Written by AbangNara | July 12th, 2012

Kelantangan Abby Abadi berbicara ketika berhimpun memohon pembebasan tahanan ISA membuatkan Dato’ AC Mizal mengajaknya berdebat secara terbuka. Menurut tweet yang dihantar oleh AC Mizal, Abby Abadi telah pun mengutuk PDRM dengan kata-kata yang diluahkan ketika berhimpun.

ac mizal

Antara kata-kata yang dilontarkan oleh Abby Abadi ialah:-

Memang diorang ( pegawai2 warden yang bertugas ) salah. Memang dapat arahan daripada orang atas, tapi mereka yang melakukan apa yang disuruh tu dikira bershubahat. Saya tak pernah tahu ISA ni dalamnya macam Guantanamo. Saya tak pernah tahu pun. Bayangkanlah diri masing-masing, yang berada didalam tu kalau kena benda yang sama macam korang buat. Saya tak rasa pun yang diorang kerjakan orang dalam ni.

Video penuh di bawah untuk tatapan anda supaya dapat mendengar dengan telinga anda sendiri kata-kata daripada mulut Abby Abadi:-

Abang Nara tak mahu menyokong mana-mana pihak. Semua orang ada pendapat mereka sendiri. Persoalannya sanggupkah Abby bersemuka dengan AC Mizal dan berdebat secara terbuka tentang isu ini? Nampaknya dunia artis sekarang pun serba sedikit sudah bercampur gaul dengan dunia politik. Apa kata anda? Kredit info Media Hiburan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

257 responses to AC Mizal Ajak Abby Abadi Berdebat Isu PDRM

  1. ayamgoreng says:

    adakah Abby apabila sudah bertaubat terus masuk ke parti itu? ya, tidak slaha berpolitik, tetapi adakah dia benar-benar ikhlas untuk berdakwah dengan mengatakan sesuatu tanpa melakukan penyiasatan terhdp satu-satu pihak tanpa membuat dakwaan yang membabi buta? Pembangkang dan kerajaan kedua-duanya hanya memikirkan kepentingan mereka sendiri, yang tersempit, rakyat juga.

    0

    0
    • Adik Bang Jara says:

      buta politik ko ni… =)

      0

      0
      • Remy says:

        abby..kamu hanya polis dlm lakonan semata2..tak perlu la kamu nk berlagak seperti polis sebenar mcm bapak si ac mizal ini…

        0

        0
      • bong nara says:

        abby.. ko ni dh tersasar jauh dah ni.. yg ko bg komen membabi buta tu kenapa? lain kali kalau baru nk berhijrah jgn melencong ke kancah yg x patot tok ko hijrah kannya… aku anak polis ni pun angin.. sbb apa ko tahu? sbb pokok x bergoyang tp ko plak goncangkan pokok itu.. tgk skrg apa yg dh bergoyang lg? memey punya lenggang perot la abby.. dia sdg mabuk2 kepayang dgr cerita hot ko kt twitter arini.. muahahahahahha…

        0

        0
      • dadu says:

        Alar bapak si AC ni polis pun tak guna jugak. Si AC ni menipu jugak orang dengan gelang dia tu. Bapak polis, anak scam artist buat apa?

        0

        0
      • dadu says:

        Macam bagus je si AC ni. So what kalau kau anak polis? Kau menipu jugak orang dengan gelang kau tu kan?

        0

        0
      • Anonymous says:

        dua2 pun x betul! yg sorg bodek umno,yg sorg lagi mcm bdk baru nak kenal dunia duk terikut2 org join politik! yg sorg penipu MLM,yg sorg lagi taksub sgt dgn diri sendiri! yg sorg dpt duit dr umno,yg sorg dpt duit dr pas. dua2 pun mcm puppet diperguna2kan… xde sorg pun yg betul2 berdiri atas kaki sendiri utk memberikan pendapat dr pemikiran sendiri, dua2 mengikuttttttt je ape org kata.

        kesimpulannya, artis, tlg laaaaa jgn sibuk hal politik, baik korg sambung belajar, penuhkan ilmu di dada sblum berkata2 sesuatu yg kurang bijak. sekian.

        0

        0
      • Podahhhhhhhhhhhhh Hiporkrit says:

        Alahai AC Mizal anak polis penipu gelang, macam kami semua ni pelupa kan? Anak polis la sangat……

        0

        0
        • ntah la.. says:

          sedaaaaaaap je ko ckp org penipu…die da bjaye tu yg ko meroyan.yg ko tu xbjaye lg da sibok hal org…

          0

          0
      • lepas tu diorang nyanyi : DEBAT DEBAT DEBAT KHAS!!!!!!

        0

        0
    • Anonymous says:

      Eh ayam goreng, mana kau tahu pembangkang itu mementingkan kepentingan sendiri ? Engkau dah siasat ke ? Byk kan study. Jgn hanya ilmu yg kau dapat hanya dari media yg berat sebelah, dari goggle yg sgt uncertain dan dari youtube yg boleh ditokok tamabah kau nak berlagak dekat sini. Ini kau pulak memberi tuduhan membabi buta.

      Apa itu “SLAHA”?, eja pun salah byk pulak bunyi.

      0

      0
      • jaja says:

        sokong kenyataan ko. :)

        0

        0
      • Dash says:

        Anon, kau pun spell salah. Tamabah tu apa ? Hahahahaha. Tp betul statement kau… Aku sokong. Terlalu byk kepincangan berlaku. Aku tak percaya newspaper and media sgt

        0

        0
      • mawar says:

        ku sokong dirimu…ayam goreng ni kena goreng dengan minyak banyak sangat ni..tu sebab meroyan tak tentu pasal…

        0

        0
      • Anonymous says:

        apa tu ‘tamabah’ ?? ko pon 2×5 la bahlol!!

        0

        0
      • orja says:

        tamabah???..eja salah ptuih….hahaha woi eja tu bira btuel cam aku ni.eja buetl la hraam la wei..hahahahahahahahahah.owned..pwn..

        0

        0
    • Selitone says:

      Ish… korang ni…. ‘Orang tu’ dah kata…. debat bukan budaya kita lah…!! jadi tak payah nak debat,

      x payah nak kembangkan idea…
      x payah nak cari kebenaran…
      x payah nak berdiskusi secara berilmiah…
      x payah nak menghebahkan visi…

      Jadi, kalau nak buat sesuatu tu… buat ikut suka jerr… x payah nak dengar pandangan orang.. lantak lerrr…

      Sebabnya semua ini bukan budaya kita…

      Kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah!!!

      0

      0
      • lalalala says:

        debat hanya utk org berilmu,klu utk org yg sekolah pun spm x pas, baik berdebat dlm jamban je.

        0

        0
      • Anonymous says:

        btol2 lepas ni kalu nk rebut pulau ke tanah dgn negara jiran x bole nk back up negara sbb x reti brdebat! aku tau geng ameno ni dia x guna diplomasi ni,diorg pki hentam ngan pnumbuk dia tu ja.

        0

        0
    • Cik yahhh propa says:

      korang kalu tidak tahu cerita jgn ler sok seh buat fitnah.. pegi cuci cekit minda korang tu.. bila pulak abby masuk politik.. pada saat aku tulis nie, abby belum isi borang masuk pas.. di bercakap di pentas pas sebagai penhijrahan dia, tentang pengalaman dia kepada menjadi seorang yang lebih baik.. tidak salah kan.. xpercaya korang luangkan masa pegi dengar ceramah dia.. jangan dok tahu pegi karoke jer.. dan dia berada di kemunting dan bersama dengan NGO sebagai seorang rakyat malaysia yang menuntut Hak-Hak kemanusiaan.. salah ke?? wahai mak2 jemah oiii… kenapa korang ada x boleh terima undang2 Islam?? yela nti xblh lagi nak pakai baju xcukup kain, tersembol sana sini.. Ada yang pandai nak bercakap tentang hak orang melayu.. tapi hak ape yang nak diperjuangkan?? tlg cakap.. Apa yang korang tahu dalam perlembagaan perkara 153??? habaq mai.. selagi sikap dengki, malas orang melayu x dibuang.. x kemana ler dek non, kita cuma pandai bergosip, fitnah sana sini.. selamat beramal.. hahhah

      0

      0
      • bkn pro gomen says:

        ape kata die pegi tuntut hak2 anak die yg belum selesai tu dulu, ape kata pulak dia pegi menuntut ilmu di menara gading utk memantapkan skill komunikasi dgn lebih baik, dan ape kata dia pergi membaca dgn lebih bnyk instead of jadi mcm span kering duk sedut jeeeeee ape org bagi tanpa ade rasa nak cari ilmu guna akal sendiri.. key dia adalah-menuntut ilmu!! pergi la sambung belajar wahai abby!

        0

        0
    • cik yahhh says:

      korang kalu tidak tahu cerita jgn ler sok seh buat fitnah.. pegi cuci cekit minda korang tu.. bila pulak abby masuk politik.. pada saat aku tulis nie, abby belum isi borang masuk pas.. di bercakap di pentas pas sebagai penhijrahan dia, tentang pengalaman dia kepada menjadi seorang yang lebih baik.. tidak salah kan.. xpercaya korang luangkan masa pegi dengar ceramah dia.. jangan dok tahu pegi karoke jer.. dan dia berada di kemunting dan bersama dengan NGO sebagai seorang rakyat malaysia yang menuntut Hak-Hak kemanusiaan.. salah ke?? wahai mak2 jemah oiii… kenapa korang ada x boleh terima undang2 Islam?? yela nti xblh lagi nak pakai baju xcukup kain, tersembol sana sini.. Ada yang pandai nak bercakap tentang hak orang melayu.. tapi hak ape yang nak diperjuangkan?? tlg cakap.. Apa yang korang tahu dalam perlembagaan perkara 153??? habaq mai.. selagi sikap dengki, malas orang melayu x dibuang.. x kemana ler dek non, kita cuma pandai bergosip, fitnah sana sini.. selamat beramal.. hahhah

      0

      0
    • Cik Ketom says:

      Abby… kalau kau kena ragut ke… rumah kena pecah masuk ke… kena pukul ke… kena rogol ke… jangan buat report kat Balai Polis tau, pergi report kat Markas Pas.

      Abby… kalau ya pun nak bercakap jangan ikut sedap mulut.
      Akak tengok sihat walafiat je tahanan2 ISA keluar siap jadi wakil rakyat berjaya. Takde pun yang sakit mental macam kau.

      Dah meroyan sangat nak berlaki ke Abby? Kesian kau.

      0

      0
      • Makcik tua says:

        polis tu kan dibayar gaji dengan duit rakyat. Tak kiralah siapa yang terkena jenayah, mereka kena layanlah. Setiap manusia tak lepas dari kesilapan, so, takkan tak boleh ditegur sedikit. Guru-gurupun ada yang kena teruk, hatta pegawai kerajaan lain.

        0

        0
      • Anonymous says:

        cik ketom bcakap mmg sebijik mcm puak2 umno tua yg x skolah..

        0

        0
      • Mat Kilat says:

        Polis dibayar gaji utk berkhidmat pada masyarakat… memanglah dia dibayar gaji, tapi agak2lah kalau nak bercakap pun Abby.

        Jgn besok awak tergolek kat tepi jalan orang biarkan aje.

        0

        0
      • Anonymous says:

        mat kilat mmg bukan sekarang klu org tergolek tepi jalan,org biar je ke? ape nak heran?

        0

        0
      • Mat Kilat says:

        Rasa2nya bangsa mana yang biarkan nenek tua tu tergolek mengerang kesakitan?

        Kalau orang kita masih ada rasa simpati utk menolong rasanya…
        Kucing kena potong kaki pun orang selamatkan

        Cuma Abg Mat tak berapa suka dgn cara Abby, nak bercakap biarlah ikut logik akal

        0

        0
      • Anonymous says:

        Cik ketom, itu yg kau tgk dgn mata kasar. Takda apa berlaku. Ini pun boleh geng dgn si ayam goreng. Byk kepincangan. Pengetahuan hny diperoleh dari mata kasar je tak boleh jgk kak ketom.
        Ketom ketom……………… Siapa yg meroyan sekarang ?? Dia meroyan pun dia artis terkenal. Kau meroyan ddk rumah makan daun ketom pun lg lah meroyan gila babi namanya

        0

        0
      • Anonymous says:

        mat kilat, rasa2nye klu bangsa melayu yg lalu, diorg akan tolong ke nenek tu? jgn jadi racist la mat kilat, masa aku accident dulu, org first yg hulur bantuan kat aku, bangsa yg ko benci sgt tu laaa… masalah kita ni mentaliti, melayu ke , cina ke, india ke, masalahnye bukan bangsa, tapi mentaliti masih di tahap manusia zaman paleolitik!

        0

        0
      • benci aku melihat si hipokrit says:

        baru sebulan dua pakai tudung dah pandai ckp pasal dosa pahala…. sebelum ni tak pernah pun fikir berlakon sekatil, peluk2… hijrah tak semestinya dijadikan tiket utk menuduh, fitnah dan mencaci org…. polis tu dah betul dah, menjalankan amanah yang ditugaskan, bukan mcm hang, direktor suruh peluk, hang pun peluk…. hijrah buat cara hijrah, penuhkan ilmu keimanan terlebih dahulu…. rasanya hang balik pi jaga anak lagi bagus…. satgi anak ke mana, hang kemana… baru nk lagi meroyan…

        0

        0
      • saya la.. says:

        cik ketom..mmg superb la!!! love u more~~

        0

        0
    • Kurus says:

      isa ni dah dimansuhkan
      tahanan tu menunggu masa je nk kluar
      kesian tol..

      0

      0
    • Memey Suhaiza says:

      Takpelah Kak Abby nanti adalah Ostad Pas ajak nikah tu

      Doakan kebahagian Memey dgn Abg Norman ya Kak Abby

      Lagi satu… berapa RM Kak Abby dibayar utk buat keje2 macam ni?
      duit berlakon dah abis ya?
      Oppppssss duit belakon tu haram, najis, sbb tu tak berkat.
      So nak sucikan diri kenalah berceramah atas pentas Pas kan Kak Abby kan…

      0

      0
    • hamba Allah says:

      klau abby nak jadi muslimah solihah….perbaikilah kekurangan diri sebelum menilai kekurangan orang lain

      0

      0
    • enw says:

      AC ko pehal tetiba nk tunjukkan kepandaian konon HAH?!!! jgn sbb bapak ko polis,so ko bleh la nk bersuara bagai mcm ko femes n bagus sangat!!!! tak payah la ko nk cari publisiti plak. apesal..,sebab ko dh x di pandang lg ke tetiba nk jd hiro yg hancur!!! pegi bg nafkah kt anak2 ko yg terabai lg bagus laaa!!!!!

      0

      0
    • doo..doo.. says:

      teserlah kebodohan abby.. maaf ye uolllsss.. xberminat aku ngn abby, lepas ni gasak kau lah nak putus cinta ngn sape2 pun. padann lahhh zul….. dot dot dot

      0

      0
      • doo..doo.. says:

        ingat hang pegi umrah, kerana Allah swt. balik menutup aurat dah bagus tapi rupenye…. hmmm… abby marilah sama2 kte memajukan diri, menambah rezeki halal utk anak2 jadi org…

        0

        0
    • bb says:

      AC AC .. DH LA MENIPU JUAL GELANG ..! BAJET KO BETUL SUME JE ! ..

      0

      0
  2. Bro 10 Inci says:

    Sejak menjak ni debat/saman antara artis je kuar brita.. Duh..

    0

    0
    • rosnah says:

      debat bukan budaya kita..

      0

      0
      • Rina (bukan nama sebenar) says:

        sian tgk abby ni.. semakin berdakwah semakin menjadi.. berdakwah tak pyh nak kondem sana sini abby.. itu bkn dakwah tp lebih kpd raih simpati.. :)

        0

        0
      • smartypants says:

        debat kenala jadi budaya kita….jangan jadi pak turut….debat tapi biar debat yang berilmu…in this case elakkan debat…nak luahkan perasaan ok…=)…hopefully abby tak reply to AC mizal ni…

        0

        0
      • emy says:

        budus,umngok

        0

        0
      • lis says:

        takat baru kenal ustaz pas tak payah la nak tunjuk teror. Lagi byk ko ckp lagi terserlah kebanganganmu. Pi belajar ngaji betulkan tajwid dulu.

        0

        0
      • anakayam says:

        betol jugak abby ckp tuh sebenarnye…kata dah mansuh ISA…nape tak lepaskan dieorg tuh…kesian pulok duk dlm tuh…

        0

        0
      • yong says:

        abby si pengutuk polis.. ko dulu pun berlakon pakai pakaian seragam si yg ko kutuk tu jgk.. bagi mkn anak hasil lakonan dlm pakaian seragam terkutuk tu jgk kn…?

        ac mizal si kipas susah mati polis.. tahu la ko anak polis.. dan tahu juga ko pro gomen sbb mereka bagi ko pangkat yg ko ada tu kn? lg satu… ko debat kan jer la hasil jualan gelang dan mface ko yg tak tahu hala tuju nak ke mana tu yeaaaaa…

        0

        0
    • Loser says:

      Entah lah. Ada betul nya apa abby cakap. Tp serious aku xberminat lah org nak ajak debat2 ni esp artis2 ni sbb nanti end up mesti bergaduh.

      To abby,
      dah laa. Balik lah rumah jaga anak2 semua. Lepas satu2 lah. Kami dah tak tahu nak simpati dgn awak lg ke apa ?
      To ac,
      Berhenti lah bro. It doesnt make you any better pun kalau kau anak polis. Tak perlu nak menyalak. Pergi settle kan business gelang kau tu.

      0

      0
    • I am anonymous says:

      Serious malu dgn artis Msia. Saman sesama sendiri. Berdebat sesama sendiri. Maki dan tak puas hati sama sendiri. Ini lah perbezaan artis berpelajaran atau tidak. Tgk contoh spt lisa surihani, yuna, Dr. fazley semua chill je terus berkembang dgn aktiviti seni msg2. Pandai pun pandai.

      0

      0
    • zaza says:

      sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

      perempuan meroyan……….

      zaman dah berlalu tak tau nak buat ape tu yg join group bodoh..

      acting pun mcm hancuss.. padan muka dah kena tinggal dgn zul.. hehehehe

      0

      0
      • Anonymous says:

        Hehehe…Abby ke ko yg berada didlm group bodoh???dr kata2 ko tu dah menggambarkn diri ko ni seorg yg xde budi bahasa,xde pelajaran,selalunya org yg berfikiran profesional xkn sesekali megeluarkn kt2 yg nmpk benar kurang ajar nya..mngkn kah ko yg tersilap join group yg “bodoh”…

        0

        0
      • Anonymous says:

        Anon, Weh.. ada ke kau nampak statement dia kata artis bodoh semua. Dia just ckp ini lah perbezaan artis ada pelajaran dan tidak ada pelajaran. Tidak ada pelajaran bkn bermaksud mereka bodoh. Faham?
        Yg bodoh tu engkau.

        0

        0
      • cikk yahh says:

        korang kalu tidak tahu cerita jgn ler sok seh buat fitnah.. pegi cuci cekit minda korang tu.. bila pulak abby masuk politik.. pada saat aku tulis nie, abby belum isi borang masuk pas.. di bercakap di pentas pas sebagai penhijrahan dia, tentang pengalaman dia kepada menjadi seorang yang lebih baik.. tidak salah kan.. xpercaya korang luangkan masa pegi dengar ceramah dia.. jangan dok tahu pegi karoke jer.. dan dia berada di kemunting dan bersama dengan NGO sebagai seorang rakyat malaysia yang menuntut Hak-Hak kemanusiaan.. salah ke?? wahai mak2 jemah oiii… kenapa korang ada x boleh terima undang2 Islam?? yela nti xblh lagi nak pakai baju xcukup kain, tersembol sana sini.. Ada yang pandai nak bercakap tentang hak orang melayu.. tapi hak ape yang nak diperjuangkan?? tlg cakap.. Apa yang korang tahu dalam perlembagaan perkara 153??? habaq mai.. selagi sikap dengki, malas orang melayu x dibuang.. x kemana ler dek non, kita cuma pandai bergosip, fitnah sana sini.. selamat beramal.. hahhah

        0

        0
      • no_name says:

        group bodoh? ko tujukan kat group artis or group politik? hati2 bila berkata2..kalo group politik yg ko maksudkan tu terang2 ko anti-pas. aku lg kesian kat ko..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ape ke bodohnya ko ni lain kali kalo bc fhm btl2 jgn jd otak sengal..x kira la sape yg dimaksudkn “group bodoh” tu,sape yg berckp kurang sopan tu maksud si Anon tu dia la yg berada dlm “group bodoh” tu ape kejadahnya suke2 hati nk tuduh org msk group bodoh tu,x sekolah btl ko ni tolol!!!!!

        0

        0
  3. elly says:

    Selebriti atau artis itu bukanlah ahli politik, mereka bukan golongan yang bijak pandai menyuarakan sesuatu isu berkaitan politik

    0

    0
    • olly says:

      kenapa plak ko ckp camtu? isu berkaitan poiltik hnya blh disuarakan oleh bijak pandai je ke? kubur bijak pandai x sama dgn kubur x bijak pandai ke?

      0

      0
      • Anonymous says:

        yg ko cerita hal kubur plak ni dh kenapa ngek? dlm kubur nnt pun ko nak berpolitik ke? ni la die klu x sekolah, bercakap mcm xde otak!

        0

        0
      • Si Olly BODOH says:

        Olly kau memang bodoh
        Kubur orang beriman sama ke dengan kubur manusia2 yang munafik atau murtad?

        dalam kubur nanti malaikat tanya soklan yang sama je tapi kalau orang bodoh takkan jawab sama dengan orang yang beriman! ada paham?

        Dah pi masuk tadika PASTI baru kau akan pandai macam kami orang-orang PAS

        0

        0
    • pooh says:

      kalau xtahu pasal ISA jgn byk ckp.. bkn sebb abby tu artis die berani ckp mcm tu. tp atas sebb kesedaran die sbg rakyat biasa. sejak bila pulak artis, non-politician , org mcm aku ni ke.. akauntan biase x bleh suarakan pkara yg bengong yg govt buat? dgr apa yg diperkatakan.. bkn siapa yg berkata!

      0

      0
      • anggur_merah says:

        bkn xbleh nk ckp cik pooh oii..tp klu ckp cm org xkuasai ilmu wat malu diri sendiri je..xke bengong tu..

        0

        0
  4. gelak guling says:

    mana abe zed zaidi?? kes br ni. kne wat press conference!!

    0

    0
    • Arai_JanganAmbikPadangKami says:

      boleh percaye ke AC ni .. Bukan ke baru aritu AC tweet dia nk brlakon dgan Brad pitt . ..last2 malu sndiri terpksa ngaku dia skadar bergurau dgan peminat dia ..dafuq ?! gurau mende gitu.. xlawak pn .. lagi memprbodohkan diri ada la ..

      username x nk gempak plak siap bubuh title dato’ lagi .. fazley yaacob relaks je .

      0

      0
      • izzy says:

        kalau ac bgtau dia sedara ngan stephen chow kau pecaya jugak ke..?
        bosan dgn artis yg bila da pakai tudung terus naik pangkat ustazah..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Twitter najib dgn anwar pon xde letak2 dato…dia plak melebih2….gila pangkat mu ni….

        0

        0
      • Arai_JanganAmbikPadangKami says:

        woi .. aku xcaye .. ade aku kate aku caye ke ?

        0

        0
      • Kawan zed zaidi says:

        Zed zaidi tgh pantau secara senyap je kes ni…tunggu line baik dia masuk

        0

        0
      • cik tom tom bak (jaga2 pasti ade yang memerhati) says:

        PANGKAT DUNIA.. mcm mn ler dia blh dapat?? apa jasa cik AC tu.. takat juai gelang?? tokey juai mas kat pasir berdegung pun xdapat Dato.. belakon pun suam2 kuku, nyayi lg ler hancur.. lantak ko ler.. better debate nak majukan filem MALAYSIA.. tolong ler jgn buat FILEM Syok sendiri..

        0

        0
      • Anonymous says:

        arai, ko xnak maki mak org lagi ke budak? kesiannnnn

        0

        0
  5. AnakAyam says:

    kahkahkah…inspektor vs inspektor

    0

    0
  6. Arai_Jangan Ambik Padang Kami says:

    Hebat ni ..stelah bertahun2 dlam 1 unit psukan polis .. Inspektor Mazlan vs Inspektor Aleeza … lps ni insp. Haris vs insp Shafikah plak

    0

    0
    • Harunoichi says:

      Insp. Shafikah dah mati lah. Insp. yang Sarimah berlakon tu, tak ingat nama dia. Insp. paling cool sekali! hahahahahhhh~

      0

      0
  7. cik zaza says:

    AC tu jerk yang over terlebih….

    0

    0
  8. sharizal jaszle says:

    x sangke plak lps berhijrah, abby terus jadi mcm ni..
    sblm ni dia nafikan yg dia involve dlm politik kan?
    hopefuli, debat tu mmg xkan terjadi la..
    kalau x, haru biru la lagi.. dah la nak dekat pru13..
    tunggu ape respon dari presiden seniman kita..

    0

    0
  9. mariah kari says:

    Abby lebih manis duduk di rumah tidak terbabit dalam soal ini. sebab anda public figure, seorg janda pula and secara tiba2 je terjunam dalam bidang ini. Siapalah kita bersuara sekuat mana pun abang dalam tu boleh sengih jelah

    0

    0
    • dadu says:

      Suka hatilah Abby nak buat apa. Jadi kalau dia janda patut duduk tersorok dalam rumah je?

      0

      0
  10. cik raha says:

    macam2 abby abadi ni…tak faham jangan ikut2…

    0

    0
  11. Abby vs politik! says:

    Mcm org xda akal pon ada abby skang ni!! Bw2 la insaf abby oi..

    0

    0
  12. Abby x abadi says:

    Ini ke yg istilah hijrah abby? Lain mcm je abby skang ni

    0

    0
  13. x suka abby says:

    ilmu di dada lom ckup tp lantang brsuara.. Abby ckp x guna otak. Makin
    nyampah lak aku tgk.. Patutla norman hakim tinggalkn abby.. Perangai hampeh..

    0

    0
    • kak non says:

      klo btl nk berhijrah..kena la hijrah semua sekali..mulut..perlakuan n akal..klo setakat hijrah pakaian jer..sedih sgt arrr..xterfikir ke dia tu janda..dh klo ko berhijrah..ko tanya dulu kt ostad2 pas tu..ko keluar g ceramah sana sini tu ko bwk saper??ikut saper??p.a ko lelaki ke pompuan??terjerit2 tu suara xkuar ke??karang ank2 dh lebih rapat dgn memey n norman baru la ko nk meroyan mcm dulu..mcm2 ko kata kt memey tu..nk berhijrah n cerita pengalaman hijrah ko tu bkn ats stage pas tp sepatutnya ko g mana2 sekolah pondok ke g bljr lg..dh jd trend lak skrg..dulu aisyah..ank xbetul salahkan menteri pastu join pas..duk kt stage pas duk maki hamun org bagai..bob lokman pn sama..ank xsembahyang pn salah kerajaan..masing2 elok beli cermin besar2..tgk diri sendiri dlm cermin tu..tanya diri sendiri..apa yg aku duk buat ni..(klo ikhlas laa)

      0

      0
  14. NormanHakim says:

    ermm..sakit jiwe ek?

    0

    0
    • diaz says:

      aku setuju..

      mmg dia ni sakit mental… segala mcm sakit ade kat dia..

      nak berhijrah.. buat la elok2..

      aku ingat si abby ni meroyan batang org pas kot….?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Ko kot yg sakit mental keturunan org gila,org otak normal xde mencarut-carut cam ko ni..

        0

        0
  15. aaque says:

    gitu la klu dh jd org PAS… otak duk kat lutut…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Beginikah cara org islam memberi komen????sedih sggh kalo mata hati tu dah ditutup..moga Allah memutihkn sedikit hati ko tu…

      0

      0
    • Anonymous says:

      beginilaa kalu jd org umno…..xde otak lngsung sbb tuh ckp otak org ltk kt lutut…apedaaaaaa…

      0

      0
    • rohani says:

      laki dh lari, peminat dh brambus, jgn smpai ank plak buat hal… duk rayu kat UMNO plak!!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Ceh podah la komen ko tu…byk lg rakyat malaysia ni hdp miskin,hdp bwh jambatan,ank2 yg x mmpu pg sekolah,nk byr yuran msk u awam pun cekik darah,camtu ko kt nk “merayu-rayu”kat umno,kalo bgs sgt xdelah Negara yg serba maju,kaya dgn berbgi jns hasil ni msh ada lg rakyat yg hidup mcm dijajah,org ssh pun depa bt x pndg apa lg lah org yg nmpk x ssh(wlupun hakikatnya ssh jg)..”org2 depa” je yg sggp jthkn maruah sbb duit..hrp time mengundi jelah baru nmpk skt usaha membantu rakyat2 ssh ni,kalo x jgn harap lah..

        0

        0
    • anon says:

      bajet org bkn pas sume otak bgs la?? mkn duit rakyat. ini yg ko ckp ad otak?? ak rs ko serupa tin kosong.

      0

      0
    • Anonymous says:

      cm sial je statement ko. abis yg anti pas bgs sgt la otaknye?? tu yg sampai mkn duit rakyat tu?? bgs ea mkn hasil org? ke ko mmg type cmtu?? otak kat mana ni? dlm bontot ko??

      0

      0
  16. jr says:

    aku suka penampilan abby skrg ni…tp xsuke peribadi abby…
    ntah makin ape2 la…kata xtau ISA tu mcm ne…jgn lps ni tersumbat dlm ISA tu sudah la…then baru tau ape tu ISA…last2 ank kamu semua dpt kat norman!

    0

    0
  17. zuzuzu says:

    abby ni lepas satu-satu…kes cerai…kes gaduh dgn wartawan..kes putus cinta..kes kena buatan org…mcm2 lah..harap abby tabah n lebih rasional lepas nih… xsalah berubah ke arah yg lebih baik cuma apabila perubahan yg terlalu mendadak terutama ke atas pekara2 yg xpernah disentuh pon selama ni kelihatan agak janggal di situ…hanya Allah yg maha mengetahui ape sebenarnya niat anda…harap2 abby bukan lah jenis yg mahukan perhatian drp masyarakat setiap masa.. nanti dituduh “sakit” sperti rihana…britney spears… n etc….

    0

    0
    • Anonymous says:

      Terima jelah Abby ko dah berusaha nk bt kebaikan n suarakn pendapat yg ko rs ptt disuarakn, di luar sana rupanya masih ada lg pemikiran2 cetek yg hanya tau nk mencemuh tp masih lg kepala otak letak dilutut utk berfikir secara rasional,apa kena mengena pendapat Abby dgn ‘sakit’,”meroyan”,”msk hospital telan ubat”,Zul”???adakah sbb dia berani bersuara mengutarakn pendapat dia di khalayak dia trs di label begitu?aku fhm la msg2 ada penyokong parti msg2 tp bile komen,komen dgn menggunakn otak x erlu nk msk kn skali hal peribadi..

      0

      0
      • zuzuzu says:

        ni bukan nye nak suara kan pendapat … tp nak tarik perhatian masyarakat… angin xde ribut xde… tetiba terus masuk politik… kalau wardina yg berpolitik nampak logik lah jugak ape yg die nak perjuangkan… yg nih dari awal jadi artis sampai ke hari nih xhabis2 dgn masalah ketidakstabilan emosi…

        0

        0
      • Anonymous says:

        To zuzuzu,bt apa dia nk tarik perhatian masyarakat dah dia pun mmg public figure org dah kenal,mngkn dah tu mmg pendapat ikhlas dia salah ke dia suarakn?xkn kt ni nk jadi rakyat yg dicucuk hidung cam lembu…..

        0

        0
  18. anggur_merah says:

    hurmm..abby ni ckp tegagap2 lagi pastu x kuasai topik yg nk ditentang da wat kecoh..wat malu jer..pd aku bekla ko behijrah pastu jauhkn diri dr politik..senyap2 sudeyyy..org len pon ade parti cik kak oii..tp xdela meroyan xtau hujung pangkal mcm ko ni..

    0

    0
  19. smartypants says:

    well malaysia ni negara demokrasi…semua org ade hak nak luahkan pandangan mereka kalau ade apa2 isu yg mereka rasa perlu nak bangkitkan…artist ke bukan…diorang still rakyat malaysia….so, as rakyat malaysia tak salah pun kalau nak bagi opinion…maybe she’s not the best speaker…but since its a free country let the girl speak…don’t be so shallow minded my fellow malaysians and malays…..=) n plus controlled demonstration and strikes are practised even in developed countries…its just a way for us common citizens to express our disagreement towards the government…the government works for us…not the other way round remember..so dey need to listen to us….jadi, chill asalkan takde physical harm done its okay….apa2 pun yang penting PRU jangan lupa vote….choose the best for yourself ok..=)…and tak payah nak gam2 org…berpolitik is an individuals right..so zed zaidi takyah sibuk2….bukan haritu a few artist join party UMNO kn?…soooo….be fair…jd adil dlm berfikir..=)

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tapi kan, memang kita semua have the right to our own opinion. However, if you want to speak, please be knowledgeable about the topic that you want to discuss, and not being spoon-fed with limited facts by the invisible hands. Jangan berbicara tentang sesuatu yang Abby sendiri tak faham, especially bab Guantanamo and ISA. Speaking about being shallow, please la! Abby jaga harga diri dan bak kata orang putih “if you keep your mouth shut, nobody will say that you are dumb”.

      0

      0
      • Anonymous says:

        agree with anon. little knowledge is dangerous abby…

        0

        0
      • Intan says:

        BINGO!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Alah tulis jelah bahasa melayu,x yah nk bhsa2 inggeris ni bkn org putih pun yg bc,nk tnjk pandai pun bkn kat cni g msk oh my engglish tu la kalo dah hebat sgt…

        0

        0
      • smartypants says:

        i believe in this….in a democratic country such as ours…every citizen has the right to voice his opinion….every voice has a value….however, not everyone can speak eloquently…but if you listen to her speech properly, there are some facts that demand attention…for instance, if the ISA has been banned then why are the detainees not released?…jadi tak salah nak bangkitkan isu ni…certain issues need to be brought into attention like this..or else the public wouldn’t know…and just because you are living comfortably doesn’t mean it’s not your duty to ignore the plight of the detainees and their family members….be considerate….thumbs up to abby for thinking about something bigger than herself and her celebrity status…..the only person that is dumb is the person who sees injustice but sweeps it under the carpet just because he’s afraid to speak up at the risk of being called dumb…

        0

        0
    • citi says:

      wei.. nak komen tu betul2 la sikit….

      grammar pun bersepah…….

      pi belajar lagi………..

      0

      0
      • Anonymous says:

        tang mana grammar die yg bersepah tu, ko jgn kata speaking skipping pun xlepas, gemok sgt makan rasuah.

        0

        0
      • Vulgarian says:

        Tah tahu ke tak grammar city nehhhh. Elok je aku tengok grammar si anon tu.

        0

        0
  20. linda says:

    org len hijrah p ceramah cita cane ley tgerak ati pki tdung..ni dok cita politik..adakah dia pki tdung sbb nk msok pas??confius~

    0

    0
  21. nenek ko says:

    jd artis ni x pyh la nk ctr psal politik, nnt org sk, org mnyampah lg ade

    0

    0
  22. nama saya says:

    makin hari menyampah dengan abby abadi. selama ini, aku ingat dia mangsa dalam kes dia dengan bekas suami. tapi, makin hari nampak sangat dia ni yang over. dah lah, kata masuk parti tutt nak berubah. setahu aku, islam tak ajar umatnya maki hamun kutuk orang sana sini.

    mula dulu, aku respect lah si abby ni pakai tudung. tapi, now aku sedar dia pakai tudung sekadar nak cari glamor. dah tak laku kan. cari lah publisiti baru. menyampah gila!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ko tau islam x ngajar umat dia maki hamun,kutuk org cna cni tp secara x sengaja komen2 ko tu dah terjerumus dlm mencemuh bro,kalo nk komen org tepuk dada tanya selera la bro jgn sampai komen tu menampakn kebodohan dr sendr…

      0

      0
  23. shah says:

    kenapa la abby boleh jadi mcm ni…. (sigh)

    0

    0
    • Arai_JanganAmbikPadangKami says:

      abby tertekan kot .nk lpaskan tension kot dgan cara mcamtu .. igat lagi kisah dia masuk hospital sbb tertekan clash dgan zul ariffin .. ayo…

      0

      0
  24. nenek ko says:

    Isa dh mansuh la mangkok,try r g sumbat die

    0

    0
  25. dato u says:

    bape byk laki ade tyme tu?nape pmpn y kne ckp? (tanda2 kiamat)..
    adakah kalau artis y ckp effect dia lebih?adakah artis diagung2kan? (tanda2 kiamat)..

    0

    0
    • akulah says:

      aku pun trfikir juga. brp byk manusia brkerumun disana..knp dia sj yg lantang brckp? adakah sbb dia artis..so byk peminat boleh jd penyokong? ohhh please la. *rolling eyes*

      0

      0
  26. nenek ko says:

    Heboh dato beli ni, dlu dlm grak khas bkn men korang couple…hahahaha..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ntah nk cari publisiti murahan je AC ni…dl ko tipu org ngan gelang bodoh ko tu skrg sibuk nk ajk berdebat la apa la,tau la ko marah org abis yg ko menipu org tu org x marah ke AC oiii!!!

      0

      0
  27. Kau dulu dah mengandungkan budah sabah, byk pulak bunyi says:

    Anak polissssss !!! Mcm tak biasa

    0

    0
  28. anggur_merah says:

    berpolitik xsalah..xkisahla nk sokong umno ke pas ke..mlysia mmg ngr demokrasi..rkyat bebas bersuara..tp kne ingt, artis dijdkn roll model oleh msyrkt..nk bangkang ade caranye..Islam xpnh ajar kite berdemonstrasi wlupn membenarkan kita menegur pemimpin..lepas tu nk demo tp ckp xpnh tahu psl isa..apetu??so kalo xtau watpe nk demo..cari bukti dulu,sdiakan hujah yg diterima dek akal,brula org pandang xserong..dok sebuk berdemonstrasi skali kne tangkap,ank2 sape nk jaga?dekatkn jela diri tu dgn agama,banyakkn ilmu kat dada brulah nk berdemo bagai pon..

    0

    0
    • smartypants says:

      takpela..bukan semua org bijak bercakap…tapi setiap satu suara rakyat tu ada nilainya….mungkin dia tak bijak berkata-kata tapi kagum juga dengan keberanian dia…apa2 pun kalau disebabkan bercakap macam ni kena tangkap….sudah pasti ada masalah dengan sistem demokrasi dalam negara ni…tang tu la yang kena diperbetulkan….cuba fikir positive sikit…mungkin inilah cara rakyat biasa nak tegur pemimpin….pemimpinlah yang kena biasa ditegur…islam tak pernah nak halang sesiapa pun terlibat dalam isu sosial dan politik…tapi betullah ilmu agama tu pun kena mantap…yang tu saya sokong…=)

      0

      0
    • wan-tan says:

      tak salah aku sebelum ni ada muzakarah dibuat antara ustaz2 kat malaysia. ustaz zahazan, uzar, ust hasrizal, imam muda asyraf, ustaz al-bakri etc. muzakarah ini sepakat kata DEMONSTRASI itu hukumnya HARUS cume PROVOKASI yang HARAM. sekian

      0

      0
  29. mamabosan says:

    kalau xsalah akau bapak AC bekas orang besar polis, dato mizal

    0

    0
  30. hgfds says:

    Abby psiko…die ni irritatinglah skang. Meluat..nak muntah.

    0

    0
  31. rase benci ngan babi..eh abby... says:

    ekekeke…bertahun orang kita berpolitik…si mangkuk nh baru dua ari…
    betol..tak paham jangan campur…sok Negara tergadai baru nak nganga…
    dah la abby….adakah disebabkan ko ditinggalkanberkali kali menjadikan ko
    la nih banyak sangat masa…jadi ko pun terpaksa buang masa ko wat
    bende bodo…senang je nak selesaikan masalah abby nih..
    sok kalau ader menteri pinang die..senyap la die…marah die sendiri sebabtak laku kot…kuang kuang kuang…

    tolonglah mane mana menteri..kawinle ngan abby despo nih…
    sumbat lubang bawah ngan lubang atas..kasik senyap…ekekekek

    0

    0
    • missD says:

      sila bayangkan ayat bawah skali tu ditujukan untuk isteri/adik beradik perempuan/ibu anda sndiri.
      annoying betul la dgn org mulut keji ni!

      0

      0
    • Rasional says:

      Org yg mengkritik ni yg bodoh…suke ati dia la nk ckp apa pun,kt sbg rakyat bebas bersuara bt hape nk jadi lembu kn cucuk hidung!!!kt ssh pun bkn pemimpin2 tu nk bantu pun membebankn lg adalah..korg yg suke nk sembur Abby ni ptt fkr gn kepala otak kalo korg tu lbh hebat dr dia ptt ke korg keluarkn kata2 yg kesat???dia dicemuh sbb dia public figure je ramai lg org yg menyokong kt2 Abby tu diluar sana tp x dicemuh pun sbb xde sape yg kenal kan…kalau org yg ada kepala otak x pyh lah kait2 kn isu politik dgn hal peribadi dia politik ni kt sbg rakyat pun berhak bersuara bila mengundi rakyat gak yg mengundi ada ke org2 politik je yg turun mengundi???????

      0

      0
    • Anonymous says:

      Tgk nm dia letak pun dah tau jns keturunan yg camne,at least Abby ni xde la seteruk ko,bole tau…ko dr keturunan org2 politik ke??? Mcm bgs jer komen kunun2 arif le sgt pasal politik…eeee…yark…malu para ahli2 politik kalo2 ada sedara yg cam ko nih mulut cam org x pnh pg sekolah,mcm org ddk dlm hutan…

      0

      0
    • Anonymous says:

      kesian mak ko, mesti panas je perut die mengandungkan anak kurang ajar mcm ko. kesiannnnnnnnnnnn

      0

      0
    • SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

      kepada rase benci ngan babi..eh abby… >> nama & bahasa kau ni terlampau nyata, jelas dan terang menunjukkan kau budak tak sekolah, pendek akal, bodoh, jahil, keji, bawak sial.. (eh..marah tak aku cakap mcm ni??)

      0

      0
    • Anonymous says:

      biadap Btoll mulut ko!!!!

      0

      0
  32. tina says:

    klu la korang smua dapat selami kesengsaraan tahanan ISA, isteri & anak2 yg hilang tmpat pgantungan..ahli keluarga mereka.. bayangkan kerajaan war2 ISA dmansuhkan… tp hakikatnya korang/suami korang/ahli kluarga masih tperuk dlm pnjara…sakit ati x dgn penipuan ni??? mmg berat bahu yg memikul..masalahnya korang2 yg dok kutuk abby ni pandang sbelah mata pun x kan… so salute kat abby wpun x petah bbicara spt ahli politik (sbb mmg bkn pun).. tp sgup ptaruhkan status artis utk buka mata kita ttg penipuan ini..(saya pcaya dia sedar akn risiko utk dikecam oleh pminat2nya)

    *mata saya pun baru tbuka..ingt bila kata dh mnsuh ISA, bebas dah smua thanan.. hmmm..putar belit sguh diorg ni..letihhh!

    0

    0
    • smartypants says:

      betul tu..kadang2 kena jugak fikir pasal orang lain…..tak bermaksud sbb keluarga kita takde yg terlibat kita tak payah amik pot…hidup ni kenala ada perikemanusiaan sikit….empathy tu penting ye… jgn jadi buta hati….

      0

      0
    • dadu says:

      Memang ISA ni macam Guantanamo. Tahanannya tak dapat perbicaraan. Kalau di Amerika, rakyatnya tak boleh dihantar ke Guantanamo sebab setiap rakyat Amerika ada hak untuk dibicarakan. Di Malaysia, tak pulak macam tu. Apa salahnya kalau dibicarakan secara adil?

      0

      0
    • kwn tina says:

      maci…isa dah mansuh tp pesalah x dilepaskan begitu jak la maci…tetap jgk ada hukumanya.. klu semua dilepaskan begitu jak maka bergembira la org2 yg memang bersalah 2… bab bgni x plk nko fkir yer..

      0

      0
      • nyi burga kelara says:

        cmne ko tau dorang mmg bersalah????ko xtau ke semua y d tahan tu xpnh d bicarakan d mahkamah???terus sumbat je kt situ???seseorang tu xkn d katakan bersalah selagi tdk d bicarakan n mmg d dapati bersalah setelah ada segala bukti n saksi.once hakim mahkamah ckp bersalah bru secara rasmi seseorang tu di katakan pesalah.skang term pesalah tu xptt d berikan kepada mereka2 y xpnh d adili n d bicarakan..term y ssuai adalah tertuduh!

        0

        0
  33. Anonymous says:

    Nk gelak pun ada bila baca komen2 yg mengeluarkn perkataan2 kurang sopan pd Abby,bkn menyokong Abby tp sbg manusia yg ada fikiran yg waras,yg merasa diri tu bijak sgt x perlu kaitkn isu Abby ni dgn hal peribadi dia,masing2 ada pendapat sendiri kalo rs x puas hati dgn pendapat dia komen secara bersopan(wlupun korg rs “suke ati aku la nk komen apapun”) bkn ke kata2 tu menggambarkn diri kt sendr kalo komen tu kurang sopan bermakna diri anda jauh lbh teruk dari Abby,lg plak sesama islam bt apa nk mencemuh dgn komen2 yg agk keterlaluan…dlm malaysia ni rakyat ada hak nk suarakn pendapat msg2 kalo x suke komen secara berhemah jgn komen guna kepala lutut…

    0

    0
  34. min says:

    Seriously you guys. Just let her be whatever she wants to be. Don’t condemn her. I just don’t like this ac mizal guy because he seems to proud with his title. Well, is not like he can bring the title to grave. Other people ade jugak dapat pangkat tu tapi tak de la nak tayang kat sana sini pangkat tu. Suroh bini pakai tudung dulu. Buat sakit mata je tgk rambut color perang tipu same ngan kulit.

    0

    0
    • Loser says:

      Yes. Precisely describe. Good. Kau nak ajak berdebat pergilah berdakwah dulu dekat bini kau. Pening kepala aku tgk bini kau berambut perang. You seems so arrogant to be one of anak polis ?? I dont see any plus pun kau jd anak polis. Org lg fikir bkn2 bila kau anak polis bg statement sebegitu. Serious dude at least she is brave enough to fight for something and you ?? Berdebat ?? Kau nak debat apa kalau law paper pun kau kena repeat dulu

      0

      0
      • Anonymous says:

        dia nak masuk umno,jadi politician,so die kene tunjuk betapa setianya dia pada negara. understood. lepas ni mana tau dpt datuk seri or dpt bertanding adun mana2 keee…

        0

        0
  35. hot chick says:

    alhmdulillah.. makin ramai rakyat msia yg sedar dan celik dgn realiti negara kita.. I am very proud of u Abby!

    0

    0
    • diana says:

      Asal org masuk PAS/PKR je, mesti kata dia dah sedar..dia dah insaf! Ape kes?? Ingat bagus sgt ke pas tu?? mempermainkan agama je lebih! Ingat penyokong parti lain ni semuanya jahat2 ke? Tak payah nak proud sgt la kalau dah sampai terjerit2 depan org ramai mcm tgh meroyan! Tak padan dengan pakai tudung… memalukan!

      0

      0
      • salam.. says:

        hmm..mana ko tau pas permainkan agama? penyokong parti2 lain xjahat..sbb tu makan duit rakyat…kui3..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Seblm berkt-kt tu pndg diri ko tu dl dpn cermin,kalo ko islam sgt mengikut segala syariat islam tu apa hak ko nk menghina org islam mempermainkan agama islam?sdgkn Nabi Muhamad kekasih Allah tu sendr tidak pnh dia mengeluarkn kata2 mcm ko ni pd umat2 dia yg jahil dl ini kn ko pula yg berckp mcm tu,lain kali mak ko suruh pg belajar agama jgn byk menyerong tu yg otak pun jd pesong…

        0

        0
  36. Baiduri says:

    Suka tengok Abby dah berhijrah. Haritu cakap ikut ceramah kerana nak berkongsi hidayah, tapi sekarang ni dah berpolitik pulak. dah condemn kerajaan pulak. katanya kerajaan skrg ni zalim, suka memfitnah. Abby ajar jangan dengar satu pihak je. habis tu kalau abby dengar pihak pembangkang je mmg la diaorg condemn kerajaan. kan bagus abby dengar 2-2 belah pihak jgk. Cuba tengok apa yg kerajaan bn kata plk. Negara M’sia berbilang kaum, kena jaga hati bangsa n agama org lain. Abby confirm ke kalau Pakatan pegang M’sia, Quran dan Islam boleh digunakan utk mentadbir? nanti apa kata org sabah/sarawak, apa kata cina india plak. Cuba tiru macam wardina, berdakwah bebas je, tak ikut mana2 politik kan bagus. ada byk cara lg utk berdakwah. Ye la kan, yg buruk semua umno/bn..yg baik pas/pkr/dap….mmm kalau M’sia dah tergadai berhutang dgn IMF nant baru tahu. tak da tanah melayu lg camne. berfikir tu kena luas lagi. minta maaf kalau tak suka, hanya pendapat peribadi saje. peace no war

    0

    0
    • itik says:

      pebenda ko mengarut ni..

      0

      0
      • Anonymous says:

        itu bukan mengarut, itu adalah kenyataan. kte jgn dgr sebelah pihak sj. dgr dua2. abby, awk tu public figure, setiap yg awk wat org tgk. klu jd pendakwah bebas mst abby akn lbh dihormati kerana phijrahan die.klu bebas, penyokong pas ke umno ke mst akn snts sokong anda.

        0

        0
    • xnak mjlis grand says:

      komen ko ni mnunjuk kan ko xbape nak phm islam.

      0

      0
    • Anonymous says:

      ….mmm kalau M’sia dah tergadai berhutang dgn IMF nant baru tahu. tak da tanah melayu lg camne. berfikir tu kena luas lagi. —> dpd ayat ko ni nampak sgt ko buta it, tau tgk berita tv3 ngan baca utusan je. kasihan kau. tau x google tu ape? klu tau, bwk2 praktikkan menggogle dan mencari ilmu di luar dr kotak pemikiran sempit org2 tua umno. sekian.

      0

      0
      • Anonymous says:

        bodoh. ko sindri pon depend kat google je. ko tu yg ptt byk membace

        0

        0
      • Anonymous says:

        ko lagi bodoh, depend kat google??? ko ingat ape? google tu mcm utusan??? ko nak membaca kat mana? bgtau sket???

        0

        0
    • Anonymous says:

      Apa la ko komen,suruh dgr pendapat kedua-dua belah pihak tp sempat lg mengkritik pkr/pas,bkn Malaysia mmg byk htg?x perlu nk salahkn parti lain kt tgk je skrg parti mana yg lbh berkuasa?parti mana yg beria- ia memburuk-burukan org dlm tv?parti mn yg menguasai semua stesen tv?maknanya parti yg lbh berkuasa la yg byk bt hutang lps tu menyusahkan rakyat,agk2 dah rasa mmg kalah boleh pula menunda tarikh mengundi,Dia igt rakyat ni apa,kalau btl kerajaan telus x perlu nk tunda tarikh mengundi,x perlu nk pnjg2 kn lg tarikh nk dpt BRSM,rakyat ada hak bersuara utk apa pun sbb hasil kekayaan mereka dtg sumbernya dr jerit perih rakyat jg..

      0

      0
  37. triple j says:

    rasanya dah lama dah kes ISA ni rakyat dok bising. malah dah jadi duri dalam daging BN psl tu pm skrg pun cakap akan mansuhkan n ganti. n i faham la kenapa abby seolah2 baru tersedar, pasal dia baru join pas.

    tapi kenapa plak tiba2 si dato ac plak yg tiba2 sentap n nak ajak berdebat dgnnya? tak plak sebelum ni dato ac mewakili anak2 polis nak debat dgn ramai ahli politik atau rakyat yg bising psl ISA? apsal bila abby bising saja baru dia ajak debat?

    0

    0
    • Baiduri says:

      AC ajak debat coz abby persoalkan tugas polis dlm membantu kes haritu bkn psl ISA ni je. Cuba check twitter abby

      0

      0
    • wan-tan says:

      suruh ac mizal debat dgn Khairy Jamaludin jelah. KJ pun skong ISA mansuh.

      0

      0
  38. sukahatisaya says:

    abby nie peliklah, dah insaf tu bagus dah.cuma kenape tibe2 nak over?berdakwah cara lain kan lagi baik. Apa salah kalau betul dia insaf,nak berhijrah ke jalan benar, why not die sambung study ke,belajar ilmu agama, ini tidak,terus berpolitik bagai. Kalau ye pun nak jadi ahli politik, Kalau tgk video nie pun rase “kesian” kat dia, bercakap pun duk ulang ayat sama,then isi tak berapa nak “sharp”. Apupun, lagi setuju kalau abby jadi ikon untuk bawak anak muda lebih dekat dengan islam. Opss, by the way, tibe2 teringat aksi abby before, ” kes dengan memey, norman, wartawan, zull” hehehe..kelakar sgt..mesti norman ngan memey tengah mengekek ketewa..hehehe..sabo je la.

    0

    0
  39. awie says:

    seharusnya sebelum melibatkan dunia politik perlu buat research secara mendalam dan apa keperluan ISA etc. mmg masing2 ada hak bersuara, tetapi perlu nilai dalam diri sendiri dan tidak terlalu terpengaruh dgn luar.saya dpt tahu dlm pas skg ni ada artis dibayar sebab nak pilihanraya.apapun kita harus bersyukur negara kita masih cukup makan dan pakai,masih aman.anak2 pun mendapat pendidikan yang baik.masuk politik ni semua ada kepentingan diri(bergantung pada individu).maybe Abby nak jadi SRIKANDI PAS kot

    0

    0
  40. gdboy says:

    ayamgoreng..apa masalahnya kalau abby ikhlas ke x?ini berkenaan human sense la..kalau dh tertindas, cmne lg nk buat??ko ketepikan la dulu politik..ko xleh nk ada sifat kemanusiaan ke pasal org2 dok kena harass mcm2 kt ISA tu??at least abby sanggup korban masa, pegi sana dan demo kt sana..ko sanggup ke?

    0

    0
  41. akuu says:

    cuba jenguk twitter ac, kerap kali terbaca twit agak 18sx..artis tolong jaga batas perbualan sb anda mjadi tontonan awam

    0

    0
  42. adik isa says:

    Cuba berada di tempat saya…
    Pm ckp isa dah mansuh tapi abang saya still skrg tak balik2…

    Abah n umi menunggu kepulangan abang dr dulu smpai sekarang…
    Apa abang saya tak layak dibicarakan? Sedangkan nanti akhirat, semua hamba Allah akan dibicarakan.. pemerintah apa tu? Rakyat diutamakan…
    Kami ni rakyat.. apa perasaan kami di perlakukan begitu? Gembira?
    Ya kami gembira.. gembira…
    Kesian abah saya..

    Korang ley cakap mcm2, kutuk, hina,
    Saya redha..
    Saya berpegang.. di akhirat nanti..
    Tiada duit tuk bayar apa yang kalian lakukan kekejaman pada kami.. tapi dibayar dgn pahala.. tapi sekiranya tiada pahala.. dosa2 kami diberikan pada kalian…

    Pikir la.. di us, rakyat amerika layak dibicarakan..
    Walaupun mereka bukan islam.. jgn rendahkan agama islam…

    Salam..

    0

    0
    • suzi says:

      pedulikan kutukkan manusia yg menyokong kezaliman. Allah tetap bersama org yg benar dan memperjuangkan kebenaran. yg zalim pasti akan mendapat balasan.

      0

      0
    • Adik Isa bongoks says:

      kalau abang kau tu baik, tak mengganggu ketenteraman awam… dah tentu2 dia boleh hidup bebas macam kita semua kannnnnn….

      0

      0
      • adik isa says:

        Terima kasih hamba Allah…

        Abang sy belajar sekolah pondok di indonesia
        Dia dikatakan pembelot , dikaitkan dgn pelbagai tuduhan

        Smpai skrg sy tertanya2, apa bukti abg sy seperti di atas?
        Fikir..
        Mentang2 la zaman tu populardgn kes JI…

        Abis semua bdk pondok kena tuduhan mcm tu?
        Abg sy ni penjenayah,
        Yang pm duk ckp psl mansuh isa , taknk pi tanya dia?

        Kt us tu penjenayah lebih hebat dr abg sy…
        Depa masuk mahkamah , diberi peluang untuk dibicarakan..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Nilah dia kalo mak bapa x reti ajar anak psl agama,lbh baik msk penjara tp berpegang teguh pd agama,hidup berlandaskn islam dari hidup bebas tp sungguh jahil psl agama di akhirat nnt org2 mcm nilah yg akan terpenjara di penjara neraka jahanam yg lbh azab peritnya dr penjara dunia..jgn igt ko bebas didunia di akhirat pun rs bole bebas…tkt kalo Tuhan nk trnkn bala kot2 sok lusa adk beradk terapat ko ke,ko ke tba2 msk penjara kn hukum gantung smpi mati time tu agk2 apa ko rs,kalo apa yg kt rs mustahil terjadi ,pd Allah kalo dia nak,xde apa yg mustahil dia bole bt..

        0

        0
  43. Aku... says:

    tumpang lalu…sy sudah x suka ABBY ABADI..mta maaf…

    0

    0
  44. Sayabukankakaknorman says:

    skrg ni dunia artis sgt membosankan..masing2 nak tunjuk diri tu hebat..tak kira yang lama mahupun yang baru..kerja tak bagus mana…

    0

    0
  45. ivory says:

    abby bukan over, abby cuma pilih untuk bercerita tentang hijrah beliau dan kebetulan diatas pentas pembangkang dan apabila seseorang itu terbuka minda untuk mendengar dari kedua-dua arus, maksud bukan berita di tv sahaja, makanya abby berhak mengeluarkan pendapat beliau. relaks lah. di Malaysia ni tak boleh cuit sikit. melenting. Malaysia boleh betul.

    0

    0
  46. my boo says:

    To Abby, kami gembira bila anda berhijrah tp bukan hijrah sebegini yg dituntut dlm Islam…Lebih bakik sekiranya pergi cari ilmu agama..join wardina & irma punye gang usrah..pegi perbanyakkan ilmu agama yg takkan cukup di cari sampai mati..dr berpolitik, berkutukan dan seumpama dgnnya.

    To AC, tak yah la berdebat2 ni.jgn memburukkan lg keadaan..

    0

    0
  47. Kak Long says:

    Abby, hancur luluh hati Kak Long bila lihat Abby bertukar arah (pada Kak Long, Abby jauh dari ‘berhijrah’). Segala kasih sayang dan simpati yang dibina semasa Abby active berFB semakin kelihatan samar. Sudah-sudah la Abby, jangan sampai jadi sesat dan lupa diri. Astaghfirullahal-‘Azim.

    0

    0
    • CT CTU CNA CNI says:

      to kak long,sape yg sebenarnya sesat ni..ni mesti bnyk baca utusan ni..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Utusan ke, Berita Harian ke, Star ke, Nanyang Siang Pau ke, memang Kak Long dibesarkan dengan titik peluh ayahnda yang pernah bertugas sebagai wartawan. Apasal, tak suka ke?

        0

        0
      • Anonymous says:

        kasihan kak long, patut la otak sempit.

        0

        0
    • No name says:

      Alaihai , Kak Long ehh aku rase kau yg sesat nih . Baik mengucap byk2 .

      0

      0
  48. fazzfabulous says:

    Saudari Abby,

    Hijrah tu elok tapi pe kata awak mendalami Islam dulu.. dulu awak hanyut dalam dunia awak sendiri bila awak dah berhijrah dan berhijab banyakkn ilmu akhirat.. nak berpolitik boleh tapi dahulukan akhirat .. kalau awak dah banyak ilmu amalkan dan sebarkan dengan dakwah yang betul .. demostrasi mcm ni membawa lebih banyak kehancuran sebenarnya .. kesian kan diri sendiri wahai Abby Abadi.

    0

    0
  49. Aku pemerhati says:

    SY SUKA ABBY NI SEMENJAK DIA BERHIJAB..TPI BILA DIA DH BERTUKAR ANGIN NI…SORRY LA..DH TAWAR HATI..

    0

    0
  50. sayang gile kat ustaz azhar idrus.. says:

    kesian giler tgk abby skrg nie..ko da tersasar jauh dah abby…udah2 ler meroyan tuu..tahu ler dahaga kasih sayang lelaki tp xkan camgini sekali…susah2 ko kawen jer ngan mat sabu tu senang 2-2 tin kosong sesuai sgt..2-2 pon giler kuase n glamer..contohi la wardina dan ustaz azhar berdakwah tp x campur aduk kan politik walopon terang2 ustaz azhar penyokong kuat pas..giler punyer kesian n menyampah ngan ko abby hahahaha patot ler laki ngan boipren ko lari tinggalkan ko meroyan tahap gaban rupernyer…

    0

    0
  51. Alahai says:

    Penghijrahan Abby memang dah bagus & Alhamdulillah sebb ALLAH memberi hidayah pada Abby tp semakin hari semakin rancak Abby memprovokasi & menyindir di Twitter psl politik.. Dah lari pada niat asal… Biler sesuatu status di Twitter di provokasi oleh Abby, secara tak langsung meyebabkan orang lain berbalah… Yang paling malu sesama Islam yang berbalah… Memang betul negara kita mengamalkan demokrasi tapi perlu ada ilmu dan cara yang betul untuk menyuarakan pendapat, bkn nyer asyik menyindir… Lebih baik Abby mendalami ilmu Agama & melakukan aktiviti yang boleh mendapat pahala.. Niat nak mencari keredhaan tapi xtahu ler plak kalu dengan cara provokasi & sindiran yang di namakan REDHA bagi Abby…

    Yang terbaru Abby cakap x bleh nak masuk berlakon msk TV sebb TV kerajaan punyer… Sedangkan ramai Ustaz, Ustazah malah org lain ok jer masuk TV… Cara dia b’cakap memang x matang… Org Islam semakin hari semakin suke berbalah & bergaduh, tapi bangsa lain seronok & tepuk tangan tgk bgsa kita berbalah…

    AC plak x yah ler nak debat2 nie.. Debat x menyelasaikan masalah.. Banyak cara lagi yang boleh di fikirkan untuk menyelesaikan masalah..

    Sekarang nie masa utk menyatukan umat Islam yg semakin b’pecah belah kerana POLITIK bkn nya masa utk berdekat @ pandai bt provok jer..

    0

    0
  52. aku sokong abby says:

    abby, teruskan aje ape yang kamu dah buat. jagan dgr kata2 orang yang x ambik tahu hal negara. saya sokong ape yang awak buat.

    0

    0
  53. cahaya says:

    PELIK LAA ABBY NI.. NK BERHIJRAH BAGUS DA.. TP KNP SMPAI MCM NI.. HAL POLITIK DI DAHULUKAN, ABIS TU ANK2 NK BG MKN APE?? NT KLUAR PLAK CERITA CKP NORMAN XBG NAFKAH ANK.. NORMAN XBYAR HUTANG HANTARAN.. X HBIS2 NK SLAHKAN ORG LAIN.. ADUHHH ABBY DA KLAW KO ASIK BERPOLITIK MCM MNE NK JAMIN KEHIDUPAN Y SEMPURNA UTK ANK KO NT???

    0

    0
  54. bengang GILER dgn POLIS....!!!! says:

    aku bgang gler ngn polis skung..mentang2 sman da dinaik kn smpai rm2000(sb nk mkn duet rkyat)ske2 je nk sman org..kes ni blaku pg td mse aku otw g kje..salah aku sb xbenti time lmpu kuning..polis pn tahan laa..xpelaa ko nk tahan aku..tp perlu ke ko nk ckp ‘ko nk aku sman ko rm1000 ke ko nk bg aku rm100..so,duet kt wallet tinggal rm 50,aku bg la..tnpa rse bslah die pn amek ar duet 2..n smpt lg bg aku pns..die ckp,klo g mahkmah pn..da tentu aku mng..ni ker polis yg slame ni BN agung2 kn sgt………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      sepatutnyer awak amik je no polis die wat report amik rasuah. xsemua org jujur dlm keje die tp xbrmakna semua polis amik rasuah. nk amik lesen kete pn ade rasuah. nk lulus kn byr. rasuah ade je kt mn2 klu ade peluang. kte jgn bg peluang kt org2 cmni.

      0

      0
  55. hci says:

    abby, ko dah tersasar jauh…taksub dgn pas. nk berubah tak smesti msk pas. dlm umno dah ade n lengkap tp tetap buat perubahan seiring dgn zaman. kesederhanaan dlm segenap benda adlh yg terbaek. abby baik ko fikirkn elok2 kemunculan d dewan2 politik tu…byk impaknya. islam sudah hidup d bumi yg bertuah ini…ape lg yg ko mahukn?? ko ingin kekacauan terus berlaku??? hanya org2 pas yg terlalu taksub dgn pemimpin nya yg terus begitu…just my 2 cents

    0

    0
  56. chentalove says:

    politik…politik…politik
    retis…retis…retis…

    0

    0
  57. penasaran says:

    Mula2 wen know abby hijrah after balik umrah i feel so happy but sedih dgn perhijrahaan abby. islam tidak mengajar kutuk mengutuk lebih2 lagi kerajaan awak abby. dlmi ilmu akhirat dulu, banyakkan ngaji, awak itu baru nak hijrah untuk mendapat keredhoan Allah, asal asyik UMNO aja salah, agaknya rakyat dah terlalu dimanjakan dgn semua percuma dari dulu. contoh negara jiran their people really work hard if want to have better life. Pehijraahan ikhlas kerana Allah ialah merendahkan diri, jaga akhlak, jaga percakapaan, kalau btl nak ikut cara Rasullah dalami ilmu, bgm rasullah dicela baginda tak pernah melantang bersuara pada sahabat2nya menentang org yg menhina dan mencela baginda. Skg dinegara kita sendiri apa yg sebenar berlaku, seorg tokoh ulama blh senang2 labelkan org kafir, sesat dan mcm2. Auzibilla…. So Abby u better dalami agama dan ingin berikan nasihat berdasarkan Quran & Hadith bukan perasaan politik, renung2kan

    0

    0
  58. abbymeroyan says:

    abby just nak cari publisiti muahan, kalo cetek ilmu ttg mendealah ni, tak yah ler masuk campur…buat malu diri ko jer…elok ko jaga rumah tangga ko tu dulu..dr ko sibok2 pasai ISA nih…bodohhh……

    0

    0
  59. miss gorgeous says:

    kedua-duanya seperti “anjing menyalak bukit”

    0

    0
  60. aku says:

    ala………….2-2 poyo..haha..
    AC Mizal pon poyo..kwn ak bapak yer pgkt tinggi kt Bukit Aman..rileks jer die..kate yer, politik bukan bidang_kije kiter
    ko anak polis ja..dr berdebat sal Abby, baik ko buka open debat psal kes MLM gelang ko yg senyap trus tu..
    statement ni menyebab kan ak pk, kes MLM tipu gelang AC Mizal tu senyap je sbb bapak ko polis..gitu ke??
    Abby pon, jgn la kepoh2.nk wat pape, syp2 aje

    0

    0
  61. lipas kudung says:

    mane zed zaidi?

    0

    0
  62. No One says:

    abby abadi nk buat kebaikkan..tp dicaci maki oleh segelintir org yg buta politik…
    mcm mana pembangkang x mengamuk klu nk bersuara sikit diorng dh di tindas… cuba fikir skit.. pembangkang juga perlu diberi ruang sama rata dgn kerajaan…dalam erti kata lain beri peluang pembangkang bersuara dlm media elektronik, media cetak..baru la dinamakan sama adil…

    0

    0
  63. saya anak malaysia says:

    saya tak nak adili siapa salah siapa betul tapi saya bersyukur hidup makmur aman damai cukup makan pakai segala bagai di bumi malaysia tercinta.”Berani kerana Benar,Takut Kerana Salah” errkk (0.o)

    0

    0
  64. Anonymous says:

    AC tu pn xbetul jugak. buat ape nk berdebat. awk tu anak polis bknnyer polis. klu polis logikla jugak. wlpn sy ni anak polis, klu bnd tu slah, salah jugak. kerajaan x 100% bersih dan betul. pembangkang pn x 100% betul. name pn manusia. mn ad yg sempuran. trpulang pd masing2 nk sokong sape. tp pd penyokong2 bn atau pas sila la jg bhasa tu sket. klu nk ckp pn xreti ckp elok2 ke. yg penyokong bn kate penyokong pas otak kt kaki la. penyokong pas plak kate penyokong bn bodoh. tlgla org2 islam, jgn kerana politik anda brgaduh. nmpk sgt masing2 cetek ilmu. hny pandai mghina, memandang rendah org lain.

    0

    0
  65. Bantah ISA says:

    Saya mahu ISA dimansuhkan

    0

    0
  66. sarah says:

    Janganla umat Islam berpecah belah kerana parti politik. Yang penting jangan taksub dengan sesebuah parti, tapi tgk kualiti individu dalam parti. Contoh, pilihan raya nnt ada candidate A dan B, teliti betul2 kualiti tokoh A dan B, bukan main buta2 undi sebab dah turun temurun undi parti xxxxx. Dasar kedua2 parti pun secara keseluruhan perlu diambil kira dan kesan kepada kestabilan negara pun perlu dikaji. yang penting sebelum mengundi, fikir, research and jangan ikut emosi melampau. Berdoa kepada Allah utk membuat keputusan yang tepat disamping berusaha.

    0

    0
  67. abbychoi says:

    ni bukan hijrah..ni berangan nak jadi MUSLIMAH PAS..Ustazah aku tudung labuh bagai nak rak..tak sekali2 pun dia nak sentuh pasal politik..dia kata politik urusan pribadi masing2.tuih ah abby..gelik tgk pakai tudung, tapi MULOT jam bau Jamban..

    0

    0
  68. Minah tonggeng says:

    Abby tu dah sakit. Hari tu kan dia masuk hospital.ade gangguan emosi sejak diceraikan. Gila Meroyan. Itu sebab kita tengok abby tu merapu rapu, cakap ayat berulang ulang tak ade isi yg ia nak perjuangkan .kesian kena tolong abby tu kalau tidak ia pulak yg masuk tanjung rambutan atau tahanan…..

    0

    0
  69. Baby says:

    Hello….asal masuk PAS je sesat, asal bangkang government je sesat. Mana aci macam tu, kalau semua nak kena 100% ikut government, diktator lah maksudnya. Sebenarnya bagus ada suara pembangkang, baru tau apa yang rakyat puas hati atau tak (cuma maybe certain2 pembangkang agak kasar). Kalau nak ikut 100% government, baik kita duduk jepun je. Semua sama rata, takde sapa leh bangkang. Tak gitu?

    0

    0
    • lalala says:

      baby, awak pernah duduk Japan ke berani
      cakap mcm tu?. sy yg duduk Japan pun tak rasa apa awak cakap tu betul. dekat sini rakyat bebas suarakan apa yang dorang nak. pedebatan dlm parlimen pun selalu je dibuat. news dekat TV pun takde la memihak satu pihak je…tak percaya? try la google tgk sorang president kat sini berapa lama je tahan?. rakyat tak puas hati mmg kene guling tukar org…lagi satu even living cost, tax etc agak tinggi tapi kebajikan rakyat contoh elaun anak, elaun itu ini banyak.. tak percaya sudah..

      0

      0
      • koiokoiokoi says:

        oi lalala
        bile masa da jepun ad president?
        perdana menteri ad le…yeye ko dok jepun… tah tah dok ladang jagung je….

        0

        0
  70. Honeywellz says:

    Mmg ramai yg mengutuk polis ni…esp pembangkang. Bila ditimpa kesusahan mcm kena ragut or samun ke, accident ke, rumah kena rompak ke…barulah sibok nak cari polis. Kalu tak ditimpa kesusahan kita tak sedar betapa pentingnya polis. Bila dah kene baru nak appreciate, gaji dia org pun tak padan dgn jasa2 polis ni. Nak berpolitik ke ape ke, your personal choice abby….just don’t go overboard dah lah.

    0

    0
    • Anonymous says:

      klu org buat kerja x betul,kita xboleh nak bangkang ke? semata2 sbb diorg polis? tu persoalan aku.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Sy nk AC bt talk show kat Astro berdebat pasal gelang dia tu dgn cara org2 yg terasa ditipu bole mempersoalkn rs ditipu nya pd AC & AC pula menjawab,aku rs tu lg bgs dr ko sibuk2 nk cabar org cam ko tu baik sgt…

        0

        0
  71. lovelime says:

    Abby abadi nie ape kejadahnya?tak ade job nak buat dah ke?mmg lah kau tak ade sape2 yg berkaitan tahanan ISA tp kau fkr lah kau tue artis br nak berubah dah mula bersyarah & berpolitik!ingat skit masa depan anak2 lg pun skrg anak2 kau sekolah kerajaan kan?bkn private pon…jgn lah buat zul,norman & memey gelak guling2 tgk kau abby!to AC penipu plak tak yah lah amik kesempatan dlm air yg keruh untuk naikan nama yg dah jatuh sebab buat buss tipu…haishh ape kejadah lah artis malaysia skrg?

    0

    0
  72. nurul says:

    bodohla abby nie…patut la kene cerai….otak dh bioil…kesian2…
    ckp mengarut2…malula woi!!

    0

    0
  73. Abby Abadi says:

    Assalamualaikum semua,

    Alhamdulillah setelah saya berhijrah ni, ALLAH s.w.t telah tunjukkan saya apa yang benar dan apa yang salah. Bukan tujuaan saya nk tunjuk pandai, or nk jadi ustazah, tapi cuba fikir jika ayah/ibu/anak/kaum keluarga kita yang berada didalam tu. Saya tidak menyokong mana2 parti politij tapi cuba kita buka minda kita, apa yang akan kita buat kalau kaum keluarga kita sendiri yang berada didalam tu. Telah dinyatakan didalam parlimen yang ISA dimansuhkan, tp kenapa orang2 dalam tu still x dilepaskan? Apa yang salah tetap salah, dan apa yang betul tetap betul.

    Terima kasih di atas kutukan yang membina saudara / saudari sekali keatas diri saya, insyaALLAH sama2 lah kita terus berusaha mendapat keredhaan daripada ALLAH s.w.t supaya kita terlepas dr azab api neraka. Saya maafkan semua yang menghina/mencaci diri saya ini. Moga saudara/saudari sekalian mendapat hidayah dari MAHA Pencipta.

    0

    0
    • true says:

      believe and speak the truth. no fear. stay true.

      0

      0
    • Anonymous says:

      abby, sy nasihatkan awk sambung belajar, amik degree, if minat politik, amik la political science or ape2 aje. then awk dalami dulu ilmu agama. join usrah. jgn campur any parti politik dulu. bnyk2kan membaca di luar bahan bacaan pro mana2 parti politik. sy sarankan ni semua supaya awk nampak lebih bijak abby. better awk kaji dulu apa itu isa, kenapa ia diwujudkan dan semuanya. jgn hanya dgr kata2 org abby. yes, sy pun x sokong isa, but at least kita kene ade KNOWLEDGE if u wanna talk about something. the key is knowledge abby. biar org x suka kita xpe, janji kita ckp ade ilmu, bkn ckp atas dasar pemikiran dan hasutan org lain. sekian.

      0

      0
    • kklife says:

      abby..pada saya kita tak perlulah terus nak ubahkan sesuatu yg besar , biarlah perubahan bermula dengan diri kita dulu, keluarga kita, rakan-rakan terdekat dan orang sekeliling kita. bg saya baik kita jaga dulu keluarga kita supaya melakukan perkara yang disuruh Allah dan mmeninggalkan perkara yang dilarang Allah..sebagai seorang wanita kita ada batas yg perlu dijaga..ini cuma pendapat saya. wallahualam,…

      0

      0
  74. abychoi says:

    tak kisah lah abby oooo..apa maksud ko kita orang akan mendapat Hidayah..nampak sgt ayat ko tu riak, sbb konon skrang ko bngga dapat hidayah ko skrang..perlu ker ko dapat hidayah nak canang satu dunia..stupid artis..

    0

    0
    • liyana says:

      mana plak dia kata dia dapat hidayah n riak pasal tu? ko ni nampak sangat tak faham dia tulis. but yang penting aku nak ameen kan doa-doa dia untuk kita semua, siapa yang tak nak dapat hidayah Allah oiii? aku nak!! siapa yang tanak, dia la rugi.

      0

      0
    • no name says:

      ko ni kalau x suka abby pun x pyh la nak tuduh dia riak bagai.
      dia dah maafkan org2 yg hina caci dia pun ko still nk hina caci dia ke?
      ape punya manusia la ko ni. dia doakan semua org semoga dapat hidayah dr Allah. itu je. doakan utk kebaikan org. cuba ko doakan kebaikan mak ayah adik2 sdare mara kwn2 ko semua pastu org ckp ko riak. ape ko rs? aku x sokong abby tp aku rs x patut la ko nk ckp cmtu skali kat dia. dia ada wat salah ngn ko ke? siapa ko nak hukum dia riak n mcm2 lg? pk rasional la.

      0

      0
    • Anonymous says:

      KTORG?????apa mksud ko tu????ko sorg je yg xnk hidayah dr Allah jgn libatkn org lain lak,sian la ank2 ko kalo ada mak/bapa cam ko ni…moga2 Allah sentiasa memberkati hidup ko…

      0

      0
  75. qaseh says:

    yes indeed, mmg tak salah nak join mane-mane parti..
    itu hak masing-masing..
    tapi abby kena betul2 tough and penuhkan ilmu dulu baru boleh nak pumpang pasal politik,
    if not, abby just nampak TIN KOSONG je..
    bunyik kelontang kuat gile tapi kosong~
    plus before this, Abby sendiri yang kate penghijrahan die takde kaitan dengan politik.
    come on abby… look now.
    and one more thing, kalau abby betul2 tahu ape yang die buat,
    takkan keluar ayat2 yang mcm tu,
    berkata-katalah gunakan kewarasan akal..
    mungkin polis ade yang buat silap
    tapi masih ramai jugak polis yang betul2 tahu and buat kerja mereka dengan betul.
    so please care orang lain punye sensitivity abby abadi.
    sorry to say… i respect ur ur penghijrahan, but i tak boleh nak respect cara pembawakan diri u..
    and i know abby sendiri pun tak heran kalau orang tak respect die.
    but u need to know something abby, untuk kite dihormati oleh orang lain,
    kite kene belajar untuk menghormati orang lain dulu..
    semakin banyak kau berpumpang, aku rase kau semakin menyimpang.
    sorry~

    0

    0
    • liyana says:

      i tgk video above n follow her tweets, tak ada pulak dia berpumpang sana sini, sekadar menyatakan simpati dia terhadap keluarga tahanan ISA dan ketidakadilan dan layanan buruk yang tahanan2 tu rasai. tweets kebanyakannya tentang keindahan islam yang SEPATUTNYA setiap muslim patut sebarkan pun. and to be honest, setiap orang ada hak untuk menyuarakan pendapat masing2, even dia sokong UMNO or PR. even dia artis, cikgu, polis, politician or penganggur sekalipun, masing2 punya hak, yang membezakan mereka cuma influence yg masing2 ada.

      0

      0
      • qaseh says:

        thanks liyana, aku accept pandangan kau.. :r)
        aku pun follow Abby punye FB, twitter even blog die pun aku follow..
        dari start die belum bertudung till now..
        so i know what um’ talking about, and maybe persepsi aku dengan kau berbeza.
        aku tak kate abby takde hak untuk menyuarakan pendapat dia.
        silakan for abby abadi..but dia kene berhati2 dengan setiap ape yang dia katakan… and she’s first yang kate perubahan die takde kaitan dgn politik.. so prove it..
        and then, for me..abby x perlu terlalu drastik untuk ubah sesuatu yg besar , start with herself dulu,
        bukan nak bias but aku lebih suke tgk irma dgn diana amir,
        mmg nmpk mereka lbh focus to improve themselves
        even, aku rse dalm hati n fikiran diorg still ade bout politik.
        but slowly la…Jgn cpt melatah..
        dan jgn cepat buat sesuatu dalam keadaan drastik…just afraid she can’t bawak benda ni sampai ke hujung..

        -ni pendapat aku-

        0

        0
  76. lolok says:

    bodoh sungguh orang yang mengutuk Abby yang hanya bersuara atas pendirian sebagai seorang rakyat malaysia, tanah tempat dia lahir konon2nya sebuah negara democracy yang OK. itu hak dia nak menyatakan ketidakpuasan hati, yang tuduh dia ilmu tak cukup la apa la engkau org terfikir sikit tak, dia bercakap atas dasar agama dan kemanusian. bukan politik, dia tegur org dalam tu atas dasar agama dan sesama islam. bukan politik, yang rasa tak puas hati ni terkena cili agaknya.

    0

    0
    • qaseh says:

      will you know abby bercakap atas dasar agama dan kemanusian. bukan politik?
      atas dasar agama, yes ofkos, semua orang boleh tahu and see it..
      aku salute niat die yang itu.
      but bukan politik? are u sure?
      kalau nak cakap hal agama, komen kau start with bodoh tu pun dah tak boleh dah.. kau membodohkan orang yang mengutuk abby..
      berape banyak komen orang yg tak setuju dgn abby.
      tu hal diorg dgn abby
      then hal kau dengan diorg mcm mane? bile kau nak start jumpe diorang and say sorry..?

      0

      0
  77. hanya berkata says:

    hanya insan yg pernah duk kat ISA je tau keadaan kat sana..sy bercakap berdasarkan pengalaman…yg pasti di ISA tidak seperti di guantanamo…sy pernah ke sana 2 kali kerana ada ahli keluarga yang ditempatkan di sana..tahanan di sana tidak pernah disentuh pun…mereka bukan banduan…hanya tahanan…family pun boleh jumpa dan mkn together di san..so, jgn la pandai2 buat tanggapan sendiri…memang nampak mcm zalim, tapi di dalam, hanya insan yang pernah alami shj yg tahu..sekadar menerangkan situasi sbnr ISA dr kaca mata seorang anak bekas tahanan ISA…so, utk abby, lebih baik kaji dulu sblum keluarkan kenyataan…membantah hak masing2 tapi buat kajian mendalam dulu k

    0

    0
    • abbystupid dam dam says:

      propaganda jer tu…. kan polis tahu semua rahsia si bangsat muka& jijik Al-Juburi tu…. dia gunakan isu ini untuk memburuk-burukkan polis semata-mata utk kepentingan dia bagi meraih undi utk PRU akan datang…. org bodoh yang tidak berilmu (yg ada ilmu pun tp buta akai) jer yg akan terhasut dengan agenda si barua Juburi ni… bila la depa nih semua nk sedar….

      yang pakcik & makcik tu pun dok buat propa pasai apa, polis tamgkap anak hang sebab anak hang tu baik sangat (mcmana hang didik pun tak tau la)….

      kesimpulan, ini semua agenda si Al-Juburi ni….

      0

      0
    • qaseh says:

      mr/mrs “hanya berkata” , tak guna pun kau text camni wei, orang mesti akan kata kau ni konon nak bela kerajaan la ape la… so let them be..
      diorang ni, kalau terlalu tak bersetuju kang, mule la kate si pengkutuk abby ni, tolak agama la, hati hitam la..ape la… so biarkan..

      to Abby Abadi : teruskanlah usaha anda. tapi ingat buat biar sampai penghujung and habis.. jangan separuh jalan dan berhenti..btw,please, please penuhkan dulu ilmu tentang politik before kau kelihatan mcm tin kosong.

      0

      0
  78. lalang says:

    rasanya perkhidmatan abg zed zaidi diperlukan lagi, untuk jadi orang tengah hehe

    0

    0
    • OhBulanDahBankrupt says:

      Berani ke Zed Zaidi sound Dato Ac Mizal, nk mampus. Bkn sebarangan AC ni, kalo setakat Neelopa dgn An-Zalna bolehlad die sound

      0

      0
  79. Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

    Zed tolong huraikn masaalah dorang berdua ni ! tk pasal pasal nk berpolitik pulak dorang ni………untok abby tk payah lah nk cmpor2 pasal politik ni kn uruskn ank2 n jaga diri abby kn bagos….nanti tk pasal pasal masok jel amacam!!! benda2 macm ni tk boleh cakap sembarangan tau nanti ada yg tk puas hati camana ? kite2 semua sayang kn abby tu pasal kite2 cakap macm ni ngan abby tol tk anon ? anon mana u ?????????????? mana u anonnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn !!!!!!

    0

    0
  80. Mak Temah says:

    Aku bukan penyokong kerajaan ataupun pembangkang, tapi sorry to say, gaya Abby bercakap memang tak ada kredibiliti langsung. Pointless. Macam orang terdesak untuk cari publisiti. Kau artis, so what? Nak memekak macam tu boleh dapat sokongan orang ramai? Atas kapasiti apa kau terpekik terlolong kat luar pagar tu?

    0

    0
    • Mak esah.. says:

      Yes! I agree! mmg ckp mcm tong kosong… bunyi jer lebey.. takde knowledge langsung bila bercakap… nak tutup penjara? ingat senang? bawak la point/fakta/sbb yang kukuh! kalau takat nak publisiti, bawak kluar org yang kat dalam tu… pas tu huru hara malaysia ni.. baru nak puas ati… tak paham aku lah… patut la kene gelak dengan pak guard yg kat dalam tu… aku pun gelak sama.. hahaha…

      0

      0
      • Mak jah says:

        Assalamualaikum mak esah. nak tutup penjara mmg susah tp kalau nak tutu ISA ciptaan manusia sangat senang. caranya rakyat yang berjuang demi Hukum Allah Hukum HUDUD perlu bersatu padu. Abby, what can I say is you did a good job. Tak semua orang ada keberanian untuk tampil bersuara. Bukan mcm orang2 umno ibarat syatai yang membisu. mengetahui kebenaran tp senyap membisu kerana takutkan pemimpin umno yang durjana. Tetapi mereka Lupa ALLAH itu maha mengetahui. Tunggu jela wahai orang yang bersubahat melakukan kekejaman kepada mereka yang berjuang kerana ALLAH.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ko gelak sbb ko yg buta..bila pula pas bt huru hara?kuasa apa sgt yg dorg ada?nk kluar tv pun ssh semuanya dikuasai pemimpin2 umno,kalau betul la dorg tu adil,jujur dan amanah x salah aku rs parti2 lain diberi kelonggaran berucap di stesen TV sm mcm dorg jg kan..tarikh mengundi pun dilambatkn lg sbb apa tu??semua org ada hak bersuara,rakyat ni la sbnrnya yg menyumbang “duit2” pd mereka smpi bole bela pompuan tu pompuan ni,berjoli sana sini,berbelanja mewah2,yg papa rakyat gak,berjuta-juta duit zakat pun ntah kemn pgnya..jadi apa salahnya kalo rakyat menyuarakan pendapat dia????x yahlah la nk jadi pembodek kalo hdp kt ssh pun xde nya dia nk tlng kt..

        0

        0
  81. Anonymous says:

    sedih tgk abby ni….aku rasa kl nk betul2 berubah x payah involve politik…duduk diam2 g kelas agama yg bebas dr unsur politik… lagi baik…

    0

    0
    • anamimi says:

      nie lagi sorang.. bodoh punye pemikiran.. sekarang tahun 2012. bukan tahun 1500masihi. orang sekarang kalu nak berjuang tegakkan keadilan dan tegakkan agama Allah melalui politiklah bahlul. Dengan menggunakan medium politiklah baru kite dapat buat kerja dengan mudah. Melalui politiklah kite dapat jatuhkan pemimpin yang buta agama. dengan politiklah kite dapat jatuhkan pemimpin yang tidak berpegang kepada Al Quran dan As Sunnah. YANG SELALU G KELAS AGAMA DUDUK DIAM2 TU ORANG UMNO. dah belajar agama tp xnk sebarkan. dah tahu bende tu kejam jahat tp senyap mcm setan bisu.

      0

      0
      • animama says:

        “Melalui politiklah kita dapat jatuhkan pemimpin yang buta agama”. Yang jadi pemimpin nombor dua Pas tu bila nak dijatuhkan? Ala, yang dulu kantoi khalwat siap pakai seluar pendek kat hotel zaman 90an dulu. Lupa?

        0

        0
  82. aku orang biasa says:

    sekurang-kurangnya abby tidak berdiam diri melihat kezaliman berlaku terhadap tahanan ISA, ikhlas x ikhlas tu hanya Allah yang berhak menilainya..~semoga Allah memberi jalan yang lurus kepada kami sebagaimana jalan orang2 yang diberi nikmat bukan jalan orang yang Kau murkai dan bukan jalan orang yang sesat..~

    0

    0
  83. Anonymous says:

    apa kelebihan kem pertahanan ni? kenapa yg ditangkap masuk tak dibicarakan di mahkamah?

    0

    0
  84. Hurmmmm says:

    Mmg lawaklah… Abby n ac mizal nak berdebat? Nnt jd huru hara jadinya. ISA … Buat ape dimansuhkan, nnt rakyat yg suka nak buat onar kt Malaysia tkde tmpt tuk dihukum. Pdn muka kena hukum dgn zalim sbb diaorg yg masuk ISA tuh pun zalim jugak. Kalu dh tunggang terbalikkan malaysia nie menyusahkan org semua tk zalim? Pttnya ISA nie tuk menahan org dr buat sesuatu yg melampau. Huh.. Abby tuh berceramah bagai dgn parti pas plk tuh.. Psl ape tk gi ke sekolah or tmpt lain.. Psl ape pas? Tp sbnrnya tk kisah pn sbb pas nie perjuangkan islam. Tkpe.. Yg peliknya if perjuangkan islam mcm tu ke caranya.. Dikelilingi oleh ramai lelaki… Huhu.. Lu pk lah sendri … Abby baik ko p jg anak kt umah…ni tak ke sana ke sini ntah2 anak pun terabai.

    0

    0
  85. suraya says:

    Kepada Hurmmmm… Kepala bapak ko lah.. sorry kerana saya telah menggunakan perkataan yang kasar untuk membidas si hurmm nie. huru hara apenye ISA?? ISA patut di mansuhkan. pihak kerajaan telah meggunakan medium ISA sebagai cara untuk melakukan kekejaman kepada rakyatnye yang berjuang ke jalan Allah. mangsa-mangsa ISA ini adalah mereka yang berusaha untuk menuntut keadilan. Tetapi ketidakperimanusiaan pemimpin UMNO yang jahil dan berlagak nie telah memakan rakyat yang berjuang demi menegakkan Hukum dan Agama Allah. Kenapa orang yang mengundi UMNo nie suka mengagungkan ISA yang dicipta oleh manusia yang tidak berakal dan tidak berperikemanusiaan? Kenapa orang yang mengundi UMNO tidak pula mahu menagungkan HUKUM HUDUD ciptaan ALLAH. Sungguh, dunia sudah akhir zaman. Manusia akan diagungkan dan rakyat semakin tidak berakal. tidak boleh fikir yang mana betul dan yang mana salah. Demi Islam marilah kite berjuang di jalan Allah. Saya menyeru tolonglah pilih pemimpin yang berpegang teguh kepada Al Quran dan As Sunnah. Jauhkan lah pemimpin yang tidak pandai mendidik isterinya dan anak2nya dan pemimpin yang suka sangat minum air setan. bukan Auta tp fakta.

    0

    0
  86. […] Kelantangan Abby Abadi berbicara ketika berhimpun memohon pembebasan tahanan ISA membuatkan Dato’ AC Mizal mengajaknya berdebat secara terbuka. Menurut tweet yang dihantar oleh AC Mizal, Abby Abadi telah pun mengutuk PDRM dengan kata-kata yang diluahkan ketika berhimpun. Antara kata-kata yang … Continue reading → […]

    0

    0
  87. cik abbuy says:

    untuk abby… alhamdulillah jika anda sudah berubah.. akhirnya tuhan memberikan hidayah… kalau betul2 berubah krn Allah tak payahla nak enterpremm lebih2… belum ms n belum sesuai untuk jd pendakwah bebas. perbetulkan diri dulu mane yg blm ckp btl.. dan teruskan belajar biar ibadah sehari2 jd lbh baik… ke hulur ke hilir tak tau tujuan pun tak gune juge… ape2pun terusla menuntut ilmu agama ye…

    0

    0
  88. mamamia says:

    Abby…kalo dah berhijrah tu bagus lah..tapi mama nak pesan …didik anak-anak kat rumah dulu sebelum nak didik orang-orang kat luar…jangan harap hantar anak kat ustaz dan cikgu jer nak didik anak sendiri…apa tugas seorang ibu? lebih baik didik anak tentang amar makruf nahi mungkar…tauhid…akidah…akhlak…bentukkan anak kita jadi yang terbaik dari darah daging kita…ni mama nak tanya yang ko sibuk2 kat kem kamunting tu anak-anak sape yang tengok? ko serah kat mak ngko ngan org gaji? kalo macam ni lah …lagi patut org lain kata NH cari yang lain…jgn nak sibuk hal luar sdgkan hal diri sendiri dan anak-anak tak terdidik…hidup ni tak lama…apa yang akan ngko tinggalkan untuk anak-anak ko nanti? pikirkan lah..

    0

    0
  89. jadore says:

    ini lah dia artis2 yg rasa diri mereka dah hebat sgt! baru sekali menunaikan umrah terasa diri dah baik dan hebat… bercakap x guna akal tetapi mengikut perasaan… org2 yg mendapat hidayah dan rahmatNYA tidak riak dan menunjuk2 spt apa yg dilakukan oleh Abby…. berdiam itu lebih baik dari berkata-kata…. wallahualam bisawab…

    0

    0
  90. Anonymous says:

    Abby baikla ko sokong umnu.
    tgk norman hakim n memey punya kes khalwat, bukti kukuh pun boleh lepas. untung norman hakim kawan ngan datuk umnu.

    0

    0
  91. Anonymous says:

    kenapa aku rasa ada comment pro-pembangkang yg di like sampai beratus dah hilang. nara delete ker? yg bahagian atas, scroll byk kali dah tp xjumpa, malam tadi ada lagi…

    0

    0
  92. wan says:

    apabila seorang yang xtahu pasal politik berkata-kata…..

    0

    0
  93. Jutawan Hedra says:

    Abang Nara tak bole cakap “tak sokong mana-mana pihak”. Sememangnya PDRM menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. Masa BERSIH pon, peserta baju kuning di bagi makan, air dan tempat sembahyang.
    PDRM bertungkus-lumus menjaga negara kita.
    Bila ada kecurian, atau apa-apa musibah, sibuk nak tlipon Polis.
    Lepas tu kutuk-kutuk Polis.

    0

    0
  94. Kudet says:

    tapi apa yg abby cakap tu betul. tahanan memang diperlakukan sezalim2nya. mungkin dia dengar sendiri ceritanya dr mulut org yg dah dibebaskan. kalau kita tak percaya, boleh buat research sikit dan buatlah finding sendiri. abby perlu berani kerana benar. salute kat dia sebab berani, walhal dia tak ada kena mengena dengan org yg ditahan ISA tu

    0

    0
  95. kitty kittun says:

    kalo xsalah, xmasukla isa.. bengong~

    0

    0
  96. Amenoplanet says:

    Org boleh manipulate besar kan citer make it worst..xmsk akal…yg dok kna tahan tu stok ekstrim terrorist kot…msk dlm tu kasi cuci skit…abby ni msk pas bg ceramah dpt duit byk beside dia kn da kawen dgn org pas…

    0

    0
  97. Anonymous says:

    abby berckp tanpa ilmu…kesian

    0

    0
  98. adiputra dan syamsul yusop idaman hati says:

    hahah. insp. mazlan n insp. aleeza nk berdebat? haha.

    0

    0