Written by serenity | July 21st, 2013

Melalui rancangan Melodi TV3, bekas tunang Wan Sakinah Ahmad Saburi, 29, yang tidak dinamakan telah muncul menerangkan tentang pertunangannya dengan wanita itu yang sebelum ini terputus gara-gara Ashraf Muslim, 32, menjalinkan hubungan dengannya.

Beliau turut menambah yang hubungan Ashraf dengan Sakinah sudah berjalan sewaktu pelakon itu masih bergelar tunang kepada Dayana.

Rasanya hubungan antara Sakinah dengan Ashraf Muslim bermula bukan sembilan bulan selepas Ashraf berkahwin, malah sebelum dan semasa Ashraf dalam pertunangan dengan tunangnya (Dayana) dan saya dan Sakinah masih bertunang.

Pada masa itu saya memang frust, kerana saya sudah hampir berkahwin. Saya tidak boleh menafikan yang pertunangan kami terputus kerana dia (Sakinah) ada hubungan dengan Ashraf Muslim.

Alhamdulillah, apa yang Ashraf Muslim nafikan sebelum ini akhirnya terbongkar. Apa yang pernah saya suarakan sebelum ini dipersoalkan oleh orang luar sama ada saya memfitnah, tapi sekarang sudah terbukti.

Sambil menyuarakan simpatinya pada Dayana, bekas tunang Wan Sakinah turut memberitahu sebelum ini apa yang diperkatakan olehnya tentang Ashraf menjalinkan hubungan dengan tunangnya tidak dipercayai orang kerana mereka menganggap Ashraf seperti ustaz. Beritahunya lagi, pertunangan dia dan Sakinah terputus 25 hari sebelum mereka melangsungkan perkahwinan.

Mendoakan kebahagiaan mereka (Ashraf dan Sakinah) sehingga ke akhir hayat, bekas tunang Wan Sakinah turut menasihatkan Ashraf agar tidak lari dan bersikap seperti lelaki budiman kerana apa yang dilakukan (berpoligami) tidak salah.

Sebaliknya Ashraf patut berterus terang menghadapi pihak media dan orang ramai.

186 responses to Bekas Tunang Wan Sakinah Dakwa Pertunangan Putus Kerana Ashraf Muslim

  1. wawa says:

    pulak dah….

    0

    0
    • DREBAR BAS says:

      muncul dah drama Teduhan Poligami

      0

      0
      • kiki says:

        hahahaha..

        0

        0
        • fynn says:

          alahai dayana ku sangka kau wanita paling bertuah memiliki asyraf suatu ketika dulu. rupanya suami mu itu si musang berbulu ayam..

          0

          0
        • Jennifer Lodeh says:

          “mandul” menjadi alasan…padahal gatal dan miang !!!!

          0

          0
        • Neelofa Bukan Perampas says:

          Aku guarantee, 5 tahun cerai talak satu…..tunggu aja lah kan?
          Permulaan yg kucar kacir akan berakhir dgn tragis….

          0

          0
        • Jemah Senah Markonah Binti Bieber says:

          seperti beruk terlepas zoo dapat bunga tahi ayam…!!!!!!!!!!!!!

          0

          0
        • Pelik Lah Aku says:

          Betul tu Mak…macam didunia ni tak de lelaki lain kan…suami orang juga yg si Sekinah ni ketagih dan kempunan. Rela jadi perompak suami orang.

          Lorat betul perempuan2 single zaman sekarang. Macam tak ada harga diri gitu !!!!!

          0

          0
        • mana mungkin. Ashraf baik orangnya. speerti ustaz. namanya pun Ashraf Muslim. macam Rebecca Al Islam.

          0

          0
        • zifi says:

          ustaz kejadahnya kalau perangai mcm ni. elok sangat lah tu si ashraf dgn sakinah tu. sama2 meghelaaa!! nmpk sgt dulu kahwin dgn dayana sbb ada kepentingan. puiiiiii!!

          0

          0
        • Mariah Kari Binti Pap says:

          Ustaz apa kejadah nyer ?

          Tipu bini/masyarakat lari lintang pukang ke Thailand demi nafsu. Tahniah kerana merosakkan nama “perubatan Islam” dan menghina institusi syariah Malaysia !!!!!!! huk huk huk

          0

          0
        • NEELOFA TAKKAN BUAT CAM NI says:

          SEMUANYA SALAH CT NURHALIZA ……..

          0

          0
        • amoi says:

          utk Ashraf Muslim…kurang ajar punya jantan!!!!!!!!!!!! mmg aku x suka jantan mcm ko..dah la lukakan hati bini pertama…jalinkan hubungan dgn tunang org…

          utk Ashraf n Sakinah : mmg dasar jantan n betina x guna!

          0

          0
      • Mak nak says:

        Abby Abadi jugak yg untongg dpt abe baru yg hensem n yg pasti bukan orang punya!

        0

        0
        • Bangkitnya Seorang Pondan @TV3 says:

          Pls la perempuan2 sendu dlm Malaysia ni ckp Ashraf lelaki idaman ? HELLO uols pnya taste nie mmg teruk ker ?? Dh la kurus kering !! I rela di madu Aaron Aziz dan Adi Putra ……

          0

          0
      • Dayana says:

        Dunia amat sementara maka kita jadikan ia ladang utk kita mencari bekalan utk akhirat yang kekal…..Selamat Hari Raya !!!!!

        0

        0
      • Syah Jebal says:

        …..apa tindakan makamah Syariah/JAWI hoiii ???? Takkan duduk baca blog saja kot? Sila lah buat kerja….jgn tangkap orang khalwat dan tak puasa jerrrrr…

        0

        0
    • Anonymous says:

      Dah agak dah! Mereka memang tengah kemaruk bercinta! Bukan sebab dayana tak boleh beranak atau sebagainya..

      0

      0
    • ayam jepun says:

      TOK GURU ASRAF MESLES ! APA DAH JADI ???? TU LAH , CAKAP BIAR TERANG ! JANGAN DUK SUKA SANGAT MAIN PONDOK2 ! KAN DAH KANTOI !!!!! WAN SAKINAH MUKA KEMEK ! TAHNIAH , ANDA DAH PEMES SEKARANG !!!!! KUI KUI KUI KUI KUI KUI

      0

      0
      • Alahai x ada untung dan ruginya bila dayana dan bekas tunang sakinah kehilangan A.M & SAKINANAH tu…..
        Muka hensem tapi pandai menipu, yang pompuan tu aku ingat Najwa mulanya….mmg. bajet muka huduh….
        orang huduh ni taste mereka tinggi melangit.
        Xlama tu bila dah jemu dan kentut dah pun mulai bau cirit petai, mulalah x kena itu …ini…
        Skg. ni lu..ng dok ketat lagi…tengah dok meleleh dan belengas cipap…maka pulunlah labuuuu……….

        0

        0
      • Ratu segala Ratu says:

        Pemes ke laut.. dari nak buat benda baik.. jadi cacian orang.. Hancusss…

        0

        0
    • alolololo says:

      aku harap X sakinah kawin dgn bini pertama AM.. hahahaha

      0

      0
    • Anonymous says:

      seriously?? OMG.. ksian btol aq dgn org yg x reti brsyukur nieh… semoga brubah laa di bulan yg mulia dan penuh barakah ni.. bnda dh jadi nk bwat cam ne kan? straight to the point is Asyraf must adil!! jgn lbihkn mne2 isteri..dan jgn do the same mistake again(klu nk kawin lg ckp biar trg… x yah kawin smpai kt thailand bagai).. kesian dayana.. isteri yg setia,educated,good looking, n baik telah dianiaya oleh suami sendiri..hoho

      0

      0
    • ustaz amirul says:

      hahaha. lepas ni sape lak yg pulak muncul kan? ohhhh drama!

      0

      0
    • kak jemah says:

      tapi bagi akk komen laki ni matang pasal bekas tunang die yg mnta putus 39 hari b4 kawin..sape x sentap oi..die siap ckp die lagi kesiankan dyana….xpela bang…harap abg dpt pngganti yg baik nati ye…. pada wan sakinah u’ re suck…!!! bagi akak x salah nk nikah 2.4 waima 18 skalipun tapi kalo cara die btul dgn x ketepikan si pertama It should be ok..tgk uai kawin 3 siap bawa bini2 makan meja berdab skali…poligami ni x suci cma cara mamat n minah ni je mngotorkn kesucian poligami ni…. lagi satu siap cari yg muda lagi…lain kalo kawin janda ade anak comfrm2 boleh beranak…

      0

      0
    • adawiyah says:

      kalau dari dulu lagi mengaku da fair n mek sakinah kan sonang, ini banyak menipu, sia-sia ja ko ada ilmu agama tapi bnyak menipu, menyampah tengok orang macam ni……..tuk dayana banyakkan bersabar…….kalau baik kenapa kawin kat siam…kawin la kt malaysia, lain la ko kawin n orang thai….ashraf2………kalau sy malula ambik laki orang….

      0

      0
    • Non says:

      Bukti bhw kerja artis tak halal dan tak berkat.

      0

      0
    • dyla says:

      salam… bukan sy nk menyokong mane2 pihak… tp benda dah jd da kn… ape pun simpati pd puan dayana… Allah menduga hamba nye yg mampu… harap puan sabar… kite yg hates ni kne la kawal… jgn menyumpah x tentu pasal… masing2 ade laki, masing2 jugak ade kehidupan sendiri… ape kate jge kain kite supaya x berlaku pd kite… biase nye 1 yg di tunding dan 4 lg yg akan menunding pd kite… harap perkahwinan mereka kekal abadi… pd puan sakinah, ape pun jd la isteri yg baik supaya ape yg berlaku pd madu awk, x berlaku pd awk pulak… bak kate org “what comes around goes around”… heeeee

      0

      0
    • dyla chia says:

      salam… bukan sy nk menyokong mane2 pihak… tp benda dah jd da kn… ape pun simpati pd puan dayana… Allah menduga hamba nye yg mampu… harap puan sabar… kite yg hates ni kne la kawal… jgn menyumpah x tentu pasal… masing2 ade laki, masing2 jugak ade kehidupan sendiri… ape kate jge kain kite supaya x berlaku pd kite… biase nye 1 yg di tunding dan 4 lg yg akan menunding pd kite… harap perkahwinan mereka kekal abadi… pd puan sakinah, ape pun jd la isteri yg baik supaya ape yg berlaku pd madu awk, x berlaku pd awk pulak… bak kate org “what comes around goes around”… heeeee

      0

      0
  2. cik piNgu says:

    Hei Serap Selim…

    Bagus la ko x ngaku selama ni.. Dah sah2 ko mmg perampas tunang org. Konon xde hubungan ngn Sakinah tu tapi nikah bagai kat Thailand. Hadoiiiii…

    Pencuri jumpa penyangak!

    0

    0
  3. Ddd says:

    Indeed!!!

    Semua dah terbukak,,,buat maluuuu je…kalo kawen elok2 kan xde sape nk g korek sampai mcm ni..

    Sedehhh ko serap!

    0

    0
    • thewannababe says:

      Entah entah si Aserap ni kahwin dengan Dayana sbb harta dan pangkat. Mana taknya… Bapa Dayana tu kira agak senang. Lepas kahwin, terus jadi pegawai perubatan islam. Sekarang dah dapat apa dia nak, kahwin lagi satu

      0

      0
      • Bunge says:

        Ashraf tu pun bijak orangnye. Kawin dengan dayana..lepas tu pulun ilmu perubatan bapak mentuanya habis habisan..pastu die letak jawatan dan bukak pulak rawatan islam sendirian berhad…sudah terang lagi bersuluh ashraf tu kawin bersebab nak ilmu…ustaz lah sangat…ustaz alim kucing boleh la wei….

        0

        0
        • ddd says:

          xpon kawen ngan dayana dulu pasal termakan budi bapak dayana..

          0

          0
        • hahaha says:

          xnak la gi pusat perubatan islam asrap kalau die buka sndiri..

          sok2, dri xde jin dlm bdn, die letak jin lak..soh laki aku kawen lain kt siam.

          0

          0
  4. Anonymous says:

    Astagfirullahal azim….

    0

    0
  5. Sal waz ere says:

    wahhh…semakin hot n spicy laa this stori….smoga AM tmpil utk beri penjelasan

    0

    0
    • Kuih bangkit says:

      Kalau ashraf ni bagi penjelasan maka dia akan cakap “fitnah”, “teraniaya”, “ada sebab yang tak dapat dikongsi”, “Allah akan sentiasa bersamanya”.

      Kau tengok la cane dia control si dayana masa dalam video lepas tu. pegang tangan dayana taknak lepas, dayana turutkan jeeee.

      0

      0
  6. miss mong says:

    mcm2 hal..depa dh slamat menikah pn

    0

    0
  7. mongji says:

    berat nANAng!

    0

    0
  8. jemah says:

    Gosip hangat bulan julai….

    0

    0
  9. kunikuya says:

    Biarlah..tak penting pun untuk kita2 ni..hanya sandiwara dunia..bumi terbalik pun , kita takder kena mengena dengan mereka.Artis ibarat penghias pentas opera saja.

    0

    0
  10. mieowww says:

    aiii si sakinah ni..klo dah tahu tunang orang jgn la menggatal ngn laki orang lak..kan xpsl2 pemes n di cop pompuan perampas..

    0

    0
  11. mons says:

    Dah agak dah..sebab kawan aku dulu buat masa dia intern tv3 buat liputan masa ashraf kawen dengan dayana..diaorang memang dah dengar bunyi2 sebelum ashraf kawin lagi..aku mula2 tak caya la apa kawan aku cakap sebab time tu ashraf kan looks so perfect, konon gentleman sangat..bila dah jadi macam ni, terus teringat balik apa kawan aku gitau dulu..

    0

    0
  12. muja says:

    mmg berpoligami tidak salah,, tapi meminang atas pinangan orang lain jelas salah,, bukankah begitu??? rasanya jatuh haram,, wallahu a’lam.

    0

    0
  13. peminat sakinah says:

    apa apa pun sakinah dan dayana adalah isteri asraf yg sah…kita komen pun xde masalah sbb mereka telah sah…..so dari caci sana sini baik hentikan…kpd en nara diingatkan bahawa byk dosa yg anda tanggung atas post anda (wpun anda ingat ohhh bukan saya yg komen)……ingatlah anda jugak mempunya keluarga dan maruah……

    0

    0
    • NANA says:

      PEMINAT SAKINAH YANG BUDIMAN……Abg Nara post pon untuk dijadikan iktibar dan perjelaskan apa yg tersembunyi, kalo x de citer sedap asyraf tu kluar statement DAYANA ‘MASIH’ SATU-SATUNYA ISTERI SAYA……..org mcm ni x payah la nk minat sgt…..ada hati tp mati, akal tp lembab, ada agama tp x ikot, ada kluarga tp dibelakangkan ( x tau kalo puak dier bersorak dpt kawen dgn retis )……..cepat la pupus spesis manusia mcm ni…..

      0

      0
      • aya-chan says:

        Uish sabar2 nana.. penah jd bekas asyraf ke yg mrh btul ni? Dayana mmg masih isteri asyraf kn? X yah r nk mnggelabah cm dia da ceraikan je bini dia tuk kawen org len. adoii yaii smpi suruh org 2 pupus smua..

        0

        0
      • bujang says:

        lelaki hidung belang macam tu laaa…..
        jawapan matematik 6×6=36.
        1+1=2
        lepas tu + 2= 4.
        sakinah akan dimadukan x lama lagi….ular dalam seluar aserap nak makan lagi….2 lagi burung pipit dara akan dicarinya…

        0

        0
    • Anonymous says:

      cam bangkai cara ko komen..phuiiiii

      0

      0
    • whateevr beech says:

      hi sakinah (kerana aku tak percaya ada orang boleh minat sakinah. dia sape? role model orang malaysia ke boleh ada peminat ni?)

      what happen to ‘maaf saya tak boleh komen apa’ ? STFU!

      0

      0
    • Kopipes says:

      Halloooo..ko ni sekinah kan?xpown kawan2 or sedara mare dia..kan?kan?konon nya nak bekup sangat la si sekinah sundal tu…phuiiii..aku jumpa ko aku baling ko dgn taik!

      0

      0
    • Anonymous says:

      sakinah ni blakon jadik peminat sakinah la puloookkkkk…sendiri tulis komen sendiri like utk cover diri sendiri ke kak long????

      0

      0
  14. Sal waz ere says:

    femes le dpt kawen ngan retis, xksh le laki org ke x, ad tunang ditglkn…emmm hny mereka yg sewaktunya saje yg fhm perasaan AM n Sakinah…

    0

    0
  15. adoi says:

    aku da agak da
    ni nak jadi kes cam shah jaszle, dd, eina
    die bukan takat tu je
    complicated abis
    diyana harap tabah
    x faham nape ashraf still act nice tu diyana, senyum, siap pgl syg depan media masa keluar mahkamah while diyana diam je tgk muka da tau tgh malu, pedih
    kalau dia dah bincang elok, x kan kawin kat thailand, n takkan diyana boleh letak puisi tu, n takkan diyana n ayah die kecewa sbb x tau pasal kawin thailand
    kesian diyana, cerita rumah tangga dijaja media, tanggung malu, pedih lg kna madu tanpa izin, dia da korbankan study life dia n commit dgn rumahtangga
    ashraf buat maruah dia cam apa je
    atleast jgn berlakon dpn media, lagi buat org sakit hati
    konon dia n diyana x de pape conflict
    respect diyana tu

    0

    0
  16. unnamed says:

    ada sesiapa tahu tak mereka nikah berwalikan siapa??mana keluarga si sakinah??kalau ayah si sakinah tu masih hidup atau ada saudara lelaki yg layak menjadi wali tapi sakinah dan asrap tu kahwin dikira sah ker??wali ada tapi still guna wali hakim??boleh ker??

    apa pun kesian Dr.dayana….

    0

    0
    • shaza says:

      boleh jer guna wali hakim.sah

      0

      0
      • drMpower says:

        tak semestinya sah
        ianya bergantung pada keadaan tertentu

        sekiranya ada wali ayah ataupun yang sah, tapi saja saja lari kawin di thailand ataupun dimana-mana sahaja, maka hukumnya TIDAK SAH. fokus pada perkataan ‘saja-saja lari kawin’. 2 marhalah tidak diapply kerana keizinan wali masih lagi diperlukan. ingat, ‘saja-saja kawin lari’. ini yang tak betul.

        pelantikan wali hakim tertakluk kepada beberapa perkara seperti keengganan (luar biasa) wali. contohnya wali sakinah ni tak suka asyraf kerana asyraf putih melepak. ataupun tak suka kerana kurus kedekiang. pendek kata, keengganan wali yang tidak berlandaskan syariat.

        bagus jugak kawin lari ni. baru tahu siapa sebenarnya si polan dan si polan

        0

        0
      • wali says:

        tidak sah selagi wali masih hidup. walaupun guna wali hakim perkahwinan masih tidak sah. ashraf sepatutnya peka dgn perkara sebegini kalau mereka menggunakan wali hakim. masa ikut kursus kawin, ustaz ada bgtau mcm tu. kalau guna wali hakim, perkahwinan mereka tidak sah dalam islam.

        0

        0
    • hasnul says:

      Di bolehkan guna wali hakim, jika tidak mendapat persetujuan walinya (Wali Inkar), dan boleh digunakan wali hakim jika lebih dua marhalah seperti dalam musafir berada di negara lain.

      0

      0
    • maya maswany says:

      dalam kosmo, ashraf bagi statement yang jadi wali sakinah,ayah sakinah sendiri. kedua2 belah family mereka berdua ada di Thailand. tuh yang ashraf kata “kami tak kawin lari, family kami berdua ada sekali, dan berwalikan ayah sakinah sendiri” something like that la masa baca kosmo ari tuh.

      0

      0
    • Anonymous says:

      muke kinah ni pakai wali band je ni…..(aku bukan abang thooyib)…kinah gonjol

      0

      0
  17. Dayana says:

    Mohon Ashraf Muslim diboikot industri hiburan. Wan Sakinah pun mohon diboikot jgn bg kerja production dekat dia. Time raya nanti menjawablah korang dekat family pasal kes ni.

    0

    0
  18. sss says:

    puasa weh…puasa!!!!hahahaha

    lantak ko serappppp!!

    0

    0
  19. hani says:

    dah ala-ala cerita apek dan leuni pulak,apek tinggal tunang nak kahwin dengan leuni,si leuni pulak tinggalkan tunang nak kahwin dengan apek,dunia oh dunia,

    0

    0
    • mek says:

      ala…
      apek tu dia masih tunang, lubang elia jejari runcing tu belom kene tebuk lg.
      yg kes si serap meslin ni,
      si diyana nye lubang dak kene tebuk. pastu kene share ngan sakinah pulak. mane x meroyan.
      xsama laa cerita si serap ni ngan si apek.

      0

      0
    • Anonymous says:

      dlm kes apek aku annoyed dgn jejari x berape runcing tuh..lebih kuah dari sudu..blum akad pun lagi..dlm kes serap ni aku suke je kat dayana tu..baik aje even laki dia xde telo..

      0

      0
  20. Aisyah says:

    x salah kalau nk poligami. yg menjadikan wanita2 sakit hati dgn ashraf muslim ni sbb die menipu. sememangnye tipu tulaa yg menjadikan amarah kaum wanita terhadap ashraf muslim maken menbuak2. blh tunjuk kan kpd sy wanita mana yg rela di tipu lbh2 lg bila dh bergelar isteri yg sah? ape pula perasaan wan sakinah jika ashraf muslim buat benda yg sama terhadapnya?

    0

    0
  21. Dinzly says:

    banyak2 bersabar laa bro..
    semuanya ada hikmah..
    mugkin ada hikmah bro putus tunang ngan perempuan gedik tu…
    tak pe, berserah pada jodoh..pasti Allah mengatur yg terbaek buat bro..

    0

    0
    • peminat sakinah says:

      ala ini yg dinamakan takdir..kan dalam ISLAM kita wajiba percaya kepada Qada dan Qadar……

      0

      0
      • pape je.. says:

        cuba bgtau dulu apa maksud Qada dan Qadar tu..jgn main pandai ckp je

        0

        0
        • Peminat sakinah says:

          Bermaksud jika sakinah waima menjadi tunang si lelaki tue belum tentu akan menjadi isteri…..semua telah ditetapkan Allah swt…HAAAAA NI MESTI XTAU atau tido masa ustazah mengajar dulu kan…hehehehehehjgn marah yeaa wahai PAPE JE……

          0

          0
      • Anonymous says:

        aku laaaa rase nak trajang+cepuk+tunjal je pale c “peminat sakinah”
        meluat ya ampun ngn cara ko komen dik oiii…cam org bangang…ko taw x org bangang camne??like u lah…cakap biar otak+akal+hati bekerjasama….aku xkisah pun nk berpoligami..tapi biar secara bersih…tanpa penipuan,tanpa menyakitkan hati org lai..yee dh ketentuan Ilahi..tp bkn d suruh mggunakan penipuan….ni 1 nk bg ko “pangggggggggggggg!!!!!!!”pdm muke

        0

        0
    • bukan says:

      rasanye ‘peminat sakinah’ ni sebenarnye sakinah kot.. taksub sangat sokong si sakinah.. mesti ade udang di sebalik mee ye tak..

      0

      0
      • Kopipes says:

        Meme dia pun ni..cuba nak bekup diri sendiri la tu konon! taikk la ko sekinah! Whateva la ko ni sape > sekinah or peminat sekinah tp komen ko bajet bagus je!

        0

        0
  22. Ahh matematik lg..huhu..
    Ermmm..mcm mana si ashraf yakin sgt yg si sakinah ni dpt bagi dia zutoat ekk….

    0

    0
  23. makjemah says:

    kan kawan si kinah ni ckap diorang kawin kat thai sebab masalah keluarga. masalah kluarga sbelah kinah kot..sempoi ko kinah

    0

    0
  24. aku says:

    Lumrah dunia laki hensem nak pompuan cun+gedik2 cm tuh!
    dan sememangnye laki hensem mmg takleh pakai!!!
    besabarla wahai dayana…

    0

    0
  25. kaki boxing says:

    sabar brad….gua support lu..pempuan mcm tu hanyalah sampah semata2..

    0

    0
  26. Safiyyah Hanzalah says:

    kasihan dayana.. makin hari makin perit dugaan yg harus ditelan.. semoga dayana tabah.. saye doakan dayana akan temui kebahagiaan secepatnya.. :)

    only true wife understand what dayana feels..

    0

    0
  27. Cetah says:

    Video melodi tadi

    0

    0
  28. AdeqManes says:

    Ok.sekarang da paham macam mana sakinah boleh vogue de vass masa kahwin dgn AM.mungkin persiapan perkahwinan dengan ex tunang dah get ready tapi terputus.so boleh la melaram masa kawen ngn AM.(x_x)

    0

    0
  29. yoansudibyo says:

    apa bisa adil ya,,berpoligami

    0

    0
  30. Hmmm says:

    Org pmpn sbnrnya xmnolak poligami..cma cra asyraf yg terlalu keterlaluan tu buat org mrh.dia pamerkan diri sbg seorg lelaki budiman,lemah lmbut & sopan..tp perbuatan dia sebaliknya.mgkn dayana ada kekurangan yg kita xtau.tp dia terlalu baik utk disakiti sebegini rupa.mgkn jodoh dorg..tp aku terkilan sbb asyraf bwk imej islamik,tp dia sendiri seolah-olah xredha dgn jodoh dia dgn dayana sehingga sggp teruskan hbgn dgn sakinah wpn dah kahwin dgn dayana.bkn kah psgn hidup tu b’tjuan utk menutup mata kita drp memandang yg xhalal utk kita?spatutnya andai asyraf bernafsu apabila nmpk pmpn lain (sakinah),dia spatutnya igt yg dia dah ada yg halal utk dia (dayana).mcm mna dia nk jd suami yg lyk pimpin keluarga kalo nafsu sendiri pn dia xmampu nk tundukkan..kesimpulannya,mgkn dah jodoh dorg (asyraf & sakinah).tp jodoh pn ada jgk dtg dr syaitan & nafsu..aku tetap nmpk rumah tgga asyraf & sakinah ni dibina atas nafsu semata2..bkn krn nk cari redha Allah..sbb kalo dorg ikhlas nk cri redha,dorg xkan menipu,dorg xkan kahwin lari di siam,dorg xkan lukakan hati org tua dorg..n plg penting dorg sbr menunggu prosiding permohonan poligami asyraf tu selesai.andai mahkamah isytihar asyraf lyk,smua phk t’msuk dayana akn redha.andai mahkamah isytihar asyraf xlyk,dia kna redha yg Allah memelihara jodoh dia dgn dayana & sakinah kna redha jodohnya bkn dgn asyraf.tp sbb xsbr,mgkn tkut mahkamah xsebelahi asyraf,jd dorg nikah di siam..terlalu byk hati yg dorg dah lukakan..org yg dlu doakan kebahagiaan asyraf pn skrg dah mengeji sbb kecewa dgn sandiwara asyraf..

    0

    0
    • asyif says:

      betul apa anda katakan. hakikatnya ada setgh wanita xsgp dimadukan sbnanrnye. nak2 lagi kahwin d siam. byk dh lukakan hati isteri die. sakinah kau pempuan . mungkin kau tahu apa perasaan perempuan bila disebegini di lakukan. perit tuhan je tahu. asyraf mungkin kau ckp itu jodoh n nak anak. tp mungkin ada sb di sebaliknya. tgk melodi hari ni ya. semoga kau akan tahu tentang jalan kehidupan jika kau berada di tempat dayana

      0

      0
      • dayana kita serupa says:

        ak penah rase mcm dayana suami kawen di siam..tu pon sbb pmpn kedua tu meroyan sgt x bole terima suami ak nk kawen ngan aku..tp dorg da cerai da sbb laki ak pon terpaksa kawen ngan die..kesian kat pmpn tu tp skang pmpn tu da kawen lain da hope die jumpe laki yg lebey baik sbb ak x penah nk hukum die…tp spanjang tempoh tu die kate ak mcm2 ak bomohkan laki ak…lantak ko la ak doakan kite same2 dpt kebahagiaan n ak slalu doakan semoga rumah tangga kite masing2 bahagia dunia n akhirat…amin :)

        0

        0
  31. yang says:

    selamat berpuasa semuanya

    0

    0
  32. zara says:

    ashraf perangai sama je dgn

    0

    0
  33. maya meira leyana says:

    sgup btul kdua2 belah kuarganye asraf dn sakinah brgabung utk mnghancurkn hati dayana..siyes sayu dn sedeh sgt tgk video bpk dayana npk kecewanya dia bile anknye di kecewakan asraf…yg ex tunang sakinah knp lah kau mncul slps dowg da slmt nikah bgusnya klau kau mncul sblm dowh nikah kasi taw satu msia asraf itu mncopet kau pnye ex tunang,,btul2 bah perampok sme pnyangak asraf dn sakinah ni..btw dayana kau jgn mnta cerai wlau ape pon sbb klau kau cerai mkna kau kalah dgn sakinah tu x pepasal nt asraf tu jd haknya sakinah sorg tepuk tgn mereke dua nnti…kau stay je mule2 hty tluka la lme2 kau boleh hndle jak situasi ni kau lyn n taat asraf mcm biase ntah2 sakinah yg cemburu nnt gn kau..bgus btul kn dayana ni snyp je xbg stetment pnyabar btul lah asraf nt lme2 kau kn dpt beza mne kaca mne intan…tunang dy pon sgup dy tggalkn utk laki lain apatah lg kau satu hr nnt,,kot2 ad lg hnsom n kaya

    0

    0
  34. intan says:

    jgn terpedaya dgn llki yg nmpk perfect

    0

    0
  35. sakinah ngok ngek ngokkkkkkkk says:

    dear sakinah : what goes around comes around. today u aniayai orang kan, satu satu aib u keluar. kesian maruah mak ayah. mak ayah tak salah tapi sebab anak punya perangai mcm najis so najis tu terkena kat mak ayah plak..kesian kesian. muka xde la lawa sangat, education pown undefined. dayana keep it up. setakat sakinah berlambak kat lorong haji taib..LOL..

    AM nnt klu kuar statement “ini takdir saya” “semuanya ujian dari tuhan” muka suci katanya. suci ke?pervert ado lah! alim2 biawak je..LOL

    0

    0
    • nedd says:

      aku sebenarnye ;g mrh kt sekinah tu drpd asrap…mmg dua2 slh tp si sekinah tu dh tau ko tng urg laki nk mggatal ngn laki urg bt ape..urg laki ni dia suka sgt klu pmpn yg thegeh2 cm tu

      0

      0
  36. Insan Biasa says:

    Oh myyyy…this case seem getting worst than b4. To Beautifulnara admin, pliz stop posting about this issues if u really care about Dayana feeling. She suffered a lots..by not talking about it for a moment maybe better than try to put oil into fire like this….

    To everyone whom love Dayana,
    Marilah kita sama-sama membri sokongan moral kepada beliau rather than mengutuk dan menghina suaminya….stop hurting her feeling peps!!!

    ~sorry for my bad english~

    0

    0
    • Anonymous says:

      Really bad actually

      0

      0
      • didigaga says:

        dont be mean
        at least she/he own up to that fact
        tak macam si hipokrit asrap muslim ni.pendapat aku dia ni tamak pun ada.why he married dayana on d first place pun aku tatau.mana mana pompuan mungkin rasa diri dibangangkan bila dikahwini jugak sedangkan hang tak sayang kat dia macam mana dia sayang kat hang.
        tak apa la dayana.
        sabar.

        0

        0
  37. melly says:

    Memang tak salah kahwin di Thailand,disetujui kedua belah keluarga AM dan WS.
    Yang buatkan kita marah pada AM dan WS ni adalah bila mereka bernikah,dalam keadaan tergesa-gesa sedangkan mahkamah tak buat keputusan lagi. Agaknya tak sabar sangat nak berumahtangga.

    Well, AM ni bukan alim sangat pada kaca mata aku. Dia start tolak berlakon sentuh-sentuh bila dia start jadi pengamal perubatan Islam. Sebab kalau dia ni pada dasarnya alim,takde la dulu bercinta dengan Sherry Ibrahim (pramugari + artis yang berpakaian ketat2).

    Ikutkan dari statement mereka – keluarga kedua belah pihak bersetuju,mungkin sebab itu lah WS dan AM berani buat macam ni. Berani berhadapan tohmahan orang ramai,sebab mereka mungkin berpegang pada : tak salah poligami,lagipun keluarga tahu cerita sebenar. Cuma itu lah, kesian pada Dayana,ditipu oleh suaminya.

    0

    0
  38. levis says:

    wah pemes enko skg sakinah perampas laki org..sejoli sgt dengan asrap perampas tunang. org… dasar sakinah ugly perosak gedik tahap ultraman… tenteram ke hati you skrg? tak sangka asrap yg dianggap role model rupanya hanya seorang penipu… dayana tertipu…. kalau engko cinta mati dgn sakinah gedik tu apsal engko kawen dgn dayana? sial sangat lah asrap dgn sakinah ni…

    0

    0
  39. baik jangan says:

    bekas tunang kenapa nak buka cerita kat media. terimalah yg dia tidak baik untuk kamu. carilah yg lebih baik. tiada untungnya buka cerita, malah bertambah orang berkata.

    0

    0
  40. Anonymous says:

    nahhhhhh hammbikkkk…skali ex-fiancee sakinah sudah kua…haaa br ko taw langit tnggi rendah kn asyraf….haaa kunci la mulut ko pkai mangga skalipun akn ade org lain crita pasl ko….xyah blagak suci la weii..dh trang ko yg salah..ngaku jela..xyah la ko duk canang 1 m’sia yg dayana 1,1 nye wife ko..tp ni hape???ke drama arahan sakinah??n ko pmbantu die or ko yg arah n sakinah pmbantu ko??n watak tmbahan dayana n c ex-fiancee sakinah??itulaa…jgn ko lupe Allah maha adil…doa org yg teraniaya ni d makbulkan Allah..poligami xsalah pun..tp korang salah…aku laaa law laki dkt atas ni cepukk asyraf kn best..dan ko sakinah ko bhg ke perkahwinan ko smbunyikan??org bile dah nikah patotnya hebahkan..ko ni len..ko tutup..tapi ko xtaw Allah maha berkuasa..n dayana dpt taw jgk…aiii skitnye hati..

    0

    0
  41. Umi says:

    Jangan kerana nak khawin ko burukkan isteri x bole beranak. Aku takut dayana yg dapat anak dulu. Sakinah melopong….ingat Allah Maha Adil…..

    0

    0
  42. asyraf bodoh says:

    ……sakinah….kalo aku dok tmpt dayana…mmg ko aku lempang sampai pengsan!!!…aku mmg pantang jumpa pompuan gedik n jahat cm ko….!!!!

    0

    0
  43. ais ketoi says:

    mangkuk hayon betoi sakinah dgn ashraf tu..alim2 kucing ja ashraf tu sebenarnya..utk tutup perangai tak elok dia tu…padahal nafsu serakah tu…tahniah la sakinah sebab bina kebahagiaan atas air mata perempuan lain.. remember karma is always there…just wait and see…

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Aduiiiii,,,,crita ko plak msuk,,hahaha

    0

    0
  45. cikden says:

    kinah…kinah..kinah…kinah..ape la yg ko terhegeh hegeh sgt kat serap moslim tu…dua dua wat hal mmg sepadan la kinah+serap=kurap…..

    0

    0
  46. pemerhati says:

    Cmana agknya kn si sakinah gedik ni nk brdepan dgn masyarakat..smpai bila2 pn org akn cop dia perampas,gedik,gelenyar,betina gatal, etc…lg2 plak air mukanya pn mmg nmpk gediknya…btl2 pntingkn nafsu dia sndiri, apa punya manusia la dia ni..kpd gadis2 kt luar sana, jdkn la kisah ni sbg tauladan, jgn ikut nafsu, biar xada rupa asalkan elok perangai..

    Aku rasa utk jangkamasa panjang si sakinah ni akn suffer…ya la, bkn snang nk hidup aman klau asik dicaci maki..kesilapan dia & ashraf sbb xsaba2 tunggu kputusan mahkamah…sabar la, bapa dayana dh ckp dayana rela klau mahkamah putuskn, dia redha, nmpk sgt Allah nak tunjuk ssuatu kt smua org..ni la jdnya klau xikhlas…awal2 lg dh xbtul perjalanannya….

    0

    0
    • jojo says:

      tak jugak…tengok memey n norman hakim skrg okay ja takde org buruk2 dorang lagi..

      0

      0
      • moi says:

        Sbb Abby boleh lepak dgn diorang sbb tu org dah lupa. Sedangkan org yg kena tu dah maafkan apatah kita ni yg x de kene mengena.

        0

        0
  47. Sayang says:

    Jangan lupa satu hakikat penting….”ustaz” Ashraf kita ni telah berbohong…kepada berpuluh ribu pembaca kenyataannya. Payah nak hormat orang yang boleh berbohong dalam senyum ni…. Tak kira apa juga masalah rumah tangganya tapi Ashraff hanya boleh lepas bila semua orang memaafkan pembohongannya. Ustaz apa tak peduli dosa pahala ni?

    0

    0
  48. mudialah says:

    adohai….bulan2 puasa ni dahla pahala beribadah tak bertambah2..dikurangkan plak dengan mengutuk2 asyraf muslim ni..Subhanallah…

    0

    0
  49. Anonymous says:

    9

    0

    0
  50. cikpeanut says:

    Hri tu tergoogle lah wan sakinah ahmad saburi ni. Nk gaklah kenal sape minah ni. Terjumpa lah blog akak dia. I believe it is belong to her sister. Sebab name pun wan gak and bin ahmad saburi. Tp y pelik artikel tu thun 2011 and dok citer sal persiapan adik dia wan sakinah ni nk kawen. Mula2 ingat cm bukan sakinah ni lah kowt. Tp bila kuar cmni betullah kowt sakinah ni. Tp sygnya persiapan dah buat kowt. Putus tunang ggak. Hrp2 betullah keputusan awak and jodoh awak betul2 ngn si asyraf ni. Cuma pandai2lah amik hati dayana dah ko pun pandai jer amik laki dia kan. Seorang perempuan y baik apabila dia tahu lelaki tu suami org haruslah menjauhkan diri dari mendekatinya. Bukan nya terua merapatkan diri. Semua y gedik gatal pun dah leh wat aalasan tu. Bukan sy mtk jadi begini dah jodoh. X gitu

    0

    0
  51. K says:

    Base on pemahaman aku..apa yg ayah dayana ckp waktu 9 bulan lepas serap kahwin..serap dah kawan dgn sakinah since tunang!!tp tak phm knp org lain kata 9 bulan lepas kahwin..9 bulan lepas kahwin tu time serap kantoi dgn pak mertua k?tp dah dgn sakinah time tunang..

    0

    0
  52. hati pilu says:

    mungkin asyraf n sakinah fkr masa bleh mengubh segalanya…tp prcyalh,luka dihati dayana trlalu dalam..mulut mngkn bisa memaafkn tp hati hnya Allah yg thu..ingtlh,mahligai yg dibina ats derita dn sengsara org lain xkn mnjanjikan ketenangn yg sebenar-benarnya..mereka senyum bahagia tatkala 1 wajah lain pnuh kerut duka…..manusiakh mereka??

    0

    0
  53. gengkomputer says:

    macam-macam ragam…

    0

    0
  54. Anonymous says:

    Jgn kutuk org sampai x ingat dunia. Ingat, ini bulan yg mulia. Kpd yg x kawen lg kita tau ke nasib kita di masa hadapan. Hari ini caci maki org, entah kan esok lusa sendiri yg kawen dgn laki org. Lg parah kalau bercinta dgn laki org, lepas tu disebabkan nak kawen dgn laki org, suruh pulak laki org tu ceraikan bini dia.

    0

    0
  55. Hi there, I enjoy reading all of your article post. I wanted to write a little
    comment to support you.

    0

    0
  56. Sakinah Sakai says:

    Alllo Uolls!! I dah menjadik isteri asrap moslem yg sah, uolls nak cakap ape lagik?? Dayana tu bleh blah sbb yg bertahta di hati ashrap adalah I bukannya Dayana kerepot tue, takkan dia tak perasan kitorang dah rancang supaya ashrap kawen dgn dia supaya boley bolot harta, bila agak-gak dah bnyak dalam akaun, kami pun ape lagik, pegi thailand le kann untuk melepaskan kerinduan dan segala gelojak asmara dijiwa , dayana tu tinggal mase je nak jatuh talak, lepas nie i lah yg akan satun-stunya suri di hati ashrap ihihihihihihihi

    0

    0
    • Princess Dayana says:

      Kalo Serap ni a true gentleman dan BIJAK, dia tak buat begini. Berterus terang explain kat Dayana dia dah syok kat si Sakinah dari masa tu juga. Juga considerate dgn perasaan org. Org invest time + money + future dalam relationship, takkan sebab dia ppoan dia bukan manusia, buat macam bende/harta yg di miliki aje. Buat suka hati sebab konon lelaki. Main kayu tiga, seperti dah kita menyaksi kan banyak kali, akah berakhir dengan somebody getting hurt, real bad. Buat apa hidup menyusahkan diri sendiri, pening kan kepala sendiri? Ada masa tak paham macam mana org berfikir. Bila TAMAK, dalam apa bentuk pon, dgn duit, masa, keihkhlasan hati ..etc.. akhirnya akan menjadi lebeh mahal utk poket dan iman anda sendiri.Looks like Mr.Ashraf ( and sakinah) has a lot of learning to do yet.

      0

      0
  57. Anonymous says:

    bagi aku AM ni bukan alim mana pun. dari dulu lgi aku tak sukakan dia ni. lepas dia berubah aku macam oh baguslah dia dah berubah alhamdulillah. sape tak suka tengok orang berubah kearah kebaikan kan? bila dia kawen dengan Dayana, aku rasa AM ni sangatlah bertuah. Dayana tu kalau tengok muka baik sangat, penuh kelembutan. harap sangat dorang kekal. last2 jadi cenggini. aku yg memang tak minat AM ni sekarang dah makin tak suka. sorry to say eh peminat AM sekalian tapi aku BENCI AM muahahhaha.

    satu lagi, orang kata dia handsome. tang mana handsome nya? oh sekali lagi sorry to say peminat AM sekaliannnn :D

    0

    0
  58. wawa says:

    Teringat statement ashraf “Buat masa ini Dayana satu-satunya isteri saya”

    add-on “Kini saya dah ada dua isteri”

    lepas tu “Akan datang rasanya macam nak tambah lagi dua sebab saya mampu…”

    0

    0
  59. mrs crook says:

    hope dayana tabah..ape plak la episod lepas ni.

    0

    0
  60. aaa says:

    pada aku tunang sakinah ni ibarat menangguk di air yg keroh..(mcm tunang sakinah ni malaikat smpi xde aib lak..astagfirullah..)
    pada semua2 yg kutuk2 AM ke..Sakinah ke..truskan..semoga korang bahagia dgn kutukan2 while getting some ‘pahala’.
    nasib korang sendiri pon belom tentu lg..nk sebok hal org.. respek la hak peribadi org..ade akal tu gune..jgn ikut sgt napsu mengata..bulan puasa ni..
    muhasabah diri lg bgs..

    0

    0
    • Anonymous says:

      LAGI KAUM SPESIS PERAMPAS SAKINAH MUNCUL…

      0

      0
    • lili says:

      Terima kasih atas teguran.
      Tapi ayat awak pun macam mengutuk orang juga.

      0

      0
    • Anonymous says:

      kutuk untuk kebaikan . semoga jadi peringatan kpd yg lain….yang ko dok sibuk baca kat sini watpe? mesti sebok nak tau gossip gak kaannn

      0

      0
  61. ss says:

    nampak sgt la si acap ni x th hukum haram ganggu tunangan org…omg…mmg kite diakhir zaman…
    Rasulullah SAW. bersabda; “Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat darIpada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang jahat)”.

    0

    0
  62. joyah spot benci wanita perampas says:

    dr sumber yg aku dpt… dayana bz sikit lately ni sbb die kan tgh intern jd doktor..pastu tau la kalo budak2 intern yg nak jd doktor ni mmg slalu oncall….lg satu doktor …mmg bz la,..mula2 nak jd doktor cenggitu la gayanya…..x de la nak belek je laki tu…pastu si serap ni kan org kebanyakan….mana nak faham sume tu….lain la kalo dayana ni kawen dgn doktor jugak atau org2 yg high career ni…mungkin akan faham….cube tgk mane ade doktor kawen dengan penganggur….kalo doktor kawen dengan penganggur mesti penganggur tu feedup sbb doktor asik keje je….lg pulak family si dayana ni sume high educated…mungkin cara diorg kat rumah agak formal….si serap ni tak biasa la…lg pulak si serap ni keje dgn bapak dayana…mungkin die rase x bebas sgt…..ye la..walaupon die laki dayana…tp yg bg keje kat situ bapak dayana..malu sikit la die nak buat apa2…..die ingat dh kawen dengan dayana yg kaya dan doktor ni..boleh la nak melahu2 tgk wayang ke…jalan2 bersuka2 ke….tu dgn sakinah boleh…dengan dayana mmg tak la…..tu la serap..sebelum kawen tu pikir…ingat senang nak kawen dengan org high educated, kaya, beragama…….patutnye ko bg la support kat bini yg nak berjaya tu..ko jugak yang untung nnti…ni tak…..ish…aku nak mengata ni bulan puasa….tp tu la….cepat sgt buat keputusan nak kawen lain….pastu penakut…x sabar..ish…..x paham au..pastu senyap konon org buat fitnah la bagai…kalo ko betul ustaz…ko bg penjelasan……jgn bg org buat fitnah lagi…ni org ckp pasal ko..ko sembunyik…senyap..sebelum buat tu x nak pikir…haih la….sakinah???aku pon x tau la…..seronok ke dpt si serap ni?

    0

    0
  63. xsggp tgk says:

    yang aku peliknye..wan sakinah nie xde family ker?wan sakinah nie asal dr mne erk???aku tgk pic die gediks semacam je…family wan sakinah nie xkn xckp ape2 kot..peliknyeeee…

    0

    0
    • dudu dodo says:

      berdasarkan sumber terdekat.. kononnya fam die pura2 xnk msuk cmpur spya xde org cr dorg.kononnya sume kptusan di tgn mereka berdua

      0

      0
  64. KeraniNyanyukSukaMainGameBola says:

    Inilah dia Ustaz Jadian…Manusia bertopengkn Syaitan.. Bulan2 pose buat prangai.

    0

    0
  65. saya ok jer!! says:

    muncul orang keempat dalam drama ni… so dayana. mana tau jodoh dengan bekas tunang wan sakinah ke kan. hehehehe..

    0

    0
  66. meee.. says:

    kalau saya jadi Dayana (kalau) saya mintak cerai. biar la orang nak kata saya kalah. lelaki penipu ialah untuk perempuan penipu dan saya tak sanggup bersuamikan lelaki penipu. Perampas dan si suami, they deserve each other. dayana is a decent respectable educated woman and she deserve a man who treats her with love, honesty and respect.

    0

    0
  67. havang taste says:

    u olls,
    poligami x salah…
    lets doakan kebahagian & kesejahteraan pada mereka…!!
    mana tau mereka akan lebih bahagia??

    0

    0
  68. Anonymous says:

    laarrr bekas tunang pun nak tumpang glamour….

    0

    0
  69. Anonymous says:

    Kalo aku ni lelaki,rasanya aku akn volunteer utk tebus talak kat asrap utk kwen dgn dayana..huhu wpn bukan anak dara,tp dia solehah..untung anak2 aku nnt dpt mak yg bijak & baik camnih..rasa rugi plak klo aku biar ja dia idup mkn ati dgn jantan kabaret camnih..biarla asrap ni hadap sakinah ja.soal dia bz sbg doc tu aku tgk rmai ja anak2 doc b’jaya jd manusia b’akhlak..tp sbb aku ni pompuan,so aku cma dpt doa ada la lelaki budiman yg sggp buat mcm tu..huhu

    0

    0
  70. dudu dodo says:

    Ashraff.. mahkamah pon x izinkn ko berpoligami sbb kemampuan kau. tu bru segi kemampuan pendapatan.lom lg kasih syg. mampu ke nk seadilnya? sbb tu la mahkamah n dayana x setuju. even psl anak pn, kan mahkamah x terima alasan tu. skrg bkn mcm dl.. kena ada bukti kukuh kn.pn ko x lepas psl ni. xpela..da jdoh.aku angap ko kawen elak maksiat jela. lgpon ni sume jd dgn izin Nya gak..nk kata byk2..x mmpu

    0

    0
  71. Brutal Mom says:

    Semoga dayana tabah menghadapi duggan. Madu itu manis, tapi kalau dayana sanggup berkongsi kasih. Kalau tidak, lebih baik berstatus janda kerana dayana masih muda. Just move on dayana, tak guna utk berkongsi kasih kerana kalau sekarang AM boleh berbohong dan menipu, ini bermakna perbuatan ini akan berterusan. Lain lah kalau dayana tak kisah ditipu….Mulakan hidup baru dan biarkan mereka lalui kehidupan sebagai suami isteri….mungkin sakinah akan sedar bahawa nasib ‘gelap’nye bermula apabila die seorang yg memiliki AM!

    0

    0
  72. soul says:

    ade ke org nk caye cakap si ashraf ni?

    0

    0
  73. cz says:

    patutla nk sgt kawin ngn sakinah ni..cantik sgt klo nk banding ngn dayana..
    mesti ada salah masing2 jgak ni..isteri2 kna beringat, your husband, especially yg hensem bangat tu ramai org nak, awak knala jaga diri bg cantik2, bru husband x lari..

    but still, i’m disappointed with you, ashraf muslim..!

    0

    0
  74. women says:

    let am go..live single…daripada sakit hati mememdam perasaan. am dah permainkan dayana. hari ni dia tipu, lepas ni pasti lbh byk penipuan, taste am lebih kepada wanita yg seakan ex awek dia dulu…sebenarnya klu dayana muhasabah diri, duk diam diam..pasti dayana sedar yang am telah menghina dayana dan keluarga…menjatuhkan maruah dan tidak hormat

    0

    0
  75. iela says:

    kalau lah wanita boleh bersuami dua..kita duk diam dan renungkan…hari ni giliran suami kedua..tentu kita akan kesian dkt suami pertama kita..apa dia buat, tentu dia sedih kan kita takde disamping dia…

    0

    0
    • Terjemahan Al-Quran kan ada says:

      Tak payah nak kalau lah kalau lah….. Kalau fikir mcm kalau lah awk tu bila wanita tu hamil x tau pulak anak suami yg mana satu. Byk lg benda lain yg boleh difikir dan direnungkan bukannya menyanggah soal hukum. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya dlm soal poligami ni.

      0

      0
  76. wak cakap lu,lu cakap gua says:

    Dayana mengharapkan Teduhan Kaseh dri AM,si Sakinah lak harap Teduhan Madu dari Dayana,si AM lak harapkan Teduhan Poligami dri Dayana & Sakinah.huuu..hukkkkkk.Dayana hang kena tabah naaa,,,,!!

    0

    0
  77. Ayam Afrika says:

    Sy ada dengar khabar angin yg sebenarnya AM sebenarnya pernah berkenalan dgn Sakinah sejak dulu lagi. Apabila AM ingin belajar ilmu perubatan Islam dgn kini bapa mertuanya..sebenarnya bapa mertua yg perkenankan Dayana dgn AM. Demi menjaga hati gurunya..dia berkahwin dgn Dayana walaupun pada asalnya dia berkawan baik dgn Sakinah. Mungkin disebabkan tiada zuriat selepas beberapa tahun (didesak oleh keluarga AM sendiri), dia rasa sudah tiba masanya dia mencari isteri baru dgn Sakinah.

    X tau betul ke x. Papepun byk benda kita x tau dr yg kita tau. Papepun biarlah kawin dua (poligami), dr ceraikan isteri pertama…sy tau AM still sayang Dayana n Sakinah…cuma desakan family AM yg mahukan cucu cepat.

    0

    0
    • Anonymous says:

      sepatutnya ashraf muslim fikir betul2 sebelum kawin dgn dayana. jgn disebabkan nak jaga hati tuan guru, akhirnya dayana jadi mangsa. sekarang ni byk kaedah untuk dapatkan zuriat.

      0

      0
  78. bunga bunga matahari says:

    alsan x de zuriat..baru kawen 2 tahun…org lain kawen 9 tahun relax je…yg penting usaha doa n tawakal…top3 dpt bby kembar..alasan ko je la serap..c kinah pun gatai ….ko tggu la t balasan rampas kebahgian org laen..for dayana…stay cool ….

    0

    0
    • Anonymous says:

      alah kalo oang da berak kat tgh jalan x kan nak ngaku pnye…da wat salah mana nak ngaku

      0

      0
  79. itik2 says:

    mereka putus tunang sebelum ini disebabkan family dan bekas tunang wan sakinah sendiri..belum ada ikatan yang sah..beliau telah meminta wan sakinah membuat pinjaman peribadi untuk kegunaan beliau sendiri…dasar lelaki tak tahu malu..sibuk nak propa muka sendiri sekarang..

    0

    0
  80. Anonymous says:

    elok la tu..mmg da jodoh….sama2 perampas…perampas laki oang kawen ngan perampas tunang oang…….tuhan kan maha adil nanti terima la balasan kalo salah

    0

    0
  81. pening-pening says:

    oh ashraf muslim dulu aku minat gile kat ko tau x selain dari ashraf sinclair.pastu gosip hangat ashraf sinclair ngan bunga buat aku frust sangat.sekarang kau lak ashraf muslim og nooo.
    kepada ashraf muslim dan juga lelaki2 luar sana yang ingin berkahwin lebih dari 1,janganlah lukakan hati isteri pertama dan sorok perkahwinan anda dari isteri pertama.cuba ibaratkan ayah kau buat macam tu kat mak ko.ko leh tau kan perasaan mak kau and kau pon tak boleh terima ayah kau kawen lain tanpa pengetahuan kau inikan mak kau.

    Allah suka hambanya berkahwin tapi Allah swt tak suka perkahwinan yang memudaratkan yang lagi merosakkan institusi perkahwinan

    0

    0
  82. Trex says:

    Makhamah tak izinkan ko tu berpoligami sebab ko tak mampu.. Memang dasar Ashraf Muflis.. U gross man!

    0

    0
  83. Trex says:

    dasar ashraf muflis! Tumpang harta org.

    0

    0
  84. Bunga says:

    Ak xnmpk lagsong kat mana betulnya tindakan ashraf ? Islam tak mengajar begini . Tak hormat isteri lebih lebih lagi orang tuanya . Nanti kalau dengan wan sakinah pun tak dapat anak baru tahu ! smoga dayana lebih kuat .

    0

    0
  85. diam lagi bagus says:

    buat apa la kita nak persoalkan lagi , sakinah dah sah jadi isteri ashraf , lagi satu hal . dayana tu cuma ikot suami la , dah suami dia . biar la dia nak pegang tangan isteri dia x nak lepas pun , yang korang ni kecoh – kecoh buat apa ? aduhaii . kita yang tak tahu cerita lebih baik diam . kurang jugak dosa ..

    0

    0
  86. alahai says:

    Perampas suami orang yng femes kt malaysia….

    Siti Nurhaliza
    Memey
    Zizie izzette
    Waheeda Wassini
    Fasha sandha
    Wan Sakinah

    sume idup x tenteram…
    org akan tetap akn pndg serong dgn pmpuan yg meruntuhkn masjid org len,
    sumenya idup x senang.. tahniah kerana berjaya membuat kaum hawa sendiri menderita dan menangis..

    0

    0
  87. dating tips says:

    whoah this blog is magnificent i love studying
    your articles. Stay up the good work! You realize, lots of individuals are hunting around for this information,
    you can aid them greatly.

    0

    0
  88. rama-rama ungu says:

    Memang ada lelaki jenis mcm ni. Exactly perangai mcm bekas suami sy. Bezanya Dayana tidak diceraikan, ataupun belum diceraikan…tp sy diceraikan hanya slps 3 bulan berkahwin..

    0

    0
  89. nurin says:

    buat bekas tunang WS.. ada lar sebab tu jodoh xde antara awk berdue..
    dh awk suh WS apply personal loan utk kpntngn awk..
    mmg lar die lari..
    blm ape2 dh srh mcm2..

    0

    0
  90. cuma bagi pendapat says:

    salam sumer,

    saya nak share pgalaman hdp.. llki ni mmg penipu.. sy pernah gak tlibat dgn cinta suami org bcoz i dun know exactly he already married. then we have made a big mistake.. tlanjur sampai berkahwin. what heppen to us?? hdp porak poranda.. langsung xde kebahagiaan. skg sy da kena karma dari allah.. walaupun pada asalnya sy di tipu.. then sy da tau kenyataan tp teruskan gak rampas hak org.. skg sy bercerai n lalui hdp sbg ibu tunggal.. ingat la wahai sakinah karma tu sentiasa ada.. sy faham anda skg leka & tgh hangat bmain perasaan dgn ashraf tu.. aniaya orang tu akan dapat balasan. ini bukan sumpahan tapi itula hakikatnya.. apa2 pun smoga kamu sekeluarga jumpa jln pyelesaian yang terbaik buat semua pihak.

    amin…

    0

    0
  91. karma says:

    femes ko Amy..haha..
    bkn ‘pertunangan’ ko ngn kinah ni cita lma ke ? bru skrg nk ungkit blk..huhu,sedeyyy !!
    kinah pn da dpt retisss..tahniah kinah ‘bina mahligai dr air mata org lain’..setitis air mata dayana ni mengalir,tu la penderitaan yg akn ko rsa lps ni..

    0

    0
  92. ADAAKUKESAH says:

    SYURGA DI BAWAH KAKI SUAMI SELAGI PERKARA YANG DIBUAT ATAU ARAHKAN TIDAK MENGHALANGKAN DAN MENIDAKAN ISLAM. BUKAN AYAH BUKAN ABG BUKAN BF. AL-QURAN TIDAK MENYEBUT SYARAT UNTUK BERKAHWIN (POLIGAMI) PERLU MENDAPATKAN IZIN ISTERI. SO KITA DOAKAN YANG TERBAIK BUAT SEMUA.

    0

    0
  93. tragis says:

    selepas habis baca komen2 dalam ni terasa seperti habislah satu filem yang cinta tragis pelakon utama ashraf muslim dan sakinah, pelakon tambahan u olls2 yang komen dalam ni kekekkee. apa2 pun, aku benci sebenci bencinya tindakan ashraf muslim untuk berpoligami, tak machoooooooooooooooooooooooooooo!

    0

    0
  94. izza says:

    tau tak hukum meminang tuanang orang asyraf oiii!!! berdosa tau…apa ke jadahnya belajar agama tapi tak praktik. Allah Maha Adil jadi jika ramai yang menyumpah pasangan sakinah dan asyraf ni…kita tengoklah apa jadi nanti. what comes around goes araound…..

    0

    0
  95. […] Sumber: KoleksiCeritaBest melalui BeautifulNara […]

    0

    0
  96. […] Bekas Tunang Wan Sakinah Dakwa Pertunangan Putus Kerana Ashraf Muslim (184) […]

    0

    0
  97. saye geram says:

    sumpah aku menyirap ngn ashraf ni.. Dah la kawin 2, tipu bini pertama, pastu brani plak buat majlis sanding grand2??? KO x pikir ke peasaan Dayana?? ishhhh… astaghfirullah geram sungguh ak!!

    0

    0