Written by AbangNara | March 13th, 2011

karikatur berita harian

Inilah kuasa Internet. Pengeluaran karikatur di atas di dalam Berita Harian hari ini telah menyebabkan “rage”, kemarahan dan kebengangan yang amat sangat di kalangan pengguna Twitter dan Facebook. Teruk Berita Harian dikecam kerana tidak sensitif dan cuba membuat lawak dengan musibah Tsunami Jepun. Tahniah kepada pengguna-pengguna Internet yang prihatin dan sensitif dengan isu ini.

Berita Harian telah pun mengeluarkan permohonan minta maaf di atas karikatur ini di laman webnya. Semoga di masa hadapan Berita Harian akan lebih prihatin. Terima kasih.

Update: Berita tentang karikatur ini telah masuk ke laman web CNN dengan tajuk “Malaysian newspaper pokes fun at recent tsunami disasters“. Buruk nama Malaysia.

190 responses to Berita Harian Mohon Maaf Atas Karikatur Tsunami Jepun

  1. Paan Jr says:

    huhuhuhu its good to said sorry

    0
    0
    • khasamah says:

      kita bako je kita bako

      0
      0
      • kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

        terpengaruh dgn fizz fairuzz

        0
        0
        • THE? says:

          btul3…ni spesis fizz fairuzz la ni. sngt2 memalukan. satu dunia brsimpati atas musibah yg mnimpa jepun. org2 kita siap buat lawak. mungkin org2 m’sia ni sngt selesa sbb blum pernah dpt musibah teruk sprti negara2 jiran yg lain. tpi kena ingat zaman skang musibah dtg kenal waktu dn tempat.

          0
          0
        • THE? says:

          correction…” musibah dtg TAK kenal waktu dan tempat”

          :D

          0
          0
        • khalid abdul says:

          malunya…terus tersebar kat luar negara pasal karikatur ni…lain kali kena sensitif sikit…tsunami tu benda sensitif..apatah lagi dengan yang terkena kemusnahan disebabkan tsunami tu..

          0
          0
        • Please la says:

          sudah 10, 000 orang disahkan mati akibat Tsunami di Jepun…masih ada manusia yang tak ade hati perut cuba membuat lawak atas kesedihan dan keperitan orang lain.

          Kartunis Berita Harian….sungguh biadap & meloyakan! Allah maha kaya, jangan nanti terkena batang hidung sendiri balasan didunia.

          0
          0
        • OMYGOD says:

          Mungkin Fizz Fairuz pembaca Berita Harian juga ? :(

          0
          0
        • SITI SIFIR says:

          SUDAH !!! LEPAS NI JANGAN BACA BH LAGI…..BERITA BUKAN SEMUA BETUL…PEMBOHONG…

          0
          0
        • bb says:

          bnda musibah bleh plak buat lawak.kesian kat jepun, dgr berita pagi tadi?gunung berapi plak nak meletus kat jepun..

          0
          0
        • peah says:

          betul tu…BH ni dh la kaki penipu,pmbelit,putar alam pnye paper..skang ni kurang ajar plak..

          0
          0
        • enya says:

          adakah pihak pengurusan BH akan ambil tindakan kpd editor or kartunis dll yg terlibat…….

          bayangkan kalo malapekata sebgini blaku kpd kita n org luar mempersenda mana g hang tuah, mat kilau,kluang man dll kna x g slmtkan tanah air kita

          0
          0
      • janatrafik says:

        buat2 tersasul la plak mamat ni….

        0
        0
      • jubol says:

        kak limah oi…
        xnak tumpang ke..??
        dlm kampung xpayahla pakai helmet..

        0
        0
      • jubol says:

        kak limah oi…
        xnak tumpang ke..??
        dlm kampung xpayahla pakai helmet..

        0
        0
      • ultraman says:

        berita harian yang bangang!

        0
        0
    • Kehairanan says:

      hairan aku kenapa berita hairan x paham sensiviti orang ramai..

      0
      0
    • flojerz says:

      malu nama negara kita.. Berita Harian nie sengal ke apa ?

      0
      0
    • maya says:

      hmm..sama cm fizz fairuz. dh mohon maaf, bgs lah. hrp x ulang lg. fikirkan lah mangsa di sana.

      0
      0
    • mak minah says:

      boleh tak mak minah cakap macam ni – dari pelukis katun, penyiar, pelulus dan pengarah berita harian @ berita HAIRAN memang bengap, tak de otak, tak sekolah … siput sedut, tenggiling, cacing kerawit kalau boleh cakap pun, garenti di hamunnya manusia2 spesis ni. buat malu malaysia ja.
      kita bako …. kita bako ….

      0
      0
  2. aisyazz says:

    1st

    0
    0
  3. taiko says:

    Mana permohonan maaf tu bro??? Zoy tak minta maaf sekali ke?

    0
    0
    • Lynn says:

      minta maaf la… malu nama malaysia la aih….. x pasal2 masuk CNN.. pasni kang amerika buat hal kt dlm negara kita baru padan muka. yg berita harian tuh x pandai tapis plak ke? main cetak jek

      0
      0
      • florence fransiska says:

        brani wt brani ler tnggung…..x kn nk baling batu sembunyi tngan pla…..yer x x x x?????

        0
        0
  4. macham2 says:

    masalah betul diorg ni

    0
    0
  5. zzz says:

    dah nama pun berita hairan….hahahaha…

    0
    0
  6. .benci artis. says:

    x patut x patut….walau bagaimanapun mmg lawak

    0
    0
  7. minah says:

    kena peka sensitiviti masyarakat

    0
    0
  8. Wan Qhairi says:

    Kosmo plak duk sebok pasal keselamatan ratu porno tu… Berita ratu porno tu yg diorng duk kejar.. Bukannya pasal keselamatan rakyat lain or rakyat malaysia… Kesal sungguh!!!!!!

    0
    0
    • misz myza says:

      betul2.. pagi tadi baca kosmo online, menyirap je bila ade tajuk “Ratu porno selamat dalam gempa bumi”… sape la tulis berita tu.. sangat mengong… penting sgt ke si maria ozawa tu, sampai masuk dlm paper,., isk3..

      0
      0
      • vivi says:

        Entahnya…. Kanak-kanak jadi anak yatim, ibu bapa yang hilang anak, suami n isteri terpisah takde tulis pun dlm paper… Benda2 yang tak sensitif tu jugak yg diorg tu publish!!!! Dah le Jepun dlm krisis ekonomi sekarang nie, dah tu reactor nuclear meletup, harta benda musnah teruk oleh tsunami… Kesian kat diorg…

        0
        0
      • qila purple says:

        betut tuh.. pape tah kosmo tu ley pulak tls berita psl ratu porno tu slmt dari gempa bumi.. aku rse klu dier x slmt pun x pe drpd buat menyepah video porno kat negara sne buwat ape.. penulis kosmo tu prihatin kat ratu porno cam de pape je.. ;p

        0
        0
    • bukan_fanatik says:

      kosmo pun mmg nk jadi mcm BERITA HAIRAN (harian) jugak…lantak p la miyabi tuh, bukan penting pun.!!

      0
      0
    • Tiffany says:

      tu la pasal. ade ke pasal ratu porno yg dikecohkan? bodoh giler. ratu porno tu kalo mati dlm tsunami tu pun, who cares. oh lupa, indon cares about her. duhhh…wth~

      0
      0
  9. matleh says:

    Mana permohonan maaf tu bro??? Zoy tak minta maaf sekali ke?

    0
    0
  10. LAST!!! says:

    LAST!!!

    0
    0
    • MAHAMERU says:

      inilah dunia sekarang… sikap tidak peduli pada kesusahan dan kesulitan org lain…

      0
      0
  11. LuSelipar says:

    there is this very thin line between humor and insensitivity.

    kalo x kena pd masanya, ni lah jadinya.

    begitu juga dgn komen2 yang tidak membina dan yg tanpa pertimbangan menyeluruh – sama sahaja taraf dgn dasar kartun di atas

    0
    0
  12. comei says:

    ni lagi sorang.langsung xde sifat prihatin.mangsa kat sana masih dalam keadaan sedih coz kehilangan org tsyg & msnh harta bnda.kalo pun x dapat bantu dari segi kewangan,kita leh bantu mdoakan untuk mereka.mereka xkan boleh gelak sekarang ni dgn lawak ko tu.xpe la, dah minta maaf dah pun kan?len kali, sila semak o fikir dulu sebelum publish.

    0
    0
  13. kak Timah says:

    hahaha..agaknya altromen je kot yg terselamat mna yg lain2 doremon, suria perkasa itam ,naruto..walaubagaimanapom tahziah buat rakyat jepun & warga malaysia yg ade kt sna..semoga tabah menghadapi dugaan & musibah drp Allah S.Wt…bila tringat zman pemerintahn jepun dlu rsa benci je kt diorang..hmm..subahanallah..

    0
    0
  14. bini ultraman says:

    ni lagi teruk dari Fizz fairuz….siap gambar lagi…mane editor berita harian??? xpeka ke @ pekak telinga xdgr sensitiviti msyrkat??

    0
    0
  15. Oh, ye ke..? says:

    pasni glamer la zoy…

    0
    0
  16. ayon says:

    xpaham aku……ada yg sensitif ada yg suka..mgkin kita syg kat otromen 2 kot pasai anak2 kita dok tngok crita 2..oops..aku pon nk mintak maaf la kalau silap komen

    0
    0
  17. AbangNara says:

    permohonan maaf leh carik kat facebook berita harian dan laman web berita harian

    0
    0
  18. tak psl2 CNN buat isu. mesti ramai org luar tu yg dok hentam2 Malaysia, mesti doakan yg buruk2 kpd kite.. nauzubillah. sedihnye…

    0
    0
  19. Maimoon says:

    Ah ! Hampir sama dgn lukisan yg aku lukis baru ni. Kucing melarikn diri dr ombak besar. Ramai yg puji lukisan aku. Mungkn sensitiviti ikut perspektif memasing. Janji bile bekarya harus ikhlas

    0
    0
  20. aini says:

    x patut. terasa malu sebagai rakyat Malaysia. Berita harian perlu lebih SENSITIF! Bencana yg mendatangkan kemudaratan pada negara lain benda serius.

    Jangan sebb nila setitik habis rosak susu sebelanga. Takziah pada mangsa2 bencana.

    0
    0
  21. kimmy says:

    nama pon dh `Berita Hairan`..nk pelik apa??dh tiap2 hari dok fitnah org..mcm mane nk ade sensitiviti..

    0
    0
  22. kak Timah says:

    zaza.. Allah xdgr doa org kafir..hanya org kafir duk maki hamun M’sia.. walaubagaimnapom M’si slalu mbantu negara2 yg menimpa bencana xkira negara islam @ sbliknya..

    0
    0
    • Allah nk menguji umat dia dgn pelbagai cara untuk menguji keimanan umatNya. Kite tak takut doa2 org kafir tu, tp kite takut kekuasaan Allah. Sbb mulut badan binasa..

      0
      0
    • cindy says:

      ckp baik sikit timah..Allah x dgr doa org kafir? habis itu kalau org kafir minta petunjuk ke arah agama mane lbh btul, bkn Allah yg beri nikmat tu? sume yg manusia dpt x kire islam atau x, Allah yg bg..ujian pun Allah yg turunkan..maaf ye..saya pun mualaf dulu..saya percaya Allah adil terhadap semua manusia..selagi malaikat maut belum menjemput, x adil cakap camtu

      0
      0
      • Allah maha pengasih dan maha penyayang.. Dia sayang seluruh umat manusia. Segala malapetaka yg berlaku tentu sekali ade sbb serta hikmahnya. Masa nilah kita tahu, siapa kawan menangis kite dan siapa kawan yg hanya bersuka dgn kite…

        0
        0
  23. Jackal says:

    Assalamualaikum. Makanan dan air sangat kritikal. Alhamdulillah hari ni cuaca dah mula panas. Doakan keselamatan kami, rakyat Malaysia di sini. Kepada sesiapa yang make this thing as a joke, semoga Allah memaafkan anda. Anda tidak merasai ketakutan dan kesusahan yang kami rasa. Terima kasih atas doa semua.

    Salam dari Miyagi Ken.

    0
    0
    • may halem says:

      hi Jackal,
      Semoga Allah akan melindungi kalian yang berada disana…tabahkan hati dan bersabar…sungguh besar
      dugaan Allah..kami akan sentiasa berdoa untuk kalian disana.

      0
      0
    • LuSelipar says:

      a fw hours ago, my fren in sendai tgh mencuba keluar dgn kereta. pray for her safety yah.

      jackal, mmg kami disini mendoakan. aku suka sikap memaafkan; yg ko amek dlm hal ini.

      0
      0
  24. may halem says:

    kenapa la berita harian tidak sensitif..walaupun sudah meminta maaf tapi pasti meninggalkan kesan mendalam buat mangsa2 tsunami d jepun dgn lawak BODOH bgitu!!!
    diharapkan berita harian akan lebih berhati2 dgn sebarang lawak2 karikatur!!

    0
    0
  25. Amier says:

    Berita Harian dan menjadi berita harubiru.Bukan pengembang minda,berita politik dalam negeri dan dunia pun tak bagus.Perabih duit atau buat semak rumah.

    0
    0
  26. basshunter says:

    one more ignorant with his stupid joke ever..

    0
    0
  27. N says:

    surat kabor sampahh…

    0
    0
  28. apitz says:

    mcm mn lak kalau kita pulak kena tsunami lepas tu letak kartun najib lari mcm tu kita marah tak. sepatutnya waktu sekarang kena pergi tolong paling tak pun ucap takziah. nanti takut Allah balas pulak kat kita. perbuatan ni mcm ketawakan orang jatuh basikal. nanti kang kita jatuh pulak baru tau. tak profesional punya paper. hmm baru aku perasan aku x penah beli paper nih.

    0
    0
  29. perkasa Ali berahim says:

    bodoh..!!

    0
    0
  30. manz says:

    padan muka dgn berita harian…inilah akibatnya kalau dah selalu memalukan dan memburukkan orang lain hingga tak ada nilai sensitiviti lagi dgn musibah yg menimpa org lain..
    Akibatnya Malaysia yg dapt malu..

    0
    0
  31. org tue. says:

    tak pernah beli dan baca berita harian.

    0
    0
  32. aspire5580 says:

    sekapal dgn fizz fairuz..

    0
    0
  33. faizura says:

    padan muko berita harian.. ghairah sgt nak buat lawak, xpasal2 memalukan negara. ni lah akibat klau selalu sgt kutuk org dan buat fitnah.. tak masuk ISA ke kartunis tu..

    0
    0
  34. bender says:

    bodohnye pelukis karikatur nih….kalo aku jumpe, aku lempang2 jek..x sensitif langsung..

    0
    0
  35. aimannajmy says:

    byk kali dah lawak camni..tp dek sebab bukan time tsunami so org gelak2 camtu je lah…tapi skang melawak tak kena tempat ler.. time kritikal2 camni memang menaikkan marah orang ramai…

    0
    0
  36. sayabudakmasihbelajar says:

    ada orang pernah cakap yang surat khabar kat malaysia ni yang tepatnya cuma waktu solat dengan nombor ekor je(bukan nak menggalakkan orang main ekor.. haram tu)..
    sekarang aku percaya… bahagian lain dalam suratkhabar tu menyakitkan hati je.. macam ni ke wadah nak menyampaikan maklumat kepada anak watan????
    malu la..

    0
    0
  37. didi says:

    Aku Malaysian gak, malu tgk betapa bodohnya newspaper local kita bila bab tak sensitif about benda2 macam ni.
    Dulu keluar kartun Nabi Muhammmad dlm newspaper oversea, pandai lak satu malaysia marah, nak boikot la nak serang la, nak keadilan la. So, orang kutuk malaysia tak leh la, malaysia kutuk org lain boleh pulak??
    Pening kepala pikir, buat malu jer kat malaysia.
    Berita Harian patut be more alert, time Jepun dilanda krisis macam ni, bukan buat lawak bodo.
    Aku bangga sebab selama aku hidup di malaysia, aku tak pernah baca berita harian pun, sebab news yang diaorang paparkan byk merepek dan tak profesional pun. Editor sekolah tak abis kot. Berita Harian equals to newspaper local Berita Hampas!!

    0
    0
    • sayabudakmasihbelajar says:

      pernah tak orang-orang surat khabar ni fikir yang tindakan dorang ni mungkin akan bagi kesan kat hubungan ekonomi dengan jepun?

      0
      0
      • sukasuki says:

        btol2.. M’sia berhutang dgn jepun berjuta2 ringgit.. org dh berbudi, sepatutnye kite berbahasa..

        0
        0
        • tomyam says:

          urghhhh..bongok la BH dan zoy tu..hish patut terminate BH ni pon ada. pastu bg tau satu dunia BH ni dah tutup baru aku rasa negara2 lain perasan yg org M’sia x buat lawak bodo pasal tsunami ni..x pasal2 je jepun nanti bermusuh dgn m’sia..

          klau aku berada kat pihak jepon of course aku bengang gila..pasal hutang dgn jepun tu..mmg betul time krisis IMF dulu jepun la yg tlg..kurang aja betul BH dan kartunis tu..patutnya si zoy tu kena buang kerja..x pon dgn sapa2 yg bg lepas la katun ni tersiar kena sapu sekali! sgt memalukan!

          0
          0
    • ceplos yang marah says:

      sape la yg lukis karikatur tu, berhentikan saja org yg lukis tu… editor pun sama mangkok. berhenti je. x peka perasaan org langsung . patut saman je org ni,, boikot dia…. xda hati perut. bodoh x bertempat.. malu aku nak mengaku rakyat malaysia. statement lawak bodoh kau buat tu…. memang bangang betull.. memang patut di saman je org camni. biar meringkuk kat jil. sangat memalukan betul… seluruh dunia kutuk malaysia pasal statement lawak bodoh yang sememangnya banggang.

      0
      0
  38. didi says:

    Nak tambah satu lagi, kes kartun bodo ni sampai ke europe gak, buat malu aku jer. Heran kawan2 aku kat sini kenapa kita Malaysian yang patutnya more sensitif bab2 kutuk org lain buat lawak, sedangkan satu dunia cuba membantu Jepun itme krisis macam ni. Nanti kalo kena sendiri, baru tau, tak payah tsunami besar, cukup satu building berita harian and staff runtuh duk earthquake.
    Bukan nak doa macam tu tapi bencana alam yang menimpa Jepun kita patut ambik sebagai peringatan, despite agama, bangsa, negara apa pun. Bukan buat lawak bodo, lawak yang satu malaysia tak kongsi pun tapi staff berita harian ingat best sangat.

    0
    0
  39. Simmone Hassan says:

    Editor bertanggung jawab harus letak jawatan. Sebelum releasekan material dia patut double check untuk mengelakkan sebarang masalah. Seperti budaya amalan di Jepun, orang yang mengaku bersalah pasti akan melepaskan segala jawatan dan pangkat yang disandang demi menjaga maruah

    0
    0
    • mamat says:

      kalau ikut budaya di Jepun, kalau buat salah dan demi menjaga maruah, mereka akan bunuh diri!

      0
      0
  40. lala says:

    Haa..ha…ha…padan muka BERITA HARIAN!!amik ko!selama ni bangga sgt memfitnah org!!!!!Padan muka!!!!!!(10juta x)

    0
    0
  41. makan says:

    wah CNN bile jadi macam ni bukan main kondem negara kite..memang salah berita harian jgk..tapi mcm mane newspaper or cartoonist dari oversea yang hine nabi muhammad & agama islam?tak pulak nak kutuk..

    0
    0
    • aisya says:

      agreed!totally agreed!!!!

      0
      0
    • Malaysia Kita says:

      saya setuju sgt le.. kita br hina sikit je.. bkn main oversea hentam kita.. dulu jepun buat kita ada diorang rs bersalah.. setakat kartun jer..n dh minta map dh le..

      0
      0
  42. ahmad lid says:

    gila ke berita harian ni …sedar la sikit woi..dunia dah akhir zaman ,mcm2 bencana dah berlaku.,beribu dah mati…x takut ke azab tuhan…???benda ni bknnya blh bt lawak bodoh..,dengan ko2 pn jd bodoh..lps ni x laku la surat kabar ko.

    0
    0
  43. miss a says:

    dah2 la tu..dia da mintak maaf..korang yg ngutuk siap ckp bodoh n etc, xtakut lak ngan azab tuhan ble ckp bnd2 tu..ceh~

    0
    0
  44. aqma says:

    haiyooo…masuk dh nama kta yg bru nk harum dh jd busuk di mata global..
    tp kalo pk2,masa WTC dlu kena serang,mana peginye hero2 amerika-superman,batman,spiderman??sume nyorok eh???

    0
    0
  45. lolyat gang says:

    aku menangis tgk bencana alam yg menimpa jepun

    i luv japan !!

    0
    0
  46. faizal says:

    sape yg ckp gurauan fizz fairuz tu x de pape?perkara kecik?…aaa ni sape nk jawab…tu la org korg bodoh x nak mengaku..ni 1 dunia da tau…da masuk website CNN…

    0
    0
    • Kurus says:

      sama ker kartun ni dengan apa yg fizz fairuz twitt?

      0
      0
      • faizal says:

        x nak mengalah jugak tu,nk jugak bela artis tu…haishh!!mmg la x same…paper ni sume org bace…fizz tu pulak public figure,,,semua bace tweet dia…kalo borak ngn kwn2 tu lantak dia la..senang cite editor paper ni ngn fizz same la bengap..x fikir..

        0
        0
  47. mamat says:

    siapa sekali pun yang kena musibah (even binatang sekalipun) bukan hak kita utk mempersendakannya.. dah la memalukan negara (coz benda ni dah highlighted dalam CNN lagi)..

    tak kan minta maaf je?? resign la wahai editor dan kartunis IQ rendah!! Kementerian pun tunggu apa lagi? Dulu Zunar boleh plak tahan 2-3 hari… this stupid kartunis tak kan just say sorry??

    0
    0
  48. mia says:

    ya..lor..bila nampak video tsunami tu, MasayAllah…allahuakbar..sesungguhnya Allah itu Maha besar, Maha mengetahui…Walaupun yg di timpa negara Jepun tapi perkara sedemikian jangan lah jadi bahan lelucun pula sepatutnya kita mengucapkan syukur sebab negara kita belum ditimpa kejadian seperti itu dan kita ucapkan juga Nauzubilahiminzalik..supaya kita terhindar daripada perkara yang memusnahkan kita. kecuali hari kiamat yang kita tidak boleh halang kedatangannya…YA ALLAH..Ampunkanlah segala dosa-dosa hambamu ini ya ALLAH….

    0
    0
  49. Aisya says:

    tapi kan..bila malaysia wat karikatur cmni,sume mrh,..logically mmg ptt mrh..tp ade x negara lain kesah bile karikatur nabi kita dipersendakan?masuk cnn x??

    0
    0
    • makan says:

      btl 2..cube bace dekat comment section CNN tu..memang la BH da buat salah..da mintak maaf pun..ape yang kite nak kecoh2..yang paling sedih bile rakyat malaysia sendiri cakap malu mengaku jadi rakyat malaysia..come on la..mane jati diri bangsa?orang lain berebut nak dapatkan taraf PR kat malaysia ni..kite senang2 sgt trus nak declare malu jadi rakyat malaysia..rakyat sendiri pun xnak bele negare sendiri..macam mane kalau satu hari nanti malaysia kene serang?nak lari ke singapore?indonesia?thailand ke?

      0
      0
  50. jimmy says:

    Agak merisaukan kalau media barat menggunakan karikatur ni sebagai alasan utk lebih menghina para nabi & org Islam..

    ‘ ala negara Islam Malaysia boleh je lukis kartun kutuk org lain, so takpelah media barat kutuk org Islam lak’

    Nauzubillah.

    0
    0
  51. nama saya says:

    gua suka baca komen2 kat entri nih. nampak educated sikit si pemberi komen. takdela asyik nak gaduh dan nmengutuk macam kat entri artis2 tu.

    p/s: banyak nama yang selalu post komen kat entries gossip artis tak muncul kat sini.

    0
    0
    • nama saya says:

      btw, kita kat malaysia ni kena beringat. Allah turunkan bala setiap saat. abang nara cukup2lah post2 entri yang tak senonoh, ataupun post je entri yang bagus2 macam entri cerita irma bertudung tu. kurang2 dapat juga saham pahala sebab sebarkan benda baik.

      jangan nak promot sangat keaiban artis, sebab kalau ikut islam, benda yang buruk kalau di promot walaupun dengan tujuan nak memberi pengajaran. sebab , tengoklah, semua entri2 yang tak senonoh, ada gambar2 yang sgt berdosa mata melihatnya, dan menimbulkan kutuk mengutuk pula.

      sudah2la tu. saya menegur ni atas dasar saudara seislam. bukan sebab dengki atau apa. kalau tak baik tu dari saya, konfem2. kalau baik2 tu semuanya dari Allah.

      0
      0
    • faizal says:

      lagi 1,sape yg komen membela artis tu da x nk komen kt cni hahaha..diorg ingt benda tu kecik…

      0
      0
    • yanie hakim says:

      bkn tk mncl di post ni tp xberksmptn.. bncna alam ni bkn satu mainan utk di persndkan.. Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk kita sbg hmbaNya.. tk kira lh dlm bntk apa skali pun nk di smpkn tp jgn lah smp menguris persaan mrka2 yg sdng ditmpa musbah tu.. Allah mengji tnpa mengnal agama atau bngsa.. kun fa ya kun, bl Allah kata jd lah ia, maka akn terjd lah tnpa sebrng hlngan atau bntahan..

      0
      0
  52. hepigirl_lin says:

    ultramen lawan raksasa..bukan tsunami..mengong tul..

    0
    0
  53. lana aqilah says:

    how pity…
    i’ve never thought ollz of this..
    ashamed malaysia!
    :(

    0
    0
  54. ntahaper2 says:

    korang nieee..curah minyak dalam api lark…dah minta maaf,maafkan jelah…semua pun prnah buat silap..sedangkan Allah pun ampunkan dosa hambaNya..

    0
    0
    • vivi says:

      terlajak perahu boleh undur, terlajak publish buruk padah nya… CNN keluar berita, satu dunia dok cerita… Lepas ni mana nak letak muka…

      0
      0
      • Hitam Manis says:

        Sy sangat bangga jadi Malaysian, tp sangat malu apabila berlaku kejadian mcm gini, sangat tak sensitive, memang lah BH dah meminta maaf, tapi negara kita telah di kutuk dengan lukisan kartonis ni,

        tolong lah yer lepas ni nak buat sesuatu fikir dahulu lagi2 apabila melibatkan maruah keluarga dan negara..

        0
        0
  55. alex adriana says:

    kuasa internet jangan main2. kerana nila setitik rosak susu sebelanga. haaaa. lain kali nak melawak tu pakai otak sket. bukan main sedap je..

    0
    0
  56. >_ says:

    mmg xpatut…xpatut mmg xpatut…tp kan nenek saya ckap td..huh padan muke…pancung lagi org melayu!!!…bunuh org islam!!padan muke….nenek aku yg cakap..!!xtipu

    0
    0
  57. mrs arriffin says:

    lastlah baca berita harian … byk lagi surat khabar lain yang mengeluarkan berita dan lebih bersifat sensitif … rasenye zoy ni bukan manusia berhati baiklah ….

    0
    0
  58. nana says:

    I dont thing this picture is funny
    Welll a picture worth a thousand words
    For me
    this picture shows How great is Allah

    nothing wrong with this picture
    btw who sent it to cnn?
    that guy should apologize!

    0
    0
    • XsukesukiX says:

      yes. . .
      i agree with u. . .
      come one people, open ur mind. . .
      (emm,xkisahla klu kne dislike pn)

      0
      0
      • kenapa mesti nak kaitkan kebesaran Allah dgn watak fiksyen yg tak wujud sedangkan sifat Allah yg pertama ialah Allah itu wujud?
        Tak ke nmpk mempersendakan kebesaran Allah? Kenapa masih lagi berkhayal sedangkan realitinya musibah yg menimpa org lain yg mengorbankan byk nyawa itu benar2 terjadi?

        0
        0
        • XsukesukiX says:

          hem. . .
          xde siapa pn mempersendakan ALLAH. . .
          kan dah ckp this picture shows how great ALLAH is. . .
          xkisahlah watak tu wujud ke x ke. . .
          cuba fahamkan maksud disebalik gambar tu bole?
          but nvm. . .
          its ok. . .
          susah nk cakap ngn people yg pyh nk open mind ni. . .
          cuba korg mrh hamba allah yg anta bnda ni kat cnn. .
          tah2 org kita gak !

          0
          0
        • MrAmatjaih says:

          korang nak kutuk aku kutuk laaa .. tapi AKU MEMANG TAK SETUJU BERITA HARIAN MINTAK MAAF SEBAB PADA AKU MESEJ KARTUN TU MENUNJUKKAN 1 PERKARA JE .. “ALLAH MAHA KUASA” .. setinggi manapun ilmu kita manusia, sedahsyat manapun teknologi yang kita ada .. kita takkan lari daripada MAUT .. Imam Al-Ghazali pernah menyatakan 1 perkara yang sangat hampir dengan kita iaitu MAUT! wallahu alam

          0
          0
  59. abewe says:

    Sedapnye ngutuk orang……rasa2nye diri sendiri baik sangatke…tak pernah buat silap? Renung lah dalam diri kita sendiri sebelum nak kutuk orang macam tu…sekadar ingatan…

    0
    0
    • takde aa kutuk.. sekadar sedih je.. menangis dlm hati bila ade sesetengah org membuat lawak tak kena mase dan tempat berkaitan ngan kejadian yg melibatkan beribu nyawa terkorban.. tu je..

      0
      0
  60. BumbleBee says:

    certain thing boleh dibuat lawak…tp bukan tentang natural disaster….saperkah editor BH? apesal bleh terlepas pandang nieh?? saje nk burukkan Msia ker? jgn ade agenda tersendiri jugak dahlaa…

    p/s: CNN poyo…bende2 burukkan nama baik org Islam ni laju jer dier nk kuarkan dlm berita…kalo psal palestin ke or bende2 tentang org islam kene tindas xde plak nk buat headline…

    0
    0
    • yup..notice that already. media barat mmg sibuk korek kesilapan org Islam, mende kecik pun diaorg besar-besarkan. skarang ni xpayah org hantar gambar tu kat diaorg, mereka dah ade corespondance seluruh dunia. klu sesuatu yg dipost dlm internet, lagi lah cepat diaorg trace.

      0
      0
  61. nurrul yo says:

    emm dh trlepas nk wat cam nerr kn.. tp kalau paper tabloid yg wat cm ne xheran sgt… ini BH tu, saat dtimpa bencana xkira tempat dn masa, so xyah lerr nk wat lawak.. tu kn kuasa Allah SWT. org2 malaysia kena brsyukur kt xder bencana mcm tu, tp masa akn dtg, sape yg tau , kalau pas ni malaysia pun turut dtimpa musibah walau d`luar lingkaran api pasifik …. setiap musibah tu ada hikmah nya..

    0
    0
  62. JU ON says:

    Pndpt peribadi sy ler… diaorg lukis mcm tu ada mesejnya. antara mesejnya, sebesar mana kuasa seseorg (mcm US), kalau bencana alam atau hukum alam xdak sapa dpt melawannya..

    0
    0
    • zaia says:

      hmm ntah la,tp klu mcmtu la msj dia,yg aku nmpk mcmni plak –> sebesar mana kuasa makhluk mcm ultraman(hero fiksyen Jepun ye,bkn M’sia,bkn US), pun tk dpt melawan kuasa Allah. Betul sgt,ultraman,doraemon,gaban,power rangers,kluangman,cicakman semua tu tk dpt lawan kuasa Tuhan,masalahnye semua tu Tak Wujud.hanya rekaan semata mata.aku rse tkde nk mesej2 sgt la dia tu kecuali JOKE sahaja.
      ramai kreatif kt jepun tu dn negara dorng maju, tk heran pun klu dorang nk wujudkn bnyk superhero,buat cartoon,buat filem psl superhero,buat manga,nak cari duit la katakn,nk hidup.
      tkkan kot kartunis tu wat msj utk banding kuasa Tuhan dgn watak hero ciptaan manusia yg tk wujud tu.dia nk wat lawak ler tu.huhu..

      0
      0
  63. prihatin.... says:

    dh tau berita hairan & kosmo tu s/kabar penipu, beli jugak…hah, belilah lagi..belilah lagi….beli…beli…beli…..

    0
    0
  64. Kurus says:

    you might not like what i am going to say..but its okay..
    like always.. its ok..
    but this has to be known.. read n think carefully of what i am going to say.. because one day..in another time.. you might see..

    beethoven was called a mad man
    so was picasso and da vincci
    they only became famous after they were gone..

    creative people actually not think like us normal people do..
    THEY ARE NEITHER CRAZY NOR HEARTLESS..

    i am not sure what s going on into your mind when u first saw this ‘karikator’.. but what i saw was different..

    i saw how the artist perscribed the natural disaster as something that no power in this world could overcome OTHER THAN GOD…
    I can picture the artist in my mind, that, he was not laughing or smiling when he drew it.. he was astaund and spellbound by the power of God..

    he knew that if he drew it differently, people might not understand what he was trying to portray.. an image who is dear to our heart.. i.e. an ultraman.. who is so known.. would then make a statement clearer to a LOGICAL NORMAL mind..like us do

    one actually could not be punished by something that is subjective..
    we can argue.. we can bring this to justice..
    but at the end of the day..
    how we perscribe.. other people, or other thing, is actually the MIRROR of who we are..

    0
    0
    • Kurus says:

      remember that

      how u perceive other people is actually the MIRROR of who you are..

      0
      0
      • dun says:

        oooo..kire karikatur ni adalah karikatur yg serius la eh…ok2..sbb biasanya karikatur ni dilukis bertujuan untuk berjenaka dan berlawak…tak pernah lak tgk org buat karikatur untuk kite serius2…kire pelukis ni serius la orangnya…

        hurm…

        0
        0
        • Kurus says:

          tq dun for the understanding..

          aku satu jerk..
          aku tk dapat tuduh cartoonist ni kejam.. tu jerk
          aku tk dapat bayangkan dlm kotak pemikiran aku yang dia ni.. gelak2 masa buat kartun tu..
          i dont think malaysian is that bad..

          0
          0
        • zaia says:

          dia tak kejam.dia khayal di sebalik idea lawak dia.hehe.dia tersilap,dan pihak BH pun dh minta maaf,okey la tuh..

          0
          0
        • belacan~hangus says:

          kurus
          pengalaman aq lah sbgi parttime kartunis
          kita lau nak lukis mmg ikut keadaan semasa
          tetapi ada garis2 yg tak patut kita langkaui..
          kena pikir dulu bukan main hentam je..

          dri sudut pandangan sorg kartunis aku juga x rasa apa
          yg ko rasa kurus..hehehe…syg krus!

          0
          0
      • nana says:

        memangla…mungkin dia nk joke je, tp xkene tempat n mase…cume paham2 je la one day kalu negara kite kene kalu org wat cmtu plak, sendiri mau ingatla….joke je…

        0
        0
        • dun says:

          maksud si kurus tu…karikatur tu sendiri tak anggap mende ni joke…
          kenapa kita tak pikir mcm ni..

          “ultraman pun tak boleh nak lawan kuasa ALLAH!..”

          adakah anda masih merasakan itu joke?

          baca dan faham la dulu statement si kurus ni…hormat la pandangan org lain baru la org hormat pandangan ko…ni tak..baca separuh terus nak tiaw…

          0
          0
      • gemok says:

        ….and don’t forget to reflect it on yourself too…
        or are you simply try to be different here…i am not impressed….sorry.

        0
        0
    • non artist says:

      then if i may ask you kurus, how do you perceive a naked figure of a women being drawn in an art class, or that of pornography…..are those also considered as art in yr dictionary?

      0
      0
  65. aish says:

    actually xble gak nk salahkan media barat, perangai diorg memg cmgitu tapi yang kita pon duk nk join diorg wat kartun bukan2 tu kenapa pulak..tu menunjukkan kita pon xde beza gak ngan diorg… by d way utk komen yang cakap org malaysia suka wat lawak benda2 cmni, sebenarnye segelintir je yg langsung xconcern pasal isu kemanusiaan ni…bukan semua, buktinye semua komen di atas xsetuju ngn penulis kartun yg sengal ni…

    0
    0
  66. saje sibuk says:

    sy suke tgk ruangan ragam ni…sbb selalu nye berunsurkan perli-an… bagus gak kl sampai CNN tau pasal Karikatur nie…so 1 dunia tau yg paper ni dok perli diorg pasal suke kuarkan citer superhero…pastu bile kejadian tu reality superhero tu xde pon…

    ape pon mmg kesian la tgk kejadian kat jepun ni…

    sy anti citer superhero yg x logik..mcm ultraman, superman, power rangers dll… citer bodoh jer semua ni… baik tgk TANYalah UStaz… lg berfaedah

    0
    0
  67. RedGurl says:

    cube bayangkan kalau malaysia diserang tsunami, ribuan rakyat terkorban, dtg pulak org luar lukis camnih tp otromen tuh tukar jd cicakman..marah tak rakyat malaysia yg kehilangan saudara mara???? takde kesedaran sivik tol dari si pelukis sehinggalah ke editor dan ke pencetak dan sebagainya

    0
    0
  68. BumbleBee says:

    tak kene kt kter..negara kter…sedara mara kter…mungkin kter bleh berfikir secara rasional dan terpikir dan nampak dr sudut positif psal karikatur ni…. tapi cuber kalo kter yg ditempat mereka…ada saudara mara yg terkorban..harta bende musnah…hilang serba serbi dalam sekelip mata…negara lain buat karikatur mcm ni…ultraman ditukar kepada gmbr cicakman ke…upin ipin ke..atau ape2 sajalah yg melambangkan Msia…bolehkah kter berfikiran waras dan positif lagi?
    sensitif laa sket kalo x dpt tolong diorg dr segi bg bantuan lain pun..

    p/s: gmbr2 tu mmg x salah sbb nmpak kuasa Allah smpai superhero pun x dpt lawan…cuma wrong timing nk kuarkan gmbr2 cmtuh tatkala jepun masih lg unstable…

    0
    0
    • SID says:

      upin n ipin n cicakman x kan jadi lawak sebab diaorang pun tak tau…
      ultraman satu dunia kenal…

      0
      0
  69. marangkerapu says:

    AKU RASE KLU KARTUN NI DITUJUKAN UTK NEGARA JEPUN 1 DUNIA AKAN MARAHKAN MALAYSIA…. TP KLU DITUJUKAN UTK NEGARA AMERIKA & ISRAEL …. GERENTI 1 DUNIA PUN TK KESAH…. APE2 PUN SEMOGA RAKYAT JEPUN TABAH MENGHARUHI UJIAN NI…

    0
    0
  70. Sedare Merong says:

    ntahlerr…kalo si kafirun siarkan kartun hina nabi saw…kite diam je. x paham lahhh!
    bencilah kt mulut mcm puaka!

    0
    0
  71. monkeybone says:

    membuat lawak atas musibah yg menimpa org lain
    mmg aq x bleh terima..
    alangkah mulianya sekiranya BH dan .pelukis karkatur tersebut menyampaikan masej yg lbey baik utk mengajak kita sbgi pembaca BH utk turut simpati dan memberikan sumbangan dan bantuan…bukan dgn mempersendakn ….

    0
    0
  72. Exora says:

    Isk3 Dahsyat Berita harian
    Kenapa jadi lagu nih
    Kalau org Jepun tengok pasti mereka
    dan keluarga mereka marah

    0
    0
  73. Caldina says:

    dah nama pun ‘Ragam’.. benda mcm ni pun kecoh kaaa… ? haiyaaaa…..

    p/s: ada banyak lagi benda yg nak di isu kan… benda sampah mcm ni pun jadi national issue……

    0
    0
  74. insan says:

    bende2 cm ni x bleh nak main2…pk lah sblum wat sesuatu tu…ni isu sensetif…so sendiri mau ingat…

    0
    0
  75. ted mosby says:

    time jepun kene tsunami ari tu membe aku tanye aku agak2 miyabi idop lagi x??

    0
    0
  76. khairul says:

    Keje dgn newspaper…
    tapi pemikiran cetek…..

    why make fun of other people misery….? is it funny?
    BERITA MINGGU should say to the cartoonist “U R FIRED!!”
    sbb i aint going to read ur paper again..

    0
    0
    • SID says:

      sekali je buat salah n takde kene mengena ngan kita dah nak terus banned.
      ada ke istilah jangan maafkan dan terus pulaukan sesama islam dalam Quran?
      moga2 ada orang islam kat malaysia yg buat camni gak kat zionis yg dah lama persenda umat islam dan juga rakyat malaysia yg persenda azan dan lagu kebangsaan kita…

      0
      0
  77. syazza kitty says:

    hanya orang akal pendek wat katun mcm tu..mentang2lah family die tak de kat jepun..tak rase ape yg org sane alami.harap surat kbr lain amik iktibar..

    0
    0
  78. mak orang says:

    this is too much!!! sepatutnya bersyukur (Malaysia terselamat) dah muhasabah diri..bukan lawak bodoh macam tuh

    0
    0
  79. achik says:

    Jepun buat kita dulu lagi teruk daaaa…
    perlukah derma2???
    negara sndri pn tak abis dgn musibah..
    sengal…

    0
    0
  80. MizzAin says:

    last !! org asik 1st aku nk last la plak… kuang kuang kuang

    0
    0
  81. hazuan says:

    tahukah anda tidak ada surat khabar yang bodoh sebanding berita hairan nie….

    0
    0
  82. mas says:

    Malunya….google pasal ‘tsunami’, tapi top news merata2 story pasal Malaysian newspaper apologize about tsunami cartoon… aduuu baru je nama Malaysia nak berpahat kat seluruh dunia, dah kena hentam balik.

    0
    0
  83. memang tidak sessetif langsung

    0
    0
  84. pasha sendat says:

    FOR ME TAK PERLU MINTA MAAF.. SAPE SURUH NEGARA MAJU MCM TU ADE KAREKTOR2 HERO MCM ULTRAMAN LA.. KESATRIA BAJA HITAM LA DETECTIVE CONAN LA.. DORAEMON LA N BANYAK LAGI.. KAN DAH JADI BAHAN.. TAK PERLU CARI KONTROVERSI OK..

    0
    0
  85. faisal says:

    tk ptot btol r BH nie….ish3… nnt smue pakat jgn tgk ABPBH2011 k..hahahaha
    tntu risau BH nie..haahah

    0
    0
  86. nurra says:

    ooo..ni ker gambarnya..jenuh cari..kat sini jua ketemu..

    0
    0
  87. Myra Dolce says:

    hurmmm mmg sume tak paham ape yg cube disampaikan kartunis…
    tsunami tu kekuasaan Allah..
    Ultraman tu bende yg dipuja2 manusia…
    sampai kan bdk kecik pon leka xnak gi skolah xnak wat keje …
    sbb taksub ngan ultraman…
    so gmbar ni menerangkan…xpenting kecanggihan teknologi…klu Allah nak timpa musibah…kena jugak…

    pendapat je…klu salah tlg maafkan..peace

    0
    0
  88. 4G says:

    takkan nak salahkan ultraman kottt…….sapa suruh siarankan channel ultraman tuu……..!!!kitab AL-QURAN kan ada….suruh budak2 tu p mengaji.

    0
    0
  89. suke2 says:

    adeh…..ngok ngek tul…editor atau KP tak pantau ke menda cam nih…Allah tu Maha Kuasa…bayangkan kalau kita berada di tempat dorang…then, dorang persendakan bencana yang terjadi..aaaaapalah rasanya ekkk?? Tak bersyukur langsung…patutnye BH siarkan katun umat Islam yang sujud syukur..kerana setakat ini negara kita Alhamdulillah dilindungi oleh Nya…

    0
    0
    • SID says:

      sujud syukur tu takyah la nak dikatun kan lak…
      benda agama jangan dikatunkan jadi cam agama lain…

      0
      0
  90. mak orang says:

    aleh2 mak rasa setuju dgn achik…. jepun jajah malaysia dulu lagi teruk, ramai terkorban…. haih…. tula ramai lg org malaysia perlukan derma… kenalah apply “rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan” … tapi BH pun kenalah senitive dgn keadaan semasa, untuk kepentingan negara dan pembangunan rakyat gak…. Jepun dgn malaysia kan rakan dagang yg baik, takde import eksport, tak majulah negara kita

    0
    0
  91. huhu says:

    haishh..macam2~

    0
    0
  92. Ahm Naz says:

    Biasalah karikatur mcm ni….takkan nak sokong ultraman kot…itupun nak sensitif….karikatur org yg hina nabi dan islam tu camne….pikir2 lah sendiri…

    0
    0
    • nadia says:

      erm betul tu…gambar nie menunjukkan ULTROMEN pun tak boleh melawan kuasa ALLAH S.W.T… mmg logik pon kn….tak de yg sensitif sgt pon…biasa la…negara luar espacially negara bukan islam mereka sebenarnye tak paham..n cube nk menjatohkan negara islam spt malaysia…mereka anggap malaysia nie umpame plankton dlm cite spongebob yg perlu di hapuskan…

      0
      0
    • nadia says:

      erm betul tu…gambar nie menunjukkan ULTROMEN pun tak boleh melawan kuasa ALLAH S.W.T… mmg logik pon kn….tak de yg sensitif sgt pon…biasa la…negara luar espacially negara bukan islam mereka sebenarnye tak paham..n cube nk menjatohkan negara islam spt malaysia…apa jua cara sekalipon mereka anggap malaysia nie umpame plankton dlm cite spongebob yg perlu di hapuskan…

      0
      0
  93. lily says:

    ala setakat gurau jer..tak luak pun..

    0
    0
  94. kikin says:

    mat salleh saje jer kecoh2…lagi pon jepun kaya mereka boleh membangun dengan cepat n banyak duit…org malaysia ramai lagi yg hidup susah…tak de tabung untuk org kite ke???

    0
    0
  95. SID says:

    orang dah buat silap dan minta maaf, maafkan je la macam kita maaf kan orang jepun dulu…
    kesian orang kita, kalau orang luar kutuk orang kita, kita2 sekali kutuk, nasihatnye tidak.. .
    memang lawak ni ada bodoh dan ada lawak pandai.
    nama pun lawak dan katun, if mat salleh buat atau yahudi mungkin takde yang kisah.
    jepun ni salah satu sekutu kuat amerika…
    maafkan je la…jangan buat lagi…

    0
    0
  96. SID says:

    if Berita Harian takde..hilang la satu lagi surat kabar Melayu terbesar di negara ini. rasanya negara lain takde jual BH ni…
    pas Mingguan kita baca Nesan n Nanyang …
    1malaysia la kan…
    HIDUP MELAYU!

    0
    0
  97. Ahm Naz says:

    Lebih menyedihkan sekiranya tsunami ini atau bencana alam yg lain dianggap menda semulajadi…Ingatlah wahai manusia…segala kejadian bencana alam merupakan amaran ALLAH kepada manusia dan tanda kepada dunia akhir zaman..jadi buatlah pilihan yg tepat, nak jadi umat yang disayangi atau dimurkai..:)

    0
    0
  98. bedul says:

    insaflah wahai kartunis! lawak kamu perlu ada batasnya. jangan asyik melawak tak ingat dunia. kamu harus malu dengan karya kamu yang tidak sensitif dan jahil dengan kesusahan serta kemudaratan orang lain! LOSER!

    0
    0
  99. kikin says:

    Kerosakan telah nampak di darat dan di laut kerana tangan-tangan manusia sendiri mengusahakan, supaya Dia merasakan kepada mereka sebahagian daripada apa yang mereka buat, supaya mereka kembali.

    0
    0
  100. mamamia says:

    sedih bila mama baca kt internet ni bangsa asing kutuk kite mcm2.mama yg tk tau apa2 pun kena tempias gak..abis bila org dh kata mala..tut..bangsa..tut..aduh sedih nye

    0
    0
  101. one M says:

    Kartunis Zoy ni pernah mempersendakan hukum hudud tak lama dulu.Ingat!!! mempersendakan hukum hudud sama spt mempersendakan al-quran.

    0
    0
  102. mamamia says:

    masalahnya skrg zoy tu org apa ye?.bknnya mama ni bersifat perkauman..tp yg asyk kena hentam adalah org melayu..

    0
    0
  103. akma says:

    BERITA HARIAN ni bkn jer tempat sebar fitnah, tp xder sensitiviti langsung..BOIKOT BH!!

    0
    0
  104. is says:

    fine.fiz fairuz mnusia biasa.bt slah.pnh tk kdg kdg korg ter-aksi spontan n rsa yg btp bodohny korg sbb ter-ckp or buat bnda tu?same case like ths guy.cma fiz brnasib mlg sbb tknlgi mden (fb,blog,media) mnyebarkn statement spontan tu scr belebih lebih.mnmpkkan sgt kslhn dia tu sbgai sgt brdosa wlhl cba korg brda di tmpt fiz.korg trklik statement tnp bfikir pnjg.n betubi tubi org mnylhkn korg mcm org yg ‘sgt sgt brsalah’ n mcmla kslhn tu ‘tk bleh dperbetulkan’.as wht i see,ni cma sfat dengki mnusia yg nk mnjatuhkan lg org tu slps ‘baru trjatuh’ n bknnya nk mmberi chance utk hmba Allah tu mmohon maaf.please b a thinker.

    0
    0
  105. The roar of the gleeful bunch gathered in El Qahira ‘s Tahrir Square said it all.

    0
    0