Written by AbangNara | December 4th, 2012

Nampaknya uniform PDRM yang dipakai oleh Farid Kamil ketika majlis resepsinya menjadi isu hangat di kalangan pembaca BeautifulNara. Bagi Abang Nara biarlah dia nak pakai apa-apa jenis uniform pun. Majlis kahwin dia, duit dia, suka hati dialah nak buat macam mana.

farid kamil dan dd

Tak kisahlah Farid Kamil nak pakai baju Navy ke, PDRM ke, bomba ke, asalkan dia sendiri puas hati dengan majlis yang dilangsungkan. Lagipun Abang Nara tengok kacak dan cantik je kedua-dua mempelai ini dengan pakaian masing-masing. Berseri-seri lagi. Tak ke gitu?

farid kamil dan dd

Lagi 14 keping gambar majlis resepsi Farid Kamil dan Diana Danielle dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar sepenuhnya kepada Facebook FotoCantik Studio.

farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd
farid kamil dan dd

Baca Yang Ini Pulak:-

148 responses to (16 GAMBAR)Majlis Resepsi Farid Kamil & Diana Danielle Daripada FotoCantik Studio

  1. gula-gula hati says:

    cantik ape baju dowg…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 5
    • Anonymous says:

      mmg le duit dia abg nara oii tp dia kena la sensitif dgn isu2 mcm ni..
      tak salah pun klau dia berangan nak kawin ala polis ke, ala tentera ke, ala kastam ke tp jgn lah menggunakan org2 PDRM tu utk kepentingan majlis dia. klau kemaruk pun nak lalu bawah pedang, upah la org lain yg tak pkai baju uniform mana2.. reka la bj uniform khas utk khawin dia yg tak melibatkan mn2 entiti unit beruniform di malaysia ni… buat mcm ni mcm dah menceroboh hak2 orang yg sepatutnye..
      org tak kisah nak tunjuk bertapa kaya nye dia tp pls respek org lain..
      ape pegawai2 tu rasa klau org mcm farid kamil ni mudah2 je nak buat istiadat yg mereka terpaksa berhempas pulas nak dptkannye?
      boleh ke lepas ni aku yg org biasa ni nak kawin and nak jemput pasukan tentera or polis untuk buat sword barrel kat majlis aku?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 212 Thumb down 42
      • ct says:

        btol…peg shj yg bole buat kawen bwh pedang dgn uniform tu…sudahlah uniform tu jd plik di ubahsuai mcm2….igt ni kartun ke..lgsg x hormat dgn pskn yg die pki…ape igt jd sukarelawan polis..sukahati die jer nk gune nm pdrm…org len bjemur tgh pns bsush pyh..bhenpas pulas nk rekrut die sdp2 je pakai…sdr diri la…jgn igt kaya..ank dato..bole bt ape2 je..ni blm lg rekrut skrelawan da bt mcm2…ape niat join skrelwn polis neh..nsb la ko bkn ank buah ak fariid2…ct

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 118 Thumb down 15
        • Anonymous says:

          lepas ni sapa2 yg teringin nak lalu bawah pedang time kawin boleh la pergi ke balai polis yg berhampiran untuk membuat tempahan yer..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 105 Thumb down 7
      • Anonymous says:

        bkn Farid dah masok sukerelawan PDRM ke

        Hot debate. What do you think? Thumb up 17 Thumb down 20
        • Ak yg comel says:

          masalh yg sebenarnye dkt sini adalah adanya sword barrel tu. bukan uniform yg dipakai Farid kamil.uniform yg dia pakai tu caca marba polis ada,navy ada,securiforce ada..itu lantak dia lah sebab uniform dia tidak khas kepada badan beruniform yg mana satu. so kita xboleh nk pertikaikan.asalkan bukan uniform yg lengkap. yang menjadi tandatanya dan ketidakpuashatian adlah kenapa ada sword barrel tu mereka lengkap beruniform polis yakni mengesahkan yg itu sword barrel polis yg mana sepatutnya khas utk pegawai polis. sedangkan farid kamil hanyalah ikon polis/sukarelawan polis berpangkat konstabel bukan pegawai polis.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 0
      • aidah says:

        kalu tak silap farid tu kan icon PDRM..so no wonder lah..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 25 Thumb down 18
      • AkuTakSetuju says:

        Oitt..dengki lettew..haha..
        maybe PDRM yg nk buat utk diorg la..
        aku tgok kt instag die dpt sijil penghargaan dari ketua polis negara gittuw..
        ko hado?

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 48 Thumb down 24
        • lily says:

          i agree …rasanya mungkin ade sebab kenape dia boleh pakai baju2 tu n gunakan polis utk majlis…so yg manusia2 x tahu citer jgn la kata amik kesempatan la…mentang2 anak datuk la…itulah fikiran sempit sgt…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 9
        • Anonymous says:

          aku ada watikah diraja angkatan tentera tentera malaysia..ko hado?..klu setakat sijil penghargaan tu mne cukup..Dato’ Lee Chong Wei dpt Leftenan Komander (Kehormat) PSSTLDM pun xlayak nk wt..ni kn sijil penghargaan mcm tu je..

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
      • mina says:

        HISH RAMAI BETOL YG BCKUP FARID. OKEYLA..CAMNIE,KATALA BAJU FK TU MMG DBUAT KHAS UTK DIA,SBB TU KITA TGK MCM CMPUR2..OKLA TAK SALAH KOT
        TAPI SY NK TNYE, YG BAJU2 ABG2 YG PEGANG PEDANG TU, MMG UNIFORM KHAS POLIS KE maafla bertanye sbb tak tau…
        KALAU MMG UNIFORM POLIS, SOOO BOLE LA NNT ORG2 BIASE NK KAWEN, UPAH POLIS2 NK BUAT ISTIADAT LALU BAWAH PEDANG EH…BOLEH LA KAN…TAKPON POLIS2 SIMPANAN NK KAWEN BOLE BUAT ISTIADAT CAMTU,ASALKAN BAJU PENGANTIN REKA LAEN…HAHAHA

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 37 Thumb down 10
        • cik bedah says:

          bukan tu.. takde lambang polis pon kat topi and uniform tak lengkap..diorang tiru2 je ni..

          Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
        • dgurlinred says:

          2. AKTA KESALAHAN KECIL 1955 (AKTA 336)
          Seksyen 16. Memiliki Secara Haram Barang-Barang Kepunyaan Askar, Tentera Laut, Tentera Udara atau Polis. Sesiapa pun yang dengan sengaja mendapatkan, membeli, menukarkan atau menerima dari sesiapa pun yang berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia atau pasukan pertahanan tempatan atau angkatan tentera pelawat atau mana-mana anggota Polis Diraja Malaysia atau Polis Singapura sebarang kegunaan, pakaian atau lain-lain barang atau peralatan askar, tentera laut, tentera udara atau polis atau sebarang harta benda kepunyaan Kerajaan Malaysia atau Singapura atau Kerajaan Negeri atau Kerajaan Angkatan tentera pelawat, atau sebarang bintang-bintang kurniaan untuk jasa baik atau untuk perkhidmatan terpuji atau lain-lain atau sesiapa memiliki atau menyimpan sebarang kegunaan tersebut, pakaian atau lain-lain
          barang, kegunaan atau kepunyaan lain atau bintang-bintang kurniaan seperti di atas dan tidak dapat memberikan penjelasan yang memuaskan bagaimana dia mendapatkannya boleh dikenakan denda yang tidak melebihi lima puluh ringgit atau dipenjarakan tidak melebihi enam minggu atau kedua-duanya sekali.

          Seksyen 25. Memakai Pakaian Seragam Yang Tidak Dibenarkan. Sesiapa jua pun yang memakai tanpa kebenaran yang sewajarnya pakaian seragam yang ditetapkan bagi kegunaan mana-mana angkatan bersenjata Malaysia atau mana mana angkatan tentera tempatan atau angkatan tentera pelawat atau pasukan polis Malaysia atau Singapura atau mana-mana Kerajaan atau Pihak Berkuasa Tempatan atau apaapa pakaian yang merupai atau mengandungi apa-apa lencana
          pasukan atau lain-lain lencana yang jelas bagi pakaian seragam itu atau apa apa tiruan warna terhadapnya jika disabitkan boleh dikenakan denda tidak melebihi lima puluh ringgit, dan apa-apa pakaian seragam, pakaian, lencana atau tanda tersebut boleh dilucut hak.

          baca dan nilai.. say setuju dngan anda,,

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2
      • Anonymous says:

        kepala hotak abg nara la,kau bukan polis senang la ckp,org susah2 training bagai nak rak,kau senang2 je ckp ade duit ape pon jalan,….puiii la sama lu

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 4
      • metafora says:

        aku sokong kau.. benar-benar belaka..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • yoyo says:

        btul tu..1st time aku tengok pic nih..aku da tertanye2 da..”bleh ke bukan askar kawin bawah pedang nih?” sbb abah aku pesara tentera..aku tau la..lagi pun bukan smua askar yang leh wat..hanye berjawatan aje..memang la hal kawin die..sukaati die laa..tapi kne pandai2 la fikir..dan tau sensitiviti orang sekeliling..ni bukan hal jeles ke ape..tapi sbagai anak askar..aku rase aneh2 gak..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 0
      • kiko says:

        tu bukan baju PDRM, bai.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • amoi says:

      kannn???Tokti ado???dulu nak naik kete kuda x dapek..tkt kene baling tulur kot..hahahaha…

      ape pon, simple sudeh…buat yg mampu je…xyah jeles2..x brp mampu, tgk je gmbr dorg..pasang angan2…hahaha

      Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 7
    • MiiQii says:

      Pic third last tu sapo ? feeling2 jaclyn victor lettew ? :p

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • Olga says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 36
      • rai says:

        kenapa pompuan pregnant je cakap perot meletop. ingt bom ke apa.. ko dulu keluar dr perot mak ko meletup ke..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        pelik betulll ckp dee mengandung sblm nikah.. btl la tu doc akn kira tarikh dri last period okey.. so mksdnyer pregnancy tu akn consider 2 weeks earlier wlpun bru khwin 2 minggu tp doc ckp pregnat 4 minggu… hiskhhh nk mengata org pun biar la dgn ilmu..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 2
    • Anonymous says:

      sekurang-kurangnye boleh promote lbih ramai lg orng berminat masok PDRM

      Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 10
      • Anonymous says:

        klau stakat nak masuk pdrm sbb nak kawin bawah pedang baik tak yah!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 10
    • Nadya says:

      comel laa dd.. mekap natural.. cantik :D

      Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 4
    • Lembu Gemok says:

      Boleh tak aku nak tgk satu jer entri pasal artis, yang semuanya positif belaka?ada jer benda tak kena artis ni buat…..even orang mengandung pon leh cari cerita utk kata benda negatif..tolonglah umat islam semua..berfikir positif tak salah..malah pahala dapat..insyaAllah..semoga mereka bahagia~

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 1
    • fazul says:

      salam to all readers… Plz paham pasal soal maruah dan hak kami warga atm. isu pasal uniform nie, mmg xleh ada tolak ansur… saya xtau la polis, tapi tolong paham, bkn semua org boleh pakai uniform atau aksesori uniform tentera darat/navy/air force… sejak kes bukit jenalik, semua pakaian dan aksesori pakaian tentera TIDAK BOLEH dijual dengan sewenang-wenangnya. Hanya anggota/pegawai tentera sahaja yg dibenarkan untuk beli uniform dan aksesorinya. soalannya, maner mamat nie dpt aksesori askar nie? ini bukan isu pasal duit dier, dier boleh beli apa yg dier nk. isu nie membabitkan keselamatan negara dan maruah anggota/pegawai tentera darat. mmg sepatutnya warga ATM patut berbangga sbb ada juga org awam, yg sgggggggt berminat dan sanggup memperagakan pakaian istiadat kami. senang citer, kalau nk sgt pakai uniform atau aksesori kami, jom sertai kami dan rasa mcm maner kehidupan kami. Jom sama2 rasa mcm maner hidup sbgai warga ATM… perkara kedua, adalah berkenaan sword barrel/acara istiadat silang pedang… plz kaji n paham asal usul majlis nie… hanya pegawai tentera darat dan polis sahaja dibenarkan untuk upacara nie.. jgn jadi mcm si luncai dan labu2 nya… lebih mudah lagi, kalau xtau, tanye.. kalau bodoh, jgn sombong n buat2 pandai… kaya xsemestinya bijak n tau semua benda. 1 Angkatan : tetap gagah tetap setia

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 56 Thumb down 3
      • Askar la sangat says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 19
      • adnil says:

        saya setuju… penjelasan yang sangat bagus…

        YANG LAIN TU TOLONG LAAAA… BACA DAN FAHAM…..

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  2. gula-gula hati says:

    cantik ape baju dowg nie..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 7
  3. gula-gula hati says:

    wehh asal komen aku xde..:(

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  4. saya says:

    Cantik btl diana. smoga ank nnt beriman dan bertaqwa. :)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
  5. Anonymous says:

    hukum dunia….yg penting die gunakan duit sendiri……..redha jer lah…asal yg wajib dah selesai….jadi tak perlu sibuk nak cari keburukan org….:)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 7
  6. my boo says:

    sweet!!

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  7. elle says:

    duit mmg blh bli sgalany..org xd pgkat ap2 dlm pasukan beruniform pun blh kwin bwh pedang..bguslah~~

    Hot debate. What do you think? Thumb up 23 Thumb down 14
    • hana says:

      x berdosa pun langgar adat..adat2 melayu yg dilanggar xde sape nk persoalkan pun…kalau kt kg kau ade pedang byk2 kau pun boleh panggil org2 kampung tolong pegangkan mase kau kawen ke anak beranak kau kawen ke…

      btw ni bkn baju pasukan uniform mane2 pun…this is fairytale..prince and princess.. so betollah pakaian mereka mcm tu… ketua polis negara x cakap x boleh pun x payah la kita nk sebok sgt

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 47 Thumb down 17
      • Anonymous says:

        ini bkn soal adat ini soal etika, professionalism, integriti…
        contoh mcm ni: seorang yg tak pernah belajar masuk u, tak pernah layak masuk u, tak buat assignment, tak ambik exam tp tiba2 dia pkai jubah dan topi naik pentas ambik scroll waktu convo…. ape perasaan org2 yg ssh payah study ni? klau org yg tak masuk u mmg la dia boleh kata apa la ada dgn jubah konvo tu.. tp pada yg berusaha study itu adalah salah satu lambang kejayaan atas usaha gigih mereka. walaupun hanya sehelai jubah tp dia ada value.. sama la kes dgn si farid ni.
        jgn ambil muudah perkara mcm ni…walau tak berdosa pun klau dia nak pkai, tp pls give some respect. malaysia ni byk sgt benda yg double standard untuk org2 kaya.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 101 Thumb down 4
        • Anonymous says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 43
        • Anonymous says:

          saya pernah buat macam tu masa convo adik perempuan sebab tak mampu nak belajar kena kerja nak bagi adik2 senang…so mereka minta saya pkai jubah convo tanda penghargaan kepada saya..salah ke?u bercakap mcm pe je…pk la ckit…diol xguna duit u pom…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 8
        • Anonymous says:

          ape2 je la.. but i believe that u know what i mean actually…
          walau apa pun I respect dgn pengorbanan u utk memberi pendidikan kpd adik2 u… u deserved to wear the jubah because u’re the part of their success. Congrats.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
      • yg benar says:

        bodoh ketua polis xcakap ape pun??
        memang lah die xcakap ape coz mamat nih xder pon minta izin dgn diorg..
        hmm typical minded tol lah ko nie…
        dh mcm haram dh aku tgk mamat nih pakai…
        menjatuhkan maruah btol!!!

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
    • Anonymous says:

      Sekarang…..maruah polis dan angkatan tentera dah tak ada makna…orang awam boleh perlekeh aje…akta hanya tinggal kta….warta kerajaan pun begitu juga…..contoh dah ada tapi tiada sebarang tindakan.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  8. adnil says:

    sepatutnya perkara ni tak boleh berlaku.. menjadi kesalahan jika anggota pakai baju istiadat pegawai masa kahwin.. lebih2 lagi farid kamil polis simpanan yang berpangkat konstabel. walaupun farid kamil polis simpanan tapi dia masih tertakluk di bawah akta polis.. Kesalahan ni boleh diambil tindakan. tapi taktau atas kebenaran siapa farid kamil berpakaian mcam tu.. campur pulak dengan tentera.. tak pernah dibuat org..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 64 Thumb down 12
    • itonlyhurtswenisneeze says:

      alah rilek la bro dah slamat majlis dia…mungkin dah mintak izin…bukan kiamat pun

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 44 Thumb down 12
    • Anonymous says:

      kalau da tahu campur aduk itu bermakna die x pakai uniform polis pun kan? bju tu direka utk die…jadi itu baju die,,kau pernah jumpe pegawai polis lain pakai baju mcm tu?xde kan…laki aku polis, dan die ckp xde masalah.. sbb itu bkn uniform betul pun…dah diolah jadi terpulang la.. pasal pedang,bukan isu pun…kalau dulu ade adat yg mengatakan baju warna kuning diraja org biasa xleh pakai hanya utk raja2 je tp org still pakai…so cuba bandingkan…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 12
      • Anonymous says:

        aku kawin nnti nak jemput laki ko jd tukang angkat pedang tu boleh tak? teringin jugak nak kawin bwh pedang mcm si farid ni….heheheh nnti aku kasi la upah kat laki ko..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 29 Thumb down 6
        • red says:

          ko carik jer org kg ko tlg pegang parang panjang tu..glamour kut..x pernah di buat org kan lalu bawa parang..muahahahaha…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
        • Anonymous says:

          hahahaha laki ko polis simpanan mcm fk kot. kalo x taw x pyah bckap. mmng x da lambang polis tp lambang atm,ko ingt snang2 nk pkai wing tu

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • adnil says:

        sila buka buku undang2 Malaysia, Rujuk dengan Istiadat PDRM, Tanya PRO pasal bju ni.. Suruh husband awak buat sekali ye (kalau betul dia Polis la) then suruh dia bukak arahan KPN .. ok?

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 2
        • lakiko =gay says:

          hahaha aku rasa laki dia tukang sapu kat balai macam dia jugak…tu sebab bangang….

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
      • faz says:

        Selamat pagi wahai perempuan “perasan yang kau tue Polis”… Jab2.. kau dah masuk PERKEP ke? rasa2 pompuan yang baghal macam kau nie tak layak pun ambil bau PERKEP, apetah lagi bercakap pasal isu-isu Kepolisan. Kalau setakat info CETEK suami kau yang tak pernah mengkaji dan menyelidik sejauhmana kebenaran dan penggunaan Sword Barrel dan Baju Istiadat No. 1 memang dia akan bagitahu isteri dia yang baghal nie “xde masalah” Sebab laki kau pun aku rasa pakai baju IStiadat no. 1 sekali seumur hidup. Itu pun baju Konstabel masa tamat latihan. Sword Bearer adalah dari PDRM. apakah kelayakan Farid untuk menggunakkannya? SB hanya lah tertakluk kepada pegawai Polis berpangkat Inspektor dan kea tas sahaja. It is regimented force dear. Police and Army is a regimented force. Tidak serupa dengan lain-lain agensi penguatkuasa di Malaysia. tapi berbalik kepada isu asal iaitu kau dan suami kau terlalu baghal dalam menilai isu.

        Baju Istiadat Farid pun dah satu hal. Sesungguhnya kalau malau dia nak campur aduk segala mak nena di pakaiannya pun. jangan lah dikau mempertonjolkan lambang serta kebesaran pangkat-pangkat yang sama. Sangat tidak bertanggungjawab dan bagi aku fesyen yang sampah. Sampah kerana menghina ATM seta PDRM. Laki kau aku tak pasti la masih ada muka or dia dah lupa dia seorang Polis. Tapi bagi manusia yang bernaung di bawah Sang Saka Biru. Tiada setitik pun keringat dia berjuang semasa latihan yang dia dapat lupakan selain penat dan lelah untuk menyarungkan pakaian Istiadat No. 1 itu. Apa kelayakan Farid? Konstabel PVR yang kursus seminggu tue? or Ikon PDRM? Sorry to say, kami juga ada Ikon Harimau Biru (Kartun). Macam2 baju dia pakai. Tapi itu kartun. Farid nie kartun ke? komik mana ek. mungkin komik kat umah kau “perempuan yang perasan kau Polis”.

        Bab kesalahan pemaikan baju ATM dan PDRM belum diperincikan lagi, Abg nara pun satu. Selalu meninggalkan komen berdiri atas tiang. Kanun Kesiksaan (Akta 574) dibawah Sekyen 140 dan 170. Sila buat research wahai “Perempuan perasan kau Polis”. Kesian suami kau dapat pompuan selebet macam kau nie. sedih sgt. Confirm kau masak kat umah pakai water heater jer kan? masak meggi. sedih kat laki kau.

        itu belum lagi dibacakan lain-lain kesalah yang dilakukan. Akta Kesalahan Kecil 1955 (Akta 336) Seksyen 16 dan seksyen 25 dah quote panjang-panjang perihal benda nie. Walaupun hukuman dia denda RM50.00 atau Penjara 6 minggu tetapi perkara ini tidak boleh idanggap remeh kerana kembali kepada kenapa undang – undang ini ditubuhkan. Sepatutnya mengekang masalah sebegini daripada berlaku kan? tapi “pompuan perasan dia Polis” nie bercakap tidak guna otak yang sebesar otak cicak. Lucky enough she got brain. kalau ada kacang tanah kat dlam kepala tue?

        Farid? Kau siapa nak pakai lambang TLDM kat Peak Cap dan lambang wing di dada kiri tue? Sesungguhnya kesungguhan dan kebanggaan ATM adalah dilambang dan segala yang tersangkut dibaju itu. Mahu mendapatkannya, kamu kena usahakannya. Semua yang disangkut dibaju para Regimented Force adalah atas usaha dankegigihan para anggota dan pegawai. Bukan aku kutip di Longkang (Teringat pegawai yang pernah maki aku di padang kawad).

        Kebanggaan Kami pasukan Regimented Force adalah baju dan apa yang tersangkut di baju itu. kerana itu adalah berat dan tanggunjawab kami kepada nusa dan bangsa. Satu Paku, Dua Paku diatas bahu itu semua memberi makna atau maksud tersendiri. Hal ini tidak difahami oleh lain-lain agensi penguatkuasaan yang melihat pemakaian perkara ini adalah berdasarkan pangkat dan jawatan yang dipegang. Pegertian yang salah sama sekali. Paku, Crown, keris bersilang, dan sebagainya membawa maksud tanggungjawab dan seramai mana nyawa yang dipikul.

        Isu warna kuning? Hello Perempuan baghal, tidakkah kamu tahu warna kuning masih lagi tidak boleh dipakai sekirannya terdapat keraba-kerabat yang menghadiri sesuatu majlis. Kalau kau bijak sangat, bila masanya yang kau boleh pakai warna kuning masa pertabalan Agong? Opss, yer juga, kalu tak pernah sampah ke pintu Istana Negara pun kan? Setakat negok kot TV yang berperut dibelakang tue. Nak pakai LED jauh sekali kot. Sebab kau masih berada di zaman purba. Sejarah dan Adab tidak harus kita lupakan kerana itu yang membentuk kebudayaan dan jati diri masyarakat.

        jadi “perempuan yang perasan di Polis” jangan awak jadi baghal dan bodoh dengan suami kamu yang jadi polis tue (entah betul ke tidak).

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 2
  9. nana says:

    bukan masalah kisah tak kisah cantik tak cantik suka hati tak suka hati. tapi orang yg dalam line tentera and pdrm bagai nak rak nak dapatkan baju istiadat tu. for depa uniform adalah maruah. artis plak senang2 je siap campur adukkan uniform tentera and pdrm… memang patut la depa emo. haih.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 68 Thumb down 9
  10. hunny says:

    ye cantik kan baju mereka..
    mcm fairytale kan puteri n putera raja pki mcm tu..
    maybe farid+diana nak buat ala2 fairytale. sebab tu la baju tu x specific and mix je.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 6
    • adnil says:

      walupun nak buat tema.. still menjadi kesalahan… baju tu baju rasmi bukan boleh buat main… atas kebenaran siapa lah dia pakai dia campur adukkan macam ni.. sedih…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 14
    • Anonymous says:

      klau ye pun nak mix baju, jgn guna pdrm buat sword barrel

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 4
  11. Wanita says:

    napa tak der org complain yg D tak bertudung…if artis lain tak bertudung bkn main lagi umptan, kejian yang ditaburkan…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
    • Anonymous says:

      yang tak bertudung 2 masa akad nikah dan dibuat plak kat masjid…sah2 la kene umpat keji caci maki segala bagai…tak hormat masjid sape tak marah..diana ni akad nikah kat tasik…g pun ni majlis resepsi jek…

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  12. Kakak navy says:

    Eh,bukan senang k nak pakai baju istiadat.Adik saya Navy,nak pinjam baju untuk ambil gambar outdoor je pun,pun kena minx kelulusan padahal adik saya pun navy cuma pangkat biasa je la.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 4
    • SHINee_is_the_best says:

      abah aku polis, tp kawen bese2 je.
      myb sb pgkt dia rendah, dan dia bukan org berada sgt. . .

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      itu sebab nk pinjam..ini die punye sendiri…so no big issue…

      abang aku pangkat rendah gak..tp boleh gak kawen bwah pedang sbb kitorang bayar kt pasukan tu semata2 nk kn suasana tu..tetap xde masalah..

      kadang2 org yg komen ni hanyalah org luar yg xpaham ape2 pun…sudahlah..semua tu dunia je…xde yg berdosa…hukum dunia semua nmpak hukum tuhan xde sape nk persoalkan..hmm

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 11
      • AirTroop says:

        agak2 nak menipu. Pangkat rendah mana boleh buat macam ni. abg ko askar ke security guard? PEGAWAI SAHAJA YG BOLEH BUAT ! Pangkat rendah mana boleh silang pedang. Pasukan mana ko bayar? Benda ni kena dapat kelulusan la, bukan boleh bayar2..

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  13. ilah says:

    ini tidak patut. lalu bwh pedang ni kalao dlm pdrm dan tentera yg berpangkat inspektor dan leftenan ke atas je boleh tau. yg bwhan mcm prebet dan konstabel xmerasa semua ni. tp artis ni senang je kan, petik jari bole dpt je nak pakai apa, lalu berarak bwh pedang ke. kesian kat anggota2 pdrm yg lain2 pangkat, mereka mmg sah2 anggota keselamatan tp xdpt merasa mcm ni. org biasa lak yg dpt merasa sbb dia artis dan anak datuk.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 7
    • red says:

      xpe…nanti esok nak kawen minta tlg kat pakcik pegang parang panjang tu plak utk ko ye…alahai..cian dier..

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  14. itonlyhurtswenisneeze says:

    biarla…betul abg nara ckp majlis dia suka hati diala…klau tema jane ngan tarzan pun hak dia ape korang kecoh ni…kat s’pore byk org kawin pakai camne tak kecoh pun…tak puas hati korang sign on je uniform group senang…boy brigade pun style dok…hi korang ni…jealous banyak sangat dengki tak habis-2.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 6
  15. DynaDyena says:

    Lol…tkat nk bangga uniform polis or tentera xde maknenye…hbs slama ni org atasan polis ngn tentera dok langgar hukum hakam allah ade kowg tegur? Xde kan?? So chill la sket….xjd berdosa klu pki bju uniform je….hukum dunia cepat je bntah….hukum Allah lmbt je respon…!!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 8
    • abil says:

      lerr. tetiba hukum Allah, hukum dunia.. kalau hukum Allah,lagi la takde yang betul pon persandingan tu. membazir je smua.. nikah cukup aarr

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 3
      • DynaDyena says:

        Abil..da mmg comfirm2 la bersnding xbole….ayat diorg yg menganggap bj uniform yg suci bagai yg xbole blah tu….org melayu kt ni je beriya lebih bab adatla tatacarala…

        Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 5
        • abil says:

          takde sape pon kate uniform tu suci. depa just mintak respect sket ja… ibaratnya ko ada phd, tapi orang len pakai title Dr ko sesuka hati, ko suka ek? mcm si farid ni, siap pakai badge airborne bagai, dia penah susah payah ikut training ke? layak ke dia pakai badge tu. ni bukan suci tak suci. just at least respect orang2 yang dalam tentera/pdrm ni…

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • adnil says:

      apa kena mengena dengan hukum tuhan pulak ni…

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  16. tak tahu pape diam says:

    apa yang aku nampak kat cni..org yg bercakap pasal biarla kt depa nk tema apa,ikut suka hati dia tu adalah org yg xd hubungan n tak tahu langsung ATM dan Polis.Suma tak tahu adat dan law ATM n Polis termasuk En Nara.Korang kena blaja n rapat2 kan lah hubungan korang or bkawan dgn anggota unit ni k.nmpk sgt korang xcukup ILMU!!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 22 Thumb down 16
    • DynaDyena says:

      Klu tkt nk kwn rapat blajo bab baju beb xpyh…Nnt ko mati ko minta ko kn tanam ngn bju uniform taw…kot2 bole kurg dose…bju uniform xbole melambangkn kepribadian seseorg la…uniform ni lambng pekerjaan je bukan bole nk dibanggakan sgt…!! Ssh klu org yg terlalu agungkan pekara yg xptt

      Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 13
      • lisa says:

        kalau nak kurangkan dosa lagi, baik takyah singgah sini terus,xyah baca gosip. dosa woo.. kuikuikui

        Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
      • Mimi says:

        Itulah masalahnya. Bagi orang luar, uniform itu sekadar baju yang dipakai yang melambangkan pekerjaan. Bagi polis dan tentera, uniform itu lambang amanah dan tanggungjawab besar yang dipikul :)

        Kita di Malaysia kurang hormat pada polis dan tentera, al maklum lah tak pernah rasa peperangan di Malaysia kan. Tahu hidup aman je :)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • adik polis isteri polis... says:

      sy ade kaitan yg jelas… tp awak tu yg berkaitan pun perlu bertanya kepada yg lebih tahu,,,sila baca seperti komen sy di atas.terima kasih…kadang polis or tentera x emo pun tp org sekeliling die je yg lebih

      Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 3
    • itonlyhurtswenisneeze says:

      alah takan psl ni kau ckp kita tak berilmu…ilmu bukan pada pakaian cik “tak tahu pape diam”…itu sekadar pakaian je, bukan berperang cam tentera US pun…i bet dia respect ngan abg2 polis ngan tentera la dia rasa megah nak pakai uniform ni masa majlis…chill…ia sekadar pekerjaan ape kena nak rapat2 pulak…rapat yg mcm mana nak, bau ke bau ke SIR/MADAM, TUAN/PUAN? i bet klau dia pakai baju security guard pun mau dikondem dia…sudahla ada banyak cara nak tunjuk ilmu…lu klakar pun ada…kelakar seram…kecoh ah, abg polis ngan tentera pun mungkin tak kecoh gini…sudah pergi kawat jgn nak duk ngadap nara…abg nara sudahla tukar majlis lain k terimakasih…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 8
  17. conan says:

    oh papa i likeee! cantikkkkk amat. farid kacak diana cantik. sweet lahh kau~

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  18. aku says:

    komen aku: baju FK mmg tak kena. patut buat research dulu. Baju istiadat tak boleh buat main2. mmg tak salah / berdosa di dunia tp jgn marah kalau org kata ‘tak beradab’. In fact, aku rasa kalau dia pakai tuxedo pon lagi ken adgn tema fairy tale dia. tp majlis diorang dr bertunang, nikah & resepsi aku salute sbb simple & tak over mcm sesetengah artis. DD..u ar so beautiful, dear!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
  19. Kilah says:

    Kalau nak cakap pasal mencuri adat and blah blah blah, habis cerita cinderella tu prince dia pakai baju yg sama laaaa. Alamak!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  20. abc says:

    Kecoh betul korang ni, baju je pun …

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 4
  21. stella says:

    baju kawin pon jd isu ?????? PABOO MALAY …

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  22. CikNadya says:

    saya suka mekap dd :D

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  23. Cinta says:

    Kat Malaysia ni orang Melayu la especially suka sangat cari yang buruk. Yang baik selalunya nak disimpan. Kalau boleh tutup, tutup terus. Apalah. Biarlah diorang nak kahwin macam mana pun. Pasal uniform ni, saya faham sangat lah perasaan anggota beruniform ni sebab saya anak polis. Saya yang tak polis pun dapat rasa yang memang sedikit terkilan sebab ramai yang sepatutnya layak memakai susah nak dptkan hak tu. Erm nak buat macam mana, nama pun Malaysia. Asal ada duit je, manusia biasa dijadikan dewa. Erm semua pun duit. So apa lagi? Cari duit banyak2 ya. Gudluck!

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
  24. kak lehot says:

    cantik + manis & segak sungguh pasangan suami isteri nie! Semoga berbahagia sehingga ke alam syurga! Yg meroyan nie org PDRM ke @ anti DD & FK – jelous lah tuuu? Baju tu cantik apee.. Segak si FK & Si DD bagai sang puteri..apa2 pun duit mereka & ianya dipersetujui bersama..

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
  25. meleis u die! says:

    Ape ke bodoh sgt bj pun nk dijadikan issue. Sorry la I ckp ksr skit. Mmg bodoh pun.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 12
  26. alahaiii says:

    alahaii.. yg korang kecoh sgt dengan uniform tu pehal. yang sensitif benor ni pehal.. ada je benda kooo tak puas hati. bughokk betul perangai muu.. hok alohhhhhhh!!

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
  27. Anonymous says:

    ape yg nk kecoh sgt psl uniform/costume pun…ambe xtau bab etika protokol ni tapi ramai sgt yg sensitif hal dunia tapi xsensitif hal akhirat…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 7
    • apa-apa jelah says:

      Isu akhirat x payah mention pun terang-terang dah nampak..kalau dah nama retis..tegur pasal bersanding x ikut syariat islam, adelah mulut2 longkang nanti ckp..dah mai dah ustaz/ustajah bn nak bagi ceramah…biasala mulut org melayu..dah bodoh x boleh ditegur lagi..ape nak heran sangat retis2 ni..ilmu x berapa cukup tp buat2 pandai gitulah jadinya….lepas tu kluarla statement, xpelah saya nak kawin mcm mana pun asal x ganggu org lain..choi!

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  28. bungamelayu says:

    aik nape ms berjalan tu diana blah kanan, farid kiri…terbalik daaa…mcm ana dahlia ngn chef riz dulu pn terbalik gak..ms berjalan ke pelamin..huhuhuu…jdnya wanita dr susuk kiri lelaki..tu la relevannye nape pompuan dok blah kiri…aiyak!!!

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  29. Anonymous says:

    alaaa…smua entah2 apa2 komen…ishh..ishh..depa pon dah bahagia..yang korang nie..entah2 apa2 la..biar diorang nk buat mcm na pon …yang korang sibuk sangat apahall….pelik2

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  30. Anonymous says:

    abg nara…baca prosedur tatacara pemakaian baju beruniform anggota keselamatan dulu..jangan sebab dia retis..awak nak menangkan dia…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 2
  31. - says:

    Typical malaysian sgt judmental -.-

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  32. kasih says:

    sudah2la..doakn yg terbaik sudah..semoga perkahwinan ini berkekalan hingga akhirhayat..kadang2 dok ngata kt org nii bkn dpt apa pun…tambah dosa jer..pelik ngan manusia2 yg suke mengondem nii rimas…”mood menyampah”

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • Anonymous says:

      dah rimas sape suruh ko bace semua komen2 tu? tak nak rimas lain kali baca tajuk sudah le

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  33. ArmyRangers says:

    Untuk pengetahuan beautiful Nara…pakaian yang dikenakan oleh Farid Kamil langsung tidak berkaitan dengan polis. Caca marba… Kalau betul dia nak berpakaian sebagai anggota polis, tanya la dulu dengan PDRM. Rujuk sebelum nak buat apa. Kalau nak tahu, sword barrer hanya dilaksanakan bagi Pegawai bertauliah dalam pasukan beruniform. Memang duit dia, tapi pasukan beruniform ada polisi berkaitan dengan pemakaian. Ini aku tgk, yang peak cap lambang navy, yang baju plak letak airborne sesuka hati (nak pakai airborne tu g kursus payung terjun macam Khairi Jamaludin), kolar warna hitam tu utk ahli parlimen kalau salah aku, Ephaulet tentera darat… apa ni….semua caca marba…. kalau nak berpakaian macam ni, jangan melambangkan apa2 identiti pasukan beruniform. Pakai la brass band punya uniform ker….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 0
  34. parang panjang says:

    adakah jadi artis, sebagai lesen nak apa je dapat.
    menyampah haku!!

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  35. Anonymous says:

    bole je pakai apa2 costume… costume superman/batman pon boleh.. tp polis yg pengiring tu pon sepatutnya bukan polis tp perlakon2 extra pakai costume polis… dah la imej polis teruk kat malaysia now kena hormat kat artis pulak ya? tu la mrk cakap ada duit semua pon boleh kat malaysia nie…
    harap2 bukan la polis2 betul… kalau tak.. memalukan PDRM je…

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  36. neelopot says:

    sama2 cantekk bebbb…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  37. BANYAK BERSABAR YA says:

    SUDAH2LAH TU.. REDHA KAN JE LAH.. DOAKAN DIA BERBAHAGIA.. HENTAM BYK2 PON, PERKARA DAH LEPAS.. BUKAN BOLEH ULANG BALIK PON. MAYBE DIA DAH AMEK IKTIBAR LAH TU.. KALAU DIA X PEDULI PON, KORANG X DPT APA..SELAIN ANJING MENYALAK BUKIT. SENSITIF SANGAT PON, LEBIH BAIK SENSITIF TERHADAP LACK OF AWARENESS KITA TERHADAP HUKUM ALLAH. ITU YG LEBIH PENTING. ASSALAMMUALAIKUM SEMUA.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  38. adnil says:

    macam nilah untuk puaskan hati semua pihak, saya cadangkan agar kita dapatkan pengesahan daripada Pihak PDRM, ATM dan Farid Kamil Sendiri..maybe dia ada jawapan untuk semua ni…

    btw, selamat ppengantin baru!

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • adnil says:

      owh tak lupe juga pereka yang dikatakan mereka “khas” pakaian dia tu.. nak tau jugak siapa pereka tu….

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  39. Anonymous says:

    xkuar paper pun sal kesalahan diorang nie wakaka udah2 ler tue..meh puji memuji dr caci mencaci :D

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  40. heart says:

    Rasanya kan…sebelum abg2 pedang tu kluar “berkhidmat” utk majlis persandingan ni dgn pakaian mcm tu…pasti ada surah yang di tulis ke jabatan utk meminta permission….
    and im sure, memang dah di luluskan oleh Pihak Atasan……so…why bother talking about the baju at every post….???

    Pihak atasan tak bising, kutu kat kasut plak yg bising lebih

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  41. Anonymous says:

    yang korang dok gaduh2 apsal..yg x puas hati tu gi ler wat report polis. Biar diorg wat siasatan, betul ke salah. Dok ckp kt cni pun x de guner

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  42. no body says:

    ape le korg dok gaduh pasal baju kawen ni..yang x puas hati tu pegi le buat report polis. yg polis dok x puas hati kt sini tu..ko jeles erk x kene panggil..hehehe

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  43. betik says:

    Ramai POLIS atas ni yer……………

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  44. aku says:

    heloooo,people…boleh fikir tak satu je..benda ni takkan berjalan elok kalau takde perbincangan/pelepasan/persetujuan dan segalanya..rumah dah siap tapi pahat masih berbunyi…

    #macam2perangai

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  45. mak jemah says:

    Ahakz. Dorg ni nak fefeeling mcm perkahwinan prince william n kate middleton ke tu??

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  46. Anonymous says:

    bodo…ko pikir ko anak dato…ko blh ikut suka ko ke…setaw aku selain pegawai tentera@polis yang ditauliahkan AGONG ,raja@putera raja sahaja layak kahwin silang pedang..ada faham ke???The correct term is ‘Sword Bearer(SILANG PEDANG/BAWAH PEDANG)’. Sword Bearer also known as Arch of Sabers which is a wedding tradition in which sabers or swords are used to salute a ????? shit is in da corner in malaysian nowday

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
  47. leya says:

    abg nara ni mmg la…mmg la dia byk duit..tapi fikir la sikit polis yg sebenar pun x pnh rasa cm 2..nmpak sgt dunia nk kiamat…bdn beruniform yg mmg disanjung tinggi pun tunduk kepada artis sebab apa???SEBAB BANYAK DUIT, SEBAB KAYA N SEBAB ARTIS…sbb ni la ea polis pun dh mkin byk mkn rasuah..mmg x respect dh polis lpas ni

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
  48. Ezu says:

    Ala, biarkan la mamat tu. yang pasti, orang kalo kawin kalo boleh nak pakai baju kawin yg cantik2, bukan baju uniform patutnye.. lainlah ko tu dah memang part of the uniform unit kan.. mmg sengal

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  49. adnil says:

    http://www.hazrey.com/2012/12/892-farid-kamil-perlekeh-istiadat.html?m=1

    SILA BUKA MATA, BACA DA FAHAM….

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  50. sue says:

    abg beautifulnara…jgn ckp ikt sedap mulut..yes agree mmg tu dt dia..berjuta pun dt dia..apa yg dia bt salah…ckp must de fakta…apa yg dia bt is SALAH!!!abes cmpur aduk pkaian uniform…polis..navy..army..Seksyen 140 Kanun Keseksaan disebut..
    Memakai Pakaian Askar, Kelasi atau Penerbangan. Barang siapa, yang bukannya seorang askar, kelasi atau penerbang dalam perkhidmatan tentera darat, laut atau udara Yang di-Pertuan Agong, memakai apa-apa pakaian atau membawa apa-apa tanda yang menyerupai apa-apa pakaian
    atau tanda yang digunakan oleh seseorang askar, kelasi atau penerbang itu dengan niat supaya boleh dipercayai bahawa ia adalah seorang askar, kelasi atau penerbang itu, hendaklah disiksa dengan penjara selama tempoh yang boleh sampai tiga bulan, atau denda yang boleh sampai seribu ringgit, atau dengan kedua-duanya…
    terang lg bersuluh kn abg beautifulnara…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
  51. Anonymous says:

    tak suke nye format nara skrg…tk leh ke back to dulu…senang sket

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  52. Anonymous says:

    pasal baju pn nak gaduh… bagus la die pakai… die artis. tolong promosi… kalau setakat kawin kat kg x payah la pakai…. x kuar tv pn. tapi…, kenapa la die pakai baju ni. skema betul…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  53. anonymous says:

    aku rasa dia teringin nak kahwin macam kate middleton dengan prince william kot. :D

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. y.o pencen says:

    nk nangis nengok farid megah pakai bju kebanggaan kami warga atm..haha.. siap ade wing gitu..hahah.. kemaruk da farid ni,ptot la mohon msuk polis bntuan.. cehhh..nk kawin bwh pedang rupenye..hahaha…
    untung la,pasni ramai la org awam ikut jejak lgkah parid ni.. xpyh ssh2 nk mampos msuk polis or askor utk dpt pgkat peg da leh kawin cm peg..hahaha

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  55. kami says:

    abg nara oiii…kalau kata bodoh, marah… tp mmg bodoh pun…. sebelum nak tulis tu, guna la otak… ni la akibatnya kalau blogger tulis tp tak guna akal…. baju farid kamil tu bukan baju PDRM…. sah2 lain.. apa yg dia pakai tuh 1dress ATM yg dicaca marbakan…. peak cap dia guna tu kalau tak silap guna logo TUDM… kalau betul baju istiadat ATM akan guna songkok istiadat… dah la membodohkan anggota PDRM… polis angkat pedang untuk ATM??? WTF!! kau memang bodoh la FARID KAMIL… apa kelayakan dia nak pakai apaulet jeneral 2 bintang (mejar jeneral) tu???? apa kelayakan dia nak pakai logo PARA kat dada tu???? BENDA MACAM NI BUKAN UNTUK DIBAWA MAIN!!!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  56. AirTroop says:

    1) nak buat silang pedang ni ada peraturan dan syarat2. mesti ada kelulusan pegawai kanan/pegawai memerintah/pegawai garison dsb.
    2) hanya org yg mempunyai tauliah SPB Agong, lantikan kuasa KDN sahaja berhak utk buat upacara ini.
    3) ia merupanyakan upacara & adat kententeraan/polis. dan mesti lah berpangkat pegawai.
    4) jumlah yang terlibat dalam silang pedang adalah mengikut syarat bukannya suka2.
    5) pakaian mesti mengikut syarat iaitu Pakaian Istiadat (No 1) bukannya Mess Kitt (seperti dlm gambar tu).
    6. Head Gear kebiasaannya songkok istiadat.
    7. Airborne Wing hanya boleh dipakai utk anggota yg ada kursus tersebut.
    8. Akta Pakaian adalah berkuat kuasa sepenuhnya. Tidak boleh meniru pakaian serta adat pasukan beruniform.
    9. Anda ada duit juta2, tetapi anda tidak ada watikah tauliah. anda tidak berhak buat. Watikah itu mesti la dikurniakan di istiadat pentauliahan diraja/tauliah khas. tetapi bukan tauliah kehormat (Dato Lee Chong Wei).
    10. Nilai sendiri, dan fikir2 la.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  57. terkoma sekejap says:

    kalau pasal adat istiadat….bukan main lagi nak ikut…ini tak kene..itu tak kene….kalau suruhah Allah takse sape pulak yg nak cakap ape2 ye…memang dunia dah di akhir zaman..manusia semakin jahil..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  58. dgurlinred says:

    2. AKTA KESALAHAN KECIL 1955 (AKTA 336)
    Seksyen 16. Memiliki Secara Haram Barang-Barang Kepunyaan Askar, Tentera Laut, Tentera Udara atau Polis. Sesiapa pun yang dengan sengaja mendapatkan, membeli, menukarkan atau menerima dari sesiapa pun yang berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia atau pasukan pertahanan tempatan atau angkatan tentera pelawat atau mana-mana anggota Polis Diraja Malaysia atau Polis Singapura sebarang kegunaan, pakaian atau lain-lain barang atau peralatan askar, tentera laut, tentera udara atau polis atau sebarang harta benda kepunyaan Kerajaan Malaysia atau Singapura atau Kerajaan Negeri atau Kerajaan Angkatan tentera pelawat, atau sebarang bintang-bintang kurniaan untuk jasa baik atau untuk perkhidmatan terpuji atau lain-lain atau sesiapa memiliki atau menyimpan sebarang kegunaan tersebut, pakaian atau lain-lain
    barang, kegunaan atau kepunyaan lain atau bintang-bintang kurniaan seperti di atas dan tidak dapat memberikan penjelasan yang memuaskan bagaimana dia mendapatkannya boleh dikenakan denda yang tidak melebihi lima puluh ringgit atau dipenjarakan tidak melebihi enam minggu atau kedua-duanya sekali.

    Seksyen 25. Memakai Pakaian Seragam Yang Tidak Dibenarkan. Sesiapa jua pun yang memakai tanpa kebenaran yang sewajarnya pakaian seragam yang ditetapkan bagi kegunaan mana-mana angkatan bersenjata Malaysia atau mana mana angkatan tentera tempatan atau angkatan tentera pelawat atau pasukan polis Malaysia atau Singapura atau mana-mana Kerajaan atau Pihak Berkuasa Tempatan atau apaapa pakaian yang merupai atau mengandungi apa-apa lencana
    pasukan atau lain-lain lencana yang jelas bagi pakaian seragam itu atau apa apa tiruan warna terhadapnya jika disabitkan boleh dikenakan denda tidak melebihi lima puluh ringgit, dan apa-apa pakaian seragam, pakaian, lencana atau tanda tersebut boleh

    dilucut hak

    pick from someblog… tq..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  59. budak kecik says:

    erm, sbnrnye mmg xleyh pakai pakaian uniform. xksa la campur ke pakai 1 entiti ke..mmg dah termaktub dlm undang2 malaysia, undang2 pdrm, undang2 atm mmg xleyh pakai. unless dia pegawai. tp lau ikutkan, sukarelawan polis pun xleyh. cz pgkat dia mintak hr 2 pangkat sarjan je. kawen bwh pedang pon xleyh. sbb bnde 2 adat istiadat uniform bodies. so, mmg salah la dia. n hukuman mst la denda kot. boleh je nk masukkan penjara. malu la retis kan…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  60. amy says:

    Abg nara jgn la nmpk sgt kurang pandai tu.mmg dia suka2 leh pakai bj apa2…tp ni melibatkn uniform ketenteraan…..yg ckp boleh ni smua xtau undang2 tentera la ni..bapak ak yg tentera pon kawen xpkai pedang2 ni coz pgkat rendah…klu x, bek bpk ak bayar je suh dorg bwk pedang….sebelum taip tu, p research tentang kesalahan memakai pakaian yg menyerupai badan beruniform…klu x, xdak la isu org awam disabitkan kesalahan kerana memakai uniform ketenteraan ni…bengappppp!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. Devil says:

    baca lah ini…supaya semua org sedar….mne yg x sedarlah… klik http://www.hazrey.com/2012/12/892-farid-kamil-perlekeh-istiadat.html

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. lopi says:

    korang semua ingat rakyat malaysia respek polis ke?FYI polislah pekerjaan yang top 10 tidak dipercayai di malaysia..cuba korang google..haha

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
  63. Lo says:

    Blogger ni takde knowledge. Cakap ikut sedap

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  64. aku says:

    tu pasal org lg suka Budiey… hidup Budiey! kakakakakka

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. kiera says:

    memang la tu hak diorang nak buat macam mana majlis resepsi.
    tapi kena tau jugak. ada sesetengah istiadat, untuk golongan tertentu saja.
    pakaian uniform, lalu bawah pedang tu untuk pegawai saja.
    even, pegawai yang kawin lalu-lalu bawah pedang tu pun, bukan sebarangan orang boleh tengok majlis tu.
    so, bab2 macam ni.. kena sensitif.

    kita hormat orang. orang hormat kita. :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. Pegasus says:

    semua yang back up ni otak simpan dalam tanah kot..sy sbg warga atm dan seorg pegawai cukup terhina dgn tindakan ini. sy tak kisah dia nak pakai jubah convo, jubah pope, baju sekolah tadika or apa jenis baju dalam dunia ni sekalipun. TETAPI tidak sekali-kali memakai pakaian yg telah digazetkan pakaian ATM/ Polis kerana kami ada akta yg melarang org awam memakai/mengubahsuai sesuka hati/meniru/menyamar pemakaian kami. Persoalan bagi apa yg dia tiru? ok ,1. dia memakai aiguillette(tali kuning kat bahu) ATM yg dikhaskan utk pegawai sahaja. 2. memakai appaullette (atas bahu) ATM LLP yg diubah suai dgn dipasang tanda pangkat Tentera Darat (warna emas). 3. memakai sayap penerjunan statik (Wing) 4. Peak Cap yang dijahit Cap Badge TLDM. 5. Mess Kit Tentera Darat. Itu baru pakaian, belum tatacara lagi. Kalau nak tau kesalahan tatacara. Sila beri 5 Thumb Ups. OK.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • Pegasus says:

      Tq kpd pemberi thumb up. kesalahan pada tatacara pula 1) pakaian utk arch of saber ni adalah baju istiadat (no 1.) bersongkok bukan pakai mess kit , Mess kit yg dia pakai tu cuma utk majlis makan mlm rejimental/tgk boxing/military sports. 2. Head gear mesti songkok bukan Peak Cap sbb ianya istiadat dan org yg pegang pedang pun perlu bersongkok (sy andaikan yg pegang pedang tu bukan polis sbb dorg x bersongkok serta peak cap tiada Cap Badge PDRM). 3. Walaupun pegawai, jumlah anggota yg menyilang pedang adalah berbeza mengikut pangkat PEGAWAI tersebut pihak ATM dan PDRM amat peka tentang perkara ini. 4. Bila sy maksudkan PEGAWAI, bride or groom itu mesti mempunyai watikah tauliah Agong (utk ATM) / tauliah KPN (utk PDRM) , kalau baru isi borang nk masuk polis, ANDA TIDAK LAYAK WALAUPUN NAK BERANGAN PAKAI. 5. melihat kpd pakaian anggota arch of saber tu, pakaian tu tidak ada dlm variasi pakaian istiadat pegawai polis, dari segi perbezaan aguillette di pasang, serta tidak ada seorg pun memakai pingat perkhidmatan, bermakna anggota tersebut bukanlah polis sebenar dan semestinya bukannya pegawai polis yg boleh dan berkuasa utk buat upacara tersebut. kemungkinan org awam yang menyamar. 6. Maka disini, sy merumuskan Farid Kamil buat angkatan sendiri, dan meniru pakaian angkatan bersenjata malaysia. menyamar anggota polis (bagi org yg menyilang pedang). 7. melihatkan dari caca marbanya pakaian serta tatacara ni, maka sy berpendapat upacara ini tidak ada kebenaran dan kelulusan dari mana2 pihak. maka tindakan perlu diambil keatasan semua yg terlibat.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  67. Anonymous says:

    Nara…u better behave ur words and pull back ur comment regarding farid kamil issue Otherwise, we pull u out same as others…u just a blogger and ur citizen still belongs to DYMM Sri Paduka Baginda… if u wanna live in this peace country better u pull back ur words…this comment is reminder to u and ur fans….Do Not test Goverment Act…The Act is sign by DYMM Sri Paduka Baginda… my advice u pull back ur comment above…

    Tq

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  68. Hore says:

    Bodoh betul abang nara ni…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  69. me says:

    i don’t see the sweetest things in this wed when it comes to the wedding attire..orang lain ckp tak kesahla,duit dia..hoi,senang ckp..dia pakai mejar jeneral,2 bintang,lagi atas drpd kolonel..helo,nak dapat kapten pun bukan senang la..lagi satu mencarca marbakan uniform tu..plis,sy tahu betapa susahnya seorang pegawai tentera nak jadi pegawai..hope sangat farid ni dikenakan tindakan yg sewajarnya..dia ni artis je pun,bukan ade perlindungan diplomatik pun..nnt semua org perlekehkan tentera dan polis..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  70. Anonymous says:

    Mna bolh pkai bju uniform..ktorang ni traning pnar2,dia sdap2 ja pkai..xblh..xblh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  71. Anonymous says:

    All this while abg nara sgt peka n bijak dlm selok belok segala hal, except for this matter je abg nara not aware ….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  72. Anonymous says:

    Sy sbg peg polis sgt sdeh tngk ada gk org cmni dlm malaysia…sapa yg bkn polis or tentra mngkn blh komen xda pape,xda hal ke apa,tp aku dok d psukan uniform ni amat2 la trasa psukan aku spert dhina sng2 je olh org yg xbrapa nk reti…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Betul bang…walaupon saya bukan warga ATM or Polis, tp adik saya Kapten TUDM (pilot), Paksu sy pon Kapten TUDM (pilot gak), kawan baik sy ms kat U skang pegawai PDRM…penah ms adik sy kawen sy tanya dia, kalo aku nak pinjam baju ko ms aku kawen bole?, nanti ko ajak la kawan2 ko wat istiadat pedang sekali…pastu adik sy reply…ko nak Military Police (MP) datang umah tangkap aku? Ko bagi aku sejuta pon aku takkan bagi…

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • Aku Bengang says:

      aku pun xpuas hati..walaupun aku cume pegawai sukarela dlm pasukan simpanan tentera aku sgt2 bengang dgn mamat sorg ni..aku kne lanyak 3 tahun..susah payah bru layak nk pakai PAKAIAN ISTIADAT NO. 1..sword barrel tu istiadat yg hanya LAYAK utk pegawai dlm ATM n PDRM yg telah ditauliahkn..ko ape kelayakkn?..klu nk pakai join dlu..rasa dlu keperitan sebelom ko layak nk pakai baju tu..aku cume pegawai sukarela..knpe ko xkn msuk?..bru ko tahu knpe kami semua marah ko perlekehkan pakaian tu..dgn pakaian yg campur2..ARMY, NAVY n PDRM..ko btol2 menjatuhkn maruah kami..

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  73. salwa says:

    Salam semua.. jgn bergaduh ye sume rakyat Malaysia.. pendek cerita, senang je.. duit bukan semuanya.. cakap tentang baju dan istiadat, org yg xtahu tentang perkara nie, xtahu nape org mrh2 dan bengang, wat research dulu ape sebabnye.. dan tentang duit, tentang majlis die, memang x kesah la ko ade duit byk lantak ko.. tp jgn sebab duit maruah tergadai. isu Gaza nie, better salur kpd yg memerlukan. yg sume nak bergaduh sesama islam npe? yg ditindas kat luar tue lebih kne diutamakan. dan tentang hukum Allah, sendiri boleh fikir la.. pembaziran, buka aurat, utk kemegahan, ade rase takbur.. sendiri fikir la beb.. pokok pangkal nya, IMAN….pape pn, mereka dh selamat bergelar suami ister.. semoga rumahtangga diorang harmoni shj.. wallahu’allam..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0