July 9th, 2020

Seolah mampu menarik nafas lega apabila dibenarkan kembali ke set penggambaran semula awal Julai lalu, pelakon Nelydia Senrose akui hampir tiga bulan terpaksa duduk di rumah sahaja susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

nelydia senrose dapat kembali berlakon

Menurutnya, beliau langsung tidak mempunyai masalah untuk mengikuti peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan apabila berada di set penggambaran. Malah mendedahkan dirinya perlu membiasakan diri dengan norma baharu sama seperti pelakon-pelakon lain.

“Alhamdulillah seronok sangat dapat bekerja semula, banyak benda nak kena polish sebabnya dah selesa duduk rumah, jadi kekok sikit tapi dalam sama sama rasa teruja.”

Bagaimanapun, Nelydia tetap akan mengambil langkah berjaga-jaga meskipun sudah dibenarkan bekerja semula kerana bimbang dengan bahaya jangkitan wabak COVID-19 masih belum reda di negara ini.

nelydia senrose dapat kembali berlakon

Bercakap berkenaan soal perniagaan, Nelydia memaklumkan perniagaan aksesori miliknya iaitu Nelydia Jewels semakin mendapat sambutan. Malah, sepanjang PKP juga peniagaannya tetap berjalan seperti biasa.

“Sepanjang PKP walaupun tak boleh berlakon tapi bisnes tetap berjalan macam biasa. Alhamdulillah sambutan baik dan syukur ramai yang beri sokongan.”

nelydia senrose dapat kembali berlakon

Terdahulu, Nelydia disaman syarikat produk kosmetik Chriszen Malaysia Sdn Bhd kerana didakwa melanggar kontrak sebagai duta, tahun lalu. Namun, menurut pengasas yang juga Pengarah Urusannya, Mandy Leong berkata, pihaknya hanya mahu menuntut pulangan wang sebanyak RM160,000 daripada Nelydia sebagai ganti rugi. Walau bagaimanapun, perbicaraan seterusya akan disambung pada 16 Julai depan.

Sumber: mStar

Advertisement
June 2nd, 2020

Macam-macam gelagat artis dapat dilihat ketika sambutan bulan Syawal tahun 2020 gara-gara Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diunjurkan kerajaan baru-baru ini.

Akibat tidak dapat pulang ke kampung yang terletak di Pulau Pinang, pelakon Faezah Elai tampil menggayakan busana bertemakan warna bendera kampung halamannya yang dirindui.

Memakai baju bermotifkan warna kuning dan biru, baginya itu merupakan salah satu cara untuk mendekatkan diri seolah-olah berada di kampung halaman.

 

View this post on Instagram

 

Haaa ni nama nya bendera pulau pinang.. akibat 3 bulan tk balik penang sampai tk perasan boleh pakai baju seropa bendera dh.. Biru, kuning ,dinding putih.. hakak kira pokok nyok lah ? ?? Tp bila tgk balik gambaq ni nampak mcm Durian pulak.. Bila lah boleh balik penang mkn Derian balik pulau.. ? . Ni hakak pakai denim shirt and skirt.. bukan dress.. . Wearing Tudung from @properhijab . #bilalahbolehbalikpenang #nakmakandurianbalikpulau #ootd #ootdfashion #myootd #mystyle #ootdfaezahelai #faezahelaiootd #hijabi #hijaber #hijabista #hijabist #fashion #myfashion #faezahelai #lovelovelove #feelingblessed #alhamdulillah

A post shared by faezahelai (@faezahelai) on

“Haa, ni namanya bendera Pulau Pinang..akibat 3 bulan tak balik Penang sampai tak perasan boleh pakai baju serupa bendera dah.”

Peminat yang mengikuti perkembangan Faezah Elai di Instagram itu memberi komen tertarik akan gaya yang ditampilkan beliau.

Ada yang menyamakan baju Faezah seperti susu pisang Nilofa dan karakter kartun Minions.

 

View this post on Instagram

 

Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin.. (Sambil menangis sambil metekedarah lemang ngan gulai daging yg sendiri bikin..) ?????? . #teamrayaklyangtakkurela #rayapkp #kaminakrayapenang #IisSedeh #hakakkicewa #faezahelai #auroraheyricca #dealovaheyrinna #luqadamheydhani #selamathariraya

A post shared by faezahelai (@faezahelai) on

Terdahulu, pelakon cantik ini ada memuat naik video parodi balik beraya sempena PKP bersama ahli keluarganya yang lain. Ini berikutan kerajaan melarang warga kota supaya balik beraya dalam usaha mengekan wabak pandemik Covid-19.

Advertisement
May 22nd, 2020

Meskipun akui rindu untuk beraksi semula dalam bidang lakonan, pelakon Nabila Huda tampil menyuarakan pendapatnya berkenaan soal keselamatan malah seakan tidak bersetuju dengan keputusan membenarkan penggambaran dijalankan semula susulan wabak COVID-19 yang melanda Malaysia.

nabila huda

Nabila atau lebih mesra disapa Abil mempersoalkan mengapa perkara ini boleh berlaku. Beliau turut menyatakan perkara itu seperti tidak logik kerana bidang tersebut melibatkan ramai orang bekerja dalam satu masa.

nabila huda

Hal ini kerana, dirinya bimbang akan keselamatan semua pihak malah turut menyatakan bagaimana penjarakan sosial boleh diterapkan andai ia melibatkan banyak sentuhan sesama manusia bermula dari solekan sehingga babak dalam lakonan.

nabila huda

Bagaimanapun, Abil turut bimbang andai krew dan pelakon dijangkiti wabak tersebut semasa berada di lokasi penggambaran.

nabila huda

nabila huda

“What if kite di jangkiti during shooting, and then kite taktau, skali terkena the whole family at home, production boleh tanggung kos perubatan to the whole family.”

Abil juga tegas mempertahankan pendapatannya kerana segala perkara yang berlaku ini melibatkan soal nyawa malah tidak menafikan pelbagai persoalan bermain di fikiran selepas terbaca kenyataan berikutan hal berkenaan.

nabila huda

“There’s millions of question bermain dalam fikiran bila saya ter baca pasala statement nak kena start penggambaran ni.. macam2 dalam fikiran.”

nabila huda

Mengakhiri perkongsiannya di laman Twitter, Abil bertindak memohon maaf sekiranya ada pihak yang kurang senang dengan pendapatnya, malah tetap menyeru orang ramai supaya tabah mengharungi segala ujuan yang berlaku.

Terdahulu, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah memaklumkan kebenaran meneruskan aktiviti seni telah diluluskan semasa mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Namun, penggiat seni digesa untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang diberikan dan tidak mengabaikan saranan kerajaan itu.

Advertisement
May 8th, 2020

Kini setelah hampir 2 bulan menjaga anak angkatnya, Hafiz Hamidun berasa sangat selesa dan tidak terbeban langsung dengan kesayangannya itu. Dia sebelum ini digosipkan mahu menjual populariti apabila mengumumkan mahu mengambil anak angkat, yang dinamakan Hamdee Abdul Hafiz.

 

View this post on Instagram

 

Assalamualaikum @hamdeehafiz

A post shared by Hafiz Hamidun ® (@hafizhamidun) on

“Walaupun pada awalnya agak sukar kerana tiada pengalaman, tetapi selepas dua bulan, saya sudah biasa menguruskan rutin harian Hamdee. Namun, ada yang simpati hingga menawarkan diri untuk menjadi isteri.”

“Saya hargai keprihatinan mereka. Namun, buat masa ini saya terpaksa menolaknya.”

Hafiz menjelaskan dia belum bersedia lagi untuk bergelar suami sekali lagi dan buat masa ini lebih selesa menguruskan anaknya sendiri. Hafiz sebelum ini pernah mendirikan rumah tangga dengan usahawan kosmetik, Joy Revfa pada 1 Mei 2017 namun mereka bercerai pada 25 Oktober 2017.

Dalam pada itu, Hafiz bersyukur kerana dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini dia dapat meluangkan masa berkualiti bersama anaknya yang sebelum ini dijaga oleh ibubapanya apabila dia sibuk dengan urusan di luar.

Dia akui semenjak PKP dilaksanakan 18 Mac lalu telah memberikan kesan kepada aktiviti kerjanya namun baginya perkara itu mempunyai hikmah apabila dia dapat meluangkan lebih masa di rumah.

“Saya bersyukur kerana PKP memberi peluang kepada saya menghabiskan masa bersama Hamdee, melihatnya membesar di depan mata.”

Advertisement