Written by AbangNara | July 12th, 2009

black juara mentor

Walaupun tak sempat nak layan secara live, kami amik tau jugak keputusan konsert terakhir Mentor musim ke 3 anjuran TV3 nie. Black, protege Mas Idayu seperti yang dijangka ramai telah pun menjulang gelaran Juara Mentor Musim ke 3.

Dari apa yang sempat kami dengar dan tengok, vokal Black nie memang mantap. Jenis rock-rock kapak sikit. Then versatile. Semua jenis lagu dia boleh masuk.

Tahniah kami ucapkan kepada Black sebab dapat bawak balik RM 100 ribu. Tahniah jugak kepada Mas Idayu sebab dapat protege yang mantap.

Ada cadangan dan ura-ura supaya Black gantikan tempat Lan dalam Meet Uncle Hussain. Apa pendapat anda? Sesuai ke tidak?

154 responses to (TERBARU)Black Juara Mentor Musim Ke 3 TV3

  1. aku says:

    yeeeeeaaaa…..solo dah okey…

    0
    0
    • yeahhh says:

      yeahhh menang jugak akhirnya man in blackoo machooo

      0
      0
    • YONEXBEST says:

      suara black memang best..tahniah..
      ROOO00oo00cccKKKkk….!!!!!

      0
      0
      • rosh says:

        AKU SETUJU BLACK GANTIKAN LAN LAM MUH. SORE ITU YG AKU TERPIKIR SEMLM..HEHEHE…TAK SANGKA SAMA APA YG BN FIKIR…TAHNIAH BLACK. & MAS IDAYU

        0
        0
        • DelimaSaraa says:

          atau MUH dh ajak dh black masuk…ekekeke….

          0
          0
        • hantu says:

          aku stuju klau Black masuk Meet Uncle Hussein…
          mlm tadi aku dgr mmg mcm ala2 suara Lan la…husky2 gitu…
          klau Black masuk msti Meet Uncle Hussein meletop balik laaa….

          0
          0
    • BumBLeBee says:

      takyahla…solo jer dh ok….nnt masuk MUH….ade probs kang pecah balik…..

      lgpun dier bleh survive solo ni….very versatile..

      0
      0
  2. ~farra~ says:

    yeahhhhh!!!!

    0
    0
  3. catalina says:

    dh agak …. mesti menang , tahniah black ! caya lah

    0
    0
  4. catalina says:

    100k byk tu, bo beli mcm2 .. bo bw parents g haji ye black !

    0
    0
  5. taniah buat black. masuk tido dulu ye. jumpa esok. esok lambat skit update ^_^. ada kerja kena wat pagi. borak-borak dulu sementara tue

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      hahaha…kak nara pun suruh kita borak2 dulu…ekekeke….

      so memana yg kata kita berborak jer makanya tak salah lar…tenkiu kak nara

      0
      0
  6. pim says:

    taniah black da agak menang.aku setuju black msuk MUH…

    0
    0
  7. (^_^) says:

    black rock..rock black..tahniah

    p/s:admin update yg panas2 skit..hehehe

    0
    0
  8. Saya memang dah jangka memang black
    jadi juara saya otai rock sangat kagum dengan
    bakat Black Tahniah Mas Idayu walau pun popular
    irama dangdut tapi berjaya merjuarai mentor..

    0
    0
  9. Tahniah Black dan Mas Idayyu…

    0
    0
  10. matt jack says:

    tahniah buat black
    tp xsangka plak fira kalah teruk
    huhu……

    p/s: suke tengok waktu persembahan chaq ngan stacy

    0
    0
    • BumBLeBee says:

      tp time stacy n chaq…mcm stacy plak yg perform n chaq jd undangan……dier dh overshadow abg dier…

      0
      0
      • DelimaSaraa says:

        aku setuju 200%…tp stacy memang besttttt…aku tk suka chaq sebab terlampau menjadi ajai…

        0
        0
        • BumBLeBee says:

          stacy always energetic…..nice~~

          aahh…chaq tu ok laa..bleh trime lagi…just bler dier dgn ajai yg mulut celupar tu…sket sebanyak menyampah kt ajai tu terkene tempias kt dier…..

          apepun dah selesai…gunakan duit yg menang tu sebaik2nyer utk survive dlm industri muzik msia….

          0
          0
  11. Akak Leen says:

    x tgk…x tau la…search kt youtube, xde lg…

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      kecian……………best kak …………

      0
      0
      • Akak Leen says:

        tu la…cian kt akak…selalu ttinggal kete api…huhuhu..
        off topic jap, akak ada terbaca kt blog 1 lg, gosip pasal media indon mengatakan mawi penyebab keruntuhan rumahtangga rossa….lawak betul la media indon nih…klu nk buat gossip tu biarla logik skit….huhuhu…

        0
        0
  12. chaiyo says:

    yeah2…aku suka black menang…sore dia memg power even tga sakit tekak pon…
    tapi cian fira…kalah teruk…
    ingtkan dpt second place ke…
    si protege ajai lak y dpt…
    dhla mentor dia blagak nk mampusss…
    xnk time pndapat owg len lgsung…..
    nyampahhhhhhhhhhhhh

    0
    0
    • delimajelita says:

      a’ah aku setuju…aku x puas hati betol ngan result si fira tu..juri cam langsung x bagi markah kat dia…erm..x de rezeki nk buat cam mana kan

      0
      0
    • nunu says:

      tu r,,, dh agak dh en…. fira msti dpt ke-3…(bagus gk die)
      ape yg adelah sgt kat chaq tu…. sore dh r sengau,,,time chaq msuk blek tu…lgsung xde aura nk support die…..cian gile r dgn fira n Lah ( sggup botakkn kapla);;
      semuye tu mcm dirancg,,,sengaja nk menangkn,,,ajai N chaq tu…………

      0
      0
      • BumBLeBee says:

        lah niat nk botakkan kepala kalo fira dpt masuk akhir…. :) tu yg smlm botak tuh….
        x puas ati ngan ajai, smlm siap sindir sinis hal last week ngan jayjay tuh masa si terjah mintak komen….
        kamonlaa ajai, seterer mana pun ko dlm bidang muzik, ko tetap manusia…ade yg tak sempurna….so apelah salahnyer trime pendapat orang…..Ramli M.S yang gah tu pun orang kritik dier bleh diam and trime dgn terbuka…inikan plak ko yg dulu dlm exist cm kekampungan jer….skang nk blagak lebeh…jay2 tu dh otai…ntah2 sebelum ko lahir lagi…kalo x setuju pun, respect…kter org timur, Islam lagi…ade budi bahasa…chehh….

        0
        0
  13. aries_april says:

    mmg aries dh jngka…
    black msti no 1….
    fira xmnat la….
    chaq ok la….

    0
    0
  14. ~EclipsE~ says:

    sume xmnt….yela lngsg xpnh tgk mentor…
    rumah aku xde tv…huhu..

    morning all…..

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      mai amim umah aku..aku ada 4 TV..semua dpt masam cabutan bertuah…hehehe (cam berlagak lah plak aku ni, sory gang)

      0
      0
  15. puteriaquarius81 says:

    tahniah black .. ko mmg layakk.. go go black.. emm tp prsmbhn chaq x best lgsg. huhu. dah rezki dia.. fira ada bakat, ble pg jauh (yeke ble pg?). xpela fira, skurang2nya ko berjaya smpai ke final.. smuanya ada bakat.. tahniah pd smua

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      fira aku sokong gak….

      0
      0
      • trAnsForMers says:

        sorry ar kepada peminat fira aku mmg x minat langsung minah ni aku x tau kenapa……
        i’m sorry
        balik naik lori…..
        he he he sebab dh kalah naik lori lee…

        0
        0
  16. aries_april says:

    aries xmnt si fira tu…..
    cian eclipse rmah dia xder tv…
    xper la…
    tv rsk ja tu….
    :-)
    esk baiki k?

    0
    0
  17. minnie2comey says:

    black..black..

    0
    0
  18. aries_april says:

    ya…
    black…
    black….
    ;-)
    sdih nengok time mas idayu rotan si black….
    nk jtuh gak la air mata ni….
    isk…isk…isk….

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      hik hik hik, kataya melentur buluh biar dari rebungnya…..tp aku ingt kalau black tu dh bukan rebung dah tu, dh tahap buluh blh buat tabung….

      0
      0
  19. kelapa kering says:

    Tahniah Black! Tapi ni suma berdasarkn undian SMS…so bakat tu mungkin hanya 30% aje, yg selebihnya populariti di kalangan penonton…nasib engko le Black…..pandai2 bawak diri..jgn harapkan TV3 nak naikkan engko…tgk aje la Fiq, Pija dan mereka2 yg sewaktu dgnnya..program realiti mcm ni sebenornya nak naikkan rating stesen aje…apa diaorg peduli kat engkorang. Tujuannya nak naikkan rating stesen, pastu bila buat konsert, panggil Black, tak yah bayar mahal2 sebab ‘hasil’ dari stesen tu…nak kata win-win situation…tak jugak, sebab yg lebih win, stesen TV…..kesudahannya jadi DJ radio le engkorang suma…

    0
    0
    • puteriaquarius81 says:

      mmg betul ckp ko kelapa.. tp rasanya bakat black melebihi 50% jugak.. dia mmg layak untuk menang…. skurang2nya stesen tv dah bantu diorang untuk tunjukkan bakat.. tp yela kan , majoriti artis realiti rmai jd dj. emmm xperla, mana tau black ble menyerlah nanti kan.. faizal tahir sbg contoh. dia blh naik sendiri sbb dia ada bj superman. eh silap sbb dia mmg ble pg jauh. xtau la masa2 akan datang

      0
      0
      • kelapa kering says:

        Aku rasa prog realiti hiburan kena take a break dalam setahun dua ke…bagi orgramai perap dulu bakat-bakat tu…faizal tahir mmg ada bakat, dan dibantu dgn kontroversi jugak….kontroversi ni boleh buat org naik dan buat org jatuh terduduk…dunia hiburan ni biasa la…kontroversi kdg sengaja direka utk mensensasikn diri….tapi aku rasa black ni, laluan dia sukar kecuali dia join MUH yg memang dah ada nama….amacam ok tak??

        0
        0
      • Kak Su says:

        tu la pasal….Kak Su pn suke suara Black..unik
        tapi nape juri awam bagi 14% je…sekurang2nyer bagi la cam dowang bagi kat Chaq…

        Lagi satu pasal juri awam kat situ..2 minggu sblm ni
        klu tak silap ada plk Intan Suraya…ada ke patut
        owang TV3 sendiri jdi juri awam…

        agaknya memang nak bagi keluar kump evo ke…

        0
        0
  20. aries_april says:

    tul tu puteri…
    black ada bakat trsndri…
    klau x, knpa juri nk kata smua tu…
    klau x leh p cam faizal AF tu…
    mmg juri sllu ckp x ok nya….
    tpi nsb dia kat smua pngndi yg xtau mngndi….
    dia bleh mng pn coz imej dia xpoyo…

    0
    0
    • puteriaquarius81 says:

      yela.. black sntiasa merendah dri.. tp xtau la bila dah glamor nanti.. harap2 x berubah

      0
      0
  21. Kak Su says:

    A’kum semua…selamat sejahtera…tahniah black..
    tahniah Kak Mas Idayu…
    Kak Su dah agak dah keputusan dr tmpt ke-3

    Sayang gak Fira tak dpt 2nd…

    Tahniah juga kpd Chaq….aramaiti koi…

    0
    0
  22. redriben says:

    wei..sesuai ngan MUH..huuhuhu

    0
    0
  23. aries_april says:

    better solo…

    kak su…
    bnda pa yg kak su sbut 2?
    xfhm la….

    0
    0
  24. si hitam says:

    aku x suka black.. tp aku suka mas idayu.. geram aku tgk

    0
    0
  25. aries_april says:

    amboi si hitam…;
    napa mnt si kakak lak?

    try la isi brng…
    maybe d trma….
    :-)
    dia pn ngah solo ni…

    0
    0
  26. aries_april says:

    tang mna eclipse?
    :-)
    leh?

    0
    0
  27. delimajelita says:

    nape black tetiba nk peluk2 mas idayu..ntah per2 jer. wat malu dah lah org dok fokus kat dia. aku tgk mas idayu cam rimas pulak black…dok sibuk nk peluk dia

    0
    0
  28. tyrabanks says:

    ikan gelama..ikan puyu…

    ada sape2 di situ…

    0
    0
  29. aries_april says:

    morning tyra….
    jelita,
    maybe dia xcited sngt kot…
    2 yg trpeluk si mama 2

    0
    0
  30. tyrabanks says:

    cuti sekolah nak pergi kuala pilah…
    mas idayu tu aku tengok tah apa apa tah…

    0
    0
  31. aries_april says:

    ank snga ank bruang…
    tyra oi,ni bkan orng?

    0
    0
  32. tyrabanks says:

    mkn burger, xsedap..buang dlm longkang..

    ke aku kat cni..tinggal sorang2…. huhuhuhhu

    0
    0
    • tyrabanks says:

      hahahhaaaaa..
      ada pun orang..
      sayang aries.. nasib baek jawap..kalau x tyra gile pantun sesorang kat cni..ekekekekeeee…

      0
      0
      • tyrabanks says:

        lama x btenet ngan awak la aries.. kat mana tu?? yg lenlain mana?
        ari ni tyra x keje.. amik cuti.. saja jer coz minggu lps dah rush cari projek tuk kompeni..ni nak rileks jap..ni mandi pun belum.. tngah mkn burger smlm..

        0
        0
  33. aries_april says:

    ank boya mnum air milo….
    can i say halo….?

    0
    0
  34. aries_april says:

    salam

    ank jin dlm btol….
    apa tyra ckap, btul?

    0
    0
  35. si hitam says:

    best arr black peluk mas idayu… bg la aku pulak peluk
    huhu…

    0
    0
  36. aries_april says:

    wah…
    xhbis lgi hitam ni…
    kan aries dh ckp….
    :-)
    isi brang, then submit…
    kan dia ngah solo skrng…
    msti on nya…

    0
    0
  37. aries_april says:

    ank lmbu ank kera….
    mna lak si tyra?

    pgi2x mnm air milo….
    kan dh say halo…

    0
    0
  38. beezeebowdy says:

    salam… & waalaikumussalam pd yg bg salam..
    suke aku ajai tak menang…
    org kalau dah terlebey ego… mmg kena ketuk kelekuk sikit.. bg ego tu tumpul.. hehe
    apa pun… aku nak ajak forumer2 kat sini.. kalau sudi la… pegi ke entree nomiang & memek yg kes kat court tu.. tak silap aku dah dok kat page 3 ke 4…
    aku ada bg info yg maybe takdek lagi kat BN ni pernah bg pasal 2 ekor tu…
    sebab.. aku panasss betol tgk media kita yg ado ni dok bagi berdesyum2 publisiti ke memek tu… cisssss!!!
    tapi apa pun.. aku tau kenapa… & kalau semalam korang sume baca pancaindera & kosmo yg bg publisit kat memek tu… hahaha
    korang sedar tak apa yg aku sedar….???
    memek dah perangkap diri dia sendiri!! sume kata2 yg kuar dr mulut dia tu.. makan diri sendiri… aku suka!!
    bila la ulau sawa 2 ekor tu nak kuar dr ukay perdana tu… ada sapa2 boleh bg idea tak camana nak jemput diorang blah dr tempat maksiat diorang ygtak abis2 lagi sampai skrg ni…??
    semlm kuar paper bagai.. tapi kubang berdua sampai kul 4 pagi… hhmmmm… apa kesss..?? jaga pengurusan pejabat ke sampai kul 4 pagi…. berdua jek ngan nomiang tu….?? haaaaa?? haaaaaaa???

    0
    0
  39. aries_april says:

    kacih…
    aries bka skrng…
    cau lu…

    0
    0
  40. Darkshed says:

    aku rsa black patut join MUH..aku kompom dia xleh survive klau solo..org akn boring sbb mentor dah ada Fiq..so aura fiq dah sebati ngan rock solo..klau black teruskan jgak solo kompom x laku..industri lak tgh tenat skrang..1 g,black kna cri publisiti..ko join MUH tu 1 publisiti..biar org kenal ko dlu..hrap jgn jd mcm lan yg mudah lupa diri..8 thun bersama tpi bla dah top kuar mcm tu ja..

    0
    0
  41. Darkshed says:

    mmg dah x sehaluan..tpi ko thu x band boy MUH tu penyalah pedih sbb lan buat mcm tu..dorg cuma simpan rahsia prangai si lan tu dri pengetahuan org ramai sbb nak jga periuk nasi lan..x pcya pegi tanya taja sndri..aku x minat MUH tpi kagum ngan MUH

    0
    0
  42. beezeebowdy says:

    pagi2 gi rumah eton..
    suka aku tgk korang pantun

    aku org baru kat sini
    panggil jek aku beezee

    aku selalu lepak di OB
    tapi skunk nak hai hai kat sini

    tapi sama nama mcm beezee
    aku cam biskut..selalu busy!

    ok lah… gaga gigi gege gugu
    aku mintak tumpang lalu

    0
    0
  43. Tun says:

    aku lum pernah tgk Mentor, mlm td baru aku ade peluang tgk kat TV, aku setuju Black sertai MUH, ms die perform mlm td aku dah perasan die boleh ganti Lan MUH…

    0
    0
  44. aries_april says:

    artis korea nma rain….
    atyra, napa x ckap kmrin?

    smlm tu awl lgi la…

    0
    0
    • tyrabanks says:

      pagi2 mkn maggi..
      mkn dgn pak mat ranggi..
      wahai kwn2,aku dah mandi..
      siap pkai minyak wangi..

      ok.. kita nak start dari mana??
      ada sape2 disana??

      psssttt..bila nak stop pantun..
      aku dah xreti nak susun…

      0
      0
  45. aries_april says:

    tyra jngn lbih2x…
    nnti bsar bdn…
    abg pn lari

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      a-a lar tyra, bygkan ko gemuk cam penyanyi undangan tv 3 semalm dlm konsert mentor…mesti kotak kak nara pun muka ko tak muat..ekekeke…..

      aku pun lama gak gi gim, punyelah nak masuk dlm kotak kak nara tu..ish ish ish

      0
      0
      • tyrabanks says:

        xpe… kuman dah tunggu aku…hihihi..

        aku x besarkan bdn.. besar kepala jerr…huhuhuuu.
        ari ni aku nak on kat cni je..biar letop ltop aku nih..

        0
        0
  46. luvrina says:

    pagi2 kna selsema,
    hai…… semua!!!! :-)

    0
    0
  47. siezan says:

    solo lebik baik kot..

    0
    0
  48. admin says:

    adoi.lawak betul pantun anda semua,
    buat saya gelak ketawa.
    jap lagi ada citer memey suhaiza,
    jangan lupa komen di sana.

    0
    0
  49. ARIEy91 says:

    eh..ak stuju gk la klw black gnti lan..tp klw s0l0 pn 0key gk..suare die mmg p0wer!

    0
    0
  50. aries_april says:

    pgi2x prgi mlka..
    dlm prjlnan mnum air nira,
    tjuk tu kmi ska…
    tpi mna x kluar g kak nara?

    0
    0
  51. mimie says:

    aku x setuju black joint MUH….yg sepatutnya MUH yg kena joint black…tukar nama kump jd MUB (meet uncle black)

    0
    0
  52. aries_april says:

    PGI NI ADK ARIES MRJUK….
    TYRA, APA KAT SBLAH APA TJUK?

    0
    0
  53. kaki_bangku says:

    paling best mesti dia dapat pelok mas idayu…
    hehehehe…mantop…

    0
    0
  54. aries_april says:

    bleh….
    pickup ja slow…

    0
    0
  55. abc says:

    Starchat bersama BLACK-Juara Mentor3 & Mas Idayu. Hari Ini. LIVE webcam. 3.30 ptg. Di sini http://www.gua.com.my/starchat

    0
    0
  56. badboy says:

    yer la..
    suara dia mcm MUH..
    sama jer time tarik..
    kira boleh n jadi la tu

    0
    0
  57. ansari says:

    br nak cdg suh ganti tmpat lan..orait gak tuh

    0
    0
  58. mimin says:

    ye..better dia masuk MUH..coz klu solo…agak payah dia nk naik..tgk..mcm fiq

    0
    0
  59. trAnsForMers says:

    fuh x sia2 ko selalu kena rotan black….

    0
    0
  60. trAnsForMers says:

    gelihati masa pengumuman black menang mak aku yg beria2 ……
    x dinafikan kita org satu family mmg minat kat black……
    tapi smlm mak aku yg terover…..
    he he he……

    0
    0
  61. cayalah black…lepasni boleh la cari ubat buang jerawat batu tu

    0
    0
  62. lily says:

    tahniah. dan deserve. dh agak pun……nasib baik bukan chaq….meluat tgk ajai

    0
    0
  63. mama_na says:

    salam…
    mama minat sangat kat black…suara dia memang power, sumer lagu dia blh bawak ngan baik. dia memang versatile….mama suka dia nyanyi lagu berentak irama dan rock….black boleh….semoga berjaya dalam dunia hiburan..pesanan mama kekalkan budi bahasa n jangan lupa diri..

    0
    0
  64. Zaza Muhammad says:

    huhuhuhu… so bz aaaa ari ni baru leh layan Nara…
    aku tgk live sbb nk tgk si black ni je, time 2 org tu nyanyi hehehe layan CSI.. xble miss.
    Seme2 best tp mmg btul aaa kate korang, best gak dia ganti Lan lam MUH… sore dia pun mantop!
    All the best to u ! (hehhe ayat tiap2 minggu AF7 from Datuk Khatijah)

    0
    0
  65. aries_april says:

    tpi klau dia msuk MUH…
    klau x leh p jga….
    x famous la group 2…

    tpi trplng pd dr sndr…
    klau rs better solo…
    baik solo…
    klau nk msuk group. p cri MUH…

    0
    0
  66. Kak Som Over says:

    naper apa yg aku pk sama ngan sumer org pk?? mmg Lan macm Black… Bukan Black macam Lan….

    Pastu…MMg patut lar kedudukan macam tu… 1-Black 2-Chaq dan 3- Fira
    Tapi, aku tak puas hati dia punya markah tu
    macam tak adil lak
    mana boleh markah 30 lebih jer…FIRA…
    La la la la

    0
    0
  67. aries_april says:

    whatever la kak som oi…
    dh mmg…\smua orng jngka black is no 1…

    0
    0
  68. tahniah black….. takyahlah masuk MUH punye band kau boleh buat mcmmana amy seach skarang cayalah

    0
    0
  69. efiey says:

    mmg p0wer la suara blaCk ni..rasanya s0L0 lagi Ok kot..tak payah b’kumpulan byk masalah…mcm amy peewwwiit 0tai tu…

    0
    0
  70. Clarissa Adelea Ezrina says:

    i rasa kan.. ajai tengah bengang sebab wartawan dpt hidu dia p urut batin. baca gossip CAK dalam metro ahad 2 minggu lepas..

    ahak ahak sapa yg terkena!!

    0
    0
  71. min says:

    Terbojol je suar Black kat area sensitif tu…dapat tak seraun mlm tuh . …

    0
    0
  72. zai says:

    black lepas ni kulit ko jadi putih mulussss la yea…
    apahal wa nak ucapkan ..CAYALUUUU..
    ko dapt mengalahkan ciey chark kubieeng tu…
    jgn lupa ko klonkan dangdut dgn rock baru gerrrek beb

    0
    0
  73. BAMBAM says:

    sokong !! suara black mantap.. bleh ganti lan MUH.. hohoh.. join la MUH..

    0
    0
  74. wahrt says:

    ok la black menang . act , aku lg suka fira . tp rmai yg ta suka fira . chaq ape2 pon ttp bes . btw , congrate 2 u black !!

    0
    0
  75. Emotions are your worst enemy in the stock market.

    0
    0
  76. porno izle says:

    Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

    0
    0
  77. I’m having a tiny issue I can’t seem to be able to subscribe your rss feed, I’m using google reader by the way.

    0
    0
  78. You’ll find some interesting points in time therein clause but I don’t know if I see all of them heart to eye . There is some validness but I will take hold judgment till I search into it additional. Excellent report , many thanks and we want additional! Added to FeedBurner likewise.

    0
    0
  79. certainly like your website but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

    0
    0