Written by AbangNara | November 16th, 2013

Wow. Untunglah badan ketak-ketak ada 6 packs. Nak upload kat Facebook pun tak ada rasa malu. Kalau Abang Nara yang buncit ini pasti segan nak tunjuk gambar body. Namun korang jangan salah sangka, Ammar Alfian tunjukkan badannya yang sasa adalah untuk mencari pelanggan kerana dia kini merupakan jurulatih gim peribadi.
ammar alfianKata Ammar kepada Mstar Online:-

Saya bukannya tunjuk foto lucah pun tetapi foto-foto itu adalah aktiviti saya ketika menjalani latihan di gim dan kemudiannya, kejayaan hasil usaha saya itu, saya wajar kongsi dengan sesiapa sahaja. Diharap orang ramai tidak salah faham dengan foto-foto tersebut

Ini memang satu teknik “marketing” yang bagus daripada Ammar Alfian. Orang akan lebih percaya kepada mereka yang boleh menunjukkan hasil berbanding dengan mereka yang sekadar bercakap kosong. Abang Nara percaya ramai yang mahukan khidmat Ammar. Diharap jangan sampai ada golongan wanita tertentu yang mahukan “khidmat lain” daripada Ammar sudahlah. Hehehe.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

123 responses to Ammar Alfian Tayang Gambar Badan Sasa Untuk Mencari Pelanggan

  1. zul says:

    first.. best nye bdn mcm tu….

    0

    0
    • Fahrin Ahmad says:

      Muka taff badan x hensem ..
      haha..baik ku..complete set…
      klik me..

      0

      0
      • Dewi Persik says:

        Eeee….geli !!!!

        0

        0
      • lilimu says:

        ko cakap terbalik ke mmg maksud ko camtu???

        0

        0
      • scha al yoyo says:

        @Fahrin Ahmad

        Tarikh n masa kau komen November 16, 2013 at 1:03 pm..Telah masuknya fardu zohor bg kwsan KL n sama waktu dgnnya iaitu 1:01 pm..Masjid duk cbuk laungkan azan while ko duk laungkan gosip d cni..aku masa tu kat tikar smbhyg dah standby nak solat zohor..pls @Fahrin Ahmad bertaubat..

        0

        0
        • Nok-Nok-Nok says:

          @scha

          Ko boleh tak jangan nak over2..!! Nok lempang ko kang..
          Nok ni bukan la warak sangat tapi, ape yg Nok tau., Ko SOLAT ontime tak kurang sesaat tapi Riak and nak canang satu DUNIA ko tu solat ontime., Ko rasa solat ko Allah terima penuh ker..??

          Nak nasihat fikir balik.. Or ko ni terlalu menagih pujian nak org puji ko ni Alim ulamak solat on time..?? Plsss., ko hipokrit dengan pengomen kat sini Nok tak kisah tapi harap ko jgn hipokrit dengan Tuhan..!!!

          Buat benda biar Ikhlas. Kebaikan yg kita buat tak perlu Canang satu Malaya uoalzzzz..!!!!

          Dua KESALAHAN ko kat sini-
          1st- Riak Takbur canang kat orang lain yg ko bersolat..

          2nd- Ko memang sengaja nak buka aib orang lain yang tak bersolat or lambat solat. Ko manusia hati yang BUSUK dan jahil sebab ko slumber je TUDUH org lain tak solat..!! Ittew bukan ajaran kita dalam Islam nak membuka aib org. Tegur secara Ikhlas uoalzz..!!

          Hope ko BACA komen Nok ni and sedar apa yg ko buat. Jangan pulak ko sibuk2 nak cakap NOk komen skrg ni time Maghrib sebab Nok bukan dekat KL ok..!!

          Daaaaaaaaaaaa…

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          @Scha

          Nok sokong ko nak berdakwah tapi tak kena gaya..
          Menasihat orang tapi at the same time Ko punya la RIAK sampai nak bgtau org lain ko ada atas tikar Sejadah bagai..!! Eeewwwwww..!!!

          Hello., ko solat ontime tapi RIAK, Takbur ko fikir balik adakah Allah terima penuh solat ko..???

          Dah tu Siap BUKAK AIB orang pulak and TUDUH org lain tak Solat..!! Busuk hati ko..!!!!!!!!
          Renung2kan balik apa yg Nok cakap.. Yes memang teguran Nok agak kasar tapi at least Nok Ikhlas tegur and jujur jadi diri sendiri…

          Dalam ko nak bedakwah tetapi ko tak sedar ko dah buat beberapa DOSA besar pulak- RIAK, Takbur and Bukak Aib orang lain.!!! Nak komen l;ebih2 Nok ni bukan la alim ulamak tapi memang nyata apa yang Nok nampak perbuatan ko so Nok pun nak menegur la ok..!!!

          daaaaaaaaaaaaaa..

          0

          0
        • scha al yoyo says:

          @Nok-Nok-Nok

          Al-Qurtubi menambah lagi bahawa hukum menasihati dan menegur sesama muslim secara lemah-lembut dan bijaksana ini kekal sehingga hari kiamat. Namun hukum ini tidak berjalan ke atas golongan kafir kerana cara untuk ‘bermuamalah’ dengan mereka telah diterangkan oleh ayat-ayat yang menyuruh kita memerangi mereka (ayat Qital).

          Beginilah yang berlaku terhadap para pendakwah ketika mereka menjalankan kerja-kerja mulia ini. Apabila mereka berhadapan dengan orang-orang yang melakukan kesalahan atau maksiat di kalangan saudara mereka sesama muslim, mereka pula dipulaukan.

          Kita semua juga mengetahui sepotong hadis Rasulullah s.a.w yang popular yang menyuruh kita berubah dan memperbetulkan kesalahan dan kemungkaran dengan tangan atau kuasa jika kita punya kemampuan. Jika tidak, maka dengan lidah dan jika tidak mampu dengan pertuturan, maka dengan kebencian hati terhadap kemungkaran tersebut.

          0

          0
        • scha al yoyo says:

          @Nok-Nok-Nok

          komen ko November 16, 2013 at 7:05 pm (waktu maghrib lg nie)
          Waktu solat di Semenanjung Malaysia setiap negeri tidak jauh bezanya..jika ada pun perbezaan beberapa minit sahaja..Kalau sabah n srwk mungkin jauh ckit bezanya..ni beberapa contohnya:

          MELAKA : Subuh 05:36, Imsak 05:26, Syuruk 06:56, Zohor 12:58, Asar 16:20, Maghrib 18:57, Isyak 20:10.

          KEDAH : Subuh 05:47, Imsak 05:37, Syuruk 07:05, Zohor 13:04, Asar 16:26, Maghrib 19:00, Isyak 20:13.

          KELANTAN : Subuh 05:45, Imsak 05:35, Syuruk 07:01, Zohor 12:58, Asar 16:19, Maghrib 18:53, Isyak 20:01.

          SARAWAK : Subuh 05:04, Imsak 04:54, Syuruk 06:24, Zohor 12:27, Asar 15:49, Maghrib 18:27, Isyak 19:40.

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          @scha

          Apabila anda balas komen Nok mengenai waktu Solat ., memang perlu diakui bahawa anda seorang yang Bodoh Sombong..
          Ko tak boleh terima teguran Nok dan cuba mencari apa2 kelemahan dan keburukan orang lain semata2 nak tutup keburukan diri sendiri..

          Macam mana ko nak berdakwah kalau hati ko sendiri busuk dan hitam..???
          Menuduh orang lain Tak bersolat..?? Astaga..
          FYI., Nok mengomen ni dari Paris ok..!!!! So., jangan terlalu emosi. Fikir panjang sebelum nak balas komen org lain.. Berdakwah guna akal dan hati yang ikhlas… Jangan menampakkan KEBodohan dirir sendiri..

          Buang sifat Riak tu dan lain kali Jangan Bukak Aib orang lain ok..,

          Daaaaaaaaa…

          0

          0
        • scha al yoyo says:

          @Nok-Nok-Nok

          Insan yang lemah seperti kita tidak akan terlepas daripada melakukan kesilapan. Kesilapan ini akan berlarutan sekiranya tidak disedarkan ataupun tiada siapa yang menegur kita.
          Tetapi, tidak semua manusia boleh menerima teguran dengan hati yang terbuka. Kita sering menilai siapa yang menegur, bukannya apa yang ditegur.
          Suatu hari, seorang peminum arak menegur sesuatu kepada sayidina Umar r.a. Beliau dengan berlapang dada menerima teguran tersebut. Orang yang melihat keadaan tersebut berasa pelik. Lalu mereka bertanya: “Wahai Amirul Mukminin, kenapa kamu menerima teguran dia, sedangkan dia seorang peminum arak?” Saiyidina Umar r.a. menjawab; “Ya dia berdosa kerana meminum arak, tetapi tegurannya kepadaku adalah benar.”
          Biasanya, manusia tidak suka kepada teguran kerana dalam diri manusia itu ada sifat ego. Sedikit atau banyaknya ego itu bergantung bagaimana kita mengawalnya. Namun, walau setinggi mana pun ego kita, kita perlu menerima teguran yang membawa kebaikan kepada kita.

          0

          0
      • miss mong says:

        fahrin ahmad,aaron aziz,wawa zainal..weh korang 3 org ni geng ke.ke org sama.nyampah plk tgk komen

        0

        0
      • SCHA AL YOYO says:

        Walaupun saya mempunyai latar pendidikan agama saya tidak pernah mendabik dada..Sekadar menumpang berdakwah di blog ini..Kasihan melihat insan-insan yang mungkin tidak mendapat didikan agama dari ibu bapa sejak kecil..Bila sudah dewasa, tidak mahu pula, mencari ilmu agama itu..ISLAM ITU MUDAH ISLAM ITU INDAH..

        0

        0
        • Anonymous says:

          lorrrr kate latar blakang pndidikan agam..tp nick name ko??????heran aku dubuatnye..adekah btol nm ko camtu n adekah ko mgejek pmilik nm yg sebenar????itu aku xtahu…jgnlah kite yg ade pndidikan ni memandang rendah pd org lain….kalau btol ko ikhlas utk berdakwah bkn camtu..bkn hentam keromo…..apeeelaaa…nak berdakwah tp konsep dakwah kelaut….xsmstinye ko ade pndidikan agama diri ko perfect!!!!

          0

          0
      • SCHA AL YOYO says:

        @Nok-Nok-Nok

        Ni baru mahkamah dunia…Apa yang anda nak jawab ni mahkamah akhirat nanti di hadapan Allah SWT???

        0

        0
        • Nok-Nok-Nok says:

          ASTAGA

          Bawak mengucap @Scha..!!!!!

          Makin Ko menunjukkan KEJAHILAN diri sendiri bila balas komen… Memang jelas hati ko TAK sesuci embun pagi apabila mula melenting . Tak perlu nak buat perbandingan siapa yang tanggung dosa sebab DOSA/PAHALA., SYURGA/NERAKA itu adalah hak Allah..

          Kita tahu melanggar hukum Islam itu berdosa tapi ko TAK BOLEH nak tetapkan org ni berdosa dan org tu tidak..!!! Ko sendiri tak nampak dan tak boleh nak pastikan solat ko tu diterima Allah atau tidak..

          Kalau Ko cakap org lain tak hormat agama., Apa kurang Diri KO sendiri yang RIAK., MEMBUKA AIB dan Menghukum sesama Islam..!!! Next time nak berdakwah hanya tegur perbuatan org lain dah la., jangan sampai KO pulak Nak Jadi TUHAN bagi hukum dekat org lain atau bg org lain Dosa..!! Siapa KAUUUUUUUU..??????????????????

          Last but not least., TUKaR NAMA ko tu sebab KO secara langsung MENGANIAYA Scha Al Yahya sebab org akan imagine ko ni adalah SCHA and ko dah mempermain2 kan nama bapak dia ko tukar jadi YOYO dari YAHYA.. Ko tak fikir pulak ko dah buat lagi satu dosa..??

          So clearly walaupun ko jaga solat tapi ko tak jaga Hati ko dari bisikan SYAITAN.. Bersihkan dulu hati ko Insyallah ko boleh berdakwah dengan lebih efisyen..

          LG 1., MENASIHAT dan MENGHUKUM adalah dua perkara yang berbeza..!!!
          Yang tak bersolat atau lambatt solat tu diaorang boleh mintak Ampun dekat Allah and Allah tu Maha pemgampun.. Tapi orang yang ko dah FITNAH macam mana ko nak cari dekat padang Mashyar..???

          daaaaaaaaaaa..

          0

          0
      • scha al yoyo says:

        “Wahai anak Adam, sesungguhnya Kami telah
        menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu
        dan pakaian indah untuk perhiasan.
        Dan pakaian takwa itulah yang paling baik.
        Yang demikian itu adalah sebahagian dari
        tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan
        mereka selalu ingat”.
        Surah Al.A’araaf (26)
        ____________________

        0

        0
    • Aaron Aziz says:

      Ceh,, badan aku tak nak tayang pulak..
      lagi taff dari dia ni..

      0

      0
      • scha al yoyo says:

        @Aaron Aziz

        Masa n tarikh komen ko, November 16, 2013 at 1:04 pm
        Zohor di KL n sewaktu dgnnye kul 1:01 pm..Ko tak solat zohor ke @Aaron Aziz..Bersyukur ckit la Allah murahkn rzeki kau kat Msia..Didik wife ko diana halik n anak2 ko tu..

        0

        0
        • Nok-Nok-Nok says:

          @scha

          Ko boleh tak jangan nak over2..!! Nok lempang ko kang..
          Nok ni bukan la warak sangat tapi, ape yg Nok tau., Ko SOLAT ontime tak kurang sesaat tapi Riak and nak canang satu DUNIA ko tu solat ontime., Ko rasa solat ko Allah terima penuh ker..??

          Nak nasihat fikir balik.. Or ko ni terlalu menagih pujian nak org puji ko ni Alim ulamak solat on time..?? Plsss., ko hipokrit dengan pengomen kat sini Nok tak kisah tapi harap ko jgn hipokrit dengan Tuhan..!!!

          Buat benda biar Ikhlas. Kebaikan yg kita buat tak perlu Canang satu Malaya uoalzzzz..!!!!

          Dua KESALAHAN ko kat sini-
          1st- Riak Takbur canang kat orang lain yg ko bersolat..

          2nd- Ko memang sengaja nak buka aib orang lain yang tak bersolat or lambat solat. Ko manusia hati yang BUSUK dan jahil sebab ko slumber je TUDUH org lain tak solat..!! Ittew bukan ajaran kita dalam Islam nak membuka aib org. Tegur secara Ikhlas uoalzz..!!

          Hope ko BACA komen Nok ni and sedar apa yg ko buat. Jangan pulak ko sibuk2 nak cakap NOk komen skrg ni time Maghrib sebab Nok bukan dekat KL ok..!!

          Daaaaaaaaaaaa…

          0

          0
      • EmpatSegi says:

        Oit aaron! kau lupe tulis ‘klik me plisss…’

        0

        0
    • Wawa Zainal says:

      berdosa la kalau pompuan teransang tgk kau..
      klik me pliss.. tu x lupa..haha

      0

      0
      • scha al yoyo says:

        @Wawa Zainal

        Kalu dilihat tarikh n masa kau komen November 16, 2013 at 1:05 pm
        Telah masuk wktu zohor pd kul 1:01 pm..mse ni ko duk gersang n terangsang kat ammar alfian plak..laki ko tak mrh ke n tak didik ko ke??kate dah tobat..bertudung bagai tp x solat zohor..p rah @Wawa Zainal Celop…………………..

        0

        0
        • Dena says:

          Gambar lelaki tunjuk perut jauh lagi baik drp gambar perempuan tayang sehelai rambut.

          Kalau kata gambar lelaki tayang badan berdosa kerana buat wanita teransang (teransang ke?) mcm mana pulak dengan gambar artis wanita yg x bertudung terdedah sana sini?

          Renungkan sebelum komen

          0

          0
    • scha al yoyo says:

      @zul

      waktu kau komen ni November 16, 2013 at 12:52 pm ..ye mmg blum msuk waktu zohor lg di KL tp nak bg renungan ckit kat kau dr ko duk gosip better ku buat solat dhuha smentra menantinye waktu zohor tiba.

      Solat dhuha waktunya iaitu selepas matahari sudah naik tinggi segalah dan berakhir ketika tergelincir matahari (masuk waktu Zuhur). Mudahnya solat dhuha bermula setengah jam selepas waktu syuruk. Namun disunatkan melaksanakannya pada waktu matahari naik agak tinggi dan panas agak terik.

      0

      0
      • Anonymous says:

        hoooiiiiiiiii….nk dakwah buat la leklok!!!!!!!jgn bg org cemuh ngn care ko tuh!!!bkn camni caranye..aku ase ko masuk ajran sesat eah???????
        ni ko komen 3.58 pm kn…ms ni org nk tggu solat asar..n ko kan perfect!sepatotnye time ni ko p masjid ko tolong bentangkan sejadah utk jemaah yg nk solat..bkn duk masuk blog ni….ni la bodo xleh nk ajar..

        0

        0
    • Olngok says:

      JUAL BADAN CARI PELANGGAN????????JADI MONEY BOY KE?UTK POMPUAN N JANTAN SONGSANG

      0

      0
    • Mak Jah says:

      LANCAP…….

      0

      0
  2. NENEK KEBAYAN says:

    wow i like it …

    0

    0
    • scha al yoyo says:

      @NENEK KEBAYAN

      Wktu ko komen November 16, 2013 at 12:58 pm
      Waktu zohor tak masuk lagi tp2 time gini better buat solat sunat dhuha…paling ckit pon buat 2 rakaat je..Sunat solat dhuha dilaksana ketika matahari naik tinggi, panas terik

      Solat dhuha waktunya iaitu selepas matahari sudah naik tinggi segalah dan berakhir ketika tergelincir matahari (masuk waktu Zuhur). Mudahnya solat dhuha bermula setengah jam selepas waktu syuruk. Namun disunatkan melaksanakannya pada waktu matahari naik agak tinggi dan panas agak terik.

      0

      0
      • scha al yoyo says:

        OK LA, Dah pukul 4:11 pm ni..Saya nak bersiap -siap ke masjid solat fardu ASAR berjemaah..Untuk makluman sume, hari ni Asar masuk waktu kul 4:22 pm..Hrp2 xde yg komen time wktu asar nnt..kalau tak tugas saya lagi untk menegur..#jomkemasjid

        0

        0
        • minah jambu merah biru says:

          kalau nk pegi masjid tk perlu nk kasitau orang2 kt dlm blog ni tu riak nama Nye pahammmmmm ! cukop la hanya Allah saje yg tau ibadat kau…kite smbayang atau tk tk perlu di jadi kn isuuuu atau pn nk kasitau ngan orang yg kite ni smbayanggggg.. yg penting Allah yg maha mengetahui Nye..

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          Aku SOKONG ko @Minah Jambu

          Aku sokong dia nak berdakwah tapi tak kena gaya..
          Menasihat orang tapi at the same time punya la RIAK sampai nak bgtau dia ada atas tikar Sejadah bagai..!!

          Hello., ko solat ontime tapi RIAK, Takbur ko fikir balik adakah Allah terima penuh solat ko..???

          Dah tu Siap BUKAK AIB orang pulak and TUDUH org lain tak Solat..!! Busuk hati ko..!!!!!!!!
          Renung2kan balik apa yg Nok cakap.. Yes memang teguran Nok agak kasar tapi at least Nok Ikhlas tegur and jujur jadi diri sendiri…

          Dalam ko nak bedakwah tetapi ko buar beberapa DOA besar pulak- RIAK, Takbur and Bukak Aib orang lain.!!! Nak komen l;ebih2 Nok ni bukan la alim ulamak tapi memang nyata apa yang Nok nampak perbuatan ko so Nok pun nak menegur la ok..!!!

          daaaaaaaaaaaaaa..

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          @Scha

          Nok sokong ko nak berdakwah tapi tak kena gaya..
          Menasihat orang tapi at the same time Ko punya la RIAK sampai nak bgtau org lain ko ada atas tikar Sejadah bagai..!! Eeewwwwww..!!!

          Hello., ko solat ontime tapi RIAK, Takbur ko fikir balik adakah Allah terima penuh solat ko..???

          Dah tu Siap BUKAK AIB orang pulak and TUDUH org lain tak Solat..!! Busuk hati ko..!!!!!!!!
          Renung2kan balik apa yg Nok cakap.. Yes memang teguran Nok agak kasar tapi at least Nok Ikhlas tegur and jujur jadi diri sendiri…

          Dalam ko nak bedakwah tetapi ko tak sedar ko dah buat beberapa DOSA besar pulak- RIAK, Takbur and Bukak Aib orang lain.!!! Nak komen l;ebih2 Nok ni bukan la alim ulamak tapi memang nyata apa yang Nok nampak perbuatan ko so Nok pun nak menegur la ok..!!!

          daaaaaaaaaaaaaa..

          0

          0
        • Seketoi says:

          SCHA AL YOYO gigih benor kau komen org x solat yer siap check tarikh & masa bagai kau yer. FYI x semua pmbaca BN ni muslim & waktu solat pn beza2 ikut kwsn… SO xyah lah komen ala riak kau yer,g tau nk solat huh SHOW OFF sgt.

          0

          0
        • SCHA AL YOYO says:

          @minah jambu merah biru

          Kau punye komen November 16, 2013 at 7:04 pm
          5 minit lps masuknye waktu mghrib..waktu solat maghrib 6:58 pm hr ni..sempat lg bergosip mse2 maghrib..nmpak nau period la tu..k la nak isyak dah ni..saya solat dulu..wassalam..

          0

          0
        • scha al yoyo says:

          PELIK DENGAN MANUSIA-MANUSIA AKHIR ZAMAN NI..PERTIKAIKAN TENTANG KEWAJIPAN BERSOLAT..BILA DITEGUR, KITA PULA YG DIPERSALAHKAN

          DUNIA OH DUNIA..
          NMPAK SGT MANUSIA KINI AKHIR ZAMAN..

          0

          0
      • Anonymous says:

        sha al yoyo, solat dhuha ni dilakukan 28 minit selepas waktu syuruk n 28 minit sebelum waktu zohor. so, kalu zohor jam 1:06 minit, dah tak boleh buat solat dhuha sbb dah suntuk. kalau zohor jam 2:00 petang, maknanye masih bkesempatan. satu lagi, waktu solat tak sama setiap tempat. maksud saya maybe org yg komen itu berada diluar negara. Huhhh… masa aku komen ni, aku dh lepas solat isyak okehhhhh!

        0

        0
        • scha al yoyo says:

          @Anonymous

          Alhamdulilah anda dah solat isyak sblum terjah blog nara..saya menghormati pndangan anda mengenai solat dhuha..

          Sesuailah dengan namanya dhuha yang bermaksud pagi. Jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.

          Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: “Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

          0

          0
        • scha al yoyo says:

          @Anonymous

          Berkenaan waktu afdalnya solat dhuha iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: “Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

          0

          0
        • minah jambu merah biru says:

          orang sebok komen pasal si amar ni badan sasa korang pulak sebokkkkk ngan solat ! cakap pasal solat tapi jejari runcing tu sebokkkkkkkkkkkkkkkkkk nk mengomen huh !

          0

          0
        • minah jambu merah biru says:

          minah jambu skarang ada kt Singapore rumah nenek minah jambu n minah jambu bukan kt Malaysia ponnnnnn hehe..boooooooooooooooooooooooooooooooo hahahahahahahaha bwekkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!

          0

          0
  3. Che'ta says:

    Wow…bangla mana pulak ni?

    0

    0
    • scha al yoyo says:

      @Che’ta

      Tarikh n masa kau komen November 16, 2013 at 1:01 pm tepat dgn masa telah masuknya fardu zohor bg kwsan KL n sama waktu dgnnya iaitu 1:01 pm..Masjid duk cbuk laungkan azan while ko duk laungkan gosip d cni..aku masa tu kat tikar smbhyg dah standby nak solat zohor..pls @che’ta bertaubat..

      0

      0
      • jakun says:

        Minah jakim datang bagi seruan…..

        0

        0
        • scha al yoyo says:

          @jakun

          Waktu Solat Malaysia Kuala Lumpur & Putrajaya utk 17 nov 2013

          Imsak : 05:30
          Subuh : 05:40
          Syuruk : 07:00
          Zohor : 13:01
          Asar : 16:22
          Magrib : 18:58
          Isyak : 20:11

          Waktu solat ini adalah hampir dengan kiraan yang dikeluarkan oleh e-Solat, JAKIM, namun adakala berlainan seminit dua. Untuk jadual waktu yang lebih tepat, sila rujuk e-Solat, JAKIM.

          0

          0
        • Anonymous says:

          @ scha al yoyo
          tak semua orang tinggal kat area KL…Malaysia ni luas, waktu solat berbeza2

          0

          0
      • Anonymous says:

        Scha alyoyo
        kalau awak ikhlas sangat nak berdakwah kat sini, baik engko pakai nama sebenar , letak gambar muka engko yang alim tu.. Ni nama pun scha alyoyo.. nmpak sangat tak baik, mcm mengejek nama scha al yahya je.. kalau berniat ikhlas, kenala jujur dari hujung rambut ke hujung kaki.. ni nama pun pakai nama samaran..

        Sebelum nak tegur orang solat ke tak, tanya dulu, pengomen tu tinggal kat mana, datang haid ke tidak.. ni bagi salam pun tidak.

        0

        0
  4. zaq12wsx says:

    just surekn mata…kt lengan 2 tatoo kn?

    0

    0
    • scha al yoyo says:

      @zaq12wsx

      Mengenai Tato ini, merupakan dosa besar kerana Tasyabbuhan bilkuffar (meniru -niru adat orang non muslim tanpa manfaat tertentu). Dan pula Tato menghalangi kita dari air wudhu atau air Mandi besar, maka tidak sah lah wudhu kita dan mandi junub kita.Maka dengan serta-merta tak sah pula solat kita dan seluruh ibadah kita. Maha Suci Allah swt yg memilihkan kita Syariah yg terlembut dan sempurna, Syariah Muhammad saw. Sebagaimana tato ini, betul perbuatannya adalah dosa, dan dosa berkesinambungan, dan wajib menghilangkannya, namun pendapat yg muktamad mengharamkan menghilangkan tato bila hal itu harus dengan kekerasan, misalnya dengan api, atau dengan setrika, atau perbuatan2 yg menyakitkan tubuh. maka bila ditemukan cara menghilangkannya tanpa menyakiti tubuh apalagi merusak tubuh, maka wajib menghilangkannya. bila ia tak menemukan cara kecuali dgn kekerasan, maka haram menghilangkannya, maka apa solusi kita?,
      Saya pernah bertanya tentang hal ini kepada pimpinan Mufti Tarim, beliau menjawab bahawa solusi kita adalah bertaubat..,
      maka dengan taubat, semua ibadah kita diterima Allah swt, hukum tato itu gugur dengan taubat kita selama tak ada cara menghilangkannya kecuali dgn kekerasan. maka bagi kita yg telah terlanjur memiliki tato, maka tak perlu menghapusnya bila harus dengan kekerasan, Maka kita berjanji pd Allah untuk tidak lagi menambah tato itu, maka hukum wajib menghilangkannya pun gugur dgn taubat kita. Alangkah indah dan sempurnanya ajaran Muhammad saw
      Wallahu A’lam Bisshawab

      Sumber : Pengajian Online Daarul Ilmi

      0

      0
    • scha al yoyo says:

      Mengenai Tato ini, merupakan dosa besar kerana Tasyabbuhan bilkuffar (meniru -niru adat orang non muslim tanpa manfaat tertentu). Dan pula Tato menghalangi kita dari air wudhu atau air Mandi besar, maka tidak sah lah wudhu kita dan mandi junub kita.Maka dengan serta-merta tak sah pula solat kita dan seluruh ibadah kita. Maha Suci Allah swt yg memilihkan kita Syariah yg terlembut dan sempurna, Syariah Muhammad saw. Sebagaimana tato ini, betul perbuatannya adalah dosa, dan dosa berkesinambungan, dan wajib menghilangkannya, namun pendapat yg muktamad mengharamkan menghilangkan tato bila hal itu harus dengan kekerasan, misalnya dengan api, atau dengan setrika, atau perbuatan2 yg menyakitkan tubuh. maka bila ditemukan cara menghilangkannya tanpa menyakiti tubuh apalagi merusak tubuh, maka wajib menghilangkannya.
      maka dengan taubat, semua ibadah kita diterima Allah swt, hukum tato itu gugur dengan taubat kita selama tak ada cara menghilangkannya kecuali dgn kekerasan. maka bagi kita yg telah terlanjur memiliki tato, maka tak perlu menghapusnya bila harus dengan kekerasan, Maka kita berjanji pd Allah untuk tidak lagi menambah tato itu, maka hukum wajib menghilangkannya pun gugur dgn taubat kita.

      0

      0
    • Godek says:

      wei tak yah la nak tyg body bagai,,.simpan utk dri sndri dh la..dh mcm gayboy pulak aku tgk..geli aku!!!

      0

      0
  5. miss s says:

    dah mcm hero keling.muka xhensem mne pun

    0

    0
  6. Kim says:

    Mcm nk buka seluar nk varak dlm semak je…

    0

    0
  7. anony says:

    This mamat is really desperate for attention. Hmm….some people will do anything for publicity. Puteri Sarah… you had a lucky escape. Ammar is such an attention seeker. Ade pengomen yg riak nak wat ibadat, kene bagi org dia nak gih masjid. Kalau riak & menunjuk2 wat ibadat ni dapat pahala ke ha?? Aku pun tak tau jugak, yelah aku kan jahil, si pengomen kat atas tu sorang je alim tapi suka baca blog gossip….

    0

    0
  8. minahjj says:

    elehhhh nak comment orang ke nak gosip orang ke apa ke tngok diri sendiri tu dulu , bukan apa , nobody is perfect ye ahhh let him be laa nak buat apa pon , nak jadi attention seekers ke apa ke , his right . nothing to do w us , klau tuu yang dia buat untuk buat dia happy , k then . and more thing , yg nak ckap dah masuk waktu solat tuu , dah kebetulan nak buat cane enn , bukan salah dia pon .

    0

    0
    • SCHA AL YOYO says:

      asalamualaikum sahabat2 @anony @jakun @minahjj

      Apsal ramai sgt yg tak suke aku??slh ke aku berdakwah kat cni??..Slh ke aku mengajak anda semua ke arah kebaikan n mengingatkan telah masuknye waktu solat??ok la aku pon xde masa ni..nak siap2 mandi2 ni tak lama lg maghrib..hari ni maghrib 6:58 pm..tinggal bape minit jelg nak azan maghrib..wassalam

      0

      0
    • SCHA AL YOYO says:

      asalamualaikum sahabat2 @anony @jakun @minahjj

      Apsal ramai sgt yg tak suke aku??slh ke aku berdakwah kat cni??..Slh ke aku mengajak anda semua ke arah kebaikan n mengingatkan telah masuknye waktu solat??ok la aku pon xde masa ni..nak siap2 mandi2 ni tak lama lg maghrib..hari ni maghrib 6:58 pm..tinggal bape minit je lg nak azan maghrib..wassalam

      0

      0
      • Nok-Nok-Nok says:

        @Scha

        Nok sokong ko nak berdakwah tapi tak kena gaya..
        Menasihat orang tapi at the same time Ko punya la RIAK sampai nak bgtau org lain ko ada atas tikar Sejadah bagai..!! Eeewwwwww..!!!

        Hello., ko solat ontime tapi RIAK, Takbur ko fikir balik adakah Allah terima penuh solat ko..???

        Dah tu Siap BUKAK AIB orang pulak and TUDUH org lain tak Solat..!! Busuk hati ko..!!!!!!!!
        Renung2kan balik apa yg Nok cakap.. Yes memang teguran Nok agak kasar tapi at least Nok Ikhlas tegur and jujur jadi diri sendiri…

        Dalam ko nak bedakwah tetapi ko tak sedar ko dah buat beberapa DOSA besar pulak- RIAK, Takbur and Bukak Aib orang lain.!!! Nak komen l;ebih2 Nok ni bukan la alim ulamak tapi memang nyata apa yang Nok nampak perbuatan ko so Nok pun nak menegur la ok..!!!

        daaaaaaaaaaaaaa..

        0

        0
        • scha al yoyo says:

          @Nok-Nok-Nok

          Antara cabaran daripada dalam masyarakat orang Islam ialah:

          Agama dirasakan sebagai satu persoalan peribadi yang tidak ada kaitan dengan kegitan dalam kehidupan seperti kegiatan kemasyarakatan, kebudayaan, sains, teknologi, perundangan dan pentadbiran negara. Hal ini disebabkan oleh sistem pendidikan ala barat dan budaya mereka yang berjiwa sekular menjadi penghalang utama dakwah Islam untuk berkembang di negara kita.

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          @Scha

          Dalam komen Nok., nok xde ckp pun kepayahan nak berdakwah..

          Let say now Nok tengah berdakwah dan menegur kesilapan Uoalzz yang agak riak…
          Takde pun Uoalzz nak cakap TERIMA KASIH sebab mengingat kan Uoalzz supaya next time jangan Riak.. So., selaku org yang matang., nampak sangat Uoalz ni Seorang yang BODOH SOMBONG..
          Jangan disalahkan sistem pendidikan Ala barat apabila kita sendiri diberi Akal oleh Allah untuk berfikir dan menilai..

          Adakah Uoalzz tak boleh terima bila Nok tegur Uolazz..?? Maaf la kalau menyinggung. Pape pun., harap Uolazz akan terus berdakwah tetapi menggunakan medium dan pendekatan yang lebih efektif ok..!!!

          Daaaaaaaaaaaaaaa…

          0

          0
      • Seketoi says:

        SCHA AL YOYO..slh tu x tp x kena lah…aku kobar kat ko SCHA AL YOYO baek ko xyah bukak blog nara ni yer. Rimas tau, kat sini kami nak bergosip jer ok. Kau simpan sorang ler nasihat x kena tmpt OK.

        0

        0
        • scha al yoyo says:

          @Seketoi

          Terdapat dua perkara utama yang menjadi cabaran dalaman kepada gerakan dakwah di Malaysia kini iaitu personaliti dan sikap orang Islam sendiri.Hampa apabila amar makruf nahi mungkar yang dijalankan tidak diendahkan.

          Adakah ini alasan untuk berhenti berjuang?
          Sedangkan Nabi Nuh yang beratus tahun berdakwah, hanya sebilangan kecil kaumnya mengikutinya, namun, adakah baginda berputus asa?

          0

          0
        • megan says:

          @scha awak ni umur bpe ek? tak salah awak berdakwah tetapi kat blog nara ni bukan semua pengomen muslim dan bukan semuanya dari Malaysia. Awak tegur orang yang salah..tak ke org tu rasa awak ni kepo.

          0

          0
        • scha al yoyo says:

          @megan

          Insan yang lemah seperti kita tidak akan terlepas daripada melakukan kesilapan. Kesilapan ini akan berlarutan sekiranya tidak disedarkan ataupin tiada siapa yang menegur kita.
          Tetapi, tidak semua manusia boleh menerima teguran dengan hati yang terbuka. Kita sering menilai siapa yang menegur, bukannya apa yang ditegur.
          Suatu hari, seorang peminum arak menegur sesuatu kepada sayidina Umar r.a. Beliau dengan berlapang dada menerima teguran tersebut. Orang yang melihat keadaan tersebut berasa pelik. Lalu mereka bertanya: “Wahai Amirul Mukminin, kenapa kamu menerima teguran dia, sedangkan dia seorang peminum arak?” Saiyidina Umar r.a. menjawab; “Ya dia berdosa kerana meminum arak, tetapi tegurannya kepadaku adalah benar.”
          Biasanya, manusia tidak suka kepada teguran kerana dalam diri manusia itu ada sifat ego. Sedikit atau banyaknya ego itu bergantung bagaimana kita mengawalnya. Namun, walau setinggi mana pun ego kita, kita perlu menerima teguran yang membawa kebaikan kepada kita.
          Diriwayatkan daripada Tamim al-Dari r.a. Bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Agama adalah nasihat.”Kami pun bertanya: “Untuk siapah wahai Rasulullah?” Jawab Baginda: “Untuk Allah, kitab-Nya, rasul-Nya, pemerintah-pemerintah umat Islam dan orang Islam.” (Riwayat Muslim)

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          @Scha

          Dalam komen Nok., nok xde ckp pun kepayahan nak berdakwah..

          Let say now Nok tengah berdakwah dan menegur kesilapan Uoalzz yang agak riak…
          Takde pun Uoalzz nak cakap TERIMA KASIH sebab mengingat kan Uoalzz supaya next time jangan Riak.. So., selaku org yang matang., nampak sangat Uoalz ni Seorang yang BODOH SOMBONG..
          Jangan disalahkan sistem pendidikan Ala barat apabila kita sendiri diberi Akal oleh Allah untuk berfikir dan menilai..

          Adakah Uoalzz tak boleh terima bila Nok tegur Uolazz..?? Maaf la kalau menyinggung. Pape pun., harap Uolazz akan terus berdakwah tetapi menggunakan medium dan pendekatan yang lebih efektif ok..!!!

          Daaaaaaaaaaaaaaa…

          0

          0
      • minah jambu merah biru says:

        pasal kau prangai mcm SUN….babtu kite2 semua tk suke kau..kalau kau nk smbahyang kau peg lah smbayang sorang yg kau sebokkkkkkkkk nk ingatkn kite2 semua pasal ni dh kenape ????? kite tau la time2 ape yg kite nk buat ! eeeeeeeeee kalau kau dh berlaki mesti laki kau boring ngan prangai bini yg memboringkn cngini eksen bagos !! bwekk..!!

        0

        0
        • scha al yoyo says:

          @minah jambu merah biru

          Sekurang2 nye suami saya tak perlu nak tanggung dosa saya..Bkn seperti isteri2 seperti anda2 yang sudah terang lg bersuluh gosip pd waktu muslim n muslimat tgh solat..tak menghormati agama islam itu sendiri..

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          Astaga..

          Bawak mengucap @Scha..!!!!!

          Makin Ko menunjukkan Kejahilan diri sendiri bila balas komen… Memang jelas hati ko TAK sesuci embun pagi apabila mula melenting . Tak perlu nak buat perbandingan Suami siapa yang tanggung dosa sebab DOSA/PAHALA., SYURGA/NERAKA itu adalah hak Allah..

          Kita tahu melanggar hukum Islam itu berdosa tapi ko TAK BOLEH nak tetapkan org ni berdosa dan org tu tidak..!!! Ko sendiri tak nampak dan tak boleh nak pastikan solat ko tu diterima Allah atau tidak..

          Kalau Ko cakap org lain tak hormat agama., Apa kurang Diri KO sendiri yang Riak., membuka aib dan Menghukum sesama Islam..!!! Next time nak berdakwah hanya tegur perbuatan org lain dah la., jangan sampai KO pulak Nak Jadi TUHANbagi hukum dekat org lain atau bg org lain Dosa..!! Siapa KAUUUUUUUU..??????????????????

          Last but not least., Tukar nama ko tu sebab KO secara langsung MENGANIAYA Scha Al Yahya sebab org akan imagine ko ni adalah SCHA and ko dah mempermain2 kan nama bapak dia ko tukar jadi YOYO dari YAHYA.. Ko tak fikir pulak ko dah buat lagi satu dosa..??

          So clearly walaupun ko jaga solat tapi ko tak jaga Hati ko dari bisikan SYAITAN.. Bersihkan dulu hati ko Insyallah ko boleh berdakwah dengan lebih efisyen..

          Daaaaaaaaaaaaaaaaaaa

          0

          0
      • bukan ape says:

        weh scha al yoyo..ktorg kt sini sume phm point ko..iaitu solatlah tepat pd waktunya. ok, aku phm ko nk berdakwah..tp cara ko tk kena la beb..dh lah ko komen kt tmpat gosip ceni..so, nk nasihat kt org tu agk2 la..dh la ko sesuke hati ckp org tu tak solat org ni tak solat..dosa kering ko igt ko tak dpt ke?igt, jgn smpai sakitkan hati org..dosa kita dgn Allah, Allah tu maha pengampun, tp dosa kite dgn manusia..kite kne mintak maap. klw ko ckp baik2..aku ase xd pn hater ko..dh skg ni ko timbulkan isu psl solat lak sdangkan ko tak tahu pn kot org yg ko igt tak solat tu jauh lagi baik dri ko..ha, ko ase aku tgh solat ape skg ?hope ko wtch out lue ape ko nk komen dri ko tduh org tnpe bukti isk3..

        0

        0
  9. zizaz says:

    bangladesh vs india
    which one are you???

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      kalau prangai kau tu baik tk perlu laki kau nk tanggong dosa kau tol tak …mesti kau ni dh banyak buat dosa ngan laki babtu kau nk selamat kn laki kau dari menanggong dosa kau hahahahaha kelakar kelakar… hahaha nk slamat kn laki sangat ha sila la perbanyakan komen kau kt sini tkde sape nk marah kan besar kemungkinan dosa laki kau pon kuranggggg..huhu..sedih…

      0

      0
  10. Nok-Nok-Nok says:

    @Scha

    Nok sokong ko nak berdakwah tapi tak kena gaya..
    Menasihat orang tapi at the same time Ko punya la RIAK sampai nak bgtau org lain ko ada atas tikar Sejadah bagai..!! Eeewwwwww..!!!

    Hello., ko solat ontime tapi RIAK, Takbur ko fikir balik adakah Allah terima penuh solat ko..???

    Dah tu Siap BUKAK AIB orang pulak and TUDUH org lain tak Solat..!! Busuk hati ko..!!!!!!!!
    Renung2kan balik apa yg Nok cakap.. Yes memang teguran Nok agak kasar tapi at least Nok Ikhlas tegur and jujur jadi diri sendiri…

    Dalam ko nak bedakwah tetapi ko tak sedar ko dah buat beberapa DOSA besar pulak- RIAK, Takbur and Bukak Aib orang lain.!!! Nak komen l;ebih2 Nok ni bukan la alim ulamak tapi memang nyata apa yang Nok nampak perbuatan ko so Nok pun nak menegur la ok..!!!

    daaaaaaaaaaaaaa..

    0

    0
    • SCHA AL YOYO says:

      @Nok-Nok-Nok

      Terima kasih atas teguran anda..

      ‘‘Hai orang-orang yang beriman taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul dan kepada pemangku kekuasaan di antaramu. Maka jika kamu berselisih dalam sesuatu (perkara), kembalilah ia kepada (kitab) Allah dan (sunah) Rasul, jika kamu benar-benar beriman terhadap Allah dan hari kemudian. Itulah yang lebih baik dan lebih bagus kesudahannya.”

      Firman Allah dalam surah An-Nisa ayat 59 tersebut dengan jelas memperingatkan umat Islam supaya tidak membiarkan sesuatu pertelingkahan atau perbezaan pendapat itu mencetuskan perpecahan di antara mereka.

      0

      0
      • FARAEL COBAIN says:

        SCHA AL YOYO.. ko ingat ko maksum sgt? laki ko x perlu tanggung dosa??? statement mcm gampang…. disebabkan ader bkn islam di sini.. ko tau kan saper jer yg maksum??? ko tur x setaraf pun dengan maksum tau… berdakwah apekajahnyer cmnie…

        0

        0
  11. scha al yoyo says:

    @Anonymous

    Sesuailah dengan namanya dhuha yang bermaksud pagi. Jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.

    Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: “Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      jangan2 si scha yoyo dia ni ustazah kepo nk eksen alim kt dlm blog ni….ye laaaa ustazah pon nk jugak kasi komen kt blog tol tk….jadi tk boleh salahkn dia lah kannnn

      0

      0
      • scha al yoyo says:

        @minah jambu merah biru

        Insan yang lemah seperti kita tidak akan terlepas daripada melakukan kesilapan. Kesilapan ini akan berlarutan sekiranya tidak disedarkan ataupin tiada siapa yang menegur kita.
        Tetapi, tidak semua manusia boleh menerima teguran dengan hati yang terbuka. Kita sering menilai siapa yang menegur, bukannya apa yang ditegur.
        Suatu hari, seorang peminum arak menegur sesuatu kepada sayidina Umar r.a. Beliau dengan berlapang dada menerima teguran tersebut. Orang yang melihat keadaan tersebut berasa pelik. Lalu mereka bertanya: “Wahai Amirul Mukminin, kenapa kamu menerima teguran dia, sedangkan dia seorang peminum arak?” Saiyidina Umar r.a. menjawab; “Ya dia berdosa kerana meminum arak, tetapi tegurannya kepadaku adalah benar.”
        Biasanya, manusia tidak suka kepada teguran kerana dalam diri manusia itu ada sifat ego. Sedikit atau banyaknya ego itu bergantung bagaimana kita mengawalnya. Namun, walau setinggi mana pun ego kita, kita perlu menerima teguran yang membawa kebaikan kepada kita.

        0

        0
      • Seketoi says:

        @scha al yoyo nan poyo

        AL maklum nak tumpang glamor kat blog nara.
        Nan hado haktuihh ambik lah muntoh kuning hijau nan pekat dari aku!!

        To Abg Nara,
        Sila remove SCHA AL YOYO yg poyo ini dari blog Abg nara. K BYE

        0

        0
        • scha al yoyo says:

          @Seketoi

          Saya memohon maaf sekiranya kehdiran saya dlm blog ni tidak di alu-alukan..Disebabkan bulan ni bulan Muharram yakni kita pon dah masuk tahun baru dlm kalendar islam 13 hr lps..Aku pun sedang berpuasa sunat ni dah 3 hari dah..aku mohon maaf secara terbuka kat dm blog ni klu ada yang teras hati..ade beberapa info untk korg sume sempena bln muharram ni..

          Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:
          • Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
          • Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
          • Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
          • Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali

          0

          0
        • minah jambu merah biru says:

          helo seketoi ! tk payah la nk suroh bang nara remove komen si scha yoyo ni….pasal dia konon nk selamat kn laki dia dari menanggong dosa dia …jadi biarkn dia komen banyak2 kt blog ni dia pon setan macm kite jugak so cara tk langsong dia dh masok dlm golongan kite kt dlm blog ni jadi mari kite welcome dia

          0

          0
        • seng says:

          perlu eh mention kau puasa sunat? siap 3 hari lagi tu. hmmm hmm hmmmm!!!

          0

          0
      • SCHA AL YOYO says:

        @kepada semua yang meroyan

        Solat itu satu kewajipan dalam Islam..Jadi tidak perlu pertikaikan kewajipan bersolat..Saya tidak pun menghalang anda bergosip di sini sebab saya tahu ni blog gosip..

        Cuma saya memperingatkan tentang waktu solat..Seperti tidak kena cara bergosip time waktu solat..Lebih2 lagi waktu maghrib..Bukan tujuan saya mahu riak jauh sekali takbur..Bukannya anda mengenali saya pun..setakat pakai user name di sini, kita saling tidak mengenali identiti masing-masing..Justeru untuk tujuan apa untuk saya takbur atau menunjuk-nunjuk..Semua ini dilakukan atas nawaitu saya untuk menegur secara ikhlas..

        Saya hanya menumpang berdakwah di blog ini setelah saya perhatikan waktu solat dipersendakan..Saya juga tidak sempurna seperti anda tetapi saya juga boleh menerima teguran..Terima kasih pada yang menegur..

        0

        0
        • Anonymous says:

          hah!!!sudahhh…aku rase la c poyo ni join ajaran sesat la weiiiiiii….hoiiiiiii org wat baik xyah canang2..ni makkkk aiiiii siap gtaw pose sunat hr ke bape..adohaiiii…smoga Allah trima ibadah ko..ko nk pggl kteorg jahil pun pggil la..asalkm kteorg tahu batas2 dalm Islam…kiteorag tahu tgjwb kite sbg hamba Allah yg hina….aku tahu diri aku xperfect….tp xbermakna aku bodo sombong cam kauuuuuuuuuuuuuu!!!!!jgn hina org lain if diri kite bagus…sbnrnye xbagus jgk ko pun…buat ibadah perlu ke duk riak sane sini?????perlu ke ko angkat tasbih tinggi2?????xperlu kan…kite buat ibadah biar ikhlas kerana Allah..bkn nk daptkan tittle warak dimlut org lain…baik ko p dalami lg tentang Islam..yg pasti gunekan sumber yg benar..ok

          0

          0
  12. kak saripah says:

    Cam bangla tengok……
    Anway kak saripah da solat ye scha al yoyo….

    0

    0
    • SCHA AL YOYO says:

      @kak saripah

      Alhamdulillah kak saripah dah solat tp klu diikutkan tarikh n masa komen November 17, 2013 at 6:30 am

      Cuma ada beberapa persoalan di sini..Klu kak saripah solat subuh pukul 6:00pm mmg dah melewat2 kan waktu solat..

      “Amalan manakah yang paling utama? Nabi saw menjawab : Bersolatlah pada waktunya. Aku berkata : kemudian apa? Nabi bersabda : berbuat baiklah kepada kedua ibu-bapa. Aku berkata : kemudian apa lagi?. Nabi bersabda : berjihad dijalan Allah” [Riwayat Bukhari, al-Jaami al-Sahih #2782]

      Hadith diatas ini menjelaskan bahawa solat fardu hendaklah dilakukan pada waktu-waktunya. Ia menjadi makruh (menurut setengah2 ulama’) apabila seseorang yang melewatkan solat itu meninggalkan solat berjemaah, dan boleh menjadi haram jika dia bersolat pada waktu-waktu yang diharamkan bersolat.

      0

      0
    • scha al yoyo says:

      @kak saripah

      Tarikh n masa kak saripah komen November 17, 2013 at 6:30 am ..6:30 am pun sempat lagi terjah blog nara ni?..Bukan kah lebih elok selepas solat subuh tu di isikan masa-masa terluang tu dengan membuat solat sunat Rawatib..

      Solat Rawatib ialah solat yang mengiringi solat-solat fardhu sama ada sebelum atau selepas solat fardhu.

      Solat sunat Rawatib ini terbahagi kepada dua bahagian :
      Sunat Rawatib yang “Muakkad”
      Sunat Rawatib yang “Ghaira Muakkad”.

      0

      0
  13. Vote Azhael says:

    @Scha al yoyo

    Kalau awak tu alim sgt kenapa sibuk nak baca blog gossip abang nara ni! alim2 taik kucing lah kau ni…blog gossip pun kau baca! inilah namanya dah berak tak nak mengaku…Lagi pun yg baca blog gossip ni bukannya semua melayu tau.

    0

    0
    • SCHA AL YOYO says:

      @Vote Azhael

      Tidak pernah terlintas di fikiran saya ini mengatakan saya alim ulama’ pun..Tapi saya akui memang saya ada berguru dgn seorang ulama’ terkenal di Malaysia..Sekadar berdakwah je di blog ni..Saya pun masih tidak sempurna sebagai seorang hamba Allah tapi ini jalan terbaik saya berkongsi ilmu di dada..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Apela korg kepoh psal scha al yoyo…. dia cuma nk jlnkn tggjwb dia sbgi muslim…. dia riak ke ape xkisahla tu dia dgn tuhan tp at least yg betulnya diaaaa igtkn kita spy jgn lupa waktu solat…. kita bkn tahu idntiti diA pon klu dia nak menunjuk….

        0

        0
        • scha al yoyo says:

          @Anonymous

          Terima kasih masih ada yg menyokong usaha dakwah saya walaupun diri saya serba kekuranhan n tak sempurna..Tetapi kelalaian kita bergosip tidak seharusnya dujadikan alasan untuk kita meninggalkan waktu solat..Anda bergosip, mungkin dosa itu jatuh sesama manusia sekiranya orang yang anda gosip itu tidak memaafkan kesalahan anda
          tetapi sekiranya tidak bersolat, hukumnya antara anda dengan Allah swt..

          0

          0
        • YOYO says:

          Ke kau like komen sendiri haktuii…majoriti kau like komen kau sendiri KANNN KANNN
          @scha poyo ngaku je lah k

          0

          0
  14. Hyoyoyo says:

    Gross eww

    0

    0
  15. seriusmedia says:

    wooww memang seorang jejaka yang tampan pasti ramai wanita tergoda denganya

    0

    0
  16. wowo says:

    bangla busuk ketiak itam mana ni.. ::kakaka::

    0

    0
  17. Audrey Hepburn says:

    Dia ada permanent tattoo di dada. Besar bersambung ke bahu. Ada juga gambar dia pegang gelas ada air warna kuning (mungkin air limau) dgn Aliff Aziz. Gambar berparti, clubbing, workout kat gym dgn gf dia meniarap belakang dia waktu dia buat push up. Isk Isk Isk.

    Oh, he is gonna say “Haters always hate.”

    0

    0
    • scha al yoyo says:

      @Audrey Hepburn

      ” Semua artis Malaysia tidak boleh dijadikan ikon!!”

      Sekadar memetik kata-kata Wardina Saffiyah

      Sebagai seorang pemerhati industri hiburan, malah hampir setiap hari dia membuka laman web yang memaparkan gosip-gosip artis, saya 95% menyokong kenyataan Wardina itu. Saban hari, ada saja cerita kurang baik tentang artis Malaysia. Isu pakaian seksi sudah jadi perkara biasa, seakan-akan kita hidup didunia Hollywood, apatah lagi dengan masalah arak dan lakonan yang melampau-lampau aksinya. Jika dilihat dari akar umbi, sememanganya artis Malaysia tidak layak langsung dijadikan ikon. Renung balik apa makna ikon, ikon adalah orang yang boleh dijadikan contoh teladan yang mana apa yang dia buat memberi pengaruh positif kepada kita.

      0

      0
  18. Badan ketak says:

    Euwwww….

    0

    0
  19. Dinzly says:

    Kepada scha al yoyo: satu je nak ckp…’POYO!!!’
    Tak kena pada tempatnya nak nasihat berlebihan dlm blog gosip yg sememangnya sia2 ni…sebelum nak tegur org membazir masa n sbgnya, kenapa tak tnya diri sendiri tu dulu kenapa bukak laman gosip yg penuh dgn dosa membuka aurat, fitnah dsb. ni aku nak nasihat ko pulak…! daripada ko buka blog yg sia2 ni, lebih baik ko isi masa ko dgn belajar mendalami al-quran dan blaja mcm mana nak berdakwah dgn cara berkesan..
    bukan bukak blog gosip, lepas dah puas cuci mata tgk aurat artis, then nak berlakon baik nasihat n tegur org…Lu Pikirlah Sendiri Brok!!!

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Selepas membaca komen scha al yo yo, akak mengambil kesimpulan bahawa beliau kekurangan kasih sayang dan amat memerlukan perhatian

    Mungkin pendekatannya yang salah di dalam menyampaikan dakwah menyebabkan beliau disisihkan keluatga dan rakan taulan

    Sekian, terima kasih

    0

    0
    • Anonymous says:

      memang die perlukan perhatian..dalam tak sedar kelakuan dia sengaja mencari kesalahan orang lain.. rajinnya nak cek tarikh dan masa. pastu boleh pulak war-warkan amalan die kat sini..
      satu cara je.. jangan peduli apa yang dia komen kat sini.. jangan like atau dislike.. jangan beri kenyataan balas.. klu rasa dia ckp tu betul kata alhamdulillah, klu sebaliknya kata astaghfirulla.. dalam hati je..
      sebab apa2 perkara yang kita buat dengan ikhlas, org lain tak payah tau.. bila ada dalam hati timbul perasaan riak atau sengaja tunjuk alim (sampai nak solat pun umum kat sini) takkan dapat apa2 ganjaran pahala malah apa yg dilakukan tu hanyala sia2..
      doakan je agar scha alyoyo tu dapat hidayah dan tak lagi masuk dalam blog hiburan ni… biar dia masuk dalam blog agama je… biar dia tau cara nak berdakwah dengan betul dan berkesan…

      0

      0
  21. Akoo says:

    Yoyo ni dulu guru agama tp kena buang, tu sbb meroyan Kat blog nie. Agaknye lah kot. Makin ko org Melayan dia, makin menjadi2. Just ignore her…k bye

    0

    0
  22. what so ever says:

    soooo geliiii~ yucckkss!

    0

    0
  23. Anonymous says:

    woiiiiiiiiiii…muka mcm bangla le nk tunjuk seksi plk…x terliur le…bang naraaaaaaaa…len kali kalau ad pengomen dari scha al yo yo tu kasi padam le…kita org kt sini nk bergossip secara berhemah…kalau dia nk berdakwah sekali pn g la ke blog lain y berunsur agama n jgn asyk nk bertenggek kt blog BN ni…..kita org kt sini pn ad sembahyang gak tpi x le kecoh sgt mcm scha al yo yo tu…..k.baiiiiiii

    0

    0
  24. perghhh…ni bajet2 hot nieh
    aku tgok pon geli
    taff la sgt kn!!!!
    bluekkkksssss

    0

    0
  25. orkid says:

    dia ni bertatoo ke?..

    0

    0
  26. Aku says:

    Aku rasa scha al yoyo ni ada masalah kot. Macam kecelaruan fikiran gitu.

    0

    0
  27. themightydingdong says:

    aku tak mengutuk or menfitnah .. tapi aku nak cakap EUW EUW EUW EUW

    0

    0
  28. lawak says:

    lawak la korang ni.memula komen pasal bangla india la pstu bergaduh pasal dakwah. ayyo

    0

    0
  29. minah lentik says:

    Giler sedap tgk dr otot bengkak (gmbr kiri)…
    Rembes mak!

    0

    0
  30. icha says:

    HANDSOME LAA ABANG AMMAR ALFIAN NI..DARI DULU MINAT KAT DIA..DAH HANDSOME TOUGH PULAK..UNTUNG SAPE DAPAT..HERO MALAYA..;)

    0

    0
  31. […] Ammar Alfian Tayang Gambar Badan Sasa Untuk Mencari Pelanggan (122) […]

    0

    0