Written by serenity | April 22nd, 2016

Sebelum ini, Black Hanafiah telah muncul sebagai Mentor untuk program televisyen realiti. Namun begitu Black banyak bercakap dan bergerak dalam program itu, sehingga dianggap ‘over’ oleh Netizen. Sehubungan itu, dia dikecam kerana dianggap berlebihan ketika mengendalikan rancangan itu.
 photo maxresdefault.jpg
Melalui mStar Online, penyanyi itu mendedahkan dia telah ditegur oleh bapanya berkenaan perkara itu dan itu ialah teguran pertama bapanya sejak tujuh tahun dia bergelar artis.

Selepas program Mentor Milenia lalu bapa ada telefon saya dan ingin berjumpa, ini pertama kali dia tegur saya secara serius dan memberi nasihat agar saya tidak membodohkan diri lagi seperti dalam program realiti berkenaan.

Saya sudah jelaskan kepadanya bahawa ia hanya untuk menceriakan program, namun dia tidak mahu saya dikecam oleh penonton.


 photo 12940266_156455708086182_1241779987_n.jpg
Dia juga berjanji kepada bapanya untuk tidak bersikap demikian dalam mana-mana program pada masa akan datang.

Sebagai orang tua saya faham perasaan dia bila lihat saya dikritik orang ramai. Dia juga terasa kalau orang kecam kelakuan saya.

Teruk jugalah saya kena ceramah dalam kereta oleh ayah dan mak sebab perkara itu.

Black telah muncul dengan album Black…Masih Di Sini yang memuatkan lagu hits sepanjang 2015 iaitu Teman Pengganti, Puisi Sang Dewi, Mana Mungkin, Si Putih Si Merah dan Takkan Terpisah. Dia juga akan muncul dengan satu single terbaru berjudul Anugerah Terindah yang bakal dilancarkan tidak lama lagi.
 photo 12912369_456114611253873_706505216_n 1.jpg
Memang benar, dalam apa jua keadaan kita dinasihatkan untuk sentiasa bersederhana. Semoga ia jadi satu pengajaran bukan saja untuk Black, juga untuk semua pihak agar tidak over dalam mengendalikan program televisyen. Iyalah, bukan semua orang akan suka cara kita. Mujur juga Black mampu menerima teguran dan tidak melenting.

57 responses to Bapa Nasihat Black Agar Tidak Membodohkan Diri Lagi Untuk Program Televisyen Realiti

  1. meckey says:

    dia dengan fizz fairuz dulu pun dalam rancangan apa aku lupa yg pengacara dia ogy dgn AG. memang bising sangat sampai program tu terganggu. pengacara pun susah nak cakap. aku yg tgk dekat tv pun tak dengar jawapan org lain dalam show tu.

    0

    0
    • Kiah says:

      low class nampak mamat ni….
      akak suker sama afgan dan anuar zain. ada aura dan karektor.
      cool aje…

      0

      0
      • Anonymous says:

        kenape bapak dia tegur tang tu je..anak lelaki pakai rantai xnak tegur ke??

        0

        0
        • minah jambu say NO to DRUG says:

          kalau itu tk boleh ini tk boleh pakai rantai tk boleh jangan jadi orang la huh !

          0

          0
    • Anonymous says:

      salah konsep they olss ni. penonton2 nak yg santai2. bukan kecoh2 mcm pasar malam. semak la wei.

      0

      0
      • Anonymous says:

        vida punya tajaan…sampah la jadinya. tengok sekali lepas tu….tykar channel. mcm hauk la.

        0

        0
  2. pening says:

    die cmni black…ade perangai yg ko leh buat depan family…n depan org lain ko kne smpan sket…clearly dlm mentor tu ko wat prangai sgt…over, wt lawak yg x brape nk ade punch line…byk gelak…klu cmpare ngn lg 3 mentor nmpk la ko paling membuat2…so klu cntrol sket okla…dh sume org tgk kan…kurgkan gile2 yg bese share dpn fmily…tu je…

    0

    0
  3. luahanhati aku says:

    Bila yang tak kacak, berperangai ceria. Satu Malaysia kecam/kutuk dia.

    Bila yang kacak/comel, berperangai ceria. Satu Malaysia puji dia.

    0

    0
  4. Anonymous says:

    tak minat penyanyi jerit2.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Memang betul. Dia ni bukan menyanyi tapi menjerit..suara
      dahlah macam burung sakit. Perangai tak payah cakaplah.

      Siapa saja buat perangai “over” memang orang jadi benci.
      Biar rupa hodoh tapi perangai elok.

      0

      0
  5. Anonymous says:

    menggelupor betul. mcm kak munah nak menopaus. malu mak bapak. heheheh

    0

    0
  6. loyalmalaysian says:

    Mmg pon… aku sampai tukar channel lain…x sanggup nak dgr…lg satu stesen TV terutama TV3 yg suka buat program camni x bole pantau sikit ke ? sound la sikit klu ade benda2 yg org ramai x suka….bingit tau….

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Mentor milenia..progrm realiti pling fail

    0

    0
  8. AKU says:

    nk wat cmne…….dh mmg bodo

    0

    0
  9. didie says:

    Dia nie mmg over lagi2 bini dia tu..menyampah

    0

    0
  10. komentar says:

    dasar penyanyi kampung suara kepit yang perasan bagus!

    0

    0
  11. Anonymous says:

    kalu dato vida yg taja..mmg sangkak/hauk la program.

    0

    0
  12. melati says:

    Rilex lew Black….Mak Bapak Neelofa lagi tanggung Malu, sebab Neelofa menipu kater RM50juta lah, serbu Kilang lah…..padahal Kilang dia pun tak pernah nampak…..malu kan org Kelantan jew……Org Kelantan perangai cam Neelofa kew…hahahaahahaha…Kalau aku jadi Mak Bapak Neelofa ni dh ;lamer aku terjun KLCC…amat memalukan….

    0

    0
    • hatibusoksgt koni says:

      boring la melati…xde cite lain dh ke…aku pn xpnah dgr sndiri neelofa buat statement psl 50 juta…tp aku x pelik pn klu die jd jutawan…tgk la lifestyle die business die duta bagai2…ko jela yg hado duduk dpn pc menaip ketak ketuk2 1 sen x masukk..hari jumaat yg indah ni bersihkan hati k.

      0

      0
      • melati says:

        bodo lew ko ni kalau ader RM50juta , setakat RM7000 pun nk serbu kew..!!!!! bangsat sgt Neelofa…citer juta2 , tapi RM7000 punya pasal nk serbu sampai ker Obersi….sama ler Neelofa & Uqasha !!!! sorang kawin katak , sorang lagi kawin gan Kambing….

        0

        0
        • student uitm says:

          Black ni hanya layak buat show & berniaga dipasar malam aja…maaflah ya Black…Hazama is the best..walau pun tiada rupa tapi karekter dia cool aja..

          0

          0
      • melati says:

        hatibusoksgt koni….ko ni mesti katak bawah tempurung kan……kalau Neelofa ni Jutawan ..Mesti lah dia dh ader Kilang…ni pong pang saner pong pang sini tapi Kilang dia tak nampak punnnnnn…..hahahaaahahahahahahahahahaaaa….tudung tu semua dr Indon lah…..cuma boleh guna namer saper yg nk…tukang masak Tom Yam pun boleh bubuh namer tudung tu kalo dia nk……Tempurung btol lew hatibusoksgt koni……..hahaahahaaaaa

        0

        0
    • Anonymous says:

      melati..modal lain la. pusing2 sama je komen koni.

      0

      0
    • Mamee says:

      Melati ni mesti pernah d reject leh jejaka ktan…mana taknya…awek2 ktan lebih cantik, comel n gebu dr ‘melati’ rimba yg liar tu…

      0

      0
  13. melati says:

    sabar ler Black…….Bapak Neelofa tu tak nyesal kew dpt anak cam Neelofa ni….dh lew menipu Poyos plak…..RM50 juta konon……pungkoq dia ….hahahahahahahaahahahahahahahahaaaaaaa

    0

    0
  14. ku says:

    sorry to say..
    memang x minat dgn black ni..
    lagu dia pun ntah pe2..
    memang x minatlah.
    tolonglah tolonglah ubah cara tu

    0

    0
  15. saya biasa saja says:

    Artis kat malaysia ni kena ada rupa walaupun bakatnya nan hadoo kerana org Asia mmg lebih tertarik kepada yang putih dan cantik.. kalau kita rasa kita ada kekurangan pada aspek itu, pandai2 lah bawa diri di industri ini.. contohi artis2 lama seperti zainal abidin, ramli sarip, nash dan beberapa lagi..walaupun (dari pandangan saya), rupa kurang tapi auranya bergegar satu dewan.. ok black learn from mistake, dont regret..life goes on.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Mana2 pon akan tertarik dengan rupa. Tapi mcm2 mana pon, attitude jugak paling penting. Dayang Nurfaizah mungkin biasa2 je tapi sbb dia pandai bawak diri sejuk je mata memandang. Kalau oversea macam Korea tu, Jae Suk x de rupa sangat tapi sebab baik and gurau yang x melampau orang suka jugak. Conclusion, perangai mmg kena jaga.

      0

      0
  16. Anonymous says:

    Melati cibai

    0

    0
  17. ku says:

    Satu je pesanan sya jgnlah anda jadi sperti MELATI dan yg seangkatan dgnnya.
    Mencerca org..mnghina org.

    cukuplah wahai smua.
    sya sekdar menegur. takutlah akan azab yg akan kita terima.

    jgn menghina setiap ciptaan Allah swt. cantik atau tdak seseorg itu biarlah,

    0

    0
  18. Anonymous says:

    memg over pn black masa tu…naik menyampah plk aku tengok…aku malas nk tengok mentor masa tu sb black la..dh tu datok vida mcm bias..bkn ap mngkn si black ni kuat ampu dato vida..black..ko tu dh x ensem..ubah le perangai jgn nk over..kang perangai ngan muka ko seimbang plk…sama2 poyo..

    0

    0
  19. x says:

    Alahai lagu,takde perubahan…cer intai kat indon.banyak lagu yg segar2 rentak yg baru2lirik pun baru2.kemonla..

    0

    0
  20. shashagendut says:

    Salam napa die ni hitam legam?

    0

    0
  21. Gonjeng78 says:

    Black over tak hengat… Ntah apa apa ntah…

    0

    0
  22. Orang tengah says:

    Tpekik tlolong mcm ayam berak kapur! Kalo merdu xpe, ni jeritan nk kasi pdgr pekak. Tabik kat dato jamal & dato hattan!

    0

    0
  23. Anonymous says:

    muka xde..aura pun xde..perangai over. habislah….

    0

    0
  24. melati says:

    Neelofa ..& Black……Neelofa lagi mereng, jutawan RM50 juta……hahahahahaahahahahahahaaha…org2 Kelantan macam Neelofa kew..?????

    0

    0
  25. melati says:

    Neelofa akan kawin gan Kambing…hahahahahhhahaa….

    0

    0
  26. melati says:

    Tuhan pun nyesal hantar Neelofa kat Bumi ni…..!!!!

    0

    0
  27. Anonymous says:

    beruntung awak black ada mak bapak yang nasihatkan awak.. jadikan mereka idola dengar nasihat mereka dan dapatkan restu dari mereka.. orang luar boleh berkata apa sahaja.. jangan lupa prinsip hidup awak.. tuntut ilmu dari sifu2.. perbaiki dan kembangkan bakat.. kita xkan boleh puaskan hati semua orang..sentiasa buat post mortem selepas lakukan sesuatu.. akhir sekali jangan lupa diri.. semoga hidup diberkati..

    0

    0