Written by AbangNara | July 16th, 2009

kes cerai akhill hayy

Bukannya kami taknak update blog nie tapi sebenarnya kami tengah mengkaji apa maksud kata-kata Akhil Hayy kat bawah nie:-

[note]Kadang-kadang aku pohon setangkai bunga, Allah bagi pohon berduri; aku pohon rama-rama, Allah bagi ulat berbulu…..mula-mula saya kecewa tapi itu yang jadi[/note]

Nampak macam sebenarnya dia menyesal dengan perkahwinan dia bersama Maizawati Zainal. Maizawati disamakan dengan pohon berduri dan ulat berbulu jer. Pelik jugak kami, kalau nyesal takkan sampai terkeluar 4 orang anak. Hmm, misteri nusantara sungguh.

Ada satu benda yang kami tak puas hati sangat bila Akhil Hayy cakap “Takbir, semalam keputusan Manek Urai, hari ini keputusan saya”. Memang tak ada kaitan langsung. Pastue kenapa nak bertakbir plak? Takkanlah seorang ustaz tak tau perkara yang paling dibenci Allah ialah penceraian? Lagi satu misteri Nusantara.

Kami taknak sokong atau salahkan sesiapa. Kalau betul Waheeda jadi orang ketiga, kita tunggu dan lihat je. Tak lama lagi mesti Akhil akan umumkan perkawinan dia ngan Waheeda kalau betul Waheeda jadi punca penceraian.

Buat Maiza, semoga tabah. Buat Akhil, jangan lupa bagi nafkah kat isteri dan anak-anak seperti yang telah dijanjikan. Jangan wat-wat lupa plak.

Lagi gambar Akhil Hayy dan Maizawati Zainal di sekitar mahkamah semalam dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

kes cerai akhill hayy

kes cerai akhill hayy

kes cerai akhill hayy

kes cerai akhill hayy

kes cerai akhill hayy

210 responses to Akhil Hayy, Maizawati Zainal Dan Waheeda

  1. mattaku says:

    1st!!!! yuhuu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • YONEXBEST says:

      AKU RASA MUAK LE TGK ORG BANGGA DGN KES CERAI YG SAH NYATA DIBENCI ALLAH S.W.T..
      SIAP BERGAYA ANGGUN NAK BERCERAI NI..
      TAK FIKIR KE ZURIAT TU…ANAK2 YG SEDANG PERLUKAN PERHATIAN..KESIAN AR ANAK2 DIORG..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • JandaMuda says:

        ada sorang kawn serumah aku pergi MidValley pada satu hari tu… tahun lepas la.. awal tahun lepas maybe… Die terserempak dengan Akill Hayy dengan bini die Maizawati time tu…

        Anak anak die pun ada… Maizawati pakai biasa.. AKill Hayy pakai jubah macam biasa lah.. yang nak dijadikan drama, Maizawati marah anak-anak dia tengah-tengah orang ramai.. Menjerit melolong macam tak betul… Ramai gila orang tengok…Akill Hayy plak dok relax je … Ntah die malu ke tak..

        So tengok dari sudut ni, agaknya inilah punca Akill Hayy cerai die.. Dan agaknya inilah puncanya Waheeda pernah kata ” Jangan sampai saya buka segala pekung kamu… “..

        AKu tak sebelahi mana-mana pihak…Kawan aku pun sama..Tapi mungkin ada relevannya dan rasionalnya tindakan Akill Hayy cerai Maizawati…

        Korang dah besar pandai-pandai la pikir sendiri..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
        • amat says:

          x leh kata Maiza marah anak2 mcm org x betul… dia mesti tau limit sebagai seorg isteri tambahan kt tempat public….
          Engko saja buat nasi tambah ni…. biasa lah mak marah anak…… kalau bangsa lain tu ada yg siap pukul anak lagi kt shopping complex. relax je…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • kamis says:

        kalo pakai selekeh … nanti ko akan kata “patutlah ustaz akhil tinggalkan dia”..sebab tak pandai bergaya..!

        ayah dia org keluar pergi kepantai dan tgk wayang..
        kesian anak di org.. nak tgk wayang dgn abah cerita G.I joe pun xdapat.nak bawa picnic tepi pantai pun xdapat..sebab abah bz…… Kesian anak dia org……

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • amat says:

          brader jumaat…eeh silap ..kamis…klau x tau cite sebenar..jgn pandai2 buat statement…. GI joe, ustaz ada bwk anak dia pergi tgklaa di Jaya Jusco Ipoh… seminggu seblum ramadan… x caya tanya kt anak2 dia…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • amat says:

        aku setuju… gi mahkamah mcm nak pergi photo shoot…
        reporter yg buat nampak kecoh… Akhill dan Maiza cuma ikut perintah mahkamah je..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hermosa5790 says:

      2 patah perkataan: ustaz hampeh

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • amat says:

        hermosa, jgn pandai2 kata hampeh pada seseorang yg berguru. Engko tu berguru dgn cikgu sejarah adalah… blajar pasal Kota A Formosa

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      Aku rasa , Ustaz Akhil nie masih nak berhibur… tapi perlukah Sampai bercerai!! Dalam Ceramah dan motivasi amat kagum didengari sampai naik bulu roma bila berkata2 tapi realiti LU FIKIRLAH SENDIRI!!!! itu NABIL yg cakap!!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • amat says:

        Jgn dengar nabil cakap… dengar lah dari guru2 ugama atau imam2 kt masjid..
        Engko x tau the actual story jgn nak memandai2 pulak…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
      • tyco_ak2 says:

        ko ni hebat mengata org.mcm la ko perfect sangat…selagi namanya manusia xleh lari daripada buat silap dan dosa……..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  2. akuuu says:

    kita xtau apa yg blaku antara mreka suami isteri..
    biarlah mrk cari kbahgiaan masing2..
    kita cipta kbahgian kita sndiri ..

    itu psinggahan kjadian dlm idup utk mrk..
    idup kita kita pon x pasti lg apa yg akan blaku esok..

    so apapon..kita doakan yg tbaik aja..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • yup. betul tue. doakan yang terbaik jerla.itu je g kita mampu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • abg jack says:

      inilah komeng paling rasional yg abg pernah baca…tahniah kernasedor dirii…abg jack sokong penuh jiwaa

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      Ustaz nie lebih arif tentang persinggahan nie.. tapi kenapa jadi begini… tak setujulah komen ko niie!!!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • amat says:

        habis tu , engko arif tentang apa? apa bidang engko sebenarnya…. meh sini bg tau kt aku…. dulu exam dpt CGPA brp?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. trAnsForMers says:

    xtau nk komen pe erk….
    semuga brbahagia kedua-duanya…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • kamis says:

      kalau tak tau komen jangan lah menyemak!!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • kila87 says:

        kamis ni emo laaa…relex la..huhu

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • amat says:

        Kamis, tranfomer x tau nak komen sebab dia x dpt berita yg sebenar dari kedua2 pihak…. hope for the best bg kedua2 pihak ialah jln terbaik dan ada hikmah di sebalik kejadian…
        Engko check balik rukun iman yg engko blajar dulu kat sekolah rendah… kalau lupa jgn bagi alasan sebab kt college sekarng fundamental of islamic ada blajar balik kira ok la tu komen dia…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. abu says:

    rezeki masing2. cepatlah korg semua buat dosa free dan bagi ustaz akhil khay dan waheeda pahala free.

    apa yg terjadi tu, ada hikmahnya. semoga tuhan ampunkan dosa kita semua.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • BumBLeBee says:

      pahala dgn dosa sebelum ni berbayar ke ade free free lak skang nih?? he he he

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • abg jack says:

        wat dosa kena byr…wat pahala pun kita kena bayar..kena tangkap khalwat kena denda ..nak bayar fitrah kena duitt…mna de benda freee

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • abu says:

        takde la free as in percuma. maksud aku mcm, kalau kita buat dosa besar mcm bunuh, usaha nak plan nak bunuh orang, timing, mcm mane nak buang, mesti byk pakai effort. nak zina pon same, unless kalau perangai mcm binatang, atas motor pon bole jalan. mesti byk usaha.

        dalam kes di atas, free si akhil dpt pahala sbb dia takyah usaha apa2 pon. dia buat hal dia, cerai kes dia, tak kacau orang. tiba2, pahala orang dpt kt dia sbb org tu kasi keji sama dia. kalau org tu takde pahala, org tu dpt dosa si akhil. kire freelah tu. rewards without effort. ni yg aku nak fames nih.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • abg jack says:

          suma paham maksud kamu tu tapi mcm besa….wat bodoh

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kamis says:

          ABU..ABU…APA NAK JADI DGN KO NIE.. KENAPA KO MENGHALALKAN PERBUTAN SEBEGITU…. ABU..ABU..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. asyanis says:

    askum..

    saye nk komen sket pasal kate2 ustaz akhil hayy tu.. actually ade jugak cerita pasal pohon berduri ngan ulat bulu tu..

    al-kesahnye, ade org ni mintak bunga dan rama2 dengan Tuhan, tp Tuhan bagi pokok kaktus dengan ulat bulu kt die.. tp lame kelamaan die baru faham, sbb akhirnya pokok kaktus ni telah menghasilkan sekuntum bunga yang sangat cantik, dan ulat bulu tadi plak telah menjadi seekor rama-rama yang cantik jugak..kesimpulannye, TODAY’S THORN IS TOMORROW’S FLOWER..

    cumanye, apa kaitannye dengan situasi ustaz skang ni, x dpt plak saya hubungkait kan..hanya dia yang tahu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • asyanis says:

      rasenye ustaz kate mcm tu, sbb dia dalam keadaan yang perit sekarang..tapi insyaAllah pada masa akan datang, keadaan akan menjadi lebih baik untuk dia..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • hohoh.mungkin betul gak tue.time kasih atas penjelasan.kami insan yang serba kekuarangan.banyak benda tak tau

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • delimajelita says:

          erm itulah..kita manusia tak baik cepat sangat yang berburuk sangka. Kita hanya manusia biasa. hari ini mungkin mereka yg diuji, esok lusa mungkin kita atau keluarga kita. doakan yang terbaik..ambil contoh dan tauladan untuk dijadikan sempadan diri.

          p/s:sedih atas kisah penceraian mereka.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • jane says:

      ustaz ni bukan qualified mane2 universiti punya …ustaz kedai kopi jer…so kata2 dia tu takleh nak relate ngan mane2 hadis ke cerita agama ke…jgn samakan dia ngan ustaz2 yg keluar kat alkuliyah tu…dia tak layak langsung… sesat kite….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • mike says:

        Lu x leh main tuduh2 org sesat beb…lu sapa mau qualified org kuaran universiti tu bagus….ilmu tu bukan hanya dari Universiti je Beb…Nabi Muhammad pon x masuk Universiti…tapi Bagus je… x sesat pon manusia yg ikut Rasulullah s.a.w.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • fienaa says:

          aik, baru kat atas tu sebut pasal jgn keji… ingat da insaf dah…. janganlah keji2…. kita amik yang mana baik, dan jadikan ikhtibar yang mana buruk…. sebab kite tak tau apa yang sebenarnya terjadi dalam rumahtangga dorg… yg kite lihat sume luaran je, dalam rumahtangga manalah kite tau… =)

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • jane says:

          sape tuduh org sesat… bodo…gua kata nak belajar…belajar la dari org yg bertauliah bukan ustaz selebriti…lain yg dia ajar lain yg dia sendiri buat…rasulullah memang tak gi universiti…dia dpt wahyu dari allah…ada ke rasullulah ajar lain buat lain macam ustaz selebriti kegemaran engkau tu mike…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          rileks-rileks…bergantung pd diri msg2 utk percayakan saper2….kalau dia tak dek qualified pun tp kalau dia ada ilmu agama, kita tetap leh dgr dan terpulang pd diri untuk amal atau apa2…

          sesungguhnya, ILMU + AMAL= IMAN..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • jenna says:

          AQMBOI AIH MIKE….U NI KEMBAR AKHIL HAYY KOT…MARAH SEMACAM JER…SATU MALAYA DOK HOT KAT DIA U PLAK NK PRO DIA…MAKSUD JANE TUU…NK IKUT MNGIKUT TGK LER OSTAZ YG MCM MANER…STAKAT OSTAZ ANA ENTE ANA ENTE TU X PAYAH LER…..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • amat says:

        hello jane… dah lah nama mcm minah salleh, mengata ustaz kdai kopi pulak…. engko tau tak dia blajar kt mana? walau pun x dpt segulung ijazah, tapi Allah bg petunjuk kt dia supaya memberi ingatan pd suma org…
        kalau dpt ijazah dlm bidang keagamaan pun, engko ingat semua tu bolh di praktikan ke….?
        Kamis,, engko pun sama…(taruh la nama glamour sikit) tapi jgn sampai nama org putih…
        Rgds,
        Thursday

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • vios_vaio says:

      Yup pernah juga terbace pasal kisah kaktus and ulat bulu tu..moralnyer..Allah tahu ape yg terbaik untuk hambanya…mungkin ini yg terbaik utk Akhil and Maizawati…walaupon mulanyer pedih (kena duri kaktus and sakit kena miang ulat bulu..hehehhe)-perjalanan penceraian and segala kontroversi tapi akhirnya setiap yg berlaku itu ada hikmahnya…semoaga kalian berdua memperolehi kebahagian…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • DelimaSaraa says:

        kalau dlm dunia moden aku gambarkan criter ni spt, allah dtgkan hujan dan ribut petir untuk dtgkan dikemudiannya pelangi yg indah….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      itulah peribahasa menyesal dahulu pendapatan menyesal kemudian tiada guna…. tapi bab ustaz nie yang mana dahulu dan kemudian… dulu dia mat Rock dan kemudian Ustaz dan kini…. apa jadi apa pulak!!
      ermmmmmm….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • amat says:

      aku rasa Ustaz punya explanation tu ialah bahawa tiap2 kejadian tu ada sebab kenapa Allah jadikan….
      sebab tu kalau kita berdoa nak kaya Allah x makbulkan , tetapi beri jalan utk mendapatkannya…..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. hmm says:

    ade member aku cakap bekas suami maiza ni dulu cikgu die..dulu maiza ni terjatuh hati dekat akhil hayy pastu pas bercerai dgn laki die die kawen lah dgn akhil hayy..so ade hikmah lah di sebalik sume kejadian ni

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. teD| says:

    14 tahun ko dok gomol tangkai berduri tu .. xsakit ke? kalau dah tahu sakit kenapa x belah awal2??

    waheeda tu rama-rama ek? rama-rama miang!!

    berapa hari lah akhil dol reka ayat2 tu gaknyer?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • yoooo says:

      x baek kot ckp mcm tu. semua org slh kan pihak lelaki kalau jadi penceraian, tapi kita x tau kisah sbnar so x pyh la kutuk mana2 pihak. :)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • BumBLeBee says:

        tuh la..tunggu dan lihat…..kalo2 ade yg bagi statement lepas ni ala2 statement memey….ekekekkee

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • JuNe says:

          kita tak tahu sapa yang salah kan, tapi agak2 la bagi persamaan macam tue..
          jangan la samakan mak kepada 4 anak2 dia tue cam duri walaupun dia dambakan bunga..
          duri2 pon mak anak2 dia gak..
          dia pon sama, RACUN bunga, mana nak dapat bunga..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • amat says:

        yoooo, aku setuju dgn pendapat engko…. bagi sapa2 yg x sure sangat, jgn le pandai2 buat komen.. dpt balasan tuhan nanti… Ustaz sure ada doa2 yg mustajab..

        Kamis…
        engko kutuk Ustaz lebih2 sgt… baik minta maaf secara terbuka… kalau through blog ni, aku rasa Ustaz x de masa baca mende2 ni…
        Takpe lah aku suruh ustaz doa kan supaya Allah membalas dosa di dunia dan akhirat.
        Ok chow. aku nak amik pen drive dan copy komen2 dr engko semua….
        kamis, engko jgn tukar nama glamour ni… nanti susah pulak ustaz nak mention dlm doa2 beliau serta srah Yassin yg di baca… Yassin ni panas sikit….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • tyco_ak2 says:

          betul cakap ko amat…yassin panas sikit….dia ni(kamis)kutuk orang sekadar nak cari publisiti murahan jer…..bukan ada apa…ilmu agama rsa2 nya suam2 kuku je…sembahyang ke tak si mamat kamis nak kutuk orag yang fakeh bab2 agama.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      RAMA-RAMA TAK MIANG.. KUPU-KUPU JER GATAL…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • amat says:

        latest news…. aku nak suruh Ustaz baca Yassin and buat sembahyang hajat… minta pada Allah swt beri petunjuk… sapa2 yg buat fitnah dlm blog ni baik minta maaf cepat seblum terlambat… sekarang ni ramai yg mati muda….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • amat says:

      Teddy,
      Ayat rama2 dan tangkai berduri tu bukan rekaan semata2…
      Engko khatam Quran tak….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. nafnaf says:

    hmmm..penuh makna tersirat ayat akhil hayy ni. mungkin akan terungkai 2 3 bulan lagi bila ada sambungan cerita dia….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • fieda says:

      payahlah nak faham bahasa berbunga2 dan terselidung dibalik ayat.cuba terus kepada maksud sebenar, kan senang.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. pening says:

    Dah la..mungkin jodoh dorang setakat ni je..redho je la..hrp2 mereka temui kebahgiaan mereka sendiri…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. puteriaquarius81 says:

    apa2 aje lah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. huhahu says:

    stylo mailo sungguh maizawati ;)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • yoooo says:

      tu ah psl!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • BumBLeBee says:

        baju bru kot…..nmpak stylo sbb pakai spek itam…dier nk sorok mata dier yg kot2 berlinang dgn airmata ke….ape ke…. :) (+thinking)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. (^_^) says:

    aku 1st ker..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • (^_^) says:

      hahaha..apsal x kuar komen ek td..

      p/s:apsal kalu artis g mahkamah kena pakai spek mata hitam besar2..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ~EclipsE~ says:

        nak tiru ekin…huhuhu…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • BumBLeBee says:

        nk sorok mata….kalo nangis ke ape ke….x nmpak sgt… :)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • jenna says:

        PASAI BILA HAKIM TGK JER SPEC GEDEBAK TUU…RINGAN SIKIT HUKUMAN…YG PAKAI SPEC KENA HUKUM GAK…HAAA SPEC KURANG BESAR LER TUU

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. lalo says:

    mamat nie xlayak pegang title ustad kalu prangai cmni..
    bekepit ngan anak dara org…pastu ckp celaka bg org yg gerakkn fitnah yg sedang tido..lol…

    mamat rebonding ustad celop..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • amat says:

      Wah Lalo’, bukan main sedap lagi engko punya komen, kalah kamis.. Tak pe . Aku akan personally bagi tau pada Ustaz supaya buat sembahyang hajat supaya engko x lalok lagi…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. jed hijau says:

    kau sangka panas hingga kepetang
    Rupanya hujan ditengahari…
    Kerana…..

    Ku sudah dapat gading bertuah,
    tanduk tidak berguna lagi….
    Olehitu…..

    Alang2 menyeluk pekasam
    Biar sampai kepangkal lengan….

    apa2 ajelah…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. DeeKay says:

    Salam smua.. Apa kes senyum2 nih, owang lau bcerai ni sedey2 la.. Mcm bgus sgt

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ~EclipsE~ says:

      dh trend…ble cerai dtg mahkamah dressing cntek2…n senyum semanis mungkin…dlm ati siape yg tau….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • BumBLeBee says:

        btol tuh…. :) biarlaaa dier. aihh manusia ni…serba x kene….pakai serabai pun nnt mesti ade yg mengata gak…knape serabai..pakai ok pun kene jugak…..macam-mcm…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • abu says:

      sebab diorg bagus la diorg senyum baek nya. kalau kau cerai, mesti kau sedih sbb kau tak bagus mcm diorg.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. glory...glory man utd says:

    salam…………
    tak yah la kita nak kecoh2 pasal rumahtangga org nie.
    baik artis mahupun org biasa.
    kita tak tahu ape yang sebenarnya terjadi.so jgn kita wat penilaian sendiri.memang kita boleh dapat cerita macam2 pasal hal artis nie tapi sumenya dalam versi yang berlainan kan walaupun situasinya sama.
    so tak payah la kita nak hentam pihak nie atau pihak sebaliknya.hanya mereka yang alami benda ni sahaja yang tahu ape sebenarnya yang terjadi.memang la ALLAH swt tak sukakan perceraian berlaku.tapi kalau dah tertulis qada dan qadar nya mcm tue takkan kita nak pandai2 ubah.mungkin dah tertulis dorang akan bercerai.so kita terima aje la.tak yah la nak bising2 dalam nie.nak kata ustaz ni salah la,wawa salah laa mahupun maiza tue salah.hanya dorang yang tahu ape sebenarnya gelora yg melanda rumahtangga dorang.ape2 pun sama2 la kita doakan yang terbaik wat mereka sume.moga dorang diberkati dan dirahmati ALLAH swt selalu.insyaALLAH…..amin……..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. aries_april says:

    mmh allah murka pda orng yg brcerai…
    tp klau jln pnylsaian dh xda,
    allah izin kn pd pncraian…
    dlm kes diaorng ni, kta sndr xthu apa trjd dlm rmh tngga diaorng…
    kta sbgai umt -NYA, sm2x doa kbhgian kbhgian kta sndr….
    :-)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • abu says:

      tolong sket. allah tak murka ye. allah hanya tak suka. cerai bukan satu dosa. allah hanya murka bila hamba dia langgar perintah dia. perkataan tu kene terang cik aries sket. allah murka bila hal suami isteri diheboh2kan.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • vios_vaio says:

        ala abu…jgnlah strict sgt..murka mean marah, tak suka, benci..byk tafsiran…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. Akak Leen says:

    komen peribadi aku;
    sebagai seorg yg x tau apa2, aku komen; biarlah kt derang, dh jodoh xde..nk buat camne..
    sebagai seorg wanita & seorg isteri (+ emosional skit), aku komen; aaahhh…mmg salah suami dia, sbb nk cari pompuan lain..pastu bila jd camni nk salahkn bini pulak..org laki mmg camtu..
    sebagai seorg yg x sebelahkan mana2, aku komen; x tau sape salah sape betul sbb hal rumahtangga derang, derang lebih tau…mgkin ini yg terbaik bg derang…..hrp mereka dpt belajar sesuatu..
    sebagai seorg ibu, aku komen; fikir la ttg anak2…kesian kt derang..jgn kerana keegoan kita, ank2 jd mangsa…

    akhir kata aku tujukan lirik lagu cassey ciptaan habsah hassan buat kita semua…

    Andainya ada di antara kita nanti, Berubah hala serta memungkiri janji
    Jangan ada benci, Suka dan duka dilalui
    Jadikan kenangan di sudut hati
    Andainya cita-cita tidak kesampaian
    Ikatan murni terputus di pertengahan
    Jangan dikesalkan, Jangan lantaran kegagalan
    Kita saling berdendam saling bermusuhan
    Ungkit-mengungkiti,Sakit-menyakiti, Memusnahkan diri
    Kita harus tabah dan bersedia,Cekal hadapi kemungkinan yang tiba,Kadangkala yang berlaku
    Di luar kemahuan kau dan aku….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • jed hijau says:

      alamak leen sedihnya lagu kau tu…lagu casey lagi…..itu lagu time aku putus kasih ngan pakwe lama tu….huh…huh….hu…hu…hu….isk..isk……

      hehehehehhohohohahahha………aku bahagia sekarang dengan suami jawa ku….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • abg jack says:

        jed…abg layanlagu disana menanti dcini menunggu smlm…lagi sdap dari lagu niii……oooh indahnya kehidupan

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • jed hijau says:

          layan lagu tu…ada makna tersirat ker…!!!????

          kalau ada…dah kes berat tu…bahaya…bahaya…..

          jangan abg jack…kesian kat kakak tu…. hehehe..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mm.. says:

      sobs..sobs.. lagu ni nyanyi masa majlis perpisahan waktu tgkt 5… sedih tul meninggalkan alam persekolahan… bila dgr lagu ni kat radio, smpai skrg terasa sedihnya… rindunya zaman sekolah.. zaman lincah n cemerlang.. sukan, akademi, persatuan…mmmm windunyaaa.. bkn mcm bdk2 sekarang, xsabar nak abis sekolah…berkungfu la, berkaratela.. apala nak jadi ngan budak zaman skrng ni.. ops.. off topic jap..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • amat says:

      thanks akak leen for your brief comment. By the way, org laki2 ni especially dah masuk umur 40 thn keatas, kena bg perhatian lebih sikit dari pihak isteri…so faham2 je lah tabiat suami sekarang… Jgn control sgt they all punya movement… kalau control nanti…. alamat dpt madu laa.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. aries_april says:

    ya…
    that better akak…
    kta xleh la brmshan even dh brpsah…
    kmsraan kta dpn ank2x adlh pntng…
    jgn ajr ank2x mnbnci slh srng dr kta…
    krna prkra tu la, klak akn trcetus sgla bncna…
    hope diorang x kn brk 1 sma lain…
    coz diorang prnh tnggl skatil….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Akak Leen says:

      tu la…harap2 camtu la…walau pun perpisahan tu perit, tp ada hikmahnya…klu dh duduk sebumbung tp hati x tenang, x guna juga…cuma pandai2 la menjaga hubungan baik demi kesejahteraan anak2…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Umie says:

        Wanita kaum yang lemah,dijadikan dari tulang rusuk.perlahan2 dilentur dan jangan direntak akan patah.Apapun tugas dan tanggungjawab seorang suami jika isteri salah, maka tegur dan perbaiki.Sejauh mana kedegilan seorang isteri jika seorang suami bijak memainkan peranan.Jika ada masalah sama2 diselesaikan bukannya lari dari masalah itu.Umie pun tak faham dgn dunia sekarang..kaum lelaki semakin kurang kualitinya walau bukan semua. Sana sini dengan wanita teraniaya oleh manusia bergelar lelaki.Berdoalah kaum wanita agar kaum lelaki memiliki sifat seumpama Rasullah S.A.W.

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  20. aries_april says:

    cousin aries ada yg prnh brcerai…
    but, i really recpect them…
    1st week ngan mak, 2nd week ngan bapa, 3rd mak blik, then 4th bapa blik….
    dia orng pn stil cntc….
    cousin aries ni girl la….
    x-hubby dia pn baik n stil dtng rmh kta orng klau ada kndri @ apa2x….
    best nya lagi….
    dia orng ni hri jmpa….
    si bapa ajr sklh ren convent, mak nya pla clerk kat sek men convent…
    dkt2x ja…
    baik lak tu….
    time nk hntr ank kat rmah sapa2x….
    orng yg nk kna hntr tu p rmh turn orng yg nk jga mggu tu…
    siap msk mnum air g….
    tpi, msng2x dh kawin la…
    n couple msng2x xda nk mrh pn…
    syok ja tngk dia orng…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. dot says:

    nak tanye bkn ke b4 maiza kawen ngan AH dia mmg da ade ank ng Xhubby dia dulu..?
    so yg anak derang 4 org tue ank maiza ng xhubby dia ke ank ng AH?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. aries_april says:

    HA…
    MAIZA MMG PRNH KAWEN…
    N PRNH ADA ANK NGAN X-HUBBY DIA…
    RS NYA 2 @ 3 LA…
    NGAN SI AKIL NI 4 JA…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Akak Leen says:

      x silap akak anak dia dgn akil dua jer…pastu anak akil dgn bini dulu brp ntah….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ezzyrozza says:

        aactually anak diaorg semua sekali 6.
        2 anak maiza dgn x-husband dia.
        4 anak dgn akil hayy.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mm.. says:

          rasanya sebelum meke berdua kawin, masing2 dah kawin.. kira janda temu duda la.. 2 anak maiza ngan laki lama, 2 anak akil ngan bini lama, n 2 anak meke sesama meke… meke bercinta masa maiza masih bini org.. so, bila musibah ni berlaku, xterkejut la.. allah byr cash.. so sape yg rugi skrg? maiza gak.. akil tu dah tentu dapat bini baru.. maiza? masih mencari.. klu tersilap cari, lagi worse la hidup dia.. waheeda lak, lum tentu nasib dia xsama ngan nasib maiza.. klu xkene dia, mungkin anak2 dia.. so, kesimpulannya, beringatlah sebelum melakukan perkara yg tak disuka allah.. klu allah tak turunkan bala di muka bumi, akhirat nanti pasti di tuntut…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • tyco_ak2 says:

      tak elok panggil nama dia si akil………agak kurang sopan…diakan ustaz…………..tima ksh

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. ROSE MAWAR says:

    ustad yang beriman tentu benci pada peceraian.Dia akan usahakan untuk kukuhkan rumahtangga saperti dia angkat sumpah depan tok kadi.Halo awek tu ustadz takkan lupa bila waheeda.Belum kuat iman dan akhidah jangan angan angan nak jadi ustadz.maaf

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. pening says:

    x pyh la nk panggil Alkhil Hayy ni ustaz, .dgn rambut pnjg camtu, pangai yg aduhai tu…wat malu nme ustaz je…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. apa nak jadi ..seorg yg bertitle ustaz nampak bangga dgn kes perceraiannya….wala wei..lu pikir la sendiri pembaca blog bn ni.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. aries_april says:

    sma2x kta fkir ya kwn2x?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. teja says:

    aku rasa macam nak ludah saja muka ustaz munafik ni !!! hiaaakkkktuihhhhh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. jenna says:

    mmmm anak dah kuar empat baru sedar berduri la ulat bulu la…walhal sendiri dah jd ulat gonggok x ader gigi

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mm.. says:

      ada satu kisah dongeng pelipur-lara.. berkaitan pohon berduri n ulat bulu… tersebutlah kisah dizaman dahulu, ada sepasang suami isteri.. suami di panggil A dan isteri di panggil M.. mereka hidup bahagia.. suatu hari tuhan berikan dia ujian, dimana dia di murahkan rezeki sehingga dia terpaksa berjauhan dari sang isteri si M dan anak2nya.. tuhan juga menguji sejauh mana iman dia dari godaan.. di wujudkan si W.. malangnya si A tidak tahan godaan, cair ngan si W sebagimana dia cair ngan si M satu ketika dulu.. A nak kawin ngan W… dia rasa dia layakkk.. mampu… duit banyak beb.. job byk masyukkk… masa dia nak kawin W, dia minta izin M.. memula M xnak kasi.. tapi demi kebahagiaan bersama, M redha.. maka M pun bagi la green light.. malangnya W ni tamak.. dia xnak syer hubby…satu ari dia ckp ngan A “i tak nak kongsi hubby.. i nak u sorang” pastu..” u jangan ngada2 nak balik jengok bini u, u stay ngan i.. i nak makan ikan bakar.. nak gi tgk wayang… klu u xnak temankan i, i merajuk.. ‘cuti’ setahun..” si A dalam dilema.. dalam ati, windu gak nak tengok n main2 ngan anak2.. rindu pada M, dah kureng dah.. al maklum dapat yg lagi hebat… pikiaq punya pikiaq daripada cuti setaun, beh baik cuti jap dari tatap wajah si comel.. sambil dari itu dia pun berdoa pada tuhan.. mohon di beri bahagia.. kehidupan yang ‘wangi seperti bunga’ dan ‘cantik seperti rerama’… tatkala dia berusaha memujuk dan berdoa pada tuhan.. tup-tup si M telah melancarkan BOM ATOM.. geram tahap gaban.. ” i punye nafkah ‘b’ u tak lunaskan.. anak2 terabai.. camne ni?.. call banyak kali xdapat…nak gi bandar, xtau lak..” maka si M gi la mintak cerai… sejak dari itu, maka terjadila musibah dan taufan… A malu pada semua yg mengenali dia.. semua yg kenali si A ni kutuk kaw2 ngan tindakan dia.. si W ni tention la sampai sakit2.. si A punyalah risau ngan job dah makin kureng.. ngan bini baru dah jatuh sakit.. silap aribulan ‘cuti’ lagi lama… maka dia rasa doa yg dia minta pada tuhan belum dapat lagi.. buat masa ni tuhan hanya bagi dia pohon berduri n ulat bulu yg gatal.. tapi dia ‘jangka’, bila taufan dah berenti, pokok duri tu akan kuarkan bunga yang cantik.. n ulat akan jadi rerama yg indah dan boleh terbang lagi jauh… so, wait n see arrr… to be continueee di lain siri… sekian.. untuk maksud dan kisah ” pohon duri n ulat bulu”… sehingga bertemu lagi di lain siarannn.. daaaaaa adik2222…. hikhikhik

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • jane says:

        kih kih kih kelakar2…. boleh buat cerekarama ni….mm ko pilih artis yg sesuai utuk drama ni …aku nanti siapkan nescape dan goring pisang tunggu depan tv…..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  29. jenna says:

    mmmm.dah kuar anak empat br sedar duri la ulat bulu la…abis tu dia tu aper…ulat gonggok x der gigi…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. aries_april says:

    kbhgian rmh tngga trltak pda orng yg mlhyr bhtra itu…
    andai ia trnoda dngn bnda x elok…
    jdi nya mcm kta lhat ni la…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. badboy says:

    aku rasa dieorg ni 2 2 dah tak betul
    mentel
    dua2 tertekan..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. Kak Su says:

    Ungkapan orang yang tidak mensyukuri apa
    yg telah diberikan oleh Allah kepadanya..memang
    tak layak jadi ustaz…bengong!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. kamet says:

    sory to say..but i tgk isteri die mayb ade prob..dr care die brpakaian n bgaye, nmpak mcm die jenis yg kuat bsosial..sry to say..ni pndapat i saje..sry

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • BumBLeBee says:

      laa dier pakai tutup litup…just +bergaya sket dr org beser jer pun kene jugak???? ….hmmm, bler cmnih teringat plak kisah unta, seorang tua dan seorang kanak mengembara…..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. aries_april says:

    that y kta xleh kta lbih…
    hal dlm klmbu dia orng mn kta thu…
    only then know what happen…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. aries_april says:

    tul tu…
    orng cam gitu, kta xleh pnggl sosial…
    orng cam gini kna pnggl pndai gaya…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. mamak ajaib says:

    AH ni lulusan Azhar ke UIA?bila dia blajar n jadi USTAZ…setau aku nyanyi rock pastu hilang skit ari….kuar2 jadi ustaz…who give him the title?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • BumBLeBee says:

      tula…kan dier claim bukan dier yg gelarkan diri dier ustaz…peminat2 dier yg bg gelaran tu… tp ade plak yg ckp dier yg mmg letak nama dier as Ustaz utk cover album nasyid dier masa awal2 dulu…ntah…yg mana satu betul pun tak tahu…ckp artis ni suker pusing2. diorg dh terlupa kt magazine mana diorg pusing cter, kt magazine sini diorg propa lagi…pastu bler kantoi…kata yg menulis gak yg salah…..defensive lagi…~~

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. MEME says:

    Lelaki 2 slalu dtg universiti kita org untuk beli ceramah agama, tp perangai mcm ….benci betul tgk!!!!! Memalukan!!! Lps ni jgn panggil dia ustaz, tk layak langsung… Benci!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. Libra_girl says:

    aku memg x respect ngan si Akhil ni….sbb tgk dlm oasis mcm bagus, tp hakikatnya……smnjak kuar cite dia ngan wahida kat pantai tu, terus da x minat…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. aries_april says:

    hdng dia ptah ker?
    bla?
    napa kita orng xtau pn..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • LANUNcetakrompak says:

      die buat pembedahan macam michael jackson kot aries?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • vios_vaio says:

      bentuk hidung dia…macam hidung burung kakak tua..dalam kitab2 kuno (yg aku ske bace) bab personaliti ada mention pasal hal ni…individu yg mempunyai hidung macam ni cakap dan perilakunya jelek dan tidak boleh dipercayai..lebih kurangla..tak dapat nak recalled full sentence..TAPI..bentuk fizikal bukan penentu akhlak…itu hanya tafsiran org dolu2..agaknyer dorang sakit hati kat omputih mase tuh..itu yg timbul tafsiran macam tu..aku hanya bersikap rasional ketika menerima dan membaca maklumat baru..hehehe

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. redriben says:

    masalahnya betul ke waheeda tu punca sebenar? lgipon xwife die nih penah janda dulu kan?aku tak sebelah mana2, semua salah. semua betul

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. peMerhati says:

    Dulu aku pernah post pasal Maiza dan Akil ni…..aku tk faham kenapa Akil yg mengaku Ustaz ni nak ceraikan si Maiza…Sepatutnyer dia sebagai suami… dia la yg bertanggungjawab mendidik anak isteri dia…ni tk dia pg dok jauh2…tinggl bini tk bagi nafkah..past tu macam nak salahkan si Isteri pulak…

    Dia kene ingat…Bekas Isteri dia tu IBU kepada 4 orang anak2 dia…tk baik bukak aib isteri…aduhai…

    Sudah2 la tu..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • abg jack says:

      maiza buka kain laki dia dlm tv x per ke?..skadar btanya

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • jed hijau says:

        wah abg jack….lama tak nampak….????
        kemain lagi ye…..betullah tuuu…..

        kisah2 lain kat BN ni tak minat nak komen ke…???????

        hehehe

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • abg jack says:

          slalu ikut tapi maleh nak komen sbb suma owang dah komeng…tapi kbykannya.emosional yg lebih….bila mengata owang cerminla diri..adakah kita tidak membuat kesilapan…..jgn ikut marah…tu permainan syaitan….mungkin mereka silap tapi manusia mana x buat kesilapan ? mungkin maiza ngan akhil sdg tmenung memikiokan kesilapan diowang masa ni …tapi x perlulah kita menghukum…kita pun manusia….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • vios_vaio says:

          memule sekali aku nak mintak maaf byk2 kalau statement aku ni kire tahap brutal ke ape kan..based on my observation…ada segelintir lelaki alim (akhil hayy ni kategori alim ke) cenderung tinggalkan isteri dan anak2 especially yg join tabligh nih..Tak tau la kalau dorang ikut bidalan org dolu2..sayangkan isteri tinggal-tinggalkan..Tapi bagi aku..kalau seseorang islam tu betul2 memahami konsep islam..berdosa tinggalkan anak bini berbulan2 tanpa nafkah utk sara hidup mereka di sepanjang peninggalan mereka…mmg berdakwah tu bagus..tapi tanggungjawab terhadap keluarga tu pon tak boleh amik mudah…Akhil ni tinggal isteri berbulan2…buat ape?? berdakwah kat Oasis..tgk ape jadik..humm..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • DelimaSaraa says:

          jd kesimpulan nya, seimbangkan antara duniawi dan akhirat kan….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. abg jack says:

    manusia hanya menggatal…tuhan yg menentukannya…
    jln pepisahan mungkin bukan terbaik tetapi itulah satu2 jln yg ada…maiza mohon dan akil beri…masing2 kena redho…bila maiza umum nak minta cerai….mcm abby..tiada apa lg yg dapat suami lakukan…jika x di beri akan dituduh dayus..jika dberi akan dikata kejam…..yg lain tu cuma jd kambing itam jer…nak sdap dan benarkan apa yg telah dibuat wlupun salah….kesalahan memang dibahu keduanya…tiada dlm kamus suami isteri salah sorang je yg salah……kpd mereka bdua x perlu lah dkenang benda yg lepas….cuma jaga la harta yg tinggal..jlnkan tangungjawab utk masa mereka akan dtg yg masih jauh……..kamu dan die bukan lg isu sbb suma sudah berlalu…moga bebahgia dgn pilihan kamu..amminnn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. lulu says:

    akhil ni sengal..ko sendiri yg cari pasal nk salahkn bini plk..ko x layak jadi ustaz..ko putar belit ilmu agama semata2 nk tunjuk yg ko x salah…bini dh bagi ko kawin lagi satu pun smpat lagi ko nk mengata bini ko tu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. ustad bebal says:

    komen2 kat sini sangat mengecewakan. dah terang lagi bersuluh yg akhil tu aniaya maiza, masih jugak nak tegakkan benang basah ckp psl maiza ngadu kat tv? please lah. that’s nothing compared to what he and waheeda did to the LEGAL and HALAL wife, ok??

    pastu nak ckp psl maiza zaman muda macammana lah, maiza nampak stylo lah, so?? apa yg salahnya dgn pemakaian si maiza ni?? salah ke orang islam nampak cantik?

    kalau nak banding “salah” maiza dgn salah akhil tu, kira maiza salah satu, akhil salah 10. dan kesalahan si akhil tu lagi BASIC dan lebih berat klu nak banding ngan salah maiza (bagi haku takde salah apa pun. stakat citer kat tv slps akhil ABAIKAN dia dr segi ZAHIR dan BATIN buat berbulan2 lamanya, pastu dok enjoy sakan dgn anak dara, apa yang salahnya kalau dia komplen kat tv sebagai cara terakhir? nak komplen kat mahkamah? ye boleh. tapi ingat mahkamah syariah kita ni ambik kisah sangat ke hal ehwal perempuan?? pulak tu, dah tv bagi khidmat, takkan maiza nak tolak, dgn keadaan dia yg sgt sengsara tu??) why the double standard when it comes to women?? IN THIS COUNTRY???

    kalau kisah ni kat negara lain, yang kene kondem sure si lelaki tu. bukan si perempuan. pelik. yang menganiaya di iyakan, yang dianiaya di maki. kalau dianiaya, takkan nak senyap je. itu falsampah lelaki ego namanya. bukan dari islam tu.

    whatever la.. not all lelaki melayu macam si akhil ni, tapi yg ada tetap ada. sampai nak putar belitkan agama utk kepentingan nafsu ego lelaki. hei, islam itu diturunkan sebab tiada yg membela nasib wanita lah! sebab tu islam datang. hello hello!

    boleh blah la akhil ego buaya dan yg seangkatan dengannya!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • fienaa says:

      ade beberape pembetulan ye,

      1st, mmg tak salah ex wife akhil nak pakai gitu, tapi fikirlah dia kan nga dalam proses penceraian, takkan kot masih nak berhias2 sangat? Kata sedih, tapi sempat plak berhias2… Anyway, kalau hias setakat basic2, nak tutup mata bengkak ke ape ke, okay jugaklah kan… Tapi rasenye, gaya dia hari tu macam berlebihan plak.. Tapi itu pd saya lah.

      2nd, mmg lah akhil salah klua nan perempuan lain, tapi bukan ke gambar yg kat tepi pantai tu mereka berempat? bknnye berdua… walaupun diraguilah apa yang dorg buat kat situ malam2 tu kan…

      3rd, iye ke tak salah bukak aib suami kononnye darurat? hmm… Selama aku belajar pasal pernikahan kat sekolah and U aku lah, tak pernah plak aku dgr bleh bukak kisah rumahtangga kat orang ramai…. apatah lagi kat TV, yang bukan ditonton oleh orang Malaysia saje, tapi rase nye negara jiran pun bleh tgk… yg aku pernah belajar, boleh ambil orng ketiga dr kalangan keluarga kedua2 belah pihak utk mendgr dan menyelesaikan masalah lah…. atau skr ni ade kaunseling…

      4th, jgnlah marah sgt… Org yang menghadapi perceraian ni pun masih bleh cool, kite ni cume ikuti aje…. Cool lah…. =)

      oh,lastly awak ni rapat sgt ke dgn keluarga dorg sampai awak sure sgt yang Maiza ni dianiaya? Statement awak ni, kalau salah dah dikira fitnah… Kan bagos kalau doakan mereka dapat yang terbaik di dunia dan akhirat….

      Anyway, saya tak minat/sebelah sesiapa, cume tak suke tgk korg yg trlalu emosi.. pdhal akhil and maiza tkdelah beremosi sgt pun…. lgpn, yelah kite cume tau setakat ape yang berite yg dismpikan kt TV/internet/suratkhabar je…. Ape2 yg sbnrnye terjd kite tak tau kan… so, takyalah marah2….

      Hidup terlalu pendek untuk dipersiakan dgn beremosi kpd benda yg tak berfaedah utk diri sendiri….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. ustad bebal says:

    komen akhil ttg ulatlah rama2 lah blablabla tu mcm tak puas hati dengan Allah je. ego terlebih lebih ni. cermin diri dululah sebelum nak mintak apa2. biasala lelaki dayus. rupa tah hapa2, perangai tak adil, cakap lebih tin kosong, pastu berangan nak bidadari syurga lah apa lah. org lain pegi jihad fi sabilillah pun ikhlas semata2 kerana cintakan Allah, tak mengharapkan apa2 pun. tp akhil dan yg seangkatan dgnnya ni mmng standardla, iman tak seberapa pastu expect Allah bagi dia yg hebat2 je. God, a man like this annoys me to no end!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ana says:

      yg ulat rama2 tu bukan tak puas hati la.maksud dia kita nak sesuatu tetapi Allah bagi dengan cara tak mudah,ad ujian dulu.ulat kan finally turns out to rama2.and same goes to pokok berduri tu yg ends up kluakan bunga.

      tak baik kata dia xuas hati ng Allah suka hati .

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • vios_vaio says:

        ko ni..kisah kaktus, beluncas, rama-rama and bunge cantik tu semuanya kisah benar yg terjadi zaman dulu2…akhil tu ceduk kisah dan tauladan sejarah islam lah..bukan dia buat statement atau cube berbahasa puitis..luaskan pembacaan anda.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. katak says:

    bila dah ada yg baru,yang lama dikatakan pokok berduri la,ulat bulu la…jantan tak guna…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. lulu says:

    dia ni mmg jenis jantan x sedar diri…dh dpt yg baru yg lama bukan stakat ko buang…siap ludah lagi…aku nk tgk stakat mana baiknya si wahida betina jalang tu..ko ingat wahida tu baik sgt ke waktu dia muda dulu..dia tu pun free hair jgk dulu..ko xyah nk kecoh nk ckp bini ko tu jahat..bila ko dah xnk siap pegi buka crite psal umah tangga ko dkt wahida..suami x guna ko ni..wahida pun bangang siap ugut2 maizawati..skang ustaz tolol tu dh cerai..ko nk sgt ulat bulu tu ko ambikla..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. jed hijau says:

    jangan marah2 dengan ulat bulu dan pokok berduri tu…..dua2 tu kan ciptaan Allah…

    Akhill hayy tu cakap tak ingat dunia…..sampai kes manek urai pun dibawa ke mahkamah…..lawak…lawak…

    aku kalau disuruh komen tang ulat bulu ngan pokok berduri dari segi 18sx ni…aku prefer pokok berduri….hehehehe……..jangan marah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  49. vios_vaio says:

    pakaian maiza memang menarik perhatian org..tapi kalo dah jadi jande tak salah melawa kan…perempuan zaman sekarang mane ade yg selebet lagik…semua mau cantik..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mm.. says:

      tapi, aku perasan.. dia pakai tudung yg sama.. cian… nak melaram dgn harapan akil kembali pada dia.. mana ada wanita yg xbekerjaya, anak 6, sanggup mintak cerai.. melainkan tekanan yg di terima.. wahida xnak bermadu.. dia terpaksa mengalah… daripada ada suami atas nama… duit boleh cari, kebahagian???.. aku doakan rezeki maiza berlipat kali ganda dari si akhil n wahidut.. minta dia di temukan dengan suami yg benar2 menghargai dia sebagai isteri..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. trAnsForMers says:

    dua2 pun cam senyum puas jerk……
    bini dia rasa puas agaknya sbb dpt jdi MJ……
    AH ni lak puas sbb dia dh leh kawin lain…….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. yus no says:

    ywla tu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  52. ryosetsuna says:

    hii salam…mmglh allah benci ialah penceraian secara xlgsug dihalalkn penceraian..untuk mencari pasangan yg lebih baik..tp aku sokong ustaz koz…cerai dia xminta..yg minta cerai skrg isteri dia..bg aku alhamdulillah dpt suami sorg ustaz..pasal ko pggil ustza akill selebriti skadar cafe akill hayy n nasyid shaj..aku aggp ustz gak..bg aku klu dia ngn waheeda pn bgus lg pn dia mampu untk berkahwin lebih dri satu..sape xnk suami nyer ustaz..btul x?skrg pn nisbah prempuan untuk laki pn 1/7 ntah2 1/10..ko pn tahu dlm islam mane bleh mengaibkn org..terutama media pndai2 je..aku nk sepak2..klu boleh disembunyikn n mggalakkn diorg berkhwin..ko ahuuuu ustaz yg kat uia tuuu ingt xramai ke nk kahwin ngn ustaz2…ramai cuma dia xnk jeee coz hpon dia pon bg isteri au haaa..bg aku isteri dia xbijak..buat plihin malu kn suami dpan media tggu lh bala yg menimpa dia..tggu dan lihat..kpd ustz akill hayy hadapi ujian ngn tabah insyaAllah berkat kesabaran ustaz dpt kputusan yg baik amiiin..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  53. ryosetsuna says:

    lg satu ko nk imbas balik zaman muda seseorg dsbbkn keburuknny..manusia dbrikn plihan untuk berubh..jd ko ingt waheeda jeee truk zaman muda abiz tuu ustaz tu cmner pulak zaman mudenyer..?klu dh jdoh ngn waheeda pn jdoh gak..ko xtrasa ke waheeda bertuah?n waheeda dpt masuk syurga?dsbb kn suaminyer sorg ustz…yg xputus wat kerja fi sabilillah..pahala besar tuu..kat manek urai tu biar pi lh dia nk habaq kat media pas mnng..parti agama mnng alhamdulillah..bg aku bgus ustaz ni brdakwah melalui nasyid n lakonan dlm drama siri cafe ustaz akill hayy..motif dia nk ajak dak remaja kearah kebaikan…haaaa…

    akhir skali sy sokong fiena…nice komen…sy stuju benar erk…
    psai gmbar tuuu pn sy skong dia kuar berempat pakaian pn elok..ni semua org media yg xguna..yelah dpt berita panas n gambar panas mesti upah n reward tggi…ntah brplh org yg tgkp gmbar tue dpt…
    aku suka ustz rileks tenang jee..

    gambatee ustaz…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mm.. says:

      “.. ko tak rasa ke waheeda bertuah.. n waheda dapat masuk syurga di sebabkan suaminya seorang ustaz…”

      konfius aku, klu suami ustaz, isteri leh masuk syurga eik… mmmmm… nak suruh laki aku jadi ustaz arr… suruh dia resign.. nak masuk syurgaaaaa…… nak masuk syurgaaaa…. astagfirullahalzimmmm…. gunakan akal yg di kurnia oleh allah sebelum tulis benda yg salah… silap hari bulan org akan sesat dengan ilmu agama en Jepun.. (ryosetsuna).. byk sgt dengar ceramah AH kottt.. fanatik jadinya….. kesian2.. ustaz, lu tolong ajar anak murid lu ni.. dia dah sesat jalan ni… bahaya… kang entah kemana2 dia meraban… anybody can help him/her… hikhikhik.. world peace…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • jane says:

        camne dia nak ajar anak murid dia mm..dia sendiri pon tak betul….kan aku dah komen kat atas tu….kita boleh sesat kalau ikut ustaz ni….si mike tu tak percaya ..ha tengok dah ada sorang sesat…

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  54. siputuda says:

    haha..itu ustaz takda kualiti punya..

    mitos 1 : dia mungkin lupa nak bersyukur,sebab tu tuhan tarik balik salah satu hak dia.. supaya dia tersedar dan tak lalai lagi..

    mitos 2 : dia memang gatal nak kawin lagi..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. m@ri@ says:

    kadang2 aku tak paham dgn org lelaki ni. bini buat salah sikit mula nak pukul2…nak lempang2..nak cerai berai. tapi sikit pun tak pernah kenang pengorbanan isteri. pernah tak ha derang pikir, senang ke nak pikul tanggungjawab sbg seorang isteri dan ibu kpd anak2 dia. mula dgn mengandungkan…pastu melahirkan…pastu membesarkan. kadang2 bini pun tau tension. pastu lelaki plak..ada je yg tak kena. pastu mula la tak puas hati. then…dh dpt yg baru…senang je nk tggl yg lama. mcm kes akhil ni la. buruk2 bini engkau tu..4 dah anak engkau! Cuba ko pikir siket!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  56. ryosetsuna says:

    hehehehehe tgk tuuu komen ikut emosi…xguna akal…xahulh kn bm dpt brp..?pe yg sesat nyer btul lh tuuu…?lumrah hidup prempuan hidup nyer nk dpt bimbingan suami yg beragama…lg epxert suami tu dipaggil seorg ustaz…ko(mm) ko fham x?klu suami ustaz dia bleh bimbing isteri nyer kearah kebaikan…lg best isteri tu ribut resah confius mmkir kn sesuatu hal berkaitan agama boleh bertny kpd suaminyer btul x?ha…lepas tu dia redha suaminyer berjuang untuk agama pahala besar tuuu xmasuk syurga ke?ko percaya ke ustz akill hayy lgsug xbalik tgk isteri dia…klu iyerr pn asal dia(maizawati) xbg buah pkiran nk beli umah kat kuala lumpur senng suaminyer balik umah…tu pn salah satu leh mengerat kn hbungn suami istri…nper nk berjauhan…pkirkn mm?…sape yg ace komen aku kat ats tuuu yg fham dgn akal fkiran aku ucap kn tahniah…dri sudut yg len ko boleh pkir bnyk cara dan sbb musbb nyer k…xpe mm ko tgk jerlh hidup ustaz akill hayy cmne n maizawati cmne…mm ko ade ace surat khabar metro smalam pe cer si maizawati tu…?aduhai…ko tgk lh kehidupan diorg cmne k..xkisah sesapa yg ace komen aku nk kate pe…tp korg ace bnyk kali buka minda luas2…relate kn pe yg terjd k…

    salam..;D

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • jane says:

      bende ni takyah si maiza tu bagi buah fikiran ke buah mangga ke ..si bekas laki dia tu patut lebih arif kat mana nak sediakan tempat tinggal anak bini , dia yg patut sedia rumah kat kl tapi dia lebih suka diaorg tu semua dok kg senang dia nak projek ngan wawa kat sini kat situ kat sana….dia sendiri tak mau bimbing maiza ke arah kebaikan sebab sibuk ngan lagi sekor tu(w)…kalau dia ni betul lelaki alim yg genuine takkan dia lepaskan maiza dia akan buat apa saja utk satukan keluarga dia tapi ni tidak…siap defend yg lagi sekor tu(w) so skg dah nyata lagi jelas he is nothing but bullshit…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • ryosetsuna says:

        ya lg seorg komen mengikut emosi n perasaan dan akhir nya memaki hamun…

        beautiful nara mari bergosip secara BERHEMAH…

        awk mana ahuuu ustaz akill hayy xbimbing dia?mana ko ahu dia xdibimbing?mana bukti dia xbimbing?

        dri segi ko puny komen pn org ahuuu ko mengikut perasaan…

        memandai je dok kate dia wat projek sna sni…

        ni sape lepas sape ni?

        sape yg bawa court ni?

        ustaz akill hayy ka?maizawati?

        sape yg minta cerai ni?

        habaq mai kat komen niii…

        isteri dia yg minta cerai kn btul x?

        ko ade rs ke ustaz akil hayy nk lepas cmtu jee…?

        klu dh maizawati xsudi bermadu…dia wat pe?minta cerailh kn..jd salah ustaz akill hayy?

        ko pn ptut ahu ustaz akill hayy kuar keje sana sni..xkn semua ustaz akill hayy nk bg ahuuu…

        klu btul dia syg ustaz akill hayy xsalah dia minta beli umah kat kL snng tgk abg(ustaz)…balik pn hari2…pe lg macam2..bleh…ha…

        tp ko kata cmtu kata ustaz akill hayy klu btul dia xsalah ko berdosa tau x…

        cube ko bg komen yg berhemah wat org berfikir…ni x…memaki hamun..mencarut sana sini…org psychology pn ahuuu ko org jenis cmner…

        lg satu aku bkn pengikut ustaz akill hayy tp aku pernah mngikuti bbrp kali dia berceramah so far alhamdulillah bgus…aku suka cara dia berceramah dia wat org berfikir…xsalah aku backup pe yg patut…yg leh wat org fkir…pe yg aku komen…asal suami isteri bercerai 99 peratus disalah knnyer lelaki…

        tp alhamdulillah dlm Islam org cerai si suami masih bertanggungjwab kpd anak2 dan isteri au…cube xde…x brani nyer nk cerai2…

        klu Islam xbuat cmtu mmg truklh si isteri au…kene lg dia jenis xbrkerja…ha…pkir2kn…

        2 blum psal anak2 mereka…ha…

        masyaAllah…

        jd nk komen sila lh secara berhikmah xyah nk mencarut2…memaki hamun k…n jgn memandai2 tduh sana sni…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • mm.. says:

          sapela yg komen ikut emosi.. ishk-ishk.. en jepun2… satu jari tunding kat org, 4 jari tunding diri sendiri.. mungkin masa ko baca komen aku, ko baca dalam nada ko yg emosi… hikhikhik.. sebab selalunya waktu aku mengkomen, sambil aku bc paper n minum…sedih2.. en jepun ni AH ka? anak murid berani mati AH ka? mmmm.. wat eva..

          kembali pada pesan allah dlm Al-Quran… “ELAKKAN FITNAH”… tapi ustaz en jepun tu xdgr kata.. dia gi tgk wayang memalam.. bila gi tgk wyg malam2, kecoh satu mesia.. menafikan.. tipu sana-tipu sini-tipu sinun… dah jadi kes tu xnak di jadikan ikhtibar… buat lagi perangai… gi lak ber’sahur’ di McD pepagi buta.. berdua2.. apa ke he nye yoep?.. kecoh, menafikan gak.. xjadikan pengajaran.. buat hal lagi, gi lak bersiar2 di tepi pantai.. ngan gambar terjerit terpekik.. merenung bintang di langit… melutut depan betina tak cukup kain… nampak pusat… weks malu beb.. ustaz ka tu? kecoh lagi satu mesia… 2 tahun dgr cite n kemudian, bukti bergambar, bini mana x bengang? pastu minta izin kawin, bila di beri izin, langsung xbalik umah.. anak2 asyik kene tukar sekolah sbb malu kene ejek..bini mana tak emo? apa lagi yg dia nak????? klu en jepun jd bini ustaz, mungkin en jepon xkesah kot.. “i western tau.. ala2 serap sin-clear”…hikhikhikhik… mmmm.. so, klu character camtu ustaz ka unta? mcm na nak didik bini? diri sendiri pun tak terdidik.. sedih2.. anak murid berani mati, mati2 cuba pertahankan… ni la di katakan fanatik… jgn sampai jadi mcm nordin mat top dah la.. meletakkan negara dan rakyat malaysia di tempat bahaya dgn tindakan dia.. dahla indon mcm dah bengang ngan malaysia.. kes dera amah, kes manohara, kes ambalat.. la ni kes nordin (walaupun mungkin bkn nordin yg wat, tapi sebelum tu kat bali, dia wat…) klu nak berperang utk agama, gi bom kerajaan israel.. semua punca dari yahudi.. xpaham aku ngan org fanatik ni…

          what eva, aku bkn pejuang berani mati utk maiza, tapi ustaz en jepon pernah jumpa aku dulu sblm bagi ceramah kat masjid… mmmm.. lu pikiaq la sendiri.. mana yg baik jadikan contoh, mana yg buruk jadikan teladan.. jgn di ikut.. semua dah tulis dalam quran.. setiap makhluk ada kekurangan dan kelemahan.. ada gak kes ustaz merogol, nafsu boleh memendekkan akal.. klu ada title ustaz, dia bukan semestinya maksum… so, xsemestinya kawin ngan ustaz, leh masuk syurga… k, en jepun.. cuba lak berguru ngan org lain ye.. world peace.. jgn emo yek… sabar itu separuh daripada iman… hikhikhik..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. ryosetsuna says:

    eh ye ke aku emosi niii…aku emosi ke?btul ke niii????? setahu aku rileks jeee tenang jeee…memaki hamun xde mencarut sna sni pn xde…nk kata lucah pn xde…aku nk mencaci nama org pn xde?btul ke aku emosi ni?klu yee pn ace surat khabar minum air xleh dtg emosi ke?btul ke emosi xleh hadir dlm keadaan cmtu?org ace surat khabarlh selalu nyer bremosi lebih2 lg bab artis…terdedah sana sni…brita tentng kehidupan mereka…

    tgk tuuu mm tduh den emosi pulak…sy perjelas kn balik…emosi ke?

    1- berkaitan ustaz…-

    menurut mm :

    (konfius aku, klu suami ustaz, isteri leh masuk syurga eik… mmmmm… nak suruh laki aku jadi ustaz arr… suruh dia resign.. nak masuk syurgaaaaa…… nak masuk syurgaaaa…. astagfirullahalzimmmm….)

    ni leh mm jelas x?

    btul lh kn dri segi logik akal n lumrah manusia…manusia bergelar ustaz…menunaikan tanggungjawab agama n bersusah payah untuk agama…fisabilillah…masuk syurga…n lg isteri nyer menyokong n menolong n lg taat kpd suami malah dpt bimbingan suami…xmasuk syurga ke?kn besar pahala tuuu?

    aku xminta pn suami ko jd ustaz…tp aku nk ko pkir kesengan n kemudahan kpd prempuan yg bertuah dpt suami…seorg ustaz…ko de pkir cmtuuu ke?pkir dlam2…

    cube mm ace balik komen ko yg bertarikh 20 julai…btul ke xemosi?sampai tduh org sesat lh minta diajarlh…fanatik lh…tduh org bakal menyesat kn org lh…

    simple jee…ko ajak kawan ko buat bek…sama2 dpt pahala kn…maknanyer ko ajak member ko masuk syurga ats melakukn perkara kebaikn…salah ke niii?xsalah kn ayat ni?

    klu yee pn aku emosi?tang mana?tentang ape yg aku emosi tu?bg bukti2 yg aku komen tu?klu bleh asingkn 1 isi ngn 1 isi ngn penjelasan…biar semua yg aku komen mmg ikut emosi…

    2- Kekadang aku pn xfham ngn korang dsebb kn kesalahan tu ko banned dia ustaz ke tu?cmni cmtu?

    tp yg psai gambar tu bg aku nk kata boleh xleh boleh gak…
    sbb de teman berempat…
    nk kate gelap terang…de cahaya lampu…
    nk kate ustaz akill hayy pakai baju..pakai siap bju lengan panjang…
    nk kate waheeda pakai baju..pakai baju siap bertudung n baju pn lengan panjang…xde lh terdedah sane..terbuka sane sni…
    klu stakat member dia xsenonoh..nper xsalah kn member diorg yg xsenonoh pelik gak aku?
    cmner erk tuu?

    tp tu lh sape lh mamat photographer tuuu erk?bg aku dia sesuai ambil kerja pencegah maksiat…btul x?tp naper xtelefon jais ka jawi dan seantaranyer?tuu lg musykil?klu kene tgkp baru kaww2 puny btul x?yee2…luas gak minda aku arini…

    mm ko sekerabat ngn ustaz akill hayy ka maizawati?smpi psal maizawati n anak2 dia pn ko ahuu…
    musykil gak aku…awat ko jeee yg xhebah kat media?sbb ko bnyk tahuu psal kebrukn nyer…asal xdown je ustaz akill hayy tuuu…dlm pd msa sama ko leh jd backup isteri ustaz akill hayy…
    btul x?lg senang org ahu kebenaran xde sembunyi2…n xperlu de sesi komen ni…

    psal israel…xsemetinyer berperang tuuu guna bom je..de bnyk lg jln k…tgk lh situasi…awk2…

    yg bom tu mmg patut israel kene bom berani matiii…kos dialh kaum Allah s.w.t haram kn dok kat muka bumi…lglh darah nyer halal untuk bnuh tgklh kekejaman dia lakukn mmg patut dbunuh…

    ko ahuuu psal yassin…masuk hospital sakit jiwa tp sekrg dh ok…

    ko ahuuu ustzah aku bg ahuu dia dpt ahuuu awal au…coz suami dia sagabat baik tp dia xciter kat org ngn shabt2 nyer au…malah yassin tu shbat nyer gak ha…tgk puny dia tutup aib org…au..xde kecoh…dh kecoh kat media…kwan2 dia tny baru dia bg ahuuu au..btul ke xbtul..haaa…tgk org cube ttup kn aib org tp dibuka-buka nyer…malah dimaki hamun nyer…ish2…
    siap ustazh kate lg buat pe sibuk psal buah mulut org haa…

    moral nyer klu aib org cube2lh tutup ni x…

    ko acelh komen aku bnyk2 kali…klu ko rs negatif aku puny komen negatif lh…

    klo ko rse komen aku positif..positiflh dia k…

    aku xsuka org memaki hamun belakang2 niii…klu berani pilh depan2 ustaz akill hayy memaki hamun mencarut2…kat sni bg komen2 elok2 sudh wlupn xsuka k…

    dh ahuu manusia kesilapan nper ustaz dipersalah kn begini rupa…dia xde sampai minum arak n berzina btul x?

    adoi yai mmglh ustz xmaksum…kate manusia…xpelh ko dh ace msg aku yg ats2 tu ko pham2lh…

    adohai mm aku pulak yg kene berguru…sabor jelh…

    xpe2 jgn risau t aku try tny ustaz2 aku yerr…;D

    Salam=*

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. jenna says:

    ryosetsuna…nama pon dah merapuu…tulis pon melalut…dok diam2 dah ler…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ryosetsuna says:

      btul ke melalut ni?hehehe

      xpelh wak…

      awk anggap melalut…jd lh ia melalut…
      ai nama gak tuu..drpd xleh disebut…bleh gak sbut tuu..

      org yg aceee yg dpt buka minda luas2…alhamdulillah ye x?

      skurg2 nyer…komen2 aku tu de isi nyer…de gak motif dan tujuan nyerr…=D

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • jane says:

      to jenna and mm…kita doakan agar en jepun (panggilan dr mm utk ryosetsuna ) mendapat madu lak…diakan nak jadi isteri yg masuk syurga….kadang2 org ni cakap macam bagus tapi bila dah kena batang idung sendiri…baru tau …tah tah si en jepun ni memang dah bermadu tak …tu yg boleh cakap macam tu…kalau ye issh tahniah la en jepunnnnnn….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Kak Su says:

        A’kum semua…adik2..jan la gaduh2 pasal
        dowang bertiga ni..tak ada pekdanya…

        bawak2 bersabar….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • ryosetsuna says:

          InsyaAllah…

          Doakn sy au…

          doa kn calon yg senng berbincang n open mind cam sy au…

          tuhan kn kate klu dri kite baik…pasangan nyer dgn org2 yg bek…Alhamdulillah…tu salah satu janji tuhan untuk manusia…

          kpd mm..jenna…klu sok allah.s.w.t menurunkan ujian sperti mana berlakunyer kes ustaz akill hayy n maizawati…bnyk2 kn selidik mana dtg kesilapn dri sendri n suami…k

          dlm minda aku ni masih berlegar satu soklan…
          klu btul ustaz akill hayy xbalik umah pn…xknlh dia xtelefon?xknlh dia lgsug xtinggal dwit perbelanjaan kpd isteri dan anak2?errrmmmmm…..xsemestinyer dia tinggalkn tanggungjawab kuarga wlhal klu dia dh bg perbelajaan kira dh lepas gak tuuu…kn.?ermmmm…

          aku bwa ko satu cerita btul punyer…sbb member aku kawan rapat ngn anak pemandu teksi…

          ekau cayo x…pemandu teksi bleh bermadu…dgn gaji xsbrp?klu dua xpe lg…au ni bertiga…anak pemandu teksi tu bg ahuuu sendri…yg isteri ketiga ni sbya dgn dia…

          fuuuhhhh panas tul aku dgr…ilmu pe dia pkai pn xahuuu…

          pemandu teksiii bermadu…

          tp alhamdulillah member sahabat aku ni family dia ok jeee anak2 dia berjaya jeee…sorg tuuu bomba..sorg lg tuuu amik akaun skrg dh keje…

          bleh bg komen psal ni x?

          ni komen terakhir…jgn marah naaaaa…

          bawa iktibar…k…kita ikuti kisah prjalanan ustaz akill hayy n maizawati cmne ok…tp satu je aku meminta…jgn maizawati jd cam bekas isteri ac mizal sudah…nau’uzubillah…

          Salam terakhir dri sy…;D

          klu sy wat kaum2 hawa panas n sgt panas sy minta maaf…tp bnyk isi sy bg tuuu moga2 boleh dijdkn renungan dn pengajaran k…tatatata…;D

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • jane says:

          itu maknanye cik en jepun….pemandu teksi tu lebih baik sifatnye dari dari ustaz rebonding ko tu….adil dan saksama bagi semua isterinya…so tuhan rahmatkan hidupnya sekeluarga…itu baru benar kawin ikut nabi… yg lelain yg kawin byk dan yg cuba2 nak kawin byk tapi tak reti nak adil tu ikut ba alip ba ya….jelas tak komen aku…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • ryosetsuna says:

          ko ni wat aku tergelak…aduh pecah perut pulak aku…aku rs klu ko kawen mesti cerewet nyerlh…nafkah bulnn xckup kn?mesti komplen nyer…btul x?brp sgtlh pndptan pemandu teksi…

          pemandu teksi pulak ko kate ikut cara nabi…hehehe

          tgk tuuu komen ko tuuu aduh hai…
          nper ko xanggap je rumah tangga ustaz akill hayy tu sbhgian ujian dri illahi…sebaliknyer pemandu teksi…tu pulak ok
          adoi yai…

          gmbaran yg ko boleh ambik kat pemandu teksi tu ialah isterinyer merelakn…

          bg aku dia leh menolak xsalah kos dri sdut kewangan pe sgtlh..btul x…dwit prblanjaan umh…anak2…bnyk tuuu?dia bg bleh bg nasihat pe…

          aku rs dwit nafkah untuk isteri maybe dlm rm60 or rm80 sorg sbuln..ckup ke?ngn skrg harga brg yg naik?ko xrasa ke kat sni dia redha?

          kkdg aku pn xfham ngn prempuan2 niii…

          wateverlh ko pkirlh pe2 k aku bg isi bnyk2 suruh pkir tp pkir len nyer xguna juga…

          ni komen aku kpd jane untuk hal pemandu teksi…

          bg akulh kn ko jgn cri laki beklh…sbb kbrukan dia xsbrp yg boleh dibw bincng tp dilihat salah bek jgn crilh…

          cri yg blur…yg xahuuu agama senng…btul X?klu dia wat slah pn xleh nk slah kn dia gak btul x…last2 minta tunjuk ajar ngn ustaz…minta tunjuk ajar k…

          teringat aku pd cerita madu tiga arahan tan sri P.Ramlee…lg sian kene klentong hehehe tu…filem tu pn slah satu mesej bek gak tuuu…tp xde pulak erai beberai…bleh dibw bincng…huhuhu…

          anyway thanks for u all opinion…

          make me create many opinion to u all…

          alhamdulillah stakat ni xde nk memaki hamun…mencarut2…jd komen sy menggunakn kewarsan akal fikiran yg d anugerahkn illahi…

          Salam..;D
          tatata…

          the end ;D

          contract abiz daaa…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kamis says:

          AKU SENANG JER.. KALO LAH USTAZ TU TAK KELUAR TEPI PANTAI DAN TENGOK WAYANG.. XLAH JADI MCM NIE.. FOKUS PADAH DAKWAH NYER ..MMG BERKESAN TAPI BILA DAH MCM NIE RAMAI YG PERTIKAI KAN… ALA… JANGAN CUBA BERMAIN DENGAN API!!!
          NAH!! TGK RAMAI YG PERTIKAI.. BUDAK SKOLAH PUN BLEH AGAK.. CAKAP CUBA JADI BAIK JIKA DALAMAN MASIH KOTOR!!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  59. Zaza Muhammad says:

    panas panas… hmmm… hangat tol ‘cenel’ ni.
    Seme org emosi jerk.
    Korang, rilek2… masing ade komen mengikut perspective masing2.. go ahead…
    I wish all the best to 3 of them. Aku harap Akil ngan Maiza rujuk smula, cian ank2… buang yang keruh ambil yg jernih…. dan Maiza yg masih cantik tu harap2 xtermakan pujuk rayu lelaki2 yg berstatus suami…
    Maiza dah tahu sakitnye hak dia dirampas, so jgn le plak Maiza wak menda yg sama kpd yg lain.. dendam2 ni takan kemana…..lagipun jgn kecewa dgn kegagalan hari ini sehingga melupakan kebahagiaan hari esok, Tuhan telah sediakan kebahagiaan untuk kite pada hari esok sbg hadiah ketabahan kite pada hari ini…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • jane says:

      si en jepun ni dah la bangang…bongokkkk pulak…ko sendiri yg kata pemandu teksi hidup aman bahagia walaupon gaji tak seberapa..anak2 dia pon menjadi…ok aje…itu makna dia dia la yg pandai dan adil melayan bebini dia kalau tak takkan bebini dia rela bagi dia kawin…duit belanja cukup ke tak cukup pandai2 la dia cari kalu tak takkan boleh bertahan 3 bini sampai skg… ok la en jepun aku tak minat nak komen ngan ko …mentaliti ko rendah tak guna cakap apa pon…bak kata org cakap ngan org gile kite jadi gile cakap ngan org bodo kite jadi bodo so sebelum aku gile dan bodo baik aku cakap ngan org lain…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • abg Ali says:

        Jane, kau tk yah la layan en jepun tu..memang dah giler dia tuh, wat menyemak ruangan ni je..baik jane layan abg Ali ni..sape-sape yang len pn x yah la layan en jepun tu, tulis ntah apa2, kata ada isi tapi hampeh…poningkan kepala den jer…bong, panadol dua biji ye..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. Rin says:

    mls lah nk pikir psl kruntuhan kluarga artis..
    x minat sgt nk siasat punca2 artis bcerai..
    artis is artis, isu kawin mcm sign kontrak..
    kjap kontrak dgn ppuan/jantan ni, kjap2 dgn org lain plak..
    jnji nfsu dorg puas, so hal ni akan bkitar2 ttg bnda yg sama jek.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. ryosetsuna says:

    hehehe hahaha marah tuuuu…
    aduhai kn aku dh tulis tanda soal kat gaji?jd gaji tuu menjd persoalan…

    ko agak2 bln2 brp gaji teksi?kn dia sewa kereta tu seharian…tolak…mkan minum…dwit sewa keta brp semuanyer?ko de pkir sampai cmtu ke?

    tp aku xbg ahuuu abiz lg aku skadar bg contoh(untuk ko pkir pemandu teksi bermadu sampai ada isteri 3???ikut logik akal prempuan leh trima ke???) coz isteri ketiga ni pon dua isteri nyer xahu lg yg si suami kahwin yg kali ketiga…tp kesudhan aku rs ok jee…sbb si anak dia yg dpt ahuuu dlu…anak dia ok je…dh ahu prangai bapa dia cmtu…hehehehe

    aduhai…ko ni idup suka mencarut…memaki hamun…
    kata org ini n itu…

    sok klu dpt suami yg species cam ko yg suka mencarut memaki hamun sesedap rs…jgn slah kn dia mmg itu psangn ko hehehe…

    aku ni asyik tergelak jeee…

    tgk cara ko komen…

    mmg kbnyknny ko pkir negatif xdpt trima…pndpt org…

    andai kate lh ko kahwin ngn pemandu teksi nk ke?
    mesti xnk paling koman pn ko cari suami standard gaji rm2500…aku rs klu ko jenis xkerja xckup…maybe rm3000 keats…

    tp tgk gak prangai ko cmne…klu jenis materalistic suka makan sedap2..cm kfc mcD kat kedai…nxreti msak…maybe suami ko jenis gaji rm3000 keats…

    de gak org cmni erk…sbor je lh…

    tp kn slalu nyer org gile ngn bodo lh slalu mencarut yg memaki hamunlh kn?coz bile diorg bengang n xdpt trima mule lh….toooot…toooot…toooot…

    org yg ace komen ni dpt ahuuu pribadi dri anda…dgn dsbb komen2 anda luah kn…btul x?

    klu dh slalu mecarut n memaki hamun…dlm realiti hidup sehari mesti de kuar perkatan tooot…tooot… btul x?

    tatata

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. mm.. says:

    mmmm… aku outstation smlm.. bz.. pagi ni tgk, en jepun dah melalut panjang.. xkisah la jane.. dia nak backing gile2.. aku xkuasa nak bc apa dia tulis.. biarla dia backing kaw2.. satu ari jadi pada ahli kuarga dia, baru dia tau… allah klu nak bagi, sekejap aje.. kite xyah gaduh pasal M-A-W.. kite xdapat apa2.. en jepun mungkin la dapat ‘apa2′ kot.. hikhikhik.. wateva… aku pun byk keje nak wat.. progress repot.. to jane, beh baik kite wat keje kite.. jgn dilayan org yg xbereducated mcm ni.. buat kite biul n jadi xeducated cam dia gak… to en jepun, be matured eik.. jgn emosi… sekali lagi ditekankan, cuba berguru dgn org lain lak eik… xrugi klu kita belajar agama dgn mcm2 guru, byk ilmu yg kite dapat; selain dari mengutuk n mengejek org dalam ceramah mcm ustaz rebonding wat… ingat lagi, masa dgr ceramah, ustaz ni pernah kutuk waheeda gile2.. wasini, wasinu, wasitut la… mcm2… xsangka, allah nak uji org tu cepat aje.. la ni, dia lak ada skandal ngan waheeda.. sampai bercerai berai kerana si waheeda.. astagfirullahalazim… tu la aku nak ingatkan ko en jepun, klu allah nak bagi, sekelip mata aje… allahuakbar – allah maha besarrr… ingat tu eik en jepun.. lepas ni cuba lak dengar ceramah ustaz harun din, hasan ali, ismail kamus, etc.. mmg la ceramah diaorg tak se-happening ceramah ustaz rebonding, tapi pengisiannya lagi penuh… sebenarnya itu yg kite nak bila dgr ceramah tau! PENGISIAN….. k, takecare n wasalam..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  63. ryosetsuna says:

    ah sudah aku pulak kata xbereducated…

    watever lh…cm lh aku ni btul2 anak murid ustaz akill hayy…ye x?alik2 aku dprslahkn sbb backup…cop sbg anak murid..hehehe…

    adoh hai nper aku pulak diemosikan nyer?

    someone…calling psychology to read all this page comment…

    pelik gak aku org bereducated xbereducated ni len erk…yg memaki hamun mencarut menuduh sna sni…org yg bereducated…bhya gak tuuu…

    org xbereducated pulak yg elok komen nyer…

    hehehe tahniah2…adoi yai…aku ace msg korg yg serupa cmtu tergelak jee…

    pe kate ko g jeee tny ustaz yg ko inform dlm komen ko…psal akill hayy..dia ustaz leh guna ke cmne..?bez gak tuuu mesti bek puny pndpt…pstu mai sni balik…tulis pe yg dia bg ahuuu..

    =D…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  64. akue says:

    aku hanya ade satu category tok si akil ni, FAILED!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. kaki pakuk says:

    amboi…category pencalonan baru nie…bole nati masuk kt ABP taun dpn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. ryosetsuna says:

    kpd korang semua…
    sila masuk laman web tv3 n tgk dan dgr baik2 al-kuliyyah hari ni…baru ptg td…keudara…

    tajuknyer JAGA AIB…

    kat situ bnyk korg boleh dpt maklumat…

    kat situ boleh perjelaskn lg tentang isu kutuk mengutu org…kburukan or…mencarut memaki hamun…sila2 lh dgr k…

    n ambil pengajaran…=D

    Salam…=D

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. scha says:

    ustaz akhil hayy mampu, waheeda pun cun melecun, maizawati j yang x sanggup bermadu..tp kenapa x penah dengar maizawati mengadu ustz akhil hayy x penah bg nafkah ehh, cuma x balik rumah dah 3 bulan..tp boleh mintak cerai..tp berani pulak minta
    cerai dari ustaz..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ryosetsuna says:

      =D…
      salah satu persoklan n tanda tny berkaitan nafkah..=D
      luaskan minda…=D alhamdulillah…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • lizay_73 says:

      wanita yg teraniaya kdg2 tak ble berfikir dgn waras, apalagi suaminya buat hal… & org2 yg disekeliling mengggalakan lagi, maka jadilah benda2 camtu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  68. bantingMan says:

    aku juga kagum dengan bekas isteri ustaz sorang ni.
    1. Mencalonkan media massa sebagai orang tengah.
    2. Statment ” saya reda jika bermadu” tapi tuntut cerai…
    3. lagi kagum…menjatuhkan maruah suami seluruh malaysia ….hu..huu..hu….itulah ciri-ciri isteri solehah yang lembut perwatakan agaknya….
    4.aku terpikir kenapa ust sorang nie…tak memburukkan bekas isterinya seperti mana bekas isteri dia mengaibkan diri pak ust ni.
    5.perceraian tu memang dibenci allah …tp kalau isteri yang beriya-iya menuntut cerai…..?

    itulah akibat dari sistem keadilan yang tidak adil.mendapat maklumat dari satu pihak sahaja.memang sifat org kita….belum diadili tetapi sudah menghukum.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ryosetsuna says:

      =D

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      banting MAn….. isteri dia bukan menuntut cerai..tapi hanya Fasakh,,, yakni kuasa hakim . Ko tau tak…jika 4 kitaran haid berurutan dan si suami tak memberi nafkah batin tak kira sumber bagaimana?? bermesrakah, tgk wayang kah, lepak tepi pantai kah??? maka si isteri berhak menuntut Fasakh dengan RM1 jer .. dia hanya nak keadilan jer… Ko pikirlah kalau ko ditempat dia..mcm mana?? ala senang jer… imagine jer awek ko tak call or sms ko dalam masa 1 hari… apa ko nak buat?? nak panggil KARAM SINGH WALIA??? lu fikir lah sendiri… or kes nak KABINET settle kan….. aku tak sakong sapa2.. just cakap mengikut pandangan logikal ku jer,………

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • lizay_73 says:

        yg komen2 di ruangan ni… ada yg pernah masuk mahkamah syariah ke??? pernah tengok macamana suasana kat sana?? macamna kes2 wanita yg terniaya tak terbela…. try2 la jengok & baru tau knp ada yg pergi ke stesen tv…. kes rumah tak siap pun masuk tv sbb ada jabatan tak buat keja mereka…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  69. acikkau says:

    sebenarnya pohon berduri tu akan menjadi bunga ros yang wangi..tapi manusia x sabar. ulat akan menjadi rama-rama yang cantik dengan warna2 yang gemilang tapiii manusia x sabar….bukan kah sabar itu separuh dari iman…aminnn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      tapi tak semua yang diharap menjadi kenyataan.. memang benar pohon berduri tu akan jadi bunga ros yang wangi..jika penjagaan nya rapi dan teratur dan selebih nya terserah pada illahi,,, begitu jua dengan ulat tadi.. memang betul dia jadi rama2 yang cantik namun tahukah awak..jika hiraki kitaran hidup tak sempurna… jadi tak?? takkan tunggu jer…. SABAR??? sampai bila??
      kita harus usaha mencari yg afdal daripada membiarkan illusi itu menjadi fantasi ….. mmg patut dia minta cerai….
      kena tipu mentah2

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  70. Glamer says:

    Hanya Akhil je yang kenal siapa maiza

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  71. Glamer says:

    Aku sokong bantingMan…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  72. Glamer says:

    Glamer pulak fikir kenapa dia jadi JANDA buat kali kedua

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  73. Glamer says:

    Akhil Hayy ceraikan Maiza dia yang minta cerai. Bergegar tiang arash seorang isteri minta cerai sebab maiza x mahu duduk di bawah Payung Siti Fatimah di syurga.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      tapi kalo suami yang curang , apa gegar?? saje jer nak tanya… saya xtau sgt nie…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • lizay_73 says:

        apapun doakan je akhil rujuk dgn maiza… agak2 wawa redha kot???? nak payung siti fatimah kan??? bole la try

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  74. Glamer says:

    Betul mendapat maklumat disebelah pihak jer.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  75. Glamer says:

    Glamer mendoakan semoga Akhil Hayy banyak2 bersabar sebab yang pahit akan manis akhir nanti.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • kamis says:

      ala..sebab yang manis la dia dapat yang pahit nie… ko nie…… kalau tak der manis tu dia tak dapat yang pahit nie… dia hidup bahagia dengan jander nyer tu….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  76. noname says:

    bukan kah semua mawar itu tangkainya berduri….dan asal kejadian rama-rama bermula dari ulat??? dy nie taw sains ke x???

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • kamis says:

      apa ko nie…. aku berbicara tentang penjagaan Mawar dan proses hidup ulat nie… aku tau lah semua mawar berduri dan ulat tu dari rama2… budak tak masuk kelas sains pun tau la…. sekarang nie kita cakap secara kiasan ..kalau aku nak direct to the point ..tak manis la……… ko nie… xpaham sebenarnya..tapi aku tak marah sebab ko memang tak da nama…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  77. liza says:

    komen untuk nara :
    Kadang-kadang aku pohon setangkai bunga, Allah bagi pohon berduri; aku pohon rama-rama, Allah bagi ulat berbulu…..mula-mula saya kecewa tapi itu yang jadi

    MAKSUDNYA
    For ” HAY HAY BYe Bye ”

    MAIZAWATI adalah

    bunga duri bukan sebarang duri, Ros Berduri cantik dipandang, harum baunya dan duri senjata pertahanan diri…Jadi idaman semua wanita.

    Ulat bkn sebarang ulat… ulat sutera hasilkan kain untuk melitupi tubuh mu jua… menutup aib di mata manusia…

    Kaca di mata anda, permata di mata semua,
    Sayang serubu kali sayang, ada mata tak nampak,
    ada hati tak dapat rasa… ruginya ANTA ( Bukan UNTA, panggil UNTA pun boleh kot) jua

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  78. abg Ali says:

    Orang lain bercerai, orang lain yang berperang dan gaduh2…macam pergaduhan antara kaum lelaki dan perempuan jer ni… ikhlas abg Ali cakap, kalau diberi pilihan kaum lelaki memang nak berbini lebih, sape x nak..syok aaiii…kalau nak kata gatal pun biarlah…janji bahagia…sape tk nak dapat bini muda, lawa dan kira bonus la kalau dapat yang gatal miang..lagi syok…hikhikhikk.. Akhil pn setuju ngan abg Ali…betul kan Akhil?

    Akhil : Btuuul abg Ali… abg Ali ja yang fham saya…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  79. nilam says:

    Kita tak tau apa sebenarnya berlaku…kalau Maiza tu baik sgt, kenapa nak ceritakan keburukan suami kat wartawan, mcm cari publisti murah je….Lagi satu, dia bergaya sakan dengan contact lenses kaler2 kalah artis tapi anak selekeh…
    Waheeda pun ada kelemahannya jugak, dah tau akil Hay suami orang kenapa nak kacau…tak pe, awak kacau suami orang, nanti orang kacau akil hay pulak sampai akil hay kata, “Hay..Hay…bye, bye..” adil kan….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  80. WanZ says:

    Dulu Respect … Sekarang Tak Lagi ….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  81. Terkejut dengan berita terkini..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  82. baby says:

    x ade jodoh nak buat macam mane tp mual dgn penafian2 sampai nangis2 konon lepas tu kawin juga! nangis la sebab tunggu lama sgt nak ceraikan bini. sekarang gigi nampak sampai telinga? hai…. artis sana sini same je, palsu!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  83. wieh ko ne wartawan bukan ade hal sebenarnye mungkin
    dengan pencerian diorang di sebabkan persetujuan,
    dengan kerelaan dua dua belah pihak.zzz

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  84. oooooooooo says:

    the very stupid akhil hayy n senyum sampai telinga. kalo ketawa xtau la

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  85. minecrafting says:

    very good blogging site i enjoy design and then the colours. Might that i inquire everything that appearance you are usually choosing, i must use it for our newer minecraft cheats site

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0