October 9th, 2020

Pelakon yang kini bergelar usahawan, Mawar Rashid baru-baru ini ada menyuarakan pendapat mengenai pencarian ilmu pengetahuan dalam kehidupan.

Dia yang kini sibuk menguruskan perusahaan kosmetik telah memuat naik pendapat bernas itu menerusi ruangan Instagram miliknya, @mawarashid

Menurutnya, usaha mencari ilmu pengetahuan itu haruslah berterusan seperti urusan menyucikan badan iaitu mandi.

View this post on Instagram

“KITE KENE CARI ILMU MACAM KITA KENE MANDI!! ? KENAPA MACAM MANDI?” . . Kalau kita x mandi, lama2 nantikan akan jd busuk ? TAPI, Kalau kita mandi, baru la kita rasa FRESH, RASA WANGI, and rasa BERSEMANGAT. Betul tak? . Sama macam ilmu, kita kene sentiasa mencari, and kalau nak repeat belajar ilmu sama, EVEN BETTER! Sebab apa yg kite blajar hritu, belum tentu kita dapat 100% kan? And bila kita BELAJAR, SEMANGAT TU AKAN JDI LAIN MACAM TAU. SEBAB DENGAN ILMU NI LAH YANG AKAN MEMBAWA KITE MENCAPAI MATLAMAT KITA! And belajar lah banyak2 pleaseee.. Baru la ILMU kita akan FRESH, nak deliver ILMU pun jadi lebih BERSEMANGAT. . So leader2 semua, ADA SOALAN Ni.. mintak jawab la kalau korang seorang leader to any team.. Nak tanya, bile last korang pergi belajar? Pergi topup ilmu? Contoh, (join zoom meeting untuk topup ilmu) Boleh share x bila tarikh LAST korang belajar? and korang belajar pasal TOPIC apa? . . P/s : Mekwa pi class @sifujamall @sifubads @azzamsabtu .. banyak belajar. Alhamdulillah.. Insyaa’Allah.. Mawar nak turunkan ilmu ni kat Mawarose Squad @mawarosehq ? . . Tudung @naelofar ?

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

“Kita kena cari ilmu macam kita kena mandi!! Kenapa macam mandi? Kalau kita tak mandi, lama-lama nantikan akan jadi busuk. Tapi, kalau kita mandi, baru la kita rasa fresh, rasa wangi, dan rasa bersemangat. Betul tak?. Sama macam ilmu, kita kena sentiasa mencari, dan kalau nak ulang belajar ilmu yang sama, lebih baik! Sebab apa yang kita belajar haritu, belum tentu kita dapat 100% kan?”

Mawar turut menjelaskan bahawa manusia haruslah sentiasa mencari ilmu dalam usaha mencapai matlamat yang diingini.  Tambahnya lagi, sikap sentiasa ingin belajar perkara baru dan mengulangi perkara yang sudah dipelajari itu lebih bagus kerana belum tentu seseorang mendapat seratus peratus ilmu yang dipelajari.

View this post on Instagram

You are my strength ? . . Mommy kene always kuat untuk family mommy.. family mommy termasuklah Mawarose Squad ? @mawarosehq

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Perkembangan terkini, Mawar kini hamil anak kedua dan sedang menantikan kelahiran cahaya mata tidak lama lagi. Hasil perkongsian hidup bersama suami mereka kini dikurniakan seorang cahaya mata lelaki, Raden Muhammad Rafael.

September 24th, 2020

Pelakon cantik, Mawar Rashid mengakui dirinya tidak suka berbelanja secara boros dan sangat berhati-hati dalam soal penggunaan wang ringgit.

Malah, Mawar yang kini sedang hamil anak kedua ini juga turut berkata bahawa dia mengamalkan sikap berjimat cermat sejak kecil lagi dan hanya membeli barang keperluan melebihi kehendak.

Dia yang memuat naik foto dirinya memegang sebuah Ipad keluaran Apple yang baru saja dibelinya turut menulis kapsyen panjang lebar mengenai sikap berbelanja yang diamalkannya selama ini.

“Tak suka attitude boros ni!. Mekwa ni sejenis berjaga-jaga on ‘spending money’, dari kecik tak suka dengan perangai boros ni. Sebab dari kecil Mekwa tahu penat susah nak cari duit..sebab tu Mekwa beli benda yang betul-betul Mekwa perlukan je..”

Dalam entri itu, Mawar akhirnya dapat juga membeli Ipad peribadi kepunyaannya sendiri berikutan dia sering saja kehilangan buku nota miliknya.

View this post on Instagram

“Walaupun mommy sibuk kerja jadi ARTIS dan sibuk untuk @mawarosehq SQUAD.. NI SEMUA UNTUK….” Semua ni untuk Anak2 mommy.. mawarose squad pun anak2 mommy jugak..mommy x nak bazirkan masa dan tenaga yang Allah bg kat mommy ni.. Mommy bertanggungjawab untuk jd contoh yg baik kpd anak mommy. Walaupun sesibuk mana, mommy x kan pernah stop utk mendidik anak mommy utk pastikan anak mommy jd ‘seseorang’ nanti. Mommy nak anak mommy jadi anak yg SOLEH, hatiBAIK, INDEPENDENT , STRONG,BIJOK,RAJIN, dan besar nanti jd JUTAWAN YG DERMAWAN.. Mommy pun pikul tanggungjawab utk bantu anak mommy yg besar2 belaka dah?(mawarose squad) .. mommy nak pastikan squad2 ni dpt ILMU dan SEMANGAT yg cukup utk REZEKI yang lebih luas.. supaya anak2 mommy yg besar ni pun boleh bantu lebih ramai org yg memerlukan diluar sana.. I BELIEVE IN YOU ? P/s : Rafael pakai baju angry bird abg Rayyan time kecik2.. sbb tu nampak beggy sikit.. sebelum mommy kluar kerja utk @disini_malaysia , peluk puas2 dulu anak mommy ni ? Mua @syhimran77 Ootd , shawl & outfit @najjahgroup Produk for lip & cheek @mawarosehq

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Mawar yang bernikah dengan adik kepada chef terkenal Fazley, Raden Ahmad Faizal Yaakob telah dikurniakan seorang cahaya mata lelaki bernama Raden Muhammad Rafael dan kini sedang menunggu kelahiran cahaya mata kedua, tidak lama lagi.

September 22nd, 2020

Mendedahkan kepada umum bahawa usia kandungan isterinya, aktres Mawar Rashid kini sudah mencecah enam bulan, pelakon dan usahawan popular Raf Yaakob akui amat bersyukur kerana isteri dan zuriat di dalam kandungan berada dalam keadaan sihat tanpa sebarang masalah.

“Baby Dan Mommy Sihat” – Kandungan Cecah Enam Bulan, Raf Yaakob Dah Pilih Nama Anak Bermula Huruf R

Bagaimanapun, apa yang mencuri tumpuan netizen ketika ini adalah apabila Raf tampil memberitahu pengikutnya di laman Instagram bahawa beliau dan isteri kini sedang memikirkan nama anak.

“@mawarafjunior dah masuk enam bulan usia dalam kandungan Mekwa. Alhamdulillah so far semua okay, baby dan Mommy sihat je. Nama je masih duduk fikir-fikir lagi.”

Menurutnya, nama anak mereka ini juga bakal bermula dengan huruf R.

“Baby Dan Mommy Sihat” – Kandungan Cecah Enam Bulan, Raf Yaakob Dah Pilih Nama Anak Bermula Huruf R

“Sekarang dah ada RAYYAN, RAYSAA & RAFAEL. Cuba korang cadangkan nama yang bermula dari huruf “R” for baby boy or girl.”

Sekadar informasi, Mawar sebelum ini telah selamat menjadi isteri kepada Raf pada 9 November 2017. Hasil perkahwinan itu, beliau dan suami telah dikurniakan dengan kehadiran putera sulung yang diberi nama Rafael pada 13 Mac 2019.

Selain itu, Mawar juga turut mempunyai dua orang anak tiri iaitu Rayyan dan Raysaa hasil perkahwinan Raf bersama bekas isteri.

 

August 26th, 2020

Sementelah mengambil keputusan untuk berhijrah pada Awal Muharam yang lalu, pelakon Mawar Rashid dihujani ucapan tahniah oleh peminat dan juga rakan artis.

Mawar Rashid atau nama sebenarnya Wan Mawar Shahputri baru-baru ini telah memuat naik sebuah foto dengan kapsyen mendedahkan sebab kenapa dia berhijrah untuk memakai hijab secara sepenuh masa.

Menurut pelakon drama Tundukkan Playboy Itu ini, antara sebab dia mengambil keputusan untuk berhijrah adalah kerana takut suaminya, Raden Ahmad Faizal Yaakob terpaksa menanggung segala dosanya jika tidak memakai hijab dengan sempurna.

View this post on Instagram

Salah satu sebab Mawar berhijrah… . . Sebab Mawar takut….? . . Takut X dapat keredhaan dari Allah S.W.T & Rasulullah.. Takut dgn balasan yg Mawar akan dapat.. Takut akan jd punca berjauhan ngan Allah S.W.T ? Takut suami Mawar kene tanggung dosa Mawar.. Takut x menjadi contoh yang baik kepada followers Mawar.. Takut nanti org terikut2 benda yg x betul yg Mawar buat Doakan Mawar jadi muslimah yang beriman di hadapan Allah, doakan Mawar untuk istiqomah jugak? . . Terima kasih semua yang mendoakan Mawar.. ramai sgt yang DM Mawar, Whatsapp personal Mawar.. terharu sangat2 bila you all semua doakan kat Mawar? ..ada yg ckp thank you sbb bg inspirasi… lagi lah Mawar terharu.. siapalah Mawar..Mawar pun hamba Allah yg bnyk sangatt kekurangan dan baru nak menutup aurat.. Thank you all ? . . Mawar pun doakan kepada you all semua.. Semoga dipermudahkan segalanya & semoga kita sentiasa dibawah lindungan Allah swt. Aamiin ya rabbal’alamiin ?? . . @mawarosehq . Makeup by @sabrinalexandr

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

“Salah satu sebab Mawar berhijrah..sebab Mawar takut.. takut tak dapat keredhaan Allah S.W.T & Rasulullah, takut dengan balasan Mawar akan dapat, takut jadi punca berjauhan dengan Allah S.W.T, takut suami Mawar kena tanggung dosa Mawar..”

Dalam pada itu, Mawar turut mengucapkan terima kasih kepada mereka di luar sana yang mendoakan penghijrahannya kali ini. Ibu kepada seorang anak dan sedang menantikan cahaya mata kedua ini turut mengakui dirinya mempunyai banyak kekurangan dan sentiasa berazam untuk berubah menjadi insan yang lebih baik.