Written by serenity | January 16th, 2018

Pelakon jelita Fathia Latiff sebelum ini telah mengeluarkan beberapa kenyataan mengenai industri hiburan, isu semasa dan isu politik. Bagaimanapun, komentar yang dibuat oleh Fathia tidak mendapat sambutan baik dari Netizen, yang selalunya menghentam Fathia atas kenyataan berbentuk kontroversi itu.

Terbaru, seorang pengguna Twitter mendakwa merasa terkejut kerana terlihat komen-komen yang dibuat Fathia di siaran langsung Instagram yang dibuat oleh Iqram Dinzly.


Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

 
Written by serenity | January 4th, 2018

Filem KL Wangan yang diarahkan oleh Pekin Ibrahim telah ditayangkan sejak 21 Disember tahun lepas. Filem itu masih ditayangkan sehingga kini dan filem yang pembikinannya menelan belanja RM 5 juta itu bagaimanapun turut menjadi mangsa siaran langsung di FB Live secara haram.

Filem itu telah ditayangkan secara langsung di Facebook oleh individu tertentu pada 3 Januari (Selasa). Pekin telah membuat laporan polis petang semalam dengan salah seorang pelakon filem itu. Dia menulis di Instagram:

Tidak mampu berkata apa. Biar lah pihak berkuasa yang mengambil tindakan.

Tindakan Pekin mendapat sokongan pengikutnya. Di ruangan komen, @muhammadazfarfaiz menulis:

Kenapa masih lagi ada yang tak sedar walaupun ramai dah produser & director buat report tentang kes cetak rompak FB live ni.

Tolong la faham hasil kerja anak seni yang bersusah payah untuk hasilkan satu karya. Bukannya senang nak bersengkang mata pagi ke malam, malam ke pagi untuk cari rezeki. Cuba bayangkan yang cari rezeki tu ahli keluarga anda sendiri untuk bagi anak-anak anda makan. Tiba tiba hasil dicuri macam tu.

Hmm, mohon bro @pekin7words saman la yang buat live tu dengan bayaran viewers yang dah tonton. Kalau masih lagi ada yang buat sebegitu. Sekurangnya mereka sedar macam mana susahnya nak keluarkan duit. Selagi pekara ni tak ambil tindakan keras selagi tu masih ada pekara sebegini. Keep strong bro !”

Sebelum ini, filem Kau Yang Satu, Pinjamkan Hatiku dan Abang Long Fadil 2 juga menerima nasib serupa. – beautifulnara.com

Written by serenity | November 19th, 2017

Sebelum ini, sebuah produksi drama pernah memberhentikan Fathia Latiff dari berlakon dalam sebuah drama susulan isu wanita itu dikatakan muncul lewat ke lokasi penggambaran dengan keadaan tidak terurus.

Kini, Fathia dikatakan melakukan perkara yang sama apabila muncul lewat lima jam ke sebuah siaran langsung, juga dalam keadaan tidak bermaya. Miss K di Astro Gempak bercerita:

Miss K, aku sangat geram dengan kelakuan Fathia. Sepatutnya, dia muncul dalam Sepahtu Reunion Live malam tadi. Kau bayangkan, calltime yang diberikan pukul 3 petang. Tunggu punya tunggu, tak muncul.

Kawan-kawan aku telefon banyak kali, bagai nak rak, macam nak pecah telefon tu. Hadoo dia angkat! Akhirnya dia dapat dihubungi tetapi jawapan standard yang kami dapat, on the way, on the way, on the way.

Semua orang dah menggelupur, kalau dia tak datang, nak ganti dengan siapa? Lepas tu datang lambat ni pun satu hal jugak, macam mana nak buat rehearsal dengan ahli Sepahtu yang lain?

Sepatutnya, Fathia muncul awal, sekurang-kurangnya sebelum pukul 6 petang sebab dia ada sesi FB Live. Dah siap hebahkan kot di Instagram Zon Lawak, tapi batang hidung pun tak nampak! Sesi FB Live batal, rehearsal pun tak ada!

Memanglah program ini program lawak tapi semua benda pun ada latihan kan. Nanti kalau tak faham cerita, nampak janggal pula atas pentas tu nanti.

Rupa-rupanya on the way tu berlangsung lama sangat. Selepas jam 8.00 malam baru dia muncul. Padahal pukul 10 malam nak live dah ni! Macam mana nak rehearsal? Make up? Tukar baju?

Dari pukul 3 menuju pukul 8, kalau memandu dari Kuala Lumpur, dah sampai Kuala Perlis gamaknya tu! Apa yang kami kesalkan, dia muncul dalam keadaan kurang terurus dan tidak bermaya. Macam mana nak live tu?

Tenaga produksi terpaksa muncul dengan Plan B. Nasib baik ada Siti Elizad yang mahu bekerjasama sebagai bidan terjun! Walaupun diberitahu last minute, kami puji kesungguhan Elizad yang bersedia untuk membantu dan menyelamatkan keadaan.

 

Sebelum ini, Fathia digugurkan dari produksi drama itu semasa kes kontroversi pelakon itu muncul di Bigo Live dan menayangkan sebahagian payudara semasa menari seolah-olah tidak sedar kelakuannya sedang dirakamkan.

Jika benar apa yang diperkatakan ini, nampaknya kerjaya Fathia sukar untuk dipulihkan, tambahan pula dia juga dikecam baru-baru ini kerana menulis tweet berunsur sinis terhadap pemimpin negara.

Masih belum terlewat untuk memperbaiki keadaan. Sayanglah wajah jelita jika tidak dipadankan dengan disiplin kerjaya, ya tak? Potensi musnah sebegitu saja. – beautifulnara.com