Written by AbangNara | December 16th, 2013

Ramai betul yang menghantar email kepada Abang Nara meminta diletakkan gambar resepsi perkahwinan Jovian Mandagie dan Nina Ismail Sabri. Maafkan Abang Nara kerana terlewat. Yang pasti, memang cantik, menarik dan mempersona sungguh majlis resepsi mereka berdua. Awesome sangat-sangat!!!
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian ninaUntuk makluman anda, majlis mereka telah berlangsung selama 3 hari bermula dari Jumaat sehingga Ahad. Selain daripada resepsi, Jovian dan Nina turut mengadakan “Chinese Tea Ceremony“. Cute sangat apabila melihat mereka berdua dalam pakaian tradisional bangsa Cina.
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina

Persalinan pengantin yang dipakai oleh Nina dan Jovian ketika majlis resepsi mereka memang amat mencuri perhatian. Selain daripada baju tradisional Jawa, mereka juga turut mengenakan pakaian moden. Memang smart dan cantik sangat-sangat.

gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina

Tahniah Abang Nara ucapkan kepada Jovian Mandagie dan Nina Ismail Sabri atas majlis perkahwinan anda berdua. Selamat pengantin baru. Semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat. Lagi 67 gambar sekitar majlis resepsi pengantin baru ini dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Kredit gambar PrettyPeektures.

P.S: Melaka perkenal bas eletrik Januari 2014

gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina
gambar majlis resepsi perkahwinan jovian nina

141 responses to (70 GAMBAR)Majlis Resepsi Perkahwinan Jovian Mandagie & Nina Ismail Sabri Daripada PrettyPeektures

  1. Anonymous says:

    cntik gile

    0

    0
    • wau says:

      Wah wasatiyyah betul majlis anak menteri ni kan….
      Penuh dgn kesederhanaan dan ciri2 kemelayuan..
      Ini lah yg dinamakan majlis bertemakan keTUANan melayu..
      Hidup melayu…
      Takkan melayu hilang di dunia
      Kikikiki…
      Jom bayar cukai.. kearah negara berpendapatan tinggi..

      0

      0
      • k says:

        untung nina dpt kahwin jovian..yg kaya dkt sini jovian..tak kata nina tak kaya..tp jovian lagi kaya rasanya..

        0

        0
        • miss ynwa says:

          yehaaaaaaaaa KESAS belom naik harga tol…..horayyy
          kalau naik jadi rm2.60 aku mampu menangis tadah tangan mcm makcik….
          dan merintih SYUKURLAH MALAYSIA MASIH AMAN!!
          before my husband fuck me, goverment fuck me first ooo yeahhh

          0

          0
        • hanna says:

          cantik giler baju melayu yg bertanjak dgn keris tu….mcm raja2 melayu dulu2

          0

          0
        • Didi says:

          Nina kaya, tapi bukan kaya darinya. Dari bapaknya. Jovian pulak kaya darinya sebab brandnya. Gitulah ceghitanya :)

          0

          0
        • Kakpah says:

          Ni baru betul wedding of the year. Tengok tetamu yang hadir. Jarang kita dpt lihat di majlis perkahwinan artis yang lain. Owner of ferrari turun padang, sultan pahang pun turun padang. Decorationnya juga bertaraf tinggi. Mesti mahal semuanya ni kan? Tp berkat usaha gigih mereka dua. Inilah hasilnya :)

          0

          0
        • Baby ZS says:

          Nampak lebih spontan & meriah dari RCW-ZS punya wedding…kan?

          0

          0
        • Olga says:

          Kenduri Cik Ta…walaupun 13 juta nampak seakan-akan kampong. Cam keduri di Felda je. Semak mata.

          0

          0
        • dol says:

          mewah sungguh perkahwinan anak pak menteri.. kalau semua anak pak menteri mcm ni makin naik lagi harga nrg kat malaysia ni.. :D

          0

          0
        • amoi says:

          anak org kaya oi…wat simple pun cantik jugak..duit byk…haha

          complain ape nye…x suke kluar dari malaysia lah..kah kah kah..selamat membayar Tol utk thn depan…GST juga menanti…tahniah lah kepada otak kebingaian yg memilih mereka yg sdg mengemokkan kakmah balik sawah tu..

          0

          0
        • fffffffppp says:

          normal kehidupan anak menteri mcm ni.. kat malaysia ni semua anak menteri mewah.. padahal si bapak je yg menteri.. hari tu bila keluar gaji menteri yg takat puluhan ribu sebulan tp kehidupan diorg mcm berganda2 dari jumlah pendapatan.. mana dtgnya ganda2 itu????? no wonder perut pak menteri pun agal berganda2 nampaknya..

          p/s : comel perut papa Nina Ismail Sabri

          0

          0
        • Anonymous says:

          Gaji ahli parlimen RM4,000 sebulan
          Gaji Menteri Kabinet RM14,907 sebulan

          Gaji bapak aku RM20,000 sebulan tp aku hanya pakai kereta myvi dan kawen pun di dewan org ramai

          0

          0
        • anna says:

          yang btl2 kaya, jovian..
          those yg follow instagram jovian tau la dengan sape die kerja..
          majlis perkahwinan keluarga diraja brunei hari tu, dia yang dapat job tu..
          bayaran daripada kerja tu jek dah lebih dari cukup untuk dia buat majlis grand macam ni..job dengan artis2 lagi..

          0

          0
        • Nina says:

          Betul.Majlis Jovian & Nina nampak natural & classy.Majlis Che Ta & Zain macam Cinderella kampung

          0

          0
        • Anonymous says:

          tak kan la semua kawen jovian yg tanggung even dia kaya raya.. nina belah perempuan pun mesti ada sumber kekayaannya juga… mana tidak kalau kekayaan itu dtg dr belah bapaknya sebab peterena baru je beroperasi aku rasa… yg penting semua menteri di malaysia memang mewah.. nak tanya nina ni dapat SPM berapa? adik kwn aku dpt SPM 10A (7A+ 2A 1A-) pun tak dpt belajar sampai oversea.. dekat UIA dia sekarang amik medic.. yg penting atas usaha sendiri dan bukan harap bapa yg memang dh kroni…

          0

          0
        • Anonymous says:

          Alahai tak habis2 anak menteri. Ni pun nak dipolitikkan. Groom dia Jovian Mandagie la. Aku tak heran kalau semua perbelanjaan Jovian yang keluarkan. Rasanya kaya lagi Jovian dr keluarga Nina oi.

          0

          0
        • MR.YNWA says:

          Miss YNWA , why not u have a threesome with your husband and the government im sure youll have a very nice exprerience there ….. xoxo

          0

          0
      • hunny says:

        apasal yang kau nak cemburu? dia mampu, suka hati dia la hoiii

        0

        0
        • Dewi Persik says:

          hebat bangat neh……sultan Pahang dijemput juga ya. ya ampun. menjerit si nenek Rozita Che Uwan ya pasti.

          0

          0
        • setuju says:

          kan?
          mcm pelik je..
          gaji kabinet 14k tp gah gile majlis
          gaji geng2 oil n gas 20 30k..mcm tu je la life je..
          bukan jeles..tp kami gaji puluh2 k pon kena byr balik income tax..
          anak2 menteri tahu huhahuha sana sini..
          golongan mcm kami nk senang kena belaja tinggi2, usaha dptkan scholarship, masuk u elok2..apply company besar2..
          anak2 menteri? xpyh susah2 nk stay up mlm2…hbs spm x kesah ko gred brp..bapak hntar ko masuk private U kat obersee..

          harap dapatlah pemimpin yg berjiwa rakyat yg mmg x dilahirkan dlm dulang emas…harapan kami..huhu

          0

          0
        • Anonymous says:

          Eh yang tak habis2 nak compare anak menteri kahwin macam mana tu,kau cari la husband macam Jovian tu.Ingat Jovian tu orang Indo naik perahu mai sini ke?
          Gaji puluh ribu tp tak boleh hidup & sesak. Bullshit la. Beli bag Louis Vuitton Channel berpuluh puluh boleh lak?Tak payah nak blame govern la.Semua nak sponsor

          0

          0
      • malingsia itu maling says:

        maling budaya indo sama chinese….kenapa ngak pakai aja tu baju kurung sama baju melayu yg jelik itu..?? malu ya kerna jelik…dasar malingsia ngak punya budaya sendiri

        0

        0
        • malingsia itu maling says:

          udah maling makanan indo…sekarang maling budaya indo, liat aja besok malingsia bakalan maling budaya thailand, dasar negara miskin budaya…malingsia truly maling

          0

          0
        • malingsia itu maling says:

          malayshit negara loe kecil aja tuh….kalo indo mahu perang…malayshit bakalan hancur…dasar maling, gue ini benci bangat sama malay…orangnya berlagu sok moden padahal miskin

          0

          0
        • ada indon sesat di blog gosip says:

          ek eleh indon ni berangan nak perang plak…ingat skit Malaysia ni anggota komenwel…kau serang Malaysia.. automatik UK dan negara komenwel yg lain akan serang balik negara kau…. dasar indon bodoh !

          0

          0
        • hamba allah says:

          eleh..yang rakyat indon dok masuk malaysia sampai sanggup mengemis kat sini tak sedar diri pulak..ye, memang malaysia kecil tapi tak miskin macam indon.sampai ada yang sanggup jadi pendatang asing kat malaysia nie..weh, tak payah nak cakap besar lah..diam2 sudah..

          0

          0
        • surti orang gaji indog says:

          amat terhina indon di malaysia tiada darjat kerana yang ada semua pendatang haram, orang gaji, buruh kasar yang suka merompak mencabul, perempuan indin juga sangat jijik berpereseran di club dangdut, merampas suami2 orang, euwwwww jijik amat sih sama indog… kalau aku dah malu jadi indon

          0

          0
        • nadia says:

          eh indoneSIAL jaga bahasa kau!
          sedar diri sikit ramai puak2 kau cari makan kat sini!

          0

          0
        • bos says:

          indon tu tahap2 orang gaji aku aje…ape yg miskinnye..aku yg bayar gaji die.pfft..

          0

          0
        • Pergi Mampus says:

          yang ko tak puas hati ni kenape? sebab jovian tu tak pilih ko ke? cakap malaysia maling.. pakaian kau, budaya kau, dan sikap kau macam orang barat.. nak tiru hollywood konon.. puiiii… maling hollywood… indognesia.. indognesia.. inDOGnesia.. patut la negara ko ALLAH laknat.. negara kecil pun.. kalau malaysia nak bom negara kau yang besarrr la sangat tu… sekejap je hancur.. tak de la keturunan inDOGnesia nanti.. kalau bukan sbb jovian yg design baju tu.. aku rasa si nina tu pun tak nak pakai pakaian indon yang entah ape2 tu.. haha

          0

          0
        • pa ku duli says:

          INDON BODOH.. !!! MUKE RAKYAT INDON SUME MCM ORG KAMPONG..BETEKANG KATE ORG MELAYU KAN!! HAHA.. SUME MUKE INDON MCM KATAK!!! HUHU…

          0

          0
        • anak jati kedah baq ang!! says:

          ngak usah basa basi.. kalo udah nikah sama keturunan indon masa sih ngak bisa ngikutin budayanya indonesia????? gak usah nunjukin begok loeh.. makin di tunjukin makin bodoh.. emang loe pikirrrr negara loe kaya raya banget sampey rakyat d sana cari rejeki di malaysia.. loe itu bajingan tau ngak.. dasar sok sok tau aja malaysia miskin.. begok loe!!!

          0

          0
      • fendimendi says:

        dulu semua kutuk cik ta.. semua duk pakat puji jovianina ni HUMBLE…SIMPLE…DIMPLE..nahhhhhhh!!!!!humble la sgt kannnnnnn…sekurangnya cik ta tu byk yg sponsored..tak kan nak tolak kannn?yang jovianina ni??hurmmm..humble la sgttt..

        0

        0
      • hidupmelayu says:

        oh. anak menteri rupanya. patut sangat2 humble kawen nya. ada adat istiadat indon lagi. takkan melayu hilang didunia. org melayu ni x mudah lupa. benar kata dr.m

        0

        0
      • dena says:

        ni resepsi belah jovian ke? sbb semuanya macam ala2 chinese/jawa indon walaupun modern.. cantik..suke!! untongnye kawen ngan fashion designer design, yg terbaik and lain dr yg lain adalah pakaian untuk majlis sendiri..mungkin bukan jovian yg buat tp the idea tu mesti dr die jugak.. tp songket jawa n pelamin yg mula2 tu aku suke sgt..nina kecik, comel gile pakai cm tu… semoga kekal sampai bila2..

        **tak yah pertikai la straight ke tak straight jovian ni melainkan org yg tuduh tu penah tengok ngan mata sendiri yg jovian ni x straight..kalau xde bukti baik cakap benda baik2 je..kalo mulut tu jahat sgt x leh taip benda baik2.. taip ‘bye’ je cukup

        0

        0
        • Sarah says:

          yg pakai baju songket plus tanjak tu lah belah Nina (Malaysia)…..belah Jovian (indon) pkai istiadat Jawa

          0

          0
        • mak jemah says:

          yg pakai tanjak/ tengolok tu lah belah Malaysia…usually malay yg pakai tanjak/ tengolok bila kawin or ada istiadat berkaitan istana

          0

          0
        • Haikal says:

          @dena
          adalah…yg belah Nina Malaysia pakai custome baju melayu songket + tanjak….orang jawa tak pakai mcm tu…..selalunya sultan melayu atau malay yg kawin pakai mcm tu ada tanjak

          0

          0
      • lone longer says:

        kesederhanaan yg mcm mne kah itu??

        0

        0
    • kipas siling dan kipas tangan says:

      aku buat rumusan.. pekahwinan nih.. adalah wedding of the year.
      sorry lah cek taa.
      walaupon aku suka pkhwinan. Habib & Diana dan Fiza & Adam

      0

      0
      • malingsia itu maling says:

        wedding of the maling

        0

        0
        • hamba Allah says:

          i think you are not from indonesia but you are from malaysia…this is because when i recognize and analyze your type writing your language sound like you are malaysian..in other words you are the national traitor…
          for your information, i or saya they not write ‘gue’ but its gwe…..take not!! moreover lots of your write in BN all like malaysian write in bahasa….
          gotchaaaa!!!!

          ** takkan nak menyamar jadi orang asing gara2 tol dan barang keperluan naik…nak taknak kau kena hadap jugak…

          0

          0
    • astaga says:

      tapi seri pengantin xde rasenye..muke die same je dlm mne2 foto sblm kawen /kawen..

      0

      0
    • Mdm Temah says:

      Sumpah cntik..sensuai tok non Muslims..

      0

      0
  2. Mak Temah gojes says:

    Cantik sgt c Nina ni..suke mak temah tgk..x pyh nak mekap tebal 10 inci macam Nek Ta..natural beauty je..ops! Haha..

    0

    0
    • malingsia itu maling says:

      cantik kerna maling budaya indo…wanita di indo semuanya cantik, malayshit itu cuma copy indo…ya iya lah…wanita di malayshit itu kan semuanya jelik

      0

      0
      • indonshiattt says:

        yaa kamu mesti jelekkkkk uwerkk banget kan ? dah udah menyemak di sini , budaya indonshiattt itu botox aja , semua plastik . dah udah bibik pergi cuci tandas sana . bergosip aja kamu !

        0

        0
        • malingsia itu maling says:

          artis kamu itu yg jelik, malay ngak ada satu pun yg cantik kecuali Siti…itupun udah tua, malay juga suka nonton sinetron indo kerna artis indo semua cantik & ganteng..coba aja loe datang kemari…di indo ngak ada satu pun sinetron malay…siapa mahu nonton sinetron malay kampong..bosan deh bweekkk

          0

          0
        • Fazrifani Alaudi says:

          Jovian amat genteng lagi hansem donk.
          Mau ku teguk kontol dan juga air pelir nya gan.
          Wuihhh…enak bangat.
          Pasti. Slurp …slurp.

          0

          0
        • surti orang gaji indog says:

          amat terhina indon di malaysia tiada darjat kerana yang ada semua pendatang haram, orang gaji, buruh kasar yang suka merompak mencabul, perempuan indin juga sangat jijik berpereseran di club dangdut, merampas suami2 orang, euwwwww jijik amat sih sama indog… kalau aku dah malu jadi indon

          0

          0
        • kalau dah namenya indon..tetappp indon!! dh la rakyat pembunuh!! suka amik kesempatan kt org2kaya…rampas laki org….kuat santet….!!!

          indon ni kami sume pandang jijik je wei…law dh melarat kt negara sendiri..tk pyh la semak nk komen2 kt blog malysia!! kekonon artis ko top sgt la? merempat jgk masuk mlysia!!

          indon kt sini taraf bibik…tukang je wei…..puiii…tk guna lyn mat indon meroyan ni… tetap bodoh abadi…!! geli aku!!

          0

          0
      • Pergi Mampus says:

        iye la.. cantik la sangat artis kau tu.. macam luna maya kan3? tapi berzina.. biasala inDOGnesia memang suka maling Hollywood.. haha.. kesian.. dah la miskin.. perangai pula macam syaitan.. elok la tu.. nama pun inDOGnesia…

        0

        0
      • DIA says:

        sorry to say…. saya kew bandung kemarin ngak jumpa yg cantik& ganteng2… kalau ke mall & pasar baru hanya boleh d bilang dengan jari kalu gue jumpa sama yg cantek & ganten. sebenar nya kita sama saja, ada yg cantek & jelek. semua tuu kan ciptaan yg maha ESA.

        0

        0
      • hola says:

        Oiiii org indon tak sedar diri… dasar hidup merempat.. menyemak kat malaysia seramai ramai yer.. dah la dtg naik tongkang haram.. masuk sini mcm pengemis.. ada hati nak belagak.. org indon low class… aku pegi negara kau menakutkan.. dah la hodoh.. buruk.. jijik aku.. mcm negara penjenayah.. semua nak ambik kesempatan.. langsung tak rasa selamat berada kat negara kau!!! rasuah kuat!!! sikit2 nak main duit!!! cantik sgt lah budaya & org2 negara ko tu?? biar tak cantik janji beradap!! dari cantik tp perangai mcm penyamun buat apa!!! indon memalukan.. xsedar diri.. negara miskin.. pengemis byk.. merempat byk… byk citer plak ko kan..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Udah,jangan dijelesin sama orang Malaysia.Kami tau kami lagi hebat.Pergi main jauh2 haha

        0

        0
      • tak baik menghina ciptaan Allah says:

        wahai minah indon! Tak baik menghina ciptaan Allah.. wanita malaysia ka, indon ka.. semuanya ciptaan Allah yang Maha Esa.. tahukah anda sudah mengkeji ciptaanNya? bertaubatlah

        0

        0
      • bodoh says:

        you are so funny. don’t you have life to live? seriously, get a life.

        0

        0
  3. TRUENetizen says:

    this wedding the one that should deserve WEDDING OF THE YEAR. awesome…

    0

    0
  4. abang yang tak bangang says:

    mohon che ta tengok dan flush muka ke mangkok jamban. ni baru betol grand dan nampak bandar. ini mcm ape dah majlis che ta. grand tapi kampong.

    0

    0
  5. nizarm_shah says:

    very nice…beautiful ..superrbbb….no need to wear tiara tinggi mencakar langit pun….

    0

    0
  6. suka aku nak post says:

    cantik….lain dari yang lain…semoga kekal till jannah…=)

    0

    0
  7. suka aku nak post says:

    cantik….lain dari yang lain…semoga kekal till jannah..=)

    0

    0
  8. sasa says:

    weee cantiknya baju!!

    0

    0
  9. hanifa says:

    Cantiknya wedding ni..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Cantik dan menawan. Walaupun tak pakai barang kemas berjuta2 tapi berseri. Baju pengantin dan pengiring2 dia semua lawa2. Invovement dari semua ahli keluarga tu yang nampak meriah. Baru terasa suasana wedding. Berbeza dengan wedding che Ta hanya nak tumpu pada diri dia sorang je.

    0

    0
  11. ANISS says:

    orang kayaaa

    0

    0
  12. jemah sendat says:

    apa yang grand nye.. grand utk tetamu tp marhaen mcm kita telan air liur je.. hahahahah

    0

    0
  13. naddy says:

    eh..muka nina ni mcm ada iras atilia lah. ops jgn marah.

    0

    0
  14. hsn says:

    cantik tp syg suami die dh tpks tgg dosa dh..huhu…lau la kite nmpk dosa kite…tktnye..

    0

    0
  15. daeff! says:

    simply gorgeous!!!!such a very well-planned and organized wedding!biaq pi la org nak mengata pakai duit sapa…to me..these people do not need to answer those stupidity as they have more class to entertain such nonsense!love the baju for all family members!pengantin tak payah cakap la…effortless beauty for this couple.

    0

    0
    • kelas says:

      effortless? have class? class is defined by what? wealth, status?
      tak menjamin keselamatan dunia akhirat.

      0

      0
      • pakar matematik says:

        kalau kau nk citer pasal keselamatan dunia akhirat, kau tak payah huha kat cni. tak payah baca blog gosip ni. pakata kau pg buka blog keagamaan. kan bertmbah juga berkat dan pahala yg kau dpt….

        0

        0
  16. rozzalinda says:

    Cantikkk sangat….Wedding of d year…

    0

    0
  17. baju Nina mmg cantik2, untungla hubby designer..huhu

    0

    0
  18. serene says:

    Dua2 sama cantek, tapi nampak Jovian lagi puteh dari Nina. Hrap berkekalan ….

    0

    0
  19. Kangkung Goreng Belacan says:

    gile la pelamin dia….tapi diorg ni pasangan yg comel bg aku..hopefully kekal laa..

    0

    0
  20. eva says:

    i think jovian n nina bukan kisah pun title wedding of the year tu as long they r happy & had fun during the wedding.

    tak perlu la compare dgn wedding che ta n zain. dorg bahagia & korang dapat dosa mengutuk.

    0

    0
    • nonamanes says:

      Yup setuju. Tak perlu kot nak bandingkan dengan RCW. They have their own taste same goes with Nina and Jovian.

      0

      0
    • Anonymous says:

      che ta tu takat mampu beli make up avon jer..tak payah lah nak compare ngan nina..zain tu pulak tak payah cakaplah…minyak rambut yang yg jovian pakai pun belum tentu mampu beli, so memang tak kena lah kalau nak compare.. kan..kan…

      0

      0
  21. untung la nina dpt suami pereka fesyen.. mmg manntopp bajunye..
    aku paling suke part paling best ble si suami betulkn bju isteri.. slalunye isteri yg btulkn baju suami.. hehe.. pereka fesyen la katakn.. msti nk yg tbaik.. ape2 pn.. korg mmg the best wedding for this year.. terrrbaeekkkk…. aku doakn smoga korg brbahgia mnjalani khidupan brumah tgga till jannah.. In shaa Allah….

    0

    0
  22. kambing gurun says:

    Sebab tu kalau nk kahwin jangan ambil tajaan, guna duit sendiri.. bila ditaja jadi xbebas semua kena ikut telunjuk mereka.. mcm Che Ta terpaksa buat ala2 fashion show gara2 nak tunjuk brg yg ditaja.. utk ‘Malangsia itu Maling..’ cakaplah apa saja.. kutuklah apa saja pasal Malaysia yang penting negara kami xpernah lupa bagi bantuan dinegara anda jika ditimpa bencana sebab rakyat Malaysia kebanyakkan mempunyai hati yang bersih, suci dan suka tolong menolong.. x macam kamu hatinya busuk dan penuh hasad dengki.. Kesian Indo ada rakyat macam kamu.. so saya boleh andaikan yang kebanyakkan rakyat sana hanya suka mencerca, menghina, hasad dengki kat saudara serumpun.. banyak bala Allah turunkan pun masih xinsaf2 lagi ke ???..no wonderlah your country selalu berlaku kacau bilau.. huru hara.. I’m pround to be Malaysian…

    0

    0
  23. nona says:

    ramainye lah yg puji melambung…sbb anak org berada kawen..
    anak dato kn..yg che ta plak byk yg dok kutuk sbb dia anak org biasa2..
    tulah manusia..padahal biasa ja tgk baju2 dia..ada yg seksi2 xde lak org kommen..
    demmm

    0

    0
    • MINA says:

      TAKDE NYE ORG NAK PUJI SBB DIA ANAK ORG KAYA..
      JOVIAN BUAT MAJLIS PAKAI DUIT SDIRI,AKU PON RASE JOVIAN LAGI KAYA DR NINA..
      DIKUTUK BKN SBB CHE TA ORG BIASA2, TGK AJELA MAJLIS CHE TA, DA MCM FASHION SHOW..
      KLU TAKDE WEDDING JOVIAN PD HARI TU PON, ORG AKN PELIK TGK WEDDING CHE TA TU…MCM FASHION SHOW AK TGK.. NIKAH PKAI CROWN TINGGI SGT,PASTU TIME RESEPSI,RAMBUT LEPAS CAMTU AJE?

      0

      0
    • pakar matematik says:

      aku puji majlis jovianina bukan sbb dorg anak org berada. aku puji majlis dorg sbb aku suka tgk konsep dorg yg simple. aku puji majlis dorg sbb aku suka tgk hubungan dorg dgn family dorg. nmpak sgt mesra. aku tak berkenan sgt dgn majlis ZSRCW sbb bg aku majlis dorg agak melebih2 sikit. smpai kan RCW nampak sgt berserabut dgn brg kemas tajaan yg dia guna. dh dr zaman bila juga aku dh dgr dorg huha sana sini psal wedding dorg. Jovianina ni plak aku br tau pasal dorg bila dh dkat2 dorg nk kawen ni jer.

      0

      0
  24. lalavo says:

    nape aku rase weding dorang ni lg meriah dari weding che ta tue? ermmm

    0

    0
  25. Biskut says:

    Wedding dorg ni nampak sgt relax. Bukan nk banding dgn majlis ZSRCW tp majlis dorg 2 tu mcm terlalu protokol. Jovianina ni lebih bersahaja dan cool. Amik gmbr pun tak skema. All out. kemesraan dgn family dan tetamu yg dtg pun terserlah. Dorg tak lupa juga asal usul masing2. Dorg ni ptt dpt title wedding of the year. From A-Z perfect dan tak memerlukan tajaan berjuta2 dr mana2 pihak. Perkahwinan dr hasil titik peluh sendiri lebih bermakna…

    0

    0
    • baby jemah says:

      setuju sangat dengan Biskut.

      bukan nak compare, tapi boleh nampak beza yg terlalu obvious between ZSRCW dgn Jovianina.

      ZSRCW : orang biasa biasa yang tengah culture shock sebab dapat sponsor RM juta juta. tu baru sponsor je tau. belum lagi jadi billionaire! agaknya kalau dah jadi billionaire sok mau nye Che Ta beli pulau, heli, bla bla bla.

      sana sini interview, mentioned tak berniat nak menunjuk2. konon nya lah! tapi kalau sapa sapa yang TERtengok Walimatul Urus ZSRCW kat Astro (kalau ada sesiapa terlepas boleh tengok balik— yang Episod 2 punya), boleh dengar dengan jelas Che Ta cakap : “ala…kalau macam ni simple sangat, tak nampak GRAND laa nanti!” lebih kurang macam tu lah ayat dia. ptuihhh. cakap tak serupa bikin. Astro ni pun satu, sampai 3 episod korang buat untuk diorang ni buat apa? ramai pakat mengutuk lagi ada lah! wedding ala Felda lah, kampung lah, pengantin cam Mona Fendi lah. geli lah weh. kalau anak dara takpe beb. ni dah second hand!

      Jovianina : orang berada yang lahir lahir je dah memang kaya raya. VVIP, anak menteri. tapi, jauh lebih humble dan simple. mungkin dia ada otak, buat apa nak grand sangat, harta tak habis pun…tak ke mana pun. sampai ke cicit pun tak habis makan. yang paling penting, tak payah dapat mana mana liputan khas pun dari stesen TV, terus dapat dapat title Wedding of The Year. bukan sebab dia anak menteri, tapi sebab perkahwinan mereka ada sangat simple, touching, indah dan HUMBLE.

      0

      0
      • xxx says:

        tak grand ko kata perkahwinan jovianina ni? bg aku perkahwinan diorg ni lg grand dr perkahwinan che ta zain.. perkahwinan mewah dr keluarga yg mewah.. kalau dah serba serbi mewah grand la namanya… rezeki diorg la sebab nina anak menteri and jovian plak pereka vvip

        0

        0
        • Biskut says:

          Aku agak setuju jugak la dgn apa kau cakap xxx. Mmg nmpak grand wedding jovianina ni TAPI lebih simple dan tak melebih2. dan dorg tak ler smpai kecoh tiap minggu tiap bulan bgtau kat dunia dorg nk kawen. tu yg dimaksudkan oleh baby jemah sbg ‘humble’ tu. lagipun dorg ni aku tgk bangga dgn culture dorg yg pelbagai. dpt kt tgk dr persalinan baju2 dan acara yg dorg pakai dan buat. Kita kena paham status dorg. sorg tu anak menteri, sorg lagi pereka fesyen terkenal. So, tu dh rezeki dorg. kalau aku mampu aku pun nk buat majlis grand mcm ni sbb kita kawen cuma skali seumur idup (tiada kena mengena dgn yg kawen 2, 3 kali dh). tp biar simple dan tak menunjuk2. kalau kau kawen pun mesti kau nk buat yg terbaik…asalkan mampu dan tak smpai berhutang dgn along….

          0

          0
      • berkat says:

        tak grand? ye ke. mana humblenya?
        title wedding of the year, sapa beri dan apa faedahnya.
        kejar lah title berkat.

        0

        0
        • dena says:

          define HUMBLE pls?

          simple, humble tak semestinya x grand.. grand yg mcm ni la yg diidam2 semua org… nampak eksklusifnya… tak yah nak fairytale sgt sbb time majlis ni la nk tengok ‘kesatuan’ dalam keluarga. yg buat org compare bile org cakap wedding cheta tu wedding of the year, tp pada hari yg sama ramai yg melihat wedding jovian lebih hebat drp cheta walaupun xde sponsor habib 10juta..n diorang rase termasuk aku title wedding of the year tu patut diberikan kat jovian n pasangan.

          kedua2 pasangan cheta ke jovian ke xde pun diorang mngejar title wedding of the year tu… yg beri gelaran tu reporter, blogger ngn kita2 ni skali lah.. semua org nk berkat tu tp xde org nk kan title ‘berkat’ sbb berkat tu sesuatu yg x boleh dibagi2 kat sesiapa pun.. ygboleh bagi Dia je.

          0

          0
  26. naruto says:

    ha, ni baru wedding of the year..scroll tgk byk kali pun x jemu mate memandang..
    xperlu dpt tajaan berjutas-jutas n kapochi sane sini but still grand uols..
    I LIKE SGT!!
    to lovely couple joviaNina congrats ya!semoge berkekelan selamenye..
    nmpk cocoks sgt, same mude,same cantek n same padan!cool~

    0

    0
  27. tokiooo says:

    Cantik mmg cantik tp mcm kosonggggggg je. Mcm xde feel.

    0

    0
  28. Anak Singa says:

    This is what I called Wedding of The Year for 2013! Penutup untuk tahun 2013…memang ada class perkahwinan mereka..Lain dari yang lain…sangat2 indah sama cantik dan sama padan..
    Smoga berkekalan hingga ke janah….Amin…

    0

    0
  29. Wedding Planner says:

    LULUS! Wedding of the Year yang sebenarnya untuk tahun 2013. Cantik, Terbaik, Halus, dan Berseni.

    0

    0
  30. Rim kereta says:

    1 word to describe, Superb!

    0

    0
  31. pk yg positip2 ajerrr!!! says:

    one word = FABULOUS.

    tapi kelakar… some people sume bnde nk dipolitik kan.. wedding jovian-nina ni tak pakai duit korang satu sen pownnn..ape korang pk depe tak mampu nk bt majlis grand mcm ni pkai duit sendiri?? masing2 ade kerjaya sendiri la..pliz lah jgn kedengki sangatttt…otak tuh kalau tak suke ade ajer yg nmpak/mencari salahnye.. org tgh bahagie pown ader jer nk mengumpat bkn mendoakan..

    0

    0
    • Anonymous says:

      takat business sendiri berkabelkan bapak blh la.. ada org lain tu naik turun kementerian nak buka tadika tp tak juga buka2.. dia senang lenang je tahu2 dah ada tadika sendiri…

      yg jovian pula.. dah sah2 bkn warganegara tp mudah je dpt menjenamakan pakaian di gudang2 di malaysia.. all about kabel..

      bukan nak berpolitik.. tp mata nampak kalau tak berkata itu bukan mata namanya.. untung jadi anak menteri.. bak kata dafi.. umur 5 tahun dah pakai telefon canggih ayah belikan..

      0

      0
      • lalalala says:

        so? dengki u takde kabel? dah rezeki die dpt bapak menteri, law u ade bpk menteri pown senang jugak idop u kan.. ni bpk u bkn menteri sbb 2 u dengki sgt dgn life dorang smpai sume bnde nak heran mcm mane dorang leh senang… setahu i la bapak die tu mang baik… kwn i bapak die meninggal and kebetolan si dafi’s father ni bos kwn i..mase wedding kwn i ni die sanggup turun padang raikan same2 mcm die plak bpk kpd pengantin pompuan tuh…law u tgk pown nmpk die prihatin pd org, ni kan plak ank sendirik.. tolonglah jgn nmpk salah org jer..

        0

        0
        • lalalala says:

          ape nak heran, zaman sekarang ni law xde kabel susah jugak nk idop nk bt itu ini… lain la kalau si jovi dgn nina ni xde kerje ke, pengganggur ke baru la i setuju n pelik sangat sangatttt like u mcm mane dorang leh bt majlis mcm ni..

          0

          0
        • tokiooo says:

          Bapak si Dafi ni baik ye? Rajin turun padang raikan perkahwinan staff dia ye? Hahahaha! What a joke? Is tht a joke?
          Dia pnah jadi menteri di Kementerian kami… so we know things tht u don’t. Setiap kali ade function je, WAJIB hired Dafi utk nyanyi. Kat mane2 function formal skali pun.. kt bandar ke kg ke. Sampai kan Bank Rakyat tu pun disuruhnya utk hired si Dafi nih as penyanyi tetap bg Bank Rakyat whenever Bank Rakyat ade function. i’m not sure if they agreed to it coz they dun think Dafi is THAT talented and it is such a waste of money. Senang kan hidup menteri anak beranak?

          0

          0
      • Anonymous says:

        Masih Dafi umur 5 tahun ayah dia belum menteri lagi. Sudahlah,tak payah nak dengki la pd orang yang ada duit.

        0

        0
      • Nono says:

        Dont underestimate Jovian la. Kau ingat waktu dia buat baju kahwin Ct Nurhaliza dulu bukan usaha dia ke? Orang Msia tak kenal pun dia waktu tu. Lepas tu dia buat baju2 untuk wedding kerabat Brunei tu pun nak salahkan kabel bapak mertua dia jugak?
        Kita orang melayu ni jangan la asyik nak mengeluh & dengki aje. Lari rezeki kalau semua negative.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Jovian tu bukan Malaysian ke? sbb ayah dia orang Malaysia, mak dia Indonesia.. kalau ikut undang-undang Malaysia, taraf warganegara anak mengikut taraf warganegara ayah walaupun dia dilahirkan diluar negara. Bermakna, Jovian tu Malaysian (unless mak bapak dia pilih jadi warganegara Indonesia la). Tapi mungkin pengaruh mak lagi kuat masa nak letak nama dia.

        0

        0
  32. Wooooo…………. cntik, wending of the year

    0

    0
  33. fatty says:

    sweet gile !

    0

    0
  34. sue says:

    Pasangan yang cute sangat..Selamat menempuh alam perkahwinan. Tak kisahlah apa orang nak kutuk. yang penting duit korang sendiri. humble ke tak humble yang pasti bukan guna duit orang.

    0

    0
  35. AtoZ says:

    malam tadi tengok kat Astro bahgn 2 tu ..mmg jelas RCW cakap, “… takmau nak simple.. nanti tak nampak grand” .. from there i ubah channel lain, tgk benda yang lebih berfaedah.. patut kenduri bajet ala kekampungan.. Semak Serabai sana sini.

    0

    0
    • sibuk je ko mak jemah says:

      maka jadilah wedding cacamarba of the year.. semua sponsor nak tonjolkan barang deorg.

      0

      0
  36. Applepurple says:

    Cantik and puas hati tengok gambar dari Prettypeektures daripada Eskay

    0

    0
  37. anak jati kedah baq ang!! says:

    ngak usah basa basi.. kalo udah nikah sama keturunan indon masa sih ngak bisa ngikutin budayanya indonesia????? gak usah nunjukin begok loeh.. makin di tunjukin makin bodoh.. emang loe pikirrrr negara loe kaya raya banget sampey rakyat d sana cari rejeki di malaysia.. loe itu bajingan tau ngak.. dasar sok sok tau aja malaysia miskin.. begok loe!!!

    0

    0
  38. rosmerah says:

    yes!!!! Wedding of the year!! Cantik giler baju in first picture tu…omg!

    0

    0
  39. lotsalove says:

    Jovian memakai tenunan Brunei along with the perhiasan pengantin. definitely made him look like a true King! Thank u mr Jovian for promoting our beautiful and rich tenunan! <3 may your wedding be blessed dunia akhirat!

    0

    0
  40. angel says:

    ni baru wedding of the year.. simple tpi elegan..memang cantik..moga kekal bahagia hingga ke anak cucu bt Jovian & Nina ..amin2..x puas tengok gmbar diorg..rasanya nak buat album special utk mreka berdua ni laa…lain2 dri yg lain…abang nara nnti kirim salam dkt diorg yee..doakn kmu berdua bahagia selalu…

    0

    0
  41. Anonymous says:

    x payah komen lebih2 ..aku rasa klu korang mampu mesti korang wat benda yang sama..rezeki masing2..siapa kita nak menidakannya.
    x gitu ..

    0

    0
  42. Anonymous says:

    Perbandingan antara wedding Jovianina dengan RCW-ZS bukan berdasarkan pada anak orang kaya, anak menteri atau artis. Perbandingan dibuat berdasarkan pada perancangan dan penganjuran majlis itu sendiri. Majlis Jovianina lebih pada untuk mengeratkan siratulrahim antara keluarga, budaya dan negara. Majlis RCW-ZS lebih pada nak promote penaja2. Semua tertumpu hanya pada RCW aje sebab tu majlis dia dah macam fesyen show.

    0

    0
  43. Eida says:

    Ape yang terluah dari mulut aku bile scroll down dok tgk pic ni hanyelah..WOW!! CANTEKNYA!! KALAH CHE TA!!

    0

    0
  44. Lulu says:

    Ek eleh..mmg la grand….duit baju je dah cost saving da…yang kena kluar belanja pun majlis je la….sape taw ada org sponsor kan…xkan xada..cuma dia xde la nak hebahkan sangat pun..wedding dia..lantok le dia

    0

    0
  45. Digun Rahman says:

    Perlu ke semua perkara dipolitikkan? Ismail Sabri adalah ahli perniagaan ternama sebelum bergelar menteri sehinggalah sekarang… Biarlah dia berbelanja mengikut kemampuan dia… Cuma ukur baju di badan sendiri… Jangan jadi manusia berhati busuk sehingga semuanya negatif difikiran kamu… Allah anugerahkan akal fikiran untuk menilai diri sendiri, bukannya orang lain… Sekadar menegur sesama ummah! Wassalam!

    0

    0
  46. saya says:

    ni yang hasil rampasan tu ye? untunglah anak menteri..

    0

    0
  47. sini page hiburan says:

    Org yg dok politik kan wedding Jovian Nina ni… Letak kepala kt lutut.. sendiri hidup x maju bodoh bangang nk kutuk wedding 2 org ni… Jovian tu memang dh kaya.. org berniaga duit hasil mewah kawin tu dtg dr usaha… baju kawin sume buat sendiri.. sume cost kawin Jovian lebih dr mampu… Pereka fesyen kegemaran diraja lagik dari anak branak sultan brunei, perak, johor, pahang…. g turun naik London Paris New York xmain sponsor subsidi bagaii laaa weiiii…. korang hidup mkn gaji xyah nk politik kt sini…

    Sentap sgt… Sesapa nk kecoh nk politik kt sini tu g belajar pegang jarum… amik hasil tempah baju kurung biasa pon dah bole buat duit…

    0

    0
    • la.. yg hang ni knp “sini page hiburan “?? lantap p depa la nk ceghita apa noo…
      dh kt cni abg nara sediakn tmpt komen.. hak asasi msing2 la nk ceghita apa,,
      ni nk tnya noo… hang ada ketuat kt ketiak dak?? duk sbuk emo sgt pasai apa.. kalutttt…

      0

      0
      • sini page hiburan says:

        Trus jd busuk hati tgk aku komen… sukahati aku jgk laaa nk komen aper pong… hang tu dh byk ketuat kt ketiak… xyah lagik nk dengki org komen.. layan emosi hang nnti ketuat tumbuh smpi kepala nooo…. syuuh syuuh berambus… busuk lah hang ni smpi nama pong “ketiak ketuat”…

        0

        0
  48. Noname but exist says:

    Dua2 cantik. Majlis pun meriah dan mewah. Semuanya dh selamat, Alhamdulillah. Selamat pengantin baru utk jovian dan nina. Semoga jovian/nina dapat membimbing satu sama lain utk menjadi hamba Allah yg soleh dan solehah. amin. Untuk pengetahuan semua, islam amat menggalakkan “bersederhana” dalam semua perkara. Islam juga mengajar kita supaya tidak melakukan pembaziran, kerana membazir itu amalan syaitan. Islam juga menyuruh kita menutup aurat dengan sempurna. Muhasabah lah sesama kita. Semoga Allah mengampunkan segala dosa2 kita dan menerima segala amalan kita. Hidup ini sementara, mati itu pasti.

    0

    0
  49. anon says:

    orang melayu always, i repeat ALWAYS condemn our own race. please lah, dia ada duit suka hati dia lah nak belanja macam mana. tak payah kecoh sebab all of you tak boleh nak buat wedding macam diaorang ni. kalau korang ada duit pun, mesti lah nak yang terbaik kan. and gaji dia memang lah 14k je, tapi korang tau ke benda sampingan diaorang buat? like saham ke business lain ke? and jovian is a working man, and a very successful one so kalau dia nak buat wedding berapa juta pun it’s his wedding. tak kacau orang pun. and btw, dia tak heran pun lah kalau korang kutuk dia. duit tetap masuk bank dia, not all of you. if you dont have anything nice to say, just shut up.

    0

    0
  50. naz says:

    nak cakap cantik, simple, ada kelas tersendiri n semua happy…

    0

    0
  51. lyana says:

    cantiknya nina.. untung die dpt kawin ngan fashion designer.. compare ngan che ta..nmpak serabut jer..

    0

    0
  52. lolaamiranda says:

    CONGRATULATION… 2 BOTH OF U ‘JOVIANINA’…
    SIMPLE + HUMBLE = ELEGANT …

    0

    0
  53. jeles says:

    Cemburunyer….kawin cam ank raja…..class sgt. suke tgok.memang aku jeles.bestnyer kalo dpt wat majlis cam ni.hu3….(rakyat biasa je)..

    0

    0
  54. wedok says:

    Apalah orang yang mengutuk indon ni. Mengata wajah tak lawa lah apa lah..muka ko orang tu lawa sangat ke. Negara mmg miskin..klu miskin mana lah boleh beli mekap nak cantikkan diri..sama jugaklah dengan orang malaysia yang miskin ..ada ke yang lawa..merata2 dunia klu yang miskin memang tak lawa. Bukan dekat Indon je, India, China,even europe tu klu miskin mmg semua selekeh. Guna otak sikitlah klau bercakap. mengutuk orang je kejenye..tgk orang kawen berdarah indon..cakapnye yang bukan2. Indon yang lawa tak nak plak ko puji..yang miskin papa kedana dikutuk lebih2..tak pasal2 dpt dosa..tak sedo riak dah timbul dalam diri.DOSA BESAR..DAH SAMA DNGAN SEKUTU ALLAH..baik sket klau bercakap tu.

    0

    0
  55. shh says:

    haish uols ni, datuk ismail sabri ni sebelum jadi menteri pun dah kaya la, memang diorg dua ni same level. walau mewah macam mana pun, this family ni always down to earth itu paling penting, ramai org kenal datuk ismail sabri, memang humble kalau jumpa dia. nina ni pun and dafi pun kan senyum je. kira ok la tu kaya tu rezeki masing masing asalkan tak lupa Tuhan and sentiasa down to earth.

    0

    0
  56. Anonymous says:

    cantik sangat….

    0

    0
  57. […] (70 GAMBAR)Majlis Resepsi Perkahwinan Jovian Mandagie & Nina Ismail Sabri Daripada PrettyPeektu… […]

    0

    0
  58. zaza says:

    Semoga bahagia amin..

    0

    0