Written by serenity | June 11th, 2013

Sebenarnya sukar untuk ditelah apa yang sedang bermain di fikiran Farid Kamil waktu ini. beberapa minit lepas, Farid telah menulis di Twitter mengenai ibu mertuanya yang disifatkannya ‘lain dari mertua yang lain’.

Dan pastinya tweets Farid itu menimbulkan beberapa tanda tanya. Mungkin ada sesuatu yang mengganggu jiwa Farid sehingga beliau menulis tweets sedemikian? Bagaimana pun, pada pendapat kami, dalam keadaan Diana Danielle yang dikhabarkan sarat mengandung, mungkin Farid patut menyimpan dulu pendapat peribadinya tanpa dikongsikan pada orang ramai.

Ahad lepas Farid telah memuat naik gambar bayi ke instagram dengan kapsyen ‘my boy’ sehingga menimbulkan spekulasi yang bayi itu adalah anaknya yang dikatakan telah lahir, sedangkan bayi itu sebenarnya anak kepada adik Farid yang baru bersalin.

Nasihat kami, dalam keadaan begini, jauhi dari media sosial. Apa pendapat anda?

Written by AbangNara | November 26th, 2012

Lama rasanya Abang Nara tidak mengeluarkan email luahan hati daripada pembaca-pembaca BeautifulNara kepada artis-artis Malaysia. Ramai yang menghantar email tetapi Abang Nara rasa tak berapa sesuai untuk dikongsikan. Namun email daripada seorang pembaca ini cukup menarik perhatian Abang Nara.

shaheizy sam

Rasanya ramai yang mengetahui kehebatan lakonan Shaheizy Sam di dalam drama dan filem. Lagi bagus kerana Sam sememangnya jarang dihimpit kontroversi murahan. Dan yang menariknya mengenai email ini, pengirim memberitahu betapa Sam di dunia sebenar pun sangat merendah diri dan tidak gah dengan status selebritinya.

shaheizy sam

Cerita banyak tak guna, Abang Nara pasti korang akan bertambah respek terhadap Shaheizy Sam selepas membaca email di bawah ini:-

Assalamualaikum wbt..

Hye abg nara..

Sy anta email nie bukan bertujuan untuk melebih2kan atau mencantik2kan seorang selebriti ni. Tapi ini berdasarkan pengalaman sy sendiri and secara peribadi, saya amat menyenangi cara dan sikap nya terhadap orang lain. Sy rase selebriti mcm ni la yang patut diminati dan dicontohi.

Ill just cut it short and say it straight to the point. I am referring to Shaheizy Sam.

Mcm yg most of us tau, he is really2 good at what he’s doing ie acting. His acting is almost mistaken as something so real and lively. Sy mmg suke die lakonan die sejak cite Pa’e lagi. Kecik-kecik dah pandai berlakon. As time passed by, he has brushed up his acting and now shine as one of great actors in my eyes besides Zul Huzaimy. Bagila ape watak pun, insya Allah he’ll carry it good and well..He impressed me with his actings. Tapi setakat tu je. Nothing more. Sebab im not the type of person yang suke pada orang yang sy xknal. Im not a fan of celebrities, anyway.

Luck or unfortunate if I may say, kebetulan one of my job portfolios was to deal with the artists. So I had to go and chased these people and as we could predict, dealing with these people wasnt easy. Kalau kerajaan byk kerenah bereaucracy, artis nie byk sgt perasaan bangga dirinya sampai nak kene follow up byk kali even we had clearly explained yang keje yang dibuat melibatkan undang-undang.

Tapi manusia nie kdg2 bila rase diri die lebih baik dr orang lain, die jadi mcm..ntah..mcm kt nie kejap2 kene meminta2 they all ni untuk attend and blablabla. so keadaan tuh sgt melecehkan n memenatkan. kadang2 artis2 nie pk kt nie cari dorg sebab minat sgt kat dorg..cmonla..please..to me, celebrities ni in general, i repeat, in general [and not specifically referring to anyone or even ALL] bukan

Contoh yg baik pun yang dorg nak letak diri dorg tgi sgt..mcm kite nie hadap n nak sgt kat dorg nie. Tp too bad, my work before, dealt closely with the Malaysian Law yang berkaitan dengan this industry. Nak xnak kene deal jugak dengan dorg. Seriously, most of the times I got fed up dealing with these people..infact, ade beberapa org yg mmg bukan men lagi popular, tp kt call, kt sms cakap kt nie sape n bekerja berkaitan ape n mintak return call pun susah.

Yg deal dengan PA lagila..susah gilerrr nak berurusan. Kalau x pk pasal keje ni berkait ngan undang-undang..mmg malas sy nak layan dorg nie..tp yela dah keje..buat jugakla kan..n artis2 nie plak..kdg2 mengade2..panggil meeting xnak dtg..bile amend law and kepentingan dorg xdibangkitkan nak marah2 pastu blame2 kerajaan..

Ni ke level of professionalism artis-artis Malaysia nie?dalam mags n papers bukan maen lagi kt kene professional la kene bersikap baik la..kene involve la..mcm2..tp bile panggil meeting..bz..bz..bz..dh bz tuh satu hal..suh bg date free pun mcm kite nie nak kene mengemis2..sakit hati kdg2..

Luckily i wasnt the type yg nak ikutkan sgt dorg nie..kalau xnk sudah..tp masalah kdg2 timbul because kt nie dealing with public and ministries..jd susah..bile xdpt chase dorg nie..kt kene marah..tp kalau nak dpt kene meminta2 pun nak watpe kan..tp kalau dh asek kene marah sebab dorg nie..kdg sakit ht jugak..dahla budi bahasa xde..kite plak la kan nak kene marah sebab dorg nie..owh..that’s just too much la..

Tp..

Sam nie..he proved to me that despite the dark sides of these people, he always have the courtesy to inform and be humble in many occasions. Bile die xdpt attend invitations, die akan dngan baik nya say sorry. And bukan just sorry, he’ll explain what he’s doing and why he cant. And the best part of all is that..with my experience dealing with the people in the industry, he’s one of those people yang MENEPATI JANJI.

Susah sgt nak jumpe org bese pun yg nak menepati janji apetah lg kalau bende2 tuh menyusahkan. lg la org xnk tolong. tp die x..when he says he tries, he really does. and even at odd hours(sebab bz keje) he’ll make the effort to inform kite the updates and siap bgtau lg “..takut terlupe..”

How can u not love this type of person? Sy bukannya die hard fan of anybody..tp he has proven that there are still their type yang sgt humble dan berbudi bahasa. Itu satu..PA die pun, EDO, adalah sgt helpful dan senang untuk berurusan. Pendek kate, deal dengan die sgt mudah..boleh die akan kate boleh..xboleh die kate x boleh..n kalau die kate die nak tengok dlu..die akan make the effort to inform u back.

This is supposed to be the attitude yang sepatutnya ada dalam diri artis2 lain. Jangan ingat asal org nak deal dengan dorg nie org gilekan dorg or crazy heads over heels. Adakalanya sbnarnye org TAKNAK pun n MENYAMPAH sgt nak keje sebab tau lousy attitudes dorg nie..tp sebab dh terpaksa..

Another thing, SAM adalah one of those artists yg i shud say, berilmu. I had the chance to talk about reviews of movies, attitudes and scenarios of the industry with him. Cakap2 die mmg bukan empty vessels. Semua nya berisi. And ape yang die ckp disertai dengan fakta. Tapi die sentiase hormati pendapat and pandangan org lain. Mungkin ade yang ckp “..die artis..depan org mmgla kene baik..” mungkin btol..but bear in mind yang i am just a NOBODY.

Bukannya org yang berkepentingan sangat pun pada dia untuk bg job ke ape atau peminat die sgt yg die kene layan gile baik utk cover attitude die. Tapi, despite this, layanan die tetap humble and baik. And it is so good to hear bile die keluarkan satu statement yang die tau pun bukan akan keluar paper pun..”..kite baik dengan org..org pun mesti akan baik dengan kite..” so ckp2 die tu mmg die sendiri..

That’s y sy rase he deserved to get that ASK award.

He impressed me with his actings, now he impresses with his attitude. Ape yg sy cite nie bukan sesuatu yang sy tokok tambah atau mencantik2 ataupun melebih2kan die. ape yg sy tulis adalah total pengalaman n ape yg benar2 berlaku.

Kalau die nak sombong, mungkin itu pilihan die sebab die mmg famous pun..tp he choses to be humble and down to earth. Kite ni asek respect artis sebab ape yg dipaparkan kat layar perak je..kenape kt xrespect those people yang masih bersikap baik even tanpa ada camera pun di klik?

So, abg nara..i think thats it. sorry for the long email. Tp i truly believe..SIKAP adalah bende yg kite bawak ke mane2 menunjukkan jati diri kt..jd due respect goes to shaheizy sam.

Thank you for reading. And if possible, publish it untuk kesedaran artis2 lain jugak. Thanks again..=)

Diharap Sam akan terus kekal dengan sifat merendah diri sebegini. Artis-artis lain yang perasan hebat mungkin boleh mencontohi sikap Sam. Kepada Sam, you have my respect bro!!!

Written by AbangNara | March 16th, 2011

ziana zain

Baru-baru ini Abang Nara ada sharekan kisah Ziana Zain yang sanggup blah daripada fotografi majalah EH! demi maruahnya. Dan semalam Abang Nara ada terima sepucuk email daripada pembaca yang meluahkan isi hatinya terhadap media-media di Malaysia berkenaan isu ini. Abang Nara sharekan sebab rasa surat ini amat sesuai dengan situasi media kita sekararang.

[note]MEDIA PEOPLE, TOLONG BUKA MATA ANDA

Sudah bbrp hari sy teragak-agak utk hantar emel ni,lps baca entry psl Ziana di bwh terus sy tidak teragak-agak lg. Kpd media cetak & media elektronok, tolong sedar bhw preference rakyat majoriti bukan lagi kpd artis-artis yg berimej seksi! 10 atau 20 tahun dulu mungkin ya, remaja2 gila kan gambar artis yg seksi2, yg urban mcm Hollywood. yg seksi itu lah dikata cantik, pandai berfesyen dll.

Hari ini fenomena ini sudah berubah, semua rakyat terbawah sedar hal ni kecuali pihak MEDIA!!! Buktinya?Setiap kali laman2 atau majalah hiburan memaparkan gambar artis wanita yg mendedah badan secara extreme, gambar itu akan mendapat kritikan maha hebat oleh para pemberi komen. Cuba tngk, post2 yg sebegitu pasti menerima ratusan reaksi dan 99% drpd reaksi mereka ialah “KAMI TIDAK SUKA ANDA BERPAKAINA BEGINI, TOLONG TUTUP AURAT TU SIKIT” dan bila gambar yg dipapar itu agak sopan, betapa ramai yg memuji artis berkenaan biarpun penutupan auratnya belum sempurna sebenarnya.

Trend ini menunjukkan bahawa masyarakat secara majoriti telah ‘meluluskan’ industri hiburan yg LEBIH SOPAN LEBIH SANTUN LEBIH MENUTUP DARI MEMBUKA. Kalau dulu ya, kesedaran rakyat terbawah masih cetek tp skrg ni dgn kepantasan teknologi, nasihat2 dan dakwah oleh ustaz2 telah membawa fikiran rakyat ke paradigma yg baru iaitu demand kpd INDUSTRI HIBURAN YG LEBIH BERSIH

Hal ini sayangnya tidak disedari oleh pihak TV dan pihak majalah, artis2 masih disuruh berpakaian menjolok mata (insiden terbaru kes Ziana Era Ning di majalah EH). Dont let me get started on majalah Mangga dgn gambar kolam renang Syafiqah Amanda…bila lg media nak sedar ini bukan kemahuan kami sbg penonton/pembaca??

Sy ucapkan tahniah kpd Ziana Zain yg menolak permintaan Eh bg baju bare-back itu. Kpd para media, please open you eyes this is not 1990s anymore where teenagers scream in excitement at seeing sexy Malaysian artist.

KAMI MAHU ARTIS BERIMEJ SOPAN DAN WPUN BUKAN MENUTUP AURAT SEPENUHNYA, AT LEAST BIARLAH BAHU, DADA, BELAKANG DAN BETIS ITU TERTUTUP. Jika pakai baju kurung utk fotografi, laaaggiiii lah kami suka. sediakanlah byk baju kurung/baju labuh utk sesi fotografi artis2 anda slps ni. Peminat takkan marah malah lebih respect anda dan majalah/program anda [/note]

Apa pendapat korang?

P.S: Adakah ada “The Most Wanted” yang AXE mahukan? Kalau anda berani join contest ini, sebijik iPhone4 dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti anda.

Written by AbangNara | November 11th, 2010

diana danielle

Ape anda akan rasa kalau pakwe/tunang/suami anda asyik puji kecantikan wanita lain? Rasa macam diri kurang mendapat perhatian tak? (Konflik dalaman seorang wanita)

Walaupun peratusan untuk pakwe/tunang/suami anda berjaya mengorat wanita tu rendah atau hampir takda, macam dalam kes saya Abang Nara asyik memuji kecantikkan Diana Danielle atau Lisa Surihani, so rasa cemburu tu mesti ada walaupun sedikit kan?

lisa dan diana

Cantik bukan? Belum lagi penangan kak RCW. Walaupun saya seorang perempuan, saya tetap akui mereka memang cantik dan menawan. Wajah cantik, potongan menawan jauh sungguh bezanya dengan diri ini.. Alahai cik Diana dan cik Lisa. Patutlah Abang Nara asyik puji korang berdua je. Saya faham perasan lelaki macam Abang Nara, asal ada awek cun jer mesti mau usya punya.

rozita che wan

Namun dalam diam sebenarnya saya sedang berusaha untuk mengembalikan potongan badan yang mantap bersempena dengan perkahwinan kami tak lama lagi. Jangan bagitau Abang Nara yang sebenarnya saya sedang menggunakan Premium Beautiful untuk mendapatkan potongan badan seperti Rozita Che Wan. Confirm Abang Nara akan terkejut beruk bila tengok perubahan saya nanti.

premium beautiful

Rasa-rasa seksa tak nak balut badan macam ni? Nampak je rumit, tapi takdela susah sangat sebab corset Premium Beautiful ini dibuat dari 3 bahagian berasingan. Mula-mula ketat skit, tapi lama-lama senang jer. Bak kata mak saya, nak cantik memang kena susah sikit.

lisa dan diana

Selama seminggu mencuba, keistimewaan paling ketara corset ni ialah tak rasa panas langsung walaupon berbalut 8jam. Yang pastinya saya rasa lebih confident sebab semua lemak berlebihan telah ‘dipegang’ dengan mampat oleh corset ni.. Tersorok sudah lebihan lemak tu. Berkesan serta merta, hebat kan?

Selain tu, perubahan ketara ialah saya tak mampu nak makan banyak seperti selalu. Terus terfikir kalau berterusan macam ni kompem boleh dapatkan berat & potongan ideal.

Lagi satu,  sakit belakang pon dah berkurangan sbb bila pakai corset PB ni, terus je postur badan jadi betul. Duduk pon tegak jer, takdelah bongkok-bongkok lagi. Menyihatkan badan tau.

Apakah kesudahannya? Mampukah saya menurunkan berat dan dapatkan potongan badan ideal? JengJengJeng~ Nantikan !!

Sebarang pertanyaan lanjut dan untuk mendapatkan produk, sila ke website Butik Nara. Kalau nak senang lagi, silalah:-

[note]Call/Sms: 012-374 8483
Pin BBM: 2139FA61
Email: [email protected]

Klik sini Kurus, Cantik & Sihat[/note]

P/s: Ke hadapan Abang Nara, saya tahu awak redha dengan size saya yg terlebih sudah. Saya hanya nak kembalikan bentuk ideal yg awak musnahkan sebab asyik bawak pergi makan setiap kali kita berdating! Ini semua salah awak ~~