August 12th, 2015

Di kala anda membaca artikel ini, kemungkinan besar wife Abang Nara sudah pun selamat melahirkan anak ketiga hasil perkahwinan kami. Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat dimurahkan rezeki bab mendapat anak ini. Namun menjadi seorang ayah bukanlah satu perkara yang mudah. Besar tanggungjawabnya, lebih-lebih lagi dalam memastikan masa depan anak-anak terjamin dari segala segi termasuklah kesihatan, pendidikan, kewangan dan sebagainya. Ini adalah 4 perkara wajib yang Abang Nara lakukan untuk setiap anak-anak Abang Nara.

1.Berikan suntikan vaksin secukupnya

sspn

Dengan gerakan anti vaksin yang semakin menular, Abang Nara memang cukup risau kalau anak-anak Abang Nara terkena jangkitan penyakit yang sukar diubati seperti tibi, batuk kering dan sebagainya. Memang kalau sampai masa je, Abang Nara terus bawak anak-anak ke hospital untuk dicucuk. Tak ada nak tangguh-tangguh.

2.Sediakan ‘car seat’ untuk anak-anak dalam kereta

sspn

ini bukan kereta Abang Nara

Malang memang tidak berbau lebih-lebih kemalangan yang melibatkan jalan raya. Kebelakangan ini memang banyak tragedi emak ayah selamat tetapi si anak tercampak keluar dari kereta sehingga maut. Salah satu punca ialah kerana tak letakkan anak-anak di ‘car seat’. Kerajaan Malaysia pun bakal wajibkan penggunaan car seat tidak lama lagi. Nasib baiklah wife Abang Nara memang mempunyai kesedaran yang tinggi bab-bab ini. 2 orang anak kedua-duanya selamat kami ajar duduk dalam car seat ketika dalam kereta.

3.Bawa terokai dunia luar

sspn

Aariz memang suka main skuter nya setiap petang di laman rumah sementara Arissa sekarang memang setiap petang ajak pergi playground (budak baru boleh berjalan). Di hujung minggu pula Abang Nara cuba luangkan masa bawa mereka pergi ke tempat yang lebih luas untuk bagi peluang mereka meneroka dunia luar. Tak adalah terperuk je duduk dalam rumah. Banyak sikit perkembangan minda. Tak gitu?

4.Buka akaun SSPN-i

sspn

Abang Nara dah buka untuk Aariz dan Arissa akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) pada tahun pertama kelahiran mereka lagi. SSPN-i ini memang banyak kelebihannya. Satu ia menggalakkan ibu bapa menyimpan untuk tabung pendidikan anak mereka bila nak masuk universiti nanti. Dah habis SPM nanti, tak adalah kelam-kabut baru nak cari duit untuk si anak. At least dah buat persediaan untuk mereka sejak kecil lagi.

Yang keduanya, duit simpanan tersebut boleh mendapat pelepasan taksiran cukai sebanyak RM6,000 setahun. Yang ini Abang Nara paling suka sebenarnya. Serampang dua mata. Makin banyak simpan, makin kurang bayar cukai. Simpan untuk anak-anak, tapi mak ayah pun boleh dapat faedahnya. Terbaik!!!

Disahkan patuh shariah, setiap tahun SSPN-i memberikan dividen yang agak tinggi juga untuk para penyimpannya. Tahun 2014 hari tue kalau tak silap sebanyak 4.25%. Not bad jugaklah kan? Lagi best simpanan menerusi SSPN-i boleh dimulakan serendah RM20 dan ia dijamin oleh kerajaan Malaysia.

Dan benda yang paling Abang Nara suka tentang SSPN-i ini ialah setiap tahun akan ada promosi yang menarik buat para penyimpannya. Tahun 2015 sahaja ada 3 jenis promosi iaitu Promosi Simpanan Vaganza!, Simpanan Bonanza! dan Simpanan X-Tra Bonanza! SSPN-i. Dengan simpanan serendah RM500, para penyimpan berpeluang memenangi hadiah yang menarik. Antara hadiah yang ditawarkan seperti BMW 320i, Honda HR-V, Proton Iriz, Motosikal Yamaha 135LC dan banyak lagi. Kelabu mata dibuatnya!!!

sspn

Kalau nak sembang lebih keistimewaan SSPN-i memang 2 mukasurat pun tak akan habis. Senang cerita keputusan Abang Nara untuk menyimpan di dalam SSPN-i memang antara satu langkah yang terbaik untuk masa depan anak-anak tercinta. Korang pula macam mana? Nasihat Abang Nara, simpanlah selagi boleh untuk anak kita. RM20 sebulan pun tak apa. Lagi 18 tahun Insya Allah akan nampak impaknya. Jangan lupa layari www.ptptn.gov.my untuk maklumat lanjut. Boleh juga LIKE Facebook PTPTN untuk sentiasa mendapat maklumat terkini promosi yang ditawarkan.

July 13th, 2015

PTPTN. Secara jujur, apabila mendengar perkataan ini, ramai yang akan meluahkan rasa tidak puas hati, bengang dan kecewa. Macam-macam cara yang dilakukan untuk tidak membayar balik PTPTN. Ada yang terus tak buat bayaran langsung, ada yang bayar macam Chipsmore dan lagi teruk, ada yang lupa dirinya pernah buat pinjaman PTPTN. Hehehe.

ptptn

Realitinya apabila kita dah buat pinjaman PTPTN, nak tak nak kenalah bayar. Seumpama kita hutang duit dengan member, takkanlah nak buat muka tebal taknak bayar seumur hidup kan? Jadi di sini marilah Abang Nara kongsikan beberapa tips untuk korang selesaikan hutang PTPTN ini.

1. Buat potongan gaji

ptptn

Habis belajar di universiti, pergi interview dan akhirnya yeah, dapat kerja. Seronok tak terhingga dapat merasa duit sendiri buat pertama kali. Namun jangan lupa untuk membuat potongan gaji secara berjadual untuk membayar PTPTN anda. Borang permohonan boleh diperolehi menerusi portal www.ptptn.gov.my. Isikan borang tersebut beserta nama dan alamat majikan dan selepas itu hantarkannya ke PTPTN. Senang je kan?

2. Bayar ikut perbankan Internet

ptptn

Kalau dulu mungkin ada yang bagi alasan malas nak pergi pejabat PTPTN untuk buat bayaran balik. Namun kini alasan tersebut tidak boleh digunakan lagi. Sebabnya kini perbankan Internet di Malaysia seperti Maybank, RHB, CIMB, Public Bank, Ambank, Bank Rakyat, Pos Online, BSN dan Bank Islam kesemuanya sudah menyediakan kemudahan untuk membayar balik pinjaman PTPTN secara online. Klik, klik, klik je dah boleh setel. Tiada lagi alasan!!!

3. Bayar gunakan akaun II KWSP

Ini lagi satu inisiatif yang amat bagus daripada PTPTN dan KWSP. Dengan mengikut syarat-syarat tertentu, kita boleh keluarkan duit di dalam akaun II KWSP dan gunakannya untuk membayar balik PTPTN. Teknik ini tak adalah membuatkan diri kita terbeban sangat berbanding teknik potongan gaji. Syarat-syaratnya kena baca di www.ptptn.gov.my.

4. Bayar di kaunter PTPTN tanpa gunakan wang tunai

ptptn

Kebiasaannya pada hujung minggu, ada kaunter-kaunter bayaran balik PTPTN yang dibuka di kompleks membeli belah. Atau mungkin juga anda berjalan-jalan di sekitar Kuala Lumpur dan terjumpa kaunter PTPTN (kat KL Sentral ada). Niat di hati nak bayar tapi wang tunai pulak tak bawak. Jangan risau. Gunakan sahaja kad ATM atau kad debit anda untuk buat pembayaran. Kaunter PTPTN menyediakan EDC Terminal yang memudahkan proses ini. Selamat pun selamat sebab tak perlu bawak cash yang banyak. Terbaik!!!

5. Bayar menerusi portal PTPTNptptn

Ini adalah langkah yang paling senang. Buka sahaja laman web www.ptptn.gov.my. Buat pendaftaran yang sepatutnya dan anda boleh mulakan pembayaran menerusi portal tersebut. Siap boleh check balance pembayaran dan maklumat yang lain. Senang sangat-sangat.

Seperti yang kita ketahui, sekiranya peminjam PTPTN tidak membuat pembayaran balik, mereka akan disenarai hitam di dalam CCRIS. Kalau dah disenarai hitam, memang sukar untuk buat pinjaman perumahan, pinjaman kereta dan sebagainya. Nak fly pergi oversea pun kena halang.

Penyelesaiannya hanya satu iaitu menjadi pembayar yang baik atau dalam bahasa omputihnya, a good paymaster. Bukannya kena bayar beribu-ribu setiap kali, cuma bayaran itu perlulah berjadual dan sentiasa konsisten. Dengan cara ini, anda pasti tidak akan disenarai hitam serta hutang PTPTN anda akan langsai sepenuhnya dalam masa yang ditetapkan.

Apa apa pun, PTPTN sentiasa membuka kaunternya dan mempunyai ratusan pegawai yang sedia membantu para peminjamnya. Sentiasalah berbincang untuk mencari jalan penyelesaian terbaik. PTPTN pun rugi kalau anda buat keputusan untuk tak nak bayar. Jadi diorang pun pasti akan cuba bantu anda sebaik mungkin. Apa pun silalah layari www.ptptn.gov.my untuk info lanjut.

June 20th, 2012

Abang Nara seorang yang tak berapa pandai untuk membuat money management. Kadang-kadang sebelum gaji masuk, terpaksa pinjam duit dengan kawan-kawan untuk survive. Namun prinsip Abang Nara dalam bab pinjam-meminjam ini ialah bayar balik duit yang dipinjam secepat mungkin.

ptptn

Sebab itu Abang Nara agak pelik dengan isu yang timbul tentang PTPTN baru-baru ini. Bagi Abang Nara, konsepnya sama dengan kita pinjam duit kawan kita. Takkanlah dah pinjam duit tapi tak nak bayar balik? Itu bukan saja memalukan diri sendiri tetapi menyusahkan kawan kita. Lebih-lebih lagi dengan duit pembayaran balik ini akan lebih ramai rakyat Malaysia dapat menyambung pelajaran ke universiti.

ptptn

Ramai kawan-kawan Abang Nara bila ditanya kenapa taknak bayar balik pinjaman PTPTN mereka, diorang berkata yang kadar faedah yang dikenakan tinggi sangat. Sebenarnya itu adalah auta dan bukannya fakta. PTPTN hanya mengenakan upah 1% sebagai kos pengurusan berasaskan sistem kewangan Islam. Mesti anda tak tahu tentang fakta ini kan?

ptptn

Banyak lagi fakta-fakta menarik dan yang betul mengenai PTPTN. Abang Nara pun baru tahu je. Cuba korang baca kat bawah nie:-
ptptn
ptptn
ptptn
ptptn

Mesti ramai yang tak tahu fakta-fakta yang Abang Nara dah kongsikan kat atas tue kan? Abang Nara minta sama-samalah kita renungkan perkara nie. Ini ada satu lagi fakta yang SANGAT PENTING Abang Nara nak kongsikan dengan anda semua:-
ptptn
Abang Nara rasa, semua yang belajar pastinya mahukan keputusan cemerlang. Jadi nasihat Abang Nara belajar sungguh-sungguh, dapat first class dan tak perlu bayar balik PTPTN. Senang je kan?
ptptn
Bagi Abang Nara senang je, dah pinjam kenalah bayar balik. Tak kiralah duit member ke, duit mak bapak ke, duit awek ke atau duit PTPTN. Lagipun Abang Nara rasa semua yang pinjam duit PTPTN nie dah sign agreement sebelum bersetuju untuk terima bantuan. Bayarlah balik supaya suatu hari nanti anak kita sendiri dapat gunakan PTPTN untuk melanjutkan pelajarannya ke universiti.

Nasihat Abang Nara kalau nak cari fakta, tanya pada yang pakar. Mudah sangat layari je http://blog.nuffnang.com.my/2012/06/13/pembiayaan-pendidikan-perbadanan-tabung-pendidikan-tinggi-nasional-ptptn/