Written by AbangNara | July 3rd, 2012

Semasa majlis perkahwinan Irma Hasmie, Heliza Helmi telah pun menjadi pengacara majlis. Semoga selepas ini akan tiba giliran Heliza pula berada di atas pelamin dengan bakal suaminya. Pasti Heliza sendiri tidak sabar-sabar lagi untuk memegang status seorang isteri. Tak gitu Heliza?

heliza umrah

Sebelum majlis perkahwinan Irma berlangsung, Heliza dan beberapa rakan karibnya telah pun pergi menunaikan umrah. Lagi 33 keping gambar Heliza di sana dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar kepada Facebook Heliza Helmi.

heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah
heliza umrah

Baca Yang Ini Pulak:-

97 responses to (34 GAMBAR)Heliza Helmi Tunaikan Umrah Baru-Baru Ini

  1. bukan artis says:

    heliza, irma hasmie, diana amir & yatt hamzah. super cute 4 org ni. alhamdulillah, sejuk hati tgk. bila aku dpt g ke mekah ni ye?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 159 Thumb down 1
    • my mata says:

      comel empat2 org tu… cuma lebih bagus kalo heliza elakkan buat muka ‘comel’ dan lebih bersahaja ketika mengambil gmbr mcm yg lain…lebih manis.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 218 Thumb down 5
    • comei says:

      ada yatt ke? x perasan. gambar no berapa? gambar laki yang buat peace tu mcm adi putra lak. adi putra ke pak arab?

      Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 7
    • Mas Joko says:

      MAs Joko tak minat heliza ni pasal dia suka sgt pakai contact lens bulat2 tu..mas joko perasan dia selalu buat muka kiut2. tp mas joko ade baca pasal imam muda (tak ingat nama) pesan, jgn buat muka kiut upload kat fb, lepastu rasa bangga bila org ckop, kiut la, sweet la, comelnyeeeeeeeee….timbul riak nanti….

      mas joko hanya insan yg jongang…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 131 Thumb down 4
      • Anonymous says:

        geli lah tengok pompuan baget cute macam tu..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 12
      • merpati says:

        x brapa berkenan jugak ngn heliza ni… agak sumbunk..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 11
      • gegirlz says:

        klako la ko ni mas joko…
        buat aku tergelak2 ayat yg last tu…
        mas joko hanya insan yg jongang…wakakakaka…

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • hunter says:

        hmm……….. betul gk arr noh,, xpi klau untuk tarik mint supaya mndalami islam xpa kan ??

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • cik pial says:

      Heliza… kalau amik gambar biasa2 tak boleh ke?

      Tetap nak buat mulut itik wp di tanah suci…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 64 Thumb down 7
      • zuraaaaa says:

        yup betul… MOTIF amik gambar bukat muka itik…. budget comel lah????… tolonglahhhh

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 4
      • pening says:

        kalau artis tak bertudung, duk suruh2 bertudung. kalau dah ke umrah, still tak bertudung, dikutuk2.
        dah bertudung, elok tutup segala ada je benda nak cari yang tak elok. nak jugak mengutuk. kalau dah ada keturunan suka mengutuk, camnilah.
        dah muka dia memang kiut.
        lantak la dia.
        cuba la positif sikit dalam diri tu.
        tak nak banyak pun tak pe. janji sikit. cuba berlebih-kurang. haih.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 114 Thumb down 14
      • erin says:

        aku rasa ok je gmbar heliza… xdala nmpak mulut itik dia sgt… aku pusing se round lagi nak check… hehe…tp mata dia aku xnafikan… memang bulat… nak wat cmna kan… xkan nak suruh dia g wat plastic surgery bg sepet plak… adoiyai… korang ni… jgn benci/menyampah ngn org lain… nanti 10 kali org lain benci ngan korang…. hmmm….

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 43 Thumb down 3
      • aku la says:

        macam cacat pon ade gak tgok minah ni..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 8
    • anon says:

      irma, diana dgn yat tercantikk. heliza selekeh sikit. kurang matured. to heliza-grow up la weh. you bukan baby lagi. Bijik mata you bolehlah fake-kan gune contact lense. Kalau sekali sekala takpela, but almost your pic kt google style bajet comel+besar2kan mata. Memang sebagai manusia kita takkan mampu puaskan hati semua orang. But take a look at your bestfriends; yatt, irma and diana. nobody complaints about them. biasa2 sahaja means natural means true beauty. fake eye lense means not natural and people can easily annoyed. okeh bebeh? good luck in your career. sampai bile you nak berimejkan keanak-anakkan. your age is climbing up dear.. P/s: because i care about Heliza..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 68 Thumb down 10
      • sweet17 says:

        ntahnye heliza tuh x prasan ke mata dia mcm dpksa2 kluar ntuk nmpk mata bulat besar pastuh pkai lens yg bg mata nmpk bsar lg.. fake giler.. da jd cam mkluk asing mata bsar dh kdg tgok pic2 dia wat comel.. sdarlah muka anda kcik kdang2 tgok mata da nk hmpir sparuh muka dh.. comelll? nmpk cam cacat adalah..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 7
      • sweet17 says:

        ntahnye heliza tuh x prasan ke mata dia mcm dpksa2 kluar ntuk nmpk mata bulat besar pastuh pkai lens yg bg mata nmpk bsar lg.. fake giler.. da jd cam mkluk asing mata bsar dh kdg tgok pic2 kat laman2 laen dia wat comel.. sdarlah muka anda kcik kdang2 tgok mata da nk hmpir sparuh muka dh.. comelll? nmpk cam cacat adalah..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 4
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      haiiiiiiiiii si heliza ni kt umrah pn nk step cute……..

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
    • neelofa pun mampu la nak pegi umrah..

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
  2. tingtong says:

    sejuk ati tgk diana amir. sb die lbih bersederhana. :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 94 Thumb down 2
  3. saya ok jer! says:

    comel nye semua. muka berseri je :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 1
  4. rinum says:

    SUBHANALLAH, SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 1
  5. awang nino says:

    Alhamdulillah..

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  6. Anonymous says:

    Alhamdulillah..cantiknya diaorang semua.. :)

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  7. mia says:

    Sejuk hati tgok artis2 mcm ni..dari x pakai tudung, pakai tudung labuh trus..ak ni pakai tudung sjak kecil, tp x labuh2..ya Allah..peringatan utk diri sendiri.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 88 Thumb down 0
  8. ANON says:

    cantik ciptaan Allah S.W.T… semoge heliza & diana amir mendapat jodoh yng baik.. irma & yatt kekal hingga ke jannah.. AMIN

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 0
  9. Miss Maya says:

    Melihatkan gambar2 ni, hati aku yg dulunya tiada kekuatan, kini makin terbuka untuk menutup aurat..doakan agar pendirian aku tetap. aku ingin menjadi wanita solehah. Kepada-Mu Ya Allah aku bersujud.. :’)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 103 Thumb down 0
  10. ape-ape je la says:

    heliza pakai kontek lens ker..or maybe mata semulajadi mmg besar..cantik..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 6
    • merpati says:

      heliza mmg pakai contect lens sepanjang masa.. bg mata die nmpk besar + comel.. huhuhu.. ok la tu, rozita che wan ratu bulu mata pelese :P heliza ratu contect lens… pakai contect lens x termasuk mengubah ciptaan Allah ke? sekadar bertanya…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 3
      • humaira says:

        heliza pakai contect lens sbb matanya sgt rabun..jarang sgt tgk dia pakai cerminmata..klu pakai tujuan utk nmpk cantik mcm yg warna2 tu tak boleh kot klu tak silap la..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
      • Abigail says:

        Bpmmg la bukan contact lense colour..tapi dia pakai contact lense yg ‘big eye’tu. Mesti ko tak tau kan. Its the korean trend. Nnt bijik mata hitam jadi la besar dan berkilau2..cube ko compare yang mase diorang duduk 3 org tu. Mane ade org dewasa biji mata hitam besar? Baby je la cam tu. Contact lense tu ade circle kaler hitam utk besar lpkan lagi mata hitam.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 1
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

        kntek lens kn leh bukak dn simpannnnnnnnnnnnn kalau nk ubah ciptaan allah mate tu keluarkn letak mate batu ke mata buaya itu baru lah di kate kn ubah ciptaan yg maha kuasa ! pesal tanye soalan bodoh sangat ni !!!!!!!!!

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 5
  11. cik nad says:

    secantikk bidadari.. terus terniat nk pakai tudung labuh n jubah cmtu.. skrg nie pkai tdung x labuh.. lpas tgk dorang nie trus terniat nk pkai.. insyallah..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 1
  12. heliza yg kiut says:

    heliza sgt cantik … Dr dlm AF lg pkaian dia smua sopan2 .. Skrg suka tgk dia mngacara dlm Rasa Halal Antarabangsa luar negara … Smoga heliza brtemu jodoh dgn org baik2 … Heliza pun pandai …

    Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 13
  13. lopes says:

    bersangka baik. mungkin dia tak de niat pun buat muke kiut, dah semulajadi gaknye.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 9
  14. vio says:

    aku lebih jeles tgok diorang muda2 g dh dpat pegi mekah…dr nak jeles psal heliza wat muka kiut dia 2..btw..dia mmg cute pe.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 8
  15. Prince Noob says:

    oh heliza ku….. harap2 heliza dapat petunjuk kat mekah untuk berkahwin dgn aku

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
  16. nenetBurberry says:

    kot ya pun depa tu cantik
    tak boleh lah komen kata secantik bidadari
    tu melampau laa sangat2 ..
    tau ke bidadari tu bagaimana cantiknya?
    skadar peringatan sebab dah mcm taksub sangat komen tu…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 3
    • Anonymous says:

      kalo wanita solehah di dunia…mmg di syurga nnt akan jd ketua bidadari dan paling cantik antara semua bidadari syurga…

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
      • jack says:

        Wanita solehah (yg umum) dari dunia yang menjadi pengisi taman syurga nanti dijadikan sebagai ketua bidadari bagi suami masing-masing.

        Tetapi harus diingat, bahawa pada hari akhirat nanti, akan menanti 4 orang ketua bidadari yang menanti dengan penuh kegembiraan di pintu Syurga. Siapakah 4 orang itu dan siapakah yang dinantikan mereka?

        1) SAIYIDATINA FATIMAH AZ-ZAHRA – Beliau ialah anak kesayangan Nabi Muhammad s.a.w. yang akan menyambut golongan wanita-wanita muda yang solehah dan selalu melakukan amal kebajikan demi Allah s.w.t.

        2) SAIYIDATINA KHADIJAH BINTI KHUWAILID – Beliau ialah isteri kesayangan Nabi Muhammad s.a.w. yang akan menyambut golongan wanita yang sudah berumahtangga dan taat pada perintah Allah di samping mengutamakan kepentingan suami tersayang dan beramal kebajikan setiap masa.

        3) MARYAM BINTI IMRAN – Beliau ialah ibu kepada Nabi Isa yang merupakan seorang wanita satu-satunya yang Allah kurniakan anugerah anak kepadanya walaupun tanpa bersuami. Maryam ditugaskan menyambut golongan wanita yang tidak pernah berkahwin dan ibu-ibu tunggal yang berjaya mendidik anak mereka dengan didikan agama secukupnya.

        4) SITI ASIAH – Beliau adalah isteri Firaun laknatullah yang akan menyambut golongan wanita solehah yang mendapat suami yang tidak beriman kepada Allah atau bukan lelaki soleh, tetapi tetap bersabar dengan ujian-Nya.

        Harus diingat 4 ketua bidadari diatas

        Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  17. ain says:

    mana ada heliza buat muka kiut lam ni…ok jer..dia senyum cam biase jer….huhuhuhu

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 13
    • Anonymous says:

      yucckkk…buat2 muka cute..tolonglah…bweeekkk

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 5
  18. nia says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 16
    • Anonymous says:

      yucckkk…buat2 muka cute..tolonglah…bweeekkk.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 2
  19. im nobody says:

    seriusly artis pmpuan bertudung yg paling aku tak minat is Heliza la! napa dia perlu nak pakai contact lense yg bole mbesarkan mata dia? adakah sebab nk dpt pujian ” eh mata u cantik la’. kalau rabun pun, pakai la lense yg biasa tu.. Baik aku tgk irma, yatt n diana amir, seriusly cute diorg bertiga tu.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 8
  20. ada aku kesah says:

    wahh rindunya nak ke Makkah lagi. sumpah best kat sana.
    siap berangan nak duduk sana lagi. heheh.
    sangat2 suke tgk diana amir. tudung die selalu labuh2.
    perubahan yg sangat2 best. hrp2 aq pon boleh jd mcm die nnt.
    btw, sume cun2 lawa2 cantik2 comel2 ! ^_^

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  21. neelopak says:

    tp kan,ada je org senyum mcm tu..bukan dibuat-buat..serious..kesian dia..tgk mcm vince af,cara dia snyum senget kan..ini semua anugerah..ada yg mata klip2.ada yg jalan kengkang..ha mcm tulah

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 3
  22. en.ahmad says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 12
    • i am xoxo says:

      ko ni tetibe kan…ade je nak cerita keburukan org…aku xtaksub dgn heliza ni, bukan peminat pn…tpi org tengah cerita benda baik yg ko tetiba nak cerita dia 3rd wife…APA MOTIF??

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
      • mata coklat says:

        Ye..saya rasa begitu..cuba risik2 kompeni kontaktor tu..mcm yaaaa

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
      • en.ahmad says:

        sorry eh…bukan niat nak cerita keburukan pun..tang mana plak yg ada psl keburukan tuh? tang kawin? tang 3rd wife?

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  23. Anonymous says:

    To en. Ahmad…

    If rase2 bende tu tak betol.. Xperlu ditimbukkan isu tu disini. If bawak khabar takbetol, kan ke da jatoh hukum fitnah? Mase bile plak nak pegi mintak maaf kat tuan punye badan?

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
    • en.ahmad says:

      mana ada khabar buruk pun…sebab abg nara kata harap satu hari nanti heliza pulak bertemu jodoh… so, tu sebab aku kata rasenya dulu dah ada berita psl die kawin… takde plak unsur2 nak memfitnah pun..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  24. Anonymous says:

    To en. Ahmad…

    If rase2 bende tu tak betol.. Xperlu ditimbulkan isu tu disini. If bawak khabar takbetol, kan ke da jatoh hukum fitnah? Mase bile plak nak pegi mintak maaf kat tuan punye badan?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. juju says:

    dulu aku cukup menyampah tengok diana amir.mase mula2 die kuar dlm drama sunsilk lg.tp la ni da jatuh cinta tengok keserian dan nur kat muke die.terpancar keikhlasannya.bersih sangat air muke die.suke sangat.

    Heliza , plis dah2 la wat muke bajet cute.tanah suci tu.tangkap gambar biase2 jer cam org lain tu x bleh???g ke tanah suci untuk wat ibadat kan??

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 1
    • Anonymous says:

      ak pon sme…mnyampah gler ngan die..lg lg tgk cter 321 cinta…nyampah dowh…tp skunk nie slalu google diana amir diana amir…haha…cun gle dowh die skunk…ak mnat gle ngan die…LUV DIANA AMIR….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      LUV DIANA AMIR NOW…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  26. farabella says:

    Alhamdulillah, smakin ramai artis yg sudah mula berhijab. Sejuk mata memandang. Suka tgk Diana Amir, muka dia terpancar keikhlasan..

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Yg seksi kemudian berhijab mmg nampak Keikhlasan dalam berbusana muslimah setelah mendapat hidayah, lain dg artis yg mmg sdh memakai hijab semasa mula menjadi artis.

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  27. yatt says:

    i scroll up n down up n down nk carik gamba yg ija buat muke ‘comel’..
    Tp yg i jupe sume muke ija yg memang comel yg xdbuat buat..
    Jgn asyik nk carik buruk org je.. Sepatutnya thread ni mbangkitkn
    smangat kita nk mjejakkn kaki ke Tanah Suci…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 12
    • Sara says:

      betol tu.. x nampak pon ape yg dimaksudkan diorg terhadap pic heliza.. jangan cari keburukan org la.. buang yg keruh, ambil yg jernih.. paling penting, sucikan hati kita tu.. jgn asyik nak cari keburukan org.

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
  28. kesian heliza says:

    kiutnye heliza…kiut lg nenek aku…
    pakaian dah elok dah…jenis suke tayang muke pulak…
    kalau dah sedar diri tu kiut, x yah la tayang…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 2
  29. Kepuk-kepuk says:

    heliza mmg dh comel,tapi kalu x yah pkai contact lens tu mungkin nampak lagi cantik & natural,kan.. seseorg yg kalau dh semulajadi cantik/comel,mmg tak perlu lagi ‘those added accessories’ to make her look good.. tpi skurangnya Heliza menutup aurat & sopan kan..itu yg penting skali. :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  30. kih2 says:

    yg komen heliza wat mulut itik ni sume pompuan…kalo aaron aziz yg buat mulut itik xde plak nk sound.poyo ar lu..sume xkene…yg pnting die dh pegi umrah..die ade..ko ade?

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 7
    • temah says:

      aku xleh bygkn aaron aziz wat mulit itik dowh -,-!
      Ade2 je ko ni

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • hamba allah swt. says:

      walau ape pn style muke yg heliza buat, dye xda nk saketkan hati sesape pn..jgnlah hnya thu mengutuk, cri salah org..cube renung semula diri dulu sblum mengata orang len..adakah anda sempurna? tdk kan… jka nk tegur pn biarlah berhemah.. Nabi Muhammad saw kte pn xajar kte unt tegur scare kasar or kutuk org,..biarlah berhikmah..dan..membina…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  31. Anonymous says:

    Mmg kiut atau perasan kiut?!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  32. hermm says:

    aku tak ske dalam 1 video heliza ni rapping,berjoget kemain..dah la pkai tudung..sekian

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  33. jack says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 14
    • Anonymous says:

      sebabnyer satu dibuat-buat utk menonjolkan ‘cute’ itu dan majoriti gmbr die buat mcm tuh…satu tu mmg boleh nmpak air muka just for fun…happy2 di hari perkahwinan~

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 1
    • SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

      jack, x ade kaitan la semue puji irma & suami comel buat pipi kembung2 sebab suami irma anak datuk or hensem sume tu..aku rase, orang komen negatif/komplen dekat artis berkenaan sebab hampir ke semua gambar artis berkenaan membuat mulut itik, menjegilkan mate besar & posing comel2..jadi orang pun naik jemu..artis tu memang comel, tapi kalau selalu sangat tangkap gmbar bajet comel gitu muak le jugakk..adesss..

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  34. jack says:

    Sekarang ni mcm fenomena semua artis wanita pergi umrah untuk hanya semata mata untuk berdoa jodoh selepas Irma berjumpa jodoh anak datuk. Pelik ya, depa tunaikan umrah bukan sebab keikhlasan menjadi tetamu Allah, umrah kan haji kecil. Memang tak dinafikan, boleh mendoakan jodoh disana. Insya Allah, dimakbulkan. Tapi

    Lagi satu, kenapa artis @ masyarakat Islam sekarang berlumba2 untuk umrah beberapa kali, sedangkan haji yang utama dan salah satu dalam rukun Islam x lumba2 pula. Umrah pula dipanggil ‘haji kecil’ bererti mengunjungi Kaabah.

    Daripada Anas Bin Malik ( ra ) berkata , telah bersabda Baginda Rasulullah s.a.w : “ Akan datang ke atas manusia suatu zaman di mana ketika itu orang kaya mengerjakan ibadat haji untuk makan angin dan orang yang mempunyai pendapatan sederhana untuk berniaga , dan para ulama’ kerana riak dan sum’ah, manakala orang-orang faqir pula mengerjakan haji untuk meminta-meminta “ ~ Hadis diriwayatkan oleh Al-Imam Ibnul Jauzi ( rh ) di dalam “ Mutsirul Gharam “ . KETERANGAN : Di akhir zaman banyak orang yang menyalah-gunakan tujuan ibadat yang sepatutnya hanya untuk mencari keredhaan Allah SWT . Ini jelas apabila ramai orang-orang kaya pergi ke Mekkah bukan untuk beribadat, tetapi hanyalah sebagai seronok berjalan-jalan ( makan angin ) . Mungkin ada orang yang pergi ke Mekkah setiap tahun tetapi jiwa mereka tetap tidak berubah menjadi hamba Allah yang saleh . Manakala orang yang berpendapatan pertengahan pula, pergi ke Mekkah sambil berniaga dan mencari keuntungan. Ustaz pula pergi ke Mekkah untuk dikatakan sudah sekian kali dia pergi ke sana. Dan tidak ketinggalan pula , orang-orang faqir juga pergi ke Mekkah, tetapi dengan niat untuk meminta-minta. Dalam hal seperti ini , Saidina Abdullah Bin Mas’ud ( ra ) pernah berkata ( maksudnya ) : “ Di akhir zaman nanti, banyak orang kaya yang pergi ke Mekkah tanpa sesuatu sebab ( tujuan yang syar’ie ) . Perjalanan mereka ke sana menjadi mudah sekali dan rezeki pun melimpah-ruah. Malangnya mereka kembali dengan dari Mekkah dengan “ tangan kosong “ . Tidak ada pahala atau ganjaran yang mereka dapatkan. Orang ini memecut kenderaannya antara padang pasir ( bersusah-payah dalam perjalanan ) dan mengeluarkan belanja yang banyak sedangkan jirannya yang tinggal di sebelah rumahnya “ mengikat perut “ menahan kelaparan. Dia tidak memperdulikan mereka dan tidak membantunya .

    Kitab “ Kasyful Khafa’ Wa Muzilul Ilbas ‘Amma Ushtuhira Minal Ahadits ‘Ala Alsinatin Nas “ oleh Al-Imam Ismail asy-Syafi’e al-‘Ajlooni ( rh ) yang diriwayatkan pula oleh Al-Imam ad-Dailami ( rh ) dan Al-Imam al-Khatib al-Baghdadi ( rh ) – Hadis no : 3267. Apa yang dinyatakan oleh Al-Fadhil Ustaz Abu Ali al-Banjari an-Nadwi ( ha ) itu memang benar sekali. Senario dan fenomena yang berlaku di atas memang benar-benar berlaku di zaman kini. Lihatlah sahaja kepada apa yang berlaku di dalam negara kita tercinta. Ini semua disebabkan masih ramai di kalangan umat Islam yang tidak mengetahui dan tidak pula ingin memahami apakah yang dinamakan sebagai “ FIQH AL-AWLAWIYYAT “ itu. “ FIQH AL-AWLAWIYYAT “ secara ringkasnya ialah : “ Satu kefahaman mengenai permasalahan yang manakah yang perlu diutamakan terlebih dahulu dan yang perlu diberikan lebih perhatian , berbanding dengan permasalahan-permasalahan selainnya “ . Ertinya : Fiqh ini membimbing kita mengenal lantas membezakan di antara perkara-perkara yang tidak terlalu penting, yang penting dan yang lebih penting . Dan ia juga mengajar kita agar dapat mengenal dengan baik di antara perkara-perkara yang kurang utama , perkara yang utama dan yang lebih utama . Maka daripada perkara ini , dapatlah kita mengenal dan mengetahui bahawa : 1 – Kualiti di dalam ibadah dan kerja lebih diutamakan daripada kuantiti (Manusia lebih mementingkan berapa kali menunaikan umrah dari hidayah yang diperolehi) . 2 – Lebih perlu didahulukan menuntut ilmu sebelum beramal . 3 – Lebih utama memahami sesuatu ilmu daripada semata-mata hafalan . 4 – Lebih utama memberikan keringanan dan kemudahan daripada sikap memberatkan dan menyukarkan. 5 – Lebih utama beramal secara istiqamah ( terus-menerus ) daripada amalan yang terputus-putus. 6 – Lebih utama melahirkan manfaat untuk orang ramai berbanding untuk kegunaan sendiri. 7 – Keutamaan persoalan-persoalan prinsip dan usul ( asas ) berbanding persoalan-persoalan kecil dan furu’ ( ranting / cabang ) . 8 – Lebih utama menekankan ibadah yang fardhu ke atas ibadah yang sunat. 9 – Lebih utama fardhu ‘ain daripada fardhu kifayah. 10 – Lebih utama mendahulukan permasalahan jemaah ( organisasi / persatuan ) berbanding masalah-masalah peribadi. 11 – Mengenali manakah yang lebih utama di antara bercampur dengan masyarakat daripada ber’uzlah ( mengasingkan diri ) . 12 – Lebih utama mendahulukan tarbiah sebelum jihad. 13 – Banyak lagi .

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 4
    • manja says:

      saya rasa itu hanya pendapat sesetengah pihak yg suka berfikiran negatif terhadap orang lain.. untuk pergi haji bukan mudah..tunggu giliran yg ramai..siapa tahu mungkin mereka2 ni dah pun dftar haji tinggal menunggu giliran saja..apa salahnya ziarah ke mekah hanya dengan menunaikan umrah dulu…daripada artis2 lain yg menghabiskan duit pergi bercuti ke tempat2 maksiat, baik lah g buat umrah..awak jgn la suka nak berfikiran negatif je terhadap org lain..perbaiki diri dulu ye.. wassalam

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
      • jack says:

        Kenapa banyak syarikat yg menawarkan pakej HAJI di Malaysia? Sebab ianya bagi membolehkan golongan yg mampu (yang boleh menunaikan umrah banyak kali) menunaikan haji dengan kos yang dia orang mampu.

        Jadi disini, bukan soal perlu menunggu @ tidak. Bila dah berkemampuan, bukankah lebih baik keluarkan belanja yang banyak tu untuk haji dari berulang kali menunaikan umrah? sekurang2nya, dah cukup rukun islam.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Kepuk-kepuk says:

      suka bila baca atau terbaca ilmu yg mcm ni wlau saya ni bukan seorang muslim.. menambah pengetahuan & yg baik tu semua boleh djadikan panduan & tauladan.. :)

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Aku setuju pendapat di atas. Sbb bg aku boleh wujud sifat mazmumah yg lain kalau dah kerap sgt pergi ke sana antaranya ujub riak tidak telus dapat pujian. Aku pernah jumpa seorang hamba Allah ni dia cakap Mekah tu dah macam kampung dia(sbb dh trlampau selalu ke sana). Biarpun sekali menunaikan umrah dn haji tapi penuh keikhlasan Dan tawwaduk kepada Allah. Ingat Ramai lg insan yg tidak dapat ke sana berbanding kita, bersyukurlah.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  35. nad says:

    ok je aku tgk gambar2 tu…aurat dah tutup dah. kaki? cover. dada? cover. skarang nak komen mata pulak? suka hati dia la nak pakai contact lense kasik bijik mata besar ke kecik ke…pendpt aku tak salah. bukan permanent pon.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
  36. ezwan says:

    Teringat kenangan aku sewaktu mengerjakan umrah bulan Mac yang lepas…. setiap sudut di masjid Nabawi & Masjidil Haram banyak meningalkan kenangan yang tak mungkin dapat aku lupa sampai penghujung nyawa. (Satu sudut di Masjidil Haram dalam gambar tu, tempat aku berbuka puasa sunat… indah sungguh kenangan kat sana.)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  37. Baby says:

    Pelik la korang ni, kalau aku bergambar, aku pun nak posing style aku gak, tak kisah la muka kiut ke muka comel ke, dah aku punya gambar, ikut aku lah. Aku rasa apa yang heliza buat tu sama je macam gadis2 lain yang bergambar kat dunia ni, kalau dia tak matang pun apa salahnya, oii korang faham tak maksud NORMAL. Kalau dalam dunia ni takde orang posing camtu langsung, baru lah boleh kata dia pelik atau tak normal. Takkan semua nak ikut gaya korang posing baru korang puas hati? Please la.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 4
  38. gambar says:

    yg baiknya jangan post gambar di alam maya, satu tak bagus jadi tatapan, dua tak bagus jadi cakapan, dan membuat orang cemburu. zaman letak2 gambar di alam maya ni memang banyak muslihat yang mencipta teknologi ni.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  39. zar says:

    pki pa tutup dahi bagai…jgn dok gedik wat mlut ropa tu.buat ibadat ja lah

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  40. Anonymous says:

    yg kutuk2 ni bagus sngt ke tgok diri sndiri dulu la bagus ke tak bgus jgn tau nk kutuk org je

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  41. Anonymous says:

    siyes..air mate ak kuar tgok sume pic ni..teringin sgt nk pegi sne…pd yg dok komen psal xyahlah dok tgok mnde yg -ve tu..baek tgok keindhn gambar2 kat mekah..siyes sgt cantik…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  42. Laila says:

    eh byk je pix Heliza yg biasa2. mmg bkn dibuat2..ada la 2-3pix yg nmpk mcm buat cute. tp kita pun kdg2 bila tang nak snap je…terbuat muka herot sana sini. bley dimaafkn apa.. yg baik ttg dia byk lagi. insyaallah. tang mata dia..ermm mata dia mmg bulat (live). tp xpela.nk buat camner.lain padang lain belalang. btw..rasanya YATT HAMZAH xda la.tu bkn yatt rasanya.. rakan mereka iras yatt? mebi?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  43. aku says:

    sekurang2nya heliza pergi beribadat menyucikan diri…bukan macam korang dok malaysia ni wat dosa kutuk orang…dia dapat gak gi tanah suci…ko ade????dok sini mengumpat je keje…iman melayang ntah kemana…dah memang heliza tu comel…ko kutuk dia punye muka maksudnye ko kutuk kejadian ALLAH…memang bendul korang ni…ilmu agama sebesar kuman pandai2 nak nilai orang

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • jack says:

      salam,

      “bukan macam korang dok malaysia ni wat dosa kutuk orang…dia dapat gak gi tanah suci…ko ade????” ……….. Anda kenal ke semua yang memberikan pandangan sampai kata “ko ade” untuk menunjukkan yang kami langsung tidak pernah menunaikan umrah @ h, tanya dulu sebelum apa2. dari anda taip ” Lain kalidok sini mengumpat je keje…iman melayang ntah kemana” alih2 anda yang mengumpat dengan melabel orang yang memberi teguran (yang dah pernah menunaikan umrah/haji) ibarat meludah kelangit, akhirnya kena muka sendiri.

      ” dah memang heliza tu comel…ko nafikankutuk dia punye muka maksudnye ko kutuk kejadian ALLAH…memang bendul korang ni…ilmu agama sebesar kuman pandai2 nak nilai orang” —> Memang tidak dinafikan Heliza cantik & comel. Tapi kenapa dibuat mimik muka sebegitu dikawasan “rumah Allah”? Yang menegur tu bukan menghina ciptaan Allah. Di sana, semua benda di”bayar cash” samada perbuatan @ doa. Jika dalam keseronokkan membuat mimik muka “macam” tu , tiba2 Allah kekalkan mimik muka tu, kan dah lain macam.…

      sila baca pandangan ya, sebelum anda mengutuk perbuatan anda sendiri

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  44. izara says:

    comel pic ke 3.. hehe.. masing2 putih melepak, tutup muka terus si heliza.. haha…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. diya says:

    salam.. bagus semuanya..alhamdulillah…tetapi saya lebih meminati yatt dan irma hasmie walaupun mereka “baru” seperti ini..kerana mereka apabila bergambar,bergambar dengan sopan dan bersahaja…sedap memandang sebagai muslimah sebenar…
    untuk heliza dan kita semua..
    anda dengan penampilan muslimah yang agak baik juga,tetapi untuk setiap sesi bergambar, adalah jauh lebih baik dan cantik jika tidak buat muka duck face,kembung mulut dan pipi.. snap gambar dengan jarak yang terlalu dekat… kerana semua ini sememangnya akan diikuti dan diteladani oleh anak -anak remaja kta terutamanya..
    jauh lebih baik jika tangkap gambar dengan muka yang bersahaja agar tidak mendatangkan kata-kata tidak baik dari orang lain yang melihat,kerana wanita penuh dan mudah untuk difitnah…
    teringat kata-kata dari UAI..
    sekadar renungan..terima kasih… :)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  46. Umrah Perak says:

    Sejuk memandang permandangan kota suci tu :)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0