Written by serenity | September 3rd, 2014

Dua tahun dulu, pelakon yang dikenali dengan wataknya dalam drama Rindu 200%, Ayda Jebat diberhentikan dari sebuah universiti kerana tidak dibenarkan bercuti bagi menyertai Akademi Fantasia 9 (AF9).

Ayda yang nama sebenarnya ialah Nur Suhada Jebat, 22, pada masa itu mengambil jurusan muzik. Walaupun tinggal dua semester lagi untuk mendapatkan diploma, Ayda yang telah berfikir masak-masak membuat keputusan meninggalkan pengajian untuk menyertai program realiti itu.

 photo 10649545_331146313713755_7315332903444234084_n.jpg

Namun begitu, Ayda mendakwa tidak menyesal meninggalkan pengajian kerana beranggapan apa yang dipelajarinya ialah persediaan untuk memasuki industri seni.

Tambahan pula rakan Ayda yang menamatkan pengajian masih mencari peluang pekerjaan dan peluang untuk bergiat dalam seni.

Saya tidak menyesal dengan keputusan saya itu biarpun nasib saya sebagai penyanyi tidak begitu menyerlah, namun saya terima rezeki dalam industri seni ini sebagai seorang pelakon.

Saya lihat kawan-kawan saya yang habis belajar masih lagi mencari-cari kerja, ada yang menghubungi saya semula untuk mendapatkan peluang.

Ayda juga memberitahu dia memiih berpakaian sopan kerana peminatnya terdiri dari wanita bertudung.

Saya jaga cara pemakaian sebab saya rasa tidak manis untuk berpakaian seksi kerana dalam drama saya mengenakan tudung dan berpakaian sopan.

Lagi pula peminat saya banyak daripada golongan makcik-makcik dan wanita bertudung.

Kira okaylah tu, Ayda juga makin dikenali sekarang ini. Walaupun tidak menyerlah di pertandingan AF9 dan juga dalam bidang muzik yang pernah dipelajarinya, rezeki Ayda nampaknya lebih kepada bidang lakonan. Untuk belajar, di masa hadapan pun boleh asalkan ada kemahuan, kan?

36 responses to Ayda Jebat Tak Menyesal Diberhentikan Dari Universiti, Berpakaian Sopan Kerana Peminat

  1. Anonymous says:

    sian peminta ko makcik makcik je…

    0

    0
    • mekD says:

      ayda, awak ni comel lah…tapi kalau pakai tudung campak rupa awak mcm makcik dah beranak 5 lah…

      0

      0
      • Epik says:

        Berhenti belajar???

        Patutlah berlakon cam kayu jer… even, lebih tongkol daripada tongkol kayu…

        Sorry to say lar… drama tu menyerlah bukan kerana heroinnyer… tapi kerana jalan cerita dan lakonan terbaik yg diberikan oleh orang lain… awak sekadar penumpang jer…

        Sekarang tngah fofular boleh lah sembang kencang… Kannnn..?????

        0

        0
      • ewa bulee says:

        mcm mkcik katakau? comel oke die pki tdung!
        mcm makcik branak 5 tu xde laa.. melampau.. cume die nmpk matured skit.. tu jee…
        gpun die lg lawa n muda..bru la fresh nk tgk heroin.. hrp kn fakezura.. anzalna.. maya karin.. yana samsuddin.. dh kertuu okeeeeee

        0

        0
    • blurkk says:

      sedar pun peminat awak tu golongan makcik-makcik je.. hehehe.. tapi bakat ko dalam bidang lakonan pun tak ke mane ler sangat, idak pulak ko sedar ye.. ko berlakon kayu okey kayu..

      pastu bangga kawan2 yang tamat belajar yang terhegeh2 cari ko, hello~~ at least kalau dorang lari bidang kerja kat ofice sekali pun, dorang boleh bawa diploma dorang tu. yang ko tu? hidup ni, kalau rasa artis dan glamor tu boleh bawa pergi jauh, memang jahanam la, yang penting ilmu tu, ilmu tu ye boleh bawa ko sampai mati.. please la bakal2 artis, jangan la desperate sangat nak cepat2 jadi artis, nanti cepat2 juga la you all tersungkur.

      0

      0
  2. Anonymous says:

    lor makcik makcik je peminat ko…

    0

    0
  3. Nurul says:

    Macam bangang je statement dia tu. Oh lupa, tak habis unibersiti. Opss..

    0

    0
  4. ina says:

    Dik.. Time muda mmg ko kta perlu plajaran.. Sbb ko tgh laku.. Sok2 ko dh tua dh suam2 kuku.. Nnti plajaran ni yg akn guna pakai.. X selamanya kte kt atas.. Kalu ada pluang blajar tinggi mna yg mmpu..

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Ok le makcik-makcik je dr x de peminat langsung

    0

    0
  6. LISA SURIRUMAH says:

    RASANYA XPERLU LA MENTION “MAKCIK MAKCIK”.. NOT NICE..

    0

    0
  7. Anon says:

    Bangga sangat la tak habis universiti, dapat keje berlakon gaji masyuk (konon la). Hari2 shooting kena raba ngan jantan, pun tak guna jugak.

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Baik cntinue blk study 2 aida…. skg mmg la xnmpk, nnt sok da tue bru nk bringat… tgk cm lisa.. w/pn da ad degree nk smbng master plk.. tuk dri jugk wlau laki 2 da kaye..

    0

    0
  9. miranda kerr says:

    tak habis belajar takpe katanya…nanti bolehla mengorat datuk2 ke datuk paduka ke…mana tau untung2 dpt jd isteri diorg pulak…..boleh minta hantaran RM 100k nantiii….

    0

    0
  10. nok gebuzzz says:

    biar belajar x abis….janji glamour nokss….

    0

    0
  11. bilakakjemahmenulis says:

    harap harap rejeki belakon ni boleh la menyenangkan awak & kuarga. sbb terus terang kakjem jeles dan kecik hati. sbb kakjem produk keluaran uitm. dan sampai sekarang belom dapat senangkan keluarga. harap2 pilihan awak ni boleh meringankan beban kuarga dan bukan sekadar glemer ye.

    0

    0
  12. yan says:

    abg BN, rasanya tajuk tu cm xsesuai la… “diberhentikan”??
    “Ayda Jebat Tak Menyesal DENGAN KEPUTUSAN BERHENTI Dari Universiti, Berpakaian Sopan Kerana Peminat”
    Aku rasa la kn… perkataan diberhentikan seolah-oleh universiti plak yg berhentikan dia, walhal dia sndiri yg nk bhnti belajar

    0

    0
  13. ee says:

    “Saya lihat kawan-kawan saya yang habis belajar masih lagi mencari-cari kerja, ada yang menghubungi saya semula untuk mendapatkan peluang.”
    ko nak ckp kwn2 ko yg belajar sampai habis diploma pun xde future cam ko yg study x abis lg 2 sem tu la ea..hidup x semestinya di atas okayss

    0

    0
  14. nnn says:

    at least dorang ade diploma.orang lain berlakon,menyanyi bagai degree dalam tangan.ade ke cakap mcm ilmu tu tak penting. takpelah,mungkin kau rasa dengan satu drama ko yang meletup, dah jamin career kau smpai akhir hayat. kalau aku jadi kawan ko yg kau ckp still cari kerja even ade kelulusan.mesti aku meluat.rezeki orang kau mana tau.

    0

    0
  15. anon says:

    Tak apelah tak habis belajar pun, bukan ijazah or kursus yg elok pun. Cume diploma, amik kursus muzik pulak tu. Skrg ni diploma tak laku pun sb berlambak2 org ade ijazah menganggur. Rupa cute kulit puteh tak perlu diploma pun…..ade bakat sikit dah blh cari makan. Neway, best of luck to you Ayda..

    0

    0
    • chor tokey ayam says:

      Chor ni bela ayam..takde pon diploma ke ijazah ke..
      dapat juga beli benglow dua tiga bijik dekat kl nih..

      takde pelajaran tak ngape yeop asal pandai rancang
      masa depan..ramai millionaire takde pelajaran..

      ok la yer..chor nak bagi ayam makan ni..nak jual
      dekat kep c minggu depan

      0

      0
  16. ain suzana says:

    kalau dah malas belajar, amik la short course belajar make up sbb tak elok bebeno make up dia ni. pic dia atas ni mesti bkn mekap retis yg buat

    0

    0
    • Hakim says:

      ain suzana: hahaha tu bukan make up lah. tu gambar edit kot. tngok effect colour pun dah tahu. kelakar nak tegur org tapi tak reti tngok betul betul. lain kali jahit dulu kain yg koyak tu ok.

      0

      0
  17. ”saya jaga cara pemakaian sebab saya rasa tidak manis untuk berpakaian seksi kerana dalam drama saya mengenakan tudung dan berpakaian sopan. lagi pula peminat saya banyak daripada golongan makcik-makcik dan wanita bertudung.” – Ayda Jebat.
    jawapan dr budak x abes diploma.. no wonder lahhhh… klau dah b…., x kemana…

    0

    0
  18. Amboii..ramainya yang tak suka kat Ayda Jebat. Semua orang ada kelebihan dan kekurangannya. Lebih baik perbaiki diri sendiri dari mencari kesilapan dan keburukkan orang lain.

    0

    0
  19. minah jambu idop umno ! merah biru says:

    bagos la kalau dh berenti dari Unversitiiii lagi pon kalau belajar pandai2 kt Unversiti tu kalau dapat keje bagos tkpe la jugak cari punye cari keje at last jadi pelakon tol tk…kalau nk berlakon tu berlakon sunguh2 jangan malas ! berlakon ni sama macm gi belajar sekolah jugak..kalau belajar sunguh2 akan jadi pandai n kalau berlakon sunguh2 akan jadi artis popular dapat award tknk ke ? jangan berlakon untok nk cari mateairrrrr bila dh dapat mateair ha berenti berlakon macm siak !! mengarot kan !!!

    0

    0
  20. Kak betty says:

    Ok la jgk ..
    Cantik n sweet orgnya.
    Kalau pandai jaga diri insya allah tak kena BAHAM gan lakiTua ..

    0

    0
  21. SHA says:

    Berpakaian Sopan Kerana PEMINAT? Bukan Kerana ALLAH?

    0

    0
  22. anon says:

    saya xknal dia ni, xtgok drama ni, and xksah la sapa2 minat dia.. tp yg komen dia berlakon cam kayu tu, ofkos la, kata baru berlakun, lama2 ok la.. practice make perfect.. kalo korg yg berlakon, kompem cam batu dh xcam kayu dh.. ckp org je lebih.. ce berlakon skit..

    0

    0
  23. Siput sedut says:

    Ek eleh da la ms study pon kena berenti sbb nk msk AF! Da Masuk AF pon kena kuar separuh jalan! Apa yg nk dibangga pon! Berlakon pon kayu ja.. Konon mcm ayu sopan padahal gediks ya amat kt luaq! Tgk perangai ko kt AF dulu pon nek meluat! Ko lobi ek nk jd heroin???

    0

    0
  24. ayda says:

    time masuk af tu ko ada baki 4sem lagi la sblm hbs diploma.. uuuu~~ xmalu,nampak benor nipunye..

    0

    0
  25. eera says:

    maaf ckp kpd yg mengkondem dia kata mcm2..
    nak betulkan sikit..
    yg penting tu bukanlah sijil DIPLOMA atau IJAZAH..
    yg PENTING ialah ILMU PENGETAHUAN..
    dan ilmu tu boleh cari di mana2 bukan di universiti je..
    skrg ni dia kayu takpelah..but mungkin dia tgh menimba ilmu dlm bidang ni..
    sape tahu masa depan nnt kot2 dia bukak pulak agensi cari bakat ke apa (contoh lah)..
    tp not to say yg ada ijazah/diploma tu tak guna..
    cuma nk ckp ada atau takde sijil tu, yg penting ialah ilmu nya..
    sbb tu tak pelik langsung ramai yg ada ijazah pun masih menganggur..

    (ini cuma general opinion..bukan nak back up or sokong drop-outs ke apa)

    0

    0