June 1st, 2020

Kini, tular di media sosial apabila #LathiChallenge yang dipopularkan oleh aplikasi TikTok, yang telah disahut cabarannya oleh pengguna aplikasi itu.

Ini termasuklah pelakon cantik manis, Mawar Rashid atau lebih mesra dipanggil Mekwa di kalangan peminat yang turut menyahut cabaran untuk melakukan video tersebut.

Beliau yang memang sudah terkenal dengan bakat menata rias wajah membuatkan #LathiChallenge itu tampak mudah namun sebenarnya ianya sangat susah!

Perkara itu telah dikongsi sendiri oleh Mawar melalui laman Instagramnya. Yang lebih menarik, Mawar menganggap cabaran tersebut agak istimewa kerana dilakukan dalam versi Thailand.

 

View this post on Instagram

 

Nahhhh!! FINALLY… #LathiChallenge yang korang tertunggu2 ? tapi versi siam.. tulisan kat muka pun bahasa thai ? . . . Sooo! Cerita sebalik video yang korang duk request siap merayu2 nak sgt Mekwa buat version Mekwa ni ???cerita dia.. Mekwa and abang2 Mekwa Plan satu hari je nk buat video ni.. . . 4jam plan, 6jam shoot, settle kul 6 pagi ok? edit 16jam weeiii.. . . Mekwa buat special sikit, pakaian traditional Indonesia ?? ke pakaian traditional thailand ?? . Sebab Mek kan HALF THAI. HEHEHHE . . Hasilnya!!!! Mekwa sendiri pon inlove gila, sumpah x pecaya boleh buat video camniiii..??? Thanks to Abang Mekwa @eddyrafuanrashid , sebab tolong plan, Shoot and Edit video ni. 99% edit by him and 1% touch up edit by me ? Aunty Mekwa, @icu_maryana tolong Adik pakaikan baju ni, buatkan rambut lah sampai aunty tido pukul 6pagi.. Susah and berat pulak nk pakai Baju Thai ni? siap tolong tuliskan bahasa thai kat muka ? mekwa tak reti tulis bahasa thai. Kikiki? And thank you gfan @arfanrashid tolong sewakan baju thai ni dalam masa satu hari g sewakan baju utk adikkk!! Thank you for making this happened guys . Blanje emoji sesuai kat Mekwa okay! And tag kawan korang yang been talking about this #lathichallenge . . Song Lathi by @sarafajira Video inspired by @jharnabhagwani . . Baju @mawarosehq #lathichallenge #lipsynchallenge #thaitraditional #makeup #viral #mawarose #makeuptutorial

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Menurut Mawar, cabaran Lathi itu mengambil masa lebih 16 jam untuk proses edit, manakala untuk proses penggambaran mengambil masa sehingga 6 jam. Betul-betul memerlukan kesabaran dan komitmen yang tinggi!

Sehingga kini, video tersebut telah mendapat tontonan sehingga 400,000 dan mendapat pelbagai reaksi peminat yang rata-ratanya kagum dengan bakat serta kebolehan Mawar menata rias wajah.

Sebagai info, #LathiChallenge telah menjadi tular kerana menampilkan lagu yang unik serta penggunaan pakaian tradisional dan diakhiri dengan imej akhir yang seram.

Sumber: Astro Gempak

April 10th, 2020

Tidak dinafikan ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini memang terasa agak bosan, tidak tahu hendak buat apa di rumah. Oleh itu, boleh dilihat di media sosial ramai orang sudah terjebak dengan aplikasi TikTok, macam-macam gaya yang ada mengikut kreativiti masing-masing.

pu amin

Namun, Pencetus Ummah Amin (PU Amin) menasihati orang ramai untuk tidak terlalu berseronok ketika waktu negara kita dan dunia ditimpa benca sebegini.

Gunakanlah masa lapang yang ada untuk mendekatkan diri dengan Allah SWT dan melakukan ibadah dan amalan seperti berzikir, membaca Al-Quran dan selawat. Janganlah melakukan perkara yang sia-sia.

pu amin tiktok

Menurutnya, tidak salah untuk merakam video sedang berjoget tetapi janganlah dipertontonkan kepada khalayak ramai. Pada ketika ini, kita seharusnya bermuhasabah diri dan cuba untuk melakukan perkara yang lebih berfaedah.

Perkongsian dan nasihat PU Amin itu mendapat reaksi yang positif daripada netizen. Ada juga yang sempat menyindir seorang menteri yang menggalakkan orang ramai untuk menyertai pertandingan TikTok.

pu amin tiktok pu amin tiktok

Menerusi satu sidang media khas petang tadi, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tempoh perlaksanaan PKP yang telah berlangsung sejak 18 Mac lalu akan dilanjutkan selama dua minggu lagi bermula 15 April hingga 28 April hadapan.

Sumber Berita : Forum CARI

April 3rd, 2019
  1. Anda suka menari? Adakah anda juga sukakan cabaran? Paling penting, adakah anda gemar menggunakan applikasi TikTok?

Jika anda menjawab “YA” untuk ketiga-tiga soalan di atas, Abang Nara ada berita AWESOME yang ingin dikongsikan hari ini.

Kalau anda semua nak tahu, Ayda Jebat pun makin aktif di applikasi TikTok ni. Siap buat TikTok Challenge kot. Cuba korang ushar sikit video ni.

Untuk makluman, selebriti-selebriti popular tanah air yang lain seperti, Saharul Ridzwan, Fattah Amin dan Elfira Loy semuanya turut sama menyertai cabaran TikTok Oppo F11 Pro ini.

Selain daripada hadiah-hadiah yang sangat best, cara nak menyertai cabaran ini pun mudah sangat-sangat. Apa yang perlu dilakukan ialah memuatnaik video anda menari berlatarbelakangkan lagu Ayda Jebat menerusi applikasi TikTok, sama ada secara individu ataupun berkumpulan. Kalau anda nak maklumat lanjut, boleh baca dekat sini http://oppomalaysia.com.my/oppotiktokchallenge/

Hadiah-hadiah dia memang awesome! Tapi jom kita baca dulu cara-cara nak join TikTok Challenge nie…

Hadiah-hadiah bernilai RM10,000 yang boleh anda menangi ialah:-

Hadiah UTAMA: OPPO F11 Pro & wang tunai RM3,000
Tempat Kedua: OPPO F11 Pro & wang tunai RM1,500
Tempat Ketiga: Smart band (RM389) + wang tunai RM1,000
Hadiah ISTIMEWA: Bluetooth earphone(RM148) x 5
– – Best Solo x1
– – Best Group x1
– – Most Creative x1
– – The Funniest x1
– – Ayda’s Favourite x1
Hadiah Saguhati : 30 keping tiket wayang

Cara-cara untuk menyertai Cabaran TikTok Oppo F11 ini sangatlah mudah. Anda cuma perlu ikut langkah-langkah di bawah sahaja.

1. Muat turun applikasi TikTok (search je di Apple Store atau Google Play Store)
2. Tekan butang “Record”
3. Pilih butang “Add a Sound”.
4. Pilih lagu Ayda Jebat tue.
5. Apa lagi? Rakamkan aksi anda menari dengan penuh semangat!!!
6. “Publish”kan video tersebut di TikTok dan kongsikan di Instagram/Facebook anda dengan hashtag #LightUpF11Pro. Pastikan akaun media sosial anda adalah “public” untuk memudahkan pihak Oppo melihat tarian anda.
7.Hantarkan link video anda ke http://oppomalaysia.com.my/oppotiktokchallenge/new_entry/?fbclid=IwAR19FpFt-BE9KOVlo543ntXJrAvMibmIGQgqVTsCaoerwJBDESiQnTjEDfU

Tapi bukan itu sahaja, TikTok Challenge Oppo nie diadakan bersempena dengan pelancaran Oppo F11 terbaru. Perghh..skali pandang cair beb, dia punya spesifikasi dia…power! Jom kita baca sikit..

1. Dwi-kamera belakang 48MP

Dengan dwi-kamera belakang 48MP + F1.79 aperture serta enjin A. I. Ultra-Clear, Oppo F11 Pro menjanjikan kualiti gambar yang tiada tandingan. Kamera Oppo F11 Pro mempunyai 3 fungsi utama iaitu:-

(i) Potrait Mode

Nak pastikan kehenseman/kecantikan anda tetap terserlah di malam hari? Gunakan sahaja “Potrait Mode” untuk gambar yang lebih jelas, terang dan sempurna.

(ii) Ultra Night Mode

Tiada lagi alasan untuk tidak bergambar sepuas-puas hati di waktu malam kerana fungsi “Ultra Night Mode” di dalam Oppo F11 Pro ini boleh membezakan wajah anda dan latarbelakang dengan begitu sempurna sekali. Malah gambar yang dihasilkan juga adalah “less noise” untuk kualiti yang lebih baik.

(iii) Dazzle Mode

Untuk gambar yang lebih mengkagumkan, “Dazzle Color Mode” ini akan menambahbaik warna pemandangan latar belakang ketika anda bergambar. Gambar yang diambil nampak seperti dalam movie/lukisan. Memang cun melecun kalau upload kat Instagram.

2. VOOC 3.0 Flash Charge, bateri 4000 mAh, skrin Panaromic 6.5 inci + kamera periskop &‘hyper boost’

Dijana dengan bateri 4000 mAh, Oppo F11 Pro juga boleh dicas lebih 30 minit lebih pantas berbanding model sebelumnya kerana sokongan pengecasan pantas VOOC 3.0 berasaskan mikro-USB. Selain itu kamera ‘selfie’ periskop Oppo F11 Pro ini telah berjaya disembunyikan dan hanya akan muncul apabila pilihan kamera hadapan digunakan. Ia akan memberikan gambar ‘selfie’ yang lebih natural. Dengan skrin Panaromic sebesar 6.5 inci dan kehadiran teknologi ‘hyperboost’, pengguna Oppo F11 Pro pasti dapat melayan movie, bermain games dan mengambil gambar dengan puas, tanpa ‘lagging’ dan sepantas kilat.


Cabaran TikTok ini akan bermula dari 31 Mac sehingga 20 April kelak. Pemenang akan diumumkan pada 22 April. Jadi tunggu apa lagi? Inilah peluang terbaik untuk mendapat sebuah smartphone Oppo F11 Pro hanya dengan menari sahaja. Siap ada wang tunai lagi!!! Rugi kalau tak join. Maklumat lanjut layari http://oppomalaysia.com.my/oppotiktokchallenge . Selamat mencuba!!!