Written by Bella | November 2nd, 2015

Baru-baru ini, masyarakat di Barat telah menyambut perayaan Halloween. Waktu ini lah kita dapat lihat pelbagai kostum seram dan menarik yang digayakan oleh mereka.

Ada beberapa selebriti di Malaysia juga turut merayakan Halloween, antaranya keluarga Que Haidar, Fara Mendoza serta Juliana Evans.

Antara yang menarik perhatian ramai adalah penampilan seram Fara Mendoza serta kostum ala Jepun oleh Juliana Evans.

Berikut beberapa lagi foto selebriti Malaysia dengan kostum Halloween mereka dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

148 responses to (4 FOTO) Selebriti Malaysia Yang Menyambut Perayaan Halloween

    • Pekerja Gomen says:

      Ntah la… pada aku la…. Mendoza tu tak payah pakai halloween sangat la..
      Muka ko yg skang je pun dh menjijikkan dah…
      Tak caya setiap kali gambar ko kuar kat nara ni…
      Berbakul2 sumpah seranah keluar…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Fara Mendoza tu hantu. Mmg sesuai la sangat…

        0

        0
        • Anonymous says:

          ala…bukan kami sembah berhala ke, salib ke….mcm pesta pakaian beragam. mcm sambut bday…..kamon la minah2 kg/ulu kt sini.

          0

          0
        • Anonymous says:

          habis, yg minah2 tudong semua yg pakat gedik2 dlm dewan tengok gegarvaganza tu pehal? bukankah haram juga disisi agama? x perlu kot jd hipokrit.

          0

          0
        • kwang x3 says:

          spender bertanduk tuk rita satu!!!…

          0

          0
        • driver Myvi Putih says:

          x salah pun sambut halloween … yang sibuk tu mesti golongan low class yang tak mampu beli Myvi. Myvi lalu depan mata… tercengang tengok betapa cantiknya kereta Myvi aku. Bukan nak puji Myvi tu memang cantik kan. Bawal laju2 pun masih boleh pintas kereta murah BMW.

          0

          0
        • Pekerja Gomen says:

          saya pun celebrate. lepas minum beer…check-in dgn awek kat motel…perghhh ….mengilai-gilai ketawa mcm jwanita kesedapan.

          0

          0
        • Get Real, Bitches says:

          kakak saya kerja penyambut tetamu di hotel 5 star kl. pesta halloween di hotel…30% adalah pelancong2 arab..so? siapa korang nk cakap dajjal nk turun lah, apa lah? pleaseeeeee….

          0

          0
        • hmnnn says:

          malam Ahad pun ada dajjal kt astro 104…

          konsert..GEGARVAGANZA !!! :(

          0

          0
        • Get real, Stupid says:

          Tak semua org arab tu Islam. Gi buat research sikit k.

          0

          0
      • hiks says:

        lor mendoza ke? aku nampak cm liyana jasmay lak. haha

        0

        0
        • saya join juga says:

          seronok sambut halloween ni. makeup2, cari baju2…lepas tu keluar pergi libur bersama kawan2. kami semua pakat2 ambik selfie.
          saya x bunuh orang, saya x mintak duit orang, saya x hisap dadah dan minum arak, saya x menghina orang dan saya x minta pun duit BR1M orang pun.

          0

          0
        • driver Myvi Putih says:

          saya rasa bangga giler ada kereta Myvi….. bangga sebab boleh pintas kereta BMW. aku tekan minyak sekejap jer tertinggal kereta BMW kat belakang. Sesiapa yang suka bawak laju… aku suggest korang beli kereta myvi . BMW pun kalah..

          0

          0
        • Joyah says:

          Oh ko ni mesti Geng myvi yg menyebabkan kematian lAki bini tu eh? Biase myvi Mmg org kaya yg beli… Kire second car yg bertujuan utk menjimatkan or utk die bagi Kat driver die pegi beli ikan Kat Pasar.

          0

          0
      • driver Myvi Putih says:

        rasa bangga sangat hari ni kereta Myvi aku dapat pintas kereta BMW.
        owner BMW tu pengecut.. aku ajak race dia boleh kata tak nak. Cakap jelah takut dengan kereta Myvi aku yang sporty ni. Aku pergi mana2.. mesti orang suka perhati kereta Myvi aku … rasa bangga sangat bawak Myvi. Bawak laju pun sekejap jer sampai .

        0

        0
      • mat sahdo says:

        ini bukan pesta bunuh orang atau ajaran sesat. alahhhhh..mcm bday parti je. lorat la melayu2 dlm ni. islamik la sangat.
        padahal…cuci jubor/mandi wajib pun x berapa betul lagi.

        0

        0
      • Pekerja Gomen says:

        Kot la kau nak minum beer ke..
        Check in motel ke…
        tak payah la pakai nickname aku…
        Sangat desperate tu…
        Walaubagaimanapun… nice try….

        0

        0
    • aku says:

      dh macam tanduk kerbau dh si linda tu pakai..hehhehe

      0

      0
    • lily says:

      Astaghfirullah… Apa sudah jadi?? mula2 baby shower, lepas tu bridal shower, bachelor party.. dan sekarang Halloween?? hebatnya pengaruh barat..

      Daripada Abu Sa’id Al-Khudri r.a. Beliau berkata, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda “Kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak sekalipun kamu akan mengikut mereka” Sahabat bertanya “Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nasrani yang Tuan maksudkan?” Nabi SAW menjawab “Siapa lagi?” (HR Muslim)

      0

      0
      • Fara says:

        Just for fun. Kalau betina tudong boleh pergi konsert gegarvaganza…kenapa tidak?!

        0

        0
        • justforfun says:

          Just for fun???? Ada x org yg berzina dgn rela hati merasa sedih berduka lara masa mereka berzina. Mesti lah diaorg tgh happy & seronok.haram tetap haram walau kita rasa just for fun!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          haram juga pakai tudung tapi mengumpat..sbb mengumpat lebih besar dosa drp berzina…

          0

          0
        • rita says:

          spender korang pun made in china. x payah nk islamik sgt la.

          0

          0
      • critical analyst says:

        Nampaknya liberal/urban Malays semakin menjadi2 menunjukkan ketaksuban mereka. Bukan susah sangat nak kaji asal-usul perayaan Halloween atau All Hallow’s Day ni.

        Halloween sama je macam Valentine’s Day, kedua-duanya perayaan berasaskan agama Kristian, bercampur elemen paganism. Halloween berasal dari Western Christianity practice, di mana church vigil dan feasts diadakan menyambut hari tersebut. Malah dalam komuniti Hispanic yang majoriti denominasi Katolik, turut merayakan Halloween untuk memperingati San La Muerte, patron Saint of Death. Bila orang Melayu Islam yang jenis asal boleh, berpakaian merayakan Halloween, nyata mereka meraikan semangat agama Kristian, dan boleh tergelincir aqidah. Sekiranya mereka masih sayangkan agama Islam, perlulah cepat-cepat bertaubat, mengucap kembali syahadah & tak melakukan kesilapan sebegitu lagi. Itupun jika mereka tidak ego menegakkan benang yang basah & masih mahu bertuhankan Allah SWT lah. Di negara Barat pun mereka faham penganut agama lain bebas untuk berkata TIDAK MAHU TERLIBAT/MENGUCAP SELAMAT (WISH) pada hari perayaan Halloween, Valentine, Easter, Thanksgiving, Xmas etc. Tak faham dengan sikap segelintir manusia yang terlalu nak berhibur sampai menjual prinsip diri & keimanan di dada. Rasa diri ‘open-minded’ tapi perlukah jadi ‘lalang’? Wallahualam bissawab..

        0

        0
        • Anonymous says:

          i’m sorry to tell you this, but even christian don’t celebrate Halloween.. its just a culture made by the “mat salleh” thats it.. i have friends that is Catholic, and she even mentioned that is not something that they would celebrate as a christian.. they celebrated Halloween just for fun..

          0

          0
        • Dina Loe says:

          Iam a Christian and Christians are not celebrating Halloween.
          For us, celebrating Halloween is same as celebrating the darkness.
          Halloween is just human’s creation. So, when u know that it was a human creation, so you will not celebrating it or relates it with religion. :)
          God bless!

          0

          0
      • Anonymous says:

        habis tu kalau bday anak pompuan nk pakai snow white …dajal nk turun ke?

        0

        0
        • Nasir says:

          Jangan bagang sangat lembu. Anak ko nk sambut birthday niat apa? Sambut hari jadi kan.. Jangan kata snow white, anak ko nak pakai ultraman pun takpa.
          Tapi korang sambut halloween tu niat apa? Sebab nk ikut mat saleh ? Diorang sambut sebab apa? Kalau halloween tu sambut birthday tak pe lah.

          0

          0
        • Anonymous says:

          nama pun anak perempuan..assume budak2 lah..kalau dah tua bangka pun nak sambut bday pakai costume snow white lg, tu dah buang tebiat..ni sek2 urban berkerak wannabe je yang sambut ni..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ko ni bodohla..hukum main2..

          0

          0
      • Mummy77 says:

        Astafirullahhallazaim… inilah dajjal2 kecil yang dilahirkn oleh iblis & Syaiton.. paling kesian Lelaki yg tidak tahu membimbing isteri dan anak2 tentang islam dan adat serta budaya melayu.. kesian…kesian… suami bertanduk, isteripun bertanduk..lagi tinggi plak tu..ish..ish.. kesiann.. makin lama makin teruk sikap artis2 Malaysia… tiada contoh yg baik diberikan untuk anak2 zaman sekarang… berbeza sungguh… allah dah mula turunkan bala sedikit demi sedikit pada Negara kita… tapi masih tak sedar.. riak, bunuh, Tanah runtuh, banjir, zina dan mcm2 lagi.. mohon juga pada blogger… janganlah di war-warkan ‘kehebatan’ dan ‘keangkuhan’ seperti ini di media social/cetak.. bukan memberi kebaikan pun.. tapi tak tahu pula jika blogger sendiri hidup dalam zaman JAHILIAH juga..wallahhualam

        0

        0
    • Lolita says:

      Takkan la diorang ni semua tak tahu hukum sambut Halloween ni haram bagi orang Islam. Kalau nk urban sgt pun tak payahlah sampai nak terpesong akidah camni! Ntah ntah Halloween pun diorang ni tak tahu apa benda. Main ikut je. Org pakai tanduk setan, dia pun nak pakai gak!

      0

      0
      • Cilipadi says:

        Pi sambut halloween dah bangang dah. Pi upload plak kat instagram/facebook, maka bangang kuasa dua la!

        0

        0
      • Anonymous says:

        alah…konsert k pop pun budak2 bertudung jugak yg byk pergi pun. x pyh nk alim warak terlebih maksum la.

        0

        0
        • zul says:

          buruk akhlak ngan buruk akidah ada beza kakak. akhlak rosak boleh dibaiki.akidah rosak, sialp2 boleh murtad. Janganlah urban sangat, mat saleh kat sana x sibuk pun nak sambut hari raya adilifitri, thaipusam ke, tanglong ke. Bangga ngan budaya dan agama islam kita. Patutnya kita tonjolkan kemuliaan agama kita. Bodoh tu simpan sikit ye kakak.

          0

          0
        • Anisara says:

          Pakai tudung tak mahu…tanduk yang dipakainya…nak menyerupai iblis.bangga pulak tu sampai upload gambar…

          0

          0
    • akal utk berfikir says:

      Sebenarnya mereka ini tahu & faham ke asal usul & falsampah disblk sambutan Halloween ini???? Ke sekadar mengikut2 perlakuan org lain tanpa ilmu. Yakin lah klu org islam yg benar2 menjaga solatnya, mereka x akan tergamak nk sambut benda2 mcm ni. Napa nk kait kn dgn solat???? Solat tu kn tiang agama..yg membeza islam dgn bkn islam adalah solatnya….senget tiangnya..senget la agamanya. ..silap2 rebah terus.

      0

      0
    • Kawa zx6 says:

      Ini yg dajjal mata satu yg mahukan..kalaulah tau betapa perit seksa api neraka x kan jd mcm ni..kalau la dajjal turun time sekarang..org2 ni la akan jd pengikutnya..

      0

      0
    • miss lollipop says:

      huhuhu.. yes.. perlukan..??? yang anak2 omputih,, linda dgn juliana tu aku leh trima lg walau tak terima sangat la..

      tapi yg farah mendoza lebih omputih dr anak omputih tu apsal..?? muka pun jawa pure, ada ati nak ngebat lebeyy

      0

      0
  1. aku says:

    sambut ke??? hurmmm..ROSAK!!

    0

    0
  2. Anonymous says:

    Perayaan apa ni? Untuk sambut Ape?

    0

    0
  3. Anonymous says:

    hampa ni da kenapa laa dok sambut holloween pa bagai. sedaq la hampa tu Islam. toksah dok loqlaq sgt aih. berangan nak jadi mat salleh. yg mendoza tu, hang tu da la baru lepaih eksiden, sempat lagi main hantu2. awat la hang x insap. muka kampung abih nak jadi hantu jepun. lawok sungguh!.

    0

    0
    • hihihi says:

      Tu namanya tak tahu syukur. Allah dah selamatkan dari mati masa kemalangan aritu. kalau mati masa kemalangan aritu tentu dh jadi hantu betul-betul…

      0

      0
  4. Senduk Beracun says:

    Bodohnya retis niiii….. haloween tu kan utk penganut KRISTIAN… yg korang pergi celebrate beriya-iya benor camtu naper?? Mangkuk ayunn tul… Apa nak jadi lah… Astaghfirullahh

    0

    0
    • aa says:

      Pembetulan. Halloween bukan sambutan agama kristian. It is a pagan celebration / wicca. Org kristian yg religious mmg takkan sambut halloween. Cth cuba tgk kat Vatican City je, mana ada Pope sambut halloween.

      0

      0
      • Rasdam Mewangi says:

        Jadi, maknanya semua agama mengharamkan pesta Halloween kan?

        0

        0
      • Anonymous says:

        pandai pun….

        0

        0
      • critical analyst says:

        Kenyataan di atas kurang tepat. Denominasi/mazhab Kristian pun pelbagai. Ada je penganut Katolik yang kuat seperti komuniti Hispanik di Argentina/Paraguay/Mexico/USA menyambut Halloween sebagai penghormatan kepada patron Saint San La Muerta. Pope Francis bukan penguasa mutlak semua penganut Kristian.

        0

        0
        • driver Myvi Putih says:

          menyampah orang berlagak pandai macam ni… kau mampu ker beli Myvi ?
          tak mampu lah tu.. bweekk

          0

          0
        • Godblessuall says:

          Kami sambut all soul day…sembahyang utk saudara Mara yg meninggal dunia….kami akan lawat kubur dan nyala kn lilin….mereka spanic tu sambut Halloween for fun…..Halloween is not religious celebration

          0

          0
      • mualaf says:

        Kebetulan hari ni merupakan All Soul’s Day utk org ktistian. Mereka akan ke kubur untuk menyalakan lilin d kubur saudara-mara. Boleh fikir tak, apa kaitannya sebenarnya sekarang ni? Aku dulu tak sambut haloween ni, apatah lagi sekarang.

        0

        0
      • Anonymous says:

        AA…ko ni azwan ali ke??keh keh…tnye je..jgn mrh….oklaa..oleh sbb ko dh ckp camtu…ko rs ISLAM galak x penganut die sambut halloween ni??klu dh ko ckp agama kristian pun x smbt abih y ISLAM ni pula lbh sudu dr kuah ape cer??agama islam tu lbh mulia dr agama kristian..kristian tu pun sbnrnye adlh pecahan dr agama asal nasrani…agama samawi dlm dunia de 3 je…ISLAM,YAHUDI DAN NASRANI…kristian x termasuk ok..

        0

        0
    • Senduk Beracun Banggang Abis says:

      Banggang!! kenapa nak libatkan agama. Sedap sikit mulut

      0

      0
    • Godblessuall says:

      Halloween bukan perayaan org Christian….even saya yg Christian x sambut pun Halloween, Valentine pun bukan perayaan Christian….

      0

      0
      • Rasdam Mewangi says:

        Bagus la tuh.. Siapa juga sambut Halloween dan Hari Kekasih kan.. Ada tak negara dalam planet kita mengharamkan Halloween dan Hari Kekasih?

        0

        0
    • proud to be christian. says:

      Halloween adalah hari merayakan kegelapan dan kristian tidak menyambut hari kegelapan aka the darkness..

      0

      0
      • Rasdam Mewangi says:

        Ada lagi ke agama lain di planet ini yang mengharamkan Halloween selain Islam dan Kristian?

        0

        0
  5. azreen says:

    Speechless!!!

    0

    0
  6. tepuktepuk says:

    retis bodoh!!!

    0

    0
  7. ayah anda kulup says:

    dah dicipta elok jd manusia…setan jugak yg ko nak jadi…

    0

    0
  8. joyah pok pek says:

    Maulidur rasul, awal muharram..puasa as asyura x der lak nak sambut???

    0

    0
  9. kiki says:

    emmm before ni pun aku jahil psl halloween ni.. aku tak pnh la smbut.. tp aku suka bila time halloween byk je cita hantu main lam tv or wayang… sekali aku search psl ni semalam… Petikan dr Encik WIkipedia “Today’s Halloween customs are also thought to have been influenced by Christian dogma and practices derived from it. Halloween is the evening before the Christian holy days of All Hallows’ Day (also known as All Saints’ or Hallowmas) on 1 November and All Souls’ Day on 2 November, thus giving the holiday on 31 October the full name of All Hallows’ Eve (meaning the evening before All Hallows’ Day).[61] Since the time of the primitive Church,[62] major feasts in the Christian Church (such as Christmas, Easter and Pentecost) had vigils which began the night before, as did the feast of All Hallows’.[63] These three days are collectively referred to as Allhallowtide and are a time for honoring the saints and praying for the recently departed souls who have yet to reach Heaven. All Saints was introduced in the year 609, but was originally celebrated on 13 May,[64] the same date as Lemuria, an ancient Roman festival of the dead. In 835, it was officially switched to 1 November, the same date as Samhain, at the behest of Pope Gregory IV.[64] Some suggest this was due to Celtic influence, while others suggest it was a Germanic idea,[64] although it is claimed that both Germanic and Celtic-speaking peoples commemorated the dead at the beginning of winter.[65] It may have been seen as the most fitting time to do so, as it was when the plants themselves were ‘dying’.[65][64] It is also suggested that the change was made on the “practical grounds that Rome in summer could not accommodate the great number of pilgrims who flocked to it”, and perhaps because of public health considerations regarding Roman Fever – a disease that claimed a number of lives during the sultry summers of the region.” (Wikipedia, 2015).
    yang pastinya… aku tak nak dah amik pusing psl halloween. huhu

    0

    0
    • 1119 says:

      Eh aku baru tengok cerita Charmed hari tu. Dia cerita asal usul Halloween. Kalau tak silap ni time pagan la. Zaman yang diorang bunuh witches tu.

      0

      0
  10. nok gebuzzz says:

    benda yg mengarut..bukan2 cepat jer nak buat,cuba kalau ada bab2 ilmu agama ke ceramah ke batang hidung dyorg ni mn penah npk,kalau ada pon dlm pencetus ummah dijemput..kalau x,mmg tak kot…akhir zaman…yg barat diagung2 kan……

    0

    0
    • Kaki Ponteng Earth Hour says:

      Hamba sokong dua juta kali! Ia sama taraf dengan Hari Kekasih yang sudah terang-terangan tidak relevan sejak awal lagi!

      0

      0
  11. minah jambu says:

    minah jambu tengok muka si Q haidar dh macm tk larat gitu muka dia kenape Q ? penat jadi hantu ? hahahahaha…

    0

    0
  12. huh says:

    SETELAH AKU WIKI… INILAH JAWAPAN YG AKU DAPAT….!!!!!

    Halloween berasal dari perkataan Hallowe’en yang merupakan kependekan dari All Hallow’s Eve (malam sebelum hari All Hallow)[1]. Hari raya agama Katolik bernama Hari Para Orang Kudus (All Saints Holy Day) yang dirayakan 1 November pernah dikenal sebagai All Hallows’ Day yang merupakan penyingkatan dari All Hallowed Souls. Dalam bahasa Inggeris, perkataan Hallowed (holy) bererti Orang Kudus.

    Hari Para Orang Kudus ditentukan oleh para mubaligh Kristian bertepatan dengan hari perayaan orang gasar dengan alasan ingin orang gasar mempercayai agama Kristian. Hari Para Mendiang (Day of the Dead) yang merayakan kedatangan roh sanak-saudara dan kerabat kembali ke bumi sehingga kini masih disambut di beberapa negara seperti di Brazil, Mexico, dan Filipina.

    0

    0
  13. yihaaaa says:

    bila panggil retis marah.

    0

    0
    • aku nk tau says:

      Cer cter…retis tu ape…haaaa

      0

      0
      • lara alana says:

        perkataan retis tu ditujukan kepada artis bodoh, dan perkataan retis nanti akan masuk dlm kamus dewan bahasa bermaksud carutan kpd si artis. haha marah nak marah

        0

        0
  14. yihaaao01@yahoo.com says:

    nak tanye ckit. dioorg nie sume beraya kat mne nie? malaysia ade anjurkan party nie ke? ape kejadahnye org Islam nk turut serta???

    0

    0
  15. Halloweenaaa says:

    Jiran tetangga i ada bbrapa org putih, anak2 pegi dari rmh ke rmh (non-muslim yg raihkan halloween) I suruh anak i ( 8 thn) join pakai costume ‘just for fun’ je.. Tapi dia tak nak..katanya halloween ? bukan utk org islam… Hmmh.. Budak 8 thn lagi tahu berfikir dr org2 yg dah dewasa… Kesian…

    0

    0
  16. Mak Jah says:

    tetimmmmm tengok nipple Que haidar…dappp dappp

    0

    0
  17. anon says:

    Org puteh celebrate halloween kan, kita pun sebok terhegeh2 nak ikut. Kalau yg mix tu takpe lah jugak. Si mendoza tu pun ade jugak menyempil……tak sedar2 jugak lps accident hari tu. Perasan popular minah gedik ni..
    By the way Que tu kenapa nampak mcm tak hepi je. Dia nampak jauh lbh tua dari si linda ni…

    0

    0
  18. Lala says:

    Jakim mana jakim???

    0

    0
  19. Lara alana says:

    Okayy, tak ada perkataan yg lagi teruk drp perkataan bodoh aku nak bagi kt sesape yg brgelar Islam yg pakai kostum halloween, nak jadi mat salleh sangat. Mengucap 2 kalimah syahadah la ye mohon cepat taubat.

    0

    0
  20. Hobi membunuh says:

    Semoga mereka2 ini sempat bertaubat sebelum kembali ke rahmatullah..

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Habis korang kawen bersanding tu…boleh pulak?! Itu budaya apa? X perlu jd hipokrit la

    0

    0
    • Anonymous says:

      Hahahaha..org tgur tu ambil la pngjaran…ni sibuk nk bnding psl bersanding bagai..so lame..wakakaka

      0

      0
    • lara alana says:

      jadi engkau setuju la retis pakai kostum hallowen raikan perayaan ni? boleh plk nk bezakan ni dgn adat istiadat melayu. cehh

      0

      0
  22. Hamba Allah says:

    ..dunia akhir zaman…

    0

    0
  23. Aiskrim Coklat says:

    Maaf kalau nada tulisan saya sedikit kasar atau sinis, tapi saya rasa perlu. Astaghfirullahal’azim, apa nak jadik dengan artis-artis atau selebriti (tanda soal di situ) Malaysia ni. Budaya apakah yang anda semua ingin tonjolkan di sini? Apa yang cuba disampaikan? Contoh apa yang hendak diperturunkan pada anak-anak or generasi muda Muslim Malaysia?
    Apakah gahnya sangat Pesta Halloween ni sampai beria-ia nak sambut? Mungkin ada yang cakap, ‘Eleh, buka ada niat apa pun, just dress up suka-suka. Lagipun, budak-budak yang suka. Saya ikut teman jer. Takkan nak biar budak-budak ni pegi trick or treat sorang-sorang kot. Nanti jadik apa-apa, hah, macam mana?’ Tak pun, alasan macam ni ‘Alah, benda seronok-seronok pun jadik besar. Suka hati la. Jangan jadik ustaz/ustazah sangat la. Dah tak suka, jangan tengok’.
    Yes, betul semua alasan tu. Hak korang, baju korang, duit korang, anak korang dan semuanya hak milik korang. Cumanya, bila nilai Islam itu dipermainkan, dikotak-katikkan dan bila sudah nampak kesalahan itu secara terang-terangan, maka saya terpaksa ambik kisah; sebab kalau saya diam, saya pun terpalit sama, kerana membiarkan saudara seagama saya terus hanyut dalam kesesatan.
    Kenapa perlu sambut semua ni? Kenapa perlu kita tiru adat/sambutan/cara hidup/warisan/tradisi yang terang-terangnya bercanggah dengan Islam?
    Islam itu sangatlah indah dan sempurna artis-artis sekalian. Saling melengkapi dan tidak pernah membebankan umatNya, melainkan mereka sendiri yang beranggapan sebegitu. Saya sedih bila tengok keadaan Islam di sini; pembunuh utama Islam di Malaysia bukanlah orang lain, tapi saudara seagama kita jugak. Kalau tengok kat negara-negara luar; especially the western countries, people are lining up just to know and learn about Islam; its legacies as well as its true principles. Ada yang belajar berpuasa, sembahyang dan mengaji; malah ada yang ambil kesempatan untuk join khutbah Jumaat; just to understand the true beauty of Islam. Jadi, amatlah memalukan bila kat sini, kita pulak yang meniru dengan gaya-gaya keliru yang begitu biadap.
    Ntahlah, bila di komen lebih-lebih dipanggil haters, diblock, di canang tidak sporting. Biarlah tak sporting di dunia rakan-rakan artis, tapi di akhirat kelak begitu banyak sekali nikmat yang Allah SWT berikan. Saya bukan ahli agama, saya pun banyak dosa, masih jengah blog-blog gosip, masih terkial-kial membetulkan diri saya. Saya hanya jalankan tanggungjawab saya terhadap rakan-rakan Islam saya yang lain. Ya, mungkin artis ni semua takkan baca pun komen saya, buang masa je tulis panjang-panjang. Takpelah, in shaa Allah, kalau ada orang lain yang baca dan dapat sedar dan ubah ke arah kebaikan; walau sebesar zarah sekalipun, Alhamdullilah, ilmu itu barakah dan tidak terputus di sini je.
    Pada Que Haidar, awak ketua keluarga, awak penentu kepada corak kehidupan isteri dan anak-anak awak. Sebaiknya, didiklah mereka dengan lebih baik. I am sure you are a great husband, a doting father and a great person. Why not make it greater and better? I am pretty much confident, in shaa Allah, you can guide and lead your family to a better path. Wouldn’t it be nice to see all of your family together in Allah’s eternal Jannah? You can do it bro! :)
    Jue Evans, you are one of the luckiest person to be able to experience life in the other side of the world. Jadikan pengalaman tu sebagai penentu ukur dan penambah baik in your life. You have all the things that other people envy; beauty and brain. Use it in the right way, inspire others with your achievements and experiences. Maybe Allah SWT has given all these to you so that you can share your beautiful journey with others and make them into a better person? Rather than tainting the gifts that Allah SWT has given you, lebih baik buat sesuatu yang Allah redha, so that you will be remembered greatly. Pssstt : jadik Jepun time Halloween to apalah sangat, orang tak ingat pun. Tapi sharing your experience di bumi Allah, bercerita tentang belajar timba pengalaman di negara orang dalam sesi-sesi tazkirah, lebih manis dan it will definitely gives greater impact sis! :)
    Farah Mendoza, Allah SWT itu amat sayangkan awak. Sebab itulah, banyak sungguh dugaan dan rintangan diberikan kepada awak, supaya awak kembali pada Dia dan tidak tersasar jauh dari jalanNya. Allah SWT sangat rindukan rintihan, airmata, keluh kesah, penyesalan dan yang paling penting doa dari awak. Bila awak makin jauh dari Dia dan makin hanyut, Allah titipkan satu kejadian kemalangan kecil, supaya awak sedar dari mimpi dunia, kembali sayang dan rindu kepadaNya. Jangan sia-siakan peluang ni. Tak semua yang berkesempatan; tak semua yang mampu sedar. Kenapa masih nak jauh dari Allah? Kenapa masih nak buat perkara-perkara yang tak mendatangkan faedah ni? Sis, you are beautiful and young. The world is yours to conquer; of course through the Islamic ways. Masih panjang jalan hidup awak, kenapa nak pilih jalan macam ni jugak? Seronok kalau awak cepat tersedar dari semua ni, kerana sesungguhnya masa ini sangat singkat; sangat pantas. Cepat-cepat kembali ke jalan yang diredhaiNya. Of course, perubahan takkan berlaku overnight, tapi in Allah SWT you must trust. Perkara yang dah buat, letak ke tepi, mintak pengampunan dariNya. Jangan sampai kita kembali kepada Dia dalam keadaan yang kotor dan penuh penyesalan. Allah, nasihat ni pun saya tujukan pada diri saya sendiri. If you want to change, find the right path and people. Penentu rezeki kita, bukan orang lain, bukan peminat, bukan kontroversi berpanjangan. Semua itu di tanganNya. Who knows you might get a huge surprise waiting for you; once you are in His chosen path kan? Nama dah sedap, cuma nakkena perbaiki sikit je lagi diri tu. Alhamdullilah, tambah manis awak nanti! :)
    Sorry kawan-kawan, panjang mesej saya, melalut dan penuh kata. Campur lak dengan Engelish, lagi la konpius kan? :) Niat saya berpesan-pesan ke arah kebaikan; walaupun dengan satu ayat. Nasihat ni untuk saya jugak, yang selalu lupa dan alpa. Kalau suka baca, kalau tak suka, itu hak masing-masing. Semoga semua dari kita beroleh barakah dariNya, in shaa Allah. Salam Malam! :)

    0

    0
    • Terima kasih (Aiskrim Coklat) says:

      Satu penyampaian/tulisan/luahan/kata2 yg padu dan mantap..sebak plak sya baca apa yg awak tulis..sya mmg setuju 100%.. BE SOMEBODY IN THE EYE OF ALLAH,EVEN IF YOU ARE NOBODY IN THE EYES OF PEOPLE :’)

      0

      0
      • Aiskrim Coklat says:

        Saalam, thanks banyak-banyak. Alhamdullilah, sama-sama la kita saling ingat-mengingati; saling nasihat-menasihati ke arah kebaikan :)
        Saya pun setuju apa yang awak cakap, being great and the best in the eyes of Allah SWT is way so much better; rather than menjadi popular atau glamor di kalangan manusia. Apalah sangat tanggapan manusia; dibandingkan dengan nikmat Allah SWT yang sangat manis dan kekal selamanya? Teringat akan satu ayat Al-Quran, yang sangat-sangat membawa makna mendalam kepada saya, ‘Nikmat Allah Yang Mana Engkau Dustakan?’ :)

        0

        0
  24. Fara says:

    kalau halloween ikut budaya barat/kristian habis tu.. kenapa kat sana x sambut dlm gereja je???

    0

    0
  25. datok vida says:

    akak sambut juga…hari2.

    0

    0
  26. Eeeee!!!!! says:

    x salah lah sambut halloween. malaysia bukan mcm arab.
    disebabkan melayu2 kuno otak felda dah taksub dan fanatik la semua pakat2 masuk ISIS….

    0

    0
    • Rasdam Mewangi says:

      Betul.. Hari Kekasih, Hari Ibu dan Hari Bapa serta Hari Pekerja dari awal lagi tak perlu sambut pun tak apa.. Cuba kita lihat di sebahagian kecil negara seperti Thailand, Korea Selatan dan Indonesia 1 Mei setiap tahun tiada sama sekali sambutan Hari Pekerja kerana rakyat negara masing-masing (termasuk yang masih bekerja) diharamkan menyambut Hari Pekerja pada 1 Mei setiap tahun..

      0

      0
  27. waiter says:

    x sabar nk tunggu next year…best. hebat. saya sambut sbb malaysia bukan negara arab. negara arab tu semuanya hipokrit. pak2 arab dtg malaysia pun sambut kat hotel…. x caya pergi tengok next year.

    0

    0
    • Anonymous says:

      sejak bila pak2 arab tu jd benchmark keislaman seseorang?pak2 arab tu smbut kat hotel macam nak rak, nak hipokrit ke hape pun, lantak dia la. bukan dia paksa ko suruh smbut sekali…sebab orang lain buat, ko pun kena buat jugak ke..

      0

      0
  28. Podaaahhhhhhh says:

    kampong nya komen2 kt sini.
    habis anak akak nk pakai kostume batman waktu bday dia….dajal nk turun ke bongoks???

    0

    0
  29. Anonymous says:

    lebih baik sambut halloween drp anak2 korang tu main ganja…kaki air daum ketum…..

    0

    0
    • ko pun bodoh gak says:

      isap ketum tu xde lah boleh lari aqidah..tapi haram tetap haram..halloween ni tentu2 pesong aqidah..xsempat taubat..kejahanam weiii…bongoksss…lagi satu..yang kutuk kampong2 ni..datuk nenek korang lahir dekat mana ek?!double vongokssss…

      0

      0
  30. Anonymous says:

    konsert k-pop…minah tudung kena raba.
    parti halloween…ada kes kena raba?

    x kan?

    0

    0
    • ratu halloween says:

      parti halloween kita tak main raba2…. kita main fuck2.

      0

      0
      • hey says:

        after halloween party lah buat benda tu . make sure tutup lampu . baru terasa misteri.. best kan pakai costume yang menakutkan lepas tu main .

        0

        0
    • Halloween love says:

      usually after halloween party….we teenagers do “sex” .
      lets join us… just for fun .

      0

      0
    • Halloween jesus says:

      parti halloween kita tidur dengan boyriend..
      tak main lah lah trick and treat…..very childish .

      0

      0
      • Anonymous says:

        kawen dlu baru nikmat

        0

        0
        • Halloween jesus says:

          kawin for what ?
          kita cuma enjoy lepas habis party halloween . dah penat pakai costume… tak kan nak balik macam tu aja. Mesti lah do something with your BF. c’mon it’s halloween.

          0

          0
    • Jack says:

      @anon 11:44pm
      Halloween tak ada raba, kita main jolok terus. Kita dah besar kan… tak main lagi dah trick and treat, macam budak-budak je.
      I wish Happy Halloween to you .

      0

      0
  31. Cili Pedas says:

    Just for fun. Kalau betina2 melayu btudong boleh pergi konsert gegarvaganza/k pop…kenapa tidak ni?! Please…..dont be shallow and blind.

    0

    0
  32. rita says:

    spender.,coli, pad korang pun made in china.
    x payah nk islamik sgt la.

    0

    0
  33. sitisydney says:

    Saya duduk di Sydney, malam halloween saya ada jemputan dari kawan minah saleh. Seronok ni.Turun dari kereta kami dah dengar muzik kuat orang berparty. Anak saya suruh cepat-cepat sebab dah lambat. Bila tengok anak anak empat orang jalan seorang selubuh putih dan seorang selubung tiger print dari atas kebawah. Tapi takpelah halloween night. Dua anak lagi thema padang pasir…. Sampai rumah kawan kami pun apalagi …solat berzikir tazkirah dan makan makan. Kami pun suka ikut matsaleh tapi matsaleh yang ada iman. Tapi yang hang pa pi ikut matsaleh yang sesat tu buat apa….

    0

    0
  34. aku says:

    just for fun………….acik ko……………………..haram tu

    0

    0
  35. abu says:

    bukan jahil..bukan kolot..dh mmg xleh smbut…atuk sngguh…

    0

    0
  36. wanita berkalong sorban says:

    tak tahu apa nak dijawab di hdapan Allah nnti…:( aku takut…smua akan dtya..tnggungjawab kta kat dunia..berpesan2..:(

    0

    0
  37. loyalmalaysian says:

    astaghfirullah….sesat lagi menyesatkan…

    0

    0
  38. ayah anda kulup says:

    bila menegur kita plak ditegur..
    dah turun bala sok bru ko tau..

    0

    0
  39. Ya.. says:

    susah kalau dah salah ni tetap dipandang betul.. cakap ape pon last2 nanti kite jugak yg kene kampung la, kolot la.. spender, pad made in china la .. ye la korang best korang betol kiteorang kolot .. maaf ye para-para pengikut pak arab ..

    0

    0
  40. Anonymous says:

    memang ler just for fun.. tapi dlm fun fun tu kena jugak jaga akidah & iman kita. I kesian kat budak2 yg tak tau apa lagi. Confuse diorg tu nanti. Ingat benda mcm ni is OK in Islam. Kalau takat pakai costume it’s fine, but if it is done because of Halloween, then Muslims patut semak balik. Kenapa, sebab inilah sejarah mengenai Halloween:
    According to one view, All Hallows’ Eve is a Christianized observance influenced by Celtic harvest festivals,[1][12] with possible pagan roots, particularly the Gaelic festival Samhain.[7][13][14] Other scholars maintain that it originated independently of Samhain and has solely Christian roots.[1][15]

    Wallahualam

    0

    0
  41. boooo says:

    ingat DIA..Ingat munkar dan nankir….nak ingat hollow jadilah hollow…bukan nak islamic sangat..tapi ingat akar umbi kita…okbaii

    0

    0
  42. Kak Temah Kiuuutt says:

    Akak stuju ngan Joyah pot pet. Nak Sambut hollowen ‘just for fun’? boleh je asal jangan menggugat akidah, tapi kenalah seimbang ye. Maulidurrasul nanti tak sabar nak tengok Fara Mendoza , Que’s family & lain2 sambut dengan BERSELAWAT. 10 Muharam aritu nape tak selfie tgah masak bubur asyura? Lupe ekk…

    0

    0
  43. ain86 says:

    perlu ke nk celebrate nih smua???setan smua nihaaa

    0

    0
  44. anon says:

    Janji takde babi, semua halal. Muwahahaa

    0

    0
  45. bobo says:

    yang kostum tanduk tanduk tu tak tau la nak komen tunggu mufti/ustaz yg lagi arif..tapi fara mendoza mmg win la..ngam betul kostum n make up tu dgn dia…

    0

    0
  46. pening says:

    xsetuju diorg sambut halloween tp…kagum kesungguhan abang beautifulnara kumpul bahan utk post ni…mmg saje ngundang org ngutuk.syabassss BN…

    0

    0
  47. joyah sport says:

    Rasa rasanya..kalau tak payah pakai kostum tu..lagi seram kot…lebih2 lagi si parah boldozer tu kan..hahahah

    0

    0
  48. Anonymous says:

    Kristian nie byk cabang mcm islam juga ok. Halloween nie dsambut oleh mereka yg percaya psl roh2. Byk negara sambut skadar suka2 je ye. And wikipedia dlm bhsa m’sia bkenaan halloween tu tak betul. Kalau nak tegur mereka nie pun pakai bahasa elok sikit, kata mencerminkan org ye. Islam tak pernah ajar cakap sedap mulut & kutuk agama org. Btw dengar gosip dan bergosip tu halal ke dlm sisi islam?Jgn bkata psl dosa& pahala kalau msih cetek. Korang pandai je mengata agama kristian, korang tahu apa? Pernah bljr agama kristian ke? Skadar baca kat web yg org blh reka2, lbh baik tak payah. Aq 2 thn bljr agama islam fom 4&5(sejarah)tak pernah terlintas pula nak peluk islam. Korang lihat salib je mak aii runtuh iman. Org yg menyebarkan jgn wish happy christmas sbb mengakui Jesus tu pun bukan dri golongan ulama. So secara semulajadi nye, kmi yg kristian nie tak boleh ucap slmt hri raya lah sbb ibarat kmi mengakui nabi muhammad, tak gitu? Kata kristian nie tak murni lah, cuba baca ayt kau tu balik murni sgt lah tu. Bukan agama islam mengajar umat nya bertolak ansur & slg menghormati? Korang tu sblm nak nasihatkan retis2 tu, elok sgt ambil cermin & cerminkan lah diri korang tu, lihat apa slh korg sblm perbetulkan org lain. Dripada bazirkan msa korang komen kat ruangan GOSIP nie, lebih baik dgr ceramah agama korg, tu bru murni. Keluarga korang pun dlihat juga ye. Ni nasihat bukan kerana pminat retis2 nie, tpi sbg org kristian yg open-minded & bukan kaki kutuk

    0

    0
  49. Anonymous says:

    Kristian nie byk cabang mcm islam juga ok. Halloween nie dsambut oleh mereka yg percaya psl roh2. Byk negara sambut skadar suka2 je ye. And wikipedia dlm bhsa m’sia bkenaan halloween tu tak betul. Kalau nak tegur mereka nie pun pakai bahasa elok sikit, kata mencerminkan org ye. Islam tak pernah ajar cakap sedap mulut & kutuk agama org. Btw dengar gosip dan bergosip tu halal ke dlm sisi islam?Jgn bkata psl dosa& pahala kalau msih cetek. Korang pandai je mengata agama kristian, korang tahu apa? Pernah bljr agama kristian ke? Skadar baca kat web yg org blh reka2, lbh baik tak payah. Aq 2 thn bljr agama islam fom 4&5(sejarah)tak pernah terlintas pula nak peluk islam. Korang lihat salib je mak aii runtuh iman. Org yg menyebarkan jgn wish happy christmas sbb mengakui Jesus tu pun bukan dri golongan ulama. So secara semulajadi nye, kmi yg kristian nie tak boleh ucap slmt hri raya lah sbb ibarat kmi mengakui nabi muhammad, tak gitu? Kata kristian nie tak murni lah, cuba baca ayt kau tu balik murni sgt lah tu. Bukan agama islam mengajar umat nya bertolak ansur & slg menghormati? Korang tu sblm nak nasihatkan retis2 tu, elok sgt ambil cermin & cerminkan lah diri korang tu, lihat apa slh korg sblm perbetulkan org lain. Dripada bazirkan msa korang komen kat ruangan GOSIP nie, lebih baik dgr ceramah agama korg, tu bru murni. Keluarga korang pun dlihat juga ye. Ni nasihat bukan kerana pminat retis2 nie, tpi sbg org kristian yg open-minded & bukan kaki kutuk. Lol

    0

    0
  50. anonym says:

    semua orang putih jubur itam kecual linda jasmin memang orang putih, jubor pun putih…barulah putih ha ha ha ha

    0

    0
  51. imsoscared says:

    Saya tak bersetuju & tak nak bersubahat. Just in case di tanya juga dlm kubur kenapa duk nengok je saudara-saudara kamu sambut Holloween. Awat tk tegor depa. Hm yg tegor dihina dan dipandang kolot. Sesungguhnya Allah mengetahui. Amin

    0

    0
    • tak boleh orang islam buat mcm tu mereka tu islam bukan kerastian cuma orang keristian yng menyambut hari hollowen itu bukan kh dari segi agama tak boleh menyambur perayan macam tu

      0

      0