June 18th, 2020

Bagi peroleh keberkatan dalam kehidupan, pelakon jelita Ruhainies kongsi nasihat kepada umum supaya tidak berhutang dan menghindari diri daripada memilih kerja dalam skim menipu orang ramai.

ruhainies

Menurut Ruhainies, beliau terdetik menyuarakan pendapat itu selepas melihat pelbagai kes penipuan semakin berleluasa di laman sosial misalnya penipuan yang melibatkan wang ringgit.

“Satu perkara yang buat kita susah nak berjaya adalah sebab berhutang dengan orang. Jangan berhutang lepas itu susah nak bayar.”

Tambah Ruhainies, beliau seakan menegaskan orang ramai supaya melangsaikan hutan sesame manusia di dunia. Hal ini kerana, beliau seakan terkesan melihat sikap manusia yang asyik menunjuk-nunjuk namun hutang masih belum dibayar.

ruhainies

“Asyik menunjuk sana sini tapi hutang orang tak nak bayar. ‘Scam’ orang sana sini lepas itu menunjuk.”

Malah, Ruhainies juga meyeru orang ramai supaya mencari kerja yang halal kerana keberkatan itu adalah kunci kejayaan dalam mengharungi liku kehidupan.

Ujarnya lagi, amalan bersedekah juga tidak harus diketepikan. Hal ini kerana, amalan itu sentiasa diterapkan pelakon drama Hello Mr. Perfect ini, maah tidak lekang menggembirakan kedua ibu bapanya seperti melakukan amalan berbentuk kebaikan.

ruhainies

Terdahulu, Ruhainies menerusi IG Story berkongsi kisah penipuan yang dibongkar di laman Twitter. Bagaimanapun, selepas menghayati dengan lebih mendalam, Ruhainies dikhabarkan sedih dengan anak muda yang terbabit dalam skim sebegitu.

Sumber: Harian Metro

Advertisement
May 2nd, 2020

Tidak dinafikan, ramai yang terjejas sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana tidak boleh keluar bekerja seperti biasa untuk mencari pendapatan bagi menampung kehidupan keluarga.

ruhainies keluar duit simpanan bantu peminat

Terkesan melihat ramai yang hidup susah, pelakon Ruhainies turut tampil menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Membantu dengan seikhlas hati, dia sanggup mengeluarkan duit simpanannya sendiri untuk memberi sumbangan kepada saudara-mara dan peminatnya yang menghadapi kesusahan terkesan dengan penularan wabak COVID-19. Membantu mereka yang tidak berkemampuan untuk meneruskan kelangsungan hidup.

ruhainies keluar duit simpanan bantu peminat

Saya sebenarnya tak mahu bercerita mengenai bantuan yang diberi sebab takut orang salah anggap dan fikir kita hanya nak menunjuk-nunjuk, jadi saya rasa lebih baik bagi secara diam-diam.

Awalnya saya terima banyak Whatsapp dari kawan-kawan dan peminat di Instagram yang bercerita mengenai kesempitan hidup mereka sepanjang PKP ini, bila saya semak memang mereka memerlukan.

ruhainies keluar duit simpanan bantu peminat

Saya dahulukan orang yang rapat seperti keluarga, adik beradik, saudara-mara dan peminat yang sentiasa menyokong saya sejak dahulu. Tak mahulah kita sibuk bantu orang jauh, rupanya orang yang dekat dengan kita masih belum dibantu.

Dalam pada itu, Ruhainies berkata dia mempunyai keinginan untuk turun padang memberikan bantuan kepada masyarakat dan peminat yang memerlukan. Namun, dia terpaksa melupakan hasrat itu kerana enggan mengambil risiko membabitkan kesihatan ibu bapanya yang ada di rumah.

ruhainies teman lelaki

Sebenarnya saya nak sangat turun padang hantar bantuan kepada peminat yang memerlukan tapi memandang risiko yang ada, jadi saya memilih untuk buat pindahan (transfer) wang sahaja.

Sambil duduk rumah pun saya boleh bantu, antaranya buat review perniagaan peminat di Instagram secara percuma, sekurang-kurangnya dapat membantu menjana pendapatan mereka diwaktu sukar begini.

Betapa murahnya hati Ruhainies yang memberikan sumbangan peribadi kepada mereka yang memerlukan. Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan.

Sumber Berita : mStar Online

Advertisement
April 20th, 2020

Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, pastinya ada pasangan bercinta yang sangat merindui kekasih mereka, iyalah sudah tidak boleh berjumpa dan bermanja. Meskipun sudah lama tidak berjumpa teman lelakinya ketika PKP, Ruhainies bagaimanapun berkata ia tidak menjadi masalah buat mereka.

ruhainies teman lelaki

Katanya, dia sudah terbiasa dengan situasi tersebut memandangkan mereka memang sejak awal lagi bercinta jarak jauh berikutan kekasihnya itu sebelum ini menetap di London. Namun Ruhainies berkata, kekasihnya kini sudah menetap di Kuala Lumpur.

Mestilah rindu dekat buah hati tapi mungkin sebab kami dah biasa Long Distance Relationship jadi apabila tempoh PKP ini tak terasa sangat. Sebelum ini pun kami berjauhan, dia bekerja di London dan saya di Malaysia, jadi ia bukan isu besar bagi kami.

ruhainies berjauhan teman lelaki

Sekarang ini dia sudah menetap bersama keluarga di Kuala Lumpur tapi disebabkan PKP, duduk rumah sahaja. Tapi cara kami lepaskan rindu, setiap hari kami buat panggilan video, telefon dan berborak sampai malam. Jadi memang tak ada masalah langsung!.

Dalam pada itu, Ruhainies berkata perlaksanaan PKP ini ada hikmah buatnya kerana kini dia boleh meluangkan masa bersama semua ahli keluarga. Malah, dia juga tidak sabar untuk menyambut Ramadhan kerana mereka semua dapat kumpul bersama dan tentunya ia tahun yang paling bermakna buat mereka sekeluarga.

ruhainies berjauhan teman lelaki

Zaman sekarang ini, kekasih boleh ada dengan kita 24 jam. Boleh sahaja buat panggilan video dan meluahkan rasa rindu yang tidak terhingga.

Sumber Berita : mStar Online

Advertisement
March 13th, 2020

Ramai juga sebenarnya yang mengidamkan bentuk badan langsing seperti Ruhainies, kata orang tampak begitu ideal. Namun, pelakon itu mendedahkan dia sebenarnya mempunyai masalah kurang berat badan iaitu hanya sekadar 38.7 kilogram sahaja.

berat badan ruhainies

Menjawab soalan peminat di Instagram Stories, dia mengakui mengalami masalah itu sejak dulu lagi. Sejujurnya, Ruhainies berkata dia tidak suka apabila ditanya ditanya mengenai berat badannya.

Saya selalu sangat dapat soalan (tanya berat badan) macam ini namun saya enggan jawab sebaba saya tak suka.Tapi tak apalah, saya jawab je, berat saya ialah 38.7 kg.

Ruhainies sebelum ini pernah mendedahkan bahawa dia tidak pernah mengawal diet pemakanannya. Makanlah sebanyak mana pun, berat badannya masih sama.

Sumber Berita : Astro Gempak

Advertisement