Written by AbangNara | October 21st, 2013

Alhamdulillah. Sikap Diana Amir sebegini seharusnya dicontohi oleh para wanita yang ingin berkahwin kelak. Bukan ingin memuji lebih-lebih, namun sangat jarang untuk menemui wanita yang hanya mahukan senaskhah Al-Quran dan cincin pernikahan sahaja sebagai barang hantaran perkahwinan. Kagum Abang Nara dengan Diana Amir.

diana amir dan habib

Diana Amir dan tunangnya, Habib bakal menamatkan zaman bujang masing-masing pada hari Jumaat ini. Majlis pernikahan akan dilakukan secara sederhana sahaja. Kata Diana Amir:-

Saya menjemput seramai 250 orang dalam majlis perkahwinan kami…. dalam keadaan yang cukup sederhana. Saya juga tidak mahu meminta lebih kepada bakal suami contohnya, hantaran beg, kasut mahal dan sebagainya. Cukup senaskhah al-Quran dan cincin pernikahan kami

gambar kahwin diana amir

Di kala keadaan ekonomi yang semakin meruncing sekarang ini, langkah Diana Amir yang tidak membebankan bakal suaminya sememangnya satu sikap yang terpuji. Perkahwinan bukan kena berhabis ketika majlis sahaja. Tempoh yang harus ditempuhi selepas pernikahan itu lebih penting. Apa pun, semoga segalanya berjalan lancar buat Diana Amir dan Habib pada hari Jumaat ini.

84 responses to Cukuplah Al-Quran Dan Cincin Sahaja – Diana Amir

  1. sentap habis says:

    Alhamdulillah. semoga diberkati Allah :)

    0

    0
    • Fahrin Ahmad says:

      untunglah, nak kahwin jugak!
      klik…

      0

      0
    • Aaron Aziz says:

      Majlis pun kena sederhana,
      jangan lupaa…
      klik

      0

      0
    • ace says:

      cer perati jari diana amir.. dia pakai cincin jari telunjuk eh?

      0

      0
      • Anonymous says:

        tu jari dia la..kan besilang jari tu

        0

        0
      • Anonymous says:

        nk sangat kn cari ksalahn org lain..ni nk gtau kita manusia biasa..xmaksum…manusia paling smpurna hanya sorg je Rasulullah S.A.W..
        jgnlah susah payah nk cari salah org..smpai cincin pkai jari mane pun ko nk tilik..mmg la pkai cari tlunjuk makhruh..tapi xyah la ko usaha nk suh org peratikan…heran aku ngn ko ni smpai ke jari ko tgk..sies aku suke tgk cara diana berpkaian…ikhlas kerana Allah..aaminn..

        0

        0
      • suria says:

        bkn main lg nk cari mana silapnya….

        0

        0
    • Dupa Cendana says:

      alhamdulillah… memang betul cara diana amir 2… moga diberkati.. tp ingatlah semua diana ni berduit kalau lah kita yg jenis kerja cukup2 makan jer x kan lah nk ikut jejak diana ni.. memang x kenduri la gamaknya.. sederhana pon belum tentu boleh buat.. so pikir2kan lah.. dupa x dk niat nak kutuk pon.. peace no war… :)

      0

      0
    • peeiii says:

      Masalah hantaran kahwin ini isu klise, isu berbolak-balik sejak zaman pasca moden.

      “Tapi Zaman Rasulullah dulu Mahar senaskah Al-Quran saja, kan elok kalau macam tu, nanti aku kahwin aku nak hantaran senaskah Al-quran je lah, so sweet”

      Zaman Rasulullah dulu takde hantaran senaskah Al-quran, ini semua adalah statement hyperbola semangat islamik tak kena tempat. Zaman Rasulullah saw dulu ada Mahar Sebentuk cincin besi, Baju besi, Hafazan satu surah, Kibas, Unta, ladang tanaman, emas, perak, dinar dan macam-macam lagi benda yang berharga.

      Zaman Rasulullah Al-Quran belum dijilidkan atau dinaskahkan, macam mana pula nak bagi senaskah Al-Quran? Konon korang nak nipu aku ler tu…yer le aku tak belajar Sirah dulu…

      Abu Salamah menceritakan, “Aku pernah bertanya kepada Aisyah RA,
      “Berapakah mahar Nabi SAW untuk para isterinya?”
      Aisyah menjawab,
      “Mahar beliau untuk para istrinya adalah sebanyak 12 uqiyah dan satu nasy.”
      Lalu Aisyah bertanya,
      “Tahukah kamu, berapa satu uqiyah itu?”
      Aku menjawab, “Tidak.”
      Aisyah menjawab, “Empat puluh dirham.”
      Aisyah bertanya, “Tahukah kamu, berapa satu nasy itu?” Aku menjawab, “Tidak.”
      Aisyah menjawab, “Dua puluh dirham.”
      (HR. Muslim) nota : (12 x 40) + 20 = 500 Dirham.

      Jika kita mampu, kita hargailah isteri kita semampu kita. mungkin 2 ribu, 3 ribu, 4 ribu, 5 ribu, ikut kemampuan, janganlah semangat sangat sampai kalau boleh nak bagi hantaran satu kitab al – quran je. Nabi SAW itu menjadi contoh kepada kita, kalau Nabi pun sedaya baginda bagi 500 dirham, kita pula yang nak zuhud melampau-lampau hyperbola melebih dari Nabi, Kalau betul-betul tak mampu itu lain cerita.

      Macam beberapa kisah anak muda yang betul-betul pada dirinya tiada harta, Rasulullah saw bersabda bagi juga mas kahwin sekurang-kurangnya cincin besi. Ada yang disuruh bagi hantaran hafazan satu surah al-quran. Aku tak yakin antara kita anak muda sekarang ni langsung papa kedana sampai nak keluar barang 3, 4 ribu pun takde. Cammon rasional lah sikit.

      0

      0
      • sc says:

        xkira la berapa hantaran..nak bagi banyak ke sikit ke.. 500 dirham ke..
        janji penuh kesederhanaan, diberkati Allah..
        ikhlas membina masjid kerana Allah.

        0

        0
  2. […] Al Quran dan cincin pernikahan sahaja sebagai barang hantaran perkahwinan Kagum Abang Nara Read More This entry was posted in Entertainment and tagged AlQuran, Amir, CINCIN, Cukuplah, Diana, Sahaja. […]

    0

    0
  3. Farah Lorenza says:

    Alhamdulillah, moga Allah berkati kehidupan kalian..

    0

    0
  4. mya says:

    Alhamdulillah. semoga d permudahkn segala urusan. :)

    0

    0
  5. yahhh!! says:

    bertambah2 respek aku kat die.. <3

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      dh macm kawin free pulak minah jambu tengok walau pon hantaran cincin ngan Quran aje kalau Diana ni dulu dh penah kawin jadi janda tkpe la jugakk ni anak dara lagiii ! atlis tk banyak sikit ada kn wang hantaran laaaa untok kasi ngan makkk bapakkk…cian mak u Diana tk dapat nk rasa wang hantaran perkahwinan anak …> nk buat cmana mak cikkkk anak mak cik ni yg tknk hantaran berbentok wanggggg cian mak cik kann ..mesti mak cik sedih <

      0

      0
      • ~~~ says:

        mcm u pulakk mak diana.. hahaha.. sedare dekat ke.???? lol..

        0

        0
      • issshhh says:

        yang nak kawin tu mak dia ker anak dier…ada ker dalam mana2 undang2 atau hukum wang hantaran kena bagi kepada mak bapak dier kalau anaknyer kawin…mahar/mas kahwin untuk isteri …mungkin saya yang salah faham kot

        0

        0
        • mak c kina says:

          btl la dah tu…hantaran adalah utk belanja perkahwinan…xwajib bg…tp klu pihak lelaki prihatin,blh la kluar sikit belanja utk jamu tetamu…barangan hantaran pun same..lg pn barangan hantaran dalah kegunaan pengantin selepas berkhwn…mcm telekung,pakaian,kasut…yg wajib adalah mas khwn…berapa nk letak,ikt suke ko la jah…

          0

          0
      • peeiii says:

        kalau hantaran yg lelaki dpt hafal satu surah dlm al-quran..lagi win

        0

        0
      • mentari says:

        makcik merah jambu….jom kita dengar ceramah ilmu.. *tepuk2 bahu

        0

        0
  6. JOO YOO RIN says:

    eh, habib student same mase study kat UiTM Merbok dlu..
    Selamat pengantin baru, semoga berbahagia selalu.. (^_^)

    0

    0
  7. HANI A.M.N says:

    Alhamdulillah…
    Mungkin itu yang lebih memberi keberkatan tapi harus diingat jangan ada niat untuk mengamil kesempatan di atas kebaikan orang lain.

    0

    0
  8. DITTO says:

    MOTIF SI DAVID DUDUK TENGAH2?

    0

    0
    • katik_kuduk says:

      sebab nak jadi cam rosmah kot… xpon nak bgtau semua org…
      “I bagi tau… pelakon I kawen. Fitna je sume tu”

      0

      0
    • rr says:

      motifnya..dia bos..dia yang tukang umum..kan..tu pon nak bermotif bagai ker..diana gan tunang dia pon tak kwin lagi..elok la dok jauh2..lau dekat kang mula la nak psoalkan pulak..

      0

      0
    • Anonymous says:

      ckt2 motif..xyah nk motif2 sgt la..tp nk jwb jgk motifnye dr segi +ve la kn wrtwan xdpt la nk snap pic diana n tunang die berdua..kn diana xnk..die ckp 6t nikah…ko xkn xpham sesetgh tu mntk duk dkat2 nk snap pic…ok la tu david duk tgh..lg 1 david kn big boss mig..die yg aturkan bnda ni..payah nk cr majikan yg turun padang bile ank buah nk nikah..

      0

      0
    • oprah says:

      2×5=[ ]

      Kan ada cakap dalam surat khabar ke apa ntah, permintaan Diana Amir takmau bergambar berdua. Diana yang request apek tu duduk situ. kau tanya la diana. abang nara taktau apa kau marah dia buat apa?

      0

      0
      • princess says:

        mcm xde mak bapak plak diana ni smpai david nak kena dduk tgh2.
        kot ye pn xnk begambar berduaaaaa!

        0

        0
        • shutttt says:

          Iksh2..ko ni, mesti ada sebab nape si david tu duduk tgah2. diana ni dulu kan blakon dgn MIG.may be dia respek kot kat org tua tu yg naik kan dia dulu2.
          ada je point nak cari salah org.
          x kan la david tu duduk2 tgah2 pon jd isu???

          0

          0
  9. minah jambu merah biru says:

    kesian pulak minah jambu ngan u ni Diana..minah jambu bukan Nye apeeeee hantaran cincin dn Al – Quran ni memang la bagos la tapi u tu anak dara bukan Nye janda atlis tk banyak sikit mesti la ada hantaran berbentok wang untok di kasi pada mak bapak u yg jag u dari kecik sampai dh besar panjanggggggg….bukan Nye nk suroh mintak hantaran beribu atau pon berjuta2 ringgit kannnnnnn agak2 la…u tk kesian ke ngan mak bapak u ????? jangan pikir kn untok diri sendiri ngan tunang je mak bapak pon nk kena pikir jugakkkk dia pon nk jugak rasa wang hantaran perkahwinan anak diaaaaa…..asek2 nk selamat kn bakal lakiiii aje !! u nk kena ingatttt laki u tu ustazzzzz jangan sampai dia kawin lagi satuuuuu…nanti jangan u menyesal n cakap > masa nikah mintak hantaran kn bagosss< tol tk olgaaaaaaa ?helo olga tengah buat ape tu???????????

    0

    0
    • minah merah tak jambu says:

      perlu ke duit hantaran untuk ibu bapa?? inilah benda pertama yang saya minta dr parent, supaya jangan lah minta hantaran tinggi dengan bakal suami. nanti berhutang, siapa yg susah? antara duit hantaran dengan tanggungjawab anak memberi duit bulanan dengan ibu bapa, mana lagi penting?

      0

      0
    • dd says:

      mak bapak nak merasa duit hantaran ank..amboiii..cam kejam jer bunyinya tu..lau cmtu mmg betul la org kata nak jual ank..bila anak berkahwin ibu bapak melepaskn ank ke tangan org lain utk d jaga..bukanya..ko nak ambik ko bayar..ok aku dah dpt..ambik lerrrrr…aku lpskn ank aku kat ko..ksian kat mak bapak..??kesian bila majlis tu semua bnda mak bapak nak tanggung..tapi lau dah ada duit..bkerjaya..kwin la pkai duit sndri..buat majlis ikut kmampuan sndri..dan kmampuan pasangan..aku tak tau konsep hantaran di negeri lain..tapi di kelantan duit hantaran utk pengantin perempuan di beri semasa mjlis akad nikah..jadi duit hantaran semua dpt bersih ke tgn bakal isteri..duit tu duit pgntin perempuan..bukan duit mak bapak dia..bukan duit suami dia..org lain tak de hak nak ambik duit tu tanpa izin dia walau pon suami..kecuali si isteri mengizinkan..sebagai hadiah..atau sebagai perkongsian bersama..lau ada timbg rasa huluq la kat maka ayh sebagai hdiah tanda terima ksih..yang lain simpan ler buat simpanan masa depan..

      0

      0
    • mak c kina says:

      salah sifir ko ni minah jambu merah biru…klu sume pompuan hidup mcm ko,mmg senang byk la mak bapak…ank khwn je,mintak laki tanggung…mengkhwn kan ank adalh tanggungjwb mak bapak..bezanye kecik besar je…ada duit,ko buat la besar mne pn,bape hari pun..mak bapak yg sediakan wang ringgit utk bg tetamu mkn…tetapi,ko sbg ank,prihatin la skit..ko carik la duit sndr utk buat kenduri khwn ko…xyah la srh mak bapak ko gne duit nk g haji utk buat kndr khwn ko plak..

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        bis orang dolu dolu wang hantaran kasi ngan sape? kasi kt rumah tompangan ke pe ! bukan kasi kt mak ke? atau pon wang hantaran tu pengantin pompan yg punye??????? minah jambu kalau kawin nanti atlis paling sikit wang hantaran 5000 la boleh jugak buat tambah2 bayar catering hehe bwekk huh ! mintak2 la pasukan serawak menang menentang Pahang hari sat ni n pasukan klantang menang menentang Atm pada hari fri…eh helo apek ! u jaga gol u tu eh betol2 jangan kasi Atm tembos itu pintu gol ! kasi dia rabak2 punye kalah ok ! lov uuuuuuuuuu muah !!

        0

        0
  10. minah jambu merah biru says:

    ye la tuuuuuuuuu bis tkan bakal laki tkde hati nk hadian kn ape2 selain Quran n cincin..sedih nyeee uhuk uhuk ciannn ..ni bukan sederhana lagiiiii macmmm eh tk tau la minah jambu nk cakap lagi huh ! malas nk komen niari..

    0

    0
    • Anonymous says:

      law ade hadiah pun asenye diana pun xnk umumkan..die pun nk yg sderhana..yg pnting keberkatan dr Allah..Alhamdulillah la masih ade lg wanita camni…diri aku pun xmampu buat cam diana..still pk hntran itu ini..huhuu…untung la bakal suami die…aku salute la ngn diana ni..btol2 brubah krana Allah..tgk air muka die pun manis je..
      smoga kalian memperoleh kbhgiaan d dunia n akhirat..

      0

      0
    • Anun says:

      Mcm la hantaran or hadiah tu x boleh nk diberi mse lepas kawen…
      klau bg pun, xkan nk umumkn satu dunia…

      0

      0
    • Biskut says:

      Ntah..perlu ke dorg nk bgtau kau apa bakal suami Diana ni hadiahkan kat dia?

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalo aku janji selamat menikah sudah..
        masih belum fikir lagi nak letak hantaran berapa, nak hadiah apa..
        serius..
        aku takmau nyusahkan bakal suami saya. Kita nak menikah memang la sekali je seumur hidup,nk buat besar2an, tapi kita nak hidup dengan suami kita selama2nya.
        masih banyak lagi masa untuk bersama,dan kenangan indah bole dicipta pelan2.
        cukupla kesederhanaan.yang penting ada keberkatan ^^

        0

        0
        • Biskut says:

          aku setuju ngn kau anon. hadiah n hantaran ribu2 pun, majlis grand abes tp kalo in the end tak bahagia ape la maknanya kan…

          0

          0
    • Mak Jemah kauuu says:

      ayah Diana Amir tu Profesor Amir..rasenye xde istilah nk rse duit hantaran anak die..ckup la ank die Diana ni dapat bakal imam yg membimbing,,xgune ade hntaran mahal2..tp x membimbing..yg pnting akad nikah n mjlis yg bersederhana..kn Diana ckp die xmintak byk..klu bakal suami die nk bg xkn nk kecoh2 kt press..tu kn rahsia mereka..xyah menyibuk hal org la..mmg ptut la xdpt duit hntaran..pemikiran xmasuk akal,,mcm ni pon ade ke..ee

      0

      0
  11. Anonymous says:

    semoga ramai ikut jejak langkah diana amir ni. tak adelah menyusahkan bakal suami nanti. dapat jugak mengurangkan kadar kelahiran anak luar nikah gara2 suka letak hantaran tingi-tinggi, mahal-mahal. :D

    0

    0
  12. Makcik Rasional says:

    Ekceli Nara,ramai je wanita yang bersederhana dan inginkan kesederhanaan tanpa meminta2 barang hantaran atau duit hantaran..
    (Sekadar membetulkan statement ‘jarang’ Nara sebab artikel hang pemes Nara,jadinyer reseach tu kena betui)

    Tahniah pada Diana Amir dan pasangan

    0

    0
  13. minah jambu merah biru says:

    ye laaaaaaaaa kalau ramai yg ikot jejak langkah Diana bagos laaaaaa pada jantan2 yg ada sekarang tk payah la nk keja keras susah2 untok nk cari wang hantaran huhu hepening kn jadi jantan hehe….. makin banyak la jantan2 yg pemalas tknk keje pasal nk kawin tk payah wang hantaran….nenek moyang dolu dolu pon 300 atau 500 ringgit ada jugak wang hantaran atlis something la kannnnnnnnnnn..

    0

    0
    • katik_kuduk says:

      ko pikir nenek moyang ko jer… tak pikir zaman Rasulullah dulu… biar la dia..
      Duit yg ada simpan utk makan pakai dorg pas kawen nnt..
      Anak2 lagi… nak perabih beribu2 sehari buat ape?

      0

      0
    • wa tarak hal says:

      hye minah jambu.. yg kecoh sgt pehal. Bia lah.. wang hantaran bukan dpt kat mak pak. dpt kt kita. bagus ape.. Al-Quran. sudah2 lahh kecoh sini.. g main sana. itu nenek moyang u je kot dulu2 nak demand jeeeee~ biar bersederhana.. agak2 u jenis demand lah kut nak kawen pakai beribu2 perabih duit ank dara/lelaki.

      0

      0
    • mia says:

      huh.. mesti si minah jambu ni x kawen2 a.k.a x laku sbb letak hntaran tinggi2.. yg penting dlm islam mas kahwin, bukan hantaran..

      0

      0
  14. Aida233 says:

    Kadang2 si perempuan sangat sempoi, dia tak minta banyak pun, sekadar sikit2 je hadiah apa yang termampu oleh bakal suami. Tapi masalahnya… pak mertua mak mertua yang terlampau over, letak harga tinggi2, demand itu ini, sebab nak tunjuk kat sedara mara.

    Ada mak bapak yang sanggup tangguhkan perkahwinan anak sendiri, asalkan dulang hantaran 7 balas 9 lengkap, kenduri nikah + kenduri sanding dengan ghazal, silat dan ntah apa2 lagi semuanya lengkap.

    Haihh..

    0

    0
    • sha says:

      yes..betul tu aida..i pun melalui benda yg sama..tangguh kahwin sbb parents nak itu ini…i ckp kt mother i, i tak nak la handbag tu smu, mother i ckp if i tak nak bagi dekat dia..dia nak smunya ada atas alasan i anak perempuan tunggal dieorg…and now sampai sekarang i tak kahwin…lelaki takut dgn family i…

      0

      0
    • anon anon says:

      Betul sangat.

      Perempuan ni takde mengada-ngada sangat most of the times. Parents je yang lebih-lebih.

      “eh cincin tu kecik sangat la, mana boleh”

      Padahal okay je anak-anak.

      0

      0
    • mak c kina says:

      btl tu..kekdg mak bapak yg lebih..xsalah nk buat besar mane pn,tp duit sendiri la…jgn dok ketuk menantu..yg seksa ank awk jugak..

      0

      0
  15. minah jambu merah biru says:

    lain kali tk payah la nk belaki kn ustaz nanti tkde duit hantaran free free aje gitu…emmmmmmmmmm..

    0

    0
    • diana lempir says:

      tu la persalinan kawin pon ala2 kelambu jek dah alang2 nak sederhana takde bling2

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        betol tu Diana lempir…dh alang2 nk buat sederhana kasi jemputan makan nasi bungkos aje senang rengkas n jimat n baru la Nampak betol2 kesederhanaan Nye tol tak..

        0

        0
    • Mimi says:

      Aku nak je berlakikan ustaz.
      Boleh bimbing urusan agama aku.
      Bawa masuk syurga sama-sama.

      0

      0
    • Minah jambi says:

      Ni la jadinya bila manusia gunakan kepala lutut untuk berfikir. kesian mak bapak u…dah didik elok2 sampai besar camtu tp sadisnya…….bangang dari kecik sampai besar. cian mak bapak u……harap2 depa ada anak lain yg boleh di banggakan…puiiii

      0

      0
    • Anonymous says:

      sgguh kesian ngn komen ko nih….bakal suami diana ni rasenye bkn ustaz la…bila dlm diri seseorg tu titik beratkn hal agama die xkire sape..ustz ke sape..
      yg penting bakal imam tu dpt bmbing kita…yg wajib mas kahwin la..not hantran..mn ade free oiiiii…al-quran tu hrta utk tuju akhirat oiiii..lg bernilai drp wang hntran ko mintak beribu2 tu…bila $$$$ terpampang dlm mate minah jmban merah myala ni nmpak la kjahilan bab syarat2 nikah..huhuuuu

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        wang pon nk jugak Quran pon nk jugakkkkk mas kawin lagiiiiiiiiiiiiiii nakkkkk wang untok belanja di donia yg fana niiii…Quran pulak untok bawak ke syurgaaaaaa dua2 pon kite nakkkkk…kire2 hantaran sikit wang dn Quran n sebentok cincin sweet kannnnnn….eh helo ! kite ni pompan lah ! asal mintak hantaran wang aje makna Nye jahil lah ?????? mana kau blaja ???? kau blaja kt park ke ??

        0

        0
  16. Senyum says:

    Biaq la dia nak minta appun.. Islam tu mudah, bkn nak menyusahkan org.. Cuma prg skrg ja berlebih2x tahap melampau..

    0

    0
  17. lawoo nyer la diana amir ni ,
    CLIK

    0

    0
  18. selamat berbahagia Diana Amir dan Habib

    0

    0
  19. ehh says:

    che ta patut ikut dia..lg2 khwin kli ke dua.

    0

    0
  20. ehh says:

    che ta patut ikut cara dia.

    0

    0
  21. jija says:

    Mak bapak Diana dah org kaya.. apa yg org lain sibuk2..

    0

    0
  22. rainbow says:

    perempuan yg baik, dia takkan meminta2..lelaki yg tahu menghargai, dia takkan perlu dipinta tuk memberi.. :)

    0

    0
  23. Raphaim says:

    Bagus cara DIANA AMIR dan keluarganya ni.
    Tapi aku harap2 jantan pat luar kalau nk kawin jgnla jadikan iktibar sampai tak payah kumpul duit lebih bila akan dtg trend,semua pompuan da tak tuntut duit hantaran cam ni .
    Duit majlis , duit dewan ,duit mak andam , duit kadi semua tu kena pakai duit jgk .

    Diana ni status RETIS ,Mestilah ada duit dalam 4 atau 5 Bank pat malaysia ni .Jadi tak la harapkan sangat duit hantaran tu.
    Buat nya org biasa yg Bukan retis , kalau takat mak bapak simpan duit dalam gerobok lama , terpaksa la bergolok bergadai kalau da buat majlis takde dapat duit hantaran.

    Kalau status pemain Bolasepak !!! Lagi kaya dari artist agaknya ..

    0

    0
    • Lavender Sweet says:

      Alhamdulillah. Sikap Diana Amir sebegini seharusnya dicontohi oleh para wanita yang ingin berkahwin kelak. Bukan ingin memuji lebih-lebih, namun sangat jarang untuk menemui wanita yang hanya mahukan senaskhah Al-Quran dan cincin pernikahan sahaja sebagai BARANG HANTARAN perkahwinan. Kagum Abang Nara dengan Diana Amir.
      Sy rs maksud diana amir ialah tiada BARANG HANTARAN yang mahal. Bkn tiada DUIT HANTARAN.

      0

      0
  24. thejudgingcat says:

    aku nak cepuk sape yang kutuk diana amir ni time mula2 .. dari masa dia tak berhijab sampailah dia mula berhijab .. ko tengok , tak semestinya orang yang tak berhijab ni jahat la bodos …

    btw , alhamdulillah diana ~ semoga berbahagia till jannah

    0

    0
  25. Lavender Sweet says:

    Maksud DA ialah tiada barang hantaran yang mahal bukannya tiada wang hantaran.Mungkin wang hantaran adalah kot cuma DA x dedahkan jumlahnya.

    0

    0
  26. Insan Prihatin says:

    Saya sbg perempuan setuju sgt klu x da brg hantaran. barang hantaran mmg membazir. suami isteri ada masa panjang utk bagi hadiah sesame sendiri. tapi kalau wang hantaran perlu bagi sbb supaya tidak membebankan ibubapa yg x kaya utk buat kenduri kahwin. tapi perlulah besederhana supaya wang hantaran x mahal. pemberian wang hantaran yang diberi dgn ikhlas menunjukkan sikap tanggungjawab bakal suami pada keluarga mentua. sbb selepas berkahwin ibubapanya dan ibupaba mentua adalah tanggungjawab suami. semua org terlupa yg suami perlu juga bertanggungjawab pada ibupaba mentuanya.

    0

    0
  27. indah says:

    kalau dah kenal dan cinta islam, mengamalkan islam terasa indahnya.

    0

    0
  28. mizz says:

    klu aku pun sekiranya pihak lelaki tidak sediakan wang hantaran x menjadi masalah…tp klu dia nak bagi aku amik gak…cm yg pntg dia stabil dari segi kewangan,pekerjaan dan kemampuan dia utk melaksanakan tggjawab dlm rumahtangga…sbb nak hidup lps kawen tu lbh pntg…
    apa yg aku lihat skgni perkahwinan dah menjadi 1 trend plak bila buat nak grand bagai tp hanya segelintir sj kekal dan ada yg kecundang dan ada kali ke-2 kawen baru kekal…
    sume tu ketentuan Allah jua…

    0

    0
  29. Shhh says:

    Bukan mata duitan – 1 perangai yg hampir mustahil utk ada pd nora danish, fazura, zizie ezzete, fasha sandha, marion caunter, raline shah, dphne iking, sekadar menyebut beberapa nama.

    0

    0
  30. Mummy77 says:

    alhamdullillahhhh jangan ikut macam Cik Ta… :)

    0

    0
  31. Sherrna says:

    Wanita yg tinggi peribadi bertindak mengikut lunas2 agama.. dan Islam itu mudah. Alhamdulillah Diana berfikiran begitu..namun kena jaga hati ibu dan ayah juga ya Diana..

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      memang betol tu ! jangan asek asek nk jaga hati lakiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii aje tk habis2 mak bapak tolak tepi pasal dh dapat laki hensem huh !! bang nara ! apesal u punye mtermtics ni tolak campor tolak campor kasi lain pulak lah !! huh !!

      0

      0
  32. Raphaim says:

    Agaknya kalau RETIS kawin BLOGGER mesti lebih lumayan dan tinggi Wang hantaran nya kan ABG NARA???

    0

    0
  33. yippi says:

    propa jek lebih diana amir ni..huh

    0

    0
  34. anon says:

    Hmm…untungnya suami dia, dapat Diana free je. Nak makan ayam pun kene beli, ni free aje. Ala…mcm nak publisiti murahan je announce bende ni…

    0

    0
    • suria says:

      Anon, kamu ni faham ke x landasan agama, bkn ke dah jelas yang mahar tu lagi murah lagi berkat..yang mahu publisiti tu kamu sendiri…Kalo jahil bertanya, jangan terus hanyut n berbangga dngan kejahilan…Bersangka baikla…Semoga Allah memmberkati bakal mempelai..

      0

      0
  35. suria says:

    bila buat salah org akan caci maki..bila buat baik org kata nk menunjuk…manusia yang rosak hatinya mmg geli mata tgk orang berbuat baik…bila diana n pasangan buat mcm ni , dia akan jadi contoh dan role model pada gadis diluar sana supaya lebih besederhana…bukan hanya menunjuk pada hari pernikahan ..

    0

    0
  36. mentari says:

    May Allah gives us the guidance to be sincere and make us people of the right hand side on the day of reckoning. Ameen.

    0

    0
  37. bell si loceng says:

    baguslah macam tu. tapi rasanya lelaki dia ada lah jugak bagi hadiah lain di belakang tabir. Takkan semua nak announce? korang pun sibuk kata untung laki bla bla bla. hantaran letak tinggi kata mencekik, takde hantaran kata kawin free. ape lah manusia nak lagi? sibuk sibuk macam korang ni mak dia pulak. Sebaik baik nya memang tak perlu meminta lebih lebih. Biar lelaki tu sendiri rela nak bagi sebagai hadiah. Tak pernah dalam alQuran mewajibkan lelaki bagi hantaran untuk tanggung kenduri belah perempuan. belum kahwin dah cekik anak orang. mana lelaki tak lari? Adat melayu kadang kadang sangat bodoh lagi lagi bab kahwin. Kalau nak hantaran tu sepatutnya disimpan untuk hidup lepas kahwin bukan bagi berabih untuk kenduri yang sehari sahaja. fikirlahhhhhh.

    0

    0