Written by AbangNara | December 10th, 2013

Esok Jovian Mandagie dan Nina Ismail Sabri bakal dinikahkan di Istana Negara lama. Hari ini dan semalam, bakal pengantin baru ini telah pun mengadakan majlis bersiram, berinai dan khatam Al Quran bersempena perkahwinan mereka. Memang nampak meriah sekali. Lebih-lebih lagi majlis bersiram yang mengikut adat Jawa.

nina ismail sabri

Mesti sejuk Nina kena siram dengan air. Hehehe. Abang Nara yakin Jovian dan Nina sudah tidak sabar lagi untuk menunggu ketibaan hari esok. Semoga segala persiapan telah pun siap dan mengikut apa yang dirancang. Tak sabar Abang Nara nak menunggu detik istimewa mereka berdua.

nina ismail sabri

Beberapa lagi gambar sekitar majlis berinai, bersiram dan khatam Al Quran Jovian dan Nina dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Kredit gambar Instagram Jovian, Instagram Nina dan Instagram Min PrettyPeektures.

nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri
nina ismail sabri

[jetpack-related-posts]
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

90 responses to (14 GAMBAR)Majlis Bersiram Jovian Mandagie & Nina Ismail Sabri

  1. ehem says:

    first!!!!!

    0

    0
    • ehem says:

      sama cantik sama padan. moga berkekalan hubungan hingga ke akhir hayat!

      0

      0
      • Aaron Aziz says:

        siapa ni? cukup femes dah ke nak masuk blog BN?
        klik me.

        0

        0
        • miss ynwa says:

          aaron aziz batak klik oi….anak ko no.2 yang nama dewi aryana tu kan
          dah besar esok comfirm muke ala-ala nina ni…..smile die sebijik !

          0

          0
        • Olga says:

          mmg patutlah org2 indon marah kat org malaysia..
          coz org melayu yg x sedar diri tetap nak mengamalkan budaya keturunan moyang mereka yg dtg ke tanah melayu naik tongkang!

          0

          0
        • Maya says:

          org indon ke org malaysia ni ?? dah tak nampak Malaysia dah….nampak mcm org indon jer

          0

          0
        • BUNKFACE NO.1 says:

          aku x boleh tgk indon ni lama2, rasa nak sepak jer laju2. datang ke negara org buat jenayah. budaya jawa ni macam budaya hindu. dgn bunga india buat sembahyang kau pergi sangkut kat kepala…biasa lah indon pak mat tempe lah katakan

          0

          0
        • milah says:

          hai la hai korang.. Jovian ni kan berdarah indonesia.. lg satu kan ke majlis dia, suka hati diorang la nak buat camana pun. yg korang sakit hati nak komen marah2 ni apehal..?

          0

          0
        • lantak ko lah! says:

          ini la dia kalau budaya dah mengatasi agama.. kesian mereka.. kaya harta.. jahil agama…

          0

          0
        • Cik Nin says:

          Wali Songo datang berdakwah menyingkir budaya jahiliyyah. Tapi sayangnya amalan islam Wali Songo yang juga datang dari seberang tak diikut pula.

          Org Malaysia datang bercuti ke Indonesia lebih seronok pakai selendang kuning bagai ikut budaya Hindu daripada menjejak amalan Wali Songo.

          0

          0
        • aina says:

          oit OLGA…. ko ni xblaja sejarah ke ape? ko ngn org indon tu mmg bute sejarah… mane de org melayu ciplak n amalkan budaya indon? sape ckp org kt malaysia ni ciplak budaya indon? ko xsedar ke berapa ramai masyarakat jawa kt malaysia ni? bkn disebabkan diorg ni pendatang haram.. tp mmg ramai jek warganergara Malaysia yg berketurunan jawa… kalo aku nk cite mane dtg asal usul keturunan jawa ni kang, berjela2 lak utk org yg xpaham sejarah mcm ko ni kan… baik sebelum ckp tu, selidik dlu…. same jek ngn mane2 kaum yg ade kt malaysia ni.. selidik dlu… xde sape yg ciplak budaya sape… sebab dh kite ni dok dalam satu nusantara… xde sape yg ciplak or meniru budaya sape2…

          0

          0
        • Islam cuma 3kali says:

          Biasa orang mcam ni, mengaku Islam cuma 3 kali dalam hidupnya;
          1- ketika dilahirkan
          2- ketika kahwin
          3- ketika meninggal

          0

          0
        • kak timah says:

          apa point buat adab macam ni, maaf ye kak timah tahu jovian ni ada darah jawa tapi kita ni org islam, agama patutnya diutamakan.

          0

          0
      • Fahrin Ahmad says:

        bodoh, pakai tudung, pastu sparuh bogel balik..
        klik me pliss..

        0

        0
        • ape says:

          owh anak menteri ropenyer… patut ler semua puji melambung2.. buat photo shoot pre wedd kt paris pegang2 bagai tak de org pun yg nak nk komen menghentam… pkai baju tak cukup benang pun takde ustazah nak bg komen…
          klau yg che ta tu amboi.. masing2 nk jadi worrier..
          dunia2.. double standard is every where….
          kesian che ta hanya sbb dia bkn anak org besar dan bukan kawin ngan org besar2 dia kena hentam hebat… padahal dosa tak ikut pangkat dan darjat pun…

          0

          0
        • macam bagus says:

          nampak sangat ko ni ‘ape’, pembangkang.. bak kate ko.. tak kesah la.. die ni anak menteri ke tak.. kalau dah dosa tetap dosa.. perlu ke kate double standard coz of die anak menteri..

          0

          0
        • ape says:

          hei ‘macam bagus’.. ko tak yah la nak mention2 pembakang ke, pencadang ke.. aku tak ckp dr segi politik ok.. aku ckp dr segi mentality masyarakat skrg ni.. yg mana org yg takde kuasa atau pengaruh akan dihentam hebat kalau buat salah, akan dihukum mcm dia sorang je yg buat kesalahan tu kat dlm dunia ni.. tp org akan senyap dan buat tak nampak klau kesalahan yg sama di lakukan oleh org2 yg berpengaruh atau berkuasa.
          dulu masa aku kat sekolah aku pernah tgk kawan aku kena marah dan kena denda sbb kdg2 terpaksa dtg lewat ke sekolah kerana mak dia sakit. dan dia org susah dtg sekolah kena naik bas 2 kali. lewat hanya dalam 15 minit.
          tp ada sorang lg pun sll smpai lewat ke sekolah tp dihantar oleh driver naik kereta mewah. smpai lewat alasannye sbb traffic jam. kdg2 pkul 9 baru masuk kelas tp seorang cikgu pun tak pernah nak marah or tegur dia..
          kenapa harus macam ni ???? kesalahan yg sama tp di layan secara berbeza…

          0

          0
        • karipapayam says:

          Setuju dengan “ape”. Jarang tengok orang komen negatif kat Nina n Jovian. Walaupon duk peluk2. Pakai seksi. Semua komen “comel nyaaa Sis Nina”. Gamba solat, g haji, g umrah bukan main. Balik je jumpa partner berpeluk berpegang tangan. Tak de beza pon dorang ni ngn artis lain. So xperlu nk puji melambung. Oh, dorang kawen pon kos besar jugak tapi xde orang kecoh pon. Walaupon guna duit sendiri. Btw, muka xde la cantik sgt, tp sbb anak orang kaya semua boleh jadi cantik. Haha.*peace!

          0

          0
    • lor says:

      comelnya nina. ada satu gambar nina tu mcam marion caunter lak.

      0

      0
    • kamariah says:

      SEMOGA BERBAHAGIA HINGGA AKHIR HAYAT..
      MUKE ADE IRAS…

      0

      0
    • omei mey says:

      kejap jadi Islam, kejap jadi hindu. betullah hadith nabi. akhir zaman nanti, agama seperti pakaian. pagi islam, petang kafir. malam islam balik, subuh esok kafir pulak. well.. umno kan. apa kisah!

      0

      0
      • kamariah says:

        omei mey…

        SORRY SIAPE KAMU NAK CKP ORG TU KAFIR ATAU SEBALIKNYA…
        KAMU 100% ISLAM KER @ HANYA PD NAMA?

        DAN PALING AKU MENYAMPAH KLU KOMEN SEMUA HAL NAK
        DIPOLITIKKAN
        KAMONNNN LA…AKU PARTI MN2 IDAK LER..
        TP KLU SLGI KITE NI BEGELAR MANUSIA X KIRE KO PARTI APE..

        CER KO BG TAU AKU PARTI POLITIK MN YG BAIK BENO???
        ADUHHH ZAMAN DAH MAJU TP AKAI TARAK…
        NK KOMEN, KOMEN JER LA

        0

        0
        • minah jambu merah biru says:

          minah jambu rase si omei ni dia free thinker laaaa babtu dia brani cakap cngitu..

          0

          0
  2. leen says:

    cantik sgt bila pakai tudung..sweet

    0

    0
  3. muni says:

    lagi cantik nina pakai tudung

    0

    0
  4. Olga says:

    GAMBAR CHE TA BERSIRAM ADA X? NAK TENGOK

    0

    0
  5. blur says:

    sekejap pakai tudung.sekejap tbukak..hai..anak menteri anak menteri..

    0

    0
    • Joyah Joren says:

      Banyak je budak yang gitu, kejap bukak tudung kejap pakai tudung. Kat Kelantan ke Kedah ke Penang ke KL ke semua tempat ada. Budak kampung pun banyak mcm tu. Tak payah la nak stereotype anak menteri sangat.

      0

      0
    • mimi suka milo says:

      bkn ank menteri pon berlambak x pakai tudung…

      0

      0
    • Dayang Bulat says:

      dia ni memang free hair.. dia pki tudung coz nk menghormati majlis khatam quran n berzanji tu.. intention baik jugak kan.. at least tutup rambut, xnampak jambul or ape2 yg seangkatan dengannye.. jangan la kita suka cop2 anak menteri je mesti macam ni.. anak menteri je mesti macam tu.. kamon malaysia..
      T_T

      0

      0
    • Biskut says:

      takkan la majlis khatam quran dia nak free hair….slama ni pun dia mmg free hair. tp sbb dia hormat kan majlis khatam quran tu so dia btudung la…nti dia free hair masa khatam quran kau kutuk juga…

      0

      0
      • aku says:

        dengan hukum Allah tak reti nak hormat pulak???

        0

        0
        • Biskut says:

          Kau kene ingat la tak smua hukum Allah kau dpt ikut. dh namanya manusia. aku nk tanya kau juga, kau dh mmg 100% ikut hukum Allah ke? tak pernah menipu, tak pernuh bergosip? Dtg baca gosip kat blog ni slh satu hukum Allah yg wajib di laksanakan ke? tak payah nk sebut2 hukum hakam kat sini kalau salah sendiri kau tak nmpak…

          0

          0
        • tony says:

          bangang ker aper kau nihh…. dah si nina ni free hair. time ngaji tu kena lah pakai tudong! bukan soal hormat tak hormat!! at least dier buat jugak khatam Al-Quran. tak habeh2 nak condemn je spesies mcm kau nih

          0

          0
    • Anonymous says:

      Pakai tudung tu majlis je. Dia memang tak pakai pun tudung kan.

      0

      0
      • Biskut says:

        tu la….sekurangnya dia tak mcm sesetgh artis tu. yg mengaku dh bertudung, TAPI kalau ada tawaran berlakon yg memerlukan dia buka tudung, dia akan buka. yg lagu tu mmg ptt kene kutuk….kehkehkeh…

        0

        0
  6. wawa says:

    moga golongan yang tak mampu tak sedih tengok majlis macam ni.

    0

    0
  7. abang yang tak bangang says:

    patut la free hair. pakai tudung muka kampung habis. nina2. ni lah die nedim version pompuan.

    0

    0
    • Bajet bagus jer! says:

      Komen jgn nak kurang ajar sgt. Muka kau tu moden sgt ker, setiap ciptaan Allah ada kelebihan dan kekurangannya.

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      huh ! muka kampong ke muka Bandar ke kau ape peduli ! dia yg nk kawin dia yg nk dapat laki ! muka kampong muka kampong pon dia jambu sweet je macm muka mak dia.. minah jambu pon kalau pakai tudong pon macm muka kampong babtu minah jambu tknk pakai tudong ! minah jambu suka buat tocang tinggi2 Nampak cute je huh !!

      0

      0
    • Lobak says:

      @abang yang tak bangang – hehehe..ko jeles ek? kalo jeles..cakap je. tak payah ekshen sangat nak kutuk muka org. mesti muke kau lebih asli dari orang asli kan?

      0

      0
  8. markonah says:

    mana Dafi???

    0

    0
  9. N says:

    serious ckp! nina lawa gila pakai tdung. hope dia tergerak nak pakai tdung lepas ni. so ye moh le ramai2 doa kan untuk dia.

    # kita kan sedara sesama islam

    0

    0
    • A says:

      Saya suka cara anda. Saya bagi satu like.

      Teruskan.

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      betol tu minah jambu sokong ngan kau ni …so in future laki nina ni akan mencipta tudong yg cantek2 untok nina n untok semua golongan yg bertudong yg sewaktu dengan Nye kan…ape kate peminat betol tk ape yg minah jambu dh cakap kn ni….betol tak !! terima khaseh ye..lov u ninaaaaa

      0

      0
      • Tisu Premier says:

        tapi kan nanti dah cipta tudung ada plak yang bising tudung tak patuh syariah la pulak mcm kes tudung fareeda..camna la yg free hair ni terbuka hati nak pakai tudung..pakai tudung pun kena kutuk, alang2 terus la free hair..

        0

        0
        • minah jambu merah biru says:

          betol kau cakapkn tu tisu minah jambu stuju…pakai tudong pon kena hentam tk pakai pon kena hentam sooooooo buat la pe yg kite nk buat pakai ke tk pakai ke ikot suka hati lah dh tuhan anugerahkn kite rambot ha pandai2 la pesen pesenkn rambot tu …mana yg bertudong tu teroskn bertudong n jangan jeles ngan kite2 yg free hair ni ..

          0

          0
  10. aku yang menyibuk says:

    perlukah semua ni untuk dapat keberkatan pernikahan? apakah signifikannya? can someone please enlighten me?

    0

    0
    • kk says:

      Haaa…I agree with u…xde dalam rukun nikah pun suma ni..i pon xtahu ape fungsi benda ni semua..adat ke agama? mana penting…hihih..just my 2cent opininon..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Certain things kinda hassle to be enlightened..the haters, the kiss ass posse, the holier than thou crew etc…Might as well be black out

      0

      0
      • lempok says:

        Oklah…aku tak paham…aku ingat lembah klang sok dijadualkan black out…
        rileks nina..u fokus pasal kawen jer…kami kat sini2 free takder kerja, takder life…tu asyik mengumpat.

        1

        0
  11. MA says:

    suka sangat label orang macam2. tolongla sedar diri sikit. ciptaan Allah jangan dipertikaikan. Syukur dia ada jugak buat majlis khatam al-quran semua tu. so mestilah kena pakai tudung. itu pun nak kena bagitau ke?

    0

    0
    • yaya says:

      tolongla sedar sikit. hukum Allah jgn dipertikaikan. Majlis khatam ke tak khatam ke memang wajib kena pakai tudung kan? itu pun nak kena bagitau ke?

      0

      0
  12. kgmengkarak says:

    Pahang banjir…aku sedih ismail sabri ni buat adat bersiram2 ni…
    Yb..sampai hati ..tak sensitif langsung…

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      eh helo ! jangan cakap sembarangan eh ! Pahang banjir ape kene mengena ngan dia ! dia ke yg mintak banjir semua ni ? semua orang tknk di datangi banjir n hujan lebat ! cakap macm orang cetek pemikiran pulak….tanye lah yg berkuasa di atas kenape banjir ?????

      0

      0
  13. Anonymous says:

    Aikkk betukar tukar.. aikkk

    0

    0
  14. ye-o-jer says:

    diaorg bersiram tp ikut adat jawa..2 mempelai ni kan ada darah indon..
    kat msia ni semua caca-marba.. sukahati nak ikut apa, ada duit semua jadi..
    didoakan semoga bahagia hgga ke akhir hayat…

    0

    0
    • S says:

      Setuju… Rata2 tengok komen dlm blog ni semua ada unsur mencerca. Doakan yg baik2 saja

      0

      0
    • putput says:

      oo.. ismail sabri indon rupanya.. sama dengan zahid komidi. patut jadi menteri cap ayam. buat kacau kat malaysia. taliperut indon rupernya. najib ni asyik ambik pendatang asing je. umno taik kucin

      0

      0
  15. BUNKFACE NO.2 says:

    comel nina ni upenye.. btw muka nina n jovian iras la uolls..

    *kompem aku sorg yg baru prasankan*

    che ta mlm berinan mlm ni apekah cerita agaknye..

    0

    0
  16. Nok-Nok-Nok says:

    Aiyooooooo.,

    Hazab jugak molot2 rakyat Malaysia ni..

    Well., ada yang sampai kata Nina pakai tudung macam orang kampung..!!
    Uolazzz., tak baik cakap macam tu.!!! Orang lain nak doa dia pakai tudung, so bile uoalzz ckp mcm tu nanti si Nina ni lagi takut nak pakai tudung..!!

    By the way, apa masalah kalau muka kampung.?? Nok memang asal kampung tapi Alhamdulilah duduk kat Eropah tak de pulak orang sini cakap buruk. Muka kampung la nampak Exotic..!!!! Alaa., bandar atau kampung sama je. Semua sama di sisi Tuhan..

    Lagi 1, yg dok mengata anak menteri perangai bukan2., Uoalzz kena ingat satu benda, kalau yang mengata tu dilahirkan sebagai anak menteri, Mungkin lebih Teruk dari Nina ni.. kalu orang tu kurang baik, doa je la dia lebih baik.

    nok doakan Moga pasangan pengantin ni bahagia dan berubah lebih baik dari sekarang..!!

    daaaaaaaaaaaaaa…

    0

    0
  17. akusemutmerah says:

    comel giler nina… mak die pon cantek..

    0

    0
  18. Gersang says:

    Mulus nya kulit JOVIAN TU… !!!!
    Wow wow!!!!
    Putih melepak pulak tu…
    Agaknya kuat stamina dia tu …

    Ishh… Awwwwwwwwwwwwwwww

    0

    0
  19. juaini says:

    CANTIKNYA NINA..TAHNIAH..SMOGA KALIAN BERBAHAGIA KE ANAK CUCU..TAHNIAH DATO..

    0

    0
  20. NinA says:

    kenapa kene ikut adat jawa?? bukan nina ne org N.9?..hmmm

    0

    0
  21. Pelamin Anganku Musnah says:

    Cantik. Sederhana tapi kelas!

    0

    0
  22. MAXMORA says:

    huih..mandi pun nak tunjuk kat org!! perbetulkan mandi wajid dulu

    0

    0
  23. Olaf says:

    suka tengok pic nina y bertudung tu…nina lagi cantik bila bertudung….mak nina pn cantik…bio le dia nk ikut adat jawa…kalau org indon ikut adat kita..x kan kita pn nk marah…doa kan dia org bahagia sudah la…jgn le nk mengondemmmmmmm jer tahunya….

    0

    0
  24. love says:

    nina pakai tudung tersangat sangat la sweet+cantik. :) jom sama2 doakan yg terbaik utk pasangan ni.

    0

    0
  25. DZAR says:

    Mana ABBY ADABI ?
    Abby !!!! Dimanakah kau…
    Aku suka komen . Kau .. :-))

    0

    0
  26. nanu says:

    maknye lawa bertudung tapi aanaknye masyaAllah…kesian, nape tak didik anak tu pakai sopan. kalau tak pakai tudung pon at least pakaian tu takpayah la nak gaya nak jual badan je.

    0

    0
  27. TempayanBudu says:

    sedihnya tgk org Islam macam ni..

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      ape yg sedih Nye…tengok aje lah…tkan setiap perkahwinan orang mlayu nk buat benda2 yg samaaaaaaaaaaaaaaaaaa aje di donia yg fana ni….skali2 buat satu kelainan ..adat akat nikah tetap sama…kire ok la tuuuuuu kannnn….kau ni mesti jenis yg stayyyyyyyyyyyyyy aje kt kampong tk kluar2 town skali2 kau tengok benda2 macm ni kau macm tekejot macm kerbau Nampak ular huh ! mengarot !

      0

      0
      • what eber says:

        bagus tul minah jambu ye..perkahwinan melayu mmg suka buat benda rubbish..konon nak kelainan…mandi bunga ni bukan 1 kelainan ye minah…mandi bunga ni dah berkurun dolu-dolu lagi org dah buat..yg orang duk meluat tu pasai depa ni dah x kira aurat semua…lagi pun ni adat org jawa kut…mai mana la nina ni org jawa klu mak pak dia tu asai dpd bera nu..
        so x yah la nak duk bela sgt depa ni…minah nnti buat la kelainan kut akad nikah ataih kerbau tgh bendang..buleh ka cik minah jambu merah biru..kena penyepak mau teruih jadi kelabu

        0

        0
  28. minah jambu merah biru says:

    helo peminat ! minah jambu nk jalan2 kt KL mana2 tempat2 cantek tolong kasitau….nenek minah jambu niii dia ambek cuti 1 minggu n dia ajak minah jambu jalan2 gi KLLLL dia nk tengok KL gengter boleh? boleh tk? tolong kasitau tempat2 yg bagos2 kt sana thank uuuuuu lov uuuuuuu…..

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Allahurabbi..sedih..

    0

    0
  30. Hoyeah says:

    Cute lah Nina ni. Awet muda je muka dia. Selamat Pengantin Baru Jov & Nins!

    0

    0
  31. Adi says:

    Aii Datuk Mail.. jangan lupa majlis kt Bera kita nanti…

    0

    0
  32. naz says:

    mak cik pak cik p balik jaga kakak, adik, mak, isteri anak sndri ye,,, jgn duk sibuk nk ngata orang takut kita lebih lagi yer…

    0

    0
    • betul tu..
      Jaga diri sendiri dan keluarga kita dlu baru mengata org.

      Just doakan yg terbaik utk diorang, minta2 ditunjukkn jalan yg lurus, jalan hidup yg diredhai Allah. Tak bermakna dia x baik hari ni, esok pn x baik. kn..

      0

      0
  33. jovian mandi says:

    Nak mandi bunga ke , mandi wajib ke….buatla secara tertutup…. tapi yg percaya mandi bunga ni menaikkan seri muka…. tak tahula aku, bole jatuh syirik ke tak…..

    0

    0
  34. […] (14 GAMBAR)Majlis Bersiram Jovian Mandagie & Nina Ismail Sabri (84) […]

    0

    0
  35. wedok says:

    Jgn tegur pasal siram menyiram ni..itu adat jawa biarlah…Aku tgk raj-raja melayu pun guna adat bersiram…gambar tayang je kat public tak de pulak bising..bila jawa buat mulalah orang melalak. tak adil!

    0

    0
  36. hk says:

    Ntahnya diaorg ni. Raja2 melayu buat xde nk tegur. Biarlah kalau nina nak ikut adat jawa pon. Kat indon sana org jawa yg islam pon buat je bersiram ni. Nk ckp psl aurat. Mmg nina dah salah tp bercambah2 kat luar sana yg x tutup aurat. Cuba pegi tegur sorang2 kalau terjumpa kat mall tu.

    0

    0