Written by Bella | April 1st, 2015

Model Felixia Yeap merasa bengang dengan beberapa komen daripada pengikutnya yang bersifat menghukum tanpa usul periksa apabila beliau berkongsi sebuah foto ketika menjalani penggambaran bersama pihak Karangkraf tahun lalu.

Tidak boleh menahan amarahnya lagi, Felixia Yeap telah membalas komen peminat tersebut yang menyatakan alangkah lebih cantik jika beliau memakai tudung yang lebih labuh sedikit.

Menyatakan bahawa tudungnya itu sudah pun menutup bahagian buah dadanya, beliau sudah pun menutup aurat dengan cara yang terbaik.

Tidak salah rasanya untuk menegur seseorang itu, tetapi mungkin ada bahasa ataupun cara yang kita harus tahu agar ia tidak menyakitkan hati mereka. Tidak dapat dinafikan, sekarang ini banyak orang yang sudah menjadi ustaz dan ustazah tidak bertauliah di Facebook.

Sumber Berita: Malaysian Digest

 

61 responses to Awak Nampak Size Buah Dada Saya Ke?- Felixia Yeap

  1. miss h says:

    Tak nampak apa kesalahan ayat yang diguna pakai oleh si penegur tu. Bukannya nak sebelahkan siapa2 tapi bagi saya, ayatnya ok je. Tak nampak cam kurang ajar pun. Betul fungsi tudung macam yang dikatakan oleh Rara tapi Rara kena faham juga, selain fungsi2 yang dinyatakan tu, material kain tu pun kena diambik kira. Apa yang saya nampak, cam jarang (Ke saya yang salah nampak?) ataupun mungkin corak2 bunga tu yang nampak camtu. Selain tudung, aurat perempuan tu semuanya kecuali muka dan kedua tapak tangan. Dalam pic, masih nampak jelas bentuk kaki dan fizikal yang lain. Maaf kalau ayat saya pun buat Rara terasa, saya pun tak sempurna dan sama2 la kita belajar :)

    0

    0
    • minah tudung says:

      wahhhh… ni ha ustazah fb lg sorg… memang senang mencari salah org lain.. cer g berdiri depan cermin tgk diri ko. klu betul ilmu agama ko dah sampai level tertinggi, xde nye ko dlm ni menambah2 aib felixia yeap.. biar lah dia berusaha n berubah sikit2. doakan kepada Allah dia berhijrah ke lebih baik dari ko komen salah dia kat sini.. kita x dpt bayang mcm mana kehidupan dia dulu (bukan islam) n cabaran dia kena tempuh utk perubahan drastik (convert and tutup aurat)..

      0

      0
      • Wanita Bertudung Saji says:

        Kalau dia ustazah fb abes kau tu apa ? syaitonsss fb ?

        0

        0
        • Yahudi Anti Israel says:

          Sebelum Allah beri perintah menutup aurat , Allah suruh menundukkan pandangan lelaki dan wanita ( Surah An Nur ) … Tp bg Sy tk salah dia nk tegur , cuma menegur tu kan ibarat menjahit pakaian org yg koyak , bukan menambahkan lubang yg sedia ada , and bagi sy tk salah pon apa yg ditegurkan , bukan dia ada menghina or mencarot , takkan kita nk kena tunggu pak aji yg berserban sebesaq guni beras utk tegur or tunggu hajjah yg bertudung labuh selabuh telekung ?

          0

          0
        • Anonymous says:

          ustaz/ustazah fb mmg cmtu.. feeling good2 jer.. nk cari salah org jer.. celah benang pun dia boleh tgk.. anak perempuan, adik perempuan, mak sedara, mak kandung, bini dia pun belum sempat pandang.. asyik belek org kt internet jer.
          klau macm muhammad irshad tu dah alim2 sgt tak yah la follow artis2 perempuan ni..

          0

          0
        • hihu says:

          Penegur tu xd sebut2 lgsg pasal buah dada. Yg felixia ni tiba2 siap sebut pasal saiz bagai tu kenapa. attention seeker mmg cepat terasa dan mengada-adakan benda yang takde. Org lain berhijrah tahap ketenangan dorg lain. Tp minah ni ak tgk cepat sgt melenting.

          0

          0
        • kejung says:

          GST Haram ? Ustaz Sheikh Nurruddin Al Banjari tidak boleh mengajar dah dalam TV, kerana bercakap benar . ustaz dihentikan berceramah selapas menjawap soalan yg di tanya oleh penonton,,penonton tanya kepada ustaz, apa hukum GST ustaz? ustaz menjawap berdasarkan ilmu yg dia ada, GST Hukum dia Haram,,Nabi kata haram kamu mengenakan cukai kepada org Islam, cukai hanya untuk org bukan Islam,,orang Islam hanya kena bayar zakat, org kafir yg kena bayar cukai, kalau zakat kena cukai kena ini dinamakan zalim,,maaf bukan nak berpolitik ,aku tak takut diriku dibenci kerana menyampaikan berita benar, Di angkat pemimpin yg zalim oleh mereka2 yg zalim .

          0

          0
      • Anonymous says:

        Klu ko seorang islam ko harus tau hukum tutup aurat dan perlu didik mualaf agar tau ape islam dan camane payah itu yg die buat bkn untk glam ok..

        0

        0
      • Tudungku says:

        Kau nak tudung dia panjang sampai paras lutut ke? Elok aje aku tengok dia pakai?

        Kau kata “kalau labuh sedikit alangkah elok”, elok apanya? Dia dah tutup aurat, kau yang nak melebih-lebih. Oh lupa….kau kan perfect dan mempunyai lesen menegur siapa2 pun kau suka. Lu memang hebatlahhh, damnnn

        0

        0
      • yaya says:

        As salam.. saya rasa tak salah apa yang orang dekat atas nie tegur. benda yang betul kan. Cara die tegur pn bkn cara memalukan atau mengaibkan. Mmg semua org x sempurna, awak.saya pun tak sempurna. tapi salah satu cara nak tengok keimanan adalah dengan menerima atau tidak teguran seseorang. klu tegur cara betul kenapa kita nak touchg lebih. just cakap la, masih belajar cover aurat yg sepatutnya.

        0

        0
        • Anonymous says:

          Apa benda yang betul? Tudung tak labuh maka tak betul?

          Ini bukan pasal cara menegur, tapi pasal benda yang dia tegur itu sangat bodoh

          0

          0
      • tegur diri sendiri says:

        kalau nak tunggu diri sempurna untuk tegur orang lain, sampai ke kiamat la umat islam terus lalai. Kita saling tegur menegur untuk kebaikan masing-masing. Yang menegur kena lah dengan cara yang berhemah, yang ditegur terima lah dengan hati yang terbuka. Bukan lama pun hidup kat dunia ni.

        0

        0
        • anon haterz says:

          kalau camtu i nak tegur, tutup semua website artis2, delete semua apps games.. semua benda ni lagho…

          0

          0
      • aku says:

        DAH KAU NI KENAPE SETANNNNN

        0

        0
    • semah says:

      daripada tegur seorang mualaf yang berusaha menutup aurat ni, baik la korang tegur artis yang lahir seorang islam, da tahu hukum2 islam, tapi berani lagi pakai pakaian tak senonoh.

      0

      0
      • paola bracho says:

        betul! artis yg dilahirkan Islam pakai seksi2 itu dipuji melambung pula, cantikla, apa la..

        0

        0
      • jambu says:

        kenapa kalo muallaf x boleh tegur ke? islam jugak kan? org yg komen tu dia tegur aurat rara, ig rara bukan ig artis lain..mana tahu mungkin dia tegur artis lain jgk kan..menyampah betol aku bila org komen mcm ni.

        0

        0
    • hamba allah says:

      Teguran utk kebaikan..bukan kemusnahan…tp blog dbuat..untuk bagi komen..mgata orng itu x betul..orng ini x betul…buat tambah dose je..lebih2..so..doa utk kebaikan…dan ambit apa yg dilihat dan yg di dengar…sebagai iktibar..dah cukup…utk diri..agama dan bangsa..

      0

      0
  2. nice says:

    die patut tegur pasal material tudung tu bukan pasal labuh xlabuh,huhu mungkin salah taip,haha

    0

    0
  3. poyos la says:

    sikit2 nk tegur..klu berani tegur la bini najib tu bini2 pak menteri bini2 sultan yg xbtudung lagi..ni nk tye duit gaji kite yg kna potong cukai tiap bln tu betul ke bg kt kerajaan utk byr hutang negara?bg kerabat2 depa yg dok atas tu elaun tiap bln???klu betul mmg kejam la kerajaan malaysia org len susah pyh kje sng2 jer depa dok kaut free hasil kami..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko xtau ke exco pun mnta elaun di naik kan…gaji rakyat y keje kuli batak cam kt ni xnk di naik kan..pastu sibuk nk suh byr itu,ini..bl rkyt bising,mula laa ungkit itu,ini..buatnya sikit tp ungkit nye cam laa buat berjuta2 tuk rkyt…klu nk hdp senang undi laa bee end..

      0

      0
  4. Anonymous says:

    dulu suka dia…lama2 x suka..over exposed…
    x tau apa sebab..tp mmg x suka

    0

    0
    • Anonymous says:

      tu petanda syaitan berjaya pengaruhi ko supaya benci kat org.
      sila istifar bebanyak

      0

      0
      • mee kari says:

        orang tu cakap die tak suka je.. bukan benci. stop being so dramatic.

        0

        0
      • aku anon 2.52 menjawab anon 3.12 says:

        mcm la ko tu mulia sgt tak penah x suka kat mana2 artis kan… piirahhhh
        ko x penah kena hasut dgn setan la konon….riak

        0

        0
    • tumpang lalu says:

      syaitan berjaya hasut ko sebab syaitan nk pesongkan hati ko dari terima orang yang baru menjadi saudara baru, ko sepatutnya bangga. bukan ke sifat syaitan tu suka melihat keburukan orang lain.

      0

      0
      • aku anon 2.52 menjawab anon 4.49 says:

        aku x suka sikap over exposed dia…. x payah nak twist ayat aku la….ko tu yg propa cari keburukan ayat aku…

        0

        0
  5. Anonymous says:

    Kah3…terbaik RR

    kdg aku tgk ramai yg komen suruh labuhkan tudung.padahal diri sendiri pun lebih kurang je.
    aku pun zaman 20 series masih free hair.pelan2 berubah.
    alhamdulillah.skang awal 30 series.dah tau malu nak pakai baju lengan pendek.dah tau malu tak bertudung depan ipar duai.
    jgn kondem org sgt la.cukup kita doakan saja agar mereka dan diri kita jadi lebih baik setiap hari.

    0

    0
    • Anonymous says:

      2 series , 3 series. Bkn 20 30 series. Cuma tegur. X aib kan sapa2. Jgn setap k. Bye !

      0

      0
  6. zeolite says:

    Orang yg menegur tu tak sensitif.
    Nak kata bangang, tak jugak.
    Fikirla wei, mualaf tu, lain kali tak payah tegur langsung lah, baik ko tegur dulu kaum kerabat keturunan ko.
    Kalau ko ustaz lain lah. Tegur secara umum, bukan hentam orang kat rumah orang. Tak malu. Memalukan maruah bangsa

    0

    0
  7. zietafus says:

    Tp kena ingatkan die perlu tau masuk islam dan harus dalami islam..jngan ikut selam kat malaysia ni pakai tudung tp ponggong dada semua terkeluar..so felixia dh zero ngan dosa bagai bayi br d lahirkan ke dunia wat lah yg terbaek pasal islam ..oki baju yg longgar dan tudung yg labuh serta tak jarang ok..jd islam jngan jd selam..yg penting solat jngan tinggal ok kecuali u uzur..sya doaka. U dpt husband islam tg bimbing u ke jannah Allah SWT..aminnnn

    0

    0
  8. zeolite says:

    Kepada bangsa Melayu yg merasa diri sok suci, jangan jadi bodoh.

    Lain kali jadilah kaum yang ethically superior.
    Tegur itu baik, tapi jaga waktu, cara, keadaan dan tempat. Bukan main hentam macam tu.

    Ramai di kalangan bangsa Melayu yang bodoh.
    Silakan cari kelemahan diri sendiri sebelum memperbetulkan orang lain.

    Sokongan adalah lebih baik daripada teguran yang tiada kualiti.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Suke felexia ko bodohkan melayu.
      Ko ni mmng melayu bodoh

      0

      0
      • zeolite says:

        Bila masa aku suka dia.
        Nampak sangat ko memang Melayu bodoh suka hati jatuh hukum kat orang.

        Terasa ke ko ni memang Melayu bodoh??
        Kesian..kalau sekejap lagi ko reply tu, memang sah ko Melayu paling bodoh di muka bumi.

        0

        0
        • Anonymous says:

          Aku bkn melayu bodoh mcm ko bodoh..maksud aku td suke la c amoi felixia tu ko bodohkan bangsa ko sendiri..bodoh

          0

          0
  9. Anonimos says:

    Manis dah bertudung tu..tapi lebih manis, kalau pose itu cara sederhana. Cara tenungan dan lirikan mata itu sangat memukau kaum lelaki. Kalau seluar longgar sikit lagi, dah cukup sejuk mata memandang.

    0

    0
  10. manusia says:

    aku lg suka suka dia pakai baju dan tudung berbanding artis melayu sendiri. she’s better than me also.

    0

    0
  11. Anonymous says:

    mmm kenapa nak labuhkan tudung, mmg kena labuhkan ke????
    nak tutup apa lagi….anu ke??/

    0

    0
  12. terlepas dah part aku kat akhirat says:

    Wanita itu sudah jd aurat. Oleh itu Jgn over exposed.. xkisah la mualaf atau muslimah biasa.. WAJIB ttp aurat dgn betul. Jgn cemarkan imej Islam.. maaf.. yg salah tetap salah dan yg betul ttp betul. Melayu Islam pleaseeee jgn kelirukan mualaf atau org kafir bahawa aurat itu hanya pd tudung!. Aurat muslimah adalah muka dan tapak tangan. Please take note.

    0

    0
  13. terlepas dah part aku kat akhirat says:

    Wanita itu sudah jd aurat. Oleh itu Jgn over exposed.. xkisah la mualaf atau muslimah biasa.. WAJIB ttp aurat dgn betul. Jgn cemarkan imej Islam.. maaf.. yg salah tetap salah dan yg betul ttp betul. Melayu Islam pleaseeee jgn kelirukan mualaf atau org kafir bahawa aurat itu hanya pd tudung!. Aurat muslimah adalah selain daripada muka dan tapak tangan. Please take note.

    0

    0
    • Anonymous says:

      dia dah tutup la and dah cukup labuh tudung dia.. apa lagi?? nak suruh dia balut satu badan dia mcm pocong ke?

      0

      0
      • terlepas dah part aku kat akhirat says:

        Aurat tu bukan balut badan.. tp menutup badan kecuali muka dan tapak tangan dgn pakaian yg longgar dan menutup aurat.. nk fesyen mcm mana pun terpulang.. yg penting sebelum keluar rumah tgk cermin xde yg mcm sarung nangka dibalut,xjarang,ttp aurat sepenuhnya termasuk pkai stoking n tudung ttp paras dada… cukup syarat tu… nk pkai apa pun pakai la….

        0

        0
  14. zikry haikal says:

    kain tudung yg dy pakai tu mgkin fabric jarang jd nmpk sikit inner dgn kemeja putih tu.. mgkin tulah kot yg dimaksudkn oleh si penegur tu,, hm konfius den

    0

    0
  15. niki minah says:

    Teguran dia tak salah..bhasa pn tak kasar n sumpah seranah mcm ssetengah org.. Satu je salah dia..tegur di umum..ptutnye pm je. Mgkin felixia rse diaibkan… Jgn smpai org yg kne tgur rse dihina dah le…

    0

    0
  16. Teddy Bear says:

    kalau dah gatal, tutup macam mana pun tengok juga lagi

    0

    0
  17. Anonymous says:

    harusnya felixia mengucapkan saja terima kaseh nasehat/tegoran orang orang yang mengkritiknya, laen kali saye akan coba perbaiki diri” tak payah sentap, orang pon tak akan memanjangkan issue macam ini

    0

    0
  18. mojo says:

    Artis kalau bertudung…Mmmmm….untuk nampak comel dan trend.

    0

    0
    • jojo says:

      i think better bertudung untuk nampak comel dan trend dari tak bertudung langsung. regardless of niat, bila bertudung lengkap at least tutup satu dosa.

      0

      0
  19. bukan mufti says:

    Korang ni jangan la byk sgt nak menegur org sana sini. Ramai lg org islam yg dah bergenerasi , berketurunan islam sejak azali tp pakaian kalah yahudi. Ni dia kan convert.apahal korang nak press dia? Pakaian dia tu kan cukup syarat dan tudung dia pun ok je.yg korg sibuk nak tegur itu ini kenapa? Korg tu da sempurna sgt ke? Ukur dulu baju diatas badan sendiri sebelum nak komen org lain

    0

    0
  20. AkuPercayaDenganTakdir says:

    kdg2 amik sikit masa & letak diri anda tmpt dia.xnmpk ke usaha dia cuba baiki diri jdi lebih baik setiap masa. dan setiap kali itu,ada je pihak cuba down kan dia.klau aku pun bleh sentap,setiap detik….da je tak kna,setiap masa…da je mata tk puas hati, setiap saat….da je yg salah

    0

    0
  21. ann says:

    to miss Felixia, welcome to melayu islam world…

    0

    0
  22. isabel says:

    perlu ke sebut saiz buah dada? =_=

    0

    0
    • Rample says:

      Felixia you are becoming sensitive now. Ur reply was outrageous. U’ve created ur apprearance with loosened size dress and tudong at the beginning. So when u came out with the new apprearance and giving inappropriate statement people will feel that a bit weird. So be careful now. May Allah bless you.

      0

      0
  23. Irf says:

    tudung tu memang labuh tapi jarang. leher pon nampak bentuk.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    bentuk leher ko 4 segi ke 3 segi? damn u..

    0

    0
  25. bibik says:

    rara nih
    ask yourself
    nak masuk islam ke nak masuk melayu
    your choice
    dun be typical malay, pkai tudung tapi dalaman bajet hollywood posing sna sni pouting tonggek sna sni
    masuk islam dun just ucap kalimah syahadah and pkai tudung

    0

    0
  26. mulut celupar says:

    kalau xkondem orang lain mmg x sah..nak nasihat,pm jer.menyampah lh dengan orang berlagak ustaz ustazah ni.dia kan model,mmg biasa posing2, dia dh tutup aurat kan? ok lah tu.

    0

    0
  27. QASEH SUCI says:

    Felexia ni dh cukup syukur ttp aurat pakai hijab wpun dia penah jd model playboy, dia btol2 ingin berubah ke arah yb baik convert to islam..belajar tgg islam..sekurangnya kita islam ni sama bimbing dia jdkn contoh yg baik, tunjuk islam adalah agama yg paling mulia sekali..teguran tu biar berhemah skit..baik tegor Nabila huda,lana nordin,fouziah gous,miera liana,dn ramai lg pelakon pompuan blom ttp aurat…

    0

    0
  28. Anonymous says:

    boleh kan DM je felicia, ke saja nk tunjuk diri pengkomen tu lebih alim dari felicia.

    0

    0