Written by AbangNara | August 9th, 2016

Penyanyi dan pengacara Datuk Mizal Zaini atau dikenali sebagai AC Mizal bersama isterinya Datin Emylia Rosnaida Abdul Hamid dan dua lagi memfailkan saman fitnah terhadap Utusan Melayu (M) Sdn Bhd dan tiga yang lain, menuntut ganti rugi RM25 juta.

AC Mizal yang juga Presiden Peace Yall Sdn Bhd, syarikat yang mengendalikan operasi saluran radio penyiaran internet swasta, memfailkan saman itu melalui Tetuan Shahrir & Co pada 30 Mac lepas.

Plaintif dalam saman itu ialah AC Mizal, 45, Emylia Rosnaida, 43, yang juga naib presiden syarikat itu, Rashidi Ishak, 43, ketua pegawai eksekutif syarikat itu dan Peace Yall Sdn Bhd.
ac mizal saman utusanMereka menamakan wartawan hiburan Utusan Melayu, Syed Musaddad Syed Mahdi, bekas Pengarang Mingguan Malaysia Ku Seman Ku Hussein, Ketua Pengarang Utusan Melayu Datuk Abdul Aziz Ishak dan Utusan Melayu sebagai defendan pertama hingga keempat.

Mengikut pernyataan tuntutan, kesemua plaintif mendakwa Syed Musaddad melalui sisipan Pancaindera yang diterbitkan bersama-sama dengan Mingguan Malaysia membuat andaian fitnah terhadap plaintif-plaintif di dalam artikel berjudul ‘Peace Yall FM Tak Bayar Gaji’.
ac mizalMereka mendakwa perkataan-perkataan dalam artikel itu menggambarkan kesemua plaintif merupakan majikan, presiden syarikat, ahli perniagaan, ahli masyarakat atau individu yang tidak bertanggungjawab, cuai, dan lalai terhadap pekerja mereka.

Kesemua plaintif mendakwa perkataan itu juga boleh menggambarkan mereka mempunyai reputasi kewangan atau perniagaan yang teruk dan tidak boleh dipercayai, sedang menanggung beban hutang atau kewangan yang teruk hingga tidak mampu untuk membayar gaji pekerja.

Mereka mendakwa reputasi dan nama baik mereka selaku ahli perniagaan dan penggiat bidang seni telah terjejas teruk.
ac mizalMereka menuntut ganti rugi am bagi memfitnah sebanyak RM15 juta dan ganti rugi teruk RM10 juta, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.
Peguam Ahmad Shahrir Baharuddin yang mewakili kesemua plaintif ketika ditemui pemberita selepas prosiding di dalam kamar Hakim Abu Bakar Jais hari ini, memaklumkan mahkamah menyarankan kedua-dua pihak supaya menyelesaikan kes saman fitnah itu melalui proses mediasi.

Katanya mahkamah menetapkan esok untuk pengurusan kes berkenaan. Turut hadir pada prosiding itu ialah peguam Ooi She Yi yang mewakili kesemua defendan.

27 responses to AC Mizal & Isteri Fail Saman RM25 Juta Terhadap Suratkhabar Utusan

  1. Orang Cerdik says:

    Oh Rozana
    Di sini telah aku tulis
    Berjuta-juta kesaksian
    Tentang bisjut & royi
    Namun cerita slalu tidak pernah sempurna
    Karena jarak terlalu jauh
    Untuk di tempuh oleh jejaka bangla

    Dan bisjut & royi sudah kutitipkan kepadamu
    Agar bisjut & royi itu akan menyatu
    agar diterima oleh bangla
    Serta anganmu belaka

    Oh Rozana
    bisjut & royi ini hampir retak
    Dekaplah ia dengan erat
    Agar bisjut & royi tidak terpisahkan
    Hanya karena khayalan serta angan jejaka bangla

    0

    0
    • kentut seluar ketat says:

      aq kentut pakai seluar ketat … bunyi kuat tau..
      tapi bau dia tak busuk dan padu

      0

      0
      • Wartawan too says:

        I dont really like ac mizal and the gang but i gotta admit wartawan utusan nama syed mussadad tu memang KURANG AJAR.
        Ada artis tg dia suka semua nya ok. Ada artis yg dia tak suka, ambik kau klua habis cite yg tak semenggah. Dah2 la syed oi, insaf lah!

        0

        0
  2. whateverlah says:

    ada ku kesah?… saman… jangan tak saman… bukan saudara pun…

    0

    0
  3. Anonymous says:

    Kecoh la Dato n Daton rambut karat ni. Nasin baik pelabur2 gelang ajaib yg kau tipu dulu tak saman kau. Kalau tidak dah lama kau pun merempat. Please lah..

    0

    0
  4. Anonymous says:

    elok saman biar blog ni semua pun takut nak fitnah. cakap main bedal je

    0

    0
  5. terpijak taik says:

    Saman jangan tak saman. biar tutup kedai lagi bagus. Utusan ni media untuk politik umno je. banyak cite2 yg di terbitkan berunsur fitnah , rasis dan hanya untuk mengelirukan rakyat. Ia bukan lagi berpihak dan memperjuangkan Bangsa, Negara & agama, hanya untuk kepentingan poliltikus umno dan agenda pemimpin untuk mempertahankan kuasa

    0

    0
    • Shhh says:

      Patutlah lama ayah aku tak beli paper..dulu selalu gak dibeli paper Utusan dan Mingguan Malaysia..asik jdi penjilat je…pastu dh 3 tahun ni pun aku dh jrg bca paper..nak2 lgi BH dan Metro..penjilat kuat tu…paper skrg ni mmg harem jadah..elok lah lingkup..saman byk2 dato…lepas tu derma sikit kt kitaorg ni ah…bukan paper je..tv 3 tu pun kaki ampu gak tu..sejak dh bertukar tngan..tv3 dh jadi tv kerajaan pulak..sbb tu skrg ni dorg byk terbit drama2 bodoh..nk untung mudah …muka pengacara tu jelah tiap2 tahun..sebab tu skrg ni berlumba2 bt rancangan mcm astrok..cth pertandingan lawak…pastu da lah da’i..tu jelah yg aku rasa berilmu cikit racangan dia..kalo tak mmg tk tgk tv3.

      0

      0
      • Anonymous says:

        25 juta x logik. Silap2 jadi Azwan Ali. Saman kak Ogy, Melodi TV3…pastu ko yg kena balik. Sampai skg meroyan…hahaha

        0

        0
    • Anonymous says:

      ko bodoh

      0

      0
  6. fatimah busung says:

    dah ape cerite dgn MFACE ko tu dato? buat keje jangan separuh jalan boleh?

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Dah sengkek…mulalah cari duit mudah. Saman org je lah. Sabar AC…Sabar… anda sedang menuju keperitan hidup. Eleklah bro…bila dah start pandai makan kat gerai mamak tepi jalan baru kau minta kesian kat semua org yg kau tipu masa jual gelang hari tu, ok.

    0

    0
    • kurma taiyob says:

      kakak aku salah sorang dari mangsa penipuan gelang tu..
      tak halal dunia akhirat makan duit haram AC oi..

      0

      0
  8. sentap says:

    seram tgk bini dia..kayo la pasni pakcik…

    0

    0
  9. Toronn says:

    Ni nak dapat duit cepat lah ni…padahal isu tu dah lama dah basi dah pun..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    buruk beno tbgik bini dia…ngan rambut karat lgi…

    0

    0
  11. kak ton says:

    duit dh abis pegi jln2 stat la carik mangsa sape tabur fitnah pdhal asam garam dunia hiburan mcm2 ragam…ramai je artis kena kutuk fitnah semua ni…nak carik duit jln mudah…siap nak juta2 bagai..kes die tipu org dulu cmne pulak…kalo die menang kes saman ni konfem die bole byr gaji pkerja…jln2 obersi…skrg xde duit semua bnda xbole byr…tunggu n lihat je la..

    0

    0
  12. Ac-lazim says:

    Ada lagi ke radeo ni? Tak pernah search pun.

    0

    0
  13. Benci says:

    Ko tipu org dulu xper pula?!

    0

    0
  14. Victoria becks says:

    Menymph gile dgn family ni..dgn bini muka cm haprak..deiii kulit hitam rambut karat mcm tu..buruk ko tahu tk..dgn tembun lgk..anak laki dia ada instagram siap buat #richpeople lgk….bapak ko kaya dgn menipu org psl gelang rm2..pastu gn ank bini pertama kedekutt nk mamposs..ikut sgt ckp si karat tembun..aku mg menyirap tgk si bini tu..perasan lawa..

    0

    0
  15. huh says:

    sya sokong yg seumpamanya…
    ramai sgt dh yg tak beli utusan malaysia tu…
    kalau nak tahu kebenaran satu satu berita tu anda bacalah sekali berita harian, kosmo atau apa-apa surat khabar.
    tapi kalau kes dia ni nak saman utusan sebb fitnah dia…harap dia (AC MIZAL)..sorry sya tak panggil gelaran DATO kt dia..who is he…yg sya perlu hormat…maaf sekali lagi.
    Muhasabah diri itu yang penting dan perlu…tengok dan ingat apa yang telah awak lakukan kpda anak2 dgn ex-isteri dlu. Perbelanjaan mereka walaupun awak sudah ada kluarga yg baru…semua itu akan ditanya di SANA kelak.
    awak sibuk nak saman org itu org ini,…bnyak pula duit awak turun naik court,..bayar “lawyat”…(heheheheh)…putaran@kitaran hidup kita ini hanya seketika.
    renung kekurangan diri,…
    duduklah berdoa, minta petunjuk,..mana yg benar mana yg tidak. kita ambil jln mudah dgn terus mnyaman..kerana fitnah konon…ekelehhh..bro.
    fitnah yg awak dpt krna mereka kata syarikat awak tidak byar gaji pkrja,…reputasi kewangan syarikat yg teruk…sya rasa bnyak lgi syarikat yg “GAH” ada masalah…lebih teruk dprd yg ini. opppsss…mngkin bila dpt duit saman tu awak akan bgi kt anak2 yg dijaga oleh ex-isteri kut.
    sudah2lah mizal oiii…rasanya memang ada masalah kewangan ker…kalau xde, xkn saman,kan..ala takat fitnah gitu..ko buat jelah sidang media. jgn tepuk air didulang, air terpercik kt muka sndri sudahlah…kebiasaannya gitulah,kan

    0

    0
  16. penipu besar ada di semua lapis says:

    tipu duit org dgn gelang, nafkah anak tak bayar ni tak bayar gaji pulak.laki adik ipar pun menipu org dgn skim highway..dpt pulak gelaran datuk dia ni…

    0

    0