Written by Bella | January 26th, 2016

Walaupun sudah lama penyanyi Aisyah Aziz mewarnakan rambutnya dan menjelaskan beliau cuma ingin mencuba sesuatu yang baharu, namun masih ada pihak yang mengkritik beliau sehinggakan ada yang melabelkan beliau sebagai kafir.

Pada saya tindakan individu berkenaan melabel saya sebagai kafir gara-gara warna rambut saya adalah perbuatan melampau dan siapa dia untuk berkata demikian? Kata-kata itu pula dibuat secara terbuka dan sekiranya saya hina dimatanya, apa bezanya dia dengan saya.

Aisyah menjawab kritikan tersebut kerana bukan sahaja merasa terkilan tetapi merasakan tuduhan sebegitu agak melampau kerana ia melibatkan hal agama.

Buat Aisyah, ada pelbagai cara yang lebih elok untuk menegur seseorang.

Saya memberitahunya bahawa saya ada kenalan yang mempunyai tatu di badannya namun hatinya lebih mulia daripada dirinya. Pada saya perkara melibatkan agama jangan cakap begitu kerana ia tuduhan yang berat dan ada caranya jika hendak menegur sesuatu perkara.

Saya bukannya tidak boleh terima nasihat tetapi biarlah dengan cara betul. Saya hormat dengan peminat yang mesej saya secara peribadi untuk nasihat dan saya terima malah membalas kembali.

Dunia artis memang sebegitu, bukan semua orang akan memuja dan akan ada pihak yang akan mengkritik serta mencari kesalahan seseorang artis. Untuk itu Aisyah kena lebih kuat dalam menghadapi cabaran sebegini, tidak perlu terlalu memikirkan kata-kata negatif.

Sumber Berita: mStar Online

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

80 responses to Aisyah Aziz Terkilan Digelar Kafir Kerana Warna Rambut

  1. anonymous says:

    cuma nak cakap..baju cantik..kbai

    0

    0
    • Anonymous says:

      APA sumbangan dia pada dunia artis?
      Ada lagu top? Takde
      Ada berlakon? Takde
      Famous ke? Tak famous pun…

      KAlau tak famous tu… amik batu lesung duduk kat celah dapur gi tumbuk sambal belacan… berguna juga pada ahli keluarga dan masyarakat…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Udah ler tak bertudung… ngko kaler kan pulak…
        memang….

        0

        0
        • cuit sikit says:

          alahhhh…yg bertudung litup pun belum tentu masuk syurga. nk masuk syurga mcm mana, asyik mengumpat/mengeji org aja. pikir2 kan…

          0

          0
        • alahaiiiii says:

          minah2 berkelitup fefeeling warak. padahal tengok kat tasik shah alam dan titiwangsa, yg beromen atas motor semuanya geng2 pakai tudung la, cis…sungguh memualkan.

          0

          0
        • Anonymous says:

          tak kurang juga yg selamba hisap vape..rasa nak hentak kepala diorang satu persatu..

          0

          0
        • minah jambu terlajak habis says:

          dia kalerkn rambot dia dh tentu dia tk bertudung! yg bertudung tu belom tentu prangai dorang baik n ikhlas ! asal orang kaler rambut aje KAFIR lah ye ???????? bertudung prangai macm KAFIR berkalwat kt hotel ngan jantan kena cekop ..dera budak kt child care tu semua berbuatan prangai islam ke ??? huh ! eemmuah hahaha…!

          0

          0
        • kak nam says:

          yg aku tahu..rahsia kejelitaan/petua muda anita sarawak…air wuduk.
          k bye.

          0

          0
      • Koko says:

        minah tudung budget2 suci..padahal…pakai ketat, tudung singkat dan kening sebaris. apa tu wei? please….jgn nk myibuk.

        0

        0
      • ble says:

        Yg bertutup lingkup belum tentu baik.kalau perangai macam haram jadah x leh buat apa.kalau nk kritik biar berlapis.

        0

        0
    • Mirai Suenaga says:

      aah aku pun nak ckp benda yg sama. Simple jer

      0

      0
      • Pelik says:

        Nabi x suruh pun sebarkan dakwah dgn cara mengkafirkan org lain. Korang please jaga adab sikit. Mcm beruk…xbleh pikir ke?! Islam religion of peace. Korang senang2 maki hamun org. Dah kenapa melayu2 sekarang…???

        0

        0
        • Anonymous says:

          X faham dgn pemimpin skrg nii….pemimpin yg mendapat sokongan padu rakyat depa nak cantas….dlm masa sama amat jelas kepimpinan depa sendiri dipertikaikan….tapi itu lah kan….bila penyamun dan penyangak lebih ramai

          0

          0
    • Kuis Sketttt. says:

      hahaha…lawak la kalians. minah2 tudungini konon islamik tapi hari2 check blog gossip. warak la sangat kan. please, sudah. basuh jubor korang sendiri sebelum nk cium jubor org lain. silap2 bukan saja jubor, pantat sekali yg naik bau. :(

      0

      0
    • Anonymous says:

      wal@upun kentut busuk hati mesti wangi.. bertaubatlah kepada Allah sebelum mati

      0

      0
  2. nok gebuzzz says:

    tolong la tukar col rambut tu….mcm nenek kebayan dah ,x sesuai ngan umur ko la

    0

    0
  3. gigi emas says:

    Malaysia banyak sangat ustaz dan ustzah mee segera. Saya sarankan mereka2 ni pergi ke Syria atau Saudi. Malaysia akan lebih aman kalau extremist keluar daripada negara ni.

    0

    0
    • gigi emas 2 says:

      bodohnye lah. kau dh kaler rambut cantu, nak solat nye kemana, ko mandi wajib cane. dh beza kafir ngn org islam ni SOLAT nya aje. pls la statement jgn bodoh sgt. simpan sikit esok lusa nak guna dowwww

      0

      0
      • Anonymous says:

        maybe dia lupa…mandi lps abes kuar darah haid tu pon mandi wajib jgk adik. kalau mcm ni pon berlumba2 laki nak berebut buat bini pon tak tau la…x mandi wajib….ewww!

        0

        0
      • Johnny mak kau says:

        Wei. . Bodo nye kau.. tu lah org2 kata. . Ilmu tu penting.. die bukan tambah warna kat rambut. Die bleach rambut. Bleach tu dalam bahasa Melayu luntur kan warna rambut.

        0

        0
      • Juju says:

        Sokong gigi emas. Orang2 camtu lah yg munafik. Nk ceramah pendekatan pun salah. Last2 semua npmk bangang…

        0

        0
        • aaakulahhh says:

          tp dia yg kaler n tayang n x explain…yg buka ruang utk org buat andaian…x payah la nak cover kalau dah terang2 minah ni wat salah di sisi islam oi…x pasal2 ngan ko ko skali jatuh iman tu nnti

          0

          0
    • Anonymous says:

      Entah nye gigi emas ni…pernah mandi wajib ke x nihhh?…basic pon kena bgthu ke?…dungu betul…xperlu extremist pon…itu basic agama kot….ntah pape…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Jaga ank korang dah ler…sibok sgt kenapa? Silap2 besok tuhan nk tunjuk…anak korang yg pecah dara dulu sebelum kawin. Piuihh

        0

        0
    • enot says:

      Mengikut Islam color rambut adalah sunat , hanya tak boleh color warna hitam……baca dan tolong paham bodoh sangat melayu

      0

      0
      • Anonymous says:

        Nak bgtau hukum tu biar bg habis..yg dibolehkn warna rambut kalau rambut tu b’masalah seperti b’uban dan untuk muslihat perang..Nabi dan para sahabat dulu m’inaikan rambut ketika nak b’perang untuk bg nmpk garang & supaya musuh gentar..kalo setakat nak tukar suka2 & untuk niat menunjuk-nunjuk, mana boleh & haram hukumnya..& sepanjang aku ngaji, x pernah pulak jumpa hukum sunat mewarnakan rambut..kalau btol ada, sila berikan dalil / hadis..bab hukum hakam,jgn dibuat main..

        0

        0
      • anonymous says:

        aah..yela sangat..warna yg diharuskan cuma kalu orang tu ada penyakit cth; orang muda tp sebab penyakit rambutnya beruban. lg 1 para sahabat yang pegi berperang sebab nak menggerunkan musuh kononya masih muda

        0

        0
      • Anonymous says:

        kau yang BODOH

        0

        0
  4. strawberry says:

    lol. yg rambut hitam tu mcm muka rosmah plak. hahahaha

    0

    0
  5. akukeranijambu says:

    eiii rambut gugur ada dandruff

    0

    0
  6. neutral says:

    tapi betul juga…cantik lagi aisyah dgn original warna rambut,kalau betul nak cuba sesuatu yg baharu dgn mewarnakan rambut,cuba buat esperimen dulu dgn ,menggunakan komputer,lepas tu ok tak muka aisyah dgn warna yg dipilih…tapi seelok2nya,jgn lah warnakan rambut keseluruhan,sikit2 tu oklah..saya yg non muslim pun tak warnakan rambut walau teringin juga….

    0

    0
  7. neutral says:

    mak bapa aisyah tak terkecil hati kah dgn aisyah warnakan rambut..mmmmm….kesian mak bapa…kadang2 anak2 buat perangai,mak bapa yg terkesan..mmmm

    0

    0
  8. jija says:

    MERAH KA OREN KA HITAM KA..JANJI MANDI WAJIB SETTLE & SAH

    0

    0
  9. neutal says:

    kadang2 timbul juga di fikiran,napa mesti nak warnakan rambut…

    0

    0
  10. Anonymous says:

    DAH JELASLA TATU TU KALO MANDI WAJIB PUN MEMG XTEMBUS AIR TU..PLIZZLA JGN SAMAKAN ‘BAIK ATI’ NGN TATU BAGAI…

    0

    0
  11. ayah anda kulup says:

    ko x kesian ker dgn bapak ko esah…

    0

    0
  12. damai says:

    Mmg betul, jgnlah nasihat atau tegur cara kasar. Hang kafir2 kan org nanti diri sendiri atau anak hang akan jadi mcm tu. Brp banyak terjadi, kita mengata org atau anak org mcm2 tapi nanti akhir org atau org tersebut berubah menjadi makin baik tapi anak2 atau cucu2 kita yg akan ada masaalah dan makin teruk. tak takut ker

    0

    0
  13. Enter your name says:

    Haritu nampak kt AJL sumpah tak kenal sapa dia ni. Kena tanya org sebelah n org depan. Lerrr… Sume xkenal dia sapa. Bukan pasal warna rambut. Tp mmg x kenal ko sapa dik.. Kalau fazura buat style mcm ni kenal la jugak.

    0

    0
  14. haishhh says:

    warna rambut, x sah wudhuk. x sah solat. kalau x sah solat, apa maknanye tu ??
    kafir tak solat tau cik kak.
    cik aisyah kena faham knapa pminat tu ckp begitu. jgn kata cik aisyah solat selama warnakan rambut. hambar jadinya. sia2 je kak oii
    yg peminat tu, hang kutuk bagai, bukan depa dengaq poon.. bazir air liur je maki2 ni

    ke ada inai rambut kaler begitu? curious..

    0

    0
    • haishhh 2 says:

      sokongggggggggggg statement ni..

      0

      0
    • oh phleze says:

      asyik nk mengkafirkan org…ko pun bersyarah dlm ruangan gossip. pundek lah.

      0

      0
      • haishhh says:

        sori sikit. ada i kata dia kafir? tak kan. nak i pinjamkn u spek i, baca biar jelas. ni bab solat jgn main2

        0

        0
    • LL says:

      Aku takdela kuat agama sgt so aku Google apa hukuman orang yg memanggil orang muslim lain kafir ini aku dapat:

      – Menuduh orang lain dengan tuduhan kafir atau sesat adalah dosa yang besar. Jika kita tahu bahawa seseorang tidak kafir atau sesat atau fasik, tetapi kita sengaja menuduh imannya yang sah itu sebagai kafir atau sesat, atau menuduh dirinya yang tidak fasik itu sebagai fasik, maka tuduhan itu kembali kepada yang menuduh. Sabda Nabi s.a.w:
      “Sesiapa yang memanggil orang lain dengan ‘kafir’ atau ‘musuh Allah’ sedang dia tidak begitu, maka tuduhan itu kembali kepadanya (penuduh)”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

      Ada banyak lagi penjelasan tapi korang google la sendiri ya untuk ilmu masing2. ?

      0

      0
  15. Anonymous says:

    Kapir ke kapur ke, aku pasti yg ckp esah kapir tu lagi perangai cam taik. Tu jerr aku nk komen.

    0

    0
    • anonymous says:

      aku sokong ni..kalau tengok rancangan ustaz kazim bila part artis tanya soalan takde plak ustaz kazim cakap ‘eh..ko jangan nak hipokrit pakai tudung tuk rancangan aku je’..ada ke..takde kan..

      0

      0
  16. bie87 says:

    berpakaian seperti orang kafir paling tepat sekali…
    nabi kata,berkatalah benar walau pahit…

    0

    0
  17. gigi emas 2 says:

    bodohnye lah. kau dh kaler rambut cantu, nak solat nye kemana, ko mandi wajib cane. dh beza kafir ngn org islam ni SOLAT nya aje. pls la statement jgn bodoh sgt. simpan sikit esok lusa nak guna dowwww

    0

    0
  18. lolalola says:

    Gamaknya tak habis mengaji dekat sekolah kot dulu. kan ustaz dah habaq mai kalau rambut n kuku berkaler mana boleh solat. kadang2 bagus jugak ada ustaz n ustazah mee segera dekat media sosial nie untuk bagi peringatan kepada retis2 macam nie dengan fans2 dia

    0

    0
  19. AKU says:

    ehh ehhh btol la org kata tu….puiii puiiii

    0

    0
  20. anonymous says:

    terbaca baru2 ni..solat orang yang tak pakai tudung pun xditerima..kbai

    0

    0
    • anonymous says:

      haha..bila kena kat batang idung sendiri laju je dislike..sah2 dalam ni ramai yang free hair..so pikir dulu sebelum nak menerakakan orang..bak kata ustaz kazim orang yang tak solat tu sah2 berdosa (tu pun kalu betul kata korang dia tak solat) tapi orang yang mengumpat ni 2 kali dosa

      0

      0
  21. zzzzzzzzzz says:

    kisahnya sbb mandi wjb sj ka wakakak,,beragama dgn lebai mmg mcm tu,,

    0

    0
  22. anon says:

    Herannya manusia akhir zaman ni, yg muda kan kaler rambut mcm org tua. Yg tua pulak kaler rambut nak nampak muda. Mcm2 manusia ….
    Neway, ramai je yg rambut karat….eina azman, fathia,

    0

    0
  23. miss ungu violet says:

    tp smpai kafirkan org mcm tak proper la..tegur elok2 la kalau ye pun…

    0

    0
  24. sara says:

    omg ada kelimumur!!!!

    0

    0
  25. anon says:

    hair bleach.. sah je solat atau mandi wajib. Bukannya dia dye rambut.
    kalau tak tahu, jangan lah tuduh sembarangan.
    Sedih sangat senang senang je kita murtadkan orang, fitnah dah tu.

    0

    0
  26. Anonymous says:

    tak mandi wajib ke dia ni.

    0

    0
  27. kutu says:

    takkan nak panggil awak wanita muslimah pulak.

    0

    0
  28. Anonymous says:

    org beruban nk ilangkan uban…yg blum beruban beria2 putihkan rambut ala2 uban….haishhh..ni aku ni dh sediakala beruban takyah bleach2 rambut dah …sila amik uban aku ni aisyah..free jek..kehkehkeh #akugurauakusukagurau :P

    0

    0
  29. anti hipokrit says:

    senang2 nk memurtadkan org..apa korang perfect sangat ke? kalau perfect sangat wahai cik kak2 semua, kenapa masuk sini bangang. kimk betul.

    0

    0
  30. Sara says:

    x pyh nk jadi ustazah mee segera sgt la haih. apa korang buat kt sini? pergi la mengaji ke, baca kitab ke samdol. kan bergossip melalaikan. benda2 lalai berdosa. taw ke?

    0

    0
  31. $ekadar renungan says:

    jaga anak sendir dah la, tak perlu kot nak jaga anak2 org lain.
    silap2 anak2 dan keterunan kita lagi teruk besuk.
    masya allah.

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Complicatednya korang ni. Simple aja…buat aisyah, bertudung tu wajib..jatuh harus jika nk pikat suami..tp aurat mu tu kasi suami tgk ajelah. Yg jatuhkn hukum kafir, wlpn sedari ni mcm ni..kt x boleh menjatuhkn hukuman sewenangnya pd manusia. Nk tegur scr berhemah lh

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Keyboard warriors sibuk berdakwah tapi pada masa sama mengkafirkan org. Itu cara salah lah. Korang pon x betul… Ada ke Nabi suruh berdakwah dgn cara panggilan camtu? Please la korang. Nk tegur tu elok2 lah…

    0

    0
  34. Gila Ahhh says:

    nk tegur org pon agak2 la wehhhh!!!

    0

    0
  35. Beautiful Norra says:

    dah mcm bapok…kbye~

    0

    0
  36. Ma says:

    Melayu x tau kut. Org jordan dan arab lain, ramai yg blonde. Mata hijau. Tak ubah mcm mat saleh. Gi tgk internet. Bukan minah saleh je blonde.

    0

    0
  37. darus says:

    Rambut atas kepala blonde rambut kat puki tetap itam wakakaka

    0

    0
  38. Anonymous says:

    panjang nya kaki…

    0

    0
  39. . says:

    muka lembah nak kaler warna nenek kebayan.mmglah kena kutuk.

    0

    0
  40. anon says:

    aku bukan sokong dia tapi ramai lagi artis yg wrna rambut tapi artis ni kena hentam sbb wrna rambut dia daring lg dr org lain.. yg lain tu highlight rmbut wrna rmbut wrna light brown bgai smua tu xda plak yg nk hentam? come on la be fair, klau nk hentam hentam smua artis yg wrnakan rmbut diaorg tu

    0

    0
  41. Yekeni says:

    Just because dia colour or bleach jadi blonde, dia telah dijatuhkan hukuman menjadi kafir?

    Let’s see…. Does that applies to colour rambut jadi blonde aje ke ataupun colour rambut jadi warna amber, light brown atau 50 shades of brown pun dikira jugak?

    Hmmmm… Awal, eina dulu blonde, now warnakan hitam.. Yg warnakan hitam balik ni dikira boleh tak? Sah tak mandi hadas? Ok who else? Fathiya, dan ramai lagi yg mewarnakan rambut…. So semuanya kafir ke?

    Kenapa hukuman kafir hanya dijatuhkan kepada aisyah? Is it because she’s not a malaysian?

    Lepas ni suruh orang tu tengok sekeliling kampuak keluarga dan sedara mara dia, mana tahu ada yg kafir? Lebih baik dia suruh shave rambut kampuak dia andainya ada yg berwarna brown……

    0

    0
  42. Saloma says:

    Biar dia la nak kaler rambut warna apa pun.
    We olls yg rasa itu tak baik, tak payah buat k.
    We olls tahu hukum kan ?
    Lagi pun buat apa kisah pasal dia.
    Dia bkn famous pun. Rasanya ada yg tak kenal dia ni sapa.

    Regards,
    Saloma

    0

    0
  43. Kurus says:

    Kylie Jenner:
    Dengan mengubah kelopak mata jadi dalam, tajamkan hidung, buang lemak di pipi dan rahang serta KEMBANGkan bibir 4 kali ganda. Ternyata hebat sekali penangan ‘MAKE OVER’ orang-orang kaya dunia.

    Dulu ribuat sekejap Lady GAGA dikatakan meng”ambil” wajah rakannya (ibu rakannya membawa hal ini ke tengah) untuk dijadikan IMEJ GAGA!! Sila google untuk melihat bertapa TRANSFORMASI wajah GAGA dulu dan kini!!! Memang sebijik!!!

    Berbalik kepada Kylie Jenner. Wajahnya kini 10 kali cantik dari wajah asalnya iaitu adik bongsu ter’buruk’ dalam clan Kardashian-Jenner. Rupanya dia meniru wajah Val Mercado. (sila google sendiri)

    Begitulah hebatnya golongan kaya yang menyembah syaitan dan jin ini boleh menukar fizikal rupa paras sesuka mereka. Kemudian diperintahkan untuk “mental exploitation” dengan berbagai karenah dan trend yang menjadi ikutan…bagi menyesatkan manusia……………Teringat cerita SUSUK… hmm…

    Mungkinkah selebriti berambut blonde ini juga pemuja Kylie Jenner??

    0

    0