Written by AbangNara | March 2nd, 2011

6 protege mentor

Baru lagi rasanya Abang Nara bergelak ketawa sampai keluar air mata tengok audition Mentor 5. Memang kelakar gila mereka-mereka yang datang untuk mencuba nasib bergelar protege Mentor 5. Kalau diorang pergi audition Raja Lawak confirm dapat punya. Siapa sini yang tak ketawa masa tengok audition Mentor 5 memang Abang Nara respek korang. Kelakar gila kot.

Di atas ialah 6 wajah-wajah protege yang bakal berentap di Mentor 5. Di bawah pulak ialah details diorang. Siapa yang korang rasa ada aura untuk menjadi juara Mentor 5?

6 protege mentor

Mentor : Erra Fazira
Nama Penuh : Salmah Binti A. Asis
Nama Panggilan : Salma
Bangsa / Agama : Melayu/Islam
Asal : Tawau, Sabah
Umur : 21
Jantina : Perempuan
Pekerjaan : Kerani

6 protege mentor

Mentor : Noh Hujan
Nama Penuh : Muhammad Faris Bin Mohamed Razali
Nama Panggilan : Ayish
Bangsa / Agama : Melayu/Islam
Asal : Shah Alam, Selangor
Umur : 21
Jantina : Lelaki
Pekerjaan : –

6 protege mentor

Mentor : Edry Abd Halim
Nama Penuh : Nursyafiqah Nasratullah Bt Mohd Nor
Nama Panggilan : Iqa
Bangsa / Agama : Islam
Asal : Ampang, Selangor
Umur : 25
Jantina : Perempuan
Pekerjaan : Eksekutif Insurans

6 protege mentor

Mentor : Afdlin Shauki
Nama Penuh : Ratnah Bt Awal
Nama Panggilan : Ratnah
Bangsa / Agama : Islam
Asal : Ampang, Selangor
Umur : 26
Jantina : Perempuan
Pekerjaan : Penari Sambilan

6 protege mentor

Mentor : Datuk Sharifah Aini
Nama Penuh : Nurshiha Binti Mohd Zikir
Nama Panggilan : Shiha
Bangsa / Agama : Islam
Asal : Kuala Lumpur
Umur : 24
Jantina : Perempuan
Pekerjaan : Sendiri

6 protege mentor

Mentor : Rahim Maarof
Nama Penuh : Aiman Hakin Bin Ridza Abdoh
Nama Panggilan : Aiman
Bangsa / Agama : Islam
Asal : Shah Alam, Selangor
Umur : 22
Jantina : Lelaki
Pekerjaan : Pelajar

162 responses to 6 Protege Mentor 5 Sudah Diumumkan, Siapa Bakal Juara Mentor 5?

  1. Liyana Lunia says:

    mata tertumpu dekat iqa and aiman je kbai

    • jabun hensem says:

      fuyooo..proteje nursyafiqah…dasatt.! merah tul..

    • kebaboommm says:

      no matter how beautiful/handsome and nice voice they have, still ramai yg x kemana kn???yg aku tau mentor ni…si BLACK tu je yg sukses utk mentor la!!!yg laen???NON HADO????

      kdg2 kesian diorg ni..gigeyh nak femes..last2…ke dapor gak kot..

      contoh lain: MYSTAR LG, AF dll…”poor them”

    • sue says:

      PILIHAN RAHIM MAAROF TU SKALI AKU PANDANG MUKE MCM JEHAN MISKIN LA….TEKEZOT HAKU…HEHEHEHE

    • sue says:

      RATNAH GAN SALMA XNAMPAK LA AURA DIE..MCM XRETI BERGAYA PON ADE GAK

      • Lipstick Hijau says:

        tu sebab belum xpose or tpengaruh dgn artis2 lain…. dah 2 minggu jadi artis mula la dia kangkang sana kangkang sini…goyang sana goyang sini….tunjuk sana tunjuk sini…..pendek kate banyak sana sini la…

      • bb says:

        hmm..biase la.mule2 mmg nampak tak bgaye lagi.mcm mawi, black jgk dulu2.mmg out pasal gaya.heheh.tp jgn lupe, mentor dia erra.slain sore best, msti erra nak protege dia nmpk canggun (canggih+ anggun) mcm dia.erra, the queen of beauty.=)

        • bb says:

          ika ni,ade iras2 zarina zainudin la plak.muke nmpk seksi wlu tak pakai seksi.

        • Ryta says:

          @ bb: tu la pasal…mula2 nengok muka Ika, ingatkan adik Zarina Zainudin, tapi tgk nama ayah, lain la pulak!
          Yg protege Rahim Maarof tu plak, ada iras Jehan Miskin…
          tak sabar nak tgk diorang ni perform…
          :-)

        • aquaria says:

          kat lua memang seksi pon, gamba kat myspace satu ketika dulu pun seksi gile..waawawawa…arap kalo die jadi artis clean la, cos she is a nice person

    • xam says:

      ooo budak shiha ni dulu masuk interlude af..satu zaman dgn eliza sume x silap. af berape tah

      • moon says:

        af3..penah tgk dia masuk jangan lupa lirik tp dpt seribu or 5000 jer..ntahler,mcm xbest suara dia..dh improve kot.berbaloi gak akhirnya usaha dia cuba nk jd penyanyi..dr af3 2,skng dh af9..kt mentor akhirnya rezeki dia…kalo xmeletup gak jd penyanyi,berlakon jelah xpun berenti jelah wat keje lain..xpenat ke?

        • aku says:

          aa…dia masuk konsert prelude je…pas tu jangan lupa lirik pun masuk….tp x menang banyak pun…suara banyak improvement la dr yg 1st2 dulu…

      • meentoy says:

        shiha ni sedap ah suare dia. ai like!! suara dia gak la yg band sofazr gune utk lagu ‘dan bila esok ‘ tuh. i vote for her!! good luck dior!! :DD

    • feroz says:

      shiha tu pnh masuk prelude AF kan? sekali hazama, leez tu

    • iwnhkm says:

      mak aih iqa..lom ape2 dah mendada gila wakaka

    • kakmin says:

      semua melayu/ Islam…mmmm…… cha ya nun alif sibuk cari duit… anak melayu sibuk nak jadi penyanyi…

    • flojerz says:

      sy pasti iqa yg akan bertahan kat industri nie sbb mentor dia Edry tuuu. smada dia kuar or msuk final, mayb dia diletakkn di bwh KRU

    • nurul syuhada says:

      me too…hak3

  2. a e i o u says:

    tau x apa maknanye tanda PEACE tu? pakai tunjuk ikut dan ja.

  3. lisha... says:

    mcm familiar je muke si shiha tu…jumpe kat mane yek???

  4. Lipstick Hijau says:

    belum lagi dgr suara depa ne…..hmmm x sbr nak tgk…

  5. janatrafik says:

    wow…tak sabar nak tgok mereka berentap..
    agak2 sapa la yg bakal juara ni…?

  6. kaki_g0ssip! says:

    SI SHIHA TU X DPT MASUK AF, TRY MENTOR PULAK DH KE? NSB BAIK DPT KALI NI..

  7. littlemia says:

    suka coz ramai asal selangor..hahahahahah

  8. Awek KL says:

    hrmmmm…pempuan yg ramai…(tanda-tanda….)

    • Lipstick Hijau says:

      tanda2 pmpuan zaman skrg terhegeh2 nak femes….smua nak femes.!

    • bukan anti penyanyi says:

      dunia akhir zaman. heran betoi la, nape mereka berlumba2 nak jadi penyanyi. memang la rezeki masing2 tapi …..aku secara spontan teringat ttg tulisan Faisal Tehrani dalam novel Adventur Si Peniup Ney. Kalau kome baca kome mungkin boleh nampak kaitan tu. sekian terima kasih.

      • kucingemok says:

        jd artis la jln mudah nak glamour & kaya kot? even ko xde bakat, tp klu ada rupa, laku punyalah….

        btw, portege edry tu mmg suka posing melentik2 mcm tu ke? nak bg small things look bigger?

    • comei says:

      kalo pompuan neh, mesti susah ckit nak menang. kalo menang pun,con4m x laku pas tu.boleh amik cth la rancangan realiti yang len…mls ar nak sebut.

    • sue says:

      TANDA TANDA AKHIR ZAMAN

  9. savvy says:

    peh…. tak nampak ada nilai komersial pun…

  10. mak datin says:

    lepas tu berangan nak kwn dgn VIP…

    • miss oren says:

      setuju dgn mak datin…. diorg sume ni bakat xkemana pon… femes dgn kontroversi je…………………

    • BOB says:

      heheheh…setujul..
      pndpt peribadi, aku x nampak apa2 perkembangan sihat dlm industri hiburan kita skrg..cuba compare dgn zaman 80an and 90an..

      skrg byk kontroversi je..

  11. sadap says:

    hope nt protoge edry dpt perform elok..
    heheheeee.. :-)
    suka lagu2 edry jee..

    • comei says:

      lagu2 edry memang bez n kreatif.selalu tercalon dlm ajl tapi belum da rzki nak mng.may b pemilihan juri kot yang terlalu berseni…

  12. putcomey says:

    akhirnya si Shiha tu yg byk kali g audition akademi fantasia akhirnya ada gk rezeki die ni…pape pn,tahniah pd yg terpilih!!

  13. NUR says:

    Dah dengar suara Protege Erra Fazira Salma….suara memang power…… Walaupun Erra Fazira suara biasa je…tapi membuat pilihan yang bijak lebih pentingkan mutu suara berbanding rupa…..Syabas !!!

    Dengar suara Salma Mentor 5 di link bawah….

    http://www.facebook.com/profile.php?id=1574898659#!/permalink.php?story_fbid=179797458731843&id=182542691771406

  14. saya pun bukan anti penyanyi says:

    antara tanda-tanda kiamat ialah semakin ramai penyanyi wanita..

  15. d_dodo says:

    kata peserta mentor 25 thn ke bawah?kenapa ade 26thn pulak?

  16. hati yang pink says:

    orang tawau tuuuuuuuuu

  17. abe tak jongos says:

    congrats Shiha…
    akhirnya kamu dapat jejak jugak program realiti tv…
    mungkin juri dan krew AF ni kurang penglihatan dan pendengaran kut tak pilih kamu…
    sebab tu produk AF juga NON HADO..hampegas…

  18. no name says:

    langsung xde aura!!
    dulu time mentor3 si black tu tengok skali jer dah tau die bley menang…

  19. kebaboommm says:

    ala…si shiha tu tepilih sbb dah xde org g nak jd Tok Pah nyer protege..brp kerat je yg dtg…alasannye..sbb ujan..tahpeppe jerk!!!

    last2 si shiha ni dpt…gigih giler nk femes…!

  20. yo.... says:

    a’ah lwk giga thp gaban tgk audition mentor…trase mcm tgk raja lwk….tp pling mluat ada sekor minah yg g audition untuk kak pah….tergedik2,nyanyi ke laut…nth apew function ur dy g audition…buang mse..

    • lol says:

      yupz..aku perasan minah yg ane1 kow ckp..mmg bengang dan agak memalukan…bakat x ad tp still nk pg audition..buang mase sungguh..mesti sebb nk masok tb ar uh….llw pmpuan uh terbace,aku juzt nk ckp,,booooooooooooooooooooooo…

      • lawak says:

        betol2,tapi kamu pon agak memalukan,reply kt comment sendiri,bercakap dgn diri sendiri ke.hahaha.icon sama tu,tuka nick ye?

  21. Wak Lu says:

    good luck utk semua portege,all da best…..xkesahla muke comersial ke x..kt hollywood tuh mcm2 muke ade tp dorg trima je…yg pengemis jd dj radiola…yg chubby ke yg gelap ke..contoh cm mercedes dlam citer GLEE suara mantap and power!!!! so hopefully dorg tunjukkan kebolehan and bakat dorg yg sbenar!!!!kambate!!!! luv ya…muahxoxoxoxoxo..

  22. quEenR!ana says:

    yg pompuan sume cantek2 so harap vokal pun cantek gak la ek…jgn hancusssszz da ler..huhuhu

    tp aku heran la juara mentor 4 MOHD tu senyap jer xde citer xlaku dah ker??
    hurmmm..cian kt u allzZ gigih nk jd artis tp populer kt dlm mentor je abis je mentor ke laut la korang…huhuhu

  23. Tok Kadi says:

    sapa nk jd protege atok?

  24. TREX says:

    wa ske protoge edry..rupe eh mcm dlm hp wa..

  25. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    jambu lah mat aiman ni hensem ! harap2 aiman jadi juara mentor ini kali ok……minah jambu akan sokong n vote aiman sorang je ok…….yg lain minah jambu tk sokong lah pasal diaorang tk hensem n tk jambu…………

  26. dorayakigirlz says:

    nme salmah..nme glamer salma..mmm..

    • sue says:

      MCM NAME PELAKON HINDUSTAN LAW XSILAP SALMA HAYEK TOL KE AKU EJA?

      • Android says:

        salma hayek pelakon gred A kat hollywood amerika tu la..bukan bollywood..tak tahu la kot2 ade kembar plak kan?

        • sue says:

          HAHAHA..RUPENYER PELAKON HOLYWOD..AMPUN KAN GUE KERANA KESALAHAN YANG BESAQ!!!!

          DUSH3>>DUNGU NYER HAKU<<

        • singa tido says:

          kamu tiada hak nak menghina dia –>>> kata rahim maaroff…

        • Android says:

          tak pe la Sue..yg salah telah dibetulkan..tak de niat ape2 k..just nak betulkan fakta jek..

  27. kassim says:

    sme org selangor ni..sorg je sabah..

  28. zaia says:

    aduhai~kenape sume mcm tkde aura je..haha..mybe blm tngok dorang nyanyi kot..kot2 time rncngn mentor nt aura semua kuar menyembur2..
    tp ramai lg ke tngok program realiti ni,aku rse mcm dh lemau je,audition bru2 ni pn aku trtengok sbb aku lepak kt kdi mkn.
    bnyk sgt program realiti nyanyi kt Malaysia nie,brlumba2 dh la tu setahun sekali,boring plak.

  29. Android says:

    ape yg pasti aku mmg tak tgk Mentor ni..every year aku tgk bahagian audition jek, sebab tu je yg aku rase cam kelakar seram sket..kdg2 rase cm tgk bersamamu, kdg2 rase cam tgk raja lawak pon ade..confused jap..mentor ke mental? tak tahu la..weeeeeee~

  30. TanyaLelaki says:

    aku akan sms smpai habis duit aku dlam 1k untuk undi Salmah.. hehe… suka suka

  31. bb says:

    ~aiman/salma~=)

  32. hothotheat says:

    banyak sgt la rancangan cm nh..bosan je nak tgok….

  33. apisv2 says:

    aiman bakal jadi jehan miskin,,,hahaha

    blog apisv2

  34. singa tido says:

    lagu terbaru..”mimpi dipatuk ular”

    hidup pionnnnn…
    vroooooooooommmmmmmmmmm

    huheuheheuue

  35. sabun_wangi says:

    muke protege rahim makrof tu mcm jehan miskin kn

  36. [email protected] says:

    AIMAN MCM JIHAN MISKIN LAK

  37. Maimoon says:

    Protage erra nmpk dh berumur. Gaya ratu mid age kui! kui! kui! kui! kui! kui! kui! kui! kui! kui! kui! kui!

  38. SESUKAHATI LA says:

    Salmah best taw..
    huhu..dia slalu da buat prsembahan ni..n xsombong…
    cuba korang tngok ni dia nyanyi..best…

  39. gosipgurl_fea1 says:

    Chinese tak ada ya?

  40. hamizan says:

    mentor datuk hajah sharipah aini adalah bekas budak af musim ke 3

  41. alia says:

    tah hape2….ps kuar jgn buat kontreversi melampu yek kakak2 abang2…aku budak lagi..

  42. Maimoon says:

    Kalo x melampau bukan artis namenye . Tgk wardina, waheda n heliza smue ada kontroversi melampau khenn

  43. bebek says:

    ini kemunculan kedua Shiha dalam program realiti. kemunculan pertamanya pada Akademi Fantasia musim ke 3 pada 2005 namun tersingkir pada konsert prelude. All the best Shiha.. Sweet girl!!!http://www.youtube.com/watch?v=plAlIb_yGmc

  44. nhy79 says:

    aiman ni rasanya anak kepada datuk Ridza Abduh bekas CEO Syarikat Prasarana Berhad, skrg ni RAPID KL

  45. rocco says:

    pergh…protege edry…mantap giler…
    fap fap fap fap

  46. Piston Pecah says:

    antara iqa dan shiha….mana satu eh?ish…

  47. saye_suke_iqa says:

    iqa…saye nak beli insurans ngan awak bole???
    haiya…nape mau jadi artis..lu jual insurans lg terjamin maa..kompem ramai mau beli loh….

  48. wanita says:

    mentee sharifah aini , shiha 2 bukan penah msuk af ke dlu..?

  49. bebek says:

    Shiha pasti juara selepas kecewa pada 2005 Akademi Fantasia 3 prelude… Go Cute Girl Go..

  50. KK says:

    Boring………american idol is far more talented than Mentor.

    • mmm... says:

      Siapalah yang masih bodoh mengundi artis rancangan realiti mcm dulu2. Demam rancangan realiti dah lama berakhir. Tahun lepas mentor popular sebab Ziana Zain buat biggest comeback. Tahun ni takkanlah sebab Kak Pah kot? Mentor terbaik masa zaman Black sebab banyak saingan yang best2….

  51. erina says:

    Aiman Hakim aik kepada Sophia Ridza Chit chat with beautiful women. Tone suara sedap..jom mentor

  52. Nak tengok Salma nyanyi lagu Ziana Zain-Anggapanmu…??

    Nak Tengok Salma nyanyi lagu Listen…….??

    Memang power sore dia…..nk tgk…??

    klik ler link kt bawah ni….

    http://akupunyastyle.blogspot.com/2011/02/mentor-erra-fazira-protege-salmah-asis.html

  53. Icebatu says:

    Byk2 comment ni,xde pn y comment ratnah protege si afdlin..hehe

  54. watever says:

    asal rmai komen shiha?biase je ?pepun kite tgok cmne lah sore dieorg ni sume.hope yg jd protege afdlin bole pegi jaoh.

  55. missyqaldina says:

    KENAPA TADE ORANG KOMEN PROTEGE NOH??HAHAHAHAA….NOH AMIK PENGGANTI DIE…SUME NAK SAME TYPE JEEE…BORRINGGG!

  56. sedah says:

    iqa @ pqot =)

    i like her. sore best,ada bakat main gitar/bass yaaa saya kenal dia dan penah tgk dia perform live dr gig2 kecil. dia mmg best!

  57. lolyat gang says:

    aku rasa aku sokong IQA
    nice

  58. Pro KK says:

    Boring………american idol is far more talented than Mentor.

    Betul2. Buang masa je tengok Mentor. Bukannya serius pun dorang ni. 1,2 tahun lenyaplah.

    Bosan2 TV3 wat lah rancangan realiti yang lebih menarik mcm The Apprentice. Terbuka sikit minda…….bole jemput abg Nara jd peserta celebrity Apprentice. Konpem meletup……..

  59. chucky_ayu says:

    Protege Erra mcm kampung tu……protege edry lak mcm ntah lah tak bekenan aiii……aiii sokong jihan miskin lah…eyh salah aiman protege rahim maarof!!! huhuhu~~~ peace =)

  60. anti kru says:

    abis la si iqa nie mangsa edry.. huhuhuu

  61. Cik CT says:

    i vote for SALMA protege Erra…u go gurl, rupa paras x menjamin mse depan……

  62. sellymelly says:

    shiha tu sweet sgt..penah jmpa dia ms terkeluar af dlu…jns lemah lembut..hope dia tros kekal mcm tu..

  63. shu says:

    nape letak status islam 2????wat malu je kot

  64. sukasuka says:

    kalau pengacara setiap rancangan realiti kat msia ni zizan ngan johan confirm rating naek kan sebab nak tengok lawak dorang je. tak payah tengok budak2 ni nyanyi pun tak pe. letak zizan ngan johan 4 jam mengacara je lagi bagus kot ! aku tengok raja lawak banyak2 kali tapi aku tak jemu nak gelak ngan lawak bengong dorang. hahahaha

  65. melly says:

    protege edry mesti da abes program mentor ni akan dapat lagu best2 dari edry..

  66. ikan pirana says:

    sume melayu/islam.. takde pon bangsa lain.. ni membuktikan bangsa melayu ni suka sgt nak jadik penyanyi.. yg belajar pon sibuk tak abes blajar lg da gile nak kejar glamour.. hmmm..