Written by AbangNara | January 22nd, 2014

Tahun 2014 adalah tahun yang dinanti-nantikan oleh peminat sukan bola sepak seluruh dunia. Selepas 4 tahun menanti, akhirnya Piala Dunia muncul kembali. Kali ini pertandingan bola sepak paling berprestij ini akan berlangsung di negara kelahirannya, Brazil.  Walaupun masih ada kira-kira 5 bulan lagi sebelum  Piala Dunia 2014 bermula secara rasminya, kehangatan dan bahangnya sudah mula terasa.

fifa 2014 world cup

Abang Nara bertuah kerana sempat merasai kemeriahan Piala Dunia dengan mata kepala ini sendiri ketika ia dianjurkan oleh Korea Selatan & Jepun pada tahun 2002. Memang seronok sangat-sangat. Ia adalah satu pengalaman yang tak dapat dijual beli. Secara jujur, sekiranya anda seorang peminat bola sepak tegar, memang wajib untuk menyaksikan Piala Dunia secara “live”. Merasai sendiri kemeriahan Piala Dunia dengan berada di stadium adalah sangat jauh berbeza dengan sekadar menontonnya di kaca televisyen.

fifa 2014 world cup

Namun Abang Nara faham kalau impian menonton Piala Dunia di stadium hanya sekadar tinggal impian. Iyerlah, banyak duit yang perlu dikeluarkan. Tiket kapal terbang, tiket perlawanan, bayar hotel dan macam-macam lagilah. Puluh ribu ringgit juga yang akan terpaksa digunakan. Lebih baik simpan untuk beli benda lain kan? Namun kalau Abang Nara beritahu anda satu cara untuk merealisasikan impian ini secara PERCUMA, mesti korang semua sangat excited kan? PERCUMA tue bro!!
fifa 2014 world cupYeah ~~ Khas untuk pemegang kad kredit VISA Maybank, anda berpeluang untuk memenangi perjalanan untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala Dunia 2014 di Rio De Janeiro, Brazil. Kalau anda memang dah ada kad kredit Visa Maybank, apa yang anda perlu lakukan ialah berbelanja RM100 untuk peluang memenangi hadiah SUPER AWESOME ini. Lebih banyak yang anda belanja, lebih tinggi peluang untuk anda terbang ke Brazil. Mudah macam ABC kan peraduan ini?
fifa 2014 world cup

Namun begitu, kalau anda masih tiada kad kredit VISA Maybank,  jangan risau. Dengan kerjasama daripada pihak Sony dan VISA, anda kini boleh memohon kad kredit VISA Maybank Sony untuk turut serta dalam pertandingan ini. Lagi best kad Maybank Sony ini membolehkan anda menggandakan peluang memenangi peraduan ini sebanyak 5 kali. Awesome kan?  Selain itu, ada beberapa cara untuk menggandakan peluang kemenangan anda sebanyak 5 kali.. Cara-caranya ialah:-

  1. Selain kad kredit Sony Maybank, anda juga boleh gunakan kad Maybank Manchester United dan Maybank PETRONAS.
  2. Gunakan kad kredit VISA Maybank anda di mana-mana kedai Sony termasuklah Sony Store, Sony Online dan Sony Centre.
  3. Gunakan kad kredit VISA Maybank anda di stesen PETRONAS atau kedai Mesra.

fifa 2014 world cup

Maybank, pastikan anda menghantar SMS terlebih dahulu untuk mengaktifkan kad anda. Cuma taip SMS WORLDCUP <jarak> 12 Digit Kad Pengenalan dan hantarkan ke 66628. Abang Nara dah aktifkan dah. Lagi cepat lagi bagus. Sambil-sambil tue jangan lupa doa lebih sikit. Kalau ada rezeki bolehlah bawak wife Abang Nara ke Brazil untuk tengok Piala Dunia 2014.

fifa 2014 world cup

Untuk menambahkan lagi kemeriahan Piala Dunia 2014 ini, Maybank juga akan turut mengadakan satu pertandingan mudah di Facebook Maybank Malaysia. Kempen ini diberi nama #Sambabola. Gambar 3 pemain bola sepak tempatan iaitu Khairul Fahmi Apeks, Junior Edstal, dan Nam The Man akan dikongsikan di Facebook Maybank Malaysia. Korang Cuma perlu buat caption yang paling kreatif dan kelakar untuk memenangi hadiah-hadiah seperti voucher Starbucks dan macam-macam lagi. Senang je kan?

fifa 2014 world cup

Abang Nara berdoa agar diri ini terpilih untuk memenangi “grand prize” pertandingan Get into the Rhythm. Watch the FIFA World Cup™ Final LIVE, Courtesy of VISA ini. Nak saksikan kelibat dan kehebatan Cristiano Ronaldo dengan mata ini sendiri. Kalau korang pun ada keinginan yang serupa, layari www.maybank2u.com.my dan www.visa.com.my untuk informasi lanjut.

 

Written by AbangNara | January 20th, 2014

Bayangkan situasi ini. Anda keluar berjalan-jalan di Sogo untuk shopping baju sempena Year End Sale. Dengan yakin anda berdiri di kaunter untuk membuat pembayaran. Tiba-tiba baru anda tersedar yang dompet anda tertinggal di rumah. Duit confirmlah tak ada, kad ATM pun turut sama tertinggal. Macam mana nak bayar nie? Yang ada hanyalah handphone anda. Terus muka anda bertukar cuak.

maybank cardless withdrawal

Jangan risau jangan cuak!!! Kerana kini anda tak perlu gunakan kad ATM untuk mengeluarkan duit anda. Ini adalah inovasi terbaru daripada Maybank yang dinamakan “Cardless Withdrawal” atau “Pengeluaran Tanpa Kad”. Tenangkan fikiran, hilangkan kecuakan di wajah anda dan bukak laman web atau apps Maybank2u di handphone. Dengan segera tekan butang “transfer”.

maybank cardless withdrawal

Ada 2 pilihan di “Cardless Withdrawal” ini. Kalau untuk kali pertama, anda akan gunakan “Open Cardless Withdrawal”. Tekan pautan tersebut dan anda akan dibawa ke laman seterusnya. Mudah bukan?
maybank cardless withdrawal

Di sini anda apa yang penting ialah memasukkan nombor telefon penerima wang yang akan anda hantar daripada akaun Maybank anda. Masukkan nombor telefon anda sebab anda yang akan terima duit tersebut. Masukkan juga nama penuh. Amaun yang boleh dipindahkan ialah RM100, RM200 dan RM300. Tak banyak tapi cukuplah untuk bayar harga barangan yang anda beli di Sogo. Double check semua informasi yang telah dimasukkan dan tekan butang “Continue”.
maybank cardless withdrawal

Seperti biasa akan ada “TAC” yang perlu dimasukkan untuk meneruskan pemindahan wang ini. Masukkan “TAC” yang diterima menerusi SMS dan anda bakal menerima satu lagi SMS yang mengandung “Withdrawal Code”. Code ini amat penting. Jangan bagi orang lain baca. Langkah seterusnya ialah mencari salah satu daripada 400 mesin ATM untuk mengeluarkan duit anda.

maybank cardless withdrawal

Sampai sahaja di mesin ATM Maybank (jangan potong barisan pulak), tekan sahaja butang “Enter” di mesin tersebut. Kemudian terus pilih “Cardless Withdrawal”. Masukkan “Transaction ID” dan “Withdrawal Code” yang dihantar menerusi SMS tadi. Lepas itu apa lagi? Ambillah duit yang keluar di mesin ATM itu dan pergilah bayar barangan yang anda beli tadi. Kalau sempat boraklah dengan cashier cakap anda ambil duit guna handphone je.
maybank cardless withdrawal

Terbaik bukan inovasi terbaru dari Maybank ini? Yang lagi best, bayaran RM1 yang dikenakan untuk melakukan transaksi ini akan ditiadakan sehingga 28 Februari. Bolehlah buat-buat terlupa dompet kat rumah untuk mencuba fungsi “Cardless Withdrawal” ini. Bukan itu sahaja, ada peraduan yang membolehkan anda memenangi RM500 sekiranya melakukan transaksi “Cardless Withdrawal” ini dengan jayanya. 3 pemenang akan dipilih setiap hari sehingga 5 Februari kelak. Sambil mencuba sambil ada peluang menang hadiah. Memang best!!!

Kini anda tidak perlu cuak kerana tiada kad ATM Maybank kerana kewujudan fungsi “Cardless Withdrawal” yang sangat mantap daripada Maybank. Tahniah kepada Maybank atas inovasi hebat ini. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai “Cardless Withdrawal”, jangan lupa layari laman web Maybank2u dan Facebook Maybank Malaysia.

P.S: Kalau anda ada akaun Maybank tetapi masih belum aktifkan Maybank2, sila tengok video di bawah untuk cara-cara pengaktifan.

Written by AbangNara | December 24th, 2013

Hidup di zaman sekarang ini memang penuh dengan cabaran. Lebih-lebih lagi di kala kesemua barangan naik harga. Terasa hidup ini sangat complicated terutamanya bagi kita yang “middle income”. Kadang-kadang terasa seperti kita tidak menghargai  kehidupan kita sendiri.   Kalau dalam bahasa omputihnya, kita tak “lives the life to the fullest”.

maybank livelifeamplified

Abang Nara adalah seorang pengguna Maybank sejak dari dulu lagi. Memang tiap-tiap hari bukak website Maybank2u untuk check duit. Selalu jugak Abang Nara tengok kot-kot ada contest yang menarik untuk disertai. Tup-tup mulai 1 November hari itu, Maybank dah mula menganjurkan contest #LiveLifeAmplified. Contestnya nampak sangat menarik. Terus Abang Nara join tanpa berfikir panjang.

maybank livelifeamplified

“Eh, senang sangat contest #LiveLeIfeAmplified ni”, bisik hati Abang Nara selepas membaca mengenainya di Facebook Maybank. Hanya perlu sebarkan kepada rakan-rakan dan keluarga-keluarga mengenai kredit kad Maybank 2 Cards. Abang Nara memang pengguna Maybank 2 Cards nie pun. Dah dekat 3 tahun dah. Memang best sebab dapat TreatPoints 5 kali ganda jika berbelanja dalam dan luar negara dengan Maybank 2 American Express Card. Kalau beli belah hujung minggu, dapat lagi 5% weekend cashback. Lagi best hanya perlu bayar one service tax, dapat lifetime fee waiver dan caj kewangan yang dikenakan serendah 8.88% setahun. Abang Nara paling suka kalau beli barang guna EzyPay sebab boleh bayar secara ansuran tanpa sebarang faedah. Terbaik kan?

maybank livelifeamplified

Cara nak sertai contest #LiveLifeAmplified yang bakal berakhir pada 31 Disember ini sangat mudah. Hanya perlu ke applikasi #LiveLifeAmplified di Facebook Maybank, masukkan details termasuk nombor handphone, tunggu kod pengesahan yang dihantar ke handphone dan tuliskan apakah kemahuan anda untuk mencapai #LiveLifeAmplified. Macam Abang Nara memang teringin sangat nak bercuti di Kepulauan Maldives bersama isteri tercinta. Sambil honeymoon sambil rehatkan badan.

maybank livelifeamplified

Dan untuk berpeluang memenangi grand prize sebanyak RM10,000, apa yang anda perlu lakukan ialah ajak seberapa banyak rakan dan keluarga untuk bersama-sama bermain applikasi #LiveLifeAmplified di Facebook Maybank. Lagi ramai anda jemput, lagi tinggilah peluang untuk menang. Tak perlu beli apa-apa, tak perlu ada Maybank 2 Cards dan tak perlu cipta slogan untuk menyertai contest ini. Mudah sangat kan?

maybank livelifeamplified

Daripada pengalaman sendiri, Abang Nara suka guna Maybank 2 Cards kerana beberapa sebab. Selain dapat kumpul mata untuk “redeem points”, Abang Nara paling gemar dengan “Travel Coverage” yang disediakan. Kalau kehilangan bagasi atau berlaku kemalangan yang mengakibatkan kematian atau ketidakupayaan, at least ada coverage sehingga RM1 juta. Menarik kan? Itu belum kira kelebihan “retail protection” yang membolehkan Abang Nara tukar balik atau minta “refund” sekiranya tidak berpuas hati dengan barangan yang dibeli. Terbaik gila ah Maybank 2 Cards ini.

maybank livelifeamplified

So far Abang Nara berada di kedudukan ke 15. Masih jauh untuk mengejar yang nombor 1. Namun usaha tangga kejayaan. Abang Nara perlu memenangi RM10,000 supaya dapat #LiveLifeAmplified dan pergi bercuti bersama isteri di Maldives. Kalau nak kumpul duit mahu 10 tahun lagi baru dapat pergi kot. Inilah satu-satunya peluang untuk Abang Nara mengejar impian dan menghargai kehidupan ini.

maybank livelifeamplifiedKita hidup hanya sekali. Hargailah ia. Gunakanlah peluang ini menjadikan mimpi anda satu kenyataan. Ukirkanlah senyuman di wajah anda. Sertai contest #LiveLifeAmplified di Facebook Maybank sekarang juga. Jangan sampai menyesal di kemudian hari.

Written by AbangNara | February 25th, 2013

Abang Nara ialah seorang pengguna tegar Maybank2u. Bayar bil, check baki duit, transfer duit kat mak ayah dan macam-macam lagi semuanya Abang Nara guna Maybank2u. Memang mudah dan menjimatkan masa.

maybank

Kadang-kadang Abang Nara bukak juga laman web rasmi Maybank di alamat www.maybank.com. Bukan apa, banyak info menarik seperti biasiswa, peluang kerjaya, aktiviti terkini anjuran Maybank dan macam-macam lagi.

maybank

Selaku seorang yang pernah belajar web design di university dulu, rekabentuk laman web rasmi Maybank ini memang up to date sungguh di mata Abang Nara. Warnanya sangat terang dan jelas manakala keseluruhan laman webnya sangat inovatif. Mungkinkah tahun 2013 akan turut menyaksikan lebih banyak produk baru yang inovatif daripada Maybank seiring dengan perubahan pada laman webnya?
maybankSekali pandang, Abang Nara perasan yang design laman web Maybank terbaru ini menyerupai Windows 8. Ini bermakna ia lebih mesra kepada pengguna tablet dan smartphone. Yang pasti pengguna computer tidak akan ada masalah untuk melayari laman web secanggih ini. Nampaknya Maybank telah bersedia untuk kebanyakan pengguna yang akan online menggunakan smartphone dan tablet di masa hadapan. Memang cool dan hip sungguh!!!
maybankAbang Nara tertanya-tanya adakah laman web Maybank2u juga akan turut diubah mengikuti teknologi dan trend terkini seperti laman web rasmi Maybank ini. Kalau betul, Abang Naralah orang paling suka. Pasti selepas ini Maybank2u akan lebih senang dinavigate, lebih pantas loading, dan lebih mudah membuat urusan perbankan menerusinya.
maybankKalau tak silap Abang Nara, inilah laman web bank yang pertama di Asean yang lain daripada yang lain dan menggunakan teknologi terbaru. Memang satu langkah yang bijak daripada Maybank. Korang pun jangan lupa layari www.maybank.com untuk merasai sendiri kehebatan rekabentuk terbaru mereka!!!