Written by AbangNara | January 14th, 2011

drama melayu

Semalam kami berjalan-jalan membaca blog dan hati kami terpaut dengan tulisan dari saudara NoktahHitam. Tulisannya yang bertajuk “Raise your hand if you have Malaysian drama/movies” membuatkan kami menganggukan kepala. Memang kebanyakan benda yang ditulis adalah tepat sekali. Kami amik sedikit hasil tulisannya:-

[note]I sometimes don’t get Malay drama. It’s always about the same thing, it revolves around Datuk, some pious dude, jealousy, ah-long, oh well, you don’t really need me to spell out everything, because you know the drill.

Some mistakes that are easily spotted, work at factory and they could bloody afford to rent a bungalow? WTF? Or applied 178 layers of make up before going to bed. Or ghosts that have strings attached to them. Puftt.. Non sense. Or empty cup of tea, and yet he kept sipping the cup. Hello! Pour that man some tea-lah ok? [/note]

Maka kami di sini ingin bertanya pendapat anda semua. Apa pandangan korang pasal filem ataupun drama Melayu? Adakah dah maju sedikit daripada dulu ataupun sama je? Kami memang jarang tengok drama Melayu. Kalau filem tue yang latest kami tengok ialah filem Hantu Kak Limah Balik Rumah. Not bad jugaklah. Kalau tanya drama, memang kami fail.

So apa pendapat korang? Jangan segan luahkan. Kemungkinan besar para penerbit filem pun baca blog nie. Mungkin boleh ambil komen korang buat iktibar.

P.S: Ketahui sama ada korang nie sihat, kurang sihat atau memang tak sihat langsung dengan Nestle Profile Test.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

349 responses to Apa Pendapat Anda Tentang Drama Dan Filem Melayu?

  1. saya says:

    drama melayu semua nk guna datin datuk tan sri.bosan

    • aq suka korean drama…besh giler saranghe..~

      • mmmmm says:

        belacan aku pon suke gler citer korean dowh……….

        • korang dah tak tengok LOVE STORY IN HAVARD.

          aduh..aku nangis sampai tak lalu makan..isk..

          sedey…~ skarang aq tengah layan PINK

          LIPSTICK….ok gak..

        • mmmmm says:

          dh tgk dh bleh tahan la citer tu tp aku minat gler citer tree in heaven…………seday dowh….skrg aku tgh tgk citer dream high kt maadu best gak la citer tu…………

        • annur says:

          love story in harvard…
          lom lg lah
          sapa yg berlakon yer
          tngah layan secret garden n queen of reversal…
          mary stay out all night n daemul pun best..
          ko minat sapa yer..

        • eliz says:

          plg menyampah karya prof maiden tu ha sori lah name penuh die x igt
          balik2 cite same
          gelang emas smpai siku
          mngumpat
          penang
          mamak.

          tlg la buat karya yg berfaedah mcm afdlin ke

          BUKAK SIKIT MINDA TU!

        • aku says:

          citer lama tu
          best lah gak
          citer korea jalan citer mesti best
          tak macam melayu
          nyampah

        • milix says:

          aku x arif sgt sal pembikinan drama..tp stkt yg aku tgk..de yg ok de yg x…de yg nyampah..de yg cam xlogik….tp aku tgk sinetron bwg merah tu..makin x logik tu yg pnnton makin geram& ye ye nk tgk….betapa org xbersalah dikantoikan jd bersalah..polis dtg time mende sume dh setel…hindustan lak…hero 1vs 10…hero tetap menang…kne tembak 1 pun xkena…korea lak stay comey2 je pelakonnye….pasangan kekasih gaduh cam bbudak last2 cinte 1/2 mati…pilipin lak…citenye cam xde undg2..nk bbunuh ikut suke…tp ok gak….jd pendek kate sume lebey kurengla…de yg ok de yg x…..tp drama melayu yg aku paling suke nur kasih dan intan sayang manja….mmg best..suke tgk…sekadar berkongsi pandangan….

        • masyukkkkkk...........! says:

          the winner of the best malay drama is…….NUR KASIH…!….i like….: )

        • Kasih says:

          drama melayu tunjuk citer koporat2 jer.. umah besar2.. dato datin, tan sri puan sri.. anak2 kaya…. bomoh2…. dan yg paling latest ni dah ada citer nagrut2 nk ikut citer dongeng indon lak… tetambah drama kt TV3 tu….

          tp drama2 kt RTM xmengecewakan, ada gak lah kesedaran dan cerita2 ttg kehidupan kg dan jg anak2 org susah yg nk maju….

          pappeon best layan citer korea dr drama melayu huhuhuhuhu…

        • annur says:

          setuju sangat….
          drama korea mana yg paling best bagi awk

        • ss says:

          masalah nye drama2 kat rtm tu x pulak ramai orang tgk…

        • artis NERAKA says:

          drama MELAYU ??

          S.U.C.K !!!

          korean??

          AWESOME !

        • Gosipgurl_fea says:

          sebenarnya , kalau di teliti balik, Korean drama tu jalan ceritanya sama saja semua, tapi mereka dapat garap dengan baik menarik dan memang best! cara focus emosi pada wajah, pemandangan, dialog yang pendek , jalan cerita yang ringkas dan paling penting muzik pada latar drama tu,saya rasa ini sgt rare dlm drama/filem melayu.
          saya tgk juga drama melayu,Tiramisu? tapi hairanlah, kenapa banyak sangat cerita tentang corporate ya? setiap drama atau filem yang dibuat, saya rasa pengarah dan penerbit mengikut budaya sesebuah tempat. itulah yang membezakan drama/filem melayu atau korea atau etc.

        • hothotheat says:

          betul lah tuh…korea ke indon ke..same je cite die..
          bek layn RTM..tv2..banyak cite best2 bole jadi tauladan ..dari cite tv3..y banyak ngarutnye…tah ape2 aje..

        • marishadania says:

          typical drama melayu- msti ada kereta merc, bmw xpn keta gempak2, pelakon pompuan msti mekap tebal2 wp scene atas katil, bulu mata ttp maintain wp tgh melalak, mesti ada ala2 korporat cerita duit juta2 pastu ada org sakit hati. smpai da boleh agak apa ending nye hohoho.

        • hijau says:

          stairway to heaven!love soo jung pa!(tak ingat nama ni,maen sebut je..hehe)

        • tazmaniandevil says:

          aku pon suka korean drama/movie…………….

      • annur says:

        yes!! aku agreed
        layan korean drama lagi best….
        sarangheyo…

        • Kasih says:

          suka love story in havard, pink, secret garden & queen of reversal…mary stay out all night pun best.. mmg sumer best lah hihiihihii…

        • lala says:

          haha layan drama korea lg best ceter melayu nie mula2 boring,tengah2 tuh boleh tahan lah pastu nk tunggu ending dia perhhh berasap ,seyes drma mmng bosan filem boleh tahan lah =))

      • XsukasukiX says:

        tgk la sorry,i [email protected] sorry,i love u…
        confirm menangis tiap2 episod..
        huhu
        aku tgk tiap episod msti mngalir ayaq mata..
        xpn stairway to heaven klu korg nk mnangis..
        huhu

      • ABANG JAIJAI says:

        tengok lah FANTASY COUPLE, COFFEE HOUSE, best! tak tipu

      • ape2 je la says:

        cerita korea memang berkali ganda lagi best!
        kalau sesiapa yang kutuk tu..sila la tngok citer korea dulu..
        memang jauh lagi ok dri drama melayu..yang asyik2 pasal cinta..
        drama jepun pun ok..drama jpun lagi la..most of the dramas memang jenis yang motivational…kalau ade aspek cinta pun selit sikit2 je..
        bukannnye x support drama melayu..selalu je tngok beginning die..tapi bile dah smpai pertengahan tu mesti rase mcm citer tu sngt la…x de kualiti..n of course..bukan la smua drama melayu mcm ni..ade je yang elok…

        • hehe.. says:

          citer korea p beh krg sama pe?jln citer xlari sgt p..bbdk ppuan minat kot sbb tgkp leleh ala2 jiwang karat (jgn mara r pndpt aku je)..citer mlayu npk cam ad pningkatan,tp y genre2 srius sket r klo y cam ala2 sinetron indon fantasi2 2mmg da thp gaban indon,citer ntah ape2..tipikal indon citer punya la pnjg ntah ap2 ending 1episod slesai semua2..citarasa msg2

      • http://kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

        jalaludin hasan berlakon datuk samapi la dapat datuk baru stop berlakon….he3…

      • tirani says:

        paling x suka dlm drama melayu adalah feel masa berlakon ..langsung xle rasa..eye contact lagi lah kurang hadoiiiiii

    • Lipstick Hijau says:

      Drama2 kat tv especially kat TV3 setiap sabtu jm 10 lagi best berbanding dgn filem2 melayu yang ditayangkan kat panggung….

      Lipstick suka dgn smua drama2 yg penah ditayangkan…

      • pakai baju bunga-bunga says:

        setuju ngan lipstick hijau..byk cita ckerama lg best dr filem…just cita malm esok yg mcm haprak cket (tgk gazzete je la)

      • kurus says:

        lipstick
        tu aku setuju amat.
        aku tk komen posting ko awal2..sebab.aku sedih..dah 2 bulan tk dapat tngk drama hari sabtu, sebab ramai nya org kawen.
        skarang ni aku duk tunggu citer sood n associates..ni..nk tengok best ke tak.. pelakon lelaki yg jd lurus bendul tu ..kelakar

    • kurus says:

      ORANG YG POST TU, siapa?????
      aku rasa dia tak tengok drama melayu pun..tngok seminit dua cabot..

      ini tak lain daripada propaganda nak undermind orang melayu…
      kalu blum tengok betul2, dan ikuti betul2 setiap hari,, macam yg aku telah buat SETENGAH TAHUN LALU..sebab aku nak BERLAKU ADIL..jgan terpengaruh dengan tulisan yang mengambil SEBAHAGIAN daripada APA YG DIA LIHAT.. TANPA meNILAI keSEMUA SEKALI..ini..

      • whimsical says:

        kau ni memang lain dr yg lain kurus, aku tabik kat kau!

        • kurus says:

          tq whimsical..
          aku baru jer kuar tgk wayang jepun hantu “shock labyrin” ni..instead of filem dwayne johnson ‘faster’.. sebab undian ramai..hehe

          berrrgggg… aku rasa best lagi khurafat yg kterang tonton kmarin.. sbab ‘hantu’ dia adalah ‘cerita kita’.. citer antu jepun tadik tu..aku tk takot..sbab antu dier pandai tukar jadi patung..haha..bnyak jugak kelebihan n kelemahan dia..sprti juga mana2 filem..trmasuk filem kta.. just to be fair

        • hehe.. says:

          btol2,byk movie kuar xmnarik aku tuk pi tgk..xde npk klainan just menda sama acuan len sket (sket je) tp dieny asas ttp sama..lgsg xde isu @menda2 baru..

      • bunian says:

        memang kebanyakan drama melayu kat asteruk ke, tv3 suku ke, ko duduk 2-3 min , ko dah boleh agak jln cerita and ending dia sekali. kalau tak caya ko buat sendiri kat rumah..sure 9/10 betul.

        org melayu ni kan, kalau org nak bagi komen melenting, tp dah puluhan tahun cita dia makin macam s**l. bagus kan, bagi la banyak lagi cite2 pesen cenggini so anak melayu kita tak boleh nak berfikir macam katak bawah tempurung!

        • wawa says:

          tapi drama CHINTA pasha sandha tu aku susah nak agak apa jd lepas tu. aku tabik saper yg wat storyline dan idea asal chinta tu.

        • Puteri Bunian says:

          Yup…
          Malay film r totaly SUCK..
          Drama tayangan TV lagi berkualiti and ada story line dr filem2…

      • mmmmm says:

        aku dh bace dh blog dye…………..dye ckp npe produser x bt filem sukan???mcm latar belakang seseorang pemain sebelum berjaya………….tp ape yg dye tulis tu ade btol nye……klu nk kepastian bce la kt blog penulis ni..

        • kurus says:

          kalo nk buat citer tang seseorang..yg trkenal
          seseorang itu mesti ada org tulis bibliography-nya trlebih dahulu

        • crysalide says:

          maksud citer sukan tu bukan citer bibliography. tp citer macam satu team bola sepak ker, badminton ker, sukan olahraga ker dari amatur sehingga ler berjaya ker peringkat olympic ker, komenwealth ker atau paling senang sukan daerah ker.

          ala2 macam citer jepun – prince tennis, slam dunk, miro attack, etc. boleh tgk semangat kesukanan dan boleh ler selit2 pasal masalah keluarga, cinta, jurulatih, sekolah, etc.

          aku suka dolu2 drama kat RTM spektra. citer eizlan Yusof main badminton2 dgn team2 lain. best gak

          aku tgk drama melayu byk gak tiru drama korea / jepun. Mcm citer HANI kat TV3 selasa malam – sekali tgk cam 1 Litle Tears tp ader twist lain. pastu Awan Dania cam citer Jepun Aya Euto berlakon ape tah nama dia.

        • hehe.. says:

          anak2 sidek,he2..kecik2 dulu suka gak tengok..

        • kurus says:

          memang bagus cadangan tu.tentu gempak. tp fulamak, banyak kerja tu.

          bibliography tu cerita lah dik..(tempat rujukan)
          kalo tk der org tulis n temuramah, kajian selidik tmasuk org yg terlibat dgn mereka dan skeliling yg terbabit, mcmana nk buat filem..

          contoh citer natrah n dr m tu. bertahun2 org nk kumpul maklumat.. tu pun jadi isu n hnya dpt kmpul sbhagian sahaja. silap2 kalo tk betul, boleh kena sue

          dalam hal ini PENULIS lah yg patut ditujukan cadangan trsebut trlebih dahulu. bukan salah org filem tk buat. jadi, penulis2 tu sila kan lah, buat bibliography=cerita tntang mrka dahulu, n kasik dgn org filem..dgn gumbira org filem berebut2 nk bikin filem dik..

        • crysalide says:

          yer la aku tahu la bibliography tu menda aper. maksud aku si mmmmm post kat atas tu tulis terbit citer sukan bukan citer kehidupan sebenar ahli sukan.

          so buat ler citer fiction character ahli sukan. takyah yg grand2 pun takpe. mcm org puteh buat citer football kat college tu. atau basketball. ok aper. citer ringan2 tp ader unsur motovasi.

        • kurus says:

          mueheheheee…

          (latar belakang seorang pemain sebelum berjaya.)

          bagi kat aku lah, posting dia yang merujuk hal di atas tu.

    • Gorgon says:

      Drama malaysia semakin LEMBAB! tiru indon apakejadah??

      • kurus says:

        THINGS TO IMPROVE:
        1. warna n audio – warna filem indon nampak lebih clear. so harap2 kalo ekonomi improve sket, belilah yg best sket ek.

        2. iklan – iklan kt tv time drama n filem, especially waktu malam, kurangkan la sket ye. supaya org tk tidoo n switch ke chanel lain, lalu langsung trlupa n miss the ending.

        3. pengisian cerita – banyakkan lagi filem2 yg ada MESEJ mcm filem2 p ramlee.

        4. rambut, mekap n pakaian pelakon – pertingkatkan lagi..ikut watak n keadaan la yer.. ambil berat hal ini..

        5. BERI MASA SEDIKIT – utk pelakon baca skrip n faham watak masing2.. bg n terima cdangan bgmana mrka boleh transform kan watak trsb.

        (korang sambung la.. aku nak kuar tengok wayang..BYE BYE SEMUA.. JUMPA LAGI)

        • crysalide says:

          kat Korea dia org tayang drama selama satu jam utk satu eps —– takde iklan langsung. baru ler drama tu lebih padat isi dia. dia org pun bukan buat byk eps pun. normal 16 eps. cukup la.

          kalau nak iklan – guna ler produk tu kat dlm drama. suruh syrkt swasta sponsor kalau nak produk dia org masuk tv. baru dia TERPAKSA keluar duit utk support drama kiter. selain itu boleh bantu bajet drama tu.

        • hehe.. says:

          tp takut lak jadi cam senario dulu,syampu sponsor (lupe brand ap) kejap2 syampu kjap2 syampu..time lwk rambut rebonding dulu2

        • hehehe.. says:

          tp takut lak jadi cam senario dulu,syampu sponsor (lupe brand ap) kejap2 syampu kjap2 syampu..time lwk rambut rebonding dulu2,isk3

      • LONDON says:

        AKU TENGOK MAGIKA DLM ASTRO
        MAK OOOII BOSAN
        KEJAP NYANYI LAGU ENTAH APA2 X SEDAP
        TIRU CITER ALICE IN WONDERLAND SIKIT
        TIRU HARRY POTTER SIKIT

        • ape2 je la says:

          aku pun rase cerita melayu yang lately ni bnyak unsur mcm magik2 ni nak tiru citer indon..hadoii…dah la stesen tv smua asyik tayang indon je..tolong la faham..orng2 x minat la.kalau ade yang minat pun budak2 yang sekolah rendah yang suka fairytales..=.=”

        • DRAMA yg PALING aku x suke… KAU DAN AKU …huhu…

    • sayakampung says:

      xkesah la tgk drama melayu..yg pnting bkn indon!!!

    • meamor says:

      skali skala nk jugak drma or filem melayu ni lebih kretif..asik jalan cita sama je..cite korea pon sma gak stereotype..like japan movie or drma..really tricky..kna byk pikir baru phm…mcm tu la yg sepatutnye org melayu uat..buat org berpikir , guuna otak, guna statistik ke ke math ke apa ke..ni tak smpi leh budget apa ending nye..sma la korean drma pon..

      • haiba9 says:

        I couldn’t agree with you more.
        drama jepon memang ori, semua elemen ade, kelas tersendiri.

        sebab tu kalau ade drama melayu or korea (walau mamat ensem n minah diorang cun) tayang kat tv, malas nak tengok…jiwang, meleret2 (mostly la)

    • rid says:

      jarang jumpe pompuan koporat dlm drma melayu pakai tudung..sume freehair…yg pakai tudung plak blkon sume hiporkrit..kat luar minum kaki clubbing..kecuali wardina..

  2. piscesgirl says:

    drama melayu nie sgt2la cliche…sbb 2 la aq lyn citer english n korea je..mls la nk tgk drama yg tah pape nie..boring. asyik citer yg same jerk.

    • annur says:

      aku setuju dgn pndpt ko..

    • kurus says:

      sbenarnya aku dah menonton filem omputeh spanjang idop aku..tidak disangkal mrka telah trlalu maju n jauh dlm soal ini.

      tapi, helllooo..tadik pun aku tngk iklan nicholas cage yg trbaru (aku baru lpas tngk wayang)..adeiii..geli aku..balik2 scene pmpuan pakai short..shingga agak trlihat teeettttt..tngah checking engine kete..mcm scene transformer megan fox tu

      (megan fox pun dah kna slapp “go back to acting class” last year, n maybe tk kan muncul lagi dlm trnsformer akan datang ni..

      • hehehe.. says:

        haha,nama lain2 tp citer ttp sama,xbyk beza pun,tipikal isu sama tp klo buat y berat2 ada isi ada makna ada pengajaran bjuta2 xde lak y tgk..so?ntah la,producer kuar bajet filem y leh pusing blk modal n untung,akhirnya tpulang pada penonton..klo penonton terdidik knal seni knal kualiti then myb melayu punya cerita jd len crita..hu2,ntah pe2 aku komen

  3. anieziesai says:

    tu r…drama melayu..kebanyakkan…syok sndri….hmppp..tp..kire ok r..dr cite indon yg menyemak je kt malaysia nih…

    • LONDON says:

      DRAMA MELAYU ASYIK2 CERITA MILIKI SYARIKAT BESAR2 DUDUK RUMAH BANGALOR PAKAI KERETA MEWAH. AKU RASA CAM HIPOKRIT LA PULAK. NAIK BORING DRAMA BEGINI.

      BILA SATU2 TRAGEDI BERLAKU TERUS JE DISERANG LEMAH JANTUNG MASUK ICU KOMA ATAU DILANGGAR KERETA.

      DUDUK KAT RUMAH PAKAI BAJU CANTIK2 SAMPAI NAK MASUK TIDOR PUN MASIH MAKE UP TEBAL DAN BULU MATA PALSU. KEKADANG SAMPAI SENGET SEBELAH BULU MATA.

      • bunian says:

        yang paling best, perempuan miskin bnyak buat kerja pun pakai bulu mata palsu! check out jasmin hamid.

        • hehehe.. says:

          nie la bila pelakon just pegang watak tp bukan perwatakan..klo bljr sastera dlu slalu tnya sal nie,tp npk cam pelakon ari nie xknl p mksud menda nie,sbb 2 watak org miskin tnm jagung pwatakan ala2 artis vogue g2,biase r,.status kene jaga,status kene jaga kot..kekeke

          btolkn klo aku slh,tq2

        • roce says:

          haha…pastu jasmin hamid jadi org miskin kuku punya panjang..
          logik ke org susah nk jaga kuku panjang2…
          ape la..banyak lagi mende lain drg nk pikir selain jaga kuku

        • kurus says:

          agaknya itu la penangan kalo buat filem 2-3 di masa yg sama,,
          kpda yg brkenaan,, tk smestinya jh..(yang aku minat la pulok..jugak..walopun)
          lebih baik ketip jer kuku tu..
          kalo tpksa jd pmpuan jaat kukuu panjang..lekat jer kuku palsu..
          and… pakai jer bulu mata palesu..kalu khendak watak.
          jgan sesekali extension..

  4. azneeta says:

    Hurrmmm. Setuju.. Well, tak payah highlight yang tak best tapi kite puji yang best lah yee.. Last Mlaay drama yang aku tengok (opss telefilm actually) ialah Tempatkan dia disyurga. nak carik malay drama betul² enjoy leh tengok agak sukar.. boleh bilang la berapa je yang bagus..

  5. skyrix says:

    Drama/film melayu KEBANYAKANNYA, tak semua, lemah dari segi lakonan (tak real), skrip (tak real; sekejap pakai aku kau, sekejap I you, yes, org yg sama. Oh ya, dan masyarakat kita pakai bahasa pasar bukan bahasa buku teks), editing (watak jauh or dekat tone suara sama je).

    Ya, mungkin kita lebih berkualiti drpd Vietnam, Laos atau Kemboja. Tapi sampai bila nak bandingkan dgn diorang jer? Jgn la fikir Hollywood, Bollywood or Kollywood. Tgk Thailand dah cukup. Saya terpaksa mengaku yg overall kualiti penerbitan mereka lagi bagus drpd kita.

    Cuma pendapat peribadi saya. Peace.

    • eliz says:

      BTOL
      mak aku siap ckp, diorg ni speaking2 dlm cite melayu tp bile ibu tgk cite omputih, xde pon org putih ckp melayu

      point = tlg ckp bahasa melayu dgn betol. jgn nk rojak2

    • ape2 je la says:

      aku setuju sangat yang dari segi lakonan tu..contoh nye kan..kalau untuk watak2 smpingan yang muncul bebrape minit je..diorng selalu x kisah eventhough orng yang diambil untuk mainkan watak tu x real langsung berlakon..benda2 minor mcm ni la yang buat jdi x best..
      contoh lain..cerita mat salleh or korea or jepun ke..
      though watak su sngt minor..die akan make sure smua nye memang ade talent dan bukan nye pakai main ambik je sape2 yang nak berlakon watak2 tempelan..
      baru la kualiti terjaga….

      • Rin says:

        sy setuju, kbykan drama n filem melayu skripnya x kreatif n x real. mcm d buat2 n kbykan nya skrip ulangan dr drama2 n filem lain.
        d tmbah plak plakon yg x bsungguh2 blakon, emosi & ekspresi muka x tepat, nmpak sngaja d buat2. jd gabungn bgtu mbuatkan pnonton x feel, x minat n bosan.. malah mnympah & mluat!
        tp ada gak drama yg ok. cuma kbykannya x ok lah kt Msia ni.

        • BumbleBee says:

          yes..skrip tu tak solid…geram jer tengok… x payah banding ngan filem la…banding ngan CSI jer cukup…tengok skrip diorg camaner…nk bg hujah2 bukti sumer tu kukuh and real mcm sebenar… cter melayu kalau buat cter dlm court…lawyer tgh berdebate tapi hujah cam budak skolah…

        • hahaha nk bandingkn CSI?jauh skali…dlu kn de drama cam ala2 CSI tp sampah giler beb sbb nya cara forensik n penyiasat kat malaysia ni xbez lglh ngn alat kelengkapannya hahaha tergelak aku hahahaha…citer jepun(RINJO) yg ala2 CSI lg best…

          jap nk tambah drpd korg tgk ko dan aku kat channel astro bek tgk DREAM HIGH…lg best…

  6. bizarro says:

    semua drama melayu ada adegan depan meja makan , gaduh2 , menangis ! stereotaip habis ! filem pulak , tak ada nak buat filem genre lain dari lain . semua , komedi , cinta , seram ! bosan lah . kalau holywood punya , mcm2 ada ! sedar lah sekarang !

    • LONDON says:

      KALAU SORANG BUAT DRAMA HANTU SEMUA CHANNEL CERITA HANTU SAMPAI NAIK BOSAN. AKU TUKAR CHANNEL KALAU CERITA HANTU. KALAU CERITA KORPORAT X BOLEH NAK CAKAP TERLALU BYK DRAMA CAM GINI.

  7. Kuncu_Jahat says:

    Hmmm tp still bole layan lg la…drpd drama indon yg memualkan…lg menjijikan…lg teruk..lg la hasad dengki…pastu kalo yg xlogik..mmg parah xlogiknye….setakat tan sri pn sri dato datin ni.. kire logik lg.. tp yg part keje kilang..duk bungalow tu mmg xleh blah la.. tp aku mmg anti drama indon … tp yela kan.. kalo dah xsuke tu..xyahla tgk.. kecuali kalo pi umah org pastu org tu tgk cite tu..terpaksalah tgk wlwpun xsuke… so sng cite kalo xsuke..kite sume xyah tgk ahh

    • LONDON says:

      BETUL3 KALAU RUMAH KAT KAMPUNG FULAMAK HEBAT CAM RESORT ADA KE PATUT.

    • silentgirl says:

      aku pn bnci cte indon…die pny kronologi drama same je in most of indon pny drama…konflik x abes2…lpas satu1..mcm harem je!

      for drama mlayu pn, bg aku ade yg bagos n ade yg cam harem gak..cte yg aku rase same je..drama samarinda kul 10.30mlm stiap slase-khamis..abes drama ni, ganti drama lain..tp same je jln cte nya..psl hal company..tbe2 ade plak musuh dlm slimut..pastu ank ceo company ni rmai plak org nk usha..then bls dendam..sume bleh expect!

      lg 1 drama kul 430 yg tiru ala2 cte dongeng….urghhh!! dat is so pathetic! putera katak? wadefak?! tlg la…da tau da cte prince frog english version…even bdk2 kcik pn da tau da cte ni sbb bace fairytale storybook…pls la…no more copycat the existing story/drama! jgn jd indon la nk wat drama bodoh dongeng die tu…mak peri atok peri sume kuar!

      cerekarama i think very light drama n enjoyable sumtimes..

      p/s: i think most of d producers are lack of idea in producing a quality drama/film…n thus end up with rubbish nonsense drama..kdg2 kte bkn xnk support cte2 mlayu..sbb cte tlampau tah pape…at last baek tgk english movie..lyn hbo, cinemax, starmovie or axn..lg bes!

      • Kuncu_Jahat says:

        tau xpe….++ ld dgn sikap xrasional org indon yg anti malaysian tuh….. lg la wat bengang!!! bukan ciite diaje au benci.. lagu2 diapon aku xsukes…

  8. dadu says:

    Cerita melayu ni mmg kebanyakannya tak logik dan terlampau cliche. Kalau cerita lawak, lawaknya mesti slapstick. Kekadang malu tgk.

  9. nana says:

    Filem Melayu???? Lagi2 drama kat TV3…sikit citer pasal org kaya la,anak datuk la,datin la….pastu shooting kat umah org kaya2..pakai keta besar….berlagak…aku xtau apa motif citer melayu nie….Filem Melayu aku x penah tengok…baik aku tengok filem omputih…lagi aku puas dan lagi berbaloi aku bayar….

  10. mmmmm says:

    aku kureng la tgk citer melayu aku tgk pon time mak aku ade klu x mampos aku nk tgk…….tp satu jew yg aku bleh salute citer melayu dyeowg bt pkai logik akal x mcm sinetron bodoh tu…………….

  11. lara_popo says:

    i x ske sgt filem melayu sbb most of them are “indah kabar dr rupe”.. i try da tgk filem2 melayu yg dikate kn GEMPAK sgt tp i memg xleyh msok ngn cte2 tuh..huhu..tolong la directors make a real film guys..
    yg i think boleyh dtrime filem seram jek..yg laen tuh eeemmmmm…huhu peace~~

    • tak sedap says:

      aku try tgk filem yg konon blockbuster -Ngankung….rugi duit aku rm9…tak best pun..pastu siap guna perkataan ‘bismillah’ masa watak LAn Pet2 cuba minta no dgn hantu..huuh

  12. filem melayu dah makin maju..dah makin gempak..tgk saja tahun lepas filem yang dah mencapai sampai 7 juta ke atas termasuk filem hantu kak limah dengan ngangkong..

    tahun ni lagi gempak dengan filem kongsi, hikayat merong mahawangsa..dengan filem mamat khalid yang penuh aksi plak nanti.

    belogapasajajadi.blogspot.com
    new entry : myspace versi malaysia

    • Aku Anak Melayu says:

      sokong.. aku amat meminati filem yang bagus.. Memento, Butterfly Effect, The Prestige.. dan byk agi.. tapi filem melayu, baru2 ni berjaya membuka pintu hati aku.. mula2 dengan magika.. effect yang sgt real dan menarik.. cerita klaka aku xnak sentuh ar.. tu mmg box office nye.. orng melayu kan ske cita2 cmtu.. skang ni aku nak tunggu HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA.. come on KRU, u can do a lot better than the worst CICAK Man!!!

      • huahuahua says:

        agreed….aku dlu slah sorang yg x kan spent duet kat wayang utk tgok cite melayu…satu pembaziran bagi aku…but nowadays…can’t be denied…improved a lot as far as i concern..n i’m startin to spent my money for malay mvies..even not all but yeah for me it worth it for mvies that i spent my money for it…recently tgok hantu kak limah balek umah…tergelak sakan…well thumbs up from me..cite nye biase but olahan nye superb..yasmeen punye cite pun gud…come on la guys…be realistic..tgok be2tul…da improve jgak la for me yg x salu tgok cite melayu neh…kalu nk ckap bab cliche sume cliche…cume cara olahan tu je..let say cite korea klise gak bagi aku..satu gades acting like the cute2 one,naif,degil sometimes, pastu jadi rebutan 2 jejaka..kaya sorang n yg rapat ngan heroin tu sendirik…setiap cite korea camtu kalu x silap aku..sorang pompuan yg belakon cam cecomel sket pastu jadi rebutan..de gadoh2,benci2 dulu pas2 bercinte…klise….klise tu la yg membantu tuk jadikan jlan cite, bagi pendpat aku la…skang neh yg membezakan maybe olahan cite tu..cite omputih pun kalu tgok,basic cite tu same jek…cume olahan dia tu menarek..so bgi aku, x adel la nk hukum cite melayu bab2 klise neh..anyway allahyarham yasmeen da buktikan citenye x klise kalu nk contohla.. pastu yg ttg asal cite melayu belakon jek sume watak korporat..kaya..kete besar2…tu aku stju la…tpi de gak yg wat cite ttg msyarakat kampung gak…mite be perlu di perbanyakan lagi…n yes i’m looking forward for HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA BY KRU…

        • kurus says:

          terus terang..
          seumur hidup aku aku beli tiket wayng melayu pontianak harum s malam, jgn pandang belakang n semalam.. khurafat.. sebab tk nak waste money..
          (yg lain aku tgk kt tv atau vcd)

          tetapi itu bukan bermaksud aku tak menyokong. kini aku berani mengatakan bahawa filem melayu telah maju setapak malah lebih lagi. n why not beri mrka peluang n KEUNTUNGAN sket..dgn membeli tiket wayang..

          spti yg aku dh kata..demi “prove” dgn diri aku..n “to be fair” dgn usaha “orang” sendiri, aku tengok drama melayu tanpa henti sejak stengah tahun lalu.. semua aku tengok n teliti..

          AKU TRKEJUT.. dan paksa kawan2 lain n kluarga untuk tonton.. sprti aku, mulanya mrka sceptical..tp bila tengok..wowww..skrang derang pun sudah jadi peminat setia drama melayu.. (ofcourse, there is room for improvement)

          kalo ada masa, aku tngk jgak filem local bngsa cina n tamil tu..wow lakonan mrka begitu serius.. some of them ada blakon dlm filem melayu..n memang aku meminati mrka..

  13. XsukasukiX says:

    drama melayu bolehlah..
    bkn sume pn truk..
    mmg agak klise drama2 mlayu ni…
    tp better dri sinetron yg 100% sgt mngarut !
    aku pn jarang nk tgk drama mlayu ni..
    omputeh pn aku tak mnat..
    klu tak cium tak sah…
    prefer cartoon,anime,barbie,fairy tales..
    haha..
    film mlayu yg last aku tgk hantu kak limah..
    drama last yg aku tgk lak putera katak…
    ok la kan…

    • kurus says:

      korang jangan gelak ek..
      aku layan slot LAGENDA..hahhahaha..
      aku tau kadang macam karut mengarut lah..n lakonan trpaksa ‘over’lah mengikut citer dongeng derang tu..hahahaha..

      aku paling suka ULAR EMAS..jgn heran ek, kt sini, org bukan melayu pun layan cerita tu.. n waktu itu aku trsangatla kagum dgn penghayatan pelakon wanita dia tu..ish saper nama dia tu?? sampai 10 siri barulah aku tahu yg itu dia..sbab tanpa mekap n tk gedik cam bese.. I AM IMPRESSED

      • Kasih says:

        pelakon pompuan tu adalah Yatt.. mmg berkesan lah lakonan dia kan kurus.. kasih pun suka tgk citer tu gak ;)

        • XsukasukiX says:

          owh..
          aku pn layan gak slot LAGENDA tu..
          tp tak slalu sbb blaja lagi..
          jadi time cuti2 tu ;eh la layan..
          anyway,tgk putera katak tu sbb impressed…
          tgk nora danish yg comel tu xgeli pegang katak !
          klu aku la,oh tidak..
          aku takkan trima watak tu..
          haha !
          n lagi cte tu wpn tak logik, tp menarik utk ditonton

        • kurus says:

          oh yah.. yatt kan..kasih..
          cantiknya dia pakai tudung n tanpa mekap.. aku berkata dlm hati,, siapalah prmpuan suci murni ini..skali tengok2…hahahaha..

          sukasuki, ha.a..gila betik tol kan..
          minggu lalu aku dah mula layan citer sakti delima tu..tetapi dah kena stop la pulakk..harap sementara saja..

  14. star says:

    Filem atau drama Melayu di MALAYSIA mmg banyak yg lemah. Tapi penggarapan jalan cerita banyak dipengaruhi oleh budaya hidup orang MALAYSIA sendiri. Watak orang mewah, kereta mewah, rumah mewah dan segala2 jalan cerita hanya bersandarkan kepada budaya orang kita di MALAYSIA. Kalau lihat jalan cerita hantu boleh dikatakan semuanya sama hantu pon hantu orang Malaysia. Cuma setakat ni belum keluar hantu cina dan hantu India je lagi.

  15. nana says:

    hurm..setuju2..tp i can quite say that movie played in cerekarama are better than ones at the cinema..byk kali tgk movie melayu kat wayang dgn harapan they are improving! tp tiap2 kali abes cite..mesti sedih..sbb flat je performance year by year..sedih sgt! kt nk support tp movie xbest..cane? so ive learnt my lesson..dont watch malay movies – a promise to myself..

    psl make up before g tido tu sgt btol..tahpape k..asal nk kne make up time tdo?siap ade eyeshadow pink!! xle blah..nk mkn lunch kat umah pn make up..dok kat kg n miskin pn pkai make up?sgt xkne kn?

    suke tgk cte korea n jepun n english movies n series..tp suke jepun lg sbb sgt byk moral values..so sgt menaikkn semangat utk berusehe! hohoho~ hrp2 cite2 melayu ni improve lg..

    back to reality man! kurangkn sket angan2 mat jenin..annoying!

  16. Tak suka says:

    ak tak kisah drama datuk ke datin ke..tp aku kisah asek2 REMPITTTT,KL MENJERIT,BOHSIA..anak halal.dan ap2 lah.semua tu sama je jln cite,gune mat moto..bodoh nak mampus..buat la cite lain sikit…sama dgn cite SERAM(tak seram sgt pon)..sume nye same…bosannn aku.lagi satu cite yusof haslam n razak mohaideen.cite2 dorang mmg tak boleh pakai.

  17. Tak suka says:

    drama melayu ok lagi dr filem.drama2 kat slot akasia tv3 best.tu je.

  18. katak itam says:

    Okay pada pendapat saya si katak hitam, kenapa ramai orang malaysia suka kan cerita indonesia??nak2 cinta kirana kat astro tu..now bukan diriku..yang lepas benci bilang cinta..ini adalah disebabkan kepelbagaian cerita itu. You know, cerita pasal remaja, macam novel2 tempatan kita..why drama2 melayu tak buat macam novel2 yang pada saya best jugak jalan cerita dia. ini balik2 pasal datuk2 datin2..anak orang kaya..projek besar. pelik betul lah..and kalau buat drama tu biar lah betul sikit..kalau malam..buat cara hari dah malam..tak payah tepek makeup. kalau tengah solat buat la cara solat. ini ada ke solat pon bermake up. tengah sakit buat la cara sakit. kebanyakkan artis dekat malaysia ni nak sangat jaga muka (malu nak tunjuk muka tak make up sebab takut orang kata tak cantik) kalau semua artis macam ely suriati..mesti lagi gempak . tengok saja halle berry langsung tak makeup dalam cerita yang dia macam orang gila tu. nak dislike, dislike lah..saya insan yang lemah.

  19. amy says:

    Tapi..much better drpd Sinetron Indon tu. At least ada reason to love malay movies. Kalau tgk sinetron indon menangis kau dik nk tggu habis…dah la tu meleret2 ceritanya..klimaksnya pn tak tahukat mana..Sometimes klu di pikir balik, certain scene tu takde pn takpe.

    • huahuahua says:

      kengkadang tah dri semak mane kuar watak2 baru neh…hahahhaa…kengkdang rase cam nk tempeleng je seko2 pelakon2 sinetron neh goram…hahhahaa

  20. scorpioncat says:

    mmg ade yg ok, bagus dan sgt menarik, tp byk gak yg hampeh..nak tido, g pasar, sidai kain pun make up 10 inci.. xkn duk umah make mampan.. tolongg laa.. aku tgk citer omputeh xde plak make up cm tu..mmg diorang make up tp natural, sesuai ngan keadaan n watak..ade 1 drama tu, tp buah atas meja tu buah plastik..kalo sidai kain, kain tu dah kering.. time bebudak g skolah, matahari dh naik tinggi cam kul 11 pg…blah la wei….sumer tu boleh kite tgk clear gilersss..aduss sakit ati aku tgk..paling xley bla..ayat skima..sbb tu citer melayu skrg tak best cam citer p.ramlee.. p ramlee pakai bahasa pasar, sumer org senang paham..ni ayat “mereka dan keluarga mereka”..palng aku xleh lupa ayat citer “tragedi oktober” – “kehadiranmu bagaikn mimpi, mengimbas kembali memori lalu yg penuh luka”..puihh..nak temuntah aku dlm panggung.. citer skrg yg aku tgk, cam adnan sempit tu kira ok laa… bkn aku langsung x tgk citer melayu, tgk gak..yg ok tu ok la, yg x ok tu…hmmm…

    kepada sesapa yg terasa, ni cuma luahan ati aku je..peace no war..

  21. kutu says:

    korg tgk x cite AYOUB? ke aku sorg yg tgk eh?…..tp kebaikan hati ayoub tu melampau2….sume yg baik2 jer….nk muntah jgk kadang2…..mmg drama melayu ni model gtuuuu……

    • kurus says:

      Ayoub tu kira sederhana la..
      ok lah ayoub tu..bg 3 bintang la.

      ikram tu meningkat la lakonan dia. fizz tu mmg giler la lakonan dia. dia ni sgt menghayati stiap watak. zamarul, ramai lg lah.. ada peningkatan

      cuma kpda iqram, n zack zaidi n ada lg yg lelain trmasuk plkon wanita tu.
      rambut biar ikut watak la yer..

      n kpda plakon pmpuan, jgn takut tk nampak cute..
      agaknyer boleh brbincang dgn pengarah kut..
      adakan I.S.O ker..guidelines n list of things to be done pre-, during n post.. atau sudah ada kah? saranan jer ni. :)

    • XsukasukiX says:

      aku tgk ari selasa je..
      tu pn sbb bk tggu cte supernatural kul11 tu..
      hoho..
      mmga sgt mnympah tgk lakonan yg sgt ‘baik’..
      cm perfect sgt kan…
      kte tak yah tiru org lain..
      kte wat ikut acuan sndiri tetapi jgn la mlampau2 sgt..
      jd cm sgt tak logik..
      aku tak kate mnat drama mlayu n n kate mnat ..
      bg aku biase2 je..
      tp ajku trpaksa admit yg drama mlayu ni blum setaraf drama yg dibawa dari laur..
      aku yg tak mnat cte omputih ni pn boleh minat dgn supernatural…
      lme lg drama mlayu nk smpai taraf ni aku rse..

  22. ie says:

    sori, tk tgk drama melayu……
    lebih suka drama korea……

    • LONDON says:

      DRAMA KOREA KALAU CKP KOREA BEST
      KALAU DUBBING KE BAHASA MANDARIN X SEDAP DI DENGAR
      SEBAB BAHASA KOREA LEMBUT

  23. kurus says:

    aku start tngok dengan serius drama melayu ni prtengahan last year.. serius seserius seriusnyer..makan drama, tidur drama.
    memang ada peningkatan dari segi lakonan para aktor n aktres..
    caner nk cakap ek.., its like a new discovery in a journey.. pengarah2 pon hebat2 belaka..

    aku ngaku aku amat sensitif n cerewet tang bab filem ini..((pst pst..sbb parents pon kaki wayang..kuikui..james bond, kungfu, boliwud smua bantai))
    setiap gerak, suara, mata.. aku hayati. (kalo takat heroin twilight yg ternganga 24jam tu..skali tgk jerk, bye2) 10 kali bagos lg pelakon drama melayu..

    • sek..sok..sek..heroin ternganga ko cakap tu aku minat kurus…….

      berbalik kepada drama melayu kekadang dan hampir kekerapanya aku tengok tv boleh tertidur bukan kerana terlalu mengantuk……………tpi entah le bosan kot jalan ceritanya….ada juga yg ok tpi aku tengok dulu sape yg hero & heroinnya…..

      • kurus says:

        hhhahahaha..bh..
        aku akui dia mmg kategori cantik..
        caner cakap ek.. ada prkataan tu..
        bukan gothica..ish..
        per ek..lupa.. :)
        plakon lelaki dia tu, pandai sangat2 belakon..i loike

  24. ibu mertuaku says:

    dari sinetron indon baik drama melayu..tapi suka cita kampung2 yang bleh beri pengajaran..

  25. mangkuk says:

    citer melayu asyik tu aja modalnya .Kalau hari raya mesti citer ank x balik kampong .Ank derhaka kat ibu dia .Lepas tu citer datuk kawin bini dua .Leps tu citer perniagaan projek juta2 .Aaa .. x minat citer melayu .Kalau ahli perniagaan mesti pakai kot walaupun tengah panas .. “pakai kot lagi” .. huhuhu ..

  26. filem melayu kena bg ada jalan citer yang penuh dan tak tergantung, mcm filem Setem. Tu mmg filem dengan jalan citer yang plg perfect pnh aku tgk. Saling berkait antara satu sama lain.

    Pastu 1 lg, klu xde bajek nak buat special effect, lupakan je. jgn biarkan filem anda nmpk murahan dengan special effect mcm 20 tahun dulu kt hollywood sana.

  27. pedulik hapa says:

    sy xsuka citer drama pasal ahli2 korporat.. asyik nak rebut2 harta.. ntah apa2 ntah.. bosaannnn…

    • kurus says:

      filem korporat ni ada JURUSAN dia..
      ada yg mmg tk best..sbab cliche..

      tp ada yg ada PENGISIAN
      ada yg mesej keinsanan, ada lawak n sbagainya..tp ada motif..
      sbb kita tk lari dari DUNIA kta yg ADA ini..
      kt kan ada orang korporat, ada org kampung, ada pemandu bas, ada ayah yg sakit isteri yg curang.

      yang penting CARA PENYAMPAIAN, PENGISIAN MESEJ.. serta penghayatan LAKONAN. selain cinematography, teknik dan banyak lagi. (yg kte tk nak tau, tapi NAMPAK kt layar skrin

  28. Teruna says:

    mana bley!! hidup drama melayu! rosyam nor tuuu

  29. kalu nak tngok filem yg lain dr yg lain sy cadangkan tonton filem khurafat, korang msti ternganga punya, unexpected! Sy bg 5 bintang

    • dy.smith003 says:

      Khurafat nih niru cte long khong 2 yang aku tgk dulu..tpi tukar heroin tu yg gunakan ilmu pengasih kat hero smpai roh hero ikut dia je kemane2 , kalau dlm khurafat samsul yg wat gitu..lepas tu part yg samsul sendiri tgk dia mati tu pun ade dalam long khong 2

      • kurus says:

        siam pula tiru citer indon n omputih..kah kah..
        omputih lak masukkan gimik asian..muehehee

        tp tang babak ilmu pengasih n roh ni bnyak dlm kehidupan melayu..
        semua sama sahaja.
        yg penting CARA PENYAMPAIAN N TEKNIK

  30. weiya says:

    tak nafikan drama korea best,,tak nafikan drama indon mcm sampah..tp drama malaysia ade yg blh thn..aku komen ni bias kot sbb laki aku pun terlibat dlm industri ni..hehehe

  31. XsukasukiX says:

    lagi satu..
    pmilihan pelakon..
    klu agak2 utk adi parents tu,plhla pelakon yg umur mereaka sesuai utk jadi perents..
    dan lag satu..
    klu pasangan suami isteri plhla yg btul padan,..
    pnh tgk cte seram ni kat tv3..
    suami n isteri tak padan langsung..
    aku tgk mcm mak ngn anak dah…

  32. fazura says:

    drama mlayu ni semua sama jer..kalau dah kisah hantu tu, semua nyer sama macam filem yang pernah ada sebelum ni, kalau tak cerita hantu, mesti ada jugak filem yang gila kan title datuk, datin..ermm..tak der cerita lain nak buat ker..

  33. effie says:

    drama melayu tv3 bg aku tgk slot la.. ade yg ok, ade yang tak..usually yg ok tu drama2 yg islamik.. mmg bg kita pngajaran.. drama korea mmg siyes best! tapi aku tak suka layan pasal kalo dh terlayan mmg KOMPOM aku tak buat keje rumah, kat opis pon kompom asik dok teringat n tak sabar2 nk balik! hahahahahahhaha… tu psl aku maleh nk layan drama2 yg best ni.. lagha dibuatnya!

  34. Ema says:

    Entah lah.. dulu aku pun rasa benda yang sama… cerita melayu kita macam apa-apa tah.. tapi, bila aku kena intern kat station baru aku tahu… banyak idea-idea yg bes dia orang submit.. tapi station kita yg bagi direction cerita mcm mana yg dia orang nak… siap, demand pelakon mana yg dia org suka.. jadi aku kesian gak kat producer-producer kita ni.. idea tak lepas station. dia orang nak tak nak.. nak kena hidup gak. terpaksa lah ikut kehendak stesen. lagi pun aku rasa kalau kita tahu budget stesen berapa untuk program tv sekarang… kita pun nak seram (tak payah nak tengok cerita hantu pun, dah seram). so aku rasa, pihak stesen TV pun perlu lihat pada diri dia orang sendiri. Ini pendapat aku lah kan.

  35. kamal says:

    betul tu farah..kalau nak pilih pelakon tu, pilih la yang betul-betul padan..ni tak main lantak jer tengok muka diorang sama jer..

  36. misErika says:

    the annoying bout malay movie/drama is time raya..totally out..cant any directors yg wt citer raya yg best sikit?i mean jng r cter sedey jek manjang..hellooo its raya ok?a day to be celebrate with joy n happiness bkn wit a gloomy and sadly movie!!becos of this thing la aku lebih menunggu krismas compared to raya cos kebanyakan citer time krismas mmg best!!ok kalo x sedey citer lawak..lawak lak lawak bod!!aduyai..come on kita dh masuk new era y shud all this skeptical lawak keep on repeating all over again!!

    • buek says:

      agak ah…dah la sedeh die meleret2…tak tahan aku..asyik2 pasal anak tak balik kampung ape sume…cerite krismas psl happy2 je.. cam takleh buat cerita yg comedy but at the same time touching..cam cerita family ring…

    • kurus says:

      filem x mas banyak cerita sedih n bermesej..mcm jugak filem melayu.. filem melayu pon bnyak cerita lawak time raya n bermesej..

      sorilah sbab filem ingeris ni kampung derang..bukan macam kg kita. jadi tk lah “buruk” sgt kt mata sesetengah orang..maklumla org slalu tengok org pakai kain pelekat ni..tersangatlah selekeh kan

  37. lala says:

    ermm drama melayu ye??start aku negok nurkasih drama nie best, pastu aku layan cam tuh cam tuh jerk, tpi tengok jugak pengarah dia selalu drama y dipengarah oleh nur kasih jerk ak layan haha klu di ikut2 2drama melayu jerk lah aku layan akinabalu dengan nur kasih tuh jerk y boleh wat ak xsenang duduk,drama melayu nie mula2 start jerk best pastu alahai lemah gemalai ak nk habiskan ep by ep,last ep baru aku tengok tuh pown nk taw apa jadi dengan hero dan heroin huh,bosan seyes tambah2 ceter epilog syurga cinta huh berasap jerk aku tengok sakit jiwa raga aku esh3

  38. nabiki says:

    yes i don like both Malay drama n muvie.some r fine.n fine does not mean its good.i love kru production.different from others.pls no mor DATO DATIN sham holding,paling mnyampah malay actor jadi bibik ckap indon.bodoh dowh.serius..plsss buat drama yg pasal orang kebanyakan.aku ni maklumla org miskin tak bleh blah tgk org kaya kat tv.it just acting laa.mane ade realiti cmtu.klau cite org kmpung pulak yg pompuan2 sume nk pky ken batik atas kepala.wadda hell??ade kat kampung korang pakai cmtu lg?buat cite seiring zaman.

    mmg harus diakui aku suke KOREAN drama lg,thai drama pun okeh.diorang pum ade melibatkan crita orang kaya gak,TAPI Y KITE XMENYAMPAH TENGOK DIORANG?Y??cos diorang tak over dlm sgala hal.kalau yg jhat2 dlm drama melayu tu mata jegil2 la,yg gedik sgt GEDIK gilo.weh aku gedik gak tapi xde mcam ulat bulu masuk dlm ken.pls la both director n actor/actress..memalukan diri jer.LOW standard lakonan kau.

    learn from gud ones la.still mnay out there yg bleh blakon.spikim english broken aku sori yer.bangang sngat dgn drama malayu kite ni

    • Gosipgurl_fea says:

      haha hey agree dgn pendapat awak la. buat drama masyarakat lebih bagus. Slumdog Millionaire yang menang oscar pun diorang buat dari kisah orang kebanyakan.

      • kurus says:

        aku suka filem hindi sejak 3 tahun ni. (dulu time kecik parents bawak kre lain lah..huhuk)

        sblum ni..tk brapa sgt. aku tanya kawan yg kaki filem hindi trlebih dahulu..buat ‘homework’..kalo ok kata dia, baru tengok..

        tetapi filem hindi skarang..fulamak..trsangat lah best.. (walau suka sangat menciplak citer filem lain) kerana trsangtlah cantik, sudut camera..wow.. dan layar lebar yg selebar2nya..
        trbaru tu aku tngok veer kt tv..wow..

        slumdog billioner to..wow wow wow..tk tau nk kata apa..cemas, sedih.. oh ya bab sedih..filem hindi..boleh buat aku nangis, wlupun kadang aku tk tengok subtitle time scene sedih tu krna trlalu mghayati..lakonan n penghayatan mrka trsangat superb..superb.. kalah hollywood..

        filem korea..aku takut.. why sbab aku takut patah tulang blakang n leher aku tunggu shingga habis..sbab aku tengok kt laptop.. citer mrka ringan jerk n ada mesej.. tp negara orang la kata kan..cantik sgt2.. kulit mrka pun sgt halus mulus..(dengar2 derang guna night cream smpai 3 jenis)

        • marlissa says:

          sgt stuju especially cite 3 idiots and my name is khan..cite 3 idots tu best gle…!!!!!

        • lala says:

          haha 3idots sakit perut ak tengok ceter tuh,tapi klu seace sedih sedih geler,sampai ak pown boleh teresak2 kat situ tpi kena cover lah mak ak ada dow haha

  39. buek says:

    drama melayu lagi best dari drama indon

    filem melayu ade sesetengah yg best…tgk director laa..kalau khabir bahtia,arwah Yasmin atau Afdlin yg buat sure boleh thn nyee….

    kalau filem melayu yg prof muhaideen buat,ataupun mane2 malay movies yg ade one if the senario guys, mmg hampeh…memalukan….

    belum lagi masuk cerita hantu..ntah bile akan fade trend ni…asyik2 cerita hantu…

    kalau drama melayu yg kat tv tu plak,trend sekarang islamik2 ye..ok la kot..tp sayang pelakon die tak macam tu in real life…waktu syurga cinta tu ok lah.nur kasih mcm err…ok…pastu muncul pulak cerita theme tu..mcm dah bosan sebab same je….kalau cerita org bertudung mesti islamik…takleh ke cerita org bertudung tapi drama biase2 je….

    aku paling suke manjalara tapi tu pun dok ikut luar kan..plg tak bleh blah spa q…sume org kaya…pastu plak ingat tak cerita bella dulu,org kaye jgak! dan bermacam2 drama lagi lah yg sume main ambik kereta sportscar and rumah org lain…tak realistik langsung

    skrip adoii..kadang2 tu tak realistik,sbb takde org ckp cam diorg kat luar.

    yg korang kat atas dok dgn drama korea tu sudah2 laa….aku benci betul wave korea2 ni…

    aku still akan nonton drama melayu walau hampeh, dan drama cina kat tv lagi baik dari drama korea

  40. ehsan says:

    aku plg suka tgk drama korea n cina sbb citer diorang byk pgajaran n kalau lawak pn bkn lawak bodoh @ dibuat2 mcm drama melayu…kalau filem aku lbh suka filem bollywood sbb kbykkan citer mereka mmg best lbh2 lgi kalau time sedih…mmg menusuk kalbu…kalau time lawak pn mmg gempak….citer plg aku suka 3 idiots…mmg best sgt….aku hrp pgarah melayu blh buat citer mcm tu…tpi aku lyn jgk citer mlyu…aku lbh suka skrip karya sharifah abu salem…aku rase stakat ni dialh penulis skrip terbaik…pgarah plk aku suka afdlin shauki n edry KRU….mmg diorang ni kreatif…

    • bro_ferdinand says:

      msti mat kuntum la lu ni minat bollywood.

      • Rin says:

        heyy aku pon tgk gak filem bollywood, tgk atas cite lar.
        hrtu aku tgk cite GOLMAAL kat pggung sbtu tv3.. best siot! gelak x brenti.. skg kt pggung dh kuar smpai filem GOLMAAL 3!
        cite boliwood mmg kdg2 mlebih2 n x logik, tp olahan pceritaan mreka mnarik, plakon pon blakon bsgguh2 n emosi tu bkesan smpai kt pnonton :D

      • dy.smith003 says:

        3 idiots besh siot…pandai gle wat cter…mat kuntum tu depend pd cter hindi yg dia tgk r…kalo mcm cintan cintun nyanyi tepi taman tak ingat dunia tu ,mmg sah lah dia mat kuntum. Tpi cte tamil g hbt sbnrnyer..kalau yg genre psiko thriller la..

  41. roza.amalinn says:

    jangan mudah sangat memperlekeh drama/muvi malaysia.

    banding dengan karya luar, tak jauh bezanya. sebagai contoh drama america latin, konsep yang sama juga. malah, negara terdekat indonesia yang menjadi kegilaan semua lewat masa ini. memilih konsep yang sama juga.

    perihal make up, memang itu lah cara memperindah kan lagi layar drama. kalau semua pelakon muka pucat. yang melihat pon tak sudi. ye tak?

    dont blame on shame. claim and dont do the same.

    roza.LL

    • RH says:

      setuju dgn roza, yang mengutuk kata hasil negara luar lebih bagus dari hasil negara kita ada fikir tak..apa yang korang dapat di kaca TV sudah ditimbang kati, dipilih sebaiknya oleh pihak TV. Korang rasa semua hasil drama/filem luar semua bagus ker?

      aku akui, ada drama/filem kita yang ntah apa2 tapi tak semua. Banyak jugak yang makin bermutu dan diaorang cuba belajar dari kesilapan.

      adatlah, ada hasil drama/filem tu bagus, ada yang tidak. Usah kata dekat2 sini, hollywood pun ada hasil drama filem dia yang CRAP.

      So, pada korang semua, berhenti lah mengagungkan hasil dari luar. Bagilah pendapat yang membina, yang boleh menaikkan mutu drama/filem kita. Mereka penggiat drama/filem ni sgt memerlukan pandangan membina daripada kita semua penonton ni.

      Nak kutuk melampau diaorang pun, apa korang dapat? Yang korang kutuk ni, orang kita jugak. Bersikap positiflah dalam memberi pendapat atau kritikan.

      • kurus says:

        betol tu..
        aku kadang chat dgn org luar..derang citer n boooo adalah filem ntah..memang haters giler jugak lah..hahaha… aku tengok jerk.. sbab citer tu tk masuk negara kita kerana suxxx…

  42. lolyat gang says:

    aku x kisah la ape jln crite pun
    tp kalo hero n heroin dia Rosyam Nor n Rita Rudaini
    terus aku blacklist drama tu

    da xde muka lain lg ke nk masuk tv ????

    • kurus says:

      knapa aku takut nk setuju dgn komen ko kan lolyat..sedangkan aku jugak rasa yg sama..
      cuma baru2 ini aku paksa jerk..demi…hoooaaahhhh..mghormati mrka n well..kunun..tk nak derang kecik ati..

  43. Budak Poyo says:

    Salam. Filem melayu bagi saya sedang mengalami perubahan yang baik. tetapi saya paling bengang dengan filem melayu dari segi kualiti dubbing suara. nada suara dan lenggok percakapan tak seimbang dengan situasi di dalam lakonan.Kadang-kadang, gerak bibir tak seiring langsung dengan butir percakapan. hampir kesemua filem melayu sekarang mempunyai kualiti dubbing yang sangat menyakitkan hati. ini menunjukkan, penerbit atau pengarah filem masih mengabaikan kualiti filem, atau dengan kata lain, tak teliti langsung, buat filem cincai boncai, pastu nak kutipan berjuta-juta. tidaklah saya bermaksud filem-filem dari hollywood sangat perfect, tapi bagi saya, mereka sangat teliti dalam menghasilkan sesuatu filem. kualiti bunyi yang mereka hasilkan sangat baik, kesan suara dan bunyi sekeliling dalam setiap scene menghidupkan jalan cerita, dan membuatkan penonton sangat terhibur.
    namun, jalan cerita dalam filem melayu semakin menampakkan peningkatan. cuma, dalam sesetengah filem, banyak kekurangan dari segi skrip lakonan. kadangkala, penonton tidak mahu skrip yang terlalu formal. mereka mahu bahasa yang digunakan di dalam filem, sama seperti bahasa yang digunakan orang kebanyakan, supaya dapat menghayati suasana atau mesej yang ingin disampaikan di dalam filem tersebut.
    sesetengah filem yang dihasilkan oleh encik ahmad idham, tidak berkesinambungan langsung. kadang2, tak nampak langsung apekah jalan cerita yang sebenar yang ingin ditonjolkan. saya hairan, bila filem beliau ditonton, tak nampak yang menarik pun. tetapi bila beliau komen filem yang beliau hasilkan, bermacam2 istilah digunakan untuk menampakkan seolah2 filem beliau bagus dan bermutu tinggi. harap maaf, jika memang ternyata filem anda tidak bermutu, sila jangan masuk bakul angkat sendiri. sentiasa lah merendah diri worait?

  44. farhan says:

    cerita drama malayu ada kalanya membonsankan dan emo yang melampau2,

    yang lain cerita indonesia tak logik dari harian kita,
    cuba tengok gerakhas , korang tak rasa bosan ke, bukan bertahun tayang kat rtm , so pendapat aku , maybe nur kasih antara cerita malayu terbaik,
    dari segi movie, kalau cerita melayu ,semua nak buat cerita seram, kalau cerita komedi semua nak buat komedi, tak ada satu cerita action, perisikan ke ?
    ala2 italian job ke ?

    • tasya says:

      betul.. wat la citer cam negotiator ker taken ker.. komedi cam citer setem tu pun kira orait.. jln citer kemas, lain dari yg lain.. citer buli pun ok… satu lagi kalu amik inspektor polis tu pelakon pompuan biarlah cam real sket… ni tidak, muka make up tebal, mesti mendada over, jln mcm tiang.. aiyooo… polis wanita yg real lagi smart dowh…

  45. anis says:

    ada sesetengah drama melayu berkualiti jugak, namun kebanyakkan agak sama perjalan cerita. kadang2 kita boleh agak macam plot cerita dia berkembang.
    lau kita perhatikan, filem dan drama dari singapore agak berkualiti, di masa dorang berhibur, dorang ada menjentik pasal masalah sosial dan memberi kesedaran pada penonton contoh: filem im not stupid, marriage with pt Ahlong

  46. rinum says:

    yg prasan tipikal drama melayu mesti;

    1) time mkn mesti gaduh,pastu tak abes mkn
    2) kalau minum kat kdai msti tk abes
    3) kalau berlakon kt utara,dia sorg je ckp kl, tk realistik
    4) Kalau berlakon jd ustaz or tok imam,mesti 24 jam pakai serban.
    5) kalau bab corporate,mesti pasal nak menguasai brape share percentage
    6) kalau keje,mesti sebut pasal project tu project ni, padahal byk lg bende2 yg leh di dramakan
    7) mesti slalu senang2 je curi duit syarikat la, in reality,ingat senang ke nk amik duit company.
    8) kalau pakai tudung,mesti dalam rumah pn pakai tudung.( utk artis yg realitinya tk bertudung la)
    9) mcm yg atas ni la,mesti dr miskin, dah keje,jd sgt kaye,leh dpt bunglo yg sgt mahal hasil titik peluh la konon
    10) mesti ada org gaji yg pelakon yg same je sume drama
    tu jela,ada lg tp malas nk tulis dh.

    • papejer says:

      no 1 & 2 tu dlam drma hong kong pn slalu ade ap..

      • Rin says:

        satu lg klalo baik , tu baik sgt smpai suci murni. smpai asik mnangis d buli jek hgga x pndai ptahankan diri lgsg.
        kalo yg miskin lak, tlmpau miskin, smpai guna pelita tanah pstu rumah tbakar krna api plita kononnya..
        x pon rumah roboh d makan anai2.. hello? org susah pon kreatif dol, bleh survive wlpon rumah d mkn anai2, ada cara nk elak rumah roboh kcuali kalo d timpa bncana alam.

        pndek kata bila miskin, n tmpau baik, malang pom btimpa2 seolah2 d tonjolkan Tuhan sgt kejam thadap org mskin.
        pdhal pngarah n yg t’libat dlm drama/filem tu yg x kreatif, x real n xde kplbagaian.. hmmmm

  47. minah says:

    Tak semua drama melayu teruk la. AKu prefer drama dr movie melayu. drama bersiri mmg aku kureng nak tonton. kat rtm selalu gak aku layan drama ok. tv3, cerekarama orait jugak. especially kalu ada pelakon cam norkhiriah, fauziah nawi, yang betol2 ada bakat. boleh lekat jugak depan tv smp habis.

    cerita korea aku layan gak. tp, bg yg mengagung agungkan citer korea, korang tak perasan tak, kebanyakan cerita korea ni agak stereotype jugak ; cinta 3 segi (sorang mesti miskin, direbut oleh 2 yg kaya/kacak/jelita), mesti ada adegan piggyback, mabuk minum soju pastu merapu tak ingat dunia, selalu ada penyakit kronik (leukimia/barah/jantung berlubang/etc). kalu aku nak list down semua, tak balik keje nanti jadinye.

    so, tepuk dada tanya selera! Adios bebeh…

    • juli says:

      aku sokong minah…..drama korea tu sbnrnya lg stereotaip dr drama melayu. pastu tak logik. merapu2..konon2 muka cute la apa la. cnth citer skang yg tayang kt 8TV tu ..He’s Beautiful. yg pegang watak Go Mi Nam. ntah pape…takkan la tak perasan yg org tu sbnrnya pmpuan. bila nyayi takkan takleh beza sore tu. drama melayu pn ada yg best dan ada yg tak best. tipu la klu sume stereotaip.

      • tasya says:

        .. tak minat citer korea.. mungkin sesuai utk yg terlebey jiwang dan suka berangan..

      • crysalide says:

        Bab Minam tu cam lelaki/perempuan tu kau kena tahu budaya kat Korea. kebanyakkan penyanyi muda2 kat Korea sekarang memang muka Pretty Boy a.k.a Kkot Mi Nam or Flower Boy.

        Memang trend dia org suka lelaki yg muka cam perempuan. tu yg tak heran dia org tu conpius dia ni perempuan ker lelaki.

        • lala says:

          bab soju mmng diaorng mencekik soju jerk klu perasan setiap drma ada babak soju kedai tepi jalan,hahah bagi ak biasa lah drama korea tuh,melayu nie nth lah sama jerk dato datin make up tebal2 bagai esh,sory to say drama korea walaupun bnyak babak sama dia ble tarik perhatian kita nk tengok,pelakon y fresh2 semua bkn cam cter melayu pelakon sama jerk tuh y bosan tuh

        • kurus says:

          aku nk share ssuatu. tp ini tuk*** masuk buku, lain kali refer kalu perlu. tk nak refer, letak kt rak atau koyak jer***

          aku ada senior. dia la peserta taekwando pre olympic msia yg prtama. sblum takewando wujud kt olympic dulu. jadi adalah latihan kt Korea lbh kurang tk smpai setahun sblum prtunjukan prtama kt lantai olympic.

          dia cakap kan…(suara perlahan2 cakap ni)
          SEMASA LATIHAN…(note that, bukan lawan betol2)

          bila dia n partner lelaki dia lawan pair derang.
          tau mcmana derang menggasak? yg si lelaki akan tendang n hentam n taekwando dia cukup2 ( seolah2 lelaki lanyak lelaki layaknya). smpai rasa nak patah pmpuan kta ni. smentara pmpuan derang “lure” partner lelaki msia. lelaki kta ni pulak tk la smpai hati lanyak pmpuan macam lelaki derang lanyak prmpuan.

          setelah dia trsungkur kesakitan. maka kedua2 partner tu pun lanyaklah lelaki kta ni sehingga bengkak.. maka ‘menang’ la mrka. bukan sorang lelaki derang je centuh.

          morale of her story:
          kata kawan kita ni, lelaki derang, tidak lah seromantis n se’compasionate’ sprti yg digambarkan kt layar skrin tu. TAMBIRANG SEJA ITU,maaaaana-da dorang macam itu wooo.. kata dia.

          BETUL KAH ABANG NARA OI?? tpi sure pmpuan sana manjerrrr je ngn nara kan..eheks

          ohya..kta kawan kta lagi, org K ni suka makan sayur. no wonder kulit cantik kan..sayur sampai diasin kan.. naik pening si kawan hari2 makan sayur asin kt situ. bila kteorang ajak dia g korea jalan2..sumpah dia tk mau..hahahahha

    • crysalide says:

      Walau drama korea tu kekadang citer dia sama jer – tp quality, lakonan, arahan, semua lg best. depa pun ader drama yg berlakon dalam studio. balik2 scene kat rumah – tmpt kerja – luar rumah. tp best gak. kalau tentang keluarga tu, memang detail giler semua watak ader peranan dia dr nenek, atuk, mak, ayah, adik beradik kekadang tu jiran2 dan lain2.

      Depa pun ader budaya depa sendiri, cacat cela mcm mak mertua tak suka menantu, atau mak nak anak berjaya tp anak dia malas, atau ayah dissapointed dgn anak yg tak ikut jejak langkah dia. haaa semua isu remeh temeh pun bole buat drama per. drama MAKJANG – pun best gak cam anak tertukar ler, anak terpisah ngan mak dia ler, first love mati ker. tp olahn tu best.

      takyah ler isu nak beli saham sykt korporate atau projet 2-3juta (hmm mcm besar jer project tu walhal realiti project cecah 30-50 juta baru per gempak). buat pening kepala aku jer

  48. chik says:

    pada pendapat gua la kan.. filem melayu ada yang ok da yang x.. mcm contoh nye filem shamsul yusuf… kire ok la tu dr cer yang lain yg penah gua nengok… kalau pegi pawagam dah sah2 da mmg xnak tgk filem melayu sbb dah leh tahu dah ending dia mcm mana… selalu tergantung.. and xpuas hati….drama melayu wa nampak dah ada kemajuan la… selalunya yg great drama pun kat tv3..sbb kalo kat rtm selalunya drama murah gitew… apa2 pun penerbit2 drama diluar sana, teruskan usaha anda…mungkin boleh ambil inspirasi dari drama2 korea yang kelass gitew ….

  49. .... says:

    ok ape.. aku lg suka tgk citer melayu dari indon yang makin banyak ditanyang kat tv tu.. citer kira ok la..

  50. papejer says:

    suka tgok cter jpun.. best..
    byk msej.. pshbtan, kkluargaan, smgat x putus asa
    cinta, ksih syg, pgjaran.. smua ade..
    huhu

  51. aku suke tgok drama melayu dari channel TV2.. kebykn best..

  52. Dee says:

    Filem Melayu sekarang pun bukan tak ada yang berkualiti. Ada tu yang senang nak relate dengan keadaan masyarakat, contohnya Nur Kasih. Walaupun banyak juga drama-drama Melayu yang tak logik dan poyo, at certain point it still has its own beauty. Apa yang boleh dilihat, terdapat peningkatan dalam kualiti drama Melayu.

  53. villa says:

    hantu kak limah ping terbaekkkkkk

  54. tulip says:

    kalo drama korea/indon/mexico yg saye x ske citer dier pusing sane sini..pjg sgt.citer sng ajekr..tp jap org ni anak angkat la rupe2nye,jap anak luar nikah la..jap jd baik,jap jahat..penat tgk~

    citer melayu plak..mcm yg korg ckp la..same je..tp plg saye ingat skali mase kecik2 dulu tgk citer spektra..x leh blah pakai cermin mate xder lenses.. yg tu pun x mampu nak realistikkan..cane nak wat yg bagus~klaka~

  55. scorpioncat says:

    rinum…betul3x…sy sokong anda 100%
    nmpk sgt ‘lakonan’ tu.. xyh la ckap psl citer indon ke korea ke..kiter citer psl drama/movie melayu…

    gerakkhas tu, kekadang ok, kedang hampeh ga..tang dialog tu..adoyaiii…”mereka tak fikir ke masa depan meraka?” terus aku tukar channel…sakit siot… citer len plak, kje kerani cabuk cam aku je, umah..fuhhh…dgn perabot bagai…kalau bujang lelak plak, umah cm umah kelamin..sikit punyer kemas, perabot penuh bagai…dapur dah siap set cawan ngan pinggan mangkuk complete. mak aii….realitinya x de la cam tu….sekerat dua je drama yg umah bujang betul2 nmpk cm umah bujang…
    baik aku tgk CSI ke, criminal mind ke, top chef ke,..lagi best…

    tp x semua citer melayu x best, yg best cam nurkasih tu..haaa melekat ko kat depan tv…..

  56. ABANG JAIJAI says:

    CITER MELAYU SUKA MAKAN. CAKAP BESAU. JUTAS2. MAKAN SODAP2. PEMPUAN NAK CANTEK AJE, TANSRI..MAKAN MAKAN MAKAN. PADAHAL KDUPAN SBENAR MASUK MELODI MTK DERMA.

    DRAMA MELAYU KURANG BERSANDARKAN PADA REALITY. PENDAPAT AKU LA

  57. anonymous says:

    mmg r kbykan jln cite melayu ni sme je..kalu cite crporate mst g office..mkn n blek keje..tp xde r sume nye xbez..de gak sstengah 2 yg bez n pnoh pngajaran..

  58. entahla says:

    lebih baik buat amal ibadat daripada duk tengok benda yang tak berfaedah macam tu………dunia dah nak berakhir……sedor2la………janagan nanti mati depan televisyen…………sekadar peringatan………

  59. xx says:

    Aku suke cite CHINTA.chinta chanduryyy…hikhik

  60. aku says:

    citer melayu macam komen-komen kat atas aku setuju

    1. cerita balik-balik korporat, pastu dengki2, pastu mesti ada datuk, pastu rumah bapak besar
    2. kalau keje biasa pun rumah nak dua tingkat bukannye dok kat flat, so mmg tak real la beb

    bukan aku nak condemn, tapi pelakon kita ni tak cukup berbakat, cube tgk lisa surihani, punyelah femes, tapi cukup ke skill berlakon die, nangis pun tak keluar air mata. ape kes? taatapi, die tetap cun di jiwaku. eceh!

    drama bodoh pulak bg aku mcm anita, puteri, tu semua aku tak boleh tgk, rasa nak lempang diri sendiri.

    nur kasih mmg aku salute la. mmg best. tapi aku dah 3 kali tgk sampai muak. hahahahaha.

    kdg2 konsep cerita sama takpe, mcm korea semua berkisar cinta, tapi olahan penceritaan tu yg penting.

  61. scorpioncat says:

    lg satu aku perasan, citer melayu kalo org kaya, especially dato/tansri, kalo makan mesti pakai sudu garpu.. .

    member aku ank tan sri cakap, dier makan pakai tangan je, bos aku aku tansri gak, pon mkan pky tgn.. x bos aku ank dato seri, rilek je makan kat maple, time makan kat umah pon pakai tgn je katanyer…ngengada la drama melayu ni..melampau sgt..

    • LONDON says:

      Nik Aziz pun makan nasi pun dgn tangan. Lagi la pulak kat kedai makan biasa je bukannya restoran besar2. Drama Melayu lebih garpu dari sudu meluat.

  62. intanizani says:

    drama melayu better dari sinetron indon yg pjg giler pastu sengsara giler heroin. tak boleh tahan.

    • huahuahua says:

      rasa nk sepak heroin sambel berkate ‘asal la ko neh bodoh sgat’ muahahahhaa..baek x beerti bodoh..ni mcam kobau yo..

  63. GUCKY! says:

    jap ! kenapa tak ikut pndekatan mcm dkat negara jepun sana , yg byk keluar kan filem atau drama adaptasi dari komik . bagi aku , komik2 dkat malaysia boleh tahan jalan cerita nya , terutama dari Gempak Starz ! lebih menarik dari cerita datuk2 , datin2 , hantu2 , ! be creative director , producer ! kata filem kita , wajah kita ! jadi kan industri filem dan drama dan variasi lah ! tak lah bosan !

  64. lily harum says:

    salam…bg sy banyak jagk citer melayu yang bagus…drama-drama keislaman yg banyak mninggalkan kesan…contohnye kalo ada sesiapa yang tengok drama tanah kubur ,pondok buruk,nur kasih dan bbrapa drama bru lama yng pernah dtayang di astro n tv3…xdela teruk snagt pun…blhla tahan…aku nangis teruk seh tgk pondok buruk…sedey..

  65. Auta says:

    sinetron tv3 lsung xberkembang minda ni…hampeh je…apsal ye cite Melayu Malaysia kite ni xde kat indon?? tapi berlmbak cite indon kat Malaysia…espciallt tv3 & tv 9, astro pun same je inport cite indon..lagi best cite melayu msia kita ni..

    drama@ filem melayu skrg matang la sikit dri dulu2…
    korea@ japan lagi best..hahaha..idea, penceritaan semua fresh2…suke2x……….

  66. ummi says:

    bukan citer melayu sahaja yg kita boleh nampak kesilapan dan kesalahannya sebab kita paham bahasa dan kelogikan cerita mengikut dengan adat resam dan cara hidup kita sebagai orang Malaysia.TETAPI nak kena ingat jugak bukan semua cerita asing tu semua best..bukan semua logik..bukan semuanya perfect..diorg pun ada silap gak..cuma kita ni rasa bahasa asing ni menyedapkan cerita je walaupun cerita dia pun orang Malaysia boleh buat jugak tapi terbatas ngan adat2 kita.Jadi apa kita boleh harapkan..apa2 pun sokong je industri seni Malaysia..sebab saya tengok drama Melayu jauh lagi sedap dan acceptable..x kira la cawan kosong ke..datuk ke..apa ke..cerita indonesia ikutkan langsung takde yang logik..tapi orang kita tengok jugak…(malu tgk melayu agungkan drama Indon..pls lahhh!!!)
    Sekarang pun kementerian dan pengarah drama dan filem tak bodoh dan tak senteng akal fikiran mereka..
    BTW..All the best to Malaysian directors…usaha tangga kejayaan..!!!

  67. aku says:

    filem PENSEL best giler..tp syg tak box-office…aku tgk smpai nangis2….byk pngajaran kat situ walau pelakon tak popular….bgus lakokan pelakon india tu…

    • sephia says:

      org malaysia belom boleh terima cerita yg dibuat utk semua bangsa dlm malaysia…so, filem mcm tue mmg x box-office cam filem yasmin, terbaikk di dunia tp…gitulah.

  68. Ash says:

    Tah le.. Citer melayu mmg sucks… Balik2 pasal org2 kaya… makan kat umah pakai sudu garfu.. .yg student dia lak either pakai keta or naik motor besar… Aku dulu blaja naik bas ngan motor kapchai je…

    Pas tu yg koporat tu xabis2 citer pasal projek juta2 diaorg,… cuba la wat citer yg lebih kpd real life sket… Setau aku mmg jarang giler la aku jumpa CEO yg baru balik UK… Xde keje de bapak diaorg nak suh anak dia yg fresh grad nak take over family bisnes yg juta2 tu senang2 je…. Agak2 la….

    • xx says:

      tapi sebenarnye mmg kenyataan pon..kat u aku ni (IPTA)ramai gile ank2 org kaye…kehidupan diorang….n ap2 jelah..

  69. meend says:

    hmm..betol.drama melayu skang slalu ada adengan padang golf, tan sri, datuk, megah holding, n gaya hdup org kaya lah.bosan sket.tk mcm crite dulu yg mngisahkan tntg hidup klompk msyarakat mlayu yg sbnar mcm crite hamid gurkha jual jagung pakai basikal tu.=)kelakar.

    tp ada jgk la drama mlayu yg best n msg nya smpi.cnth drama2 yg dtayang d anugerah skrin hari tu.drama arahan rashid sibir pun, banyak yg best!mcm pondok buruk, quran buruk etc..wlupun i minat crite korea. tp i ttp support industri kita.Mmg dunia prfileman kita masih jauh ktinggalan berbanding dgn hollywood.begitu jgk dgn muzik.mcm ktggalan 20-30 tahun kebelakang.tok jer la filem n muzik drang pd era 70 an…

    anyway, tpulang kpd citarase masing2.kita sokong tp phak industri kena peka.b’usaha hasilkan krya yg terbaik dn carilah org yg betol2 berbakat, jgn pndg rupa n kntroversi jer!

  70. 1234 says:

    mmndgkn sume dh sebot yg lain..sye nk sbot yg ni..
    drama melayu slelunye mekap mesti tebal2….tuh mnymph sket tuh.klau drama korea,heroin die msti x pki mekap/pki sket jer….brulh sdap mate memndg..hehe

  71. aku says:

    drama bagus tgk pd pengarah & pelakon mcm kabir bhatia, murali, jinggo…pelakon yg btol2 mnjiwai watak dn x control cun/hensem dn bkn popular , nor khairiah, fauziah nawi, shiela rusly, abu bakar omar, fizz fairuz, amani, wan maimunah, kak engku…dll…

  72. tipah says:

    in my p0int of view ar kn..
    m0vie melayu skang n0t bad ar..
    drama kdg2 tu agk m’bosankn sbb adegan yg sme jerk..
    but at least cerita nur kasih & adamaya tuh bw impact kpd pen0nton.. sh0ws that malay m0vie also n0t bad what.. kn? kn? kn?
    klu filem tuh mmg terbaik ar..
    tg0k jerk adnan sempit & ngangkung.. e2 antara m0vie melayu yg melet0p..
    jgn pandang rendah, bg ar semangat ckit!!
    chill beb.. =)

    • tipah says:

      tambahan ckit:-
      agp0n Malaysia nie developing country bkn developed country… they need time to m0ve f0rward..
      juz let them be ar.. satu ari t kompem mkin maju cerita2 melayu..

      • tasya says:

        ada bagus juga org komen2 semua tu.. walaupun byk hal remeh-temeh tapi harap2 ada org industri yg sedar hal2 yg dibangkitkan tu dan harap benda2 tu x la berulang… teguran tu perlu… kalau org lebih suka citer korean/ thai/filipino, diorg buleh amik wat kajian.. maybe diorg ni dah patut sgt wat kajian minat penonton la kot…. asyik depend kat rating jek takleh pakai jugak… tu yg asyik syok sendiri jek tu..

        • kurus says:

          tasya
          betul tu..kta perlu DENGAR, ambil berat n buat prtimbangan smua komen n saranan orang, biarpun kedngaran agak tk releven waktu itu. itu namanya adil.

          satu prkara yg jg penting adalah, kta jgan menghakimi sesuatu brdasarkan sebahagian perkara sahaja. itu zalim namanya.

  73. holly says:

    btul tu i stuju.plakon malaysia make up tebal gile.dgn eye shadow n bulu mata palsu.da tu ada setengah nak tido n sembahyang pun make up.even jadi org miskin pun kdg2 make up n berbulu mata palsu.logikla skit. Bagi saya so far saya suka tgk drama filifino n thailand cos diaorg punya drama berdasarkan realiti hidup diaorg.esp mcm tayong dalawa tu. i love korean drama juga tp bg saya korean drama ni ada stengah terlalu melebih sgt.

  74. aku says:

    satu lg…klau watak bertudung…kat umah dn nk tido pon bertudung litup… smpaikan kwn yg bukan muslim tnye…awk pkai tudung 24hrs/sehari ye? tak pernah buka ke….sbb tgk dlm drama cam tu….

    • hijau says:

      abehh dah pelakon tu bertudung nk wat camne..kalau bukak nnt dpersoalkan plak.

      • kurus says:

        pengarah yg kreatif n prihatin pasti tahu caranya. aku rasa, dgn cepat n tangkas jer, bila baca komen korang ni, smua tahu caner nk solve, tk gitu? di mana ada kemahuan di situ ada jalan

  75. sesuatu says:

    saya suka je cite melayu wlpn kdg2m hampeh…tp saya lg suka cite tamil…best…

    • kurus says:

      tamil lebih pengisian dari hindi walopun filem hindi mahal n cantik. tu yang filem hindi skarang berhabis2an memberi pengisian bg menandingi filem tamil.
      derang pun dah kena selar dgn orang mereka jugak.

      yang pasti dgn perubahan trsebut, aku dah mula menyukai filem hindi jugak..(walopun..adeiii bnyak ciplak idea la)

  76. drama melayu boleh layan time xde cite lain dah….. hahaha

    suka tgk cite korea.. tak tawu knpa ,, tgk ulang 10 kali pon still x jemu… hehe

  77. NurKasih says:

    saye suka cite “pondok buruk” …sadis sgt2 …

  78. lalalulu says:

    drama cam tu jer boleh jual kat tv.
    sblm kuar script, org tv yg demand cerita cam tu
    so yg salah sapa, produser ke org tv?

  79. Lara says:

    senang citer korunk tengok cite khurafat.. fuhhh! memang gempak! pembukaan yang terbaek untuk 2011 bagi industri seni perfileman tanah air. good job syamsul yusof!

  80. rotibasi says:

    asyik2 tan sri ngan dato je yang keluar .takde pulak yang mengisahkan seorang yang miskin

  81. tXo(the X one) says:

    nak tido pon muka smart…makeup cover jrawt smua ada…

    diorg xnk cuba buat realistik sket ke?…

    syarikat besar/shm juta2/datokdatin la….balik2 mende same…

    tpi citer drama sedih melayu best gak…

  82. haha says:

    kalau nak tengok cerita realiti , tengok lah filem GADOH 2009 ! ini baru nya yang berlaku dalam masyarakat !

    tapi malangnya , tak tayang kat wayang ! apa lahhh

  83. jeng2 says:

    bagi aku kdg2 drama melayu ni mmg best jalan cerita dia..tp ada sebahagian besar yg mmbuat cerita tu nampk pelik,bosan dan kelakar..contohnya nak tido pun makeup tebal,nak solat pun makeup..sikit2 datin,tan sri..kadang2 kalo perasan mcm xlogik..contohnya org tu baru keje cikgu xpun kerani kat sebuah bandar beso..tp rumah complete,lengkap dgn perabot,siap hiasan dalaman..pastu duduk sorang je..mesti ada org koprat,kete mewah..makan2 mmg sentiasa..mcm cerita cicak man tu..teknologi dah ada..tp penggarapan jalan cerita tersebut mcm nmpk bodo..mcm gerak khas plk..ntah pape..mgmpu xbtempat..mak aku polis..kwn2 dia pun ketawa tgk gerak khas..mana ada polis pggil kwn2 dia org inspektor,SI..siap ckp skema.

  84. jeng2 says:

    bagi aku kdg2 drama melayu ni mmg best jalan cerita dia..tp ada sebahagian besar yg mmbuat cerita tu nampk pelik,bosan dan kelakar..contohnya org tu baru keje cikgu xpun kerani kat sebuah bandar beso..tp rumah complete,lengkap dgn perabot,siap hiasan dalaman..pastu duduk sorang je..mesti ada org koprat,kete mewah..makan2 mmg sentiasa..mcm cerita cicak man tu..teknologi dah ada..tp penggarapan jalan cerita tersebut mcm nmpk bodo..mcm gerak khas plk..ntah pape..mgmpu xbtempat..mak aku polis..kwn2 dia pun ketawa tgk gerak khas..mana ada polis pggil kwn2 dia org inspektor,SI..siap ckp skema.tp cerita melayu xle pisahkan makeup tebal dan kaya

  85. cpi says:

    drama skang banyak cerita karut marut.. balik-balik cite hantu balik-balik hantuuuu bosannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!

  86. joanne says:

    Lg elok cerite melayu dr sinotron yg ntah pape tu. sinetron mmg x lyn. Ade jgkla cerite melayu best. mcm yg dkt cerekarama tu. layan je. cerite yg main time hari raya kt astro pun layan je. tp yg x best nye make up tebal sgt la kan.pastu latar masyarakat nak korporat2 je. mcm smua org kt m’sia ni korporat2 je. pastu kualiti visual cam hampeh. tp aku lyn drama pendek2 je la. yg bersiri-siri tu x tgk pon. cerite meleret-leret la. tp pape pun plg lyn cerita korea. ahaha.

  87. rai says:

    bosan abis..kalo cerekarama bole la layan..tapi kalo drama hancus..nak2 cite drama capek..bersambung bertahun2..tapi gitu gak citernyer…kasi mantap skit la..

  88. lalat says:

    selain bende2 yang dinyatakan kat atas, satu lagi kalau korang perasan, masuk hospital mesti yang 1st class. miskin papa kedana mcm mana pun mesti duk kat dalam special ward. ada sekali je seumur hidup aku tengok citer yg guna ward biasa(yang katil byk2). klau tak silap 5-6-7 tahun dulu, lakonan jalaludin hasan. dia la SATU-SATUNYA pelakon yg aku tengok masuk ward biasa.

    lagi satu; tolonglah rosyam nor, jangan berlakon jadi
    hero. siyes dia ni still dok perasan hensem.

    aku prefer tengok drama melayu kat 8tv. ghost, kami, blogger boy. sekarang nih ada citer baru. butterfly s. setiap ahad 10 mlm. tapi drama kt tv lain pun layan gak. tu pun kalau kene dengan selera. especiallly kalau arahan khabir, sharulezad mohamadin.

    • jeng2 says:

      btol..kalo miskin pun msih nak masuk hospital swasta..xdanya pg hospital kerajaan..aku suka tgk drama melayu juga..byk drama yg best2..tp kdg2 benda yg sama..mcm yg dnyatakan kat atas tu..tu yg mybabkan muak.

      • sephia says:

        aku bkn nak condemn rosyam nor..tp aku rasa dia kena tunjukkan yg dia boleh berlakon mcm2 genre drama atau filem,bkn drama sedih dan serius jer..komedi ker cam shaheizy sam…hehee…ooops!..

    • Azril says:

      betul tu beb. tgk impak maksima the series kat Tv3 dulu. Tiap2 minggu ade je yg masuk hospital. Eizlan yusof je yg sihat, Yg lain semua masuk hospital yg sama. Masuk 1st class tu…keje workshop je.

      • Rin says:

        drama impak mksima mmg mjengkelkan! serius dol bgilir2 masuk hospital.. mjadi sndiran pnonton! akakkaka.
        citer tu skdar mruntuhkan akhlak jek, asik2 blumba. kalo x motor, kete…
        sama la dgn mn2 cite yg mngetengahkan drama plumbaan yg lain. BENCI! phm x..?

  89. Adam says:

    Saya tak setuju!
    Bende2x yg dinyatakan kat atas tue adalah drpd drama2x dulu. Drama skrg dah lain. Suruh owner blog tue tgk dulu drama skrg yer.
    Yg tang make-up tue jer mungkin betol. Tapi x semua. Tgk drama2x yg berkualiti lah yer. Tgk siape penerbit dan pengarahnye.

    • kurus says:

      DRAMA DULU2 AKU TK TENGOK..
      skali tengok skarang..wow..rupanyer aku ketinggalan zaman dah…malu aku dgn diri aku, yg slama ini buat endah tk endah dengan orang sendiri

  90. Adam says:

    Dan sebenarnya, i pun minat tgk cite Korea. Tapi korang x perasan ker jln cite diorang pun lebih kurang? Laki mesti kaya, pompuan miskin. Kan?
    Yg membuatkan kita minat tue sbb bahasa nye kita x phm. Jadi takde menyampah. Bukan gitu?
    Pape pun sokong lah filem dan drama Melayu. Kalo bukian kita yg sokong, sape lagi? =)))))

  91. aku rasa kalo drama tu aku minat kat pegarah shahrulezad..drama die mmg best lain dr yg lain especialy tang ending die…cth mcm rona roni makaroni…sutun.. cinderela(yg amani ngan bront berlakon)…mmg best…1 lagi pengarah murali…kalo buat drama ada pgajaran…insap rase…khabir bhatia pun best gak drama nur kasih… so bg aku 3 pengarah tu mmg best drama2 dia…lupa lak 1 lagi erma fatima…drama die mmg best…so jgn la kata drama melayu ni ntah ape2…ada gak yg bagus…contohnye kalo di arahkan oleh 4 pengarah kt atas yg aku bg tu…

  92. mart says:

    “Raise your hand if you have Malaysian drama/movies”??Bkn hate ke?ngeh3!Aku p0wn nk angkat tgn lah..Jrg2 jmpe drama melayu y best.. :(

  93. sephia says:

    alahai filem hollywood pun byk yg special-effect je lebey citer tah apa2 yerlah munkin utk standard dorg kdg2 dah sampai jdk boring…..ada byk jgk citer2 melayu yg best….hrp2 stesen tv lebih selektif la kalu pilih drama sbb dorg yg akan membentuk citarasa penonton sbnornya…citer korea pon bkn semua org suka apalg yg romantis2 pompuan mmgla suke…logik tak logik pon blakang kira..aku suke drama Erma Fatima yg menang Anugerah Skrin thn lepas..fuh! diangkat drp citer masyarakat di pinggiran tp mmg sedih….Msia ramai pengarah berkaliber cam Khabir Bhatia murali drama dorg best2 aper……..mana der asik dato’ ngan datin..kalau nak banding dgn citer indon yg mcm di alam bunian tue skejap ilang ingatanlah skejap mati pahtu idup balik la…hadoi! please la..sepuluh kali baik tengok citer melayu (dramalah..)..ok..salute la..kalau kita sendiri yg tak angkat drama melayu bg sokongan sapa nak sokong…cam bolasepak jgk kaaaaan?…

    • kurus says:

      filem omputih yg masuk sini smua pun box office kan,lepas tu tk kan tk tahu pelakon pon A LIST, tu la pasal.. ada jgak tk brapa nk box office, i tk tengok..keh keh..

      KHABIR BATHIA ADALAH SAYA PUNYA KEMINATAN.
      saya suka dia punya teknik sorotan camera..sudut cantik jadi tramat cantik.. sungguh kesenian..ngeee

  94. sephia says:

    drama TIRA MISU..sempoii jer tp best!.

  95. pompomGurlz says:

    4me, dulu drama mlayu ni OK lah gak tp skrg makin KO jdknye… Tgk citer korean lg best, x de lah mleret2, muka plakon pun btukar2, jalan citer pun best….. Tp pepe pon “Nur Kasih” still the best….

  96. sephia says:

    pape pon tahniahlah abg nara eik..cam nilah blog hiburan yg i suke..bleh kumpul byk pendpt dan info..xderlah dok gossip manjang..pdahal artis tah hape2 kalu cam Nor khiriah tu kan ke bgs..berlakon kelass..personal life pon ok..taklah org nak mengata…

  97. BOB says:

    ada betulnya..rasa cite dulu2 lg menggambarkan realiti..cth paling popular cite tan sri p ramlee..
    skrg byk angan2..cite mesti nak dtuk dtin..rumah menjalar2 walhal majoriti kita org melayu idup biasa2 jek..nak dpt rumah ada lift tuh mungkin ada tp minoriti..

  98. safa @pecinta drama melayu says:

    sy 100% TIDAK BERSETUJU kenyataan penulis terbabit. kenyatann itu mgkn untk 10 thn leps tp untk msa skrg DRAMA kita lebh byk berkualiti. Pd msa sekrg ramai pengarah spt sheila rusly, murali abdulah, khabir bathia, heykal hanifah, sharul ezad yg sy rsakan byk menghasilkan drma yg mempunya NILAI2 MURNI BERLANDSKAN PEGANGAN ISLAN N ADAT ORG TIMUR. So, dibawah ini beberapa contoh drma sy senaraikan mempunyai kualiti tersebut n lebih bagus dr sinetron indon or drama terbitan luar.

    1) SEBELUM SEJADAH TERBENTANG= drama yg mengisahkan seorang pak usu yg tersasar dr agama telah berubah menjadi baik setelah terpaksa bertanggungjawab menjaga 1 org ank buahnya seleps kematian kakaknya. kesedaran muncul setelh ank buahnya yg hny 12 thn itu menympaikan dakwh secra senyap apabila menegur pak usunya itu untk solat. Msg yg sy dpati pengarah cuba smpaikan tidk semestinya yg muda tidak boleh menegur org yg lebh tua.cuma pendekatan yg berhemah n bijak harus digunakan. lakonan quehaidar, rozita che wan, ayu raudha, n adik haikal

    2) TERSASAR DI JALANMU= drama ini paling menyentuh perasaan. klu tidk silap, drama ini mendpt anugrah drama terbaik di ask2009. drama ini mengisahkan suka duka sisi masyarakat kota khususnya melayu yg telah tersimpang dr pegangan islam. sy kagum dgn pengarahnya erma fatimah yg menyampaikan msg penting kpd seluruh masyarakat bahawa golongn sedemikian perlu bimbingan yg berhemah, bukannya menuding jari terus2ssan di ats kekhilafan mereka. lakonan rosnah mat aris, adlin aman ramli dan ramai lg.

    selain itu, terdpt lg drama berkualiti yg sy mampu nyatakan tajuk sahaja.

    DRAMA SESIRI
    * TAUBAT NASUHA, SEBELUM AKHIRAT, SEMANIS JANJI, REBAH DI PINTU NERAKA, SEBELUM MENUTUP MATA.

    DRAMA RANTAIAN
    *NUR KASIH, JANJI KEKASIH, BULAN BERTEMU MATAHARI, AHMAD DURRAH, AYOUB, YUSOF, SEMANIS JANJI, USTAZ AMIRUL (mash ditayangkan)

    DRMA ADAPTASI NOVEL
    *DARI MATA ARISA, KAU LAKSANA BULAN, TANGISAN BULAN MADU, TRILOGI CINTA (msh ditayangkan)

    sy harap penulis tersebut sedar, tidak semua drama kita sebegitu. sy cadangkan ada baiknya, penulis tersebut menonton kesemua drama yg sy senarikan td seblm menilai seluruh drama kita. tidak rugi pun malah byk msg2 berguna yg dpt diperolehi.

    • hijau says:

      yg mengkritik/kondem adalah mereka yg tersalah pilih/menonton drama…sbenarnya plihan ada dtagan mreka sndri.mereka sndiri yg mahu mnonton keadaan2 yg dyatakan(kaya/banglo/dato datin) knonnya lbih urban,ttp tdak mahu duduk ddepan tv untuk cuba mghayati dan berfikir bg drama yg mmbawa mesej tersirat.hanya memilih drama yg dbintangi pelakon kacak/cantik dan popular sahaja..bukan pnerbit./pgarah dan phak stesen tv yg perlu mmbuka mata,tetapi penonton juga harus membuka minda dan cerdik utk berfikir…

    • Azril says:

      Drama yg awak ckp kat atas tu bagus2 belaka. tp “Kau Laksana Bulan” tu bg aku drama yg buang masa jer. Meleret, ending pun entah ape2. Setiap episod babak paling banyak adalah bercakap melalui telefon kat dalam bilik tidur, meja makan, shopping. Kejap2 Zulhuzaimi call Ayu Raudhah. Kejap2 Ayu call Zul. Mcm dah takde babak lain dah yg boleh buat. Satu episod tu 10 babak pegang telefon, mengalahkan iklan telefon.

  99. safa @pecinta drama melayu says:

    sy 100% TIDAK BERSETUJU kenyataan penulis terbabit. kenyatann itu mgkn untk 10 thn leps tp untk msa skrg DRAMA kita lebh byk berkualiti. Pd msa sekrg ramai pengarah spt sheila rusly, murali abdulah, khabir bathia, heykal hanifah, sharul ezad yg sy rsakan byk menghasilkan drma yg mempunya NILAI2 MURNI BERLANDSKAN PEGANGAN ISLAN N ADAT ORG TIMUR. So, dibawah ini beberapa contoh drma sy senaraikan mempunyai kualiti tersebut n lebih bagus dr sinetron indon or drama terbitan luar.

    1) SEBELUM SEJADAH TERBENTANG= drama yg mengisahkan seorang pak usu yg tersasar dr agama telah berubah menjadi baik setelah terpaksa bertanggungjawab menjaga 1 org ank buahnya seleps kematian kakaknya. kesedaran muncul setelh ank buahnya yg hny 12 thn itu menympaikan dakwh secra senyap apabila menegur pak usunya itu untk solat. Msg yg sy dpati pengarah cuba smpaikan tidk semestinya yg muda tidak boleh menegur org yg lebh tua.cuma pendekatan yg berhemah n bijak harus digunakan. lakonan quehaidar, rozita che wan, ayu raudha, n adik haikal

    2) TERSASAR DI JALANMU= drama ini paling menyentuh perasaan. klu tidk silap, drama ini mendpt anugrah drama terbaik di ask2009. drama ini mengisahkan suka duka sisi masyarakat kota khususnya melayu yg telah tersimpang dr pegangan islam. sy kagum dgn pengarahnya erma fatimah yg menyampaikan msg penting kpd seluruh masyarakat bahawa golongn sedemikian perlu bimbingan yg berhemah, bukannya menuding jari terus2ssan di ats kekhilafan mereka. lakonan rosnah mat aris, adlin aman ramli dan ramai lg.

    selain itu, terdpt lg drama berkualiti yg sy mampu nyatakan tajuk sahaja.

    DRAMA SESIRI
    * TAUBAT NASUHA, SEBELUM AKHIRAT, SEMANIS JANJI, REBAH DI PINTU NERAKA, SEBELUM MENUTUP MATA.

    DRAMA RANTAIAN
    *NUR KASIH, JANJI KEKASIH, BULAN BERTEMU MATAHARI, AHMAD DURRAH, AYOUB, YUSOF, SEMANIS JANJI, USTAZ AMIRUL (mash ditayangkan)

    DRMA ADAPTASI NOVEL
    *DARI MATA ARISA, KAU LAKSANA BULAN, TANGISAN BULAN MADU, TRILOGI CINTA (msh ditayangkan)

    sy harap penulis tersebut sedar, tidak semua drama kita sebegitu. sy cadangkan ada baiknya, penulis tersebut menonton kesemua drama yg sy senarikan td seblm menilai seluruh drama kita. tidak rugi pun malah byk msg2 berguna yg dpt diperolehi.

    • huahuahua says:

      yup…tersasar d jalan mu tu best…mmr ttg real life yg terjadi di sekekliling kita terutama di ibukota…aku da tgok kat u tube…seriusly 2 thumbs up…aku rasa mamat yg comment ttg cite2 melayu neh mmg da tertutup ati dia kat cite2 melayu…so setiap perubahan or pembaharuan dlam cite melayu neh di tolak mentah2…aku pun sebenarnye bukan die hard fan cite2 melayu…but aku akui byak perbezaannye dri dlu…

    • kurus says:

      safa
      celet sket

  100. missty says:

    Bg aku pulak, pengarah patut lebih bnyk buat research. Drama jepun paling best, ada tema dan ada pengajaran. cth: bambino – cite pasal tukang masak kt hotel yg nk berjaya, nodame- cite psl org main piano yg nk berjaya, galileo-cite psl physicist, iryu – cite psl doktor kt spital..mmg nmpk pengarah wat research..so intelligent ! cite melayu yg aku tabik adalah dunia baru. yg len hampeh..cite korea plk xabes2 laki kaya, pempuan miskin..

  101. nana says:

    drama melayu skrg byk sgt dipengaruhi anasir2 luar… langsung xde ciri2 kemelayuan dh… paling ketara pelakon pompuan yg mekap tebal2 cm artis indon.. scene dlm bilik tido jerk tuh…!! siap ngan bulu mata palsu lg…!! nyampah….!! aku suker jgk tgk drama melayu ni… tp, leh dikira baper naskah jer yg leh dibanggakan… yg len hampess….!! blk2 citer org kaya… kdg2 x phm jgk… org kaya jer ker yg ader life?? org2 biaser ni idop x semenggah agknyerr erk…?? klu tgk cth drama2 kt tv3… sumer psl org korporat jerk… dulu2 tu ader la jgk citer org kt sawah ker, kebun ker… aper2 la yg luar dr kelompok elit ni… skrg mmg sumer adooooo….. hmmm

  102. Mysara says:

    ok la drpd sinetron indo yang meleret-leret dan berbelit2 tu

  103. Macik ciku says:

    Drama melayu banyak ckp mat saleh..kesian macik tgk si pelakon terkial2 nk sebut english…smpai macik gelak dpn tv…drama korea ckp bahasa dia je…wlupon macik x phm tp macik rasa bahagia sambil nangis…betul x ape macik ckp nih.

  104. ROKOK_surya says:

    ala citer lain2 pun ade gak benda tu, jgn la kutuk sgt citer melayu, rasa ada yg bagus…kite rasa citer korea tu best sb dia berlakon mcm kehidupan dia kat sana, jd kite yg tak pernah hidup kat korea tgk citer mcm tu macam teruja la….tp kalau tgk tema dia lebih kurang sama je cinta, cemburu ….dengki…sama je aku rasa…..”Film kite wajah kita” hahahaha

  105. cik says:

    drama melayu boring la..sy suke tgk cite korea boy over flowers…sy suke lee min ho…hehehe

  106. eni says:

    secara jujur, aku memang tak tgk lgsg drama melayu kt tv.. filem melayu sgt2 jarang. setahun sekali kot. yg paling last aku tgk kt pawagam hantu kak limah.. klu nk tgk jgk filem melayu, aku rela tggu ade org share dlm internet, bru download sbb x berbaloi nk menghabiskn duit beli dvd or vcd yg ori or even pirate. nk tgk kt panggung wayang mmg jauh sekali. sbb aku x minat drama tv/filem melayu senang je; cite semua berkisar topik yg sme. cinta x direstui mak bapak, ustaz halau hantu, kaye n miskin etc… pelakon2 sesetghnya mmg sgt berbakat dan layak berlakon. tp lg byk yg x pandai berlakon. hanya menaruhkan rupa, bentuk badan yg mengiurkan or gne publisiti mak n ayah diorg yg dh terlibat dlm dunia hiburan. aku nk sgt menyokong drama/filem melayu. tp smpi skrg aku x jumpe lg yg setanding dgn filem Allahyarham P.Ramlee. klu zaman P.Ramlee dlu, x kire Cina,India, semua pergi serbu pawagam tgk. tp skrg sedih. Cite melayu, melayu aje yg terlongo tgk..xde lg filem yg bleh mengajak semua pegi tgk x mengira kaum.. aku masih lagi optimis menunggu drama/filem Melayu yg berkualiti…

  107. BumbleBee says:

    BN… dulu ade entry psal nona…. skang latest punyer nona x nk komen ker? ape cer?? ade perubahan x? ke isinyer masih syok sndiri…tunjuk yg urban n utk org kaya kayapp??

  108. NAZARIO says:

    ne aku nk tegur ckitlah… klu tgh solat 2.. kebanyakkan y pompuannyer nampak dagu.. itukan xsah.. dalam mazhab imam shafie klu nk solat seseorang pompuan wajib kn tutup dagu.. yelah walaupon berlakon.. tp kena tunjuk y betul.. supaye nant xdek timbul isu y len..

  109. anis says:

    yang pasal komen, dalam filem dan drama cakap campur orang putih kerana memang kehidupan kita seharian kita jenis cakap rojak, campur melayu dengan omputih

  110. mefirst says:

    drama melayu boring. makan makan makan, naik keta, dlm ofce, ibu msk, ibu lipat baju…. huhuhuhu. dah la scene dlm ruma mkn,..luar ruma pun mkn.

  111. Someone says:

    Typical.. Expected story line

  112. Azril says:

    haha…drama melayu. sembang juta2, ckp org putih. kalau masuk hospital wad kelas 1 sajer walaupun kerja workshop je. Klu cite polis: “baik tuan….betul tu tuan…saya setuju tuan, walaupun pelbagai langkah telah diambil….” pastu kisah anak bini je. satu kes 2 episod baru settle. drama entah ape2 tp episod sampai seratus tak habis2. gaduh baik blk, gaduh baik balik, bila nak habis. meleret mcm sinitron indon. Tp tak dapat dinafikan sejak akhir2 ni banyak drama2 yang bagus kat tv3. filem melayu takyah ckp la. blk2 citer hantu. banyak sangat hantu kat malaysia ni. budak2 pn tak berani keluar mlm. duduk rumah gelap sikit pn dah takut, ada je hantu. sudah2 la dgn citer hantu tu…..ending semua sama je, alih2 bomoh yang jadi hero.

  113. eddy says:

    lebih baik tengok cite thai “ong bak” , ada jugak message yang berguna….daripada tengok cite melayu..he…he….Aku pun tak ingat bila last aku tengok cite melayu….rasa2nye 20 tahun yang lalu …..

  114. eddy says:

    saya setuju 100% dengan azril……saya tak menyesal tak tengok filem atau drama melayu…..

    • kurus says:

      azril n eddy
      aku pon cam korang jugak setengah tahun n sebelumnya yg lalu…
      sekarang tidak lagi

      bila aku balik ke”rumah” ku yg kutinggalkan 20 tahun yg lalu. aku trkejut melihat sekeliling rumah ku itu sudah ada rumah2 baru yg cantik2..pokok2 bunga yg brwarna warni..
      aku tengok org2 kt keliling rumah aku ada yg sudah kawin, ada yg suda branak, ada yg dulu susah krna sekolahkan anak dia, skrang suda senang krna anak suda bekerja…

      sedih sekali aku rasa, krana aku tak prnah menjenguk mereka n menjengah ruma aku sendiri..yg trbiar dipenuhi lalang n hampir roboh.. mrka pun brtanya, bila ko nk balik sini??? baiki la ruma ko tu..

      • Azril says:

        mungkin ‘rumah’ aku tu dah buruk tapi bukan aku yang boleh baiki rumah tu. aku cuma boleh keluarkan duit tapi yg repair adalah tukang/kontraktor. Jadi terpulang kepada kontraktor tu untuk repair & menghasilkan rumah yang cantik. Aku cuma boleh komen, komen & komen je. Tapi kalau kontraktor tu tak boleh bagi hasil sepertimana yang aku nak terpaksalah aku cari kontraktor baru (drama/filem lain) yang lebih bagus, bermutu & menepati citarasa aku. Buat apa berabis duit kalau end product nyer hampeh!!

        • kurus says:

          betul la tu..
          kte sack jerk org yg buat rumah tu kan..cari yg lain..
          bg mana pun rumah tu tetap rumah kita.tmpat tinggal kita..tmpt kta tido n makan..bukan rumah dia..

  115. XsukasukiX says:

    sdih tgk org mlayu tp xtgk drama mlayu..
    spe nk tgk klu bkn org mlayu?
    bangsa lain?
    myb ade,tp xrmai rsenye..
    bkn sume cte mlayu xbgus…
    aku ni pn bkn 100% mlayu..
    tp aku lyn gak cte mlayu…
    AKU TAK PERNAH MENYESAL LAYAN DRAMA/FILEM MELAYU…

    • ryan says:

      nk bgtau la tu dia mix.

    • kurus says:

      aku pon kalo aku g smjung..sah sah aku dicop “bukan melayu”.. snang cerita.. moyang lelaki aku dari tanah melayu..yg selain tu cerita lain lagi

      tp aku rasa bangga dgn org melayu.

      kan xsukasukix kan

  116. Semenjak 2 menjak ni..drama2 kt tv3 semakin best.
    Da kurang drama yg cincai2…

  117. hannananyte says:

    sy suke tgk drama melayu…tapi bile da masuk cite dongeng2 ni sy berasa amat marah..mmg la nk ade kepelbagaian tp kite zaman skrg ni yg kene realistik!da x boleh nk terime da crite2 macam tu…rase diperbodoh2kan…budak2 kecik mmg la suke tp sudah2 la..better tyg cite yg byk bg faedah..selit2 pasal agama, kerjaya2 yg bagus tp xbrape familiar supaya bebudak pye pmikiran meluas..lg bagus.ni sume blakon jd engineer, doktor,peguam, balik2 tu jela.now sibuk nk tyg pari2 la..katak jd manusia la..patung2 bunian2 ni sume merepek la..kalau kje sume nk jd businessman..xnk kalah..muda2,grad,keje mesti ade opis sdri..kete besa.. tu buat kite mnyampah.xlogic!

    ni pendapat sy…xsume cara berfikir sama kan…

  118. ED says:

    saya suka drama melayu. saya selalu update drama2 melayu di facebook.

  119. Djaa says:

    cite drama melayu n filem melayu ade jg yg ok…cm nur kasih n cite2 afdlin..tp sy plg x ske klu pelakon nye berpegang n berpeluk2 sedgkn bukin muhrim..diorg kne pk lakonan diorg tu bebas di tonton oleh sume org tmasuk kanak2.. pd sy bile diorg peluk2 mest kanak2 tu rs plik sbb kt sekolah diorg di ajar yg menyentuh sesame bukan muhrim berdosa..tp kt tv, len plak yg dtunjuk kn..lg satu bile pkai seksi2.. mmg tu antare faktor sy x mnt cite melayu yg konon2 nk mberi pengajaran kpd masyarakat tp dgn care yg slh.. jd kpd para pengarah, take note la mende2 cmni..diorg ptt perasan penonton ske crite yg xde adegan x perlu cmtu..

  120. Djaa says:

    cite drama melayu n filem melayu ade jg yg ok…cm nur kasih n cite2 afdlin..tp sy plg x ske klu pelakon nye berpegang n berpeluk2 sedgkn bukin muhrim..diorg kne pk lakonan diorg tu bebas di tonton oleh sume org tmasuk kanak2.. pd sy bile diorg peluk2 mest kanak2 tu rs plik sbb kt sekolah diorg di ajar yg menyentuh sesame bukan muhrim berdosa..tp kt tv, len plak yg dtunjuk kn..lg satu bile pkai seksi2.. mmg tu antare faktor sy x mnt cite melayu yg konon2 nk mberi pengajaran kpd masyarakat tp dgn care yg slh..

  121. megamind says:

    baik tengok kartun. hilang strees…

  122. haz says:

    artis hollywood pun pki mekap tebal jgk.
    x beza pun

  123. yna says:

    citer melayu skang ni TIRAMISU yg paling ok. aku rasa cter TIRAMISU kelakar dia bersahaja & x slapstik. masa arwah Faizl berlakon awal2 episod hari tu lagi aku suka sbb lawak sesangat tp sayang DIA lebih syg kan arwah. tp aku still tonton. watak liana tu wpun jahat tp ada sisi baik dia.
    aku suka..
    tp yg plg suka drama Korea la.. mmg tgk byk kali pun x bosan. isinya sama tp cara penyampaian berbeza. tu lah sbb nya klu drama melayu tiru drama korea or jepun still tak setanding. nampak nau peniruan tu n mmg tak la.. Awan Dania contohnya.
    tp klu nak dibandingkan filem Indon lagi teruk paling aku tak bleh layan. mcm hari tu citer Goong Princess Hours di ubah suai ke filem Indon. memang nangis aku tengok sbb teruk sgt. dah la hero tak hensem. menyampah plak lagi ada.
    aku tak tau la sbnrnye camne pihak produksi bekerja. apa diorang ni tak cemburu ke dgn hasil kerja org yg lebih baik & tak minat ke nak ambik tau & majukan industri perfileman negara yg mmg dah sedia maju. at least jgn nampak sgt keje tu mcm sambil lewa.

    • BumbleBee says:

      tiraamisu nyer lawak best…especially part yg involved pierre…bersahaja but lawak… :)

      • lawak xjadi…den xminat sharifah amani…jd xbrp nk menengok hahaha tertgk pn sbb mak n ayh tgk ;p

      • kurus says:

        ya.. pandai derng buat lawak tu…bukan snang nk belakon centuh..cameramen pun ok amik angle….dalam mia oh mia pun ada..lawak2

        (tang tu omputih jerk aku tngok sangat real..slama ni..agaknye tinggi skolah drama derang tu kan..)

        smalam aku tengok puteri kayangan..boleh improve lagi la..

  124. nabbella says:

    cerita malaysia memang boreng! menyampah. jalan ceerita yg samaa, pelakon yg sama! asyik2 cerita hantu, hantu, hantu, seram, seram, seram~~ borenggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pandai ucap cerita orang indon boreng la, merepek laa. negara sendiri, inda sdar! eh matik. prefer ku liat cerita indon. mcm bukan diriku kaa, apakaa. siuk jua. malaysia cerita hantu saja. mistik alam hitam tia!!!!!!! ehhhh! sasak ku!! :x

    • mikan says:

      bukan diriku pun cita hantu jugak.kan rio pas mati roh dia merayau2 pastu msuk lam tubuh ariel.ariel pun dah mati tp idup balik masuk balik lam bdan dia sndiri.ha kan hantu tu.kahkahakhakah.

      • nabbella says:

        hantu ka tu c rio tuu? haha bangang!!! maksud ku tu malaysia selalu buat cerita yg paloi2. mcm mantra ah. buduh jalan ceritanya! nada pengajaran langsung, sudah ta lucah kegatalan banyak scene nya te sexy2 mcm pelacur! buduh. memuja syaitan lagi tu! mna yg bgus nya ne, ah buduh?

  125. hehehehe…drama n movie melayu?bg akulh kn…

    DRAMA…dan Cerakarama…
    drama melayu yg aku layan pun berunsur comedy hahaha cam drama masak lomak cili api…ngn lalalitamplom s2 skrglh yg len xde kot sbb drama melayu xder muzik baru n idea baru…alik2 muzik indon alamak ai ilang pedoman nk tonton…

    carekarama pn begitu berunsur comedy humor aku layanlh yg serius2 2 tgk jalan citerlh…hehehehehe

    aku lebih prefer kat korg drama korealh kedua jepun…

    1-my girlfriend is a gumiho2010-
    hehehe tgklh confirm layan…tp citer ni lebih kpd sedih jaaa nyampah aku tp best…
    2-king bakery kim tak goo 2010
    3-mary stayed out all night 2010
    4-secret garden 2010-airing
    5-Iris 2 aka athena goddessof war 2011 tah pe nama penuh ntah-airing
    6-dream high 2011-airing
    len2

    japon
    1-Unubore Deka 2010-dia punya hero dlm citer my boss my here…citer ni psal dektetif confirm lawak xleh blah ja hey hey hey;p
    2-guilty 2010
    3yg len aku xingt….

    sapa yg tgk drama korea confirm dpt compare ngn drama melayu jauh beza…dri segi jln cerita…n lagu dramanya selalu jerrr lagu baru untk drama…hehehe…

    nk kuar dri tajuk;p variety melayu pn xbest;p best lg variety korea…

    dh abiz komen aku…lalalalala…

    • ops movie xkomen lg…hehehe

      movie pun aku layan sbb yg comedy jaaa;p cam ngangkug hahaha cuma hantu kak limah ja aku xtgk lg;p

      magika aku xtgk tp aaku xtahu nper diorg kata best…tp citer ala2 alice wonderland jaaa malas nk tgk hehehe sory…

      movie tu jgnlh nk ingt nk untung jaaa…buat yg terbek…;p

      ingt ni jerrlh…org bg duit kat wayang nk tgk citer yg best tp klu wat citer xbest rs xcam tipu duit org ka?hehehe;p

      tambahan sesapa de tgk variety korea yg baru ni my old school aku xingt episod brp…?tp penyanyi tu sendri de ckp…klu diorg de show nyanyii tp xbayar lg diorg akan wat time nyanyi….

      1-dia akan nyanyi skit2 pastu dia hulur mic kat fans sruh diorg sambung pastu nyanyi skit hulur n berulang2 kali…hahahaha xleh belah…
      2-just wat2 kumat kamit mulut ja tanpa suara mengikut lagu kump. or solo tersebut yg dh dipsang…hahahaha
      3-nyanyi lagu xder feel selamba redah jerrr muka moyok hahahaha…de kot lg 1-2 aku terlepas…hahaha

      tgk betapa bijaknya artis korea hahahaha…patutnya artis malaysia ni kene tgk my old school…hehehe…

  126. azreeny says:

    susah juga ye bila kita nak bandingkan drama melayu n citer luar cm korea n jepun…Tp kalo nak ikutkan sama je semua….

    1. Drama Melayu – xhabeh2 ngn dunia korporat, datuk, datin. tan sri…umah besar cm istana, kete BMW….apa ke dlm Malaysia ni cuma org2 kaya je yg tinggal? Buat la citer pasal pak guard jatuh cinta ngn minah kilang ke pe..ni tak xhabeh2 ngn konspirasi…Baik samarinda, akasia, zehra ke pe…. But of course ader drama yg bagus2 yg lari dari stereotype tipikal melayu cam citer Nur Kasih, Janji Kekasih, 5 Disember, Sutun…itu antara drama2 yg menarik utk ditonton la….

    2. Korea & Jepun (komen skaligus saja) – kalo nak ikutkan drama2 KJ ni pun byk yg stereotype…yg laki kena kaya, yg pompuan plak kena perangai gila2…mesti pompuan fall in love ngn hero tp hero dah fall in love ngn pompuan lain…kononnya first love pastu baru suka kt heroin sbb perangai dia yg suka berterus terang, tak cantik….pufff…hero plak nak yg hensem2 smpai berdarah hidung kalo tgk….hahaha…watever…tp of course ader citer2 yg lari dr stereotype kj drama nih..cm citer tree in heaven, my gf is gumiho, secret garden…itu jelah yg berjaya menarik minat aku…

    so moral of the story sumer sama saja…sumer nak ikut selera penonton…kat mesia nih mana nak cari pelakon lelaki yg cm korea tuh….hukhukhuk….

    • mikan says:

      drama korea – group of guys yg kaya raya, sombong, then a stupid innocent girl.pastu kisah kawen kontrak..yg pmpuan msti miskin tp fun.same je.tp jalan peceritaan sgt baik n mnarik.

      drama indon – tertukar bayi bila dah besar tercari mana anak kandung, pastu kisah kekasih mati pastu jumpa yg sebijik muka cam yg dah mati tu.jln pceritaan sgt slow n boring.beratus plak episodnya tu.

      drama msia- jarang tgok.pnah tgok nurkasih, asmara..not bad..better kot dari indon..

    • hehehe sama?pe yg sama dong…?xsemestinya laki kene kaya n prempuan kene gile2…

      dh tgk drama ni IRIS 2009?mary stay out all night?THAT FOOL aka accidental couple 2009?PLAYFULL KISS 2010?take care of agasshi?…haaa yg ni komen ko bercanggah…lg satu tempat scene dia amik semua cantik2 malah g jepun scene tempat yg cantik…tp malaysia?hahaha tu blum masuk OST hahaha…pastu yg bestnya ending drama korea bile2 jer dia leh ubah au..contoh IRIS 2009 klu ikutkn ending gumbira tp disebabkn hero dia xnk brlakon untk season 2 dia wat ending sedih…tadddddaaaa…

      senng citerlh pe pendpt azreeny psal drama or cerakerama kai lagu indonesia?lagu malaysia xder ka?

      yg aku senarai kat ats tuuu baru 2010 tu belum 2009…hehehe;p

      kpd prempuan yg xsuka msak tu aku syorkn tgk jdrama BAMBINO…confirm lepas ni de azam n semangt kemsakkn;p

      • azreeny says:

        lor funny comment thou…nak kata saya tak minat kdrama dulu punyalah byk collection…my lovely samsoon. fullhouse, princess hour, tree in heaven, super rookie, wedding, mawang, etc n xlarat nak list down tp ader la dlm 3kotak citer korea…hohohoho…pastu lama2 drama tu da jadi lame sbb most of typical drama yg hero kaya heroin miskin,…bla bla bla…end of 2008 up to 2009 no drama being my favourite…sampai la citer gumiho, personal taste n latest secret garden…yg len2 xberapa nak minat tgk…bla bla bla….citer sama lagi…but then since bz ader la beberapa drama suggested by my friend cm you’re beautiful sung khyun scandal or sumtin…xsempat nak tgk lagi…

        but bab OST tu mmg bagus la sbb each drama ader lagu sendiri…tp citer melayu ni aku tgk most of guna lagu 6ixth sense…citer asmaradana, hani, asmara…bla bla bla…ader yg guna lagu indon mcm cerekarama cinta buta tuh…most of drama kot ader lagu indon..demmit…what a shame bila kita sebenarnya mmpu utk hasilkan lagu yg lebih berkualiti….

        by the way: BAMBINO tu saya beli gak cd ori dia masa citer tu first2 kuar lagi…hahaha…time tu tgh stdy lagi…nice drama actually…wah tiba2 teringin nak makan spageti…

        • hehehe

          yg BAMBINO itu…tgk pun sbb de salah seorg kump. ARASHI…xsgka pulak lagu tu tema bg drama ni…we can make it…xdelh sampai beli tp download kat yellow cinema hahaha…

        • azreeny says:

          minat sape plak? Saya suka matsumoto jun…haha..dulu punyalah minat smpai donlod lagu2 Arashi pastu tiap2 ari dengar kt bilik…hehehe….setiap mv pon donlod tuh…ader lagi cd collection kt umah >_<

  127. jarang tgk drama melayu so xmo komen lebey2… tapi slalu terwondering, penulis skrip atau pengarah atau sape2 lah terlibat termsk pelakon sendri, takan tak perasan bila
    01. nk tido, tgh tido, bgn tido muke bermakeup tebal, lipstik kemain shiny2
    02. asal dr kg, blaja stakat SPM, keje kerani cabuk tp tinggal kat apartment yg full furnish ngan perabut mahal
    03. dok umah santai2 tp pakaian & makeup kalah org nj pegi dinner
    04. sekadar cth, baru kluar penjara, jual nasi lemak tepi jln tp pakai baju sutera mahal tiap2 hari
    DLL… byk lai tp harap2 alert aa mende ni wpun nmpk simple tp tak logik aaaa…
    Teringat satu drama Allahyarham Yasmin Ahmad, mase tu dia blum kua filem sepet lai. tp drama english, Cheryl Samad pun org lum kenal lai, dia pelakon utama. Aku pun asalnya tatau crita tu Yasmin Ahmad punye, lepas ulang smula baru prasan, patut aa cite ni best, lain dr yg lain. Jln cerita dia mmg btul2 kena ngan realiti, baru le nmpk logik bila bdk remaja, lepas blaja baru mai KL, hanya mampu sewa bilik atas kedai, nk mkn pun kena budget, nk beli henpun murah pun fikir 5 6x (tp klu cite skarang, wpun keje ntah apa2, henpun xkalah) then lepas dah establish baru nmpk senang sket, well sekadar contoh le. lupe aa tajuk apa drama tu, tp mmg best… begitulah bila org teliti dan tahu realiti sebenar kehidupan. Drama Melayu skarang (tak semua tp majoriti), klu kaye, kaye sesgt, ade je duit klu nk pedajalkan org sedangkan punca pendapatan tak jelas.. klu miskin plak, smpi merempat mcm xde keluarga atau kwn.. tak logik aaa. klu org ade mslh mental pun dijaga rapi oleh keluarga terdekat…

    • azreeny says:

      dgn mamat yg chinese tu kan? xsilap tajuk dia each other…emm ader gak tgk citer tuh >_<

    • mikan says:

      zaza aku sokong ko part yg mekap2 tu..mekap tebal giler babi.masa sakit tenat dah nak mmpus pon mekap lagi at least maskara.rambut palsu takyah ckap.nak glamor manjang.

  128. dark_angel says:

    plg best cte slot spektra dulu..pealkon cam shahrulzaman,sherie merlis,ochie…knp x ulang tayang balik ea cte dulu2..senandung semalam plg besh!!!

  129. mikan says:

    drama indon yg pnah ditayang kt msia ni hampir smua nya konflik yg sama.tertukar bayi msa kecil,bila dah besar baru tercari2 mana anak kandung.huh lagi bosan.

  130. Auta says:

    malas ckp bnyak2x…..produser, penerbit filem@ drama..penulis skrip ke..de ke bace komen2 kat sini??? kie punye la bgi idea bnyak2 utk improve industri filem/drama…hahaha

  131. lili says:

    sbnrnye hmpr sume drama mlyu ke korea ke same aje jln citenye..lby kurg je pom cme yg besnye drama koreanye dorg blakon xnmpk poyo2 xcntrol2 ayu o encem make up xtbal sbb mmg da cntek comel encem gile dorg nie.puteh mlepak ag..xmake up tbal pom xpe tp kite len la.kne make up tbal2 kalo x nmpak parut2 jrawat kedut2..huhuhu… tp de yg bagos2 gak cm nur kasih..suke2..ag…bkn xsokong drama tempatan tp nk wat cmne drama korea mmg bes gile!!!ngee~

  132. ustaz akal hai... says:

    Kepada kaki2 wayang
    Setelah bertahun2 jadi kaki wayang, apa pengisian pada jiwa kalian…adakah kamu menjadi insan yang lebih baik dari semalam yang kamu tinggalkan atau sama saja tiada perubahan atau semakin kosong….hidup ini singkat saja sdr2 sekelian, kalau asyik nak berhibur dgn perkara2 melalaikan seperti ini, ia takkan pernah ada penghujung..bagaimana kelak kamu hendak menjawap di hadapan Rabb nanti bila ditanyakan bagaimana kamu menghabiskan usia muda mu..ingatlah syaitan itu sentiasa memperhiasi perkara2 munkar dengan hiasan yg mempersonakan hingga ramai yang tertipu…dunia ini adalah kesenangan yang memperdaya..ingat…

  133. lipan says:

    kebanyakan drama/filem melayu

    1. scene peluk2 tuh dah jadi fenomena biasa je.tp heboh 1 msia bila nabil ‘terpeluk’ irma.

    2.scene x pakai baju (bg lelaki la) rilek je. siap ada scene bertowel(lelaki) dgn berkemban (pompuan). tapi bila faizal tahir bukak baju, siap kene gantung. FT, kalu nak buat scene bukak baju lagi, sila buat dlm drama/filem.

  134. kurus says:

    sebelum aku tutup isu perfileman ini.. (wat diri aku jer lah)
    aku nak bagi tepukan kat pelakon n pembikin filem n mrka yg trlibat smda scara langsung atau tidak, trmasuk wartawan n kementerian. yg berusaha ke arah kemantapan.

    seperkara lagi, sbg penambahan, aku juga nak puji bilamana pelakon drama jugak kini menjadi penyanyi khusus drama mrka. aku da nampak yatt, zarina, eira syazira, sida ke tu yg brtudung tu..mrka jd penyanyi o.s.t. drama mrka.

    n yg trbaru syamsul jga utk filem khurafat. tahniah kpda semua. keep up the good work. semoga dgn majunya industri prfileman, akan menjurus kebaikan n kemajuan bg semua jua hendaknya, insyaAllah. salam

  135. Malaysia Boleh says:

    english movie the best!!
    tp cite drama teladan kt tv3 cthnye cerekarama kdg2 tayang tue best gak rrr…
    maybe filem n drama melayu kena lebey prihatin pasl2 isu2 berat and sart ngn mesej bru penonton2 die xpasan kesilapan kecik2 yg nampak cm xreal dlm muvee….huhuhu…
    tapi thumbs up gak coz semua yang terlibat dlm menaikkn ind.perfileman tanah air kn…Malaysia Boleh!!

  136. kucing biru says:

    bukan filem/drama melayu aje yg pakai mekap before tidur, cite omputih pun sama, cuma warna mereka tak terang tu aje. sama cam cite titanic dulu, kate winslet kena kritik psal mekap masih cantik walaupun dah lari sana sini, dan terendam dalam air lama2.. ni bukan isu drama melayu aje, isunya manusia mmg suka tgk benda cantik aje.

  137. nescafethreeinone says:

    opinion aku..hrp penerbit dan pengarah2 drama dan filem Malaysia dpt hasilkan drama/filem yang baik tak kisahlah cite komedi ker, seram ker, aksi ker dll yang membuatkan penonton tak jemu untuk menontonnya..

  138. rinum says:

    lg ciri tipikal;

    1) kalau ada anak,mesti sorg jer.anak tunggal la konon
    2) kalau periksa msti cakap lulus or gagal,tkleh ke gtau brape A?
    3) pastu,asyik masuk kolej jer,ingat murah ke? kalu msuk ipta br la leh dibanggakan
    4) kalau kena marah,tktau nk melawan,asyik biar jela
    5) kalu kena kejar ngan penjenayah mesti lari masuk hutan n then terjatuh. ko lari la ke tempat public br la slamat

  139. ain says:

    Saya suka drama melayu yang ada unsur2 kekampungan , masyarakat yang bergotong-royong. Tapi drama yang selalu kita tgk macam penulis email tu katalah, kerja kilang tapi boleh duduk banglo. Cubalah tengok kenyataan. Kalau setakat gaji 2000 org bujang secara realitinya akan sewa flat yang satu rumah 2 atau 3 bilik dan duduk sebilik sorang atau share bilik. bukannya kondo yang sewanya 1-2k tu. pastu cerita datuk datin yang lupa dunia. Tak boleh kah kita banyak buat drama yang ada unsur pengajaran supaya masyarakat kita terutama yang masih kecil2 ni dapat lihat kebaikan. Pastu pompuan2 pakai seksi2 tu kurang-kurangkan lah. Bukan saya maksudkan semua tu tak wujud tapi biarlah yang tak elok tu kita tengok dalam cerita orh putih je sebab org putih budaya dia tak boleh nak buat apa dah

  140. Reena says:

    Jalan cerita yg klise, org leh predict the next scene or ending dia..mekap tak natural..kat umah pun mekap & dressing maut..adegan makan2 & bertengkar kat meja makan is kinda wajib..kalo umah org kaya2 jer mesti yg ada tiang roman 3 pemeluk..koman! Yg bagus pun leh bilang brapa kerat pasal skang ni semuanya dok asyik tayang ceta hantu yg penuh khurafat. So typical..so stereotype.

  141. bugman says:

    Dari segi technical aku malas nak sentuh, just harap ada jalan cerita yang menarik bagi aku dah memadai dah….

    tapi jalan cerita pun tak best….asyik berulang jer….
    tak yah buat cerita yg dari segi technical power…tapi jalan cerita hancur….tak yah la nak letak special effects kalau tak kesampaian,,,,,buat drama yg simple tapi plot bagus, jalan cerita menarik pun dah memadai….

    aku rasa la…..

  142. damia says:

    walau aku anti drama indon yg ngarut2 nih….cuma 1 je yg aku tabik….at least dorang ada la tnjuk klau tengah sedih/kusut/masalah…ada gak scene solat/bdoa mintak petunjuk dari Allah…kita….ade? jarang sgt…

  143. aeen says:

    Aku jarang tengok tv…drama melayu bersiri yang terakhir aku ikuti setiap episod adalah nur kasih.drama lain…tak berjaya menarik perhatian.tapi aku pun takde astro…xde masa nak tengok.Citer korea pun aku tak tengok…dulu2 je layan cite jepun.kalu aku nk tgk movie pun aku dload kat internet.aku suka cite omputeh cam the notebook,2012, haha…can’t remember more…

  144. aeen says:

    By the way…citer ape yang keje kilang boleh duk banglo tu?????can anyone tell me???

  145. mea says:

    ak suke drama nur kasih, kami, gol n gincu kalo malaysia nye..tp ak suke gile cite forensik ngn doktor2 omputeh nye,.. cam greys anatomy,house, csi,..cite gossip girl n chuck pun best..pastu ak suke gak vampire diaries, true blood,..kalo movie best lg lyn omputeh dr melayu..mcm transformers, harry potter, twilight, iron man,2012, Armageddon..dan byk lagi..cite omputeh mmg byk sgt2 yg best dr cite melayu..even phua chu kang is not bad..and baru teringat ak suke jugak meteor garden, hana yori dango, n boys b4 flower,..bile nak wat versi malaysia huh?

  146. khaz says:

    drama melayu sma je kisah nya,,xabis2 psl cite hantu,rempit pastu xbleh tngal tntang koperat2,umh bsar, keta bsar,tan sri,datuk datin smua ada,,ckp psl wang msti slalu brjuta2,,klau pasal filem plak razak mohaiden slalu kuar cite sma je psl ank mami,,yg si ank yusof haslam plak psl rempit ngan mat kete je thu buat cite,,lain kali buat la kelainan ckit,,

    klau tgk drama korea bnda nya sama gak cntoh dlm drama msti ada 4 watak utama hero,heroin,laki yg nk kat heroin,pempuan yg nk kat hero plak,,kat dlm cite klau kna hujan msti deman la [email protected] tu,,mula2 cite msti hero ngan heroin brgaduh pastu bru jtuh cinta pastu plak xdirestui org [email protected]@kna kawin kontrak [email protected] tngal skali la,,mmg byk la bnda2 yg sma dlm cite korea nie,,,tp knape cite korea masih lg mnarik utk ditonton????bg aku pngarah pndai membuat olahan drama sampai kita pn nk thu ape akn jd lpas tu,,ati brdebar2 nk thu gak ape yg akn jd lpas tu,,ni le yg membuatkn drama korea lbh baik dr drama melayu,,

  147. Pemerhati Prihatin says:

    drama @ filem melayu sama je. jalan cerita yg membosankan. blm sampai klimaks, kita blh teka apa kesudahannya. pendek kata, rugi je tgk filem melayu kat wayang. bkn tak support tp itu la kenyataannya. bila di tegur, ada yg terasa hati. tgk la mcm kontroversi ketua pengarah finas. pengarah2 saling berdebat x puas hati. yg sorang cakap si anu tu x layak, filem x sehebat mana, baru bertapak la. entah ape2. dr saling berbalah tu baik duduk semeja, bincangkan kenapa drama & filem melayu x laku, jalan cerita sama je. bincangkan sekali bagaimana nak mengangkat martabat drama & filem melayu di mata dunia. rujuk la drama & filem luar negara yg plot crita nya x pernah ada di malaysia. ambik yg +ve je, jgn tiru bulat2 ye.

  148. dya says:

    better drama malay dari Indo’…can even watch it. So ****=X
    Korean so-so….am too bored wit lovely2 stori

  149. Ahmad bin Ishak says:

    Saya amat sedih dengan ujudnya drama2 dan filem2 Melayu sekarang ini atas alasan:

    1. Terlalu ketara drama dan filem Melayu sekarang telah mempunyai unsur2 yang akan menghilangkan imej dan identiti Melayu…..

    2. Artis, pelakon, penyanyi, silibriti Melayu yang menjalankan peranan mereka yang nampaknya terlalu mengada-ngada. Contohnya
    a. dalam lakonan mereka terlalu mat salih dari mat salih samada dialognya, nyanyiannya. Slagnya wauuuuu macam mat salih walau pun dialog dan nyanyian dalam bahasa melayu.
    b. Banyak cerita2 bab orang kaya2 je….
    c. Pelakon2nya nampak orang tuuuuuu je……
    d. Dialog2nya terlalu banyak dialog mat salih….walau pun cakap sama dia…
    e. Jalan cerita, sebab musabab peristiwa cerita terlalu simpal, dan penyelesaian yang kurang menyengat, peralatan yang terlalu simpal…..

    3. Ini akan membawa kepada terkikis atau terhakis imej dan identiti melayu dalam drama dan filem melayu.

    4. Artis2 dan pelakon melayu terlalu…..terlalu….terlalu berbahasa mat salih bila berbicara atau di temuramah.

    DAN BANYAK LAGI PERKARA MEMBOSANKAN DALAM DRAMA, FILE, DAN LAGU2 CIPTAAM MELAYU SEKARANG INI…….

    SIAPAKAH YANG AKAN BERTANGGONGJAWAB JIKA IMEJ DAN IDENTITI MELAYU HILANG NANTI DALAM KARYA2 MELAYU NANTI…..

    • oh yeah says:

      setuju dgn poin 1. orang tuduh media massa rosak martabat bahasa dan jatidiri kebangsaan. kita semua kurang terdedah kpd bahan tempatan dgn secukupnya, sampai cenderung berbahasa rojak! cerita luar ada sari kata guna bahasa betul tp pengaruh sari kata tak kuat sangat pengaruhnya utk membina kefasihan bahasa. Filem P. Ramlee banyak guna bahasa betul, tp itu zaman dulu2 … msykt bergantung pd filem baru utk naikkan jatidiri.

      terasa rugi plak filem disney tidak dialih suara ke BM seumur hidup (selain Tarzan dan kartun2 Disney Channel). Kita sendiri nak didik anak2 kita supaya hargai bahasa jiwa bangsa kita…kes drama melayu tak disukai saya faham, selalu berlatarkan orang kaya-raya bahasa rojak. agak rimas ada sesetgh ibu bapa larang anak2 kecil tonton kartun BM (bukan je yang alih suara, kartun tempatan juga) semata2 utk tingkatkan penguasaan BI…tp bila masuk sklh rendah susah bertutur dlm bahasa ibunda yg menjadi bahasa pengantar sekolah! Pendek kata: . (Maaf kalau anda rasa luar topik)

  150. eocvtovor says:

    Hero: Hai, yang. Ayang dah makan?
    Heroin: Bluum….
    Hero: Kalau gitu, jomlah p makan.
    Heorin: Alaaa..I malaslah. I bezi lah. Nantilah.
    Hero: Kalau tak makan nanti Ayang lapar..
    Heroin: Nanti kalau I lapar I contact You, OK? Now, I nak siapkan dulu keja ni. You pegilah lunch dulu.

    Bapa: Awak ni, itukan anak awak. Pandailah dia jaga diri.
    Emak: Eh, abang ni, Kan dia tu anak abang juga. Abang tengok jugalah.
    (Babak dalam drama yang dah seratus ratus kali aku tengok) Duduk diruang tamu minum kopi dan dua pelakunnya …susah nak cakaplah. Tak ada idea lain!

    Asyik ceritanya begitu saja. Pasal berubut harta, pasal anak, pasal ahli perniagaan, Mak Datuk.. Datin. Krng ni cerita pasal hantu pulak? Hantunya pula bukan menakutkan. Melucukan! Budak kecik tengok pun gelak. Bukan takut! Kalau buat filem pulak cerita jenaka aje. Nak ajak satu Malaysia ketawa. Pas tu jenakanya pulak mengarut macam filem Zombi Kampung Pisang! Filem Senario.Apa ada? Minda rakyat Malaysia ni dah diasuh untuk filem macam tu aje. Sikit sikit lawak. sikit jenaka. Tulah filem filem bagus yang bernilai sejarah tak dapat sambutan. Sebab minda penonton dah diprigrame untuk filem jenaka lawak bodoh aje. Lainlah macam filem P Ramlee. Lawak jenaka tapi berisi. Mengesankan.
    Aku komen bukan apa, aku pun tak tau buat filem. Tapi sekurang kurangnya buatlah cerita filem yang boleh membanggakan dan disukai. Contohnya mudah aje. Macam filem P. Ramlee. Aku bangga bila orang asing tegok filem P Ramlee mereka kata bagus dan suka. Mereka puji. Tapi aku malu bila orang asing tengok drama malaysia kat panggung atau TV mereka…(kena sensor)
    Alaaa, you ni. I malaslah. I nak p berak! Tak de toiletkah kat sini.

  151. fara90 says:

    for d first tyme sy mmg puji giler2 cite hikayat merong mahawangsa nie….. mmg standard hollywood n suma unsur yg bagus ada dlm nie…. mmg berbaloi sape2 g tgk… n for d first tyme filem melayu nie ada aura yg blh wat aku nk tgk beberapa kali….
    coz sblm nie mmg xminat lgsg nk tgk drama or filem melayu… membosankan (sowey for harsh word but i s reality) ramai2 le sokong hikayat merong mahawangsa nie…. kutian setakat nie ke-12 (rm5 juta) so…kalahkan cite ngangkung yg entah apa2 tu….

  152. siti says:

    -malay drama ok what….dah umur 30something nih suka layan drama melayu….ada lah msg yg hendak disampaikan….terkena n terpalitlah…sbb realitinya kena pada adat n budaya n agama kita…

    -dulu muda2 mmg layan citer korea…setiap minggu marathon 2/3 citer skaligus… tapi lama2…cam boring…boring..hush…camna nk kata ya…..sbb citernya sama je kot….. cinta3….cute3….awek korea makan byk…..gaduh2/jual mahal….lepas tu cintan cintun bagai nak rak…..happy ending…. tapi kalau sedih pulak….memanjang jer citer tu nangis3……
    heroin pulak jadi rebutan 2/3 org hero….hahaha sama je kan?….cuma lekok2 jalan citernya jer saja beza…
    tapi setiap citer mesti ada bab2 makan, minum kopi kat cafe, nak bincang2…mesti naik kete…. g tepi sungai or bukit…..or swaktunya…padahal kat diorg bertembung tu pun boleh bincang2…hahaha

    -jepun pulak mmg best… ada msg yg hendak disampaikan dalam setiap cerita…. tapi bila dah tertengok byk citer jpun….macam nk termuntahlah pula…. kalau yg best tu mmg best….tapi kalau xbest….rasa cam citernya…sama jer….. citernya lebih memberi msg bhw kita xleh syg diri sendiri jer…kena juga percaya pada org lain n jgn tgglkan kawan utk lpskan diri masa kesusahan…dgn kata lain, jgn pentingkan diri sendiri……
    tapi kekdg citernya/msgnya xdpt den nk terima sbb diorg xpercaya tuhan tu ada….so, hehehe isk3 kesian org jepun nih….

    -indon pula…..kadang2 layan time semua channel xde citer best…citer indon meleret2 n xlogik…. hanya perlu tengok episod awal, tengah n akhir..dh dpt tau keseluruhan citernya….hahaha

    – citer hindustan…..lagilah xlayan skrg….xpernah habis tgk satu citer….tgk time sekolah menengah dulu jer…

    -citer omputih nih….den xlayan gak….hanya tgk time nak tgk jer….tu pun yg tyg kat tv2 n tv3…n skali skala tgk mini series kat astro….overall citer, xbyk tauladan yg boleh dicontohi rasanya…..citernya sekadar memberitahu pengalaman n pengetahuan dari aspek keduniaan…paling xsuka, kalau citer remajanya….mengajak remaja diluar turut sosial cam mereka….macam ‘keldai’ di akhir zaman… hahaha, faham maksudnya?….

    -citer hong kong….dh lama xtgk…xdpt nk komen…tapi time sekolah dulu…mesti terpacak dpn tv pukul 6ptg…hahaha

  153. badrul says:

    Tapi kalau nak tengok chute sampah non-stop entertainment, dramas & films product melayu. Bukalah Astro 104, 105 dan dlm Package Mustika. Astro 611 pun sikit lebih kurang jugaklah. Ini lah dalam pembikinan generasi akan datang kita…Generasi Loyar Buruk.

    Macam chute sampah rumah flat. Lepas satu-satu…program sampah. Dulu kini dan yang akan datang…Semua sampah.

    Melayu pun macam katak bawah tempurung. Especially yang tak tau cakap orang putih, nak cakap orang putih!

    Yang pelawak pulak, kalau cakap orang putih sikit itu dah kira satu kelakar!

    Memang melayu macam katak bawah tempurung…selagi sesuatu tak di alihbahasakan maka ilmu melayu hanya berlegar dalam tempurung itu.