Written by AbangNara | March 5th, 2013

Santau sememangnya sudah sinonim dengan masyarakat Melayu kita. Contoh yang selalu kita dengar ialah santau restoran pesaing supaya tak ada orang pergi makan kedainya. Dan jangan tak percaya, dunia artis Malaysia pun ada juga santau menyantau ini.

amyza aznan

Amyza Aznan menerusi Twitternya mendakwa yang dirinya telah disantau oleh rakan baiknya sendiri. Kata Amyza:-

Ya, akak terkena santau. Masa kena santau, akak asyik nak pengsan. Akak selalu kebas tangan kiri, leher seperti tercekik tulang dan jantung sempit. Akak buat pemeriksaan doktor semuanya OK. Akak tidak percaya ilmu sihir tapi apabila terkena pada diri sendiri, barulah akak percaya benda-benda ini wujud.

amyza aznan

Seram gila kan? Sememangnya kalau kena buatan orang ini pergi check doktor pun diorang takkan tahu apa yang terjadi. Yang misterinya, kenapa rakan baik Amyza sendiri nak santaukan dia? Macam-macam sungguh manusia ini kan? Kata Amyza lagi.

Orang yang menghantar santau kawan baik sendiri. Dulu, dia susah tiada pekerjaan, akak banyak bantu dia. Bila nama mula meletup, dia ingat akak ini pencabar dia! Sihir ni akan makan dirinya sendiri. Tujuan dia supaya akak tidak boleh bekerja. Kena santau dengan kawan wanita, orang dalam industri. Akak kenal baik dengannya. Muka sudahlah buruk, ditambah lagi dengan perangai buruk.

Aduh ~~ Kesian sungguh. Buat baik dibalas jahat. Memang tak mengenang budi sungguh kawan Amyza Aznan ini. Bersabarlah. Mungkin boleh cuba pergi buat rawatan Islam yang popular seperti yang dikendalikan oleh Ashraf Muslim. Mana tahu berkesan. Semoga Amyza cepat sembuh dan kembali berlakon semula.

P.S: Video daripada Sultan Sulu yang sebenar

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

92 responses to Amyza Aznan Disantau Oleh Rakan Baiknya Sendiri

  1. cik embun says:

    Nauzubillah…

    0

    0
    • bale says:

      minta la perlindungan dr hasad dengki manusia ni drpd Allah..
      yakin dan berdoa pada Allah semoga dijauhi benda2 mcm ni.

      0

      0
      • debu tuju-tuju menyesakkanku

        0

        0
        • HambaNya says:

          Baca 7 kali sebelum makan… “Bismillah Allazi La Yadhurru”

          (bekas, mangkuk, pinggan atau gelas boleh pecah/retak sekiranya ada santau) Insyallah, like and share pada kawan2 kalian.

          0

          0
        • walau malam ku berkelip neon yang indah itu hanya perangkap membara hati dan mindaku ini

          0

          0
        • Kolot says:

          Orang yg mulut becok murai ni selalunya hatinya dan imannya masih lagi ‘berkeladak’.

          Percakapan mencerminkan dalaman anda. Tong kosong bunyinya kuat bila diketuk kan…renung-renungkan.

          0

          0
        • Olga says:

          x boleh belah dgn ayat dia!
          “muka dh la burok, perangai pun burok”

          dia x sedar agaknya muka dia pun burok juga!
          hahahahaha……

          0

          0
        • TANTE says:

          isk isk isk.. syirik yang oii…. bawak2 ler taubat…tuhan hanya SATU… ALLAH YANG ESA..

          0

          0
        • Artis Gred D says:

          mulut dia macam jamban pecah. celupar…kami tengok pun meluat.

          0

          0
        • Jahiliah says:

          betina bodoh ni sekor..dah kau kena santau pas tu kau sempat mengutuk bidas orang lagi…bertaubat la Allah dah kasi peluang hidup. kenapa jiwa kau mendung sangat nehhh???

          islam sangat la kan?????

          0

          0
        • Talam says:

          entah2 dia yg hantar santau kat orang tu…orang tu pulangkan balik pd dia. dia ni pun bukan boleh percaya. tengok muka pun tahu..tak boleh percaya.

          0

          0
        • Dangdut Raggae says:

          muka kau tu cantek sangat ke ha kambeng? macam artis dangdut je aku nengok. jgn hina orang bleh tak?

          0

          0
        • Hak Tuih says:

          eeee..macam lah top sangat. Angelina Jolie pun tak kena santau…inikan pulak kau yang berlakon “beribu-ribu” filem itewwwww……wkakakakaakaka lucu la..

          0

          0
        • Haliza Misboon says:

          amboih.. xpadan ngn “sakit” kununnya kena “santau”..
          boleh lg ngata org muka buruk bagai..
          ehh ko ni sakit ke tak miza oi??

          0

          0
      • Lucu Lah says:

        banyak sgt kah job/drama kau berlakon sampai kawan baik sendiri nak “menyantau” kau yg ala- ala muka pelayan kelab GRO itewww??? Macam tak betul je cerita ni. aduhaiii…

        0

        0
    • ketot says:

      dia nih pun mulut puaka, perangai pun teruk.. ada suami, keluar dgn jantan lain lagi… mana org tak geram.. suaminya pun diam jek tak tegur isteri..

      0

      0
      • Tak Ader Klass says:

        Top 5 Artis2 Kampong Mulut Cam Puaka… kalah Minah Felda:-

        1)Azwan Ali
        2)Sheila Rusly
        3)Ogy Ahmad Daud
        4)Hattan
        5)Sharnaaz Ahmad
        6)Amyza
        7)Raja Azura
        8)Mak Bedah
        9)Kak Jemah
        10)Mak Cik Joyah

        0

        0
      • Amyzaaznan says:

        Do you hv the proove?proove it!tis is too much,i will hire a lawyer to sue you.ini biadp kerana anda memfitnah saya n suami.tq

        0

        0
      • AMYZAAZNAN says:

        MY HUBBY HV READ UR COMMENT!OUR LAWYER WILL FIND U!TQ WILL SEE U IN COURT

        0

        0
      • AMYZA AZNAN says:

        CIK KETOT OUR LAWYER WILL TAKE ACTION BASE ON UR COMMENT!ITS A LESSON FOR U AND OTHERS!YOUR ACCUSATIONS ARE TOO MUCH!

        0

        0
    • Anonymous says:

      jaga solat mintak dijauhkan dari perkara syirik macam ni

      0

      0
    • bbycumil says:

      bek g santau penceroboh kat sabah tu..

      0

      0
    • soffi aidura says:

      korg rase sape org yg di maksudkn amyza adnan ni?

      0

      0
    • Olga says:

      enot

      0

      0
    • Selena Gemas says:

      KENA BUASIR LAGI NK NGAKU KENA SANTAU…ASALKAN LAMA X KUAR TV KATA SAKIT KENA BUATAN ORG..YANG BENARNYA DH X DER JOB.

      0

      0
  2. er,,, says:

    er,,

    0

    0
  3. Trololol says:

    lol

    0

    0
  4. ellsalina says:

    salam kwn2…jgn lupa kirimkan doa anda utk PERWIRA-PERWIRA kita di sana ok!

    Thanks

    0

    0
  5. amalya says:

    kawan baik tu siape? beri nama dia….. kalau kawan makan kawan, dah tak boleh dianggap kawan dah…

    0

    0
  6. santet says:

    aduhaiiii…siapa lah yg di maksudkan oleh amyza ni ek…
    clue dier… muka buruk…? ermmmm… aaaa….siapa ek?
    abg nara sila dpt kan more info pls…
    apa2 pun, tak baek buat org mcm ni der…

    p/s: pray for lahad datu n sabah…n malaysia.
    moga Allah tunjukkan kebenaran dan lindungi yg di zalimi…amin.

    0

    0
  7. huhhu says:

    ALA..ADIK BERADIK PON BOLE SANTAU MENYANTAU..INIKAN PULE KENGKAWAN..XPER,SABOR JER..SEKALI ORG BUAT KITE,10X ALLAH BALAS KAT DIE..

    KEBIASAANNYE,ORG YG MAIN SIHIR NI AKAN MATI DALAM KEADAAN NGERI..MATI KENA KERAT 18 KE,EXCIDENT SMPAI HANCUR KE,MATI TERBAKOR KE,APE KE….TUNGGU JELAH BALASAN ALLAH…

    0

    0
    • saya lalala... says:

      tak boleh jugak nak ckp mati seseorang tu macam mane… ramai lagi yg matinye teruk.. takkan tu pon sbb dia lakukan sihir… tu kan semua rahsia Allah…

      0

      0
  8. hamba ALLAH says:

    jgn cepat melatah, cepat sgt menunding jari ke arah org lain….kena audit diri sendiri dulu, kot2 sebelum ni ada sakitkan hati org lain dgn perbuatan atau kata2.klu la btl kwn baik tu santau amyza, jgn risau Allah itu adil ada lah bahagian yg setimpal dgn perbuatannya.tp klu la yg buat tu org2 yg tdk kita sangka plak mcm mane?kan dah x pasal2 dpt dosa fitnah.

    0

    0
  9. teruna kampung says:

    cik mija sorang ni dressing melampau..
    sian pulak tengok badan yg kurus kering tu.
    pakai jubah mungkin lebih sedap mata memandang.
    uppss.. stylistaaaaa~

    0

    0
  10. teruna kampung says:

    cik mija sorang ni dressing melampau..
    sian pulak tengok badan yg kurus kering tu.
    pakai jubah mungkin lebih sedap mata memandang.
    uppss.. stylistaaaaa~

    0

    0
  11. teruna kampung says:

    cik mija sorang ni dressing melampau..
    sian pulak tengok badan yg kurus kering tu.
    pakai jubah mungkin lebih sedap mata memandang.
    uppss.. stylistaaaaa~

    0

    0
  12. teruna kampung says:

    cik mija sorang ni dressing melampau..
    sian pulak tengok badan yg kurus kering tu.
    pakai jubah mungkin lebih sedap mata memandang.
    uppss.. stylistaaaaa~

    0

    0
  13. teruna kampung says:

    cik mija sorang ni dressing melampau..
    sian pulak tengok badan yg kurus kering tu.
    pakai jubah mungkin lebih sedap mata memandang.
    uppss.. stylistaaaaa~

    0

    0
  14. YNA says:

    retis2 ni klu sakit skit mule la asik ckp kne santau la pastu ckp de org dengki la,pe la..ntah pe2 ntah.muhasabah diri…………

    0

    0
  15. Amoi Comel says:

    Amiza ni pun mulut macam longkang.
    Awak pun bukan lawa sangat tak payah nak cakap orang buruk bagai…
    Serve u rite. Lain kali jaga percakapan jaga tingkahlaku.

    0

    0
    • Amoi Comel says:

      Yg dislike ni mesti Amiza. Aku tak rase Amiza ada die hard fan..
      Sape minat artis low klas cam ni…….. Hampeh!

      0

      0
  16. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    eh tolong lah betina ni…muka dah lah mcm tengkorak hidop…ada hati nk sama kan dgn angelina jolie…belakon pun org panggil jadi watak pembantu ada hati berangan si jolie tuh…jauh panggang dari api…mmg dasar pelakon gred E

    0

    0
  17. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    kau artis gred A ke yg aku nak kesah kena santau ke,bunoh ke,mandrem ke…gred E je pun…xde org pun nk amik tau…cuma si nara bontot kuali ni je yg gedik xde bahan nak cite…tu pun sbb xde bahan nak cita kan nara kan…

    0

    0
    • naza says:

      cantik betul bahasa masing2..mendoakan benda yg bkn2..apa kata..sebelum awk suruh org muhasabah diri..awk pun sama muhasabah diri…perlu ke menghina dan mencaci org mcm tu skali..kalo awk xsuka..jgn baca n jgn amik tau..ni le org lama ckp..’MENGATA DULANG PAKU SERPIH, MENGATA ORG AWK YG LEBIH’..renung2kan bersama yer…

      0

      0
  18. DondangSayang says:

    DondangSayang perasan satu perkara, artis-artis di Malaysia ni kalau dah merangkak di bawah radar popular, mula nak masuk fasa suam2 kuku.. tak berapa nak laku, kat majalahpun dah jarang-jarang keluar cerita maka mulalah keluar cerita kena penyakit itu ini, kena santau kena buatan orang.. akibat dari perbuatan sendiri tak nak pula dijadikan iktibar.

    Kenapa Fasha Sandha, Ct Nurhaliza, Maya Karin, Fazura dan beberapa lagi tak pernah keluar cerita pasal terkena sihir atau buatan2 orang nih ?

    0

    0
    • AMYZAAZNAN says:

      Suam kuku adlh org yg end up menyanyi kt club,syukur alhmdulillah,berkat doa my parent,my hubby and ank2 tak menang tngan with offer,show n shooting.berlmbk request for photoshoot but its the matter of time,commitment.dont judge me if u dont know me.tq

      0

      0
  19. DIA says:

    anggap lah ini ujian dr ALLAH, cakap bomoh nee kita tak leh caya sgt,
    coz iblis boleh merupa apa2 saja. kerja dia nak laga2 kan anak cucu adam.
    yg penting kita berubat tuk kesembuhan diri kita. banyakkan buat semayang hajat & berdoa semoga d beri kekuatan&kesabaran dlm mengharungi ujian dr TUHAN nee.
    mesti ada hikmah di atas semua yg berlaku coz Tuhan jadikan sesuatu itu tidak sia2. redha & tawakal di atas semua yg terjadi.

    0

    0
  20. miss mong says:

    selalu lah amalkn ayat2 atau surah2 yg blh kita jadikan pelindungan diri dr sebarang niat jahat manusia.InsyaAllah..

    0

    0
  21. didie alias says:

    ngata akak ler tuh :P

    0

    0
  22. .............. says:

    setahu aku la..dia ni mulut pn leh tahan lancangnya….jgn cuba nk tuduh menuduh…kang jdi cam ifa n safura dulu tu…smpi skg dia org masih x bertegur….selisih malaikat empat puluh empat….
    apapn marilah kita sama2 doakan agar perwira2 di lahad datu d lindungi oleh ALLAH dan kesejahteraan beliau…aminnn…..
    AL FATIHAH WAT Y TELAH PERGI……..

    0

    0
  23. ROMBOU says:

    kESIMPULANYER PN. AMIZA, KALO DAH KENA SANTAU (SEPERTI KATANYA) SEPATUTNYA ANDA LEBIH MENDEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH .. BUKAN MACAM INI.. BERTAUBATLAH COZ CARA ANDA DAN PEMAKAIAN ANDA TIDAK MENCERMINKAN ANDA SEORANG MUSLIM.. KEPADA PENYANTAU PULAK, BERTAUBAT JUGAK SEBAB BERDOSA…

    0

    0
  24. der says:

    “Muka sudahlah buruk, ditambah lagi dengan perangai buruk.”
    Sadis sungguh… jelik dan pelik sungguh manusia nie….
    kak miza, smg cpt sembuh…

    0

    0
    • Anonymous says:

      amyza, jgn celupar sgt, jgn mengutuk wajah manusia lain, wajah itu ciptaan allah, mcm la awak tu cantik sgt…

      0

      0
    • ntah ape2 ntah says:

      yang terkena santau tu.. tak reti2 dekat kan diri ngan tuhan…? hmmm dah kene santau pun mulot boleh tahan.. isk isk isk… same goes 2 u laa dear… muke dah la x cantek.. perangai tu jgn laa tak canteq gak..

      0

      0
  25. Wanita Akhir Zaman~ says:

    Amalkan surah Ayat Kursi, Al-Fatihah dan 3kul..Membaca doa, “Aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna daripada kejahatan makhluk ciptaan-Nya” – pada malam hari dan siang hari ketika ingin pergi atau masuk ke sesuatu tempat.
    Insyallah malaikat senantiasa melindungi kita dr segala musibah dan sihir..

    0

    0
  26. paukaya says:

    klau baik hati..insyaallah allah jage dunia akhirat..tkkn kne punye santau2 ni..

    0

    0
  27. idir says:

    ke kolestrol ko yg tinggi adik oi? artis asalkan sakit je kene santau..hollywood yg top takde kene pun..LOL

    0

    0
  28. Angkara Saka says:

    Ehm… Kan lebih baik kalau mdekatkan diri kpd Allah lepas kena bnda2 mcm tu? Buatnya klau Allah ambik nyawa time tu camane? Nauzubillah.

    0

    0
  29. Din says:

    peliklah…. yg bnyk mengaku kena santau ni kebanyakannya yg suam2 kuku. xde pun yg menang award. ada tu lngsng yg org x knl. apalah yg hebat sngt pada diorng ni smpi org nak santaukan. tp bg aku makcik ni pun mulut laju juga & psl tulah org sakit ati kot.

    0

    0
  30. fizzo says:

    macammana plak boleh tau, kawan yg santau? hebatnya BOMOH…
    para ustadz tidak kan menyebut simpulan simpulan kena buat dgn simpulan simpulan… semua anda di lindungi Allah SWT.

    0

    0
  31. zufa says:

    Assalam….Amyza xbaik bersangka buruk sesama manusia..sakit tu ALLAH yg beri..bukan manusia…manusia hanya merancang, ALLAH yg tentukan…walau seburuk atau sejahat mana pn seseorang manusia..xbaik dihina sebegitu…sepatutnya kita audit dan lihat diri sendiri….walau sebaik manapn manusia merancang, sekiranya ALLAH xizin ia tetap xkn terjadi…so fikir2kn lah…..

    0

    0
  32. saya lalala... says:

    kalau betul dia kene santau pun bukan sbb kwn baek dia tu cemburu dgn kerjaya/kekayaan dia sbb cam biase2 jek dia ni… mgkn sbb perbuatan dia ade sakitkan hati kawan dia jugak… same2laa kene muhasabah diri sendiri.. amyza pun cakap muke kawan dia buruk.. adehh.. same jelaa dorang ni… tak bole pakai..

    0

    0
  33. hellboy says:

    kalu kene santau seminggu dah mamposs..ni elok lg hidup, siap buleh mngutuk org lagi…

    0

    0
  34. hebbyheybeldiey says:

    hang ni xdak cerita laen dah ka nara..makin pemalas aku tgk hang ni..satgi kalau ada hot story blog laen baru la hang kalut update blog…hang ni copy paste ja ka mcm mana ni?p keja kilang la kalu dah mcm ni

    0

    0
  35. Sweet minah jambu merah biru says:

    hanye Allah saje yg boleh tolong baik kn u punye santau tu ok harap bersabar yeeee minah jambu tau Amyza nanti akan semboh dari penyakit itu. sape kawan baik tu leh tau tk ????????? orang mlayu memang cngini tk boleh tengok orang lain atau kawan baik sendiri senang mesti dia nk sakit hati punye ! sial betol orang tu eh !!! sepatut nye kite hepi tengok kawan kite senang n kite pon leh tompang senang jugak kannnn !!! ni tk kawan senang dia pulak yg sakit hati macm sundal prangai !!! eh pompan sundal pon prangai lagi mulia lah !!!

    0

    0
  36. jay ai says:

    hebatnyeee bomoh tu …..ha..ha…buang duit ja kawan ko tu santau ko…takde paedah…muhasabah diri tu dulu…..

    0

    0
  37. doktor says:

    simptom hiperventilasi, x de bunyi santau pun. mengarut je. nothing to worry about.

    0

    0
  38. Propa says:

    siapa nak santau…bukan nya Top 5 pun bintang popular….kekekekekkekekeeee

    0

    0
  39. Pau Kasang says:

    Rerase Abang Nara ni nanti kene tak macam mana yg kononnya si Amyza ni kene? Banyak bende yg berpunca dari si Nara nih jadi makin buruk. Org tak tahu jadi tahu. Kang bile org dah tahu, memacam la tokok tambah yg berlaku. Tu yg memburukkan keadaan tuh. Ni cite ni rasenye January punye cite kat Twitter ni. Tade sape pun yg kisah time tu. Ni dah di’publish’ sebegini rupa, akan banyak la spekulasi negatif tentang mereka. Sume ni Nara punya pasal la…

    0

    0
  40. gadis says:

    blh percaya ke ni kena santau dgn kwn baik sndr… berubat dgn ustaz ke bomoh ??
    atau nujum pak belalang ??? jgn terlalu taksub sgt blh jd syirik. Tepuk dada tanya iman la…

    0

    0
  41. uh uh uh says:

    AMENDE YANG BOLOK SANGAT NIH?

    0

    0
  42. Anonymous says:

    TAK KENA MACAM MACAM
    BOLEH BERSUARA.

    0

    0
  43. mojojo says:

    santau la dia plak,

    0

    0
  44. anybodycanbe says:

    retis kg yg dah suam2 ni mmg saje nak carik publisiti…aku rasa dia ada penyakit.kalau jumpa dr bese2 memang la dia akan cakap awak sihat…cuba gi jumpa dr pakar buat check up betul2 mesti dapat detect kau punye penyakit.guna otak la…kalau dah kompem kau kena santau pun….terer gak kau or bomoh yg kau jumpa tu tau ea sape yg bagi kau santau ni…..artis pemikiran rendah!

    0

    0
  45. AMYZA AZNAN says:

    HEBAT KOMEN. KORANG!PERFECT MENGHINA!SOJUMPA DIAKHIRAT NANTI!I WONT FORGIVE

    0

    0
  46. kak pon says:

    2 X ? = 12

    0

    0