Written by AbangNara | December 17th, 2011

Terkejut Abang Nara mendengar berita kehilangan seorang pelajar Malaysia di Dublin.  Pelajar yang bernama Ariff Alfian Rosli ini merupakan pelajar perubatan tajaan Petronas dan tidak dapat dihubungi oleh keluarga mereka selama 3 tahun. Menurut ayah Ariff Alfian Roslin, Rosli Haron, dia dan isteri telah 8 kali pergi ke Dublin untuk mencari anaknya. Dan hari ini misteri kehilangan Ariff telah terbongkar apabila dia didapati telah berkahwin dengan Jonathan, seorang lelaki warga Dublin.

ariff alfian rosli

Nampaknya apa yang ditakuti oleh ayah Ariff iaitu anaknya terlibat dengan pergaulan bebas menjadi kenyataan. Ini sangat mengecewakan dan pastinya memberikan impak kuat kepada ibu dan ayah Ariff. Untuk makluman, pihak Petronas telah pun menyaman ayah Ariff selaku penjamin pertama dengan menuntut kembali wang pengajian RM890,000 yang telah dilaburkan kepada Ariff.

ariff alfian rosli

Sama-sama kita doakan agar Ariff Alfian Rosli menyedari yang ramai rakyat Malaysia mengetahui berita perkahwinan sejenisnya dan mahukan dia kembali ke pangkal jalan. Kepada keluarga Ariff, Abang Nara harapkan anda bersabar dengan dugaan hebat ini. Harap-harap semuanya akan kembali seperti biasa. Amin.

ariff alfian rosli

Info lanjut akan diupdate dari masa ke masa untuk tatapan anda semua.

392 responses to Ariff Alfian Rosli, Dilaporkan Hilang Di Dublin Dan Kini Didapati Berkahwin Dengan Teman Lelakinya, Jonathan

  1. APE PUN X BOLEH!!!! says:

    mcm bodo!

    0

    0
    • Pemerhati says:

      ni blog artis ke blog semasa? dah ketandusan idea nak kutuk artis sampai cari traffik kutuk orang awam pulak?

      0

      0
      • AbangNara says:

        mana mana yang saya rasa sesuai saya letakkan untuk pengajaran semua. wallahualam

        0

        0
        • akula says:

          Astaghafirullahalazim… Kokye pon jgn la bertanjak. Nak kutok pon tak baik. Dugaan dia, dugaan kite tatau plak ape.. Nauzubillah. Hope kita dijauhkan dan dia balik ke pangkal jalan..

          BTW abg nara congrate sbb menang n dpt i4s :p

          0

          0
        • Aku says:

          apesal bodoh sgt org yg nama
          Pemerhati ni?? Ko x nk bc suda skip je bc la gosip artis yg ko suka.. Abg nara nk bg pengajaran bukan nk buat kecoh.. Ko ptt bc silap2 ko terikut sama mcm budak alfian ni.. Apedaa org bg info ko sebok la bising2.. Jarang tgk abg nara komen balik komen2 org lain tp kali ni tgk abg nara komen mesti sentap dgn kebodohan ko..

          P/s: dgr abg nara kt red fm ari tu.. :)

          0

          0
        • Hentikan Gejala Buang Bayi says:

          Tahniah…..!!!!!!!!!

          Malaysia..boleh!!!!!!!!!!!!!

          0

          0
        • zass says:

          Astaghafirullahalazim… Kokye pon jgn la bertanjak. Nak kutok pon tak baik. Dugaan dia, dugaan kite tatau plak ape.. Nauzubillah. Hope kita dijauhkan dan dia balik ke pangkal jalan..

          0

          0
        • Gua Okay Jer says:

          SEMOGA LEBIH BANYAK RAKYAT MALAYSIA KAWIN MACAM NIE…JANGAN JADI HIPOKRIT, OK????

          RUMAH URUT..OKAY LAH DALAM ISLAM?
          BUANG BAYI ALLAH SURUH KER?
          MEREMPIT….DIHARUSKAN DALAM ISLAM?
          MAIN GRO…HALALKAH ??????

          PLEASE LA…..!!!!!!!!

          0

          0
        • sakit hati says:

          WTF!! Ya Allah… siap berbaju melaju bertanjak bersampin… ei…jeleknye aku tgk… smg Allah bg pengajaran..

          0

          0
        • johnny says:

          lu asl nk pertikaikan fitrah mnusia??

          0

          0
        • xxx says:

          x perlu siarkan gmbr lelaki ni bcium. buat tmbah keaiban kt kluarga dia je. ckup lh smue org dh thu hal sbenar. smoga kluarga dia tabah.

          0

          0
        • Ieda says:

          Sama2lah kita dOakan agar ALLAH memberi hidayah kepadanya dan kembali ke pangkal jalan…Tiada yg dpt kita selaku rakyat Malaysia lakukan selain sama2lah kita semua panjatkan dOa kepada ALLAH utk mengembalikan dia kepada keluarganya dan agamanya…

          0

          0
        • saya suka gosip says:

          @xxx :: kalo abg nara x upload gmbr cium tu pon…kat blog laen pon ade..da tgk kat blog laen sblm sini..org da share2 kat fb.. =(

          ya Allah…mne la mak ayh die nk ltak muke..hope parents die dpt mengharungi dugaan ni..amin

          0

          0
        • saya cantik says:

          to XXX : klu abg nara ta tunjuk gamba dia ni pon, blog lain ada tunjuk jgk la. tv pon ada siarkn, paper pn ada, ko xnk komen plak. brambus la kau hai

          0

          0
        • mama_alya says:

          Iye abg nara.inilah yg kita takut pada anak2 zaman skrg.semoga yg baik kita ambil buat pengajaran.selalu doakan anak2 kita semua terhindar dr keburukan dunia dan akhirat

          0

          0
        • LOL says:

          pengajaran? LOL. padahal this will give u the traffic u really need so badly to generate income, thats what ur intention is. pengajaran lah sangat!

          0

          0
        • pondan says:

          yang ko sentap sangat aper hal? ko gay/homo/les jugak ker yang memang menunggu peluang utk kebebasan golongan dilaknat allah kat msia nie subur mcm kat overseas ker dik non oi?

          0

          0
        • red says:

          yg ko bce jgk apehal??? LOL- takyah uji akal…tgk muke da tau ko ni bodoh….

          0

          0
        • Saya Cantik says:

          pemerhati nih “bodo”
          entah2 kau ni “artis” bekap artis sgt pehal. -.-“

          0

          0
        • kaplapak says:

          Kau pun Nara, elok2 sikit….nak jadi bapak.
          kasi anak makan duit dari blog gossip….
          macam2 boleh jadi budak tu.

          0

          0
        • sukaati akula.. says:

          inilah dia namanya cerdik sampai tak tau nak guna kecerdikan.dia ni student bagus..tapi tgk nilai agama da xde..sendiri ade otak pkla mana baik buruk.bkn bdk kecik nak kena ajar.kdg2 aku xpaham..mmg xpaham kenapa,ke’Open ‘an dia ni melampaui batas agama,siap pakai baju melayu seoalah menempelak dan mempersenda.dari jauh,aku cuma mampu ucap,sabarlah wahai parents mamat ni,berdoalah setiap hari semoga hidayah sampai kepada beliau.sama2 doakan .

          0

          0
        • pengajaran says:

          pengajaran? buka aib ade la….. dia bkn artis ponn..

          0

          0
        • tak baik buka aib org says:

          kalau ye pun.. pkr2 la perasaan keluarga dia. lau blog lain dah siarkan pun, xyah la abg nara nak turut bersubahat sama.. xdenye pengajaran dr tunjuk gamba cium tu. lau sekadar memberi info ok, tp sampai tunjuk gambar, apa motif? traffic la kan.
          Allah akan tutup aib kita bila kita tutup aib org. dia bukan artis, yg mmg mencari publisiti. sekian,

          0

          0
        • jaja says:

          apela..info msti nk bukti..

          0

          0
        • sumbuddy says:

          Ermm… Kalo ikut memang haram pun membuka aib orang. These are among the daleel:

          ????? ?????????? ??????????? ???? ???????? ???????????? ??? ?????????? ??????? ?????? ??????? ???????? ??? ?????????? ????????????

          “Sesungguhnya orang-orang yang menyenangi tersebarnya perbuatan keji2 di kalangan orang-orang beriman, mereka memperoleh azab yang pedih di dunia dan di akhirat….” (An-Nur: 19)

          ???? ??????? ???? ???????? ???????? ???? ?????? ??????????? ??????? ????? ?????? ???????? ???? ?????? ?????? ????????????? ?????? ??????? ????? ???????? ??????? ????? ???????? ??? ?????????? ????????????? ?????? ?????? ????????? ???????? ????? ??? ?????????? ????????????? ??????? ??? ?????? ????????? ??? ????? ????????? ??? ?????? ???????? …

          “Siapa yang melepaskan dari seorang mukmin satu kesusahan yang sangat dari kesusahan dunia niscaya Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan dari kesusahan di hari kiamat. Siapa yang memudahkan orang yang sedang kesulitan niscaya Allah akan memudahkannya di dunia dan nanti di akhirat. Siapa yang menutup aib seorang muslim niscaya Allah akan menutup aibnya di dunia dan kelak di akhirat. Dan Allah senantiasa menolong hamba-Nya selama hamba-Nya itu menolong saudaranya….” (HR. Muslim no. 2699)

          So, kalau boleh nama and gambar kena sembunyi sikit.

          0

          0
      • zuragon says:

        biar arrr nara nk share.. yg ko sebuk pehalll… ko bc jugak kan ape die post…

        0

        0
        • milo says:

          astagfirullah …. Ni lah die..makin kt die berikan Nikmat, makin iman didada di uji… Dahsat sungguh org zman sekarg…apalah yg die fikir ?? Terlalu pandai smpai da bangang xboleh fikir yg mana baik, yg mana dosa n yg mana haram?? To pemerhati, xsuke, jgn komen, jgn bace.. Ni bukan ktukkan, tapi ni kbenaran..melayu mudah lupa.. Islam kt umpama di hina olah si mamat tak guna ni, n kalo nak kne bala, kne kat seme, bukan kat mamat ni je….. Ayah + ibu susah payah besarkan die..da besar die sambung lagi susah kan dorg..xberkat idup weh! Dose weh ! Moga kembali ke pangkal jalan…

          0

          0
        • se7en says:

          ilmu yg tgi tidak akan berguna tanpa agama. Apa yg aku perhatikan parent nowadays sibuk nak suruh anak cemerlang exam. sumer nak straight A’s. Tp pengisian agama tak ditekankan langsung. Pengajaran kpd sume parent utk reload n topup pengisian agama ke dalam diri anak2. Yg penting kita usaha utk downloadkan agama ke dalam diri mereka sedari kecik lagi. Satu lagi, mintak tlg parent jgn terlalu bmegah2 sekiranya anak mereka cemerlang. Terkadang org2 yg kecil hati pun berdoa sesuatu diluar jangkaan kita. Sentiasalah cari redha ALLAH tanpa mengharapkan pernghargaan manusia. terima kasih

          0

          0
      • ad says:

        dari ayat ko pun dh tau ko nih GAY..

        0

        0
      • sukahati says:

        biar la kat nara. ini isu hot apa. trending kt twitter lagi.

        0

        0
      • PI says:

        jap jap…bila dia kutuk orang awam plak nih?

        0

        0
      • ZRA says:

        yg ko baca lak tu apahal? ko gay jugak ker? marah nmpak. hahaha

        0

        0
      • erma says:

        ntah2 Pemerhati ni pun GB sebab 2 marah abg nara :)

        0

        0
      • mankama says:

        Ko ni memang betul bodoh la pemerhati, orang buat blog untuk dibaca, kau tak malu ke tengok ariff tu dia memalukan seluruh orang melayu islam, menghina baju melayu yang kita selalu pakai pergi masjid dan hari raya…harap2 ada orang yang dapat membetulkan akidahnya kembali InsyaAllah………..

        0

        0
        • dadu says:

          Baju melayu tak melambangkan Islam lah. Apa lah engkau ni. Dia memalukan melayu je. Bab Islam tu ramai melayu yang berperangai tak mcm orang Islam langsung. Melayu tak semestinya Islam.

          0

          0
        • mankama says:

          melayu islam, islam melayu…itu kita kena pertahankan, kalau tak faham pergi mengaji…baca tentang melayu… apa itu melayu…melayu bukan bangsa….lagi sekali saya ulangkan melayu islam, islam melayu…tengok pelembagaan kalau tak percaya, akidah kena betul…….

          0

          0
        • pynut says:

          mankama, melayu tu bangsa laa. xkan ada agama melayu islam pulak? cuma perlembagaan kita yg menetapkan seorang yang berbangsa melayu mesti beragama islam. tpi betullah, ramai melayu sekarang yg islam dlm ic je. x mengamalkn ajaran pun. dats d reality

          0

          0
        • dadu says:

          mankama,

          Aku rasa engkau lah kena pergi balik kaji pasal bangsa melayu. Kat Filipina dan Indonesia jugak ada melayu tapi tak semestinya beragama Islam. Dekat Malaysia je yang melayu kena jadi Islam. Saya nak tanya apa maksudnya itu Islam dan Muslimin? Kalau melayu itu tidak mengamalkan ajaran Islam, adakah dia itu seorang Muslimin? Jadi saya nasihatkan mankama pergilah baca pasal Islam dulu sebelum suruh saya belajar pasal Melayu.

          0

          0
        • cherrina says:

          @mankama melayu x semestinya Islam la..sama mcm kite ckp org Arab tu Islam la..sedangkan banyak je org Arab kristian..dlm Quran pun takde ckp Melayu tu Islam..dlm kitab perlembagaan Msia je ckp Melayu tu Islam ..jgn marah ye

          0

          0
      • hungry bird says:

        ish2 mcm2..dunia akhir zmn..

        0

        0
      • lyn says:

        ni gmbr dorg berbangga amik gamba kt church

        http://i.imgur.com/jvqd9.jpg

        0

        0
        • mualaf says:

          sayang, yg tu bukan church la syg
          tu salah satu bangunan zaman renaissance kt sna
          kalau khwn sejenis mna bley buat kt church

          ni adalah perkahwinan civil
          pakai hakim bukan pakai paderi

          0

          0
        • lily says:

          ey, tu bukan church la. jgn sesuka ati kata church. hubungan sejenia adalah satu dosa besar dalam christian. org2 yg terjebak dgn hububgan sejenis ni, bila dorg dah meninggal..dorg akan diikat bersama teman sejenis diorg tu,, n dua2 akan dihumban ke lautan api neraka. jgn ingat christian mcm tu. mind ur words! show some respect to other religion please.

          0

          0
        • futuremg says:

          sorry,just nak tanya-betul ke takbleh…aku penah baca Daily Mail UK…anglican church mengiktiraf same sex marriage…again,kalo aku silap…sorry ar

          0

          0
        • dadu says:

          @futuremg Anglican chuch tu dekat UK bukan Ireland. Tak sama. Ada ramai Katolik dekat Ireland dan Katolik tak benarkan perkahwinan sejenis.

          0

          0
        • Hehehe says:

          Bukan Church… Nama tempat nie Dublin City Hall.. Please get your facts right before mengutuks…

          0

          0
        • erm... says:

          I reply 4 futuremg. Memang ada gereja tu yg mengiktiraf pkwhinan sjenis. tp perlu dpk smula, apakah pengiktirafan itu sgt bermakna bila di akhirat.? Of koz not. tu la dunia realiti skrg. Yg haram di halalkn. apatah lg yg memg dah haram. BTW, im christian n I believe that tak da 1 pn agama yg menyokong pkwhnan sejenis tu. Bab gereja yg mengiktiraf legal same sex marriage tu, sy tak brani nak komen lebih2. Hopefully, jgn wujud kat negara kita sudah la kn. hehehhe…

          0

          0
        • lily says:

          hei tu bukan gereja. tu golongan ANTI CHRIST yang menentang perintang Tuhan. Dalam bible ade sebut, akhir zaman akan ada orang2 yg menyamar ALIM dan menghalalkan apa yg HARAM. TAK PERNAH CHRISTIAN MEMBENARKAN PERKAHWINAN SEJENIS. NEVER NEVER EVER! Even anglican ke, methodist, katholik. whatoever. please do your research!

          0

          0
        • lily says:

          i reply to you Mr/Ms ERM..takde GEREJA christian yg sejati membenarkan perkahwinan sejenis. DOSA BESAR! Dalam christian – bible mmg dah sebut, dunai akhir zaman, akan ada ORG yang mengunakan nama AGAMA untuk membunuh, and MENGHALALKAN BENDA YG HARAM. Ni agalah golongan ANTI CHRIST atau ogolongan yg TAK PERCAYA TUHAN. Christian tak pernah membenarkan perkahwinan sejenis. org2 yg terlibat dgn perbuatan terkutuk ni, di lautan api neraka la jawabnya.

          0

          0
      • Selitone Cold says:

        Nasi lemak buah bidara,
        Sayang selasih hamba lurutkan,
        Buang emak, Agama, keluarga, maruah, negara, adat budaya, Petronas, maruah seluruh rakyat Malaysia, kewarganegaraan,
        Kerana bisikan syaitan DIA turutkan…

        0

        0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        pemerhati ni dh bodoh sangat ke? blog ni bukan untok artis je ! untok orang awm yg sewaktu dengan nye pn boleh jugak kalau nk komen………..huh !!!!! chau chi huh !!

        0

        0
      • luqman hakim says:

        ko ni memang bodohlah pemerhati.jgn buka blog ni lah bodohhhhhhhhhhhhh.

        0

        0
      • benars says:

        Ko nak tau sape betul atau salah tgk sape yg paling bnyk likes atau dislike.

        0

        0
    • miss0429 says:

      buat malu malaysia je kawin pakai baju melayu

      0

      0
      • diana says:

        Ko ni apehal ‘pemerhati’? biarlh abg Nara nk publish apepun. ko sibuk apehal? ko bace jgk kn blog ni..

        btw, komen utk entri ni : kaum laknat di zaman Nabi Luth dah kembali dan makin berkembang. Kesian kat ayah dia. Tk psl2 kena byr balik RM89k… Byk tuu… Nafsu punye psl, kluarga pun sggup dikhianati. Ini ke balasan thdap mak ayah yg dh byk berkorban? Apepun bg sy, Ariff Alfian Rosli (nama cantik tp perangai hampehhh) adalah seorang mamat bangang! Mcm dh xde pompuan dlm dunia ni.

        Bahasa kasar : Belajar tinggi-tinggi tapi tetap bodo bertingkat-tingkat!

        0

        0
      • BOBO says:

        kawen dengan lelaki pulak tu

        0

        0
    • Alonso says:

      Dia ni senior smk seksyen 5. x sangka jd mcm ni. memalukan org Malaysia je. Siap bangga lg pakai baju melayu dgn samping pastu kissing kt dalam Church. Astaghfirullah.. Semoga Ariff kembali ke jalan yg benar. Kita sesama islam wajib mendoakan dia.

      0

      0
      • diana says:

        ko ni knp ‘pemerhati’?? Biarlh abg Nara nk publish apepun. Ko sibuk apehal?? Ko baca gak blog ni kan…

        Btw, komen utk entri ni : Sy blh ckap, mamat ni mmg budus! Mcm dh xde pompuan dlm dunia ni. Well, kaum laknat di zaman nabi Luth dh kembali dan semakin berkembang. Kesian kat bapak dia kne byr balik RM89K. Byk tuu… Nafsu punye psl, kluarga pn sanggup dkhianati. Ini ke balasan utk mak ayah yg byk bkorban? Bodo!

        Bahasa lagi kasar : Belajar tinggi-tinggi tapi bodo bertingkat-tingkat!

        0

        0
        • lili says:

          bkn 89K, 890K…dekat sejuta tu…kesian mak ayh dia,mesti terkejut gila tau berita nie..harap2 diorg kuat la dgn dugaan ni…

          0

          0
        • aku dan dia says:

          Btl2..bygkn mak ayah dia nk byr blk pnjmn ni,klo kaya raya ty mgknla ok tp klo biasa2 je…adui kesianya..

          0

          0
        • blur says:

          890k? Tercekik aku bace…klu mcm tu, x nk la ntr ank2 g bljr kat obersi…klu idup 1000 thn pun aku x mampu nk byr…

          0

          0
      • wawa says:

        seksyen 5 wangsa maju ke? ish3x…

        0

        0
      • AlongSolo says:

        Alonso…kalau ilmu ko tu kureng…jgn kata kejadian ini belaku dlm church…itu CIty Hall lar ngok…jgn hina agama orang lain jika kamu tidak mahu dihina…perkahwinan sejenis adalah DOSA besar…

        0

        0
      • ryn says:

        BUKAN KAT CHURCH. GET YOUR FACTS RIGHT BEFORE POSTING

        0

        0
    • Alonso says:

      Kesian Mak dan Ayah dia yg x bersalah menjadi mangsa. x pasal2 kena byr balek dekat sejuta dkt petronas krn niat nak anta anak berjaya.

      0

      0
    • kasut cantik says:

      Ni la akibatnye bila dah terlalu pandai sampai tak pikir dosa pahala…dye ni tak kesian ke kat mak ayah dye yang kene tanggung sume hutang ngan petronas tu…dulu, mak ayah dye tu jugaklah yang bnyak berkorban nk tengok dye berjaya smpi further study kat dublin lg tu…yg paling bangang sekali, boleh pulak dye pkai baju melayu mase nak kawin tu…konon-konon bangga la tu…bangga otak lu…orng mlaysia sume malu ngan kau bodoh ! mtak2 la dye ni sedar n bertaubat dgn ap yg dye buat ni…

      0

      0
    • gigi rongak says:

      Mcam mana la dia boleh bernafsu tngok orng same spesis ngan dye…manusia akhir zaman…

      0

      0
    • nooriesz says:

      bangga sgt la tu.. bercium dgn bj melayu.. lps tu, m’yusahkn mak bapak.. belajar tinggi2.. tp otak bengap.. malu aku weih!!!!

      0

      0
    • jiwa kacau says:

      aku yg tngok ni pon malu, ni kan pulak family dia….aku harap family dia tabah mnghadapi semua ni..

      0

      0
    • pinky says:

      anak x kenang budi!!!!!

      0

      0
    • aku hantu TV says:

      tetiba aku ase loya la plak ::
      moga dia tersedar & bertaubat, kasihan sgt pd ayah dia & keluarga. budak pandai, ntah ape silapnya

      0

      0
      • Alonso says:

        oh. Sorry. my mistake. city hall rupenye. just someone told me on twitter that’s church. tp kalau x dlm church skalipon. still menghina islam.

        0

        0
        • anna says:

          my uncle used to receive a scholarship for medical school too.. however, after being diagnosed with brain cancer/tumour, he just left without fnishing study due to lost of hope..he never tell us until we found it out.. but the moral here, is that he keep paying back the scholarship until the day that he stop paying those debts and my grandmother just know his son has gone..forever.. luckily it was his first year.. not so many to pay…

          0

          0
        • dadu says:

          Of course, as Muslims, we should always try to settle our debts. My condolences to your family.

          0

          0
    • babi anjing punya gay says:

      lebih baik aku cium juboq minah jambu 24 jam daripada cium bibiaq lelaki

      0

      0
    • puyu says:

      alahai anak mak,
      medical student biasanya orang pandai pandai, cerdik cerdik dan biasa bergaul dengan orang ramai.

      bukan salah mak bapak ni, sabarlah ye terutama maknya. dah diajar dengan sebaik baiknya.

      apalah yang dah masuk dalam kepala otak dia, udah lah jantan isterinya, sikafir pulak tu.

      sterile lah pulak.

      dah tua nanti baru lah menyesal.

      puyu

      0

      0
    • Aku bukan nerd says:

      just nak tegur :

      Masha Allah (Allah maha Agung)
      for expressing appreciation of something good

      Subhanallah (Maha suci Allah)
      for praising something

      Astaghfirullah
      Repenting for sins before Allah

      byk komen yg aku bace kt bwh2 gune ungkapan yg salah..

      0

      0
    • Hang Nok says:

      Alah. Biar la dia nak pakai tengkolok. Mana korang tahu Hang Tuah tak main buntut. Sebab tu dia sayang sangat kat sultan. Takkan melayu hilang di dunia!

      0

      0
      • hang nak says:

        hok aloh…ko ni mulut kurang ajar sgt apasal? apa kena mengena mamat tu gay dgn hang tuah..komen biar beradab….kurang adab tuh mencerminkan betapa dangkalnya otak ko…sengal

        0

        0
    • nelly says:

      what the fish??apsall mcm ni skali..nak kata bangang petronas sendiri taja pegi overseas..aku sbg org melayu aku malu sangat dgn jantan ni..rasa nak leban je dgn batu bata..tak kenang diuntung punya anak..menyusahkan mak bapak..ni kawin ngn jantan tua ireland tu kau nak jadi apa..jadi bini ke jadi laki,,lama2 besok jadi org gaji jelah

      0

      0
    • Only CT (In The World) says:

      Hapuskan gay dari muka bumi ni……..kempen anti-LGBT……

      0

      0
  2. Secret Admire Izreen Azminda says:

    1 st

    0

    0
  3. archuarchi says:

    nk kiamat~

    0

    0
  4. ctnurshahida says:

    masyaAllah.

    0

    0
    • Pembetulan says:

      Ctnurshahida, just nk bgtau..awak salah word dear…kite sebut MasyaAllah apabila melihat kebesaran Allah yang Maha Esa..
      Dalam kes ini, sebut lah Astagfirullahal azim…Kerana ini adalah kemaksiatan…

      Sekadar mahu memberitahu…jgn terguris atau apa ya..Maaf..Terima kasih

      0

      0
      • Nura says:

        Ish!!! Kita Sebut Subhanallah lah bila lihat kebesaran Allah. MasyaAllah tu dah betul dah
        Astaghfirullah tu bila menyedari sesuatu yang silap baik dr diri kita atau bukan

        0

        0
      • Eh mana pulak says:

        Ishhhh!!! Kita sebut Subhanallah bl melihat kebesaran Allah. MasyaAllah tu dah betullah tu. istigfar bila menyedari khilaf baik dari kita atau org lain.

        0

        0
      • LuSelipar says:

        Pembetulan: errr…maashaaallah maksudnya apa saja yg dikehendaki Allah.

        0

        0
  5. biarlah rahsia says:

    isk2..pe la nk jadi dgn org skrg ni..dunia nk kiamat ~
    moga dy cpt la berubah..Allah n Nabi x ngaku umat klw cmni T__T

    0

    0
  6. ciput says:

    alahai..giler tol la..malu saya dibuatnye

    0

    0
  7. gadis ayu.... says:

    blaja tggi2 pun masih xde akal..cian…

    0

    0
  8. lulu says:

    Aku kesiankan mak bapak dia. Semoga dia kembali ke pngkal jalan. sebijik mcm cite 2 alam tu.

    0

    0
  9. puiiiii says:

    memang bodoh.

    0

    0
  10. JiwaRunsing says:

    kecian mak mak bpak dya . . SI TaNGGANG ALAF BRU, ,

    0

    0
  11. qis cokelat says:

    alah , tolol ! tu pon xleh pikir ke ? menyusahkan mak bapak je ! pegi jahanam lagi aman . huh !

    0

    0
  12. orgtuo says:

    apola sodap’ee kawen jantan mo jantan?…samo yo deh…aiyo tol dah..pandai, tp igtkan otak kek kepalo yg pandai..ghupo’ee otak kek kepalo lutut yg pandai..arr tu la deh tekaw..

    0

    0
    • mak temah sebelah rumah says:

      ni la namo eh…cerdik xleh nak ikut…bodoh xleh nk di ajar…belajar tinggi tapi mcm ni jadi eh…osah la haiiii……adoilahaiyai…..!

      0

      0
      • edara says:

        jgn dibagi blk msia yo mamat ni,biar an dok kek sanun..ni yg den maleh nk bg anak den blaja jauh ni,tkpo la byk U kek cni pandai yo kok blaja boto2….

        0

        0
  13. k''N says:

    ba alif ngang ngang. . asal lah jadi cm tuh, parent anta jauh2 untuk blaja, buat benda cm haremmm plak, *manusia akhir zaman T_____________T memalukan agama ..

    0

    0
  14. syahmi lina says:

    ak nak tau gak . agama dy apa skrg nih ekk . masyaAllah .. nak kata bodoh belajar sampai luar ngra . nak kata pandai dop menikah dgn kaum sejenis . bodo piang ! hahah

    0

    0
  15. girlie gegirl says:

    Mmg bodo tahap gaban.. geli Aku… Uwekkk…nauzubillah..

    0

    0
  16. rakyat malaysia says:

    ish, singkat akal budak nih!

    0

    0
  17. joyahCNN says:

    geli aku tengok die kissing . mahu muntah darah tengok nyer. euwwww. bertaubat lahh dik. sian mak apak ko. dalah pakai baju melayu. siakkk. puihhhh

    0

    0
  18. meztz says:

    napela jadi cam ney..nak kate x de akal,pelajar medik..kat dublin lagi tuh…mesti bijak pandai..
    mungkin disebbkan cultural shock la dye jd cam tu..
    so,sape2 la nak further study kt oversea tu kuatkan hati dan pegangan agama…
    iskh…kcian la kt parents tuh…

    0

    0
    • julia says:

      itulah.. yg IQ tinggi, tak semestinya ialah manusia “sempurna” … dpt tajaan sini sana utk belajar …. yg penting masih perlu berbekalkan dgn agama yg cukup pd diri… supaya bila pergi belajar luar negara tak pulak kena kejutan budaya dan terikut2…..

      0

      0
  19. ilalala says:

    mulakan dgn yg baik dulu..ehem3..moga allah bukakan pintu ati dia tok bertaubat…
    pape pon mmg haprak la mamat tu..pesal ha dia pakai baju melayu..cukop la memalukan diri sendiri..xyah nak malukan bangsa melayu..demm to u

    0

    0
  20. fiq says:

    kesian sungguh la kat ayah dia…. alif mesti tak sedarkan diri sampai sanggup buat bende mcm ni, cepat2 doakan dia…. =[

    0

    0
  21. lisa says:

    mnyusah knn mak bapak dan memalu knn melayu.. baik sula jeh bontot dy nie…

    0

    0
  22. wangi says:

    sian nye mak ayah g cari anak di sangka hilang brtahun2 ghupenya tgh senang lenang bersuka ria..dahla memalukan org tua malah bebankan ngn utang piutang lak tuh

    0

    0
  23. Dr. Fazeley says:

    WTF?? gambar last tu mmg pundek habis… jd si ariff ni laki, si dublin tu pompuan la kononnya?? apa la best sangat kawin gay, lawan2 pedang je kot… =.=

    0

    0
  24. ikan kekek says:

    kesian budak ni…smoge dia kembali jalan yg benar..

    0

    0
  25. aku yg cakap... says:

    bg aku la kan…abg nara x salah publish cita2 ni..sbg pengajaran utk semua org…abg nara nak share maklumat supaya kita x terjebak dalam masalah2 ni…so..kepada yg kutuk2 abg nara tu…sedar2 lah sikit..xkan dapat maklumat semasa pun nak kutuk2 kot..b4 this abg nara bt iklan maggi samsung semua..xda pun korang kutuk2…

    n kepada mamat yg kat atas ni..kalau ko baca BN…harap2 ko sedarlah diri…ko dah lakukan kesilapan besar..ko kawin dgn kaum sejenis n then…aku pun x pasti la apa agama ko skg ni..sbb ko ‘kawin’ kat church kan..aku ksian kat parents dia ni..dulu time kita budak2..kita kata kita sayang parents kita..akan jaga smpai ke tua…tp bila cinta dah x direstui,..mula lari rumah…ikut jantan…yg mamt ni pun 1..apa??dah xda perempuan sgt ke kat sana tu even x minat pompuan melayu??ntah la..dunia akhir zaman..

    0

    0
    • fiq says:

      dear alif, kembali lah ke pangkal jalan…

      0

      0
    • rynn says:

      BETUL KE FAKTA “KAHWIN KAT CHURCH”? GET YOUR FACTS RIGHT BEFORE POSTING. SHOW SOME RESPECTS.

      0

      0
    • dadu says:

      Aku rasa bukan kawin kat church lah. Tu nampak mcm civil ceremony. Dia dah buat dosa kita tak payahlah jugak nak buat dosa fitnah.

      0

      0
    • nyr says:

      bukan kat church k…apa yang salah..dia kahwin jantan..or dia derhaka pada ibu bapanya…fikir2kan..

      0

      0
    • lily says:

      church? lain kali sile baca/study/ research/fikir before buat statement. kawen sejenis adalah satu dosa besar dalam christian. kalau ia pun nak marah, or nak buat statement. agak2lah. biarlah betol statement tu. nanti nampak diri sendiri CETEK PENGETAHUAN!

      0

      0
  26. ray says:

    aku just nk share jelah.. aku penah pegang biasiswa tu.. bukan nak bgga ke ape.. tapi utk PETRONAS jadi seseorang belajar medic sgt sgt sgt sgt rare n sgt susah.. plus.. mase memohon biasiswa pun, yang dia bukak tuk engineering.. n mmg lah PETRONAS taja bnyak budak engine.. tapi if nak mitak medic petronas.. kene compete gler gler.. sbb susah kot, mase kwn aku mintak dulu pun, petronas ckp susah sbb yelah kan.. jadi doctor berapa kerat je yang keje ngan petornas.. engine tu lain cter r..
    aku aku nak ckp kat sini.. bapak r.. dia dapat scholar medic PETRONAS..hebat seyh. tapi masyAllah. tak sangka org yg hebat. jadi cenggini.. haish.. btw, PETRONAS mmg tuntut hutang..

    0

    0
    • suka pajura says:

      a’aa aku sokong ray. btw si ariff ni mmg best student spm pon, siap jadi ketua pengawas kat sekolah dia dulu. tadi aku sempat baca kat wikipedia. tapi skrg aku check balik dah diremove. hmmm

      0

      0
    • rei says:

      just nk gtau je la…setakat hebat dlm pelajaran…xsemestinya hebat dr segala segi…kasihan…hanyut dlm masalah yg dibuat sendiri…hmmm…moral value senang je: don’t screw with the opportunity that’s been given to you..

      0

      0
    • tumpanglalu says:

      pemberitahuan….PETRONAS memang mengkhusus untuk taja budak engine sahaja.petronas hanya buka tawaran scholar medic lebihkurang 10 orang sahaja.memang dasar petronas begitu setiap kali pengambilan.Tiada kepentingan untuk petronas taja pelajar cemerlang buat medic.tajaan medic untuk pelajar cemerlang biasanya akan diambilalih oleh pihak JPA,MARA,BANK NEGARA MALAYSIA (bnm pun taja pun tak seramai jpa dan mara.Biasanya biasiswa medic tawaran peronas tak popular sangat kerana ianya sangat terhad dan pilihan pun berdasarkan kepentingan petronas sahaja.Dia mungkin tak secemerlang yang disangka.cemerlang tahap spm tak sama dengan cemerlang ditahap A level ,tahap universiti dan cemerlang ini mesti berterusan.Ramai je pelajar yang cemerlang spm sangkut masa a level dan semasa di universiti…dia ni tahap suam-suam aje kut.Jangan lupa dia anka bekas tentera dan taraf pesara.Sebagai perbandingan ye…sorang pelajar A cemerlang SPM (bapa bekerja sebagai guru/ kerani/jurutera dsbnya) memohon biasiswa petronas.Ariff pelajar cemerlang spm (bapa seorang pesara tentera/polis petani/pencen)memohon biasisawa petonas.walaupun pelajar A lebih cemerlang jika di bandingkan arrif..petronas akan mengutamakan untuk memilih ariff kerana taraf pekerjaan bapa ariff (PESARA ulang lagi sekali PESARA TENTERA/POLIS) Markah/pointer untuk pesara tentera dan polis memang tinggi sekiranya anak mereka memohon mana mana biasiswa.

      0

      0
  27. ikan kekek says:

    mst mak ayah dia kecewa sgt2 kn… hoi kalo ko taknak biasiswa tu bg aku je la!!! gggrrr…biar aku yg pegi…

    0

    0
    • intan says:

      aku rasa nak nangis bila baca berita ni… x tau kenapa tapi sgt2 sedih….. kenapa arif? kenapa?…..

      0

      0
      • Suri says:

        Oh kesian sgt,..mesti sedih..harapan, contoh kat sekolah jd mcm nih…semoga kluarga arif tabah, bykkan doa

        0

        0
  28. Belinda says:

    tak dapat zuriat la sampai ke tua. bodoh betul, ada juga species macam ni, masyAllah.

    0

    0
  29. trending says:

    aper nk jdi la nie…..saper2 yg tau mcmner nk dpt feel dgn kaum sejenis…..yulk….

    0

    0
  30. aku student in dublin says:

    YA allah..

    lorhh mamat nie ker orgnyer?aku penah jumpe kot mase jalan2 shopping kat city centre..kureng betol…
    Mengucap panjang aku…baru nie member aku ade jumpe die kat cni(dublin)…kalu aku jumpe silap2 baling snow kat die/…huhu..

    ape2pon doakan die kembali ke pangkal jalan..ya allah kesian gile mak bapak nyer..tulah budak sekarang..bile terlampau educated tapi cetek dalam hal kehidupan sendiri…

    0

    0
    • lili says:

      aku student di dublin: kalau awk jumpa dia lg,tlg la slow talk dgn die suh dia byr hutang dia tu..at least dia tlg mak ayh dia,rasenye die da keje kn kat sana, n mcm pasangan dia tu kaye jek…mesti leh tlg byr…kt xleh nk tlg bwk dia balik ke pangkal jalan,tp kalau dpt suh dia tlg byr pun sgt membantu mak ayh dia rasanya..

      0

      0
      • jane says:

        kalau dia tak nak bayar n tak nak kembali ke pangkal jalan…ko kate ngan dia ‘ may you rot in hell’….

        0

        0
        • AnakAyamCUTE says:

          isshhh takpayah kalau kalau…kalau byr duit petronas tuh tp tak bertaubat terus msok hell tambah2 lagi die jatuhkan maruah agama itu sendiri

          0

          0
  31. Belinda says:

    tak dapat zuriat la sampai ke tua. bodoh betul, ada juga species macam ni, masyAllah. Dah la pakai baju melayu, dan memalukan agama, bangsa dan negara je.

    0

    0
  32. scholar MARA says:

    top student pun boleh jadi macam ni?
    hmmm..
    LIFE IS LIKE A BOX OF CHOCOLATE..YOU’LL NEVER KNOW WHAT YOU GET..

    apa2 pun semoga cepat ke pangkal jalan

    pengajaran: pegangan agama tu penting..x guna pandai belajar tapi xda pegangan agama yg kukuh..takut hanyut….

    0

    0
    • cikgu says:

      ye setuju… for young parents out there…jgnlah berbangga sgt berlumba2 stresskan anak2 dgn education itu ini, kelas itu ini. lepas tu menunjuk2 pada rakan2 dan berlumba/bermegah kalau anak2 tak top dlm agama.

      hairan bila saya terpaksa menadah telinga apabila parents bermegah cerita pasal anak2nya. semuanya guru yg salah. tapi bila bab kurang pengetahuan agama knp tak salahkan ustaz atau ustazah pula? jadi fikirkanlah.. apa yg dipentingkan oleh parents sekarang?
      tapi parents ariff tak salah. ariff dah pun besar panjang… nauzubillah…

      0

      0
  33. Reena says:

    Book smart tak semestinyer street smart..nama jer arif tp perbuatan langsung tak menggambarkan kearifan akal yg Allah kurniakan..jadi gay 1 hal, kawin kat church lak tu.. apahal..agama..wallahua’lam..yg kesiannya mak bapak yg menanggung aib & beban.. kalah bela berok..buruk2 berok tu pun kalau diajar, ada gak hasil..ni manusia yg bernafsu songsang.. tinggi2 belajar..langsung takde hasil..mana lah bapak ko nak cekau duit byr saman.. Ya Allah..berikanlah hidayah-Mu kepada budak yg bernama ariff alfian rosli tp tak berapa nak arif ni.. besok kalo kena HIV/AIDS, ko hengat partner ko tu nak jaga..gudbai babai ler jawabnyer.. nauzubillah..

    0

    0
    • me says:

      bkn kat church

      0

      0
    • nokomen says:

      Ni plak sorang minah yang bahlul. Tak da baca ker komen yg kat atas2 tu yg dia bkn kwen kat CHURCH..??? Bodoh la ko. Church pn tak akn restu tau kalau kwen sesama jenis. Igt Church bagi green light ka hah..??? Bodoh. Lebih Bodoh dari Aliff yg memang dah bodoh. sebelum post komen tu, buat research dlu k. Supaya ko tak kena hentam kat sini.

      0

      0
      • nak komen says:

        nokomen, nak tegur tu biarla berhemah skit. mungkin dia tak baca komen kt atas. buatkan pembetulan la. jgn marah smpai mengeluarkan perkataan kurang elok. x baik kan. x slh tegur baik2. x rugi pape pun. :)

        0

        0
      • suke blog abg nara says:

        hahahaha… tula… jgn suh org buat research.. ko pun kne buat research jgak… bdk tu nm ariff bkn aliff. haha..

        0

        0
      • jaja says:

        ala..nak kutuk org plak..die pn salah, nama die ariff la..bukan alif.. DOW..

        0

        0
      • lalala says:

        aduh..kot ye pon ko sentap pasal church ko tu jgn la nak abih bodoh bodohkan org..tegur je la elok2..

        0

        0
  34. Tumpang Sekaki says:

    Kasihan dia (kerana kehilangan sesuatu yang dipanggil hidayah). Semoga Allah membuka hatinya untuk kembali ke pangkal jalan, and semoga Allah sentiasa memberi hidayah-Nya kepada kita semua.

    0

    0
  35. ayden dzeko says:

    perghhhhh ! pandai tapi bengap abis . kalah budak yg spm FAILED .

    0

    0
  36. meeradriana says:

    what the fuckkkkkkkkkkkkkk!!!!!!
    macam xde ppuan dlm dunia nih..

    0

    0
  37. xserikserik says:

    apa ke bodohnya mamat ni…dah hilang akal ke apa? kut yer pun gila kaum sejenis yang sanggup pegi kawin dgn jantan tu pekejadahnya?ko nak gila kaum sejenis ko buat diam2 lah,biar dosa ko yg tanggung…bila ko buat macam ni satu family ko,rakyat malaysia,agama dan budaya melayu terheret sama.cinta la konon.cinta taik kucing.belajar sampai luar negara otak letak kat dalam bontot..ni lah jadinya.x ingat dosa pahala,x ingat mak bapak.mak bapak dapat malu dapat anak macam ni..yg ko pulak org akan kutuk ko seumur hidup.dunia dah akhir zaman,berbagai benda pelik pelik berlaku.

    0

    0
  38. Ambiga says:

    jgn risau dik arifin, sy boletolong kamu. malaysia sikalang bnyak takut sama saya. Kite perjuangkan seksualiti merdeka. Jgn risau yer dik. Sy bnyak networking ngn opposition leader. Boleh tolong kamu punya la.ignore apa olang cakap sbb dolang jeles sama kamu dan pasangan kamu. hahahaha

    0

    0
  39. bukan manohara says:

    Ternyata TUN DR M penah ckp melayu mudah lupa.ni salah satu contohnya.Semoga aliff diberi hidayah.sama2 la kita mendoakannya.

    0

    0
  40. naps says:

    dia ni dah convert ni… takde kadi pun… mesti pakai paderi.. “yes i do”!! hahaha

    0

    0
    • dadu says:

      Ada paderi utk kawin sejenis ke?

      0

      0
      • mualaf says:

        xde paderi utk khwn sejenis ni
        dieorg kahwin civil iaitu bersaksikan hakim

        saya tahu la sebab itu agama lama saya
        sekarang sy dah convert islam

        0

        0
        • dadu says:

          Saya tahu itu upacara civil. Saja je saya nak sidir orang2 ni semua. Ada ke diaorg ckp upacara ni dkt gereja. Masalah orang2 kat Malaysia ni kita tak nak belajar dan memahami pasal agama2 lain.

          0

          0
    • B/P: Kristian & Paderi seluruh dunia says:

      Convert adik hang la… anak bangsa dan agama sendiri yang buat taik sedap2 nak menghina paderi dan agama org pula…. apa salah dan hinanya “Yes i do” tu…. dengan ” aku terima nikah… bla…bla… tu”????…. aku bukan nak menghina tapi org kurang bijak macam ko la yang mulakan. Kalau nak dihormati, jangan pula terlupa nak hormati la org lain ya..

      0

      0
  41. LaraHati says:

    MasyaAllah sdih n menangis aku tngok gmbr ni..mna tk sdih dia urg islam n bngsa melayu lg!!!

    YaAllah ko tbah kn lah hati mak ayah dan keluarga cArif ni..berikan lah mereka kekuatan hati terutama sekali mak n ayah dia..

    Dunia dh semkin tua….
    Ahirat dah semakin menghmpiri kita..
    Semkin ianya mnhmpiri kita…kita semkin lupa dan alpa…:(:( moga kita terlindung dri segala bencana dan azab dari yg maha Esa…

    0

    0
    • nobody says:

      maaf ye.. sekadar nak ingatkan.
      Masha Allah itu utk memuji kebesaran Allah.
      Astraghfirullah pula apabila melihat kemungkaran…

      0

      0
  42. jojo says:

    Kesian kat parents,risau anak hilang.rupa2 nya hilang dalam dunia gay.semoga kembali ke pangkal jalan.

    0

    0
  43. 7736 says:

    dunia nak akhir zaman…nama jer ariff…tapi otak bodoh ngalahkan lembu….lembu pon ntah-ntah lagi pandai…. ooh lupe, otak dia yg letak kat bontot tu and bontot tu dah banyak kali kene tala dgn kafir laknat mat salleh tu…adoyaiii……..

    0

    0
  44. Kakashi says:

    Ini baru la bermafaat info..kalo asek upload pic artis kawen,gmbr event artis,gmbr artis jalan2..bapak sampah nye citer camtu…bosannnn….sorry,no offence..upload la cter2 yg dtg kan faedah dan menjana minda rakyat Malaysia sket..asek disogokkan dgn hiburan yg langha je

    0

    0
  45. figo says:

    org mcm ni dh x nampak dosa, hati dh gelap kerana cinta. apa yg boleh buat doa kan dia kembali ke pangkal jln lerr, semoha hati nyer menerima kembali hidayah Allah..paling malang mak ayah dia. kalau lembu sembelih mkn daging, kalu berok bleh soh keje, kalu manusia ntah apa boleh buat, apa pon x bleh…nauzubillah

    0

    0
  46. zukerman says:

    Perkahwinan mereka ni tidak sah…kalau si ariff tu masih lagi Islam…cuma ariff telah melakukan dosa besar. Harap dia dapat balik kepada Islam sebenar.

    0

    0
  47. Lin says:

    Tolong tukar statement “Pelajar Tajaan PETRONAS” kepada “BEKAS Pelajar Tajaan PETRONAS” buleh tak?

    Rasanye Petronas takde kena mengena dgn kisah Ariff ni, dan dah tuntut hutang sebab dia tak abes blaja semua…..

    Nama baik petronas kena jaga juga….. tak pasal2 nnt affect bis petronas, mesia jugak yg rugi…

    0

    0
  48. diella says:

    Huhu..ada komen yg marah abg nara siarkan cerita ni… Abg nara bukan kutuk lah…tp sekadar nak berkongsi cerita… Tak salah berkongsi cerita pun… Kadang2 berita begini baik juga untuk memberi kesedaran pd kita betapa bahawa tanpa pengetahuan kita ada manusia yg dah terlajak mcm nie. So, kita jd lebih berhati2 pd masa depan… N satu lagi supaya kita sama2 mendoakan agar mereka yg terpesong tu bertaubat… Huhu..makin teruk dah zaman nie, takut je bala tuhan datang yg x bersalah turut terkene tempias…. So, sama2 lah kita doakan agar diluruskan akal kita… Amin..

    0

    0
  49. miera says:

    mengikut blog photographer wedding ni, entry tu di post masa bulan 9. patut kalau kawen lain jenis, bole gak tanya dah pregnant ke skang? kalau tak sayang diri sendiri pun sayang n pk la mak bapak weh. ape la salahnya complete study tu dulu. takkan partner larang ko study kot? tergamak dia wat camni kat parents dia. skang parents dia yang kena tanggung semua. harap ko sempat kembali ke pangkal jalan sebelum terlambat. amin, insyaAllah.

    0

    0
  50. hafisvr4 says:

    SubhanAllah, sedarlah wahai manusia yang mati itu pasti, akhirat itu pasti, bertemu dengan Allah itu pasti.

    0

    0
    • ungu lavender says:

      SubhanAllah, MasyaAllah.. itu pabila melihat kebesaran Allah atau sesuatu yg cantik. ramai benar org yg silap pasal ni. sepatutnya sebut Astagfirullah..

      0

      0
  51. sedih says:

    tlglh..klu nk buat ap sekalipn, jgn nyusahkan mak ayh. dh lh hilang anak..ni nk kena byr pinjaman ko lk! mmg anak xguna! thanx abg nara inform berita ni

    0

    0
  52. sedih says:

    THANX NARA. SY MMG IKUT PKEMBANGAN CERITA DIA. XSANGKA! INGAT DIA KEJE KT DUBLIN UTK BAYAR SEMULA HUTANG DIA..RUPANYA! SIAN MAK AYAH DIA. APPUN..TLGLH LANGSAIKN HUTANG KO 2..DH LA GAGAL STUDY..MENYUSAHKAN MAK AYAH LK!

    0

    0
  53. ahsfantasy24 says:

    Kecoh tentang ni kat FB semalam,
    semoga kembali ke pangkal jalan ~

    Latest Post:
    1. Rasanya lebih baik kalau kau hilang tanpa aku sedar.
    2. There’s always a little.

    0

    0
  54. meriam buluh says:

    memalukan bangsa n negara……apa jadah pakai tanjak klau nak kawin jenis tuuu…..!!!!!!

    0

    0
  55. Ang Kim Kaw says:

    BODOH PUNYA BUDAK!!!!

    0

    0
  56. ea says:

    memang gila babi!memalukan

    0

    0
  57. huhuhu says:

    TAHNIAH..AGAR BERBAHAGIA HINGGA KE ANAK CUCU..

    0

    0
  58. knp lah bodoh sgt dia ni ya Allah…Dibagi kebijaksanaan tapi rupanya bodoh dari org yg biasa ni.. Apa2 pun aku doakan kau kembali ke jln yg benar..Ingat. Tarikh mati kita semakin dekat. macam tarikh luput topup secara dekatnya..esok bangun, makin hampir. lusa bangun, lagi hampir…jgn sia2 kan masa yg ada

    0

    0
  59. Kerajaan kena ambik tindakan ni…xleh biar dijadikan tauladan kepada orang lain..

    0

    0
  60. zulaikhakiwi says:

    tudiaaaaaa .ni ariff kalau hang baca blog ni tolongla kalau hang takmau insaf pun hang bayaqla balik hutang hang, janganla aniya parent hang macam ni. mak ayah hang tu terianaya dibuat hang. takkanlah takdak sekelumit sayang dan kesian kat mak ayah oi. manusia apa ni. aku pun ada kawan gay tapi dia sayang keluarga dia. dok nak pikir seronok ja esok lusa tuhan balas apa hang buat ni mau dak hang pikiq apa dosa hang kat depa. sedih aku..sedih…serious sedih ni… bukan sebab hang gay tapi aku kesian kat mak ayah hang. Ya Allah hang bagila petunjuk kat sorang anak macam nii.

    0

    0
  61. thinking says:

    bila jadi mcm ni, takot nk ada anak pada masa akan datang..takot melawan mak bapak, convert agama, kawen songsang n mcm2 lg. semoga ariff bertaubat.sama2la kita doakan dia..kesian sgt kt mak ayah dia. tanggung malu n aib sebeban.tanggung hutang dia dkt sejuta lg. sampai hati kot balas gini kt mak ayah ko ariff.. balasan Allah pasti menunggu..lambat atau cepat.. kita yg lainpun beringatla n jadikan pengajaran. doakan dia berubah, aminnn…

    0

    0
  62. zulaikhakiwis says:

    tudiaaaaaa .ni ariff kalau hang baca blog ni tolongla kalau hang takmau insaf pun hang bayaqla balik hutang hang, janganla aniya parent hang macam ni. mak ayah hang tu terianaya dibuat hang. takkanlah takdak sekelumit sayang dan kesian kat mak ayah oi. manusia apa ni. aku pun ada kawan gay tapi dia sayang keluarga dia. dok nak pikir seronok ja esok lusa tuhan balas apa hang buat ni mau dak hang pikiq apa dosa hang kat depa. sedih aku..sedih…serious sedih ni… bukan sebab hang gay tapi aku kesian kat mak ayah hang. Ya Allah hang bagila petunjuk kat sorang anak macam ni.

    0

    0
  63. handpon rosak says:

    hehe…gay….

    0

    0
  64. azie82 says:

    Subhanallah…tanda2 akhir zaman ..moga dibukakan pintu hatinya kembali ke pangkal jalan dan menebus kembali maruah ibubapanya…mungkin ini kesilapan 1 nye dalam hidup…

    0

    0
  65. well says:

    skrg ni univ kat m’sia pon dah ok.. so xyah la nk anta ke luar negeri.. xsume yg balik luar negeri tu hebat pon.. ade yg buat semak je kat univ kita…

    0

    0
  66. ampunkan aku says:

    buat apa nak tengok jauh2 .. yg dlm malaysia pun ramai yg dah mcm nih .. cuma tak di publishkan saja .Bukan kerajaan saja yg kena ambil tindakan .. ni dah jatuh fardu kifayah kita sesama umat islam yg kena membimbing mereka yg sesat ini … MEMBIMBING BUKANNYA MENGUTUK ..

    0

    0
  67. lili says:

    muka dia nmpk manja jek…cam budak baik2 jek…rasanya dia xla jahat mana,mungkin tersesat jalan..mungkin hanya org tu jek ada dgn dia masa die ssh kat sana,iman plak xkuat..nak balik ke pangkal jalan xde plak org nk bwk…nyway,sama2 la kt doakan dia smoga dia kembali ke pangkal jalan,semua yg kutuk2 dia ni islam kan,baik la doakan dia,xsampai seminit pun..moga2 doa kt semua dimakbulkan…insyaAllah,boleh diselamatkan lg..Allah maha pengampun…amin

    0

    0
  68. bunga ogos says:

    well, islam sekadar dlm nama dan ic. islam juga mengharamkan hubungan songsang. btw, tanda kiamat nak dekat, so u all taubat lah banyak2. untuk diri sendiri dan ibubapa juga

    0

    0
  69. Nina says:

    Aaaaaa aku nyampah org cmni laaa.. Membazirkan duit taxpayers je gi taja biawak hidup cmni.. Ramai lg org yg nk smbg blaja, tak mampu dan memerlukan scholarship.. Aku rasa nk hantukkan kepala mamat ni ke dinding.. Dahlah nyusahkn mak bapak, bangsa melayu dan agama islam.. Eiiiii

    0

    0
    • Hehehe says:

      Macam mana laks menghabiskan duit taxpayer?? Petronas is a private company yg bayar tax to kerajaan…. Don’t understand this comment….

      0

      0
  70. tam says:

    mujur kat cn x de rating.leh gak aku tahu

    0

    0
  71. yuya says:

    moga Allah mbuka pintu hatinya untuk bertaubat,,…………………dan sempat dia brtaubat sblum mata dia ttutup… yg aku xleh terima pehal la dia pakai baju melayu+tanjak bagai.. memalukan rakyat /bangsa/agama melayu/malaysia je..

    0

    0
  72. jon says:

    ..at least we know tht hang tuah was right….”takkan melayu hilang didunia”…kui kui kui….even if you’re as gay as a picnic basket

    0

    0
  73. postvthinker says:

    sunnguh menakutkn zaman sekarang , baru duk oversea skejap da lupa asal usul, da lupa adat & adap,da terpesong akhlak & akidah…. jgn dy terpesong smpai murtad sudah la tp kalu tgk dr picture nie mcm kawin ala2 ..yes i do! jer kat church… langsung x pikir perasaan mak bapak , kalu dulu mak bapak dia boleh bangga ank dia study kat oversea skang!! mane nk sorok muka , simpang malaikat 44 jgn la dpt ank mcm ni , x kenang dek untung….mudah2 allah bukak hati dia untuk bertaubat amiin……

    0

    0
  74. atieku says:

    bila manusia dh terlalu ikut hawa nafsu.. dosa pahala dorg dh xpnrh nk fikir.. kesian kt parents die. kesian sgt…
    semoga die ni kembali kepngkal jalan sebelum terlambt
    semoga die smpt brtaubat kepada Allah.. n semoga die sempat nk mntak maaf kt parents die sbb dh wt dorg kecewa…

    0

    0
  75. gurl says:

    ish..harap ajerk pandai tapi hati kotor..

    0

    0
  76. Akus says:

    menyusahkan mak bapak je..bile lh agknye dia nk bertaubat..harap2 sempatlh…

    0

    0
  77. siraBi says:

    hmm…wonder sape agaknya ya yg post gambo2 mamat ni kat msia ek…org yg mengenali dia kat dublin tu ke…sebab dah 3 tahun mak bapak dia cari tak jumpa..bila masuk surat khabo..terus dapat berita dia..yg mengejutkan pulak tu…

    0

    0
  78. mama says:

    ya allah aku pun ada anak lelaki…. minta simpang la..takut la…kita as a parent da bg yg terbaik…. tp kalu mcm ni pilihan diaorg….

    0

    0
  79. pak belalang... says:

    sebelom remaja dibelai ibu bapa…d beli apa yg diminta….setelah remaja diaa…..knal dunia…xnk dgar ckp ibu bapa……….

    0

    0
  80. nbo75 says:

    Menjatuhkan maruah rakyat malaysia,belajar pandai tp bodoh.xde perempuan lg ke kat dunia nie.org mcm nie kalau susah nt xpyh tolong.mak bapak susah pyh cari selama nie,rupanye dier seronok ngan dunia dia.org mcm nie patut disula je.kalau nak kawin xpyh pakai baju melayu le.memalukan je .bogel lg bagus.haram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

    0

    0
  81. berbulu says:

    nabi xmngaku umat.. 7 kali air seluas lautan pun xsah mandi jenazah die.. kesian~

    0

    0
  82. Matahari says:

    pape pon mnx djauhkn jd kt dri n fmily kte n bdoa mge tbkak hatinyer tok brubah…

    0

    0
  83. lis says:

    biasa gay akan cakap :
    ” saya tak boleh tukar naluri sukakan lelaki…naluri ni Tuhan yang bagi…”

    aku cakap : ” NALURI KEPALA HOTAK KAU!! “

    0

    0
    • teh says:

      cool gile komen anda!!!supa dupa cool..i loike!!

      0

      0
      • itam says:

        btoi2..statement diorg cam slhkn Tuhan lak..pdhl diorg yg ttp pntu hati utk pmpn n bkk seluasnya utk kaum sjnis..ehm…mcm2 kn dunia skrg..ssghnya kita lah yg b’kuasa utk mnntukan siapa dri kita yg sbnrnya..kalo ada khndak, dgn izin Allah, mst blh..

        0

        0
  84. teratai says:

    kesian kat mak ayah dia..dilanda hutang nk byr balik duit petronas dek perangai anak yg xtahu malu tu..

    0

    0
  85. Halima says:

    Peringatan untuk semua ni: Ujian Allah ada di mana2. Pray to Allah Alfian kembali ke pangkal jalan. Kasihani ibubapa anda terpaksa menanggung pelbagai masalah dan musibah kerana perbuatan anda. Semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada Alfian.

    0

    0
  86. hamba Allah says:

    Kaum Nabi Lut dihancurkan sebab ini,homoseksual..Moga kita semua terpelihara dari ini semua..Dan Semoga Ariff kembali ke pangkal jalan…amin…hidup kat dunia ni tak lama…kalau ikutkan nikmat dunia sampai lawan Tuhan..sgt2 bahaye..

    0

    0
  87. Algojo says:

    pancung je..

    0

    0
  88. bbycumil says:

    geliiiiiiiiiiiii..yurkkkk…btobat la weh…tande2 akhir zmn..

    0

    0
  89. […] Here : Beautiful Nara This entry was posted in Teknologi and tagged Alfian, Ariff, berkahwin, Dengan, Didapati, […]

    0

    0
  90. LILY says:

    BODOH, BAHALOL….!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  91. ntah la says:

    pic yg last skali tu asal cam pompuan je?

    0

    0
  92. Norma Jean says:

    Bila tengok kes Ariff ni, teringat kes sorang transexual nama Fateen yg kat England tu kalo tak silap. Masa tu kan kecoh dia punya visa kat sana dah tamat tempoh tapi dia takut nak balik Malaysia sbb takut kena tangkap dgn jabatan agama sbb kahwin secara sivil dengan lelaki Inggeris kat sana.

    Latest aku dengar dia dgn lelaki tu dah berpisah. Now taktau apa jadi kat dia. Maybe masih bekerja sebagai make up artist kat sana. Tapi yg pasti hubungan yg dia banggakan sgt tu tak ke mana.

    Bila Allah laknat, apa pun takkan jadi. Percayalah…

    0

    0
  93. beta draconis says:

    org bagi tajaan suh ekau poei belajo pandai2..jadi doktor..tolong mak bapak..berbakti kpd negaro.. ni tak ekau guno duit poie belajar cari jantan mat salleh..sapo ajar?..dasar tak konang diuntung…buek malu mak bapak…

    0

    0
  94. poker face says:

    dey ariff tongong..ko ni mmg bahalol la.. utk pembaca yg gay dan lesbian yg kot2 ada singgah kat sini.. korang x terfikir ke yg korang wat seks tu korang mesti ada peranan sbg ppuan dan laki juga kan? kalau yg gay, salah sorang mesti dominan jd ‘lelaki’ dan yg x dominan akan jd ‘ppuan’. begitu jg yg lesbian yg dominan akan berfungsi jd ‘lelaki’..soooooooo..kalau dh cmtu kaedahnya..kenapa masih memilih jantina sejenis? baik pilih jantina yg bertentangan kalau wat seks pun masih ada peranan ‘laki’ dan ‘ppuan’…. eeeee…korang ni (gay dan lesbian) mmg makhluk tuhan yg paling bengap dlm dunia dan alam semesta!!!!!!!!!!!

    0

    0
    • jon says:

      .adakah die lagi bengap dari adolf hitler yg telah membunuh 15 juta org mase perang dunia ke2?…lagi bengap dari drebar bas ekspres yg bawak laju gile kt hiway smpi tbabas n penumpang die mati?…or lagi bengap dr mat rempit ngan minah kilang yg buang anak sbb lupe nk beli kondom?
      ….heh gua cabar lu jawab beb….lu terer lu jawab ah….

      0

      0
    • jon says:

      …heh..secara komfemnye memangla sume org marah..n maki n caci n keji kerana perlakuan tidak sopan mamat tu…
      tell me something i dont know…
      …berdasarkan kejadian ini, dpd kau melalak dpn pc sambil menaip dgn garangnya dengan seribu satu tanda seru, baik kau bukak youtube layan video kucing maru…ini kerana perbuatan memaki hamun, menunjukkan kemarahan terhadap orang lain sehingga mengeluarkan persoalan/teori ttg dominansi dan peranan dlm hubungan sejenis, hanyalah akan menunjukkan betapa bengap nya kao….
      …orang(melayu islam)malaysia byk yg pemarah2 kn…

      0

      0
      • joni says:

        hi jon, provokasi nmpk. bajet kewl ker? :)

        0

        0
      • AnakAyamCUTE says:

        betul tuh…takde guna nk marah2 kat sini…nk kutuk2 kat sini pun watpe kan….come on la guys be matured la sikit bile beri komen tuh…..ini tak…majority tunjuk sama lagaknya mcm si ariff yg bodoh jadi gay ni cume cara korang je yang berbeza….

        0

        0
    • jon says:

      hehe..dalam blog…sume org boleh jadi keyboard warrior….kalau xde provokasi cane traffic nk naik…

      0

      0
  95. kasih cecep says:

    ape nk jadi la ..belajar pandai2 tp kenape bab itu dia terlepas pandang..kesian family kne tanggung malu sebb anak mcm ni..ape la nak jadi….jgn mara sangt la kat abg nara sampai nk kate dy bukn2..dy juz berkongsi n kite yg bace ni amik la pgajaran antara 1 sama lain ape yg dy post..nk gado2..wat pe…x dapt faedah pon nk gado2 ni…

    0

    0
  96. lalalala says:

    aku x kesah la kau nak jadik gay ke, kau nak murtad ke, kau nak telingkup ke??tapinyee kau jgn susahkan mak bapak kau!sape nak byr 890ribu tu???kau suka mak ayah kau kene saman?kau ni anak ape???

    0

    0
  97. layliena says:

    Astagfurullah, apa nak jadi dengan dunia sekarang. Alfian kembalilah ke pangkal jalan kerana apa yang awak buat ni benar-benar memalukan umat Islam dan ibu bapa awak!

    0

    0
    • orang Islam says:

      kerana sbb mcm ni la kita patut cpt laksana hukum hudud…..ianya utk mecegah kemungkaran…Ingat bukan perkataan MELAYU yg akan menghuni syurga tetapi ISLAMMMMMMM…..

      0

      0
      • dadu says:

        Betul tu! Sikit2 melayu tu Islam, Islam tu melayu. Brapa ramai orang melayu tak mengamalkan ajaran Islam. Dekat sekolah tak belajar ke apa tu maksud menjadi seorang muslimin?

        0

        0
  98. osbon dan boboi says:

    hope dia blh kembali ke pangkal jalan..jgn berpaling dpd jalan Allah SWT..

    0

    0
  99. idir says:

    sian parents dia..dahla anak buat taik…bapak kene bayar hutang pulak..almost 1 million…boleh kene heart attack tgk jumlah dia…kalau tak nak balik pangkal jalan pun..kau bayar la hutang petronas kau tu..duit tu kalau la labur kat sekolah2 di pedalaman sabah sarawak pun ramai yg dapat faedahnya…adohai…

    0

    0
  100. ongbak rindu says:

    ilmu dunia tggi tp kalo x de ilmu akhirat mcm ni la jd nya…
    tp hrp2 dia kembali ke pangkal jln…kesian kat parents dia…x berkat hidup ko Ariff…wat malu agama, bangsa, negara, mak ayah…sedih2…

    0

    0
  101. fifi says:

    Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Empat kalangan yang pada waktu pagi mereka dimurkai Allah dan pada waktu petangnya juga dimurkai Allah. Abu Hurairah bertanya: Siapa mereka wahai Rasulullah? Jawab baginda:” Orang lelaki yang berlagak seperti wanita, kaum wanita yang berlagak seperti lelaki. Orang yang bersetubuh dengan binatang dan orang yang melakukan hubungan sejenis.”

    (At-Tabrani dan al-Baihaqi)

    0

    0
    • Suri says:

      Thanx fifi… Kita pon x tau bila naluri kesongsangan dia wujud…tp perlu ke smp kahwin, knp perlu tinggal study? X teringat kah sesekali wajah mak? Ya Allah, aku x dpt bayangkan kesedihan ibunya

      0

      0
  102. congress says:

    congratulations arif, looks cute n happy ….

    0

    0
  103. roy s.a says:

    masyaAllah,mcm sultan melaka kawin dgn j.w.w birch da..haha..

    0

    0
  104. Ahm Naz says:

    Sape2 yg marah Beautifulnara adalah org yang BODOH!!…Isu ini pasti membuka mata byk pihak…

    0

    0
  105. Amier says:

    Siapa lagi mau sokong program sexuality merdeka!!
    Lingkup pahana..masyarakat.
    kawin sejenis itu haram disisi agama, kristian mahupun islam. Apa pulak akidah kedua-dua makhluk dalam gambar ini?

    0

    0
  106. ikan kekek says:

    si tanggang anak derhaka yg xmengenang budi…

    0

    0
  107. oppa oppa says:

    aduyai yg korg nk hentam abg nara nie knape. sblum abg nara post kat blog dia.blog lain dah kluar dlu dah..kat twitter lg awal org dah tau.siap jd trending lg.. wekkkkkkk

    0

    0
  108. ayen honey says:

    ya Allah, moga Kau memberi hidayah dan membantu hambaMu yg dlm kesesatan yg jelas lg nyata…

    0

    0
  109. alin says:

    Nara, turunkan la gambar kissing tu. Kesian kat family dia..

    0

    0
  110. Lagubestbest says:

    Majulah Seksualiti Merdeka. Yeah!

    0

    0
  111. poker face says:

    aku sure para gay dan lesbian kat malaysia ni bersorak gembira dgn ‘kemenangan’ ariff ni…eeeeee,..kalau la dpt jumpa bdk ni..aku tonyoh2 muka dia dgn taik lembu..br puas ht aku..

    0

    0
  112. pedih hati gua cakap lu says:

    masa muda bergetah leh la.. dh tua longgar berkedut sok? x laku woooo..sesal dahulu pendapatan sesal kemudian x berguna. patutnya kau habiskan belajar dpt ilmu dpt kerjaya dpt hidup senang smpai tua, ni belajar x abis, apa kau nk makan tua besok? pasangan kau tu nk setia dgn kau ke? sampai bila? ingat, muda kita sekejap saja, patutnya rebutlah peluang utk majukan diri masa muda ni.

    0

    0
  113. 3abdul says:

    manusia tanpa iman gnila jdnya..memalukan bgsa sendiri,agama & plg sedey kedua ibu bpanya..smg drinya mendapat taufiq n hidayah dri Allah..ke mana pun drinya berpijak tetap jua bumi ni milik Allah,smg korg amik pengajaran,keberanian drinya seumpama menyokong si Ambiga 2..syaitan juga sedang bertepuk sorak.alangkah ruginya hidup.melanggar hukum & ketepikan agama.selamtkanlah keluargaku & rkyat Malaysia dr benda y menyesatkan.Astahgfirullah.InsyaAllah show him the ways..ameen.

    0

    0
  114. izat says:

    sampai hati dia buat mak bapak dia macam tu. Kesian bapak dia kena saman tu. DIa sedap bersodom, mak bapak susah hati cari ingat dah mati , rupanya gini jadinya. rm890000 bukan sikit tuuu.

    0

    0
  115. dzuandiey says:

    tp lain pula dalam utusan..hurmm..penggambaran katanya mungkin..ermm…logik tak?…perlu siasat lebih mendalam ler gitu..

    0

    0
    • pelik says:

      kok yer pun pengambarang – expo baju2 tradisional antarabangsa, tokkan sampai nak bercium mulut gitu???? laki samo laki laie tu…po hal?? baik bukak silat, bukan comolot!

      0

      0
  116. who cares says:

    kesiannya mak bapak ariff niiiiiiiiiiiiii..huhu.890k nak bayar hutang anak dia + 1 Msia tau anak dia gay…oh Ya Allah..berilah kesabaran yg tinggi utk mak bapak ariff ni

    0

    0
  117. sir.alanz says:

    sengal tol budak ni..nyusahkan mak bapak tol la…elok mase kecik picit idung bia mampus jer

    0

    0
  118. Santa Kloss says:

    This is Allah’s will…if Allah don’t will it then I am sure it would never have happen..so we cannot challenge and argue about Allah’s will. Everything happens in this world because Allah wants it to happen. So we must not say anything bad because Allah has this planned for this boy. But you can pray for goodness in his heart and hope Allah will accept your pray for goodness for this boy! Comment over!

    0

    0
    • suri imani says:

      sebab dia dah hancurkan hati mak bapak dia la yang jadi cenggini…menyusahkan semua org..dan yg paling penting dia tlh buat kemungkaran..fikir seronok dunia jek, xpikir sengsara di akhirat. Allah swt kurniakan akal untk berfikir, untuk mentafsir, untuk menilai mana yag baik, mana yg buruk, untk bezakan yg mana halal, yg mana haram. bukan utk memuaskan nafsu sndiri jek.

      0

      0
  119. jane says:

    kesian parents dia….dah jatuh ditimpa tangga…dah la anak jadi gay…terpaksa bayar petronas plak… tak boleh nak bayangkan macam mana perasaan yg dilalui mereka… hai anak…anak…sampai hati….

    0

    0
  120. fujii says:

    cite ni juga mmbuktikan kjutan budaya ni blaku kt sape2 je tnpa mengira negeri..

    jujurnya,,aku trkilan dgn komen2 dlm post2 yg lepas yg trlalu mngutuk org ngeri2 lain trutama dr kelantan…even korg ad masalh dgn bbrapa org rkyt klntan pn..xbrmkna sumenya trut berperangai jht cam korg sgka…

    yg post ni xde ke org nk kutuk rkyat slangor lak?

    kpd ariff,,smga kamu kmbali kepangkal jln2…jln utk brtaubat sntiasa trbuka utk kamu…

    0

    0
    • Aaron euwwwwww says:

      Abis, kau nak bagi balik ke pd org yg kutuk negeri kau tu?
      macam nak balas dendam pulak..
      kalau mcm tu, kau dgn yg org tu same jela.
      hahahha.. kelakar la komen kau ni yg ni.

      Peace yoww!! Betul semangat kenegerian ni… haha

      0

      0
  121. Azrul says:

    Allah Hu Akhbar… Kerajaan Malaysia (sekiranya ada peluang dan ruang) mesti buat sesuatu untuk menyelamatkan INSAN ini… Ya Allah Ya Tuhanku… bukakanlah pintu hati saudara seagama dan sebangsa dengan ku ini kembali ke pangkal jalan. Buat keluarga beliau, tabahkan hati, kuatkan semangat, teruskan bermunajat, berdoa ke hadrat Allah S.W.T supaya anakandanya kembali ke pangkuan keluarga dan ke pangkal jalan…. Maha Suci Allah… Allah Hu Akhbar…. Rakyat Malaysia, marilah kita sama-sama mendoakan supaya Allah membuka pintu hati insan ini untuk kembali ke pangkal jalan… Allah Hu Akhbar… Allah Hu Akhbar… Allah Hu Akhbar….

    0

    0
  122. ratu tgk wayang says:

    td aku tgk songlap! best cite 2.. byk pengajaran.. korang g la tgk.. :))

    0

    0
  123. Ambo Puee says:

    bukan family je malu..1 malaysia malu..kite bukan lg negara islam..tp negara terbuka.bagus sgtttttt…………!!

    0

    0
  124. Suri says:

    Lukanya hati seorang ibu…aku yg membaca pon rasa sedih, kesana kemari cari anaknyer….berdoa, berharap, menangis, memikirkan kamu…kamu bole ketawa, gembira dgn kekasih sejenis? Kerana seronok itu kamu buang semua org yg sgt sygkan kamu?

    0

    0
  125. ieza says:

    kawen sejns..tp still nk kekalkn adat melayu..kawen pakai baju melayu..plz la..jgn malu kn owg melayu n islam..hope dpt hidayah kembali ke pangkal jln…msh blm terlbt..

    0

    0
  126. iza says:

    lovely couple. semoga kekal ke akhir hayat. congats!

    0

    0
  127. aha says:

    think about the parents too. what would they feel knowing you people posting the pictures of their son. yes. it is wrong. but we never should treat the parents bad. they have pride. some of you will say, “apahal? ko gay jugak ke?” “dah tu ko sokong la gay boleh kawin?” “ko ni xtau hukum hakam agame ke nak sokong mende mcm ni?” .
    memang ape yg dy buat tu memang sah2 dah salah. tp dengan post gambar2 ni, akan melibatkan maruah keluarga dy. just think. they are having enough tense dealing with their crazy gay son and the summon. the wedding is bullshit. but the family do not deserve the humiliation.

    0

    0
  128. chipotzz says:

    Memang nak kene laknat Allah mangkuk ayun ni! Tulah campur sangat orang barat. Kalau kuat pegangan agama mesti Allah pelihara die!

    0

    0
    • dadu says:

      Orang barat tak ada orang Islam ke? Siapa mangkuk ayun skrang? Makcik aku mat salleh tinggal England dah lama memeluk Islam.

      0

      0
    • Regina says:

      HELO!! DKT MALAYSIA NIE POWN RMAI SPESIS2 MCM NIE KO TAW!!! bukan kt barat jer!!

      0

      0
  129. Reena says:

    Sapa yg bahlul wahai NOKOMEN..aku ke engko..Walaupun komen2 yg kat atas tu takde sebut church, tp bukan salah aku kalau aku kata church pasal according to my research “A few of his wedding pictures with the foreign man were then spread in a website, bigayweddingproject.com. What is more surprising is that the wedding was believed to have been performed in a CHURCH where he was in a black baju melayu, complete with samping and a golden tanjak. His partner who maybe in his late 30s was in a black suit”. Even so klau dia sebenarnya kawin kat Dublin City Hall, aku pedulik apa..the issue here is dia dah pun kawin sejenis.
    http://mynewshub.my/eng/2011/12/no-one-should-be-blamed-for-ariff-alfians-gay-marriage/
    Bodoh la ko NOKOMEN. Lebih Bodoh dari ARIFF yg memang dah bodoh. Sebelum post komen tu, buat research dlu k. Supaya ko tak kena hentam kat sini. PADAN MUKA ko sebenarnya yg kena hentam.

    0

    0
  130. Reena says:

    Sapa yg bahlul wahai NOKOMEN..aku ke engko..Walaupun komen2 yg kat atas tu takde sebut church, tp bukan salah aku kalau aku kata church pasal according to my research “A few of his wedding pictures with the foreign man were then spread in a website, bigayweddingproject.com. What is more surprising is that the wedding was believed to have been performed in a CHURCH where he was in a black baju melayu, complete with samping and a golden tanjak. His partner who maybe in his late 30s was in a black suit”. Even so klau dia sebenarnya kawin kat Dublin City Hall, aku pedulik apa..the issue here is dia dah pun kawin sejenis.
    http://mynewshub.my/eng/2011/12/no-one-should-be-blamed-for-ariff-alfians-gay-marriage/
    Bodoh la ko NOKOMEN. Lebih Bodoh dari ARIFF yg memang dah bodoh. Sebelum post komen tu, buat research dlu k. Supaya ko tak kena hentam kat sini. PADAN MUKA ko yg sebenarnya kena hentam.

    0

    0
  131. jojo says:

    ni mcm cerita lelaki melayu gay kawin lelaki mat saleh kat switzerland tahun lepas…

    0

    0
  132. The 5 says:

    sakit mata ku melihat…lebih tak tahan tu siap dengan baju melayu, samping dan tanjak nye… arghhhhhh…kang bila aku kata bodoh ada org xkenan lak.. tuhan kurniakan akal.. dpt belajar tinggi2.. perubatan, sponsor lg..tak bersyukur..nauzubillah..

    0

    0
  133. GAYleng (geleng) says:

    If nk hidup lifestyle sebijik macam KAPIR & MAT SALEH BARAT ….len kali jgn pakai apa2 pon IDENTITI ORG MELAYU & ISLAM YEA….coz ORG MELAYU YG PENUH ADAT & AGAMA X BUAT KERJA KEJI, SONGSANG & BODOH MCM KO BUAT NIH…

    Ni la namanyer kecik2 x mau MAMPOS…dh besar menyusah makbapak (kena bayor sama/pinjaman dia lagi la pulak) & org lain……

    0

    0
  134. adoi says:

    ORG LAIN PUN STUDY DI IRELAND GK. TP TAKDE LA SPAI MCM NI..ADOI..

    0

    0
  135. Zaza Muhammad says:

    mengucap panjang… tu je yg mampu nk buat. speechless! Simpati kpd family yg dah berkorban utk dia selama ini. semoge family dia bersabar dan jgn le putus asa berdoa agar diberi hidayah supaya kembali ke pangkal jalan. pintu taubat masih terbuka….
    Kpd pihak Petronas, jgn le bebankan family dia buat masa ni, diaorg tu dah byk derita tak tertanggung… eeii bertuah punye ank, sanggup dia susahkan family sendiri kerana kenikmatan yg sementara, nauzubillah.. again, semoga adik Ariff kembali ke pangkal jln….

    0

    0
  136. NN says:

    asas agama tak bgitu kuat then hidup dlm persekitaran bgitu. Kesian moga ada hamba ALLah yg berusaha utk mengembalikannya ke landasan yg betul. kesian sebelum terlambat

    0

    0
  137. teh tarik says:

    dunia nak kiamat!

    0

    0
  138. pasu bunga says:

    apa motif dia pakai baju melayu??????
    semoga dia ni terbuka hati utk bertaubat..amin..semoga ibu bapa budax ni tabah hadapi dugaan..anak buat salah mak bapak dpt nama..ermmm…:’

    0

    0
  139. beta draconis says:

    amboiii…seronok ronok ekau bercium yo dgn jantan mat salleh kesayangan ekau..ekau x kesian ko ngn mak bapak ekau ko…dahla bapak ekau penjamin ekau…oghang suh ekau jd doktor..ekau pulak jd doktor cinta sesamo jonis…podang lawan podang…ting ting haktuihhhh..

    0

    0
  140. ahad says:

    first baca statement parents dia kuar akhbar dulu, diaorng ada ckp, risau jika arif nie terlibat dgn pergaulan bebas. rasa2nya parents dia mungkin tau serba sedikit perangai arif nie, tu sbb dia dimintak sambung study kat local uni, mungkin itu part of the reasons why. tapi arif yg dah jatuh cinta dan kemaruk hidup bebas gay kat sana sudah pasti bengkek dgn parents dia. sbb tu hilangkan diri terus.

    takder parents yg nak ckp keaiban anak dia kat orang.

    tapi nie sekadar hipotetikal punyer assumptions.

    tapi citer arif nie antara yg berjaya dihighlightkan. believe me, there are many of them (malay gays) yg mcm arif nie. sy sendiri tau sorang gay lawyer melayu lulusan overseas yg ada legal marriage dgn mat saleh australia senyap2. ulang alik msia-australia utk bertemu spouse dia. family mmg bantah tapi dah tua bangka nak buat camner?

    pengajaran utk kita semua. hanya orang tak ingat mati yg akan support this kind of thing.

    0

    0
  141. k''N says:

    nak kata hengsem tak lah sangat, bangang jugak si budak nieyh, -,-” ahahaha.. ape lah rase kau main kan, opppsss,, terlucah.

    0

    0
  142. syazil says:

    well says:
    December 17, 2011 at 9:54 am
    skrg ni univ kat m’sia pon dah ok.. so xyah la nk anta ke luar negeri.. xsume yg balik luar negeri tu hebat pon.. ade yg buat semak je kat univ kita…

    bagi aku dah rezeki dia dihantar ke oversea itu soal rezeki dia..ingat lagi salah satu univ aku study 10 tahun lepas, di negeri pantai timur..seriously walau aku bukan ahli persatuan Islam tapi sangat sedih bila reaktor univ menghalang sesi tazkirah dan usrah dijalankan dan memerlukan segala bentuk prosedur yang ketat..dan bilamana ada konsert atau band competition diadakan, dengan reaktor dan sekutunya sekali turun padang…(time tu aku nak g ke lab buat final year thesis)…

    kalau kata sapa2 yg balik oversea tu menyemak kat local univ, ko sangat kesian dari segi pemikiran…sometimes, bila di malaysia hilang arah tuju..bila di oversea mula berjinak2 dengan Islam sbb mula berjinak2 dengan masjid dan komuniti Islam di oversea…so, tak yah kata oversea baik ke univ tempatan baik..kalau ada cita- cita memajukan ilmu di kalangan komuniti masyarakat, itu yang terbaik..bukan makin mengkhayalkan komuniti siswa dengan segala ceruk peruk maksiat dan hiburan…

    0

    0
    • dadu says:

      Betul tu. Aku duduk kat Amerika dulu lagi aku cuba nak tambahkan ilmu Islam. Bila kita duduk di luar negara kita tak ambil benda sewenang-wenangnya. Aku tgk bebudak yg tak pernah keluar Malaysia tu bukan semua yang baik2. Ada tu lebih “over” lagi dari orang barat.

      0

      0
  143. kembali ke pangkal jalan says:

    sama2 la kita doa akn agar Allah S.W.T melaknatkan golongan sebegini…buka kan pintu hati golongan sebegini agar kembali ke pangkal jalan…!!! Amin!!

    0

    0
  144. casper says:

    sayangnya..blaja tggi2..terpesong plak dr agama…hurmm..

    0

    0
  145. Nadia says:

    i hv friend studying Medic there. mmg berlagak abes la…dulu pakai tudung, smpi sana, dok upload gmbr kt fb pakai spagheti je……cakap dah gempak je konon bakal doktor kan…..helloooo…u belajar doctor x abes lagi, xyah nk berlagak sangat……btw, Dublin ni rmi gak pelajar msia dah terpesong, hopefully Kedutaan Msia kt sana penatau kesosialan pelajar kt sana..

    to my friend, aku igt lg ko mmg pelajar terbaik spm sekolah kite, labuh je dulu tudung kau, skrg semua xcukup kain dok tayang ketiak karat ko….ckp merendah diri je, skrg ckp nk berlagak je dah duduk sane ko kejutan budaya lak….xyah berlagak sgt ye….blom tentu ko berjaya jd doctor…roda tu berputar….

    oppssss…terlebih suddahh.. sorry

    0

    0
    • akulamalan says:

      Nadia..aku setuju dgn ko. kebanyakan (tp tak semua) macam hanyut je. Aku ada terjumpa gambar2 student malaysia kat dublin ni berparty sakan (baju stok2 mcm kat red light district – amsterdam je), terpeluk sana, terpeluk sini, baju yg dipakai sesingkat smpai tertonggeng nmpk ****..mcm dah irish sgt lah kononnya kan..lps tu bila baca conversation dorg, sibuk duk ngutuk2 malaysia..walhal masa mula2 datang tu, gambar2 dorg penuh sopan..pakai suar panjang, baju pun cukup sifat…skrg???agaknya terlalu terikut budaya irish yg kuat minum dan berparti kut..

      0

      0
      • dadu says:

        Engkau nampak yang buruk2 je. Ada nampak budak2 Malaysia sana yang pergi sembahyang berjemaah? Kebanyakan budak2 Islam dekat luar negara tak lah seteruk macam yang engkau cakap. Aku belajar kat Amerika tapi aku masih ingat yang aku ni seorang Muslim. Dekat sini bebudak Islam jaga makan dan perangai semua. Ingat luar Malaysia tak ada komuniti Islam ke?

        0

        0
      • Hehehe says:

        Inilah dia… Melayu Mudah Lupa…..

        By the way.. Kalu nak cakap pasal berparty.. Baju spaghetti strap…. Tak payah tengok kat luar negara…. Kat Malaysia pun berlambak yang berparty sepanjang masa yang yg pakai baju tak cukup kain nie….. So kalau yang berperangai macam nie kat Malaysia ikut budaya sape..?

        0

        0
        • syazil says:

          kenapa nak tengok saja yang overseanya? tak yah citerlah, sedangkan kat mesia nie berlambak2 mereka yang pakai bertutup litup bila dapat offer ke univ, habis segala yang ada…itu tak lagi yang melahirkan ‘produk’ sendiri masing-masing….well said, x yah nak tengok mereka2 yang pergi ke oversea, tgk dalam malaysia saja cukup..
          pengalaman hamba, mereka yang berjinak-jinak dengan masjid dan surau di oversea lebih selamat keadaannya kalau nak compare dengan mereka2 yang malas nak g ke surau atau masjid sbb di tempat2 begini kita akan jumpa segala jenis umat Islam yang ada dan dari pengalaman, mereka nie gigih dalam penyebaran dan memperkasakan lagi Islam di muka bumi asing…jadi, siswa siswi yang ada di malaysia dan juga pihak pengurusan univ janganlah dok sibuk nak anjurkan konsert atau apa2 saja yang melekakan ummah, bilamana usrah dan tazkirah di surau univ dikawal selia dengan ketat..jadi, apa akan jadi pada siswa malaysia? fikir-fikirkanlah dan selamat beramal…

          0

          0
  146. tie fatimah says:

    apesal g pakai baju melayu kiss2 mcm tu..adoi ko ni mmg memalukan.

    0

    0
  147. Syahida says:

    memalukan btol… dah la pkai baju melayu

    0

    0
  148. rombau says:

    Tak payahlah komen yg bukan2.. kesian & simpatilah pada keluarga dia.. Marilah kita doakan semoga apa yg berlaku ini tidak berlaku pada kita dan semoga Ariff kembali ke pangkal jalan.. InsyaAllah.

    0

    0
  149. azhar says:

    Dari korang caci maki Ariff Alfian & homo ppl yang lain, lebih baik korang doakan je dia kembali ke pangkal jalan. Doakan supaya terbukak pintu hati dia nak berubah & kembali ke pangkuan keluarga. Aku tak berani nak komen lebih2 sebab aku ukur baju dibadan sendiri dahulu sblm nak ‘judge’ and kutuk merekani. Aku sendiri x sempurna, x layak nak judge dorg.. So anda bagaimana?

    0

    0
  150. mazlin says:

    ni bukan si tanggang ni,tp si tonggeng..mcm sedap sgt main bontot..meh sini aku seludu bontot ko guna cota..

    0

    0
  151. pak chop plupuppp!! says:

    budak bodoh lagi baghral…macam x dk pompuan dh nak rembait,lubang blakang jgk jadi senyuman buat kau ariff alfian…maaf terlampau emosi aku tngok muka laknatullah ni..kaum LUTH..go f*** ur self!

    0

    0
  152. Mawar Delima says:

    inilah dia bila Iman di tarik Allah, segalanya di tolak tepi. termasuk Agama dan mak bapak.

    0

    0
  153. HAMBA ALLAH.... says:

    memalukan dan menjatuhkn maruah rakyat malaysia dan maruah agama islam…astaghfirullah……

    0

    0
  154. HAMBA ALLAH.... says:

    astagfirullah….memalukan rakyat malaysia dan maruah agama islam…..

    0

    0
  155. Jambu says:

    sangat kesian dengan mak ayah dia kene tanggung semua, malu dan hutang…

    semoga arif alfian rosli cepat2 la bertaubat, pk la susah payah mak ayah ko…

    *** semoga jadi pengajaran buat kita semua yang baca kisah ni ***

    0

    0
  156. nasrina says:

    moga dikuatkan keimanan dan semangat kedua ibu bapa ariff dlm menempuh dugaan ini, semoga arif diberi petunjuk dan cahaya ke jln y benar..kta sama2 berdoa agar anak2 kita akan jd manusia berguna tidak kira dunia n akhirat n dapat membantu kita d alam barzah bila kita tiada nnti..

    0

    0
  157. john says:

    semoga dia kembali ke pangkal jalan

    0

    0
  158. Hehehe says:

    To Ariff…. Please remember… Kita akan mati jua akhirnya…

    To all…. Doakan yang terbaik untuk Ariff Alfian nie..

    To Org2 yang datang ke Dublin jadi penasihat….. Tak yah sibuks nak datang Dublin nie kononnya nak cari Ariff nie and nak nasihatkan dia supaya berubah… Banyak lagi bebudak kat Malaysia tu yang dah terpesong.. Yang tak der aqidah.. Yang terlibat dengan gejala kurang sihat yang memerlukan bimbingan dan nasihat dan tunjuk ajar….. Yeke nak datang menasihatkan si Ariff or nak ber Christmas sale shopping kat sinie??

    Kat Malaysia pun lagi cecangih gejala socialnya….bebudak di malaysia kekadang tu lagi advance part part gejala nie dari bebudak yang belajar or membesar di oversea..

    Niat kena betul sebelum buat sesuatu…. Kita yang tak tahu hujung pangkal cerita jangan cepat melatah….

    0

    0
  159. i read i review says:

    i feel sorry for the parents…kids now days, suka.ikut guna nafsu x guna otak.x kesian ke kat mak ayah?ke hati tu dah habis ‘kering’???

    0

    0
  160. Ahm Naz says:

    Bang…Cabut sat…nak kentut…

    0

    0
  161. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    ape nk jadi ngan jantan sekor ni….dh lah hutang bank bapak kena tanggong untok pelajaran dia kt luar negeri senyap senyap dia kawin pulak ngan jantan mat saleh botak ni …bukan nk senang kn mak bapak belajar elok2…ni menyusahkn orang tua yg mengharapkn ishhhhhhhhh yg minah jambu heran bin ajaib kn ni dua2 ekor ni ada selera pulak antara satu ngan lain …. kalau minah jambu la kn dua2 ni minah jambu tkda selera lah ! tengok muka pn tk boleh stim huh!!

    0

    0
  162. makcik jual sayur says:

    kt kl nie pn aku tengok ramai gay..siap berpeluk sakan lagi.muka memang stok hensem abes.tapi gay.kesian.harap mereka kembali ke pangkal jalan.

    0

    0
  163. mak jah says:

    antara jantan2 bangang..ni la dia..elok2 jadi jantan, nak jadi gay..bodoh!!!

    0

    0
  164. nka says:

    Sebagai seorang Islam memang saya mengutuk apa yang dilakukan oleh Saudara arif ni. Tapi bukan ke setiap manusia itu tidak terlepas dari melakukan kesilapan? mungkin dia masih tercari-cari kebahagiaan dan sinar untuk diri dia. Sesungguhnya Allah itu tak pernah tidur. Saya pasti suatu hari nanti saudara Arif akan kembali ke pangkalan jalan, Allah akan tunjukkan jalan untuknya, InsyaAllah.

    p/s: do whatever you wanna do, but please don’t give a shit to your parents. they have sacrifice a lot to raise you up.

    0

    0
  165. apelah na jadi ? says:

    umm, ta kire lah kat mane pun kite study.. kat dalam msia ke, kat luar negara ke.. kat mane2 pun bule culture shock.. sebenarnya, kite sendiri yang perlu pandai menjaga dri, mmg kawan2 juga bule mempengaruhi tetapi kita kan dikurniakan akal dan fikiran ?

    kpd arif neyh, semoga kembali ke pangkal jalan.. kesian lah kat parent kao kene bayar hutang kao en.. buad keluarga arif, bersabarlah menghadapi dugaan ini . :))

    0

    0
  166. bayu says:

    mengikut pengamatan saya…gambar ini bukan asali…ada kelihatan pengubahsuaian….

    0

    0
  167. nini says:

    Sesuai untuk jadi filem Raja Azmi, penuh drama intrigue, macam-macam ada cukup rencah untuk filem dia yang suka
    kontroversi tu…kali ni tajuk dia plak Anu kat Dublin….hahaha jangan marah sebab sebenarnya aku tengah marah ni tapi tak tau nak tulis apa sebab dah baca macam2 komen korang…semuanya menjurus benda yang sama maki hamun Si arif sebab dah terpesong akhlak dan agama serta cara hidup. sebenarnya badan aku menggigil mengenangkan petanda kiamat semakin dekat sebab satu demi satu maksiat dan benda yang tak pernah kita terfikirkan satu persatu menjelma depan mata. Kalau pun kita tak dapat membimbing Arif kembali ke jalan benar berdoalah kepada Allah agar menetapkan iman kita dan seluruh keluarga kita agar tidak terpesong sebegini. Sesungguhnya kita tidak tahu apa yang akan berlaku esok hari. Apa2 saja kemungkinan dan mungkin yang lebih dahsyat dari yang boleh kita bayangkan.

    0

    0
  168. bayu says:

    ya..hanya gambar terakhir..yang di bawah tu aje yang betul…2 lagi tu palsu…..

    0

    0
  169. bayu says:

    secara logiknya…peliknya disini…dua gambar teratas ada pengubahsuaian…hanya pakar yang dapat jelaskan….penjelasan secara kasar..dari apa yang di lihat mamat melayu ni mungkin berkahwin dgn minah salleh spt gambar terakhir itu….tapi telah di palsukan…

    yang hebatnya waktu perkahwinannya adalah pada waktu siang.dgn cahaya terang benderang…di luar bergitu juga…waktu siang semasa berjalan dengan wanita tersebut….

    yang bestnya dia pakai baju melayu bertanjak sampai waktu malam…tak kan tak ada sesi bertukar baju kot..nampak sangat..laa.. tak ke.. rimas nak bertanjak sampai ke malam…ya..background gambar waktu malam tu hanya sesuai untuk gambar mat salleh itu saja…tapi tidak kena dgn gambar lelaki melayu bertanjak….dan byk penerangan lagi…hanya pakar yang tahu….

    0

    0
    • ANTI MAKSIAT says:

      kau tak yah mengak benang yg basah.Gambar terakhir tu lelaki mat salih yg sama jugak.PONDAN bodoh..JANGAN TUNJUK PANDAI SANGAT.HANG GAY JUGAK KOT!!!ISH ISH SIH.. JENIS APA LA MANUSIA NI ..MENGUCAP BEBANYAK INGAT SAMA ALLAH ..ISLAM AGAMA KITA….

      0

      0
  170. Wawa says:

    Gambar tak complete. Last pic tu, the lady is one of his guests. Shud look out for another picture of the couple with all their guests at the City Hall.

    0

    0
  171. bayu says:

    sila jawab Wawa…macamana awak tahu gambar ni tak complete..?

    0

    0
  172. afif says:

    kalau gambar 2 diatas dipalsukan….apakah cara dia dikahwinkan?? astagfirullah…semoga dapat hidayah Allah

    0

    0
  173. maria says:

    Dunia akhir zaman…bila terlalu bijak sampaikan bodoh dalam memilih halal dan haram…semoga kita semua dihindarkan daripada perbuatan yang memalukan agama,diri sendiri, keluarga dan negara..

    0

    0
  174. dimana kearifannya? says:

    bergetarlah bumi dengan dahsyatnya di bawah kaki sang arif ni bersama pasangannya…hancur dia dan pasangannya kelak dalam “gempa bumi” mereka sendiri…sama dgn kaum sadum pada zaman Nabi Luth.

    Allah maha besar…Allah maha mengasihani..bertaubatlaa sebelum terlambat…

    nauzubillah.

    0

    0
  175. nurul ain says:

    Kesian ayah dia kena saman….ape la budak ni….sabar je la tgk dia….ape dia pikir dia idop forever & ever kat bumi Allah ni ke?semiga Allah mberikan hidayah kepadr nye…..marilah same2 kita doakan….amin…..

    0

    0
  176. just curious says:

    perkawinan gay ni termasuk dlm big gay wedding project…link seperti dibawah

    http://biggayweddingproject.com/category/blog/

    ada gamba ramai gay2 yg kawin, n ariff ni pun ada..

    0

    0
  177. ANTI MAKSIAT says:

    pukimak punya gay.Kalau kau nak kawin sesama jenis pon..KAU KELUAR DARI ISLAM DULU LEPAS TU KAU BUAT LA APA YANG KAU SUKA.NAK MAIN PUNGKOK KA?NAK JILAT TAIK KA?APA KA.. LANTAK KAU LA AHLI NERAKA …SETAN..!!!!LUBANG TAIK JUGAK KAU CARI SIAL..PATUTNYA MAK BAPAK KAU PICIT HIDUNG KAU WAKTU KAU BAYI DULU..SENANG TAK ROSAKKAN AGAMA…MUSIBAT..KALAU KAU DEPAN AKU KAU DAPT LA NASIB KAU AKU SEKA KAU HIDUP2 KAFIR..

    0

    0
  178. comot says:

    sedih sbb simpati kepada parents dier..mesti mak ayah menanggung malu yang teramat sangat..buat mak terguris jer dah berdosa niekan pulak…….nauuzubillah minta kita semua dijauhkan dr perkara sebegini..semoga Allah memberikan hidayah kepada insan yang bernama Ariff ini..igt dik langit tak selalunya cerah..Allah maha mengetahui atas tiap sesuatu..kepada semua pembaca jadikan ini sbg satu iktibar .

    0

    0
  179. spe ariff? says:

    semoge kekal ke anak cucu..

    opsss…

    0

    0
  180. eika kps says:

    subhanallh…..menjatuhkan maruah org islam….pkai baju mlayu plak tu…siap bertanjak bagai…ishk3. Semoga dia kembali ke pangkal jalan..amin…sama2la kita berdoa..

    0

    0
  181. amy91 says:

    uwekkkkk!!!!!!!!

    0

    0
  182. wizza says:

    bkn nak menghalal kan ape yg mamat nee wat… haram tetap haram. yg lg sakit ati, nape pakai baju melayu & bertanjak bagai… ape lee perasaan mak ayah. kita pakat2 doakan semoga mamat nee kembali ke jalan yg lurus…. amin.

    0

    0
  183. Haruru says:

    hehe. Ternampak dalam mingguan gambar kecil semalam. Saya bet Cina. Kot, kot dia orang tau yang dia dari M’sia. Sudahnya, Melayu. *tau dari blog Nara* Kesian parents dia. Dah lah anak rupa cenggitu, kena tanggung saman yang entah berapa keturunan boleh langsai. Semoga, Allah bukakan hatinya untuk kembali kepada perasaan yang normal. Amin.

    0

    0
  184. misz secreto says:

    rasa xsabar nk dgr pengakuan sendiri si ariff ni . kenapalah kau camni ariff . kau ni dh tingtong ke??!!!

    0

    0
  185. danial cr says:

    masyaallah,kenapo ko wat cam tu.BERDOSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  186. sodomize is not the way of life says:

    kesian mak bapaknye….serba salah nak menerima keadaan mcm ni…antara agama dan realiti….anak sendiri buat mcm ni…..kite doakan laa agar die ke pangkal jalan…Amin…

    0

    0
  187. cik kelsom says:

    ye.mengucap pjg pn xle nk buat ape, sbb tu mesia kne ade HUKUM ISLAM. ni umt islam MALAYSIA dah xtakut ape dah, yela negara demokrasi katekan. sedih.! nk marah pn xguna. Pemimpin la bertanggungjawab dgn sume ni. Mane Raja selaku penasihat agama ISLAM ni?… meroyan la kalo ckp isu masyarakat mesia ni..

    0

    0
  188. ntah apa2 says:

    kita marah kat dia sebab dia kawin sesama jenis, kat luar negara…. yg kat mesia ni berapa ramai yg sejenis dgn dia tapi x kawin…. x pulak dijadikan isu besar….. kena kawin dulu lah baru jatuh hukum kot……

    0

    0
  189. Smh Malaysians says:

    Aduh, bapak ignorant sial sume yang comment. Suke hati dia ah nk khawin dgn lelaki. Korang sape nk judge orang lain? Ingat diri tu bagus sangat ke? Korang pun mana tahu yang mungkin dia suka lelaki even sebelum pergi ke Dublin. But apa-apa pun its his choice to do whatever he wants. So what kalau dia suka lelaki? So what kalau dia nk khawin dgn lelaki? Korang have to be a open minded la about this. But the thing yang dia buat salah adelah menghilangkan diri and buat mak bapak dia risau sampai cari 8 kali, that is wrong and dia tk patut buat macam tu. But other then that nothing is unusual.

    0

    0
    • aku tak faham says:

      Smh Malaysians ni mungkin bukan orang islam kot… Cakap macam org tak ada iman…. Maaf… Kalau orang yang ada iman x akan cakap mcm ni malah akan rasa kecewa dgn apa yg budak tu dah buat….. (ye, saya mmg mcm ustazah tp ustazah yg suka baca gossip, so what???)

      0

      0
  190. Riez Ezwan says:

    Iskk naya la bapak dia nak kena tanggung bayor balik kat Petronas..malu kat orang ramai lagi.X dapat nak bayangkan perasaan mak bapak dia…angkara anak

    0

    0
  191. cr danial arsenal says:

    erm……….berdosa kalau wat cam tu…..bak kata perpatah sekolah tinggi-tinggi otak kt lutut……………bersama kita berdoa agar kembali ke pangkal jalan.insyaallah………………….

    0

    0
  192. DUNIA says:

    dunia akhir zaman… ape nak jadi ngan budak ni agaknya ae… mane lah keluarga dia nak cari duit RM 890K tu… mari lah kita berdua semoga alfian akan di buka pintu hati dia untuk kembalik ke jalan yang betul… kepada golongan yang mcm ni bertaubat lah kamu sebelum terlambat…

    0

    0
  193. anaMuslimah says:

    Ya Allah kau selamatkanlah dia, kurniakanlah hidayah dan taufiq kepadanya sebelum ajalnya tiba…nerakaMu pedih ya ALLAH..nerakaMU pedih sekali…

    0

    0
  194. Snava says:

    Bodo..perangai mcm haram..hahaha

    0

    0
  195. anti sosial says:

    macam sial la dia ni.stor kunyit sure dah bobos.

    0

    0
  196. budubelacan says:

    apesal la ade mnsia2 bodoh ni. abg nara post suruh ngko baca ambik iktibar.yang ngko dok kecoh bende lain apesal bodoh?

    0

    0
  197. Fadz says:

    Kesian kat ibu ayah dia….. Kita sama2 doakan agar dia kembali ke pangkal jalan… insyallah…

    0

    0
  198. saya says:

    bukan ke kalau dah kahwin dengan orang kafir yang tak masuk Islam bermakna kita dah jadi murtad?

    0

    0
    • blabla says:

      urm..tanya org yg alim.kt indonesia menghalalkan perkhawinan berlainan agama.tk sure ulak ttg murtad ke tk..

      0

      0
  199. saya says:

    kesian sangat2 dengan famil. dugaan terbesar Allah bagi.

    0

    0
  200. saya says:

    dahla dia student cerdik pandai pas tu dapat pulak biasiswa dr Petronas. Nikmat Allah bagi. Sayang dia telah salahgunakan.

    0

    0
  201. zai says:

    Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada ibu dan ayah Ariff agar tabah menghadapi dugaan ini..

    Ku mohon juga agar Ariff diberikan hidayah dan mengenang pengorbanan ibu dan ayah yang telah membesarkan dia..

    Aku sendiri takut sebab nasib anak-anak dan adik-adik aku pun tak tahu macam mana, jauhkanlah ya Allah..

    0

    0
  202. hamba allah says:

    Apa jenis bangang la c0uple ni.????
    Base b0d0….!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  203. PSM says:

    memalukan…dah la pakai baju kebangsaan…

    moga ibu bapa nya diberi kekuatan menerima dugaan ini.amin

    0

    0
  204. MATAHARIKU says:

    kita sama-samala berdoa agar dia kembali ke pangkal jalan…pada keluarga dia sabarla dalam menerima dugaan ini. tak terbayangkan mcm mana perasaan ibu bapa dia..aduh kesiannya….

    0

    0
  205. Hentikan Gejala Buang Bayi says:

    Best nyer…Malaysia gay2 tak boleh…Melayu kawin gak kat overseas!

    Padan muka UMNO & PAS !!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  206. hemohemo says:

    astargfirullah al-azim…

    0

    0
  207. amy says:

    Subhanallah…..id dia kawin ngan foreign girl ok lg….semoga dia balik ke pangkal jalan….

    0

    0
  208. Dari Sabah says:

    Batang jumpa batang. Ha! Tak daya aku imagine. Huuweeeeeks! apuuh!

    0

    0
  209. Dari Sabah says:

    Batang jumpa batang. Tak daya aku nak imagine. Huuuweeekkkss! apuuuuh!

    0

    0
  210. I keep listening to the news bulletin lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

    0

    0
  211. rama-rama says:

    banyaklah berdoa utk ariff agar kembali ke jalan yang benar..amin

    0

    0
  212. This may not be the best place to request this, but I am looking for a pest control business inside the pittsburgh region and have no method to find out who’s the best. I uncovered this business which is definitely close to me and wished to see if any individual has any reviews on them. Priority Pest Control, 524 Ross St, Pittsburgh, PA 15219 – (412) 346-6413

    0

    0
  213. This may not be the best place to ask this, but I am trying to find a pest management provider in the pittsburgh area and have no method to find out who is the very best. I found this company which is actually close to me and wished to see if any individual has any assessments on them. Priority Pest Control, 524 Ross St, Pittsburgh, PA 15219 – (412) 346-6413

    0

    0
  214. peace says:

    sometimes people getting wrong..never judge people otherwise you are the perfect one..^peace^…

    0

    0