July 25th, 2020

Mengakui dirinya tampil memakai pendakap gigi (braces) semata-mata untuk menjayakan wataknya sebagai Luna dalam drama Pink Smile, pelakon Sweet Qismina mendedahkan pada awalnya beliau dikhabarkan bagai tidak selesa sehingga mengakibatkan kecederaan di dalam bibir.

sweet qismina pakai braces demi menjayakan watak

“Memang saya pakai braces, khas untuk watak sebagai Luna dalam drama tersebut. Tapi ia sekadar besi yang diletakkan di gigi sahaja tanpa ada dawai untuk ketatkan gigi. Namun, ia bukan la fake braces.”

Katanya lagi, selain terpaksa menahan sakit sebab ketat di bahagian gigi, Sweet juga dikatakan berdepan pening kepala kerana tidak biasa dengan tampalan tersebut.

sweet qismina pakai braces demi menjayakan watak

“Selain itu, pening kepala juga sebab tak biasa. Masa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), saya buka dan selepas itu saya pakai semula. Sekarang dah selesa dan rasa diri memang Luna.”

Bagaimanapun, Sweet dinasihatkan oleh doktor untuk segera membuka pendakap gigi tersebut kerana ia boleh memberikan kesan pada giginya.

sweet qismina pakai braces demi menjayakan watak

“Doktor ada nasihat, cepat-cepat buka takut akan beri kesan pada gigi. Kalau lambat buka sehingga sebulan atau dua bulan boleh menyebabkan gigi itu bergerak sendiri.”

Untuk rekod, Sweet dijadulakan bakal muncul dalam drama Pink Smile yang akan ditayangkan mulai 31 Julai ini bersama pelakon-pelakon hebat seperti Fattah Amin, Intan Najuwa, Izzat Mushtaq, Afifah Nasir dan ramai lagi.

Sumber: Gempak

Advertisement
June 3rd, 2020

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Pastinya 1 Syawal yang lalu antara kenangan berhari raya yang tak dapat dilupakan sampai bila-bila. Untuk pertama kalinya, kita semua menyambut hari raya dengan norma baru. Walaupun berjauhan, itu tak menjadi masalah lagi-lagi dengan teknologi yang ada sekarang ni.

Lagu raya ceriakan suasana

Macam apa yang Sona One, MK K-Clique, Sweet Qismina, Naim Daniel, dan band Empty Page cuba ingatkan korang ni. Walau jauh, walau berbeza, tak semestinya kita tidak dapat #RayaBersama. Tak semestinya jika Hari Raya disambut dalam kesederhanaan, kemeriahan sambutan Hari Raya tidak boleh dirasakan?

Tapi yang pastinya, Hari Raya anda lebih seronok dan ceria dengan muzik lagu raya KitKat.

Jadi, jom kita raikan hari raya ini and have a break with KITKAT! Korang dah tengok belum muzik video Raya Bersama KitKat ni?

Video call pengganti diri

video call pkp

Pagi Syawal disambut dengan suasana cukup sederhana di mana kita hanya duduk ‘chill’ di rumah sambil ber-video call bersama saudara mara yang jauh di mata tapi dekat di hati. Untuk pertama kali dalam sejarah juga, pagi Syawal kali ini tiada yang tergesa-gesa untuk ke mana-mana. Hanya relaks di rumah berbual mesra dengan video call sambil menikmati juadah hari raya. Memang relaks betul!

Makan, makan dan makan!

juadah hari raya

Kalau sebut pasal raya, benda yang paling best sekali mestilah juadah hari raya! Memandangkan tiada aktiviti kunjung-mengunjung yang dibenarkan, rata-rata daripada kita menghabiskan masa di rumah dengan makan, makan dan makan. Daripada lemang, ketupat, rendang sampailah kepada biskut raya. Semua habis disapu!

Tiada soalan pedas dari mak cik bawang

sambutan hari raya

Apa yang lebih menyeronokkan untuk golongan bujang pada raya kali ini apabila tiada lagi soalan-soalan mengerikan dari mak cik bawang di kampung. Untuk tahun ini saja, ramai yang boleh menarik nafas lega kerana dapat melarikan diri sebentar daripada ‘diserang’ oleh mak cik bawang. Kali ini, mereka tidak perlu lagi menjawab soalan-soalan seperti “Bila nak kahwin?”,“Bila nak bawak balik calon?”,“Dah ada calon ke?” dan banyak lagi lah!

Dekorasi hari raya

dekorasi rumah hari raya

Memandangkan perayaan kali ini disambut dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), ramai yang meluangkan masa untuk mengemas dan menghias rumah sempena hari raya ini. Iya lah, nak balik kampung pun tak boleh. Jadi, masa yang ada tu dimanfaatkan dengan aktiviti menghias rumah dengan dekorasi hari raya. Kalau diikutkan sebelum ini jarang dibuat, memandangkan kebiasaannya orang ramai akan pulang ke kampung.

Duit raya online

duit raya online

Tak boleh raya bersama? Tak ada hal lah, sekarang ni semua boleh online je. Kalau tak boleh berjumpa, kita video call je. Kalau nak duit raya, online banking kan ada? Ramai yang memilih untuk gunakan khidmat online banking untuk mengirim duit raya kepada kaum keluarga yang jauh di kampung. So, memang tak ada alasan lain lagi lah untuk tak bagi duit raya kan?

Walaupun raya kali ini sedikit berbeza daripada tahun-tahun sebelum ini, ini semua pasti akan menjadi satu kenangan yang tak dapat dilupakan nanti. Saat macam ni juga lah kita belajar menghargai masa bersama keluarga. Tak kisah lah jauh atau dekat, marilah bersama-sama kita jadikan raya kali ini raya terbaik untuk kita #RayaBersama keluarga.

Selamat Hari Raya kami ucapkan, dan semoga anda dan keluarga sentiasa sihat sejahtera. Maaf Zahir dan Batin.



Advertisement
August 26th, 2019

Selepas menonton sebuah video teknik solekan di negara China yang mampu mengubah wajah seseorang dari tak cun kepada seperti seorang model, Abang Nara sudah mula kurang mempercayai apa yang dilihat di laman sosial. Setakat bibir yang nampak mungil dan cantik seperti Sweet Qismina ini, semua orang pun boleh lakukan tanpa memerlukan sebarang suntikan. Tapi netizen memang agak terkejut kerana bibir pelakon ini nampak seksi secara tiba-tiba. Itu yang terus timbul dakwaan Sweet Qismina menyuntik bibirnya untuk kelihatan lebih mantap dan cantik.

sweet qismina

sweet qismina

Kalau lelaki yang beranggapan sebegitu, bolehlah diterima kerana lelaki memang tak tahu bab-bab solekan dan teknik mengambil gambar di laman sosial. Namun kalau anda seorang perempuan dan menganggap Sweet Qismina menyuntik bibir, anda harus pergi masuk balik kelas make up dan kelas mengambil gambar selfie. Ini semua teknik biasa yang boleh diapplikasikan untuk menampakkan anda lebih jelita berbanding realiti.

sweet qismina

Terang Sweet Qismina:-

Sebenarnya muka saya memang sejenis yang mudah nampak perubahan kalau berat badan naik atau turun dan make up juga main peranan. Itu perkara yang memang saya sedar sejak dulu lagi. Angle juga akan memberi kesan gambar berbeza kepada wajah saya. Mungkin disebabkan lipliner atau lipstick yang lebih daripada garisan bibir buat ia kelihatan begitu.

Biasalah perempuan… siapa yang taknak bibir macam Izara Aishah, Zahirah Macwilson.. bibir saya tak tebal jadi saya terpaksalah muncungkan sikit masa nak ambil gambar. Tiada kena mengena pun dengan cucuk.

Saya faham bila orang suka nak pertikaikan perkara itu… Ia bukan satu masalah kalau netizen nak kecam mengenai hal itu. Saya faham mereka tidak tahu effort yang perlu diambil untuk menghasilkan sesuatu gambar yang cantik. Asalkan spekulasi yang dibuat tidak mendatangkan sesuatu yang buruk, saya anggap ia perkara normal. Saya tak rasa ia sesuatu yang terlalu negatif untuk saya

sweet qismina

sweet qismina

Sekurang-kurangnya ramai yang prihatin dengan perubahan yang dialami oleh Sweet Qismina kan? Daripada langsung orang buat tak tahu, itu lagi sedih. Apa pun, memang cantik teknik solekan dan teknik ambil gambar Sweet Qismina. Mungkin selepas ini boleh kongsikan teknik-teknik tersebut dengan para pengikut di laman sosial. Barulah semua boleh mendapatkan bibir idaman walaupun sekadar hanya dalam gambar. Sumber Mstar Online.

Advertisement
June 17th, 2017

Hujung minggu lalu, Abang Nara telah membawa keluarga ke The Curve untuk membuat persiapan Aidilfitri. Fuh!!! Memang penat berjalan dengan anak-anak cari baju raya. Habis satu kedai, satu kedai lagi. Tup-tup kami sekeluarga terlalu depan HABIB.
habib rantai

Apa lagi wife Abang Nara bukan main excited jadinya. Barang kemas HABIB memang feveret dia. Iyerlah, dah banyak tahun HABIB menghasilkan produk yang bermutu tinggi dan berkualiti. Selain itu, HABIB Sentiasa menjalinkan ikatan erat bersama pelanggan. Hubungan yang terjalin ini memberikan HABIB inspirasi untuk menghasilkan koleksi dan rekaan “Budayakan Rantaian Kasih’ sempena Aidilfitri tahun ini.

habib rantai

amboi Alara kecik-kecik pun dah pandai

Disebabkan membawa 3 orang anak dan beg pun dah penuh tangan, Abang Nara cakap kat wife “kita balik dulu, ushar dulu koleksi “Budayakan Rantaian Kasih” HABIB nie kat Internet. Kita shorlist apa yang patut. Esok lusa datang kita terus beli”. Dengan hati yang berat, wife Abang Nara bersetuju. Malam itu, selepas anak-anak tidur, kami berdua bersama membuka laman web https://rantaiankasih.habibjewels.com untuk melihat koleksi-koleksi yang ditawarkan oleh HABIB sempena Syawal ini.

habib rantai

Ikhlas Abang Nara katakan, memang koleksi HABIB kali ini memukau, menawan dan mengujakan. Semuanya cantik-cantik belaka. Ikutkan hati, memang semua nak beli. Tapi kenalah ukur baju di badan sendiri kan? Antara koleksi yang mencuri perhatian Abang Nara dan wife ialah:-

habib rantai

habib rantai

habib rantai

Cantik kan? Memang rambang mata dibuatnya. Itu baru sikit. Kalau korang bukak laman web https://rantaiankasih.habibjewels.com, banyak lagi koleksi-koleksi rantai, gelang, berlian dan permata yang ada. Untuk Aidilfitri kali ini, koleksi utama yang diperkenalkan pada tahun ini ialah koleksi Arabesque yang diilhamkan oleh pereka dari HABIB. Berkonsepkan garis-garis dan bentuk geometri yang saling berkaitan dan lazimnya terdapat dalam hiasan Arab atau Moor, koleksi ini adalah ringkas, praktikal dan versatil untuk digayakan dengan pelbagai gaya dan melambangkan keindahan penyatuan serta hubungan. Koleksi ini didatangi dengan padanan emas 18K yang terdiri daripada emas kuning, putih dan juga emas ros bersama kilauan berlian yang pastinya memukau setiap mata yang memandang dan merangkumi rantai leher dan juga cincin.

habib jewels

Untuk kanak-kanak pun HABIB turut sama menghasilkan rekaan khas Koleksi Kanak-Kanak yang diperbuat dari emas 916 supaya sepadan dengan koleksi Raya ibu. Bolehlah matching-matching nanti. Nampak gaya Abang Nara “terpaksa”lah beli satu set untuk wife, Arissa dan Alara. Raya setahun sekali, apa salahnya kan? Gembirakan hati orang tercinta jugak.
habibhabib

Kaum Adam tak perlu bersedih sebab HABIB turut menyediakan Koleksi Jejaka HABIB yang melengkapi Baju Melayu, terdiri dari Butang Baju Melayu dan cincin lelaki diperbuat dari Palladium dan disemat dengan berlian, sesuai dipakai oleh lelaki Muslim. Fuh!!! Raya nie confirm kehenseman anda akan meningkat 100%. Hati-hati jangan sampai kena ngorat. Nanti mengamuk bini. Hehehe.
habib

Menariknya, bersempena kempen “Budayakan Rantaian Kasih” ini, para pelanggan HABIB berpeluang untuk memenangi baucar ekslusif bernilai RM100. Senang je caranya. Anda hanya perlu ikuti langkah-langkah di bawah:-

1. Beritahu HABIB satu kebaikan yang telah anda terima dari orang yang anda sayangi.
2. Tag 3 kawan-kawan untuk mereka kongsi cerita #RantaianKasih.
3. Serta hashtags #RantaianKasih dan #HabibJewels
4. Jangan lupa tag @habibjewelsofficial di Instagram atau @habibjewels di Facebook
5. Pastikan profil anda dalam tetapan umum!
habib

Apa pun, Abang Nara suka dengan kempen “Budayakan Rantaian Kasih” ini kerana sememangnya sambutan Aidilfitri adalah tentang kasih sayang, kekeluargaan dan juga menitikberatkan hubungan yang erat. Lagi terharu apabila Abang Nara menonton video pendek yang yang menampilkan barisan para artis terkenal seperti Aiman Hakim Ridza, Maria Farida, Sweet Qismina dan juga Anne Abdullah. Tersentuh hati ini.

Jadi tunggu apa lagi? Bersegeralah ke cawangan HABIB berdekatan anda untuk melihat sendiri koleksi “Budayakan Rantaian Kasih” mereka. Maklumat lanjut layari https://rantaiankasih.habibjewels.com dan Facebook Habib Jewels Selamat membeli!!!

Advertisement