Written by Bella | June 12th, 2017

Baru-baru ini tular di media sosial mengenai berita Boy Iman menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) tetapi beliau hanya bergambar di pagar istana. Ia mendapat kecaman netizen yang turut mempertikaikan gelaran tersebut.

Sedar diri beliau menerima pelbagai komen, Boy Iman memberitahu beliau menerima gelaran Dato itu pada 24 Mei lalu dan turut menjelaskan sebab mengapa beliau bergambar di hadapan pagar istana.

Saya ada membawa jurukamera namun dia tidak dibenarkan mengambil gambar saya di dalam istana kerana pihak istana sudah ada jurukamera yang ditetapkan pihak berkenaan. Tidak salah jika saya mengambil peluang bergambar di hadapan pagar Istana Pahang di ibu negara menggunakan jurukamera yang saya bawa sendiri sebagai kenangan.

Saya pun tak tahu nak cakap macam mana. Saya ada juga muat naik beberapa gambar ketika menerima darjah itu dalam istana yang diberikan oleh jurukamera istana yang sah di Instagram menggunakan nama ‘boyiman_dbiriansjeneral’ tetapi mengapa gambar di depan pagar itu juga yang menjadi bualan pengguna laman sosial itu.

Walaubagaimanapun, Boy Iman tidak melatah dengan apa yang berlaku dan menganggap ia sebagai satu perkara positif. Secara tidak langsung isu tersebut memberikan beliau publisiti dan menjadikan perniagaan beliau lebih maju.

Boy Iman juga telah memaafkan pihak yang membangkitkan isu ini dan redha dengan apa yang sudah berlaku.

Sumber Berita : Harian Metro

46 responses to Dapat Gelaran Dato Tetapi Bergambar Di Pagar Istana – Ini Jawapan Dato Boy Iman

  1. H says:

    Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahhaha ambik lah title tu dato dr boy iman.

    32

    0
    • Pekerja Gomen says:

      Apsal masa bapak aku dpt darjah kebesaran dari Sultan Selangor aritu mmg tertulis hanya dibenarkan berpakaian hitam, dan bersongkok hitam sahaja. Ini siap kaler biru laut bagai… bertanjak.. mcm nak gi kenduri kahwin gamaknya.

      48

      0
      • Anonymous says:

        Kalau dapat pingat dr pahang kebanyakkannya aku tengok mmg pakaian macam ni

        8

        0
      • Tunku Arissa Malieeya says:

        pakaian semasa menerima pingat ikut negeri>masing2 ada protocol berbeza

        4

        0
      • Anonymous says:

        Alahai… sungguh ke pekerja gomen ni? Jangan tunjuk tak pandai boleh tak? Kalau awak tu sungguh pekerja gomen. Memalukan la.Takkan tak tahu, ada istana untuk negeri berbeza2. Nak tegur pun, jaga airmuka pekerja gomen lain ye.

        3

        3
    • Mat Ronggeng says:

      Ya ampuuuunnn…. Siapa kah gerangan mamat ni? Pelakon, penyanyi, pencetus ummah??? Ada PhD? University mana? Ada Dato? Adoiii selagi Malaysia ni penuh dgn conned men or women..yg segala title yg diaorang boleh beli… Dan takde siapa yg check…selagi tu lah con men con women kat Malaysia ni dengan kembang lubang hidung menipu selagi boleh…. Janji boleh buat duit tipu orang ramai….

      Dato Azizan yg claim dia ada PhD bagai… Dato’ Vida… ni Dato’ Boy Iman…hahaha… Di bulan puasa yg mulia ni… Aku doa kan korang insaf cepat cepat…. Ingat sikit balasan Allah. Tak pun karma will bite you back…..
      Tak caya tanya Dato Vida and Dato Azizan…. Title Dato tu beli ke? Hahahahaha

      16

      0
  2. Anonymous says:

    Who is he? I know dia pelakon but not that famous. Hiw did he get the title?

    14

    0
    • trone says:

      he is rubbish…trash

      16

      1
    • maria alteza says:

      its fake datoship. he didnt get anythg. hes actually a scammer and have conned people’s money. he never get into any university and suddenly he claimed he received PhD..and guess what..he said JPN has put in his fake Doctorate title in his IC..jantan bangang aje yg cakap mcm dia ni..he is seriously stupid and conman..

      34

      0
      • Anonymous says:

        Well Malaysia BOLEH LAND …
        Penganalisa Politik bole jadi Konsultant Kapal Selam
        Model Monggolia bole jadi French translator
        Politician bole jadi CEO Felda…x ada yang pelik dah….

        17

        0
    • sakit mata says:

      Gelaran “dato” sekarang boleh dibeli laaa..jgn terkejut

      0

      0
  3. girl_iman says:

    Kesiannye dia ni. Ntah apa la sejarah hidup dia yang buatkan dia so insecure untuk dapat approval orang sampai sanggup beli gelaran2 ni semua?

    39

    0
    • Anonymous says:

      I don’t think he is insecure. Semua title ni sebagai modal untuk menipu rakyat. Ada la tu business apa2 yang dia nak menipu. MLM ke? Rumah banglo hanya berharga RM40K. Bagi deposit tunggu punya tunggu rumah banglo tinggal debu.

      4

      0
  4. Anonymous says:

    Ini baru kemaruk minta gelaran dato, siap bawa jurukamera. Ada apa dengan gelaran dato?

    22

    0
    • Anonymous says:

      tau takpe. dalam surat panggilan dato tu mmg pihak istana slalu dh bgtau xleh bwk jurukamera,kamera etc. merepek nk mampos. Paling merepek, ada jugak org yg like & comment gmbr tu.

      9

      0
  5. Anam says:

    Siapa dia ni …? Pelakon ke or pakar motivasi or famous apa ya ?

    3

    0
  6. Anonymous says:

    So mana pic yg official dari jurugambar istana tu. Mcm xde jer kat IG… Penuh gambar pagar dan dinding jer tengok.

    12

    0
  7. Ajen Astaka says:

    Di sini senarai penuh penerima anugerah
    http://almuazzamshah.blogspot.my/2017/03/senarai-penerima-kurniaan-darjah-darjah.html

    DARJAH KEBESARAN MAHKOTA PAHANG YANG AMAT MULIA – PERINGKAT KEDUA
    DARJAH INDERA MAHKOTA PAHANG (D.I.M.P.)

    1. Yang Berhormat Tuan Masir Anak Kujat
    2. Yang Mulia Tengku Raihanah binti Tengku Dato’ Ismail
    3. Yang Berbahagia Datin Hanizah binti Dato’ Sri Ghazali
    4. Encik Mokhtarud-din bin Husain
    5. Tuan Haji Munir bin Haji Mohd Nawi
    6. Yang Mulia Raja Mohd Firdaus bin Raja Zainal
    7. Puan Hazizah binti Sulaiman
    8. Tuan Haji Mohd Anim bin Haji Hosnan
    9. Encik Zaul bin Abdul Hamid
    10. Encik Kevin Sathiaseelan A/L Ramakrishnan
    11. Encik Lazarus Karunakaran Rokk
    12. Encik Syaharun Azli bin Abu Bakar
    13. Brigedier Jeneral Rezli bin Shahidin
    14. Brigedier Jeneral Mohd Zahar bin Hashim
    15. Brigedier Jeneral Saharuddin bin Harun
    16. Brigedier Jeneral Haji Mohd Nazri bin Abidin
    17. Profesor Gurdial Singh Nijar
    18. Encik Mohammad Idris bin Hashim
    19. Laksamana Pertama Jamalludin bin Mohd Saman
    20. Laksamana Pertama Bakhtiar bin Haji Idris
    21. SAC Haji Rosli bin Din
    22. Tuan Haji Abdul Samat bin Kasah
    23. Encik Chang See Tum
    24. Encik Abdul Karim bin Sadli
    25. Laksamana Pertama Maritim Haji Adon bin Haji Shalan
    26. Tuan Haji Abdul Mutalib bin Tais
    27. Encik Idris bin Zaharudin
    28. Encik Wee Beng Aun
    29. Puan Aznita Sherein binti Mohd Karim
    30. Dr. Yusof bin Ismail
    31. Encik Azmi bin Kamaruzaman
    32. Profesor Dr. Yang Faridah binti Abdul Aziz
    33. Encik Azhar bin Anuar
    34. Encik Tan Ken Ten
    35. Kapten (B) Haji Umor Arbain bin Haji Dollah
    36. Encik Sivakumar A/L Krishnan
    37. Tuan Haji Hamitaf bin Haji Mustafa
    38. Encik Juhari bin Abd Rahman
    39. Encik Thomas Daniel A/L V Thomas Daniel
    40. Encik Chin Kim Hiung
    41. Tuan Haji Abdul Rahman bin Endut
    42. Encik Mohd Ali Hanafiah bin Mohd Yunus
    43. Tuan Haji Mohamed Mustafar bin Haji Malik
    44. Profesor Dr. Khairanum Subari
    45. Encik Low Kim Mang
    46. Encik Wong Wai Yuen
    47. Encik Mohd Mazlan bin Sharudin
    48. Dr. Abdul Muiz bin Ab. Razak
    49. Encik Mohd Noor Afanday bin Mohd Jaya
    50. Dr. Ahmad Adzuan bin Abdul Rahman
    51. Encik Yeo Boon Geok
    52. Encik Le Meng Hun
    53. Encik Ismail bin Ahmad
    54. Encik Mohd Sainal bin Mohd Amin
    55. Tuan Haji Tahzir bin Husain
    56. Encik Chen Kim Song
    57. Encik Chen Kim Beng
    58. Encik Abd Razak bin Omar
    59. Encik Wasi Khan @ Wasiyu Zama bin Israr Ahmad
    60. Tuan Haji Azam bin Azman
    61. Encik Mohd Ibrahim bin Mohd Jaafar
    62. Encik Hasri bin Hassan
    63. Encik Chen Kim Cheong
    64. Encik Chen Kim Huat
    65. Puan Normah binti Ibrahim
    66. Encik Wan Mohd Nizar bin Wan Fauzi
    67. Ir. Jamaludin bin Buyong
    68. Encik Zuhri Iskandar Kamarzaman
    69. Encik Yong Moon Goon
    70. Cik Veronica Liew Sue Sim
    71. Encik Yugani bin Yunus
    72. Encik Ekmal Hamid bin Tan Sri Zakaria
    73. Encik Halimi bin Haji Kamaruzzaman
    74. Encik Ahmad Jaafar bin Bakar
    75. Encik Fong Chee Meng
    76. Encik Bon Kok Sang
    77. Tuan Haji Azaddin bin Abdul Malik

    BERTAUBAT LAH OI!!!!

    12

    0
  8. maria alteza says:

    si boy iman ni PENIPU…datoship tipu, PhD tipu..dan dah terbukti kan dia kencing duit ramai org utk projek rumah yg tak nampak2..mangsa dia org2 bangang dan org2 kg yg nak dptkan hartanah harga tak munasabah..duit dia sebat, rumah tak timbul2..sama skim dgn alfalfa, ustaz alfalfa tu kan dah keluar paper..lagi satu company boy iman bangang ni dah kena senarai Bank Negara watch list,mudah kata, comp dia dah masuk senarai syarikat penipu..
    tak pyh percaya la jantan kurap ni..kelentong 24/7..

    26

    0
  9. Anonymous says:

    bila nak dapat gelaran jenazah ya?
    sebab nak bagi dia sedar pangkat semua itu hanya duniawi semata

    20

    0
  10. Anonymous says:

    Harap pihak berkuasa ambik tindakan terhadap mereka yang menipu ini. Besar kemungkinan Sultan pun tak aware sebab benda ni melalui orang tengah. Ramai sangat orang yang dapat title dari Pahang. Macam dah xde value.

    24

    0
  11. Iskandar says:

    Datuk dari Pahang? Serious tgk DIMP atau SIMP, aku ye kan aje la… Ko xde contribute apa pun pada Pahang pun senang je dapat, kalau tau caranya… Lain la kalau dapat Datuk dari Johor

    13

    0
  12. nana says:

    beria sangat nak pangkat datok..ramai je orang bisnes or kaya sekalipun tak pentingkan pangkat tu tetap berjaya saja.org pangkat datok ni konon bagus sgtlah kot..sbb mmg berduit

    2

    0
  13. sentap says:

    lawak2 bulan puasa..gambar dlm IG mana ada gambar terima pingat…alasan sultan gering…sumer gmbr2 kat pagar…taman…kah kah kah…

    3

    0
  14. han says:

    ape yang die nie gila sgt ngn pangkat n title nie?aku tgk die xsumbang ape2 pn..sibuk upload gambar dapat dato dapat DR…tiap kali upload tiap kali tu nmpk menipu nya..

    2

    0
  15. khalid says:

    naaaaaaaaa berdosa suda sebab memfitnah.. bgs korang minta maaf dgn Dato Dr Ayahanda :)

    0

    2
  16. anonymous says:

    mental

    0

    0
  17. Minah Kilang says:

    Dia ni ingat org malaysia ni semua bodo macam dia n geng2 retis dia

    4

    0
  18. mehmeh says:

    blok 404..time tu rasa dia one of pelakon yang quite kacak..
    tapi apakan daya..masa merubah segalanya..

    14

    0
  19. badakantiperokok says:

    konon dpt gelaran dato’ tapi otak tipikal bodoh..terjumpa latest kat zoo negara on 10th May (Wesak)…selamba kodok HISAP ROKOK di dalam zoo negara. DIDALAM ZOO NEGARA ok..yg terang2 ada tulisan KAWASAN LARANGAN MEROKOK…dok berkeliaran ditemani kuncu2nya yg same bodoh jgk…kalau badak dlm zoo tu ada otak..silap haribulan mati dia ni kena pijak..
    (PA- tolong check diari peribadi dia..betui dak dia masuk zoo cuti Wesak tu hari??hahaha)

    3

    0
  20. akak akak sangat says:

    Dalam psikologi sendiri, memang ada manusia macam ni. Insecurity complex sehingga terdesak untuk mendapatkan pengiktirafan. Tak kira dari mana datangnya pengiktirafan itu, tak penting. Yang penting, orang nampak, orang percaya dan orang nak ikut nasihat dia.

    Pandangan saya, orang mcm ni abaikan, tak perlu diberi sebarang sokongan, like, comment. Mereka sebenarnya jadi kudis dalam industri. Sebarang setitik, rosak susu sebelanga. Sebab tu saya kurang gemar so call artis Msia. Bukan nak kutuk. Jangan salahkan penonton kalau beralih arah ke artis seberang atau Korea yg tak sibuk2 nak cari title Dato.

    Sekian.

    10

    0
  21. melati says:

    KJ tak payah Dato pun….Peminat byk…!!!! hmmmmmm

    11

    0
  22. kak mariamercedez says:

    Pahang…stop la bg gelaran dato pada yang tak menyumbang hape-hape…bijak la sikit kot ye pon, gelaran dato tu dah tak eksklusif gara-gara bagi semberono je pada haprak2 camni, cam awie…sekadar contoh…ada banyak lagi haprak yg dapat dato

    11

    0
  23. Anonymous says:

    apa cer hubungan sekarang dia dgn kakak emma maembong tu??kununnya cinta mati n isteri pun tau hubungan mereka.

    1

    0
    • Anonymous says:

      dah pisah kann.. katanya dr dato ngong iman ne kakak si emma tido ngan ex boifie diee… wallah hualam

      0

      0
  24. MissCuriosity says:

    May I know what are his contributions to the country to make him eligible to receive such titles?

    3

    0
  25. tarabas says:

    apasal x letak belon kt pagar tu…baru la MERIAH mcm ko dpt phd tu

    12

    0
  26. anon says:

    HMM…..DATO DARI PAHANG BUAT APA, BERLAMBAK, DAH TAK TAK EKSKLUSIF. YG ORG NAK DATO DARI NEGERI NEGERI LAIN, ESP TERENGGANU SB JARANG SNGT ORG DAPAT.
    PAHANG NI ENTAH APA APE, SEMUA ORG DIA NAK BAGI TITLE DATO…

    5

    0
  27. Anonymous says:

    Ya Allah Ya Tuhan ku..d bulan penuh berkah ini kau ampunkan lah dosa2 hamba2 mu sekalian alam…buka kan lah pintu2 taubat buat mereka sekalian…amin3 yarabalalamin…

    1

    0
  28. hakak hakak says:

    lawak di bulan ramadhan.. hakak bagi 100 bintang 100 belon dan 100 lolipop….

    2

    0
  29. veteran says:

    psycho freak

    0

    0
  30. AKU says:

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH….maharaja lawak megaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    0

    0

Leave a Comment

Optional