Written by AbangNara | June 19th, 2012

Kira-kira 2 minggu lepas kecoh seketika dengan tersebarnya gambar seorang penyanyi yang dikatakan bertatu di badannya. Ramai yang menyatakan pelakon tersebut adalah Awi Rafael. Dan baru-baru ini, menerusi Facebooknya, Awi Rafael membuat pengakuan yang lelaki di dalam gambar tersebut adalah dirinya.

awi rafael bertatu

Untuk semua peminat Awi Rafael, ikuti penjelasan panjang lebar yang telah ditulis olehnya sendiri di Facebook Awi Rafael.

Assalamualaikum semua,

Terharu hati awi membace kata2 positif sahabat semua, kata2 nasihat..awi bersyukur diberi dariNya teman2 yg ikhlas dgn diri awi, menerima awi seadanya dan tidak menghakimi awi atas kesilapan2 yg pernah awi buat pada suatu masa tahun2 dahulu; masa muda dan masih mentah fikiran awi masa itu. Awi rasa ia adil utk semua yg sokong Awi utk tahu yg sebenarnya, dari Awi sendiri, Inshallah.

Gambar2 yg diambil dan dimuatnaik ke dalam laman2 portal adalah diambil oleh seseorang sebelum Awi bergelar artis DAN hakikatnya Awi adalah seorang insan biasa yg tidak terlepas dari membuat kesilapan. Awi minta maaf, Awi tidak sempurna. :( Ketika masih muda dan naif bertahun-tahun dahulu, berbagai perkara telah dicuba oleh seorang remaja muda seperti Awi biler umur Awi masih muda, skrng Awi sudah 26 tahun, lebih dewasa dan jauh lebih matang, alhamdulilah.

Sejak Awi taubat dan meninggalkan Australia, Awi benar2 menginsafi dan menyesali di atas segala perbuatan yg menyalahi hukum dan batasan agama. Kerana itu Awi pulang ke Malaysia, negara Islam dan bnyk teman2 Islam yg bole mengajar Awi sendiri, sambil mencari rezki halal. Awi berhajat untuk menjadi seorang insan yang lebih baik dan mulia di masa hadapan dan dicontohi oleh masyarakat terutamanya kepada peminat2 Awi. Awi bukan hendak menyorok atau hipokrit, tetapi dinasihati oleh ibu utk buat yg terbaik utk semua lapisan masyarakat, agar peminat2 MUDA semua tidak akan menyontohi kesilapan besar Awi dahulu. Awi pegang pd nasihat ibu, IAITU utk utamakan kawan2 yg sedia menyokong awi.

Dugaan itu akan sentiasa ada apabila seorang insan ingin coba kembali kpd jalan yg benar. Taubat awi sebelum awi dtg ke M”sia antara awi dgn Allah, dan kemaafan pertama adalah dari Ibu, dan syukur..Ibu, keluarga, sahabat rapat & kekasih hati Awi sudah lama maafkan Awi. Alhamdulilah.

Hikmah ada disemua yg terjadi, dan semua yg terjadi dtg dariNya. Maka itu, MAAFKANLAH insan2 yg pernah mengutuk,mencaci dan mempertikaikan semua tindakan awi. Maafkan mrk yg dengki dgn rezki awi, rezki yg dtg dari titik peluh kerja keras awi, hasil rezeki yg halal awi mencari melalui lagu2 awi. Dan maafkan mrk yg tegur dgn kasar, kerana itu baik sebenarnya, awi tahu hasrat hati mrk hanya utk ingin mempertahankan ajaran Islam..
Awi faham, it’s okay. =)

Tapi… inshallah tidak dilupa juga bahwa Islam itu juga mengajarkan kemaafan dan bukan dgn tawa atau dengki pd seseorang yg sedang alami kesusahan.
Inshallah terbuka hati semua. Letakkan diri kamu di dlm situasi awi, harap itu akan lembutkan hati teman2.

Akhirnya,

Awi seru kpd adik2 kiter yg masih muda disini..biarlah ini menjadi satu pengajaran untuk semua ya.. jauhkan diri dari yg haram, dekatkan diri kpd Islam dan terutamanya Ibu.

Jadi,marilah kita terus maju kehadapan dlm hidup dan dengarkanlah lagu2 dalam album terbaru awi yg akan kluar tak lama lagi, dgrkanlah luahan hati awi dan inshallah dari situ dapat memahami perjalanan hidup Awi yg tak pernah Awi sesali. Semuanya ada hikmah sendiri,Awi percaya pada itu. :)

Dari segi karier Awi, alhamdulilah semakin bnyk show masih diterima, dan bnyk tawaran lagi diberi utk awi bernyanyi dan berlakon juga,(!) dan juga peluang utk menyebarkan lagu2 ciptaan Awi di Indonesia.

Utk #awiDDicteds semua, awi syg korg.Korg semualah jantungku, Kuatkan semangat dan positif selalu;) Akan awi update show2 yg akan dtg iyaa..=)

Wasalam semua, salam jumaat

Awi Rafael.

183 responses to Awi Rafael Akui Gambar Bertatu Miliknya, Kini Sudah Taubat Dan Insaf

  1. gay mencari movie gay utk dijadikn model 7 hari says:

    bgus lh kalau dh bertaubat….kalau x mati kubur x terima

    0

    0
  2. STALKER NELOPA says:

    tula.. haritu cakap ade parut la.. malu la peminat tgk tgn ada parut… bullshit.. padahal ade tatu.. ko ingat kitorang semua buduh macam ko ke?

    0

    0
    • Anonymous says:

      at least dia dh insafm, yg ko mengata org buduh x tentu hala ni bila nak insaf? silap2 dia mati dlm iman, ko mati dlm kekufuran nnt.

      0

      0
      • ina says:

        memang la die mrh coz artis tipu peminat.bodohkan peminat.lama2 org akan tau juga.tp nape la si awi ni x tnjukan yg ‘KEINSAFAN’ dia 2 dgn cara bg tnjuk tgan die kt media yg die dh buang tatoo 2.ATAU PON MEMANG DIE INSAF DLM KATA2 JE.TP SYG NK BUANG TATOO 2 KAN..

        0

        0
      • Anonymous says:

        yg peminat nak percaya sapa suruh, dia ada hak nak tutup aib dia, yg korg nak rs dibodoh2kan kenapa? lain kali jgn taksub dgn artis, terima je la maaf dia, dia dh insaf, korg ni besar sgt ke sampai nak hukum dia?

        0

        0
      • ala dia main tatu dengan motor polis, apa salahnye

        0

        0
    • tara says:

      ye la kalau ilangkan tatu mmg akan lekat parut kat kulit tu. maybe betol la parut kan sbb dia da tanggalkan tatu dia tu.

      0

      0
    • miss amanda says:

      yela..masa tu dia kata parut sebab xcident now baru ngaku yg tu tatu..mcm2..

      0

      0
    • hawa says:

      Dah kantoi baru nak ngaku…Semoga ko benar2 insaf.

      0

      0
  3. dy rahman says:

    Baru nak ngaku???? hari tuh mati2 dok menafikan~

    # Jangan lupa bagi hilang tatu tuh.. Ptt nya time buat tuk fikir lah..

    0

    0
  4. nothing on you says:

    ala,boy clifford dr band projek pistol pom pnuh tatoo dkt lengan,x bsing pom..sll je pkai bju lengan pnjg sbb nk cover tatoo..nme je islam..insaflah

    0

    0
  5. pinky says:

    ooo..dye upe nyer. kalo dye x ngaku xtau aq artis yg brtatu 2 dye

    0

    0
  6. prof.sentaphatimaknak says:

    taubat lah sangattttttttttttt!!!
    (tangankedadamatakeatas)

    0

    0
    • kelab tak suka neelofa yg meroyan says:

      klu dia betul2 bertaubat, berdosa besar ko

      0

      0
    • ayamgoreng says:

      itu antara dia dengan Allah lah. kau tuhan ke nak menentukan ketaubatan dia? Eh, lupa plak, kau kan maksum tak pernah taubat sebab takde dosa. yeke? #sarcasm

      0

      0
  7. hepigirl says:

    jangan lar dicaci lagi..bagi lar peluang..sesape pun pernah melakukan kesilapan..

    0

    0
  8. Rooney says:

    OK je nak pakai tattoo or subang.

    Cuma kita ni di negera Malaysia yang mana tattoo itu adalah sesuatu yang bad-ass.

    Tattoo tu pun seni sebenarnya.

    Tak semestinya yang tak pakai tattoo tu baik sangat pun. Jahat sangat ke yang pakai Tattoo?

    Rakyat Malaysia masih belum maju. LOL.

    KUNO!

    #okjenakpakaitattootakdehal

    0

    0
    • hepigirl says:

      dear Rooney..

      bagi yg bukan islam mmg tak salah pakai tattoo..yg jadi salah tu sebab die Islam.. kalau tak tau jgn ckp pakai lutut.

      sekian dimaklumkan, terima kasih.

      0

      0
    • mak andir tekejut... says:

      bukan ke tatoo tu haram… bukan seni… baek tulis kt tembok je kalau nk seni sgt…

      0

      0
    • dy rahman says:

      Rooney~
      Agama kami melarang dan mengharmkan tatoo dan bersubang bagi lelaki..
      Rasanya agama anda turut sama ada larangan tertentu kan??
      Badan dah molek2 sempurna.. buat pe nak g conteng2 lagi?? PERLU kah???
      takde kaitan pun antara kuno atau maju..
      sekian dan terima kasih.. woha!

      0

      0
    • STALKER NELOPA says:

      ko ni islam ke KAFIR????
      dah mmg pakai tatu tu haram yg nak dibanggakan lagi kenapa?
      tak sekolah ke?

      0

      0
    • iker casillas says:

      memang la boleh nak pakai tatu.. tapi HARAM pada agama islam. ngok!

      0

      0
    • Anonymous says:

      dah sah2 ko ni mesti singaporian.. rite?

      0

      0
    • Rooney says:

      Masalahnya, dia Islam ke tidak nape ko nak sibuk sangat?

      Ko Islam sangat ke?

      Jangan la suka sangat menjaga tepi kain orang sebab diri sendiri tu pun macam cermin juga :)

      POINT aku kat sini tak semestinya tak pakai Tattoo tu Islam dan yang pakai tattoo tu bukan Islam.

      That point you kena betul kan.

      Dalam you menjalani kehidupan sebagai Islam, hati kena ikhlas. Sebab kalau you sekadar nak mendapat tiket ke syurga tapi hati you sendiri hitam, orang yang bertattoo tu akan masuk dahulu.

      0

      0
      • Anonymous says:

        klau xtahu n xmahir hukum hakam agama islam,lebih baik diam…!!~~

        0

        0
      • Anonymous says:

        there are things yg aku sokong rooney dan ade yg x, bab hati hitam tu mmg btul, bertatoo ke tak bertattoo ke, mmg sah masuk neraka. sama la dgn org2 kat atas ni yag duk mempertikaikan taubat org lain, memperkecil2kan keninsafan org lain. diorg ingat diorg ahli syurga nak hina2 org mcm tu? at least awi rafael ni tau dia kat mana. insaf dgn perbuatan dia. korg yg konon alim sgt ni pun xtau end up mcm mana nnt.

        tapi rooney, bab halal haram, xboleh nak main2kan, bertatto kekal itu tetap hukumnya haram, xkira kuno ke moden ke, we have to accept it. maybe u modern and u percaya Allah cuma menilai hati sesorg, menilai kebaikan seseorg tanpa prejudis, tp Allah juga tetap menghukum manusia yg berdosa Rooney. berbaik sangka tu bagus. so kita xboleh menghalalkan yg haram. ok. peace. :)

        0

        0
      • efah says:

        kau tahu tak kalu kau ada tatu ibadat kau tak diterima. nak masuk syurga mcamn? mandi junub pun tak sah wei… jgn main2 bab agama. kalau nak cakap pasal hati. tuhan je yg tahu , yg penting salah tetap salah. tak tahu pasal agama jgn main cakap. jgn kaburkan benda yg jelas. kau ni islam ke? baik bertaubat. sebab tu apa2 cara pun die kena buang tattoo tu kalau die dah insaf. sebab kalu mati esok2 siksa mayat die. tolong belajar pasal islam sebaiknya. islam itu sempurna. tiada agama sesempurna ISLAM.

        0

        0
      • hoihoi says:

        efah, manusia yg takbur mcm kau pun ibadat x diterima.

        0

        0
      • hepigirl says:

        Dear Rooney…

        memang tak semestinya pakai tattoo tu jahat, tp orang yg baik memang tak akan buat tattoo…

        sekian harap maklum.

        0

        0
      • Rooney says:

        Efah,

        Cara awak tu seperti, tak buat tattoo and sembahyang serta mengamalkan ajaran Tuhan seperti ianya tiket ke syurga?

        Jadi tinggalkan larangan nya untuk semata-mata sebab nak masuk ke syurga?

        Is that it?

        0

        0
      • yaya says:

        Hukum mencacah tattoo dlm Islam adalah haram, jelas?! So ape nk gado2 utk bende yg da termaktub? yg haram adalah haram. tkkn ade sbb tetibe bole jd halal lak. Bg yg dh wat kesilapan, diwajibkan bertaubat & mohon keampunan Allah. Diterima/ tk bkn urusan manusia. Itu kerja Allah. Bg mereka yg tk wat, jgn menilai org yg berslh tu sesuka hati, dr sndr pn belom tau untung nasib hari kemudian. Mesti ade sbb die lakukan kesilapan tu dan yg pastinya adalah krn jahil. Utk yg tk tau hukum, pegi belajar tmbh ilmu. Utk yg da slh, tk pyh tegakkn benang basah. Belajar terima teguran. Btw tk tau la sape yg kuno sbnrny ni kn?? amalan mencacah tattoo ni amalan org2 jahilliah – jahilliah tk kuno?? aishhhh…konpius ~~!!

        0

        0
      • RoonieeBabiLaKau says:

        NI BETUL BETUL HARAM : ROONEY BABI!

        0

        0
      • Anonymous says:

        efah dan seangkatan,berhenti la berdebat dgn rooney, korg ni buat org2 mcm rooney lebih bencikan islam, merasakan islam ni sempit, kuno, padahal islam is a way of life. aku mohon berhenti.
        klu x suka thumdown ramai2, then xde sape bleh baca dah bila dh hidden ok.

        rooney, xde sesapa pun tau ape tiket utk ke syurga, tu rahsia Allah.. tp kita wajib mentaati suruhannya. kita meninggalkan larangan juga sbb kita ni hamba Allah. itu lah peranan agama, dlm agama apa sekali pun ada halal dan ada haramnya. unless klu atheist. eh tp atheist pun ada larangan, tak boleh percayakan tuhan. klu percaya anda bukan lagi atheist. betul x? so dah2 la tu.. baik u pegi lepak dgn org2 berilmu dr melayan org2 kat sini.

        0

        0
      • yob shuib says:

        kalau name pun dah roney xpayah sibuk2 nak tau pasal orang islam.. xpayah la nak citer pasal syurga plak..blajar pasal islam dulu baru berkate2..

        0

        0
        • chik bunga says:

          Tak elok cakap mcm tu dgn org. Islam atau bkn Islam, bcakap bia berhemah. Klu dia nak tau pasal Islam apa salahnya. Kita tak berdosa pun klu bgtau Rooney serba sedikit pasal Islam.. Org Islam skg ni kbanyakan suka memalukan diri sendiri. Org Islam mcm awak ni la Yob yg burukkan nama Islam. Berprasangka baiklah. Maafkan saya klu tersilap. =)

          0

          0
      • Rooney says:

        Sombong betul ISLAM kat atas ni

        0

        0
      • Anonymous says:

        HAI ROONEY..WTF!

        0

        0
      • SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

        SHUT UP ROONEYYY!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        FUCK U ROONEY… U LIKE IT???

        0

        0
      • reputasiku sebagai pengawas perpustakaan yang baik harus dikekalkan.

        0

        0
      • Rooney says:

        As said, look into yourself first before looking into others, concern about oneself instead others. why worry and talk about others do, worry about ourselves and family members. as much as we like to protect, we can’t even protect if one of us want to do. no use of opening others can of worms. well and good if that is true but why try to embrass other people to the whole world. are you good yourself? it take a bad person to to see badness in others. good people could not see badness but will always protect themselves. so wake and face reality. shame on you! who love to prob into what others are doing. true enough he’s a muslim guy and i guess you are one too and you are not either. if you are a good and true muslim, kamu tiada akan cuba mengaibkan orang lain. perkataan yang baik lebih baik dari keburukan dan buatlah muhasibah diri keatas diri sendiri.

        Ni lah akibatnya kalau dulu masa sekolah tak nak belajar sungguh sungguh. Sekarang dah besar jadi manusia yang kolot nauzubillah. Orang lain menuju kejayaan engkau menuju kerunduman, sibuk mengata perihal orang lain.

        By the time orang mampu setelkan bil hospital 300k engkau masih nak meminta minta nak berdoa kepada TAKDIR?

        My point here, life there’s a balance here. Kalau engkau nak jadi WALI pergi lah duduk dalam hutan, semoga all the monkeys akan jadi pengikut kau.

        Talk as in YOU berpijak pada dunia yang nyata, bukan bercakap hanya pada angin.

        I don’t think you faham maksud ayat i ni, it needs HIGHER degree and EDUCATION and a very high intellectual ability to find the meaning.

        Kalau you setakat kerja KERANI, memang patut la you melenting sebab iman you hanya TIKET ke syurga tapi bukan untuk TUHAN MU !

        p/s I am Muslim too by the way.

        0

        0
      • Rooney, aku faham maksud kamu. Mereka ini tak pernah dengar hukum “kalau masa pakai tatoo tu, tak tahu hukumnya haram, kemudian tak lama pastu dia insaf, orang tu tak perlu pun tanggalkan tatoo tu. Kerana nak menanggalkan tatoo tu menyakitkan & mungkin boleh beri kesan buruk yang lain pula. Islam tidak suruh kita menyiksa diri hanya kerana nak menunjukkan keinsafan”.
        Kalau hati kotor, kulit halus macam Jang Nara pun tak akan dipandang olehNya.

        0

        0
      • Anonymous says:

        amik, senyap tumpas tak berjawab. tadi gasak sangat thumb down orang.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Rooney, you say it better than I ever can.

        0

        0
  9. yusri says:

    menyempat lagi promote album

    0

    0
  10. Aku kesah says:

    x minat n x suka dia ni..x ensem pn ye..

    0

    0
    • Sedeynyerrr Haku Nengok says:

      Abih tue kalau dia hensem, ngko ingat dia nak pandang ngko…mesti ngko bajet ngko nie hot lawa gitu kan…kalau ngko tak suka & x minat dia, dok diam2…nyemak tol ….

      0

      0
  11. merah saga says:

    baguih sangat ler tu… tak hipokrit…ngaku then brtaubat…buat retis2 lain, amik iktibar…jgn dah buat pastu x ngaku then tuduh org dengki…

    0

    0
  12. dina says:

    takpela awi..allah bukan tgk permulaan kita..tapi bagaimana pengakhiran kita nanti ..org yg baik di permulaan juga belum tentu baik di pengakhiran nya nanti..:)

    0

    0
  13. mizklapa says:

    mmg ok kal0 nk pkai tat0o..tp kal0 k0 islam nk pkai tat0o gak..mmg b0do la namanye..dlu kcik2 klas agama x reti nk paham..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud,
      “Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut”.
      (Riwayat al-Tirmizi).

      Diceritakan bahawa suatu ketika nabi Isa a.s. sedang berjalan bersama seorang muridnya. Tiba – tiba seorang lelaki yang terkenal suka melakukan maksiat mengikuti mereka dari belakang.
      Murid Nabi Isa itu menoleh ke arah orang itu dengan penuh kebencian. Lalu dia berdoa di dalam hati, “Ya Allah, Janganlah Engkau himpunkan diriku bersama orang ini”.

      Nabi Isa a.s. tiba-tiba menoleh kepada muridnya dan berkata, ” Doamu telah dikabulkan. Allah menerima taubat orang itu dan mengusir kamu. Pergilah engkau dari sisiku”.

      0

      0
  14. Anonymous says:

    bukan kira jahat ke baik..dlm islam haram…

    0

    0
  15. woi bodo..kalo da name islam,haram la pakai tatu..kalo da haram,dpt le dosa..so,baik ke kalo da dpt dose tu..x pakai tatu sekurang2 xlaa dpt dose mcm tu..bodo tahap mangkuk la ko ni..ko ni islam ke x,….alahai..tuhan bg akal tp xreti guna….

    0

    0
  16. No One says:

    Hari tu melodi tanya beria2 nafikan…skrng mengaku plak…
    x takut Allah betol mamat sekor ni nk tatu2 badan…aiyooo…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud,
      “Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut”.
      (Riwayat al-Tirmizi).

      Diceritakan bahawa suatu ketika nabi Isa a.s. sedang berjalan bersama seorang muridnya. Tiba – tiba seorang lelaki yang terkenal suka melakukan maksiat mengikuti mereka dari belakang.
      Murid Nabi Isa itu menoleh ke arah orang itu dengan penuh kebencian. Lalu dia berdoa di dalam hati, “Ya Allah, Janganlah Engkau himpunkan diriku bersama orang ini”.

      Nabi Isa a.s. tiba-tiba menoleh kepada muridnya dan berkata, ” Doamu telah dikabulkan. Allah menerima taubat orang itu dan mengusir kamu. Pergilah engkau dari sisiku”.

      *aku nak paste bnyk2 kat sini supaya org2 bajet ahli syurga mcm no one insaf!

      0

      0
      • No One says:

        mcm ko mulia sgt kan..ko pon mengutuk org x pandang kiri kanan…
        muhasabah diri dulu sblm nasihat org… renung2 kan dan selamat beramal beb… jgn ludah ke langit kena batang hidung sendiri…

        0

        0
      • Anonymous says:

        ehhh bkn ko ke rs mcm mulia, baca blk ayat kau, kene tegur terus meloncat dh kenapa? ludah kau dh kene muka kau blk? isk isk. kesiann.

        0

        0
      • lulu says:

        eleh no one, ko ingat org lain suka mengumpat mcm ko ke, ko tu sah2 la hati busuk mengumpat fasha sandha mcm kau tu paling mulia. ko jgn nak samakan org dgn kau. muhasabah diri dulu sblm nasihat org… renung2 kan dan selamat beramal

        0

        0
      • No One says:

        aku bkn nk melenting sesuka hati aku..tp klu ko pon sama mengutuk org sana..mengutuk org sini..x yah tetiba nk tunjuk hadis konon2 ko org yg x penah kutuk org la…konon ko la org paling suci..puihhh…hahah… aku tau la ko minat giler kat awi rafael ni.. huhuhu…
        pastu siap cakap aku ni bajet2 ahli syurga.. alhamdulillah aku masih Islam & x tinggalkan suruhan Allah.. aku ahli syurga ke x ko ke yg tentukan?? cuba jawab skit…ko igt ko Tuhan plak nk jatuh2 hukum kat org?? at least aku x hipokrit & munafik mcm ko & lulu tu…
        klu mcm ni la cara ko tegur org baik x yah la…. cermin diri sendiri dulu k… peace yo!!!

        to lulu ~ dh mmg aku x suka FS…tp aku rasa FS pon x over mcm ko…
        btw klu aku mengumpat, aku x tulis kat komen abg nara ni… aku cakap berdasarkan bukti..bkn cakap ikut suka jer.. org2 yg bengong mcm ko je yg fanatik giler kat FS..sedihhh

        0

        0
      • No One, kamu sepatutnya menerima teguran Anonymous tu dengan hati terbuka. Jangan la melenting. Bukan ada sapa kenal muka kamu pun. Tak ada apa yg nak dimalukan…

        0

        0
  17. ad_hoc says:

    hah… kan senang.mengaku tanpa dolak dalik.patut dicontohi oleh org lain

    0

    0
  18. budi says:

    akhirnya dia mengaku jugak….bagusla klu dah bertaubat

    0

    0
  19. sham says:

    insyaAllah..setiap perbuatan ada kemaafannya jika kita betul2 taubat kpdNya…insyaAllah… moga ia menjadi pengajaran.dunia ini penuh dgn tipu daya..agar kita tidak lalai lg..insyaAllah..

    0

    0
  20. ni lo pa says:

    hari ini dia mungkin tidak bertudung,
    esok lusa mungkin dia adalah yang paling ikhlas menutup auratnya..

    hari ini dia mungkin seorang kaki carut,
    esok lusa mungkin dia adalah yang paling lembut budi bicaranya…

    hari ini dia mungkin seorang yang ingkar dengan perintah ALLAH SWT,
    esok lusa mungkin dia adalah yang paling istiqamah (berterusan) melaksanakan Qiyamullail di kala kita sedang lena dibuai mimpi…

    kita tidak pernah tahu dan tak akan tahu,
    tugas kita bukan me’neraka’ kan manusia,
    tetapi mengajak manusia ke syurga,
    dan saling mendoakan…

    jangan hina permulaan seseorang,
    kerana kita tidak tahu bagaimana pengakhirannya…

    0

    0
  21. the rock says:

    orang macam ni la yang merosakkan artis kat malaysia. dia kata dia dah insaf kan.

    0

    0
  22. mulut puaka says:

    Astafirullah alazim mamat ne…buat dosa berpada2 bang..ingat mati..p bagus la dh taubat..kita sbgai org islam tak yah la kut cara org kafir wlau dmana kita berada..

    0

    0
  23. nett says:

    mohon awi benar2 taubat…jgn sekadar terpaksa akibat sudah tidak dpt berdolak dalih tpksa mengaku..moga ia bukan begitu..mohon awi benar2 taubat…insyaAllah

    0

    0
    • Sedeynyerrr Haku Nengok says:

      Sama2 kita doakan semoga Awi Rafael ikhlas bertaubat…bersangka baik adalah sifat yang terpuji…

      0

      0
  24. PEMINAT KARTON says:

    LEMBAP GILER KO NARA… GUA DAH BACA BENDA NI MNGGU LEPAS LAGI…

    0

    0
  25. CIK KEBOOOMM says:

    bagusla tu awi…bukan sng nak mengaku salah sendiri dan bertaubat..sama ada taubat dia diterima ke tak tu antara dia dengan Allah s.w.t…

    at least dia mengaku diri dia dan mengaku bersalah..tak der pun tuding jari pada org lain..

    good awi..yg lepas tu biarlah..janji yg akan datang terus berubah menjadi yg lebih baik..

    0

    0
  26. BE FAIR PLEASE... says:

    SAKIT HATI PULA GUA BACE KOMEN2 SUME KAT SINI.. BAJET KORANG GUD2 JE EK… GUA X SOKONG PN AWI NI BER TATOO… TP NAK MAKI AGAK2 LA… KORANG BAIK SGT KE… GUA BRANI POTONG GUA PUNYA LA KALAU ADA SORANG KT SINI YG MAKI2 DIA X TGK BLUE… KORANG BKN BAIK SGT PON.. DIAM SUDAH LA.. BENDA AGAMA NI SENSITIF… JGN DUK MAKI2 JE…
    MCM MANA DGN LISA SURIHANI, DTUK CT, FASHA SNDHA YG X BERTUDUNG.BRDOSA JGK KAN… KORANG PUJA JGK..
    APA2 LA KORANG NI… BIKIN GUA PANAS JEW….

    0

    0
    • awie rapjeh says:

      KO POTONG KO PUNYE SKG! AKU NK TENGOK. JGN LUPA UPDATE KAT SINI OK,. VIDEO SKALI MASE POTONG PO PUNYE TU..

      KO PN PERASAN BAGUS JUGAK… SAMA JE NGN RONEY TU.

      0

      0
      • BE FAIRER AND LOVELY PLEASE says:

        YANG LU REPLY COMMENT GUA APEHAL… LU TERASA KE… BAGUS LU TGK LU PNY BLUE YANG DAH BERLAMBAK KT LU PNYA HARDDRIVE TU DARI LU SIBUK NK RPLY GUA…

        JGN TERASA BEB….

        P/S: GUA XKAN RPLY APA2 LG… GUA BKN SUKA SGT HABIS MASA DPAN KMPUTER NIH..

        0

        0
  27. Q says:

    Hmm…dah kantoi baru nak insaf. Parut luka konon. Haha. Muslim hanya pada nama sahaja.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud,
      “Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut”.
      (Riwayat al-Tirmizi).

      Diceritakan bahawa suatu ketika nabi Isa a.s. sedang berjalan bersama seorang muridnya. Tiba – tiba seorang lelaki yang terkenal suka melakukan maksiat mengikuti mereka dari belakang.
      Murid Nabi Isa itu menoleh ke arah orang itu dengan penuh kebencian. Lalu dia berdoa di dalam hati, “Ya Allah, Janganlah Engkau himpunkan diriku bersama orang ini”.

      Nabi Isa a.s. tiba-tiba menoleh kepada muridnya dan berkata, ” Doamu telah dikabulkan. Allah menerima taubat orang itu dan mengusir kamu. Pergilah engkau dari sisiku”.

      *semoga kau x mati dlm kekufuran pulak wahai pengumpat.

      0

      0
    • ayamgoreng says:

      pada Q, kemungkinan parut luka itu adalah alternatif dia untuk menghilangkan tatu dengan menggunakan seterika ke. who knows? jangan lah bersangka buruk. Doakan yang terbaik untuk dia kerana dia sesama muslim dengan kita. :)

      Saya bukan peminat Awi Rafael.

      0

      0
  28. kirana says:

    ari 2 bukan main ko nafi kn ek….bekas operet ar ape ar malu lengan x cantik ar….aptb……

    0

    0
  29. Saya Orang says:

    Pd pendapat sy,sekiranya saudara Awi sudah insaf, alhamdulillah dan sama2 la kita berdoa agar dia tidak kembali ke jalan yg sama.rasanya tak perlulah kita mengungkit kenapa dia menafikan perkara tersebut sebelum ini.Mungkin dia berasa malu dengan perbuatannya seblm ini, dan setelah tiada jalan untuk menutup aib, barulah dia mengaku. Apapun, sy rasa semua org pn tak mahu membuka aib sendiri bkn? Tak perlulah kita menghukum seseorg itu atas dosanya yg lampau, sekiranya dia sudah berubah. Buat saudara rooney pula, saya tidak pelik mengapa beliau tidak menganggap tatoo itu haram kerana jelas namanya adalah Rooney, bukannya Mohd Roni ataupun Rosmi. Sekiranya masih tidak kabur tentang haram atau halal tatoo dalam islam (utk yg Muslim ye), sila ke link http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-bertatu-mengikut-pandangan-islam
    Daripada Ibnu Umar R.Anhuma, sesungguhnya Rasulullah S.A.W bersabda “ Allah melaknat perempuan yang menyambung rambut dan minta disambungkan rambutnya, perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu.” (Riwayat al-Bukhari)
    Sekian, assalamualaikum.

    0

    0
  30. ihiks says:

    saya x tgk blue..so, BE FAIR PLEASE…plz b fair..cepat potong anda punyer…Potong!potong!potong! hahaha…jgn marah arrr…

    apapun,moga awi diberi petunjuk ke arah kebaikan..

    p/s: BE FAIR PLEASE..jgn lupa tauuu potong..cm berani je kannn.. :D

    0

    0
    • BE FAIR AND LOVELY PLEASE says:

      GUA HANYA POTONG BILA ADA ORANG KUTUK2 SI AWI NI LEBIH PADAHAL DIORNG PN SAMA JGK X PERFECT PN…
      TP LU GUA TGK X KTUK MALAH MEMBERI PANDANGAN FAIR…
      JD.. GUA XPYAH POTONG.. HEHEHE

      0

      0
  31. shera roney says:

    knape sume retis alasan cliche ek? kalao kantoi gamba yg teruk/xsenonoh/xberadap.. alasan eh mesti gamba lama, gmba sebelum jadi artis, gamba sebelum tu,sebelum ni.. Huhu.. just wondering.. :p

    0

    0
  32. triple j says:

    boleh faham kenapa dia menafikan pada mulanya. pasal wpun dia bertaubat sekalipun akan ada org yg akan menghinanya disebabkan kesalahan lampau yg dia dah insaf, menyesal n tak buat dah.

    bumi mana yg tak pernah ditimpa hujan. manusia mana yg tak pernah melakukan kesalahan. even rasulullah saw yg maksum sendiri pernah ditegur allah beberapa kali, so adakah u all lebih maksum daripada baginda?

    sudah2 la tu. yg penting dia dah bertaubat, dan kita pun kena bertaubat setiap hari.

    http://takusahrisau.wordpress.com/tag/rasulullah-ditegur/

    0

    0
  33. mamatoson&daughter says:

    Kita sbg manusia biase mmg tak lps dr mbuat ksilapan..yg pntg jgn terus mbuat kesilapan itu,bertaubat & insaflah InsyaAllah di terima Allah swt… sesekali tak salah kita cuba letakkan diri kita pada situasi beliau…jgn terlalu cepat menghukum, yang pntg dia dah sedar & btaubat, yg lain2 terserah pada Allah SWT.. kesimpulannya, baik kita tilik dulu diri kita & cuba ubah ape2 yg patut sblm kita menilik org lain…

    0

    0
  34. hehehe says:

    pd aku ok lar dia dah mengaku….mn kita tau kan kot2 btl kot dia dah buang tatoo dia tu n tinggl byk parut…n tu yg dia ml nak tunjukkan parut dia tu…pd aku kalo dia btl2 dah insaf n bertaubat kira ok lar…allah yg maha adil kan nak terima taubat dia atau tidak…kita jgn menilai seseorg…sedangkan diri kita sendiri pun umpama ketam…sibuk mengajar org lain diri sendiri tak tentu baik…tahniah la kat awie coz sangup berterus terang…bkn senang nak berterus terang…

    0

    0
  35. chentalove says:

    bgus la kalau dia dh btaubat..
    pas ni jgn buat blik plak…

    0

    0
  36. Stella says:

    Bgs la kalau dh insaf . . Hermm , cntik lukisan dnding blkg ya . . Ada tulis ‘Fuck You’ lg . .hermmm . .

    0

    0
  37. shera roney says:

    Kenapa ek sume retis kalo terkantoi gambar pelik2 mcm terdedah ke/xsenonoh/x beradap ke, alasan eh mesti cliche.. gambar lama sebelum jadi artis r, sebelum berubah la,sebelum tu, sebelum ni.. huhu.. just wondering.. :)

    0

    0
  38. lady says:

    tak surelah dia mintak maaf ikhlas or tak tp sbg manusia kite tak ade hak untuk menilai & menghukum org lain cuma klu dah sampai bertatu n mnm arak mmg dah teruk sgt tue!setitik arak 44 hari amalan tak diterima klu segelas?sebotol?berbotol2?tatu tue sanggup kikis or lazer?lepas hlgkan tatu tue n tunjuk bukti baru lah org blh percaya awi oiii!!!tak sah air sembahyang tau!

    0

    0
    • lulu says:

      ni lagi sorg, aku ada tny kat atas, klu nak buat tattoo kos die tinggi, kalau dia xde duit nak buang tp dia mmg dh taubat nasuha, still x terima ke ibadat dia? ataupun dia xyah beribadat sampai dia buang tattoo

      0

      0
      • bobby says:

        kau nie lulu relaks sudah memasing ade pendapat memasing kot…mengelabah jek lu nie!pade aku lah kite tak leh nak kondem dia sgt & tak leh nak hukum org me”lulu” haha sebab kite semua pernah buat silap walaupun mungkin tak sampai tahap bertatu nie, amal ibadah dia biar Allah jerk nilai bkn kita!sekian…

        0

        0
      • lulu says:

        laaa aku tny, aku bukan bg pendapat, x jwb pun soalan akuu.. me’lulu’ je nak kondem ko ni bobby

        0

        0
  39. Anonymous says:

    dia ni org singapore. malay singapore memang banyak yang hanyut.

    0

    0
  40. rainbow says:

    tibe2 rase cm nk minat dgn die..ramai org buat silap..tp xramai yg mmpu bertaubat.. ;)

    p/s:org kata sakit sgt nk buang tatu..

    0

    0
  41. nenetBurberry says:

    oklah tu awi rafael dah insaf…
    nak buang tatoo pegi je lazer treatment
    mcm mat salleh yang masuk islam before that ada tattoo pun kena buang jugak tattoo tu… ke tak apa? oh confius jap

    0

    0
    • Anonymous says:

      klu memudaratkan xperlu, tp kene consult doctor betul2 la, pastu tggu la sampai mampu nak buang, jgn la pegi buang dgn bakar tangan seniri, tu dh jatuh dosa sbb memudaratkan diri seniri, dan jgn la plak mencuri semata2 nak dpt duit tampung kos buang tattoo. Allah tu maha pengampun, Dia lebih mengetahui, percaya je kat Dia, Dia lebih tahu apa yg ade kat hati kita dpd ape yg ade kat badan kita. masalah org kita ni, diorg lebih percaya kata2 manusia dpd percayakan sifat2 Allah.

      0

      0
      • lalalalallaala says:

        betul3…

        0

        0
      • mamat says:

        Gua kerja d klinik plastic surgery n reconstructive…lazer treatment tk memudaratkan langsung,byk dah aku tgk doktor buat,tkdela yg mati teberak kt klinik,outpatient je pun,bukan bedah…hosp kerajaan pun ada…so kalau lu benar2 ikhlas…buang je lar…or lu still sayang ngan tattoo lu?

        0

        0
  42. fasha real. says:

    tua la sgt awi oi..baru 26.

    0

    0
  43. Prince Noob says:

    ok awi rafael bertatu dah insaf… artis2 lain yg dok teguk arak tiap2 hari tu dah insaf

    0

    0
  44. rileks lah awi. semua orang pernah jadi jahat masa muda-muda dulu. zaman remaja rebellion. yg paling2 kurg pun tinggikan suara dekat ibu bapa. tapi itu cerita lama. skrg dh besar. boleh fikir buruk baik. buang yg keruh. ambil yg jernih.

    0

    0
  45. coco says:

    umur 26.tp ajal maut tak kenal usia :)

    0

    0
  46. Baguslah kalau dah insaf, la la la la la la…..

    0

    0
  47. coco says:

    rooney mana tau hukum sangat.dia tau main bola je..huhu

    0

    0
  48. Reena says:

    Kalau mualaf tak tau hukum, ok lah lagi dimaafkan..yg tau tapi buat gak, cemano tu? Tak semestinya duduk kat Australia hanyut..yg kat Malaysia nama negara Islam ni pun berapa byk bebudak yg sesat..jgn salahkan environment..pucuk pangkalnya hati..

    0

    0
  49. Lagubestbest says:

    Sepuluh ribu ckup tak nak laser buang tatu dia tu? Xkan xde duit langsung nak remove dah penah tinggal australia bagai, mesti la ada duit kan?

    0

    0
  50. aku insan biasa says:

    Bila seseorang dah insaf, doronglah dia untuk bertaubat. Jika dia betul2 menyesal, jangan di ungkit-ungkit kisah yang lalu. Bantulah tunjukkan dia jalan yang betul. Siapa kita untuk menghukum orang lain. Kita pun hamba Allah yang ada membuat kesilapan dan kesalahan. Sedangkan Allah pun memberikan kasih dan sayangnya dan keampunan kepada hambanya yang betul2 bertaubat. Betul atau tidak apa yang diperkatakan oleh awi biarlah hanya Allah dan dia yang tahu.

    0

    0
  51. meeradriana says:

    Oklah tu atleast dia menyesal n mengaku salah..
    Daripada si gambit tu, siap bangga main poker ape case..
    Better maafkan org yg mengaku salah drpd org yg x reti2 nk minx maaf mcm si gambit..

    0

    0
  52. Anastasia says:

    apabila kita belajar dr kesilapan lampau kita, kita menjadi lebih matang.. dan apabila kita belajar dr kesilapan lampau org lain… sesungguhnya kita menjadi lebih bijaksana…
    fikir2 kan dan selamat beramal.. x baik bukak aib org… bila kita berusaha untuk tutup aib org, ALLAH akan tutup aib kita sehingga kiamat..

    0

    0
  53. baby says:

    syg ku, klu taubat x yah jadik artis mah
    :)

    0

    0
  54. Minah tonggeng says:

    Tolong jgn kutuk azwan ali boleh tak? Aq suka dia dlm masterchef ia jovial dan sebenarnye ia baik hati.

    0

    0
  55. Boo boo says:

    Wen it comes to dosa, tak payah lah kiter mempertikaikan wether artist tu Dari Malaysia or spore. Mistake is still a mistake. Amalan dier diterima or wuduk sah ke tidak biar lah Allah je yg tahu. Anyway, fr wat i noe Awi not the only retis yg ader tatu. Malique n sarimah Ibrahim pon bertatu jugak n they r born Muslim too…

    0

    0
  56. anonymous says:

    3rd class mentality. aku berani bet 99% yg comment kat atas ni semua melayu. melayu tau nak menjatuhkan melayu je. bertaubat salah, tak bertaubat salah. otak sempit. aku sebagai org melayu pun aku malu kdg2 dengan bangsa aku sendiri. acting like they never made any mistakes.

    0

    0
  57. dd says:

    dah kantoii baru la nak mngaku kan.. puii.. sebelum ni bukan main nafi lg..

    0

    0
  58. saje-saje says:

    aku suke statement dier yg mengaku kesalahan n mintak maaf….lg bagus, org pn xkn pertikai kan lama2…. dari mcm ade artis2 yg deny superimpose la…kadang2 tu mmg dh terang artis tu, dier pulak pertikaikan tarikh n tmpt gamba tu (org sume nk tau itu dier, bkn nk tau kt mane n bile? mmg dasar artis bimbo)….siap ade statement pihak pengurusan n penerbit x kasi komen…..bla bla bla…..

    0

    0
  59. Minamanja says:

    Alah mamat Singapore la katakan mmg byk yg mcm tu hancur,
    tapi bila makan pandai pulak cari yg halal konon mau d labelkan
    MELAYU MODEN. Dey piiirah muka swing tak sedar

    0

    0
  60. proud of awi rafael says:

    Really proud of Awi rafael. He’s a gentlemen yang mengaku kesilapannya. I rasa dia mmg ikhlas sebab dia tak pernah bangga dengan Tatoo yang ada. All along dia cover tatoo dengan long sleeves. Will always support honest people like you. Go forward awi!!

    0

    0
  61. stabilo boss~ says:

    tak payah la kita nak judge artis ni lebih2….sbb kite pun tak tau nasib kite semua mcm mana dia “sana” nanti..kalau kite ada ilmu sekalipun, nasihat sahaja sudah memadai….baik kite tingkatkan ilmu yang kite ada skrg ni.. insyaAllah sekiranya Allah dah bukak pintu hati artis2 nih, ntah2 diorang yg akan jd lebih bgs dari kite…hidayah dari Allah akan diberi xkire pada siapa bile tiba waktunya. kite sama2 la berdoa dan menegur secara sihat…bukan tegur dgn cacian.

    0

    0
  62. Totoo Fantasy Island says:

    Dulu dah keluar dalam Melodi, wartawan tanya dia pasal tatu yang dikatakan ada di lengan/tangan dia. Sebab tu ler dia selalu pakai baju lengan panjang/jaket sebab nak tutup tatu. Tapi dia tak ngaku, (gilos ko nak ngaku). Dia kata sebab parut kemalangan di tangan/lengan. Dia malu kalau peminat nampak parut tu , sebab tu pakai baju tutup aurat. BS!

    0

    0
  63. Anonymous says:

    Alhamdulillah…..

    0

    0
  64. aku says:

    byk memerhati dr mengomen, satu jer aku nak cakap, arituh beriyer2 dlm melodi cakap x der tatu..cakap selesa pakai baju lengan panjang (giler panas kot malaysia ni)itu kira menipu la kan.. tp bile dh kontoi baru bg penjelasan dh taubat bagai..paling x boleh blah, sempat promot album..isk…harap2 betul lah ko taubat nasuha awi yer…

    0

    0
  65. hi bye2 says:

    Alhamdulilah…Bagus.semoga Awi Rafael terus sukses dunia akhirat.aminn

    0

    0
  66. akuygcute says:

    alhamdulillah…. smg Allah menerima taubatmu…
    kt sini aku nk komen skit… aku bukan la baik mane tp aku ade pendapat yang nk di share kan… mmg tattoo tu haram disisi islam… tapi bgaimana kte nk terangkan kepada org bukan islam mengapa tattoo diharamkan didalam islam…. contohnya, tattoo diharamkan kerana kan memudaratkan seseorg itu seperti akan mendapat penyakit hepatitis.. sbb dakwat tattoo tersebut bukanlah sterile… dalam islam… ape2 yg memudaratkan penganutnya…adalah HARAM…… sekian… wassalam….

    0

    0
  67. Anonymous says:

    Kita tengok lepas ni dia berubah ke arah mana baik atau sebaliknya.

    0

    0
  68. surirumah says:

    cuba g check kat lengan Sarimah Ibrahim skali. hehe. dia pon ada tatu kat lengan.

    0

    0
  69. surirumah says:

    cube g cek lengan Sarimah Ibrahim skali.. rasa nya dia pon ada tatu kat lengan..

    0

    0
  70. Anonymous says:

    Awk kau ajakla hanisz makwe kau bertaubat sekali. Jgn seksi meksi sgt. Nikah cepat2. Kalau tak keluar cerita lain pula. Bertaubat dan berubah kepada kebaikan dalam segala Hal. Bukan tau at bab tattoo aje

    0

    0
  71. happy girl says:

    bgus la klaw awi dh taubat.alhamdulillah

    0

    0
  72. Bang Bam says:

    alhamdulillah awi rafael….raffie raffael ucapkan thniah….!..(sambil tgk pic kita kt ptrjaya)

    0

    0
  73. Anonymous says:

    bukan kena tutup aib sendiri ke? -___-

    0

    0
  74. Rooney says:

    As said, look into yourself first before looking into others, concern about oneself instead others. Why worry and talk about others do, worry about ourselves and family members. As much as we like to protect, we can’t even protect if one of us want to do. no use of opening others can of worms. Well and good if that is true but why try to embrass other people to the whole world. Are you good yourself?

    It take a bad person to to see badness in others. good people could not see badness but will always protect themselves. So wake and face reality. shame on you! who love to prob into what others are doing. True enough he’s a muslim guy and i guess you are one too and you are not either. If you are a good and true muslim, kamu tiada akan cuba mengaibkan orang lain. Perkataan yang baik lebih baik dari keburukan dan buatlah muhasibah diri keatas diri sendiri.

    Ni lah akibatnya kalau dulu masa sekolah tak nak belajar sungguh sungguh. Sekarang dah besar jadi manusia yang kolot nauzubillah. Orang lain menuju kejayaan engkau menuju kerunduman, sibuk mengata perihal orang lain.

    By the time orang mampu setelkan bil hospital 300k engkau masih nak meminta minta nak berdoa kepada TAKDIR?

    My point here, life there’s a balance here. Kalau engkau nak jadi WALI pergi lah duduk dalam hutan, semoga all the monkeys akan jadi pengikut kau.
    Talk as in YOU berpijak pada dunia yang nyata, bukan bercakap hanya pada angin.

    I don’t think you faham maksud ayat i ni, it needs HIGHER degree and EDUCATION and a very high intellectual ability to find the meaning.
    Kalau you setakat kerja KERANI, memang patut la you melenting sebab iman you hanya TIKET ke syurga tapi bukan untuk TUHAN MU !

    p/s I am Muslim too by the way.

    0

    0
  75. havockerz says:

    insaf ?? huhuhu .. come on la brader .. becoz u dh jadik public figure .. u buat2 la insaf and gune agama islam dan prinsip islam untuk menyelematkan diri .. eh sudah mat .. padan heboh lengan panjang je kau .. smpai naik rimas ak tgk tengah2 hari bute kau leh pakai jacket bagai .. jgn sebab nk lepaskan diri and jage populariti kau ,… kau nak gunekan prinsip islam .. sedangkan kau jahil .. kaki club , kaki minum semua .. pui !

    0

    0
  76. mimi says:

    serius tak paham, mula2 masa org tulis kat FB dia tanya “kenapa suka pakai baju lengan panjang, sebab nak tutup tattoo ke?” si awi ni jawab “jgn tuduh sebarangan, tunjukkan bukti” pastu bila org dh bg bukti, terus kalut tulis kat FB ckp dh bertaubat semua..kalau betul2 dah taubat, knp masih simpan tattoo tu?zaman sekarang ada laser technique yg boleh hilangkan tattoo tu..mungkin dia takda byk duit…tak apalah awi, asalkan kamu sudah menyesal, semoga tuhan permudahkan semua urusan kamu, murahkan rezeki kamu supaya kamu ada duit utk pergi remove tattoo tu..

    0

    0
  77. aku lg ensem dari awie rafael says:

    beriya parut konon..da agak da msti tattoo punyeerrr.npe xckp je awal2.lg sorg artis jongos bodo kn peminat..sume artis kat mlaysia ni jongos2 belaka

    0

    0
  78. Anonymous says:

    Hai,awi rafael,bwk brsbr je lah,bguslah dh brtaubat.apa apa pn pedulikan komen2 yg negatif.

    0

    0
  79. Anonymous says:

    Baguslah kau dah insaf tapi aku dah tak minat ngan kau lagi dah, semua lagu2 kau aku dah padam, sory bro pasal kesilapan kau tu kekal sampai kau mati.

    0

    0
  80. zaidi muhamed says:

    lain kali nk buat ape pun ko kene fikir, mcm ko tu org kafir, dh le melayu, sembahyang, puasa, mandi wajib, semua x boleh buat kerana air yang ko mandi tu x sampai seperti ape yg agama islam ajar, ko awi dah dikategorikan dalam keadaan manusia yang kotor walaupun ko mandi harix. air yang ko mandi tu x jd ape, nk hilangkan segalanye ko kenelah kikis tatu tu hingga walau diri ko tu jd buruk……………….ingatlah ko tu islam, jgn jd selam plak,

    0

    0
  81. zaidi muhamed says:

    artis di malaysia mcmx perangai………………….

    0

    0