Written by Bella | November 18th, 2015

Meskipun kini beliau sudah bergelar jutawan dan terkenal, Dato’ Aliff Syukri yang sinonim dengan trademark “terlajak laris” mempunyai cara tersendiri untuk mendidik anak-anaknya.

Bukan mudah untuk mencipta kejayaan seperti sekarang, Dato’ Aliff Syukri nampaknya tidak mudah lupa diri akan kesusahan yang beliau pernah lalui dan bersikap tegas dengan anak-anak beliau.

Sedang kebanyakkan anak-anak kecil sekarang dimanjakan dengan gajet-gajet canggih, Dato’ Aliff Syukri dan isterinya Datin Shahida cukup tegas menjalani tanggungjawab sebagai ibu bapa.

Muncul dalam program Wanita Hari Ini di TV3 semalam, ramai yang terkejut dengan cara didikan mereka sehingga ia menjadi viral di Internet.

Berikut adalah 8 cara Dato’ Aliff Syukri mendidik anak mereka:-

  • Dato & datin x pernah bg hp, tab, gajet2 kpd anak2. Jadual ank2 penuh dgn mase belajar bhs cina, india, english, mengaji dll. Mase lebih yg ade akn diluangkn bersame kluarga.
  • Anak2 dibolehkn tgk tv hanya pd Hari Sabtu & 2jam sahaja.
  • Setiap kali makan di rumah akn mkn bersama2 duduk di lantai (bentang tikar), senang suap menyuap. Meja hanya sbg syarat ade dlm rumah (kdg2 org guna utk berlakon).
  • Dato g keje bawa bekal & wajib utk anak2 bawa bekal juga. Isteri yg masak, bibik hanya membantu. Sebab Dato percaya air tgn seorang ibu kpd ank2 & isteri sgt2 bagus.

  • Anak2 sekolah swasta. Dato hnya bg duit belanja RM2 klu nk beli aiskrim/ape2. Sedangkn ibu bp kpd kwn2 ank2 nye bg rm10/hari.
  • Dato akn bawa ank2 ke rumah ank yatim 2 bulan sekali utk ank2 tido sna & rasai same2 kehidupn susah sng ank2 yatim yg tiade ibu bp dan tengok sendiri perasaan mereka bile terima sumbangan.
  • Dato akn pastikn anak2 tahu rase susahnye nk cari duit. Latih anak2 alami sendiri. Bile ank2 dh besar klu nk kereta kene rase dulu jd pekerja stor & ujian2 dr Dato.
  • Mslh bile anak2 berkumpul dgn sepupu2 mereka atau bile berada dlm fmly bsr ialah mereka akn persoalkn xde mainan itu ini, xde gajet..sbb Dato x nk train ank dgn kemewahan & mudahnye klu nk dapat sesuatu.
  • Dato percaya..anak2 yg berkualiti, bagus datangnye dr didikan ibu bapa. Ibu bapa yg pertama dlm kehidupn ank2. Guru2 sekolah itu yg ke2. Bukan kita suh guru2 100% didik ank kita. Kita cuma usaha sekolahkn ank2 dgn bagus.
  • Datin percaya setiap ank2 ade kelebihan & kekurangan. Jadi jgn pilih kasih pd ank2.

Memang hebat juga abang terlajak laris kita dalam mendidik amanah Allah SWT yang diberikan kepada mereka. Tidak semestinya jika bergelar jutawan kita harus memanjakan anak dengan kemewahan, kerana jika sudah biasa begitu di masa hadapan tentu mereka tidak akan menghargai erti kehidupan sebenar.

Sumber : Facebook Zah Efa

34 responses to Cara Dato’ Aliff Syukri & Isteri Didik Anak Jadi Viral Di Internet

  1. Anonymous says:

    Yg gadget tu ak paling suka. Ak tak suka tgk mak bapak yg bangga anak2 ada gadget sorg satu. Bila makan kt restoran pn, anak2 mkn sambil mengadap ipad kt depan. Apa ni weyy

    0

    0
    • Pekerja Gomen says:

      Mmg saya salute the way dato’ ajar anak2…
      Lebih bagus lagi bila seorang ibu memahami bahawa air tangannya adalah zat terbaik untuk keluarga…

      0

      0
      • Anonymous says:

        ALHAMDULILLAH..semoga didikan dato datin membawa berkat buat anak2 dan insya Allah menjadi contoh di kemudian hari.
        didikan agama yg paling penting.
        terharu aku rase..

        0

        0
        • GADIS SUCI says:

          Akak saye dulu kerja dgn sendayu tinggi dan memang kenal ngn dato’ shukri ni. memang betol ape yg dato’ ni practikkan.
          mak die Rozita tu pon g kerja memang bawak bekal.
          Very humble. jarang dapat jumpe org kaye yg tak berlagak.
          salute!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Xajar kemewahan tapi hantar anak sekolah swasta?? Bergaul dgn budak2 kaya? Yes, good luck dato. Anyway, bawak2 la tutup ig misskepoh tu weyy.. Ada jgk org pecaya ke dia ni..

          0

          0
        • Anonymous says:

          dia dah memang dillahirkan mewah…sebab mak dia kan pengasas sendayu tinggi tu.

          0

          0
    • guys says:

      saya salute datuk dan datin.semoga didikan datuk dan datin memberi kebaikan kepada anak2

      0

      0
    • abg gagah says:

      aku memang menyampah ngan mamat ni bila tgk iklan dia kt tv. tapi bila tgk family dia rasa bagus plak dia ni.
      so kita ni janganla cepat menilai seseorang ok

      0

      0
    • minah jambu says:

      lov u datuk terlajak larisssss..semoga bahgia dengan isteri dn anak2 yg comel..

      0

      0
    • steve Job x bagi anak gadjet says:

      steve Job x bagi anak dia gadjet..sbb dia tau keburukan sbb dia yg reka gadjet2 ni

      0

      0
  2. Zain Sardin says:

    gajet seme tu perlu la datuk tambah2 budak2 zaman skarang nati dorang besar seme guna technology tinggi takkan nak biar dorang ketinggalan

    0

    0
    • Anonymous says:

      alah.. x bg sekarang takpe.. kalau nak belajar guna gajet tu sekejap je.. x payah ajar pun bole tau.. sedangkan anak umur 2 tahun pun bole pandai.. apatah lg budak besar.. lgpun dato x ckp yg dia tanak bg gajet dekat anak sampai bila2.. cukup masa didik anak dengan akhlak yg baik br bagi.. masa tu anak dah pandai kawal diri..

      0

      0
  3. bbycumil says:

    salute! yg gadget tu bgs.. ramai ibubape skrg ni beli ank2 dorg gadget sbb malas nk melayan kerenah anak..nagis je bg gadget..meragam skit bg gadget..car bdk2 skrg membesar dh x mcm dulu2..

    0

    0
  4. non says:

    alhamdulillah..semoga family dato sentiasa bahagia.. setiap ibu bapa ada cara didikan yg berbeza tp cara dato’ sgt bagus..salute..

    0

    0
  5. Man Beranak says:

    bagus x bagi gadget,. nanti anak2 jadi anti social. tak campur orang bila ke mana2. asyik mengadap gadget jer. Kat amerika dah banyak org2 mcm ni. hidup dalam dunia sendiri. tak keluar2 bilik asyik ketagih main game, hack sana sini, bila jumpa org jadi malu or tak reti bergaul . nak ke anak2 kita jadi mcm tu nanti bila da besar?

    0

    0
    • Anonymous says:

      Anak i ada gadget sendiri, tak jadi anti sosial pun. If i bwk dia mix with budak2 lain, less than a min dah ada kawan. Ur judgement are too shallow.. Apa2 pun budak2 sbnrnya, antara gadget dgn physical activities, dorg akan lebih suka dgn physical activities, if xde gadget pun, tp mak bapak malas bwk anak pegi main kat luar, malas bak create activities kat rumah, terperuk kat rumah 24jam, mmg akan jd kera sumbang. Nak2 yg asik suruh anak main sendiri sorg2, lagii la teruk jadinyaa… Lagi satu there’s always a parental control on the gadget if u dont know that..

      0

      0
  6. HATI-HATI says:

    lain orang lain caranya, kita penat cari duit untuk siapa? untuk anak? diri sendiri?

    kalau banyak harta tapi kalau tak manfaat kan tak guna gak. cuma berpada aja susah sangat pun cuma buat menderita tak guna.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Boss aku dulu penah cite..anak dia penah kena tangkap kat sekolah psl mencuri, punya la dia malu.. bukannye dia xde duit nak bg kat anak dia tp psl dia x nak ajar anak dia mewah, duit belanja sekolah pun bg RM2 jgk..anak dia ckp kawan2 dia ada mcm2 tp dia xde..lps tu baru boss aku sedar akibat dari cara dia tu..

      0

      0
      • anony says:

        rasanya boss anda x sedar lagi kesilapan. sepatutnya bagi didikan anak yg secukupnya. ajar anak2 betapa berdosanya mencuri. bukan setakat didik anak dgn x bagi bermewah, tapi perlu didik dgn ilmu agama

        0

        0
    • Anonymous says:

      kalau banyak harta end up hubungan anak dgn parents renggang sebab masing2 busy dgn gadget baik x payah la..
      ramai sgt dah tgk anak dr lahir dah biasekan dgn phone/ipad ape bagai..
      sampai budak tu dah xnak bercampur dgn sedara sebaya,rakan sebaya..org tua apetah lagi..elok ke mcm tu?
      tak salah nak belikan tp ade limit..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Harta di kurniakan bukan 100% milik kita pun. Harta lebih bukan digunakan utk kemewahan. Harta lebih tu boleh simpan tabung pun utk ank2 nanti dimasa hadapan, bkn utk gadget atau yg tak perlu2. Nanti dah d akhirat mmg kena tanya utk apa harta tu di belanjakan. Yg wajibnye belanja ank2 cukup, pakai mkn cukup, bkn kemewahan yg wajib

      0

      0
  7. Anonymous says:

    biar la anak dia korang sibuk pehal. bkn dia mendera yg korang nk hentam.jg anak masing2

    0

    0
  8. moral says:

    Sahabat saya salah seorang kenalan rapat dato’ & datin,dia pernah cerita dato n datin memang jenis yang merendah diri,cara dia mendidik anak2 memang macam tu.
    memang dia xmanja kan anak2 dgn kemewahan..

    0

    0
  9. komensikit says:

    Suka dgn cara datuk terlajak laris ni didik anak..kira WHI jemput tetamu yg tepat..sbb cara didikan dia boleh diguna pakai oleh semua golongan masyarakat…nmpk mcm ade moral value..nasib baik bukan che ta yg jadi jemputan WHI semalam..kalau tak mesti asyik nak cite kemegahan dia je..mesti balik2 tu cara dia manjakan anak..senang cite kalau che ta yg jadi jemputan semalam mesti cara dia didik anak2 tu sesuai utk dipakai oleh golongan kaya je..so tahniah kepada datuk aliff dan isteri..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    che ta mohon terasa ya…hhahhah anak setahun jagung dah cam patung kt kedai emas dh aku tgk…

    0

    0
  11. nana alhadi says:

    Allah, kita dulu2 pon xdak gadget, ramai je yg berjaya sekarang ni. xyah la nak kata xdpt gadget ketinggalan zaman. ni kat kedai makan asik ngadap ipad je. quality time tu dah hilang.. rugi

    0

    0
  12. jenabtakjelespun says:

    Harap datuk didik diri jangan beli barang mewah sangat…kalau tak tunjuk takpe..ni menmang sengaja uplod kat media sosial…tak payahlah niat untuk beri semangat kepada orang lain..memang tak patut pun ada niat supaya orang lain hidup bermotipkan kemewahan kalau datuk sendiri mengamalkan kesederhanaan. Didikan anak dah betul…tapi macam contradicted dengan apa yang datuk tunjukkan..

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Mungkin ni sebab Tuhan murahkan rezeki dato. Niat tuk kaya tu bkn utk kepentingan sendiri. InsyaAllah Dato moga murah rezeki.

    0

    0
  14. Anonymous says:

    klu che ta bc ni mesti dia malu. Ak rs die je kot selebriti yg memewahkan anak terlampau.

    0

    0
  15. ayah anda kulup says:

    contoh yg baik dato..

    yg senang x susah bljr jd susah..sbb masih senang
    yg susah bila yg susah nak jd senang..hidup makin lama makin tersepit..

    *kalo yg sekolah tu bg hp sendal pintu je utk guna time cemas..

    0

    0
  16. nyonya says:

    Ak mmg dr dulu suka btul ngn dato’ aliff nh…

    yg laen tuh ak malas nk komen. dgn riya’nya dgn geli gelimannya…

    0

    0
  17. Haloooo says:

    Terbaik lahh cara Dato’ aliff nih . Salute!!!!

    0

    0
  18. Taro says:

    Minta maaf dato

    Selama ini saya banyak kutuk dato disebabkan penampilan dan cara iklan dato.

    Rupa2 nya cara hidup dato amat baik

    Tapi kalau boleh iklan tu bagi la nampak elok sikit. Dato tak perlu pun masuk dalam iklan.

    0

    0