Written by AbangNara | October 15th, 2010

Pembentangan Bajet/Budget 2011 oleh Perdana Menteri kita sedang dilakukan sekarang. Nampaknya kaum-kaum wanita akan tersenyum riang kerana cukai terhadap barangan import akan dimansuhkan. Lepas ini semua orang Malaysia akan lebih yakin dan bergaya dengan beg-beg LV, Coach dan Gucci. Dengar ceritanya perfume import pun turut dimansuhkan tax.

Untuk industri hiburan, RM200 juta akan diperuntukkan untuk memajukan lagi industri filem tempatan. Mungkinkah peruntukan itu akan dapat kepada pembikin-pembikin filem yang sepatutnya?

Nantikan update bajet @ budget 2011 dari kami.

225 responses to Bajet/Budget 2011: Tersenyumlah Kaum Wanita Semua

  1. OHBULAN! says:

    yeah, boleh pakai frank muller lepas ni!

    0
    0
  2. Miss pocO says:

    aku tersenyum pasal bonus bln Disember ni…

    alhamdulillah…

    0
    0
  3. sailormoon says:

    aduh….
    org kerajaan xde bonus lg…
    asyik saguhati jer….
    huhuhuhuhuhu…
    aku x penah lg merasa bonussss……

    0
    0
    • Miss pocO says:

      hurmmm…sabar jela…

      0
      0
    • Kaki says:

      nk bonus saje..keje mls..perkhidmatan mcm hampes..

      0
      0
    • hantupensil says:

      ckup la tu 500..hehhe

      0
      0
      • nibong tebol says:

        dpat 500 tu dh besar rahmat dh, dpd tak dpt langsung..kami yg keja swasta ni nganga ja la dengar org gomen dpt bonus..kami abuk pun tarak. service to kena upgrade dulu kalu nk bonus, jgn malas!

        0
        0
    • mr panc0 says:

      duit tambang pn x cukup

      0
      0
    • pascual says:

      bgsla najib xbg bonus.mngkin najib tgk kakitangan awam ni pmalas.kerja mcm apa.tau dtg keje pegi makan,bual gosip.keje xbuat.service hancur.

      0
      0
      • mr panc0 says:

        mulut ko n i pedas…..x semua kakitangan mcm 2 lah

        0
        0
      • bajet says:

        Dpt rm500 beli brg2 branded dan nak tukar hp baru…apa lah punya minda…kalau bagi sebulan atau dua bln bonus lagilah shopping sakan…di syurga beli belah Malaysia….

        0
        0
        • Kasih says:

          dpt RM500 tu pun dh kira bersyukur lah kan… kira nya purata yg org gomenni dpt dh RM1000… masa nk raya dh dpt RM500 dl ingt x…

          nk mntabonus tp keje malas, service hancur so xyah lah nk demand2 sgt… kami2 yg keje swasta ni apapun xder… jgnkata kn bonus, saguhati pun xnmpk byg…

          byk kelbhan org2 gomen ni tp syg ramai yg curi tulang dr laksanakan tugas gan amanah…

          yg tau hnya mkn pg, minum pg, mkn tghr, minum ptg dan blk…. sntisa ilang dr tmpt duduk sndr…

          0
          0
        • miera says:

          oi agak2 r nak cakap tu..x sumer macam tu taw..sbelum cakap tu fkir2 la dulu.Jgn ingt kami brkrja senang2 mcam tu je. je.ckap yg buruk2 je yg baik xnak cakap.

          0
          0
        • nanaTHeWitch says:

          agk2 la..rmai je y beri full cmitment..
          klu dkat hspital smpai lebih mase keje lagi..
          xde pon cabut2.. mmg betul bole claim ot tp penat tu,allah je y tahu..so jgn tahu ktuk je..

          0
          0
        • lurus bendul rasa tertipu says:

          sape kata govern cam tu, what you give, you get back..

          0
          0
  4. sailormoon says:

    sedih hati gueee…..

    0
    0
  5. Lolo says:

    aku xphm. kalu hapuskan tax, cemane nk lariskan brgn mesia? zaman che’det dulu, sengaje naikkan cukai supaye rakyat mesia prefer brgn mesia. sadis. sadis.

    0
    0
    • Kaki says:

      then langkawi plak cmne? hage barng kt langkawi same ke ngan kt KL? x de spe nk g langkawi la cmnie?

      0
      0
    • rambut says:

      hahaha..kononnya nak jadikan Malaysia syurga shooping…brg branded ni,, org tak kisah sgt pun skrg kdg2 yg ciplak pun mcm ori ….melainkan org2 yg betul2 taksub @ fanatik dgn value brg tersebut….that mean brg Malaysia akan terpinggir….lainlah kalau kenderaan import mmg tak ada ciplak2 …..

      0
      0
    • lz says:

      betul tu…. sapa la penasihat “ekonomi” pm kita tu agaknya kan???

      0
      0
    • kurus says:

      barangan malaysia tetap mcm biasa lah..
      brangan luar negara tu kan mahal..aku kalau beg lv tu, dia bagi seribu sebijik purse tu pun aku tk dapat beli wei..

      kan ker rakyat msia ni suka ke spore, hongkong, beli barangan branded..so daripada wang keluar mengalir ke luar, bagi lah golongan tu berbelanja dalam negeri jerk..
      so duit masih kita punya..adoiiii

      0
      0
  6. aFie says:

    x sia2 ader rosmah…keh keh keh

    0
    0
  7. nightmare says:

    jom pi shopping he he
    wait seminit bonus tak dak camner nak shopping
    sedihnya baru ingat nak shopping sakan kalu dapat bonus………..

    0
    0
  8. Cili hijau says:

    Mcam mn ler nak ada bonus, kalau tax da di mansuhkan.. Sedihnyer.. da lm sangat tak merasa bonusss.. Sabar jer la..

    0
    0
    • bajet says:

      bonus tak penting sgt boleh habis dlm 5 minit ja tp gaji yg tak naik tu yg aku tak berapa nak ok….

      0
      0
      • tumpang lalu says:

        tp gaji naik yg org salu gerun… pantang gaji naik sket, rega barang2 lain mula lah mencanak naik.. konon cos sume dah naik la… dan2 time tu jugak… kihkihkih

        0
        0
      • kurus says:

        tak nak blajar dari kesilapan lama ker>?
        gaji naik, harga barangan naik, so tk der makner nyer..
        kan ka elok, barangan diturunkan harga..bukan setakat branded items jerk..semua barangan keperluan asas..tak ker gitu?

        0
        0
  9. rambut says:

    hahaha…bajet hampeh….gimik ja lebih….5 bilion nak buat bangunan pencakar langit dan tertinggi di Malaysia…..tak cukup lg dgn PETRONAS BERKEMBAR…ada lagi WARISAN BERKEMBAR…… untuk apa? selain jd sebutan ja…..sasaran 1Mlysia dah lari…..rakyat dibelakangkan…tp kwn2 didahulukan…..

    0
    0
    • hantupensil says:

      bukan kawan jek..
      isteri pun diutamakan..hahaha

      0
      0
    • mr panc0 says:

      gaji pegawai bila lah nak naik

      0
      0
    • mr panc0 says:

      tension…..bajet rosmah….

      0
      0
    • lz says:

      setuju sangat2… macam bajet utk mem dia je
      barang branded turunkan cukai
      org kg makan nasi bukan makan handbag
      lauk dia org ikan kering bukan lipstick branded

      0
      0
      • kawan kawan says:

        setujuuuuuuu…tinggi2 watpe.cukup la dengan yg ade.tu pun dah pemes..kita tgk la nnt projek 5billion tu dpt kat sape..lg pun petronas berkembar tu bnyk lg kosong..bukan tu je..banggunan yg ade kat kl nie bnyk kosong..pastu sewa lak mahaiii..apelahaiii kerajaanku nak perabih 5 billion tu..

        0
        0
      • makcik says:

        betul betul betul! org kampung tak kenal pun gucci coach LV ke ape ke, so takde maknenye nak hapus cukai brg mewah mcm tu! nak buat bangunan sampai 100 tingkat tu sape nak duduk? org kg yg susah dok dlm rmh mcm reban ayam tu yg patut di tolong

        0
        0
      • kurus says:

        barangan branded jer ker turun tuh???
        cuba semak semula..

        speak no evel, hear no evel, see no evil..

        0
        0
    • BumbleBee says:

      kenapa lah nak buat bangunan tinggi2 sgt…antara tanda2 dunia akhir zaman…bangunan pencakar langit byk dibina…~hmphhhh~

      0
      0
      • Bom aTOM says:

        Saya lagi tak fhm kenapa nak buat bgn 100 tkt tu. Kat KL ni mmg banyak bangunan yg kosong.
        Bgn tertinggi bkn ukuran majunya sesebuah negara.
        Tgk saja komen2 Martha Stewart bila dtg M’sia, dia puji Sabah & Sipilok. Tu pun selit juga kritik, hutan habis kena tebang nak taman kelapa sawit.
        Bwk dia naik KLCC, dia pujilah sikit.
        Tapi, bila peri S’pore, melambung2 pujian, S’pore negara majulah, bagai2,sampai teringin nak beli rumah kat sana, buat shooting program pun kat S’pore.

        S’pore takde pun bgn tertinggi didunia, F1 pun baru ada, tapi…pengiktirafannya…camne?.
        Nak buat semua yg ter.. itu ter..ini,jadilah mcm Dubai, bahan jenaka negara lain.

        0
        0
      • F-O P says:

        Setuju dgn BumbleBee.. Antara tanda2 akhir zaman, skyscrapers dibina dgn byknya.. Tujuan dibina bkn ada manfaat sgt, tp lebih kpd nak berlumba2 negara sape paling power bab buat menara2 tertinggi di dunia.. Walaupun katanya PNB yg akan buat, tp belanja utk tu je telan berbillion2 RM & sy percaya akan financialnya dari govt…bukankah lebih baik kalau billion tu digunakan pd yg lebih utama, especially mengurangkan kadar kemiskinan di Malaysia selain memberi prasarana2 penting di kawasan luar bandar..pemansuhan duti2 barangan spt yg diumumkan harus diteliti lebih memihak kpd keseluruhan rakyat, atau sekadar kpd golongan tertentu.. Tak perasan pulak sama duti eksais & duti import yg terlalu tinggi dikenakan kpd keter2 import dikurangkan..tp kalau dimansuhkan tu, sy rasa kerajaan takkan buat..

        Jgn plak bila rakyat bersuara dlm memberi pndpt berhubung isu bajet 2011, kita dikatakan tak reti bersyukur & hanya tau komplen kutuk etc..bukan itu sbnrnya. Rakyat berhak menyuarakan pndgn bilamana ada yg dirasakan kurg sesuai atau unnecessary. Kita alu2kan cuti 3 bulan pd wanita bersalin, pemansuhan PTK, pemansuhan cukai barangan & RM500 saguhati semua tu, namun kalau ada unsur2 pembaziran dlm bajet, why not kita sebutkan..bukan menjadi ‘YES MAN’ kerajaan semata2.. Kalau benar negara kita adalah sebuah negara demokrasi lg berdaulat, kebebasan bersuara oleh rakyat tidak harus dinafikan..

        0
        0
  10. hantupensil says:

    pasnih spender pun leh pkai branded gak..hahha..

    0
    0
  11. nikamirul says:

    sebab bini dia yang suruh , baru senang nak beli. Turunkan cukai kereta lamborghini la pulak.

    0
    0
  12. Cili hijau says:

    Itu la kuasa bini hehehe…

    0
    0
  13. m&m says:

    tkde cukai camner kerajaan nk dpt hasil nnt??
    tkan nk suruh polis dgn jpj keluarkan saman byk2 lak..

    0
    0
  14. budus says:

    bgus lagi buat h0spital luas2.

    0
    0
    • tumpang lalu says:

      btul3…. aku stju.. bil hosp xckup utk tampung rakyat skg… xpun bajet tu g sponsor belia2 sambung stdy dlm cos yg kritikal mcm perubatan n lain2 ker…. tlg org2 miskin, lg bagus… wlupon xbyk bgnn pnckar lngit, at least kurangkanlah kadar kemiskinan… bajet kali ni lebih tertumpu pd kaum2 bandar n urban jer, mcm hapus cukai brgn branded… bonus xdpt, gaji pon xnaik… harus diingt, bkn sume org bandar shopping mende2 branded tuh tetiap bulan… skli skla blhla.. keperluan lbh penting dr kehendak…

      0
      0
  15. bunga ros says:

    klau ada 3-4 org ibu2 mengandung berkeja ,dlm satu pejabt dan kena ambil cuti bersalin 90 hari seorang,hancus lah……. ,siapa pulak yg nak keja

    0
    0
  16. gosipgurl_fea says:

    90 hari cuti untuk pekerja wanita goverment ya, bagus sgt… hairan kenapa goverment selalu ambil mudah kualiti kerja …

    0
    0
    • Miss pocO says:

      untung kan…aku ni bila lak nk merasa cuti 90 hari tu…

      aduyaiii…

      kalau bersalin kembar 2, cuti double ker…???

      jap…jap…90 hari x 2 = 180 hari…ishhh lama tul, siap g melancong lg tu…

      hehe…

      0
      0
      • gosipgurl_fea says:

        haha ko kawen dak poco?? ingat single mingle lagikkkk :P
        ha’ah pelikla. keutamaan selalu diberi pada pekerja goverment .dan secara logiklah. kalaulah incase ada dlm office 2 org mengandung then delever at same time hows gonna happen?? =_=

        0
        0
  17. anyss says:

    xde mknenyer dpt kembar cuti jd double kcuali smbung cuti tuk jge anak..
    gomen wt cmni tuk kesenangan sumer pihak..tp bile dh mansuhkan tax, kang ramai lak yg shopping x hengat!
    banje boros..tgh2 bulan dh kering kontang..
    dpt 500 kre bsyukur laa…drpd xde..lg kesian kt org2 yg kje swasta..
    bile gomen nek kn gji memg sonok laa..tp brg2 mentah pon akan naik…kesian sgt kt org2 yg tgal kt ceruk2 kg yg mkn kais pg/ptg…
    wlupun aku kje gomen,somtimes pk jgk nsib org2 yg xdpt keistimewaan cm org gomen..
    thats y aku lbh ske b’usaha sndri n bkak bisnes..so xde la asyik mghrap n meminta2 dgn gomen..
    ramai lg yg idop melarat n mrempat…amat malang klu asyik meminta2 d ngra sndri.. b’usaha laaa slagi ade kudrat…

    0
    0
    • Miss pocO says:

      eh, kita sependapatla…

      dlm jgka masa pendek ingat nak bukak bisnes lg bagus…

      sendiri jd kuli sendiri jd boss…

      0
      0
    • Bom aTOM says:

      Mmg akn bershopping sakan punya…bila tgk kwn2 lain pakai brg2 branded, hati mesti teringin. X mampu…x per….kad kredit kan ada.
      Pakai kad sampai tak terbyr…akhirnya, memanjangkan list org2 bankrup.

      0
      0
  18. budin yahooo says:

    bajet rosmah la ni. shahrizat dapat banyak tolll. meluat aku tengok dok tersengih2 kat blakang najib. pas ni bleh buat tadika banyak2.
    pejabat aku pompuan ramai gile. balik keje soh laki hantam cukup2. amik cuti serentak 3 bulan kasi jabatan tutup.
    awal perbentangan nak ramaikan bos2 pompuan kat jabatan kerajaan.akhir perbentangan bagi 3 bulan cuti. elok sangat la tu.boleh melingkup lah. mmg bajet rosmah 2011.
    sluar dalam, kelambu, baju tido, mekap, minyak wangi arghhhh ape ni?????
    tahun depan bleh tukar kerajan lahh

    0
    0
    • Bom aTOM says:

      Mmglah menyenangkan Rosmah, sbb dia kalau pergi shopping oversea, suka bwk kaum keluarga. Ni kira penjimatan bsr utk dia dan keluarganya.

      Duit tax brg mewah tu sbnrnya blh upgrade kehidupan org2 luar bandar atau org miskin, takdelah jurang antara miskin & kaya tu besar…mcm kat Indon & India.

      0
      0
    • makcik says:

      pakat pakat undi sapa yg patut……

      0
      0
    • kurus says:

      ha..a..sedap je mulut nk tukar kjaan..
      perjanjian EKONOMI DAN KEWANGAN adalah bila satu2 negara bertukar tampuk pentadbiran.. matawang akan JATUH MENDADAK…pelabur akan keluar dan harga barangan akan naik.. tengok negara jiran kita kt kiri dan kanan.
      memandangkan rakyat kita pula sedikit jumlahnya dan pemalas nauzubillah..komplen jer kuat..maka JANGKAMASA UNTUK MENAIKKAN SEMULA KEWANGAN NEGARA akan teramat LAMBAT DAN PARAH…dan keadaan akan menjd lebih teruk dari negara2 jiran..kerana mrka ramai dan rajin..sekian.

      0
      0
  19. mach0 says:

    ini lah namanya goverment servant..mmg korg keje menghabiskan boraih je..keje malas..tiap2 hari dr pagi sampai mlm melayan blog gosip.bila korg kejenye?..makan gaji buta ke apa?pastu tiap2 tahun keje mengharapkan bonus je.keje tak bagus mana pon.dh dpt rm500 tu kira bersyukur la.swasta dpt bonus pon based on performance and merit.

    nti mula la org ngata aku pon layan bloq gosip gak.aku mmg layan tp aku layan mlm after working hours utk release tension.aku bkn nk kata aku baik sgt tp dr komen2 dia atas ni baru aku sedar yg dok keje komen dr pg smp mlm tu rupanya org keje gomen.keje kerani kot

    0
    0
    • nurul says:

      ini lah kita panggil MELAYU TIPIKAL….
      contohnya: asal keje kerajaan lamas, amik rasuah..
      asal melayu malas.. asal cina pandai bisnes,,,
      buang sikit la minda sempit…

      jabatan aku, sabtu ahad pun nak keje… ot tahun lepas bulan 10, 11 12 x bayar lagi, apa cer.. keje pun keje jugak.. hak kena la bagi kan.. macam tu, nak expect pekerja kerajaan keje kuat? belum lagi… elaun perjalanan… naik teksi, ko rasa pegi balik shah alam dapat x RM30 hinggit??? elaun rumah RM 180, bagi tau aku uma sewa mana yang dapat RM 180??? kalo aku nak ungkit x abis bro… tapi aku keje jugak.. walau pun aku mengomel… tetap aku teruskan untuk rakyat tercinta… belum lagi kena maki sume… rakyat nampak keje kerajaan lembap, asik sembang… jabatan aku kul 7.30 bukak opis, tutp 5.30.. cuba ko kira berapa jam kitorang keje… lembu pun tuan dia bagi rehat la kalo keje..

      rakyat sekarang banyak cara nak mengadu, suratkhabar, internet, direct letter… jangan cakap kalo x de bukti sah… amik gambar, rakan keadaan yang berlaku masa nak wat aduan… apa guna media yang ada kalo x digunakan untuk kebaikan?

      dulu ye kerajaan memang mcm tu.. sejak 2 menjak nie banyak jabatan yang efficient… bukak sikit mata…

      hehehe.. saja tarbiah sikit.. jangan marah ye

      0
      0
      • Bom aTOM says:

        Nurul…jgnlah marah. Ikut pengalaman saya, ada juga Jab Kerajaan yg ok.

        Tapi, ada gak yang teruk. Mcm saya, buat passprt anak kembar saya umr 1thn ++. Bila serah passport, siap pesan, anak umur ats 2 thn kena dtg tmbh gambar terbaru. Bila anak umur 2thn++, bimbang x tukar gambar nanti x lps keluar.
        Dah siap, masa serahan, siap tanya, kenapa tukar gambar skrg? Ini last..dlm masa 5 thn.

        Camne perasaan anda?
        – Klu masa serahan pertama, x ckp, saya pun tak tahu.
        – Masa msk borang nak tepek gambar, patut bagitau, bukannya masa serah.
        – Tak kira menyusahkan ke…nak bwk 2 budak…parking kat Damansara tu…P4?

        Kat satu Jab ni pulak, sambil berckp dgn saya, dia asyik tgk komputer. Ingatkan, taip benda penting…bila dia bgn…saya intai..rupanya main Solitaire.

        Pergi DBKL, nak jumpa pengarah. kena msk office…saya tgk mcm pesta makan..makan kuih raya…sambil berbual2 mesra…ialah, mengeratkan silaturahim sesama pekerja…mcm jwpn RS.

        Saya x dengar ckp org…tapi pengalaman sendiri. Tapi, mmg skrg bnyk berbeza dari dulu. Dulu lagi trk…

        0
        0
        • Bom aTOM says:

          Nurul, kalau awak kata kerja kerajaan mcm Lembu…jadi, kerja salesgirl mcm kat Jusco, Carrefour…semua tu nak panggil apa?
          Kesian gak ngan diaorang nih, kerja kena sentiasa berdiri. Angkat brg, susun brg, layan pelanggan yg pelbagai kerenah, tak leh makan, minum. Kalau boring & ngantuk, cuma makan gula2…itupun curi2.
          Gaji Ciput…

          Kalau kerja gomen…lapar..boleh g pantry buat air, makan biskut. Ada tea time kul 10 & 4 ptg. Lagipun, kerja duduk tak penat mcm berdiri sepanjang masa.

          0
          0
        • Kasih says:

          sebtlnya org gomen ni xtau nk bersyukur… byk minta dr nk usaha… walau btl jab buka pkl 7.30 pg adakah pekeje2 smer ada disitu?/ xder pun…

          aku ni menulis ikut penglman… yg ada kt opis2 gomen ni byk mengarut dr wt keje… org mkn lunch sejam, tp drg mkn breakfast dkt 2 jam.. lunch xyah ckp lah ilang nya tu…

          kalo bab keje, tolak sana sini smp x sdh2 xtau sapa yg kita nk kena jmpa… cam bola jer drg wt… 2 yg malas nk jmpa org2 gomen ni tetmbh org2 bwhan yg lbh kekwat nya dr ketua jab…

          0
          0
    • mmmm... says:

      dah rezeki masing2…ada yg keje gomen, ada yg keje swasta…agak2 kalau yg keje swasta dpt keje gomen, macamana yer?? yg penting masing2 tau bereskan keje n tanggungjwb masing…yg curi tulang masa keje tu, kat akhirat jwblah sendiri, bkn gomen jer, mana2 keje pun kalau curi tulang gaji x berkat…yg minum teh makan kuih tu, maybe keje dia dah settle, salah ker kalau nak ‘ngeteh’ kejap dlm opis??

      cuba tgk pejabat facebook… santai jer… malaysia mmg mcm ni agaknyer..kalau nmpk pekerja santai, dah dicop pemalas..mimpi ajerlah kalau nak tgk pejabat kat malaysia mcm pejabat facebook…

      0
      0
      • Bom aTOM says:

        Alamak..mmmm…awak dah salah fhm maksud saya.

        nurul kata dia kerja gomen mcm Lembu…tapi klu compare ngan bebudak kerja Jusco, Carrefour..kerja gomen boleh gak ngeteh bila haus, berbual bila bosan, takdelah berdiri terpacak sepanjang masa kan?

        Sorrylah kalau slh ckp ok…

        0
        0
  20. anyss says:

    miss poco : tau xper…klu ade pluang bkak bisnes teruskanlahh…tingkatkan usaha..insyallah berjaya…
    alhamdulillah..sepanjang buat bisnes dh 2kedai aku bukak.. skg tgl amik mse nk resign jer nih..thank you ALLAH..

    budin : rilek brader…ade baiknyer jgk bajet nih, cz tuk kebaikan wanita2…klu cuti besalin 90 ari kire ok la 2..at least pmpuan leh brehat..bukan sng melhirkan ank n bsengkang mata jge ank nih..wlpn aku lom kwen tp aku nmpk kakak aku jge baby dia…kesian sgt2…so hrgailah wanita yg bru melahirkan zuriat yer??
    tp klu dh kperluan wanita dh murah sesangat takut gk ramai wanita banje boros..(yg ni yg aku xbpe stuju) c suami tpkse gigit jari..hurmmm
    kcuali klu c istri pndai control cash flow…
    tp nafsu pmpuan mse shopping leh pcy ker?? lbh2 lg klu sumer brg dia suke…huhu
    perpun terpulang pndpt msing2..

    0
    0
  21. Saya says:

    RM200 juta akan diperuntukkan untuk memajukan lagi industri filem tempatan??

    kalau bahagia kat 100 ribu org miskin rasa dapat RM2,000 seorang

    Sekian Terima Kasih

    0
    0
    • Saya says:

      *kalau bagi

      0
      0
      • Miss pocO says:

        kalau industri filem cam kat hollywood dan bollywood takpa lg jg, bleh mdtangkan untung berjuta2…berbaloi…

        ni kat malaysia jer…

        0
        0
        • mr panc0 says:

          harap kan duit berjuta2 tapi filem hampeh

          0
          0
        • F-O P says:

          Byk sgt tu RM200j…tp nak buat camne, dah announced pun. Apepun manage la btul2 RM200j tu, tp kalau utk Prof Razak Mohaideen (Prof RM), RM1j pun takyah bg…biar dia guna duit sendiri sbb filem2 dia terlalu err….sampah!

          0
          0
    • makcik says:

      ramai la artis dpt job lepas tu blh pakai kereta mewah, shopping luar negara atau cari glamer cari datuk2, sugar daddy……org kg juga yg takde sape nak bela……

      0
      0
  22. Rin says:

    bg stgh org mmg mgembirakan..
    tp bg sgelintir tiada apa yg nak d gembirakan pon..
    hurmmm saya X mpetikaikan psl bajet tu jauh skali brasa jeles ke, jauh hati ke kecewa ke, cuma tiada kaitan dgn sume tu…
    well~

    0
    0
  23. hehehe…

    korg caya ka malaysia de duwit sampai rm Trillion?

    hehehehehehehehehehehhehe…

    lepas tu abiz semua bende xnk kalah main puluh billion?!!!perghhhhh xhengat…

    korg pkirlh balik…bangunan kat Putrajaya tu kerajaan sewa beb…dh sewa pastu kene kos maintnnce kene tggung lg…;p

    lg satu cuba korg pkir balik PM sbelum ni de wat klinik 1malaysia…padahal klinik kesihatan n hospital pun xterjaga;p…dgr drpd kawan ayah aku dia kata nk dswastakn pulak…pastu nk wat pulak dh yg baru punya psal nk menjana slogan 1malaysia adoi yai…asal x naik taraf jer klinik 1malaysia tu;p dh membazir duwit;p

    pak najib bolehlh aturkn ha wat itu wat ini;p bkn dia pun yg wat;p aku rs dlm diam menteri kesihatan tu marah juga…;p trus terang jerlh klinik 1malaysia ni ramai org komplen;p termasuk sekali M.A watever…klu korg der pakcik2 makcik2 saudara yg kerja klinik kesihatan sbg M.A ka yg seantaranyer ko try tny diorg cmner?n nk x diorg tukar g situ;p bg yg dh exprience confirm diorg xnk yg muda2 bleh lh…

    dh untung banyak tuuu minyak petrol xleh turun 0.50sen ka?;p

    lglh harga gula…xkn xleh turun kot;p…kat selangor selamat air murah klu x mmg nk minum air pun mahal lg lh tambah psal gula wah2…

    ingt angka RM Trillion tu bnyk;p bkn sedikit;p
    nk wat yuran dak sekolah free pun boleh;p

    hehehehe

    teringat projek bakun kat sarawak ka sabah…xkn xleh go ON;p

    klu dh trillion ni sabah serawak mundur lg aku xtahu ckp pelhkn…;p

    lg satu psal melaka pe hal tu sampai melaka pun nk diiktiraf…pe yg ada kat melaka? dgn bgga keuntungan negeri melaka rm700juta hehehehe?btul ker tipu niii…

    0
    0
  24. anyss says:

    ermmm..memg income ngr bnyk..dr udara, darat, bwh tanah, laut, dasar laut, sumer income ngra.. memg xleh dsangkal lg… n memg ngra kta ni kaya raya sbnrnyerr..
    tp ntah la myb nk bjimat2 n bdikit2 kot tu yang cket2 keistimewaan dbentangkn..klu kte kjaan ‘TERLALU BJIMAT” myb ade betulnyer jgk..tp sedarkah kjaan ramai lg yg idop melarat kt kg2 yg xde bantuan..arp bantuan kebajikan bpe sen sgt laa..
    adkh slh kjaan or salah wakil rakyat??
    buka mata, tny ati…errmmmmm…

    sbnrnyer ngra kita bleh mncapai kemajuan…tp sikap yg suke meminta2 tnp bdikari ni yg wt msyrkt xmaju2..bantuan hny yg btul2 utk org2 miskin..mne2 yg msih ade kudrat berusahalah tnpa mghrp bantuan…org2 jepun n cina bleh jgk melakar kejayaan tnpa bntuan kjaan…bukan krn mrka bijak tp ini semua ats dasar kegigihan!! npa melayu xbleh?? pelik…
    hny berusaha jd jagoan rempit n ragut bagai…malu jd org mlyu islam cz kes jnyah rmai dr mlyu islam…!

    **suke dgn cre ptadbiran brunei n singapura..ngr kecil tp kaya raya… tgk kt peta…btapa kcik nyer dua2 ngr nih..tp ekonomi mantap & terserlah kemajuannyerr…

    0
    0
    • bajet says:

      sbb rakyat Mlysia yg suka meminta2 satu hal…tp suka hidup biar papa asal bergaya…enjoy dan nak tunjuk2 kehebatan minat sgt..tp malas nak berusaha…nak dapatkan sesuatu dgn cara mudah ja….tikam nombor 4D lah..skim cepat kaya lah…saham internet lah…semua nak jalan mudah…boleh kaya tp sekejap ja….gunung pun runtuh kalau dah dicangkul hari2….

      Pemimpin pun kena bijak urus rakyat ni…dan kena tjk contoh dgn rakyat….ni isteri pun susah nak bimbing mcm mana nak bimbing rakyat ke arah transformasi…sdgkan dia pun tak ada transformasi….

      utamakan kesejahteraan rakyat dulu barulah tonjolkan kehebatan dimata dunia….singapore dan brunei tak perlupun bangunan pencakar langit tp tgk hidup rakyatnya……orait apa….

      0
      0
    • hehehe anyss…mmg negara kaya raya…tp bknkh kerja kerajaan memudahkn kehidupan rakyat?so?klu xcmtu wat per adakn kerajaan dlm sesebuah negara…hehehe…

      (tp sikap yg suke meminta2 tnp bdikari ni yg wt msyrkt xmaju2..bantuan hny yg btul2 utk org2 miskin)….

      yg statement ni aku sgtlh kurg bersetuju anyss…

      tang bantuan org2 miskin tu tersgt jaranglh kerajaan membantu;p itupun klu kuar kat tv baru nk bg bantuan so?xkn nk kuar kat tv baru nk bg bantuan kkdg klu dpkirkn balik diorg de usaha pergi cuma tulh itam putih tu yg xbetul…klu tggu 2-5bulan xpe gak ni dh bertahun2 hehehehe…lgpun kn de baitul mal…so?kenapa kerajaan xcari org miskin dan bantu?

      psal meminta2…tu tgk gak cmner org nyerrr…hehehe tp klu ko pun dh keje xkn lh xmeminta?meminta agar harga minyak petrol gula air eletrik trunkn so?pe perkataan len?

      senng citerlh keuntungan kerajaan tu nk salurkn kat maner?so keuntungan mestilh untk menjamin keselesaan rakyat…senang citer contoh ekonomi malaysia down awt rakyat nk kene tggung kerugian klu keuntungan xdpt dirasai so dua2 sama dia punya kesannya… kerajaan dan rakyat saling memerlukn;p so jgn biler dh untung sruh rakyat pulak berjimat pe bendelh…

      anyss rm trillion tu banyak boleh beli singapore tau…
      trillion tu de dlm 999billion…

      tu psal aku ckp duwit minyak petrol leh murah lg jadi rm1.50

      mcm2 lglh…
      boleh murah…

      singapore ko puji…aku xpuji pun hehehe xbgus singapore parking pun kene sewa kete lepas 5tahun kene tukar ai cam2lh….

      aku rs silap bajet ialah xhapuskn insurans…aku paling benci insurans…insurans lh syarikat yg paling mudah untk idup…aku xtaulh halal ker tidak kerja tuuu….

      0
      0
  25. 4444 says:

    “Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi”….budget malaysia budget kapitalis….bangga la hati pokcik2,makcik2 kat kpg……pas ni boleh la dorg tayang suar dalam original yg dijemur……

    0
    0
  26. anyss says:

    haha..4444 u wt lawak lak…
    nk wt cmne slme ni tingin sgt pkai suar dlm branded tp hasrat xksmpaian…mse ni la nk mrse..ntah2 esok2 “kempunan” nk pakai…huhu

    0
    0
  27. bajet says:

    hahaha….bajet rosmah ya???? yg betul selagi kita kerja makan gaji …tak akan kemana pun…sbb gaji habis dimakan…..ada baiknya juga gaji tak naik sbb brg akan naik lagi dan lagi….dan loan bank pun akan tambah lagi….rm500 tu jadilah daripada tak ada mcm swasta kan…PTK pun dah mansuh utk ktgn awam…ok lah tu..tp ganti PTK jamin boleh puaskan hati ka?

    Yg betul PM mahu kan rakyatnya berubah menjadi lebih bertransformasi…selain itu beliau juga mahu rakyat berkongsi minat yg sama dgn isterinya rosmah iaitu bergaya dgn brg2 branded….hari2 kena beli lah brg tu…..keperluan asas belakang kira lah agaknya..

    Kena fikir mcm mana nak cari peluang yg disediakan jgn harap disuap hari2….makan riba, rasuah dan sebagainya…jgn asyik malas, tidur panjang….pas tu lapar, makan, minum , gosip artis….dan lain2…

    0
    0
    • kawan kawan says:

      bagi yang berduit boleh la belanja sampai muntah..tp yg betul2 memerlukan keperluan asas mcm mana?? patutnya pentingkan keperluan asas…kurangkan cukai barangan branded pun ok dah… turunkan harga barangan asas.. baru syok wat bisnes..minyk murah..beras murah.gule murah..gandum murah..semua org pun happy…barulah boleh belanja perkara2 yg lain..

      0
      0
  28. anyss says:

    ni dh resam org melayu ..klu xminta xsah! susah nk tegur malah bnyk bunyik!
    biarpn hasrat melahirkn msyrakat btansformasi pon klu rakyat msih meghrap bantuan smpai bile2 pon xmaju..
    lg 1, yg wt kondem ngra, bsepah2 warga asing… nek tokang pon leh lps..cmne ni?? dh 2 xde permit lak 2… sape nk jwb ?? nk suh dorg join PRU 13 gk ker???

    0
    0
    • nurul says:

      tu la sebab tinggal kat malaysia nie lebih 5 tahun da bole jadi PR… anak lahir sini automatik terus warganegara.. senang giler nak jadi warganegara Malaysia.. pasni da x tau nak bezakan mana PATI , mana PR…

      0
      0
    • Bom aTOM says:

      Anyss, yg dtg naik tekong boleh lepas tu, sape yg bagi masuk? Dah kerja kerajaan, bnyk kemudahan,gaji ttp tiap2 bulan….tapi tamak…bagi PATI masuk blh dpt RM25k sebulan…

      0
      0
      • ha btul tu Bom aTOM…

        alamat menantu cucu cicit korg derlh org dari indonesia;p hihihihi…

        elok2 lh 2 10tahun jadi 5tahun sapalh punya idea perggghhhh tu baru kuar ckp psal indonesia?bangladesh dan seantaranya tu perghhh…masyukkkkkk

        0
        0
  29. anyss says:

    kang xpasal2 bhsa indonesia d ajr d sekolah2 huhu.. sape tau kn? klu xdibendung akan melarat… dorg ni memg perosak..parasit..! yg lelaki bapak segala jenayah! yg pmpuan emak segala pelacur! ptuihhh!

    “beres pak..bisa d atur..pokoknya ada ongkosnya…”
    aku sndri pon leh ckp indon.. cisss…nper ek??
    cz g airport,KL sentral,Ofis2, sumpermarket,hospital,
    kdai mkn, tepi2 jln, psr mlm, sumer muka dorg gk!
    malah siap bniaga lak 2..tgk kt chwkit 2 haaa…. mak aihhhh…cmne dorg leh dpt lesen?? ker melayu bangang sgt menyewakn lesen dorg kt parasit nih??
    nyampah aku! jgn jd pngkhianat bangsa!

    0
    0
    • budin yahooo says:

      huhu lawak la plak. tu la proses asimilasi negara bangsa. tapi risau plak adat budaya kita ditelan oleh bangsa asing. bukan takat indon jer. klau kat kl tu dah tak bleh beza dah melayu ke cina ke mat salleh ker. india boleh beza lagi kot hehe

      0
      0
    • hehehe anyss xkn xfham kot nilh 1malaysia;p

      tu kira ok lg dia berniaga…klu dia ikut saluran yg btul…kene dia wat celaka kat peniaga org melayu haaaa cmner?tp mmg dh bnyk berlaku pun…
      aku bkn pelh nama pun org indonesia diorg ni bnyk ilmu…kn dh bnyk kes pukau kat malaysia ni…

      so sesapa yg beli makanan diorg tu tu pkirlh 2 3 kali kita xtahu pe dlm makanan tu lglh buh pelaris ka…
      yg pasti bacalh doa…

      so moralnya yg warganegara 5tahun tu salah satu idea sgt tidak mndtg kebaikn…

      0
      0
      • Bom aTOM says:

        Siapa yang pengkhianat bangsa? Yg menyewakan lesen ke yang bagi masuk beribu2 pendatang di pintu2 masuk negara?

        Psl 5 thn dpt PR tu based on merit tu baguslah, buat penilaian..baru bagi PR, taklah mcm dulu, 10 thn jer blh dpt PR, tak kira apa sumbangan kpd negara. Tu pasal ramai Indon kerja kontrek yg sumbannya cuma ikat bata pun blh dpt PR.

        0
        0
  30. transformer says:

    itu la..”.transformasi”..dari suar dalam cap unta kepada suar cap kanggaroo……

    0
    0
  31. bonus says:

    Dah dpt RM500 x bersyukur lagi? Aku cadangkan kakitangan k’jaan pegi tukar suka sama suka keje ngan opis swasta selama 6bulan..blaja & tgk cara keje kitaorg. Walaupon tak sume kakitangan yg kurang rajin keje tp kebanyakkannye mmg keje sambil lewa….

    Klau keje kat swasta, nak bonus lebihkan..kena rajin, target KPI, sales dept kena achieve target. Walau keje patutnye dari 9am-5pm..tp tak penah mrasa pkul 4.50pm dh siap bermake-up kemas2 meja. Paling awal pkul 6pm bru kuar dari ofis. Pe lagi klau dpt bos org asing…lain dorangnye expectation dan cara kerja . Yg pasti, kerja utk ari tu mesti siap ari tu gak. Coffee break amik teh/kopi dn beskot free kat pantry…tak de lepak2 kat kantin pas sarapan atau pas lunch…dalam sehari..pe lg nk dok bergossip2 kat opis…cuba kira brapa jam yg btol2 wat keje?

    Bukan cara keje je..cara korang jwb call dh bole mlambangkan tahap keje korang cam ne….Tak de telephone ethics langsung. Korang tak penah call mana2 pejabat/hospital swasta sblm ni ke? Tgk cam ne org jwb call?

    Korang yg keje ngan k’jaan..tak merasa betapa pencapaian keje utk 1 thn tu melayakkan samada dpt bonus ke tidak..tak de istilah…”alah esok bole” buat atau “biar la dia tunggu” utk dpt service korang. So bersyukur la..tetap dpt bonus walau tahap keje sebilangnye mmg tak layak dapat bonus smpai pencen…

    0
    0
    • Kasih says:

      Bonus : btl tu setuju sgt2…. xreti nk bersyukur2…. cm drg dtg keje kt opis swasta kita tgk, mau muntah raha drg kerah diri bekeje…. mau nngis blk umah sbb xmampu nk harung cbaran…

      org gomen ni mmg manj2 blaka lah… asik nk meminta2 sj… tp keje ya ampun xbleh harap lngsng lah…

      jwp phone mcm org xmkn, dah tu xder lak greetings.. smp kita yg kena tnya btl ke jab ni atau tu….

      tp bab melaram mmg mennag dkt org gomen lah… pakai bj cam nk p mkn kenduri, tudung berbatu bata.. mekap mengalah kan yg berjwtan ceo, mak oiiii…

      kalo yg dok tayang dan jaja hnya yg tu sj mmg la prestasi keje hncur sbb mmg xreti wt keje… hrp gaya jer lbh tp keje xbleh hrp…

      0
      0
      • miera says:

        amboi…sedapnyer mulut tu mengata..cermin diri tu dulu..

        0
        0
      • tuperware says:

        aku dulu keja swasta p sekrg dh jd org gomen..p aku setuju sesangat dgn Kasih..nmpk sgt pbezaan pkeja swsta/gomen. dulu aku keja swsta suma kena cepat,sedia n amanah. p bila aku kat gomen sekrg semakin cepat cekap dan bersedia aku keja, sampai HRM sumer jd slow tbantut. pegi keja siap pakai trend terkini dgn bulu mata mak aiiii..berlian2 lagi tue.dh sampai pejabt memgla awal 7pagi tapi masuk pantry sampai 9pg..bla2..stat keja pukul 10 sampai 11, pastu amik anak2 sekolah, sambung lagi keja pukul 2:30-4pm.minum petang lagi, tup2 dh pukul 5..balikkkkk keja.gitulaaaa gomen..emmmm..hancusss..nak tegur nnti diaorang marah, tak tegur naik lemak..soooo..aku kekalkan attitude pkeja swasta..yg gomen tuu takyah laa jadilah contoh..habihkan borasss je

        0
        0
        • Kasih says:

          bkn menghina kakitngan kerajaan ni, tp mmg dasar drg suka meminta2 dan keje smbl lewa…. kita yg biasa efisien ni naik lemau kalo msk opis gomen…

          ubah lah demi rezeki yg kita cr spy berkat… jgn harap gaya jer lbh tp khidmatnya, hadoooooooo…

          0
          0
    • bajet says:

      ada org keja swasta dulu dpt masuk gomen tmpt i keja lah….berubah dah cara keja nya..bukan ikut masa swasta tp ikut cara gomen….itu bermakna segala nya berpunca dari pihak atasan dan pengurusan…kalau atasan ok..oklah org bawahan…begitulah sebaliknya…

      itulah pasal knp ramai org suka keja gomen..agak longgar tapi memandangkan ktgn berperanan penting dlm menentukan jatuh bngn kerajaan..polis, tentera dan guru adalah penjawat awam yg paling dijaga kerajaan…tentu tahu apa sebabnya….

      0
      0
    • bonus…rm500 xckup?a’ah mmg xckup;p kn bonus unt raya;p bglh rm1000 ok gaklh tuuuu;p kata goverment beb…hehehehe tgk untung rm trillion;p xluak pun bg rm1000…;p dlu time mahathir sampai ker rm trillion hahahahaha tp bg bonus ha amik rm1000;p klu cmtu bek dia kurgkn bg rm200 jer ha boleh bg balance untk pekerja swasta yer x….watever…hihihi

      rm500 sokojap jerrr abiz maaa kn raya;p

      0
      0
  32. kutu says:

    kepada pekerja kerajaan kena bersyukur la keja sabtu ahad cuti dpt lagi saguhati… kami pekerja swasta blm tentu senang juga pinjam duit bank pun bunge lagi tinggi dari kalian… mesti bini vip tgh seronok shopping pasal tax dah byk mansur..
    pesan: ingat2 la sedekah sikit pada org fakir miskin sebelum terlmbt.. hihihi jgn asyik shopping je..

    0
    0
  33. Miss pocO says:

    hurmmm…brang bukan makanan tmbh murah…

    brg2 mknan still nek…tak turun2…

    kasihanila pd yg kurang bkemampuan…

    bende masuk dlm perut lg penting…

    0
    0
  34. Miss pocO says:

    hope kali ni janji ditunaikan…tiap2 tahun bg bajet khas tuk Swak, rakyat kat kawasan pedalaman sarawak still guna generator dan air hujan tuk meneruskan hdup…ermmm…sian…

    0
    0
  35. Bom aTOM says:

    Bagus betul Bajet kali ni..barangan mewah makin murah.

    Bil hospital…makan kat luar makin mahal.

    Kalau kerja kat co. besar2, adalah coverage utk bil hospital. Kerja kat co. kecil atau kerja sendiri mcm mana?

    Nak makan kat luar pun kena byr lebih. Mmg ada yg blh ckp, bwk bekal…home cook lagi murah & berkhasiat.
    Kalau yang kerja kat luar…takkan kesana-sini nak bwk bekal.Silap2 tumpah…

    Inilah Bajet Penyayang…kpd org kaya.

    0
    0
  36. akubiomed says:

    Pemansuhan cukai dari kepala hingga ke kaki bayang baju, seluar dalam, minyak wangi, beg tangan semua dimansuhkan cukai. Bagi golongan pempuan lebih banyak peluang menambahkan koleksi beg tangan dan minyak lelaki tak temasuk handphone. ;-)

    0
    0
  37. gov like!! says:

    sape kate pekerja kt gov dh byk berubah?same jelaa diorg tu..mmber aku dr swasta hijrah ke gov.heaven gile die..pegi ofis kol7.30..kol8.00 blk umah blk..atas alasan g site?wth??pastu kuar blk..kol11 blk umah blk..kdg2 tu die bleh lyn tdo dr kol11 smpai kol4..best gile kan keje kerajaan??g ofis untuk punch card je..yg lg syok tu..aku g klinik kesihatan..ade seorg pekerja tu terkena ‘histeria’ sbb nmpak artis hensem dlm klinik tu..abih kepoh antara geng2 die..yg pesakit ni dok beratur pnjg je dpn die..hebat kan??hehehehe…

    0
    0
  38. . says:

    atas dunia nie nak buat ape buat la..
    Tp ingat kepada Allah kita kembali.

    0
    0
  39. Miss pocO says:

    • 200 juta untuk program pengedaran barang perlu seperti beras, minyak masak, gula, tepung terutama di Sabah & Sarawak

    • Meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar – 6.9 biliion ringgit untuk perlaksanaan infrastuktur asas seperti bekalan air, elektrik & jalan luar bandar.

    Thanks to PM…Hopefully success…

    0
    0
    • hehehehe klu tgk dlu plihanraya kat sibu de gak org xdpt satelit tv hahahaha tergelak giler beb

      pe lh BN wat situ punya lama pgg sibu hahahaha…

      0
      0
      • Miss pocO says:

        yela…tak dinafikan mmg sesetgh tmpt xde kemudahan asas…

        swak ni luas, cuma projek nak masuk tu lambat skit…tp ade gak kawasan luar bndr yg dah sukses…

        yg lama hidup, x sempat la nk merasa…

        sian yg tinggal kat luar bandar…hopefully pasni sume leh merasa nikmat yg kerajaan bagikan…

        Thanks to PM…

        0
        0
        • miss poco btul sesetgh tempat xde kemudahan asas…tp tu kn kat sibu…

          awk pun leh pkir sibu tu kn dh kira jd bandar kat sarawak selain kuching…tp tulh de gak yg xdpt tgk tv ha kn xpelik ker tuuu…cuba awk tgk balik brp lama BN pgg?pastu awk kira bajet yg diperuntukkan untk ekmudahan disibu…?rs nyer dh boleh dpt tgk TV yelah kn dh 2010 haaa…kata milenium 2000 ha?klu dikumpulkn duwit tu rs2 dh leh rakyat sibu tgk TV…hehehe…watever…tp btullh den tergelak bila psal plihnraya kat sibu tu der yg xdpt tgk TV hahaha BN pgg tuuuuu kn boleh jerrr minta konferem dpt hihihihi

          0
          0
        • Miss pocO says:

          En/Cik Kentut1…

          nk tanya skit, awk dah g sibu ke x? or awak ada involved dlm PRK Sibu baru-baru ni? Sibu ni bandar ke-3 terbesar selepas Kch dan Miri…

          Yg dimksudkn xdpt trima satelit tv or kemudahan asas tu adalah kawasan luar bndr yg under pntadbiran Sibu. Parlimen Sibu ni bkn kecikla syg ooi…dia ade 3 DUN (N47 Bwg Assan, N48 Pelawan dan N49 Nangka)…bkn cam kat smjung tu, ni Sarawak,, kawasan dia luas meliputi sungai, hutan, ladang, bukit, gunung…

          DUN N47 tu 80% meliputi kwsn luar bndr (kebanyakannya sungai + ladang), manakala 2 DUN lain tu dlm bndr. Yg awk nmpk komplen2 kat tv tu adalah kwsn dr luar bndar. Kan sya dh kata swak ni luas, so mmg la ade projek yg kjaan bgkan, cuma lmbat masuk skit sbb byk projek2 lain sdg dibuat, yg lain2 kene ikut giliran…

          Sya tau sbb pnh terlibat dlm PRK Sibu br2 ni, turun padang. Bandr Sibu awk xleh ckp ler…sume kemudahan ade…yg diorg ckp tu adalah dri luar bndr Sibu yg dibawah pntadbiran Sibu.

          For ur info, WISMA SANYAN yg terletak dibandar Sibu adalah bangunan tertinggi di Sarawak.

          Jom cuti2 Malaysia ke Sarawak…

          0
          0
        • hehehe xg pun just dpt information jerrr…

          oklh klu miss poco kata cmtu kn…sy tnylh agak2 nk wat stesen TV kat situ brp RM?rsnya sampai puluh juta x?

          oklh naper kerajaan hanya tertumpu kpd penduduk bandar shj xkpd pedalam…sdgkn dia dah lama pgg dsitu…sy rs klu xder pembangunan pun paling koman pun TV tu dh boleh tgk…

          kkdg sy tertny awt pgg puny lama hanya tertumpu kpd kawasan bandar…x kpd kawasan luar bandar?
          so xsilap sy banyak gak peruntuk 2010 untuk sabah dan sarawak…bkn skit…kalah semenanjung au…

          0
          0
  40. anyss says:

    kentut, sblom ko komen ko fhami mksud aku.. per jadah konsep 1 malaysia dgn kemsukan wrga asing?? bangang ker hape!
    nsihatkn org psl bhati2 bout pukau.. amboihhh tau plak ko..nk remind org.. pelik…

    tang komen aku : (tp sikap yg suke meminta2 tnp bdikari ni yg wt msyrkt xmaju2..bantuan hny yg btul2 utk org2 miskin)….

    ko xkn xphm mksud aku…? bantuan tuk org yg kurang upaya lg afdal drpd projek mega bagai tuh! hotak mne ntah letaknyer!

    lg c kentut komen berbunyik :
    psal meminta2…tu tgk gak cmner org nyerrr…hehehe tp klu ko pun dh keje xkn lh xmeminta?meminta agar harga minyak petrol gula air eletrik trunkn so?pe perkataan len?

    yg aku tau aku xpnah meminta bantuan sesape kcuali Allah yg maha kuasa! aku b’usaha sndri..! kjaan nk naikkan petrol ker, gula ker , air ker, xgentar pon.xksh ler nk naikkan petrol smpai RM 10/Liter.bkn nk brlagak tp ni ni cre aku mendisiplinkan driku lbih brusaha tuk maju.. cz aku dh lme bsiap sedia dr segi fzikal n mental tuk mengawal cash flow aku.. n alhamdulliah aku punyai company sndri wlu msh brusia 22 thun!
    sumernyer atas usaha sndri.. dats y aku kte klu bleh xperlu lah asyik meminta2.. kta sbnrnyer bleh bjya.. klu ade smgt kegigihan!
    tang aku ske ngn pentadbiran singapore 2 pndgn peribadi aku.. cz saiz kecik or besarnyer sesebuah ngr bukanlah ukuran.. yg penting usaha memajukan ekonomi n masyarakat yg pling penting! drpd kuarkan komen merapu2.. habuk pon tarak..!

    0
    0
    • Miss pocO says:

      best la ko anyss…

      aku pun nk bukak bisnes gak…

      impian aku nak bukak bisnes kek lapis…

      doakan tuk aku ye smg tercapai…

      kerana minat…

      0
      0
    • hahahahaha…

      woooW…bangang rileks2 sudah…hehehe…

      alamak ai anyss oi pe yg ko fham psal 1malaysia;p xdgr lagu dia ka;p 1negara 1bangsa selamat x satu agama;p hehehe…xfham lg?hehehe klu dh satu bgsa fefaham sendrilh;p xknlh cina india melayu shj…;p org indon bangla pun masuk ;p lglh klu dh jd warganera malaysia hihihi;p…aku ckp psal pukau sbb bende tu bhy;p lg2 ko prempuan hehehe aku taulh sbb aku dgr ayh aku citer psal pukau ko ingt pukau ni sentuh ja?bg salam dan salam tgn pun leh kene pukau ;p ko komen psal indonkn so aku komenlh nk hairan psal indon wat perrr mmg dh bersepah pun diorg meniaga…;p tu belum aku ckp org indon sendri wat kerja bina umah ha amik ko;p siap boleh permainkn org melayu lg au…ko xtahu dok diam jerlh…

      jrg org melayu pukau org melayu semenjak indon masuk sni jerrr;p

      hehehe klu yer pun nk kona kona pun rileks sudah ;p
      yg tang miskin tu aku komen cmner erk?perghhh giler negatif ko ni…ni ko mesti baca 1-2 kali tanpa pkir panjang…zaaaasssss…;p

      hehehe hohoho meminta kpd yg maha Esa yerrr?nmpak nyer ko ni yg xfham men terjah…klu ko minta kpd maha yg Esa bek ko hidup dekat tempat yg bkn namanya negara dan negeri…tp tulh pe guna der keraajaan disesebuah tmpat klu wat endah xendah jer hihihi

      tergolak den…adoi yai…

      klu dh ko ckp xkisah lh petrol gula ka pe2 kerajaan nek xgentar…;p ko ckp sorg blehlh;p org berjuta ni xsama ngn ko xkiralh miskin sederhana ka semua nk bende xmembebankn;p klu org kaya kerajaan nek petrol sampai rm50 1liter pn boleh idup;p pedaaa…ckp xleh belah hehehehe…ni negara demokrasi maaaa…;p

      bek hang dok negara republik udaaaahhhh

      last sekali;p maner yg komen merapu2…kuarkn…klu xnk kuarkn sudah…;p alamak ai biler lh aku judge psal singapore tu besar ke kecik;p

      aku kata tang parking beb;p parking pun kene sewa;p dh der kete sendri pastu kene sewa parking untk sbulan ka setahun;p dh tu klu der kete lepas 5tahun kene tukar;p pe daaa…;p aku der kutuk ka alamak ai giler minah ni dtg bulan ker watever…

      moralnyer kerajaan boleh wat sesuka hati tu anyss yg kata;p yg penting persediaan yg tidak gentar hehehe…alamak ai lawan arah pemikiran…

      0
      0
  41. anyss says:

    miss poco.. yaa aku tetap doakan impian ko nk bukak bisnes kek lapis 2.. insyallah berjaya.. yg penting smgt n usaha 2 kne ade.. n jgn lppe bdoa kpd tuhan krn hanya Allah yg mbri rzki..
    lg 1 aku memg mnyokong penuh wanita2 yg nk bniaga..
    slen mningkatkn ekonomi sndri malah bleh mbantu mnambah pndptn suami ( bg yg bkeluarga) bnyk faedahnyer klu kta bnyk kemahiran.. n aggp la kemahiran 2 adlh 1 bisnes..
    krn per bisnes yg kte nk buat adlh minat kte..
    lg 1, cre ni buat wanita2 lbih bdikari tnpa mghrp bantuan suami.. amat malang klu d awal perkhwinan dh jd janda/balu..pk la kesannyer klu dh ilang tmpt bgantung hrp, cmne?? leh bygkn x?..dats y kte sbg wanita kne kuat mncri ilmu tuk kpntingan n kebaikan dri kta jgk
    krn 2 lah b4 kwen nih aku kne ade something… cz klu ade ape2 blaku, aku msih ade perniagaan yg bleh aku usahakan…
    lgpun kte xtau nsib kte d mse dpn.. klu sihat alhamdulliahh.. klu cacat dsebakn dtimpa musibah cmne?? ermmm… tny kt dri sndri…

    miss poco…smoga bjaya mgapai impian! ;)

    0
    0
  42. Tiada istilah “Rasuah”

    Tanah air kita seolah-olah terkena sumpahan sumber (resource curse), dilimpahi sumber yang terlalu lumayan, tetapi berakhir dengan pertumbuhan ekonomi yang lembik berbanding negara yang kekurangan sumber. Cuba ambil Indeks Pembangunan Manusia (Human Development Index, HDI), Malaysia menduduki ranking dunia ke-59 pada tahun 1999, tetapi tergelincir ke tangga 63 pada tahun 2007, malah terus menjunam ke 66 pada tahun 2008.

    Baru-baru ini, penganalisa politik-ekonomi, Soon Hoh Sing (gambar kiri, tengah) melancarkan bukunya yang berjudul “Ekonomi Malaysia yang kekok” (The Embarrassing Malaysian Economy). Beliau sempat memetik beberapa angka, yang pada pandangan beliau cukup menggusarkan. Pelaburan Malaysia di luar negara mencatat peningkatan dari RM22.1 bilion pada tahun 2006, RM38.2 bilion pada tahun 2007, kepada RM50.2 bilion pada tahun 2008.

    Sebaliknya, kita dimaklumkan bahawa pelaburan asing langsung di Malaysia pula menjunam sebanyak 81%, dari US$7.32 bilion (RM23.47 bilion) pada tahun 2008, kepada US$1.38 bilion (RM4.43 bilion) pada tahun 2009. Lebih ketara, pelaburan yang mengalir keluar pada tahun 2008 (RM50.2 bilion) lebih tinggi daripada pelaburan asing yang mengalir ke dalam Malaysia (RM23.47 bilion).

    Apakah yang berlaku pada hakikatnya? Sementara rakyat disuapkan dengan angka-angka yang memberangsangkan, jarang sekali tumpuan diberikan kepada Indeks Persepsi Rasuah (CPI). Malaysia menduduki tangga ke-56 daripada 180 buah negara pada tahun 2009, setelah pelbagai langkah pembaharuan cuba diketengahkan oleh kerajaan Abdullah Ahmad Badawi selepas tsunami politik tahun 2008.

    Apa yang menarik, istilah “rasuah” langsung tidak disebut dalam teks ucapan Najib Razak yang setebal 45 muka surat hari ini. Jadi, agak jelas untuk kita – sejauh manakah iltizam kerajaan Najib untuk membanteras rasuah, jikalau dinilai dari teks ucapan tersebut. Berbalik kepada persoalan, apakah ekonomi Malaysia akan meluncur semula di landasan yang betul dengan pembinaan menara 100 tingkat, pada masa yang sama enggan meneliti masalah rasuah yang berleluasa di Malaysia?

    0
    0
    • j says:

      xreti besyukur betul kamu nh.patut name pun tahape

      0
      0
      • Bom aTOM says:

        Bukannya tak reti bersyukur, tapi tax brg2 mewah turun. Tax bil hospital, restoran naik sampai 6%. Astro pun kena tax juga.

        Org yg kerja MNC, GLC & Sykt Korporat bsr pergi hospita, blhlah guna GL..yg kerja sendiri camne?

        Kata, hantar angkasawan utk bebudak minat sains, kalau Astro kena tax..camne nak tgk National Geographic..
        Lagi satu, org2 kat kg guna Astro sebab susah nak dpt channel …amik pun yg basic jer..

        Shahrizat..kau x dapek undi dr den kali ni…

        Baguslah klu yg dah bersedia..tapi kalau yg middle income mmg terasa sgt. Sakit kena tax…nak makan kena tax…tgk tv kena tax…

        0
        0
      • alahai says:

        j, kalau nak tahu kelemahan diri…pi tanya musuh

        apa kata hang start baca blog parti yg satu lagi tu

        try lim kit siang

        0
        0
  43. anyss says:

    bangang punyer komen…trgelak aku baca…
    ape2 kjadian rzki..ats usaha sndri aku meminta ptlongan dr yg maha kuasa..2 mksud aku.. klu ko nk jd peminta2 dgn kjaan 2 ko punya pasal! xde kaitan dgn aku! cz im independent woman!
    ckp merapu bagai… xyah nk komen lah…

    komen c kentut yg bbunyik kentut :
    alamak ai anyss oi pe yg ko fham psal 1malaysia;p xdgr lagu dia ka;p 1negara 1bangsa selamat x satu agama;p hehehe…xfham lg?hehehe klu dh satu bgsa fefaham sendrilh;p xknlh cina india melayu shj…;p org indon bangla pun masuk ;p lglh klu dh jd warganera malaysia hihihi;p…

    konsep 1 malysia jelas utk wrganegara shj..bkn status PR..ade phm??? klu ko nk satukan bangla indon yg dh status PR nyata ko mmg bangang.. skli lg konsep 1 malaysia jz tuk warganegara shj! per jadah dgn warga asing?? ko nk dorg jd pengundi n jd pembuang undi gk ker??? huhu…
    “pak jib sudah dbuang undinya, kok gue bisa jd warganegara ya apa ngak??’
    ptuiihhhh…. !

    wrga asing yg dpt PR jz dpt status Penduduk Tetap shj
    bukan “warganegara”!

    0
    0
  44. anyss says:

    c kentut komen :
    ko komen psal indonkn so aku komenlh nk hairan psal indon wat perrr mmg dh bersepah pun diorg meniaga…;p tu belum aku ckp org indon sendri wat kerja bina umah ha amik ko;p siap boleh permainkn org melayu lg au…ko xtahu dok diam jerlh…

    aku ckp psl wrga asing bsepah, dh memang dorg bnyk wt jenayah! slh ker bile kte mprtahankan negara sndri..?
    yg ko jd bangang x bpikir panjang 2 ape hal??
    nk sgt ker dorg buat mcmna kt indon aritu?? pijak,bakar n lempar najis kt negara kita??
    aku rse komen ko ni bnyk merapu.. aku komen psl indon krn bnyk wt kes jenayah..ade fhm??

    lg komen c kentut :
    klu dh ko ckp xkisah lh petrol gula ka pe2 kerajaan nek xgentar…;p ko ckp sorg blehlh;p org berjuta ni xsama ngn ko xkiralh miskin sederhana ka semua nk bende xmembebankn;p klu org kaya kerajaan nek petrol sampai rm50 1liter pn boleh idup;p pedaaa…ckp xleh belah hehehehe…ni negara demokrasi maaaa…;p

    memg hak kjaan klu nk naikkan segala bagai bhn mentah.. tp in the same time kte kne b’usaha sndri dr trus meminta2.. klu dok asyik hrp bantuan jer smpai bile kte nk bdikari sndri?? memg ngra demkorasi..xkn sumernyer nk mghrap dgn bantuan kjaan??
    klu ade jnyah ragut n org 2 cedera parah, xkn nk tgu polis dtg tuk kjar penjenayah then tgu ambulance dtg tuk bwk mangsa???? knpa kte xleh bri ptlongan?? sme la dgn mksud aku..klu bleh biarlah kte bdikari tnpa meminta bantuan dr sesape…memg kte ada hak nk meminta tp sbg manusia yg berakal kta harus bdikari sndri..sbb konsep ni aku dh lme terapkan dlm dri aku..alhamdulillahh berkat kesabaran aku bleh idop senang wlupun bkn status kaya raya..at least aku msih bleh berbangga dgn pencapaian aku…

    ” kita harus keluar dari tanggapan bahawa tongkat yg disediakan akan kekal selamanya..ingatlah, tongkat kayu bleh patah, tongkat rotan bleh lentur, tongkat besi pon bleh karat..oleh itu jauhkanlah diri SEDIKIT dr tongkat & bdirilah d kaki sendiri’!!!

    Tongkat = adlh tmpt kta bgantung n meminta2 (kjaan)

    ini adalah text ucapan Tun Mahathir yg mnjdi inspirasi aku tuk menggapai cita2.. alhamdulillahh…berkat kesabaran aku bjya…

    0
    0
    • hehehehe anyss2…;p

      ni sapa merapu plak ni;p aku der ckp komen ko merapu hehehehe?aku tanylh anyss pukau tu pe?bkn kes jenayah ke?kes gak kn?so pemasalahnyer?giler sampah peribadi ko…aku ckp elok2kn…nk aku join cara ko?boleh no hal…

      (aku sndri pon leh ckp indon.. cisss…nper ek??
      cz g airport,KL sentral,Ofis2, sumpermarket,hospital,
      kdai mkn, tepi2 jln, psr mlm, sumer muka dorg gk!
      malah siap bniaga lak 2..tgk kt chwkit 2 haaa…. mak aihhhh…cmne dorg leh dpt lesen?? ker melayu bangang sgt menyewakn lesen dorg kt parasit nih??
      nyampah aku! jgn jd pngkhianat bangsa!)

      yg ko komen ni pe jadah?so?ko nk kona2 meleret apa apasal minah?kn ko ckp umum mmg ko de ckp psal jenayah ha tu yg ko komen psal indon selepas psal jenayah so?

      cmni org keje company sendri pi gi daaaa…;p klu ko rs komen aku der menjatuhkn ko ckp jerlh…toksah nk bangang2 merapu2…

      0
      0
      • wei anyss oi…aku tnylh…ko buka company apa erk?brp ramai org melayu buka company?klu buka company pun leh challenge ker ngn cina;p?sdgkn supplier pun org cina;p…aku bg tau kolh kita hari ini semuanya guna barang 90% drpd negara china/org cina;p

        ko ni xfham ka konsep meminta drpd kerajaan(pemerintah negara/negeri)…;p ko rs sama x konsep meminta kerajaaan dan meminta dri pada yg maha Esa?giler sampah ko;p hehehe…kkdg aku tny anyss ni cmner leh buka company tp pemikiran adoi yai sian…

        contoh senng citerlh…ko minta berdoa kpd yg maha ESA minta minyak ptrol,gula,tepung,beras dan macam2…siap wat solat hajat…ko agak2 makbul x?tanpa berusaha meminta kpd kerajaan…;p so dua2 perlu;p klu stakat doa shj ko xkn dpt klu ko xberusaha;p pe daaa…mcm ko minta maaf der ko minta maaf drpd yg maha ESA untk kesalahan manusia yg ko lakukn;p xkn tp ko g jumpa org tu dan minta maaf baru go onkn…;p

        0
        0
    • hello anyss…aku tny lglhkn…pe punca kerajaan nk naik kn hara minyak petrol sdgkn kita pengeluar minyak petrol so?jd munasabah ka minyak petrol dinaikkn;p…kata2 pak menteri harga minyak dunia naik so dia pun naikkn harga minyak petrol negara;p ha elok ko pun join pale otak ko ngn pak menteri tu;p…

      wei anyss harga pasaran minyak petrol dunia naik kita untung maaa;p so?apasal perlu naik?hehehehe…so sekrg harga minyak dunia sudah turun naper tidak dturunkn miss anyss?naper xtrun haaaa…silalh jawab yerrrr…

      0
      0
    • hello anyss ingt org meminta kerajaan ni semuanya org senng kerrr xpn ko pkir…org melayu dh bercompany xperlukn kerajaan;p…wei jgn temberanglh;p…

      dh kata kerajaan kita minta apa yg sepatut…kn de peruntukkn;p kata kerajaan memandu arah kpd rakyat hidup yg arah lebih baik…pe daaa… so bolehlh minta pe daaa…;p

      hahaha nk ckp psal polis yerr…adoi yai ha yg tu mmglh perlu kerjasama…aku pkir asal klu jenayah ragut ka rompak ka curi ka…xmeminta pertolongan drpd yg maha ESA?naper perlu manusia so?wah2…watever…kn aku dh kata kerajaan dan rakyat saling memerlukn;p so kenelh tu…polis(kerajaan) perlu gak rakyat untk information jenayah dan rakyat memerlu gak kerajaan kerana kerajaankn merupakn sbuah institusi mentadbir negara dan rakyat so der pe2 kekurgn dan membebankn boleh minta kpd kerajaan;p adoi xpham lg minah ni…aku xtahulh nk kata apa…;p

      0
      0
      • isu tongkat hehehe…pe daaa…tulh klu ko rs kata2 mahathir tu boleh guna ko gunaknlh…

        hehehehe itu ko yg ko fham…klu org len dia akn pkir dsebaliknyer btul x?

        (” kita harus keluar dari tanggapan bahawa tongkat yg disediakan akan kekal selamanya..ingatlah, tongkat kayu bleh patah, tongkat rotan bleh lentur, tongkat besi pon bleh karat..oleh itu jauhkanlah diri SEDIKIT dr tongkat & bdirilah d kaki sendiri’!!!)

        klu ikut logik akal anysslh tongkat ni selalunyer sapa yg guna dekah org sihat guna?or org xsihat yg guna?klu sihat pun brp sgtlh yg mggunaknnyer?so yg bnyk gunanya org xsihat…tu tanggapan tentang kesihatan dan decoration manusia berkaitan tongkat…

        klu dh tongkat kayu boleh patah tp de kah kayu tu boleh patah dlm masa 1-3hari mesti berbulan dan bertahun;p mengikut cara penggunaannya;p samalh tongkat len tu belum ukur dri segi kualiti kayu besi buluh rotan dan dan de masanyer dia perlu dibaiki;p

        sekiranya tongkat tu dh patah ka reput ka bolehlh diganti baru…

        so…klu ko nk faham kata si mahathir tu ko kene pkir logik akalnya;p baru sulami yg tersirat;p

        cuba ko pkir balik anyss…agak2 kerajaan xperlukn rakyat kerrr?asal ko xfkirkn disebaliknya;p

        pdhal ko bayar cukai…;p contoh sorg cukai pendptn 200-500 tu baru seorg klu dh berpuluh berjuta org?ha tu baru satu cukai cukai2 yg len tanah ntah pe kebende tu semua so?fair x klu ko xmeminta pa2 dari kerajaan…tu belum masuk roadtax;p pdhal nk wat roadtax skrg ngn sekali insurans so?tu pun harga petrol nk nek…hehehe

        pe2lh lg yerrr anyss oi agak2 klu kerajaan tu xbg manfaat rakyat so rakyat boleh memilih kerajaan sendri;p watever…ehehehe

        aku bg ko sikit simple jerr…klu kerajaan tu bg kesejahteraan kpd rakyat yg maha ESA tu bg limpahan rezeki lg banyak…cam ko buat baik ngn mak ko…ha idup senang lglh ko xkedekut ngn mak ko lglh bertambah rezeki…

        ingtlh balik mahathir kata melayu mudah lupa;p mahathir amik istilah ni dari perkataan arab(insan) tu sendri;p so xhairan pun manusia mudah lupa…;p sdgkn psal F1 lotus tu pun tetiba ckp xtak tahu;p xknlh xbaca surat khabar n tgk berita kot;p ker buat2 lupa LOL…wah2…ha pkirkn 1Billon untk F1 lotus ;p kn membazir tuuu;p klu de rank xpelh gak ni rank kosong hahaha malu beb;p

        0
        0
        • Bom aTOM says:

          Takpe..takpe..kita(rakyat) susah2 buat tongkat yg cantik & tahan(undi), tapi kebanyakkan(majoriti pengundi) pembuat tongkat(rakyat miskin & sederhana) tak diberi upah malah disuruh menderma(tax) lebih(brg asas naik harga) untuk mengukuhkan kumpulan2 tongkat(brg mewah, tax trn).

          Takpelah…nanti aku tukar tongkat baru….tongkat lama jgn nak ungkit srh bersyukur pulak….hehehe…..

          0
          0
        • ha asal anyss tu xfham pe yg aku komen…

          ko gak yg fham kn elok anyss tu der kepala otak cam hang hehehe…letih aku menerangkn last2…kat bawah tu xfham gak…hehehe pendrian yg slah…adoi yai…

          0
          0
  45. budin yahooo says:

    adoiyai panjangnyer komen. letih plak nak baca

    0
    0
    • Rin says:

      ha’a la, komen korg dgn pndapat msg2 mmg xde yg salah.. lgpon b’beza pndapat adalah satu pmbelajaran..

      tp pjg nye … adeh, x dpt nk baca smpai hbs.. hehee

      0
      0
  46. duti import mansuh… mmg best. tp klu particular brg je payah le bg kita yg selalu order raw mat chemical misalnya dr oversea.. ye aa klu cost berkurang, untung lebey aa.. good news tuh hehe..
    klu aku free2 dpt 500 syukur sesgt dah.. at least something.. apa lai.. hmm. cuti 90 hari, gomen je kot, kita yg swasta ni 60 hari pun bos dah sibuk panggil keje…

    0
    0
  47. anne92 says:

    yahuu….

    bestnyer..

    0
    0
  48. kentang putar says:

    x tax utk brg fav (lv, coach), bb – takde kena mengena utk org susah, wang bantuan utk gomen takpelah – gov servant gaji rendah kalu compare swasta –
    bangunan tinggi lagi- x payah .. byk lagi bole buat dgn tu…

    suka coment anyss pasal che det on ‘tongkat” tho.
    it can really answers lolo and kaki concern earlier.
    u c – mansuh tax imported stuff, so that local stuff can learn not to use ‘tongkat”
    “tongkat” will not always be there for you forever u know…..
    oh btw, ade siape tau bila tax utk kereta import akan dimansuhkan ; )

    0
    0
  49. Miss pocO says:

    Gaji pokok minimum pengawal keselamatan dinaikkan kepada RM500 hingga RM700 sebulan berbanding RM300 hingga RM400. Gaji tersebut termasuk elaun akan melebihi RM1000 sebulan. Ia bermulai 1 Januari 2011. >>>sian, keciknye gaji…penat tak tido bjaga siang mlm…

    0
    0
  50. Miss pocO says:

    • Meringankan Beban Hidup Rakyat: 947 juta ringgit sebagai subsidi harga padi, baja, benih padi, serta 230 juta ringgit untuk insentif pengeluaran dan peningkatan hasil padi.
    • Kerajaan juga akan menyediakan sejumlah 170 juta ringgit bagi insentif hasil tangkapan ikan nelayan serta pemilik bot untuk meningkatkan hasil tangkapan.

    (ok la tu…alhamdulillah)

    0
    0
  51. Miss pocO says:

    Permodalan Nasional Bhd akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat, yang dijadual siap pada 2020 ( WARISAN MERDEKA : SATU LAGI PENCAKAR LANGIT DI KUALA LUMPUR )

    p/s : yg ni aku xbrapa setuju sgt…brapa byk dh bangunan bertingkat2 kat KL tu…bg aku, xpyhla nk bersaing ngan negara2 lain pencakar langit mane plg tinggi…aduiii…plg aku takuti, kes cam HIGHLAND TOWERS 1992 berulang…aduyaiii…minta2 selamat semuanya…kita ni berjiran ngan negara yg berpontensi gempa bumi…sumatera, indon…

    bg kat fakir miskin kat malaysia lg byk faedahnye…

    salam…

    0
    0
  52. kentang putar says:

    hmmm.. nak tengok sgt nelayan dan petani kita mewah spt negara jepun dan barat – liverpool misalnya…
    wow, petani dan nelayan disana mmg kelas…
    kenapa tidak…. negara kita dah lebih 50 tahun merdeka…barulah seiring dgn bangunan2 pencakar langit yg kita lambangkan kehebatan dan kemajuan…

    tiap tahun mmg selalunye ade budget utk petani, peladang, nelayan… tp apakah agaknya yg silap – nilai RM juta2 an tak nampak sebarang perubahan positif…

    0
    0
  53. yeah.. barang solek dah xde cukai.. yabedabeduuuu~~~

    0
    0
  54. emilda says:

    tp yang pasal 1st house tu…untuk pekerja awam je ke???
    kami yg swasta ni??nak beli rumah jugak!!
    uwaaaa!!!!

    0
    0
  55. puteriaquarius81 says:

    whatever… jgn dh terantuk br nk terngadah (botul ko ni) huhu

    0
    0
  56. littlemia says:

    iyek menyampah aku bujet tuk org gomen jer………….aah la 500X2=1000 x dpt bising …..pasni jgn keje malas2..aku call kul 4 pm sorg pun x mo pick up call aku…tau la minda nak balik umah jer,,,,,

    0
    0
  57. damia says:

    dah dpt RM500 pun tak tau bersyukur lagi..mintak 1 bulan gaji utk BONUS lak! Byk ke org gomen punye produktiviti smpai bole nk tuntut bonus lg? Stau aku..byk kje yg tertangguh adalah…

    Ttiap tahun sebok psl bonus…prestasi keje amacam?. Bagi alasan..utk persiapan ank sekolah. Ye ke utk ank seolah atau sebok tukar handphone, bli perabot atau make-up kete? Nape tak buat persiapan awal2 mcm wat persiapan raya? Berhabisan utk raya bole..tp utk plajaran ank2?

    aku bukan nk dengki dgn org gomen nih..tp dorang mmg tak tau bersyukur! Aku keje swasta, syukur tiap tahun dapat gak kenaikan gaji walau RM40-100…kita tahu tahap keje/pencapaian kita. Kita tahu bila time kita break utk sarapan, minum kopi, solat, mrokok (bg lelaki), lunch..tapi yg penting..keje tetap beres. Amik /hantar ank skolah…alasan yg paling tak menasabah bg kaki ponteng keje….BERSYUKUR dan tahu TANGGUNGJAWAB/AMANAH…gaji yg korang dpt akn jd darah daging…

    0
    0
  58. 8.00= masuk keja
    9.30-10.00 +++= lepak kat kedai kopi * bla bla bla*
    12.00-2.00 pm= lunch
    3.30+++++=minum petang *bla bla bla*
    4.30pm= bekemas nak balik
    5.00pm=dah kat rumah
    (kalau di kira berapa jam saja yg tinggal buat deorang betul kerja)

    sabtu & minggu= x kerja
    hujung tahun dapat bonus

    0
    0
  59. littlemia says:

    sokong damia.alala anak mama pun komen kat cni gak ek…..aah sebuk je kan b4 raya dah dpt 500 ni dpt lagi…..suke la tu

    0
    0
  60. kingkong says:

    betul 2… aku pong rasa tahun ni bajet rosmah n d geng

    0
    0
  61. Mizz Nina says:

    Salam, sy nk mencelah sikit…knp la u all nk emo sgt pasal bajet 2011 ni…pentadbir negara kita pun manusia biasa dan x mungkin blh memuaskn hati semua pihak…lebih2 lg yg x perna fikir secara positif…semua jd xbetul jerk…x psl asyik cri salah org jer..tarbiah dri sndiri dulu…semua gomen buat x btul…yg komen ni betul sgt ke…yela kalu skit2 xpuas ati xpela…ini sume die x suke…melampau!!

    0
    0
    • siti says:

      ada ker nk paksa org suka, buat la benda org suka kalau suka org tu penting sgt bg mereka yg berkenaan. kalo suka org xpenting, jd la cam gitu budget nya

      0
      0
  62. cik bunga says:

    kl cuti bersalin 90 hari blh beranak 3 orang je ler… lebih dr tu kena ambil cuti tanpa gaji lerrr….

    0
    0
    • ke says:

      iyer… dibolehkan. haha tp yg tu diorang xhighlightkan dan juga termasuk cuti sepanjang perkhidmatan xdikecualikan. service tax 6% start tahun depan kot, astro, bil telefon, restoran dan yg berkenaan, kalo xsilap aku la. dan xlupa juga bangunan tertinggi bernilai rm5billion. dan tol yg xnaik dlm masa 5 tahun tu dengarnya bukan semua yer. ingatkan nk turun tol tp…

      0
      0
  63. littlemia says:

    petikan dr srg rakan:- byk lemak ler cek kak yg keje gomen AL 21 hr + weekend stahun 96 hr + PH 12 hr + cuti negeri min 3 hr + MC 10 hr + UL 5 hr= 147 hr + 90 HARI CUTI BERSALIN = 237 hr..SO setahun 365 hr – 237 hr = 128 HARI JE BEKERJA..nak gak bonus tinggi le, gaji tinggi, padahal HARI TAK BEKERJA LEBIH BYK DR HARI BEKERJA DLM STAHUN. (nak lak yg stahun dpt 2 anak = baik takyah keje,wat abis duit rakyat byr pencen)

    0
    0
    • Bom aTOM says:

      Rilek ar littlemia….takpe,takpe…hari khamis 21hb ni J Card member Sale..kita tgk berapa ramai yg berbaju batik terlupa atau terlambat masuk office…sebab leka bershopping.

      0
      0
      • teh_ais_kaw says:

        slm..
        aku ni bukanlah nak defend org keje krjn..tp knyataan2 kat sini dh jadi berbaur dengki..skrg ni sape yg xtahu bersyukur?jgnla melabel sume org krjn smpai mcmtu skali.aku pun org krjn,tp aku keje gigih gak,xde la plak aku buat mcm korg kate tu..kalo korg kate keje swasta teruk,aku pun xnafikan.kesimpulannya,keje ape pun mmg ada cabarannya tersendiri,sumenye niat nak cari rezeki..pokok pangkal pd diri individu tu tsbut..kalo ponteng kerja,masuk lewat,balik awal,kuar mnum,lunch lama2..itu dosa dia..dia tanggung la kat akhirat sbb dia mkn gaji buta dan bg anak2 mkn duit x halal..jgnlah kita saling dengki sbb kita xdpt apa yg org tu dpt..rezeki masing2..mgkin lepas ni korg lak dpt bonus 4,5 bulan..xde plak org krjn nk dengki.bsyukur la..

        0
        0
        • Manyi-manyi says:

          Pd sy, semuanya berbalik atas rezeki masing2…kerja apa sekalipun asalkan dari sumber yg halal, insya-Allah berkat rezeki kita…tak kisah la kejer kerajaan atau swasta. Rezeki Allah adalah antara ketentuan-Nya, namun kita ttp kena usaha. Kalau rezeki kita ditetapkan melalui kejer2 kerajaan, maka bersyukurlah & manfaatkan sebaik mgkin segala amanah. Andainya rezeki kita ditetapkan melalui kejer swasta, maka bersyukurlah kerana Dia Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita..

          Sy pd asalnya tak berminat utk komen isu kejer kerajaan & swasta, kerana mgkin sedikit sensitif bg sesetengah org..tp bila terbaca komen teh_ais_kaw di sini, terasa nak bg komen jgk. Sy pun bekerja, sama ada kerajaan atau swasta tak perlu sy nyatakan, namun kalau boleh jgnlah komen2 di sini bersifat terlalu menghentam penjawat2 awam yg berkhidmat kpd kerajaan…kerana kita harus akui ramai jugak yg cemerlang & bukan semuanya teruk2..ada mmg ada, namun hakikatnya bukan semua.

          Bilamana pekerja2 kerajaan yg tak amanah dlm buat kejer, atau bersikap mcm yg dimaksudkan di atas, maka itu dia akan kena tanggung sendiri kerana dia takkan boleh lari dari tanggungjawabnya bila disoal di akhirat kelak, jd usahlah kita terlalu mempertikai rezeki kurniaan tuhan kpd sesiapa yg dikehendaki-Nya.. Setiap yg bekerja di swasta mahupun kerajaan ada rezeki & habuan masing2…cuma mgkin berbeza perolehannya & pendapatannya..

          Apapun harapnya jgn ada sesiapa yg salah anggap or salah tafsir komen sy ni, satu2nya komen sy berkenaan isu yg hangat diperdebatkan dlm entry ni. Apapun cubalah sama2 buang budaya kutuk-mengutuk & hentam menghentam ttg isu pekerjaan, kerana selagi pekerjaan itu halal & dilakukan dgn amanah, maka ganjarannya tetap ada tak kira sama ada kejer kerajaan atau swasta…begitu jgk bg yg ‘makan gaji buta’ atau kejer main2 & yg menipu tak amanah semua2 tu, balasannya ttp ada & kdg2 di dunia lg Allah dah tunjukkan betapa tiada keberkatan dlm rezeki (gaji) yg kita dpt setiap bulan…semua tidak akan tercicir dari ganjaran & takkan terlepas dari balasan tuhan kelak. Wallaahu’alam bissowaab, peace…

          p/s: Harapnya ambillah kata2 sy di atas di sudut positif…sy taknak berhujah dgn sesapa isu ni, juz bg pndgn ikhlas je..;-)

          0
          0
        • Manyi-manyi says:

          Sori F-O-P, sy copy style anda dlm bg komen, sekali-skala cuba apa salahnya kan???(“,)

          0
          0
        • ke says:

          nak lemak apanya, cuti bersalin tu ada clause lagi yg xdihighlight…

          0
          0
        • Bom aTOM says:

          Saya tak kisahlah org gomen kerja camne..janji bila berurusan dgn public mcm saya jgn menyusahkan saya sudah & jgn buat saya mcm bola…

          0
          0
        • bom AtOm de sesetgh org kerajaan ja yg cmtu…sy bkn peee…de gak saudara sy keje kat mas…pastu mas de wat card perrghhh ntah setipa kali g manerrr2 guna card tu dia dpt point…n point tu leh bg kmudahan cam free melancong n leh dpt duitlh lebih kurg camtulh…

          nk jadikn citer de org keje goverment ni dia nk tuntutlh kemudahan tulhkn dri segi nilai jumlah duit…pstu xcmner ntah yg handle tu saudara aku pe lg saudara aku pnaslh sbb bhsa kasarlhkn xsilap dia xdpt kot duwit tu…n dia nk guna duwit tu untk belanja…

          moral xsemua pekerja kerajaan camtu sesetgh jaaa k yg jenis xberadab…tu belum aku citer psal kawan mak aku kerja ada org tu xtau nk amik file manager untk kawan mak aku kat maner hahaha…

          so korg kene buka mata…k bkn semua pkerja kerajaan xberetika n xtau wat kerja…k…

          yg psal bonus rm500…hello aku tahulh mak aku kerja mak aku dpt bonus tu pun yg awl tahun ngn hari raya jerlh…oklh minta lebih…sapa xbersyukur adoiyai…kata kerajaan!!!mesti banyak duwit;p

          yg psal swasta klu ko kerja akauntan ko kerja gigih mesti dpt bonus rm10000-rm100000 ka xpn ko dpt bonus pelancongan ka bawa sekali 1family…ni aku ckp ats dsar der saudara aku kerja akauntan kat syarikat jepun…klu ko nk berhenti mmg dia xbg malah dia akn up ko punya gaji dan bonus…haaaaaaa…dua2 der kelebihan…

          0
          0
        • F-O P says:

          Manyi-manyi: Nicely done…not bad & keep it up. Tak kisah la sama ada anda nak tiru style sy ke or style sesape sekalipun, so long as anda berkomen & berhujah dgn baik, sy rase takde salahnya & takde mslh lgsg. Up to you pal.. Truskan Manyi-manyi, & sy setuju kata2 anda di atas, you have some points there.

          Sy sendiri tak minat nak berdebat isu bonus or saguhati bg keje kerajaan or keje swasta, sbb I have my own stance on this part & sy yakin dgn rezeki dari Allah..byk or sket, atas usaha & keizinan Allah…

          0
          0
        • Manyi-manyi says:

          Thanx F-O-P..u make me admire u more..(“,). Saje test tgk ssh ke tak komen dgn penuh berhemah dgn ayat yg tersusun..ssh jgk,hihi..mkn mase memikir idea nak tulih,huhu.. Also thanx 4 ur support & advice, I likee…..he2.

          Biarle diorg debate bab kejer kerajaan & swasta sume tu..sy stuju je ngn F-O-P, mlas nk msuk campor bab2 ni tkut krg gadoh plak…chiowwwz!

          0
          0
  64. littlemia says:

    ooooooo kat MV ek……tu area staff samy vellu…..

    0
    0
    • Bom aTOM says:

      Mana ada Samy Vellu lagi. Mmglah area JKR tapi dari pelusuk KL pun sanggup dtg.
      Nak komen pun susah, nanti kata kiata x kerja gomen x tau yg sbnrnya diaorg kerja mcm Lembu…entahlah…

      0
      0
  65. anyss says:

    letih nk mnjwb komen c kentut…yg pnting aku tetap dgn pendirian… lebih elok bdikari sndri!..
    lantaklah ko kentut.. yg pst stiap ari aku boleh trsnyum bangga dgn pencapaian aku.. alhamdulillahh.. syukur kpd Allah swt yg mberi aku rzki mncurah2.. yg pst sbhgian lg akn ku salurkn pd yg memerlukan…
    bnykkan aset kurangkn liability.. yeah! aku bjya!
    sume krna aku dh lme terapkn konsep bdikari!

    hnya org yg memahami makna “tongkat” jer org yg bijak!

    kentut..( nme kentut pon dh tau thp pmikiran cetek)…kaji IQ ko takat mne yer??
    xde modal nk ckp..thats y bnyk merapu…
    wt karangan BM cnfirm fail…kuar tajuk…huhu

    0
    0
    • watever…

      eloklh tu…ko nk berdikari berdikarilh;p tp tggungjawab ko sbg rakyat terhadap kerajaan ada gak menegur dan meminta…hehehe;p pe daaaa…

      ni sapa pemikiran cetek hahaha…org yg baca komen jaaa boleh menilai sapa cetek watever…

      xpelh…sok klu tax company melambung sampai 30-60% aku harap ko jgnlh meminta kat kerajaan turunkn malah naikkn…hehehe tabik sama lu anyss…hehehe yare baka baka

      0
      0
  66. don nachos says:

    dapat rm500 bersyukur je la. ramai lagi org swasta yg kerja LAGI TERUK dari org gomen yg langsung tak dapat bonus n naik gaji sekalipun. rata2 prestasi org gomen masih tak memuaskan. kalau tak ada angin, takkan pokok bergoyang. cuba muhasabah diri. jgn defensive k.

    cakap banyak tak guna. next GE, cukup2 la undi BN. pagi peluang kat pakatan rakyat. kalau diorg lagi teruk, then kita bagi peluang balik kpd BN. negara2 maju lain tukar gomen mcm tukar baju…OK je. its simple, bila takde competition, complacent la jadinya. DARE TO CHANGE.

    0
    0
    • dah says:

      aku keje swasta gak tp lantakla diorang dpt rm500 jer pa nk kecoh. kalo bab cikgu cikgi aku mmg menyampah. byk betul itu ini begitu begini perasan byk keje, dia belum masuk gomen lain, keje dia paling relax. yg kerajaan nk bg kat keje gomen tu lantakla tp xkan kat rakyat lain xder papepun, tol kasi turun ka, minyak kasi turun ka, susu n pampers kasi turun ka, makanan minuman suma kasi turun, kereta kasi turun, ini bangunan lagi mau tinggi… duit abis kat lain, rm500 tu xder effect pun. bg lagi byk kat keje gomen lg bagus esp gaji bawah rm3000, barula ada sale, skang ni nak meniaga pun susah (yg gaji lebih rm5000 tu xpayah, gaji byk2 pun shopping oversea, paling bongok pun kat bandung yg duk dengki ngan kita tu)…

      0
      0
  67. anyss says:

    kentut…org bisnes x hiraukan sumer 2…org bisnes hny tau nk run up bisnes jerr…klu ko minta tax dturunkn, ko punya pasal k?? ko tuntut la smpai kucing btanduk… tp klu tuntutan ko kjaan dgr elok lah 2..tp myb dlm 10 thn baru kjaan btindak dgn tuntutan ko cmne??
    so…. ape kate ko cri altenatif len tuk tmbh pendapatan especially libatkan dlm dunia bisnes…alaa bisnes kecik pon xperr…slps 10 thn ats usaha gigih ko..insyallah bisnes ko btambah2 maju n bnyk bukak Branch then in the same time kjaan mansuhkan/ turunkan tax spt yg ko tuntut, bukan ker 1 bonus tuk ko??
    selain bisnes maju kjaan dgr tuntutan ko…
    mse 2 myb ko sbnrnye dh x kisah naik turun tax sbb ko pun dh ade income yg bleh byr tuk 100 org yg mbyr tax..
    sape tau kn??? rezeki masing2.. dats y, aku lebih bnyk libatkan dri pd dunia bisnes…
    sdgkn kjaan menggalakkan bumiputera terlibat dgn bisnes tuk menaikkan ekonomi…
    xkn “cha yaa nun alip” jer yg menguasai dunia bisnes.. melayu pon bleh ape!

    0
    0
  68. […] Panas, Bajet/Budget 2011: Tersenyumlah Kaum Wanita Semua Submitted by selebriti on October 15, 2010 […]

    0
    0
  69. porno izle says:

    Hey there, was just surfing through the interwebs looking for some stuff and stumbled across your site. I am impressed by the info that you have on this site. It shows how well you understand this stuff. Bookmarked this site, will come back later. You, my friend, ROCK!!!. Greets from arbeitsrecht wiesbaden

    0
    0
  70. I agree with your article. However, do you may have any sources I can cite for my paper?

    0
    0