Written by AbangNara | April 21st, 2010

kes mahkamah bung mokhtar zizie ezette

Ish-ish. Tengok kat parlimen abang Bung kita nie punyalah garang macam harimau. Rupa-rupanya hari tue masa nak kahwin dengan Zizie Ezette tak mintak kebenaran bini first. Mungkin terlupa kot. Almaklumlah syok sangat nak berbinikan Zizie yang putih gebu.

Kes nie dah masuk jadi kes mahkamah. Dua adik dan abang kepada Zizie Ezette dituduh bersubahat dalam meneruskan poligami tanpa izin nie. Tak apalah. Yang penting nikah cara Islam. Kasi halal dulu. Bab-bab poligami nie kalau leh setel luar mahkamah lagi bagus.

Semoga kes nie tak berpanjangan. Kalau kena bayar denda tue bayar jerlah. Duit Abang Bung kan bersepah banyak.

P.S: Bila korang kahwin, jgn lupa korang kena kahwin dgn mak bapak dia sekali ye

171 responses to Bung Nikah Zizie Ezette Tak Mintak Izin Isteri, Masuk Kes Mahkamah

  1. Mira says:

    first!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0
    • FTNer says:

      diorang ni sembang kencang je

      saje nak glamer dalam paper..cett porahh

      0
      0
      • FASHION says:

        Sebelum ni My friend pernah nampak zizie dengan fizo omar dekat genting highlands last year..mesra sangat sampai jalan pegang tangan..agaknya baru jugak la si zizie ni kapel ngan bung ni n trus kawen..xpe la..asalkan bahagia..mesti fizo omar frust kan…huhuhuhu

        0
        0
        • erika says:

          emmm patut tambah lagi bung… aku cadangkan ko couple lak ngan rosnah mat aris, pastu ngan norlia ghani tak pung ngan mak si zizie izzete pung ok.. cukupkan kuota 4.. bukankah lelaki berkahwin 4 itu sunnah….. Aku suka statement lelaki kalau nak kawin ikut sunnah nabi dan aku suka jugak statement artis dah jodoh saya ngan abang bung… dan kalau cerai lak jodoh kami setakat ini ataupung dah takdir jodoh kami setakat ini saja…. Ayat standard darjah tadika smart reader.. fuh lega lantaklaaaa kalau org nak hentam aku pung aku tak peduli sebab aku rasa aku tak suka kaum Hawa dari kaum aku ini rampas kebahagiaan perempuan lain… sebab aku sangat bahagia kalau kaum aku bahagia dan aku benci kalau ada perempuan terutama sekali anak dara yang cantik sanggup kawin dan hancurkan kebahagian kaum aku sendiri …

          0
          0
        • Ryta says:

          Hahaha…marah nampak erika?
          Rosnah Mat Aris ngan mak Zizie dah tentu2 la out of list sbb Rosnah dah kawen lain, mak Zizie plak mana bleh bermadu ngan anak sendiri! Kang kalau mak ngan anak dapat anak dari benih laki yg sama, mana plak nak bg gelaran…ayah ke datuk ke? Haru biru jadinya nanti. Kalau dgn Norlia Ghani tu, aku setuju gak le…tapi Bung nak ke? Selera dia pada wanita muda yg gebu aje….(tak padan ngan tuo!)

          0
          0
        • erika says:

          aku tengok zizie nie cantiklaaa tapi sayang dapat kat tua ganyut. patutnya mak si zizie nie yang kawin ngan si tua bung nie… zizie nie layak jadi menantu si tua bung niee jee… satu lagi pakaian si zizie nie boleh menggetarkan iman sungguh.. aku yang pompuan nie pun terasa semacam… aku tak tahu laa aku nie jaga tepi kain orang kaa apa ke tapi aku rasa benci sangat sebab perempuan cantiiiik macam si ziize niee dapat dekat sikerepot.. harap harap takat nie jelaaa perempuan cantik kawin ngan si ganyut…..

          0
          0
    • batang berjuntai says:

      sepatutnye zizie tu aku punye, bung x blh pegi dah. aku blh bayangkanla klau dia org ehem..2

      0
      0
  2. natts says:

    emmm,kan dah kantoi! sapa yg malu?mereka dan keluarga mereka jugak…

    0
    0
  3. mantikulaz says:

    ada2 je dunia artis ni…

    0
    0
  4. Fact-oriented Person says:

    Dah agak dah sebab takde sbrg permohonan poligami dibuat di Mahkamah Tinggi Syariah. Kalau ada, dah lama kita akan tau ttg pernikahan diorang. Diorang kena dakwa atas kesalahan menikah tanpa kebenaran, poligami tanpa kebenaran etc. Adik Zizie si Sam Shaheizi pun kena dakwa sebab bersubahat (jadi saksi nikah Zizie).

    Yg tak bestnya, bila kes diorang ke mahkamah, ada suara2 atasan yg telefon pegawai mahkamah supaya tak letak denda lebih dari RM4-5k..sebab kalau denda lebih dari jumlah tu, Bung harus digugurkan dari jadi Ahli Parlimen..

    0
    0
    • Zaaqyah says:

      oh.mcm tu ek..thanks 4 da info..

      0
      0
    • Ryta says:

      Haa…kan bini tua dah ngamuk! Wat malu muka seorang Yang Berhormat je si Bung nih! Bila orang tanya ada affair ke tak, cakap tak. Siap ada ayat nak bg orang muntah darah lagi: “Aku tak cukup kacak nak jadi suami Zizie”!!!Tup2 dah menikah, citer kuar kat paper. Pastu tersebar gambar Bung menghiburkan diri di kelab malam ala2 orang muda (padahal tak sedor diri!)
      Tapi kan, setahu akula….denda kat Mahkamah Syariah ni mmg rendah punya, compare ngan Mahkamah Sivil. Apa2pun kita tgkla bape hengget Hakim Syarie nak letak denda tu nanti. Kalau lebih dari RM4-5k sehingga menyebabkan Bung digugurkan dari menjadi Ahli Parlimen pun takpe, kasik pengajaran sket kat lain2 YB! Lagipun Bung ni kan dah kaya raya, mesti dia tak kisah punya…(janji ada isteri gebu yang boleh jadi teman!)

      0
      0
      • Syaitanirrajim says:

        Sebenarnya selalu akan ada campurtangan suara2 ‘atasan’ bila melibatkan orang2 kenamaan yg buat salah di mahkamah..sama ada sivil, atau Syariah. Mcm dlm kes Bung ni, memang kita tau dia mesti boley bayar semua denda mahkamah, small matter je bagi dia sbb denda semua tu takkan lebih RM6k..tapi sebab boley affect jawatan Bung dlm Parlimen, maka tu yg jadi isu..

        0
        0
        • Fact-oriented Person says:

          Memang betul yg tu. Ttg Bung nafi semua2 tu, nak kata apa, biasa la..kononnya nak buat suprise la tu walaupun orang menyampah.

          Bung Mokhtar ni dlm Parlimen suara dia antara paling lantang & garang..selalu dok sebelah Datuk Aziz (ADUN Seri Gading), kedua2nya kuat bersuara. Tapi bila jumpa si Zizie, garang & tegas semua ilang trus ketar lutut bang Bung ni..tup2 trus kawen walaupun dah ada bini lain. Al-maklumla..sbb sexy & gebu si Zizie ni la katakan..

          0
          0
    • Puteh says:

      aku fikir dorang ttp kena denda rm4-5k cuma jumlah tu akan dirahsiakan bagi mengelakkan Bung digugurkan dari ahli parlimen.
      lagi pon berkemungkinan……. ini penggal terakhir Bung jadi AP.
      Hmm…… Besar betol pengorbanan Bung ni nak mendapatkan zizie ya……xpa la xjadi AP tapi dpt bini gebu betoi x Bung?

      Tapi ingat BUNG…’.ada duit abg sayang….xda duit abg melayang’……..

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        Biasa la tu PUTEH..duit adalah segala2nya bagi yg ‘money-oriented’..materialistik. Senang cakap, kalau Bung hanyalah pak guard atau penjawat awam biasa2, nescaya taknak si Zizie..

        Harapnya lepas kawen ni, Zizie boleh berubah jadi isteri yg baik mcm Wilma Noorkumalasari etc..tinggalkan dunia glamormu yg penuh noda & dosa.

        p/s: Bila sebut dosa pahala ni, karang ada pulak yg kata kita nak menghukum or judge etc..;-)

        0
        0
      • SIOT says:

        INI TIDAK ADIL

        0
        0
  5. Mira says:

    aku dapat bayangkan perasaan wife bung ni..ye la setelah berpuluh2 tahun hidup bersama..disebabkan seorg perempuan yg cantik lagi gebu ..kesian..kenapa zizie nie teruk sgt? disebab kan duit ..tengok lah…

    0
    0
    • Fact-oriented Person says:

      Bung pun sama..artis biasala, dapat Datuk or Tan Sri etc mesti nak..poket tebal!

      Dua-dua hampeh!

      0
      0
    • maam says:

      Wah lagi terror & terok dari Pasha Sendat. Dah rampas laki orang, tersenggeh senggeh kat majlis.

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        No, I’ll consider Fasha as the worst ever! Dia lagi power dgn kontroversi2 pelbagai sampai menyebabkan orang bercerai, taknak ngaku tapi banyak gambar2 diorang bersama lepas tu. Fasha simply lagi advanced..

        0
        0
  6. ViZard8 says:

    uih gebu siot..

    0
    0
  7. mini says:

    si zizie ni mcm xda hati perut je rampas laki org.yg si bung plak nmpak pmpuan dahi licin lupa bini sume.xkan la pmpuan scantik zizie ni sggup kawen dgn laki tua mcm si bung ni.kalo si bung ni poket xtebal xda maknanya la si zizie nk kn si bung ni..

    0
    0
  8. manjalara says:

    pasal tak tahan tgk puteh gebu….bung tak sabar2 nak kawin

    0
    0
  9. Gosipgurl_fea says:

    mintak2 SAM takde kena mengena dgn kes ni…baru ja nak naik name, kak dia wat hal…

    0
    0
    • Puteh says:

      mau nye xda kena mengena dgn SAM. dia kan suhabat jadi saksi.

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        Empat orang kena dakwa bersubahat termasuk Sam & abang dia, si Samzy Fuzette & rasa2nya dua orang lagi kawan Bung. Kalau dah ada nama sbg saksi tu..insya-Allah kena jugak dakwa..cuma denda banyak mana atas discretion of Syarie Judge Tn Wan Mahyuddin..kena mitigate time sblm bagi judgment.

        Shaheizy Sam memang adalah pelakon yg sangat berbakat, so eloknya elakkanlah dari sbrg kontroversi & masalah2 sebegini kerana dia ada ramai peminat..yg minat dgn bakat dia.

        Teringat antara drama terawal lakonan Shaheizy Sam yg mendapat pujian ramai; Pa’e..cerita yg dia berlakon ngan si Bell Ngasri tu.

        0
        0
        • Gosipgurl_fea says:

          banyak info bagi fact, tak risau nanti dorang detect maklumat awak ?

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Tak perlu risau gosipgurl_fea…they don’t know me, but I know them;-)

          Info kat atas tu biasa2 je..takde la P&C. Cuma bab orang atasan dok kacau tu..biasa la..

          0
          0
        • Gosipgurl_fea says:

          damn.. i like Sam alot , n im really hoping this wont effect his career… :(

          0
          0
  10. Minah Meluat says:

    Patutlah kawin sorok2. kan dah derhaka namanya dgn isteri tua. Padanlah dgn si bung mengebu tu.

    0
    0
  11. selamat says:

    apala bung ni, tipu bini, itu dah kira dera perasaan tu. perasaan isteri termasuk dlm nafkah batin, dosa tau bung. perasaan isteri kena jaga. aaa, ni mesti xdengar tuan guru nik aziz mengajar…

    0
    0
  12. puteriaquarius81 says:

    huhu memalukan

    0
    0
  13. gunshot says:

    1st.. finally.. hahaha..

    0
    0
  14. hantu says:

    artis dan ahli politik memang muka tak tahu malu (bukan semua segelintir saja)

    0
    0
  15. scorpioncat says:

    kesian… tapi aku rasa both tak rasa malu pun.. janji dah lepas… tak sangka bung, kat parlimen kemain lagi gah becakap.. last last nak kawen 1 lagi sorok2.. wakakakaka… wat malu jek..

    0
    0
  16. Caldina says:

    bung memang terbaik…. dapat anak dara lagi mantap dan gebu plak tu…. :p… pandai mu pilih bini no 2…
    alaa.. setakat kawen senyap2 tu biasa arr… sib baik dia kawen.. kalau dia main belakang ? main sorok2 ? ini yang korang tau… yang korang tak tau.. ?
    apa da deii…. kira setel la masuk mahkamah.. bayo aje la denda tu dato….

    p/s: tahniah .. semoga dikurniakan anak2 yang comel… :p

    0
    0
    • Puteh says:

      hehe…..kalau sempat dpt anak.kalau tak?

      Jgn ingat sbb dah nikah boleh senang2.Hukum tuhan dah lepas…tapi salah dgn manusia allah pon xmasok campur.
      ada byk hati yg luka sbb pernikahan sorok2 dorg ni……ingat…especially zizie……ari ni ko lukakan hati org esok lusa ko kena lebih terok lagi….KARMA…Wat goes around will comes around……..masa tu jgn salah kan jodoh jgn salahkan takdir……….

      0
      0
      • Zaza Muhammad says:

        kepimpinan melalui teladan…just bimbang je kot2 jadi ‘ikutan’ org…nk poligami tp tak ikut procedure yg btul. bung tu pemimpin masyarakat, klu org biasa rasenye xdelah jadi isu sesgt.
        undang2 yg dibuat tu bkn suke2 atau menyusahkan, just taknak bagi ade pihak yang teraniaya, tu je.

        0
        0
  17. cute baby says:

    em…2 la artis skunk…kawin x kqa tua ka,laki owg ka,,smua dpa kebas asal kn kaya,brduit n ada pngkat…..

    0
    0
  18. jane says:

    OK… OK…. yang menjadi soalnye sekarang… TOK KADI yg menikahkan ‘pak lawak’ dua org ni…. tak kenal ke si BUNG CICIKEBUNG ni… ahli parlimen yg selalu bersuara lantang di parlimen…. pasal apa TOK KADI tidak mintak surat izin isteri pertama dr dia lantas terus menikahkan mereka…..hmmm musykil2… adakah sebab dia ahli politik maka syarat itu diketepikan????? atau adakah dia dr species yg special maka syarat itu tidak perlu????? atau adakah TOK KADI itu yg arif tentang perkara ini membezakan status masyarakat walaupun dlm hal agama???? atau adakah TOK KADI itu telah di……???? hmmm musykil3…… boleh kah sesiapa dr pejabat agama menjawab soalan saya ini????

    0
    0
    • wth says:

      tok kadi tak perasan sbb bung ‘dye’ rambutnya.. hahahahahha

      0
      0
      • Puteh says:

        kalau xsilap aku dorang ni nikah kt negara jiran.
        ( tlg betolkan kalau aku salah……)

        manalah tok kadi negara jiran tu kenal BUNG>jgn kata BUNG ntah2 najib pon dia xkenai………

        0
        0
        • jane says:

          kalau nikah di negara jiran…lagi satu kesalahan plak zizie kena denda….mmm tapi ada $$$$ pejam mata je la boleh bayar….

          0
          0
        • Zaza Muhammad says:

          opss… tak bole salahkan tok kadi, syarat sah nikah
          1- suami
          2- isteri
          3- saksi
          4- wali
          5- akad
          tu je…. docs ke, surat izin isteri ke, form2 berkaitan ke, blood test HIV tu just syarat2 yg ditetapkan undang Malaysia utk kemudahan akan dtg…
          Maybe diaorg ni nikah oversea kot, tak pun sindiket…isk isk isk… wak malu je. klu org biasa tu xpe gak tp ni pemimpin rakyat, aduhhhh !!!!

          0
          0
        • jane says:

          memang la zaza syarat sah nikah yg ko sebutkan tu… tapi syarat yg ditentukan kerajaan pon kena pakai jugak… abis kenapa ko ingat org byk gi kawin kat negara jiran… lebih2 lagi kat naratiwat…..semua kerana nak senang kalau minta izin alamat tak dpt kawin la…kerajaan tentukan syarat tu supaya mereka ni berlaku adil tapi byk yg tak adil bila dah berkahwin lebih …. hmmm macam tu la hidup….

          0
          0
        • BumbleBee says:

          zaza…
          syarat sah nikah no. 1 n 2 bukan suami isteri ler… yg betul ‘calon’ pengantin lelaki dan ‘calon’ pengantin perempuan… kalo dh jd suami dan isteri… nk kahwin apenyer lg….’suami’ ‘isteri’ tu sbb nk bg senang ingat je pakai S.I.S.W.A

          0
          0
    • FASHION says:

      salam..tp betul la..musykil gak..kalo nak kawin dua kena ada surat atau kebenaran dri first wife kan coz ada kes sorang kapten kapal terbang ni dia kawin ngan myfriend tanpa kebenaran first wife dia..yang peliknya diaorang akad nikah kat salah sebuah hotel di KL tanpa kehadiran ayah pengantin perempuan sebagai wali tpi diaorg hanya call ayah dia untuk mendengar akad nikah tersebut dan orang yang nikahkan mereka ni adalah seorang ustaz yang terkenal satu masa dulu..nikah kat hotel hari jumaat pulak tu..isk3..urmm..ustaz ni x pergi sembahyang jumaat ke? hehehehe..sape2 yang ada ilmu tentang ni tolong kongsikan pengetahuan yang anda ada..tqvm

      0
      0
      • jane says:

        hehehe….lagi handal…. adakah skg semua org boleh dibeli termasuk alim ulamak ….. hai…nampak gaya kiamat dah dekat….

        0
        0
      • jane says:

        hehehe…ni lagi handal…. adakah skg semua org boleh dibeli dgn wang ringgit…. termasuk alim ulamak???? dunia nak kiamat….

        0
        0
        • jane says:

          ish komen ni tadi tak keluar dah buat lagi satu dua2 keluar plak..

          0
          0
        • Zaza Muhammad says:

          Tol tu kena ikut undang2 Malaysia, kan dah mention awal2, utk kemudahan akan dtg, nk avoid kes mslh time nk daftar sijil kelahiran misalnye dan xmo ade yg teraniaya…
          Kat TRG klu nk apply poligami tidak memerlukan izin isteri pertama atau kedua atau ketiga TAPI syarat2 lain yg ditetapkan strict dan kena comply otherwise reject… member aku ade yg poligami, amik mase smpi lebih 6 bulan baru dpt kelulusan… member aku bgtau salah satunye syarat gaji minima RM5k tp suami dia gaji hubby dia 5 angka pun lmbt leh approved.

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          To Zaza: Utk pengetahuan anda, tiada syarat gaji minima RM5k etc sebab kemampuan suami utk menanggung kesemua (isteri yg sedia ada serta tanggungan2 spt anak2 & lain2, isteri kedua & tanggungan2 yg bakal ditanggung setelah berkawin etc). Ini semua sebab nak pastikan suami dpt berlaku adil dlm hal nafkah isteri..especially yg zahir (wang makan pakaian tempat tinggal etc). Mahkamah amik langkah berjaga2 taknak terlalu mudahkan poligami atas alasan nak menjaga kebajikan wanita2..yg sering mendakwa ditindas & teraniaya oleh suami2 yg berpoligami tanpa kebenaran.

          0
          0
        • Zaza Muhammad says:

          psl gaji minima tu kawan aku yg bgtau sbb dia sendri yg wak application, tp tu few years back dlm tahun 2004 xsilap tapi ni kat negeri trg je, negeri lain no idea…
          kate dia sbb2 delay mahkamah kena telitikan betul2 setiap application, kena plak time dia apply tu rupanya2 mmg ramai tgh que…. at least aku respek member aku tu, nk poligami tapi ikut procedure yg betul dan sabar menunggu kelulusan….

          0
          0
      • Fact-oriented Person says:

        To FASHION: Di Malaysia, setiap permohonan nikah yg ikut prosedur betul takkan ada masalah. Yg ditakuti ialah pernikahan2 sindiket atau via backdoor yg dilakukan oleh orang2 yg takda tauliah utk menikahkan pasangan, ini yg selalu berlaku. Banyak sebenarnya kes nikah yg diisytiharkan tak sah oleh Mahkamah atau Pejabat Mufti or MAI, sebab pernikahan yg meragukan sebenarnya boley didetect.

        Contohnya ada kes menikah di A, tapi keluar surat nikah menikah di B..ini biasanya sindiket memalsukan dokumen, atau dibuat oleh orang2 dalam Pej. Agama. Permohonan poligami adalah di bawah bidangkuasa Mahkamah Tinggi Syariah, dan isteri akan dimaklumkan ttg permohonan suami. Kebenaran bukanlah syarat lulus permohonan sebab memang kalau nak harapkan kebenaran isteri pertama, maka dijamin 98% kes poligami adalah tidak diluluskan.

        Suami perlu buktikan beberapa perkara utk melayakkan beliau berpoligami, & yg paling utama & selalunya gagal dipatuhi ialah berkenaan kemampuan suami dlm menanggung isteri yg sedia ada, & bakal isteri. Semua adalah diambil kira oleh mahkamah & oelh sebab itulah ramai memlilih utk nikah di Siam walaupun tau akan didakwa & didenda…

        0
        0
        • Fact-oriented Person says:

          Walau sehebat mana seseorang ustaz tu, walau sesempurna mana rukun nikah, tapi di Malaysia, pernikahan tetap harus mengikuti prosedur pernikahan yg ditetapkan dlm Enakmen negeri masing2. Ianya tidak susah, cuma isi borang tertentu & fulfil semua requirement yg diminta, pun takde hal.

          Yg jd isu ialah bila bapak atau wali nikah si pompuan tak setuju..tu yg nikah di Siam selain sebab2 nak poligami etc. Diorang taktau yg di Mahkamah Syariah boleh buat permohonan Wali Ingkar, dan boleh dinikahkan secara berwalikan Hakim setelah disiasat wali nikah & sebab2 keengganannya.

          0
          0
        • FASHION says:

          urm..betul jugak kan..takut ada sindiket yang wat camni..myfriend ni pun byk masalah gak, dlu kawin kat sempadan, b4 kawin dgn kapten ni dia nk uruskan divorce dgn ex-husband dia..I xtau la diaorang ni da divorce scr sah ke x sbb kena register dlu kn bru boleh divorce? I pun x arif sgt bab2 ni..kapten ni pon byk caw da I dgr..jenis yg suka tinggal after dpt yg bru..xpe la, itu hak dia, da puas I nasihat myfriend ni..huhuhu..kalau sape2 ada ilmu share la lgi..moga2 kes ni jd pengajaran buat kita supaya sentiasa berhati2 dengan kes poligami ni..fikir dlu sblum nk berpoligami..bukan senang..Fact Oriented Person, U ni keje kat Pej. Agama ye? ilmu banyak ni..hehehe

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Sebenarnya FASHION, kalaulah oranng2 kita tahu hakikat sebenar ttg kahwin etc mengikut prosedur yg betul & kebaikan2 mengikut prosedur ni, insya-Allah diorang takkan buat salah & nikah di Siam & poligami tanpa kebenaran etc. Pendaftaran nikah semua ni adalah dibuat di Pej. Agama, manakala pendakwaan & denda kesalahan semua2 ni adalah di mahkamah Syariah. Pej. Agama & Mahkamah Syariah adalah dua institusi berbeza..(kena ingatkan sebab ramai yg keliru antara pej. Agama & Mahkamah Syariah).

          Tapi sesungguhnya majoriti lelaki yg berpoligami di Malaysia adalah kebanyakannya enggan mengikut prosedur..(nikah di Siam). Sementelah dari tu, terlalu banyak masalah yg timbul, oleh sebab itulah kita peruntukkan prosedur tertentu demi menjaga kemaslahatan institusi kekeluargaan & kebajikan isteri.

          Ramai yg berpoligami kerana nafsu serta tidak mampu, itulah masalah terbesar yg biasanya menyumbang kpd perceraian. Alasan paling kerap ialah “takut berzina atau terbuat maksiat”, sedangkan isteri dah ada tapi still nak berzina & buat maksiat??? Inilah bila perkahwinan tidak berlandaskan agama..& sebab itulah berbeza antara hukuman zina bagi yg bujang & yg berkahwin.

          Sy tak pernah kerja di mana2 Pej. Agama di seluruh Malaysia..kerja sy dok dpn PC je. Menganggur kot,hehe…;-)

          0
          0
        • FASHION says:

          Fact-oriented person, I like ur statement dekat 3rd paragraph tu…stuju sgt2…hehehe..tu la alasan myfriend dengan husband dia tu bagi..b4 kawin pun I da nampak banyak sgt kesan ‘nyamuk gigit’ kat area leher dia..walluhalam..huhuhu

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Sebenarnya takut buat maksiat semua tu sbg kononnya justifikasi yg kuat utk membenarkan poligami..walhal ramai yg dah terbuat maksiat pun..mungkin takut termengandung, maybe?

          Perkara yg mengharuskan poligami ni ramai yg masih tak faham, atau buat2 tak faham. Islam mengsyariatkan poligami sptmana dlm Quraan, namun jelasnya di akhir ayat tersebut menyatakan yg kalau takut tak mampu berlaku ‘adil, maka cukuplah seorang sahaja. Andainya isteri mandul atau bemasalah dlm melahirkan anak atau masalah2 lain yg menghalang perkembangan zuriat, maka berpoligami dlm waktu itu adalah baik.

          Sekiranya isteri perfect takda masalah, anak pun bersepah, maka berkahwin dlm ketidakmampuan utk menyara yg sedia ada & yg bakal ditanggung adalah ‘hidden-disaster’ kpd suami & isteri2 serta anak2..yg akhirnya ramai terpaksa end-up berulang-alik ke mahkamah syariah.

          Perlu difahami bahawa syarat berlaku adil adalah yg paling utama dlm poligami, bukan syarat takut berzina. Kalau terlanjur, jangan salahkan siapa2 kerana isteri masih ada di rumah..apatah lagi sengaja ‘melanjur’ (terlanjur berkali2).

          Wanita2 juga perlu bear in mind bahawa berlaku adil adalah dlm bab nafkah zahir & batin & giliran bermalam & segala hal2 lain dlm rumahtangga, namun dlm hal hati & perasaan, tidak ada istilah adil..kerana ianya sudah termaktub dlm Quraan yg berlaku adil adalah mustahil dlm perihal kasih sayang. Biarpun begitu, jangan dizahirkan..

          Haram berkahwin poligami jika tidak mampu berlaku adil serta tidak mampu menyara kesemua yg ada, namun pernahkan suami2 mengambil kira perkara ini sebelum berkahwin?

          Hakikatnya, poligami adalah suatu keharusan yg bersyarat… Wallaahu’alam.

          0
          0
  19. cili says:

    apa2 pun dah kawin.halal.
    cuma si bung kenalah ajar bini yg haram tu jadi halal ya. tutup aurat!

    0
    0
  20. dyg says:

    ada classss……….

    0
    0
  21. Zaza Muhammad says:

    hehehe… apa la bung ni…
    correction aaa, bkn tanpa izin isteri, tanpa izin mahkamah syariah aaaa (yg secara automatiknye kompem tanpe izin isteri ihiks). ye aaa, klu isteri pertama xizinkan, mahkamah pun pending approval.
    cam kat TRG ni, nk poligami mmg tak perlu izin isteri pertama atau kedua atau ketiga TETAPI tetap kena apply kat mahkamah syariah dan syarat2 lain makk oiii strict beb.. takes time gak nk dptkan kelulusan. Mmg le nikah tu sah di sisi Islam tp jgn le membelakangkan undang2 kang towards the end jadi mslh besar especially bab2 nk daftar kelahiran anak2…

    0
    0
    • Fact-oriented Person says:

      Setuju dgn perihal kena mohon kebenaran mahkamah (Tinggi) Syariah semua2 tu & perihal nikah yg tanpa kebenaran akan bagi masalah kpd pasangan kelak bila nak daftar anak sama ada kelahiran atau persekolahan. Kesian dgn ramai kanak2 yg tak lepas pendaftaran semua ni disebabkan makbapak yg gagal ikut peraturan yg ditetapkan.. Dah nikah tanpa kebenaran satu hal, lewat daftar satu hal, poligami tanpa kebenaran pun satu hal..memang menyusahkan.

      Strict memang adalah strict, tapi jika suami dgn segera dpt buktikan kemampuan dlm menyara kesemua (termasuk bakal isteri & tanggungan yg ada), maka kelulusan adalah lebih cepat..tak semestinya 5-6 bulan. Kalau lama sangat mungkin disebabkan tangguhan kes; berpunca drpd kegagalan pihak2 utk hadir ke mahkamah, atau kegagalan peguam, atau kekurangan dokumen utk dijadikan ekshibit, & mcm2 lagi. Banyak sebabnya termasuk kalau Hakim Syarie cuti kecemasan etc.

      0
      0
  22. LELAKI INI says:

    Bukankah dalam Islam lelaki dibenarkan berkahwin 4.. apa pulak timbul zizie rampas suami orang?? kalau ada lagi awek yang cun, kita mampu, kahwinlah, cukupkan kuota..bukan berdosa pun lelaki Islam berkahwin 4..betul tak???huhuaaahuhaaa

    0
    0
    • mia says:

      betul betul..betul…kalau mampu, boleh kahwin 4 bah…..lepas ni kahwin lagi..kalau tidak cukup kahwin lagi..tulah penyelesaian bagi suami yang tidak mampu berlaku adil..hahahaha…isteri2 pun tiada yg merungut…

      0
      0
      • Zaza Muhammad says:

        sapa plop yg kate zizi tu perampas? xde xde…xkate pun…. dia just kawen laki org je :D
        mmg aaa, title perampas ni kpd seseorg yg kenen2 kat laki org pastu smpi diaorg tu cerai berai pastu baru dia kawen ngan laki tu…kan kan kan… byk cth tp maleh je nk sebut….
        no hal, kawen le smpi cukup kuota 4 tp make sure adil dan saksama dan xde sorg pun isteri yg makan hati, mampu zahir dan batin dan ikut saluran serta procedure yg betul.

        0
        0
    • ladybird says:

      wah2 LELAKI INI… klu kawen buka bab islam..
      tp yg lain2 hal 2 betul2 ke ikut landasan islam…

      0
      0
    • Puteh says:

      kalau cukop syarat lantak pi la nak kawen sampai 4.tapi biarla cara yg betol bukan sorok2.Undang2 tu dibuat bukan suka2.

      kot iya pon xmalu kat org… malu la dgn yg di ATAS tu.
      Tgh seronok mmg la kata xambik hak org…
      sok lusa bila hak awak diambik
      jgn pulak melalak mcm gila talak!
      Haish…xpaham aku dgn org mcm ni.

      0
      0
      • selamat says:

        jgnla guna alasan lelaki boleh kawin 4, sbb mmg dah terbukti dgn statistik yg majoriti lelaki kahwin 4 ni lelaki pandai ckp bab agama bila nak kawin 4 jer, lain2 tu fail. ckp sj byk, ckp bab agama berbuih2 tp hak Allah xdipenuhi apatah lagi hak isteri sedia ada, jd apa hak yg kamu nk tuntut? kamu xada hak. kahwin 4 lg la xberhak… seolah2 lelaki yg kawin tp hutang mas kahwin/pinjam balik dr isteri slps kahwin, nk ber*** dgn isteri pun kamu xberhak melainkan simpati isteri sjla ataupun bayar hutang isteri dan tunaikan tanggungjawab utk dpt taat setia isteri…

        0
        0
    • whatever says:

      kawin lebih..tggjwb pon lbh..nabi muhammad tidak pernah kawin dgn pmpn len semasa saidatina khadijah masih hidup..lelaki mennaggung dosa 4 owg pompn sepanjang hidupnye
      1. isterinya
      2. ibunya
      3. saudara perempuannya
      4. anak perempuannya
      manakala dosa pompn ditanggung 4 owg lelaki sepanjang idupnya
      1. suaminya
      2. bapanya
      3. saudara lelakinya
      4. anak lelakinya
      bayangkan berapa byk dosa pmpn yg perlu ditanggung oleh seorang lelaki jikalau dia berpoligami..

      0
      0
  23. olalala says:

    kau taknak komen pasal dua makhluk ni…tapi terinagt ‘lakonan cemerlang’ SAM dlm Melodi dgn Terjah tak silap…beria2 taktau konon ade perkahwinan sdg berlangsung katenye….takde sape adik beradik bgtau pun…saya sibuk shooting,da lama tak balik umah katenye….at last kantoi ko SAM…ish baru je nak naik da wat hal…

    0
    0
    • AnneDeSilva says:

      oo yeke?
      tp anne mang ada tgok terjah yg tu..
      dia mang kata dia tak tau paper..
      tp tak sangka lak dia tpu./..
      ingtkn betol2 tak tau..
      apepon minat SAM belakon..

      0
      0
    • Puteh says:

      kiranya dorang sekeluarga mmg pelakon hebat la ya…… ni la akibatnya bila pilih jln xbetol……dorang ingat asal dah nikah dah cukop.Lain la kalau siBung ni bujang.

      agaknya dorang ni semua lupa dgn yg di ATAS tu.MAHA MELIHAT,MAHA MENDENGAR & MENGETAHUI.

      0
      0
  24. AnneDeSilva says:

    alahaiii..

    0
    0
  25. abdrahman says:

    Banyak duitpun kalau anakbini tua ,menyewa rumah buat apa. duit dalam simpananpun tak ada. hukuman haruslah tegas,jangan kerana mereka ahli politik mereka boleh buat suka hati,bab kahwin dengan zizie isteri tua di herdik adik beradik si bung pun apa lagi semua terus pro si zizie,isteri tua dicaci merca, kerana tidak siglamour zizie. Lupa daratan isteri tua saja yang sudi berkahwin dengan sibung ketika dia penganggur tak berharta ,berkahwin dengan isteri tua ketika umur isteri tua belasan tahun dan dia berusia 30an..maaf keadaan ini memalukan keluarga isteri tua yang jadi mangsa keadaan ,kepada pemimpin pemimpin wanita ,apakah yang dapat kamu sumbangkan kepada ibu,ibu dan anak anak mereka yang buat scandal ini,bukankah scandal mereka ini punca keruntuhan empayar kekeluargaan yang ada.

    0
    0
    • AnneDeSilva says:

      Ya Allah..
      betol ke..
      xpe pasti ada balasanya..
      kepada isteri yng pertama bung mokhtar..
      moga Allah S.W.T berikan kekuatan dan rahmat ke atas kamu dan anak2..
      moga terus berjuang dan jangan putus asa..
      sesungguhnya Allah sentiasa menemanimu…

      0
      0
    • selamat says:

      jantan bodoh, at least tunaikan tanggungjawab dulu, bagi tempat tinggal dan kenderaan n penuhkan akaun isteri tua sblm nk buat perangai kalo ya pun xkenang jasa isteri dan mertua. zizie, tolong bg nasihat kat bung layan isteri tua bebaik skit.
      nauzubillah…

      0
      0
  26. abdrahman says:

    kepada keluarga moktar radin ,perkataan perkataan kamu akan dapat balasan dari allah… tunggu dan lihat.

    0
    0
    • jane says:

      wow!!!! serius ni….. very the scary….

      0
      0
    • Puteh says:

      ya…allah…titipkan lah salam saya ni andai kamu kenal dgn datin……berat kami yg mendengar berat lagi dia yg menanggung.

      Saya harap byk la bersabar & terimalah dgn reda.sentiasa positif dgn ujian allah.

      betapa bertuahnya DATIN krn terpilih menerima ujiannya.Sesungguh allah sentiasa bersama2 dgn org yg sabar.

      0
      0
  27. Miss_hujaN says:

    KeciaN ..dah kantoiii ..


    Sent on a phone using T9space.com

    0
    0
  28. ViZard8 says:

    beo la die..nak gak rase santan mude..

    0
    0
    • ladybird says:

      iye le.. duduk sama rendah…bdiri sama je potongan bdn zizie dgn bung. cocok lah 2…

      0
      0
  29. ladybird says:

    wei.. peha beso mcm ular sawa ..siot…
    pakaian x bleh blah lah artis ni..
    mesti nak seksi…

    0
    0
    • weiya says:

      wow..kAk lady lama ilang..tu ler..bila ulama tegur tak blh..larang pun tak blh..tp mcm ni ker pemimpin yang kita nak..mlm2 merayap kat club..mmg ler pg club tak bererti jahat..tp takan pegi beramal plak..pakaian bini tak tegur..jumpa yang muda..yang tua dah dilupa..nak ikut sunnah nabi bab kahwin ramai jer..suruhan nabi tak nak ikut…moga allah bg petunjuk

      0
      0
  30. no name says:

    Jangan menyibuk hal org.. jaga peribadi sendiri sudah la…

    0
    0
    • weiya says:

      ni satu hal..bila tegur kata jaga tepi kain org..kalu semua tak blh tegur mcm mana…abis..nanti akan wujud trend baru..ibu bapa tak blh tegur anak2 sbb jaga tepi kain anak2…ha sape nak jawab tu nanti

      0
      0
  31. ladybird says:

    weiya…. dah ada lum???

    0
    0
  32. cili says:

    ramai umat manusia lelaki yang ingin mengikut sunah nabi Muhammad s.a.w.Alhamdulillah…tetapi sunah ini juga yang mereka paling suka.entah kenapa sunah2 yang lain mereka tidak berminat sangat. kebanyakkan lelaki yang mengikut sunah ini adalah dari golongan yang tidak suka mengikut perintah Allah contohnya tidak menunaikan solat,tidak puasa,panas baran,suka mencerca isteri dan banyak lagi perangai2 buruk yang suka dilakukan oleh mereka. tetapi sangat kurang sunah ini dilakukan oleh golongan lelaki yang taat kepada perintah Allah.sebab apa dan kenapa? bukan mereka tidak berminat tetapi mereka faham tujuan dan tanggungjawab yang perlu dilakukan apabila terjerumus dalam poligami sebenarnya.mereka takut kepada Allah sekiranya perkara yang mereka lakukan itu tidak mengikut cara yang betul.

    0
    0
    • Zaza Muhammad says:

      petikan dialog Seniman Bujang Lapok….
      “ooo bile psl kawen nk ikut agama tp psl solat puasa pesal tak ikut”
      lebey kurang camtu aaaaa…
      see dlm berhibur P.Ramlee pun bersikap sarkastik, perli realiti sikap sesetengah org yg tidak pernah konsisten..

      0
      0
  33. Kakashi says:

    cane nk jadi pemimpin…sedangkan keluarga sendiri xleh pimpin..btol x?ketrampilan pempimpin start dari rumah..kalo blh pimpin keluarga..baru la boleh pimpin rakyat,,aisshhh……….bini sendiri xleh nk handle…

    0
    0
  34. tunggu nak tepuk tangan je says:

    kita tgk berapa lama cinta artis…
    semua berdasarkan duit…
    kawin cerai…
    tepuk..tepuk..tepuk..

    0
    0
    • papajahat says:

      tula psl takut hujan ditengah harikan, dah biasa kan dunia artis ni hujan di tghharini

      0
      0
  35. Gosip Artis says:

    Main sedap jer…..kan da kena

    0
    0
  36. Zaza gabor says:

    Harga pengorbanan yg harus pempuan cantik bayar ialah besuami lelaki tua dan hodoh. Balasanye wang milion milion dolar masuk kocek. Ah…Syok kira duit!

    0
    0
  37. papajahat says:

    sedapnye bung malam2………

    0
    0
  38. papajahat says:

    sedapnye bung malam2…………….

    0
    0
  39. gelenya says:

    bung sebenarnye teringin nak g genting….kalo xkawin artis x merasa le nak glamer kt red karpet! asyik2 bersongkok @ berkokok kt parlimen! boring……

    0
    0
  40. bung [email protected] says:

    kami berdua nih kena dakwa sebab gagal dapatkan kebenaran pendaftar nikah dulu laa….a.k.a. nikah sendiket ler kira…yang penting lepas

    yang kedua bung kena dakwa sebab nikah poligami tanpa kebenaran mahkamah…

    huhu,kalau 2-2 sabit, kami leh kena penjara atau denda…tu yang risau tue,sebab hakim syarie kat malaysia nih makin garang…dah ramai dah org kena penjara+denda…

    0
    0
  41. bung [email protected] says:

    kami berdua nih kena dakwa sebab gagal dapatkan kebenaran pendaftar nikah dulu laa….a.k.a. nikah sendiket ler kira…yang penting lepas

    yang kedua bung kena dakwa sebab nikah poligami tanpa kebenaran mahkamah…

    huhu,kalau 2-2 sabit, kami leh kena penjara atau denda…tu yang risau tue,sebab hakim syarie kat malaysia nih makin garang…dah ramai dah org kena penjara+denda…

    0
    0
    • nyonyot says:

      kompem lepas punyerr.. bung kan org kuat najib di parlimen, hakim msti x brani nak jentik punyer… ko tgk la hehe..

      0
      0
  42. Caldina says:

    udah ler tu…. si bung pun dah dapat sedap….. nikah halal daaa… sikit punyer hall… itu undang2 malaysia bikin punya maaaaa……..

    p/s: korang tu.. yang mana lom nikah.. kawen cepat2… jgn asik kawen aje.. nikah tak jugak..! hahaha

    0
    0
    • AkuBijak CaldinaBodoh says:

      Wei Caldina..ayat ko ni cam bodoh pun ada….
      p/s: korang tu.. yang mana lom nikah.. kawen cepat2… jgn asik kawen aje.. nikah tak jugak..! hahaha
      Bukan ke sapatutnya berbunyi: p/s: korang tu.. yang mana lom nikah.. nikah cepat2… jgn asik kawen aje.. nikah tak jugak..!
      kot ye pun nak nasihat & gelak kat orang, ayat ko tu bior le betol sket! Biol ke apa?

      0
      0
    • tak lalu says:

      sedap ke pun? macam nangka busuk jek aku tgk zizie tu… meremang…

      0
      0
  43. jane says:

    ape takde entry baru ni….. bowing dah citer ni……

    0
    0
    • BumbleBee says:

      tula pasal…xde entry besh ker… harap2 masuk ari jumaat ni ade entry bru….tp bukan entry spender sudahlahh mcm aritu…ekekeke…

      0
      0
  44. ctzen says:

    WAAARRGGGHH!!!!!!!!!!!
    LIKE BEAUTY & THE BEAST

    SAM DAH KANTOI, hampeh le hang sam,
    oh luper, hang kan pelakonnnnn….
    dialog mesti kasik baek maa…

    kan betul akak cakap, mu zizie, tak mintak izin yg 1st kan nk bwk pakcik bung ke abp tuh.
    oh luper, hang juga pong dh kira dpt memenangi hati keluarga pakcik bung kerana hang glemer,
    putih melepak,
    tp bg aku hang ni xde le lawa mana..
    harap putih je lebih…
    tu lah juga yg selalu jd ukuran menilai kecantikan…
    tp klu perangai cam tuuuuuuuuuuttt (tutup mulut maa, nanti kena saman ngan pakcik bung)

    p/s: (teringin gak nk tgk rupa paras datin tu yg smpai kena caci tu. sy SIMPATI kat datin.)

    0
    0
    • cupcake says:

      Mmg betul,kesian datin.Skrg kalau datuk dtg sandakan zizie yg temankan,isteri tua ditinggalkan di Kota Kinabalu.Keluarga datuk x sedar diri hina ipar yang sdh bertahun2 hidup dgn abg mereka.mereka suka zizie sb konon artis glamour.hanya Tuhan dapat membalasnya.

      0
      0
  45. adikk tuee gebu..gebas…belasahh jeww..walaupun owg punya….abg lak bujang 3..orait laa tueeee…..

    0
    0
  46. hamzah says:

    napa PGSM & JAKIM senyap aje?

    ROTAN BUNG & ZIZIE !

    0
    0
  47. Minah Bibir Merah says:

    Salam 1Malaysia…
    alahai dah lama tak masyuk sini…
    byk pengkomen2 baru kat sini…

    0
    0
  48. shark says:

    banyak2 la ko minum air tgkat ali yo b moktar….tambahkn ckit kuasa kuda 2.SELAMAT PONGANTIN BARU!!! p/s-ko jgn gnas2 zizie..kudo kau da nk expired-)

    0
    0
  49. ctmunirah says:

    i cannot help it but to think how “delicious” bung in bed.. people always say “makanan” yg buruk rupanya, sedap rasanya…contohnya makanan jamie oliver.. buruk tapi sedap..

    tapi.. nak telan something, of course kena nanpak menyelerakan..
    yang ni… errrr…

    as for me.. err.. i like “beautiful food presentation”…

    kata kata berkias ni..ada ke yang faham??

    0
    0
  50. betty says:

    wakawakawakawakawaka…lawak lah mamat bung nie…kt parlimen bukan main lg kutuk pembankang…mst pembankang tgh t’golek2 gelak kn dia takut bini rupanya…mcm sial…kalau kawin dgn janda jual nasi lemak tepi jln ok lah boleh dimaafkan…nie memang spesis jantan jalang suka yg gebu2…memang sial jantan nie…perempuan pun sama dh xada maruah diri…bodoh memang bodoh!!!!!!!!

    0
    0
  51. nurul says:

    bang nara…
    20 kali dah sye refresh bn ari ni…
    asyk2 muke bung yang tak ensem ni..
    takde gosip baru ke?

    0
    0
  52. Zaza gabor says:

    Bini cantik laki burok dpt anak pn burok. Acuan bapak dia yg tak ensem

    0
    0
  53. Aina says:

    Di dunia boleh la “orang atasan” tolong tapi kat akhirat nanti sapa nak tolong..taubat2…Benci sangat2 sesiapa yang meruntuhkan kebahagiaan rumahtangga orang lain..

    0
    0
  54. putri says:

    ala boring r.. xde gosip terbaru ker bang nara?

    0
    0
  55. drypet says:

    salam..

    0
    0
  56. tasya says:

    Buat Zizie…. Norish Karman adalah contoh terbaik untuk kamu teladani. Masa baru kahwin bukan main sombong bagi kenyataan & siap hina isteri tua lagi… skarang apa dah jadi??? Kena tinggal juga akhirnya… HISTORY repeated okay……….tunggggguuuuuuuuuuu…..

    0
    0
  57. Jay Ar says:

    sama cocok sama padan
    yang tua kutuk
    yang betina mengenyam…

    0
    0
  58. zulkahar says:

    Kah..kah…kahhhhhh….tu le ibu dh pesan jgn nyanyi kat dapur dh dpt laki tua, tp tkpe datuk kan….kan….kita tengok berapa lama boleh tahan………..

    0
    0
  59. Jay Ar says:

    kahwin suka sama suka
    bercerai perkara biasa
    diumpat dikeji buat pekak telinga
    sampai bila orang nak dok mengata
    lama-lama tentu jemu juga
    yang penting si tua bangka dah puas rasa
    si betina dapat apa yang dicita
    umur dan rupa tak payah dikira
    asalkan sama-sama bertenaga….

    0
    0
  60. […] Bung Nikah Zizie Ezette Tak Mintak Izin Isteri, Masuk Kes Mahkamah (164) […]

    0
    0
  61. Elane Dazzi says:

    Seeing that i have been exploring temporarly for a pleasant study with reference to this one topic . Researching in Yahoo I lastly came across this web site. Reading these details I am relieved to convey that I get a good uncanny feeling I came across precisely what I needed. I most certainly will make sure to remember this web-site and check it out consistently.

    0
    0
  62. Only want to say your article is as tonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.

    0
    0
  63. porno izle says:

    Hi. I just noticed that your site looks like it has a few code errors at the very top of your website’s page. I’m not sure if everybody is getting this same problem when browsing your site? I am employing a totally different browser than most people, referred to as Opera, so that is what might be causing it? I just wanted to make sure you know. Thanks for posting some great postings and I’ll try to return back with a completely different browser to check things out!

    0
    0
  64. Allegro.pl says:

    A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you become expertise, would you mind updating your weblog with extra details? It is highly useful for me. Huge thumb up for this blog submit!

    0
    0
  65. Variety is the spice of life.

    0
    0
  66. Use this no cost finance calculator to economize on your own home finance loan in these days. Consists of amoritization places, bi-weekly riches, refinance data, and guidelines

    0
    0