Written by AbangNara | August 26th, 2013

Kadangkala kesian juga FINAS dibuatnya. Tolong salah, tak tolong pun salah. Selepas dibidas dan dipersalahkan atas kejatuhan kutipan filem tempatan oleh Ahmad Idham, Mejar David Teo tampil untuk mempertahankan badan tersebut dan membidas kenyataan rakan seperjuangannya itu.

david teo

Kata David Teo:-

Janganlah menuding jari kepada FINAS apabila filem tidak dapat sambutan. Saya harap produser atau pengarah dapat membetulkan diri. Saya meletakkan kesilapan pada produser itu sendiri sekiranya penonton tidak berminat menonton filem mereka, bukan salah FINAS, pawagam, penonton atau media. Strategi pemasaran tidak menjadi juga adalah sebabnya.

Jangan jadi produser filem sekiranya tidak bersedia mengambil risio mengalami kerugian. Sekiranya tidak mahu rugi, lebih baik simpan saja duit dalam simpanan tetap di bank atau beli bangunan tiga tingkat sebagai pelaburan. Setiap bulan boleh kutip kadar faedah dan keuntungan.

ahmad idham

Abang Nara sokong kata-kata Mejar David Teo. Buat filem memang ada untung ruginya. Bukan senang nak memikat penonton datang ke pawagam. Filem yang dihasilkan mestilah kena dengan selera rakyat Malaysia. Jangan main syok sendiri sahaja. Tambah David Teo lagi:-

Saya cukup kesal dengan kenyataan Idham. Sebelum ini dia ahli lembaga FINAS. Dulu, masa dia di FINAS dia tidak buat apa-apa cadangan untuk bantu filem. Dulu dia dapat duit berjuta-juta ringgit daripada rebat dan skim insentif FINAS tidak pula bising-bising. Saya harap Idham sedar diri!

Kenyataan Idham yang mempertikai dan merendahkan FINAS, malah mencadangkan lebih baik FINAS ditutup saja kalau tidak mampu memikul amanah kerajaan adalah kenyataan yang cukup tidak bertanggungjawab. Idham boleh diumpamakan kacang lupakan kulit selepas mengaut keuntungan berjuta-juta. Sebagai bekas ahli lembaga FINAS, Idham seharusnya mempertahankan FINAS.

Fuh ~~ Memang pedas kata-kata David Teo. Namun ada kebenarannya kan? Abang Nara tak tahu apa sebenarnya terjadi di dalam industri filem, tetapi untuk menyalahkan satu pihak sahaja kerana kutipan filem anda tidak bagus adalah satu tindakan yang tidak wajar. Kena banyak buat kajian dan kadang kala perlu mengaku kesalahan sendiri. Tak gitu? Apa kata anda?

P.S: Nissan Patrol catat rekod baru

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

39 responses to Ahmad Idham Umpama Kacang Lupakan Kulit Lepas Kaut Untung Berjuta – David Teo

  1. cik yah says:

    haiyaa..kenapa time aku baca statement david tu terkeluar pelat cara david bercakap(realiti)..haiyaa

    0

    0
    • miss ynwa says:

      mohon abam david lepas ni kua kan pulak citer melayu ala2 “hunger game” “cabin in the wood” bru la syok nk tgk pelakon bleh bwk x…dan try buat citer mcm GIO curlasss ko….malaysia pon dh boring balik2 citer rempit, kalo x rempit citer kongsi gelap la 3 line la…alahai …majulah filem untuk negara!!!

      0

      0
      • Olga says:

        DAH TIBA MASANYA PRODUSER FILEM MALAYSIA BERGERAK SELANGKAH KE HADAPAN DGN MENGELUARKAN FILEM2 BERUNSUR 18SX! SESUNGGUHNYA RAKYAT MALAYSIA DAHAGAKAN FILEM2 BERUNSUR KEDEWASAAN!

        0

        0
        • anti neelopa says:

          giler sex olgos nie…komen byk mbodohkan dri

          0

          0
        • amoi says:

          Si david ni bajet filem dia sume bagus…dr dulu duk bergado dgn pengarah muda…ke dia x boleh tgk pengarah muda lebih bagus dari dia???asik2 nak blame org kate kacang lupakan kulit lah, bajet filem bagus lah…dahtu filem2 ko kuarkan tu bagus sgt ke david wei??cermin diri tu david oi!

          0

          0
        • anonymous says:

          bodoh!!!!! hati da rosk, bwa2 btobat sket…

          0

          0
    • Olga says:

      DAVID TEO NI MMG SUKA MEROYAN KE?XHBIS2 NK MEROYAN N IRI HATI DGN PEKERJA N PELAKON DIA,CAKAP KACANG LUPAKAN KULIT LAH APE LAH,PATOT RAMAI ARTIS DIA YG KELUAR DARI SYARIKAT DIA,CONTOH AERIL ZAFREL,ANA DAHLIA,UQASHA SENROSE,FARID KAMIL SKG NGN AHMAD IDHAM PLAK

      0

      0
      • apa pulak David Teo menggelupor. ko tu yg mengelupor Olga. orang tu dah bertahun2 buat bisnes filem, ko masa tu pakai cawat lagi. David Teo buat filem awal2 dulu pun bukan untung sgt. so dia cakap benda betul pun kat Mat Deham. bisnes mananya untung selalu. ada time rugi juga. Mat Deham kena paham, filem2 dia main pusing benda2 sama je, kalau awal2 dulu emmang la ramai nak tengok. cuba tukar approach sikit, bagi fresh. baru la orang selera nak gi panggung.

        and to you, Olga: go home, you’re drunk.

        0

        0
    • ina says:

      hahaha…ye lah..aku pun sama..

      0

      0
  2. nenek berjanggut says:

    Movie Melayu skrg ni mmg byk yg membosankan… bagus lg tgk movie2 dari luar.. mcm dari Thailand, Philippine.. lg berkualiti

    0

    0
  3. shahayati says:

    la pulak.. kenyataan dia lg.. bila melodi tanya dia cakap media yg salah tulis.. tunggu la melodi nex week.. apa kata beliau..

    0

    0
  4. contohi david teoh nak untung besar buat filem sampah banyak2.. pacak muka2 cun/ensem @ artis2 kontroversi.. even macam tiang lampu baca skrip pun berlakon tetap filem laris macam goreng pisang panas. hahahahaha

    0

    0
  5. shahz says:

    mmg betol.. kalau sesebuah filem tu gagal n x mendapat sambutan, sepatutnye kaji balik faktor2 yg menyebabkan filem tu gagal.. bknnye menyalahkan 1 pihak saje 100%..
    mcm jgk filem lemak kampung santan tu.. x patut la menyalahkan heroinnye 100% sebab filem tu gagal (oopppss!!!)..
    aku rase ahmad idham x bermaksud kot menyalahkahkan finas 100%.. maybe part of it yakni part yg sepatutnye menjadi tanggungjwb finas tpi finas x buat..

    0

    0
  6. mak c kina says:

    jgn salahkan org lain klu cite xlaku…finas dah bg platform,korg la yg patut buat utk jd kan filem korg laku…filem laku pn byk aspek…bkn sbb cite bes je…mcm filem DT,cite dia byk cite sampah tp kutip juta2,sbb pe?…sbb dia pandai tackle penonton…

    0

    0
  7. kak ema says:

    jgn jadi macam si poyo hans isaac, sekali jatuh tak bangkit2 dah….. macam mana nak berjaya kalau setiap kali filem tak dpt sambutan baik, mula tuduh berbagai pihak dan bukan diri sendiri…. org yg berjaya adalah mereka yg dah jatuh byk kali & cuba bangun semula…. kalau nak dpt sambutan dari kami, jgn asyik keluar filem syiok sendiri tanpa mengetahui citarasa penonton…. kalaulah ini mentaliti ahmad idham atau sesiape pun… tak akan berjaya ke peringkat antarabangsa sampai bila2pun… “u need to think out of the box”

    0

    0
  8. Anonymous says:

    ahmad idham ni muka mirip mr bean.. kan..

    0

    0
  9. lagubestbest says:

    Xpass exam salahkan cikgu. Xpe2, byk lagi pengarah indie berbakat berbanding keluar dari U setiap tahun, tunggu masa nak naik je. Orang lama yg dah x kreatif, silalah beri peluang pada orang baru. Jd pemberi ‘funding’ ke ape2.

    0

    0
  10. ahmad deham tak tau kalau tak sebab dana tu, tak ramai anak2 muda yang tampil dengan filem2 yang bermutu dgn idea yang lagi best? ke rasa tercabar dengan idea budak2 baru yang lagu hebat dari filem2 dia yg macam sampah tu? lepas tu suka suki nak tutup FINAS. masa FINAS tu wujud dia kencing pun tak basuh lagi. lagi nak ajar orang pasal filem untung tak untung. phui!!!

    0

    0
  11. Shhh says:

    BIASALAH TU.MELAYU MUDAH LUPA…

    0

    0
  12. minah jambu tukar kaler merah biru says:

    minah jambu tk interested nk komen bende2 ni semua …bang nara kelua kn cerita Aliff Aziz boleh ? malas betol minah jambu dngan pilm pilm ni lah ! helo pengarah n produser kalau u ol nk kn pilm u tu box office u ambek la Aliff Aziz n Emma Embong untok pilm u olllll…minah jambu gerenti u ol dapat untong punye caya lah….

    0

    0
  13. ac n mizal says:

    beza mentaliti melayu dan cina…sikap melayu yg suka menyalahkan org lain tu la yg menbuatkan bangsa melayu ni tk kemana2…pi mai2 tang tu juga…:( bila la melayu nk maju kalau mcm ni.jatuh sekali n bangun lagi tu sikap yg sepatutnya ada dlm diri bukan jatuh sekali terus tido je kn…kalau melayu berani ambil risiko n tk mengenal kalah mesti kita pun blh maju dr bangsa2 lain…:)

    0

    0
  14. Hmmm says:

    Dua2 xda kualiti sbnrnya…ahmad idham dr zmn buat drama dgn kuasatek dlu lg crita nta papa..ska sgt wat skrip dabel meaning n ayat mcm sajak xsiap..skrg zmn buat pilem pn skrip sampah gk..kerap direct tp xda pn pilem yg btul2 meninggalkan kesan.cma dia ni dikira b’nasib baik sbb dia sll dpt produser yg poket kencang yg bleh bwk msuk pelakon hebat2 utk drama n pilem dia..beter lg director yg jrg hasilkan pilem tp produk mmg mantop mcm uwei shaari,mamat khalid,osman ali..mgkn ada gk pilem dorg xbrp ok..tp at least pilem dorg ade gk yg meninggalkan kesan n jd sebutan ramai smpai skrg..

    0

    0
  15. Davit teo menindas yusof haslam.. says:

    Tpi yang tak bestnya..davit teo ambik pelakon filem, yg seme je hari hari…bosan tauuu…

    0

    0
    • itu kena orang tanya bahagian casting, maaa….. david teo keluar duit saja.

      0

      0
    • mak c kina says:

      dia amik pelakon same sbb sume tu artis residen nye la…buat apa dia amik pelakon luar sedangakan dia ada artis yg dah sign kontrak dgn dia…artis yg korg tgk slalu sgt kuar kt wayang tu sume artis MW (sbb MW je yg kuar filem tiap bulan)…

      0

      0
  16. ayoyo says:

    terimala knyataan ahmad idhm kalo filem tu x laku jgn slahkn pihak laen..kalo dah bese untung rugi skali nk salahkn org laen..sidavid mmg lps ckp tapi apa yang dia ckp ada jgk btolnya..knala trima knyataan..

    0

    0
  17. saya lalala.. says:

    manusia kalau tak reti bersyukur macam ni laa.. bila senang lupa nak bsyukur.. mengagihkn sedikit keuntungan pd yg susah.. bila susah salahkan pihak lain.. cermin diri tu dulu kenapa filem tak laku!!

    0

    0
  18. fifi faraj says:

    saya tahu kenapa filem melayu tak laku? sebab nya org2 melayu malu nak tonton filem melayu..nak jaga class…

    0

    0
    • minah jambu tukar kaler merah biru says:

      kalau pilm semuaaaaa pompan bertudong n tutop aurat eh lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tk laku !! kalau tk caya cuba lah try …bukan menghina atau mengata tapi kenyataannnnnnnnnn ..emmmmmmmmmmmmmm …mungkin jugak eh …ape kate anda pulak ?????

      0

      0
  19. Rani says:

    Waaahhhh…. bagus laa david ni tegur ahmad idhm, dh laa melenggang mase jd ahli finas.. gumbira kutip hasil juta juta…. bila keluar finas g hentam finas…. jelos laa teww dh jd ex-ahli…. tp moral di sini btol ckp david, ahmad idhm ni manusia tak sedar diri…

    0

    0
  20. Anonymous says:

    pd aku la..wlpn si apek ni ckp mcm tu…memg btl ap y dia ckp…wlpn bahasa dia y d cakap x btl..tpi amat mendalam….dh kalau filem y d keluarkn tajuk citenya pn x de semangat nk dgr..ni lagi nk g tengok..d tambah plk ngan hero n heroinnya y berlakon..mane la filem tu x ke laut….kelakor la tajuk cite filem hans..LEMAK KG SANTAN…

    0

    0
    • mak c kina says:

      pastu cite org kaya nk bli tanah kt kg nk buat projek,tjh cinta dgn org kg….very the kg!..ol skul cite hans ni…cite mcm ni dah byk la…yg kne tipu org kg,yg kaya,yg tepelajar sume org bandar…

      0

      0
  21. Mamak Zali says:

    Kalau kauorang semua perasan…kenapa filem2 terbitan MIG sekarang nie sudak semakin bosan!Sebab bagi akulah,filem diorang mcm sama jer…Dan yang paling teruk filem mig2 bergenre komedi seram,komedi aksi…

    0

    0
  22. kimi aziz samad says:

    dulu ahmad idham dgn david teo xde la mcm nie…sekarang tiba2 ak cam x suke syarikat Excellent plak

    0

    0