Written by Bella | January 19th, 2016

Gara-gara mengutuk kicap buatan tempatan iaitu kicap Tirana di akaun Instagram miliknya, selebriti Azwan Ali ataupun lebih dikenali sebagai Diva AA bakal dikenakan tindakan saman oleh Tirana Products Sdn Bhd atas dakwaaan memuat naik video bersifat fitnah terhadap produk berkenaan.

Menurut Dr Hilmi Murad Mohamaed iaitu pemilik syarikat berkenaan, tindakan Diva AA itu telah memberikan impak negatif terhadap produk mereka.

Komen-komen yang diberikan agak pedas dan agak melampau. Kalau pun iklan saya itu teruk, tetapi ada cara untuk kita tegur. Tegur dengan cara beradab, kita orang Melayu dan kita beragama Islam.

Diva AA  sebelum ini telah memuat naik klip video iklan kicap Tirana yang memaparkan dirinya menuang kicap secara berlebihan ke atas satu hidangan dan meniru loghat percakapan model yang terlibat dalam iklan berkenaan.

Walaubagaimanapun, menurut Diva AA ia cuma sekadar satu parodi yang pada asalnya untuk bergurau sahaja.

Sumber Berita: Astro Awani

78 responses to Azwan Ali Bakal Disaman Kerana Kutuk Kicap Buatan Tempatan

  1. Anonymous says:

    dah takot ler tu..terus habaq parody bagai..

    0

    0
    • Anonymous says:

      promosi paling senang..cepat up kicap tirana cmneh..senagkan tak perlu kuar duit byk2 nak pomot secara tak langsung org dah kenal kicap neh

      0

      0
      • kak nam says:

        si sotong kering buat hal lagi uols. cuba kita masuk insta dia cakap rendang dia x sedap, mau tak kena maki. dia hentam orang boleh, bila org hentam dia tahu plak nk melalak.

        0

        0
        • senyum kambeng says:

          mmg patut la xde job. cenggini punya perangai. hari2 dok sibok menerakakan n menganjingkan org lain. kesian, dah le lembek, perangai hudoh. buat malu umat je. pengajaran kpd kita semua supaya jgn jdi mcm si kertu ni. makin tua makin bodoh.

          0

          0
        • Anonymous says:

          SAMAN JE BAPOK NI. BIAR SENYAP SIKIT. YAS!!!

          0

          0
        • !!! says:

          Warning. To All Malaysians,we would ask you to try & avoid this places:
          1. Publika 2. Bangsar 3. The Curve 4. Mid Valley5. KLCC 6. KL Tower
          7. Hartamas 8. Bukit Bintang 9. LRT Stations

          The Malaysian Goverment confirms with either one or any of these places will be attacked by ISIS(ISIL). Please share & u might save lives.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Masihkah si AA beragamakan islam sekiranya dia dilahirkan dikalangan orang bukan islam? Byk antara kita juga hanya beragamakan Islam tanpa pernah mencari sebenar-benarnya tuhan kita.. Hasilnya, kita lemah dan tidak memahami erti sebenar ketuhanan dan tujuan hidup. Mari kita fikirkan, kebanyakan Muallaf lebih utuh pegangannya berbanding kita sendiri. Mengapa? Kerana mereka Islam dengan mencari bukan melalui famili. Pikir-pikirkan…

          0

          0
        • Anonymous says:

          kisah si azwan ni memang sesuai buat skrip drama tanah kubor atau sayap jibrail astro 105.

          0

          0
      • Kiah says:

        bagus lah dia meroyan. nanti jadi mcm restoren menate tu. tauke dapat promo free je. akak pun takm tahu menahu pasal kicap tirana ni. nk try jugak lah. apa salah sokong produk melayu kan? thanks pondan…

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku heran…followers twitter dia ramai. yg favourite twitter dia average… 10 org je. nampak sgt org2 nk tengok betapa bodohnya dia ni. insta pulak asyik buat mulut muncung itik. dah tua sengaja buat2 ngada-ngada. kekadang lucu. kesian org kurang waras mcm ni. saja nk cari publisiti.

          0

          0
    • akustika_88@ymail.com says:

      CAKAP JELAH KO DENGKI KICAP TU AMBIK PAKNIL BUKAN KO.
      PUIIII…
      CUBA KALAU RENDANG KO ORG BUAT PARODY KE APA, SATU MALAYA NI KAMU MENGAMUK!
      KO CAKAP ORANG TAKPE. TAPI ORG KATA KO TAK LEH LANGSUNG!
      CERMIN LAH SIKIT PERANGAI SENDIRI TU.

      0

      0
      • opah says:

        betul, rendang dah lah mahal. xde beza pun dgn yg pasar malam punya. macam lah rendang dia guna daging import austolia.

        0

        0
        • Anonymous says:

          dia tu sakit hati pada pak nil. tapi pak nil x tulis bukan2 dan maki orang dlm sosial media. sebab tu lah orang suka ambik pak nil.

          0

          0
      • budk nakal says:

        dulu aku suka baca sawan dia dlm twitter. satu hari aku balas twitter dia. aku tulis “kau ni bila nk berpurdah..asyik maki org je?”. terus sentap she ols…terus block iols. hehehhe

        0

        0
    • Anonymous says:

      artis paling hauk di malaysia ni azwan ali lah. perangai buruk lepas tu sibuk cari publisiti murahan.

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Kerana mulut badan binasa.. Dah lma x maki ko xleh dudukkn.. Last ko hina pulak produk org.. Mmg kena la.. Org x cari pasal dgn ko.. Ko yg mentall…

    0

    0
    • juna says:

      Tegur cara islam konon dia nak padahal dia sendiri tegur x ikut cara islam. Siap memaki lagi.

      0

      0
      • Anonymous says:

        ORG KALAU MUNAFIK MCM TU LA CAKAP. BILA NK KENA SAMAN GUNAKAN NAMA ISLAM. DIA NI MEMANG X SERIK2. PATUTNYA GODAM JE INSTAGRAM DIA LEPAS TU LETAK GAMBAR2 LUCAH. BIAR SENTAP SEKETIKA.

        0

        0
        • Anonymous says:

          islam hanya dimulut dan twitter babe. islam harus diselari dgn perbuatan iaitu penghambaan kpd allah. dia ni masih x paham lagi makna dan basic islam tu sendiri.

          0

          0
  3. Intan says:

    Haha. Tetiba lak konon2 parodi. Gelabah la tu takut kena saman.

    0

    0
  4. dd says:

    parody sekali pun…tidak elok sehingga “menghanjingggg” dan apa-apa kata yang tidak molek didengar juga tidak sesuai untuk jd caption…wallahualam..

    0

    0
  5. QEARA says:

    yang sebenarnya azwan ali ni benggang dgn peminat datuk aznil pasal sticker rendang tu dulu tp tak pasal2 krn peminat tu azwan ali lepaskan marah & geram kat datuk aznil pulak sampaikan iklan atau yang berkaitan dgn datuk aznil dia sumpah serenah..org lain yg buat hal org lain yang kene kan ke dah mcm meludah ke langit kene batang hidung sendiri.

    0

    0
  6. Fizi Bin Hakim says:

    Model ni minah french yg pandai ckp melayu. memang dikenali dikalangan bikers2 kental sbb dia pun bawak harley. Miazil Nurlaila namanya

    0

    0
  7. AKU says:

    BUTUH LA PONDAN NI

    0

    0
  8. lutsinar says:

    pls saman. mau diajar skit si azwan ni supaya lain kali bila ckp tu berhe,ah skit. tak payah la pggil dia diva. diva apa la sangat dia ni. popular sbb mulut mcm hampeh. bukan ada talent. talent maki, talent bodo sombong. tu jer.

    0

    0
  9. AA says:

    HATERZ NERAKA! BOOM! SUKATI AKU LAH NOKK!
    ADA AKU KESAH? KOSER!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      wuu die replyy..yeker dier

      0

      0
    • Kelilawau says:

      jb x de ker? kekekeke

      0

      0
    • AA LOSER says:

      uiii awak ni TUHAN ker ikot sedap mulot nak cakap HATERS NERAKA???? awak yakin awak ahli SYURGA?? dgn mulot yang tak habis nak menyumpah org sekeliling yang dh jadi mcm makanan harian awak. kalau kami peminat ni LOSER tanpa kami sebagai peminat dan HATERS NERAKA bagi awk,org kenal ke awk SIAPA sekarang??berlagak menjaja diri dah pergi umrah puloh kali tapi mulot dan bahasa tak pernah nak berniat ucap yang baik2.mungkin tu balasan ALLAH sebab awk dah biasa nak MENYUMPAH orang hari2.Walau pun awk umrah & haji puluh kali pun mulut awk tetap mencarut hari2.Awk kne ingat AZWAN ALI peminat yang awk panggil HATERS NERAKA tu mereka jd SUKA @ MENYAMPAH dgn awk bukan disebabkan org lain tapi disebabkan diri awk sendiri….huarhahahaha lupa pulak tulis panjang2 org yang PERASAN RASA DIVA ni bukan ada perasaan… tau dia je nak MENCARUT 24jam!

      0

      0
    • Miss laser says:

      HAHA…DASAR PONDAN HILANG TELUR.TU YANG MEROYAN TAK SUDAH2.ASYIK NAK MENGHANJINGKAN ORANG JE KEJE PONDAN NI.WEI PONDAN TUA…BAWA2 LA SUJUD KAT TIKAR SEJADAH.TAK GUNE G MEKAH N HAJI N UMRAH SEJUTA KALI PUN TAPI PERANGAI KAU MAKIN TERUK.

      0

      0
    • jibaukazwan says:

      Ni rupanya jibauk yg rani kulup katakan hari tu. Kah3. G mampos dgn rendang kau! Mahal mcm masak rendang ikan paus pulak. Follower ko tu semua fake je. Aku perati je nak tgk tahap bengap ko camne. Tak sangka bertingkat2 bengapnya. Loooooserrrrr!!!!

      0

      0
  10. Anonymous says:

    yg peliknya ade jugak yg nak follow and support dia ni???
    ke spesies sama mcm dia jugak?
    Allah belum nak tunjuk kuasa dia,org x usik awk pun kena jugak.
    sudah2 lah.

    0

    0
  11. Apiz cash says:

    Parody pun boleh disaman sekiranya yg jadi mangsa parodi tu tak suka n rasa dimalukan. saman je bapok tua ni. kasi ajar sikit. yg peminat dia pun 2×5 kaki bodek

    0

    0
  12. hakak says:

    saman jelah… asyik nak “menghanjing” kan orang je…. bagi dia rasa sikit. x kena kat diri dia, tau nk meroyan je AA ni…. jgn support dia la weiiiii… yup hakak pun x setuju dia angkat dirinye jadi diva…. puiiiiii…..

    0

    0
  13. kutu says:

    dia ni suka tulis sumpah2 orang ek??
    tak takut mati kot.
    taubat la AA oiii..

    0

    0
  14. Anonymous says:

    sudahlah..yg kicap pun satu..tak leh tegur sikit..takle gurau…kan baik si AA tak sengaja promote barang anda..kalau kau saman dia..samalah jugak perangai kau dgn yg kau kata tu..nak kata diva AA mcm2..anda pun sama..tkle lebih kurang…

    0

    0
  15. meknor says:

    PONDAN NAK MATI MASIH X SEDAR2 INI……SEDIHHHHHH

    0

    0
  16. Kristal Biru says:

    padan muka.. ko je yg boleh maki hamun org.. balik2 gi umrah/haji perangai masih mcm tu.. x insaf2.. taubat la AA ..

    0

    0
    • anonymous says:

      orang2 tua cakap ada kemungkinan bila balik dari umrah/haji tu samada jadi baik atau makin teruk perangai..sebab tu aku pernah dengar ustaz pesan sepatutnya bertaubat dulu sebelum g umrah/haji bukan konon pegi umrah/haji untuk bertaubat

      0

      0
      • , says:

        Contoh lain, nabil. Haha

        1

        0
        • Anonymous says:

          di mekah tu bukan semua org kan dapat hidayah. hanya org2 yg SOLEH sahaja. ramai org ckp org terpilihan saja dpt pergi mekah. kenyataan tu kurang tepat. hanya yg betul2 takwa shj ..sbb lambang kaabah adalah ketawakaan dan taubat.

          0

          0
  17. nil says:

    ehhh…
    anu dia belum ke nak disunat lagi,…
    ke balai dah buang repot dia tu…
    awatlah meroyan gitu…
    betul lar tu takut…dan dan kata parodi..
    parodi pukimak dia…geram aku
    sumbat cicak dalam mulut kang baru tau.

    0

    0
  18. hans says:

    mungkin dia harus dibantu. mungkin dia ada masalah kemurungan dalam hidup. xda ssiapa dgan dia? mungkin ada masalah. masalah fikiran masalah otak. masalah mulut. semoga diberkati. semoga cepat sembuh. tidak membenci cuma. tidak suka dengan sikap azwan yang suka memaki tp dalam masa yang sama post pasal kematian. keinsafan. tp masih memaki. maaf mungkin ada masalah hati dan mental yang harus di ubati. ;) .mungkin azwan perlukan seseorang utk beri semangat hidup agar tidak kesepian sampaikan ada sifat2 meroyan memaki semua. kasihan dengan anda. semoga di beri hidayah dan peluang untuk beubah dan sehat hati dan jiwa.

    #tak faham tak apa.

    0

    0
    • seketul daging yg telah hitam says:

      jiwa kacau. . . ketenangan hati dicabut bila diri jauh dari Allah.dekatkn diri dgn Allah,ikhlaskn hati dlm buat kebajikan, jgn berdendam,maafkn kesalahan org pd kita,berbudi/berkhidmat pd ibubapa. . .itu jalan mudah utk peroleh jiwa & hati yg tenang.

      0

      0
      • Anonymous says:

        dia ni jiwa kacau sebenarnya. dia melawan arus peradaban manusia. akibatnya, ada sedikit yg boleh terima, namum byk yg menghina. keluarga dia sendiri pun tidak boleh terima dia. masyarakat pula menghentam tapi dia melawan juga arus tu. akibatnya jiwa dia “kepenatan” dan hatinya menjadi x tenteram. dia tetap mahu melawan arus itu dgn mjdi ego dan hitam kerana dia x punya apa2 lagi kecuali beberapa kerat saja yg paham/boleh menerima. dirinya..

        0

        0
  19. ... says:

    aku berdoa semoga syarikat kicap itu Berjaya dengan saman mereka terhadap AA. kasi pengajaran !!!

    0

    0
  20. N says:

    Why won’t this stupid crazy men go & hoot himself??

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Hi Azwan Gampang
    Busy masak rendang hanjing ke….kalau parodi boleh……wak lue

    0

    0
  22. nur ishak says:

    tak yah amik peduli dah this fella…no longer relevant dlm industry…apa yg dia perjuangkan pun tak tahu..

    0

    0
  23. KESIAN says:

    y myokong tu tlg la byr saman skali..if AA ni kna saman..xkn tgk dr jauh je kn, korg la y bg support spai jd mcm ni..mulut tu hanjing je memanjang..bila nk insaf?hmm..xtau laaaaaa..kesian pon ade

    0

    0
  24. ani segak says:

    aku xpaham kenape makhluk ni masih ade yg support dy.. haha

    0

    0
  25. eza says:

    dengan die ni dah biasa, yang tak pahamnye ade jugak pembela dia aduhh

    0

    0
  26. anonymous says:

    ye ke dia ada pembela..mana tau pembela dia tu dia juga..sendiri create ig nak ramai followers

    0

    0
  27. yayu says:

    plsss la…xyah la layan azwan ali ni..xdpt pekdah pn..dh mmg kje die carik publisiti so biakn beliau dgn labu2nya..dan 1 mende yg aku mmg xphm, kenapa die dgelar diva??serius x phm..die ade mnyumbang dlm dunia seni ke?maaf ckp la tp aku cm rase die ni ade mental prob la..so kite ni doakn jela supaya die mndapat hidayah ALLAH swt & btol2 sedar ngn ape yg die dh buat selama ni..wallahualam..

    0

    0
  28. damai says:

    Perasaan tak dia akan mula buat hal jk dia dah lama tak muncul kat mana2 programme. so untuk org ckp dan ingat kan dia, dia buat kerenah lah. Selagi dia x berbaik dgn ibu dia mcm gitu lah perangai dia meroya x tentu pasal. Mana tahu ibu yg benar2 terguris hati dengan anak kdg blh berdoa untuk anak mrk beruba2 dgn cara hidup tak tentu arah. Dari skg stop panggil dia Diva dan jgn pedulikan dia lagi, baru dia terasa sgt2. pasal rendang org ckp JB tak ada ker, ingat org ckp job x ada, dah org itu explain maksud JB tu kan Johore Bahru blh pula sumpah serenah org itu neraka jehanam. Sape yg kenal AA nie tlg ckp dgn dia jgn nanti akhir hayat dia sensara susah nak mati, tak dapat keampunan mak lain perkara dan org yg pernah dia maki hamun lag mcm na tu, tell him be like a gentleman dan be like mami jarum baru hidup tenang. jgn satu hari tiba2 bangun tidur mulut sengit dan business rendang bankrupt. Pls all tv channels stop taking him to be in any of your show.

    0

    0
  29. miss A says:

    dulu aku ade follow insta dia.. tapi setiap ari ade je menghanjingkan org selfie mulut itik terus aku unfollow.. semak otak tengok.. yg aku lagi rase x best stiap kali org tanyer harge rendang tu setiap kali tu jugak die nak emosi suruh bace caption sebelum2nye.. nak niage buat care nak niage.. hormat customer..

    0

    0
    • Mr. A says:

      Setuju dgn ko…aku pon dah unfollow dia. Masa follow ig dia, AA canang 1 dunia masih ada peminat yg follow dia padahal aku nak tengok ape yg dia carut kat ig dia tuh je. Last² aku xleh blah dgn selfie mulut itik smpai aku tersedak masa makan. Terus aku unfollow…

      0

      0
  30. Anonymous says:

    paling aku tak paham sekarang ni, ada jugak 140k followers yang menyokong dia. bukan apa la, saja tengok ig dia, ramai jugak follow. ramai jugak yg menyokong apa dia buat. kahkah! jilat sungguh.

    0

    0
    • Mimi says:

      yang follow tu ok lagi, mungkin nak tengok sejauh mana bangang AA leh pergi, tapi tuu ha yang dok menyokong tu siap komen bagai tu, haukk la sangat.

      0

      0
    • #STOPjadiANJINGGGGG says:

      Ala orang follow dia bukan sokong dia pun saja nak tengok betapa bodoh nya dia.

      0

      0
    • Mr. A says:

      Dah kira sikit tu. Masa aku start follow ada lebih kurang 280k followers. Dah ramai yg unfollow tu. Lg 1 tak smestinya yg follow tu sokong dia. Mcm aku just nk tengok apa yg nk dicarutkan kt ig dia tu je. Dan kini aku dh unfollow dia dah. Tak leh blah dgn pic selfie muncung itik dia. Puihh

      0

      0
  31. Anonymous says:

    ya allah peliharalah anak2 aku drp tergolong dlm golong munafik mcm si aa ni.

    0

    0
  32. Anonymous says:

    dia ni habis2 cakap “hanj..” @ anjing dan neraka.
    low class org mcm ni. tengok bahasa pun tahu.

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Aku nak kentut .. kentut itu nikmat dari Allah.. ok bye

    0

    0
  34. Anonymous says:

    suka sgt ckp neraka lah apa lah. padahal perangai dia tu mcm ahli neraka. berkali-kali pergi mekah hidayah x dapat2. kesian org camni…pergi mekah tengok unta je.

    0

    0
  35. Aku says:

    Aku kadang2 kesian kt dia..masalah jiwa agaknya..bila dh jd ank derhaka..mak diapn dia tk mngaku mak..nauzubillahhiminzalik…Allah dh nk tarik nikmat sikit2…aku kesian juga kt pak nil..kat dato sri vida..apa dosa diaorg kt dia tu..hari2 dok sumpah seranah mrk…aku terfikir dia ni memang busuk hati..hati dh hitam legam..Tk de sapa yg blh tegur dia..hatta alim ulamapn…aku harap sgt satu hari nt dia akn berubah jgk..minta maaf ngn mak n ahli keluarga dia serta mrk2 yg pnah dia sumpah seranah sebelum dia menutup mata..insyaallah..

    0

    0
  36. Anonymous says:

    dia ni dah mental. bermula dgn kisah kes syok sendiri ziana zain. saman tv3 dan melodi lepas tu kalah. tersalah umum nama juara waktu pertandingan kt live tv…

    0

    0
  37. follower azwan says:

    aku follow die. sebab nak tau sejauh mane die boleh pegi dengan post2 die tu. parodi konon. bile tuan kicap tu kate tujuan die pos kutuk kicap tu sbb tak pueh hati dengan paknil die marah. kata bukan la, mmg nak kutuk kicap la pastu amuk. kalau bace betul2 pos die tu mmg tau die tak puas hati.

    0

    0
  38. WajahKuAllahCipta says:

    klu tgk likes dia pn x ramai..tp pelik masih de org follow dia.. aku rse dia ni da sakit mental la sbb org da lupekan dia n x heran akn kehadiran dia.. x psl ckp org haters la..jahanam la..neraka la.. kau ade agama..ckp g umrah tiap2 thn..tp ape kau bawa balik dr tmpt yg baik itu?? bwk balik sikap melampau yg smakin mjadi2..klu kite balik dr umrah kite semakin berperilaku baik..muhasabah diri..maka itu nikmat..tp jika kite jd manusia yg makin melampaui batas bermakne itu bala..iaitu musibah.. mengucaplah semule..wt solat taubat..kite sesame manusia x lyk mengadili..tp dr segi ape yg kite nmpk dan bace ternyata dia buat org berprasangke -tive kt dia..STOP IT la Azwan Ali..

    0

    0
  39. Sotong kurita says:

    Saman je la sotong expired ni. Bila hati telah hitam

    0

    0
  40. ZA says:

    Ape saje si sotong ni. Tak habis habis buat hal

    0

    0
  41. ZA says:

    Sotong sotong. Bile nak berubah ni. Kubur kau tu pun makin dekat. Kesian mak kau yang melahir kan kau. Tak habis habis menanggung malu anak sotong sorang ni.

    0

    0
  42. zam says:

    akaun dia private.. sebab tu ramai follow dia..bukan peminat pun..nak tgk kebodohan dia tu..kalau ada yg komen menyokong tu saja nak bagi dia lagi panas sebenarnya. hehehe

    0

    0
  43. Reena says:

    Arwah ni dulu buruk perangainya..huhuhu..begitu ke kita nak dikenang bila xde nanti.. semoga Allah melimpahkan hidayah untuk berubah. Mungkin dah xde jb, kemurungan so cara utk seek attention ialah dengan menyalak xberenti. Kesian mak bapak dia, kesian family dia..dugaan dpt anak camni.

    0

    0
  44. Putut says:

    kau bergurau boleh pulak..orang lain bergurau xleh…puiii laa bapok!

    0

    0