June 3rd, 2020

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Pastinya 1 Syawal yang lalu antara kenangan berhari raya yang tak dapat dilupakan sampai bila-bila. Untuk pertama kalinya, kita semua menyambut hari raya dengan norma baru. Walaupun berjauhan, itu tak menjadi masalah lagi-lagi dengan teknologi yang ada sekarang ni.

Lagu raya ceriakan suasana

Macam apa yang Sona One, MK K-Clique, Sweet Qismina, Naim Daniel, dan band Empty Page cuba ingatkan korang ni. Walau jauh, walau berbeza, tak semestinya kita tidak dapat #RayaBersama. Tak semestinya jika Hari Raya disambut dalam kesederhanaan, kemeriahan sambutan Hari Raya tidak boleh dirasakan?

Tapi yang pastinya, Hari Raya anda lebih seronok dan ceria dengan muzik lagu raya KitKat.

Jadi, jom kita raikan hari raya ini and have a break with KITKAT! Korang dah tengok belum muzik video Raya Bersama KitKat ni?

Video call pengganti diri

video call pkp

Pagi Syawal disambut dengan suasana cukup sederhana di mana kita hanya duduk ‘chill’ di rumah sambil ber-video call bersama saudara mara yang jauh di mata tapi dekat di hati. Untuk pertama kali dalam sejarah juga, pagi Syawal kali ini tiada yang tergesa-gesa untuk ke mana-mana. Hanya relaks di rumah berbual mesra dengan video call sambil menikmati juadah hari raya. Memang relaks betul!

Makan, makan dan makan!

juadah hari raya

Kalau sebut pasal raya, benda yang paling best sekali mestilah juadah hari raya! Memandangkan tiada aktiviti kunjung-mengunjung yang dibenarkan, rata-rata daripada kita menghabiskan masa di rumah dengan makan, makan dan makan. Daripada lemang, ketupat, rendang sampailah kepada biskut raya. Semua habis disapu!

Tiada soalan pedas dari mak cik bawang

sambutan hari raya

Apa yang lebih menyeronokkan untuk golongan bujang pada raya kali ini apabila tiada lagi soalan-soalan mengerikan dari mak cik bawang di kampung. Untuk tahun ini saja, ramai yang boleh menarik nafas lega kerana dapat melarikan diri sebentar daripada ‘diserang’ oleh mak cik bawang. Kali ini, mereka tidak perlu lagi menjawab soalan-soalan seperti “Bila nak kahwin?”,“Bila nak bawak balik calon?”,“Dah ada calon ke?” dan banyak lagi lah!

Dekorasi hari raya

dekorasi rumah hari raya

Memandangkan perayaan kali ini disambut dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), ramai yang meluangkan masa untuk mengemas dan menghias rumah sempena hari raya ini. Iya lah, nak balik kampung pun tak boleh. Jadi, masa yang ada tu dimanfaatkan dengan aktiviti menghias rumah dengan dekorasi hari raya. Kalau diikutkan sebelum ini jarang dibuat, memandangkan kebiasaannya orang ramai akan pulang ke kampung.

Duit raya online

duit raya online

Tak boleh raya bersama? Tak ada hal lah, sekarang ni semua boleh online je. Kalau tak boleh berjumpa, kita video call je. Kalau nak duit raya, online banking kan ada? Ramai yang memilih untuk gunakan khidmat online banking untuk mengirim duit raya kepada kaum keluarga yang jauh di kampung. So, memang tak ada alasan lain lagi lah untuk tak bagi duit raya kan?

Walaupun raya kali ini sedikit berbeza daripada tahun-tahun sebelum ini, ini semua pasti akan menjadi satu kenangan yang tak dapat dilupakan nanti. Saat macam ni juga lah kita belajar menghargai masa bersama keluarga. Tak kisah lah jauh atau dekat, marilah bersama-sama kita jadikan raya kali ini raya terbaik untuk kita #RayaBersama keluarga.

Selamat Hari Raya kami ucapkan, dan semoga anda dan keluarga sentiasa sihat sejahtera. Maaf Zahir dan Batin.



Advertisement
April 9th, 2020

Ketika ini ramai gusar dengan penularan wabak COVID-19 yang semakin meningkat angkanya di seluruh dunia, tapi disebalik itu, sebenarnya “wabak” berita palsu lebih berbahaya daripada virus pandemik. Hampir setiap hari rasanya kita mendapat pelbagai mesej melalui aplikasi WhatsApp sehingga mencetuskan rasa panik dan membuat orang ramai lebih bimbang. Malah, ada ibu bapa kita yang percaya dengan berita tersebut.

naim daniel elak bergaduh dengan ibu

Perkara itu mendapat perhatian penyanyi Naim Daniel yang memberikan pesanan agak sinis menerusi menerusi sebuah lagu yang digubahnya.

Lagu ini untuk pak cik, mak cik dalam group WhatsApp

View this post on Instagram

Salah satu punca aku suka duduk bilik je masa PKP ni adalah untuk nak elak dari gaduh dengan mama. Kadang-kadang aku baru je turun tak sampai 3 saat dah gaduh ahahaha. Tapi aku admitlah yang kalau tak gaduh dengan mama sehari memang tak lengkap hari aku. Mama pun rasa macam tu. Mungkin ni cara aku dengan mama punya bonding, pelik sikitlah tapi. Macam harini pun aku saja je cari pasal tak wish Happy Anniversary Mama dengan Papa yang ke 35 tahun, triggered jugalah dia tadi ahahahahh. Adakah korang mengalami komplikasi yang sama, dimana parents korang dapat ws pepelik je sepanjang musim covid 19 ni dan diorang pun minta pendapat korang dan akhirnya berakhir dengan pertelingkahan bagai berbeza sokongan politik? Haha, welcome to the club. Pantau parents korang, minta diorang baca news dari KKM sahaja dan bukan daripada page fesbuk semata. Lagu ni aku rasa sangat-sangat tak best sebab aku macam tak tahu apa aku buat tapi aku nak post juga. Insyaallah aku akan datang dengan benda yang lebih baik dari ini. Selamat mendengarlah ya 🙏🏻

A post shared by Naim Daniel (@naimdanielx) on

Menurut Naim, pesanan itu ditujukan kepada mereka yang berada di dalam group WhatsApp bersama ibunya supaya jangan kongsikan sebarang berita palsu dan petua mengarut untuk menghapuskan wabak COVID-19.

Kalau anda juga mengalami masalah yang sama, bolehlah kongsikan lagu nasihat Naim ini. Ketika itu, janganlah lagi tertipu dan terlalu mempercayai berita yang disebarkan

Advertisement
March 30th, 2020

Isu selebriti berharap agar penggiat seni turut mendapat bantuan khas daripada kerajaan sehingga hari ini masih hangat diperkatakan. Malah, persatuan seni juga telah mengemukakan cadangan “tidak masuk akal” menuntut pelbagai dana khas dan bantuan kewangan untuk artis. Ia mengundang kemarahan netizen kerana mereka begitu ‘demand’.

naim daniel artis bantuan khusus

Namun, penyanyi Naim Daniel mempunyai pendapat yang berbeza. Dia berkata, bantuan khusus untuk penggiat seni tidak diperlukan.

“Kita sama-sama rakyat, tak ada beza” 

Menurutnya, seseorang individu sudah merangkumi sebagai rakyat Malaysia bagi menerima peruntukkan kerajaan, artis atau rakyat tiada bezanya. Tidak perlu hak istimewa sebagai artis dan mohon sahaja bantuan seperti biasa seperti yang telah diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini.

Kalau saya sendiri pun dalam kesusahan, minta bantuan macam biasa. Saya tak rasa dalam keadaan sekarang, perlu diwujudkan bantuan khusus.

Jika nak dibuat juga, itu di atas inisiatif unit artis sendiri yang nak membantu penggiat seni.

“Terima kasih sebab berfikiran matang”

naim daniel naim daniel artis bantuan khusus naim daniel artis bantuan khusus

Pendapat Naim itu mendapat sokongan netizen, mereka memuji penyanyi itu berfikiran matang.

Terdahulu, rata-rata netizen bengang dengan cadangan Persatuan Seniman Malaysia yang meminta pelbagai dana khas dan bantuan bernilai sehingga RM3,000. Malah, mereka mencadangkan penggiat seni yang tiada KWSP mendapat sebanyak RM1000 sebulan untuk tempoh 6 bulan. Apa yang diminta melebih-lebih sedangkan petugas barisan hadapan serta petugas kesihatan yang kini bertungkus lumus serta pertaruhkan nyawa untuk menangani krisis COVID-19 tiada langsung meminta apa-apa.

Sumber Berita : Harian Metro

Advertisement
March 25th, 2020

Tindakan penyanyi Naim Daniel menyunting gambar Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk teaser bagi mempromosikan lagu terbaharunya bersama Ismail Izzani berjudul Covid-19, mengundang rasa kurang senang netizen.

naim daniel

Foto tersebut memaparkan Naim dan Ismail Izzani berdiri di sebelah baginda yang sedang duduk sambil memegang sekeping kertas bertulis #StayHome dan #DudukRumah.

Selepas teruk dikecam, Naim tampil membuat permohonan maaf secara terbuka dan mengakui dia tidak sensitif dan peka dengan isu tersebut.

naim daniel sunting gambar Yang di-Pertuan Agong

Hari ini saya nak bercakap fasal lagu baru saya dengan Ismail mengenai Covid-19 dan artwork cover lagu yang menggunakan photoshop Agong.

Saya tahu ia isu yang sangat sensitif dan sepatutnya saya peka dengan perkara itu. Saya di sini ingin memohon maaf secara terbuka kepada semua pihak. Saya minta maaf sangat atas kesalahan itu. Perkara itu tidak akan berulang lagi. Saya sepatutnya lebih peka.

naim daniel dikecam sunting gambar Yang di-Pertuan Agong

Difahamkan, lagu Covid-19 itu merupakan inisiatif Naim dan Ismail untuk memberikan nasihat dan kesedaran kepada orang awam agar mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan dan kekal kuarantin di rumah masing-masing. Malah, lagu itu dihasilkan hanya dalam masa 24 jam dan lebih menarik lagi, ia turut diselitkan sedutan kata-kata dari pengacara popular Azwan Ali yang tular di media sosial baru-baru ini.

Sumber Berita : mStar Online

Advertisement