Written by AbangNara | February 17th, 2014

Kalau otai sudah bersuara, pastinya pendapat itu harus didengar dan dijadikan panduan. Terbaru mengenai akaun Instagramnya, Chef Wan telah pun menyuarakan pendapatnya mengenai salah satu rancangan masakan tempatan yang dikendalikan oleh Nik Michael Imran. Panjang lebar luahan hati Chef Wan dan Abang Nara ada bersetuju dengan beberapa “point” beliau.

chef wan sindir nik michael

Antara yang menarik ialah pemilihan hos rancangan yang baru setahun jagung namun dibolehkan kerana mempunyai “rupa”. Sedangkan menurut Chef Wan, dirinya dahulu perlu melatih “skill masakan” terlebih dahulu sebelum mempunyai program TV sendiri. Sedikit sedutan tulisan Chef Wan untuk tatapan anda:-

Jika kita tengok kan CV mereka pengalaman dah la kurang, asal kan ada ” Rupa” boleh host terus jadi Celebrity Chef. Dulu2 kita nak belajar memasak dari orang yg tinggi pengalamannya serta jauh perjalanannya mcm orang tua kata la, dah banyak makan garam.

Tapi these days yang setahun jagung baru belajar memasak sedikit dah mula nak mengajar orang lain. How is these possible? Bukan ke dunia memasak ini has to do with skill labour? Yang Menang Master Chef baru setahun jagung pun dah keluar buku masak sendiri pada hal pengalaman didalam dunia culinary mereka sangat lah kurang.

But what to do semua ini ada lah kesilapan TV station itu sendiri yg keluar kan TV Chef hari ini asal kan dapat la tampa memikir kan the Quality and skill of that host itself.

chef wan sindir nik michael

Apa pendapat anda mengenai kata-kata Chef Wan? Bagi Abang Nara Chef Wan bukanlah seorang yang cakap sesuka hati namun segala kata-katanya adalah berdasarkan pengalaman yang cukup lama di dalam bidang masakan. Namun dunia sekarang ini memang nak cepat sahaja lebih-lebih lagi dengan kewujudan begitu banyak program realiti. Baca artikel ini sepenuhnya untuk luahan hati penuh Chef Wan.

Jarang not even once a year i make an effort to watch our local cooking show as i have very little time to do so.Today while Spring Cleaning my X wife home with my son,my maid and my driver i happened to see this show.
Not only i find the show terribly boring but the Kitchen set that was stage infront of a pelamin to be so hideous!
Bila lah TV station kita ni akan berubah sikap mereka to produced a Cook TV Cook show with a better production Co that understand What TV Cookshow is all about?
Bersepah contoh2 la, di TV cable antarabangsa yang lain today yang boleh kita belajar dan ambil contohnya.After 26 years being a TV chef u still see the same shit over and over again.
Bila agaknya kita ni boleh maju ke hadapan sikit and buat sesatu yg baik?
We dont seem to progress at all and the Quality is also poor.
Hari ini any Tom, Dick and Harry boleh jadi Celebrity Chef.Jika kita tengok kan CV mereka pengalaman dah la kurang, asal kan ada ” Rupa” boleh host terus jadi Celebrity Chef.
Dulu2 kita nak belajar memasak dari orang yg tinggi pengalamannya serta jauh perjalanannya mcm orang tua kata la, dah banyak makan garam.
Tapi these days yang setahun jagung baru belajar memasak sedikit dah mula nak mengajar orang lain.
How is these possible?
Bukan ke dunia memasak ini has to do with skill labour?
Yang Menang Master Chef baru setahun jagung pun dah keluar buku masak sendiri pada hal pengalaman didalam dunia culinary mereka sangat lah kurang.
But what to do semua ini ada lah kesilapan TV station itu sendiri yg keluar kan TV Chef hari ini asal kan dapat la tampa memikir kan the Quality and skill of that host itself.
Read more at http://web.stagram.com/n/chefwan58/?npk=655611001053252197_412311921#Q0aGDOEmhZfUCRlU.99

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

179 responses to Chef Wan Sindir Rancangan Masakan Nik Michael

  1. amirnawawi says:

    Oh! Sape je selebriti Chef yang dah senior.. Chef Wan jelah yg aku kenal.. Chef Ismail.. tu jer..huhu

    0

    0
    • chef two says:

      betol… sbb i sgt sedih bila tempat yg excited nak pergi iaitu restoran nik di publika.. its really sad sad sad sad.. tak seperti yg dia gambarkan kat tv.. makanannya sungguh menghampakan.. sorry nik u mmg kena belajar dr yg senior2 utk memperbaiki u punya masakan n restoran u…

      0

      0
      • kertu says:

        samela kite chef two.. i thought sedapla , tapi…………………… biase2 je…

        0

        0
        • Kai EXO says:

          aku bukan nak kutuk tapi kita punyer local TV shows ni memang haprak. bukan program masak2 jer…program lain pun sama, dari segi stage, editing memang nmpk bodoh2. Kalau aku tgk show luar nmpk cm grand jer. Selalunya apa yg chef wan kritik ni betul, tgk kes nasi lemak MAS..ckp lengkap tapi tak lengkap pun, bila chef wan bunyi..baru dorang nak baiki.

          0

          0
        • Chef Triiiiii says:

          Sokong Chef Wan…. semua harap muka…mcm handal sgt memasak…poyo je yg muda2 ni….

          0

          0
        • miss m says:

          well its true.. base of diploma holder kat U aku belajar dulu.. dia cari keje kat hotel, memang kena belajar dari bawah. because they have to learn skills first. not just read by book.

          0

          0
        • Ko dah season macam2 la chef wan. Cambagosss

          0

          0
        • K.A.A says:

          saya setuju ckp chef wan..

          0

          0
        • Neeolga says:

          Tak serik2 lagi ke Tok Wan ni. Dah la anak lelaki dia menipu waktu nak jadi juri masterchef lepas tu restoran anak perempuan masuk paper orang cakap indah kabar dari rupa. Patutnya sebagai orang tua kita membimbing golongan muda bukan mengutok. Bertaubatlah. Mulut cam puaka memang susah.

          0

          0
        • Kak Nam says:

          ALAH.. RESIPI CHEF WAN PUN BUKAN SEDAP SANGAT.
          BILA CUBA BUAT ENTAH APA2 JADINYA. PROPA JE ORANG TUA NEH.

          0

          0
        • Gudbai says:

          bagi pendapat aku…kalau ada peluang..apa salahnya. chef wan dah tua. zaman dan berubah. please….retire.

          0

          0
        • Milla says:

          Tak salah kita ketengahkan bakat2 muda lebih2 yg ada rupa.
          Lagipun dah jemu tengok muka si lonjong tua ni kat kaca TV. Zaman dah berubah. Kasi la peluang pada anak2 muda mengasah bakat.

          0

          0
        • Ketam Mengajar says:

          Chef Wan ni resipi pun entah haper2.
          Pernah dulu masak spaghetti masuk ayam mas nugget.
          Please la…suluh cermin dulu.
          Kau pun senget.. nak tegur rancangan orang plak dah?

          1

          0
        • KAK JEMAH says:

          Jgn terpedaya la uols semua. Ini semua permainan Chef Wan utk ABPBH kategori “Chef Selebriti Paling Popular” la.

          Chef Wan nak undi la tueeee….!!!!!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          restoran Nik Machael ni tak sedap langsung…ni mesti dalam TV cakap sedap padahal masakan sebenar tak sedap…apa daaa kesian kat pelanggan

          0

          0
        • karipap sardin says:

          serious aku tak kenal pun sape chef nik…tetiba digelar chef, dalam TV boleh lah tipu cakap masakan dia sedap tapi realitinya kita tak tahu…aku pernah tgk citer thai..pompuan tu pura2 konon rasa makanan tu sedap, bila director ckp “cut”…dia buang makanan dari mulut dia sebab tak sedap.

          0

          0
        • kopi o says:

          @Kak Nam
          giler kau ckp masakan chef wan tak sedap, chef wan ni internasional chef kot, abis tu masakan nik michael tu sedap sgt ker ?? dapat anugerah apa kat internasional level. ke kau ni nik michael backup diri sendiri ??

          0

          0
        • Didi says:

          Yang tak setuju semua ni memang suka makan makanan indah rupa dari rasa agaknya! Apa yg dikatakan CW memang betul. We need quality chef. Bukan yang main main je. Boleh dikatakan, mereka semua ni masih dilevel basic. Banyak lagi yg diorang perlu belajar kalau nakkan title “chef”

          0

          0
        • Syahrul says:

          chef wan ni orang lama dah banyak pengalaman…dia banyak pergi overseas sana, so dia tahu selok belok dunia masakan, memang betul kata chef wan, program memasak kita dgn overseas sangat jauh berbeza, tak payah pergi jauh2..tgk jer BG belakang tu apa.. BG pelamin siap dgn baju pengantin..alahai dia nak bukak butik ke nak masak ni ??? aku tengok pun tak ada selera.

          0

          0
        • Kiah Pekasam says:

          Ne’eleh, kat kampung boleh la nak jadi juara wahai Chef Wan.
          Makcik2 bodoh dok gelak pd lawak bodoh ko.
          Kat oversea tak de saper kenal @ Tak diperlukan.
          Setakat Spore bukak restauran pun dah berlagak.
          Kalau famous sangat pergi la bukak fine dining kat Paris, Sdyney atau New York.

          0

          0
        • Kelentong kuat propa lebih. says:

          Kat Msia buleh la nak berlagak, kat oversea takde saper peduli pun Chef Wan ni. Korang tanya la Chef2 handalan Malaysia, siapa peduli Chef Wan ni?
          Kalau pandai masak sangat, pergi le bertanding dalam Persatuan Chef2 Malaysia. Kesian kan si tua ketot ni?

          0

          0
        • Please La says:

          Chef Wan kutuk MasteChef sebab anak dia kantoi menipu resume/pengalaman kerja.
          Konon pernah kerja di NY segala..sebab tu meroyan. Padan muka…satu famili kaki pembohong, propa, takbur dan suka show off.
          Kau jaga bontot menantu lelaki mat salleh kau dan anak lelaki kau dulu. Pompuan sane sini bersepah. Kau asyik jaga tepi kain orang.
          Insaflah…Allah maha kaya. Menangis depan Kaabah nanti kot.

          0

          0
        • kak semah says:

          sape nik michael ni….??
          ish orang nasihat tu terima jelah, serious pelik pehal program masak kena ada tema pelamin ?

          0

          0
        • Anonymous says:

          to Kiah Pekasam
          kalau chef wan ni juara kampung…si nik michael tu juara apa plak ?
          cer try makan kat restoran Nik Micahel ni….tak sedap langsung, kalau sebijik restoran pun tak leh nak handle..macam mana nak tawan hati rakyat Malaysia, ke kau ni Nik Michael, backup diri sendiri ker ??

          0

          0
        • Anonymous says:

          ni bukan pasal muda tua lah..rasa2 Nik Michael tu dah cukup belum ilmu di dada ?? chef yg bertahun dlm bidang masakan pun tak berani nak mengaku title Chef, kalau sedap sgt masakan Nik Michael kenapa ramai yg komplain tak sedap makanan kat restoran Nik ni. ??

          0

          0
      • Anonymous says:

        aku suka tengok chef sherson lian..
        yg rncgn 5rencah 5rasa tu.
        background pn cantekkk.

        macam sedap masakan dia..

        0

        0
        • karipapayam says:

          ada sorang lagi chef – Anis Nabila tu kalau x silap nama dia. cakap pon berterabur. bosan gila tgk dia masak. ape ntah nama rancagan dia yg latest tu.

          0

          0
        • Kak Ton Loya says:

          pondan tua memang mulut jahat. sekurang-kurangnya nik michael tu jantan. bukan cam sotong terliuk-liuk. eeeee….geli.

          0

          0
        • TOK KAY MENGGANAS says:

          Alahai….Chef Wan sentap la tu sebab anak lelaki dia kantoi menipu dulu. Sorry la, zaman Chef Wan dah habis. Duduk rumah jaga cucu la.

          0

          0
        • Anonymous says:

          kau ni ketinggalan zaman lah, kes anak dia tu chef wan marah giler2 kot kat anak dia buat macam tu.

          0

          0
        • nasi ayam sedapp says:

          anak dia dah besar panjang kot…tak kan segala2nya nak bagi tahu ayah dia, lepas jadi hal tu kan chef wan ada tegur anak dia. lawak betul kau suruh chef wan duk rumah..kau tahu tak chef wan duduk kat Malaysia ni seminggu je dalam sebulan, dia banyak gi oberseas kot business trip. macam2 pengalaman dia dah lalui sebab tu dia berani kritik show kita. memang show kita ni dari dulu smpai skrg tak pernah berubah sgt old skool.

          0

          0
      • Jovan Mendagu says:

        Well at least Nik Michael bukan kaki kelentong cam anak CW.
        Konon kerja kat New York waktu nak jadi juri Master Chef dulu.
        Podahhhh…..anak bapak same jer.

        0

        0
        • Murai says:

          Makanan Restoran Serina Indah Khabar Dari Rupa?

          Selera manusia tidak sama, kadang-kadang sedap di mulut kita tapi sebaliknya bagi orang lain.
          Sebab itulah ada sesetengah restoran yang jadi kegemaran kita, mungkin tidak disukai sesetengah rakan-rakan kerana berasakan ia tidak kena dengan selera mereka.
          Bagaimanapun apabila restoran itu milik selebriti popular, sudah tentulah sedikit sebanyak orang akan berminat untuk menyebarkan sebarang testimoni yang didengar.
          Mungkin itulah yang berlaku apabila beberapa pelanggan dikatakan mengadu kepada sebuah akhbar tempatan bahawa makanan yang disajikan di restoran pelakon, Serina Redzuawan indah khabar dari rupa.

          Petikan- My News Hub

          0

          0
        • Lily Gaga says:

          Chef Wan tercabar sebab Nik Michael kan tercalon utk Top 5 Chef Selebriti Paling Popular…itu yg orang tua tu dok meroyan. Nak raih undi le tu. Macam kitaorang tak tak perangai si tua gila glamer ni….

          0

          0
        • Jangan Terpedaya says:

          Strategi murahan CW nak men ang ABPBH la. Mula2 kutok MAS nasik lemak terlanjang katanya, minggu ni pulak kutok Nik Michael. Besok dapur Datin Rosemah pun dia nak mencaci pulak.

          Orang tua ni memang begitula perangai. Murahan…..desperate !!!!

          0

          0
        • Husna Zulkifli says:

          @Jangan Terpedaya
          aku nak flight mas hari tu..pasal nasik lemak mas tu memang betul pun nasi lemak telanjang, beras nasi lemak dia pun macam tak sedap..baik makan nasik lemak tepi jalan lagi best, aku tak tahu apa reaction mat salleh bila maka makanan kebangsaan kita macam tu rupa dia, nasik lemak flight SIA lagi sedap.

          0

          0
        • LOL says:

          korang tak tengok ke IG chef wan…dia ada post pic nasi lemak tu, memang tak cukup bahan pun, timun tak ada, kacang pun tak ada. Tahun ni tahun melawat Malaysia, malu lah org luar tengok nasi lemak macam tu rupanya.

          0

          0
        • Anonymous says:

          TO Jangan Terpedaya….kau ni kru MAS ker ?
          meh sini aku nak cakap..makanan MAS tu memang tak sedap, aku makan nasik hari tu tak abis sebab lauk dia tak sedap, di sebabkan lapar flight terus menerus terpaksa lah aku menelan nya. Soal nasik lemak telanjang pulak…memang patut pun chef wan kritik..ada ke patut nasik lemak telur rebus sebelah, sambal jer…aku makan nasik lemak kat rumah aku pun bodo2 adalah timun.

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          DASAR BAPUK TUA….MACAM TU LA….PERANGAI KALAH JOYAH !!!!

          0

          0
      • Mata ke Atas says:

        CW kalau mengutok memang No1…maklumlah kawan baik si Azwan Ali kan???
        Mulut cam longkang tersumbat.

        0

        0
        • Anti Chef Hati Busuk says:

          sanggup tutup periuk nasi orang lain semata-mata nk undi anugerah bintang popular…..nyampah. apa jenis manusia perangai camgini ha?!!!

          0

          0
        • kak timah says:

          apa benda lah yg kau mengarut ni, chef wan tak hadap lah anugerah berita harian tu…dia dah dapat byk anugerah lah dlm bidang masakan…retis2 cap ayam yg tak menyumbang apa2 pada negara jer yg hadap anugerah berita harian tu.

          0

          0
        • water lily says:

          dalam abpbh tu…nik michael ni sorang jer ker yg tercalon, asal chef wan tak burukkan calon lain kalau betul chef wan nak tutup periuk nasi orang ?
          chef tu dah kaya raya, orang luar pun kenal sape chef wan ni… nik mchael ni ntah sape tetiba muncul dlm rancangan tv3. dalam TV boleh lah ckp sedap..taste sebenar kita tak tahu.

          0

          0
        • air sirap says:

          yes so true…retis2 cakap ayam yg tak menyumbang apa2 pada negara jer yg sibuk pasal ABP tu, yang dorang tahu pakai seksi sendat masa red karpet nak tayang aset..yg lelaki pulak pakai macam badut tersesat. Sedih aku nengoknya.

          0

          0
        • bukan chef says:

          Chef Wan xheran langsung la nak menang ABPH ke apa..gelaran Dato pon dah byk kali dia tolak..last2 dia amik jgk sbb mak dia suruh appreciate pmberian org..stakat menang ABPH yg berapa ribu tu xkoser dia nak layan..aku pcaya dia kritik sbb sayangkn industri masakan..sedangkan anak dia pon dia kritik..

          0

          0
      • hanya dikau says:

        last year .. gi publika dgn colleague and big bos .. die punye restaurant decor mmg cheap .. n die punye appertizer pun sgt mengecewakan .. dlm hati “biar betiq die ni yg menang dulu. Apesal teruk sgt”. Aku ase nik ni da patut masuk Kitchen Nighmare. Bio si Gordon tu basuh die.

        0

        0
      • Tok Imam says:

        sudah2 la tu chef wan mengutuk orang. dah kaya raya. x payah nak sesibuk. jaga la hati n mulut. kau bukannya makin muda. dekat2 diri lah dgn masjid.

        0

        0
      • dunia says:

        Xpyh la nak ckp itu ini…pakt dok wat dosa buat apa..amek cermin tgk diri sendiri lengkap ker tak…nak ckp kedai org itu ini bagai dah knape..terlebih didikan mak bapak korg bagi nie..ker xsempat dapat didikkan mak bapak dah mati..kesian aku tgk bertelagah sana sini hal org lak tu..mmg hak korg nak bersuara tp jgn sampai aibkan org lain.biar lah kedai dia masak sedap ker tak ker hal dia.yg tua harus beri tunjuk ajar pada yg tua nie yg tua hentam yg muda..but bgus tok korg semua kay sini..bila isu agama korg tak tegakkan tp isu dunia korg hebahkan..tahniah..nak kenal aku dari aku kenal aku binasalah diri…

        0

        0
      • hensem says:

        sokong chef wan. nik michael tu bukan menang masterchef pon. setakat muka je boleh jual. dalam masterchef dulu dah ar masak lempeng pon failed, terkeluar awal plak tu. tup2 buka restoran.

        0

        0
      • Aieyn Nabielarh says:

        chef wan kata cm 2 sebaab dya nk ank dea yg jdi hos dlm rancangan 2 ok larh 2 nik dh tukar2 skit kaedah program bkn cm chef wan sma jer

        0

        0
    • Anonymous says:

      aku ade pendapat yg sama mcm chefwan… tahape2 tah rancangan masakan skarang ni. masterchef malaysia lagi mengarut! dah mcm Akademi fantasia versi masakan.. puiii

      0

      0
      • keibod says:

        masterchef malaysia (semuanya) is a joke…
        nak buat rancangan masakan terulung tapi save bajet.
        compare tgk dengan masterchef us dan masterchef australia.. malu beb.
        kitchen kita menyedihkan. bahan2 yang kita gunakan low class.
        hakim-hakim… laughing stock je. masak najis pun blh dapat pujian. gila babs!
        patut hakim2 tu masuk masterchef professional, biar kena bambu dengan gordon ramsey..

        0

        0
        • Fakka says:

          penonton2 nak tengok chef lelaki …bukan bapok tua rambut uban !!!
          Lalalalalalaalalalalaaa

          0

          0
        • Dagu Tajam says:

          Of course la CW anti Masterchef…sebab anak dia kantoi menipu pengalaman kerja. Bapak borek, anak pun pembohong bersiri. Kesian orang Melayu camni. Cam gampang. Bertaubatlah.

          0

          0
    • umat says:

      ramai jugak senior chef : chef florence, chef zaidah, chef liza, chef ismail, chef zam, chef amer hamzah…ramai lagi sebenarnya…cuma takde peluang masuk TV jek skrg..dah kurang sgt…paling tidak pon nampak dorg masa program TV bulan puasa atau raya..tu jek…

      0

      0
      • keibod says:

        penonton suke tengok tukang masak (yes, bukan chef tapi tukang masak handsome) je…

        0

        0
        • Hati Kotor says:

          CW patut duduk rumah bersara. Kasi peluang pada yg muda. Susah kalau orang tua ada PHD (perasaan hasad dengki) cenggini.

          0

          0
        • lolol says:

          takde la sume kot..kalo aku ske tgk cara tukang msk tu msk…x kisah pn psal handsome ke x handsome..

          0

          0
        • asyura says:

          aku suka tgk rancangan memasak..tp lau stkt chef yg muka2 jambu ni aku mmg xlayan….ntah…pada aku diaorg bukanlah terror sgt nk ajar memasak pun

          0

          0
    • gm says:

      chef wan mesti lagi berbulu kalau dia tahu chef nik dah manage restoran sendiri. ekekekkekkek. butthurt sangat ler tue.

      0

      0
      • berbulu bulu says:

        customer yg makan kat restoran Nik tu lagi berbulu bulu sebab taste makanan dia macam tak cukup bahan jer. tak sedap langsung

        0

        0
    • Olga says:

      KORANG KENA PAHAM SITUASI ORG TUA,MKLUM LA DAH TUA NK MATI MESTI LA MEROYAN SANA SINI

      0

      0
      • Peminat NIK says:

        zaman chef wan dah lama habis….patutnya dia bersara. tak habis2 nak tutup periuk nasik orang. sial betul si tua bangka ni.

        0

        0
    • jima says:

      kena perbaiki lagi ya nik, sbb akak tgok u punya resepi kat dapur panas pun mcm ada yang kurang hehehe just saying. peace

      0

      0
    • Anonymous says:

      Chef Wan is the real Masterchef & entertainer.Program masakannya berinformasi & dia kelakar.Chef Wan kasi kritikan membina tak macam Olga si mulut puaka & One Direction si mulut jamban kaki kutuk bangsa Melayu yg selalu menyemak pat blog ni.Chef Wan bagaikan Quran buruk, dah lama dah tua tapi berharga, berpengalaman & berilmu dlm bidang culinary.Dia tahu apa yg dia berbual & beri kenyataan yg tepat lagi nyata.Chef Wan tak meroyan tak jeles dgn Chef Nik.Chef Wan dah pergi jauh dalam bidang culinary ni pun.Anyway Chef Wan tak bad mouthed Chef Nik cuma CW bingit dengan stesen TV ajer.Period.

      0

      0
    • Mak bedah says:

      Sape2 yg asyk dok kutuk chef wan as chef kmpung please do some research before jump to conclusn!npk sgt cetek ilmu and bangang thap gaban. Jst google his name and u will find 1001 his achivemnt all over the world! as malaysian we proud the highest achvmnt ‘ Selebriti Chef Terbaik DUNIA di Gourmans Award’ given to him in 2009!! ko ada?

      0

      0
  2. halo says:

    chef wan ni nak cari publisiti murahan ke.masing-masing ada kelebihan let new chef kembangkan bakat,skill dan sharing knowledge.ilmu boleh dipelajari.so why and how you son boleh pula jadi panel bagi masterchef.sebagai orang lama perlu berfikiran positif jangan asyik kondem orang.perjalanan hidup dulu dan sekarang lain.belajar memasak boleh pelbagai cara..berguru atau melalui online juga.

    0

    0
    • Bedah says:

      Jah, apa yg Chef Wan ckp tuh betol. Dulu, bukan senang jadi chef taw. Kna jadi cook 1 dulu. Pas bertahun2 baru naik cook2, cook 3 and chef de partie. Pastu baru naik Sous Chef. Pas bertahun2 merantau sana sini baru lah bleh naik Chef de cuisine ke executive chef ke bla bla bla. Kalau iols tanya chef2 yg lain mmg diaorg pon sama tak setuju. Bukan senang nak jadi chef.

      0

      0
  3. Anonymous says:

    Setuju… astro ni lebihkan rupa dari bakat. Lagi sorang yg dengan nik michael tu pun cam good2 je.

    0

    0
  4. kakashiwf says:

    Masak dari hati , masak with iman with Chef Ammar Tv Alhijrah is the best!!
    Suke x? Suke x?

    0

    0
  5. sentap habis says:

    dunia dah bosan tgk ko agaknya. terima je la

    0

    0
  6. wawa wiwi says:

    stuju dengan chef wan.

    tengok local punya cooking show sangat sedeyyyyyy.

    beza giler kot dari AFC dengan Food Network.

    aku suka giler tengok Ina Garten dengan Guy Fieri masak.

    ada skill, ada tema bukan tahapahapa punya tema.

    kalo yang local punya show pun suka tengok chef ammar sebab dia banyak zikir so otometik masa kita masak pon bole tiru dia.

    and of coz, chef sabri dengan chef wan punya show.

    yang lain, sedeyyyyyyy

    0

    0
    • inspektor says:

      aku setuju ngan ko wawa wiwi.. ble kite tgk rancangn masak kt 723 astro.. mmg myelerakan.. mcm 30 minit with racheal, grill, naked chef, mcm2 lg.. dorg xperlu kn kcantika utk jd latar.. die cukup mlatarkn sbuah dapur.. n bkn sj bt kte kagum cre die masak, malah kecanggihan pralatan dapur dorg skali.. wow.. mavelous!

      0

      0
  7. aida says:

    Alah..walau dah otai..masakan resepi sumer main baling baling je saya npak..org buta pun boleh masak. Jangan bandingkan diri awk masa lampau ngan masa kini..dah beza..org ada rezki masing masing tak yah nak kondem..setakat nak publisiti murahan..

    0

    0
  8. Mak Jah says:

    Alahhhh.. Mak Jah bukan ape, nak ckap sket… Zaman sekarang ni asal ade muke yg helok sket, badan sedap… tip top…konfemmmmm boleh masok tv…xyag pengalaman punye…mcam si chef nik ni..chef ke??… top 5 pon x lepas…. tp rupa sedap mata nengoknyeee teman…boleh la jualll…..ko hado???

    0

    0
  9. TrendViral says:

    Pung pang pung pang..Alexander – Johan.

    0

    0
  10. apalah says:

    cuba kalau anak dia. ok aje kan.

    0

    0
  11. sotong hitam says:

    Tak semua yg tua dan famous tu cukup pengalaman, dan tak semesti yg muda tu cetek ilmu dan kurang pengalaman…seharusnye yg tue tu beri sokongan dan galakkan, bukan nak condemn jer….tak salah kalau si tue nak kasi nasihat, tapi ni tak berupe nasihat, malah lebih kepade sindiran dan cacian….this old man must be feeling painful as he have to go thru the longer ways to be famous….suck up old man…gone your days!!!

    0

    0
  12. bebal bertingkek tingkek says:

    sabor jela chef wan oi . bg la can org2 baru .. blh perbaiki lg klw salah . perlu perbetulkan sket la ayt yg “Tapi these days yang setahun jagung baru belajar memasak sedikit dah mula nak mengajar orang lain.” bukan mengajar kot. mgkin dyorg berkongsi. y dont u, yourself berkongsi gk ngan dyor ttg skill labour blablabla tu .. ?

    0

    0
  13. nok gebuzzz says:

    sekarang mmg byk program baru ttg masakan lagi2 bersama chef yg baru2,la tu yg baru masuk master chef baru 1-2 dah keluar buku resepi ngan harga yg mahal jugak….tapi tgk resepi dalam biasa2 jer

    0

    0
  14. havoc says:

    xpayah nak kondem CV org sgt la chef wan. tgk anak ko dulu yg dulu penah tipu resume utk jadi juri masterchef.. satu Malaysia tau yg anak ko tu tipu.. sblm nak ngata org tgk la anak sendiri dulu..

    0

    0
    • havoc ker says:

      adoii tgok balik… kan ke chef wan mengamuk kt anak dia sbb menipu…. dh dia harok anak dia dan malu sbb anak dia menipuuu… chef wan jujur la bagi pendapat
      aku yg kawin dgn chef ni pon tau nk jd celebrity chef ni payah ya amat.. tp nik ni senang je ada show sendiri… n juara master chef pon bkn…..
      ye “pickNik” restoran yg digembar-gemburkan x lah sesedap mana, cuma cantik dr segi presentation n interior je.. tq

      0

      0
  15. nice says:

    gua rasa main point dia dekat sini,dia nak menyuarakan pendapatnya mengenai salah satu rancangan masakan tempatan..so bukan die condemn si nik tu..die tak puas hati dengan stesen2 tv je,huhu

    0

    0
  16. modjo says:

    dia ckp benda betul. anak dia dulu pun kena blasah dgn dia…keluar news paper tv lagi…….what say u?

    0

    0
  17. minah kampung says:

    teman x pernah tengok juri masterchef malaysia papa jo, chef zubir chef adu ade
    program masak di tv. korang ade tengok, kalau ade teman ketinggalan le…

    0

    0
  18. nbk says:

    ank die mnipu time dkt masterchef x nak bising2 plak,,

    0

    0
  19. modjo says:

    sokong kata2 chef wan…….stesen tv manipulate…..wlaupun xde kualiti harap muka…..kalo stakat slot dlm sesebuah rancangan tu ok la jugak….but to host cooking programme….tak perlu kut.
    penuhkan ilmu didada dulu lah.

    0

    0
  20. SYAH says:

    eloo baca la bebetul ..chef wan tu bukan comdemn nik tu tapi dia bg pendapat..adoi la korang ni beriya sangat.. mmg patut chef wan tegur camtu.chef wan tu memasak sampai obersea kot….ok bai.

    0

    0
  21. abc says:

    kalau kita rasa mcm dh pandai ..ada lagi orang lebih pandai dari kita

    0

    0
  22. Anonymous says:

    saya setuju ngan chef wan. masalahnya chef2 mi segera nih x diuji ngan customers yg memang maukan yg terbaik. chef2 yang lama nih kena melalui semua tu dulu.

    0

    0
  23. Kak zane says:

    Dia luper kot anak dia dulu penah tipu CV nak jadi judge mastechef.. Setahun jagung jugak…. Tapi sebab cv nampak ‘impressive’ bapak chef terkenal orang pilih jugak masuk TV… Tak perlu la kondem orang lain.. Sila tegur dengan berhemah.. Tq

    0

    0
  24. Adi says:

    Apa pun Chef Wan sebagai orang lama dalam bidang masakan, dia tahu apa kurang dan lebih, Nik pun mesti akan dapat ilmu dari orang lama macam Chef Wan dengan cara kritikan keras begitu.

    0

    0
  25. doplohsen! says:

    Sy setuju dgn apa yg dperkatakan chef wan. Utk jadi chef, bkn senang untuk dpt title Chef itu sendiri. Nowadays, semua org berebut2 nk jd chef. Jgn tperdaya dgn program masakan yg mgkin ape die masak nmpk gah bkn maen tp kdg2 tu lakonan semata2. Yg chef2 mee segera ni, masuk industry hotel, baru awak tau ape itu namanye cabaran utk jadi seorang chef. Bkn sekadar rupa sahaja jd sandaran tapi skill yg plg utama

    0

    0
  26. cili padi says:

    chef wan (cw) chef sendu…sbb tu jarang kluar pat mane2 stesen, cume stesen yg sendu ambik rancangan memasak dari artis sendu….cuba beri galakkan dan jgn nak membebel…mcm org nyanyuk dah jadinye..tak setuju dengan statement die ‘ade RUPA jer boleh jadi host’ ..sbb die sendiri takde rupe dah pun jadi host (tapi kesia makan masa lah)…rupe tu kan anugerah tuhan…kenapa nak dipertikaikan, bakat yg muda perlu diasah supaya by the time diorang dah tue, lebih banyaklah pengalaman mereka….sudah2 lah CW yer…restoran awak pat spore pun bukan lah bagus mane…so tepok dada yer…

    0

    0
  27. SWEET says:

    mgkin nk ambil chef wan byr mahal kot..hehehe..
    yg pting chef no 1

    0

    0
  28. dida says:

    kalau tak silap saya kalau nak mendapat gelaran chef kena ada degree dalam bidang masakan and trained by professional chef..pelik sekarang ni…menang pertandingan masak dapat chef… pandai masak dapat chef….

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ada degree cm mna pon utk jd sorg chef brmula dr bwh
      Dr commis 1,2,3 ,Demi chef,chef de parti,sous chef and executive chef
      Nk jd executive chef sekurang2 kne ada 15 thn pengalaman ke ats

      0

      0
    • diana lempir says:

      sokong ko dida! the word chef kat msia ni is so overrated! masak sikit je dah di panggil chef, camtu ramai tukang2 masak kat gerai pon chef la gamaknye! aduiyai.

      0

      0
  29. Johan says:

    chef wan memang telus & laser. anak dia sendiri pun dia bancuh. terbaik chef wan!

    0

    0
  30. Chef pekak says:

    Aku setuju pendapat chef wan !!!!

    Mmg da banyak budak2 baru yg mengaku diri tu CHEF .

    Kalau takde quality control rosak la nama seorang yg bergelar chef itu.

    0

    0
  31. ejam says:

    inilah namanya stesyen tv asal boleh, janji slot penuh pengiklan booking slot…done.
    bukan rancangan tv jer filem kita pun banyak yang stendet drama tv jer..

    0

    0
  32. cik merah menyala says:

    Sokong gn komen chef wan tu. Bila anak dia dulu kontroversi dlm masterchef. Dia pun x sokong. So, ada bakat, ada pengalaman, ada rupa baru boleh jadi mcm chef jamie oliver tuuu. Hehe

    0

    0
  33. Maya says:

    ramai pulak orang lelaki masuk entry…bagus lah boleh cuci mata, masuk lah kat sini tiap2 hari…iols suka tengok korang.

    0

    0
  34. mami penang says:

    kak zane tu ketinggalan ke ape.. org dok kata dh CW sendiri pun belasah anak dia sendiri kes resume tu… x tau ke?. CW tegur iklas… x da selindung2 punya…

    0

    0
  35. Anonymous says:

    SETUJU.

    0

    0
  36. Bedah says:

    Bedah pernah tgk satu rancangan masak “Bro tolong masak” ape ntah nama rancangan ni tp ada Bro2 lah. 3 anak mudah kononnya chef nak ajar masak. Tak kisah lah kan. Yg buat geli tu, chef yg muka mix tuh buat air asam. udahler kamu perah pakai tangan, pastu kamu renjis2 lagi tangan yg perah air asam tuh ke dalam blender. Tak pakai glove okay. Pastu tangan tak basuh, lap dgn kain yg lap kitchen counter. Ko rase? Mmg lah kat rumah kita perah pakai tangan, tapi kalau dah masuk tv, tunjuk lah sikit kebersihan. Tak sensitif btol. Kurang pengalaman, itulah puncanya.

    0

    0
    • Anonymous says:

      jamie oliver pon pkai tangan perah lemon

      0

      0
      • Bedah says:

        Ko ni lari tajuk lah.. org cakap pasal stesen tv tempatan.. Bedah tak minat masakan omputeh, apa yg sedap setakan makan daging bubuh garam lada hitam gietuw.. masakan melayu lah penuh rencah..
        Lagipon, pernah tgk ke Jamie Oliver perah lemon pastu renjis2 tangan dia dalam mangkuk lemon tuh? tak kaannn????

        0

        0
  37. unknown says:

    Betul, chef wan mmg chef no 1, as duta makanan malaysia,xperlu condem pada chef2 yg bru nk ketengahkan bakat, spatutnya bgla dorongan.. patutla mundur, skit2 hentam..

    0

    0
  38. maksutimah says:

    aku penah kenal sorang student degree kulinari..masing2 susah payah belajar, study dari bawah, skills etc, nak dpt title chef pun blm tentu boleh..sbb byk stage..tp zaman laa ni, keluar masterchef walaupun tak menang, terus dpt title chef..semudah itu? dan ada rupa sikit, terus boleh hosting..no wonder laa students kulinari ni boikot masterchef walaupun tenaga pengajar dorang sendiri ketua juri rancangan tu :)

    0

    0
    • PelajarTDC says:

      yup . even student culinary sendiri malu nak tgk masterchef malaysia.. dan yg paling tak paham sangat ada yang a fews people ni cakap masterchef tu dah cukup bagus .. pape pun bukan senang nak jadi chef , yg ada title dip in culinary art pun mereka rasa mereka tak cukup layak di panggil chef lagi … industry is totally different what you guys see on da tv show.. I’m just saying sorry if ada yg tersalah. maaf :)

      0

      0
  39. Agnes Monica says:

    muka mcm pekin

    0

    0
  40. chef wak says:

    bnyk bunyi la chef wan ni…mentang2 la dia dh x laku…ok jer aku tgok nik..btambah minat nk masak ada la..dr tgok chef wan..huiii

    0

    0
  41. serina says:

    awat abah mrh2 ni

    0

    0
  42. sandrianasiska says:

    Chef Wan ni sour grape lah…anak dia kan tak handsome dan besau punya penipu tak dapat pilih jadi hos rancangan TV unless terbitan YKS (Serina’s production).. Anak orang handsome tu yang dia bengang

    0

    0
    • Anonymous says:

      sorry lah ye…Nik Michael ni tak handsome langsung, aku tak tengok show ni sebab aku tak suka tengok dia, geli lah.

      0

      0
  43. akulahperempuanittew says:

    Restoran chef nik tu mmg pun, food dia tak sedapppppp!!! Sokong cakap Chef Wan!!

    0

    0
  44. MDepp says:

    Kamon Chef Wan, please percaye pada rezeki. Rezeki masing-masing, tade sape yang boleh persoalkan. Ada yang rezeki datang awal, ade yang rezeki datang lambat sket.

    Yang penting, they do the best in what they are doing, walaupun di mate kamu tidak sehebat mane. Rezeki masing2.

    0

    0
    • Anonymous says:

      try lah tgk program masakan luar macam mana..and then banding dgn program Nik Michael ni, memang jauh ketinggalan, chef wan kritik nak suruh kualiti show ni lebih baik…tapi tu lah stesen tv buat program ikut kehendak dia jer…kehendak penonton tak pernah pikir..ONLY IN MALAYSIA.

      0

      0
  45. che ta che tok says:

    tok wan ni nk kutuk org lain..anak2 beliau pun 2×5 je… jadi juri masterchef konon..
    mknan chef bkn best pun harap skil je tebal.. best masakan mak lagi

    0

    0
  46. Lola says:

    Sorry to say, Nik’s restaurant is a total ripoff. Kami paham anda adalah “chef selebriti” tapi jangan lah menipu pelanggan. Harga nak lima bintang tapi kualiti standard kaki lima. Dah lah mahal, kurang enak pulak tu. I mean I don’t care paying for more if the food is nice and portion fits the price. Ni tak.. Jangan memperdayakan pelanggan dengan menggunakan status anda sebagai selebriti.. if nak bertahan lama, please revise your menu , taste and price. malas nak comment byk2..

    0

    0
    • mis yoga says:

      yerp, aku sokong. aku pnah pegi sini dgn harapan sesedap yg aku nengok kat tv la…, rupenye…. sedap lagi air tgn aku masak . sampai ke sudah la aku xjejak dah..

      0

      0
  47. tulipjer says:

    Bg sesiapa yg xmpelajari bidang kulinari mgkin xsetuju dgn pndpt chef wan. Tp apa yg chef wan ckp tu mmg btol sbnrnya. sy pn amik bidang kulinari jgk. Bkn sng nk jd chef sbnrnya..sbb tu la chef wan meluahkn rs kecewa dia pd rancgn mmsk kt tv skrg ni. Antara kualiti masakan dan jugak utk hiburan, mmg berbeza pndktnnya. Bg sesiapa yg menceburi bidang kulinari semestinya pentingkan kualiti dan kemahiran bukan setakat punyai rupa dan kepetahan bercakap je. Xperlu la nk hukum chef wan ni atas kesalahan yg anak dia buat dl. sbg bapa tentunya dia pn xnk semua tu terjadi. Dia ckp brdsrkn pglmn, pengetahuan n kemahiran yg dia ada. Mknn sedap atau x, blh jd dsbbkn citarasa berbeza mengikut individu tu sndiri. Resepi mnjadi or x, bkn hny brgntung kpd resepi je, tp kemahiran mmsk tu sndiri blh bezakan hasil makanan di antara org yg ada kmhrn dgn x. jgn hny tahu mnylhkn jika tdk btol2 tahu. hrp berfikir dl sblm bercakap. tq..

    0

    0
  48. cantik sikit says:

    Korang mengata ngata nih , cuba pikir balik. korang belajar masak pun dekat rumah itu pun daripada televisyen , youtube , class and blogger. apa yg chef wan cakap mmg betul pun , dia sendiri cri pengalaman sampai ke negara orang dgn susah payahnya.
    tapi korang sedap sedap jer nak pertikaikan apa yg dia katakan.. tak salah nk buat rancangan sendiri tapi haruslah buktikan anda itu betul betul boleh buat. jangan indah khabar daripada rupa..

    *manusia harus mula dari bawah . sama macam kita hendak membesar dari kita mula meranggak sampai la kita boleh berjalan. soo zzzzz ??

    0

    0
  49. KANGKUNG says:

    Ini bukan isu nak tak nak bagi orang muda keluar TV jd chef, tapi isu gelaran chef tu diberikan kepada Mereka2 itu sedangkan mereka2 ni tak ada ilmu yang sepatutnya mereka belajar bertahun2. Skrg ni, masuk ja program2 dah dapat gelaran chef. zaman dulu payah nak dpt gelaran hebat cmtu. kena belajar dari bawah dulu. macam tak profesional pulak bila mudah sangat gelaran chef tu diberikan kepada sesiapa sahaja.

    0

    0
  50. chef456 says:

    korang smua kena paham knpa CW ckp cm tu.Yela,nak jd chef(in hotel line),mmg susah & ambil msa bertahun- tahun.

    0

    0
  51. ramsey says:

    chef wan ni chef ker stakat selebriti chef xyah nak bam orng keje kat restoran pon x pnah….

    0

    0
  52. amirah says:

    setuju dengan chef wan tentang quality program memasak di malaysia. nampak kurang menarik berbanding program memasak di luar negara. bagi pendapat saya, a cooking show need to consider about the viewer. bagi penonton yang kurang mahir atau tiada background culinary, mungkin program masakan tu boleh ringan content dia. tapi kalau viewer dia berlatar belakangkan culinary or people called them as culinarian, so program masakan tu hendaklah berbeza sedikit mengikut level mereka.

    macam di luar negara, mereka ada top chef dan iron chef di mana program tu lebih sesuai utk standard culinarian. to be celebrity chef, they need to have a good culinary and communication skills. tak banyak chef yg hebat di dapur mempunyai comunication skill yg baik which can attract people to watch their program. contoh dah banyak program masakan di malaysia yg dikendalikan oleh chef2 yg terkenal masih kurang menarik minat penonton. credit to chef wan because he has both skills.

    di luar negara juga mempunyai program masakan yg dikendalikan oleh mereka yg CV mereka kurang pengalaman tetapi penonton mudah faham dan menarik untuk menonton. ini kerana mereka mempunyai communication skill yg baik dan production yg bagus.

    to get a chef title is not easy. pihak-pihak produksi atau sapa-sapa je lah kena faham the difference between celebrity chef and cooking host. to be celebrity chef kena ada dua-dua skills, berbeza dengan cooking host. just my opinon. :)

    0

    0
  53. tina says:

    siapa yang cakap chef wan masak bukan sedap pon korang pernah rasa ker masakan dia? Chef wan pernah masak untuk Queen Elizabeth kot..Queen Elizabeth siap bg tiket flight jemput Chef wan tok masak tok Queen tu… kalau nk banding si nik dgn chef wan..memang jauhhhh sgt ilmunya… tak salah chef wan nk tegur, ramai je yg kutuk2 chef wan konon nya chef wan tak bagus sgt.well kita manusia kan..lau nk tunggu org yg btl2 sempurna tegur alamat tak ada seorg pon la yg kt dunia nih yg bleh tegur.

    0

    0
  54. lolo says:

    Bukn mamat ni host tea twist ke?Mcm hampehje
    aku yg suke tgok llki hnsempn xtgok show mcmni.mmbuang masa
    skill dh la kurang,langsung xde talent nk engage penonton. Kalu tkt tunjuk msk cmtu buku msk pun byak

    0

    0
  55. minah jambu merah biru says:

    minah jambu memang setuju sangat ngan kate kate chef wan yg minah jambu sayang….lov u chef wannnnnn….chef2 sekarang ni harapkn hensemmmm aje masak tah happe2 tngkap muattttttt n asal bolehhhh aje !! huh !! minah jambu tk minat lah chef2 yg baru2 ni huh !!

    0

    0
  56. Anonymous says:

    I don’t quite agree with Chef Wan’s comments. Tua muda bukan ukuran. Ada chef tu dah lama jadi chef, tapi makanannya kurang enak. It is not the age that matters, skill can be obtained quite fast esp if you are talented. Maybe yang muda kurang pengalaman tetapi they are skilful…..in many cases to me pengalaman in cooking is not so necessary…..

    0

    0
    • Anonymous says:

      it’s not about age at all. so tell me.. chef mana yg baru setahun jagung dah mahir, sapa yg bagi title mahir ?? sedangkan chef yg betul2 mahir pun tak berani nak panggil diri sendiri mahir. orang ramai komplain restoran Nik ni tak sedap. Nik ni perlu belajar lagi cara memasak dgn betul.

      0

      0
    • running man says:

      curious Nik Michael ni dapat awards apa yer dalam bidang kulinari ??
      kalau setakat boleh memasak…mak aku kat rumah pun talented jugak, nak masak lauk apa semua boleh.

      0

      0
  57. Anonymous says:

    aku nie mmg tak suke dgn chef wan…bahasa inggeris terus rojak,, bercampur aduk bahasa,…..tp tak dinafikan dia mmg superb bab2 masak nie…kalau kat USA….rancangan amsakan dorg mmg gempak…paling aku suke tgk rachel ray show…tgk care dia pegang pisau potong daging/sayur mmg laju gler….takut aku tgk….lg 1 kalau nama bahan masakan tempatan nie sume name2 pelik, nama2 cinta…sungguh mcm bodoh

    0

    0
  58. dunia says:

    Xpyh la nak ckp itu ini…pakt dok wat dosa buat apa..amek cermin tgk diri sendiri lengkap ker tak…nak ckp kedai org itu ini bagai dah knape..terlebih didikan mak bapak korg bagi nie..ker xsempat dapat didikkan mak bapak dah mati..kesian aku tgk bertelagah sana sini hal org lak tu..mmg hak korg nak bersuara tp jgn sampai aibkan org lain.biar lah kedai dia masak sedap ker tak ker hal dia.yg tua harus beri tunjuk ajar pada yg tua nie yg tua hentam yg muda..but bgus tok korg semua kay sini..bila isu agama korg tak tegakkan tp isu dunia korg hebahkan..tahniah..nak kenal aku dari aku kenal aku binasalah diri…

    0

    0
  59. diana lempir says:

    CW meroyan sbb chef nik tolak cinta dia letewwww

    0

    0
  60. Linzy Longkang says:

    Lantak dorang chef wanna oiii mmg dah sah2 seme rancangan2 asteruk atau tv3 suku tahap vietnam, takyah laa tgk tv, bukak jer food network tuh

    0

    0
  61. running man says:

    aku tengok running man episode memasak …time tu dorang jemput juri masakan, apa yg aku tgk..org yg lebih tua ni dia ada petua masakan dia tersendiri, dia boleh tahu org tu pandai masak ke tidak..dia boleh tahu apa yg kurang apa yg terlebih. Sape ckp pengalaman tak penting ? dari pengalaman kita belajar utk masakan yg lebih baik. Kalau setakat show potong2, campak dalam kuali..cakap2 sikit siappp.. baik tak payah, kat rumah pun org boleh buat. kat kedai pun berlambak buku masakan.

    0

    0
  62. Lattalilattalitamplom says:

    Alahai chef yg baru tue…sblom berjaya usaha la utk menambahkan pengetahuan. Dgar teguran salah satu drpdnyer. Lebih2 lg dr org2 yg lebih berpengalaman dlm bidang masakan nie. Bidang nie bkn jenis tangkap muat. Asal menang jer pertandingan dh konon jd chef walhal nk menjd chef yg bagus bkn setakat menang pertandingan cikai gitu tp berusaha mendalami ilmu kepakaran memasak. Gi oversea sana belajar dr akademi yg terkenal…klu tak berduit enrol diri tu ke IPTA yg ada kursus. Timba pengalaman cari identiti sendri. Bkn nk menyebelahi chef wan ttpi kisah beliau menimba pengalaman berbelas2 tahun di rantau org sambil belajar patut dijadikan teladan. Nak jadi chef nie bkn nak harap muka hensem jer tp masak nan hado. Setakat muka hensem…lupakan lah. Pelanggan dtg nak makan masakan ko bkn nak tgok muka ko yg hensem.
    P/S Yg byk haters chef wan tu msti suku sakat nik mikel tu gamaknyer yer,,,sama jer komen nyer,,ntah2 nik mikel sendrik…hahahahaha

    0

    0
  63. running man says:

    kat background tu..aku ada nampak baju pengantin, hish sape punyer idea lah tu, kalau terbakor macam mana. stesen tv tak payah lah nak buat konsep yg mengarut sangat smpai letak baju pengantin dlm program masakan, kalau alih meja depan tu…siyes aku ingat butik pengantin. Lawak betul program masak kat Malaysia ni…aku tengok program masak Amerika, UK, Korea tak ada plak macam ni.

    0

    0
  64. Zain Sardin says:

    Biasala kat mesia uollzzsss setakat bole masak air ngan rebus telor dah bole panggil chef

    0

    0
  65. melayu european says:

    aku sokong jea Chef wan !! CW bkn setakat master je he more then that ! bkn program masak jer loudsy ! anyway program2 Tv kt msia semua tak de klass !! host2 tv tak de quality, stereotype harap lawa jea lahh .. the only program tv aku suka tenggok kt msia is rancangan2 kuliah agama myb psl rancangan berbentuk agama tu tak de kt tv2 europe sini plus aku perlu program agama mcm tu utk recharge diri aku yg dah berbelas tahun kt sini !!!

    0

    0
    • hmmmmmm..tak kuasa mak tau!! says:

      european malay kononnya..tp english ke laut..loudsy?? hahaha..he more than that? haha..how sure r u europe takde rancangan agama? aku dulu study je kat sana, 4 tahun je dok sana..mcm2 jugak rancangan agama mat saleh aku tgk..kalau berbelas tahun lagi lah kau tahu mana cara nak cari..hahaha..kelakau la kau ni

      0

      0
  66. MAXMORA says:

    adat dunia..rupa didahulukan..

    0

    0
  67. me says:

    bkn mslh chef wan da tua la kne besara la.. klu Nik nie pk positif g blaja ngn org more xperience… klu xde yg lame.. xde lah baru nie kan…. n one more thing… org yg bgelar chef nie.. klu da bsare pn.. title chef tue tetap adooooo…. g mne2 pn org ttp pggil chef,, peace ya!

    0

    0
  68. hamba Allah says:

    Just sharing:
    Maksudnya:
    ‘Bersumber dari Abu Darda’ r.a., ia berkata:Rasulullah s.a.w bersabda ‘Sesungguhnya bila ada seseorang mengutuk sesuatu maka kutukan itu naik ke langit tetapi pintu~pintu langit itu ditutup tidak mahu menerima kutukan tersebut,kemudian kutukan itu turun ke bumi tetapi pintu-pintu bumi itu ditutup tidak mahu menerima kutukan tersebut, kemudian kutukan itu lari ke kanan dan ke kiri; apabila kutukan itu tidak mendapat tempat maka ia mencari orang yang dikutuknya,apabila orang itu patut mendapat kutukan maka ia kembali kepada orang yang mengucapkan kutukan tersebut.’
    (Riwayat Abu Daud)

    0

    0
  69. AN says:

    sokong chef wan. bukan senang nak jadi seorang chef. certificated mana yang dia layak untuk dapat gelaran chef? saya graduan degree kulinari pun, bila masuk kerja di salah sebuah hotel di KL, saya adalah yg paling bawah sekali. belajar tinggi mana pun, akan bermula dari bawah, kepada nik, belajarlah dahulu, pertimbangkan tawaran yang awak dapat sebab anda perlukan lebih pengalaman lagi. pergi belajar. zamir boleh belajar kulinari, awak pun boleh. cari pengalaman. kepada syarikat-syarikat penerbitan, fikirlah dengan lebih proaktif dalam menyediakan racangan masakan yag lebih berkualiti.

    0

    0
  70. saya sokong chef wan says:

    mulut longkang, ayam tua, bapok tua la, mcm2 korang kutuk CW ek? mudah mdhan kutukan korg tu makan diri korg balik. dasar tak hormat org tua. dia tegur utk kebaikan, kalau xda sapa tegur mmg sampai ke sudah dorg tak sedar diri, baik stesen tv mau pun chef segera mcm Nik tu. Nik kena jdkan teguran CW sebagai pembakar semangat.

    0

    0
  71. Buah Duku says:

    Tak pyh la kutuk2 masakan org tak sedap, tak kira la mskn chef wan ke nik ke n sesape je. Kan nabi pesan kalau tak sedap diam, tak perlu kutuk2. Kalau ye pun nak tegur, tegur la cara private, ni sampai masuk facebook, twitter ape bagitau sume org

    0

    0
  72. haha says:

    tapi ada betul nyer apa chef wan ckp, selain dr nik michael, chef anis tu pun tah pape tah.. masak pun nmpk kekok2 nak campak bahan msakan. masih muda lagi perlu belajar dengan otai.

    0

    0
  73. Annoy says:

    Popular tak semestinyer terbaik…Chef Nik kena blajer dlu dari bawah n crk pengalaman dr Senior Chef sbg cth World top class Chef mcm Chef Ramsey, Wolfgang Puck smua blajar dari bawah before jdk rich n famous.
    Lg satu our local prog production tlg pilih host berdasarkan experience bkn based on gud looks.
    Just b’cause u guys nkkan rating tinggi u guys pilih host yg famous but lacks experience. Pemikiran mcm nielah menyebabkn Chef M’sia xblh pg international level.

    0

    0
  74. hehe says:

    Pernah tak tengok channel AFC.. punyalah chef wan ada rancangan dalam tue…and some of us say he isn’t that good..punyalah dia pergi merata dunia and all other international chef recognize him..so i think he deserve to critic the show..

    0

    0
    • maria says:

      of cos..chef wan has his own cooking show like yearss..and not only a show yaa..he has like few..chef wan has the quality..he cooks good, and he can talk..he may talk a little bit extra, but some of us prefer a chef who can talk like him..he has good knowledge as well..he will berleter this and that talking abt zat besi la, vitamin la..ohhh..i just love chef wan!..huhu

      0

      0
  75. aloooha says:

    bkn chef jer….yg belum mahir agama pun dah diarak smpi hujung kg serata negara berckp psl agama, walhal ilmu agamanyer teramat laa cetek…di sanjung sb baru pakai tudung, berjubah dan berkopiah…yg mmg ilmu agama tinggi ini di pinggirkan krn tiada rupa tiada aura..katanyer…Wallahulam…

    0

    0
  76. ms cimbeng says:

    sangat bersetuju..TV dan syarikat2 yang memikirkan untung akan produce product2 tak serupa bikin mcm ni..celebrity chef la, apa la..asalkan boleh je..sampaikan nak jadi pendakwah pun masuk TV! apa yg bagusnya bila semua perkara jadi program realiti atau pun disensasikan tanpa pantauan kualiti mahupun pengisian program itu sendiri? tu sebab zaman sekarang baik artist, baik chef, baik pendakwah, baik apa2 lagi yg berkait tu, boleh kata semuanya takde kualiti..segelintir saja yg bagus..selebihnya??? ke lauttttt..

    0

    0
  77. hohoho says:

    aku suke nengok channel 727 . Bobby Flay tu haa XD

    0

    0
  78. saya sokong chef wan!! haha says:

    mmg betul la cakap chef wan..aku sendiri sebagai penggemar rancangan masakan..byk masakan yang berkualiti resepinya datang dari chef2 yg bagus..ada kalanya ada jugak satu dua resepi chef wan aku rasa tak bagus dan tak kena dgn selera aku.. tapi most recipes by chef wan insyaAllah mmg sedap (cuma aku akan buang gula dari semua resepi lauk pauk dia, sbb aku org melaka tak makan gula dalam lauk pauk)..chef2 mat salah ni pulak kdg2 letak bahan2 yg kita tak tahu nak cari kat mana or bahan2 yg tak halal..tapi kalau dilihat dari bahan2 aje selalunya kita akan tahu hasilnya nanti sedap atau tidak..so far kalau utk cake/muffin/apa2 yg perlu di bake, mmg aku byk ambik resepi mat saleh..chef wan punya resepi pun sedap2..mungkin sbb dia dulu lama dok france kan..chef2 selebrity or chef2 yg tah sapa2 ni bukan la aku tak pernah tgk, pernahhh..tapi mmg kurang menarik..dan pernah sekali aku cuba resepi seorang chef perempuan kat Msia ni..aku cuba kek kurma dia..apatah namanya chef ni, tapi kononnya dia siap ada reality show ala2 mat saleh artist poyo kat US sana..reality show ni pasal dia dan adik beradik perempuan dia..cake dia tu kalau dia pandai olah lagi insyaAllah akan jadi sedap..aku buat sebijik ikut cara dia ajar, tapi kek mendak di tengah..caramel sauce dia pun mcm instant caramel sauce..sekadar nak share recipe yg tak habis practise, rasanya tak payah kot..aku pulak yg terpaksa olah sendiri (buat kali kedua sbb tak puas hati cemana kek mendak kat tgh) dan akhirnya kek aku naik menggebu2..caramel sauce pulak aku amek recipe nigella lawson, seploh kali sedap..then baru aku perasan recipe kek kurma nigella lebih menarik..so, aku buang je terus recipe chef perempuan melayu tu..hampeh je boleh harap…

    0

    0
  79. donki hote says:

    alaaa chef wan ni. pandai sangat cakap pasal orang. anak sendiri si chef nazri tu pun bukannya hebat mana. restaurant chef nazri pun tak sedap pun, dahla mahal. harap tumpang glamer bapak je. ajar anak sendiri sebelum nak cakap pasal orang. alahaiii…

    0

    0
  80. cooktrainer says:

    huhu…wut wrong wit chef wan skrang da xde rancangan masakan ke…. bru nie complain hotel..then syarikat kpal terbang..n now other celebrity chef… huuhuhu…
    its true dat chef should have a lot of experience but it does not mean yg seseorg tu perlu ad pengalaman bertimbun yg diketahui ramai bru blh jd chef… some people have gifted that they can cook much better the chef… even mereka bukan dr bidang masakan…. lg satu…nie micheal tu kan anak chef terkenal jgk…so wut the point…biarkn jer la… tgk rancangan nik micheal pun…xde la menu merepek yg dyer keluarkan….ok jer menunyer… so be chill la chef wan..byk sgt mengate t x larat nk mintk maaf srg2 kang…

    0

    0
  81. tok nek ti says:

    Betol ke tak brapa sedap kat picknik tu???
    Macam bagosss je siti lijah pegi makan situ dgn makcik sangdewi kelembai sampai comot mulut bagai???

    0

    0
  82. kaki kentut says:

    Aku rasa ni kes dengki dan cemburu la ni… Itu nama nya rezeki Tuhan dia tcalon dlm anugerah skali pun. siapa kita nak menidakkan nya? spatut nya sokong la sesama sendiri. kutuk mengutuk ni tak baik la. Chef nik ok ape… bedisiplin.

    0

    0
  83. Aryana says:

    Alah chef wan ni pun, dia sajalah yang bagus. Just because you’ve been getting all the exposures since forever, ada je yg tak kena dgn org lain. Rezeki masing2 la uncle, there’s no need to set a Rule to be this n that. Not necessarily, okay.

    0

    0
  84. ayam goreng says:

    sgt betul chef wan…ada yang baru menang MASTER CHEF.buat program masak tapi pkai baju sleeveless ,ingat nak g catwalk ke???..eeeeee tak patot

    0

    0
  85. […] Nik Michael Tak Kecil Hati Dengan Teguran Chef Wan |Rancangan Dapur Panas kendaliannya telah pun dikritik oleh Chef Wan baru-baru ini. Namun Nik Michael memberitahu Berita Harian yang dia tidak terasa hati sedikit […]

    0

    0
  86. oh belalang says:

    salam… haha aku macam nak ketawa je chef wan…. dia tu expert sgt ke? pengalaman mmg pjg.tapi masak korg dh pernah cuba? skrg dh pandai men komplain…. kang kena hambat satu langkawi pulak..n satu…sape yg bgi tittle ”chef”’ kepada wan?? dia ada background hotel ke tak?or restaurant?

    0

    0
  87. dunia dunia says:

    Sorry chef wan but tolong ke singapore jaga your one market makan shop tak sedap sejuk boring expensive takpa tapi thumbs down macam you tak kisah to jaga the quality plus lagu jawa annoying ketong ketong ketong mcm halau kita selepas makan that annoying. Do something about it especially with your kind of reputation and comments coming from where and what u are all these could have been avoided. Maaf just stating what is true as u try to state what u think is true chef wan.

    0

    0
  88. ayam goreng says:

    chef nama apa ntha yang suka pakai baju sleeveless…eeeee tak suke

    0

    0
  89. ayam goreng says:

    chef nama apa entah yang suka pakai baju sleeveless…eeeee tak suke..NAMPAK KETIAK

    0

    0
  90. […] Chef Wan Sindir Rancangan Masakan Nik Michael (177) […]

    0

    0
  91. Bing Bing says:

    Diorg saje je nak test tgk Chef Wan ni melatah ke x lepas tgk rancangan tu…
    Mmg betul la Chef Wan ni cepat melatah & kuat mengutuk mcm kena period x berenti2 365 hari setaun.
    Kalo dia x layak, anak ko yg tipu resume tu layak sgt ke?
    Wakakakakaka…….

    0

    0