    best of luck daphne!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 14
  9. rinum says:

    alhamdulillah, Hidayah dr Allah

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 12
  10. nooriesz says:

    tahniah..
    dan bertambah la lg umat islam kt dunia ni..
    alhamdulilah.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 13
  11. linda says:

    Alhamdulillahh,,selamat datang untuk saudara baru kita..cume harap2 selamanya masih berpegang pada Islam mcm Aliah Lee walau ape pon berlaku.Diharapkan Daphne masuk Islam bukan hanya untuk berkahwin dengan lelaki melayu semata2.Dan praktikkan dari segi pakaian ,perbuatan dan perlakuan sebagai orang Islam yang sepatutnya.Bukan ape sekarang ni kalo ade perkahwinan campur ,biasanya pasangan yang Islam tu baik suami@isteri sepatutnya membimbing pasangan mereka yang baru memeluk Islam, tp apa sudah jadi bila mereka masih minum arak, masih mengunjungi tempat maksiat malah masih merayakan perayaan mengikut agama asal mereka,kdg2 yg si suami/isteri yg Islam tu pon mengikut dengan gembira merayakan perayaan, minum arak dgn bangganya.Alasan bahawa untuk berubah perlahan2 selalu digunakan padahal hakikatnya satu pon tak berubah.Sebagai ingatan sesama kita,kepada yang berkahwin campur sentiasa lah waspada dan usahalah untuk membantu pasangan anda berubah kepada Islam sebenr2nya, kerana Islam bukan agama untuk tujuan tiket perkahwinan sahaja tp untuk dipraktikkan. Besar tanggungjwap org yang berkahwin campur ,berat beban yang ditanggung..saya sekadar beri pendapat berdasarkan realiti sekarang.Wallahualam’

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 42 Thumb down 18
    • bb says:

      yup, betul tu lindaapapun, .Alhamdulillah…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 11
      • linda says:

        nak amik kesempatan berkonsi citer kt ruangan ni pada kawan2 BN, berkaitan hal yang sama la ..sy punya seorang kawan baik perempuan melayu berkahwin dgn mat salleh, masalahnya die sgt la baik,tak reti mengumpat/ambik port hal org lain,berfikiran open minded ,selalu tag twitter memuji Allah cth..’Thank you Allah, god bless all of us,Allahh the great” segi penampilan agak moden tak bertudung, dan sy keliru bile melihat salah satu gambar2nya dlm Twitter dgn suasana di kelab malam,minum beer,merayakan christmas dan sebgainya yang bertentangan.siap de satu gambar wedding reception sblah lelaki pegang botol beer ,tp tag ‘how i appreciate what i have today,the happiness.i ‘ve meet Mr. right guy..Thank you Allah .ur the great.” hurm ,hati ni nak sgt bagitau die tp serba salah.sy takut dengar kenyataan Islam sebagai agama yang tidak menyusahkan akan menjurus kepada liberal,mcm ape yang berlaku di Amerika.Semoga dijauhkan..sedih rasanya.maaf kawan2 amik kesempatan luahkan topik tak berkaitan.semoga kawanku diberikan hidayah dan sedar apa erti sebenar Islam.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 47 Thumb down 10
    • anna gurl says:

      btl tu…sebab setahu saya daphne ni dulu sgt berpegang pada agama kristian. saya selalu tgk masa dia mengacara morning show kat ntv 7. tapi kita x tau mungkin allah dah beri hidayah pada dia. harapnya jgnlah dia ulang kesilapan dia masa dia kawin dgn ryan sampai skrg status anak pun x tau sama ada anak ryan atau darren.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
  12. mokcik says:

    alhamdulillah..bertambah umat kita..
    diharap sang somi tu boleh mendidik jadi muslimah sejati.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 11
  13. kakchubby says:

    masa anugerah seri angkasa hari tu terdengar jugak dia ucapkan perkataan INSYA-ALLAH beberapa kali….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 11
  14. lajulaju says:

    Alhamdulillah..tuhan telah memberikan hidayah kpd beliau..baru memeluk islam seperti baru dilahirkan..terhapus sgla dosa..MasyaAllah…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 9
  15. kassim says:

    yeay..sorg lg awek cun msk ISLAM..harap suami dpt bimbing cpt isteri..xde alasan nk berubah perlahan-lahan..septtnye dorg perlu berubah mase otw nk msk islam x selepas msk islam..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 10
  16. feyus says:

    bagus2.. Harap Islam bukan hanya sekadar nama sahaja. ia mesti diakui di dalam diri.
    Promosi Pizza Hut

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
  17. nym says:

    moga2 bila dah msk islam.. pelajari lah ajaran agama islam ini.. sgt indah bg yg mendalaminya…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 8
  18. AAAAAA says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 41
    • lajulaju says:

      jgn cepat menjatuh kan hukum..ade bukti yg sahih ke ckp mcm ni? Allah lebih tahu ape yg terbaik utk umat nye..kt xlayak nk pertikai…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 6
    • linda says:

      masih lg dgn CEO ke?urm linda ingat sebelum die kwin baru ni je yang ade kes ngan CEO tu..kalo betul die silap ,semoga suami die dapat sedarkan die,and at least ms masuk Islam ,daphne ade kefahaman mengnai Islam ,ape yang boleh ,ape yang tidak, halal & haram, dan adab Islam.Harap tak diulangi lg kesilapan lalu.Moga diberi hidayah .Aminn..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 9
    • Yus says:

      Kesah yang lepas tak usah dikenang la…biar la dia buka lembaran hidup baru. Org yg baru memeluk islam ibarat bayi yg baru dilahirkan, terhapus segala dosa. Semoga suami dia dpt membimbing dia kejalan benar. Wallahualam.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 10
    • ape2 je lah says:

      ko nie bdoh ke ape ha,,, ske aty die la,,,, yg ko sbuk2 tu npe?

      Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 8
    • i am xoxo says:

      en/cik/tuan/puan AAAAAA,

      itu kn b4 dia msk islam, skrg dia da islam dosa dia semua da terhapus. maksudnya dia lagi “bersih” dari kt. kn?

      Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 8
    • ef..bee..ai says:

      maaf ya AAAAA; apa pula kepercayaan anda? Kalo anda beranggapan begitu pd seorg saudara baru…seolah2 diri anda lebih hina dr seorg muallaf…
      Belum tentu seorg Islam sejati membawa nilai diri yg sempurna sedangkan jelas diperkata tiada manusia yg sempurna, selalu membuat dosa dan kesilapan..
      Tapi kita selalu digalakkan memperbaiki kelemahan dan kesilapan……
      teman tak terkecuali….

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 5
    • Aku says:

      Toksah la negatif sgt

      – Dia dr kecik dok anut agama lain, tup2 dpt hidayah masuk Islam..Xbangga ke????

      – Dosa dia ngan kita, ag byk dosa kita rasanya.. So toksah la dok tambah dosa kutuk dia.

      – Anak melayu Islam yg mengaku Islam dr kecik dok sebumbung ngan jantan smpai buang ank tu nape xde plak nk maki2????????? Tu tak ckp psl pakaian lg…huh..!!! Bangkai gajah depan mata buat2 xnampak plak..!!!!

      – Mungkin dia ada buat salah. Tp itu SEJARAH. Masa hidup nie, sejarah tidak perlu di ambil kira. Mati esok br sejarah tu di hitung utk pembalasan. Maknanya manusia nie xde hak nk hukum manusia yg lain.. INGAT tu !!!!! Amek cth sejarah Umar Al-Khattab r.a.. Sabahat Nabi tu.. Bunuh ank sdiri ngan tanam idup2.. Tp bila dia peluk Islam, dosa tu Nabi xungkit pun… Xde plak Nabi nk maki2 pasal dosa yg dah jadi sejarah tu..

      – En. AAAAAA, bagus sbb awk protect agama. Tp jgn sampai aibkan org lain. Even awk nampak apa yg dia buat, sila tutup aib org tu. Allah pun xbuka aib hamba dia..(Rujuk kisah Nabi Musa).. So kita nie hamba je, toksah la dok melebih2 dr YANG LEBIH BERKUASA !!!

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 6
    • A ROBOT FROM THE FUTURE (not Optimus) says:

      I, Am not optimus Prime….

      You are one CYBERTRONIAN HELL of a RACIST GUY… ONce a racist, always be a racist….. You’re clearly a Decepticon

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  19. nema says:

    alhamdulillah..patutla mase anugerah seri angkase aritu dy ebut mashaAllah .. InsyaAllah ..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 7
  20. pakupakis says:

    paparazi malaysia tu x tanya ker ape nama islam dia..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 3
    • linda says:

      betul gak..ape name Islam die? so pasni tak yah panggil Daphne

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
    • REENA says:

      masuk Islam tak wajib kena tukar nama la. boleh je kekalkan nama asal kecuali kalau nama asal tu membawa maksud yang tidak baik.

      contoh kalau nama asal Tan Lee Lee (anggap is membawa maksud yang baik) sebelum masuk Islam,bila dah masuk islam, boleh je guna Tan Lee Lee. Tak payah tukar nama pun tak pa.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 3
  21. what the? says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 19
  22. mia says:

    alhamdullialah b’tambahlah lg saudara islam ptutlah masa dia jdi pngacara anugerah sri angkasa tu dia sebut “YA ALLAH” & last majlis dia sbut “IN SYA ALLAH”
    masa tu dah yakin dah dia ni msti dah pluk islam…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 5
  23. kacip fatimah says:

    hmmmm~

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  24. Amber says:

    Wah.. hapus segala dosa …

    Alhamdulillah… pandai2 bawak diri pas ni….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 7
  25. lolyat gang says:

    tahniah kepada brader ni
    sbb dpt kebas daphne

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 8
    • alien says:

      kalau tak CEO mana dapat kebas beb!..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 7
      • Amber says:

        betul betul betul… nak membimbing saudara baru kategori dia ni… bajet kena besar… hahahahaha…

        Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 6
  26. orkid says:

    baby girl dia pn islam jugak ke??

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 6
  27. Kasih says:

    alhamdullilah.. bertambah lagi umat islam.. didoakan agar daphne menjd seorg isteri yg solehah dgn bimbingan suami yg dinikahi nya… Amin…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 7
  28. sue says:

    bile die kawen?

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  29. hahaha says:

    ikut jejak bff dia,sheahnee iman lee..semoga jd muslimah yg benar.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  30. Delaila Rose Maria says:

    ALHAMDULLILAH. SEMOGA ISLAM BUKAN HANYA PADA NAMA, TAPI JADI LAH HAMBANYA YANG SOLEHAH NANTI, AMIN.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 5
  31. lely says:

    nape time entry sal marion peluk islam ramai yg hentam lak??? bias tol la…
    alhamdulillah pada daphne, marion n sume yg telah peluk islam…muga jdi muslimat yg sejati..aminn..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 8
  32. Pretty Dania says:

    patut la masa anugerah sri angkasa dia ada sebut ‘masyaAllah’… alhamdulillah, tmbh umt Islam kita. Amin…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
  33. Bull says:

    Mari kita bercakap bukan berdasarkan emosi..

    Yang penting ialah masuk Islam.. Rukun Islam pun yang pertama ialah Mengucap Dua Kalimah Syahadah..

    Baru nak merasa nikmat iman, kalian sound beliau suruh jadi muslimah sejati, pakai tudung dan sebagainya.. Tu bakal memberi kesan kepada psikologi beliau.. Pasti akan terkait dengan perbezaan antara sebelum memeluk Islam.. Hati-hati bila berbicara..

    Bagi beliau masa untuk mempelajari Islam.. Bagi sokongan kepada beliau sampai anda merangkak pun tak apa..Asalkan beliau tetap hatinya pada Islam..Anda sebagai yang lahir sebagai Islam, secara automatik menjadi duta kepada agama Islam, so tunjukkan contoh yang baik untuk nama Islam itu sendiri..

    Fikirkan mengenai Islam tu to the next level, jangan berfikir perkara yang remeh temeh.. Itu alim ulama yang cakap.. Iman tu pelihara dulu..Nabi pun mula2 perkenal akhlak, kemudian baru hukum hakam..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 10
    • peugeotcyg says:

      bull…best la cr awk..ati sy lak yg tenang..hmmmm…sgt +ve thinking…msti best klau kwn ngan awk..sy suke klau yg +ve thinkin ni..ehem…hehehee…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 9
      • Bull says:

        Terima kasih Tuan..Sememangnya hidup kita ni saling ingat-mengingatkan, bukan perkara susah pun..Dalam kehidupan seharian, saya suka kepada kedamaian.. Jatuh menjatuh membuatkan pemikiran kita bercelaru..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 7
  34. kaki_g0ssip! says:

    BGSLA DH PELUK ISLAM. HRP2 NIAT DY IKHLAS & SUCI UTK PELUK ISLAM.. JGN DISBBKN KRN NAK KAWIN DGN LAKI DY PLK.. TU DH T’PESONG NIAT NAMANYE TU.. SO WAHAI SI SUAMI,TLG LA BIMBING DY.. DPT PAHALA LAU KITE BENTUK MUALAF NI KE JLN YG DIREDHAI.. N NSHT NI JGK UTK SI SM NASA & MARION.. KELMARIN TGK CHANEL E! (HOST BY MARION), BKN MAIN SEXY LG BAJU YG DY PAKAI.. LAU LEH XMO LA SEXY2 SGT..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 8
    • Bull says:

      Bawak bertenang Tuan..Bagi masa sikit..Islam itu mudah, jangan disusahkan..Yang penting dia dah terselamat dari bahang api neraka..Kita yang lahir Islam ni macamana? Bahasa kita mengata saudara baru macamana? Takut nanti ramai yang nak peluk agama Islam, terus tak jadi pulak sebab kekerasan ini..Yang penting ialah kita nak dia masuk Islam..Slowly hubby dia akan ajar macamana kehidupan sebagai seorang Islam.. Sabar ye Tuan..Bawak bertenang..

      Macam sekumpulan orang Islam yang nak membetulkan seorang personaliti TV di sebuah restoran dalam sebulan dua lepas, dengan terpekik terlolong ke telinga personaliti TV tersebut, niat mereka nak paksa personaliti TV tu mengaku apa yang dia tak buat, tapi pada pandangan mata orang lain yang melihat, yang terjerit-jerit kat personaliti TV tu yang nampak tak beragama, takde kesabaran.. Agak memalukan betul insiden tu..Renung-renungkan, dan selamat berfikir…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 10
  35. radio says:

    hi

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 4
  36. anne says:

    Azmi oh azmi b abd rahman…dah lama bercouple,orang baru found out? Huhuhuhuhu…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
  37. radio says:

    saya sokong dgn bull. jgnlah kita pertikaikan kenapa dia peluk islam. kita doakan saja dia akan terbuka hati untuk mempelajari agama ini dgn lebih baik. bukan sng juga si suami untuk membimbing si isteri ini. dan bukan semua yang memeluk islam terus menerus mendapat hidayah atau petunjuk untuk mempelajari agama ini. dan ada juga yang mendapat hidayah dengan senang sekali tanpa di tunjuk atau dibimbing.

    kita juga harus sedar mereka telah dibesarkan dengan agama mereka selama berpuluh2 tahun dan agak sukar untuk menerima sesuatu yang baru. kerana agama kita akan ada sesuatu yang dilarang apabila banyak dipelajari. kita jangan marah bila saudara baru mempersoalkannya. mereka berhak mengkaji dan rasionalkannya agar tidak melampaui batas. kita bercakap senang kerana kita dilahirkan islam. tapi sedarkah kita apa bila kita dilahirkan semasa bayi mampukah kita terus membuat solat, mengaji dan sebagainya. mungkin anda akan gelak apa saya katakan tadi. tetapi kita juga mengambil masa sehingga berumur 6 ke 7 tahun untuk mempelajari agama kita. tetapi org akan bercakap yang kalau tak mau belajar kenapa jadi saudara baru dahulu? ye senang untuk kita mengatakan itu semua. kita tidak tau kenapa seseorang menjadi saudara baru. kita perlu menyokong mereka dengan baik.

    kdg2 apabila kita tgk saudara baru seperti tidak memparaktikan agama kita kita rasa sgt marah. tetapi kita tidak tinggal serumah dgn mereka, kita tidak hidup bersama mereka jadi kita tidak tau. kita juga harus sedar saudara baru masih lagi mempunyai saudara mara, adik beradik, ibu dan bapa yang mereka sayang dan bela mereka sejak kecil. ibu bapa mana yang tidak sedih bila anak mereka memeluk agama lain. tapi sudah takdir. saudara baru kdg2 ada juga tersepit dia antara keluarga dan suami/isteri. jadi mereka tidak dapat menunjukan sangat yang mereka benar2 mempelajari agama baru mereka. tetapi dalam hati dan sesiapa yang melihat mereka di rumah sudah tentu rasa kagum dan tersentuh kerana mereka juga ingin belajar.

    sudah bertahun2 mereka dengan hidup sebelum menjadi saudara baru sudah tentu mereka sudah terbiasa dengan cara begitu. mereka perlukan masa. itu bukan alasan saudara baru. itu adalah hakikat yang mereka perlukan. seperti anda tiba2 org suruh tingalkan jangan makan nasi, bolehkah anda? itu adalah hanya makanan, tetapi ini agama yang akan di bawa sampai bila2.

    biarlah kita bersederhana dalam menyuruh saudara baru mempelajari agama kita. jangan ditekan2 ia akan memberi kesan negative kepada saudara baru. kita jangan selalu mendabik dada dgn agama kita. biarlah kita besederhana. kerana bila kita selalu mengatakan kita hebat daripada org lain contohnya agama, tetapi bila agama lain mempersoalkan kenapa banyak perkara2 jenayah dr kalangan agama kita. memang kita akan cakap bukan semua terpulang kepada individu. tetapi bangsa lain amat peka tentang perkara2 ini. tetapi apabila anda di soal begitu anda akan rasa tergamam dan mula mencari jawapan.

    saya bercakap di atas pengalaman. bersyukurlah apabila saudara baru senang di tunjuk ajar. tetapi janganlah di beri tekanan kepada saudara baru yang lambat belajar. berdoalah untuk mereka. maaf jika saya tersilap cakap. saya berharap anda di luar sana berdoalah untuk saudara baru kita.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 11
    • Bull says:

      Betul tu Tuan, saya amat bersetuju..Bak kata Dr. MAZA, nak masuk Islam, jangan disusahkan oleh kerenah birokrasi, isi borang apa semua tu..Yang pentingnya kalimah syahadah..

      Yang terlalu ekstrim di dalam forum ini juga lembutkan sikit kaedah..Yang penting beliau memeluk agama Islam..Itu yang buat kita bahagia..Itu yang buat kita bersyukur..Selain daripada itu, adalah perkara remeh, jangan terlalu fikirkan sampai sakit kepala..Hubby beliau ada..Dan beliau sendiri pun tentu sudah ada asas..Takkanlah beliau masuk Islam buta-buta je ikut suami.. Biar kita berfikir logik dan positif sepanjang masa 24 jam, boleh? Jangan ada seminit dua pun negative thinking langsung terhadap saudara baru kita yang lebih bersih daripada kita (sebab kurang dosa, masuk Islam jadi bersih seperti bayi..)

      Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 9
      • mummy iman says:

        saya suka cara anda berdua.. dari sejak berita marion masuk islam sudah dipertikaikan niat adakah hanya nk kawen ke.. pastu pasal nama.. syukur lah mereka diberi hidayah dari Allah..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 2 Thumb down 8
        • leanna says:

          wah bulll..kat cni bukan main awk ckp psl agama.di cite heliza bukan main sokong si omar tu bolehkan org nak dslike kalimah2 allah.ceh.

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
  38. snow says:

    semoga Allah sentiasa memberi petunjuk kpd saudara baru kita ni~

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7
  39. Maimoon says:

    Ye ke? Owh !

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  40. Amber says:

    eh eh… da kuat citer minah Indon ni mengaku skandal Azmi … siap letak gambor tengah cium kat fanpage DI ni… wow… deja vu sungguh ;)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 3
  41. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    tu laki dia??? minah jambu ingat si anuar zain tadi…….tesentak minah jambu kejap tadi…..fuh !!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
    • ef..bee..ai says:

      minah tersentak? padanlah Dol kat sana terkejut…..naluri kite cam sama gitu kan minah….;-0)
      Dol …sayangkanku ….minah kental……
      sempoi…………………….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
      • minah jambu 24jam mangadap computer says:

        berani kau kate minah jambu ni minah kental eh nanti kau !!

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
        • ef..bee..ai says:

          kalo bukan kental, takkan minah karen pulak….?
          24/7 depan pc [kena karen] jadi kental ya minah…..
          he..he..he
          minah hebat…………..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  42. gigi says:

    mcam bibik pinoy aku aje!!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  43. Rozel says:

    Alhamdulillah. <3

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  44. khalid abdul says:

    slow2 practice islam okey…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
  45. khalid abdul says:

    orang penampang kan dia tu…betulkah atau tidak?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  46. hot mama says:

    alhamdulillah………..tambah lg sorang umat islam,syukur sgt2,tp jgn jd lain plak nanti,masuk islam sb nk kahwin je itu dah x betul

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
  47. dezbie says:

    kerana harta dan wang sanggup gadai agama ppuan ni.kesian mak bapa dia. Dia jd bini ke brapa ya?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 5
  48. epo says:

    Alhamdulillah..
    Bertambah lg seorang umat Muhammad…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
  49. Piston Pecah says:

    masuk islam?
    alhamdulillah….

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
  50. Myra says:

    azmi..my cousin brother!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 5
  51. ayam says:

    YANG DISLIKE KOMEN BAIK2 NI KENAPE ??!?!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 11
  52. Wan Perlis says:

    bagus camtu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
  53. FN says:

    Sorang lagi saudara islam mencari keredhaan. Moga bahagia Dahlia bersama suami baru Moga si suami dapat mendidik agama kepada isteri dengan baik dan secukupnya..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7
  54. ajue says:

    oo…patutla nmpk diorg berdua kat airport kk minggu lepas.hermm….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  55. haha tergelak aku says:

    hahhaaa!!
    tak habeh2 ngn dapne iking ni..moga2 btl2 ikhlas masuk islam..bukan sbb rete si lakinye tuh..adoolaa…kawan2 oi..kite doala die ni diislamkan dan dibimbing dgn cara yg btl..sbb nye..ARTIS yg mmg dilahirkan sebagai islam pon ngaku..togok botol arak tu mcm air mineral hari2..diaorg ngaku eh…

    semoga yg terbaek buat saudara baru ni haaa..amin la ye..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
    • Bull says:

      Itu lah pasal..Hmm..Ramai saudara Islam lebih komited mengenai Islam daripada orang yang lahir sebagai Islam..Entah le..

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 5
  56. meow says:

    banyak je kat sabah,, masuk islam krn kahwin.. lps cerai, masuk agama asal balik. ade kwn saya bapa dia muslim, mak dia kadazan.. lepas bapa dia meninggal, mak dia masuk kristian balik. kesian jg kwn sy tu, namany muhammad nuh isa tapi agama kristian.
    semoga Daphne tidak tergolong dgn org mcm tu

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 5
    • anna gurl says:

      saya sokong. ada yg kawin islam pas tu sibuk main gitar kat gereja. hanya marh sebab laki x bagi duit.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  57. zass says:

    Celebrity Msia sekarang dah tahap Hollywood. Kawin dgn laki lain, anak org lain, bf orang lain pastu kawin baru dgn orang lain. Malaysian glokal!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 2
    • man says:

      tapi satu aje TETAP – si Pak Sanggup sentiasa mamat melayu poket tebal !!!……….kahkahkahkah

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 2
    • anna gurl says:

      kalau x blh beli baju anak jenama christian dior x blh kawin daphne eleanor iking.

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  58. pemerhati jauh.. says:

    ksian llki islam ni dpt isteri mcm ni.. xpelah mungkin da tertulis jodoh die dgn perempuan mcmni..

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
    • mon yet says:

      tk yah kesian lah, si lelaki ni pon satu. tngok muka pon meluat aku . mengatai aje! pantang ada duit dan position sikit .peee daaah.

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  59. Amber says:

    dia ni masuk Islam ngan nikah hari yg sama… amboi… setau aku. ikut pengalaman kawan2 aku , nak mohon wali hakim pun da berminggu…

    nak dirikan masjid tu biar la foundation tu kuat… tak la senang runtuh cik kak… anyway it won’t be your first experience if it does so I’m sure you know which lawyer to call… hahahaha….

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
    • Shareholder says:

      hahhahaa…this time she goes in prepared lah. Soalan cepu mas ialah adakah ini -Hit and Run ke Loot and Tahan? macam satu lagi amoi tua tu. Wait n see.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
    • anna gurl says:

      laki tu kaya. skrg-krgnya dpt cover kos dia dgn 1st husband. x kaya mana blh ngorat daphne.

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  60. koya la lu says:

    my mom is chinese converted to muslim. . .
    although my mom sblm not a muslim, tapi dia berjaya didik anak2 dia dgn agama islam dgn baik. . .
    dia sntiasa bg pnddkan yg baik utk anak2 dia. . .
    dia mrh gak kalu ktorg pkai seksi2. . .
    wpn dlu da chinese tp for me, mne ade agama mngajar pngikut dia jahat kan?
    tp, my mom ni xbertudung. . .
    abg i pnh tegur suh mama i pkai tdung. . .
    tgur dgn lmbut la kan. . .
    mama i leh je trima. . .
    tp 1 je persoalan yg mama i tmbulkan yg buat i rasa malu sbg ISLAM dan MELAYU. . .
    mama i tanya, kenapa ada je perempuan MELAYU yg xpkai tdung?
    isteri2 menteri, org2 knamaan, org2 biasa knp ada yg xpkai tdung?
    ada gak yg pkai seksi2 kan?
    pdhl mereka ni sejak dilahirkan adlh sbg ISLAM n MELAYU. . .
    sbnanye berbalik kpd diri kita n islam sndiri. . .
    mcm mne kite nk tarik kaum n agama lain utk dekati islam sdgkan kte sndiri tersasar??
    fikir2kanlah. . .

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 3
    • mana ada says:

      wow, bapak mesti poket tebal ni.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
      • senyum selalu says:

        Tutup aurat or pakai tudung dalam islam satu kewajipan sebagai muslim, sama juga dengan solat dan rukun islam yang lain..siapa yang tak menurut perintah Allah yang terang terang ada dalam alquran dan hadis bersedialah dengan balasan Allah yang Maha pedih disana nanti..kenapa ramai perempuan melayu islam tak pakai tudung or tutup aurat, may be tak faham ianya satu kewajipan atau mmg BERANI MAUT langgar perintaj Allah swt..nauzubillah..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
  61. dui says:

    gosip secara berkhemah my ASS. pasti semua org komen disini belum cari jodoh lagi, jadi kena kutuk kegembiraan orang. ku tak kisah dia nak minum ke main ke makan babi ka… jagalah tepi kain sendiri orang melayu
    jgn berhipokrit online padahal di rumah sendiri entahlah buat apa… malaysia boleh(kah?)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 7
    • delusional? says:

      lupa makan ubat ari ni beb. ni gossip blog? Ko gi jaga tepi kain ko sendiri cukup lah.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  62. yaddy says:

    hurmmmm….lantak ko la daphne. ko ni mmg macam2.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 3
  63. ungu says:

    setiap manusia pernah buat silap. doakan aja yg terbaik buat dia. cuba baca blog dia. suka dengan ketabahan dia. semoga Allah melindungi nya.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 7
  64. senyum says:

    Alhamdulillah.. from Maher Zain.
    U’ve Find Ur Way…

    Semoga anda dapat masuk syurga Allah. Discover the beauty of Islam.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
  65. mama says:

    Seseorang yang baru masuk Islam seumpama bayi yang baru dilahirkan. Suci tanpa dosa. Sesiapa yang mengutuk dosa-dosa lampau Dahlia, minta hentikan segera. Semoga anda diampuni Allah SWT.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
  66. Isk says:

    daphne masuk islam sebab kawin mamat muslim. Anak daphne dgn ryan, Islam masuk Islam gak tak?. Or Daphne islam but bagi kebebasan beragama pada Baby dia?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
  67. harap-harap tak seksi lagi la pasni ye

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  68. Gurangak says:

    daphne …kalau balik Tambunan jangan lupa minum tapai kio…..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  69. lala says:

    alhamdulillah..ptt la time ASA 2 bju die rapat je..cm pelik je..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  70. Firdaus says:

    Semoga Daphne (Dahlia Abdullah) akan dpt berkat dr Allah swt.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  71. memel says:

    mnum tapai ah…ahhahaha..punya lah..bah dahlia..jan lupa dr mana ko ah…kadang2 pandai2 lah bah tgk bawah tu..bukan tgk langit ja…tu lah ko ndak kuat iman..len kali pray our father, hail mary bah…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  72. pearl says:

    syukur alhamdulilah daphne masuk islam..semoga suami daphne dpat mbimbing dya ke arah islamic life sejati AMIN!! :)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  73. Bibi says:

    bagus2.. masuk Islam kerana terpaksa… mengandung dulu ler wahai gadis-gadis semua…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1