Written by AbangNara | November 2nd, 2012

Wow. Nampaknya artis Kpop begitu laku sekali sehinggakan dijemput khas untuk datang ke Malaysia membuat persembahan. Sebelum ini sudah kecoh mengenai pembayaran artis Kpop yang mencecah jutaan ringgit di Hari Belia, kali ini kumpulan Nu’Est dan Vixx akan diterbangkan sempena Shout Awards.

kumpulan kpop

Abang Nara tak berapa kenal kumpulan Nu’Est dan Vixx ini. Rasanya tak adalah berapa popular sangat pun kat Korea kumpulan ini. Boleh jadi mereka memang popular tetapi Abang Nara je yang tak tahu. Menurut penganjur Shout Awards, kedua-dua kumpulan ini dijemput berdasarkan cadangan oleh peminat menerusi media sosial seperti Facebook dan Twitter.

kumpulan kpop

Sememangnya tanggungjawab penganjur untuk mengikut citarasa peminat. Namun Abang Nara rasa tak perlulah nak mengikut kehendak mereka 100%. Cukup-cukuplah artis Kpop selalu datang buat konsert di Malaysia ini. Rasanya tak perlu lagi beri peluang yang begitu banyak kepada mereka.

kumpulan kpop

Bagi Abang Nara, lebih baik beri peluang kepada artis-artis tempatan untuk membuat persembahan. Namun kata orang, kalau tak ada demand, tak adalah supplynya kan? Mungkin di masa depan pihak penganjur perlu lebih tegas dan tidak mengikut kehendak peminat sangat. Apa kata anda?

P.S: Udang Halloween!!!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

111 responses to Artis Kpop Di Shout Awards, Wajar Atau Tidak?

  1. kamariah says:

    k pop buang ms jer…

    0

    0
  2. 123 says:

    Zed zaidi kate tak wajar.. hahahahaha!!

    0

    0
  3. Adik manja says:

    nampak sangat abang Nara dah…tua! :)

    0

    0
  4. xpaham ngan nara says:

    “Bagi Abang Nara, lebih baik beri peluang kepada artis-artis tempatan untuk membuat persembahan. Namun kata orang, kalau tak ada demand, tak adalah supplynya kan? ”

    sbb ada demand la ni…adoiii la kau pun…aku pun xminat n xpegi pun award2 ni…tp secara logiknya bile peminat nk dtg tu ramai yg request ok la kan…compare to kau invite sharifah aini or anuar zain ke shout award yg rata2 nye budak2 muda yg nk enjoy kau rase diorang teringin ke nk pergi even penyanyi tu hebat skalipun

    0

    0
  5. faz says:

    Abg nara , nuest tu group baru . bwah sistar punya company , vixx tu sy tak tau . tp buang duit je gi konsert ni . baik beli cd pastu dok ulang2 lg best . hahaha

    0

    0
    • haha says:

      download je..hari2 bole tengok dorg menari..keke

      0

      0
    • TripleA says:

      Sebenarnya Nu’est bawah pledis entertainment bukan bawah sistar punya company sebab sistar punya company ialah starship entertainment…vixx bawah jellyfish entertainment…Betul kata awak,Nu’est ngan VIXX baru rookies tapi mereka agak popular laa…

      0

      0
    • baby_BAP says:

      nuest tu satu syarikat dengan after school laa…kau ni konfem jer cakap…hhehe

      0

      0
      • Dee says:

        After school tu bwh pledis jugak la..

        0

        0
      • kpop?? says:

        mesti bdk2 hingusan…blajar dah abes ke blom dik oi..lebih baik adik2 neh p belajar mengaji dr mengaji bnda nan lagho neh…siap mcm wikipedia….phuuiiii…

        0

        0
        • kim ji young says:

          siapa budak mulut longkang ni ha? kump kpop bkn bdk hingusanlah, aku tahu kpop mcm mna. ko x tahu jgn nk hina diorang, x pasal pasal ade yg kena mkn penumbuk api aku ni!!!!!

          0

          0
      • baby_BAP says:

        bila masa pulak aku cakap bukan drp pledis..aigoo..after school,nuest n hello venus semua tu drp syarikat pledis..aku reply kat si faz tulaa…

        0

        0
    • feliz34 says:

      Nuest tu under Pledis, yg uruskan After School dgn Hello Venus. Sistar under Starship Ent., junior diorang Boyfriend. Nuest tu memang baru pun, tak sampai setahun pun lagi. Dah lama tak buat comeback, orang macam dah lupa je.
      Aku layan kpop semua kat internet je. Duit aku ada banyak lagi benda penting nak diguna..

      0

      0
    • someone says:

      bukan bwah SISTAR lh.. NU’EST satu company dgn AFTER SCHOOL lh..

      0

      0
  6. Edner says:

    Wajar ke tidak tengok kepada demand laa kan… sama je dulu zaman ajak omputeh pastu org seberang skrg kpop tgh panas apaa lagi.. ajak je la! TETAPI tolonggglah jemput yang hot… stakat budak baru ikan bilis cam diorang ni takyah laaa… kata award show ajak la yg gempak nama besar punye kalau nak jemput pon… Janganlah stakat dia artis kpop yg available je kita sauk ajak nyanyi… Ye saya peminat kpop tapi tolonglah ajak yang best2.

    0

    0
    • PuanOnew says:

      bajet kot. . .hihihi. . .
      nak sape datang? :)

      0

      0
    • finches says:

      yup, agreed…ak pon fan kpop, tp x menghrap pon nk soh diorg dtg or nk p konsert diorg…sbb klu kpop dtg mesia, konpem byk kne bashed nt…ak x suke laa kpop kne bashed.x best…suke zaman 2009, 2010..kpop xpe nk dikenali kat msia…kter2 je yg suke…xperlu nk publisiti over sgt kpop kat msia nih…

      0

      0
    • mimimomok says:

      ak setuju bkn nk diss budak2 nuest ni tp dorg rookie kot , nk bwak artis kepop ke event2 mcm ni.bwak lah yg nama nama gah. kate award show. bwak snsd ke, wg ke, 2NE1, BIGBANG, SUJU paling best kalau mampu bwak dbsk.

      0

      0
    • mimimomok says:

      atau pom kalau nk bwak rookie. bwak exo. exo m dgn exo k. confirm penuhh fans

      0

      0
    • marsh says:

      Jang Geun Suk plisss

      0

      0
    • hani says:

      Tu ler xtau pasal kpop jangan main suka hati tulis macam tu~ NU’EST n VIXX tu memang kumpulan baru di KOREA tapi walau baru mereka sangat popular dan mereka juga telah menembusi pasaran jepun, cine, malaysia dan banyak lagi tapi artis malaysia dah betahun-tahun pun belum tentu dapat tembus pasaran luar. Ada yg segelintir jer yang dapat tembus pasaran luar tapi xbanyak. Ciput jer~ MEREKA SANGAT POPULAR ok~ xtau fakta jangan buat-buat tau

      0

      0
    • Penumbra says:

      masalahnya shout awards tu yang tak cukup hot bagi standard kpop…diorang pun ada standard okay…. kalau artis besar2 macam suju big bang snsd tu drpd datang awards where they can only sing like 2 songs baik buat cocnert sendiri.nuest and vixx rookies so diorang amik la chance ni untuk naikkan popularity diorang di malaysia.

      0

      0
  7. Edner says:

    Tak salah tapi jemput la yang gah sket…!!! Budak2 baru ikan bilis nama pon tak gah mana ,kat korea pon diorang ni kalau nyanyi pon persembahan yang awal2 yang suam2 kuku tah2 award show diorang pon diorang tak kene jemput,kita je yang tergila2 jemput kat award show kita. Ajak la yang nama2 besar, jangan setakat namanya kpop kita sauk je.

    0

    0
  8. cR says:

    Wajar. music is universal. kalau penyanyi universal pon takde la masalahnye..

    0

    0
  9. PuanOnew says:

    wajar, tapi jemputla yang top cam SHINee ke. . .heee
    maybe bayaran mahal kot. . .

    0

    0
    • gr45 says:

      Maybe jemput rookie group ni pun sebab diorang takde aktiviti/promotion skrg. SHINee nnt dtg M’sia jugak, diorang pun sibuk dgn aktiviti kat jepun. Nak senangkan cerita, artis besar2 semua tgh busy kuar album, buat konsert jelajah etc. so ambil je mana2 group yang available…

      0

      0
      • hani says:

        Ishh!! tu ler tak tau jangan nak buat statement merapu. Mereka pun sangat busy dijepun dan sekarang mereka attend shout award pun kerana dijemput dan lagi pun mereka ada buat fan meeting di MALAYSIA bertemu peminat mereka. Macam VIXX the next day dorang dah kene attend fan meeting jumpa peminat mereka dan juga Nu’est juga akan lakukan fan meeting dengan peminat dan satu saya suka tentang kpop ni cara dorang layan peminat mereka paling terbaek didunia~ Nu’est akak jumpa dgn peminat untuk sesi hi-5 dgn peminat juga bg vip dorang akan spend time 2 hari dengan peminat bg menghargai peminat mereka~

        0

        0
  10. peminat tegar kru says:

    Hebaatt… Peminat tentukan sendiri siapa yang LAYAK perform kat event besar camni.. Pastu nanti tahun depan wujudkan pulak anugerah untuk artis kpop ni..

    Errrrmmm… Agaknya kalau undian tertinggi Rain sanggup ke penganjur menjemput khas dia dari dalam kem askar datang buat show ye..? Hahaha minat Rain pun sebab drama full house.. Tapi artis yang nyanyi ni tak minat sebab tak faham.. (-_-)

    0

    0
  11. PuanOnew says:

    wajar, sebab ada permintaan kan..
    tapi jemputla yang top cam SHINee ka. . .
    bayaran mahal kot. . .kekeke

    0

    0
  12. zack says:

    Alahai penganjur…cakap jer lah ajak dua kumpulan tu sbb bajet…bajet korg ciput jer…. nuest n vixx tu ranking tahap D jer kt korea… agak2 lah sket nk ajak kump korea…ajak lah yang ranking tahap B sekurang-kurangnya. Jgn main tangkap muat jer….

    0

    0
  13. kpoplover says:

    alaa,jemptlah BIGBANG or 2NE1 ka?brulah best ckit

    0

    0
  14. nino says:

    wajar. lantak p depa ni femes ke tak. itu ikut bajet pnganjur la kan. klu nk jmput yg lagiiii femes, sah2 kne pkai bajet lagiiiii besar. ok la tu k-pop drpd jmput indon, bohsannnnnn oh. dlm tv indon, kua umah ade indon, p jalan2 ade indon.. eh ni malaysia ke indonesia ni T-T

    0

    0
  15. cherrina says:

    nak BigBang or 2NE1..lelain x minat

    0

    0
  16. mak c kina says:

    ssh nk ckp smde aku suke x dgn k-pop ni..kekdg layan gak..tp aku layan yg fofuler je…klu nk jemput,jemput la btl2 yg ada peminat kt msia ni,jgn la men tgkp muat je…bagus ke dorg ni kt sna?..ke sj je bru nk promot?…

    0

    0
    • hani says:

      Kita xfaham ler dengan korang ni. Why ler kalo ni xtau dan ilmu xcukup di dada jangan cakap sebarangan. Dorang sangat ler banyak peminat di MALAYSIA okay~ Buktinya macam VIXX selepas shout award pada hari jumaat mereka akan adakan fan meeting bertemu peminat mereka disini pada hari sabtu. Tix laku macam goreng pisang panas sampai dah habis pun ada yang mintak lagi menyebabkan organizer buat keputusan untuk jual pada hari fan meeting tapi tix limited first come first serve. Begitu juga Nu’est mereka akan adakan fan meeting (hi-5) session with fans dan bg VIP dorang akan spend 2 hari dengan peminat. Buat pelbagai aktiviti bersama peminat mereka di MALAYSIA. Xtau jangan main cakap jer~

      0

      0
  17. Raja minah jambu 24jam mengadap computer merah biru sama aje original says:

    Dh macm jabbawockeez pulak minah jambu tengok si kpop ….minah jambu pn setujuuuuuuuu….

    0

    0
  18. Zee.H says:

    Wow….angkat tabik spring kat korea. Sekarang dia nak conquer dunia dalam semua bidang, bukan setakat technology je even entertainment pun. Mengkagumkan…. Tapi ape2 pun memang aku tak minat langsung dengan korea ke, Indon ke……

    0

    0
  19. ShadowofDeth says:

    11 tahun lepas Megadeth nak datang sini untuk promosi album The World Needs a Hero tapi tak jadi sebab kes Black Metal. Padahal band tu tak ada kena-mengena dengan BM, cuma cover depan album dia masa tu nampak ganas. Kesan dia sampai sekarang, Malaysia tak ada dalam peta diorang. Mungkin sebab nama depa masih dalam senarai hitam.

    0

    0
  20. hyunA says:

    WAJAR laa … retis malaysia ? ok jga tp klau dh slalu sgt , bosan laaa tgk retis malaysia sja … nk jg tukar2 … kira ok la tu kpop dr indonpop or mpop ..
    tp lg bgs bwk psy dtg … tk pun bwk 1 grup laki 1 grup gurl …

    0

    0
  21. ren says:

    apa la abg nara ni.nu’est n VIXX famous la kt korea.diorang bru debut ja.tulis tnpa info.

    0

    0
  22. baby_BAP says:

    kalau ajak bap saya sokong..nuest lebih popular drp vixx..diorang masih rookie lagi..kalau nak ikutkan drp segi keglamoran di kalangan rookie..1st exo 2nd bap n 3rd nuest..walaupun nuest ni masih baru..tp peminat2 dia ramai n fanatik..

    0

    0
  23. T.O.P says:

    why i’m not invited?you know what this is a very hurtful fact.

    0

    0
  24. vixx says:

    aku suka vixx,,, derang sangat comel.. :D

    0

    0
  25. fiza says:

    ada wajar ada tak
    cam saya yang agak minat kpop, mgkn wajar dri duk panggil artis indonesia
    bosan dah juga, dlm tv ada cerita diaorang
    keluar rumah pun selalu nampak dia orang nie
    muzik kpop lebih berkualiti sebenarnya
    tapi ia jadi xwajar kalau sampai guna bajet besar
    xperlu kot klu smpi mcm tue sekali

    ps: group baru kpop skang xbest sgt~ jujur saya cakap *peminat kpop since 2003*

    0

    0
  26. wawa says:

    Aku tak berapa minat rookie~ hehe

    0

    0
  27. Anti artis luar says:

    Buat apa lah biar prngaliran wang kita krluar. Aka cuma alasan kata odminat minta. Besar kemungkinan permintaan penaja majlis. Majlis untuk artis tempatan, guna aja lah artis kita yg berlambak lambak yg tidak diberi perhatian. Its about time to STOP this. Boikot aja show mcm ni. Biar rating jatuh merudum.

    Ada asard nite kat korea menjemput artis kita?? Tak yah nak perform jemput sebagai penongon pun HARAM

    0

    0
    • wise says:

      it’s funny how small minded you sound.

      let me ask you something.

      have u ever purchase any original song or album of your local musician? i bet u never buy original music. Purchase “cetak-rompak” is NOT Supporting your local musician.

      dont just give mindless comment and try to bash others just because you dont like different type of music. Atleast we the people who use our own hard-work sweat money know how to appreciate music. No need to complain shit, if its aint your own cash.

      0

      0
  28. kpoptuape? says:

    wajar abang nara! omg nuest???!! alamak nk pergi! ade JR n REN bleh tk? seriouss? knape tk tahu ni. ciss. JR welcome to Msia ! :)))) ps: dorg famous lah abg nara. cuma dorg rookie jd tkdelah sefemes dorg punya sunbae mcm big bang atau super junior. dorg ni kire cm debut debut tarikh exo-k&exo-m debut. klu tktahu tkpe dan yg taknak tahu tk perlu tahu pun. sekian.

    0

    0
  29. shinzuru says:

    ada satu makhluk bangang abadi cakap lebih baik bagi kepada group kpop malaysia m247 .. Kpop tuh maksudnya korean pop .. apa kehal group malaysia jadi kpop .. bodoh tolol sungguh!

    0

    0
  30. logik la sikit says:

    pelik betul la mindset sini..artis luar nak buat konsert kat malaysia pun dipertikaikan..habis tu kenapa tak bawa saja artis arab pakai purdah je buat persembahan.kalau dalam islam yang sebenarnya..membuat persembahan di khalayak ramai seperti menyanyi, berlakon dan sebagai nya adalah haram jadi kenapa artis bukan malaysian yang ditegur tetapi bukan artis malaysia. maknanya kalau orang malaysia ni apa-apa perkara ada lubang tikus la? kalau quran cakap haram maka nya memang haram..tetapi kenapa masih ada lubang tikus..renung-renungkanlah..semua nya ini kerana nak menaik taraf industri kita malaysia..tetapi kalau terlampau sangat berat sebelah or bias dengan artis luar..yang rugi sebenarnya kita..yang makin untung dia orang,,

    0

    0
  31. siput says:

    msuk la kpop ape pn, aslkn kpop kompem org malaysia suke.. ape dia nyanyi bukannye org phm pn

    0

    0
  32. Kita ni macam-macam kita bawa masuk malaysia. Dari hindustan ke indon. sekarang korea. tetapi ini semua tak kekal lama. sokong la artis tempatan.

    Mohon ‘Like’ wedding photographer page saya … Tq …

    http://www.facebook.com/atanahmadphotography

    0

    0
  33. Mak Jemah nak masuk Juara Lagu dgn lagu barunya Cak Cak Pong says:

    tak setuju lah…mcm lah artis malaysia ni..tk mampu nak buat persembahan…kalo artis luar buat konsert tu snggup berhabis beratus ringgit..tpi kalo artis malaysia nak buat konsert..penaja pun tk da..pastu lokek plak nak kuarkan duit..nak salahkan korang pun tak leh..yelah artis kat malaysia ni yang btul2 blh jadi penghibur pun berapa kerat sgt lah…artis kpop ni comey sbb tu dorg ni suker…walaupun bahasa inggeris berterabur..mcm paham jer apa dorg nyanyi kan

    0

    0
    • hani says:

      Hissh!! mak jemah ni artis kpop popular dan diminati bukan kerana rupa paras mereka semata-mata tapi kerana bakat yang mereka ada. Ramai jugak kot artis kpop xhensem tapi kerana bakat yang ada orang tetap minat dan sokong mereka. Antaranya 2bic, sweet sorrow dan banyak lagi. Kalo nak senaraikan semua penat tangan ni~ pendekkan cite mereka adalah artis yg sangat berbakat dan multitalent mereka bukan saja pandai menyanyi, menari tapi pelakon, jadi dj radio, mc dan banyak lagi. Mereka juga bukan macam artis kita ni gaduh sana, gaduh sini. baru jadi artis dah berlagak macam bagus tapi mereka baru ke atau dah popular serata dunia pun mereka saling hormat menghormati antara satu sama lain. Memberi sokongan kepada rakan yg lain walau berlainan company dan group~ Mereka adalah paling terbaik~

      0

      0
    • kim ji young says:

      eh budak ni… aku rasa artis MALAYSIA tu… x pandai menari mcm artis KOREA… diorang tahunya nyanyi jeeee. dia x menari pun , tengok mcm artis KOREA dia menari setiap masa……..

      0

      0
  34. NU’EST memang femes pon.
    aku pon suke gak lagu-lagu kumpulan ni..memang best..
    vixx sape ?
    x kenal..

    0

    0
  35. KPOP tegar says:

    pada saya ianya wajar.. bukannya apa.. based on what organizer inform, ianya permintaan daripada ramai peminat dan sah2 la bila mereka jemput korea group nie bukan lagi meramaikan dan memeriahkan lagi event nie ke and for sure mesti ramai chinese yang datang.. sbb majoriti daripada mereka adalah peminat tegar korea group..

    Walaupun kumpulan yang bakal datang nie masih baru and tak popular berbanding senior yang lain, tapi mereka sudah ada fandom tersendiri kat Malaysia.. Janji group yang datang nie dari korea.. confirm fullhouse…

    Sekarang waktu fenomena Korea wave.. so jangan nak komplen for those yang tak minat… senyap2 sudah

    lagi satu, pelikla kenapa ramai sangat tak puas hati bila korea group datang.. dulu masa zaman2 kegemilangan muzik Indon dulu… masuk malaysia non-stop tak derla plak dengar banyak komplen.. jangan biased sangat ok…

    for those KPOP fans termasuk saya.. jom kita dapatkan pass percuma… tak sabar nak jumpa NUEST and VIXX…

    0

    0
  36. Wise says:

    It’s funny how… the music industry here in malaysia keep on complaining this and that genre of music should or should not be supported.

    i even remember way back, when indonesia music is well receive in malaysia and people are complaining.. why support others if the country itself have their own artist(s).

    there’s a lack of originality in Malaysia music scene. i only can name a few that are really good at it, e.g: Yuna, Malique, Salam Musik etc.

    Music is universal and people have different choice of music. You just can;t complain because others are interested in different types of music. And saying should or should not is just being selfish and insecure.

    0

    0
  37. k pop haters says:

    tak wajar pangil kpop,,,mengalakkan org mengelinjang sana dan sini,,,dan membuatkan org jadi gila,terutama perempuan,,ramai yang dah gila skarng kerana tterlalu taksub…
    lagipula,,banyak lagi yng boleh dipangil,,band,or solo,,kpop buat org jadi gila meroyan

    0

    0
  38. wak luu says:

    12345678901323345678901234567890 kali aku setuju dengan beautifulnara, tak ye la buang2 duit sangat jemput artis k-pop ni sampai berjuta-juta nak labur.

    0

    0
  39. AKU SUKA K_POP SBB DIORANG SEMUA HEBAT2 BELAKA DAN SUARA DIORANG MERDU SEKALI….

    0

    0
  40. Wajar la.. drpd jemput artis seberang yg enth ape2 tu.. tau nye tiru gaya org je.. Cam CHERRYBELLE tu.. mcm takde bende lain nk tiru.. Geli jew… Lebih baik blik main masak2…

    0

    0