Written by Bella | April 20th, 2017

Tentu anda semua tahu baru-baru ini, Chef Wan ada memberikan sedikit komen dan juga pendedahan mengenai isu perceraian anaknya Serina Redzuawan dan Gavin Edward O’Luanaigh. Ramai juga yang mempertikaikan tindakan Chef Wan yang seakan “menjaja” kisah anaknya.

Menurut Chef Wan, walaupun beliau sedih mengenangkan nasib anak dan dua orang cucunya, beliau tetap merasakan Serina berhak untuk menjalani kehidupan yang lebih baik. Bercerai bukan bermakna ia pengakhiran hidup seseorang.

In every situation as family we all go through challenges in life, onak dan duri . I think part of life kahwin dan cerai ketentuan Allah SWT. Everyday people go through all that, but how you rise up to the occasion and make it one “happy breakup”  that’s the challenge.

Pada saya berani kerana benar tanpa perlu berdrama di dalam hidup ataupun perkahwinan. Ia satu perkara yang membuang masa kerana hidup di dunia tidak lama dan sebagai manusia kita harus cuba untuk mempunyai kehidupan yang gembira. If you are not happy with your marriage, move on because breaking up or divorcing somebody is not the end of the world.

Pada masa yang sama, Chef Wan juga tidak ambil pusing dengan komen-komen negatif netizen mengenai perpisahan anaknya itu. Chef Wan juga menjelaskan sebagai bapa beliau berhak untuk menegur menantunya yang melakukan kesilapan dan mempertahankan hak anaknya itu.

Sumber Berita : mStar Online

48 responses to Bercerai Bukan Pengakhiran Hidup – Chef Wan

  1. Anonymous says:

    Sepatutnya chef Wan menasihati ank dia dan pilih jln terbaik.. ni bkn setakat babitkan msa dpn je.. malah perasaan Serina.. ikot chef Wan mmg sng cerai.. tpi mcm mana dgn Serina?? Klu dia masih nk cuba slmtkn msa dpn umh tgga knape chefwan nk suh pilih cerai jgk2.. kwin dgn mna2 sape2 pun dugaan tetap ada.. xde tiap dugaan dtg nk cerai je.. x mewah xpe.. rmai lg yg ckup2 mkn kt luar ni…

    2

    0
    • Eliot Waugh says:

      lenkali tengok ig CW dulu sebelum komen. dia sebagai bapak of cos la pertahankan hak anak. ni dak gavin yang tak bagi langsung pape kat serina. serina senyap selama 6 tahun sebab dia tak nak orang lain mulut longkang sebab CW dah berabis beratus ribu utk wedding dia aritu. CW ni kita boleh tau dia sangat sayangkan orang terdekat dia. if not takdak la dia still bagi nafkah bln2 kat ex-bini dia. bagi aku dia sebagai bapak n atok sangat supportive walaupun dengan menantu hantu dia tu. just because dia divorced tapi kebajikan dia masih ambil peduli.

      2

      0
  2. kak piah says:

    memang betul tu CW sebab budaya cerai berai adalah budaya orang melayu islam. statistik malaysia pun menunjukan yg kes pencerain orang melayu adalah yg tertinggi berbanding dgn bangsa lain

    14

    2
    • hooray says:

      Cerai ni adalah salah satu proses pembaharuan secara halal bagi orang melayu yang nak batang ke atau lubang yang baru. Kalau pre-marital sex tak haram maka tak le banyak kes penceraian. Tu sebenarnye solution dia, amalkan persetubuhan sebanyak mana yang boleh sebelum berkahwin.

      1

      31
      • takde otak says:

        komen paling bodoh

        34

        0
      • iq says:

        kata-kata motivasi from bapak yang GAGAL dalam perkahwinan. tengok anak dia dah berapa kali bercerai, pls lah kalo u pandai nak sekolah kan org dengan komen2 pedas, sila tengok family sendiri.
        cuma next time jgn terlalu mudah keji org sedangkan rumah tangga lif dan balkoni anak sendiri pun tak mampu settlekan

        2

        2
    • Mak Becok says:

      Kalau dia boleh cerai, kita pun boleh cerai dengan Umno /PAS. Aku Mak Becok adalah ahli DAP seumur hidup dan salah seorang Red Bean Army menyahut para follower laman nara supaya terus menerus lawan dengan UMNO dan PAS di supaya kita dapat tawan Putrajaya di PRU 14

      0

      16
    • Larat ke... says:

      Dato Chef Wan..
      Anda KAYA harta benda…
      tapi…
      Anda dan kedua2 anak…
      GAGAL menggekalkan rumahtangga…
      hingga ke akhir nanti..
      Adil lah tu…

      6

      5
    • Anonymous says:

      Tak heranlah bagi mereka yg sudah terbiasa dgn kehidupan bercerai berai seperti chef wan wajiplah berfikiran positive…
      Sepatutnya mencari sesuatu positive kalau boleh elakkan negative..bukannya dah negative baru terhegeh2 mencari positive..faham eh..faham eh..

      2

      0
    • fisha gediks says:

      logik la paling tinggi..dah bangsa melayu paling ramai kat malaysia ni. kes dadah kes jenayah bla3 mmg la kita paling tinggi.tapi pemilikan hartanah still rendah khens sobsss

      4

      0
  3. kak mah kebabom says:

    Chef wan ni tak tahu ler sapa yg tahan dok dgn dia..mulut dia tersangat lah bontot ayam…akak tgk show masak2 dia sekjp pun dh tk tahan..patut la bini cabut lari..menantu pertama cabut menantu ke2 pun cabut..hrp2 berubah chef wan..

    12

    1
    • La la says:

      Menantu ke 3 pun cabut lari….

      6

      0
    • Kak Ema says:

      esok hari cucu-cucu pun lari

      5

      0
    • Rina says:

      Kalau u baca komen dia kt ig smlm dia ada bgtau dia cerai ex wife dia sbb ex dia kuat cemburu..and ingat dia suka ke anak dia becerai berai?dia bgtau almost 1 tahun x betegur sapa dgn chef riz coz chef riz menzalimi shikin maembong tu..dia siap nk g belasah chef riz sbb buat perangai..

      13

      0
      • Anonymous says:

        Oh..gitu ke? Kenapalah chef riz jadi macm tu agakya ya..kadang2 kita tk tahu cerita sebenarnya..tak mo buat ceritalah ya..
        Tapi apa2 pun..chef wan patut beri nasihat dan bukan lebih menjahanamkan rmthga anak2 dia dgn memaki hamun dan sebagainya..ya tak…entahlah..

        3

        0
        • jelita says:

          Chef wan dah bgi nasiht pun..sbnrnya msalah rumah tangga serina ni dh lama.Chef wan pernah cuba ajak suami serina ni berbincang mnta dia ubah prangai dia tu. Mana x nya, serina ada suami x mcm ada suami. Selama ni yang tnggung anak2 serina tu dia seorg je. Suami di ni tak tolong pun. Drila mula berkhawin smpailah skrg. . Bekira, dan x bgi pun nafkah kat klurga dy..Tapi serina ni brtahn je dgn suami dy ni..ylh mindset melayu kn, tgk la skrg org komen, mcm bndh tu memalukn. Siap ada yg ck bapa dia gagal, abg dy gagal. So no wonder lah, dia tahan je..Tapi memndgkn chef wan ni ksian kn anak dy so xda cra lain chef wan ni nashtlah dh asyk mcm tu smpai bila kn. Dripada mkn hati, dh nasht, dh cuba sdya upaya x brubh jga…better becerai..Klu awk jd bapa pun, awk akn buat prkra yg sma..

          1

          0
  4. melati says:

    Memang lew Ibu Tunggal yg ader kerjaya , takder Masalah lah…tapi camner dgn Ibu tertinggal..sebelum ni (Suri Rumah)..??? tapi tak kisah lah tu semua lumrah Donia, yg menjadi persoalan ni B..Nara ni dr Iklan KFC trus ke Iklan Zakar plak..!!! tak lama lagi ruangan Gossip ni jadi Ruangan Lucah plak….wakakakaakakakaaa

    2

    0
  5. Anonymous says:

    Orang yg mulut becok ni biasanya sentiasa mahukan kesempurnaan. Chef Wan adalah salah seorang daripada mereka. Tengok saja kejayaan dia sebagai chef.

    2

    4
  6. Anonymous says:

    Betul , if u not happy just move on

    15

    0
  7. fza says:

    chef wan

    1

    2
  8. mulut celupar says:

    menjaja cerita anak2, mulut tempayan betullah.

    6

    1
  9. mamizura says:

    wan oi hang pin munasabah diri yang penuh ngan musibat!!! mulut hang tu pacak langit hang ingat..baru hang ada akai!!! dalam 10 hang cakap hmmm nak percaya 1pun must think and think and think……before london bridge come falling down gitu!!! tulah tok sah dok persaan dengan bungalow dan pokok bunga hang..asyik persaan diri pended hang aja yg baguih..semua orang tak dak kelas…hang apa kelas..kelas masak ahhhh kih kih kih kih…..lan ni hang suruh anak hang kuruihkkann badan and u shut up…bangun and taubat!! tok sah dok kutuk menantu hang forgive him and move on..

    6

    0
  10. diva says:

    time nak kahwin dulu bukan main meriah bagai, 7 hari 7 malam celebration sebab nak dapat menantu org putih la katakan….hihi, akhirnya begini, dah nasib badan chef wan….bukan semua org putih tu bagus ya, dan bukan semua melayu haprak

    5

    0
  11. tina fazlita says:

    sepatutnya wan pendek nilah nasihat anak anak ..ni tidak dia yang kompang pong pang pong pang…first time aku tengok satu family ceria berai hahahahhahahha bukan aku jer gelak setan pun gelak sambil terkentut kentut pok pok pokkkkkkk dengan bau taikkkkkkkk 3 hari tak go jamban…. hang ingat dengan mulut hang tu satu donia sujud kat hang..pirah mangkuk!!!! lani hang pi sembunyi muka hang dalam tempayan…

    2

    1
  12. oluniagh says:

    dulu chef wan bangga dapat menantu mat salleh..
    kononnya cucu mata biru..sekarang otak chef wan dah biru and mata dah kelabu…
    now badan anak macam badak sumbu…..
    sikit punya haru…..biru…
    pantun tengahari….

    1

    1
  13. liz says:

    Allahuakbar mulut korang. kita tak tahu pun keseluruhan cerita ni.

    10

    1
  14. Azwan says:

    Berhak tegur menantu tapi bukan aibkan menantu kat semua org. Dia tu bapa pada cucu kau juga. A

    4

    0
  15. Azwan says:

    Berhak tegur menantu tapi bukan aibkan menantu kat semua org. Dia tu bapa pada cucu kau juga.

    1

    0
  16. cikgu bm says:

    orang dulukala ada berkata;bagai membuka pekung di dada….

    3

    0
  17. mak jemah rugged says:

    chef wan sibuk menantu mat saleh tu …..tu chef riz pun buat ank org gitu ko x komen pon..

    6

    0
  18. ohyeah.. says:

    pengakhiran hidup itu mati

    2

    0
  19. Anonymous says:

    #move on
    #respect each others
    # remember allah
    # DCW#SDCW#GO

    0

    0
  20. Daku says:

    Doakanlah yang terbaik untuk mereka. Yang korang mengutuk bagai ni ada jaminan ke rumahtangga korang kekal abadi? Manusia tak sempurna. Tak payahlah nak kata Chef Wan dan family dia. Ingat….kifarah Allah…jangan cakap orang….

    5

    0
  21. tinafazlitafadzil says:

    Apa dah jadi Wan oi?????
    Tambah Chef Wan, dia turut menasihatkan Serina agar menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri sebaik mungkin, terutama membimbing suami mendalami Islam.
    “Nasihat saya pada Serina agar belajar untuk menghormati suami dan sentiasa menjaga rukun rumah tangga dengan baik. Sebagai isteri jadilah tulang belakang kepada suami.
    “Sebagai orang Islam, Serina harus menjadi contoh yang baik kepada suami. Salahudin seorang lelaki yang berpendirian dan baik orangnya.”

    0

    0
  22. Bel says:

    Marah ngan menantu sampai keluar ayat ‘ Bastard ‘ !!
    yg anak jantan CW tu dah 2 kali bercerai mcm mane plak , baek sgt ke dah ?
    dengornye lagi terok perangai dari laki si serina !!

    1

    0
  23. benci pondan says:

    Bangang punya chef pondan

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Chef Wan mahu yang terbaik untuk anak dan cucu. Parents mana suka anak cerai berai? Jangan kita blame Chef Wan jika anak anak bercerai. Jodoh pertemuan ketentuan Allah. So jangan kutuk mengutuk kerana kita tak tau cerita sepenuhnya. Kira doakan yang terbaik. .

    5

    0
  25. Anonymous says:

    Yess jodoh ketentuan Allah. Bapa mertua mak mertua mulut celupar ke tak, kalau jodoh dah tak panjang, bercerai juga. Yang kutuk insaf la. Perkahwinan kita dan anak anak kita tak tentu lagi. Hari ini bahagia. Besuk cerai. Bukan doakan jadi cerai berai.

    1

    1
    • Anonymous says:

      tu lah aku heran betul org yg kutuk ni confirm ke anak2 drg sanggup jg drg bl tua nanti….kalo drg berlagak sgt puki drg tu mampu buat anak

      0

      0
    • Yekeni says:

      Yes, yg jodoh tak panjang, bercerai, terselamat dari mulut celupar mertua…. satunya yg masih tak lepas, dorang tetap mertua di akhirat… hais…

      Yg jodoh panjang, merana memanjang kena sabar…. org tengok muka pun dah tau muka merana….

      Dari itu, mertua sila jgn masuk campur hal anak…. selalunya roboh rumahtangga adalah kerana orang ketiga….. mertua, skandal…dua2 nak kena hantuk baru sadar..

      0

      0
  26. Anonymous says:

    Setuju sgt2 dgn penjelasan Chef Wan , kadangkala #moveon perlu dlm hidup demi untuk kebahagian yang akan datang….

    4

    0
  27. Timah sendu says:

    Cibai Si Ponda Tua

    0

    0
  28. Liza says:

    Kesian pada Serina dan suami. Mereka berusaha jaga aib famili tapi dicanang oleh bapa sendiri. Tahniah, Chef Wan.

    1

    0
  29. Anonymous says:

    ni kwn aku cerita, bdk melaka jiran ngn family chef wan. al-kisah, family chef wan ni ada penyakit gila, keturunan. ade sorg abg ke kakak ke adik chef wan ni gila, rumah kt kg tu sentiasa bertutup mcm takde org. yg rajin balik jenguk kg serina ni, baik org nya dgn jiran2. chef wan ni mmg berlagak, ada masalah otak. tak lama lg gila la tu, kuat mencarut. hal rumahtangga anak2 nk g cerita, sepatutnya da tua2 tu tak perlu la cerita sana sini utk buat awk tu nmpk bagus

    0

    2
  30. Anonymous says:

    Kau tulis berserabut..tk berapa nk bagi orang paham..cuba explain betul2..skli lagi..

    0

    0
  31. Yekeni says:

    Macam kes my friend…. the wife adalah jaga aib suami sampai dgn mak dia sendiri dia tak cerita…. tapi yg buka aib suaminya adalah mak suaminya sendiri…. sedara mara semua tau…. sampaikan the wife punya mak pun dapat tau dari mulut mak suami dia….

    Apa hal… walaupun dah tua dan seorang mak tak semestinya baik dan benar…. perangai buruk dari muda sampai tua takkan berubah….

    1

    1

Leave a Comment

Optional