Written by AbangNara | May 9th, 2013

Siapakah Julian Schratter? Buat anda yang tidak tahu, Julian pernah dikaitkan mempunyai hubungan cinta dengan Yuna namun telah dinafikan. Sebelum ini, Yuna seringkali berkongsi gambarnya dan Julian menerusi Instagram. Untuk makluman, Julian adalah jurugambar peribadi Yuna.

julian scchrater yuna

Baru-baru ini, album EP terbaru Yuna berjudul Sixth Street telah pun dilancarkan. Sebuah akhbar berbahasa Inggeris telah mengeluarkan ulasan bahawa album tersebut kurang mengancam. Perkataan yang digunakan ialah “overdone and uninventive” menyebabkan Julian Schratter melahirkan rasa tidak puas hatinya melalui Instagram.

julian scchrater yuna

Kata-kata yang diluahkan oleh Julian ialah (selepas dialihbahasa):-

Saya terkesima seketika kemudian saya sedar bahawa saya membenci semua media Malaysia dan saya tidak ambil pusing apa yang mereka ingin katakan

Walaupun bukan Yuna sendiri yang mengeluarkan kenyataan di atas, namun kata-kata Julian sedikit sebanyak mengguris hati media Malaysia. Kepada Julian, muzik itu universal. Bukan semua orang boleh suka lagu teman rapat anda si Yuna ini. Kalau orang dah tak suka, pedulikanlah. Ramai lagi yang masih menggemarinya. Tak perlu mengeluarkan kata-kata sebegini. Info asal Kosmo Online.

UPDATE: Setelah membaca komen anda, kritikan yang dilemparkan adalah terhadap cover album EP ini yang memaparkan wajah Yuna dengan latar belakang putih. Gambar tersebut telah diambil oleh Julian. Kritikan penuh berbunyi “At first glance, the EP, which introduces her as Verve Records’ new signing, might strike some as underwhelming, as the CD cover (yes, even this can make or break the album) features yet another head-tilted, close-up self-portrait of the singer set against a white background. Overdone and uninventive, yes, but as the saying goes, don’t judge a book – or in this case, EP – by its cover.”.
ronasutraP.S: Makin cantik kan Vanida Imran? Ini semua impak daripada penggunaan mineral makeup Ronasutra. Tak perlu makeup tebal-tebal. Ronasutra menyerlahkan kejelitaan asli anda. Untuk info lanjut, layari www.ronasutra.com.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

149 responses to Album EP Yuna Dikritik, Julian Schratter Hentam Media Malaysia

  1. Bubur says:

    Lagu Yuna lembik..sangat !

    0

    0
    • sunshine says:

      by the way,,,
      hensem la dia ni :)

      0

      0
      • KIMJONGKOOK says:

        Lagu Yuna dalam bahasa inggeris tak best la. Mendatar sangat.

        0

        0
        • miss pineapple says:

          mamat Julian ni model kan….hensem giler ok, tak sangka omputih ni boleh jatuh hati dgn Yuna…kalau tgk dorang memang berbeza personaliti..tapi Julian ni memang hensem lah

          0

          0
        • K byeeeeee says:

          Seriously, Yuna kena pikir pasal komersial value dan mass market . Lagu sesuai masuk kelambu. Takot nanti jadi macam si Atilia. Kerana terlalu urban/underground…lama-lama nyanyi kat pub jer!

          0

          0
        • Kak Ton says:

          sorry layan lagu Francesca Peters lagi best…walaupun dah berkurun. kan?

          0

          0
        • MAK JEMAH says:

          MAK JEMAH SUKER DENGAR LAGU RIHANNA BERTAJUK…BERLIAN !!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          setuju..yuna ni muda..lagu dia macam nak mazuk kubur. buat la lagu rancak mencerminkan jiwa anak muda yg lincah. baru la bersemangat anak malaysia. ini tidak, lagu macam nak bunuh diri gitu.
          seriously ngantuk!

          0

          0
        • hahhaaahahaa says:

          dengar lagu yuna malam2 senang tidur. zzzzzzzzzz

          0

          0
        • malazyia says:

          who is Yuna?? baik dengar Stefanie Sun…artis Singapore yg paling famous kat Singapore, Hong kong, Taiwan, China…one more, artis Malayzia mcm Yuna ni sgt kampung, patut lah muzik Malayzia tak maju n sangat kampung

          0

          0
        • malazyia says:

          org malayzia pemalas..speaking grammar berterabur..dah lah life style kampung, mana-mana yg rasa nak hidup senang datang lah Singapore..gerek sehhh

          0

          0
        • weii says:

          wahai malazyia.. ko mesti cina x yah nk komen byk2.. ko duduk diam2. ko bkn tau pasal industri musik malaysia pon… aku nmpk ko kecik sgt!

          0

          0
        • malazyia says:

          puiiii…keling Singapore lagi handsome lah dari Julian ni…keling tu rajin..bukan mcm org Malayzia pemalas…terutamanya melayu..makan gaji buta, better keling dari Yuna kampung bweekkk

          0

          0
        • bodoh says:

          malazyia kata english kita bertabur.. kalo ko singaporean sedar x english LAH korang lg mcm bodoh!.. nk menang bersaing ngan kita serantau pon x leh nk setanding, kalo yg menang pon artis korang yg dtg berhijrah kt sini.. nmpk sgt x kreatif… saja je nk point racist kan ko nih!.. mcm haram..

          0

          0
        • Nara dungu down sindrome says:

          Layan cd mengaji lagi bagus.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Burak Melayu sekarang ejaan Melayu pun bodoh, bahasa Inggeris lagilah macam taik. Mana nak faham kalau dengar lagu Yuna. Pergi kelas Bahasa Inggeris lah woi, baru boleh nak kutuk orang. Belajar bahasa Inggeris dari guru Inggeris, bukan dari facebook. bahalol babi!

          0

          0
        • piolo says:

          malayzia,kalo ko stakat keje mkn gaji dok kat flat kat geylang ko tak pyah cakap beso.english singaporian baek sgt ke??? tuiihh… english bertabur gak…so far artis mlysia ada gak g holloywood n famous.singapork???? adi putra n aaron buat apa cari rezeki kt sni?? tipikal malay singpork feeling urban la tu.dress up mcm indon.tp ko datang gak soping kat psr karat,giant n tesco kat jb tu..hak tuihh..

          0

          0
        • Singapore Maju says:

          Malayzia hanya tahu gaduh saja…tak payah pergi jauh2…tgk kat sini cukup…yuna tu kan pergi internasional…pun dorang kutuk…kalau di Singapore always support artist kita..biar lagi berjaya…kalau ikut Malayzia semua mahu kutuk benda baik…tu pasal tak maju, sad !

          0

          0
        • malazyia says:

          to piolo…aaron aziz n adi putra itu lah yg org malayzia minat kan…sebab hero malayzia tidak handsome, lembik, badan kurus kering…hahahhaha, AA n AD itu dapat top 5 abpbh…mana hero malayzia? tidak ada..dah lah malas jaga penampilan, hero malayzia style kampung sape tertarik

          0

          0
        • hwatai says:

          Agree! Mula2 ingat lagus dari penyanyi Disney. This song lacks of Yuna’s identity or might be her dignity? Ops.. pardon me, pls!

          0

          0
        • Sweet says:

          Malazyia..Stephanie sun tu lg2 lh i tk pernah dgr name die..yuna ni evn tk pernah dgr muzik die pn,i pernah dgr name die..ntah btul ntah tak u ne dr Singapore..buruk nma negri org hoii asyik nk kutuuuuuk je..

          0

          0
      • kikilala says:

        dah macam pelakon twilight aku tengok laki ni.. hihi

        0

        0
      • Fakta says:

        lagu Yuna ni sesuai untuk orang layan ganja…. !!!!!!

        0

        0
        • malazyia sucks says:

          malayszian bad attitude:-
          – complaint trash non stop – lazy to work- job hopper -walk away from problem – racist

          0

          0
        • aLLy says:

          Nara, sila ambil tindakan kat nick malazyia nih… menyemak je komen2 dia… ntah apa apa… semak…

          0

          0
      • Boring says:

        Yuna takde peningkatan. Masih 3 tahun lepas.

        0

        0
      • yunalahsgt says:

        YUNA OVERATED! MCM MAKIN HMPEH JE AKU DGR!

        0

        0
      • malazyia says:

        who is Yuna?? baik dengar Stefanie Sun…artis Singapore yg paling famous kat Singapore, Hong kong, Taiwan, China…one more, artis Malayzia mcm Yuna ni sgt kampung, patut lah muzik Malayzia tak maju n sangat kampung

        0

        0
        • malazyia says:

          puiiii…keling Singapore lagi handsome lah dari Julian ni…keling tu rajin..bukan mcm org Malayzia pemalas…terutamanya melayu..makan gaji buta, better keling dari Yuna kampung bweekkk

          0

          0
        • wtFor says:

          stakat famous kt negara mata sepet je ape kelassssssss..booo

          0

          0
        • wtFor says:

          who is Stefanie Sun???????????? setakat famous kt negara mata sepet je ape kelassssss…boooo

          0

          0
        • steel says:

          ko dulu skolah mna?eja Malaysia pun xpndai.Ckp elok2 sikit,jgn nak laga2 kn Malaysia dgn Singapura.Orang mcm kau xdiperlukan di dunia.Apa kata ko jgn bazirkan masa org,pegi bunuh diri…

          0

          0
        • malayzia says:

          excuse me..i memang dia ajar kat sekolah eja malayzia mcm tu..so what??? org melayu tu memang pemalas…ramai datang sini cari kerja bweeeekkkkk sedar lah diri, tak payah nak berlagak sangat

          0

          0
        • SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

          sape stefanie sun? xkenal. kesian singapura-pura ade rakyat mcm kau. perasan maju, tapi otak mundur.

          0

          0
        • Dana says:

          Ko ni msk peraduan sape komen plg byk ke?
          semak ak tgk tau, klu nk promote singapore ko tu baik ko blah je n bwk skli artis2 negara ko yg duk bertenggek kt malaysia ni.

          0

          0
        • malazyia says:

          tengok nickname kau schawal mencapub…macam otak mundur jer!!!!
          memang singapore itu maju pun and BERSIH dari Malayzia hahahhahaha
          orang Malayzia tidak boleh terima kenyataan ini hahaahha

          0

          0
        • Anonymous says:

          stefanie sun not famous compare to Dato’ Siti Nurhaliza…..so what??

          0

          0
        • Anonymous says:

          ko ni btul2 org s’pore ker org m’sia mengaku diri org spore. saja jer nk bagi melayu gaduh sama melayu, kan. kalau ko cakap maher zain ker, takpe la jgk. baru kami ni semua kenal saper maher zain. aper la, nk bagi contoh pun bagi la yg betul2 terbaik.

          0

          0
      • Yuni says:

        Untuk pengetahuan korang yg x tahu… genre muzik yuna mmg jenis mcm ni yg mndatar-darat. zaman2 pnyanyi nyanyi lagu jerit2 dh lame x der dh dia bt lagu ikut selera muzik USA bkn ikut selera Malaysia sbb itu album international, produser pn org sana gak. x kanla nk ikut selera korang kat sini plak kan.. klau nk lagu mcam mariah carey or celine dion mmg x jmpe la dlm album dia tu. Mmg sejak dulu lg kot yuna nye lagu2 jenis mcm ni. lagu jerit2 dh lapuk laa n ada plak nk lagu rancak ? huh !! ko ingat ni K-POP ke apa ? . pd media yg duk pndai nk kritik tu pn korang agak2 la skit klau nk kritik study dulu muzik dia jgn br sekali dua dgr nk kritik mcm korng tu khatam study pasal Yuna. so x yah nk sentap k bila mat salleh sound korang. Hargai la hasil kerja org lain cuba belajar genre muzik yuna dulu baru kritik. sekian terima kasih

        0

        0
    • kak timah says:

      XPAYAH WAT LAKI LAH ORG MCM NI YUNA OIIIIII NANTI CERAI BERAI

      0

      0
      • Mariah Kari says:

        Nara….sila translate dlm bhsa inggeris note awk tu..Julian x fhm tu..mna tau dia tgh baca blog ni..ahaks…

        0

        0
        • malazyia says:

          typical malaysian..guna google translate sebab tak pandai english hahahhahahahahhaaahaha

          0

          0
        • Nara Dungu Down SindrOme says:

          Nara memang bodoh dalam English, bahasa melayu dia pun bertaburan. 99% artikel yang dipaparkan kat sini pun ceduk dari MStar, Harian Metro, Kosmo dan macam macam lagi, dia mana pernah buat temuramah kat artis artis Malaysia ni. Semua cedok!

          Bertaubatlah Nara sebelum ko mempertahankan kedunguan ko tu.

          0

          0
        • ex-izzie says:

          sebodoh2 nara…ari2 duit masyuk wehhh..ko hado ? :D

          0

          0
        • saya suka gosip says:

          ala..bia la die nk ceduk dr paper ke kopipes blog laen ke…sbb aku x bace paper n x bce blog laen..jgn pertikai..kalo ko x suke x bermkne sume x suke…ade org perlu kn yg ceduk menceduk

          0

          0
    • K.A.A says:

      x semua orang boleh suka dengar lagu yang sama.. sama jugak x semua orang boleh suka makan makanan yang sama.. apa la omputih ni kalo ye pon nak menang kan “kawan baik” tu pon beragak la bro…

      0

      0
    • LULU says:

      sorry to say. sbnrnya aku dr dlu xbrape gemar lagu2 yuna.. btol ckp bubur lagu dia lembik sngt. kdg2 rse cam ngantok..kcuali lgu shine tu rancak skit. mgkin org luar ngara boleh terima kot. dan lg satu lagu KL kita tu mmg bile aku rase mcm slowwwww sngtttttt.. maaf la kritik ni. cuma slh satu pndgan dr rkyt Malaysia. Pape pun ALL THE BEST YUNA!

      0

      0
    • Adik2 says:

      berangan la pulak mat salleh ni. femes sangat ke ko????

      0

      0
      • amira nabilla says:

        julian ni memang famous pun kt US…aku tak tahu lah knapa media Malaysia hanya kenal dia sbg personal photograher yuna..nmpk gaya media malaysia kurang pengentahuan am…yg jadi mangsa pembaca lah

        0

        0
    • ddd says:

      even lagu yuna mcm ape skalipun media kena fair..telus!! media maksudnye perantara,,, mereka kena tahu mungkin org mcm dia x suke yuna…tp ramai jugak yg kat luar tu suke dengan muzik mcm ni compare to rock kapak w.s.e yg ramai org suke tu…lagipun kenapa nk terasa…da kritik org boleh, org kritik die x boleh? mengguris2 ati bagai.. pondan…

      sedap lagi lgu sepah aini kt bawah nun..

      0

      0
      • Anonymous says:

        ada ke org muda layan rock kapak…kita layan muzik band indie, rock kapak rambut panjang dah ketinggalan zaman

        0

        0
      • ex mak jemah says:

        kalau malaysia kekal dgn lagu rock kapak tu…sampai bila pun kita tak akan pergi internasional…cer tgk style rock kapak…dgn rambut panjangnya..seluar jeans koyak kat lutut…org luar akan anggap tu selekeh…org melayu sukalah benda2 pelik mcm tu…cer tgk Awie blh pergi jauh ker

        0

        0
      • Anonymous says:

        lagu dulu2 boleh jer layan tapi kalau rock kapak…sorry lah, tak minat aku

        0

        0
    • mak jah says:

      aku tak suka yuna tapi aku suka julian. handsome gile julian. dah la model. perghh 6 pack. gantengg donggggggggggggg

      0

      0
  2. peah letop says:

    amboih kau..kemaen bercinta x hengat eh..

    0

    0
  3. Joyah Kepoh says:

    Lagu Yuna tak catchy dan agak mendatar.
    Lagu kena ada ‘climax’ macam lagu Adele. Baru boleh masuk carta…

    0

    0
    • abc says:

      genre lagu yuna lain lah bangang dgn lagu adele

      0

      0
    • Yuni says:

      Woi bengong adele nye genre mana sama ngan YUNA ko ni paham ke x jenis2 muzik dlm dunia ni haa ? sesuka ati je nk suh tukar2 jenis muzik yg dioarang. Siti Nurhaliza bleh laa ko tolak mana2 pn jenis muzik yg ada. Tolong bukak kepala hotak korang tu skit jgn nk lembab sngt. nak suh YUNA nyanyi lagu mcm adele ko giler ke apa ?

      0

      0
  4. sukasuki says:

    suara yuna ni bukan sedap…
    tp UNIK.. tu yg tmpt lain leh terima..
    but not in our country la…
    org kita pentingkan rupa dr bakat!

    *tu pendapat aku je la*

    0

    0
    • bantal says:

      very true. Yuna x appeal to malaysians. Kte negara kecik, so industri musik pn x besar sgt. She’s very different from your typical malaysian musicians/artists.

      But no matter what happens, I still admire her. It’s not easy being a muslim girl wearing a hijab in america. You don’t know what it’s like being an immigrant until you’ve done it yourself.

      0

      0
  5. faezah says:

    hmm *tumpang lalu*

    jom singgah blog picisan fae http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/

    0

    0
  6. anak mak dara says:

    bila yuna menyanyi dan saya dengar time drive mesti rasa ngantuk sampai nak tertido….

    0

    0
  7. bukan nama sebenar says:

    Suara yuna ni one of a kind dekat malaysia, cuma nyer orang malaysia ni banyak dijamukan dengan lagu2 cinta yang tipikal. Kalau rancak, rancak sangat, kalau slow, slow sangat. Aku bukanlah minat si yuna ni, cuma aku admit yang suara dia memang unik, kalau masuk the voice, ada potential la utk menang. Cumanyer, dekat malaysia, orang suka dengar lagu & suara artis yang mereka suka dengar, bukan yg unik2 sangat…hehehe…just my 2 kupang ;)

    0

    0
  8. kak ton says:

    yuna menyanyi mcm baca syair ja aku dengaq,
    bca syair sedap lg

    0

    0
  9. bedah says:

    ala yuna bukan best sangat pon…….. lagu wat org ngantok jer…

    0

    0
  10. Zaki says:

    Setelah dikaji, sebenarnya yang dikritik dalam artikel itu ialah cover album, bukan album secara khusus. Mungkin itulah sebabnya Julian naik angin kerana hasil kerjanya dikritik.

    Lihat di https://www.facebook.com/photo.php?fbid=504829979566901&set=a.274482915934943.59517.274479315935303&type=1&theater

    Artikel ini tidak menyampaikan perkara yang betul.

    0

    0
    • Zanz says:

      Thanks bro sebab clear-kan benda ni.
      Yela dia marah sebab tak silap aku cover album yuna tu dia yang buat. Haha.

      Kepada bro Nara,mohon perbetulkan artikel ni ya!

      0

      0
    • Melayu the Best says:

      Macamna nak betul, si Nara ni kan bodohpiang copypaste blogger, kang bayar dengan duit copypaste baru padan muka.

      0

      0
  11. I am Malaysian says:

    Sekadar membetulkan ye Abang Nara dan Kosmo, please do read this comment. Please go get your writing right, statement ‘overdone and intentive’ dalam ulasan tu sebenarnya ditujukan bukan pada lagu-lagu dalam album tersebut tetapi pada gambar cover album(EP) Yuna, dan gambar itu diambil dan di edit oleh Julian sendiri.

    Kritikan tu bukan pada lagu Yuna tetapi pada gambar yang di ambil Julian. Sebab tu Julian ni sedih.

    Janganlah ambil sekerat-kerat benda tak teliti elok lepas tu buat cerita. Adui. Tak hairanlaah orang nak benci media (mainstream) Malaysia. Jangankan Julian ramai juga Malaysian lain yang tak suka. Semua benda pun bukan diteliti elok-elok, terus keluar berita cerita dah jadi lain. Ingatkan politik je kena pusing, hiburan pun nak juga?

    Nota kaki: Siapalah yang tak sedih dan frust bila karya kita kena kutuk, in this case karya(gambar) yang si Julian ni ambil. I am not backing up anyone, I am just being rational.

    0

    0
    • miss pineapple says:

      oh patut lah Julian tu marah sgt, sape tak marah org kutuk hasil kerja dia…yg kutuk hasil kerja Julian tu sy rasa “buta seni” lah

      0

      0
  12. ambo says:

    I prefer Zee Avi than Yuna….sorry Yuna fans

    0

    0
    • melati@yahoo.com says:

      haha zee avi 2 kali 5 kali 2 gak laaa hahahaa….

      0

      0
    • zee avi perform kat gereja says:

      Ko tak tau ke zee avi perform kat gereja time dia kat US..dia siap RT kat twitter dia a few months ago..tapi tiada siapa kisah sebab dia tak popular di sini hahahaha

      0

      0
  13. mat salleh sial says:

    mat salleh ni memang bangsa sial, datang negara orang pastu nak kutuk lebeh2 padahal sendiri merempat kat negara sendir, datang sini tak sedar diri, pandang rendah sangat kat orang Malaysia

    0

    0
  14. sin chan says:

    nape la BN ni suke sangat nak laga2 kan pembaca utk hentam n kutuk org…klo xpuas ati sorang2 jela, ni nak jugak suh pembaca join skali..hampeh

    0

    0
    • like says:

      Nara ni cume sampaikn mklmt jer..yg ko x puas ati tu npe..ats mnusia laa nk ktuk ke x..bkn nara upah diorg pon suh ktuk..ape laa ko ni.

      0

      0
      • ddd says:

        masalahnya maklumat nye menyimpangggggg…. baca artikel tak abis terus cut and paste mane yg sedap…kot ye pun teknik paling hebat yg mampu digunakan tu adalah copypaste, makesure la tepattt…

        paham? org komen ko pun nk komen…nara bg info x betul ko plak bekap die…

        puak2 kaki kipas…pasal tu menang tapi maruah tergadai..haha

        0

        0
      • kepohcie says:

        woi mangkuk ayung…cm ne kitaorg x marah klu si Nara yg b…… ni suka main copy paste n memutar belit cerita..sbb julian ni marah2, org dk kutuk cover album yuna..bkn lagu2 yuna…x nmpk lg ke yg si Nara ni suka cri pasal…..agak2 lh back up si Nara pn..ni bkn nya kali prtama dia cuba cetuskn sensasi yg x btol…dh byk kali…siap kena sound dgn RR…Haha

        0

        0
  15. mak jemah universal says:

    bagi sesiapa yang layan lagu-lagu macam norah jones, alanis morisette – they all know
    lagipun dia buat lagu sampai gak ke hollywood nun~ anyway syabas anak MALAYSIA!! lain org lain citarasa_P.E.A.C.E

    0

    0
  16. Cikcumil says:

    Sorylahh…… X minat yuna lansung!

    0

    0
  17. LATOYA BIBIKYANA AL-MULUT PUAKA says:

    OMG. HANDSOMENYA MAMAT JULIAN NI. MEMANG PADAN LA NGAN YUNA. BIARPUN YUNA X SECANTIK ERRA FAZIRA, TAPI BAKAT DIA MEMANG INTERNATIONAL CLASS GITU.

    0

    0
  18. sally says:

    doesn’t really matter what the criticism is targetted for; the album or the cover…bottomline nyer, if you want to be in creative industry, you need to be able to take people’s opinion in a mature manner. Just because dia Mat Saleh, does not mean dia terror sangat yg Malaysian media cannot bagi komen.

    0

    0
    • a says:

      AGREED! He should learn to take all criticism in stride. Him blasting back at the media like that makes him look unprofessional.

      0

      0
  19. jon says:

    nara ni bodo ke ape…the star tulis lain lah….die cume cakap cover die cam lame..tu je…lenkali kalau dh pemalas sgt nk buat research tu xpayah la buat blog hiburan..bodoh…

    0

    0
  20. corn says:

    apesal aku rasa yg komen negatif ni macam orang sama je ..hehe

    0

    0
    • nana nini says:

      aku pun rase macam tu. aku rase manusia nie saje nk bg blog ataupun topik nie jd hot. bg semue org panas hati bile bace komen negatif. x baik tol manusia nie sebab bg timbul perasaan yg x baik dalam hati manusia yg lain.

      0

      0
    • Anonymous says:

      aku perasan gravatar yg same. dlm mase yg same die komen positif gak. pelbagai watak dalam blog nie. aku rase die saje nk kasi hot blog dan topik ni kalau x pun die memang ade masalah mental.

      0

      0
      • Lotloya Al-Biri says:

        bodoh lah anon, cuba komen jangan masuk email, memang avatar yang sama akan keluar walaupun nama lain2

        0

        0
  21. yuhuuu says:

    kemunculan lagu2 yuna mengikut trend dan citarasa pendengar luar..kadang2 tu dengar la juga rentak2 terkini yang hot dekat chart billboard. sometimes it sound strange tp blh meletup2 di negara mereka. well, dynamic of music. y she went to Amerika? it is because her song get in there. Market ada disana, so what ppl complaining?its doesnt big matter.

    0

    0
  22. key Pop says:

    To : Malazyia

    Stefanie Sun? siapakah???? bukan artis Singapore pun cari makan kat Malaysia ke??
    sorry la aku x kenal la orang yang kau sebut tu… kalau tadi yang kau bangga²kan pemes macam JUSTIN BIEBER ke…KIM HYUN JOONG ke.. ye la kot aku kenal…… ini artis mana pun tak tau… podaaaaaaaaaaah~

    0

    0
    • Anonymous says:

      tol tu key pop. nampak sgt x berape nak femes sebabnye kite org kat sini memang x kenal.. hahahaa…. cian die. Die bukannye ape nk soh kite google SteFanie secare x langsung kite semue kenal retis senegare ngn die. Org mcm die elok nye kalau die komen jgn dok layan o reply komen die bior die meroyan sorang sorang kt blog org malaysia nie. Nie komen akhir aku pasal die.

      0

      0
      • malazyia says:

        u reply juga kan my comment…. typical malayzian bodoh….of course lah u tak kenal…orang di negara u ni bercampur dengan melayu jer..otak tak berkembang langsung

        0

        0
        • SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

          orang yang menggunakan nick name malazyia ini adalah seorang pesakit mental. lihat lah betapa dia meroyan di blog ini. kesiannye. dah lah pelat, tidak tahu mengeja, otak mundur, kuat meroyan, mental pulak tu..alahai..kesian..hanya orang bodoh yang akan mengata orang bodoh..

          0

          0
    • malazyia says:

      Kim Hyun Joong itu plastic…atleast Stefanie itu muka dia original
      Justin Bieber itu pondan, yucks!

      0

      0
      • Anti_malazyia (anak gampang) says:

        ko nie peminat artis stefanie sun? sorry la aku tak kenal dgn artis kesayangan ko tue…dari tadi ko asyik sebut2 nama dia, sah2 tak popular….

        0

        0
      • key Pop says:

        well, sekurang²nya kau pegi pelusuk dunia sekali pun…dorg kenal siapa JUSTIN BIEBER..siapa KIM HYUN JOONG… aku rasa kalau c step ape ntah namanya tu…jangankan pelusuk dunia…aku ni hah…org Malaysia bersebelah je ngan Singapore, sorry to say der… wa x kenal and wa x nk kenal… step what??sape ea??????pemes ke? i mean dia tu artis ke??? x pena dengar pun………

        0

        0
  23. BONGOKNARA says:

    Yang tukang salin dan tampal ni yang bahalol tahan babi bodoh, salin dan tampal artikel tanpa buat kajian. Bahalol sial lahanat haram jadah pukimak cilaka lahabau! Muka anak ko pun nampak kedunguannya.

    0

    0
  24. boooo malayzia says:

    malayzia nak ngutuk mlayu tp aku rase dia pon mlayu…prasan la urban n maju tu..pdhal kot2 takat rakyat marhaen yg mkn gaji kat shopping mall jual brg kosmetik.dok kat umah flat.nk mgata org kampung knon.tgk la background yuna n family dia.bkn mcm ko malayzia..satu family dok flat kat geylang jadi ayam da tu dtg pasar karat tunjuk eksen..bweekk..

    0

    0
    • malazyia says:

      yucks…typical malayzian bila bercakap guna jer, ker, tuh…mcm bahasa alien…teruskan guna perkataan malayzia…tu memang untuk kamu semua yang malas bekerja, i respect dubai…negara islam tapi maju…malayzia ?

      0

      0
      • malayzia sucks says:

        malayzia melayu hanya tahu gaduh saja…tak payah pergi jauh2…tgk kat sini cukup…yuna tu kan pergi internasional…pun dorang kutuk…kalau di Singapore always support artist kita..biar lagi berjaya…kalau ikut melayu semua mahu kutuk benda baik..tu pasal tak maju

        0

        0
        • minah jambu tukar kaler merah biru says:

          dh lah malazyia ! asek asek nk gadoh aje u ni lah ! malaysia singapore malaysia singapore !! ni kan komen pasal yuna ngan lagu2 dia..yg u ni komen pasal malaysia singapore pulak pesal? kite2 ni malaysia singapore sama aje tkde beza nye….cuma percakapan orang malaysia ni ada lain sikit dari percapan singaporean malay……ape yg u komen tu memang betol minah jambu pn sokong ngan u ni …dh jangan gadoh gadoh lagi ok..

          0

          0
        • bila masa sahaja says:

          erk?? sape artis singapura??? tak femes la singapore nie….yang aku tau byk artis singapore cari makan kat malaysia….dorang dtg kat sini sebab korang rakyat singapore tak pernah support artis korang….kira bersyukur la kitaorang rakyat malaysia support artis korang (walaupun ada separuh mmg takde bakat langsung, kontroversi je lebih)…..so before talk, THINK!……

          0

          0
  25. maya meira leyana says:

    hey malayzia..u sdr x x u adalah sporean yg hnya dduk kt uma flat geylang sna nun..klo kt msia kte pgil pprt sj..so u jgn nk brlagak sgt….stkt beza rm1 matawang n klau xde msia u all sporen xkn mndi okeh..we supply air kt u all…so jgn nk kondem2..u xde ddikan sgt ke..at least blaja moral ke jgn mghina..ooo i lupe negara u mne ad masjid sgt kn..klao ad pon xleh azan kuat2..sbb tu tu kurg akal fkrn…urban sgtlah kataknnnn…what ever u says im proud to be malaysian…ok…not malayzia..or u yg malazzz…stand for malassss…

    0

    0
  26. malazyia says:

    tengok dubai negara islam tapi maju…penuh skyscraper yg cantik, teknologi pun moden…malayzia..harapkan Petronas Twin Tower yg dah lapuk tu je lah hahahahaha….tengok kawasan lain di Malayzia sangat miskin…tidak ada pembangunan…orang Malaysia sendiri yang cakap macam tu di Youtube

    0

    0
  27. malazyia says:

    orang malazyia bodos tak macam orang Singapore pandai . orang malazyia kalau datang Singapore macam orang kampong cakap English pon tak tau bodoh sangat

    0

    0
    • malazyia says:

      kalau nak di harap kan gaji dekat malazyia makan pun tak cukup.

      0

      0
      • Great Malaysian says:

        (kepada malazyia)……ko tak payah la nak kutuk2 negara orang….the way you spoke to ours will show you totally have lowest mantality class with pretty bad attitudes and a bit pity to Singapore which still has a monkey like malazyia…..you really make shame to your country when trying to provoke Malaysia about your worst words here…..

        0

        0
      • jsdcsjd says:

        well , aku rase mungkin kau ni penah keje kat Malaysia tp kene jadi kuli je kat sini , kiteorang boleh makan cukup je , ramai je yang kaya raya . you bitch .

        0

        0
    • tasya says:

      malazyia, you are so pathetic lah…kesian kt ko…klu aku jd org singapore sebesar zarah pon aku x bangga…x pyhla ko susah2 nk kutuk2 mesia n org mesia, ko 2 org singapore air pon beli ngan malaysia…klu x minum air kumbahan la korang sume…x tahu malu…puuuuiiii….

      0

      0
    • rase nak pijak muka kau says:

      cakap baik sikit ye… silela sedar2 diri tu sikit.. ngaku ajela ko tu merempat dekat negara sendiri.. kene tindas dgn bangsa lain!! mesti kesian kat kau kan… sadis je hidup ko selalu dipijak2 orang lain… SO PATHETIC!!!

      0

      0
    • SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

      hello malazyia. jangan sedap2 mengate orang yang tak pandai cakap inggeris tu bodoh. xguna pandai bahasa inggeris tapi biadap mcm kau. kalau ada mata hati, pls watch what you say. It says a lot about who you are.! more than we might imagine. this is an entertainment blog, if you are here just want to condemn Malaysian, please get lost. don’t make noise here, we are not interested. go back to your Singapore’s school and please learn how to improve your attitude & respect others. shame on you!!

      0

      0
  28. loveydovey says:

    saya salah seorang peminat yuna…. suka dengan muzik yang yuna bawa berbeza dari artis lain…. n saya baru dengar lagu baru yuna yang english tu.. tajuk i wanna go.. seriously saya sangat tak berpuas hati…. muzik tak kena dengan suara yuna…. but still will always support her….

    0

    0
  29. atun says:

    pity of you malazyia…lepas geram ke..takziah…hye…hye..bye..bye

    0

    0
  30. lara_hati says:

    lagu LELAKI yuna tu sedap la 1st time dengar…lirik dia mak aiii mencengkam..hehe

    0

    0
  31. Anonymous says:

    nara..maksud kritikan tu mengikut paham aku macam ni..
    dari pandangan pertama..kulit album EP yuna biasa biasa ja tak mengujakan..itu yang pengkritik itu maksudkan dengan underwhelming..kemudian dia cakap lagi overdone..maksudnya dah banyak kali cover sebegini dibuat oleh penyanyi lain mungkin..uninventive maksudnya cover begini bukan sesuatu yang baru..
    dan maybe sebab tu la mat saleh tu respon sebab dia yang amik gambar itu..
    kemudian pengkritik tu cakap lagi..tapi kita tak boleh nilai album yuna ni melalui kulit album saja..
    (dan aku rasa review EP dia ni tak habis setakat tu ja kan..ini macam intro ja..so review penuhnya mana..?..)

    0

    0
  32. Anonymous says:

    To Malazyia… Singapore punye hutang lg byk dari Malaysia.. Lau Malaysia USD400 bilion, Singapore USD500++ bilion… tu just public jer.. Kalau campur goverment.. Singapore pn mne ad owg pandai2.. seketul dua adelah aku jumpe mase aq cuti kt sane. . tu pun dah mcm ngek ngok sikit.. if you are chinese, i really feel pity to you.. my papa’s friend, who is also a chinese says that most of chinese people today are racist. Otak pikir nak buat jahat jer.. For example, look what happen to Singapore. Orang Melayu dipandang rendah kat sane. Setau aku dulu Singapore ni ade raja die sendiri. But where is he now? Simple, die “dipindahkan” ke Johor. Sebab, Raja Singapore masa tu jual Singapore kat cine mane ntah.. I’m sorry to say man, keluarga aku ni memang ade “orang dalam” diorang sendiri. Lau hang Melayu, pity you.. Moyang kau aku rase asal Malaya gak kot.. tp ats sebab tertentu die dok Singapore. ngeh3.. Ce hang carik sejarah Singapore tu sendiri. Aku tak tau lah kalau ape yang aku tulis ni ad tak disebut dalam buku sejarah tu,. Aku ni main tulis jer. Almaklumlah, baru 18 taon. tak cukup umur lagi nak cakap pasal politik..Satu lagi, bukan sume rakyat Malaysia malas yer.. yang malas tu pun sebab dia tak nak memajukan diri dia.. Aku simple. Kau respek bangsa aku, agama aku, keturunan aku, negara aku… aku pun akan respek kat kau jugak.. Tak payah nak bergaduh pasal negara @ bangsa apa paling maju.. nanti Singapore tu pun tenggelam gak*ceh melalut ape aku ni*.. Kalau kau Malaysian, better you get out from this country. We really dont need people like you, RACIST!!! lg satu, ni blog gosip, not politik !! Bye-bi##

    0

    0
    • malazyia says:

      lorh…siapa yg cakap soal politik disini…aku cakap orang malayzia malas..of course lah Singapore byk hutang..kan negara maju itu, Malayzia negara ke-3 pun banyak hutang juga…lol hutang sebab apa? aku dengar rakyat malaysia berpecah belah terutama melayu…hahahaha padan muka

      0

      0
  33. Love_Yuna says:

    best ape lagu slow….boleh layan emosi sikit…..lagu dia pun slow mcm lagu norah jones….norah jones pun femes 1 dunia, siap menang grammy award, jualan album berjuta2….x salah lagu yuna pun mcm tue….at least dia ada pengikut tersendiri….

    0

    0
  34. BakatDalam says:

    ringkas je aku nak cakap tapi padat dgn makna: orang luar boleh nampak bakat orang kita, tapi orang kita sendiri tak nampak bakat orang kita.

    0

    0
  35. Vanilla-Ais says:

    alah nak cakap pasal cover EP, hangpa yang idup zaman Indie dulu, cover EP budak2 indie kita lagi cam nokharom, but then their music bought our industry to the whole new level, mmg ramai orang malaysia kritik lagu yuna, SEBAB orang ,Melayu ni suka dengar music yang catchy2, yang pasal cinta semata, yang bertuhan kan cinta, mejoriti orang kita mmg tak boleh terima musik2 mcm yuna ni, aku cakap mejoriti, bukan semua,

    0

    0
  36. mekbunn says:

    assalamualaikum….

    lama mekbunn xkomen kt page ko Nara, mekbunn nk nasihat skit, wahai Nara yg xberapa nk beauty sangatt. ko boleh x, pasni tapis skit komen2 kt belog ko ni, kot ye pon nk bg kebebasan hagakk-hagakkk la kann. mcm si “malazyia” lahanott tu! tu bukan komen psal retiss sgt tu saje nk timbulkan kemarahan & isu perkauman. Kau suke sgt ke Nara org2 malaysia gaduh2 psal benda2 bodoh ni????? ko tu islam kott , kot yee pon cr makan kot belog ni, biar la hasilnya tu halal n toyyibahhh! bukan skdar rezeki yg tak haram! pahamkan??? mksudnya beli daging yg disembelih kat kedai islam lg bgus dr beli daging yg juga disembelih kat kedai bukan islam. mana lg bgus??? mekasehhh

    0

    0
    • Anonymous says:

      nara kalau entry neelofa baru dia delete komen yg buruk2….kalau pasal benda lain sorry lah…nara tu tak akan delete..oppppsss bukan nara tapi pekerja dia si tukang delete komen org iteewww

      0

      0
    • peace lover says:

      beautifool nara ni blog sampah je. carik publicity murahan. good one MEKBUNN.

      0

      0
  37. hrm says:

    apa ni?

    0

    0
  38. kahkah says:

    lembabnya la bn ni.. take berapa tahun entah komen baru nak masuk..

    0

    0
  39. Betik says:

    music malaysia ngan omputih ni berbeza..

    org barat suke lagu ala-ala jazz.. blues.. slow rock…

    org malaysia suke lagu terpekek lolong.. lagi tinggi suara.. lagi ramai peminat..

    tak ramai org malaysia suke lagu style yuna ni…

    so..yuna kene pikir la market dia sape.. kalau market dia org malaysia maybe btol lah kureng power…

    tp kalau market dia omputih.. ok lah lagu2 mcm ni…

    0

    0
  40. Roundtable says:

    Aku rasa ‘malazyia ‘ ni masuk blog ni nak ajak berdebat sebab kat singapore tkda sapepun nak layan dia sebab…kan …diapun sebenarnya cakap inggerispun pancit kah…kah…kah…

    0

    0
  41. Kak dara says:

    kau orang ni macam lalang betul . Bila media kata album Yuna tak best kau orang pun ikut sekali kata tak best slow, lembab tu dengar ke tak EP baru dia tu. Bila media puji yuna, dilamar sykt antarabangsa dicalonkan anugerah semua duk puji dia melangit duk cakap i’m proud to be Malaysia apalah korang ni tak ada pendirian . Seriously akak dah dengar album baru yuna memang sangat kena dengan taste akak yang jazzy, groovy ,blues sikit-sikit ni.

    0

    0
  42. Mirai Suenaga says:

    lah, lagu Yuna yang tajuk Lelaki tu bukannya sedap pun. Geli pulak aku dengar

    0

    0
    • Anonymous says:

      memang la sebab kau perempuan melayu makan belacan pastu fefeeling kpop sebab tu kau tak suka lagu malaysia. sedih!

      0

      0
  43. yuni says:

    hye yun, sy yuni…hahahha……apa la munusia ni pasal cover cd pn nk gaduh2..

    0

    0
  44. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    kalau aku jadi mamat mat salleh tuh pun aku kutuk wartawan2 malaysia yg semuanya tahap low kelas…kira OK l;agi mamat kokesyen tu ckp dia benci je, kalau i jadi dia, maki hamun semua keluar…

    ps: sedarlah wartawan2 malaysia yg low kelas nih, korang mmg wartawan tahap sampah

    0

    0
  45. Lagubestbest says:

    Lagu pub minum2 tyme malam sorang2.. tp slow sangat lagu yuna kali ni. Siyes, sesetengah lagu tu dia macam jd penyanyi backup lak. Xpelah, mungkin lagu untuk menduga market je kot, EP kan. Fesyen yuna pun dah xmenarik skrg, dengan t shirt n jeans macam tu, Yuna bukan trensetter dah, terlalu biasa.

    0

    0
  46. Siti Mariah says:

    Julian ni bukan jurugambar biasa ok, dia ni merupakan salah seorang model lelaki high fashion yang agak terkenal di dunia & pernah menjadi model untuk “PREF magazine”, “Moscanueva”, “DNA magazine, “Dolce & Gabbana”, “Vivienne Westwood”, “DSquared” and many more. Dia famous among modelling industry & dekat oversea,

    0

    0
  47. wawa says:

    korang ni.. dah nama music dia music jazz. kalo orang suka K-pop, pop mcm selena gomez, atau pun rap mcm pitbull mmg la tak suka lagu2 yuna.. bg sy, lagu yna sgt bagus.. dgr la suara dia tu.. ingat kat malaysia ada ke mcm tu? kalo yuna ni tak bagus, tak la verve record amik dia.. kan? K-pop pun payah nak tembus pasaran US tu.. tgk la girls generation… takde pun record label nak amik.. yuna bgs tau, korang tak hargai music jazz dah la.. dgr la kpop.

    0

    0
  48. KSMY says:

    typical malays, balik balik lagu dok terjerit jerit tu. bosan. industri muzik kat Malaysia pun sama, BOSAN. Yuna genre muzik dia mmg camni, bangga lah sikit orang luar boleh terima dia, ni some of these malaysians lagi kutuk. and korang korang ni mesti tak tahu appreciate music kan? if that so, tak payah nak bising bising complain muzik orang. haizzz

    0

    0
  49. Anonymous says:

    yuna represent modern music, some malaysian memang tak paham. they only love muzik yg goyang2 kaki dgn kepala jeh. music is a form of art. open your mind people. muzik bukan setakat macam lagu fida dgn ac yg ntah hape2 tu. that’s rubbish.

    0

    0
  50. apernie says:

    alaaa.. pandai pulak abang nara cakap.. takpayah ambik peduli… yang abang nara ambik peduli apsal???

    kecik and ambik hati?? tengok lah abang nara sendiri… selallu “bias”… suruh orang pedulikan.. dia sendiri? apa lah abang nara… menegur orang untuk kebaikan diri sendiri jer.. dia sendiri yang buat…

    0

    0
  51. BTS says:

    Tolong jangan terlalu menilai orang. Kalau kamu semua tak suka lagu Yuna, masih ada pendengar yang suka. Bak kata pepatah, “lain orang, lain pendapat.” Bahkan, jangan suka mengutuk dan tolong hormat orang. Kalau kita tak hormat orang lain, orang lain tak akan hormat kita.

    0

    0
  52. yunaverse says:

    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz pulun gila nak kena buang masa kutuk yuna. xdak life, bosan. cari keja faedah sikit.

    0

    0