Written by Bella | July 21st, 2016

Tidak dinafikan, Yuna menerima pelbagai kritikan negatif apabila foto serta video beliau dipeluk penyanyi terkenal Usher menjadi topik viral.

Susulan itu, Yuna menerusi akaun Instagramnya meluahkan rasa terkilan dan kesal dengan sesetengah rakyat Malaysia yang mudah menghakiminya dari hari pertama beliau memulakan kerjaya di Amerika Syarikat.  Paling menyedihkan, bangsanya sendiri yang terus menghentam beliau tanpa mengetahui perkara sebenar.

Yuna akui beliau tidak tahan apabila ada yang melabelkan beliau perempuan sampah dan komen itu datangnya daripada mereka yang berbangsa Melayu.

Berikut luahan penuh Yuna : –

Throwback from when I was on Barney’s campaign 2014 celebrating cultural differences, shot by Bruce Weber. I remember when this first came out I was so scared of posting it because I knew the extremely rude conservative Malays (mind you I’m conservative too) would attack me for revealing my neck. Honestly. At this moment I was comfortable. The stylists from Barney’s were kind and respectful of my beliefs and let me wear this beautiful shirt dress. I get to pose with this lovely Punjabi couple along with a fellow half Malaysian model who later became my friend.

People ask me what ethnicity I am I tell them I am Malay. Why can’t you wear a short dress? I tell them I am Muslim. Someone once told me my experience is mine. No one else is living it. No one has lived it. Outsiders have the illusion that they can tell you how to live your life because- they have lived theirs letting OTHER people tell them how to live. My father always told me ‘You make your own decision. You can think. Why do you have to listen to other people?’ Isn’t it weird, the biggest racism and discrimination that I’ve ever faced, was never from the Americans- it was from my own race. There I’ve said it. They call me ‘perempuan sampah’ and tell me to ”might as well go naked’.

The worst, hurtful & sexist things I’ve ever had thrown to me, were from the lips of the Malays. All I can do is be patient. Allah is great. And Alhamdulillah for everything. So this is me. I will wear whatever I want. I will show my appreciation whether it’s a handshake, or a hug, to my friends, this is me. Save your mediocre downgrading religious preach to yourself, they have no meaning to me. I have some Americans telling me to take my hijab off, and I tell them no. I have some Malays tell me to take my hijab off because ‘from wearing a turban might as well take off your hijab’, I tell them no too. I am me.

Tada! Expect more candidness from your fun, happy, Yuna. May it inspire you to be yourself too without letting the toxic people around you define you or how you should be. No regrets, no hard feelings I will continue to empower women and men everywhere as long as I live inshaAllah. Lepas ni.. no filter! Yay!!

Menjadi diri sendiri adalah kebebasan yang paling bermakna. Susah kalau hendak puaskan hati ramai pihak dan terlalu memikirkan kritikan. Kadang-kadang memang sedih melihat sesetengah bangsa kita sendiri yang mempunyai perasaan hasad dengki dan mudah menghakimi seseorang.

Sumber Berita : Instagram Yuna

79 responses to Bangsa Sendiri Panggil Saya Perempuan Sampah – Yuna

  1. melati says:

    dh Hidung kembang mcm sampah…tu pun sedaq…kikiki…hg ingat hg lawa sgt..????.wakakakakakakaaaaa

    0

    1
    • love tudung labuh says:

      aurat wanita seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan …

      0

      0
      • Zamihun al-lari says:

        Its ok yuna …ustaz sokong Yuna

        0

        0
        • sepp says:

          haram tetap haram yuna…. cuma malaysia .. terutama bangsa melayu la… kalau adegan peluk yg dirancang x de plak diaorang nk sekolah kan… siap pg puji lg lakonan mantap la… ape la.. contoh nya ombak rindu…. sampai sepuluh juta la…..

          1

          0
        • Pekerja Gomen says:

          Kerana segelintir extremis ustazah dan ustaz jadian ni la, Muslim dipandang hina/ kejam oleh certain people. Sampai kalau Donald Trump jadi President Muslim nak dihalaunya dari Amerika..

          Kerana golongan extremis taik kat otak ni la…
          Habis yang lain kena palit nama busuk.

          0

          0
      • tak suka burqa mcm pocong says:

        dont preach people. ko takdak hak. semua pasal kau, kau dan kau. pakai tudung tapi baca blog gosip.piirahhh

        0

        0
      • Anonymous says:

        aurat tu apa?

        0

        0
    • kentut berirama puff pufff !!!!! says:

      yang aq confuse sekarang nii..kenapa aq dah tak berak cair ????

      0

      0
    • Anonymous says:

      sebelum mengata orang baik kmu cermin kan diri sendiri..kalu nak menegur dengan cara baik tentu diterima dengan baik… kalu smpai nak menghina dia berhak marah untuk mempertahankan diri. sya merasa hairan napa suka mengodem orang pd hal diri sendiri pun kemungkinan kureng….

      0

      0
    • LOLA says:

      cakap org…dah tu ko ingat KO PUN LAWA KE MELATI????

      typical malaysian..
      aku tak minat pn yuna ni tapi korg ni gajah yang nun kat amerika syarikat korang nampak,semut kat depan mata tak berani pulak nak tegur depan2…sbb ape??yuna artis sbb tu diorang boleh hentam mcm2..yang bepeluk sakan depan korang apesal korang tak tegur depan2??

      0

      1
    • mak jemah tepi tingkap says:

      melayu mmg kuat mngutuk. mmg yg terjadi tu salah tp yg korang layan drama peluk2 cium2 tu ok je?
      aku pernah baca kat ig artis, budak tahun 6 dan form 1/dok jadi ustaz dan ustazah jadian dok hentam artis yt kelihatan x bertudung. dia org sendiri dok gatai nk peluk kpop. aku x kata peluk usher tu halal tp jgn la butthurt sgt kat yuna. kalo korang nk ingatkan dia, ckp mcm manusia boleh x?

      0

      0
    • Anonymous says:

      Wey melati babun hang lawa sngat ka ckp x sdaq dqi ney…mai aku tenyeh cabai kat pungkoq hang mau..butooo la hang…blah aaa dqi bloq ney…semak ja ada hang..

      0

      0
  2. melati says:

    dh Hidung kembang mcm sampah…tu pun hg tak sedaq…kikiki…hg ingat hg lawa sgt..????.wakakakakakakaaaaa

    0

    1
  3. VOVO says:

    HALAL TETAP HALAL..
    MAKRUH TETAP MAKRUH..
    HARAM TETAP HARAM..

    0

    0
    • kentut berirama pufff puff !!!! says:

      tapi …korang tau tak ???
      dulu aq berak koko crunch berkeju !!!!!
      wow !!!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      halah tetap halal
      makruh tetap makruh
      haram tetap haram

      tapi kita xde hak nak jatuhkn hukum perbuatan org tu halal, makruh @ haram..betul juga ckp yuna kita xde kat tempat dia..amik bt pedoman cukup supaya kita xbt benda yg sam..kbai

      0

      0
  4. Yunaku sayang.... says:

    Biasalah mulut manusia dik…sabar jelah.,cekalkn Hati jiwa nuranimu.,kuatkan mindamu., beratawakal.,berserah dn banyakkn mengadu pada yg Maha suci Allah swt.,iinsyallah.,semoga Allah melindungimu dan mengasihimu Dari insan2 yg mempunyai hati yg kotor.. semoga perjalanan hidupmu dipermudahkan dan lebih berjaya dunia dan akhirat jg…Amin…ingatlah Allah yg maha mengetahui dan berkuasa dari segalanya… setiap apa yg mereka lafazkn yg tk elok padamu jg pasti ada balasannya….jadi biarkan jelah mereka dgn sikap mereka yg seperti itu ya Adik Yunaku sayang… teruskan cita2mu tanpa terlalu memikirkan perkara yg tk sepatutnya:)))

    0

    0
    • kentut berirama puff puff !!!! says:

      aq dah kurang kentut lahh…
      apa yg perlu dilakukan ???

      0

      1
    • susher says:

      yg pegi luar dr malaysia ni lagi maju dr dia dok kt malaysia, recognition utk bakat, shila hamzah, yuna, korg ada apa??? klu ikutkan lam tv byk benda yg xleh nk tgk tp korg subscribe gak kan astro…xnk tgk maksiat bagai di tv internet, buat aktiviti masa mak pak kita zaman jepun, bangun pagi g potong getah, tanam padi, punggah air dr telaga, pegi keje sambilan basuh baju, masak, makan, tido kannn xyah ada tv tu….zzzzzzzZzzZzz

      0

      0
  5. lola says:

    boo utk bangsa yg hasad dengki busuk hati kt bangsa sendiri! Mmg patutlah artis berbakat mcm yuna,shila amzah bina career di luar negara..tgklah mcm mne penerimaan mereka kt sana..xdenye nk gaduh sibuk2 cm bangsa kita..asik komen x abih..tudung,tudung,tudung,singkatlah apelah..setakat tu lah pmikiran..tu pegi sembur artis dlm negara ni yg bersepah pakaian kalah artis hollywood,x termasuk berpelukan dlm drama lg..

    klu hanye krn satu insiden yuna yg usher peluk tu nk kondem abih,aku xtaulah..bukannye yuna terhegeh pun nk p peluk..kdg2 dlm satu situasi tu kita xblh nk elak..sama klu g beraya rumah kwn cina,mereka hulur tgn nk salam tanda hormat kita..
    Tp aku percaya yuna & shila pandai jaga diri bila mereka disana..yg korang duk kutuk2 tu,cuba blaja g travel bebanyak,buka hati,minda dan sikap..travel dpt mematangkan kita n kenal budaya lain..tp x tau la klu spesies korang ni jenis hati gelap gelita dan xkan terbuka langsung walau bhijrah satu dunia skali pun..ntah2 korang ni la yg jenis culture shock dulu, rambut karat, pakaian singkat sana sini, wt maksiat dll..

    0

    0
    • abdullah says:

      Yg komen yuna melampau tu mmg xpatut la.yg nasihat secara bhemah x slh rse nye..org tgur pd apa yg dorg nampak slh.yg salah tetap salah la..konar la tang mana pon.yg awk buruk sangka kat org ckp ntah2 pna wat maksiat la apa la,awk pna nampak ke lola..

      0

      0
    • kentut berirama puff puff lagi !!! says:

      sekarang aq kentut jugak… tapi tak macam dulu bau petai telur bergabung…
      yea !!!!!

      0

      0
    • bodopiang says:

      tanya skit la…
      kalau dah travel satu donia ..
      hukum2 islam pasal dosa pahala berubah ke..???
      cara menutup aurat pun ada kelonggaran ke..???
      mungkin itu berpeluk ngan usher tu satu perbuatan yg yuna terpaksa dibuat sebab iye la.. satu donia memeharti.. nak jaga maruah usher … tapi dari segi pakaian.. kenapa yuna mesti tolak tepi menutup aurat dengan sempurna..??? yuna memang bagus.. tapi tu la.. dia akan lebih bagus kalau kenal agama sendiri .. Tuhan pun memerhati tau.. nak takut ngan tuhan ke nak takut ngan manusia .. mohon yuna pegi belajar ngan MissNina

      0

      0
      • Got it? says:

        Hukum x berubah tapi penakrifan dan ketentuan pelaksanaan disesuaikan mengikut lokaliti. X payah bising lah dik, Allah maha mengetahui, kita x payah tentukan dosa pahala manusia sebab kita bukan Dia. Keluar dari negara berjalan bertemu bangsa adat budaya yg lain termasuk pengertian fan pengisian Islam pelbagai manusia dari pelbagai mazhab membuka hijab mata utk melihat kebesaranNya. Oh ya mazhab juga diolah utk menyesuaikan hukum dengan budaya, iklim dan prmikiran masyarakat setempat.

        0

        0
        • syah says:

          hukum menutup aurat tu x de kelonggaran kak oii…x kisah laa ssh camne pun sbb bnde tu WAJIB….hukum y ade kelonggaran ni biasa nye solat dan puasa…ade rukhsah…bl kt musafir kt blh qasar shj,qasar jamak @ jamak shj..sama laa cam puasa..org musafir blh berbuka puasa..klu nk teruskan puasa pn xde mslh..tp dlm bab AURAT,TIADA RUKHSAH YEE KAK….bab bersentuhan berlainan jantina pun xde rukhsah..xde istilah nk jg maruah ke ape…klu rs bnde tu menimbulkan fitnah lbh baik x pyh peluk…xde pulak sy dgr ustaz kate klu tutup aurat ade rukhsah…bl kt ade kat luar ngra dimana kt kene sesuaikan dgn keadaan di sana kt perlu lah membuka leher kt dan setakat membalut rambut shj…x penah lg sy dgr kak…klu ade blh share kan yeee….yelaa…sy ni duk terperap je kat malaysia x penah keluar..so xtau pulak sy klu ade mzhab atau ajaran islam dr negara lain y amalkan camtu…kuikui…penerangan akk tu btl hukum disesuaikan dgn budaya tp point tu lbh kpd adat sesuatu tem bkn berkaitan dgn aurat…tp dlm bab aurat mmg xde kompromi…mohon bljr lg yee kak kaedah2 feqh…

          0

          0
      • nanako says:

        Selagi dia jadi penyanyi jgn nak samakan dgn MissNina yg dah berhijrah..yuna bukan ustazah or PU ke Dai’ pun..dia kt luar negara, byk dugaan yg kite xtau..asalkan dia masih ingat dia muslim..kalau dia tersasar tu dosa dia..yg kt dlm negara ni artis ade yg seksi lupa diri tu yg kene tegur..yg tua masih xbertudung..blum gi luar negara lg dah culture shock.

        0

        0
  6. Sariyanto says:

    Apalah sampai cakap orang tu mcm tu.. Tk eloklah weiiii…

    0

    0
  7. walaaaaaaa says:

    Tudungku serkup berputar di depan ok… Walaaaaa….

    0

    0
  8. Hnm says:

    Baru perasan muka yuna ni ala ala bretman rock lah

    0

    0
  9. Er says:

    kau mmg sampah sejak kau ubah drpd pakai tudung bawal ke turban. drpd turban tutup leher tetibe skrg nampak leher. bagus kau nyanyi kat malaysia je drpd kau nyanyi kat usa tapi semua bende kena “bukak” satu persatu baik takyah la yuna.

    0

    1
    • Anonymous says:

      Er..ko budget ko tu x sampah? Mulut puaka..ko lh sampah pling bsr.

      1

      0
    • lolaJH says:

      kau ada orang lain yang kau boleh kacau dan nasihat supaya menjadi manusia berguna. kau buang semua benda yang yuna buat. pencapaian dia. keberanian dia nnk masuk pasaran US berlainan dari safe spot artis2 negara kita ambik. cita2 dan ambition dia. dan kau point every single kelemahan dia. leher tu aurat. kaki pun aurat. dan kenapa kau tak dakwahkan dan kutuk artis2 yang xpkai sarung kaki. ada orang perceive things differently. ye yuna tunjuk leher tapi tak bermakna she is less muslim than you. yes we can tell her to cover up macam dulu. tapi xperlu kutuk kot. just keluar sekejap kat dunia luar dan lihat betapa less judgemental and supportive muslims kat negara2 bukan Islam. sebab tu je komuniti muslim di situ, bukan satu negara macam kita. kalau kau masuk masjid. macam2 orang kau boleh lihat kat sana. tapi xpernah nampak perempuan free hair kena kutuk. perempuan pkai turban kena kutuk, laki pkai baju death metal masuk masjid pun xkena kutuk. sbb diorg appreciate that person is a muslim. tapi negara kita kutuk a woman up to that extent. i am afraid that some of these people nanti kalau yuna x strong enuf, or anybody else yang menghadapi benda ni xbukak terus penutup kepala dan terus free hair sebab geram sangat. sebab tak tahan. nak puaskan hati semua orang. tanggunglah dosa dia nanti. die berdosa yes, kau pun sama. BTW kerja kita kat dunia ni hanya untuk menyampaikan perkara baik2, Tuhan yang bagi hidayah dan Tuhan juga yang akan judge. Tugas kita bukan jadi Tuhan. Tarbiah sentap bukannya cara menyampaikan ajaran islam. I think Yuna dah paham semua ni, she is a bright student, humble, and ambitious. she knows how Islam should be, she knows, but she chose that way, have a lil respect. we don’t know how the future will turn out. I love her and I am always amazed by her works. She is an amazing woman. Usually I shake hands w professors in public because they didnt know that Muslims cannot touch different gender. But I tell them later n they understood. Xde kawan2 yang kecam dan panggil saya perempuan sampah. sebab saya xmalukan orang, dan saya tau benda tu haram, but im willing to represent muslims in a different way dan tolong beritahu apa yang mereka tak tahu.

      0

      0
    • minah jambu - safety first says:

      eh dia punye suka la dia nak ikat tudung dia macmana ! yg kau susah kan tu apesal! yuna is yuna ok n yuna punye suka ape yg dia nak buat dlm idup dia…! korang yg sampah sebenar nye bukan yunaaa…

      0

      0
    • kentut berirama macam drum !!!!! says:

      yang pasti aq dah kurang kentut . tapi oklah kan ????
      bukannya kentut padu punn !!!!!!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      manusia seperti kamu ni layak dibuang kat laut… tk bertudung salah bertudung pun salah… apa yg sya lihat cara pemakaian yuna tk menjolok mata berbanding kan celebriti malaysia bertudung rata2 pakaian ketat2 mengikut badan tk pula ditegur.. mentang-mentang yuna di luar negara disangka buruk…. apa ko ingat ko tu baik sgt mungkin yuna ko panggil sampah ko pula bertopeng syaitan bertanduk 2….

      0

      0
  10. Gula2hacks says:

    Korg tu yg mulot longkang… Nk konon suruh dia dpt hidayah nk berubah tp diri korg sniri duk ngumpat org. Tah ape korg dpt? Tidak ke dosa? Shes already make us proud becoming first malaysian artis in billboard. Korg? Aku? Kita? Btw Pelok bukan menari pakai suar ketat post utube pon. Haram gak kn? Haih…dia buat salah.. Manusia mana x buat salah?

    0

    0
  11. Yuna bkn lawa pun says:

    Chill la yuna kalau takleh nak kena kutuk takyah la jadi retis..dok dlm gua la senang

    0

    0
    • minah jambu - safety first says:

      dia punye suka la yuna nak jadi retis ke ape ke yg korang risau kan ni dh kenape ? korang ni mesti belom injet vaccine banyak kuman huh !!

      0

      0
    • Chillthekangkong says:

      Ni bukan nya pasal chill tak chill..she’s been chilling all along but sometimes this people are just too much bro

      0

      0
    • kookiri says:

      kau la chill. kecoh… aku rasa if org duduk provoke kau hari2 kau boleh tahan ke? dia pon manusia walaupon dia artis. small matter sgt kalau nk di bandingkan dgn minyak naik? parking fees naik? transportation naik? semua benda naik dekat malaysia ni.. yang korg ni sebok hal camni.. mmg habis la bangsa kita … tak abis2 condemn bangsa sniri. bangsa laen saling tolong menolong? kita sebok cari salah each other.

      0

      0
  12. Elakkan dr mndatang fitnah says:

    Jap..jap..aku x paham…np tdung dia gtu ea????jenis ap tu????bole x sape2 yg dkat ngan dia…atau pun mak bapak dia bgtau…gaya yg dia pakai tu mcm sampah…cer amek gmbo uncle singh atau pun mana2 org agama sik…letak gambo dia sbelah-sbelah…beza x????? Yuna ni mcm da xde malu kot…klu dia ad prasaan malu..dia xkan bukak leher dia…hello yuna…bek tros bukak smp nmpk tetek…biar rmbut jek brbalut…kembali la yuna ke pangkal jalan…

    0

    0
    • minah jambu - safety first says:

      kau sape nak cakap n nak nasehat dia macm tu ??? dia punye suka la nak pakai tudung ke serkop ke sarban ke serkap ke yg korang sebok2 kan ni ape hal !! kau ingat dia kt luar negeri jadi pompan sundal jual pantat ha !! jadi diri sendiri suda la lagi2 nak cakap pasal orang nye kepala macmana nak tutop huh !!! kau ingat negeri yg kau dudok ni negeri arab pakai jubbah n main bowling ????? cakap macm orang cetek pemikiran pulak huh ! podah !!

      0

      0
    • Wak Doyol says:

      cuba amik mulut kau letak sebelah2 dengan orang non-muslim. rasanya diorang lagi baik dari kau.

      0

      0
    • lolaJH says:

      kalau kau keluar sikit dari Malaysia kau tau tu culture lots of people. Especially Muslims dari Africa. dan lots of people overseas, 1. diorg rasa tu fashion statement, 2. still covering the hair without being harassed because she is a muslim woman 3.it is pretty and vibrant

      aurat is kaki, tapi ramai ignore. try tgk kaki mak bini adik perempuan. pakai stokin x?? tu aurat gak tauuuu. tapi xsemestinya she is less a muslim.

      0

      0
    • kentut berirama piano !!!! says:

      bye !!!
      rasa macam nak beraklahh !!!!

      0

      0
  13. minah jambu - safety first says:

    helo yuna..u tak payah la balek malaysia u stay america aje lagi bagos..kat america u boleh cari rezeki jugak n tkde orang nak gangu pon…lov u yunaaaaaa…tapi ingatt jangan main bowling berjubbah kt america tu ok…pakai pakaian yg di tetap kan n sewaktu dengan nye ok..

    0

    0
  14. Foodie says:

    Our PM Najib Tun Razak songlap duit rakyat Takpe but Yuna peluk usher kecoh satu dunia. Leave her be, that is between her and God. But if you feel the need to comment, is it really nessecery to use harsh words??? If you don’t have anything nice to say then don’t say anything.
    Najib needs to step down and return our money!!!

    0

    0
  15. Titi says:

    Ikutkan suara pun dah aurat.semua artis pompuan muslim patut kena kutuk.asas utama suara itu sendiri adalah aurat. So kesimpulannya lantak yuna la nak pakai turban ke shawl ke apa ke apa gaya ke.p

    0

    0
  16. tmtrmyk says:

    dah la korang.pandai dia jaga diri dia.nak pakai turban ke apa ke,kita adik beradik kita,sepupu sepapat kita pun belum tentu aurat nya terjaga lagi.
    dia pergi US dah bertahun,ada jugak improvement.bawak jugak nama malaysia jadi lebih baik berbanding PM kita sndri
    kalau artis suam2 kuku tu ha,pergi luar negara, gaya terus berubah.kalau gambar artis belum kahwin peluk2,dgn rasa cinta dan sayang tu,comment “sweet nya”berjela jela bukan main lagi kan.
    yuna ni ha obviously dia dah nak bela from stage not expect usher will come to her pun korang tak dapat bezakan.
    tak de siapa pun yuna kena mintak maaf selain allah.dosa pahala orang jgn pandai2 nak hitung

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Memang apa yang dia buat tu salah. Tapi kita tegur la elok2. Aku baca komen kt ig dia, macam sedih pun ada. Ada yang pakai tudung elok je tapi dia punya ayat tu bersumpah seranah bagai. Betul la orang kata, cuma melayu je suka menjatuhkan imej melayu. Haih

    0

    0
  18. Yekeni says:

    Ironically, the punjabi woman is in her saree. She’s a punjabi and she didn’t have to change her dressing to suit or please whoever and whatever whilst yuna just threw away her culture aside and dressed in western clothings and bare her neck. See the difference?

    This is neither about racism nor discrimination. This is about Islam and Islamic beliefs. And I thought she’s a very smart woman? She couldn’t differentiate between racism, discrimination and wrongful action against Islamic beliefs.

    She’s deviating the main issue which is ‘a muslim hugging a non muhrim in public’ and is bringing out all these nonsense about racism, discriminations, haters etc… Oh so shallow, girl.

    Anyway, whatever she wants to do is up to her. But it will be better is she just don’t do the hijab/turban thing as it will bring more shame. Just be like raja ema, open up and people wl b silent.

    0

    0
    • mak jemah tepi tingkap says:

      gi belajar agama balik.

      org yg bertudung x semestinya baik atau x berdosa tapi yg bertudung tu tak de dosa mendedahkan aurat. dan yg tak bertudung tu, jija di akhirat nnti dh confirm kne hukuman mndedahkan aurat.

      elok lah dia berhijab dan masih kuat mmakai serkap walaupun x perfect. pendapat mcmni la mnjadikan ramai yg keluar dari agama e.g baik murtad dari minum arak, atau ada anak haram.. dosa murtad dan minum arak atau berzina tu x sama. yg murtad tu dh keluar dari agama. yg minum arak tu salah. tp jika masih ada sedikit keimanan mungkin ada peluang ke surga jika tobatnya diterima. lagi satu nk ingat kan adik akak, dosa mngumpat lg susah nk buang dari berzina sbb yg satu tu kne pi clear dgn org yg kita umpat sdgkan yg dosa dgn Allah jika bertobat nasuha akan diampunkan. maaf jika mak jemah berkasar. salam jummaah utk sume.

      0

      0
  19. booyah says:

    malaysia menuju negara taliban. bbnu skrg semua nak berpurdah, berburqa. mcm la dkt malaysia ni ada padang pasir. ko ingat ko miss world semua lelaki tgk ko stim? dah la kepam sombong pulak.piirah

    0

    0
  20. retis pompan laga tetek kat bf ok? says:

    gambar laga dada retis2 pompan dgn laki kat dlm ni korang x kecoh plak.tgk jer gambar br2 ni..amyra rosly,siti saleha, nora danish…

    0

    0
  21. waterlily says:

    aurat bukan bermaksud konservatif ke tidak.. aurat dalam konteks agama Islam my dear sister. Conservative or not, leher tetap aurat.

    0

    0
  22. Embun says:

    Please la u all smua. Jgn nampak salah org lain aje. Cermin diri sendiri.Sudah cukup sempurna ke diri masing2.Di akhirat bukan u all yg hitung dosa2 orang lain. Dosa2 u all pun Allah yg hitung. Kalau tak suka just ckp Astafirullah alazim..#selamathariraya#maafzahirdanbatin#kosongkosong

    0

    0
  23. macam-macam says:

    emmm susah kalau jd orang yg x boleh ditegur ni….actually org tegur sbb org sayang,,,,tapi yang menegur tu pon..tegur laa secara berhemah,,,,sedangkan Rasulullah pun berdakwah secara berhemah & lemah lembut… =) #justmy2cents

    0

    0
  24. Anonymous says:

    dahhh tk pyah nk myalak…..diam2 suda….

    0

    0
  25. Lollypop says:

    Keep on living the life, Yuna.

    To me, ustaz or ustazah tiada antara kita yang Nabi. Semua orang buat salah, tapi yang jijiknya sebab pendosa memandang orang lain dengan perasaan dirinya lebih baik.

    Menilai Halal haram bukan di tangan saya. As long as we live and try to live life in means and garis panduan, I think we will be safe.

    Don’t look at perempuan sampah and whatever names thrown at you demotivating you to be happy and move on. Manusia takkan berhenti mencari salah, nampak salah orang lain and mengutuk seolah-olah dia dianugerahkan syurga melebihi Rasulullah. Even Nabi pun menegur dengan cara kasih-sayang.
    Biarlah Allah tentukan jalan kita nanti ke neraka atau syurga. Kata-kata nista macam ni, tidak membantu kaki kita ke mana nanti. ok, yuna?

    They don’t feed you, they will never be satisfied even if you do as they say, they will always try to pull you down…doa lah may you not fall and stoop low like those people with bad mouth, bad mind and bad hearts.

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Kami peminat tegur sbb sayang…
    Kite pakai ape yg agame suruh…
    Bukan ape yg kite suke…
    Leher, telinge tu aurat….
    Kdg2 rambut yuna terkeluar sikit dekat telinge…
    Itu pon aurat.berpelukan lelaki perempuan wlw x bersentuhan kulit tetap haram…
    Kite tegur sbb sayang tp kalau mmg yuna x boleh trime teguran, nk jd diri sendiri tanpa mletakkan agame sbg garis panduan…maka terpulanglah..saye respect artis yg boleh trime tguran pminat untuk kebaikan cam dato ct, redza rosli, hairol azreen dan bbrp org lagi.

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Kesimpulannya, yuna ada fahaman agama sendiri tapi yg penting bukan islam..bubye

    0

    0
    • Aku says:

      Yg sokong pun sama kot, fahaman sendiri.. Dah terang lg bersuluh, peluk lelaki bkn muhrim tu haram. Bole lg nk backup diri sndiri pastu salahkn org yg menegur. Then ada pulak yg sokong..aduii la..islam apakah itu? Bapak dia xtegur ke or sama je fahaman islam dgn ank dia? Islam diperkotakkatikkan oleh org islam sndiri.. Haram is haram..no excuse..wallahuaklam.

      0

      0
  28. Baiduri says:

    Manusia ni x sempurna. Mcm saya dan begitu juga yuna. Apakata kita baiki kelemahan diri. Jaga iman jaga solat jaga peribadi jaga mulut jaga aurat sendiri dulu dari nak judge org lain. Doa saja dia. Kita x berada ditempat dia. Mana tau esok lusa dia lg mulia dr kita. Byk ilmu agama dr kita. Cuba ubah gejala sosial yg berlaku di depan mata. Anak anak remaja skrg ni itu yg patut kita ambil berat. Lakonan tv pun berpeluk berpegang sakan itu yg kita kena tegur sbb yg memeluk itu sesama islam bkn org barat mcm usher. Renung renungkanlh.

    0

    0
  29. Mawarnee says:

    Kalau tak silap mak cik . Artist merupakan role modelkan. ITU pun kalau mak cik tak lupa lah. Kalau mak cik silap betulkan ya.
    Kalau tak silap juga Islam itu Cara hidupkan . Dimana saja kita pergi , hukumnya tetap sama.
    Kalau mak cik silap minta maaflah ya pada semua. Dimana saja kita pergi kita tetap menjunjung Dan memijak kepunyaan Allah . Kits cuma hamba pada yang maha ESA.

    0

    0
  30. Ros says:

    Alhamdulillah bukan melayu bodoh.

    0

    0
  31. chanteeq says:

    xsuke yuna sgt xcanteekk..

    0

    0
  32. joyah says:

    hmmm.. sebelum u ols nak kutuk yuna berpeluk dengan usher tuh.. apa kata kita tgok citer yg dlm negara kita sendiri..knp kita tak kutuk diorg tuh semua sebagai “sampah”..knp tak panggil semua artis yg tak bertudung tuh “sampah” rasenya diaorg lg “sampah” sbb tak bertudung..dlm drama bertudung hakikatnya tak.. mmg bertudung itu wajib.. bersentuhan bukan muhrim tuh haram..habis.. dalam drama tuh mcm mn plak, “oo itu dalam lakonan je”.. tp uols jugak yg ckp..hukum tetap hukum.. as long as yuna tahu batas dia its ok.. dah kira beruntung dia stay us..tudung masih terlekap kat kepala..

    0

    0
  33. ape-apeje says:

    kecoh la korang ni…tu pun nak mengutuk….pelik doe mulut tu busuk sgt…wangi lagi orang yg tak gosok gigi seminggu…orang kalau hati tu da busuk orang buat ape pun salah….totally dalam luar pun busuk gak haters ni…..

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Tegur bukan maksudnya haters. Tak kuasa nak jadi haters artis malaysia. Kurang hormat aku pada yuna sbb dia taknak ngaku kesalahan sendiri. Banyak excuses, explanation. You’re not a strong girl, yuna. Hmpph

    0

    0
  35. cricket says:

    Tulah yuna, bangsa kamu tu mmg terkenal dgn hati perut kotor, busuk hati, kuat dengki. Dia org cuma jeles dgn ko je, dgn kejayaan ko, pencapaian ko. Tapi yg cukop memalukan bangsa ko tu beragama islam. Sepatutnya penganut agama sesuci islam ni hati penuh kemualiaan, ni tak, hati berkarat. Mmg sedih, bangsa sendiri berperangai mcm tu.
    Just ignore them yuna. l’m proud of you……U go gurl.

    0

    0
  36. Ntah says:

    RUBBISH is better kot? Dia kan oamputih.. Hahhahaa..

    0

    0
  37. Malaysia,Melayu,islam says:

    Nasihat sy pada adik yuna,jaga diri baik – baik dinegara org..jaga batas pergaulan,jaga aurat,lagi adik jaga lagi org akan respect …org islam dan bangsa melayu boleh maju dimana- mana saja didunia ini selagi menjadi muslim sejati..sbb kita hidup ini untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t. adik yuna terpilih oleh Allah utk asbab lakukan dakwah..disana..lakukan yg terbaik..jadikan Nabi muhammad sebagai idola..utk lakukan dakwah..mana tahu dari perwatakan dan cara adik Yuna melalui lagu dpt memberi hidayah kpd org2 bkn muslim. Kembali kpd islam..MasyaAllah hebat sungguh perancangan Allah..akhir kata..akak doakan Adik Yuna ..berjaya dunia akhirat..pilih lah mana yg betul berdasarkan alQuran dan hadis.

    0

    0
  38. uglydowndowndowndown says:

    Yuna ni lagi Singh dari org Singh..serious turbanyg dia pkai tu sgt mnjengkelkan…uweekkkk..hodoh sgt nauzubillah..

    0

    0