Written by serenity | February 22nd, 2019

Penyanyi Misha Omar sebelum ini memberitahu akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Netizen yang memfitnahnya menggunakan ‘mak esah’ untuk mendapatkan tempat di Anugerah Juara Lagu (AJL 33).

Gambar: @popexpress2019

Dia melalui satu sidang akhbar sebelum ini memberitahu memberi masa tujuh hari untuk beberapa orang Netizen untuk bersua muka dengannya dan meminta maaf sebelum mengambil tindakan undang-undang. Untuk itu, dua orang lelaki telah tampil bertemu Misha untuk meminta maaf. Dalam satu sidang akhbar lanjutan semalam,  Misha tampil dengan dua lelaki yang telah memohon maaf dan akan menarik balik laporan polis terhadap dua lelaki tersebut.

Memberitahu Kosmo Online!:

Fitnah ini antara yang paling teruk saya hadapi sepanjang berada di dalam industri. Saya terpaksa mengambil tindakan menerusi saluran undang-undang selepas memikirkan maruah keluarga saya, mertua dan suami.

“Saya lega akhirnya perkara ini selesai dan tidak lagi membebankan fikiran saya. Saya amat berharap selepas ini lebih ramai rakan artis tampil mempertahankan diri mereka sekiranya berasakan diri menjadi mangsa fitnah ini.

Namun begitu, Misha akan membuat satu lagi laporan polis untuk menjejak satu pemilik satu akaun Twitter yang gagal muncul untuk meminta maaf.

Walaupun tidak menamakan pemilik akaun tersebut, ramai berspekulasi bahawa akaun yang dijejak oleh Misha ialah akaun Twitter yang menggunakan handle @PenumpahTeh.

Sebelum ini, beberapa orang pengguna Twitter mendakwa, tuduhan asal Misha menggunakan ‘mak esah’ datangnya dari akaun Twitter tesebut. – beautifulnara.com

Written by serenity | February 16th, 2018

Sir Azri atau lebih dikenali sebagai Papagomo dalam satu rakaman video mendakwa, dia mengalu-alukan jika usahawan Nur Sajat ingin mengambil tindakan saman terhadapnya.

Dalam rakaman yang dimuat naik ke rangkaian YouTubenya, Papagomo memberi reaksi mengenai kenyataan Sajat ingin mengambil tindakan undang-undang ke atasnya dan berkata:

Hey, Jat. Aku kalau bab-bab saman ni, aku dah lali, aku dah tepu, tau. Dan sebenarnya aku sendiri pun mengalu-alukan untuk Sajat jalankan tindakan saman ini, kerana apabila naik ke mahkamah, ia merupakan satu perkara yang paling sedap. Karana kita akan dapat tahu identiti Sajat yang sebenar.

Dan paling penting, kita nak tarik mak bapak dia duduk dalam kandang, untuk mengesahkan semasa lahir adakah Sajat mempunyai kemaluan wanita ataupun ‘belalai’.

Video tersebut boleh ditonton di bawah:

Dalam video yang sama, Papagomo mendakwa bukan dia yang menimbulkan provokasi, tetapi kenyataan Sajat kepada  umum mengenai dirinya seorang perempuan disifatkan oleh beliau sebagai satu penipuan dan usahawan itu perlu memohon maaf di atas kenyataan mengaibkan yang pernah dibuat olehnya.

Ujar Papagomo, Jat, kalau nak saman, segerakan. I’m ready. – beautifulnara.com

Written by serenity | August 5th, 2015

Chef selebriti yang dikenali ramai, Chef Zam, memberitahu melalui Instagram miliknya bahawa sebuah syarikat iaitu Asia Green Produce telah menggunakan imej dan namanya untuk mempromosikan produk makanan Awang Brand secara tidak sah di sisi undang-undang.


 photo 11821165_1459035857754058_1812334090_n.jpg
 photo 11248181_1196826657010166_133751189_n.jpg

 

PERINGATAN KEPADA SEMUA: By @chef_zam “PEMBERITAHUAN: Di sini saya ingin tegaskan bahawa produk di atas BUKAN produk keluaran syarikat saya sendiri. Nama serta imej saya digunakan tanpa apa-apa perjanjian bertulis yang sah disisi undang-undang. Pihak pengeluar iaitu Asia Green Produce telah diberikan arahan bertulis & peringatan berkali-kali supaya menghentikan penggunaan nama serta imej saya dengan segera namun masih berdegil dan terus mengeksploitasi nama saya untuk melariskan produk mereka tanpa memberikan apa-apa bayaran sehingga kini. Saya TIADA KENA MENGENA dengan syarikat tersebut dan sedang dalam proses mengambil tindakan sewajarnya mengikut undang-undang. Ini adalah satu pembohongan terhadap saya dan para pembeli. SILA AMBIL PERHATIAN!!” via @PhotoRepost_app

A photo posted by Prof. Chef Zam (@chef_zam) on

Melalui pengumuman itu Chef Zam juga memberitahu akan mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat tersebut. Antara produk yang dihasilkan oleh syarikat itu pes kisar bawang kecil, cili padi hijau, cili segar, bawang besar, halia, cili kering, bawang putih, kunyit, bawang Holland, serai dan Galangal.

Tinjauan kami mendapati Chef Zam bagaimanapun pernah membuat demontrasi masakan menggunakan pes Awang Brand di sebuah pusat membeli belah.

Namun begitu, sekiranya tiada perjanjian yang dipersetujui, syarikat sememangnya tidak boleh menggunakan imej dan nama Chef Zam untuk mempromosikan produknya.

Macam-macam cara orang sekarang berniaga. Apa pun pastikan kita menyokong syarikat yang menjalankan perniagaan secara beretika sahaja, ya tak? Mungkin syarikat Asia Green Produce patut menghubungi Chef Zam untuk melantik beliau sebagai duta dengan cara yang betul.

Let’s wear masks and bring your own ram-themed puppets, masks, banners, or musical instrument and join the…

Posted by Malaysia International Mask Festival on Saturday, 1 August 2015

Written by serenity | January 25th, 2015

Sebelum ini, Aweera memberi kenyataan bahawa Edry Abdul Halim selaku komposer Romancinta telah membuktikan bahawa Edry suka bermain drama dengan menggunakan kumpulan muzik jalanan Caliph Busker dalam persembahan Mojo untuk finale Anugerah Juara Lagu ke-29 yang baru lepas.
 photo 3b27.png
Aweera mendakwa drama yang dibuat oleh Edry ialah bagi meraih simpati orang ramai dan drama itu berjaya. Aweera juga mendakwa persembahan cemerlang Mojo ialah atas kapasiti Caliph Busker dan bukannya kerana Mojo.

Melalui Instagramnya, Edry telah memberi reaksi kepada kenyataan Aweera.

 photo Untitled_1.png

Sebelum ini Mangga Online melaporkan bahawa Edry telah mengeluarkan kenyataan mungkin mengambil tindakan undang-undang untuk menghalang Aweera dari menyanyikan lagu Mojo dan mahu agar artis itu berdikari.

Yes, Aweera is a good singer but he’s not the only good singer. Banyak lagi penyanyi yang bagus. Bagi saya, kami tidak kehilangan apa-apa. Mojo akan meneruskan langkah seterusnya dengan penyanyi baru.

All the best to him. Memang susah untuk dia bergerak sendiri dalam industi ini. Saya harap dia akan dapat lagu seperti ‘Mewangi’ (nyanyian Akim & The Majistret) untuk menaikkan nama dia.

Kalau dah berdiri atas kaki sendiri, maksudnya dia perlu berdikari untuk terus kekal dalam industri ini.

Mungkin kata Edry ada benarnya. Aweera perlu menyahut cabaran ini untuk mendapatkan lagu-lagu yang bagus dan membuktikan kemampuannya. Mungkin juga Aweera boleh mencipta lagu sendiri selepas ini, siapa tahu kalau-kalau ada bakat terpendam dan mampu mencipta lagu sebaik lagu ‘Mewangi’ nyanyiam Akim and the Majistret, ya tak? Doakan yang terbaik buat Aweera.