Written by AbangNara | June 5th, 2009

saujana

Ramai betul yang mintak agar hari Jumaat dipenuhi dengan tazkirah-tazkirah ataupun maklumat terkini tentang kumpulan-kumpulan nasyid Malaysia. Kami cuba bawakan apa yang anda mahu sebab tanpa anda siapalah kami.

Kali ini jom kita terjah kumpulan nasyid Saujana yang femes dengan lagu Sepohon Kayu suatu ketika dulu. Tapi sebelum tue jangan lupa tengok video penyanyi utama kumpulan Saujana nie masa audition One In A Million. Leh pecah perut gak la.

Baca artikel ini sepenuhnya untuk membaca biodata kumpulan nasyid Saujana.

Kumpulan Saujana merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu nashid Melayu.

Kumpulan Saujana merupakan kumpulan penyanyi Malaysia yang menyampaikan lagu berirama nasyid. Kumpulan ini telah menghasilkan lima album dengan satu album karaoke, dan terlibat dalam lebih sepuluh album kompilasi bersama artis-artis terkenal di Malaysia.

Kumpulan ini turut mengadakan album duet bersama kumpulan Nowseeheart pada tahun 2005. Album itu d beri judul Jalan Sehala, memuata lagu-lagu dari beberapa komposer terkenal Malaysia antaanya Aidit Alfian dan Loloq.

Kumpulan ini terdiri daripada lima orang ahli, masing-masing berusia 24 tahun pada 2005. Mereka pernah mengadakan persembahan di seluruh negara Malaysia, Singapura dan juga Indonesia. Jualan album-album mereka amat membanggakan, dan mereka menjadi idola kepada remaja-remaja di Malaysia.

Ahli-ahli Saujana (mengikut turutan abjad)

  1. Aza (Azalinor Abdul Rahman)
  2. Idzu (Khairul Idzwan Baharin)
  3. Kimi (Mohd Hakimi Haji Harun)
  4. Ley (Faizul Hizal Ghazali)
  5. Pyan (Mohd Suffian Amrin)

Anggota Baru:

  1. Najer (Wan Najran Wan Mohd Noh)
  2. Shaher (Ahmad Shahir Zawawi)

Album

  1. Saujana (1996)
  2. Saujana II (1998)
  3. Kembara Cinta (2000)
  4. Rahsia (2002)
  5. 5 Bintang (2004)
  6. Jalan Sehala (2005) – Bersama Nowseeheart

Lagu-lagu

  1. Keluarga Bahagia
  2. Sepohon Kayu
  3. Keluarga Bahagia II
  4. Bulan Bintang
  5. Suci Sekeping Hati
  6. Inikah Ertinya Cinta
  7. Ya Rasulullah
  8. Rahsia
  9. Rahmat Kasih-Mu
  10. Lakaran Minda
  11. Damai Yang Hilang
  12. Nur Malam
  13. Jalan Sehala
  14. Damai Yang Hilang (Versi Baru)
  15. Jalan Sehala
  16. Airmata Keinsafan
  17. Jendela Hati II
  18. Kau Bagai Cahaya
  19. Lakaran Minda
  20. Masa Dan Waktu
  21. Mencari Cinta
  22. Nur Malam
  23. Permata Keluarga
  24. Rahsia
  25. Usia Antara Masa

Baca Yang Ini Pulak:-

99 responses to (BIODATA)Kumpulan Nasyid Saujana

  1. owh says:

    1st….best gak a lagu dorg ni dulu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. flowerHoRn says:

    Saujana ni bkn ke dlu vokalis dia si Faizal Tahir….aku second hu hu hu….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  3. naurah says:

    salam

    semoga semuanya terus istiqomah melaksanakan amal ibadat..
    dan dapat berubah ke arah menjadi insan yg bertaqwa
    aminn…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • now_tea_boy says:

      aaa…betul betul betul!!!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • tyrabanks says:

      ya rabba alamin… (angkat tngan dan sapu ke muka)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Lovelyvic says:

        heheheh….
        (aku sedang menggaru kepala)
        eishhh…. serius aku tatau nak cakap apa kat page ni..
        ko tolong tyra…
        ckp pe2….
        aku sambung sket2…
        aku tatau nak ckp apa kat page ni..
        tolong…. tolong….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • damia zahra says:

          aq ingat aq sowg jer tatau nak taip apa kat page ni…rupanya ada lagi….hokhokhok

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • glory...glory man utd says:

          bubuh je la nak cakap ape……………
          hehehehe…….(muka masing2 blur aje)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • tyrabanks says:

          aku pun le..nasib abik ada info psl faizal tahir.. dia tu dulu bernasyid yerr???

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Penari Poco2 says:

          tyra…ko pakabar?
          rindu nyer aku kat BN nie…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. flowerHoRn says:

    Alhamdulilah tenang sikit hati yg sdng kusut layan lagu2 diorng ni……..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. eclipse says:

    thanks nara…kuarkan artikel mcm ney…dpt insaf jap…

    ensem2 gak abg2 ney…huhuhu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • jerneh says:

      macam x percaya la… (gaya little einsteins)
      hehehe..

      aq harap bukan dia..
      kalu dia sekali pun
      harap2 akan berubah kembali…
      terima kasih…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. singaganaz says:

    saujana impian..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. eclipse says:

    Sepohon kayu daunnya rimbun
    Lebat bunganya serta buahnya
    Walaupun hidup seribu tahun
    Kalau tak sembahyang apa gunanya
    Walaupun hidup seribu tahun
    Kalau tak sembahyang apa gunanya

    Kami berkerja sehari-hari
    Untuk belanja rumah sendiri
    Supaya Allah menjadi sayang
    Kami berkerja hatilah riang
    Supaya Allah menjadi sayang
    Kami berkerja hatilah riang

    Kami sembahyang fardhu sembahyang
    Sunat pun ada bukan sebarang
    Hidup di kubur yatim piatu
    Tinggallah seorang dipukul dipalu
    Hidup di kubur yatim piatu
    Tinggallah seorang dipukul dipalu

    Dipukul dipalu sehari-hari
    Barulah ia sedarkan diri
    Hidup di dunia tiada bererti
    Akhirat di sana sangatlah rugi
    Hidup di dunia tiada bererti
    Akhirat di sana sangatlah rugi

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • damia zahra says:

      eh…bukn c idzu tu ker yg dlm audition oiam tu?…da jd len aq tgk daq tu….kat pic ni ok jer…skrg ni da jdi len da…huhuhu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • hayati says:

        La dh dia colourkn n tukar fesyen rmbut memag la nmpk len. ko kalu tukar fesyen nmpk len gak…btol x?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Lovelyvic says:

      perhhh… insaf… insaff….
      ashaduallailahaillallah….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • glory...glory man utd says:

        harap2 bukan dia la yang dlm oiam tue………
        lain bebenar perubahan dia kan……..
        cam tak cayer jek…..kalau betul laaaa…nauzubillah……….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tyrabanks says:

      eclipse….

      aku nyanyi lagu yg kau bagi ni smpai abis… dgn keadaan tangan di genggam antara satu sama lain..(mcm nasyid2)……..

      p;s untk menghayati seperti ststment atas..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. apple_green says:

    hai cume…
    ari ni ari jumaat…
    tak elok bergosip…
    semalam ade tazkirah kat opis…
    ustaz tu cakap kalw kite bergosip same cam kite makan bangkai manusia…
    huhu insaflah…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. tyrabanks says:

    allhamdulilah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • damia zahra says:

      ehem..ehemmm..ko bru lps mkn ker tyra?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tyrabanks says:

      walaila haillaallah waallahuakhbar..

      subhanallah..
      alhamdullilah…
      walaila haillallah…….. waallahuakhbar…….

      la ila.hailallah3x….

      *** emmm.. best betul kalau g ikut org marhaban kerumah2……
      ..(org johor mmang trkenal dgn marhaban..lebih2 lagi waktu raya)..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • tyrabanks says:

        aduh damia…aku ingat aku sorang2 je kat cni.. aku dah nak wassalam dah tdi…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • damia zahra says:

          huk aLoh ko ney…aq ni buknnya apa…bosan tgk anak aq ma ank2 buah aq tgk hagemaru ni…jd apa lg?…aq ngadap laptop la..huhuhu

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • damia zahra says:

        ermmm marhaban time raya? besh…beshh…kat kk ni jrg tul bemarhaban tme raya…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. ayiem says:

    cuba masuk sini… http://boraksakan.wordpress.com banyak gak citer kat situ…macam2 aderrrr

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. aries_april says:

    mlam….
    aries nk join…
    syok la sni…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. aries_april says:

    tyra…
    bla brjya…
    amboi…
    1 hri aries x da…
    dh mkin pndai ya/
    sapa jr kan/
    jerneh cam na?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tyrabanks says:

      eclipse ajar..
      sian kat kak su, smpai skarang xmasuk2 pic lgi.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • damia zahra says:

        aq pun kesian kat kak su…smpi kat kk jer…da jrg sgt onlen…bz kot?…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Kak Su says:

          Weix2 ngumpat Kak Su eh…Kak Su gembira tu pagi ni dah kuar pic. Tpi tak leh cet lama sbb nak pi The Jackel cari kain baju pastu nak pi 1 borneo shopping!!!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • apple_green says:

          wah awalnye nak beli baju raye…….
          nak ekot kak sue

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Kak Su says:

        Surprise!!!!Hah..ha..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. catalina says:

    apa benda ko ckp ni damia …tk phm aku .. pening :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. usuyuss says:

    Test….good morning everybody!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. Kak Su says:

    Hi semua Usuyuss kat atas tu Kak Su tau. Terpaksa buat email baru.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • jed hijau says:

      muka kak su macam muka mak saudara aku kat seremban tu lah….cuma kak su lagi muda pada dia…lama tak jumpa cik ani…rindunya aku….

      pelanduk 7 serupa la…..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. apple_green says:

    huhu…akhirnya berjaya gak kak su masuk kan pic..
    emmm dapat gak kenal kak sue…
    da balik dari kampung ke

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. jed hijau says:

    disini rupa2 nya kamu sume ye…semlm 1 hari aku pusing indonesia….penat lah….hari ni balik malaysia nak nyanyi lagu nasyid lah…..

    alamak lagu aku eclipse dah ambik laaa….

    kak su sehat???????….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. jed hijau says:

    sejuk perut mak bapak……harap2 bila aku dah tua nanti anak2 aku rajin pi surau…..Insya-Allah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. jed hijau says:

    takde org keeeeeee…………..??????!!!!

    eeeeeiiiiii….takutnya………

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • apple_green says:

      huhu mane de owang…
      sumenye membute lagi…
      kak sue lak da g shopping…
      ari ni lak kak nara tak kuar lagi cite baru…
      alalala….bosannya…………………………………..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. Zaza Muhammad says:

    Dulu aku suke gak tgk kump. saujana ni. respek gak diorg, jadi artis but still cemerlang lam study. tp bile tgk salah sorg tu pegi audition OIAM… sedey tol.. ni aaa baru btul2 transformasi, unfortunately huhuhu….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • glory...glory man utd says:

      hehehehehe………….sabar jela ek…..nama pun artis kan.bile lama tak keluar sekali kuar hah kau….dah transform…….cam tak cayerrr jekk………….
      huhuhuhuhuhu……………..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. apple_green says:

    emmm….
    sape yang tak nak 1 juta beb…
    bukan susah pon…
    nyanyi jeee

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • glory...glory man utd says:

      sejuta pun bukan dapat sume pun…..
      dapat la cikit,yg lain2 wat tampung kos wat album,promosi lagi……
      nasib badan laaaa……………

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • apple_green says:

        mayb de sebab laen kot…
        dulu mase lam kumpulan, orang tak pasan die sangat…
        so boleh lah di katakan die ni macam nak cari glamer

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Zaza Muhammad says:

        tol…dpt 200K je wase2

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • glory...glory man utd says:

          betul betul betul…………….
          dapat 200k aje untuk sang juara….
          yg balance untuk album.
          bijak2 dorang nie kan…………..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. jed hijau says:

    sape nak ikut….jom…pegi spa…bye….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. Kak Su says:

    Nak test email lama keluar pic ke tak

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. DelimaSaraa says:

    kenapa korang semua letak gambor???huhuhu, aku jer takdek gambor….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Zaza Muhammad says:

      lor…blum letak ke x kuar2…? klu blum letak, sila lah layari ke http://en.gravatar.com/ kemdian ikutlah arahan heheheh.. klu dah buat gambo still x kua gak…test tnye org lelain sbb kekdg org nmpk avatar kite tp kite x nmpk

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Penari Poco2 says:

      hai…delima…
      lame ko x muncul…ko g mane???

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. Akak says:

    testing..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. aku pun nak testing gak ..boleh????

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. wankp says:

    faizal tahir tu kmplan saujana r dlu……tpi ntah knp dgn dye…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hayati says:

      xla wankp. faizal tahir dlu kumpuln mirwana y penah nyanyi ngn jj. dlu slalu kuar tv. best lagu tu..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. sahabat says:

    Assalamualaikum,

    Saya pernah bertemu Izu, kami menghadiri business talk yg sama. Dia duduk di sebelah saya n memperkenalkan diri sebagai ‘Sha’..cuma waktu tu saya tak perasan dia Izu. Tu lebih kurang bulan 12 2008.

    Semalam saya dpt tau ‘Sha’ itu adalah Izu. Hati saya kecewa..mmg terlalu jauh berbeza sampai sy tak perasan siapa dia.

    Kepada sahabat yang boleh membantu..hubungilah dia, cubalah bantu..dia dah terlalu jauh terpesong. Dia sudah pun ke negara jiran utk pembedahan.

    Saya bukan membuat cerita, nama Izu ada tertulis di website syarikat yg saya maksudkan – http://www.miorsuccess.com/distributors.html

    Setelah di ‘terminate’ dr syarikat tersebut, kini dia memulakan bisnes lain. URL ini milik dia – http://www.amooreabeauty.com.

    Bantulah dia, moga ada sinar lagi untuk dia kembali ke pangkal jalan..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hayati says:

      btol k ni?? ak cm xpcy la.. xkn nk wt pmbedahan tukar jantina lak

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Linda says:

        Betul kee???
        Emm
        I’m PROUD OF U ALL
        ( tau laaa ini tempat Gosip Berhemah)
        Apa2 pun… Doakan yang Terbaik untuk Dia…..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. Tomey2 says:

    salam…hye,lagu2 diowg mmg best
    insaf bile dgr

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. haliza says:

    hi,saya pminat kalian.saya mnat lagu baru kalian patah hati dan nota cinta

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  31. haliza says:

    klu boleh tlgla reply k

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. Only want to say your article is as tonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. Hi! I found your website by accident this morning, but am really pleased that I did! Not only is it entertaining, but also straightforward to use compared with lots that I’ve viewed! I was attempting to discover what theme you had employed, – anyone have any clue? I’ve utilized a similar overall page layout myself, but discover that your web site loads a lot more swiftly, although you seem to have a great deal additional material. The only issue I’ve had is with the header, which seems less wide that the actual page in Opera v8.0, although it appears OK in IE and in firefox… maybe it’s time to swap! Excellent web site, incredibly tidy job, and a excellent inspiration for my simple attempt! I’ll be looking to improve my own internet site and will certainly visit again soon!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. porno izle says:

    Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. sakinah says:

    askum…. ada g’ nie yg karaokeny untuk lagu yg jendela hati…..
    bleh bertukar link??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0