Written by Bella | July 5th, 2017

Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini memberikan makna yang berbeza buat penyanyi Adira Suhaimi apabila dapat beraya dengan cahaya mata sulungnya Anggrek dan juga suami tercinta Datuk Red di kampung halamannya di Sabah.

Sejak beberapa hari lalu pula, ada pihak mula berspekulasi bahawa hubungan Adira dan madunya, Datin Red mungkin sedikit tegang apabila Datin Red memuat naik hashtag #teamlakikenapinjam #takpandaimenipu dan foto beliau bersama Datuk Red dengan kapsyen “laki ku dah pulang ke pangkal jalan” apabila ahli perniagaan itu pulang daripada Sabah untuk beraya dengan isteri pertamanya itu.

Beberapa hari kemudian, Adira turut memuat naik foto beliau bersama anaknya dengan luahan yang agak sedih dengan apa yang berlaku.

Walaubagaimanapun, rata-rata peminat beliau mendoakan yang terbaik buat Adira dan berharap agar penyanyi itu kekal sabar menghadapi segala masalah.

57 responses to Ada Apa Dengan Luahan Sedih Adira Di Instagram?

  1. bang bang says:

    kesian kan……i tak mampu nak kata apa2….Islam benarkan lelaki berkahwin 4…tak nak bermadu nanti org kata kafir..cemana tu…i nak layan lagu despacito lah..

    25

    0
    • llliilliii says:

      elok la kafir..kawen 4 tu x semestinya da alim sgt…ke bab kawen 4 ni je ko terrer..

      3

      2
      • Anonymous says:

        huhuhu..maaf ckp la ye. akak mmg panas dgr sabah2 ni. sebab laki akak pon kena goda ngan janda sabah smp sanggup fly ke KK. kalau lawa xpe, ni kepala gajah pon pon boleh sumbat dik..kembang kecut. xtau la jantan ni, xpenah merasa serba cukup. tp akak tau, xsume sabahan mcm tu. #jangankecamakak

        22

        4
        • Anonymous says:

          sebelum kawin kenapa x pikir..ko hanya penyedap/second best. bila raya tahu lak nk meroyan.

          8

          0
        • #jangankecamakak says:

          mungkin ko punya servis ndak best ba … tu laki akak cari pompuan lain. nasip kena org Sabah, kalau kena perempuan dari pilipin, kompom kana kasi tinggal porever ko tu. servis tip top, kasi akon BJ. akak pandai BJ akon?

          4

          5
    • Datin red berkepam berkerak says:

      CIS DATIN RED GEMOK, MUKA PUTIH PKAI FOUNDATION 1KG, TP TAKLH TUTUP TANGAN N KAKI YG BERKERAK HITAM TU! IGT LAWA KE DIA ? HAHAHH GEMOK MUKA KAMPONG JE, SEPADAN LAH DGN JANTAN RED TU, SMA2 BERKERAK HITAM, EWWW! IGT YE DATIN RED GEMOK, KO PON PERAMPAS JGK, TP JNIS PERAMPAS YG LG HINA, SBB KO DH PKSA JANTAN KO TU CERAIKAN BINI FIRST DIA, TU LG KO TAK RETI NAK DIAM, NAK JGK PERLI2, PLAY VICTIM! NAK MINTA ORG BEKUP KE? TERIMA JE LAH YG NI KIFARAH KO SBB ROSAKKN RUMAH TANGGA JANTAN TU NGN BINI NO.1 DIA DULU, TAKKN KIFARAH ADIRA JE YG KNA NGADAP ? KO PON PATUT NGADAP N TERIMA KENYATAAN MCM ADIRA, KATA DULU BLH TERIMA ADIRA, PROPA KE ? ADOII MUNAFIK NYA KO DTIN GEMOK, DEPAN SENYUM, BELAKANG KEMAIN MULOT BECOK! PATUTLAH LAKI KO CEPAT BOSAN! DH LA TUA, HATI BUSUK, KULIT KEPAM HITAM, GEMOK, HAHHAHAHAH! BOOO

      2

      5
      • Anonymous says:

        Amboii bahasa ko.. Aku paham mak ko x reti nak ajar anak bersopan.. Padan le pandai maki hamun dan mengata org.. Aku doakan laki ko madukan ko.. Pastu blah balik raya rumah madu ko.. Masa tu baru le ko pun sedar diri ko.. Berkepam, berkerak bagai.. Jgn lupa ye.. Sama2 kita doakan di bulan yg mulia ni.. Semoga laki ko dirampas org.. Hahahaha

        3

        0
  2. wekkkkkkk says:

    kalau dh jadi bini no. 2, 3ke, 4 ke..sedar la, jgn cuba jdi yg pertma., kalau raya pertama, si suami kenalh dgn bini tua dulu, tiap tahun mcm tu, hari lain baru ke rmh bini ke dua, kena redha la, sbb stuju jadi yg ke dua, atau 3, atau ke 4..lagipun stuju kawen sbb tau suami org.
    Diam la selagi mampu mcm yg u ckp adira..pasrah je la..tunggu suami dtg walaupun raya dh msuk ke 29 hari.

    73

    0
    • Pekerja Gomen says:

      Datin Red pun sailang laki org…
      Lagi busuk sbb dia paksa Dato Red tinggalkan bini pertama

      44

      0
      • wekkkkkkk says:

        balasan utk semua..
        kalau aku jadi bini pertma dan kedua..aku terus minta talak..tpi bagi aku 50 juta sbb setuju nak cerai..apa kisah..duit ada..dunia pun bsr, buat niaga sendiri, akan dtg kalau nk kawen cari bujang jugk, jgn laki org., buat hape mkn hati ulam jantung ..masa muda ni lah buat mcm ni, kalau dh tua.sndiri jwb la..

        masalahnya KALAU

        18

        0
      • Anonymous says:

        kesimpulannya padan muka dua2… nak2 si bini yg muda tu.

        3

        0
      • joyah murai says:

        Ye ke? X pernah dengo pun.. Ada bukti ke? Masa tu bkn si datuk miang tu bawak lori sayo ke? Ada jgk yg nak berebut.. Kalau mase tu kasik pree kat adira pun mampus dia x kehingin..

        0

        0
    • orang bukan hantu says:

      dalam islam xde istilah bini ni 1, 2 3..xde kata bini pertama tu ada hak lebih.kbai

      13

      2
      • Anonymous says:

        Memang tk slah…tapi bila dh kwin 2 3 4…dosa membukit pulak..mana nak? Kumpul.dosa atau kawin 1? Jawab

        16

        0
    • Anonymous says:

      Dalam Islam tak wujud isteri no 1, 2, 3 n 4. Hak yang sama. Yang perlu dijaga perasaan masing2. It’s ok Dira, keep cool. Kalau tak adil, yang jalan senget di akhirat Dato Red. You know what you are getting yourself into. So, mmg terpaksa sabar. Sebab ko yang nak Dato tu kan.

      Yang Datin nya tu, dapat pahala kebahagiaan ke provoke orang? Unless, masa dia update status langsung tak ada niat nak sakitkan hati orang lain. Dah fact, your husband mmg womanizer. Itu pun baguih, dia mau nikah. Kalau jenis sex rambang, lagi ngeri.

      Poligami dibenarkan dalam Islam. Cuma hanya yang kuat dan mampu sahaja boleh berpoligami. Kalau terasa diri dah hebat, cuba la menidakkan apa yang agama benarkan.

      48

      0
      • wekkkkkkk says:

        btul apa u ckp…
        tapi kalau u pompuan, laki u ada bini lain..ingtlh kata2 luahan kamu di sini…adakah mampu menahan dgn ksabaran..
        kalau suami nk kawen lagi sbb bini no 1 x bagi anak bertahun2 hampir brbelas2 tahun kawen x salah nk nak kawen lagi…cuba dulu..sapa yg mandul sbenarnya.

        lainlah kalau laki dh kena nasi kankang, dgr je bini ckp…msti takut nk sebut kawen lagi.

        8

        2
        • ann says:

          Pasal nak berbini lain sebab takde anak aku tak boleh terima. Dah tentu2 ke yang lelaki tu mandul (unless proven so)? Ko ingat, ko sorang je nak zuriat, penyambung generasi kononnya? Habis bini tu taknak anak ke? Poodahhh

          16

          0
        • wekkkkkkk says:

          Pasal nak berbini lain sebab takde anak aku tak boleh terima.

          akan tetapi, kalau suami kata mau kawen gk, cam ne,u x boleh hamil, lakipun x tau lagi, u stuju ke suami kawen, atau mau menjanda je..
          ada kisah org mcm tu, adik ipar punya story, sudh kawen brbelas tahun, tapi suami pangat Datuk Seri..mmg x ada anak mereka, si Datuk minta kawen, bini x bagi, last2 kwen gk, bini x leh terima, kata adik ipar air mata x henti kuar masa mmndu dri KL ke Perlis sorang2 , sbb suami kawen, last2 suami bila kawen dpt anak 3 smpai la ni, tapi kebajikan bini pertma ttap di jaga…itupun nasib baik ada duit byk si Datuk tu ..mcm ni akupun snggup..biarlh suami kawen, aku x leh bgi anak, tapi suami ttp syg dn bagi nafkah dn bini pertama x keja..bini ke 2 tu keja.

          1

          0
      • Ikut sunnah kena kaji dulu says:

        Zaman sekarang punya poligami tak berapa valid. Zaman Nabi baginda bermadu dengan janda (bukan anak dara melainkan Aishah r.a itupun Allah perintah). Isteri2 nabi yg lain suaminya meninggal syahid dlm perang, membela nasib wanita.

        Zaman sekarang kawin ikut nafsu. No 2 lg muda lagi cun dr yg pertama.

        Porraaaahhhh

        46

        0
        • Anonymous says:

          zaman sekarang ramai yg cuba memutar belitkan agama sendiri… .demi menyedapkan hati sendiri,.patutlah melayu sekarang laptop hilang pun masih jumpa bomoh.

          19

          0
    • Tapiiii kalau si lelaki setuju adil raya gilir gilir setiap tahun takda masalah raya pertama ke rumah isteri kedua ke ketiga ke keempat pun, tak semestinya every year kena raya rumah isteri pertama je. Atas kata putus antara isteri dgn suami then look whether si suami berlaku adil ke tak even bab hari raya #imjustsayit

      1

      0
    • Sisturnina says:

      Mana adil.agama pun tak de peruntukan isteri 1st dapat lebih. Semua kena bagi adil Dan saksama. Dating red ni pun jadi pertama selepas dato red ceraikan yg pertama. Tengok dia cakap dengan laki dia kasor bukan main.

      3

      0
    • tipa says:

      poligami harus adil seadilnya. kalau raya ni bini tua tahun depan bini muda, kalau bini first baju 500 bini muda pun 500

      0

      0
      • c says:

        msti u bini no. 2, nk sama rata, sbb tu x leh terima bagi kelebihan pada yg pertma..padahal yg pertma lh yg bagi rezeki kt laki..

        0

        0
  3. nana says:

    malas nk ckp byk kali. sapa yg sanggup jd bini ke2 ke3 n ke4 tu sendiri jd penyakit. time la baru nk sabar, masa ko kawen dlu rase tak kesabaran bini pertama. tu la bodoh, yg sedap laki gk. so ko berguru la dgn bini pertama mcm mn nk redha. time ngangkang tu lupa yg laki ko dh celup batang die kt bini pertama pastu ko pon share. tak yah nk sedih sgt, loya lak aku.

    19

    3
  4. dora says:

    dah kata rela bermadu.. hadap jela ko dira

    6

    0
  5. elle says:

    sendiri dah tau yg nasib kelak akan jd cmtu, so hadap jela. sbb aku x jumpe lg madu yg btul2 redha mcm bini asyraff yg first tu, tgk prangai datin red mmg x harap ler nak jd cenggitu yep.

    14

    0
  6. mat yo says:

    kpd datuk red: hang kata hang terror..kes mcm ni pun hang x bole nak settle, apa dia.perbetui dulu isteri2 hang mat red ooiii baru bole jadi lelaki hebat. mcm ni ka hang nak tambah lagi cawangan..jgn mimpi lah.nak jadi lelaki hebat kena bagi bini pertama & bini kedua bole dok kiri kanan dgn hang time raya.mcm tu baru lah lelaki hebat bak hang!! :D

    18

    0
    • wekkkkkkk says:

      org skrg berbini lebih bkn mcm yg Rasulullah buat, x sama..zmn skrg nak berbini lebih sbb …i, la, nak rasa lain2..padahal x mampupun..padahal bini2 independent tulh yg menyara 1 suami tu.
      Sbb apa, mgkn si suami ada ilmu-ilmuan memikat pompuan.
      Mcm doa ada org tu ckp..”Allahuma antasuki pasak berahu rantai bernyawa..”..
      bla..bla..bla dn lagi..secret wei..x mau taip habis..
      maka pompuan tu pun tergoda dgn hembusan tu..

      1

      0
  7. tututututut says:

    ukaa poh dih boh dika adira…dika ih uhang mongoi kawen sawo doh tulun.
    (lantak ko la adira…ngko yg nak kawen ngan laki org )
    kan adira kan..gete betul ituuuuuu, laki org pun ko hantam…x pyh la ko berlagak ko yg kena adira oii klu hakikatnya ko bini ke 2. time bini pertama tu sarat ngandong..ko tadah jeee ituutttut ko dgn laki org aka dato red tu..adei…adira adira..bertabah selagi boleh..huahuahua… laki ko syg ko…maybe.. mcm na dgn familynye…

    5

    0
  8. Ross says:

    Sian ko adira, muda2 dah stucked for life since ko carik penyakit sendiri. Kuasa perkahwinan di tangan perempuan ye. Lelaki ni berkuasa dalam penceraian jek. For a cheap man like Red, dia x kan pikir pun pasal bini2 dia sebab dia jenis stok playboy yang ada sejenis penyakit nak direbuti perempuan. Lol. Semoga dijauhkan lah kite. Amin.

    11

    0
  9. wekkkkkkk says:

    amun sudah tahuk itu laki org, kenapang mahu di hakuni kawen, ya am ti, mencari penyakit hajak..amun kayapun..hati kada sanang hinggan apa menunggu lagi..ayuha, suka hati ikam lah handak tunggu ke kadak, beranai lebih baik..
    ( klau dh tahu itu laki org, knpa nak jugak jadi madu, mcm tu, mencari sakit, klau kaya, hati x seng, dn knapa tunggu lagi, oklah, suka htilah kamu, hendak kekal ke x, diam lebih baik).

    4

    0
  10. Anonymous says:

    kesian adira…kalau dah tak mampu bermadu… cerai jerlah….suruh dato red bagi nafkah kat anak…dato red pun mesti besar hati suruh adira jaga anak…hmmm

    2

    1
  11. Shhh says:

    Dulu masa aku dgr pasal Dato Red kawin dgn Adira, msa aku fikir, mudahnya ko Adira terima lamaran lepas ko putus tunang dulu, aku rasa ko mmg bodoh…sepatutnya ko ambk masa rawat hati ko lepas putus ari tu, tpi ko kawin jugak mcm ko terburu2 bt keputusan. Pada aku, masa tu Adira masih muda, kerjaya seni bru nk bermula, sayang sekali, ko pilih nk jdi bini no.2, takpelah dh jodoh ko, tpi aku ttp rasa keputusan ko bukan terbaik yg ko buat, nak kwin dn jadi madu ni, kena fikir, dpt plak lelaki mcm Dato Red tu. Lepas kisah dia dgn Ruhanies, kecian plak dkt ko, nmpk mcm Dato Red, ni mmg mata keranjang, dgn kisah dia nk tambah lagi sorg, apa ko yg rasa msa tu, nk kecian tk blh, sbb tu yg ko pilih, skrg dptlah isteri pertama yg mcm tk redha dgn perkahwinan kedua suami dia ..tgk caption mcm tu..aku tk nk ckp pasal poligami ni lbh2 sbb kita tahu apa akan jdi dgn diri kita, nak kawin dgn suami org, cri lah yg btul2 adil.

    3

    0
  12. Anonymous says:

    ramai pompan sanggup bermadu sbb yg kena hina andartu dgn janda je…

    1

    3
    • poyos says:

      Yang menghina belum tentu lebih baik dari yang dihina.
      Yang menghina belum tentu masuk syurga. Yang dihina belum tentu masuk neraka.
      Yang menghina belum tentu bahagia dunia akhirat. Yang dihina belum tenth sengsara dunia khirat.

      8

      0
    • Anonymous says:

      Betul

      0

      0
    • wekkkkkkk says:

      yg sggup brmadu tu, x kuat hati dn x ada hati nk keja cri duit sndiri, minta la di payung, andartu dn janda lah pandai berdikari…selain anak dara yg belum kawen…ada gk anak dara yg minta dipayung..lpas tu bukan dara lagi, nama je dara yg x dara…

      2

      0
  13. Anonymous says:

    nk ckp cikit la ek Adira…klau da ngambek laki org tu terima redhaaaaaaaaaaa aje yeakkk…sebb yg lagi terasa sakit isteri pertama si dato red tu …

    2

    1
    • eiuw says:

      isteri pertama dato red dah diceraikan. so datin red ngn adira sama je geng. hahaha. x tau nak kesian kat sapa dah weh

      1

      1
  14. elisyyh says:

    adira dh tentu2 laaa boleh tenang…dah dia yang willing kahwin suami orang..kalau xboleh bertenang..dia xkan sanggup kahwin suami orang sbb mesti dia dh tau baik buruk nye bermadu….

    yang datin red pulak…nak bertenang macam mana…sbb kan sygkan rumahtangga..kena laa sabar, makan hati aja laaa sebabnye..suami memang boleh kahwin lebih dari 1..tapi sabar tu..smua perempuan ada hadnya kan…

    kita pulak? cuba letakkan diri jadi datin red..mampu ke senyum mcm xde apa jadi? ini suami bukan boyfriend tau…tapi kalau kita jadi adira pulak..boleh ke hati tenang walaupon kita tau kasih sayang dan serba serbi perlu di share…willing to share?

    haaaa si dato red ni plg master dan kepala! kalau xreti bahagi smua apa yg ada..jgn laa berbini banyak..kena adil dan jaga hati kedua2 nyaa…ni kalau kau kawen lagi satu ni…haih elok di panggang hanggus aje! hahaha

    –duit bukan segalanya tapi segalanya perlukan duit tapi kasih sayang yang abadi tidak berdasarkan duit
    –sabar itu indah tapi sabar juga ada hadnya
    –kita buat orang, orang juga boleh buat kita, kita ambil hak orang, orang juga boleh ambil hak kita
    –perempuan sepatutnya lebih memahami antara satu sama lain tetapi sebenarnya perempuan laa penghancur kepada perempuan itu sendiri
    –mengadu pada manusia menambahkan fitnah dan syak wasangka, mengadu pada ALLAH pasti ada penyelesaiannya.. ;)

    1

    0
  15. Hsshsh says:

    Mesti adira menyesal gila kawen ngan si red Ni!

    5

    0
    • Anonymous says:

      Bukan menyesal lagi..silap2 tk kuat iman terjun dari pokok kelapa..
      Salah sendiri terima datok red hanya nk tutup rasa sedih setelah putus cinta..last2 terima padahnya..lain kali relax2 jer dulu…jgn terus terima pinangan orang..tgk kiri kanan dulu.entah2..yg meminang tu jin afrit ke..

      1

      0
  16. Anonymous says:

    Yang salahnya dato red. Dah tau x boleh berlaku adil. X payah lah nak bebini 2. Tu pun ada hati nak tambah lagi. Kalo setakat poket je tebal tp hotak tada. Baik x payah. Berlaku adil kat bini hang. Sama rata xda kurang atau lebih. Itu la sebbnya kalo x dpt blaku adil jgn lah nak menggatal bini lebih. (oh nnt ada yg kata bagus kawin dr berzina) itu lah perlunya agama. Kalo nafsu kuat sgt. Isteri pertama x puas jugak, berpuasa, berzikir, doa byk2. Ini x ikut je nafsu je lebih. Yg isteri pertama kalo x redha, berdosa je. Sama jgk yg kedua kalo asyik makan hati je. Lantak korg la dah besar pjg pandai pandai la pilih sendiri.. Minta djauhkan Dr keturunan aku poligami ni. Kita rela berpisah dari dibuat lagu tu.

    0

    0
  17. Yun says:

    Mula kawin semua reda…dh ada anak baru tau peritnya

    3

    0
  18. Anonymous says:

    Assalam, wahai manusia yg berugama ISLAM ketahui lah jodoh itu rahsia ALLAH redha dan terima lah ketentuan yg ALLAH telah berikan kpd kita yg pasti berlaku nya sesuatu ada hikmah disebaliknya yg pasti baik sama ada dlm jangka masa yg cepat atau lambat dgn banyak bersabar beristifar berselawat berzikir selalu. Jangan lah kita berbalah dgn kententuan ALLAH yg boleh memalukan menjatuhkan maruah ugama ISLAM.

    2

    0
    • Anonymous says:

      bangsa melayu biasalah…mengata bangsa orang no.1. nanti berebut nak berlaki omputeh lah, cina lah, korea lah..konon nak anak muka mix. .walhal baru semalam mengata orang berak tak cebok…eeeeeee…wekkkkkk…

      0

      1
  19. idàh says:

    Assalam, wahai manusia yg berugama ISLAM ketahui lah jodoh itu rahsia ALLAH redha dan terima lah ketentuan yg ALLAH telah berikan kpd kita yg pasti berlaku nya sesuatu ada hikmah disebaliknya yg pasti baik sama ada dlm jangka masa yg cepat atau lambat dgn banyak bersabar beristifar berselawat berzikir selalu. Jangan lah kita berbalah dgn kententuan ALLAH yg boleh memalukan menjatuhkan maruah ugama ISLAM.

    0

    0
    • wekkkkkkk says:

      mmg jodoh itu rahsia Allah, Tapi itu adalah Takdir yg sengaja di Tempah. Bukankah Takdir itu adalah kejadian yg kita belum ketahui pada asalnya. (Contoh: Aku terkawen laki org..ini Takdir) (Kalau sengaja kawen dgn laki org..adakah Takdir).
      Mcm u nmpk kawasan tu byk org, u rcg mau buka niaga, duit byk habis, bila niaga dh start brbulan2, niaga lingkup..ini Takdir…kita x tau..dn byk lgi..

      4

      0
  20. nasebkaulahhhhadira says:

    apa cerita pasal datin red dulu sailang laki org jugak ek.. kat mana korang dapat info ni nak gak aku tau.. tertinggal keretapi aku ni.

    1

    0
  21. RealBitch says:

    Yang Sundal je gila dgn Si Merah ni, dah kena kat batang hidung sendiri, sama2 padan. ko caras org, org caras ko balik. Erm, sundal tak sundal, esok lusa mgelupur bila dpt sundal baru kn, Merah.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Orang nak berpoligami, kau pun sibuk nak berpoligami. Last2, bini bini makan hati, terasa hati, sindir sesama sendiri. Kau gak yang rileks

    0

    0

Leave a Comment

Optional