Written by AbangNara | May 16th, 2012

1. Can you ‘chop’ this letter (Sampai sekarang pun Abang Nara rasa still ada buat kesilapan mudah ini.  Tahu tak apa perkataan yang sepatutnya digunakan instead of ‘chop’?)

2. Repeat again (hahaha. Ini memang sampai sekarang Abang Nara buat lagi. Ah, malunya….. Cuba teka apa perkataan yang sepatutnya digunakan?)

Antara kesilapan lain yang Abang Nara pernah buat ialah menggunakan ayat “Open the Fan”. Sepatutnya “Switch on the Fan”. Kadang-kadang memang nampak remeh kesalahan ini, tapi sebenarnya agak memalukan juga apabila di”kantoi”kan oleh orang lain. Oleh sebab itu, Abang Nara berjanji menggunakan Bahasa Inggeris yang betul di masa hadapan.

ohmyenglish

Dan Abang Nara ingin mengajak anda semua untuk berjanji tidak melakukan lagi kesilapan-kesilapan bahasa Inggeris seperti di atas melalui laman web www.ohmyenglish.com.my. Setakat ini sudah 1721 janji yang telah dibuat dan kebanyakan memang benda-benda yang “simple”. Abang Nara percaya korang pun ada janji yang nak dibuat untuk bercakap bahasa Inggeris dengan lebih baik kan?
ohmyenglish

Sebagai permulaan untuk penggunaan Bahasa Inggeris yang lebih baik, Abang Nara nak mengajak anda semua menonton rancangan Oh My English! pada setiap hari Ahad jam 10 pagi bermula 20 Mei ini menerusi saluran Astro TVIQ. Rancangan Oh My English! ini pasti seronok kerana ianya disampaikan secara santai dan di dalam bentuk komedi. Abang Nara jamin anda semua akan bergelak ketawa sambil belajar menggunakan Bahasa Inggeris dengan cara yang betul.
ohmyenglish

Let’s speak better English. Let’s promise to do it at www.ohmyenglish.com.my.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

101 responses to Can You ‘Chop’ This Letter?

  1. Cik Noona says:

    Ohhhh,,, my god??:P

    0

    0
  2. booo says:

    kire semua abg nara salah.. teruknyaaa.. eww.

    0

    0
  3. nadea~ says:

    guys, lets improve our english together..

    0

    0
  4. edy halim says:

    o m g. Oh Mak ai Goli den

    0

    0
  5. […] of ‘chop’?) 2. Repeat again (hahaha. Ini memang sampai sekarang Abang Nara buat lagi. … Continue reading → This entry was posted in Gosip and tagged Letter, This, ‘Chop’ by Azrael. Bookmark the […]

    0

    0
  6. rina says:

    finally… i found the most informative post in your blog, abg nara.. keep it up. use this channel to educate people.. not only gossip ya :) peace abg nara.. jgn mara ye

    0

    0
    • booo says:

      agreed!!! =D

      0

      0
      • snowy says:

        bahasa inggeris merupakan bahasa antarabangsa dunia tetapi saya rasa tak perlulah kita terlalu mengagung-agungkan bahasa kedua ini. sekarang ni pun saya lihat ramai di antara kita berlagak speaking english utk menunjukkan dia pandai dlm ilmu itu… cuma sy risau bahasa melayu akan terlupus dek zaman sedangkan pada tamadun melayu dahulu bahasa melayu merupakan bahasa yang wajib dipelajari oleh pedagang luar malah keunggulan bahasa melayu ini dikenali sampai ke mekah ada juga penjajah british yang menjadi sarjana dalam bahasa melayu. Jadi sekarang ini dimana terletaknya bahasa melayu kita… jadilah seperti negara jepun yang mengagung2 kan bahasa ibundanya bukan seperti hawaii yg hilang kedaulatan bahasanya dek kerana mengagungkan bahasa asing.

        0

        0
  7. ol says:

    penyampaian yg lebih dekat dgn remaja. bagus2 ada rancangan macam ni

    0

    0
  8. diana kassim says:

    chop —> stamp

    0

    0
  9. Anonymous says:

    this is my story during my early education in primary school…”how are you? i hope you are in the well”…hahahahahah…the whole class laughed at me…

    0

    0
  10. jem says:

    Can You ‘Stamp’ This Letter?

    0

    0
  11. AKU says:

    nice entry BN ;) …’Anonymous’ yg ‘well’ tu tak tahan k…

    0

    0
  12. dynasty says:

    serius pendekatan yg sgt nais utk semua peringkat umur.
    nais?
    oh my spelling!

    0

    0
  13. sue says:

    pasan tak…pengkomen-pengkomen yang keji tak mengkomen harini sebab diorang takut nak cakap English. :p

    0

    0
  14. He….he….he….serius kelakar, “you are in the well”.
    I also did a common mistake for, “Are you understand?”, instead of “Do you understand?”.

    Anyway, it’s a learning process,ya…!

    0

    0
  15. Kurus says:

    stamp in
    [pls] come again/[i] beg ur pardon

    0

    0
  16. mamee monster says:

    aku pun xpandai english jgk…tp alhamdulillah…byk dh improvement dr yg sblm nih…

    0

    0
  17. anonymous76 says:

    mne pengomen2 yg keji tuh? ilang? ke x reti bahasa inggeris gk?
    saya sarankan abg nara tukar language ke english plak..
    kte tgk pe dorg nk komen.. hahahahaha

    0

    0
  18. havockerz says:

    certified

    0

    0
  19. anonymous76 says:

    mne pengomen2 yg keji tuh? sunyi jek comment bhgn neh..
    sy sarankn abg nara tukar language page neh ke english..
    hehehe

    0

    0
    • anonymous says:

      ohh.. ko ni antara pengomen2 yg mulialah ye?

      0

      0
    • karipole says:

      ko mcm xtau…sape yg suke bergosip hal baik2 ni.x dgr ceramah ustaz idrus tu?.. Semua org nak gosip panas je.

      0

      0
  20. zbm says:

    ingat lg zaman2 bljr dlu. nk speaking english sgt. nk tgok result best friend aku….may i see? ada ler laki bini yg duk berhampiran situ…bantai gelak kat aku. eeeeeeee…malunya.

    0

    0
    • saya says:

      kekke..rasenye diaorg gelak sebab ingat ko nak tengok apela kt kawan ko tu…cam lucah lak kekke

      0

      0
    • gadis sebelah pintu says:

      xpatut btol gelak kn org kn..tu psal cmsegan nk ckp english..ish3…

      0

      0
  21. OME says:

    Pengomen2 sume 2 xbace la klu entri mcm ni..klu gosip dorg laju je

    0

    0
  22. mm says:

    another common mistake yg selalu jumpa
    “resend back”

    0

    0
  23. aku keje angkat phone says:

    aku keje angkat phone je kat opis..so selalu la dapt call yang speaking ngan aku…
    walaupaun aku cakap english pasar dengan dia…alhamdulillah dia paham…huah3..
    tp still aku learn lagi untuk mengimprovekan aku pye english…biar mantop…

    0

    0
  24. rainbow says:

    ala xde astro..huhu

    0

    0
  25. .... says:

    how are you? i’m FIND

    0

    0
  26. Anonymous says:

    during my childhood, i cant speak english at all. i dont even manage to speak fluently during my secondary. I catch up here and there during my uni time. i only manage to be fluent and confident when i started working, i have to because i was forced to speak to australian and british client every day. to learn english, u have to force urself, its not the matter of time, its the matter how hard u can force urself to catch up the language. grammar will be no 2, as long u can speak and give the meaning clearly, ure good enough. so start speaking with ur friends, and if you can, start making friends from other country, caucasians better.. they wont laugh at ur bad grammar, only malaysian does. or is it malaysian do? i dunno, my grammar is bad. good luck.

    0

    0
  27. ika says:

    Aku tak faham ape cikgu aku jar kat kelas…bahasa inggeris ni, dia tak pandai ajar..bapak aku yg ajar balik rumah psal dia bawak teksi,,banyak pelancong..aku lah yg dok jawap call dia bila pelancong call…lepas spm, stpm aku kerja call center baru aku betul2 blaja..sampai skarang aku part time call center wisma genting…hihihi..

    0

    0
  28. pemerhati says:

    perasan tak?

    bila kawan kita cuba nak cakap/tulis/update status fb etc dlm bahasa omputih yg salah grammar, salah ejaan, cepaaaattttttt je kita nak betulkan, cepaaaaattttt je kita nak kondem.padahal bukan kita tak paham pon ape yg dia cuba sampaikan.

    tp sedarkah kita, BAHASA MELAYU kita sendiri pon lintang pukang, kenapa taknak betulakan? ejaan pon byk dah di modified.

    \m/

    0

    0
  29. Me myself n i says:

    “Wake up, wake up time to wake up” ( buku teks thn satu zmn aku sekolah)
    Sebutan betul: wek ap wek ap taim tu wek ap
    Tapi aku bca : wake up wake up taim tu wake up.( dgn yakin depan sis aku)
    Malu siot! Tp lama2 nasib baik improve..spm dpt juga a utk english…hehe..

    0

    0
  30. Anonymous says:

    i wish i can speak english fluently…i can read and write in english …in fact i scored a in spm…but when it comes to conversation…i failed…how to overcome this problem..advice me guys…tq

    0

    0
  31. ana halia says:

    i wish i can speak english fluently…i can read and write in english …in fact i scored a in spm…but when it comes to conversation…i failed…how to overcome this problem..advice me guys…tq

    0

    0
  32. sarah_nina says:

    Dulu aku pernah salah..
    Aku nak tulis “bear in mind” aku tertulis . “bare in mind”. Malu aku dibuatnya..Mesti orang yg baca email aku gelak giler2..

    0

    0
  33. Lols says:

    sesape yg tak fasih bahsa inggeris, korang jgn malu nak mencuba.. Omputih pun bukan betul sgt english drg. Korang hentam ja english tu, tp kalau ada yg betulkan, jgn pulak korang emo nak terasa dan terus malu takmo cakap lagi. Percayalah, kalau korang coba berkali-kali dan belajar dr kesilapan, insyaAllah dlm masa beberapa bulan pasti akan improve. Jgn lupa baca majalah dan tonton movie inggeris k ;)

    0

    0
  34. cik receptionist have a break,have a kit kat says:

    sy dok jb..so dri sy kecik smpai bsar sgodang ni,rajin tngok drama cina tv s’pore yg ade subtitles english..smbil feeling2 kt hero chinese tu,smbil blaja english plus mandarin..haha

    0

    0
    • Lols says:

      Samer cam aku gak… Masa skolah rendah, rancangan kegemaran adalah drama kantonis jam 6 ptg dan wayang hindi hr jumaat jam 2 ptg. Several years mcm tu, takder nyer nak alih2 bahsa sumer time tu. So, smpai skarang aku snng nak paham kalau dgr org ckp kantonis or hindi. Wayang inggeris kat rtm dulu cuma ada subtitle, mana ada alih bahsa mcm astro sekarang… so mmg senang nak pick up bahasa omputih tu. Pengajarannya, kalau ader subtitle, tak payah pakai alih bahasa tu!

      0

      0
  35. L says:

    We shall say “stamp” instead of “chop”

    0

    0
  36. mat saja says:

    oh my english!!!!!

    0

    0
  37. BajuKurungHijau says:

    dulu kat sekolah menengah aku kena buat essei pasal ‘What is your opinion about being an adult”. masa tu ujian bulanan, aku boleh plak terlupa apa perkataan ‘kedewasaan’ dlm english so aku guna logik akal lah:

    bake = bakery
    adult = adultery

    so sepanjang essei tu aku pun tulis la pasal kehidupan ‘org dewasa’ dgn menggunakan perkataan adultery tu. bila cikgu pulang balik kertas exam, aku tengok habis cikgu bulatkan perkataan adultery tu dgn pen merah. banyak plak tu.

    ok baru aku sedar rupanya aku telah menggunakan perkataan yg teramat lah salah ….

    adultery = mempunyai hubungan dgn selain isteri / suami

    perkataan yg aku sepatutnya guna is “adulthood”

    huahuahua
    aku tak tau la apa cikgu BI aku ckp dlm hati sepanjang baca essei aku psl ADULTERY tu , nasib baik dia tak panggil n malukan aku depan kelas;p

    0

    0
    • sarah_nina says:

      dalam exam macam2 boleh jadi.. Kalau dah blank mulalah keluar perkataan yg bukan2.hentam ikut sesedap rasa aje..hahaha.. Ikut2 kan student kat malaysia beruntung sebab kita belajar 11 tahun tau.. Itu belum masuk tadika lagi..tapi tak tahu lah apa silapnya tak reti2 nak speaking.. Banyak sangat makan kepala ikan kot..hehehe..

      0

      0
    • Anonymous says:

      lebih kurang sama kes..
      my friend eja ‘public’ jadi ‘pubic’.. throughout presentation kat powerpoint semua ‘pubic’.. hahaha

      0

      0
  38. Atiqah says:

    Morningggggg!

    0

    0
  39. anti-nara says:

    aku dah muak dengan web nara nih.cite ntah pape.mcm dah xde modal sgt je?duk kutip cite dr blog lain..heran btol.bang nara ni x de keje ke?duk update benda x menarik..cite artis pon yg ntah pape..baik aku lyn ohbulan..lg best

    0

    0
    • Anonymous says:

      ade sesape panggil ko dtg blog nara ke? klu xde sila blah.. shuh shuhhh *halau anjing*

      btw, ohbulan boring xde org komen.. muahahaha

      0

      0
  40. Mizfitmumma says:

    Abg Nara, instead of guna can you chop this letter, abg bole gunakan can you endorse this letter. Perkataan endorse lebih baik dari stamp.

    0

    0
  41. Reena says:

    “i wish i can speak english fluently…i can read and write in english …in fact i scored a in spm…but when it comes to conversation…i failed…how to overcome this problem..advice me guys…tq”.

    If you can read and write good english, i don’t see why you can’t speak english fluently. You have to be confident. We learn from mistakes. Try to read aloud. Pronunciation is important. If I’m not sure how to pronounce a word, I’ll use google. For example, ‘gauge’. Because of slip of tongue, I pronounced it as ‘Gaug’! Daang! Embarrassing! Should be pronounced as ‘Gage’..as in engage. Fuh, nasib tak kena bahan sampai mati. Don’t be shy. Just try.

    0

    0
  42. minah jebon says:

    korang kalau nak buat apa-apa, yakin je penting. ye dop?

    hehe, ohhh kena speaking. “confident is the key” – quoted by minah jebon

    0

    0
  43. iman says:

    bi salah sibuk kite ejek…bila cakap guna bahasa sendiri pun salah ngapa tak nak usaha betulkan?

    0

    0
    • Anonymous says:

      ni la sifat org melayu x nak belajar, sape melayu yg ckp salah tu?? diorg tulis rojak tak bermaksud tak betul, same goes when u speak english.. jgn la sombong sgt sampai xnak belajar klu xtau.

      0

      0
  44. nooky says:

    Switch on the fan …mmg ayat ni semua org tahu penggunaannya.
    Open the fan..ayat ni sah2 salah jika ingt maksudnya buka suis kipas.
    Takkan simple thing mcm ni pon boleh konon salah..kalau sekolah rendah drjah 3 boleh la dimaafkn..ni da besar pnjng..x gitu saudara Nara!

    0

    0
  45. lol says:

    propaganda barat yang hendak menjajah kembali malaysia ini. semuanya hendak berbahasa inggeris dan agung-agungkan bahasa penjajah tuh padahal orang malaysia sendiri pun tak pandai cakap bahasa rasmi kita bahasa melayu.orang melayu sendiri pun bercakap dengan tatabahasa yang salah.

    0

    0
    • Anonymous says:

      sesuai nama, mmg lol ur comment. klu dh malas nak belajar ckp je la, jgn la nak ckp propaganda barat la, yahudi la, freemason la..

      0

      0
    • Lols says:

      Dulu ada org yg cilok nick i yg pertama, skarang ada pulak hampir2 … Haih. Bosanlah org yg asik kaitkn propaganda sumer ni.. Ni mesti kes inferiority complex… sendiri tak reti, salahkan benda lain. Coba ko gi belajar bahsa inggeris betul2, pastu gi baca sumer pasal propaganda tu. bukak kepala hotak tu sikit. Aku belajar inggeris atas sebab keperluan sejagat, tp aku masih score dlm BM.. Tak penah aku nak agungkn bangsa omputih tu walaupun aku fasih bahsa dorang. Malah kerana byk baca bahan2 dorang la, aku tau betapa kesiannya omputih skarang ni. Hebat dr segi akal, ethics dan teknologi, tp majoriti moralnya dah cetek. Kalo ko nak reti BM jer, silakan. Tp jgn blame org lain kalau ko trtinggal jauh. Indians chinese kadazan ibans and other races kat mesia ni ada kelebihan sbb paham at least 3 bahasa. Melayu ader?

      0

      0
    • Aldy Shah says:

      Janagn lah melihat dari sisi keburukan saja, amik menda nih sebagai yg Positif

      0

      0
  46. beruk says:

    can you repeat that again at least for one more time?

    0

    0
  47. Aldy Shah says:

    Hahaha, Video kelakar lah… ape pun sketsa dlm video mmg sesuai dengan situasi yg dihadapi oleh kebanyakan kita.

    0

    0
  48. haroro says:

    like my father said.. ” poro.. x payah nak segan bercakap bahasa inggeris.. yakin dengan diri.. try to speak dgn penuh keyakinan.. orang tak kan marah.. india ngn cina pom x semua pandai english.. kalo kita dgr betul2.. diorang pom main hentam..tp keyakinan diorang bercakap tu membuatkan orang yang dengar rasa apa yg mereka ckp itu betul”.. yup! i’ll try to learn it~ but too sad.. bila kita speaking..ramai cemuuh kita.. ckp “eleh.. poyo giler speaking bagai.” pOro x kisah korang ckp poro poyo ke.. jnji poRo nk improve english.. dikit-dikit lama2 jadi bukit… (^__^)..Y

    0

    0
  49. ikhlas says:

    Kata blaja d korea..open the fan..klaka la ko ni nara!

    0

    0
  50. Anonymous says:

    Oh my “stamp” ..tu la yang separutnye..

    0

    0